Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [02] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Σ. ΣΟΝΤΕΡΣ
  • [03] ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΡΕΝΤΕΡ-ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] Ο ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ
  • [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑΞ
  • [07] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ
  • [08] ΕΙΠΕ "ΝΑΙ" ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥ Ο ΝΤΕΜΠΑ
  • [09] ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΛΥΜΠΕΡΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
  • [10] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [11] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
  • [12] ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2014
  • [13] ΚΚΕ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ UCK ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΕΙ
  • [15] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [16] ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΕΛΜΟΥΤ ΣΜΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [17] Ο ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ
  • [18] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • [19] ΑΥΤΟΦΥΗ ΔΕΝΡΥΛΛΙΑ ΧΑΣΙΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [20] Ο ΟΗΕ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [21] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [22] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤ3 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΕΙΣΟΔΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ
  • [23] ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ 50ΧΡΟΝΗΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ
  • [24] ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΑΚΟΤΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

  • [01] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2001 (14:02 UTC+2)

    Ελληνική πρόταση, συμπληρωματική των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει πρόσφατα η διεθνής κοινότητα για την άρση του αδιεξόδου στην ΠΓΔΜ και την αποτροπή της γενίκευσης των συρράξεων στη γειτονική χώρα, πρόκειται να συζητηθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Πάνο Μπεγλίτη η εν λόγω πρόταση -η οποία τυγχάνει της αποδοχής των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων των Σκοπίων- αποβλέπει στο να δεσμεύσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως τα κοινοβουλευτικά κόμματα των Σκοπίων, ότι θα επιδιώξουν πολιτική λύση κοινής αποδοχής σε ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο πέντε ημερών διαρκούς διαπραγμάτευσης.

    Στη διαπραγμάτευση -υπό την προεδρία του προέδρου της ΠΓΔΜ- θα μετέχουν οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, μαζί με μια δεκαμελή γραμματεία που θα επεξεργάζεται τα κείμενα, υπό την προεδρία ανεξάρτητης προσωπικότητας από τη χώρα ή το εξωτερικό, καθώς και με μια ομάδα 10-12 νομικών εμπειρογνωμόνων. Από τον διάλογο εξαιρούνται οι ηγέτες των τρομοκρατικών οργανώσεων των Αλβανών ανταρτών, οι οποίοι δεν θα προσκληθούν. Επίσης στις πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης θα προσκληθεί περιορισμένος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ενώ μετά την τέταρτη μέρα θα συμμετάσχει και ο Χαβιέ Σολάνα.

    Ειδικότερα, το ελληνικό σχέδιο -σύμφωνα με πληροφορίες- προτείνει με ένα χρονοδιάγραμμα 5 ημερών την αντιμετώπιση της κρίσης ως εξής:

    -Πρώτη ημέρα: Γενική συζήτηση των βασικών επιδιώξεων των δύο πλευρών στα Σκόπια. Κατάθεση γραπτών θέσεων των Σλάβων και των Αλβανών στη γραμματεία του διαλόγου, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει σε συγκερασμό τους.

    -Δεύτερη ημέρα: Μελέτη του προϊόντος της γραμματείας από τις δύο πλευρές και υποβολή βελτιωμένων προτάσεων

    -Τρίτη ημέρα: Επεξεργασία των νέων προτάσεων από τη γραμματεία

    -Τέταρτη ημέρα: Γενική συζήτηση των λεπτομερειών και υποβολή των τελικών προτάσεων των δύο πλευρών

    -Πέμπτη ημέρα: Διαμόρφωση του τελικού κειμένου από τη γραμματεία και υπογραφή του.

    [02] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Σ. ΣΟΝΤΕΡΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2001 (14:06 UTC+2)

    Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Γεράκης για τη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς. Συγκεκριμένα, ασκήθηκε δίωξη τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, κλοπής κατά συρροή, σύστασης και συμμορίας και παράνομης μετάθεσης πινακίδων.

    Ο Εισαγγελέας ζήτησε, ακόμη, την επίσημη μετάφραση από το υπουργείο Εξωτερικών όλων των αγγλικών κειμένων που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, η οποία ανατίθεται σε τακτικό ανακριτή, ενώ εποπτεύων Εισαγγελέας στην υπόθεση ορίστηκε ο Ιωάννης Διώτης.

    Σημειώνεται ότι η δίωξη ασκείται με τη συμπλήρωση ακριβώς ενός χρόνου από τη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς, έπειτα από τη μελέτη της δικογραφίας που έχει σχηματίσει για την υπόθεση η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, μετά από παραγγελία του προϊσταμένου του τμήματος δικαστικών συνδρομών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εισαγγελέα Εφετών Αθανάσιου Καφίρη.

    [03] ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΡΕΝΤΕΡ-ΣΗΜΙΤΗΣ

    Βερολίνο, 8 Ιουνίου 2001 (14:25 UTC+2)

    Η ευρωπαϊκή πορεία και η κατάσταση στα Βαλκάνια με έμφαση στην κρίση που διέρχεται η ΠΓΔΜ, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο κ.Σημίτης ανέφερε ότι επέδωσε στον κ.Σρέντερ ένα υπόμνημα το οποίο έχει υποβάλει η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές χώρες για την εξέλιξη στην κρίση της ΠΓΔΜ. "Η Ελλάδα έχει καταστρώσει ένα σχέδιο συναντήσεων-επαφών ανάμεσα στα κόμματα της ΠΓΔΜ και στο πως να καταπιαστούν τα κόμματα με το θέμα αυτό, με τη βοήθεια της ΕΕ και παρατηρητών από άλλες χώρες, όπως των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ, στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσει να υπάρξει μια σύμπτωση απόψεων", είπε ο κ.Σημίτης. Το χρονοδιάγραμμα έχει συζητηθεί και στα Σκόπια με τους εκεί ενδιαφερόμενους, πρόσθεσε ο κ.Σημίτης και ανέφερε ότι θα συζητηθεί και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης "προκειμένου να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε στην πραγματοποίησή του".

    Σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία, ο κ.Σημίτης τόνισε ότι στη σύνοδο κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με τα θέματα της διεύρυνσης της ΕΕ. "Είμαστε σύμφωνοι πως η διεύρυνση πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, αφού βέβαια τακτοποιηθούν ορισμένα θέματα που έχουν προκύψει, όπως η συνέχιση της πολιτικής της ΕΕ για περιφερειακή σύγκλιση". Ο κ.Σρέντερ τόνισε ο πρωθυπουργός, θεωρεί και αυτός ότι η περιφερειακή ισορροπία είναι κάτι το σημαντικό στην ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ.Σημίτης δήλωσε ότι εκτός των δυο αυτών βασικών θεμάτων με τον Γερμανό καγκελάριο συζήτησαν για το κυπριακό και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής. Ο κ.Σημίτης σημειώνοντας ότι το θέμα των αποζημιώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, τόνισε: "Θα πρέπει να περιμένουμε μια αποσαφήνιση από πλευράς ελληνικών δικαστηρίων, προκειμένου να κάνουμε κάποιες προτάσεις προς την Ομοσπονδιακή Γερμανία για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί".

    [04] Ο ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Λονδίνο, 8 Ιουνίου 2001 (12:14 UTC+2)

    Τον απεσταλμένο του στη Βοσνία, Τόμας Μίλλερ, που έχει διατελέσει ειδικός συντονιστής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, πρότεινε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ως νέο αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Η εν λόγω πρόταση του κ. Μπους, όπως μεταδίδει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων BBC, θα πρέπει να λάβει τώρα επικύρωση από τη Γερουσία.

    Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τις προτάσεις του για τους πρέσβεις της χώρας του στην Αυστραλία, στη Γκάνα, στη Ρουμανία και στο Τουρκμενιστάν.

    [05] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Τον πρώτο τελικό των πλέι οφ στο μπάσκετ μεταξύ των "αιωνίων" αντιπάλων ΠΑΟ και Ολυμπιακού που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή κληρώθηκαν να διευθύνουν ο Λάζαρος Βορεάδης και ο Λεωνίδας Σπυρίδωνος.

    Το παιχνίδι είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ στις 21:00. Τον δεύτερο τελικό που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 13 Ιουνίου στο ΣΕΦ θα διαιτητεύσουν οι Πιτσίλκας και Μαστραφτσής, ενώ τον τρίτο που θα γίνει και πάλι στο ΟΑΚΑ στις 17 Ιουνίου, κληρώθηκαν οι Ζαβλανός και Χριστοδούλου.

    [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑΞ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στις 5 και 6 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ηλεκτρονικού Μάρκετινγκ στο Aμστερνταμ της Ολλανδίας. Συμμετείχαν 170 και πλέον επαγγελματίες του χώρου. Την ΠΑΕ ΑΡΗΣ εκπροσώπησε ο Εμπορικός Διευθυντής Δημήτρης Νικολαϊδης. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι νέες εξελίξεις και τεχνολογίες στο χώρο του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ έγινε εκτενής αναφορά σε θέματα προβολής και επικοινωνίας.

    Τρίωρη συνάντηση με την Μίριαμ βαν Χέμερτ, μάνατζερ του Αγιαξ είχε ο εμπορικός διευθυντής της ΠΑΕ Δημήτρης Νικολαϊδης στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Aμστερνταμ. Συζητήθηκαν θέματα εμπορικής υφής και ανταλλάχτηκαν απόψεις σχετικά με τις δομές και της λειτουργίες των δύο οργανισμών.

    [07] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Η μειονοτική εκπαίδευση είναι βασικό στοιχείο της ισονομίας και ισοπολιτείας που χτίζουμε καθημερινά στη Θράκη, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε στο Κυβερνείο με τα ΔΣ των συλλόγων των δασκάλων μειονοτικής εκπαίδευσης Ξάνθης και Ροδόπης.

    "Χριστιανοί και μουσουλμάνοι οικοδομούν το μέλλον της περιοχής. Διαμορφώνουν όρους βιώσιμης ανάπτυξης", πρόσθεσε.

    Τόνισε, δε, ότι αναβαθμίζεται η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και ότι λειτουργεί η είσοδος σε ποσοστό 0,5% μουσουλμάνων στα πανεπιστήμια της χώρας και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα κτιρίων μειονοτικής εκπαίδευσης ύψους 2,5 δισ. δρχ.

    Περαιτέρω, δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα αναλάβει τον τεχνολογικό εξοπλισμό 40 περίπου μειονοτικών σχολείων στη Ροδόπη και την Ξάνθη και θα ενισχύσει τις αντίστοιχες σχολικές επιτροπές.

    [08] ΕΙΠΕ "ΝΑΙ" ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥ Ο ΝΤΕΜΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Είπε "ναι" στη μείωση των αποδοχών του ο παίκτης του Γηραιού, Τζέιμς Ντεμπά κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής, Γιώργο Σπανουδάκη. Αν και οι δύο πλευρές δεν βρήκαν τη χρυσή τομή, ωστόσο ο κ. Σπανουδάκης ζήτησε από τον παίκτη να βρίσκεται στη προετοιμασία της ομάδας, άσχετα αν την ίδια χρονική περίοδο ο Ντεμπά θα μετάσχει στην προετοιμασία της εθνικής Λιβερίας, στο πλαίσιο των προκριματικών για το παγκόσμιο κύπελλο.

    "Δέχομαι να μην πληρώνομαι όταν θα λείπω από τον Ηρακλή, όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει το ίδιο όταν με χρησιμοποιεί ο προπονητής μου", αναφέρει αγανακτισμένος ο Τζεϊμς Ντεμπά.

    Οσο πάει και απομακρύνεται η συνεργασία του Ηρακλή και του Κύπριου, Μαρίνου Σατσιά. Αν και ο παίκτης έχει προταθεί από την διοίκηση της ομάδας, μάλλον οι δύο πλευρές τα χαλάνε στο... οικονομικό, αφού ο ΑΠΟΕΛ ζητά 40 εκατομμύρια και ο παίκτης 35 εκατομμύρια για κάθε χρόνο συμβολαίου.

    [09] ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΛΥΜΠΕΡΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΥΡΟΥ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Τις συνθήκες αναβολής της μεταγωγής του ψυχίατρου Πέτρου Λυμπέρη από το νοσοκομείο της Σύρου στις φυλακές Κορυδαλλού προσπαθεί να διευκρινίσει ο εισαγγελέας Σύρου Δημήτρης Δαδηνόπουλος.

    Ο εισαγγελέας Σύρου κάλεσε τους γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την είδηση να καταθέσουν.

    Οι γιατροί του νοσοκομείου Σύρου επισημαίνουν ότι η κατάσταση της υγείας του Πέτρου Λυμπέρη παραμένει ασταθής και τονίζουν ότι ο ψυχίατρος θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο μόλις βελτιωθεί η κλινική του κατάσταση.

    Ο ψυχίατρος του νοσοκομείου Σύρου Δημήτρης Τριανταφύλλου , που είναι προσωπικός φίλος του Πέτρου Λυμπέρη, επιτέθηκε στους δημοσιογράφους, την ώρα που ενημερώνονταν από διοίκηση του νοσοκομείου.

    Εξάλλου, ο εισαγγελέας Σύρου διέταξε προκαταρκτική έρευνα και για τους καλλιτέχνες που επέβαιναν στη θαλαμηγό. Ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Σάκης Ρουβάς, ο Ηλίας Ψινάκης και ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος θα καταθέσουν εκ νέου, ακόμα και από τους τόπους διαμονής τους, γιατί ο πλοίαρχος της θαλαμηγού Γιώργος Γεωργούδης, τόνισε στην κατάθεση του ότι ο Πέτρος Λυμπέρης άφησε υπόνοιες ότι οι επώνυμοι τοποθέτησαν τα ναρκωτικά στο δωμάτιο του.

    Ο διευθυντής της ασφάλειας Αττικής Γιώργος Αγγελάκος υπογράμμισε ότι η δίωξη ναρκωτικών πληροφορήθηκε με ανώνυμο τηλεφώνημα το απόγευμα της Παρασκευής ότι η θαλαμηγός του Λυμπέρη θα βρίσκονταν την επόμενη μέρα στη Μύκονο. Η δίωξη ναρκωτικών ενημέρωσε τις αρμόδιες λιμενικές αρχές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και το αστυνομικό τμήμα της Μυκόνου.

    Ο κ. Αγγελάκος διέψευσε τις πληροφορίες ότι αστυνομικοί προμήθευσαν με ναρκωτικά τον Πέτρο Λυμπέρη για να διαπιστώσουν αν είναι τοξικομανείς.

    Κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε για τρίτη μέρα έρευνα στην κλινική "Κασταλία" του ψυχιάτρου.

    [10] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ερώτηση σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατέθεσε προς τον υπουργό Εξωτερικών ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο κ. Ψωμιάδης σημειώνει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", σύμφωνα με το οποίο οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στο όνομα "Ανω Μακεδονία", αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επέλθει σύντομα συμφωνία.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. τονίζει ότι η κρίση στα Σκόπια λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Σλάβων και Αλβανών, καθώς και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας αφήνουν ανοιχτό το πεδίο για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας.

    Αναφέρει ακόμη ότι σε σχετική ερώτησή του στις 12/2/2000 η απάντηση του αρμόδιου υπουργού ήταν ότι η ενδιάμεση συμφωνία λήγει την 13η Σεπτεμβρίου 2002 και ότι για το θέμα της ονομασίας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στα πλαίσια του ΟΗΕ, όπου και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

    Ο κ. Ψωμιάδης ρωτάν τον υπουργό Εξωτερικών αν η κυβέρνηση υιοθέτησε το όνομα για την ΠΓΔΜ προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της.

    [11] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Βερολίνο, 8 Ιουνίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, κατά την επίσκεψή του στο αρχαιλογικό μουσείο του Βερολίνο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, αφού του ανακοινώθηκε η απόφαση της επιστροφής στην Ελλάδα των αρχιτεκτονικών μελών του Φιλιππείου της Αρχαίας Ολυμπίας, τα οποία κατέχουν οι Γερμανοί από το 1892.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση, από τη Βενετία, δήλωσε ότι "πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, γιατί στέλνει ένα διεθνές μήνυμα σε σχέση με την αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων, ιδίως των ακινήτων, τα οποία πρέπει να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και την αρχαιότητά τους. Πιστεύω ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική και για την Αρχαία Ολυμπία και για την ελληνογερμανική πολιτιστική και αρχαιολογική συνεργασία".

    [12] ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2014

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Μέχρι και το 2014 έχουν βρεθεί υποψήφιες χώρες για την διεξαγωγή των Μουντιάλ, του μεγαλύτερου θεσμού ποδοσφαίρου στο κόσμο. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι το Μουντιάλ του 2002 θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία και την Κορέα, το 2006 θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, ενώ το 2010 θα διεξαχθεί σε χώρα της Αφρικής και το 2014 στον Καναδά.

    Όλα αυτά εφόσον συνεχίσει ο θεσμός να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, αφού πολλά μέλη της ΦΙΦΑ σκέφτονται να τροποποιήσουν το θεσμό. Σκέφτονται να γίνεται κάθε δύο χρονιά Η συγκεκριμένη ιδέα κατατέθηκε πρόσφατα από μέλη της ΦΙΦΑ για πρώτη φορά από το 1930, από τότε δηλαδή που διεξήχθη το πρώτο Μουντιάλ.

    [13] ΚΚΕ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ UCK ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 8 Ιουνίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Προστασία για τους "τρομοκράτες" του UCK χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ΠΓΔΜ, και υποστηρίζει ότι παραδέχεται έμμεσα την αντιπαράθεση Ε.Ε. - ΗΠΑ στην περιοχή, την αποτυχία του Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθεροποίησης ΠΓΔΜ - Ε.Ε. καθώς και των μεσολαβήσεων Σολάνα - Ρόμπερτσον.

    Ακόμη υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της διεθνούς ανάπτυξης "παρατηρητών" της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, ενώ ζητά "την ασφαλή αποχώρηση των ενόπλων ομάδων" για να υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του σχεδίου "που δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή της άμεσης εποπτείας και ανάμειξης ΕΕ και ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις σλαβομακεδόνων και αλβανών".

    "Ετσι όχι μόνο προωθείται ο διαμελισμός αλλά εντείνεται και η επιτήρηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, χάρη της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ. Στην πραγματικότητα καταργείται η κυβέρνηση, όπως και η θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων της ΠΓΔΜ" τονίζει και ζητά την απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, τη διακοπή της ξένης διαμεσολάβησης και την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων.

    [14] ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Μικροπωλητής περιέλουσε τα ρούχα του με βενζίνη και επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί επειδή, όπως υποστηρίζει, οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης δεν του εκδίδουν άδεια για να πουλάει προϊόντα σε λαϊκές αγορές.

    Πρόκειται για τον 50χρονο Αντώνη Μπέγιο, τον οποίο απέτρεψαν να πραγματοποιήσει το εγχείρημα του περαστικοί και λίγο αργότερα διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για προληπτικούς λόγους, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

    Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες σε βάρος του μικροπωλητή είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Γερογονιάνης, που υποστηρίζει ότι ο 50χρονος τον απειλεί με τηλεφωνήματα ζητώντας να του χορηγήσει τη σχετική άδεια.

    Γ.Χ.

    [15] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Η Εκκλησία δε δέχεται τις εκτρώσεις, ακόμη και αν αυτές επιβάλλονται για λόγους υγείας του εμβρύου ή της μητέρας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σπάρτης, Ευστάθιος.

    Σε ερώτηση εάν απασχολεί τη Σύνοδο το γεγονός ότι οι απόψεις της είναι αντίθετες με το υπάρχον νομικό πλαίσιο απάντησε ότι "για μας κάθε νόμος που δεν συμφωνεί με το νόμο του Θεού δεν είναι νόμος".

    Σχολιάζοντας τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, χθες στην κηδεία του Π. Αγγελόπουλου, ο κ. Ευστάθιος δήλωσε ότι το κλίμα ήταν άριστο, ενώ δεν απέκλεισε συνάντησή τους σύντομα.

    [16] ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΕΛΜΟΥΤ ΣΜΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Βερολίνο, 8 Ιουνίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης παρενέβη ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ με άρθρο του στην εφημερίδα "Die Zeit" στο οποίο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν θετική και ξεκάθαρη πολιτική έναντι της Τουρκίας.

    O κ. Σμιτ επισημαίνει ότι οι Γιόσκα Φίσερ, Ζακ Σιράκ, Τόνι Μπλερ και τελευταία ο Λιονέλ Ζοσπέν κατέθεσαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους περί Ευρώπης, όμως οι καθημερινές πρακτικές τους προκαλούν θλίψη.

    Σημειώνει ότι οι ίδιοι αλλά και οι προκάτοχοί τους χειρίζονται τις ευρωπαϊκές υποθέσεις ανάλογα με τα βραχυπρόθεσμα προσδοκώμενα εσωκομματική οφέλη που τα μεταμορφώνουν σε εθνικά συμφέροντα.

    Στο άρθρο του με τίτλο: "Αφήστε επιτέλους τα λόγια να μετουσιωθούν σε πράξεις" και υπότιτλο: "Η Ευρώπη δεν χρειάζεται συζήτηση για το Σύνταγμα. Χρειάζεται μεταρρυθμίσεις χωρίς τις οποίες θα διαλυθεί", ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας παρατηρεί ότι ο άνεμος αισιοδοξίας και προπάντων οι ημερομηνίες προσχώρησης νέων μελών υπήρξαν εσπευσμένες.

    "Η Ε.Ε. ολιγώρησε να προετοιμαστεί θεσμικά για να δεχθεί διπλάσιο αριθμό μελών. Εάν και η επόμενη Διακυβερνητική δεν δώσει λύσεις στα πιεστικά προβλήματα, τότε πολύ γρήγορα τα νέα μέλη θα απογοητευθούν οικτρά, πέραν των εσωπολιτικών αναταράξεων. Εσπευσμένες εντάξεις 12 ή 13 νέων μελών ενέχουν τον κίνδυνο της αποσύνθεσης του συνεκτικού ιστού της Ενωσης", τονίζει ο κ. Σμιτ.

    Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διασαφηνίσουν με ποια βήματα πρέπει να προχωρήσει η διεύρυνση της Ε.Ε. και ότι ανεξαρτήτως της χρονικής σειράς, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ένταξη της Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας. Ως προς αυτό, σημειώνει, συντρέχουν ηθικοί, ψυχολογικοί και στρατηγικοί λόγοι.

    Ο κ. Σμιτ εκτιμά ότι ήδη στην Ενωση υπάρχουν μεταξύ των παλαιών μελών μεγάλες οικονομικές αποκλίσεις και ότι χρειάζεται χρόνος έως ότου επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση.

    "Παράλληλα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γεωπολιτικές παράμετροι και οι δημογραφικές προβλέψεις, αλλά κυρίως η αναγνώριση της πολιτισμικής διαφορετικότητας. Το τελευταίο θα πρέπει να οδηγήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στο να εγκαταλείψουν τις ατέρμονες δηλώσεις τους περί υποψηφιότητας της Τουρκίας. Αυτό που χρειάζεται η Ε.Ε. είναι μία θετική, ξεκάθαρη πολιτική έναντι της Τουρκίας, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής της ως χώρας", σημειώνει.

    Σχετικά με το Ευρώ και τις ανησυχίες που προκαλεί το διάστημα αυτό η υποτίμησή του έναντι του δολαρίου ο κ. Σμιτ πιστεύει ότι η προς τα έξω εκπροσώπηση του Ευρώ είναι ανεπαρκής. Αν οι "12" της Ευρωζώνης συνδεθούν οικονομικά με το ΔΝΤ, τη Διεθνή Τράπεζα και άλλους οικονομικούς οργανισμούς τότε η κατάσταση θα αναστραφεί σύντομα υπέρ του Ευρώ.

    Αυτό που χρειάζεται είναι ένας υπουργός Οικονομίας που θα εκπροσωπεί τους "12" κατά το πρότυπο των G-7, τονίζει και προσθέτει ότι εντός της Ε.Ε. υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων, ενώ τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ Συμβουλίου υπουργών, Επιτροπής και Ευρωζώνης είναι ασαφή.

    "Οι υποστηρικτές ενός ευρωπαϊκού συντάγματος - όπως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ - με εκλεγμένο πρόεδρο και Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, καθώς και όσοι θέλουν να καταστεί η Ε.Ε. "υπερδύναμη" - όπως ο Μπλερ - πρέπει να εξηγήσουν ποιο θα είναι το έργο και ποιες οι αρμοδιότητες που θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία των Κοινοβουλίων, των κυβερνήσεων και των ανωτάτων δικαστηρίων των εθνικών κρατών.

    Το πόσο πολιτικά επιφανειακή είναι η σημερινή συζήτηση περί συντάγματος αρκεί να αναφερθεί ως παράδειγμα το ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Φίσερ επιδιώκει ταυτόχρονα τη διεκδίκηση εκ μέρους της Γερμανίας μόνιμης έδρας στο ΣΑ των ΗΕ, καθώς και το ότι οι δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο της Νίκαιας ότι για τη Γερμανία θα αρκούσε μία συμβολική ψήφος περισσότερη από τη Γαλλία. Αμφότερα τα ανωτέρω δεν συνάδουν για λόγους αρχής με τις προτάσεις του περί συντάγματος", επισημαίνει ο κ. Σμιτ.

    [17] Ο ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

    Σκόπια, 8 Ιουνίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι σε ομιλία του στη βουλή είπε ότι οι Αλβανοί που έχουν ταχθεί με το μέρος των ανταρτών μπορούν να παραδώσουν τα όπλα τους και να ενσωματωθούν ξανά στην κοινωνία αλλά προειδοποίησε ότι οι ηγεσία τους θα εξολοθρευτεί.

    Ο κ. Τράικοφσκι είπε ότι οι κάτοικοι χωριών που πιέστηκαν να ακολουθήσουν τους αντάρτες θα έχουν την δυνατότητα να αποχωρήσουν και το σχέδιο του τους δίνει την ευκαιρία να παραδώσουν τα όπλα τους και να επιστρέψουν στην κοινωνία.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι έχει σχέδιο για την επανένταξη των Αλβανών ανταρτών στην κοινωνία μετά τον τερματισμό των συγκρούσεων, το οποίο περιλαμβάνει μερική αμνηστία σε αυτούς.

    Ο κ. Τράικοφσκι προειδοποίησε ωστόσο ότι η σημερινή και η αυριανή ηγεσία των τρομοκρατών θα εξολοθρευτεί εκτός αν αποχωρήσει από την χώρα και επιστρέψει εκεί από όπου ήρθε, δηλαδή το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν έδωσε άλλα στοιχεία για το σχέδιο αλλά είπε ότι θα το παρουσιάσει στη βουλή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

    Ο.Κ.

    [18] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Χανιά, 8 Ιουνίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Υπερ του διαλόγου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Ευρώπης, αλλά και του διαλόγου των πολιτικών και των Εκκλησιών τάχθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στον πέμπτο διάλογο μεταξύ Ορθόδοξων Εκκλησιών και Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διεξάγεται στα Χανιά.

    Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η εκκλησία και το κράτος έχουν διαφορετική αποστολή και διακριτούς ρόλους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι δύο φορείς δεν πρέπει να συζητούν, να εμπνέονται ο ένας από τον άλλο και να λειτουργούν συμπληρωματικά, ενώ χαρακτήρισε ασυγχώρητο λάθος την αντιπαράθεση μεταξύ τους. Οπως εξήγησε, η εκκλησία μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων, όπως οι πόλεμοι, η φτώχεια και τα ναρκωτικά, η παγκοσμιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες, φαινόμενα που απαιτούν και πνευματικές απαντήσεις. Από την άλλη, οι πολιτικοί πρέπει να αντιληφθούν το επίκαιρο του ευαγγελικού λόγου, καθώς και ότι η πολιτική πράξη δεν θα έχει αποτέλεσμα εάν κινείται μακριά από την αλήθεια και την ανθρωπιά.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει στόχο τη συρρίκνωση των επιμέρους πολιτιστικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων των λαών της, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την εκπόνηση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., ο οποίος, είπε, πρέπει να αποτελέσει προοίμιο ενός μελλοντικού συντάγματος της Ενωσης.

    Τέλος, υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι συνύπαρξης και συμπόρευσης των Εκκλησιών. "Η Εκκλησία προσεγγίζει τους σύγχρονους προβληματισμούς και η πολιτική δέχεται ερεθίσματα για να γίνει πιο ανθρώπινη. Η Ορθοδοξία και η Ε.Ε. μπορούν και πρέπει να βαδίσουν μαζί, έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την προσωπικότητά του και την ελευθερία του" κατέληξε.

    [19] ΑΥΤΟΦΥΗ ΔΕΝΡΥΛΛΙΑ ΧΑΣΙΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Κομοτηνή, 8 Ιουνίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Περισσότερα από 1.300 αυτοφυή δενδρύλλια ινδικής κάνναβης εντοπίστηκαν στη διάρκεια εξόρμησης που πραγματοποίησαν αστυνομικοί και συνοριοφύλακες στην περιοχή, Ιάσμου Κομοτηνής.

    Τα δενδρύλλια ξεριζώθηκαν και αναμένεται να καταστραφούν με παραγγελία που θα εκδώσει ο εισαγγελέας.

    Γ.Χ.

    [20] Ο ΟΗΕ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Σαράγιεβο, 8 Ιουνίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ρουούντ Λούμπερς δήλωσε από το Σαράγιεβο όπου επισκέφθηκε ότι η συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών είναι απαραίτητη για να υπάρξει στήριξη της διεθνούς κοινότητας που θα επιτρέπει την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

    Ο κ. Λούμπερς είπε ότι αν η Βοσνία, η Κροατία και η Γιουγκοσλαβία συνεργαστούν για την επιστροφή των προσφύγων τότε αυτή θα επιτευχθεί ευκολότερα.

    [21] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Εντονα αντέδρασε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος στην κριτική που άσκησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος άφησε αιχμές για έλλειψη συνεννόησης μεταξύ του κ. Καραμανλή και της κ. Μπακογιάννη.

    «Ο κ. Γ. Παπανδρέου προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Η έλλειψη συνεννόησης και οι μοναχικές διαδρομές χαρακτηρίζουν αποκλειστικά την Κυβέρνηση στην οποία μετέχει", είπε κ. Ρουσόπουλος.

    Τόνισε ότι η κ. Μπακογιάννη ασφαλώς και ενημέρωσε τον πρόεδρο του Κόμματος Κ. Καραμανλή για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, όσον αφορά τις εξελίξεις για την ευρωπαϊκή άμυνα και τον ευρωστρατό και πρόσθεσε: "Οι συνεχείς παλινωδίες όμως της Κυβέρνησης, η έλλειψη εθνικής στρατηγικής, οι υποχωρήσεις της και οι υπαναχωρήσεις της, υποχρεώνουν τη Νέα Δημοκρατία να μην εφησυχάζει. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν είναι γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι αναποτελεσματικές αν όχι επικίνδυνες προσωπικές πολιτικές, τα ρίσκα και άλλα πολλά, που καταλογίζουν στον υπουργό Εξωτερικών ακόμα και στελέχη της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ".

    "Η πραγματικότητα, που αρνείται να δει ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι, με την τακτική της Κυβέρνησης, φτάσαμε στο σημείο η Τουρκία, ένα κράτος που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιχειρεί να μπλοκάρει τη δράση τού υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκού στρατού στην Ευρώπη και την Κύπρο.

    Ο υπουργός Eξωτερικών και η Kυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας και η άμυνά μας συναρτώνται άμεσα με τη δομή και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού στρατού", υπογράμμισε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα αναγνωρίσει μυστικές ή άτυπες συμφωνίες, που, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής άμυνας, εξισώνουν την Ελλάδα με την Τουρκία, υπονομεύοντας καίρια και τελεσίδικα τα εθνικά συμφέροντα.

    [22] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤ3 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΕΙΣΟΔΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Την προσήλωσή της στην αντικειμενική, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση επιβεβαιώνει η διοίκηση της ΕΤ3 σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη βίαιη είσοδο φοιτητών ορισμένων σχολών του ΑΠΘ σε χώρους της τηλεόρασης της εταιρίας.

    Ειδικά στο θέμα των πανεπιστημίων, μετά τις κυβερνητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποστήριζει ότι έχει καταγράψει όλες τις απόψεις και έχει παρουσιάσει όλες τις εκδηλώσεις των ενδιαφερόμενων φορέων. Συγκεκριμένα για τις φοιτητικές αντιδράσεις υπήρχαν αναλυτικά ρεπορτάζ στις 9, 24, 25, 30 και 31 Μαϊου, καθώς και σήμερα, μαζί δε με τις παρουσιάσεις στις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΤ3 τα φοιτητικά αιτήματα έχουν προβληθεί τουλάχιστον 20 φορές.

    Στην ανακοίνωσή της η ΕΤ3 "καταδικάζει την επιθετική συμπεριφορά και τη βία ως μέσο προώθησης των όποιων κοινωνικών αιτημάτων και υπογραμμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι, στο πλαίσιο μίας συντεταγμένης πολιτείας, κανείς δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι και οι θεσμοί ανάλογα με το συμφέρον της στιγμής".

    Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι θα εξακολουθήσει να πράττει το ενημερωτικό της καθήκον έναντι του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να επηρεάζεται από συμφέροντα οποιουδήποτε είδους ή από πράξεις βίας που σε τελική ανάλυση στρέφονται κατά του δημόσιου συμφέροντος.

    [23] ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ 50ΧΡΟΝΗΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Πενηντάχρονη βρήκε τραγικό θάνατο, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό σε αγροτική περιοχή έξω από την Μαυροθάλασσα Σερρών.

    Η άτυχη Αθανασία Καλημέρη, εργαζόταν με το σύζυγο της σε χωράφι έξω από το χωριό όταν ξέσπασε νεροποντή. Την ώρα που κατευθύνονταν προς το χωριό για να προφυλαχθεί από τη βροχή χτυπήθηκε από τον κεραυνό και έχασε τη ζωή της.

    Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Σερρών όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν ήδη νεκροί.

    Γ.Χ.

    [24] ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΑΚΟΤΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Επιστρέφει ο Ντράγκαν Σάκοτα στον Ηρακλή; Πολύ πιθανόν αναφέρουν οι άνθρωποι της διοίκησης που έχουν εδώ και αρκετό καιρό ψάχνουν καταξιωμένο προπονητή για να καλύψουν την κενή θέση του προπονητή στην ομάδα. Το ζήτημα το χειρίζεται αποκλειστικά ο πρόεδρος της ομάδας, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο οποίος και θα δώσει και τις τελικές κατευθύνσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην ΚΑΕ.

    Και επειδή ο κ. Σάκοτα δεν έχει αποκλείσει την επιστροφή του στον Γηραιό, είναι πιθανόν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να υπάρξει νέα επαφή για την ολοκλήρωση της συνεργασίας. Παράλληλα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα συμβόλαια των Καράγκουτη, Καμαριώτη, αφού θα υπάρξει κύκλος επαφών με τους μάνατζέρ τους. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τον Χούπμαν, ο οποίος μάλλον κρίνεται... ανεπιθύμητος είναι στο σύλλογο λόγω της μέτριας αγωνιστικής του παρουσίας. Έτσι θα υπάρξει κύκλος συζητήσεων για το ύψος της αποζημίωσής του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 8 June 2001 - 18:13:54 UTC