Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ:ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 10 ΤΡΙΣ. ΩΣ ΤΟ 2011
  • [03] "ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ" ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [04] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
  • [07] ΔΥΟ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [08] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [09] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ "ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ"
  • [10] ΑΓΚΥΡΑ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΝ
  • [11] AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΕΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [13] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [14] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ
  • [15] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
  • [16] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • [17] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
  • [18] KINHTOΠΟΙΗΣΗ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
  • [19] NΕΕΣ ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ
  • [21] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [22] ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΕ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ
  • [23] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ

  • [01] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2001 (14:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιόσκα Φίσερ- Γιώργος Παπανδρέου

    "H κατάσταση εμφυλίου πολέμου στα Σκόπια προκαλεί τη βαθύτατη ανησυχία της Αθήνας, καθώς αυτό το "κράτος-ανάχωμα" ανάμεσα στην Ελλάδα και τα σπαρασσόμενα Βαλκάνια οδηγείται σε διάλυση, μεταφέροντας έτσι την κρίση ακριβώς στα ελληνικά σύνορα", τονίζεται στο άρθρο της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" όπου παρουσιάζονται οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σε διπλωματικό επίπεδο έντονες προσπάθειες, για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ.

    Λίγες ώρες πριν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ το οποίο θα συζητήσει την ελληνική πρόταση για ομαλοποίηση, η εφημερίδα εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει δυο πολύ σοβαρούς λόγους για να ασχολείται όχι μόνο με την κατάσταση στα Σκόπια αλλά και με την ξέφρενη πλέον, όπως τη χαρακτηρίζει, πορεία του "αλβανικού αλυτρωτισμού στην περιοχή".

    Ο πρώτος είναι ότι οι οδικές αρτηρίες από τη Βόρειο Ελλάδα προς τα Σκόπια και από εκεί στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη είναι ένα σημείο μόνιμης προσοχής της ελληνικής πλευράς, πολύ περισσότερο τώρα, που ο έλεγχός τους αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια και τις πιθανότητες.

    Και ο δεύτερος, το αλβανικό ζήτημα, το οποίο για πρώτη φορά "ακουμπά", όπως γράφει, την Ελλάδα, ενώ οποιαδήποτε πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής. Το γεγονός ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Αλβανίας δεν δείχνει πρόθεση να μεγεθύνει το θέμα αποτελεί πρόσκαιρη ανακούφιση, ενώ η πρόσφατη δήλωση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο ότι τα σχέδια για "Απελευθερωτικό Στρατό Τσαμουριάς" είναι προϊόν άρρωστων εγκεφάλων, εκτός Αλβανίας, αποτελεί μια διαβεβαίωση προς την Αθήνα, αλλά όχι και εγγύηση πιθανών εξελίξεων, τονίζεται στο άρθρο.

    Το ερώτημα που, κατά τον αρθρογράφο, φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, είναι αν οι Αλβανοί αντάρτες με το μανδύα του απελευθερωτικού τους αγώνα, ακόμα και αν διευθετηθεί το θέμα των Σκοπίων, θα αναζητήσουν και νέα εδάφη για να εξαπλώσουν τη δράση τους.

    "Το ενδεχόμενο ότι η Ελλάδα θα απειληθεί από Αλβανούς αντάρτες θεωρείται εξωπραγματικό να το σκεφτεί κανείς, όμως δεν είναι απίθανη η προσπάθεια δημιουργίας μειονοτικού αλβανικού ζητήματος, με τη γνωστή μέθοδο της προβοκάτσιας και της αναζήτησης των χαμένων δικαιωμάτων σε διεθνή όργανα. Βεβαίως η Ελλάδα μπορεί άνετα να αντιμετωπίσει ψευδείς κατηγορίες ή ασύστατους ισχυρισμούς για θέματα που δεν υπάρχουν, όμως ο αντίκτυπος θα είναι σοβαρός για θέματα υπαρκτών μειονοτήτων, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο κοινός παρονομαστής όλων των σεναρίων είναι τελικά αρνητικός αν ο ασκός του Αιόλου δεν εκτονωθεί στα Σκόπια, ακόμη και αν το κράτος αυτό αλλάξει τις εσωτερικές ισορροπίες και λειτουργίες του προς όφελος του αλβανικού στοιχείου", καταλήγει το άρθρο.

    [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ:ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 10 ΤΡΙΣ. ΩΣ ΤΟ 2011

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2001 (12:51 UTC+2)

    Πλεόνασμα ύψους 10 τρισ. δρχ., αναμένεται να έχει το ελληνικό Δημόσιο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί και στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου σε συνέντευξη του στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής.

    Ο κ. Παπαντωνίου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί όσο και αν κρατήσει ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, «θα σπάσει τα μούτρα της».

    Αναφορικά με την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Παπαντωνίου, αναφέρει ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα και έτσι θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

    Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αναφορικά με τα σενάρια περί κόπωσης της κυβέρνησης, ο κ. Παπαντωνίου επισημαίνει ότι «στοιχεία κόπωσης, όσον αφορά στην οικονομική πολιτική δεν υπάρχουν».

    Σχετικά με τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΘ, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επισημαίνει ότι «εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκδοση του μετατρέψιμου σε μετοχές ομολόγου του ΟΤΕ με αποτέλεσμα η συμμετοχή του δημοσίου να μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 51% και μετά θα ακολουθήσουν οι εισαγωγές του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ και αργότερα και της HELEXPO στο ΧΑΑ.

    Για το σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ο κ. Παπαντωνίου τονίζει ότι βρίσκεται στο στάδιο συλλογής υπογραφών από αρμόδια υπουργεία και σύντομα αναμένεται να κατατεθεί και στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η υλοποίηση των ενεργειών αναμένεται να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο.

    Οσον αφορά τη φορολογία, ο κ. Παπαντωνίου υπογραμμίζει ότι μέχρι το 2003 αναμένεται να ξεκινήσε4ι μια σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, που θα διαρκέσει τρία με τέσσερα χρόνια και θα είναι συγκρατημένη.

    Με βάση τα λεγόμενα του υπουργού, ο πρώτος στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι παράλληλος και αφορά στον εκσυγχρονισμό της φορολογίας στις καταθέσεις και στο κεφάλαιο, ενώ δεύτερος στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών των φορολογικών ελέγχων και όλης της λειτουργίας του υπουργείου, αξιοποιώντας κυρίως το TAXIS.

    [03] "ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ" ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2001 (12:27 UTC+2)

    Οργανωμένα κυκλώματα διακινούν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στα ελληνικά νησιά, χρησιμοποιώντας θαλαμηγούς, ακόμη και πλοία της...ακτοπλοίας. Τα νήματα του "ναρκωτουρισμού" κινεί ένα μεικτό ελληνο - κολομβιανό καρτέλ. Οι επισημάνσεις αυτές - που δημοσιεύει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" - προέρχονται από την έκθεση - καταπέλτη της Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Τα κυκλώματα αυτά , που στρατολογούν συνεχώς νέα μέλη στα νησιά, επιβάλλουν τον σκληρό νόμο της ομερτά, παραλαμβάνουν το "εμπόρευμα του θανάτου" από ποντοπόρα πλοία και, πολλές φορές, η εμπορία γίνεται μεσοπέλαγα. Η κάλυψη της διακίνησης γίνεται με ενδεχόμενη συμμετοχή ορισμένων διεφθαρμένων λιμενικών, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση.

    "Η διακίνηση κοκαϊνης αναμένεται ότι θα συνεχίσει να γίνεται δια θαλάσσης από τη Λατινική Αμερική με ποντοπόρα πλοία. Η χρήση ιδιαίτερων τεχνασμάτων στη διάπραξη των συναφών αδικημάτων είναι γεγονός που πρέπει να αναμένεται. Σε αυτή τη μορφή διακίνησης θα υπάρξει συνεργασία, κυρίως μεταξύ Ελλήνων και Κολομβιανών υπηκόων", αναφέρεται.

    Μια ακόμη επισήμανση είναι αποκαλυπτική: "Το οργανωμένο έγκλημα έχει παγκόσμια - ευρωπαϊκή - εθνική αντίληψη πραγμάτων που, αρκετές φορές, ξεπερνά την αστυνομική γνώση η οποία περιορίζεται στα όρια της τοπικής αρμοδιότητας (π.χ. για τα κολομβιανά "καρτέλ" κοκαϊνης, η Ε.Ε. θεωρείται ως μια αγορά στην οποία το ναρκωτικό εισάγεται από διαφορετική κάθε φορά οδό".

    Είκοσι είναι τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της "λαίλαπας" από τους ανθρώπους της Διεύθυνσης Ασφαλείας. Μέτρα που τουλάχιστον οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα επιφέρουν σοβαρά πλήγματα σε όσους παρανομούν ανεξέλεγκτα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Μεταξύ άλλων, προτείνουν τη σύσταση εγκληματολογικής υπηρεσίας στη Διεύθυνση Ασφαλείας του ΥΕΝ με παραρτήματα στις μεγαλύτερες λιμενικές αρχές, αύξηση των λιμενικών στην "πρώτη γραμμή του πυρός", σύσταση ομάδας διαχείρισης κρίσης, καθώς και δημιουργία υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λιμενικό Σώμα, στα πρότυπα της αντίστοιχης υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [04] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ

    Μαδρίτη, 10 Ιουνίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους δρόμους της Μαδρίτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ αύριο αναμένεται να φτάσει ο αμερικανός πρόεδρος στην ισπανική πρωτεύουσα, ξεκινώντας την ευρωπαϊκή του περιοδεία.

    Η εν λόγω περιοδεία θα είναι η πρώτη από τότε που ο κ. Μπους ανέλαβε τα καθήκοντα του, ενώ σημειώνεται ότι αυτή πραγματοποιείται σε χρονική στιγμή που Ουάσιγκτον και Ευρώπη εκφράζουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το περιβάλλον, την ασπίδα αντιπυραυλικής προστασίας και τον αμερικανικό αποκλεισμό στην Κούβα.

    Παρόλο που επισήμως η επίσκεψη Μπους στη Μαδρίτη έχει λάβει θετική αποδοχή, περίπου 3.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ισπανικής αστυνομίας, συμμετείχαν στη σημερινή πορεία.

    Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, και ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αναμένεται να έχουν συνομιλίες αναφορικά με τις προτάσεις της Ουάσιγκτον για την ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς επίσης και για θέματα σχετιζόμενα με την ευρωπαϊκή διεύρυνση, το ΝΑΤΟ, το περιβάλλον, τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

    Τ.Σ.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Aθήνα, 10 Ιουνίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ηλίας Ευθυμιόπουλος. Κύριο θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο ήταν η Κοινή Θέση για τη θέσπιση του Kοινοτικού Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον μέσω του οποίου καθορίζεται και εξειδικεύεται η συνολική στρατηγική για την περιβαλλοντική πολιτική της Ένωσης για τη δεκαετία 2001 2010 με στόχο την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

    Το Πρόγραμμα Δράσης το οποίο ενεκρίθη και αποτελεί κοινή θέση όλων των χωρών, λαμβάνει υπόψη του τις γεωγραφικές και κοινωνικο-οικονομικές ιδιαιτερότητες των Ευρωπαϊκών περιφερειών ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή οικονομική ανάπτυξη χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του περιβάλλοντος και θέτει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα επίτευξής τους.

    Επίσης στη συνεδρίαση αυτή ενεκρίθησαν Κοινές Θέσεις του Συμβουλίου για μια σειρά σημαντικών Οδηγιών που αναφέρονται στην "Πρόσβαση του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφόρηση", την "Ανακύκλωση των Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων", τον "Περιορισμό της χρήσης ορισμένων βλαβερών ουσιών στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό" και τη "Θέσπιση ουσιών προτεραιότητας στον τομέα της πολιτικής υδάτων".

    Εξάλλου, σε ειδική συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών για το κρίσιμο ζήτημα της ανιχνευσιμότητας και σήμανσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε τρόφιμα, ζωοτροφές και σπόρους, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος δήλωσε ότι οι εισαγωγείς τέτοιων προϊόντων θα πρέπει να θέτουν στη διάθεση των χωρών εισαγωγής τον γενετικό χάρτη των τροποποιημένων οργανισμών έτσι ώστε να γίνεται δυνατή η ταυτοποίηση τους.

    Για το θέμα της θέσπισης κατώτατου ορίου επιτρεπτής επιμόλυνσης τροφών, ζωοτροφών και σπόρων από μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ο κ. Ευθυμιόπουλος έθεσε το ερώτημα στους συναδέλφους του υπουργούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν κάτι τέτοιο έχει σαφή επιστημονική βάση.

    Παράλληλα στο Συμβούλιο συζητήθηκε ένα συνθετικό κείμενο της Προεδρίας σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας του Κάρντιφ για την "Ενσωμάτωση περιβαλλοντικών πτυχών στις τομεακές πολιτικές" και Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη "Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη", θέματα που θα υποβληθούν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ (14 15 Ιουνίου 2001).

    Υιοθετήθηκαν συμπεράσματα για τη "νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για μια μελλοντική πολιτική στον τομέα των Χημικών Προϊόντων", την "Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων" και οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προετοιμασία της "Διάσκεψη Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη", που θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Σεπτέμβριο 2002 (Ρίο+10).

    Οι προαναφερόμενες Οδηγίες και τα συμπεράσματα ενισχύουν τη στρατηγική της Ε.Ε. για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την ενσωμάτωση των Οικολογικών πτυχών στις τομεακές πολιτικές και ισχυροποιούν την περιβαλλοντική κοινοτική νομοθεσία.

    Ειδικότερα με το 6ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον καθορίζονται δράσεις, μέτρα και εργαλεία χάραξης πολιτικής για τέσσερις στόχους προτεραιότητας, την Κλιματική Αλλαγή, τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα, το Περιβάλλον, Υγεία και Ποιότητα Ζωής, τους Φυσικούς Πόρους και τα απόβλητα, καθώς και η Ανάπτυξη Θεματικών Στρατηγικών, που θα πρέπει να είναι έτοιμες το αργότερο έως την περίοδο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Προγράμματος, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής του.

    Τέλος σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή το Συμβούλιο πήρε μια ομόφωνη απόφαση που επιβεβαιώνει την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κυρώσει το Πρωτόκολλο του Κυότο και που επαναλαμβάνει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στους μηχανισμούς που προβλέπονται απ' αυτό.

    Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος καλεί τις ΗΠΑ να έχουν θετική στάση απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κυότο και να μην φέρουν εμπόδια στην κύρωσή του. Θα πρέπει δε να αξιοποιηθεί το νέο συμβιβαστικό κείμενο του προέδρου της Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, Ολλανδού υπουργού Περιβάλλοντος κ. Προνκ, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για την επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κυότο, που θα συνεχιστούν στη Βόννη τον ερχόμενο Ιούλιο.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

    Βενετία, 10 Ιουνίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Mε το δήμαρχο της Βενετίας Πάολο Κόστα και τον πρύτανη του πανεπιστημίου της Βενετίας Μαουρίτσιο Ρίσπο συναντήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, για τη συνεργασία τόσο της πόλης της Βενετίας, όσο και του πανεπιστημίου με το υπουργείο Πολιτισμού ενόψει και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Στο πανεπιστήμιο της Βενετίας λειτουργεί ήδη από το 1996 έδρα Νεοελληνικών Σπουδών, με βάση τη συμφωνία που είχαν υπογράψει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κόστα, τότε πρύτανης του πανεπιστημίου.

    Η επιτυχία της μεγάλης έκθεσης για τους Έλληνες της Δύσης στο Παλάτσο Γκράτσι, η επιτυχία της έκθεσης της Συλλογής Βελιμέζη και η ανακαίνιση του Μουσείου Εικόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας έχουν αποδείξει ότι η Βενετία, λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών της με την Ελλάδα, είναι ένας προνομιακός τόπος για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ελληνικού ενδιαφέροντος.

    [07] ΔΥΟ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 10 Ιουνίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Δύο μουσουλμάνοι αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα στις Φιλιππίνες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και ανταρτών για την απελευθέρωση των ομήρων.

    Τα μέλη της Αμπού Σαγιάφ έχουν θέσει προθεσμία ως τη Δευτέρα για την πραγματοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων, διαφορετικά θα σκοτώσουν, όπως απειλούν, τους αμερικανούς ομήρους.

    "Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις", επεσήμανε ο προεδρικός σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Ρόιλο Γκόλεζ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκτέλεσης των ομήρων, υπογράμμμισε ότι την ευθύνη θα φέρουν οι αντάρτες.

    Οι δύο αντάρτες που σκοτώθηκαν, είχαν συλληφθεί μαζί με άλλους εννέα στο νησί Μπασιλαν, ωστόσο προσπάθησαν να επιτεθούν στις αρχές και πυροβολήθηκαν.

    "Οι αντάρτες είχαν μεταφερθεί στο στρατιωτικό φυλάκιο, όταν αντεπιτέθηκαν, προσπαθώντας να πάρουν τα όπλα από τους στρατιώτες. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να πυροβοληθούν", ανέφερε στρατιωτικός διοικητής.

    Τ.Σ.

    [08] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Καβάλα, 10 Ιουνίου 2001 (20:50 UTC+2)

    "Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση και τη δυνατότητα να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, επαναφέροντας το μέτρο, συνδυάζοντας τα αθλητικά ιδεώδη με την πνευματική αναζήτηση και την πολυπολιτισμικότητα. Μπορούμε και θα πετύχουμε μια Ολυμπιάδα του μέτρου που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη όχι μόνο της Αθήνας, αλλά όλης της Ελλάδας".

    Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, κηρύσσοντας στην Καβάλα την έναρξη των μαθητικών αγώνων στίβου της Βόρειας Ελλάδας, με τη συμμετοχή 300 μαθητών και μαθητριών από 16 νομούς των περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης.

    "Διαμορφώνουμε μια Εγνατία του σχολικού αθλητισμού, στηρίζουμε τον ειδικό αθλητισμό, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ΑΜΕΑ, ενισχύουμε τον αθλητισμό των εργαζομένων σε συνεργασία με τα εργατικά κέντρα. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής, είναι πολιτισμός, είναι υγεία, είναι ένας άλλος δρόμος μακριά από τον όλεθρο των ναρκωτικών", κατέληξε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης.

    [09] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ "ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ"

    Σύρος, 10 Ιουνίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Μηχανική βλάβη σημειώθηκε το πρωί στην κύρια μηχανή του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Αίολος Εξπρές" που μετέφερε 56 επιβάτες από τον Πειραιά προς Σύρο Τήνο και Μύκονο. Το πλοίο κατέπλευσε στη Σύρο όπου και παρέμεινε προκειμένου να υποβληθεί σε έλεγχο και σε εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης.

    Οι επιβάτες προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Βlue Aegean".

    [10] ΑΓΚΥΡΑ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΝ

    Άγκυρα, 10 Ιουνίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Χαιρέτισαν οι αγρότες της νοτιοανατολικής Τουρκίας την απόφαση της κυβέρνησης να απομακρύνει τις νάρκες που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας με τη Συρία και να παραχωρηθούν τα συγκεκριμένα εδάφη σε αγρότες που δεν διαθέτουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

    Η συγκεκριμένη απόφαση ανακοινώθηκε χθες από τον τούρκο πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης των ναρκών και ποιές περιοχές θα καλύπτει.

    Πάντως, ανώτατος τοπικός αξιωματούχος γνωστοποίησε σήμερα ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά 840 χλμ. στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. "Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ γόνιμη και χαιρετίζουμε το πρόγραμμα", τόνισε ο Νιζαμετίν Μπασάκ, επικεφαλής του τμήματος γεωργίας της περιοχής, προσθέτοντας ότι περίπου 30.000 οικογένειες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν εισόδημα από την καλλιέργεια των εκτάσεων.

    Μάλιστα, ο κ. Μπασάκ πρότεινε οι συγκεκριμένες εκτάσεις να διανεμηθούν δωρεάν σε φτωχούς αγρότες, που δεν έχουν ιδιοκτησία, "διαφορετικά η γη θα αγοραστεί από πλούσιους και το πρόγραμμα θα είναι ανώφελο", επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

    Τ.Σ.

    [11] AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΕΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Στην έκθεση της Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με την διακίνηση ναρκωτικών στο Αιγαίο, αναφέρεται ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης του υπουργείου, μετά το σχετικό σημερινό δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας". Η έκθεση ανέφερε ότι οργανωμένα κυκλώματα διακινούν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στα ελληνικά νησιά, χρησιμοποιώντας θαλαμηγούς, ακόμη και πλοία της ακτοπλοίας.

    Στην απάντηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας επισημαίνεται ότι η έκθεση αποτελεί τη συνεισφορά του υπουργείου στην αντίστοιχη εθνική έκθεση και υποβάλλεται κάθε χρόνο στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Αστυνομία "Europol".

    Στη συνέχεια το κείμενο αναφέρει: "Οι προτάσεις έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στο γενικότερο σχεδιασμό της λειτουργίας των λιμενικών αρχών της χώρας με τη δημιουργία περιφερειακών παραρτημάτων με αντικείμενο τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Για το σκοπό αυτόν ενισχύονται οι λιμενικές αρχές με νέο άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό στη δίωξη των ναρκωτικών και τα αποτελέσματα της λειτουργίας των παραρτημάτων αυτών είναι ορατά, όπως προκύπτει από πρόσφατες επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο.

    Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η ίδρυση του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων και η δήλωση της περιουσιακής κατάστασης του προσωπικού του υπουργείου.

    Σε κάθε περίπτωση, το ΥΕΝ και το Λιμενικό Σώμα έχουν στρατευθεί στην πρώτη γραμμή σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως της μάστιγας των εμπόρων του "λευκού θανάτου", γεγονός για το οποίο το Λιμενικό Σώμα έχει ήδη αποσπάσει την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο."

    [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Tρίκαλα, 10 Ιουνίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Τις θέσεις του ΔΗΚΚΙ για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και την επίλυση των σημερινών προβλημάτων των αγροτών εξέτασε σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε στα Τρίκαλα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας επέκρινε την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία για την πολιτική τους απέναντι στα προβλήματα των αγροτών.

    "Η πρόταση του προέδρου και της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος που έρχεται για συζήτηση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εμπεριέχει την απαίτηση για άμεση ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αντιαγροτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε αδιέξοδα τον αγροτικό πληθυσμό και συρρίκνωσε τον αγροτικό τομέα αλλά και την εθνική πραγματική οικονομία", είπε ο κ. Τσοβόλας και τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να διεκδικεί περισσότερα οφέλη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [13] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Aθήνα, 10 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Η πορεία της πρωτοβουλίας του ΔΗΚΚΙ για την ενότητα δράσης των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων και προσωπικοτήτων, εξετάστηκε στη συνάντηση του προέδρου του Κινήματος Δημήτρη Τσοβόλα με την Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΚΙ, διαπιστώθηκε ότι αυτή η στρατηγική επιλογή είναι σωστή και αποδεκτή από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ότι παρά τις δυσκολίες το ξεκίνημα του διαλόγου είναι ήδη γεγονός και αποτελεί ένα μικρό αλλά ελπιδοφόρο βήμα.

    "Το ΔΗΚΚΙ με συνέπεια θα συνεχίσει την προσπάθεια για να υλοποιηθεί η απαίτηση του προοδευτικού κόσμου, παλεύοντας για τη διαμόρφωση των συνθηκών ώστε σύντομα να γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα στις δημοτικές εκλογές. Επίσης στο πλαίσιο της αυτόνομης πορείας του θα πάρει πρωτοβουλίες για σειρά σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τον λαό, καλώντας σε συστράτευση και τις άλλες προοδευτικές αριστερές δυνάμεις και προσωπικότητες", προσθέτει η ανακοίνωση.

    [14] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε στις 8:30 το βράδυ του Σαββάτου αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα - Λάρνακα, καθώς ένας επιβάτης υπό την επήρεια αλκοόλ παρενοχλούσε το πλήρωμα του σκάφους και τους υπόλοιπους επιβάτες. Πρόκειται για τον 35χρονο Αλ Χουσεϊνι Μαζέν Μοχάμετ, Ρώσο υπήκοο, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο.

    Ο Χουσεϊνι οδηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών από πρόθεση και απρόκλητη εξύβριση. Ο 35χρονος κρατείται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και αύριο θα οδηγηθεί στο Αυτόφωρο.

    Το αεροπλάνο έφτασε στον προορισμό του με μια ώρα καθυστέρηση.

    [15] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

    Aθήνα, 10 Ιουνίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις των βάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας διαπιστώνονται από τη μέχρι στιγμής εξέταση των γραπτών των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξεταστών, η διαφαινόμενη πτώση των βάσεων οφείλεται στις ερωτήσεις κλιμακούμενης δυσκολίας, τις οποίες υιοθέτησε φέτος το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μην υπάρχει επανάληψη του περσινού φαινομένου των αριστούχων που έμειναν εκτός πανεπιστημίου. Το κριτήριο είναι ότι οι περισσότερο δύσκολες ερωτήσεις αναμένεται να απαντώνται από υποψηφίους που έχουν κάνει καλύτερη προετοιμασία.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα στα μαθήματα της Ιστορίας, των Μαθηματικών, της Χημείας και της Βιολογίας.

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τρίτη με τους μαθητές της Β΄ Λυκείου να διαγωνίζονται στην Ιστορία και τους τελειόφοιτους της Γ΄ Λυκείου στη Φυσική.

    [16] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Λονδίνο, 10 Ιουνίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Εκατοντάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος, Τζόρτζ Μπους, χαρακτήρισε κατεστραμμμένες 28 περιοχές του βορειοδυτικού Τέξας, ενώ παράλληλα ζήτησε από τις ομοσπονδιακές αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής.

    Σϋμφωνα με πληροφορίες, τρία άτομα μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους από την τροπική καταιγίδα Άλισον που πλήττει την περιοχή, ενώ οι αρχές χρησιμοποιούν ελικόπτερα και βάρκες για να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους κατοίκους.

    "Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στις στέγες των σπιτιών από ό,τι μπορούμε να μετρήσουμε", ανέφερε εκπρόσωπος των λιμενικών αρχών.

    Στο μεταξύ, στη Λουιζιάνα κροκόδειλοι, αναστατωμένοι από τους κεραυνούς και τις αστραπές, άρχισαν να περιπλανούνται σε κατοικημένες περιοχές.

    Τ.Σ.

    [17] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

    Φρανκφούρτη, 10 Ιουνίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ για τον ελληνισμό της Ευρώπης στη Νέα Εποχή, που πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Συγκεκριμένα εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση των ομογενών, τη φορολογία από το ελληνικό κράτος και την επικοινωνία των ομογενών με τη μητροπολιτική Ελλάδα.

    Εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων της Γερμανίας παρουσίασαν τα αιτήματα των αποδήμων και ζήτησαν την ισότιμη αντιμετώπισή τους με τους ομογενείς της Αμερικής και της Αυστραλίας.

    Μιλώντας στη συνδιάσκεψη ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα τον νόμο για την άσκησης της "επιστολικής ψήφου", που κατοχυρώνεται πλέον στο Σύνταγμά μας. Συμπλήρωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθούν πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους απόδημους και τους ομογενείς που έχουν την ελληνική υπηκοότητα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασιών πρόσληψης παιδιών μεταναστών για τη στελέχωση των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, τη δημιουργία δικτύου βιβλιοθηκών και την εισαγωγή της Πληροφορικής, που θα ενώσει τα ελληνικά σχολεία ανά τον κόσμο. Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης ενημέρωσε τους ομογενείς για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα που τους αφορούν.

    [18] KINHTOΠΟΙΗΣΗ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Aθήνα, 10 Ιουνίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Απείχαν σήμερα από τα καθήκοντά τους οι έκτακτοι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας διαμαρτυρόμενοι για περικοπές των αποδοχών τους. Ως αποτέλεσμα, η πρωινή πτήση από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη συγχωνεύτηκε με αυτή από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και Ντίσελντορφ ενώ σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε τέσσερις πτήσεις.

    Εβδομήντα περίπου συμβασιούχοι έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της διοίκησης της εταιρείας στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και αντιπροσωπεία τους ενημέρωσε τους υπευθύνους της Ολυμπιακής για τα αιτήματά τους. Οι έκτακτοι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές ζητούν την καταβολή δεδουλευμένων και την μονιμοποίησή τους.

    [19] NΕΕΣ ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2001 (19:56 UTC+2)

    "Είναι μέγα λάθος για τους κυβερνώντες να αγνοούν τη θέληση του κυρίαρχου λαού" δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε ομιλία του μετά τη λήξη της λειτουργίας στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου στο Κάτω Χαλάνδρι. "Κανείς νόμος δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν τον θέλει ο λαός", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: "Θα ζήσουμε όπως εμείς θέλουμε όσοι εκσυγχρονισμοί και αν έρθουν".

    Δύο εβδομάδες πριν την ανακοίνωση του τελικού αριθμού των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "όποιος αγνοήσει τι λογής λαός είμαστε, παρασυρμένος από τι ισχύει στην Ευρώπη ή σε άλλες χώρες, θα κάνει μοιραίο λάθος, γιατί θα έρθει σε αντίθεση με το λαό".

    Με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Αρχιεπίσκοπος επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ των φοιτητών, η οποία έδειξε ότι σε ποσοστό 75% οι ερωτηθέντες θέλουν να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 10 Ιουνίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Το πλαίσιο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό, οι τρόποι συνεργασίας του κόμματος με την κοινωνία ενόψει της επικείμενης συνόδου του οργάνου για τις δημοτικές εκλογές και το νέο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινοβραδινή συνάντηση εργασίας του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη με την νομαρχιακή επιτροπή Καβάλας του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης συζητήθηκε η συμμετοχή του κόμματος με ιδέες και προτάσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία και η πρόοδος των έργων στο νομό Καβάλας (Εγνατία, λιμάνι, νοσοκομείο, δικαστικό μέγαρο, λειτουργία πετρελαίων Πρίνου - Θάσου).

    Οπως τόνισε ο κ. Πασχαλίδης μετά τη συνεδρίαση, τα αποτελέσματα από την παράδοση στην κυκλοφορία της παράκαμψης Καβάλας είναι ιδιαίτερα αισθητά στην πόλη, υπάρχει μια σημαντική ανακούφιση στο κυκλοφοριακό και η γρήγορη μετακίνηση προς τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη διαμόρφωσε νέους όρους ανάπτυξης στην ευρύτερη περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    "Η διάκριση Αριστερά - Δεξιά είναι υπαρκτή, διαχρονική και αναγκαία. Αυτό που αλλάζει από εποχή σε εποχή είναι το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης και οι πρωταγωνιστές. Εργαζόμαστε για μία σύγχρονη Αριστερά και ζητάμε από τη Νέα Δημοκρατία να γίνει μια σύγχρονη Δεξιά. Η παρελθοντολογία είναι αυτοκαταστροφική, όχι μόνο για τα κόμματα που την επιλέγουν, είναι καταστροφική για την ίδια τη χώρα. Οι ιδεολογικές και πολιτικές μάχες αφορούν κυρίως το παρόν και το μέλλον του τόπου, τα κοινωνικά αποτελέσματα της πολιτικής και την πειστικότητα της νέας επαγγελίας", υπογράμμισε ο Γιώργος Πασχαλίδης.

    "Είναι καιρός το ΠΑΣΟΚ να τολμήσει καινοτομίες, όπως αυτή της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης στελεχών, σε θέματα διακυβέρνησης και εκσυγχρονισμού των θεσμών της χώρας και ταυτόχρονα να περιορίσει τα φαινόμενα κομματικοκρατίας μιας αποικιοκρατικής λογικής να ελέγχουμε τα πάντα. Ενα σύγχρονο ισχυρό κόμμα συνεργάζεται με την κοινωνία των πολιτών, της δίνει χώρο να αναπνεύσει και να δημιουργήσει", κατέληξε.

    [21] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 10 Ιουνίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα 96 χλμ. δυτικά του Τσεσμέ στη δυτική Τουρκία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές.

    Ο σεισμός έγινες αισθητός στη βορειοδυτική επαρχία του Τσανάκαλε, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

    Υπενθυμίζεται ότι περίπου 20.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν δύο πολύ ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη βορειοδυτική Τουρκία τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 1999.

    Τ.Σ.

    [22] ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΕ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ

    Σόφια, 10 Ιουνίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Βουλγαρικά βυτιοφόρα, τα οποία μεταφέρουν 24.000 λίτρα νερού, ξεκίνησαν σήμερα με προορισμό το Κουμάνοβο, όπου οι βρύσες στέρεψαν έπειτα από την πολυήμερη κατάληψη των δεξαμενών της περιοχής από τους αλβανόφωνους αντάρτες.

    Ένδεκα βυτιοφόρα γεμάτα νερό και ένα φορτηγό, που μεταφέρει μπουκάλια με μεταλλικό νερό, θα φτάσουν στο Κουμάνοβο, όπου περίπου 100.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό εδώ και πέντες ημέρες.

    Η εν λόγω αποστολή συμφωνήθηκε χθες μεταξύ του ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ, Τζόσεφ Ρέιλστον, και του βούλγαρου πρωθυπουργού, Ιβάν Κόστοφ.

    Σύμφωνα με τις υγιειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, ενδέχεται να ξεσπάσουν μολυσματικές ασθένειες εάν δεν επιλυθεί το προόβλημα της λειψυδρίας στο Κουμάνοβο.

    Τ.Σ.

    [23] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ

    Σκόπια, 10 Ιουνίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Απειλές για επίθεση στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, εάν τα στρατεύματα των Σκοπίων δεν σταματήσουν μέχρι αύριο τους βομβαρδισμούς στα χωριά του Βορρά που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, εξαπέλυσε ένας εκ των διοικητών των αλβανόφωνων ανταρτών.

    Ο διοικητής Χότζα σε δηλώσεις του στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP γνωστοποίησε ότι έθεσε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό, Λιούπτσο Γκιεοργκίεφσκι, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί μέχρι αύριο το πρωί.

    "Θα ξεκινήσουμε επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, στο αεροδρόμιο, στο κτίριο της κυβέρνησης και στη Βουλή, οπουδήποτε είναι εφικτό. Δεν έχουμε πολλά πολεμοφόδια, αλλά όσα διαθέτουμε είναι αποτελεσματικά. Οι επιθέσεις θα ξεκινήσουν από τα βουνά. Μπορούμε εύκολα να χτυπήσουμε το αεροδρόμιο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής των αλβανοφώνων.

    Οι αντάρτες έχουν υπό τον έλεγχο τους χωριά βόρεια των Σκοπίων, τα οποία βάλλονται από τις σκοπιανές δυνάμεις για περισσότερο από ένα μήνα, ενώ σημειώνεται ότι στα χωριά διαμένουν περισσότεροι από 120.000 κάτοικοι.

    Τ.Σ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 10 June 2001 - 18:13:49 UTC