Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
  • [02] Ο ΧΟΤΖΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [03] Η Ο.Α. ΑΚΥΡΩΣΕ ΠΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [04] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [06] ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣ ΑΡΗΣ
  • [07] ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [08] ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ
  • [09] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
  • [10] ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΔΥΕΘ
  • [11] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΗΡΥΞΑΝ 24ΩΡΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΠΓΔΜ
  • [12] ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
  • [13] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [14] ΠΕΡΣΟΝ: ΤΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
  • [15] ΓΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο ΙΒΚΟΒΙΤΣ
  • [16] H KFOR ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ
  • [17] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΠΟΥΣ
  • [18] ΕΣΘ: ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [19] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [20] ΑΝΟΙΞΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΘΥΜΑΤΩΝ
  • [21] ΣΤΙΣ 16/6 Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΔΕΥΑ
  • [22] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ ΣΕ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ Δ. ΟΧΘΗ
  • [23] ΤΟ ΧΑΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΛΗΘΕΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
  • [24] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

  • [01] ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ

    Λουξεμβούργο, 11 Ιουνίου 2001 (12:28 UTC+2)

    Στο Λουξεμβούργο συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με επίκεντρο των συνομιλιών τους τις συγκρούσεις σε Μ. Ανατολή και ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και την απόρριψη της ευρωπαϊκής διεύρυνσης από την Ιρλανδία.

    Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συναντηθούν αρχικά με τον παλαιστίνιο υπουργό αρμόδιο για τη διεθνή συνεργασία, Ναμπίλ Σαάθ, καθώς επίσης και με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, με τους οποίους θα εξετάσουν το ζήτημα της ανανέωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μ. Ανατολή.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, θα παρουσιάσει αναφορά του σχετικά με την κρίση στην ΠΓΔΜ, και ειδικά έπειτα από το Σαββατοκύριακο που οι αλβανόφωνοι αντάρτες απείλησαν να βομβαρδίσουν τα Σκόπια.

    Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντχ, αναφερόμενη κατά τις εργασίες της Συνόδου στην ευρωπαϊκή διεύρυνση, τόνισε ότι αυτή συνεχίζεται όπως πριν. «Η επικύρωση της συνθήκης στα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεχιστεί όπως πριν, ενώ τα υποψήφια μέλη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα υπάρξει τέλος στη διαδικασία διεύρυνσης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Λιντχ.

    Πάντως, η κ. Λιντχ αρνήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της Ιρλανδίας θα αποδεχτούν την ευρωπαϊκή διεύρυνση σε πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα.

    Σημειώνεται ακόμη ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρόου, τέθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. «Διδάχτηκα την τελευταία τετραετία ως δικαστής και υπουργός Εσωτερικών ότι είναι προς όφελος των συμφερόντων μας και των συμφερόντων της ΕΕ η σύνδεση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στρόου.

    Τ.Σ.

    [02] Ο ΧΟΤΖΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 11 Ιουνίου 2001 (14:50 UTC+2)

    Ο διοικητής Χότζα, ένας από τους ηγέτες του λεγόμενου Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού που δρα στην ΠΓΔΜ, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ότι περιμένει εντολή για να επιτεθεί στην πόλη των Σκοπίων, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις αγνόησαν το τελεσίγραφο που ο ίδιος απηύθυνε χθες βράδυ στις σκοπιανές Αρχές, προειδοποιώντας τους ότι αν δεν σταματήσουν τις επιχειρήσεις, ο επόμενος στόχος θα είναι η πρωτεύουσα της χώρας.

    "Περιμένω την εντολή για επίθεση. Ο στρατός όχι μόνο αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, αλλά τραυμάτισε και αμάχους. Για το λόγο αυτό τώρα πρέπει να ακούσει την απάντηση των δικών μας όπλων" είπε ο Χότζα.

    Το Reuters σημειώνει ότι οι Αλβανοί αντάρτες υποστηρίζουν ότι λαμβάνουν εντολές από το γενικό επιτελείο τους, που βρίσκεται κάπου εντός των συνόρων της ΠΓΔΜ.

    Ε.Π.

    [03] Η Ο.Α. ΑΚΥΡΩΣΕ ΠΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2001 (15:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τα νέα γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στα Σκόπια

    Η Ολυμπιακή Αεροπορία ακύρωσε τις πτήσεις της σήμερα προς τα Σκόπια, έπειτα από τις απειλές των αλβανόφωνων ανταρτών ότι θα βομβαρδίσουν το αεροδρόμιο της ΠΓΔΜ.

    Η Ο.Α. προέβη στην ανακοίνωση ότι αναβάλλονται οι πτήσεις της προς την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ για λόγους προληπτικούς.

    Οι ακυρώσεις των πτήσεων πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα έπειτα από τις απειλές ενός εκ των διοικητών των αλβανόφωνων ανταρτών ότι θα βομβαρδιστούν το αεροδρόμιο και άλλα κτίρια στα Σκόπια, εάν οι σκοπιανές δυνάμεις δεν σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των ανταρτών.

    [04] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2001 (10:15 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βάσω Παπανδρέου

    Την αντιστροφή του σημερινού αρνητικού κλίματος για το ΠΑΣΟΚ με ένα "νέο ξεκίνημα" προτείνει η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, η οποία εκτιμά πως η κυβέρνηση έχει μια ακόμη ευκαιρία να πετύχει, εάν επανακαθορίσει τη στρατηγική της και δεν επαναλάβει λάθη που έκανε τον τελευταίο χρόνο.

    Εμμέσως τάσσεται υπέρ του ανασχηματισμού λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει την έννοια του "αμετακίνητου υπουργού". Σε συνέντευξη της στο "Εθνος της Κυριακής" δεν αποκλείει να έχει αντίπαλο ο Κώστας Σημίτης στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε ότι την αφορά εκτιμά πως "θα ήταν λάθος, θα ήταν συνέχιση μιας καταστροφικής εσωστρέφειας, αν χρησιμοποιούσαμε το συνέδριο μας όχι για την προώθηση των πολιτικών μας, αλλά για τη διαιώνιση μιας εσωτερικής διαμάχης. Το ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη στην ηγεσία, διαθέτει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η λαική εντολή δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενός συνεδρίου. Αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει το συνέδριο είναι να μας δώσει τηνπροωθητική δύναμη για την επιτυχία της πολιτικής μας".

    Σε ερώτηση για τη διαδοχή Σημίτη, σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ, ύστερα και από τη δήλωση του ότι ο ίδιος θα ανοίξει τη συζήτηση μετά τις εκλογές, η κ. Παπανδρέου σημειώνει:"Στο ΠΑΣΟΚ δεν χρειαζόμαστε διαχειριστές της ήττας. Και βεβαίως δεν πρόκειται να μεταβληθώ τώρα σε έναν τέτοιο διαχειριστή. Αυτό που με απασχολεί είναι η νικηφόρα προοπτική της παράταξης μας και όχι τα όποια σενάρια. Το ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη παράταξη. Και η παράταξη είναι πάνω από πρόσωπα και προσωπικές στρατηγικές. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κανέναν στο χώρο μας, να προετοιμάζει το δικό του μέλλον μέσα από μια ήττα του ΠΑΣΟΚ, αυτό πρέπει να είναι σαφές".

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε ερώτηση που κατέθεσε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έχει ως εξής:

    "Η σημερινή συζήτησή μας δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε σε όσους συνηθίζουν να ξεχνούν, τον καθοριστικό ρόλο του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Κυρίως όμως θέλω να τονίσω με έμφαση την σημερινή αποστολή και την δράση μας για την εδραίωση του εκσυγχρονισμού, για ένα νέο κοινωνικό κράτος, για την Ισχυρή Κοινωνία.

    Το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα είναι η απάντηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε ένα συλλογικό αίτημα δεκαετιών. Για να δώσει αυτή την "απάντηση" το ΠΑ.ΣΟ.Κ πήγε "κόντρα" στο ρεύμα της εποχής. Σε Ευρώπη και Αμερική η επικράτηση του φιλελευθερισμού προκαλούσε την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

    Και εδώ στον τόπο μας από το 1989 ως το 1993 επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ο φιλελευθερισμός επέφερε καίριο πλήγμα στο κοινωνικό κράτος.

    Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει τρεις υπουργούς Εθνικής Οικονομίας σε τρία χρόνια. Οδηγούν την Ελλάδα στην πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η χώρα αποκαλείται "ασθενής της Ευρώπης".

    Η οικονομική ανικανότητα παγιώνει την κοινωνική αναλγησία.

    Τα αφηρημένα οικονομικά στοιχεία έχουν πολύ συγκεκριμένη επίδραση στη ζωή του κάθε πολίτη:

    - Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη 40-70.000 δραχμές με μέσο πληθωρισμό 17,5%.

    - Εργαζόμενοι και υπάλληλοι χάνουν μέσα σε τρία χρόνια το 12% του πραγματικού τους εισοδήματος.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έρχεται και δίνει τέλος στην οικονομική ανικανότητα και την κοινωνική αναλγησία.

    Χάρη στην εθνική στρατηγική του ΠΑ.ΣΟ.Κ που προχώρησε παρά τις επιθέσεις μηδενισμού και άρνησης από όλες τις πτέρυγες της Αντιπολίτευσης σήμερα η Ελλάδα δεν αποκαλείται "ασθενής της Ευρώπης".

    - Για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει πλεονασματικό προϋπολογισμό που εκτελείται κανονικά.

    - Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια η οικονομία χαρακτηρίζεται από σταθερότητα τιμών.

    - Για πρώτη φορά έχουμε επτά συνεχή έτη με υψηλό και σταθερά αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης.

    - Η κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ με το ΕΚΑΣ είναι 152.000 δραχμές με μέσο πληθωρισμό της τάξης του 3%.

    - Ανάμεσα στο 1994 και το 2000 τα πραγματικά εισοδήματα εργαζομένων και υπαλλήλων αυξάνονται σωρευτικά πάνω από 18,5%.

    Στην θεωρία η διαφορά ΠΑ.ΣΟ.Κ και Νέας Δημοκρατίας είναι ιδεολογική και στην πράξη η διαφορά ΠΑ.ΣΟ.Κ και Νέας Δημοκρατίας είναι συντριπτική υπέρ του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ και όλοι οι Έλληνες μαζί δώσαμε στη χώρα νέα πνοή. Εφαρμόσαμε με τόλμη μια εθνική στρατηγική που οδήγησε την Ελλάδα από την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ένταξη στην ΟΝΕ.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Σήμερα εφαρμόζουμε με τόλμη μια νέα εθνική στρατηγική για την "Ισχυρή Κοινωνία". Όσοι καλλιεργούν σήμερα την άρνηση θα οδηγηθούν σύντομα σε διάψευση των ελπίδων τους.

    Το μήνυμά μας για όλους τους Έλληνες είναι: Οικοδομούμε την "Ισχυρή Κοινωνία". Με νέες επενδύσεις. Με νέες τομές. Με νέες αλλαγές.

    Με μια Ισχυρή Κοινωνία η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος. Μόνο μια Ισχυρή Κοινωνία μπορεί να ανεβάσει την Ελλάδα ψηλά στην Κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών. Η Ισχυρή Κοινωνία είναι η κορύφωση της πολιτικής μας.

    Το κοινωνικό κράτος δεν είναι αποτέλεσμα ενός εκλογικού υπολογισμού, όπως οι παροχές των συντηρητικών κυβερνήσεων. Γιατί για μας οι αλλαγές στη λειτουργία της κοινωνίας για να είναι δικαιότερη, ο περιορισμός της ανισοκατανομής του εισοδήματος και του πλούτου, η δημιουργία ευκαιριών σε όλους, οι όλο και περισσότεροι δρόμοι εξέλιξης στον κάθε πολίτη, η κοινωνία συνοχής, συμμετοχής και αλληλεγγύης εκφράζουν, το πολιτικό μας πιστεύω. Ανταποκρίνονται στη σοσιαλιστική φυσιογνωμία μας. Η ισχυρή οικονομία, η σταθερότητα, η ανάπτυξη είναι μέσο διαλεκτικά δεμένο με το πολιτικό μας πιστεύω. Θέλουμε την αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη για να εξασφαλίσουμε τη δικαιότερη κοινωνία. Θέλουμε την δικαιότερη κοινωνία για να πετύχουμε την αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.

    Η Ισχυρή κοινωνία χτίζεται ως αποτέλεσμα ενός "νέου κοινωνικού κράτους".

    Χτίζεται στην συντονισμένη προσπάθεια για την μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.

    Το ΕΣΥ ήταν η μεγαλύτερη τομή στον χώρο της υγείας από την σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Χάρη στο ΕΣΥ η χώρα. Προωθούμε σήμερα την μεγαλύτερη τομή στην Υγεία από την σύσταση του ΕΣΥ το 1983. Χάρη στην νέα μεταρρύθμιση το ΕΣΥ ετοιμάζεται να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει. Με τη μεταρρύθμιση αυτή θα πετύχουμε τα επόμενα χρόνια βελτίωση και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

    Παράλληλα, αναφέρω πέντε ενδεικτικά στοιχεία:

    Πρώτον: Το ΕΚΑΒ είχε 4 παραρτήματα σε 4 πόλεις το 1993. Σήμερα έχει 11 παραρτήματα σε όλη τη χώρα και αναπτύσσεται σταδιακά σε όλες τις πόλεις.

    Δεύτερον: Το 1993 υπήρχαν 190 μονάδες εντατικής θεραπείας. Ως σήμερα διπλασιάστηκαν έφθασαν τις 367 και προστέθηκαν 82 μονάδες αυξημένης φροντίδας.

    Τρίτον: Από το 1993 ως σήμερα έγιναν βελτιώσεις, επεκτάσεις και δράσεις εκσυγχρονισμού σε επίπεδο ιατρικού εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στα 128 από τα 128 νοσοκομεία της χώρας.

    Τέταρτον: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση στην ΕΕ αμέσως μετά την Σουηδία - σε αριθμό κλινών ανά 1000 κατοίκους. Βρισκόμαστε μπροστά από: Την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Μεγάλη Βρετανία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την χώρα μας στην 14ης θέση με τους ισχύοντες δείκτες.

    Πέμπτον: Τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιάστηκε μείωση του αριθμού των ατόμων που μετέβησαν στο εξωτερικό για νοσηλεία της τάξης του 35%.

    Παρόλα αυτά δεν είμαστε στο επίπεδο που πρέπει να είμαστε. Γνωρίζω την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Όμως γνωρίζω ακόμα πως υπάρχουν πολλοί ασθενείς που ταλαιπωρούνται, πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει πάντοτε τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, πως η οργάνωση του συστήματος υγείας δεν είναι ικανοποιητική, πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκείς. Γι' αυτό αυτή την τετραετία προωθούμε την μεταρρύθμιση στην Υγεία: Με νέους πόρους, με νέες επενδύσεις, με τολμηρές τομές με νέο ανθρώπινο δυναμικό. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουμε αποδείξει πως δεν είμαστε παρατηρητές. Είμαστε αναμορφωτές.

    Στον προϋπολογισμό του 2001 -στον προϋπολογισμό που καταγγέλλει η Αντιπολίτευση- αυξάνουμε τις επενδύσεις στην Υγεία και την Πρόνοια κατά 8,3% σε σχέση με το 2000. Στόχος μας: Μια αποτελεσματική δημόσια υγεία που να εξασφαλίζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του πολίτη.

    Έχει η Νέα Δημοκρατία κάτι να προτείνει για την βελτίωση της δημόσιας υγείας εκτός από το να οραματίζεται την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και να κρίνει χωρίς ευθύνη και χωρίς προτάσεις; Έχει να συνεισφέρει σε κάτι;

    Η Ισχυρή Κοινωνία χτίζεται στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Κοινωνική Προστασία και την Πρόνοια. Στις πολιτικές που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

    Μεταξύ 1996 και 2000 οι αυξήσεις των πραγματικών μισθών κινήθηκαν κατά μέσο όρο 2,8% το χρόνο επτά φορές πάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο αύξησης για την περιοχή της Ευρωζώνης ο οποίος κινήθηκε στο 0,4%.

    Οι φόροι τους οποίους καταβάλλουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω των 7,5 εκατομμυρίων δραχμών αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,7% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων αυξήθηκε στα 2,4 εκατομμύρια δραχμές. Αυτό δείχνει την προσπάθεια για δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος.

    Το όριο του ημερομισθίου από το οποίο δεν παρακρατείται φόρος αυξήθηκε από τις 6000 στις 8000 δραχμές.

    Είναι αλήθεια και η αλήθεια πρέπει να λέγεται: Η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, κι όπως συνέβαινε στην Ελλάδα από το 1990 ως το 1993. Κι αυτό δείχνει την καθαρή πολιτική διαφορά ανάμεσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και στην Νέα Δημοκρατία.

    Ανάμεσα στο 1990 και το 1993 με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα μείωσε την κατά κεφαλή δαπάνη για κοινωνική προστασία κατά 4%. Ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που παρουσίασε μείωση. Από 23,2% του ΑΕΠ το 1990 σε 22,3% το 1993.

    Οι πόροι που κατευθύνονταν στο κοινωνικό κράτος ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν το 1993 κάτω του μέσου όρου των 5 χωρών του Νότου της ΕΕ. Το 1998 ξεπέρασαν τον μέσο όρο των 5 αυτών χωρών.

    Ανάμεσα στο 1994 και το 1998 η Ελλάδα αύξησε την κατά κεφαλή δαπάνη για κοινωνική προστασία κατά 14%. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατά κεφαλή αύξηση στην ΕΕ. Από 22,3% του ΑΕΠ το 1993 στο 24,5% το 1998 και στο 25,8% το 2000.

    Τι επίδραση έχουν αυτοί οι αριθμοί στη ζωή των συνταξιούχων, των ηλικιωμένων, των οικογενειών, των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες; Αναφέρω ενδεικτικά:

    Πρώτον: Αυξήθηκε από το 2001 το ποσό μείωσης φόρου για κάθε προστατευόμενο παιδί. Έγινε 30.000 δραχμές για 1 παιδί, 70.000 δραχμές για 2 παιδιά, 150.000 δραχμές για 3 παιδιά, 240.000 δραχμές για 4 παιδιά.

    Δεύτερον: Ως το 2004 δημιουργούνται πάνω από 400 μονάδες Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, για 18.000 παιδιά.

    Τρίτον: Αυξήθηκαν τα επιδόματα ατόμων με ειδικές ανάγκες κατά 5% από 1/1/2000, κατά 7% από 1/7/2000 και κατά 5% από 1/1/2001. Από την 1/10/2001 όσα επιδόματα παραμένουν κάτω από 50.000 δραχμές γίνονται 50.000 δραχμές.

    Τέταρτον: Προωθείται η ολοκλήρωση των 24 συνολικά Κέντρων Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 9 έργα σε ισάριθμους νομούς. Δημιουργούνται συγχρόνως 30 κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρίες.

    Πέμπτον: Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" για την παροχή πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας και ψυχοσυναισθηματικής στήριξης σε ηλικιωμένους ξεκίνησε πιλοτικά το 1997. Πέτυχε. Σήμερα λειτουργούν 284 μονάδες "Βοήθεια στο Σπίτι" σε 200 δήμους. Περισσότερες από 1000 νέες μονάδες πρόκειται να δημιουργηθούν ως το 2004.

    Έκτον: Δημιουργούμε 80 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων σε αστικές και ημιαστικές περιοχές σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

    Έβδομον: Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξήθηκε κατά 112.000 δραχμές το χρόνο για το 2001 φθάνοντας το ποσό των 406.000 δραχμών. Από το ΕΚΑΣ ωφελούνται περίπου 350.000 συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις.

    Όγδοον: Το Δίκτυο για την Κοινωνική Αλληλεγγύη χρηματοδοτείται με 810 δισεκατομμύρια για τα επόμενα τρία χρόνια. Θα ενισχύσει οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Αναφέρω δύο χαρακτηριστικές δράσεις: Οι οικογένειες με παιδί από 6 ως 16 ετών θα ενισχυθούν για κάθε παιδί με 100.000 δραχμές το χρόνο όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 1.000.000 δραχμές. Υπολογίζεται να ωφεληθούν 135.000 οικογένειες. Οι οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε μειονεκτικές περιοχές θα ενισχυθούν με ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 χιλιάδες δραχμές το χρόνο. Υπολογίζεται να ωφεληθούν 140.000 οικογένειες.

    Έννατον: Εφέτος ξεκινά η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας.

    Πρόβλημα ανισοκατανομής εισοδήματος και φτώχειας υπάρχει παρ' όλα αυτά. Το ξέρουμε εμείς καλύτερα από όλους. Γι' αυτό νοιαζόμαστε.

    Γι' αυτό δεν σταματάμε εδώ: Στόχος μας σήμερα η διοικητική αναδιοργάνωση και αποκέντρωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε επίπεδο περιφέρειας. Η συνεχής αξιολόγηση και ο βελτιωμένος ποιοτικός έλεγχος των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων παροχής κοινωνικής φροντίδας. Η διαμόρφωση του "Κοινωνικού Χάρτη" που θα παρουσιάζει το σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών σε επίπεδο δήμου και κοινότητας. Ο "Κοινωνικός Χάρτης" πρόκειται να εμπλουτίζεται από έρευνες που θα καταγράφουν τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες. Και να διαμορφώνουμε συνεχώς μια πιο εκτεταμένα κοινωνική προστασία. Γι' αυτό και θα αναπτύξουμε Δίκτυο Κοινωνικής Υπηρεσίας σε όλους τους Δήμους της Χώρας.

    Στόχος μας η ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

    Η Ισχυρή Κοινωνία χτίζεται στην κοινωνική ασφάλιση, στην ασφάλεια των ηλικιωμένων απέναντι στο μέλλον.

    Μεταξύ 1990 και 1993 οι συνταξιούχοι έχασαν το 5,2% του πραγματικού τους εισοδήματος. Από το 1993 ως σήμερα αυξήσαμε το πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων κατά 2,1% το χρόνο κατά μέσο όρο. Το 1993 η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, έπαιρναν σύνταξη 40-70.000 δραχμές το μήνα με μέσο όρο πληθωρισμού 17,5%. Από 1/1/2001 η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ αυξήθηκε από 138.000 δραχμές σε 152.000 δραχμές με πληθωρισμό της τάξης του 3%.

    Το 1993, επί ΝΔ η κατώτατη αγροτική σύνταξη ήταν 13.000 δραχμές με πληθωρισμό 15%. Σήμερα η κατώτατη αγροτική σύνταξη είναι 48.000 δραχμές με πληθωρισμό της τάξεως του 3%.

    Ένα ζευγάρι συνταξιούχων αγροτών χωρίς παιδιά παίρνει σύνταξη από 110.000 ως 215.000 το μήνα. Για τους 800.000 συνταξιούχων του ΟΓΑ, η μέση αύξηση των συντάξεων για το 2001 υπολογίζεται σε 21,1%.

    Χρηματοδοτούμε τις εισφορές για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε άνδρες άνω των 60 ετών και γυναίκες άνω των 55 ετών. Το 2000 απαλλάχτηκαν οι συντάξεις μέχρι ποσού 120.000 δραχμών από την ειδική εισφορά του Νόμου της Νέας Δημοκρατίας. Το 2001 το κράτος θα καταβάλει για τις συντάξεις 2,5 τρις δραχμές το οποίο αποτελεί το 45% των συνόλου του ποσού των συντάξεων που καταβάλλεται στη χώρα μας.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό θέλω να επισημάνω πως ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως μόνο μια κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ ενδιαφέρεται και μπορεί να εξασφαλίσει εθνική συνεννόηση για την εξεύρεση λύσης. Γιατί είμαστε μια κυβέρνηση κοινωνικής ειρήνης και προωθήσαμε μέχρι σήμερα τις μεταρρυθμίσεις διασφαλίζοντας τα λαϊκά συμφέροντα και δημιουργώντας εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους. Μόνο μια κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ μπορεί να εγγυηθεί με την πολιτική της τις συντάξεις. Μπορεί να εγγυηθεί πως η μεταρρύθμιση θα εξελιχθεί μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και ταχύρυθμης ανάπτυξης που οδηγεί σε υψηλότερους μισθούς και συντάξεις.

    Μόνο μια κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ μπορεί να εγγυηθεί με την πολιτική της πρόσθετους πόρους για την στήριξη του συστήματος. Μόνο μια κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ μπορεί να εγγυηθεί τα σημερινά κατώτατα όρια των συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους.

    Και μόνο με μια κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ ο ελληνικός λαός μπορεί να είναι σίγουρος πως η φωνή του ακούγεται, πως η γνώμη του έχει αξία, πως ο διάλογος αποτελεί ουσία κι όχι πρόσχημα.

    Τι σκέπτεται η Νέα Δημοκρατία για το Ασφαλιστικό; Σκέπτεται μέτρα που δεν τολμά σήμερα να τα εκθέσει, παρά μόνο πλαγίως μέσω των Φιλελευθέρων του κ. Μάνου. Μέτρα, όπως για παράδειγμα ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση το σύνολο των ετών εργασίας, που μείωναν σημαντικά τις συντάξεις και που αποσύρθηκαν μόλις αποκαλύφθηκαν γιατί αναιρούσαν το προσωπείο που είχε αποφασίσει να φορέσει για την περίσταση.

    Γι' αυτό η λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού πρέπει να έρθει και θα έρθει από το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τον ελληνικό λαό μαζί. ΠΑ.ΣΟ.Κ και κοινωνία μαζί θα λύσουμε ένα πρόβλημα που κάθε σύγχρονη κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει.

    Η λύση του θα είναι μια λύση στα πλαίσια μιας Ισχυρής Κοινωνίας με ασφάλεια και προοπτική.

    Η Ισχυρή Κοινωνία χτίζεται εκεί όπου εργαζόμαστε και δημιουργούμε. Χτίζεται στην προσπάθεια για μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης.

    Από το 1993 ως το 2000 δημιουργήσαμε 226.000 νέες θέσεις εργασίας. Η αύξηση της απασχόλησης που επιτεύχθηκε ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Από το 1989 ως το 1993 είχαμε μέση ετήσια αύξηση 12,3 χιλιάδες θέσεις. Από το 1994 ως το 2000 είχαμε 32,3 χιλιάδες θέσεις αντίστοιχα.

    Τι κάναμε από τον Απρίλιο του 2000 ως σήμερα: Καταργώντας τις συνταξιοδοτικές εισφορές αυξήσαμε το εισόδημά των μισθωτών που πληρώνονται με το ελάχιστο ημερομίσθιο κατά 140.000 δραχμές το χρόνο.

    Μέσα στο 2000 συμμετείχαν σε διάφορους τύπους επαγγελματικής κατάρτισης 223.000 άτομα. Μέσα στο 2000 το ποσοστό των νέων από 15 ως 24 ετών που εγράφησαν ως άνεργοι και παρέμειναν άνεργοι μετά από 6 μήνες μειώθηκε από 63 σε 37%.

    Από την 1η Απριλίου 2001 μειώσαμε τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας από 40 σε 38 ώρες για τις επιχειρήσεις που το επιλέγουν με την συμφωνία των εργαζομένων.

    Καθιερώσαμε από 1η.1.2002 επίδομα 48.000 το μήνα επί 1 έτος για 35.000 μακροχρόνια ανέργους. Με το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ επιδοτούμε σήμερα 45.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης για 12 ως 24 μήνες. Η κάθε θέση εργασίας επιδοτείται από το κράτος με 110-154.000 δραχμές το μήνα συν ΙΚΑ.

    Αυτές τις ημέρες ξεκινούν 2 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Επιδοτούνται 5.000 θέσεις για νέες ελεύθερους επαγγελματίες και δίνονται ευκαιρίες επαγγελματικής εμπειρίας σε 8.300 νέους άνεργους.

    Επιδοτούμε με 360.000 δραχμές το χρόνο κάθε θέση μερικής απασχόλησης που προσφέρεται σε άνεργο. Αυξήσαμε το επίδομα ανεργίας κατά 112.000 δραχμές το χρόνο για 240.000 ανέργους. Προωθούμε την διοικητική αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ για εξατομικευμένη συμπαράσταση στον άνεργο.

    Σχεδιάζουμε τοπικές παρεμβάσεις μείωσης της ανεργίας και ξεκινούμε ατομικά σχέδια δράσης για κάθε άνεργο. Δημιουργούμε Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα. Ήταν 28 στο τέλος του 1999. Σήμερα λειτουργούν 50 τέτοια κέντρα. Ως το 2004 θα λειτουργήσουν 80 τέτοια κέντρα.

    Ως το 2006 επενδύουμε 2.140 δισεκατομμύρια στο ανθρώπινο δυναμικό. Στην κατάρτιση και εκπαίδευση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση επένδυση στον τομέα αυτό που θα έχει γνωρίσει η χώρα. Κι αυτό σημαίνει μόνο για τα επόμενα τρία χρόνια: Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Μέσα στο 2000 και ως σήμερα δημιουργήθηκαν 135.000 νέες θέσεις εργασίας και θέσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Αποτέλεσμα της πολιτικής μας: Η ανεργία μειώνεται! Είπαμε προεκλογικά πως "δεν συμβιβαζόμαστε με την ανεργία". Δεσμεύτηκα προεκλογικά πως κύρια προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι "η μάχη κατά της ανεργίας". Και αυτό κάνουμε. Και θα συνεχίσουμε. Γιατί εμείς δεν θα είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι όσο υπάρχουν άνεργοι. Προγραμματική αρχή μας είναι η πλήρης απασχόληση.

    Η Αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως "η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα". Ο ισχυρισμός αυτός είναι εσφαλμένος και αποτελεί επίμονη διαστρέβλωση της αλήθειας. Η Δεξιά θέλει να έρθει στην εξουσία και κάποιοι από τα κόμματα της Αριστεράς την βοηθούν για να μπορούν μετά να αντιπολιτεύονται πιο εύκολα και πιο αποδοτικά. Η Αντιπολίτευση βλέπει το μέλλον της Ελλάδας με στενά κομματικά κριτήρια. Αυτός ο τρόπος πολιτικής δεν πέτυχε στο παρελθόν και δεν θα επιτύχει στο μέλλον. Τόσο η γύρω μας πραγματικότητα, όσο και οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα αλλάζει, η Ελλάδα γίνεται καλύτερη.

    Ποιές όμως είναι οι θέσεις της αντιπολίτευσης;

    Ποιά είναι η θέση της ΝΔ για το κοινωνικό κράτος; Είπε ο κ. Καραμανλής σε ομιλία του στις 3 Μαρτίου 2000: "Ο φιλελευθερισμός αποτελεί ήδη το μοναδικό άξονα πολιτικής για τα σύγχρονα κράτη".

    Φιλελευθερισμός σημαίνει "λιγότερο κράτος". "Λιγότερο κράτος" σημαίνει λιγότερες επενδύσεις του κράτους στους τομείς στους οποίους έχει την ευθύνη. Λιγότερες επενδύσεις στην Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Κοινωνική Προστασία, τις Υποδομές. "Λιγότερο κράτος" σημαίνει κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Αυτό επιδιώκει η ηγεσία της ΝΔ όταν επιχαίρει δηλώνοντας ότι "ο φιλελευθερισμός αποτελεί ήδη τον μοναδικό άξονα πολιτικής για τα σύγχρονα κράτη".

    Πίσω από τα διάφορα κοινωνικά προσωπεία η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει τον άκριτο και άκρατο φιλελευθερισμό, την κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Στην θέση του κοινωνικού κράτους η ΝΔ τοποθετεί την άκρατη και άκριτη κυριαρχία της αγοράς. Ιδιωτική η Εκπαίδευση. Ιδιωτική η Ασφάλιση. Ιδιωτική η Υγεία. Ιδιωτικές οι μεταφορές.

    Από την άλλη μεριά το ΚΚΕ προβάλλει μία πολιτική σύμφωνα με την οποία το κράτος έχει απεριόριστες δυνατότητες χρηματοδότησης κάθε δράσης. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός αν δεν αποτελεί εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας αποτελεί μια μεγάλη αφέλεια. Αν κάτι δίδαξαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια με την κατάρρευση του αυτοαποκαλούμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και τη μεγάλη πρόοδο και ανάπτυξη του ευρωπαϊκού -κοινωνικού μοντέλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι ότι καμιά οικονομική πολιτική δεν μπορεί να παραβλέψει το οικονομικό περιβάλλον διεθνές και εγχώριο. Μία πετυχημένη πολιτική οφείλει να λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς που προκύπτουν από το οικονομικό περιβάλλον, να αξιοποιεί την αγορά ως μέσο ανάπτυξης της οικονομίας, να συνδυάζει οικονομική και κοινωνική πολιτική.

    Σοσιαλιστικές πολιτικές χωρίς πόρους δεν γίνονται. Σοσιαλιστικές πολιτικές χωρίς οικονομική σταθερότητα και αύξηση του προϊόντος δεν γίνονται. Σοσιαλιστικές πολιτικές που οδηγούν σε ύφεση, πληθωρισμό και συνεχή δανεισμό είναι βαθύτατες συντηρητικές πολιτικές.Ενισχύουν τους έχοντες και εξασθενούν τους μη έχοντες.

    Γι' αυτούς τους λόγους:

    Δίπλα στο νέο κοινωνικό κράτος, η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, η προώθηση έργων και η υλοποίηση του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης αποτελούν ισχυρές προτεραιότητες της τετραετίας άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικοδόμηση της Ισχυρής Κοινωνίας.

    Η Ελλάδα έχει προχωρήσει αρκετά. Θα προχωρήσει περισσότερο. Σύμφωνα με την τελευταία "Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη" του ΟΗΕ ("Human Development Report 2000") προκύπτουν μερικά στοιχεία ενδεικτικά της προόδου: Στα 23 χρόνια ανάμεσα στο 1975 και το 1998 η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα το 1975 και το υψηλότερο το 1998. Το 1975 ήταν 8.302 δολάρια και το 1998 12.069 δολάρια. Η μέση ετήσια μεταβολή ήταν 1,6% - μία μέση μεταβολή αντίστοιχη εκείνης των ανεπτυγμένων χωρών.

    Ένα δεύτερο στοιχείο είναι οι κοινωνικές δαπάνες:

    Οι συνολικές κοινωνικές δαπάνες, όπως αυτές ορίζονται με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής (ESSPROS) από 8,7 τρις δρχ. το 1998 ανήλθαν στο 2000 σύμφωνα με εκτιμήσεις σε 10,5 τρις. Η δυναμική εξέλιξη αναμένεται να συνεχισθεί εντεινόμενη στα επόμενα χρόνια. Το ποσοστό δαπανών κοινωνικής προστασίας το 2001 θα ανέλθει περίπου στο 26,6% ΑΕΠ από 24,1% το 1998. Πλησιάζουμε το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Υπάρχει ένα μόνιμο θέμα, στο οποίο έρχεται και επανέρχεται η αντιπολίτευση. Τα στοιχεία για την ανισότητα του εισοδήματος. Ήταν πολύ μεγαλύτερη άλλοτε είναι πιο περιορισμένη τώρα. Γιατί την καταπολεμούμε. Όμως τα στοιχεία ανισότητας χρησιμοποιούνται με διαστρεβλωτικό και αντιεπιστημονικό τρόπο για να τεκμηριώνουν την ύπαρξη μεγάλης φτώχειας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως χρησιμοποιούνται. Γιατί:

    1. Τα στοιχεία αξιοποιούν στατιστικά στοιχεία μέχρι το 1996. Αλλά δεν συζητάμε σήμερα για το 1996. Συζητάμε για το 2000. Από τότε, το 1996, οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά περίπου 2 τρις δρχ. σε σταθερές τιμές 2000. Συγκεκριμένα καινούργια μέτρα που αγνοούνται είναι το ΕΚΑΣ, τα ενεργητικά μέτρα απασχόλησης, οι εξελίξεις της εισοδηματικής πολιτικής, προγράμματα όπως η "Βοήθεια στο Σπίτι".

    2. Τα στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη τη λεγόμενη ιδιοκατοίκηση. Στην Ελλάδα το 75% περίπου του πληθυσμού ζει σε δικό του σπίτι, ένα ποσοστό που ανεβαίνει στο 97,5% σε αγροτικές περιοχές. Η ιδιοκατοίκηση δεν λαμβάνεται υπόψη της στις ευρωπαϊκές στατιστικές, γιατί δεν υπάρχει στον ίδιο σημαντικό βαθμό όπως στην Ελλάδα. Διόρθωση των στοιχείων για αυτόν τον παράγοντα κατεβάζει τον αριθμό των "φτωχών" κατά 300.000 αλλά και την ανισότητα σε επίπεδα παραπλήσια με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    3. Τα στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη την ιδιοκατανάλωση και αγροτικές ενισχύσεις. Αλλά η ιδιοκατανάλωση στον αγροτικό μας πληθυσμό, που είναι 18,5% του συνολικού πληθυσμού δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες ζωής. Επίσης η ελληνική αγροτιά στη τεράστια πλειοψηφία της είναι μικροί παραγωγοί και δεν υπάρχει στην Ελλάδα η διάκριση μεταξύ νοικοκυριού και επιχείρησης όπως στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενισχύσεις όπως για παράδειγμα τα χαμηλότοκα δάνεια, οι ρυθμίσεις χρεών, οι εξισωτικές αποζημιώσεις αποτελούν άμεση ενίσχυση του εισοδήματος.

    4. Τα στοιχεία δεν επεξεργάζονται και άλλους αναγκαίους δείκτες, ώστε η αποτίμηση να είναι πιο ακριβής. Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό ποσοστό οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και πολυαπασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των "φτωχών" γι' αυτό αυξομειώνεται σημαντικά με τον τρόπο μέτρησης. Αν ληφθεί ως κριτήριο και το εισόδημα και η δαπάνη ο αριθμός των φτωχών περιορίζεται στο 11% από 17% περίπου.

    Εμείς δεν παραβλέπουμε το πρόβλημα.

    Όμως δεν υπάρχει "το" όριο της φτώχειας όπως επικαλείται η αντιπολίτευση.

    Όλο και περισσότεροι περνάνε πάνω από το λεγόμενο όριο της φτώχειας. Και όλες μας οι προσπάθειες και πολιτικές σ' αυτό συγκλίνουν.

    Τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν λοιπόν μία κατάσταση ουσιαστικά διαφορετική από εκείνη που επικαλείται η αντιπολίτευση, μια κατάσταση, που αντιστοιχεί περίπου στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την Έρευνα των Οικογενειακών προϋπολογισμών του ΄99.

    Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουμε αποδείξει πως δεν είμαστε παρατηρητές. Είμαστε αναμορφωτές. Έχουμε αποδείξει πως η εξουσία για μας δεν είναι θέση ανάπαυσης και επιβράβευσης. Είναι θέση μάχης, μέσο δημιουργίας, όργανο αλλαγής.

    Εμείς χτίσαμε το Κοινωνικό Κράτος. Εμείς δημιουργούμε το Νέο Κοινωνικό Κράτος. Οι μεγάλοι στόχοι προσεγγίζονται βήμα προς βήμα. Διαρκώς κερδίζοντας έδαφος. Διαρκώς σημειώνοντας πρόοδο.

    Έχουμε όλοι έναν κοινό αγώνα και η προσπάθεια για όλους μας είναι καθημερινή για να φτάσουμε στη πιο ανεπτυγμένη Ελλάδα, την ισχυρή κοινωνία. Κανείς δεν στερείται της δυνατότητας να "κάνει την διαφορά", να σημειώσει πρόοδο, να υπερβεί τον χθεσινό εαυτό του. Όλοι μπορούμε να κάνουμε στο πεδίο της δράσης μας το επόμενο βήμα.

    Αν όλοι κάνουμε το "επόμενο βήμα" η Ελλάδα θα πετύχει το "επόμενο άλμα".

    Γνωρίζουμε όλοι οι πολίτες πως το αποτέλεσμα σε μία εργασία δεν έρχεται με μαγικές συνταγές. Ο καθένας γνωρίζει πόσο πρέπει να επιμείνει, πόσο πρέπει να εργαστεί, να συνεργαστεί, αλλά και να συγκρουστεί όταν χρειαστεί για να ξεπεράσει δυσκολίες, να νικήσει εμπόδια, και να φτάσει στην επίτευξη ενός στόχου που αξίζει.

    Γνωρίζουμε όλοι πως τα αποτελέσματα στη ζωή μας δεν έρχονται αμέσως κι όσοι τα υπόσχονται αμέσως είναι επαγγελματίες της ανευθυνότητας χωρίς ικανότητες και χωρίς σοβαρότητα. Γνωρίζουμε πως αν η προσπάθεια σταματήσει γιατί τα αποτελέσματα δεν έρχονται αμέσως τότε οι στόχοι απομακρύνονται, δεν επιτυγχάνονται, ξεθωριάζουν και ακυρώνονται.

    Η ισχυρή κοινωνία είναι ένας μεγάλος συλλογικός στόχος. Που διασφαλίζει στην Ελλάδα να σταθεί ψηλά στην Κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών. Που δημιουργεί ευημερία και πρόοδο για όλους.

    Οι μεγάλοι συλλογικοί στόχοι απαιτούν κοινή πορεία, κοινή πίστη, κοινή πρωτοβουλία, κοινή προσπάθεια, κοινή δράση. Απαιτούν τη συντεταγμένη πορεία ολόκληρης της κοινωνίας. Και σ' αυτή τη συντεταγμένη πορεία καλούμε.

    Το όραμα για το όραμα δεν με εκφράζει. Δεν θέλω επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Εμμένω στην πράξη. Γιατί το όραμα για να είναι όραμα θέλει πράξη και δράση. Πράξη και δράση για την ισχυρή κοινωνία, για την ανεπτυγμένη Ελλάδα, για την ισχυρή Ελλάδα".

    [06] ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Κανείς δεν γνωρίζει τίποτε στον Αρη... Ασχετα αν έχουν μείνει μόνο ελάχιστα εικοσιτετράωρα για την έναρξη της γενικής συνέλευσης, η οποία θα γίνει την Τετάρτη. Έτσι η κατάσταση στον σύλλογο είναι μπερδεμένη, προβληματίζοντας όλους όσους βρίσκονται κοντά στον ΑΣ.

    O Παναγιώτης Σπύρου αποσύρθηκε οριστικά, ο Μιχάλης Ζορπίδης, ενώ είχε τονίσει ότι δεν θα ασχοληθεί με τα κοινά του Άρη (δέχεται πολλές πιέσεις για να ξανακατέβει στις εκλογές) και ο Σταμάτης Καραμανλής προσπαθεί να σχηματίσει παναρειανό ψηφοδέλτιο.

    Σήμερα το βράδυ είναι προγραμματισμένη να γίνει μια πρώτη επαφή μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Ζορπίδη, ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σ' ένα ενωτικό σχήμα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι σε περίπτωση που βρεθεί χρυσή τομή ο κ. Ζορπίδης θα μετάσχει στο ψηφοδέλτιο και είναι διατεθειμένος να βάλει (μαζί με τους συνεργάτες του) 170 περίπου εκατομμύρια, ώστε να καλυφθούν τα πρώτα έξοδα του συλλόγου.

    [07] ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2001 (20:50 UTC+2)

    "Κρητική πανδαισία" διοργανώνει στις 15 και 16 Ιουνίου η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας. Θα πάρουν μέρος ο Ρός Ντέλι, ο Βασίλης Σταυρακάκης και ο Γιώργος Ξυλούρης.

    Οι συναυλίες θα ξεκινήσουν στις 9μμ και θα γίνουν στην αίθουσα Κρητών "Ελευθέριος Βενιζέλος" (Μητροπόλεως 100).

    [08] ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Σε λύση οδεύει το πρόβλημα με τα σκουπίδια που προέκυψε σήμερα στη χωματερή των Ταγαράδων, καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης υποχώρησε στα αιτήματα των άλλων δήμων που φιλοξενούν χώρους απορριμάτων, κατά τη διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασης στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων.

    Το πρωί σημειώθηκε ένταση στη χωματερή των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης, όταν οι δήμοι Μίκρας, Θέρμης και Βασιλικών την απέκλεισαν για τα απορριματοφόρα των δήμων που δεν καταβάλουν επιπλέον εισφορές προκειμένου να κατασκευαστεί ο νέος χώρος υγειονομικής ταφής απορριμάτων στο Λαχανά.

    Ο αποκλεισμός αφορά τα απορριματοφόρα των δήμων Θεσσαλονίκης, Νεάπολης, Συκεών και Αμπελοκήπων, που θα έπρεπε να συνεισφέρουν το 1% επιπλέον από τα τακτικά τους έσοδα για τη δημιουργία του νέου χώρου υγειονομικής ταφής. Οι δήμοι Μηχανιώνας και Καλαμαριάς αποφάσισαν σήμερα να καταβάλλουν τα αντισταθμιστικά οφέλη.

    Τελικά υποχώρησε στη συνεδρίαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και ο δήμος Θεσσαλονίκης, αφού δεσμεύτηκε να καταβάλει τα απαιτούμενα ποσά, ωστόσο, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έκανε λόγο για εκβιασμό στην τεράστια αύξηση που ζητούν οι τρεις δήμοι.

    Η χωματερή των Ταγαράδων λειτουργεί παράνομα από το 1990, επειδή έλειξε η σύμβαση μισθώσεων.

    [09] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

    Κατερίνη, 11 Ιουνίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Τα 30 χρόνια του κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν φέτος από τις 8 Ιουλίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στο βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα και στον περίβολο του βυζαντινού ιερού ναού της Παναγίας στην Κονταριώτισσα

    [10] ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΔΥΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Η Πανθεσσαλονίκεια διάσκεψη της ΕΔΥΕΘ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Στη σύσκεψη θα γίνει απολογισμός της δράσης της ΕΔΥΕΘ από την προηγούμενη διάσκεψη του Ιουνίου του 1999, θα συζητηθούν τα σύγχρονα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος και ο προγραμματισμός της δράσης και θα εκλεγεί η νέα γραμματεία.

    [11] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΗΡΥΞΑΝ 24ΩΡΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΠΓΔΜ

    Τίρανα, 11 Ιουνίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Οι Αλβανοί αντάρτες που μάχονται στην ΠΓΔΜ κήρυξαν 24 εκεχειρία σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτκού εκπροσώπου τους Αλί Αχμέτι.

    Η εκεχειρία θα αρχίσει από τις 2 τα χαράματα Τρίτης τοπική ώρα και θα λήξει στις 2 τα ξημερώματα Τετάρτης.

    Νωρίτερα η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη περιοχή του Κουμάνοβο.

    [12] ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Με αφορμή την επικείμενη πώληση του Κώστα Τσαρτσαρή -όπως δημοσιεύτηκε σε μερίδα του σημερινού Τύπου- το Περιστέρι εξέδωσε το απόγευμα ανακοίνωση που αναφέρει ότι δεν είναι διατεθειμένη να πωλήσει κάποιον παίκτη, υποδηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα χρονιά.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΑΕ Περιστέρι: "Τα σενάρια άρχισαν και το Περιστέρι αποτελεί τον εύκολο στόχο. Η ιστορική πορεία της ομάδας μας από τα πρώτα κιόλας χρόνια της συμμετοχής της στο κορυφαίο επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ, αποδεικνύει ότι η προσπάθεια και η δουλειά που γίνεται, δεν έχει στόχο το εφήμερο επιχειρησιακό κέρδος, αλλά την δημιουργία μίας ισχυρής αγωνιστικής βάσης, η οποία θα είναι ανταγωνιστική κόντρα σε οποιοδήποτε αντίπαλο.

    Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα του Τύπου που φέρουν την ΚΑΕ Περιστέρι να βγάζει στο σφυρί τον Κώστα Τσαρτσαρή, δηλώνουμε ότι διαψεύδουμε την αβάσιμη φημολογία -διότι περί τέτοιας πρόκειται- με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

    Το Περιστέρι δεν ξεπουλάει, το Περιστέρι δεν διαλύεται, κι όπως λειτούργησε μέχρι τώρα, έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί. Και μάλιστα με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Προβλήματα μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα ξεπεραστούν. Η ομάδα που γοήτευσε το ελληνικό φίλαθλο κοινό στη φετινή περίοδο, έχοντας αφήσει ξεκάθαρα δείγματα από την περσινή σεζόν, δεν αποτελεί διάττοντα αστέρα.

    Η εξέλιξη είναι απαραίτητη συνθήκη για τη βελτίωση και το Περιστέρι θα εξακολουθήσει να προσπαθεί και να παλεύει ώστε να ανεβάσει τον αγωνιστικό πήχη ακόμα πιο ψηλά. Και σε αυτή την προσπάθεια, ο Κώστας Τσαρτσαρής όπως και κάθε παιδί που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ομάδα είναι πολύτιμο εργαλείο".

    [13] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο δημόσιο, που θα συμβάλλουν στην κατάργηση των πολυάριθμών επιτροπών, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τον περιορισμό των δαπανών της δημόσιας διοίκησης, εξήγγειλε μιλώντας στο συνέδριο του "Economist" με θέμα "Ηλεκτρονική Πολιτεία: νέοι ορίζοντες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα", η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου.

    Τόνισε, δε, ότι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών πρέπει να συνοδευτεί με νέες πρακτικές διαχείρισης και διοίκησης, όπως για παράδειγμα μια νέα διαδικασία είσπραξης χαρτοσήμων, με τη χρήση "έξυπνων καρτών".

    Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο αντιπρόεδρος της "Intralot" Kωνσταντίνος Αντωνόπουλος και ο επικεφαλής του τομέα σχεδιασμού της Κομισιόν Ντίτλεφ Εκερτ.

    [14] ΠΕΡΣΟΝ: ΤΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

    Στοκχόλμη, 11 Ιουνίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον δήλωσε ότι η άρνηση των Ιρλανδών να υιοθετήσουν την Συνθήκη της Νίκαιας ενδέχεται να καθυστερήσει σημαντικά ή ακόμα και να εμποδίσει τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Πέρσον στο κοινοβούλιο της χώρας του, έρχονται σε αντίθεση με όσα είπε την Παρασκευή, σύμφωνα με τα οποία το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος δεν θα επηρεάσει την διαδικασία της διεύρυνσης.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ θα καταφέρει να ξεπεράσει το απογοητευτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να θέσει σε εφαρμογή την Συνθήκη έως το τέλος του 2002, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία της διεύρυνσης.

    Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Αννα Λιντ, είπε ότι το σχέδιο διεύρυνσης θα προχωρήσει όπως έχει προβλεφθεί, πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη συνθήκη ούτε και στη διαδικασία επικύρωσής της.

    [15] ΓΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο ΙΒΚΟΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Το τελευταίο αντίο για τη σεζόν που πέρασε με έναν διαφορετικό τρόπο είπε το μεσημέρι ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Ιβκοβιτς. Μάζεψε τους παίκτες του στο εστιατόριο ενός κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας και τους παρέθεσε γεύμα. Εμμέσως πλην σαφώς τους τόνισε κατά τη διάρκεια του γεύματος ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί, κυρίως στη δίαιτά τους, ενώ τους έκανε και ένα μίνι απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε. Οσο για τον ίδιο δεν ανέφερε αν θα μείνει ή όχι στην ομάδα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν βιάζεται να ανανεώσει το συμβόλαιο συνεργασίας του με την ΑΕΚ. Αξιοσημείωτο του συγκεκριμένου γεύματος είναι ότι δεν παραβρέθηκε κανένα μέλος της διοίκησης της ΚΑΕ.

    [16] H KFOR ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ

    Πρίστινα, 11 Ιουνίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα αιμορραγικού πυρετού μεταξύ των στρατιωτών της KFOR δήλωσε ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο Ρόι Μπράουν.

    "Μέχρι σήμερα κανένας στρατιώτης της KFOR δεν έχει προσβληθεί από τη νόσο", τόνισε ο κ. Μπράουν.

    Από τις αρχές Μαϊου, όταν εκδηλώθηκαν κρούσματα της νόσου στο Κοσσυφοπέδιο τέσσερεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τριάντα νοσηλεύονται, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ στην επαρχία.

    Με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου οι υγειονομικές αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στα νοσοκομεία του Κοσόβου.

    Ο κ. Μπράουν είπε ότι αν κάποιος στρατιώτης νοσήσει θα μεταβεί στη χώρα του και πρόσθεσε ότι το ιατρικό προσωπικό της KFOR έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού εκδηλώθηκαν στα χωριά του δυτικού Κοσσυφοπεδίου.

    [17] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΠΟΥΣ

    Βρυξέλες, 11 Ιουνίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μαζική πορεία διαμαρτυρίας αύριο μπροστά στην Αμερικανική πρεσβεία εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού πρόεδρου Τζορτζ Μπους στο Βέλγιο.

    Η ομάδα με την ονομασία NGO είπε ότι οι πορεία θα γίνει ως διαμαρτυρία για την πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με το περιβάλλον, την ενέργεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αφοπλισμό και την οικονομική παγκοσμιοποίηση.]

    Οι ισπανικές αρχές απενεργοποίησαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο πριν από την άφιξη του Τζορτζ Μπους. Οι δύο βόμβες είχαν τοποθετηθεί έξω από το κτίριο της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telefonica και τα γραφεία της αντιπροσωπείας της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford.

    Στη Μαδρίτη χθες οργανώθηκε πορεία διαμαρτυρίας από την Ενωμένη Αριστερά με τη συμμετοχή 4.000 άτομων που διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά στο περιβάλλον.

    [18] ΕΣΘ: ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Μη ικανοποιητική χαρακτήρισε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Δημήτρης Δημητριάδης, μιλώντας σήμερα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΕΣΘ.

    "Οι πελάτες μειώνονται διότι δεν δείχνουν να μπορούν να αγοράσουν αυτά που θέλουν με αποτέλεσμα να περιορίζονται στα αναγκαία και η έννοια της πολυτέλειας να λαμβάνει καθημερινά όλο και ευρύτερες διαστάσεις. Ενας χαρακτηριστικός δείκτης αυτής της κατάστασης, ήταν οι εκπτώσεις θεσμός ο οποίος παλαιότερα έδινε τη συνέχεια της μετεορταστικής κινητικότητας στην αγορά. Πελάτες δεν έφεραν στα μαγαζιά μας, χρήμα δεν υπήρχε στην αγορά" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η αγορά, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, έχασε ένα σημαντικό τμήμα εσόδων, διότι πολλά χρήματα βρίσκονται δεσμευμένα, για να μην πούμε ότι χάθηκαν, στο χρηματιστήριο. "Εκείνο όμως το οποίο παρατηρούμε δυστυχώς με ιδιαίτερη λύπη είναι ότι το κράτος ελάχιστα συμπεράσματα έβγαλε από αυτήν την κατάσταση. Εξακολουθούμε να πληρώνουμε όλο και μεγαλύτερους φόρους, όλο και περισσότερες εισφορές για να συντηρείται ένας αντιπαραγωγικός μηχανισμός ο οποίος δεν προσφέρει τίποτε" συμπλήρωσε.

    Περαιτέρω τόνισε ότι παρατηρούνται δραματικές καθυστερήσεις εκ μέρους της Πολιτείας στην αξιοποίηση του Γ' ΚΠΣ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις. "Ο αντιπαραγωγικός μηχανισμός αδυνατεί να προσφέρει οτιδήποτε, ενώ αποτελεί τροχοπέδη διότι προσπαθεί να περισώσει τα συμφέροντα του και ανοίκεια προνόμια", υπογράμμισε.

    Για το "καυτό" θέμα της Helexpo επεσήμανε: "Εμείς στηρίζουμε απόλυτα την προσπάθεια του ΕΒΕΘ για τη συγκρότηση ενός μετώπου της πόλης το οποίο θα μαζέψει χρήματα για την αγορά των μετοχών της Helexpo όταν μπει στο Χρηματιστήριο. Και πιστεύουμε ότι σε αυτό ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να έχει προνομιακή θέση".

    Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο δήμος πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός και πιο ευέλικτος, λαμβάνοντας μέριμνα και για τον εξορθολογισμό των δημοτικών τελών.

    "Προσπαθούμε να είμαστε έτοιμη για την εποχή που έρχεται. Ο εμπορικός κόσμος της πόλης μπορεί να είναι βέβαιος ότι αυτή τη στιγμή ο ΕΣΘ είναι από τους καλύτερα προετοιμασμένους φορείς για τη νέα εποχή", κατέληξε.

    [19] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 11 Ιουνίου 2001 (20:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η βαρόνη Εμμα Νίκολσον, αρμόδια για θέματα Ρουμανίας στο Ευρωκοινοβούλιο θα επισκεφθεί από τις 14 μέχρις τις 17 Ιουνίου το Βουκουρέστι, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

    Ένα από τα θέματα που θα συζητήσει με τις ρουμανικές αρχές είναι η κατάσταση των παιδιών στην Ρουμανία, για την οποία η κα Νίκολσον έδωσε έκθεση στην Ευρωβουλή, αναφέροντας ότι το Βουκουρέστι δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης παιδιών που ζουν στο δρόμο και σε ιδρύματα.

    [20] ΑΝΟΙΞΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΗ DNA

    Τούζλα, 11 Ιουνίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Τα εγκαίνια του πρώτου εργαστηρίου στη Βοσνία, στο οποίο θα γίνονται εξετάσεις DNA για την αναγνώριση της ταυτότητας θυμάτων του πολέμου έγιναν σήμερα από τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων (ICMP) Τζέιμς Κίμσεϊ.

    Στην τελετή εγκαινίων στην πόλη Τούζλα της Βοσνίας παρέστη, μεταξύ άλλων, η βασίλισα Νουρ της Ιορδανίας, η οποία συνοδεύει τον κ. Κίμσεϊ στην περιοδεία του σε βαλκανικές χώρες που άρχισε χθες από το Σεράγεβο.

    Νωρίτερα ο κ. Κίμσεϊ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της ICMP όπου βρίσκονται 4.000 σοροί θυμάτων άγνωστης ταυτότητας από τον πόλεμο στη Βοσνία το 1992 - 95.

    Ο κ. Κίμσεϊ και η βασίλισα Νουρ θα επισκεφθούν επίσης την Πρίστινα, το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ.

    Εκτιμάται ότι το νέο εργαστήριο που χρηματοδοτεί η ICMP θα συμβάλει την αναγνώριση των σορών που ανακαλύφθηκαν σε μαζικούς τάφους σε όλη τη Βοσνία.

    Η ICMP ιδρύθηκε το 1996 σε συνεδρίαση της G-7, με στόχο να παράσχει βοήθεια σε χιλιάδες οικογένειες, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους που αναζητούν στοιχεία για την τύχη των αγνοουμένων συγγενών τους.

    [21] ΣΤΙΣ 16/6 Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΔΕΥΑ

    Λάρισα, 11 Ιουνίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Στις 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η 13η τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης.

    Η ΕΔΕΥΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1989 και έχει έδρα της την Λάρισα, είναι το συντονιστικό όργανο των ΔΕΥΑ και έχει ως μέλη της 100 ΔΕΥΑ από όλη την Ελλάδα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΕΥΑ αποτελείται από τους: Ζήση Μητλιάγκα (δήμαρχος Σερρών) πρόεδρο, Κώστα Τζανακούλη (δήμαρχος Λάρισας) αντιπρόεδρο, Χαράλαμπο Μανιάτη (Δήμαρχος Χαλκίδας) γραμματέας, Αγαθόνικο Δελαβερίδη (πρόεδρος ΔΕΥΑ Βέροιας) ταμία και μέλη τους Θύμιο Σώκο (Δήμαρχος Αγρινίου), Γιάννη Βλατή (πρόεδρος ΔΕΥΑ Κοζάνης) και Γιώργο Βαρούχα (μέλος Δ.Σ. ΔΕΥΑ Ηρακλείου).

    Η γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ συμπίπτει με την ουσιαστική έναρξη της ένταξης έργων στο Γ' ΚΠΣ και το Ταμείο Συνοχής (Τομέας Περιβάλλοντος), αλλά και με την κυβερνητική εξαγγελία για τη σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων και η συγκυρία αυτή προσδίδει στη γενική συνέλευση ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Στη γενική συνέλευση προβλέπεται ότι θα λάβουν μέρος περίπου 150 δήμαρχοι και πρόεδροι ΔΕΥΑ από όλη τη χώρα, καθώς και μέλη των Δ.Σ. των ΔΕΥΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες των επιχειρήσεων. Η συμμετοχή προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

    Στη γενική συνέλευση έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, καθώς και οι αντίστοιχοι υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς. Επίσης, έχουν προσκληθεί οι Ελληνες ευρωβουλευτές που είναι μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι της Ε.Ε.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται η διαδημοτική συνεργασία σε σχέση με τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ, τον Ν.1069/80, η ίδρυση και λειτουργία νέων ΔΕΥΑ, το νέο Ταμείο Συνοχής, η διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα και την Κπύπρο και ο ρόλος των ΔΕΥΑ ως φορέων διαχείρισης των υδατικών πόρων, το νέο θεσμικό πλαίσιο στον τομέα νερού στην ΕΕ και ο ρόλος της Eureau, της ευρωπαϊκής ενωσης των επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης των χωρών μελών της ΕΕ. Επίσης, θα συζητηθούν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των ΔΕΥΑ.

    Μια μέρα πριν, την Παρασκευή 15 Ιουνίου η ΕΔΕΥΑ πραγματοποιεί συνάντηση των εκπροσώπων των ΔΕΥΑ με αποκλειστικό θέμα το νέο Ταμείο Συνοχής και τη συγχρηματοδότηση των έργων των ΔΕΥΑ από αυτό. Στη συνάντηση έχουν κληθεί εκπρόσωποι από την αρμόδια για το Ταμείο Συνοχής υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής), τα συναρμόδια για το Ταμείο Συνοχής υπουργεία (ΥΠΕΘΟ, ΠΕΧΩΔΕ) και τις Υπηρεσίες Διαχειρισης των ΠΕΠ.

    Σημειώνεται ότι στο 1ο Ταμείο Συνοχής (1994-1999) εντάχθηκαν και συγχρηματοδοτήθηκαν έργα των ΔΕΥΑ (ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών), ύψους 250 δισ. δρχ. περίπου. Μάλιστα, οι ΔΕΥΑ ήταν οι μόνοι φορείς που κατέβαλαν ίδια συμμετοχή ύψους 13% περίπου.

    Οι διαθέσιμοι πόροι από το 2ο Ταμείο Συνοχής (2000-2006) για έργα των ΔΕΥΑ είναι περίπου 170 δισ. δρχ., ποσό που η ΔΕΥΑ θεωρεί ανεπαρκές, αφού οι επενδυτικές ανάγκες των ΔΕΥΑ σύμφωνα με σχετική έρευνα και καταγραφή ανέρχονται σε 655 δισ. περίπου.

    [22] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ ΣΕ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ Δ. ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 11 Ιουνίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Ο 25χρονος Ιμάντ Αμπού Τιάμπ στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος (Τζιχάντ) τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Δυτική Όχθη. Η Τζιχάντ κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη λέγοντας ότι ήταν δολοφονική απόπειρα της Ιερουσαλήμ κατά του μέλους της.

    Ενα βρέφος ζεύγους Εβραίων εποίκων υπέκυψε στα τραύματά του, τα οποία προκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν Παλαιστίνιοι λιθοβόλησαν το αυτοκίνητο των γονιών του στον οικισμό Σίλο στη Δυτική Οχθη.

    Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μέση Ανατολή Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος ζήτησε το άμεσο πάγωμα ανέγερσης ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Μάχερ.

    Ο κ. Μορατίνος τόνισε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

    Στο Λουξεμβούργο ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για Διεθνή Συνεργασία Ναμπίλ Σααθ είχε συνομιλίες με υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ όπως επίσης και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες.

    Ο κ. Σααθ χαιρέτησε τις προσπάθειες της ΕΕ για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ζήτησε από τις ΗΠΑ περισσότερη μεσολάβηση για επίλυση των διαφορών στη περιοχή.

    [23] ΤΟ ΧΑΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΛΗΘΕΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών παρουσιάζει τους πίνακες με την έως 31/03/2001 διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων των εισηγμένων εταιριών, οι οποίες είχαν σε εξέλιξη ή ολοκληρώσει κατά τον ως άνω χρόνο, επενδυτικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.

    Συγκεκριμένα, στον πίνακα που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ΧΑΑ (www.ase.gr), περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις για τη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων 173 εταιριών, από τις οποίες 115 αφορούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιριών και 62 αφορούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν με δημόσια εγγραφή, προκειμένου να εισαχθούν οι εταιρίες στο Χρηματιστήριο.

    Από τις 173 εταιρίες που ανακοίνωσαν τη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων, 4 αφορούσαν Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 1998, 59 Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 1999 , 109 Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 2000 και 5 Αύξηση Μετοχικού Κεφαλίου του 2001. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, επί συνόλου αντληθέντων κεφαλαίων ύψους 3.343 δισ. δρχ. έως 31/03/2001, είχαν τοποθετηθεί κεφάλαια ύψους 2.345 δισ. δρχ., δηλαδή ποσοστό 70,15%.

    Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά προγράμματα των εταιρειών έχουν ένα βάθος χρόνου υλοποίησης δύο-τριών ετών και κατά συνέπεια η χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων αφορά μία μεσο-μακροπρόθεσμη διαδικασία.

    Οι πηγές των ως άνω στοιχείων είναι τα εγκεκριμένα από το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. Ενημερωτικά Δελτία, καθώς και οι εκθέσεις διάθεσης αντληθέντων κεφαλαίων τις οποίες, σύμφωνα με την απόφαση 58/28-12-2000 του Δ.Σ. του Χ.Α.Α, είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν οι εταιρίες ως πρόσθετη πηγή πληροφόρησης, στις ανά τρίμηνο δημοσιευόμενες, λογιστικές τους καταστάσεις.

    Διευκρινίζεται τέλος ότι οι πίνακες, παρουσιάζονται όπως αυτοί εστάλησαν στην αρμόδια υπηρεσία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών από τις εισηγμένες εταιρίες, οι οποίες και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια και την πληρότητα του περιεχομένου τους σχετικά με τα προβλεπόμενα στην απόφαση υπ' αριθμ. 58 του ΔΣ του ΧΑΑ.

    Η επικαιροποίηση του πίνακα διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων θα γίνεται ανά τρίμηνο, μετά την πάροδο του διμήνου που προβλέπει το ΠΔ360/85 και αφού συγκεντρώνονται τα στοιχεία που θα δημοσιεύονται από τις εισηγμένες εταιρίες. Ο πίνακας αυτός θα βρίσκεται συνεχώς στη διάθεση του επενδυτικού κοινού, στην ιστοσελίδα (www.ase.gr) του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    [24] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του Εφετείου για την παραγραφή του αδικήματος του εφοπλιστή Αντώνη Ηλιόπουλου για το ναυάγιο του "Αϊρον Αντώνης", πραγματοποιήσαν δεκάδες ναυτικοί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά.

    Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της δικαιοσύνης και ζητούσαν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την παραγραφή λόγω παρέλευσης της πενταετίας των αδικημάτων του κ. Ηλιόπουλου.

    Ο εφοπλιστής είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε πέντε χρόνια φυλάκιση με αναστολή, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την απόφαση του εφετείου για την απαλλαγή του προκειμένου να την μελετήσει.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 11 June 2001 - 18:13:54 UTC