Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
  • [03] Ο ΤΖΑΦΕΡΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
  • [05] ΑΥΡΙΟ Ο ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [06] ΗΑΤΤΑ: ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ "ΕΜΠΟΔΙΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
  • [07] ΠΕΝΤΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
  • [08] ΝΔ: ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΑΒ
  • [09] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [10] ΠΟΡΕΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΟ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΟΜΟΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΣ
  • [11] ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Η ΝΔ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ
  • [12] ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 1,65 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
  • [13] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΖΟΥΓΚΛΑ
  • [14] OI ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [15] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
  • [16] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΘΕΟΦΑΝΩ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [17] ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ "THE NEW YORK TIMES" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [18] ΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ Ν/Σ
  • [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΏΝ
  • [20] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [21] ΑΠΤΟΗΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ
  • [22] ΘΕΜΕΛΗ: ΕΡΓΟ 11 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
  • [23] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ
  • [24] ΤΣΑΚΜΑΚΟΓΛΟΥ: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ESDI

  • [01] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2001 (11:41 UTC+2)

    Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες θα πάρει μέρος ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό σταθμό Φλας, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ συγκεκριμένες σκέψεις για άμεσα μέτρα πολιτικής και στρατιωτικής φύσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την έκταση των ελληνικών επενδύσεων στα Σκόπια και τη σημασία της οδικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρώπη μέσω της ΠΓΔΜ.

    [02] ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ

    Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2001 (16:26 UTC+2)

    Αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Παπανδρέου και Κόλιν Πάουελ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι το αποτέλεσμα διετών διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά. Είπε ακόμη πως η συμφωνία ουσιαστικά καλύπτει με ένα διάφανο τρόπο συμφωνίες που υπήρχαν εδώ και πολλές δεκαετίες ενώ αναβαθμίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα. "Ο,τι ισχύει για τους Αμερικανούς στην Ελλάδα, ισχύει και για τους Ελληνες στην Αμερική. Αυτό δείχνει την ισότιμη πια συνεργασία των δύο χωρών", πρόσθεσε ο υπουργός.

    [03] Ο ΤΖΑΦΕΡΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Σκόπια, 13 Ιουνίου 2001 (11:53 UTC+2)

    Εμμένει στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με τους Αλβανούς αντάρτες ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Αρμπέν Τζαφέρι, ο οποίος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκι, δήλωσε ότι όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην κρίση, πρέπει να συμμετέχουν στην επίλυσή της.

    Ο Τζαφέρι επανέλαβε ότι είναι υπέρ της ειρήνης και όχι υπέρ του πολέμου, σημείωσε, όμως, ότι η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με τον λεγόμενο Απελευθερωτικό Λαϊκό Στρατό αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή του εμφυλίου πολέμου.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό γραφείο συμμετείχε και ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας, Ιμέρ Ιμέρι, ο οποίος υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση για την κρίση είναι "ο καθένας να παραμείνει εκεί που βρίσκεται, αλλά να καταθέσει τα όπλα".

    Ε.Π.

    [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2001 (14:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: ’ριελ Σαρόν

    Εκκληση για ειρήνη απευθύνει σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή θάνατο του 36 ιερομονάχου και ηγουμενεύοντος της Μονής Αγίου Γεωργίου Χοτζεβίτου, Γερμανού (κατά κόσμον Γεωργίου Τσιμπουκτσάκη), ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες που δέχτηκε χτες βράδυ στις 10.45.

    Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει τη βαθιά λύπη του για το γεγονός αλλά και την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη αστάθεια στους Αγίους Τόπους η οποία γίνεται αιτία να χάνουν τη ζωή τους πολλοί αθώοι άνθρωποι. Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απευθύνει έκκληση, όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν, σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης.

    Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί η Ιερά Σύνοδος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων καταδίκασε τη συγκεκριμένη επίθεση και όλες τις παρόμοιες, αποκήρυξε τη βία, απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και ζήτησε από τις αρχές τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να αποκαλυφθούν τα αίτια και οι συνθήκες της επίθεση και να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη.

    Ο τοποτηρητής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασε τη θλίψη του για το λυπηρό συμβάν ενώ ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να βγουν τα πορίσματα σχετικά με τη δολοφονία του ιερομονάχου. Η σορός του εκλιπόντος, όπως ανέφερε ο κ Κορνήλιος, βρίσκεται στο νεκροτομείο της Τελ Αβίβ και αύριο το πρωί θα μεταφερθεί στην μονή του Αγίου Γεωργίου Χοτζεβίτου από όπου και θα κηδευτεί.

    Η είδηση του θανάτου του νεαρού ιερομονάχου βύθισε στη θλίψη την οικογένεια του που ζει στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Οι συγγενείς του εκλιπόντος δεν έχουν καμία ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου ενώ αρνήθηκαν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το συμβάν.

    Ο Γεώργιος Τσιμπουκτσάκης γεννήθηκε το 1966 στον Εύοσμο της Θεσσαλινίκης και σπούδασε στη ΑΠΘ. Μετέβη στην Ιερουσαλήμ το Νοέμβριο του 1990 ενώ το Δεκέμβριο του 1993 ο Πατριάρχης Διόδωρος τον έχρισε μοναχό. Το 1994 έγινε ηγούμενος στη μονή Αγίου Γεωργίου Χοτζεβίτου. Το Μάρτιο του 2000 με απόφαση Ιεράς Συνόδου του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων χειροτονήθηκε διάκονος στο ναό του Παναγίου Τάφου και έγινε ιερέας τον Οκτώβριο του 2000.

    [05] ΑΥΡΙΟ Ο ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Αύριο έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος τους Ηρακλή, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου για να έχει μια σειρά επαφών με ανθρώπους της διοίκησης. Ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τον κ. Εμφιετζόγλου είναι το θέμα προπονητή. Υποψήφιος για την κάλυψη της κενής θέσης της τεχνικής ηγεσίας είναι ο Ντράγκαν Σάκοτα που έχει συμφωνήσει σε ένα μεγάλο μέρος με αυτά που του πρότεινε ο Γηραιός και περιμένει απλά την διευθέτηση κάποιων εκκρεμοτήτων.

    Παράλληλα η διοίκηση της ομάδας έχει συζητήσεις και με τον Αργύρη Πεδουλάκη που πρόσφατα έμεινε ελεύθερος από το Περιστέρι, καθώς και τον Σούλη Μαρκόπουλου.

    [06] ΗΑΤΤΑ: ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ "ΕΜΠΟΔΙΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία - και όχι μόνο - όσον αφορά στις συνθήκες και διαδικασίες έκδοσης τουριστικής βίζας ανέλυσε σήμερα ο Σύνδεσμος των εν Ελλαδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας τις αρνητικότατες, άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειές της στον τουρισμό της Ελλάδας.

    Ο ΗΑΤΤΑ κατέθεσε σειρά προτάσεων, ενώ δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες και σημαντικότατο μέρος του κόστους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Επεσήμανε επίσης ότι οι δραματικά αυξημένες τιμές του νέου αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην τουριστική κίνηση της Αθήνας και γενικότερα της Αττικής και κατήγγειλε την "απαράδεκτη και αντιεπαγγελματική πολιτική" του αεροδρομίου απέναντι στα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.

    Ο ΗΑΤΤΑ τόνισε ότι το νέο αεροδρόμιο είναι ακριβότερο κατά 2,5 φορές από αυτό της Ρώμης, 2 φορές ακριβότερο από της Βαρκελώνης, 0,85 από της Λισαβόνας και 0,5 από της Κωνσταντινούπολης. Μια χαρακτηριστική εικόνα για την αύξηση του κόστους του αεροδρομίου για τις αεροπορικές εταιρίες αποτελεί το παράδειγμα της Ολυμπιακής, που το ετήσιο κόστος για τα τέλη προσγείωσης και τις λοιπές συναφείς υπηρεσίες, από 2 δισ. δρχ. ανήλθε σε 20-25 δισ. δρχ. περίπου.

    Ο ΗΑΤΤΑ κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για επανεξέταση και αλλαγή των όρων της σχετικής σύμβασης, δρομολογώντας συγκεκριμένες πρακτικές αντίδρασης.

    Σχετικά με τη δημιουργία του συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου στην Αθήνα στο χώρο του αερολιμένα του Ελληνικού δήλωσε έμπρακτα το ενδιαφέρον του συμμετέχοντας σε σχετική πρόταση που αφορά τη συνεργασία του με τους ΣΕΟΕΣ, ΣΕΠΟΣ, την Αγροτική Τράπεζα και την κατασκευαστική εταιρία ΑΤΤΙΚΑΤ.

    [07] ΠΕΝΤΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Ζάγκρεμπ, 13 Ιουνίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Πέντε βαλκανικά κράτη αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε αξιωματούχος από το Ζάγκρεμπ όπου πραγματοποιήθηκε διεθνής συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 60 χώρες και οργανισμούς.

    Η Κροατία, η Βοσνία, η Γιουγκοσλαβία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία σχημάτισαν ομάδες που θα συνεργαστούν με άλλες χώρες της ΕΕ για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, ανέφερε ο Κροάτης διπλωμάτης Βλάντιμιρ Ντρόμπνιακ.

    Η ΕΕ θα δώσει 30 εκατομμύρια Ευρώ για να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα των χωρών και να αποτραπούν κύματα λαθρομετανάστευσης.

    Ο.Κ.

    [08] ΝΔ: ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΑΒ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2001 (20:45 UTC+2)

    "Βαρύτατη ευθύνη για το όργιο σπατάλης κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας στην ΕΑΒ" καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ, μετά την κατάθεση στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τις ΔΕΚΟ, του πρώην προέδρου της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ελευθέριου Μοσχοπαίδη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο διευθύνοντα σύμβουλο και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Ο κ. Μοσχοπαίδης, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Κωστόπουλου, Προκόπη Παυλόπουλου, Σπήλιου Σπηλιοτόπουλου, Αθηναίου Φλωρίνη και Ηλία Καλλιώρα, επιβεβαίωσε τις κατηγορίες που είχε υποβάλει εγγράφως στους αρμόδιους υπουργούς και στο γραφείο του πρωθυπουργού για "κακοδιαχείριση, αυθαιρεσία, αδιαφάνεια και μεθόδευση στο πρόγραμμα του 'Γιουροφάιτερ' και στην ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ, καθυστερήσεις σε μείζονα προγράμματα του ΓΕΕΘΑ και υπερκοστολόγηση σε συμβάσεις του, σπατάλη χρημάτων σε θυγατρικές που είναι παθητικές, διαπλοκή στελεχών της ΕΑΒ με ιδιωτική εταιρεία".

    [09] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΕΤΖΕΒΙΤ

    Αγκυρα, 13 Ιουνίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Κρίσιμη χαρακτηρίζεται από τον τουρκικό τύπο η συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Cumhuriyet" ο κ. Ετζεβίτ θα θέσει υπόψη του προέδρου των ΗΠΑ τις τουρκικές απόψεις σε κρίσιμα θέματα, όπως το Κυπριακό, η πολιτική έναντι του Ιράκ και το αντιπυραυλικό σύστημα.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση Μπους - Ετζεβίτ θα εξετασθούν όλες οι πτυχές των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και ότι το θέμα της ESDI, ευρωπαϊκής ταυτότητας ασφάλειας και άμυνας θα αποτελέσει ένα από τα κύρια αντικείμενα συζήτησης της ημερήσιας διάταξης.

    Ο κ. Ετζεβίτ θα ζητήσει την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπους, η οποία σημείωσε ότι κατανοεί τις ευαισθησίες της Τουρκίας επί του θέματος, αναφέρεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι κατά τη συνάντηση θα εξετασθούν το οικονομικό πρόγραμμα και θέματα εξωτερικής υποστήριξης προς την Τουρκία.

    Η "Radikal" τονίζει ότι το πρώτο αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση Μπους - Ετζεβίτ θα αποτελέσει η οικονομική κρίση που διέρχεται η Τουρκία.

    Επίσης σημειώνει ότι το θέμα της ESDI δεν θα αποτελέσει ούτε το πρώτο, αλλά ούτε και το δεύτερο αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

    "Το πρώτο θέμα της συζήτησης θα είναι η οικονομική κρίση στην Τουρκία και το δεύτερο οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ. Ο κ. Ετζεβίτ ενδέχεται να μην αποχωρήσει και πολύ ευτυχής από τη συνάντηση αυτή, διότι από πληροφορίες αμερικανικών πηγών, ο κ. Μπους ετοιμάζεται να τον προειδοποιήσει στο θέμα της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος και επιπλέον η προειδοποίηση αυτή θα είναι μεν εντός των ορίων της ευγένειας, αλλά το περιεχόμενο της θα είναι σκληρό", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    "Η προειδοποίηση του κ. Μπους προς τον Τούρκο πρωθυπουργό θα περιέχει τρία μηνύματα:

    - Να μην παρεκκλίνετε από το οικονομικό πρόγραμμα που υποσχεθήκατε

    - Να δημιουργήσετε κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από το πρόγραμμα

    - Διαφορετικά, μην περιμένετε πια βοήθεια από κανέναν, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

    Αμερικανική πηγή εξηγεί ότι οι λόγοι, οι οποίοι ωθούν σε αυτή την προειδοποίηση, είναι ορισμένα γεγονότα, τα οποία προκαλούν ανησυχίες, ότι η Τουρκία θα χαλαρώσει ξανά την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και προσθέτει: "Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα γεγονότα που έλαβαν χώρα από την επιστολή Μπους (9 Μαϊου) μέχρι σήμερα: Η διαμάχη για την ιδιωτικοποίηση της Telekom έφερε τον κυβερνητικό συνασπισμό στα πρόθυρα της διάλυσης. Η μία πτέρυγα της κυβέρνησης τάχθηκε σαφώς εναντίον του υπουργού Επικρατείας Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Η διαμάχη για το νόμο και τον Καπνό οδήγησε σε νέο κλονισμό της αγοράς και στην παραίτηση ενός υπουργού. Οι δε παραχωρήσεις της κυβέρνησης στο θέμα των τιμών των σιτηρών και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο, μηδένισε να περιθώρια ελιγμών στο οικονομικό πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό δεν έχει μείνει στο περιθώριο ούτε για την ελάχιστη παραχώρηση. Με οποιαδήποτε παραχώρηση από εδώ και πέρα θα παραβιασθεί το πρόγραμμα και σ΄ αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα εγκαταλείψει τη διαλλακτική στάση του. Εάν το πρόγραμμα παραβιασθεί και δεν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δόθηκε υπόσχεση, ενδέχεται να μην χορηγηθεί το δεύτερο τμήμα, ύψους 4 δισ. δολ. του συνολικού ύψους 8 δισ. δολ. υποστήριξης του ΔΝΤ. Υπ΄αυτούς τους όρους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποτρέψουν το ΔΝΤ".

    [10] ΠΟΡΕΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΟ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΟΜΟΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΣ

    Ντίσελντορφ, 13 Ιουνίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Περισσότεροι από 600 Κούρδοι πραγματοποίησαν πορεία έξω από δικαστήριο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, διαμαρτυρόμενοι για τη δίκη του Σαιτ Χ., ο οποίος κατηγορείται ότι είναι ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, (ΡΚΚ) στην Γερμανία.

    Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα ο Σαιτ Χ. να καταδικαστεί σε τρία χρόναι και τρεις μήνες φυλάκιση για δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης και για αδικήματα σχετικά με μετανάστες.

    Ο Σαιτ Χ. κατηγορείται ότι είναι ο επικεφαλής του ΡΚΚ από τον Μάιο του 1999 στη Γερμανία και ότι περνούσε παράνομα μέλη της οργάνωσης στη χώρα έχοντας πλαστά χαρτιά γι αυτά.

    Οι αρχές ανέφεραν ότι ήταν μια ήρεμη πορεία και αναγκάστηκαν να απομακρύνουν τρία άτομα που εξέφρασαν την στήριξη τους στο ΡΚΚ.

    Ο.Κ.

    [11] ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Η ΝΔ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Για παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας κατηγόρησε τον υφυπουργό Τύπου, Τηλέμαχο Χυτήρη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, και πρόσθεσε ότι αυτό επιβεβαιώνει "την αδυναμία και ανευθυνότητα της κυβέρνησης Σημίτη".

    "Ο κ. Χυτήρης σκοπίμως αγνοεί τις δημόσια διακηρυγμένες, ξεκάθαρες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του προέδρου της, Κώστα Καραμανλή, σχετικά με την κατάσταση στη FYROM" τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [12] ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 1,65 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Πιστώσεις συνολικού ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων δραχμών για οδικά έργα ενέκρινε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.

    Πιο συγκεκριμένα υπεγράφη πίστωση ύψους 830 εκατομμυρίων δραχμών για την επέκταση, βελτίωση, τροποποίηση και λειτουργία σηματοδοτικών εγκαταστάσεων σε διασταυρώσεις του Νομού Αττικής. Οι εργασίες αφορούν το εγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα κυκλοφοριακής διαχείρισης νοτιο-ανατολικής Αττικής και εγκαταστάσεων σηματοδότησης στο νομό Αττικής προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά μέχρι την εγκατάσταση του νέου συστήματος, που μελετάται για τη Διαχείριση της κυκλοφορίας στον ευρύτερο χώρο του Λεκανοπεδίου Αττικής.

    Επιπλέον, εγκρίθηκε πίστωση ύψους 500 εκατομμυρίων για την εκτέλεση εργασιών οδικού ηλεκτροφωτισμού των κόμβων Λινοπεραμάτων και Γαζίου της Παράκαμψης Ηρακλείου, καθώς και τμήμα δημοπράτησης του έργου "Συντήρηση περίφραξης και κατάργησης παράνομων προσβάσεων στον άξονα ΠΑΘΕ στο τμήμα Κατερίνη - Θεσσαλονίκη και κόμβος Αξιού - Εύζωνοι", προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων.

    [13] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΖΟΥΓΚΛΑ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2001 (20:10 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει το Αιγαίο να γίνει ζούγκλα. Δεν θα επιτρέψει τα οικονομικά συμφέροντα να καταστήσουν ομήρους τους νησιώτες μας και την εκμετάλλευση, την προοπτική και την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας στους σχεδιασμούς των οικονομικών συμφερόντων".

    Αυτό δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής κατά την σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του ν/σ που αφορά την άρση του καμποτάζ. Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι υπήρχε σχέδιο για μια μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρία που θα ήλεγχε πλήρως όλη την επιβατική κίνηση σε όλα τα νησιά με ταυτόχρονη δημιουργία επιχείρησης ελικοπτέρων. Μάλιστα -όπως είπε- επένδυσαν στο σχέδιο αυτό επιχειρηματίες άσχετοι με το χώρο που δραστηριοποιούνται εσχάτως και στον τομέα των ΜΜΕ.

    "Με αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συγκρούστηκε και θα συγκρουστεί όποτε και αν ξανατολμήσουν να εμφανίσουν τέτοιου είδους σχέδια ή ξαναεμφανιστούν τέτοιες επιδιώξεις γιατί το κύριο καθήκον μας και επιδίωξή μας είναι η προστασία του πολίτη και των νησιωτών μας από τέτοιες δεσμεύσεις" τόνισε με έμφαση ο υπουργός Ναυτιλίας.

    Ο κ. Παπουτσής επέκρινε έντονα για την στάση της τη Ν.Δ., κατηγορώντας την για προσπάθεια συσκότισης, παραπληροφόρησης και μηδενισμού σε μια υπόθεση που αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες της χώρας.

    "Διαφωνούμε πλήρως -τόνισε ο υπουργός- με την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που υιοθετεί άκριτα τις απόψεις της Ένωσης Ακτοπλόων Εφοπλιστών, και την οποία υποστηρίζει η Ν.Δ., γιατί δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή σύνδεση των νησιών μας και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ακτοπλοϊας".

    "Όποιος Έλληνας ή κοινοτικός επιχειρηματίας -συνέχισε- επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό οφείλει να συμμορφώνεται με τους βασικούς κανόνες που δεν θα θίγουν τον ανταγωνισμό, εφόσον εφαρμόζονται σε όλους και χωρίς διακρίσεις".

    Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης από διαφορετική σκοπιά το καθένα, άσκησαν έντονη κριτική κατά του ν/σ.

    Η Ν.Δ. ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει μόνο ορισμένες διατάξεις του, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΝ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

    Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αριστοτέλης Παυλίδης χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το ν/σ διότι όπως υποστήριξε δεν απελευθερώνει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Νωρίτερα ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε για θηριώδη γραφειοκρατία και για μανδαρίνους του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που θέλουν σώνει και καλά να δίνουν αυτοί τις άδειες σκοπιμότητας.

    Απαράδεκτο χαρακτήρισε το ν/σ ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, γιατί, όπψς είπε, οι ακτοπλοϊες είναι στην κερδοσκοπική διάθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου ενώ σημείωσε ότι με την απελευθέρωση που προωθείται, οι θάλασσές μας, ιδιαίτερα του Αιγαίου θα γίνουν ξέφραγο αμπέλι.

    Για ψευδεπίγραφη απελευθέρωση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει τεράστια σημασία για το κόμμα του είναι το πώς θα εξυπηρετηθεί ο κόσμος με καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες και όχι αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον των εφοπλιστών.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε τόνισε ότι "είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζονται οι θαλάσσιες ενδομεταφορές με ένα σύγχρονο σύστημα συνδυασμένων μεταφορών στο σημερινό απελευθερωμένο οικονομικό περιβάλλον. Παραδέχτηκε πάντως ότι η ακτοπλοϊα είναι ένας τομέας που αντιμετωπίζει ειδικά προβλήματα, έχει ελλείψεις και αδυναμίες, αλλά συμπλήρωσε ότι με το ν/σ επιτυγχάνεται ισορροπία ανάμεσα στον υγιή ανταγωνισμό και στο δημόσιο συμφέρον.

    Τέλος ο κ. Παπουτσής επιτέθηκε εκ νέου στη Ν.Δ. λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Η διαφορά μας με την Ν.Δ. είναι ότι εμείς δεν βλέπουμε την ακτοπλοϊα ως επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά ως δημόσια συγκοινωνία. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα κερδίσουν περισσότερα οι επιχειρήσεις. Δικό μας όμως καθήκον είναι να επιβάλλουμε το δημόσιο συμφέρον".

    [14] OI ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Τέσσερις εθνικές μας ομάδες θα βρεθούν στην αφετηρία των προετοιμασιών τους, ενόψει των υποχρεώσεών τους στην τελική φάση δύο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων Εφήβων και Παίδων, στον όμιλο του προκριματικού γύρου Νέων που θα διεξαχθεί στη Ρόδο (11-15 Ιουλίου) και τη συμμετοχή της εθνικής μας ομάδας των γυναικών στους Μεσογειακού αγώνες.

    Η πρώτη συγκέντρωση της εθνικής νέων θα γίνει την Παρασκευή 15 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ και έχουν κληθεί οι αθλητές: Τσιάρας (ΔΑΣΑΛ), Κοντοστάνος (Περιστέρι), Σπανούλης (Λάρισα), Σταυρουλάκης (Ηράκλειο), Ταπούτος, Μπελλής (Νήαρ Ηστ), Σακελαρίου (Πανελλήνιος), Ζήσης, Μισιακός (ΑΕΚ), Κοτίνης (Ηλυσιακός), Κοσσένας (Ιωνικός), Λιακόπουλος (Περιστέρι), Καϊμακόγλου (Κρόνος) και Γεωργιάδης (Απόλλων). Προπονητής της εθνικής νέων είναι ο Νίκος Σταυρόπουλος.

    Η εθνική εφήβων θα ξεκινήσει την προετοιμασία της το Σάββατο 23 Ιουνίου στο κλειστό της Γλυφάδας και ο ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Παπαδημητρίου έχει καλέσει τους αθλητές: Βασιλόπουλος (Ηρακλής Πύργου), Αγγελόπουλος (Γαλάτσι), Θέος (ΔΑΣΑΛ), Αποστολίδης, Βασιλειάδης (ΠΑΟΚ), Κανελλόπουλος (Απολλωνιάδα), Σταμόπουλος (Παναχαϊκή), Παπαδόπουλος (Καρδίτσα), Περράκης (ΑΕΚ), Λυμπάρης, Μανωλόπουλος, Θύμνιος (Ηρακλής), Αγγελόπουλος, Ξανθόπουλος (Ολυμπιακός), Περπερόγλου (Ηλυσιακός) και Ζευκιλής (Παπάγου).

    Η εθνική παίδων θα πραγματοποιήσει την πρώτη συγκέντρωσή της, την Τρίτη 19 Ιουνίου, στο ΟΑΚΑ και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Νίκου Κεραμέα.

    Στην εθνική παίδων θα συμμετάσχουν οι αθλητές: Μόρφης (Πανελλήνιος), Χούμας, Βλαχόπουλος, Βασιλόπουλος (Πανιώνιος), Μαυροειδής (Περιστέρι), Βοϊβατόπουλος (Ξάνθη), Μαγκούνης (Θεμιστοκλής), Μανούσος (ΠΑΟΚ), Παπανικολάου (Αρης), Σφέικος (Καρδίτσα), Γιαννακόπουλος (Ποσειδών Καλαμ.), Βάθης (Σταυρούπολη),Βουγιούκας (Αρης Γλ.), Τεβετζίδης (Σέρρες) και Μπέλος (Αίας Ευόσμου).

    Η εθνική γυναικών εξορμά για τη συμμετοχής της στους Μεσογειακούς Αγώνες και θα έχει την πρώτη συγκέντρωσή της, την Παρασκευή 15 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ. Ο ομοσπονδιακός τεχικός Τάκης Μπακογιώργος έχει καλέσει στην εθνική γυναικών τις: Γκιουλέκα, Μπιμπίρη, Κεχαγιά (Ηρακλής), Πλούμπη, Ρόιδου (ΔΑΣΑΛ), Σπαθάρου, Κοσμά (Ακαδημία), Μάλαμα, Γραβάνη (Αστέρας Εξ.), Χαϊκάλη (Εσπερίδες), Καραμπατζάκη, Παπαδημητρίου (Απόλλων Πτολ.), Χατζηνικολάου (Ηλιούπολη), Πρασσά (Γλυφάδα), Κυριακοπούλου (Θρίαμβος), Καλτσίδου (Μ. Αλέξανδρος), Γκούζη, Ζαφειρίου (Πανσερραϊκός), Ρούσσου, Καρασταμάτη (Περιστέρι) και Βλάχου (Καστοριά).

    [15] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Η συμφωνία μεταξύ του Αλεξ Σκλαβενίτη και της ΑΕΚ έχει επέλθει και η μεταβίβαση του 51% του πακέτου των μετοχών από τη NETMED θεωρείται ζήτημα χρόνου. Ο νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΚ ο οποίος είναι επιχειρηματίας μεγάλη εταιρείας (Grupo Hercules Marine Services S.A) με έδρα το Μεξικό έχει από τις 7.30 το απόγευμα συνάντηση με ανθρώπους της ΝΕΤΜΕD, ώστε να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    Αύριο μάλιστα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου όπου θα εξηγήσει, τους στόχους και τα οράματα της ΑΕΚ. Ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα απασχολήσει το νέο ιδιοκτήτη της ΑΕΚ είναι η τεχνική ηγεσία, καθώς και οι επικείμενες μεταγραφές.

    [16] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΘΕΟΦΑΝΩ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2001 (19:56 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Υπό τον τίτλο "Ελλάδα, η Γέφυρα Ανατολής και Δύσης από το 10ο έως τον 16ο αιώνα" πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στη Γερμανία σειρά εκδηλώσεων για τα 1010 χρόνια από το θάνατο της βυζαντινής πριγκίπισσας Θεοφανούς.

    Τις εκδηλώσεις, που παρουσιάζουν μια συναρπαστική διαδρομή μέσω δημιουργημάτων Ελλήνων και ξένων, λογίων και συνθετών της εποχής, διοργανώνουν από κοινού στη Βόννη, το ’αχεν και την Κολωνία, το Ελληνικό Προξενείο της Κολωνίας, ο Σύλλογος Αυτοκράτειρας Θεοφανούς και η Ελληνο-Γερμανική Εταιρεία.

    Αίσθηση προκάλεσαν οι συναυλίες του μουσικού συνόλου "Πολυφωνία" του Νίκου

    Κοτροκόη, που παρουσίασε έργα βυζαντινών και δυτικών συνθετών, καθώς και έργα του αξιόλογου εκπροσώπου της Δυτικής Μουσικής, Φραγκίσκου Λεονταρίτη.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοκράτειρας Θεοφανούς, Μιχάλης Θεοδωρίδης, στόχος του εορτασμού είναι η εμβάθυνση των αιώνιων δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και η ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης.

    Ο σύλλογος γιορτάζει ταυτόχρονα και τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του.

    Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελληνο-Γερμανικής Εταιρείας, Ελευθερία Βόλνι - Πόπποτα επεσήμανε τη διαχρονικότητα τους Ελληνικού πολιτισμού, που δεν εξαντλείται με τον Πλάτωνα και τον Παρθενώνα.

    "Η δε προσφορά του Βυζαντίου, ειδικότερα στη Ευρώπη είναι τεράστια και σε συνδυασμό με τον Νεοελληνικό πολιτισμό, που στο σύνολό του παραμένει άγνωστος στο εξωτερικό, θα πρέπει να προωθηθεί και να αναδειχτεί σε ένα ευρύ φάσμα", τονίζει η κ. Βόλνι- Πόπποτα, επισημαίνοντας ότι οι οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός είναι και ο στόχος της Ελληνο-Γερμανικής Εταιρείας, που ίδρυσε η ίδια το 1998 στη Βόννη.

    Η πριγκίπισσα Θεοφανώ παντρεύτηκε το 972 τον Γερμανό αυτοκράτορα Όθωνα Β΄. Ο

    τάφος της βρίσκεται στην αγαπημένη της πόλη, την Κολωνία, όπου το Σάββατο 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνό της.

    [17] ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ "THE NEW YORK TIMES" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Νέα Υόρκη, 13 Ιουνίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας επιχειρεί να σκιαγραφήσει ο Τόμας Φρίντμαν σε άρθρο του από την Αθήνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "The New York Times" με τίτλο: "Zorba the Euro".

    Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πιο ενδιαφέρουσας σύγκρουσης που λαμβάνει χώρα σήμερα στην Ευρώπη, τη σύγκρουση μεταξύ δύο μεγάλων θεωριών. Η μία είναι η αντίληψη του Francis Fukuyama ότι μετά το θρίαμβο της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του καπιταλισμού των ελεύθερων αγορών επί όλων των υπόλοιπων συστημάτων η ιστορία έχει τελειώσει, υπό την έννοια, ότι αν η χώρα σου θέλει να ευημερήσει υπάρχει πλέον μόνο ένας δρόμος. Η άλλη είναι η "Σύγκρουση των πολιτισμών" του Samuel Huntington, η αντίληψη ότι ο πολιτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στο πως ή στο αν μία χώρα υιοθετήσει τον καπιταλισμό ή τη δημοκρατία και ότι οι πολιτιστικές και θρησκευτικές διαχωριστικές γραμμές του παλιού θα γίνουν οι νέες διαχωριστικές γραμμές του μετα-ψυχροπολεμικού κόσμου.

    "Μπορώ να πω ότι ο Fukuyama κερδίζει στην Ελλάδα, ο Huntington εντούτοις αντιμάχεται εξαιρετικά. Η σύγχρονη Ελλάδα, η οποία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δοκιμάσει όλες σχεδόν τις πολιτικές τάσεις που μπορεί να φανταστεί κανείς, βρίσκεται σήμερα σφιχτοδεμένη με αυτό που μου αρέσει να ονομάζω ο Χρυσός Ζουρλομανδύας της Ε.Ε. Ο όρος αυτός σημαίνει ότι η διασκέδαση τέλειωσε, καθώς όλη η Δυτική Ευρώπη έχει σήμερα το ίδιο νόμισμα και πρέπει να υπόκειται στην πειθαρχία των ίδιων Γερμανών τραπεζιτών", τονίζει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

    "Ο Χρυσός Ζουρλομανδύας έχει κάνει στην Ελλάδα αυτό που έχει κάνει και στην υπόλοιπη Ε.Ε.: έχει εμπλουτίσει την οικονομία της συρρικνώσει την πολιτική της. Η πολιτική έχει πάει από το "έχω ένα όνειρο" στο "έχω ένα εμπορικό πλεόνασμα". Η μεγάλη μάχη στην ελληνική πολιτική σήμερα είναι η μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης".

    "Στον Ελληνα πολιτικό αναλυτή Θόδωρο Κουλουμπή αρέσει να συγκρίνει την Ελλάδα του σήμερα με τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες. "...το κατάρτι, στο οποίο είχε δεθεί ο Οδυσσέας είναι τώρα η Ε.Ε. Εξακολουθούμε να ακούμε τις Σειρήνες του εθνικισμού και του σοσιαλισμού, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Και όσον αφορά τη νεολαία μας σήμερα, δεν χρειάζεται να βάλουμε κερί στα αυτιά τους", αναφέρεται στο άρθρο.

    "Μην ξεγράφετε όμως ακόμη τον Ηuntington", συνεχίζει ο αρθρογράφος."Οταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να εκδώσει νέες ταυτότητες για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. αφαίρεσε την αναγραφή του θρησκεύματος από αυτές προκειμένου να συμμορφωθεί με τους νέους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αθήνα εξοργίστηκε, εξαπολύοντας εκστρατεία για τη συμπερίληψη της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και επικρίνοντας τις προσπάθειες "αποχριστιανισμού" της Ελλάδας. Η Εκκλησία ωστόσο έχασε".

    "Η Ε.Ε. αγαπά τις στατιστικές. Ανακάλυψε ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο αριθμό ατόμων στο διαδίκτυο και το μεγαλύτερο στη γεωργία. Οι Ελληνες εντούτοις βρίσκονται επικεφαλής στην κατηγορία των "Περισσότερων Εξόδων σε εστιατόρια το χρόνο". Οι πολίτες της χώρας θα πάρουν τον παραδοσιακό τους υπνάκο μεταξύ 4 και 8 το απόγευμα και θα κατευθυνθούν στις ταβέρνες στις 9, είτε αρέσει στην Ε.Ε., είτε όχι, είτε τους στοιχίζει σε ανάπτυξη, είτε όχι.

    Το εθνικό πιάτο στην Ελλάδα είναι το κοκορέτσι, το οποίο φτιάχνεται από αρνίσια εντόσθια. Η Ε.Ε. αποφάνθηκε ότι το κοκορέτσι δεν ικανοποιεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές υγιεινής. Μικρό το κακό, γιατί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά το σερβίρουν στις γιορτές. Το ζήτημα λοιπόν έχει ως εξής: H Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που άφησε πίσω τον Παλιό Κόσμο και είναι περήφανη για αυτό. Και είναι αποφασισμένη να αποδείξει ότι μπορεί μεν να χρειάζεται να απαρνηθείς τις πολιτικές σου, όταν φοράς το Χρυσό Ζουρλομανδύα, δεν χρειάζεται όμως να απαρνηθείς τον πολιτισμό σου. Μπορείς να έχεις και το ευρώ, αλλά και το κοκορέτσι σου. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο, αλλά πρέπει να τους υποστηρίξεις γι αυτό", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [18] ΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ Ν/Σ ΤΟΥ ΠΕΧΩΔΕ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2001 (19:51 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Οι διευκρινήσεις που θέλησε να δώσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τις αρμοδιότητες του υπουργείου του "πυροδότησε" προς στιγμή το κλίμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το ν/σ για τα εργοληπτικά έργα, με τους βουλευτές της Ν.Δ. να τον καταγγέλλουν ότι προσπαθεί να προκαταλάβει τους εκπροσώπους των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων που κλήθηκαν να πουν τις απόψεις τους.

    "Όταν ακούγονται μονότονες και ατεκμηρίωτες αναφορές, πρέπει να παρεμβαίνει ο υπουργός για να απαντήσει", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαλιώτης στις ενστάσεις των βουλευτών της Ν.Δ. ότι παραβιάζει την κοινοβουλευτική διαδικασία.

    "Το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για τα δημόσια έργα και εξασφαλίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαφάνειά τους οφείλουν και οι Νομάρχες και οι δήμαρχοι να το ακολουθούν" συνέχισε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Εμείς παρεμβαίνουμε μετά από καταγγελίες. Οι δήμαρχοι και νομάρχες στην εποπτεία των οποίων ανήκουν τα πολεοδομικά έργα οφείλουν και έχουν ευθύνη να ασκούν με διαφάνεια τις εξουσίες τους, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Το Σώμα Ελεγκτών του ΠΕΧΩΔΕ όσες παραβάσεις διαπίστωσε τις κατέθεσε στη Δικαιοσύνη".

    Οι βουλευτές της Ν.Δ. ιδιαίτερα οι κ.κ. Παυλόπουλος, Τσιτουρίδης και Αλογοσκούφης συνέχισαν να τον κατηγορούν για απαράδεκτη παρέμβαση με στόχο να προκαταλάβει τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων.

    "Δεν είμαστε υπάλληλοί σας" του είπαν για να τους απαντήσει:

    "Αδικείτε τον εαυτό σας ή κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια".

    Κατά τα άλλα οι εκπρόσωποι των φορέων που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους χαρακτήρισαν θετικό σε γενικές γραμμές το ν/σ, ζητώντας ωστόσο να γίνουν επί μέρους βελτιωτικές αλλαγές.

    Ο εκπρόσωπος της ΠΕΤΜΕΔΕ κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε την αντίθεσή του στο άρθρο που αφορά τις συγχωνεύσεις εταιριών, είπε όμως ότι το ν/σ επιθυμεί την εξυγίανση και ότι έχει δυνατότητες σημαντικών βελτιώσεων, ενώ εκτίμησε ότι ο κίνδυνος για τις μικρομεσαίες εταιρίες είναι ανύπαρκτος.

    Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Σαββίδης εξέφρασε την άποψη ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ επεσήμανε ότι καλώς παραμένει η διάταξη που αφορά το ανεκτέλεστο. Όπως υποστήριξε "έτσι προστατεύονται τα συμφέροντα της κοινωνίας και των μικρομεσαίων εταιριών από την πλεονεξία των μεγάλων εταιριών". Το κράτος -συμπλήρωσε απαντώντας στις ενστάσεις των βουλευτών της Ν.Δ.- υπάρχει για να βάζει τάξη στο χάος της αγοράς".

    Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών κ. Αλεξίου, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός επί του ν/σ, κάνοντας λόγο για καταστρατηγήσεις, εταιρίες μαϊμού και προειδοποιώντας ότι ο Σύλλογος θα προσφύγει τόσο στο ΣτΕ όσο και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΏΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Με την ομιλία του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου και τους χαιρετισμούς του προέδρου του Αναπτυξιακού Προγράμματος, Τάκη Τσαγκρώνη, του Νομάρχη Ηλείας, Τάκη Δημητρουλόπουλου και του γενικού γραμματέα Πέτρου Καπαγέροφ, θα ξεκινήσουν οι εργασίες του 10ου συνεδρίου Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολύμπια την Παρασκευή και το Σάββατο (15-16/6).

    Στο συνέδριο ο τεχνικός υπεύθυνος του Αναπτυξιακού προγράμματος Κώστας Πολίτης θα αναλύσει τον προγραμματισμό της περιόδου 2001-2002, ενώ ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού προγράμματος θα κάνει τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου και ο ταμίας της ΕΟ, Απόστολος Τασούλας θα μιλήσει για τα οικονομικά θέματα.

    [20] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Διεθνές Συμπόσιο με θέμα την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την εφαρμογή της Σύμβασης της Γρανάδας διοργανώνει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στις 19 και 20 Ιουνίου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων της προστασίας ανάδειξης και αξιοποίησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στη χώρα μας, σε συσχετισμό με την Διεθνή Σύμβαση.

    Κατά την διάρκεια του Συμποσίου θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων, θέματα τα οποία αναφέρονται στην εξέλιξη των νέων αντιλήψεων στα σύγχρονα προβλήματα σχεδιασμού και εφαρμογής των πολιτικών προστασίας, θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, στις διοικητικές δομές, στις συμμετοχικές διαδικασίες καθώς επίσης και στην πληροφόρηση, την εκπαίδευση για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

    Η ελληνική νομοθεσία σε γενικές γραμμές δεν έρχεται σε αντίθεση προς τους όρους της Σύμβασης χρειάζεται, όμως, επί μέρους αναπροσαρμογή και εκσυγχρονισμό με καθιέρωση ενιαίων όρων για τα μνημεία, τα αρχιτεκτονικά σύνολα και τους τόπους και εναρμόνιση τους με τους ορισμούς της Σύμβασης της Γρανάδας.

    [21] ΑΠΤΟΗΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της στο τένις πέτυχε η Λένα Δανιηλίδου. Στο τουρνουά DFS που γίνεται στο Μπέρμιγχαμ κέρδισε στον πρώτο γύρο την Γιαπωνέζα Ασαγκόε με 2-0 που σημαίνει για την ίδια σημαντικά κέρδη, αλλά και άνοδο στη γενική βαθμολογία της παγκόσμιας κατάταξης.

    Την επιτυχία γνώρισε η Δανιηλίδου και στο διπλό, όπου με παρτενέρ την Γιουγκοσλάβα Ζάριτς κέρδισαν τις Γκραντ (Ν.Αφρική) και Βάϊν Γκάρντεν (Γεμανία) με 2-1 (6-3, 3-6, 6-4).

    [22] ΘΕΜΕΛΗ: ΕΡΓΟ 11 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο «Νέο κτίριο αεροσταθμού και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στον Κρατικό Αερολιμένα Ζακύνθου «Δ.ΣΟΛΩΜΟΣ», προϋπολογισμού 11.151.000.000 δρχ.

    Η εκτέλεση του έργου ανατέθηκε στην εργοληπτική επιχείρηση «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.».

    Μετά την έγκριση του αποτελέσματος του Διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου και τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα υπογραφεί σύντομα η σύμβαση με τον ανάδοχο και θα ξεκινήσουν οι εργασίες, που αφορούν την κατασκευή νέου κτιρίου αεροσταθμού, που θα αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα (ισόγειο, μεσώροφο και υπόγειο) συνολικού εμβαδού 13.900 τ.μ. κλειστών χώρων και 8.250 τ.μ. ανοιχτών στεγασμένων χώρων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου συνολικής έκτασης 65.000 τ.μ. περίπου.

    Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού θα εξυπηρετούνται 665 επιβάτες ανά κατεύθυνση (4 πτήσεις εξωτερικού των 150 ατόμων, η κάθε μία, και μία πτήση εσωτερικού των 65 ατόμων), με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και την προσαρμογή του Αεροσταθμού στις συνεχώς αυξανόμενες λειτουργικές, αισθητικές και τεχνολογικές απαιτήσεις.

    [23] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλες, 13 Ιουνίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ στη σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες ζήτησε να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ενισχυθεί η στάση της χώρας του, η οποία δεν επιθυμεί τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ σχετικά με τη δύναμη ταχείας επέμβασης που θέλει να αναπτύξει η ΕΕ.

    Ο κ. Ετζεβίτ είπε ότι υπήρξαν θετικές εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΕ, ESDI για τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης μέσα στο ΝΑΤΟ το τελευταίο εξάμηνο αλλά δεν έχει αποφασιστεί τίποτα σχετικά με συμμετοχή των χωρών μελών της ΕΕ.

    Η Τουρκία εμποδίζει ως μέλος του ΝΑΤΟ την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία αφορά την πρόσβαση της ΕΕ στα μέσα της Συμμαχίας για τη σύσταση ως το 2003 μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης 60.000 ανδρών.

    [24] ΤΣΑΚΜΑΚΟΓΛΟΥ: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ESDI

    Αγκυρα, 13 Ιουνίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Η προσέγγιση της Ε.Ε. στο θέμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας ασφάλειας και άμυνας (ESDI), από την οποία παραμερίζει την Τουρκία, είναι λανθασμένη και προκαλεί αντιδράσεις, υποστήριξε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου σε πρόσφατη συνάντηση με θέμα "Οι αμυντικές θέσεις της Τουρκίας στη νέα χιλιετία", που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Τουρκίας (TUGIAD).

    Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι η Τουρκία επί 50 χρόνια ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια της Ευρώπης και τώρα, ενώ διαθέτουμε κονδύλια που φθάνουν το 10,6% του προϋπολογισμού, αποτελεί τώρα στόχο επικρίσεων.

    "Παλαιότερα διαθέταμε για τις αμυντικές δαπάνες το 1/3 του προϋπολογισμού και φρουρούσαμε το 37% των συνόρων με τη Σοβιετική Ενωση, για λογαριασμό της Ευρώπης. Τώρα μας τονίζουν ότι η Σοβιετική Ενωση έχει διαλυθεί και η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο μηχανισμό λήψεως αποφάσεων, πράγμα το οποίο προκαλεί την αντίδρασή μας", ανέφερε, μεταξύ άλλων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 13 June 2001 - 18:13:48 UTC