Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ
  • [03] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ
  • [04] WWF: ΑΠΑΙΤΕΤΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ
  • [06] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΜΕ ΣΑΒΕΒΣΚΙ ΚΑΙ ΓΚΕΡΑΡΝΤ
  • [08] ΚΑΣΙΑΝΟΦ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΤΗΣ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΕΝΤΟΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ
  • [09] ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
  • [10] Η ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΠΡΙΝ
  • [11] ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η ΑΘΗΝΑ
  • [12] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [13] ΤΡΙΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ Η ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
  • [14] ΚΥΠΡΟΣ: "ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ" ΚΕΝΤΡΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
  • [15] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΑΜΥΝΑ
  • [16] ΑΘΛΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ
  • [17] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [18] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ
  • [19] ΜΠΟΥΣ: "ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ"
  • [20] ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [21] ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [22] ΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΧΟΡΗΓΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ
  • [23] Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

  • [01] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2001 (15:37 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Το σχέδιο που παρουσίασε χθες η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης στα Σκόπια συμπεριλήφθη στις προτάσεις Τράικοφσκι, οι οποίες και θα γίνουν πράξη, δήλωσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ερωτηθείς εάν έγινε δεκτό το σχέδιο από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.

    Ο υφυπουργός Τύπου σημείωσε τέλος, ότι σήμερα στην Οχρίδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων της FYROM, προκειμένου να αποφασίσουν τη διαδικασία, ενώ από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου θα γίνει συζήτηση επί της ουσίας, γι' αυτό και θα μεταβούν στα Σκόπια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον και ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ

    Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2001 (22:41 UTC+2)

    Ολοι οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να έχει τη δική της άμυνα σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

    Ωστόσο διαφορές εκφράστηκαν στον τρόπο, με τον οποίο θα υλοποιηθεί η συνεργασία αυτή.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να αποφασίζει μόνη της για τις δράσεις της, καθώς και να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει τη λήψη απόφασης.

    "Η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει μόνη της για τις όποιες δράσεις χρειάζεται να αναλάβει και η συνεργασία βεβαίως με το ΝΑΤΟ είναι πολύ χρήσιμη, αναγκαία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να οδηγήσει στην έλλειψη δυνατότητας λήψης αποφάσεων", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξέθεσε τις απόψεις τους για την αντιβαλλιστική άμυνα που προωθεί η κυβέρνησή του. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε την ανάγκη διαλόγου για το θέμα αυτό, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη απάντηση.

    "Και ο κ. Σρέντερ και άλλοι και εμείς, τονίσαμε ότι αυτό παραμένει μία σκέψη, μία ιδέα. Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα πως πραγματοποιείται, ποιοι συμμετέχουν, τι συμφέροντα συνδέονται με αυτή την εξέλιξη. Οταν υπάρξει μία ολοκληρωμένη εικόνα, τότε μπορεί να πάρει κανείς και μία ολοκληρωμένη θέση. Βεβαίως πάντα η θέση μας είναι να περιοριστούν τα επιθετικά όπλα", υπογράμμισε.

    [03] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2001 (13:18 UTC+2)

    Το αίτημα να υπάρξει διεθνής στρατιωτική παρέμβαση στη FYROM διατύπωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος βρίσκεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκου Λαικού Κόμματος. Ο κ. Γκεοργκιέφσκι αναφέρθηκε στο ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) τονίζοντας πως εκτός από τη φύλαξη των συνόρων FYROM-Κοσσυφοπεδίου μπορεί να αναλάβει και την τήρηση της τάξης.

    [04] WWF: ΑΠΑΙΤΕΤΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Η ανάγκη συνεπούς πολιτικής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της

    χώρας μας, ήταν η γενική διαπίστωση της τριήμερης συνάντησης εργασίας με θέμα τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, που διοργάνωσε το WWF Ελλάς στο Μονοδέντρι Ζαγορίου και ολοκληρώθηκε χτες. Κατά τη συνάντηση, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, πανεπιστημιακοί, τοπικοί φορείς αλλά και εκπρόσωποι της πολιτείας, συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές που ανοίγονται με τη

    δημιουργία προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, καθώς και από τη σύσταση

    φορέων για τη διαχείρισή τους.

    Ειδικότερα, τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι είναι άμεση η ανάγκη για ενιαία πολιτική προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, που να περιλαμβάνει αλλά να μην περιορίζεται στις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και ότι η πολιτική αυτή δεν αποτελεί πλέον επιλογή της κυβέρνησης, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη και εθνική υποχρέωση στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα της οδηγίας για τους οικοτόπους.

    Η ίδια η οδηγία για τους οικοτόπους και το υπό διαμόρφωση δίκτυο Φύση 2000 δίνουν μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας άλλων προτύπων ανάπτυξης, όπου η προστασία θα επιτυγχάνεται μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας και όχι με τον αποκλεισμό της, επισημάνθηκε στη συνάντηση.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των προστατευόμενων

    περιοχών αποτελεί και η ίδρυση φορέων διαχείρισης, τόνισαν οι συμμετέχοντες Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένας τέτοιος φορέας σε ολόκληρη την Ελλάδα στη Ζάκυνθο, ο οποίος συστάθηκε υπό την πίεση παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    "Για να μπορέσει η Ελλάδα να εφαρμόσει αποτελεσματικά την Οδηγία για τους

    Οικοτόπους, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον και παράλληλα δημιουργώντας

    εναλλακτικά πρότυπα ανάπτυξης, θα πρέπει να διαμορφώσει άμεσα μια εθνική στρατηγική για τις προστατευόμενες περιοχές, μια στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και επαρκείς πόρους για την υλοποίησή της", επεσήμανε ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας,.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ

    Γκέτεμποργκ, 14 Ιουνίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Στις συζητήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη που έδωσε σε Ελληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά την άφιξή του στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

    Ενα από τα θέματα, που θα συζητηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο, αφορούν στη διεύρυνση της ΕΕ, για την οποία ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει ένα αυστηρό πλαίσιο, ωστόσο, οι διαδικασίες ένταξης των υποψήφιων χωρών πρέπει να προχωρήσουν ώστε το 2004, οι νέες χώρες - μέλη να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές.

    Για την αειφόρο ανάπτυξη και τη συνθήκη του Κιότο, θέμα που έθεσε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και πολιτικές, αλλά η χώρα τάσσεται υπέρ της άμεσης προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

    Ο κ. Σημίτης, αναφερόμενος στο μέλλον της Ε.Ε. είπε ότι η ύφεση των ΗΠΑ θα επηρεάσει αναμφισβήτητα τις εξελίξεις στην Ενωση και η Ελλάδα θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην πολιτική που θα ακολουθήσει.

    Σημειώνεται ότι στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι το θέμα της διεύρυνσης, το μέλλον της Ε.Ε. και η υλοποίηση των αποφάσεων για την ΚΕΠΠΑ, τα οποία θα συζητηθούν αύριο, στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

    [06] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 14 Ιουνίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα απομάκρυνε το διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας στη Νότια Σερβία στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του στρατεύματος μετά την επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με το Κόσοβο.

    Ο στρατηγός Νίνοσλαβ Κρστιτς απομακρύνθηκε από τη διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου B92.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κρστιτς τόνισε ότι έλαβε εντολή να παραδώσει τα καθήκοντά του σε άλλο στρατηγό και ότι θα επιστρέψει στο προηγούμενο πόστο του ως επιθεωρητής του γιουγκοσλαβικού στρατού.

    "Δεν εξεπλάγην", δήλωσε ο Κρστιτς, ο οποίος ήταν επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών μονάδων στη Νότια Σερβία σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία διαλύθηκαν οι αλβανικές εξτρεμιστικές ομάδες και επέστρεψαν οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις στην ουδέτερη ζώνη.

    "Περίμενα να προαχθώ για το έργο μου, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει", πρόσθεσε.

    Ωστόσο ο Νεμπόισα Τσόβιτς, αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρόεδρος του συντονιστικού σώματος για τη Νότια Σερβία δήλωσε ότι είναι πικραμένος, απογοητευμένος και θυμωμένος".

    "Είμαι πολύ θυμωμένος για όλα αυτά, καθώς γνωρίζω τι συνέβαινε στην περιοχή", τόνισε.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΜΕ ΣΑΒΕΒΣΚΙ ΚΑΙ ΓΚΕΡΑΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Συνάντηση με τους δύο τεχνικούς Τόνι Σαβέβσκι και Εγκεν Γκέραρντ είχε ο νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, Αλέξανδρος Σκλαβενίτης. Όμως οι κλυδωνισμοί στον σύλλογο άρχισαν νωρίς. Πρώτος που υπέβαλε την παραίτησή του - για ηθικούς λόγους όπως τόνισε- στο διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Νίκο Στράτο, ήταν ο διευθυντής επικοινωνίας Ανδρέας Δημάτος. Κατόπιν παραιτήθηκε ο Α' αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Κασσαβέτης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και αυτή του Κωνσταντίνου Παναγίδη.

    [08] ΚΑΣΙΑΝΟΦ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΤΗΣ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΕΝΤΟΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ

    Μόσχα, 14 Ιουνίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει δεσμευτεί να μειώσει το χημικό της οπλοστάσιο μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα τα καταφέρει.

    Ο κ. Κασιάνοφ είπε ότι η Μόσχα πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει όχι μόνο όσον αφορά στο χρέος αλλά επίσης την οικολογία, τον αφοπλισμό και κυρίως την καταστροφή των χημικών όπλων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Η ρωσική Υπηρεσία για τους εξοπλισμούς ανακοίνωσε χθες ότι το χημικό οπλοστάσιο της Ρωσίας που έχει 40.000 χημικά όπλα, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα καταστραφεί πλήρως έως το 2012, δηλαδή πέντε χρόνια μετά από την προκαθορισμένη ημερομηνία, που έχει οριστεί από διεθνή σύμβαση.

    [09] ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

    Κατμαντού, 14 Ιουνίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Η επιτροπή που ερεύνησε τη δολοφονία των μελών της βασιλικής οικογένειας στο Νεπάλ ανακοίνωσε ότι ο νεκρός πλέον πρίγκιπας της χώρας Ντιπέντρα είναι ο μόνος ένοχος για το μακελειό.

    Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της χώρας και μέλος της επιτροπής Παρανάτ Ραναμπχάτ είπε στην κρατική τηλεόραση ότι ο πρίγκιπας ήταν μεθυσμένος και πυροβολούσε αδιακρίτως με αποτέλεσμα να σκοτώσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

    [10] Η ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 2006

    Στρασβούργο, 14 Ιουνίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Το έργο υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από τον ποταμό Αλιάκμονα που χρηματοδοτείται από το ταμείο συνοχής δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2006 από τον αρμόδιο οργανισμό για την εκτέλεση του (ΥΠΕΧΩΔΕ/ΓΓΔΕ), λόγω των πολυετών καθυστερήσεων που οδηγούν και σε υπέρβαση του προϋπολογισμού, επισημαίνεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Τρακατέλλη.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου οφείλεται, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, σε νομικά προβλήματα, όπως καταγγελίες σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμών για την ανάθεση ορισμένων τμημάτων του έργου, καθυστερήσεις που οφείλονται σε ελέγχους των ελληνικών αρχών προς τις ανάδοχες κατασκευαστικές εταιρίες.

    Περαιτέρω, η Επιτροπή κάνει λόγο για προβλήματα εσωτερικής φύσεως της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρίας, τροποποίηση των μελετών σχετικά με τη μονάδα διαχείρισης και επεξεργασίας ύδατος και απόφαση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν αυστηρότερα όρια ποιότητας από αυτά που αρχικώς είχαν προβλεφθεί, αρχαιολογικά ευρήματα που υποχρέωσαν στην ανάληψη σχετικών εργασιών για τη συνέχιση του έργου και τροποποίηση ορισμένων στοιχείων του έργου για μην εμπλακούν οι εργασίες με αυτές της κατασκευής της Εγνατίας Οδού.

    Η Επιτροπή στην απάντηση της αναφέρει επιπλέον ότι "Η αρθροιζόμενη καθυστέρηση εκτιμάται σε τρία και μισό χρόνια. Σε ότι αφορά το χρηματοδοτικό μέρος του έργου, το κόστος για την προγραμματική περίοδο 1994-1999 ανήλθε σε 66,12 εκατ. ευρώ. Για την προγραμματική περίοδο 2000-2006, προβλέπονται συμπληρωματικά 44,13 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Η συνολική δαπάνη που σχετίζεται με την εκτέλεση του έργου, ανέρχονταν, στο τέλος του μηνός Μαρτίου 2001, σε 61,2 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που προέκυψαν στο έργο, η Επιτροπή ενίσχυσε το μηχανισμό παρακολούθησης και ζήτησε από την αρμόδια ελληνική επιτροπή διαχείρισης, καθώς επίσης και από τον μειοδότη του έργου, να της κοινοποιήσουν περιοδικές εκθέσεις παρακολούθησης".

    Σχολιάζοντας την απάντηση της επιτροπής, ο κ. Τρακατέλλης υπογράμμισε ότι "η αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε συνδυασμό με τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού αποκαλύπτει την επιπολαιότητα και ανεπάρκεια των σχεδιασμών του ΥΠΕΧΩΔΕ, κατάσταση σχεδόν γενικευμένη που αποβαίνει προς όφελος των τρωκτικών των δημοσίων έργων και σε βάρος του συνόλου των πολιτών, που γίνονται μάρτυρες μιας πρωτοφανούς διασπάθισης εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων. Σε ότι αφορά ειδικότερα τους Θεσσαλονικείς δεν πρόκειται να ξεδιψάσουν ούτε το 2006. Μάλιστα, η λειψυδρία θα επιδεινώνεται λόγω και της άθλιας κατάστασης του δικτύου, όπου οι αφανείς διαρροές θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες μιας μικρότερης πόλης.

    Τέλος, ο κ. Τρακατέλλης, διερωτήθηκε πως γίνονται να βαλτώνουν τα έργα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας (Μετρό, Εγνατία Οδός, ανισόπεδοι κόμβοι) και άλλα, σε άλλες περιοχές, να ολοκληρώνονται παρά το πολλαπλάσιο κόστος και τις υπέρογκες υπερβάσεις τους.

    [11] ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Η Αθήνα, με αφορμή τους Ολυμπιακούς και ιδιαίτερα τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα μετατραπεί σε πόλη φιλική στα άτομα με αναπηρίες. Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, σε συνεργασία με τα υπουργεία και τους άλλους φορείς που εμπλέκονται στην διοργάνωση, συνέταξε τις προδιαγραφές τις οποίες πρέπει να πληρούν οι Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα όλων των χώρων τους στα άτομα με αναπηρίες, με οποιαδήποτε ιδιότητα και αν αυτά παραβρεθούν στους χώρους των εγκαταστάσεων (π.χ. ως θεατές, αθλητές, δημοσιογράφοι κλπ) καθώς και της αυτόνομης και ασφαλούς διακίνησής τους, τόσο μεταξύ των εγκαταστάσεων, όσο και γενικότερα στην πόλη.

    Οι προδιαγραφές-οδηγίες στάλθηκαν ήδη στους φορείς προκειμένου να τις ενσωματώσουν στα σχέδια και τις κατασκευές τους, έτσι ώστε τα ειδικά αυτά έργα να μείνουν ως κληρονομιά στην Αθήνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Να σημειωθεί ότι από το Μάιο του 2000 λειτουργεί Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ (accessibility) που απαρτίζεται από εξειδικευμένα στελέχη (μηχανικούς) όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και Φορέων (ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Μεταφορών, Υπ. Υγείας, ΓΓΑ, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, κτλ.). Η Επιτροπή αυτή έχει ως σκοπό τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των φορέων, την παροχή συμβουλών και την επισήμανση προβλημάτων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα.

    Παράλληλα, στα Μνημόνια Συναντίληψης (MΟU) της ΑΘΗΝΑ 2004 με τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς, το μείζον θέμα της αυτόνομης εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία έχει επισημανθεί και προβλεφθεί με συγκεκριμένες αναφορές. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και το σύνολο των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων της πόλης. Άλλωστε, η ύπαρξη ή μη υποδομών προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία αποτελεί δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής ανάπτυξης αλλά και υποχρέωση της Πολιτείας, όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί από την ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

    Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να λαμβάνεται για την πρόβλεψη και κατάλληλη διαμόρφωση των σημείων αποβίβασης και επιβίβασης των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και γενικότερα των χώρων πέριξ των εγκαταστάσεων που διαμορφώνονται για Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή χρήση, ώστε να εξυπηρετούνται και άτομα με αναπηρίες. Επισημαίνεται ότι η χωροθέτηση των προσβάσιμων αυτών σημείων πρέπει να προβλέπεται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στις προσβάσιμες εισόδους των εγκαταστάσεων.

    Εφόσον οι μελέτες περιλαμβάνουν διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης για μεταολυμπιακή χρήση, σε ποσοστό 5% του συνόλου θα πρέπει να κατασκευάζονται με διαστάσεις που να εξυπηρετούν τα οχήματα ατόμων με αναπηρία (Ι.Χ. ή VAN).

    Όλες οι είσοδοι των εγκαταστάσεων πρέπει να είναι προσβάσιμες σε βαδίζοντα άτομα με αναπηρίες. Τουλάχιστον το 50% των προβλεπόμενων εισόδων πρέπει να είναι προσβάσιμες σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

    Ειδικά για τις ράμπες, πρέπει να κατασκευάζονται με μέγιστη κλίση 5%, σοβατεπί ύψους 0,05-0,10μ και στις δύο πλευρές και τελική επίστρωση σταθερή, αντιολισθητική και μη ανακλαστική. Σε όλο το μήκος τους και στις δύο πλευρές τοποθετούνται χειρολισθήρες, που συνεχίζονται στα πλατύσκαλα, και εξέχουν κατά την οριζόντια κατεύθυνση τουλάχιστον κατά 0,30μ στην αρχή και το πέρας της ράμπας. Τόσο η αρχή όσο και το πέρας της ράμπας επισημαίνονται με λωρίδα πλάτους 0,30-0,40 μ. ειδικών πλακιδίων με έντονες φολίδες σε έντονο κίτρινο χρώμα.

    Στις αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να προβλέπονται ειδικές θέσεις για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, με την κατάλληλη σήμανση και διαστάσεις, σε ποσοστό 1% του συνολικού αριθμού θέσεων της εγκατάστασης. Η οπτική επαφή των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων με τον αθλητικό χώρο πρέπει να εξασφαλίζεται ακόμη και στην περίπτωση ύπαρξης όρθιων θεατών μπροστά από αυτούς. Οι θέσεις αυτές επιθυμητό είναι να γειτνιάζουν άμεσα με συμβατικές θέσεις για τους συνοδούς των ατόμων με ειδικές ανάγκες και να εντάσσονται στη γενική χωροθέτηση των καθισμάτων. Ειδικότερα για εγκαταστάσεις που θα υποστηρίξουν την τέλεση Παραολυμπιακών Αγώνων, επιβάλλεται η πρόβλεψη χώρων επί πλέον θέσεων για θεατές-χρήστες αμαξιδίων.

    Σε κάθε συγκρότημα χώρων υγιεινής, πρέπει να προβλέπεται ένας προσβάσιμος χώρος ανά φύλο ή κατ' ελάχιστον ένας χώρος κοινός και για τα δύο φύλα, με κατάλληλες διαστάσεις και εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση οι προσβάσιμοι χώροι υγιεινής δεν πρέπει να είναι λιγότεροι από το 5% του συνολικού αριθμού των χώρων υγιεινής.

    Όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες των αθλητικών εγκαταστάσεων (χώροι εστίασης, καταστήματα, χώροι εξυπηρέτησης δημοσιογράφων κλπ) πρέπει να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες.

    Όλα τα αποδυτήρια πρέπει να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες, ενώ όπου προβλέπονται ξενώνες ένα ποσοστό 10% των προβλεπόμενων δωματίων θα πρέπει να είναι επίσης προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες.

    Όλες οι προβλεπόμενες προσβάσιμες εξυπηρετήσεις πρέπει να σημαίνονται με το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης και με ανάγλυφη ή σε γραφή Braille σήμανση.

    Όπου προβλέπεται οπτική αναγγελία σήμανσης (π.χ. φώτα διαβάσεων) θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να υπάρχει και αντίστοιχη ακουστική και αντίστροφα.

    Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου αυτοί διαμορφωθούν επιβάλλεται η κατασκευή "οδηγού τυφλών" από τις προσβάσιμες θέσεις στάθμευσης και τα προσβάσιμα σημεία επιβίβασηςαποβίβασης μέχρι τις πλησιέστερες προσβάσιμες εισόδους.

    Όπου τοποθετούνται τηλέφωνα ή ψύκτες ύδατος θα τοποθετείται τουλάχιστον ένα τηλέφωνο ή ψύκτης σε ύψος 0,80μ από την τελική επιφάνεια του δαπέδου με πρόβλεψη κατάλληλης εσοχής για τα υποπόδια των αμαξιδίων.

    Όπου τοποθετούνται συγκροτήματα τηλεφώνων, ένα τουλάχιστον πρέπει να είναι κειμενοτηλέφωνο για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα ακοής.

    Όπου τοποθετείται μηχάνημα για χρήση κοινού (ΑΤΜ, αυτόματοι πωλητές κλπ) θα λαμβάνεται μέριμνα ώστε όλα τα χειριστήρια αυτού να τοποθετούνται σε ύψος 0,90-1,20μ από την τελική επιφάνεια του δαπέδου, ενώ οι οθόνες πρέπει να είναι ευανάγνωστες και από άτομα με προβλήματα όρασης. Θα πρέπει επίσης να προβλέπεται οπωσδήποτε χώρος για προσέγγιση των αμαξιδίων και κατάλληλες εσοχές για τα υποπόδια των αμαξιδίων.

    Όπου τοποθετούνται infokiosks, πέραν των παραπάνω, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η παράλληλη τοποθέτηση τηλεφώνου για παροχή της ίδιας πληροφόρησης σε τυφλά άτομα.

    Όταν τοποθετούνται προσωρινές τουαλέτες θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισόπεδη πρόσβαση στο εσωτερικό τους, ο απαραίτητος χώρος ελιγμών του αμαξιδίου και ο αναγκαίος εξοπλισμός. Σε συγκροτήματα προσωρινών τουαλετών ένα ποσοστό τουλάχιστον 5% του συνόλου πρέπει να είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες.

    Εν τω μεταξύ, δυο μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου ανάληψης των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 υπογράφηκε στις 5 Απριλίου στην Αθήνα από την Πρόεδρο της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (I.P.C.) Dr. Robert Steadward επιταχύνονται οι ρυθμοί και αυτής της διοργάνωσης.

    Τους Παραολυμπιακούς Αγώνες θα καλύψουν 3.000 εκπρόσωποι Μ.Μ.Ε. ενώ θα βοηθήσουν στην υλοποίησή τους 1.000 Τεχνικοί Αθλημάτων και τουλάχιστον 10.000 Εθελοντές.

    Τέλος, την όλη διοργάνωση θα παρακολουθήσουν 2.500 επίσημοι προσκεκλημένοι που απαρτίζουν την Παραολυμπιακή οικογένεια (εκπρόσωποι της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, εκπρόσωποι των Εθνικών Παραολυμπιακών Επιτροπών κ.λ.π.).

    [12] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αγκυρα, 14 Ιουνίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Το τουρκικό κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση μομφής που υπέβαλλε η αντιπολίτευση κατά του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατηγορώντας τον για την πρόσφατη οικονομική κρίση. Η απόρριψη της πρότασης σημαίνει ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί από τη γερουσία.

    Το Κόμμα το Ορθού Δρόμου, της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, κατέθεσε την πρόταση τον Απρίλιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση, για την οικονομική της πολιτική η οποία ώθησε σε χρεοκοπία περίπου 380.000 μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα από την αρχή του 2000.

    Παρόλα αυτά, οι κινήσεις κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας, εφόσον τα τρία κόμματα που κυβερνούν κατέχουν πλειοψηφία 346 εδρών από τις 550 της βουλής.

    Από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, η αντιπολίτευση έχει καταθέσει αρκετές προτάσεις μομφής, με αφορμή το ξέσπασμα οικονομικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, έως και 40% σε σχέση με το δολάριο.

    [13] ΤΡΙΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ Η ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Τρία ασημένια μετάλλια κατέκτησε η Αναστασία Τσακίρη στα 69 κιλά στο 4ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπουδαστών Πανεπιστημίων Κολεγίων, που έγινε στο Ρούζομπερονγκ της Σλοβακίας. Σήκωσε στο αρασέ 85κ., στο ζετέ 105κ. και στο σύνολο 190κ. Νικήτρια στην κατηγορία αναδείχθηκε η Μι Γιόνγκ Χούι από τη Β. Κορέα (90-125-215).

    Στα 94 κιλά ανδρών ο Παναγιώτης Αποστολίδης πήρε την 5η θέση με 135κ στο αρασέ, στο ζετέ με 160κ και στο σύνολο με 295κ. Νικητής ήταν ο Ούγγρος Σάντορ Πίοσεγκι με 357,5 κιλά στο σύνολο.

    [14] ΚΥΠΡΟΣ: "ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ" ΚΕΝΤΡΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Οι προοπτικές και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως κέντρο εταιριών διεθνών δραστηριοτήτων, ήταν το θέμα παρουσίασης που διοργάνωσε σήμερα η Ελληνική Τράπεζα, σε συνεργασία με τον παγκοσμίως γνωστό οίκο Συμβούλων Επιχειρήσεων Andersen, αλλά και έμπειρους νομικούς και επιχειρηματικούς συμβούλους από την Κύπρο (Οίκος Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & Σια και Οίκος Χρυσάνθου & Χριστοφόρου).

    Η Κύπρος διέπεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο που ευνοεί την ανάπτυξη εταιριών διεθνών δραστηριοτήτων, προσφέροντας σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και παρέχοντας τη δυνατότητα αποφυγής διπλής φορολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Τράπεζα και οι συνεργάτες της προσφέρουν ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών καλύπτοντας κάθε επιχειρηματική ανάγκη.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης εξετάσθηκε η "θέση" της Κύπρου ως βάση διεθνούς φορολογικού σχεδιασμού για ελληνικές εταιρίες. Μέσω του διεθνούς φορολογικού σχεδιασμού οι εταιρίες αποσκοπούν σε μείωση φορολογίας στη πηγή εισοδήματος, στην απορρόφηση εισοδήματος χωρίς πρόσθετα φορολογικά βάρη, στη μείωση φορολογίας στον επαναπατρισμό των κερδών και στη μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης της επένδυσης και της απόδοσής της.

    Σύμφωνα με τη ΣΑΔΦ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας δεν επιβάλλεται φόρος στην κυπριακή εταιρία για εισόδημα από μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων σε ελληνική ΑΕ ή ΕΠΕ, αντίστοιχα. Επίσης, παρέχεται στους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας για εισοδήματα που απόκτησαν στην Κύπρο πίστωση φόρου έναντι φόρων που καταβλήθηκαν για τα εισοδήματα αυτά στην Κύπρο (tax sparing) και προβλέπονται μειωμένοι συντελεστές παρακράτησης για διακρατικές πληρωμές.

    Η στρατηγική θέση της Κύπρου αποτελεί ένα πλεονέκτημα, ενώ το γεγονός ότι προσφέρει γνήσια επιχειρηματική δραστηριότητα της δίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στα "ατού" της Κύπρου συγκαταλέγονται η χαμηλή φορολογία, το προηγμένο φορολογικό σύστημα, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, το προηγμένο χρηματοοικονομικό σύστημα, οι φορολογικές συμβάσεις και οι χαμηλοί φόροι εξόδου (παρακράτησης). Αλλωστε οι 32 συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, Ρωσίας και χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), ΗΠΑ, Καναδά και Μ. Βρετανίας συνιστούν ένα "ελκυστικό" σημείο, το οποίο πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

    Στα φορολογικά κίνητρα σε εισοδήματα από επενδύσεις περιλαμβάνονται τα εξής: Εισοδήματα από επενδύσεις και συντάξεις που εμβάζονται από το εξωτερικό φορολογούνται με 5%, κεφάλαιο που εισάγεται στην Κύπρο απαλάσσεται πλήρως από φόρους και τόκοι από εισαγόμενο κεφάλαιο δεν φορολογούνται.

    Υπηρεσίες της Ελληνικής Τράπεζας προς εταιρίες διεθνών δραστηριοτήτων στην Κύπρο

    Από το 1990 λειτουργεί στη Λεμεσό το Κέντρο Διεθνών Επιχειρήσεων (ΚΔΕ) της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ το 1994 εντάχθηκε στο "δυναμικό" της και αυτό της Λευκωσίας. Οι κύριοι στόχοι αυτών των κέντρων είναι η εξυπηρέτηση εταιριών διεθνών δραστηριοτήτων που έχουν έδρα την Κύπρο, εταιριών που έχουν έδρα το εξωτερικό, επαναπατρισθέντων που κατοικούν στην Κύπρο και ατόμων που ζουν στο εξωτερικό.

    Ο κύριος σκοπός της δημιουργίας αυτών των κέντρων είναι η παροχή κάτω από την ίδια "στέγη" όλων των υπηρεσιών που χρειάζονται οι διεθνείς πελάτες της τράπεζας. Ο σκοπός είναι η διασφάλιση της προσωπικής εξυπηρέτησης του κάθε πελάτη. Η δέσμευση της Ελληνικής Τράπεζας στην ποιότητα εξυπηρέτησης που προσφέρει, ενισχύθηκε με την επίσημη απονομή στο ΚΔΕ Λεμεσού του πιστοποιητικού ISO 9002.

    [15] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΑΜΥΝΑ

    Βερολίνο, 14 Ιουνίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Γερμανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του προειδοποίησε την Τουρκία να μην συνεχίσει να προβάλει βέτο στη σύσταση της ευρωπαϊκής δύναμης Ταχείας Επέμβασης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν συνεχίσει είναι πιθανόν να μην υπάρξει οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς αυτή.

    Ο Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι το Βερολίνο ανησυχεί για τη θέση της Τουρκίας για την ευρωάμυνα και απείλησε έμμεσα με λήψη οικονομικών μέτρων κατά της Αγκυρας.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ χαρακτήρισε «μη σοβαρές» τις φήμες για αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ευρώπη και επισήμανε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς αμυντικούς μηχανισμούς.

    [16] ΑΘΛΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΟΠΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Αθλια κερδοσκοπία σε βάρος της άγριας ζωής καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Φιλοζωικών και Οικολογικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

    «Λίγες μόνον ώρες μετά την εκμετάλλευση της γέννησής τους από τους κερδοσκόπους του τσίρκο ERRANI για διαφημιστικούς λόγους, οι υπεύθυνοι του τσίρκο δηλώνουν ότι τα δύο από τα τρία τιγράκια έχουν πεθάνει», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και σημειώνει ότι αν αυτό αληθεύει, την ευθύνη έχει το ίδιο το τσίρκο, που έβγαζε σε νούμερο τη μάνα τίγρη μέχρι την τελευταία στιγμή.

    «Έχουμε όμως κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι, από τη στιγμή που είναι γνωστό διεθνώς ότι η δήλωση θανάτου των νεογέννητων είναι το πρώτο βήμα για το λαθρεμπόριό τους. Η εξαφάνιση των νεογέννητων στα τσίρκο ή η δήλωση υποτιθέμενου θανάτου τους είναι ένας συνήθης τρόπος κερδοσκοπίας μέσω της παράνομης εμπορίας σπάνιων ειδών άγριας πανίδας, ώστε να μπορέσουν δηλαδή στη συνέχεια να τα πουλήσουν σε ασυνείδητους νεόπλουτους και επιδειξιομανείς, που είναι διαθέσιμοι να πληρώσουν εκατομμύρια.

    Η κερδοσκοπική επιχείρηση που λέγεται τσίρκο είναι ένας κόσμος που στη βιτρίνα του προσφέρει θέαμα, όμως τα οικονομικά συμφέροντα που κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο είναι πολύ πιο ισχυρά και βρώμικα από ότι φαντάζεται ο καλοπροαίρετος και ανενημέρωτος πολίτης. Πρόκειται για οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου άγριων ζώων -το τρίτο σε παγκόσμιο τζίρο μετά το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών- κυκλώματα ναρκωτικών, συλλεκτών, εκπαιδευτηρίων και εκπαιδευτών, που στηρίζονται στην ανοχή των κυβερνήσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών και Οικολογικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, η οποία καταγγέλει ότι το επίσημο κράτος περιορίζεται στην καθυστερημένη υπογραφή Διεθνών Συνθηκών αλλά χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή τους με την καθιέρωση μηχανισμών πραγματικού ελέγχου, κάτι που προσβάλλει βάναυσα τον πολιτισμό μας.

    «Μέχρι το 1992, που η Ελλάδα υπέγραψε την Συνθήκη C.I.T.E.S. (Διεθνής Συνθήκη για το Εμπόριο Ειδών υπό Εξαφάνιση του 1973), η μετακίνηση των τσίρκο ελεγχόταν μόνο από την τελωνειακή νομοθεσία. Σ' έρευνα του Δικτύου TRAFFIC (το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης του Εμπορίου της Άγριας Φύσης) διαπιστώθηκε ότι το 1992 από τα 4 ιταλικά τσίρκο που έδιναν παραστάσεις στην Αθήνα, κανένα δεν είχε ελεγχθεί στο τελωνείο, ούτε είχε εφοδιαστεί με ειδική άδεια εισαγωγής και διακίνησης ζώων, για τα οποία υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις. Το ίδιο ισχύει και για τσίρκο στη Θεσσαλονίκη, που χρεοκόπησε εγκαταλείποντας 3 τίγρεις και 2 λιοντάρια.

    Μετά το 1993, με την κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων της Ε.Ε., σε συνδυασμό με την ελλιπή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αδράνεια των ελάχιστων αρμόδιων δασικών υπαλλήλων, το εμπόριο άγριων ζώων στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτο και πιστεύεται διεθνώς πως η χώρα χρησιμοποιείται ως πύλη εισόδου λαθραίων ζώων στην Ευρώπη μέσω των τσίρκο», αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή.

    Διευκρινίζει ακόμη ότι στο συγκεκριμένο τσίρκο ERRANI, η Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο πήραν τα πιστοποιητικά C.I.T.E.S. μόνο μετά από ενέργειες των οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων. Από τις 14 τίγρεις όμως που υπάρχουν, μόνο οι 9 έχουν πιστοποιητικά -και αυτά ελλιπή- ενώ για τις υπόλοιπες 5 δεν υπάρχει τίποτε και για τις οποίες επίσης ισχυρίζονται ότι είναι νεογέννητες. Το τσίρκο λοιπόν δεν πρέπει να φύγει από την Ελλάδα αλλά να ελεγχθεί πλήρως.

    Ήδη οι οργανώσεις ζήτησαν να παρέμβει η Κτηνιατρική υπηρεσία για να αναζητήσει τα πτώματα από τα 2 τιγράκια και αν δε βρεθούν -κάτι που πρέπει να θεωρείται το πλέον πιθανό- να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις.

    [17] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Για πρώτη φορά το ελληνικό beach volley θα εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες σε κυρίως ταμπλό ενός τουρνουά του παγκοσμίου πρωταθλήματος γυναικών (World Tour 2001). Εκτός από τις Εφη Σφυρή / Βάσω Καραντάσιου που έχουν πάρει απ΄ευθείας πρόκριση στο κεντρικό ταμπλό των 32 ομάδων στο τουρνουά που διεξάγεται στο Κάλλιαρι της Ιταλίας προκρίθηκαν και οι Θάλεια Κουτρουμανίδου / Κατερίνα Νικολαϊδου οι οποίες στον τρίτο τους αγώνα που έδωσαν στην προκριματική φάση επικράτησαν με 2-1 (16-21, 21-19, 15-13) των Σέϊκι / Τόρι (Ιαπωνία).

    Στο αντίστοιχο τουρνουά των ανδρών που διεξάγεται στην Τενερίφη οι Μιχαλόπουλος / Ρουμελιώτης στον κρίσιμο αγώνα για είσοδο στο κυρίως ταμπλό έχασαν 2-0 (21-15, 21-12) από τους Ντίκμαν / Ρέκερμαν (Γερμανία) και 2-0 (21-18, 21-17) από τους Σλακ / Νόβοσεκ (Αυστρία) και αποκλείστηκαν.

    [18] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Πρόταση για την μεγιστοποίηση των ωφελειών που θα προκύψουν για τον τουρισμό τα επόμενα δέκα χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, απέστειλε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ο τομέας Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

    Οπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Τουρισμού, Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο εληνικός τουρισμός είναι ο τομέας που μπορεί να ωφεληθεί τα περισσότερα από την επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, καθώς δισεκατομμύρια μάτια θα είναι στραμμένα στην Ελλάδα. "Ο ΕΟΤ όμως και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν διαθέτουν καμία στρατηγική για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων υπέρ του ελληνικού τουρισμού. Και φυσικά κινδυνεύουμε να χάσουμε και αυτή τη μοναδική ευκαιρία που έχει η Αθήνα και η Ελλάδα να ξαναπροβάλλει μπροστά στο διεθνές στερέωμα", πρόσθεσε.

    Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνεται ότι για την τουριστική πολιτική της Ελλάδας, οι Αγώνες δεν πρέπει να είναι ένα γεγονός είκοσι περίπου ημερών, αλλά μια δεκαετία ευκαιριών, που σαν στόχο θα πρέπει να έχει ανάλογα σημεία με την στρατηγική που ακολούθησαν άλλες επιτυχημένες διοργανώσεις. Στόχοι αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να είναι το εμπορικό σήμα (brand) του Τουρισμού της Ελλάδας να προχωρήσει τουλάχιστον κατά μία δεκαετία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αυξήσουν την πιθανότητα επίσκεψης στην Ελλάδα, νέα πρότυπα για την ποιότητα υπηρεσιών, τις υποδομές και την οργανωτική ικανότητα, να αναπτυχθούν για τον Τουρισμό της Ελλάδας ποιότητα υπηρεσιών υποδομές, οργανωτική ικανότητα και άλλα., να δημιουργηθούν προγράμματα εμπορικής διαφήμισης (trade marketing) για την τουριστική βιομηχανία, ώστε να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες των Ολυμπιακών αγώνων.

    "Κεντρική φιλοσοφία της Τουριστικής Στρατηγικής Ολυμπιακών Αγώνων του Ε.Ο.Τ, πρέπει να είναι η χρήση των Ολυμπιακών για να δοθεί βάθος και διάσταση στο εμπορικό σήμα (brand) Ελλάδα, προβάλλοντας περισσότερα θέματα από τις τυπικές τουριστικές εικόνες που είναι γνωστές μέχρι σήμερα. Ο Ε.Ο.Τ πρέπει να σκοπεύει σε ένα κοινό των 4 δις ανθρώπων και περισσότερων από 40 δις ώρες τηλεθέασης. Με τα ΜΜΕ οι Αγώνες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν το δόλωμα, για να προξενήσουν το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και εκπομπών για όλες τις πλευρές της ζωής στην Ελλάδα. Στόχος μας, όχι μόνο να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την έκθεση της χώρας στο τηλεοπτικό κοινό, αλλά και να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο", υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου.

    Περαιτέρω, πρότεινε την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θεματικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, την αναβάθμιση των μουσείων και ανάπτυξη παιδικών τμημάτων σε αυτά, την δημιουργία ανοικτής έκθεσης καλλιτεχνικών δημιουργιών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που ενοποιούνται, την πραγματοποίηση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε πόλεις εκτός Αθηνών πριν και μετά τους αγώνες, τη ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, την επιτάχυνση εργασιών στο Θριάσιο, Οδό Πειραιώς, Μεταξουργείο, Ψυρρή και ολοκλήρωση τους μέχρι το 2003, την άμεση ανάπτυξη λιμανιών της Αττικής, την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων από την Αττική και μετατροπή τους σε χώρο πρασίνου, τη δημιουργία κατάλληλων ενημερωτικών υποδομών για διευκόλυνση των πολιτών στις μετακινήσεις τους και την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

    Η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει, επίσης, την ανάπτυξη του αθλητικού, ιαματικού και συνεδριακού τουρισμού και την προβολή της Ελλάδας σαν χώρα της δράσης και των σπορ.

    [19] ΜΠΟΥΣ: "ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ"

    Γκέτεμποργκ, 14 Ιουνίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο Μπους δήλωσε από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ ότι θα διαβεβαιώσει το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το Σάββατο στη Σλοβενία ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι εχθρός της Ρωσίας και ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει».

    Ο κ. Μπους είπε ότι η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου πρέπει να τελειώσει και η Ρωσία οφείλει να μην φοβάται την Ευρώπη αλλά να καλωσορίσει τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οραματίζεται την ΕΕ με περισσότερες χώρες και με ελεύθερη αγορά.

    Σημειώνεται ότι ο ειδικός σύμβουλος του Πούτιν για θέματα στρατηγικής ασφάλειας Ιγκορ Σεργκέγιεφ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

    Ο.Κ.

    [20] ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Γκέτεμποργκ, 14 Ιουνίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Η διεθνής κοινότητα έπρεπε, με ξεκάθαρο τρόπο, να καταδικάσει την τρομοκρατική δράση και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και η KFOR να διαφυλάξουν τα σύνορα, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου μετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η ΝΔ είχε πει από την αρχή ότι οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και πρόσθεσε ότι σήμερα τα πράγματα έχουν φτάσει σε πολύ ανησυχητικό σημείο. "Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να στείλει ένα πολύ καθαρό μήνυμα ότι δεν γίνονται ανεκτές τέτοιου είδους δράσεις. Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων, μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και FYROM. Γιατί είναι φανερό ότι, σε μεγάλο βαθμό, η τρομοκρατική δράση ενισχύεται και κατευθύνεται από το χώρο του Κοσσυφοπεδίου", είπε συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής και έκανε λόγο για στρατιωτική παρέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τρομοκρατικής δράσης.

    Επίσης, αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος ζήτησε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, με βάση τις αρχές του απαραβίαστου των συνόρων, τη μη αποδοχή χρήσης βίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [21] ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σκόπια, 14 Ιουνίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ ζήτησε επίσημα τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών, ενώ δεσμεύθηκε για πρώτη φορά να συζητήσει τα αιτήματα των Αλβανών για αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ενώ μαίνονται οι μάχες στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα είχαν στα Σκόπια συνομιλίες με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας με στόχο την εξεύρεση διεξόδου από την τετράμηνη κρίση.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Συμμαχίας στην ΠΓΔΜ δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν σχέδια να αναπτυχθούν στην ΠΓΔΜ οι υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση ειρηνευτικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στο Κόσοβο. Πρόσθεσε όμως ότι τρεις ομάδες εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ βρίσκονται στα Σκόπια ενόψει του σχεδίου αφοπλισμού.

    «Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι μας ζήτησε επισήμως να βοηθήσουμε σ' αυτή τη διαδικασία», είπε ο κ. Ρόμπερτσον σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ προσθέτοντας ότι θα μεταφέρει το αίτημα αυτό στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

    «Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε», είπε και τόνισε ότι «εκείνο που έχει σημασία για να σημειωθεί πρόοδος στις πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι να αποδείξουμε ότι η πολιτική λειτουργεί και σώζει».

    Ο Ρόμπερτσον δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να παρατείνει την εκεχειρία που έχει κηρύξει για να δώσει το χρόνο στα πολιτικά κόμματα να συζητήσουν μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης με τους Αλβανούς αντάρτες.

    "Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συμφωνεί να παρατείνει την περίοδο της αναστολής των στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο θα διαρκεί ο υπό εξέλιξη πολιτικός διάλογος», τόνισε ο κ. Ρόμπερτσον και κάλεσε τους αντάρτες να παρατείνουν κι αυτοί την κατάπαυση του πυρός που έχουν κηρύξει.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκοφσκι, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει αμέσως πολιτικός διάλογος με τη συμμετοχή των ηγετών των τεσσάρων μεγαλυτέρων κομμάτων πάνω σε όλα τα ζητήματα, ακόμη και τα πιο δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, υπονοώντας και το θέμα των συνταγματικών αλλαγών. Ωστόσο προειδοποίησε ότι ο αποκαλούμενος «Εθνικο Απελευθερωτικός Στρατός ενδέχεται να επιχειρήσει να υπονομεύσει τις συνομιλίες με νέες επιθέσεις και πρόσθεσε ότι ακόμη και στη διάρκεια της εκεχειρίας οι δυνάμεις της ΠΓΔΜ θα κάνουν ότι μπορούν για να απομονώσουν τους αντάρτες και να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό τους.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Αρμπέν Τζαφέρι δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ρόμπερτσον: «Είμαστε πολύ κοντά στις συνθήκες υπό τις οποίες όλα τα στάδια του ειρηνευτικού σχεδίου θα αρχίσουν να υλοποιούνται».

    [22] ΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΧΟΡΗΓΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε τα νέα Επιτόκια Χορηγητικών Προϊόντων Ιδιωτών, τα οποία εκτός της άμεσης ωφέλειας που αποδίδουν στους καταναλωτές, συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται για την διαχρονικότητα του χαμηλού κόστους, που τα καθιστούν ως τα πλέον ανταγωνιστικά στην αγορά.

    Ειδικότερα τα νέα επιτόκια, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2001 έχουν αναλυτικά ως εξής: Το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων για το πρώτο έτος διαμορφώνεται στο 4,75%. Το βασικό επιτόκιο καταναλωτικών δανείων διαμορφώνεται στο 10,00% από 10,25%, το επιτόκιο προσωπικών δανείων (σταθερό) διαμορφώνεται στο 10,50% από 10,75%. Το επιτόκιο προσωπικών δανείων ανοικτής διάρκειας διαμορφώνεται στο 11,50% από 11,75%.

    Στις πιστωτικές κάρτες το επιτόκιο της Εμποροκάρτα για τους έξι πρώτους μήνες διαμορφώνεται στο 10,00% και το επιτόκιο λοιπής περιόδου στο 13,50% από 13,75%. Το επιτόκιο της Εμποροκάρτα Visa διαμορφώνεται στο 15,50% από 15,75%, της Εμποροκάρτα MasterCard στο 15,50% από 15,75% και της ANT1 VISA στο 15,00% από 15,25%.

    Τα λοιπά επιτόκια που παραμένουν αμετάβλητα είναι το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων (κυμαινόμενο) διαμορφώνεται στο 6,00%, το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων (για τα 3 πρώτα έτη) στο 6,35%, στο σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων (για τα 5 πρώτα έτη) στο 6,50%, το επιτόκιο δανείων αυτοκινήτου (κυμαινόμενο) στο 9,75% και το επιτόκιο δανείων αυτοκινήτου (σταθερό) στο 9,50%.

    Σημειώνεται ότι τα επιτόκια χορηγήσεων επιβαρύνονται με την εισφορά του Ν.128/75.

    [23] Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, της ''νέας μεγάλης ιδέας του Εθνους'' για τον Ελληνα πολίτη, αναφέρεται με ανακοίνωση του ο τομέας Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 της ΝΔ.

    Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη μέθοδο της ''δημιουργικής λογιστικής'' συνεχίζει την απόπειρα παραπλάνησης του ελληνικού λαού. Οπως αναφέρει, με την πάγια ''σοσιαλιστική'' τακτική της ''διαρροής πληροφοριών'', οι συναρμόδιοι και συνυπεύθυνοι υπουργοί της κυβέρνησης Σημίτη, πληροφόρησαν, χθες τον ελληνικό λαό ότι ο λογαριασμός, που καλείται να πληρώσει για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, ανέρχεται σήμερα σε 1,55 τρισεκατομμύρια δραχμές, όταν τον Ιούνιο του 2000, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαίωνε ότι ο προϋπολογισμός των αγώνων δεν θα ξεπεράσει το 1,2 τρισεκατομμύρια δραχμές.

    " Τον Σεπτέμβριο του 1997, όταν αναλάβαμε τους αγώνες, ο προϋπολογισμός του ''φακέλου διεκδίκησης'', που είχε συντάξει η ίδια κυβέρνηση και η ''ισχυρή ομάδα'', που, κατά τον κ. Λαλιώτη, επέτυχε τη ''νέα μεγάλη ιδέα του έθνους'', για το σύνολο των έργων ανήρχετο σε 898 δισεκατομμύρια δραχμές", υπογραμμίζει και προσθέτει ότι "στον προαναγγελθέντα χθες προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για το πρόγραμμα υγείας των αγώνων, την κατασκευή του τραμ και τα έργα υποδομών της ευρύτερης Περιφέρειας Αττικής, που ανέρχονται σε 500 δισεκατομμύρια δραχμές και θα χρηματοδοτηθούν από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αφαιρώντας τους πόρους αυτούς από άλλα απαραίτητα έργα υποδομής της εγκαταλελειμμένης ελληνικής περιφέρειας".

    Σύμφωνα με τη ΝΔ, για να επιτευχθεί η τεχνητή συρρίκνωση του προϋπολογισμού των Αγώνων ακυρώθηκαν απαραίτητα κυκλοφοριακά έργα, προϋπολογισμού τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων δραχμών, όπως η σύνδεση του ΟΑΚΑ με το Μετρό και όλοι οι ανισόπεδοι κόμβοι των Λεωφόρων Βασ. Σοφίας και Κηφισιάς. "Ανισόπεδων κόμβων των οποίων η κατασκευή προεξοφλήθηκε με την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, όπου σε βίντεο έδειξε στον ελληνικό λαό τη χαρακτηριστική άνεση, με την οποία θα εκινούντο οι πολίτες στους ανισόπεδους κόμβους Χιλτον, Αμπελοκήπων, Φάρου Ψυχικού, Αμπελοκήπων κλπ, με τα αυτοκινητάκια της εικονικής πραγματικότητας του κ. ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος φρόντισε επιμελώς να απουσιάσει από τη χθεσινή Υπουργική συνάντηση", προσθέτει.

    Επομένως, τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο προϋπολογισμός των αγώνων είναι 2,55 τρισεκατομμύρια δραχμές έναντι του αρχικού προϋπολογισμού των 898 δισεκατομμυρίωντο 1997, : 1,55 τρισεκατομμύριο για τα εξαγγελθέντα χθες έργα 500 δισεκατομμύρια για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Γ΄ ΚΠΣ και 500 δισεκατομμύρια για τα έργα που ματαιώθηκαν

    " Λόγω της ασυγχώρητης καθυστέρησης της έναρξης εκτελέσεως των έργων με ευθύνη της Κυβέρνησης, η δαπάνη των αναγγελθέντων έργων θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον κατά 50%, με τη μέθοδο της συμπλήρωσης των ελλιπών ή ανύπαρκτων μελετών, της αναθεώρησης των ελλιπών προϋπολογισμών και της απευθείας ανάθεσης, που θα επιτευχθεί σύμφωνα με τον νόμο, με την τεχνητή άρνηση των μεγαλοεργολάβων να συμμετάσχουν στους δημόσιους διαγωνισμούς κλπ", σημειώνει η ΝΔ.

    "Αυτές και άλλες ύποπτες και διαβλητές μεθοδεύσεις, σαφώς και επωνύμως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργοληπτικών επιχειρήσεων την 13/6/2001 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παρουσία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Άλλωστε και η πρόσφατη απ' ευθείας ανάθεση του έργου αναμόρφωσης του ΟΑΚΑ σε Ισπανό αρχιτέκτονα, προσφερθέντα να εργαστεί αφιλοκερδώς, υποκρύπτει την τεράστια αποζημίωση της αλλοδαπής εταιρείας που έχει αναλάβει το ίδιο έργο από ετών και ήδη αποβάλλεται έμμεσα από αυτό, αλλά και την πλήρη περιφρόνηση της Κυβέρνησης στους Έλληνες μελετητές, που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ορατός πλέον ο κίνδυνος η νεότερη μεγάλη ιδέα του έθνους να μεταβληθεί σε νεότερη μεγάλη εθνική οικονομική περιπέτεια", καταλήγει.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 14 June 2001 - 18:13:48 UTC