Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΖΕΜ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΠΕΡΙ "ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ"
  • [03] ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΠΟΥΣ
  • [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ ΩΣ ΤΗ ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ
  • [05] O ΠΟΥΤΙΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
  • [06] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΦΗ- ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [07] EKKΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΒΙΑΙΕΣ
  • [08] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΙΤΑΛΙΑΣ Η ΡΟΜΑ
  • [09] Ο ΣΑΝΤΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [10] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΕΛΓΙΟΥ - ΡΩΣΙΑΣ
  • [11] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [12] ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ 45ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ
  • [13] TO KΟΣΟΒΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ
  • [14] ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑΧΥΠΛΟΟ
  • [15] ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΕΛΥΣΕ Ο Β.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΧΑΡΙΤΟΔΙΠΛΩΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΥΜΠΕΡΗ
  • [17] ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΜΑΚ ΡΕΪ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [19] ΒΟΛΕΪ: Ο ΓΚΑΕΤΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [20] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [21] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [22] KΑΛΕΣΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ
  • [23] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ 3 ΔΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

  • [01] ΤΖΕΜ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2001 (11:06 UTC+2)

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας εξαίρετος διανοούμενος. Και παράλληλα είναι ένας πολύ καλός υπουργός των Εξωτερικών. Είναι σκληρός διαπργματευτής για μένα, αλλά αν ήμουν Ελληνας θα τον θεωρούσα εξαιρετικό υπουργό Εξωτερικών".

    Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ περιγράφει τον Ελληνα ομόλογο του σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο "BHMAgazino". Σε ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας απαντά ότι είναι υπέρ της προσέγγισης των δύο χωρών επειδή πιστεύει στην ειρήνη, τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση και όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ελλάδας. Για το Κυπριακό τονίζει:"Τι είπα λοιπόν όταν ήμουν στην Κύπρο; Είπα ότι αν τα πράγματα σκαλώσουν για τα καλά, τότε θέλω να πω με μεγάλη ειλικρίνεια ότι όλοι θα μπούμε σε προβλήματα. και είπε επίσης ότι περισσότερο απ΄όλους θα μπει η Τουρκία, αλλά πάντως όλοι μας θα μπούμε σε προβλήματα. Ετσι λοιπόν εύχομαι πραγματικά να μπορέσουμε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Και αυτό προσπαθώ να κάνω".

    Οταν προκλήθηκε το πρόβλημα με τις έρευνες του ωκεανογραφικού τουρκικού σκάφους "Πίρι Ρέις", αποκάλυψε ότι είπε στον Γιώργο Παπανδρέου:"Κοίτα, μην κάνεις ακόμη δηλώσεις, δεν το ξέρω το θέμα, αλλά θα το δω. Και αν υπάρχει κάτι στραβό θα το αντιμετωπίσω".

    Στη συνέντευξη ο Ισμαήλ Τζεμ μιλάει για το χόμπι του με τη φωτογραφία και εκφράζει το ενδιαφέρον του να κάνει έκθεση φωτογραφίας στην Αθήνα.

    [02] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΠΕΡΙ "ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ"

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2001 (13:45 UTC+2)

    Τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας του από άνδρες των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών την εποχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για διευθέτηση της ονομασίας της ΠΓΔΜ επαναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" ο κ. Γκλιγκόροφ αναφέρει ότι ο απόστρατος στρατηγός Γρυλάκης προσπάθησε να τον δωροδοκήσει με έναν αρχαίο αμφορέα.

    Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γκλιγκόροφ: "Μια μέρα ήρθε ο Φριτσκόφσκι (πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ) με κάποια στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και μου έφεραν ένα δέμα. Το άνοιξαν και μέσα ήταν ένας πανάρχαιος αρχαίος αμφορέας. Παρόμοια είχα δει μόνο στο εξοχικό του Τίτο και ήξερα ότι ήταν πανάκριβος. Μου είπαν ότι ήτα δώρο του Γρυλάκη. Τους απάντησα ότι με προσβάλλει η χειρονομία αυτή, αλλά ο Φριτσκόφσκι επέμενε πως ο Γρυλάκης ήθελε να μου δώσει ένα δώρο γιατί του έσωσα τη ζωή. Οταν έφυγαν από το γραφείο μου, έδωσα εντολή να το πάρουν και ήλθε και το πήρε ο άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών. Τώρα το που είναι ο αμφορέας δε γνωρίζω".

    Ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι υπεύθυνοι των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας και ΠΓΔΜ συναντιόταν κρυφά «ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, όταν υπήρχε τρομερή κρίση ανάμεσά μας. Μου έλεγαν ότι ως επαγγελματίες κατάσκοποι έπρεπε να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Σε μία τέτοια συνάντηση έξω από τη Θεσσαλονίκη τα στελέχη των δικών σας υπηρεσιών έδωσαν το μήνυμα πως θα μπορούσα να πάρω ένα εκατομμύριο δολάρια, εφ' όσον δεχόμουν να αλλάξει η ονομασία".

    Υπογραμμίζει πως το μήνυμα αυτό δεν ήταν από τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όμως δηλώνει άγνοια για το ποιος έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή. "Μάλλον", τονίζει, "ήταν κάποια βολιδοσκόπηση από τη δική σας μυστική υπηρεσία, ήθελαν να με δοκιμάσουν και να δουν εάν ενδιαφέρομαι να αρχίσουμε ίσως και κάποιου τύπου "εμπόριο"».

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη χώρα του, εμφανίζεται απαισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι αν δημιουργηθεί η Μεγάλη Αλβανία, θα γίνει ένας νέος βαλκανικός πόλεμος, προσθέτοντας ότι εμπλέκονται όλοι: η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και η ΠΓΔΜ. "Υπάρχουν ακόμη ένα εκατομμύριο Αλβανοί στην Ελλάδα και είμαι βέβαιος πως θα αρχίσουν ανάλογες δραστηριότητες εδώ. Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με βία. Θεωρούν ότι κατοικούσαν αυτά τα εδάφη πριν από όλους τους άλλους".

    [03] ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΠΟΥΣ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2001 (14:23 UTC+2)

    Διακοπές στην Ελλάδα ξεκίνησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα.

    Ειδικότερα, περίπου στη μια το μεσημέρι, προσγειώθηκε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" το αεροπλάνο που μετέφερε τον κ. Μπους και τη σύζυγό του, οι οποίοι αμέσως μετά επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο της θαλαμηγού "Αλεξάντερ" που ανήκει στον εφοπλιστή Γιάννη Λάτση. Το ελικόπτερο κατευθύνθηκε για το λιμάνι του Λαυρίου, όπου και βρίσκεται η θαλαμηγός.

    Ηδη, ο κ. Μπους βρίσκεται στη θαλαμηγό, ενώ οι άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του μεταφέρθηκαν στη θαλαμηγό με πούλμαν. Ο κ. Μπους αναμένεται να κάνει μια ολιγοήμερη κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου.

    [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ ΩΣ ΤΗ ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ

    Aθήνα, 17 Ιουνίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Εκδήλωση για την παράδοση των ακτών από την Πλάκα Σχηματαρίου μέχρι τη Σκάλα Ωρωπού πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σκάλα Ωρωπού παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Παπουτσή και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος. Στην περιοχή αυτή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απορρύπανσης μετά το ναυάγιο του πλοίου "Eurobalker" τον Σεπτέμβριο του 2000. Ακολούθησαν βραβεύσεις εθελοντικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων που είχαν λάβει μέρος στον καθαρισμό των ακτών.

    Νωρίτερα ο κ. Παπουτσής περιηγήθηκε στις ακτές Πλάκας Σχηματαρίου, Ναυτικού Ομίλου Δηλεσίου, Χαλκουτσίου. Σε ομιλία του ο κ. Παπουτσής σημείωσε πως οι ακτές παραδίδονται στους πολίτες χωρίς κανένα πρόβλημα μετά από μια τεράστια προσπάθεια για την προστασία της θάλασσας και των ακτών από εκείνη τη σοβαρή ρύπανση που προκλήθηκε. Στην προσπάθεια αυτή, όπως είπε ο υπουργός, έλαβαν μέρος οι κάτοικοι των περιοχών, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Οικολογικές Οργανώσεις και οι απλοί πολίτες.

    "Πετύχαμε το στόχο μας για να παραμείνουν καθαρές οι παραλίες μας, να εξαλειφθούν οι δυσμενείς συνέπειες από την εξάπλωση της κηλίδας, να προστατευθεί η χλωρίδα και πανίδα στη θάλασσα και το βυθό" τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συνεχάρη όλους όσους έλαβαν μέρος στον καθαρισμό των ακτών. Χαρακτήρισε, εξάλλου, εθνική υπόθεση την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης και κινητοποίησης εθελοντών τα οποία θα είναι η καλύτερη ασπίδα για την προστασία της θάλασσας και των ακτών μας.

    [05] O ΠΟΥΤΙΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

    Πρίστινα, 17 Ιουνίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Αναχώρησε από το Κόσοβο ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη περιοχή, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή των συνόρων στη Βαλκανική θα ήταν άκρως επικίνδυνη.

    "Θεωρούμε ότι είναι άκρως επικίνδυνη οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή ή μείωση των συνόρων της περιοχής", τόνισε ο κ. Πούτιν λίγο πριν την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο της Πρίστινα.

    Παράλληλα, ο κ. Πούτιν πρότεινε την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής, στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφεί σύμφωνο που θα εγγυάται την αυτονομία και την ανεξαρτησία κάθε βαλκανικής χώρας.

    "Υποστηρίζουμε τη συγκεκριμένη ιδέα... και είμαστε σίγουροι ότι τα κράτη της περιοχής θα συμμετάσχουν στην εν λόγω σύνοδο με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας", επεσήμανε ο κ. Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα μαζί με τον γιουγκοσλάβο ομόλογο του, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τόνισαν ότι το Κόσοβο αποτελεί την πηγή αποσταθεροποίησης της Ν. Α. Ευρώπης.

    Τ.Σ.

    [06] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΦΗ- ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Γυαλιά καρφιά έκαναν φίλαθλοι του ΟΦΗ, το ξενοδοχείο όπου διέμεναν οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα. Συγκεκριμένα, ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα μπαράζ μεταξύ του ΟΦΗ και του ΠΑΣ Γιάννινα στη Ρόδο δεκάδες οπαδοί της Κρητικής ομάδας κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο και με πέτρες και ξύλα κατέστρεψαν τη βιτρίνα του ξενοδοχείου, ενώ πολλοί από αυτούς προσπάθησαν να μπουν και μέσα σε αυτό. Όμως η επέμβαση της αστυνομίας ήταν αυτή που απέτρεψε κάθε άλλου είδους ενέργεια...

    Ο πρόεδρος του ΟΦΗ, Κώστας Καζανάκης, ενώ καταδίκασε τα επεισόδια δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τα επεισόδια. "Δεν γνώριζα για την επίθεση. Σαφώς και δεν είναι η επίθεση οπαδών του ΟΦΗ κατευθυνόμενη και ας προσέξουν αυτοί που παίζουν με το όνομα της ομάδας μου".

    Να τονίσουμε ότι οι δύο ομάδες δίνουν τον τρίτο αγώνα μπαράζ στο "νησί των ιπποτών". Ο ΟΦΗ κατέβασε στην Ρόδο περίπου 1500 φιλάθλους, ενώ από την Ηπείρο αυτοί που αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ομάδα τους ανέρχονται στους 100 φιλάθλους.

    [07] EKKΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Βερολίνο, 17 Ιουνίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Την πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά την Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

    "Οι υπουργοί της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν άμεσα κοινή και σταθερή πολιτική ενάντια στη νεά μορφή ακραίου εγκλήματος που ξεπερνά τα σύνορα", ανέφεραν σε κοινή δήλωση τους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ντανιέλ Βειλάν, και ο γερμανός ομόλογος του, Ότο Σίλι.

    Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν ενάντια της παγκοσμιοποίησης στο περιθώριο των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ, όπου τρία άτομα τραυματίστηκαν από την αστυνομία.

    "Στο Γκέτεμποργκ έγινε εμφανές ότι συμμορίες εγκληματιών επιδιώκουν συστηματικά να προκαλούν προβλήματα σε σημαντικές πολιτικές διοργανώσεις", τόνισε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω ομάδες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, γεγονός που θα ικανοποίησει ακόμη και τους ειρηνικούς διαδηλωτές.

    Στο μεταξύ, από την πλευρά της η Επίτροπος της ΕΕ σε θέματα νεότητας, Βίβιαν Ρέντιγκ, τόνισε ότι επιδιώκει την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των νέων της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι οι εικόνες βίας, που παρουσιάστηκαν στο Γκέτεμποργκ, δεν τους αντιπροσωπεύουν στο σύνολο τους.

    Τ.Σ.

    [08] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΙΤΑΛΙΑΣ Η ΡΟΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Η Ρόμα έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια και για τρίτη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας. Στην τελευταία αγωνιστική επικράτησε με 3-1 της Πάρμα και έδωσε άλλο χρώμα στην φιέστα που ετοίμασε στο "Ολίμπικο".

    Στο Champions League εκτός της Ρόμα, θα συμμετάσχουν οι Γιουβέντους, Λάτσιο και Πάρμα. Αντίθετα την Μπάρι στη μικρότερη κατηγορία ακολούθησαν οι Νάπολι και Βιτσέντσα, ενώ η έτερη της "παρέας" θα βγει από τα μπαράζ Ρετζίνα - Βερόνα, τα οποία θα διεξαχθούν στις 21 και 24 Ιουνίου. Στο κύπελλο UEFA το παρών θα δώσουν, Μίλαν, Ιντερ και Φιορεντίνα.

    [09] Ο ΣΑΝΤΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Για τον Αρη ήρθε, στην ΑΕΚ κατέληξε. Ο λόγος για τον Φερνάντο Σάντος που από σήμερα είναι και επίσημα ο νέος προπονητής της Ενωσης. Ο Πορτογάλος τεχνικός παρουσιάστηκε το απόγευμα από το γενικό διευθυντή της ομάδας, Μάκη Ψωμιάδη σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του "Νίκος Γκούμας".

    "Θέλω να συνεχίσω με επιτυχία τη δουλειά που έκανα στην Πόρτο", τόνισε ο κ. Σάντος και δικαιολόγησε την απόφασή του αναφέροντας ότι γνωρίζει καλά τον τρόπο με τον οποίο παίζει η ΑΕΚ μέσα από κασέτες.

    Τέλος, ο νέος τεχνικός δεν μίλησε για τις κατ' ιδίαν συζητήσεις και εγγυήσεις που ζήτησε από τον κ. Ψωμιάδη. Αναφέρθηκε όμως στις επικείμενες μεταγραφές που αυτές - κατά τον ίδιο - θα είναι μεγάλες. "Πρέπει να πετύχουμε για να συνεχίζουμε να είμαστε εδώ και του χρόνου", τόνισε χαριτολογώντας ο κ. Σάντος.

    [10] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΕΛΓΙΟΥ - ΡΩΣΙΑΣ

    Μόσχα, 17 Ιουνίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Στη Μόσχα μετέβη σήμερα ο πρίγκιπας του Βελγίου Φιλίπ, συνοδευόμενος από 100 περίπου βέλγους επιχειρηματίες, όπου θα παραμείνει για πέντε ημέρες, στοχεύοντας στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ρωσίας - Βελγίου.

    Ο πρίγκιπας, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, θα έχει συνομιλίες με τον ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Κασιάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ και τον υπουργό Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Γκέρμαν Γκρεφ.

    Τ.Σ.

    [11] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Τον πόλεμο στα Βαλκάνια και τις κινητοποιήσεις της εναντίον του θα συζητήσει αύριο στις 7μμ στο ΕΚΘ η "Πρωτοβουλία ενάντια στον πόλεμο", που αποτελείται από φορείς της Θεσσαλονίκης.

    Σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι ο πόλεμος στην περιοχή κλιμακώνεται και κατεβαίνει νοτιότερα, ενώ η χώρα μας εμπλέκεται όλο και περισσότερο στο όνομα της ειρήνης. Προσθέτει, δε, ότι οι αλλαγές των συνόρων επιταχύνονται και οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές.

    Στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν η Δημοκρατική Συσπείρωση, το ΙΝΚΑ, η ΕΔΥΕΘ και η Αντιπολεμική Επιτροπή.

    [12] ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ 45ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Τα όργανα ενός 45χρονου αστυνομικού, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά πριν τρεις μέρες κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Ελασσόνα δώρησαν οι συγγενείς του. Το πάγκρεας, το ήπαρ και οι νεφροί του μεταφέρθηκαν από τη Λάρισα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Από τη βιοψία που έγινε στα όργανα αυτά κατάλληλοι κρίθηκαν οι δύο νεφροί του δότη που θα μεταμοσχευτούν σε δύο συνανθρώπους μας.

    Ο ανθυπαστυνόμος Ευάγγελος Μανώλης είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά πριν από τρεις μέρες όταν έπεσε σε γκρεμό 40 μέτρων την ώρα που μαζί με συναδέλφους του επιχειρούσε να εντοπίσει χασισοφυτεία σε δύσβατη περιοχή της Ελασσόνας. Ο 45χρονος υπέκυψε τελικά στα τραύματά του.

    [13] TO KΟΣΟΒΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

    Βελιγράδι, 17 Ιουνίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το Κόσοβο ευθύνεται για την αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης εξέφρασαν ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο γιουγκοσλάβος ομόλογος του, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κάτα τη σημερινή τους συνάντηση, ενω παράλληλα κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον των αλβανόφωνων ανταρτών.

    Η κλιμακούμενη ένταση που επικρατεί στον χώρο της Νότιας Βαλκανικής τοποθετείται, σύμφωνα με τον κ Πούτιν, πέραν της εθνικής και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού. "Η κύρια πηγή της έντασης βρίσκεται τώρα στο Κόσοβο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν σε συνέντευξη τύπου που πραγαμτοποιήθηκε έπειτα από τη συνάντηση του με τον γιουγκοσλάβο πρωθυπουργό, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στο Βελιγράδι.

    Από την πλευρά του ο κ. Κοστούνιτσα επέκρινε την πολιτική της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με το Κόσοβο, απο όπου οι αλβανόφωνοι αντάρτες απομάκρυναν 200.000 Σέρβους. Μάλιστα, ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι ότι οι εχθροπραξίες που ξεκίνησαν πρόσφατα μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και των δυνάμεων της ΠΓΔΜ οφείλονται στην αποτυχία της νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) να αναχαιτίσει τη βία στην περιοχή. "Η κρίση στο Κόσοβο και πολλές λαθεμένες ενέργειες από τη διεθνή κοινότητα προκάλεσαν την αστάθεια στην περιοχή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοστούνιτσα.

    Ακόμη ο κ. Κοστούνιτσα, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι αλβανόφωνοι εξτρεμιστές έχουν υπερβεί τα όρια της Νότιας Σερβίας και της ΠΓΔΜ με αποτέλεσμα οι "αλβανόφωνοι τρομοκράτες" να απειλούν τη Β. Ελλάδα, όπως τονίστηκε.

    Στο μεταξύ κανείς από τους δύο αξιωματούχους δεν αναφέρθηκε στη συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, καθώς όπως επισημάνθηκε η έκδοση Μιλόσεβιτς αποτελεί εσωτερικό θέμα της ΟΔΓ.

    Τ.Σ.

    [14] ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑΧΥΠΛΟΟ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Ενας 32χρονος ψαροντουφεκάς παρασύρθηκε από ταχύπλοο σκάφος στον Άγιο Κοσμά. Πρόκειται για τον Αναστάσιο Ταχλιαμπούρη, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι όταν τον χτύπησε η προπέλα του σκάφους που οδηγούσε ο Μανώλης Βογαζιάνος.

    O ψαροντουφεκάς έκανε υποβρύχιο ψάρεμα σε απαγορευμένη περιοχή χωρίς να έχει βάλει σημαδούρα. Οι γιατροί στο "Ασκληπειό Βούλας", όπου νοσηλεύεται, δίνουν μάχη για να σώσουν το πόδι του, που έχει σπάσει σε πολλά σημεία, ενώ υπάρχει και κίνδυνος μόλυνσης.

    Ο οδηγός του σκάφους μόλις αντιλήφθηκε τι έχει συμβεί περισυνέλεξε, με τη βοήθεια ενός δεύτερου σκάφους, τον τραυματία και τον οδήγησε στην παραλία ειδοποιώντας το λιμενικό. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει καλά ο 32χρονος.

    [15] ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΕΛΥΣΕ Ο Β.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

    Aθήνα, 17 Ιουνίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Τα συμπεράσματα της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε το απόγευμα ο Γραμματέας της Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι εργασίες της συνόδου κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάγκη ανάδειξης του σύγχρονου κοινωνικού προσώπου του κόμματος και ανασυγκρότησης της παράταξης προς την κατεύθυνση της επαναφοράς του πολίτη ως συνδιαμορφωτή των εξελίξεων για το μέλλον του τόπου.

    Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να πετύχει την ανατροπή του σημερινού αρρωστημένου, όπως το χαρακτήρισε, πολιτικού σκηνικού και τόνισε πως στη νέα κοινωνική πραγματικότητα δεν έχουν θέση οι διαχωριστικές γραμμές που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να επαναφέρει. "Ο τόπος έχει ανάγκη από πολιτική πρόταση, από θέσεις που μπορεί και κάποιους να τους δυσαρεστήσουν. Αλλά είναι καλύτερα να υπάρχει συγκεκριμένη άποψη και θέση παρά τελικά να μην υπάρχει καθόλου", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Κεντρικής Επιτροπής σημείωσε πως μπορεί να συμβάλλει σθεναρά στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, λειτουργώντας ως ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ κυβέρνησης και ελληνικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα πολυμελές όργανο στο οποίο όμως πρέπει να υπάρχουν κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς και συνεννόησης ώστε να αποτελέσει τελικά ένα πολιτικό όργανο αιχμής που θα δίνει καθημερινά τη μάχη για την προώθηση των αρχών και των ιδεών του κόμματος.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα οργανωτικά ζητήματα, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα πρέπει να μελετούν την ημερήσια διάταξη για κάθε συνεδρίαση αλλά και τις πολιτικές εισηγήσεις εκτός αν αυτές χρειάζεται, λόγω των εξελίξεων, να επικαιροποιούνται από τους αρμόδιους τομεάρχες. Στο στάδιο του διαλόγου, σύμφωνα με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, θα παρουσιάζονται όλες οι απόψεις και μέσω της συλλογικότητας θα λαμβάνονται οι αποφάσεις με τις οποίες θα πρέπει να στοιχίζονται όλα τα μέλη του κόμματος.

    Στο μεταξύ δύο επιτροπές της Νέας Δημοκρατίας επεξεργάζονται τον κανονισμό λειτουργίας της Κεντρικής Επιτροπής και της Περιφερειακής Οργάνωσης ενώ έχει ήδη διανεμηθεί στο εσωτερικό του κόμματος το καταστατικό λειτουργίας της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής και Περιφερειακής Οργάνωσης ώστε να γίνουν τυχόν παρατηρήσεις και να συζητηθούν οι κανονισμοί αυτοί στα αρμόδια όργανα. Αφού γίνουν αυτές οι συζητήσεις και καταλήξουν σε ένα κείμενο - σχέδιο, εκείνο θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή τον Σεπτέμβριο. "Η Κεντρική Επιτροπή, λοιπόν, ως ανώτατο όργανο μεταξύ των δύο συνεδρίων έχει ως στόχο κυρίαρχο τη συγκεκριμενοποίηση του πολιτικού πλαισίου που ψήφισε το συνέδριο" πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΧΑΡΙΤΟΔΙΠΛΩΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΥΜΠΕΡΗ

    Μύκονος, 17 Ιουνίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Μήνυμα εναντίον των ναρκωτικών έστειλε με δηλώσεις του ο τραγουδιστής Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, που έδωσε σήμερα συμπληρωματική κατάθεση για την υπόθεση της θαλαμηγού του Πέτρου Λυμπέρη, ενώ άφησε υπαινιγμούς για περαιτέρω αποκαλύψεις όταν ολοκληρωθεί η προανάκριση.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ποτέ στη ζωή του δεν είχε σχέση με ναρκωτικά, ενώ δεν αποκάλυψε τη σχέση του με τον Πέτρο Λυμπέρη

    Στην κατάθεση του στο αστυνομικό τμήμα Μυκόνου ο τραγουδιστής επανέλαβε όσα είχε πει 14 μέρες πριν, μετά την έφοδο των αστυνομικών στη θαλαμηγό. "Δεν μπορείς να γνωρίζεις τι έχει μαζί του ο καθένας σε ένα ταξίδι με τόσους ανθρώπους και ήταν φυσικό να μην ξέρουμε γιατί ο κ. Λυμπέρης απομονώθηκε στην καμπίνα του", τόνισε.

    Πρόσθεσε, δε, ότι είδε τον ψυχίατρο στη μαρίνα του Φλοίσβου, λίγο πριν ξεκινήσει η θαλαμηγός και ότι ήταν σε άσχημη κατάσταση, κουρασμένος και αδιάθετος.

    Προηγήθηκαν οι καταθέσεις του οικονομικού διευθυντή του Λάκη Λαζόπουλου Δημήτρη Κέντρου, των πρώην αθλητών Κώστα Βλάμου και Αναστάσιου Μαυρουδή και του πολίστα της Βουλιαγμένης Τόνι Κουτσογιάννη, που επίσης επέβαιναν στη θαλαμηγό.

    Ο αθλητής της Βουλιαγμένης είπε ότι δέχτηκε την πρόταση για το ταξίδι από τον οικονομικό διευθυντή του Λάκη Λαζόπουλου, προσθέτοντας ότι δεν ήξερε τον ψυχίατρο και δεν τον είδε ούτε λεπτό στο ταξίδι. Στο ίδιο μήκος ήταν και η κατάθεση του Δημήτρης Κέντρου.

    [17] ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΜΑΚ ΡΕΪ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Την δεύτερη συνεχόμενη νίκη του πέτυχε στο 48ο Ράλι Ακρόπολις ο Κόλιν ΜακΡέι, που ξεπέρασε τον... "ύφαλο" Κάρλος Σάινθ, ο οποίος εγκατέλειψε στο 8ο χιλιόμετρο της ειδικής. Η τύχη με την εγκατάλειψη του Σάινθ χαμογέλασε και τον Νορβηγό Πέτερ Σόλμπεργκ (Σουμπαρού Ιμπρέζα) που τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Τρίτος κατετάγη ο Χάρι Ροβαμπέρα με Πεζώ.

    Αυτή του η νίκη έδωσε στον ΜακΡέι δέκα πολύτιμους βαθμούς και τον φέρνουν δίπλα-δίπλα με τον Τόμι Μάκινεν στη πρώτη θέση της βαθμολογίας οδηγών. Στη βαθμολογία κατασκευαστών η Φόρντ βρίσκεται 12 βαθμούς μπροστά από τη Μιτσουμπίσι και 35 από τη τρίτη Σουμπαρού.

    Καλύτερος Ελληνας οδηγός στο 48ο Ράλι Ακρόπολις ήταν ο Παναγιώτης Χατζητσοπάνης (Σουμπαρού Ιμπρέζα), ο οποίος κατετάγη 18ος με χρόνο 4 ώρες 5:20: 09.

    Στις 19-22 Ιουλίου θα διεξαχθεί το Σαφάρι Ράλι Κένυα.

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΧΩΡΩΝ

    Λιουμπλιάνα, 17 Ιουνίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Διήμερο συνέδριο ξεκινά αύριο στη Σλοβενία αναφορικά με τον ανταγωνισμό, στο οποίο θα παρεβρεθούν εκπρόσωποι των 13 υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών-μελών, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μάριο Μόντι.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων του συνεδρίου θα βρεθεί έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ σχετικά με την πολιτική ανταγωνισμού που ακολουθούν τα υποψήφια κράτη-μέλη, καθώς επίσης και η ικανότητα τους να ανταποκριθούν στα ευρωπαϊκά κριτήρια περί ανταγωνισμού.

    Κατά την παραμονή του στη Σλοβενία ο κ. Μόντι θα έχει επαφές με τον σλοβένο πρωθυπουργό, Γιανέζ Ντρνόβσεκ.

    Σημειώνεται ότι μεταξύ των 13 υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ κρατών-μελών περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τουρκία.

    Τ.Σ.

    [19] ΒΟΛΕΪ: Ο ΓΚΑΕΤΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Ο Ζόραν Γκάετς είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ στο βόλεϊ. Ο μέχρι πρότινος προπονητής της Ορεστιάδας, υπέγραψε στην Ενωση συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια. Η ελληνική ομάδα κέρδισε τελικά τον.. χρυσό Ολυμπιονίκη τεχνικού των Γιουγκοσλάβων μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με την Βοϊβοντίνα. Η υπογραφή του συμβολαίου του είναι ουσιαστικά η απαρχή της νέας πορείας που θέλει να ακολουθήσει η ΑΕΚ. Και ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο.

    Μαζί με την υπογραφή του κ. Γκάετς η ΑΕΚ απέκτησε και τον 25χρονο κεντρικού (2.05μ) Μπέλα Μπούμφολντ. Ο τελευταίος αποτέλεσε προσωπική επιθυμία του νέου τεχνικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα η ΑΕΚ θα κλείσει ακόμη έναν ξένο ακραίο από την Γιουγκοσλαβία.

    [20] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Λονδίνο, 17 Ιουνίου 2001 (19:34 UTC+2)

    Την ανησυχία τους σχετικά με την τύχη ενός εκ των αμερικανών ομήρων που κρατούν οι μουσουλμάνοι αντάρτες στις Φιλιππίνες εξέφρασαν σήμερα αξιωματούχοι της περιοχής.

    Ο στρατός νωρίτερα είχε επισημάνει ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των ανταρτών ότι αποκεφάλισαν τον αμερικανό όμηρο, Γκιγιέρμο Σομπέρο, ωστόσο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι οι όμηροι που απελευθέρωσαν οι αντάρτες εκφράζουν ανησυχίες για την τύχη του Αμερικανού.

    "Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ομήρων είναι πιθανό ο Σομπέρο να έχει σκοτωθεί. Οι όμηροι ανέφεραν ότι οι αντάρτες απομάκρυναν τον Σομπέρο από κοντά τους και από εκείνη τη στιγμή δεν τον ξαναείδαν", ανέφερε στους δημοσιογράφουτς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ένας από τους τρεις Φιλιππινέζουνς που απελευθερώθηκαν πριν τρεις ημέρες από τα μέλη της Αμπού Σαγιάφ ο δικηγόρος, Φρανσίς Γκανζόν, γνωστοποίησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι πληροφορήθηκε από τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης ότι ο αμερικανός όμηρος σκοτώθηκε.

    Ακόμη, ο κ. Γκανζόν προειδοποίησε ότι η υγεία των υπόλοιπων ομήρων επιδεινώνεται ταχύτατα και κάλεσε την κυβέρνηση να στείλει στη περιοχή μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

    Τ.Σ.

    [21] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2001 (19:27 UTC+2)

    Αύριο στο κλειστό του Κορυδαλλού θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του διεθνές τουρνουά ανδρών χάντμπολ. Στους αγώνες που εκτός από την Ελλάδα που θα πάρει μέρος με δύο ομάδες, συμμετέχουν η Σουηδία και η Τυνησία.

    Η δεύτερη ομάδα της Ελλάδας αύριο στις 18:00 θα αντιμετωπίσει την Τυνησία, ενώ δύο ώρες αργότερα η πρώτη ομάδα θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Σουηδία. "Οι δύο ομάδες μας έχουν να αντιμετωπίσουν δύο πολύ καλά συγκροτήματα. Αναμένονται συναρπαστικά παιχνίδια. Για μας είναι το πρώτο τεστ ύστερα από την δουλειά που κάναμε. Ελπίζω ότι οι φίλαθλοι θα έρθουν στο γήπεδο και θα ενισχύσουν την προσπάθειά μας. Επίσης θα πρέπει να χειροκροτήσουν την ομάδα μας σεβόμενοι πάντα τους αντιπάλους μας", τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ουλφ Σέφερτ.

    [22] KΑΛΕΣΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

    Aθήνα, 17 Ιουνίου 2001 (19:19 UTC+2)

    Κάλεσμα σε όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση τους μήνες του καλοκαιριού απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής που ξεκίνησαν χθες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε χαρακτηριστικά πως αυτό το καλοκαίρι όλοι και όλες πρέπει να βρίσκονται σε διάταξη μάχης ενώ άσκησε και πάλι επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κατηγορώντας τον ότι θυσίασε την ιδιότητα του πρωθυπουργού για να επιβιώσει ως κομματάρχης. Εκανε επίσης λόγο για έλλειψη πολιτικής της κυβέρνησης που επιχειρείται μάταια να αναπληρωθεί από επικοινωνιακές κινήσεις και από ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

    "Όταν λέω, ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι οργασμού δουλειάς, δεν είναι φραστικό πυροτέχνημα, δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα. Αυτό το καλοκαίρι και σε επιτελικό επίπεδο και σε επίπεδο μιας Παράταξης που είναι δίπλα στον πολίτη και δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, θα γίνει αυτό πραγματικότητα, σε τέτοιο βαθμό που κανένας δεν μπορεί να φανταστεί" είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα, ούτε μία ώρα που μπορούμε να χαλαρώσουμε. Και βασικό στοιχείο αυτής της δουλειάς θα είναι η μεταφορά των μηνυμάτων και των θέσεών μας".

    Σχετικά με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε πως το κόμμα του είναι το μοναδικό που διαχρονικά έχει ξεκάθαρες θέσεις. "Κατ' αρχήν πλαίσιο αρχών, που δεν το μετακίνησε. Μπορεί να προσαρμόζει συγκεκριμένες πρακτικές εφαρμογές του, ανάλογα με τις απαιτήσεις των περιστάσεων, αλλά δεν αλλοτρίωσε τις αρχές και τις αξίες της. Και βάση αυτών παράγεται και εκπέμπεται η συγκεκριμένη πολιτική. Αυτό είναι δεδομένο. Για όλα τα προβλήματα έχουμε θέσεις", σχολίασε.

    Σχετικά με την κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι δεν έχει πολιτική τονίζοντας: "Υπάρχει μια Κυβέρνηση που θέλει να μείνει γαντζωμένη στην εξουσία, πάση θυσία. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση κοιτάζει τα προβλήματα, ανήμπορη να δράσει, ακόμα και να αντιδράσει ενώ ο Πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο και διαλέγει ως προτεραιότητά του το εσωκομματικό του τοπίο έναντι των τεραστίων προβλημάτων που έχει ο τόπος.

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις τις χαρακτήρισε χρήσιμο εργαλείο, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν είναι αυθεντικοί εκφραστές της κοινής γνώμης ούτε προδιαγράφουν τις αποφάσεις της κοινωνίας. Για τους λόγους αυτούς κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να μην επαναπαύονται στα αποτελέσματα των ευνοϊκών για τη ΝΔ δημοσκοπήσεων. "Είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε αυτούς που θεοποιούν τις μετρήσεις. Μετρήσεις σε χέρια αδαών και ημιμαθών είναι επικίνδυνες. Ζητώ να μη δίνουμε μεγάλη σημασία" επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Για τη διαπλοκή, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως "θα επιβληθούν κανόνες στο παιχνίδι", ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών και τόνισε ότι η διαφορά στη διαχείριση της εξουσίας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας θα είναι το ήθος και η σεμνότητα.

    [23] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ 3 ΔΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2001 (19:19 UTC+2)

    Αύριο αναμένεται να είναι μια από τις σημαντικότερες ημέρες του ΠΑΟΚ.... Ο λόγος; Τα 3 δισ. δρχ. που πρόκειται να δώσουν οι νέοι ιδιοκτήτες του ΠΑΟΚ. Όμως τα προβλήματα φαντάζουν πολλά... Και όσο χρόνο έκαναν για να επισημανθούν και να βρεθούν λύσεις, ίσως άλλο τόσο θα κάνουν για να μπουν σε μια τάξη. Αν τελικά καταφέρουν να μπουν... Όμως αυτά δεν μπορούν να περιμένουν περισσότερο. Ηδη έχουν συσσωρευτεί πολλά και οδηγούν τον ΠΑΟΚ σε αδιέξοδο. Το μοναδικό που έκλεισε ήταν αυτό του Γεωργιάδη μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε. Από εδώ και πέρα μένουν ανοικτές οι υποθέσεις των Τοχούρογλου, Τετράτζε, Καφέ και Φρούσου.

    Από την άλλη ο προπονητής, Ντούσαν Μπάγεβιτς (αν και βρίσκεται στην χώρα του) καθημερινά μαθαίνει για τις εξελίξεις στην ομάδα του. Και πολλές φορές βάζει τις φωνές... Ειδικά όταν του λένε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κέντρο προετοιμασίας της ομάδας την στιγμή που η προετοιμασία ξεκινάει σε λιγότερο από 20 ημέρες.

    Τελικά αν όλα πάνε καλά, τα χρήματα από την Αργεντινή θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη αύριο... Και δεν είναι λίγα, αφού περίπου 3 δισ. δρχ. θα εισρεύσουν στα ταμεία του ασπρόμαυρου συλλόγου...


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 17 June 2001 - 18:17:05 UTC