Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
  • [02] THN TETAΡΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [03] ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΠΛΕΡ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 23 ΚΑΙ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ
  • [05] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ UNFICYP
  • [06] ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ 34ΧΡΟΝΟΣ ΡΩΣΟΣ
  • [07] ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [08] ΒΟΛΕΪ: ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [09] ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ
  • [10] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΠΙΕΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΕ
  • [11] Ο ΧΕΚΕΡΟΥΠ ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ UNMIK
  • [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΠΡΟΣ ΜΠΟΥΣ
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΩΝΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [14] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α.
  • [15] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 81 ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ... ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΜΙΓΙΑΤΟΒΙΤΣ
  • [17] ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ
  • [18] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΣΥΝΤΟΜΑ
  • [19] ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ
  • [20] ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [22] Ο ΣΟΥΣΕΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [23] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΗ
  • [24] "ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ": Ο UCK ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2001 (14:47 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η ετυμηγορία του Βουλγαρικού λαού είναι σεβαστή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις εκλογές της Βουλγαρίας και στην νίκη του Εθνικού Κινήματος του τέως βασιλιά Συμεών.

    Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξουν οι συνεννοήσεις για μια νέα περίοδο συνεργασίας της χώρας μας με την Βουλγαρία. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα είχε την ευκαιρία στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ να θέσει το θέμα της διεύρυνσής τους και της συμμετοχής της Βουλγαρίας. "Είμαστε υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας σε αυτά και υποστηρίζουμε αυτή την προοπτική" κατέληξε ο κ.Ρέππας.

    [02] THN TETAΡΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2001 (17:22 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η συμμετοχή ελλήνων στρατιωτών στη δύναμη του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθεί στην περιοχή εξετάστηκαν σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι η σχετική απόφαση του ΝΑΤΟ θα ληφθεί την Τετάρτη και επομένως υπάρχει η προοπτική για πλήρη προετοιμασία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τους όρους συμμετοχής της στη δύναμη που θα αναπτυχθεί.

    Ο υπουργός Άμυνας είπε ακόμη ότι στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν επίσης τα ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας ενώ έγινε η ανάλυση των μελλοντικών προοπτικών για τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τελευταίες μέρες, όπου κυριάρχησε το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για την ακεραιότητα της χώρας, την καταδίκη των τρομοκρατικών ενεργειών και την επίλυση με ειρηνικά μέσα των πολιτικών προβλημάτων και επισήμανε πως οι θέσεις αυτές υιοθετήθηκαν στις συνόδους κορυφής ενώ εκφράστηκε και κοινή βούληση για παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας στην ΠΓΔΜ.

    Σχετικά με την ευρωάμυνα σημείωσε ότι το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει μια εμπλοκή μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ και ειδικότερα λόγω των θέσεων της Τουρκίας. "Δεν υπήρξε καμία εξέλιξη την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ήταν πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων για τις περαιτέρω κινήσεις και προοπτικές αυτής της υπόθεσης", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΠΛΕΡ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2001 (10:51 UTC+2)

    Tην πρόταση να υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ μια νέα ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα στα πρότυπα της γραμμής του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, διατυπώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Η πλατφόρμα αυτή αποδέχεται την οικονομία της ανοιχτής αγοράς και προβλέπει τη χρησιμοποίηση των πόρων της για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, σημειώνει ο υπουργός, που, όμως, αναγνωρίζει πως μια τέτοια πρόταση δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από το ΠΑΣΟΚ και οι υποστηρικτές της παραμένουν μειοψηφία. Το ΠΑΣΟΚ, τονίζει, έχει καθυστερήσει σε σχέση με την κυβέρνηση στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες και έχει παραμείνει προσκολλημένο στις παλαιές καταβολές του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή η έλλειψη ομοψυχίας στο κόμμα δημιουργεί πρόβλημα κυβερνητικής αξιοπιστίας και ευθύνεται για το κακό πολιτικό κλίμα του τελευταίου διαστήματος.

    Ο κ. Παπαντωνίου καλεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συσπείρωση γύρω από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και χαρακτηρίζει "αφροσύνη" την αμφισβήτηση του.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 23 ΚΑΙ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Άγκυρα, 18 Ιουνίου 2001 (12:50 UTC+2)

    Στη Σάμο και στην τουρκική ναυτική βάση Κουσάντασι θα συναντηθούν στις 23 και 24 Ιουνίου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, και ο τούρκος ομόλογος του, Ισμαήλ Τζεμ, με επίκεντρο των συνομιλιών τους θέματα εμπορίου, όπως γνωστοποίησε σήμερα τούρκος διπλωμάτης.

    "Οι υπουργοί θα συναντηθούν το Σάββατο στη Σάμο και την Κυριακή στο Κουσάντασι, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου", ανέφερε ο διπλωμάτης στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, επικαλούμενος ωστόσο την ανωνυμία του.

    Στο περιθώριο της διυπουργικής συνάντησης επιχειρηματίες και των δύο πλευρών θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.

    Σημειώνεται ότι η τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2000.

    Τ.Σ.

    [05] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ UNFICYP

    Αγκυρα, 18 Ιουνίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Η Τουρκία χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρατείνει για έξι μήνες την αποστολή των ειρηνευτικών του δυνάμεων στην Κύπρο (UNFICYP) και ανέφερε ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του ανέφερε ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ θα εξυπηρετήσει τους Ελληνοκύπριους και θα δείξει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν υπάρχουν ενώ είναι ένα εμπόδιο για την επίλυση του προβλήματος.

    Το υπουργείο ανέφερε ότι η απόφαση για παράταση της UNFICYP παραβιάζει τον κανονισμό του ΟΗΕ, ο οποίος λέει ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις βρίσκονται σε περιοχές με προβλήματα μόνο με τη συγκατάθεση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

    O.K.

    [06] ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ 34ΧΡΟΝΟΣ ΡΩΣΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Απαγχονισμένος μέσα στο κελί του αστυνομικού τμήματος Χαλάστρας Θεσσαλονίκης βρέθηκε από αστυνομικούς 34χρονος Ρώσος, ο οποίος είχε συλληφθεί λίγες ώρες πριν κατηγορούμενος για ένοπλη επίθεση και απειλή.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 34χρονος Βατάν Μιρζόεφ, την ώρα που βρισκόταν μόνος μέσα στα κρατητήρια έκανε θηλιά με τη φάσα της κουβέρτας και κρεμάστηκε από τα σίδερα του παραθύρου.

    Ο Μιρζόεφ είχε συλληφθεί από αστυνομικούς με την κατηγορία ότι μπήκε στο σπίτι του συνομήλικού του Αλέξανδρου Σκηνίτη, στα Κύμινα Θεσσαλονίκης, και άρχισε να τον απειλεί κρατώντας ένα μαχαίρι. Μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου έδωσε τέλος στη ζωή του, χωρίς όμως να αφήσει κάποιο σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους.

    Ο ιατροδικαστής υπηρεσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, ενώ ανακρίσεις για την υπόθεση διεξάγονται από το αστυνομικό τμήμα Χαλάστρας.

    Γ.Χ.

    [07] ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της επιλογής του Τεχνικού Συμβούλου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 διευκρινίζει τα ακόλουθα:

    Η Επιτροπή Αξιολόγησης, παρουσία των εκπροσώπων των εταιρειών - ομίλων εταιρειών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, αποσφράγισε στις 8 Μαΐου 2001 τους φακέλους οικονομικών προσφορών, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων.

    Ήδη πριν την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, η εταιρεία "Planet Ernst & Young S.A.", έστω και υπό άλλο κοινοπρακτικό σχήμα, μετείχε και είχε ήδη ανακηρυχθεί ανάδοχος στο διαγωνισμό του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., σχετικά με την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την κατασκευή των Ολυμπιακών Αθλητικών Εγκαταστάσεων.

    Δεδομένου ότι το αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 είναι να ασκεί έλεγχο και παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος και της τήρησης των προδιαγραφών για την κατασκευή των Ολυμπιακών Αθλητικών Εγκαταστάσεων από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., η ΑΘΗΝΑ 2004 αποφάσισε να αναμείνει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από την εταιρεία "Planet Ernst & Young S.A." με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σε αντίθετη περίπτωση θα εγείρετο, εκτός των θεμάτων νομιμότητας και αμφισβήτησης της όλης διαδικασίας, και μείζον θέμα ηθικής τάξεως, λαμβανομένου υπόψη ότι εάν επελέγετο η ίδια εταιρεία ως ανάδοχος και στο διαγωνισμό της

    ΑΘΗΝΑ 2004, θα ασκούσε ταυτόχρονα καθήκοντα "ελέγχοντος και ελεγχομένου". Για το λόγο αυτό, η ΑΘΗΝΑ 2004, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης της εταιρείας "Planet Ernst & Young S.A." με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., προέβη στην ανακήρυξη ως Τεχνικού Συμβούλου της δεύτερης στην κατάταξη των υποψηφίων, εταιρείας GIBB Ltd.

    Σε ό,τι αφορά τα περί καθυστερήσεων στην υλοποίηση των έργων, η ΑΘΗΝΑ 2004 διευκρινίζει ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ήδη καλύψει προσωρινά, με δικά της μέσα τις υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για την περίοδο αυτή.

    [08] ΒΟΛΕΪ: ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Ο Ντανιέλ Ρίτσι υπέγραψε πριν από λίγο το νέο του συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Ο Ιταλός προπονητής συμφώνησε με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού και αναχώρησε για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο τελευταίος έχει κάνει ήδη τις επιλογές του στο έμψυχο υλικό του τμήματος βόλεϊ και περιμένει τώρα τη διοίκηση ώστε να υλοποιήσει τις απαιτήσεις του.

    "Ηθελα να τελειώνω την υπόθεση παραμονής μου με τον Ολυμπιακό και μετά να κάνω τις διακοπές μου. Εχω προτείνει κάποιους παίκτες. Η διοίκηση έχει τον πρώτο λόγο, όπου πρέπει να τις υλοποιήσει. Πάντα σε συνεργασία μαζί μου", τόνισε ο κ. Ρίτσι λίγο πριν αναχωρήσει για την γειτονική χώρα.

    [09] ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Η κατάργηση των επιδοτήσεων του καπνού από την ΕΕ θα έχει ως συνέπεια την οικονομική και κοινωνική αποδιάρθρωση, την ανεργία και τη μετανάστευση από τις καπνοπαραγωγικές περιοχές τόνισε ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης στη σύσκεψη όπου συζητήθηκε η στρατηγική της ΕΕ για την εξάλειψη των επιδοτήσεων του καπνού. Στη σύσκεψη, που έγινε στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν 31 νομάρχες από καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ενώ προήδρευσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και β' αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ, Κώστας Παπαδόπουλος.

    Στην εισήγηση της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 Μαίου του 2001 με θέμα την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σταδιακή εξάλειψη των ενισχύσεων στον καπνό, με ταυτόχρονη θέσπιση μέτρων για την ανάπτυξη εναλλακτικών εισοδηματικών πόρων και οικονομικών δραστηριοτήτων για τους καπνεργάτες και καπνοκαλλιεργητές. Η πρόταση ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μειοψηφούντος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ελληνίδα επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διατήρηση των επιδοτήσεων.

    Η πρόταση αυτή δεν συμπεριλήφθηκε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Γκέτεμποργκ, αλλά όπως είπε ο κ. Παυλίδης παραμένει ενεργή.

    Περαιτέρω, ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι 300.000 άτομα στη χώρα μας ζουν από τον καπνό, από τα οποία 60.000 οικογένειες είναι καπνοκαλλιεργητές και 20.000 άτομα καπνεργάτες.

    Ο νομάρχης Ξάνθης επισήμανε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μόνο ως πρόσχημα την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και πρόσθεσε ότι πίσω της κρύβονται σκοπιμότητες. Οπως ανέφερε, η παραγωγή καπνού στην ΕΕ καλύπτει το 4-6% των αναγκών της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας και το 30% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνοδεύει την εξάλειψη των επιδοτήσεων με την απαγόρευση των εισαγωγών από καπνοπαραγωγικές χώρες εκτός ΕΕ, από τις οποίες προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος του καπνού που καταναλώνεται.

    Πρόσθεσε, δε, ότι σε πολλές περιοχές , όπου ο καπνός είναι μονοκαλλιέργεια, όπως η Ξάνθη, οι άλλες καλλιέργειες είναι ατελέσφορες, κατά συνέπεια δεν είναι εφαρμόσιμη η στροφή σε εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

    Τέλος, πρότεινε συντονισμένες αντιδράσεις, με τη μορφή αποστολής ψηφισμάτων διαμαρτυρίας από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους ευρωβουλευτές και τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μόνο το 5% του καπνού που καταναλώνεται στην ΕΕ προέρχεται μόνο τις χώρες μέλη της, συνεπώς με την πρόταση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιλύεται το ζήτημα της δημόσιας υγείας, αλλά θίγονται οι καπνοπαραγωγικές χώρες και πλήττεται το εισόδημα των αγροτών, ανέφερε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, πρότεινε η Ελλάδα να συμμαχήσει με τις άλλες καπνοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, για να πιέσουν όλες μαζί για την προστασία του προϊόντος.

    Από την πλευρά του ο νομάρχης Κοζάνης Πασχάλης Μητλιάγκας, υπογράμμισε ότι η καπνοπαραγωγή ήταν σταθερά για αρκετές δεκαετίες μια σημαντική δραστηριότητα για μία μεγάλη μερίδα του αγροτικού πληθυσμού, ενώ τόνισε ότι αν διακοπούν οι επιδοτήσεις το προϊόν θα είναι ασύμφορο για τον παραγωγό.

    Τόνισε, δε, ότι το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να μεταβιβάσει στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις το προσωπικό και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

    Οπως ανέφερε, οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις πρέπει να συνεργαστούν με το υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να αποφασίσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για προϊόντα όπως ο καπνός και το βαμβάκι που θα βγουν από την "προστατευτική ομπρέλα" των επιδοτήσεων.

    Ο κ. Μητλιάγκας επισήμανε την ανάγκη εκπόνησης πολιτικών από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις με χρήση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για στροφή των παραγωγών σε εναλλακτικές καλλιέργειες

    [10] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΠΙΕΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 18 Ιουνίου 2001 (20:39 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου ζήτησε από την κυβέρνηση να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα που αφορούν στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ιλιέσκου είπε ότι η Ρουμανία είναι αντικειμενική όσον αφορά στην ένταξη της στην ΕΕ και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον λαό καιν την βουλή ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

    [11] Ο ΧΕΚΕΡΟΥΠ ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ UNMIK

    Βελιγράδι, 18 Ιουνίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Χανς Χέκερουπ αντέκρουσε την κριτική που άσκησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην αποστολή των ΗΕ στην επαρχία, αναγνώρισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για τη βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας.

    "Δεν νομίζω ότι ήταν σωστή κριτική, αλλά πιστεύω ότι θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση ασφαλείας", τόνισε ο κ. Χέκερουπ, μία μέρα μετά την επίσκεψη του κ. Πούτιν στο Κόσοβο, κατά την οποία χαρακτήρισε την επαρχία που διοικείται από τον ΟΗΕ "κύρια πηγή" αναταραχών στην περιοχή.

    Ο κ. Πούτιν κατά τη σύντομη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο γεννά τον εθνικό και θρησκευτικό εξτρεμισμό και κάλεσε την αποστολή του ΟΗΕ και την ειρηνευτική δύναμη KFOR να αφοπλίσουν τους Αλβανούς κακοποιούς.

    Ο κ. Χέκερουπ, ο οποίος συνόδευσε αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την επίσκεψή της στο Κόσοβο και το Βελιγράδι, είπε ότι η κατάσταση ασφαλείας στην επαρχία δεν επιτρέπει την επιστροφή των περίπου 230.000 Σέρβων και μη Αλβανών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν πριν δύο χρόνια, όταν ο ΟΗΕ ανέλαβε τη διοίκηση της επαρχίας.

    "Η κατάσταση ασφαλείας δεν επιτρέπει την επιστροφή των προσφύγων, καθώς οφείλουμε να τους προστατεύσουμε αν κάποιοι εξτρεμιστές, τρομοκράτες τους επιτεθούν", τόνισε.

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γιουγκοσλαβίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατηγόρησαν την αποστολή του ΟΗΕ ότι απέτυχε να εκτελέσει το έργο της, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η επιστροφή όλων των προσφύγων.

    Ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι ο αλβανικός εξτρεμισμός δεν ελέγχεται πλέον και απειλή τη σταθερότητα στην περιοχή, κυρίως στην ΠΓΔΜ.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Ανβαρούλ Τσάουντρι, πρέσβης του Μπαγκλαντές, δήλωσε από το Βελιγράδι ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) εδραίωσε νέες δομές για το νόμο, την τάξη και το δικαστικό σύστημα. "Αυτό ήταν κάτι που έλειπε και πλέον θα υπάρχει", είπε προσθέτοντας ότι η UNMIK θα συγκροτήσει δομές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    "Το ΝΑΤΟ και η KFOR έχουν πλέον αναλάβει σοβαρά την ανακάλυψη παράνομου οπλισμού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρόσφατα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες όπλων", είπε.

    Τόνισε ακόμη ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας.

    Η 15μελης αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την επίσκεψη στο Βελιγράδι προσπάθησε να αποσπάσει τη στήριξη των γιουγκοσλαβικών αρχών για τη συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο στο Κόσοβο.

    Οι Σέρβοι του Κοσόβου απείχαν από τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο, τις πρώτες εκλογές που διοργανώθηκαν από διεθνείς οργανισμούς που δρουν στην επαρχία.

    "Θέλουμε να συμμετάσχουν οι Σέρβοι στις εκλογές, όχι μόνο όσοι ζουν στο Κόσοβο, αλλά και εκείνοι που ζουν έξω από την επαρχία", δήλωσε ο κ. Χέκερουπ.

    [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΠΡΟΣ ΜΠΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 18 Ιουνίου 2001 (20:30 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου με επιστολή του προς τον Αμερικανό ομόλογο του Τζορτζ Ο. Μπους τον συνεχάρη για την ομιλία του στη Βαρσοβία την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία ο Μπους ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δεχθεί νέα μέλη το 2002.

    Ο κ. Ιλιέσκου έγραψε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι με την γρήγορη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη θα πετύχουν μια ενωμένη και ελεύθερη Ευρώπη.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του ήδη έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά στις πολιτικές και στρατιωτικές απαιτήσεις της Συμμαχίας.

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΩΝΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 18 Ιουνίου 2001 (20:18 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας Λέσεκ Μπαλτσέροβιτς από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται έδωσε συμβουλές στις ρουμανικές αρχές για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Μπαλτσέροβιτς είπε ότι η συνταγή για μια καλή οικονομία είναι να εκλείψουν οι κρατικές εταιρίες που είναι χρεοκοπημένες, να υπάρξει ενίσχυση του νομίσματος και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

    Ο Πολωνός οικονομολόγος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάζε και τον διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας Μούγκουρ Ισαρέσκου είπε ότι η κρατική περιουσία είναι καλή για τους πολιτικούς αλλά όχι για το λαό.

    [14] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α.

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Οι Axon Airlines, Venture Capital Integrated Airline Solutions και οι Κυπριακές Αερογραμμές και ο Ομιλος Σ. Ρέστη κατέθεσαν - μέχρι στιγμής - προσφορές για την εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Οι φάκελοι υποβλήθηκαν στον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του Δημοσίου, Credit Suisse First Boston, στο Λονδίνο.

    Μετά το άνοιγμα των προσφορών, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης και το Υπουργείο Μεταφορών θα χρειαστούν περίπου δέκα ημέρες, για να εξετάσουν εξονυχιστικά τους φακέλους και τα business plan των υποψηφίων. Εφόσον η όλη διαδικασία αναδείξει τον κατάλληλο "γαμπρό" για την Ολυμπιακή, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μαζί του για την υπογραφή της συμφωνίας.

    Με βάση πάντως τα δεδομένα των προηγούμενων προσφορών, επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να κλείσει συμφωνία, καθώς μεταξύ άλλων θα είναι δύσκολο να δικαιολογήσει το χαμηλό τίμημα που προσφέρεται, καθώς και το γεγονός ότι οι προσφορές δεν αφορούν το σύνολο του ομίλου της Ο.Α (π.χ, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, ένας από τα φαβορί του διαγωνισμού δεν θα κάνει προσφορά για την θυγατρική της Ο.Α., εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, Ολύμπικ Κέτερινγκ).

    Υπενθυμίζεται ότι στην κούρσα για τη διεκδίκηση του πάλαι ποτέ κρατικού αερομεταφορέα μπήκε προσφάτως η αυστραλιανή εταιρία INTEGRATED AIRLINES SOLUTIONS (ΙΑS), από κοινού με τους πιλότους της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι πιλότοι του αερομεταφορέα και ειδικότερα η διοίκηση του σωματείου τους (ΕΧΠΑ) συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία της αυστραλιανής εταιρίας, μέχρι του ποσού των 10 εκατ. δολ.

    Η απόφαση ωστόσο της διοίκησης της ΕΧΠΑ τελεί υπό την αίρεση του τι θα πει η γενική συνέλευση του κλάδου των πιλότων. Πάντως, από τη διοίκηση του σωματείου μεταδίδεται πως η IAS έκανε δεκτούς τους όρους που έθεσε (διάθεση μίνιμουμ 8% του μετοχικού κεφαλάιου της Ο.Α. στους εργαζόμενους και μια νέα Ο.Α. με 7.000 μόνιμους υπαλλήλους).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την αυστραλιανή εταιρία βρίσκονται Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες από τη Βοστώνη και "ηχηρά" ονόματα Ελλήνων επενδυτών. Η αυστραλιανή venture capital φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει τίμημα 140-145 δισ. δρχ για το 65% της Ολυμπιακής, δεσμευόμενη παράλληλα ότι θα διατηρήσει στις θέσεις τους περίπου 6.800 εργαζομένους. Σύμφωνα με σενάρια που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Υπουργείου Μεταφορών, το business plan της εταιρίας θα είναι από τα καλύτερα που θα κατατεθούν.

    Οι Αυστραλοί υπόσχονται εμπορικές συνεργασίες με αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, όπως η United Airlines. Δεν έχει γίνει γνωστό, πάντως, εάν η αυστραλιανή πρόταση μπορεί να βάλει την Ο.Α σε ένα από τα δύο μεγάλα αεροπορικά τραστ, που έχουν εδώ και μερικά χρόνια δημιουργηθεί, έξω από τα οποία είναι δύσκολο να επιβιώσει η εταιρία.

    Οσον αφορά τους υπόλοιπους "μνηστήρες", οι Kυπριακές Aερογραμμές προσφέρουν 30 δισ. δρχ. για το 51% του αεροπορικού έργου της O.A. Ωστόσο, η διευκρίνιση ότι η κυπριακή εταιρία ενδιαφέρεται μόνο για το αεροπορικό έργο, ενδέχεται να τη θέσει εκτός διαγωνισμού, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

    [15] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 81 ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 18 Ιουνίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 81 λαθρομετανάστες από το Ιράκ σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις στην επαρχία Βαν, στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν.

    Στην πρώτη επιχείρηση 2 Τούρκοι συνελήφθησαν, όταν η αστυνομία εντόπισε στα σπίτια τους 37 λαθρομετανάστες.

    Επίσης 36 λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν σε φορτηγό που κατευθυνόταν από την επαρχία Βαν στη γειτονική επαρχία Μπιτλίς, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συνθήκες σύλληψης των άλλων 8 λαθρομετανάστων.

    [16] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ... ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΜΙΓΙΑΤΟΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Ο Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς με αποκλειστικές δηλώσεις σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε ότι γνωρίζει το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ και ότι τον ενδιαφέρει η προοπτική να έρθει στη Θεσσαλονίκη και τον Δικέφαλο. Ο Σέρβος διεθνής υπογράμμισε ότι γνωρίζει τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς τον οποίο θεωρεί έναν από τους πετυχημένους προπονητές. Ο παίκτης της Φιορεντίνα μεταξύ άλλων επισήμανε: "Ξέρω για το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ. Είχα και μια επαφή με έναν Ελληνα που με ενημέρωσε σχετικά. Θα με ενδιέφερε πολύ να έρθω στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Εχω δύο χρόνια συμβόλαιο με την Φιορεντίνα και θα πρέπει όποια ομάδα έχει σοβαρή πρόταση να μιλήσει πρώτα με τον σύλλογο μου και μετά με εμένα. Αν βέβαια η πρόταση είναι καλή, τότε θα προσπαθήσω και εγώ να βρω μια λύση στο συμβόλαιό μου".

    Αναφερόμενος για τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς ο Πέτζα δήλωσε: "Ο κ. Μπάγιεβιτς είναι από τους καλύτερους προπονητές και έχει πολλές επιτυχίες. Θυμάμαι τη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα από τον αγώνα της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας με την Μάλτα. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή. Γνωρίζω και τον Ομάρ Τετράτζε με τον οποίο έχω παίξει και αντίπαλος. Είναι πολύ καλός παίκτης και αυτό φαίνεται ότι παίζει και στην εθνική ομάδα της Ρωσίας".

    Οσο για τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες και τις προτάσεις που δέχτηκε τόνισε: "Είχα μια επαφή με τον ΠΑΟ, αλλά δεν έχει προχωρήσει τίποτε. Με ενδιαφέρει η προοπτική στην Ελλάδα, αφού το πρωτάθλημα είναι πολύ καλό".

    [17] ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον έχουν επικεντρώσει οι αστυνομικοί της ασφάλειας Καβάλας τις έρευνες για την εξιχνίαση του τριπλού εγκλήματος, που αποκαλύφθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε εξοχικό σπίτι, στην Καλλιράχη Θάσου.

    Από τις έρευνες της αστυνομίας προκύπτει ότι στο τριώροφο εξοχικό σπίτι - όπου βρέθηκαν νεκροί οι τρεις υπάλληλοι κρατικών υπηρεσιών - δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης, γεγονός που κάνει τους αστυνομικούς να θεωρούν πολύ πιθανό ότι ο δράστης ή οι δράστες μπήκαν στο σπίτι με αντικλείδι.

    Οπως δήλωσε ο ιατροδικαστής Μηνάς Γεωργιάδης, μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας - νεκροτομής, οι τρεις άνδρες έφεραν τραύματα, σε διάφορα σημεία του σώματός τους, από πυροβόλο όπλο των 9 χιλιοστών, ενώ και οι τρεις είχαν δεχθεί τη χαριστική βολή στο κεφάλι.

    Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού Γιάννης Γκουλούσης, 48 χρονών, διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας Καβάλας και ο φίλος του Γιάννης Χαλκίδης 55 χρόνων, υπάλληλος στην τοπογραφική υπηρεσία βρέθηκαν νεκροί στο μπαλκόνι του σπιτιού, ενώ οι αστυνομικοί βρήκαν λίγο αργότερα δολοφονημένο, μέσα σε ελαιώνα, σε μικρή απόσταση από το εξοχικό σπίτι και τον 49χρονο Κυριάκο Αθανάσα, στέλεχος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ξάδελφο του Γκουλούση.

    Οι τρεις δημόσιοι υπάλληλοι έφυγαν το Σάββατο από την Καβάλα για τη Θάσο για να ψαρέψουν και διέμεναν στο σπίτι του Γκουλούση. Ομως, από χθες το πρωί οι συγγενείς τους άρχισαν να τους αναζητούν, καθώς δεν απαντούσαν στα κινητά τους τηλέφωνα.

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή και οι τρεις δολοφονήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής. Στο σπίτι, αλλά και στον ελαιώνα βρέθηκαν δέκα τουλάχιστον κάλυκες και σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης, ή οι δράστες χρησιμοποίησαν σιγαστήρα για να μην ακουστούν οι πυροβολισμοί από ιδιοκτήτες γειτονικών σπιτιών.

    Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και ο Χαλκίδης αιφνιδιάστηκαν και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, ενώ ο Αθανάσας προσπάθησε να διαφύγει και το πιο πιθανό είναι ότι τον καταδίωξαν μέχρι τον ελαιώνα, όπου και τον εκτέλεσαν.

    Στην ασφάλεια της Καβάλας εξετάζονται από νωρίς σήμερα το πρωί άτομα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος των τριών δολοφονηθέντων, ενώ σ΄ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

    Γ.Χ.

    [18] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΣΥΝΤΟΜΑ

    Τίρανα, 18 Ιουνίου 2001 (19:44 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Σύντομα θα ανοίξει ελληνικό προξενείο στην Αυλώνα, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες μεταξύ του Ελληνα πρέσβη στην Αλβανία, Δ. Ηλιόπουλου και του δημάρχου Αυλώνας, Νίκο Βέιζι.

    Η εφημερίδα "Κόχα Γιον" γράφει ότι ο Ελληνας πρέσβης, συνοδευόμενος από τον εμπορικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας, συναντήθηκε με επιχειρηματίες και διοικητικά στελέχη του Εμπορικου Επιμελητηρίου της πόλης και δήλωσε ότι "το άνοιγμα του ελληνικού προξενείου στην Αυλώνα έχει προγραμματιστεί και θα γίνει το δυνατόν συντομότερα".

    [19] ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Η 1η Επιστημονική Ημερίδα για τις «Ολυμπιακές Μεταφορές» - αποτέλεσμα της συνεργασίας της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Απευθύνοντας χαιρετισμό στην Ημερίδα, η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ «ΑΘΗΝΑ 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη τόνισε πως το νέο μοντέλο μεταφορών που θα εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα αποτελέσει «τη μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσουμε στην Αθήνα και την Ελλάδα».

    «Κι αυτό διότι θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στη διάρκεια των Αγώνων συγκεκριμένα σχεδιαστικά μοντέλα κυκλοφορίας με νέες συγκοινωνιακές υποδομές. Θα έχουμε νέο Μετρό, θα έχουμε τραμ, προαστιακό, νέους δρόμους και τον Ολυμπιακό δακτύλιο. Οι νέες αυτές υποδομές θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά με συστήματα τηλεματικής και προγράμματα κινητοποίησης του κοινού. Έτσι λοιπόν η επόμενη μέρα θα βρει την Αθήνα να εξοικονομεί χιλιάδες εργατοώρες και να έχει μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής σ' ένα καλύτερο περιβάλλον και Αθηναίους που θα έχουν πιστέψει επιτέλους στη λειτουργικότητα και στη συνέπεια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την πόλης μας. Αν δεχτούμε λοιπόν το μήνυμα που βγαίνει από τους Αγώνες, το Citius, Altius, Fortius, δηλαδή Γρηγορότερα, Ψηλότερα, Δυνατότερα, στην περίπτωσή μας θα κρατήσουμε το πρώτο».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής υπογράμμισε τις δυσκολίες της προσπάθειας:

    «Ξέρουμε όλοι ότι η Αθήνα είναι μια δύσκολη πόλη. Μια πόλη όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει δύο πράγματα. Πρώτον, η μέση ταχύτητα των τροχοφόρων μειώνεται σημαντικά και αναφερόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουμε μετρήσει ότι από το 1989 μέχρι σήμερα από τα 20 χλμ την ώρα που ήταν η μέση ταχύτητα των λεωφορείων πέσαμε στα 12,5 χλμ. Και δεύτερον έχει διπλασιαστεί ο στόλος των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Με τις δύο αυτές διαπιστώσεις πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας».

    Ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ Γεώργιος Γανωτής, με τη σειρά του, στάθηκε στο θέμα της κληρονομιάς που θα αφήσουν οι Αγώνες στην Αθήνα:

    «Για μένα που εκπροσωπώ ένα υπουργείο που ασχολείται κυρίως με τις υποδομές η έννοια της κληρονομιάς θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική έννοια και είναι πραγματικά στόχος που μπορεί να δώσει σε όλους μας τη δύναμη να ξεπεράσουμε οτιδήποτε παρουσιάζει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η έννοια της κληρονομιάς αφορά βεβαίως και τις ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις και τα επιμέρους αθλήματα. Για μένα όμως αυτό που πραγματικά θεωρώ ότι θα κληρονομήσουμε την επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα καλύτερο περιβάλλον της καθημερινής ζωής, ένα περιβάλλον από το οποίο σήμερα απέχουμε πολύ».

    Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Γ. Γιαννής υπογράμμισε ότι αν εντοπίσουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και οδήγησαν στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, θα βρούμε τις λύσεις που χρειάζεται η Αθήνα. «Προϋπόθεση, ωστόσο, για την επιτυχία όλων των μέτρων και δράσεων είναι να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας. Τότε μόνο θα μιλάμε για το συγκοινωνιακό θαύμα του 2004, είπε χαρακτηριστικά», τόνισε.

    Αναφερόμενη τόσο στην έκταση του εγχειρήματος, όσο και στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, η Πρόεδρος της Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, είπε, μεταξύ άλλων:

    «Σε 3,5 χρόνια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη μεταφορική πρόκληση στην ιστορία της. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας. Και το πρόγραμμα των μεταφορών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα καθορίσει σ' ένα πολύ μεγάλο βαθμό την οργανωτική επιτυχία των Αγώνων.

    Μην ξεχνάμε ότι δύο πρόσφατες διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ατλάντα και το Σίδνεϊ κατέδειξαν τι σημασία έχει το μεταφορικό πρόγραμμα για όλη την εικόνα των Αγώνων. Από την εποχή της διεκδίκησης 19961997 είχαμε συνεργαστεί στενά με το σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για το σχεδιασμό των Ολυμπιακών Μεταφορών. Και είχαμε επισημάνει τότε ότι η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και των αντίστοιχων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του μοντέλου μεταφορών στην πράξη. Δεύτερο βήμα είναι η ενημέρωση και η συμμετοχή όλων των ομάδων του κοινού που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε αυτές τις 17 ημέρες των Αγώνων.

    Άρα σκοπός αυτής της πρώτης Ημερίδας των Ολυμπιακών Μεταφορών είναι να συστηματοποιηθεί η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας και των εμπλεκομένων στον ευρύτερο χώρο των μεταφορών φορέων με την ΑΘΗΝΑ 2004, για την πρόοδο στον σχεδιασμό του έργου των Ολυμπιακών μεταφορών. Απ' ότι βλέπω σήμερα στην αίθουσα είναι συσσωρευμένη όλη ή σχεδόν όλη η διαθέσιμη εξειδικευμένη εμπειρία της χώρας μας στο θέμα των Ολυμπιακών Μεταφορών. Αυτή την εξειδίκευση, αυτή την τεχνογνωσία, τον ουσιαστικό ρόλο, επιζητούμαι να εφαρμόσουμε εμείς στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Μεταφορών. Ξέρουμε τις προσπάθειες που έχει κάνει ο Σύλλογός σας από το 1976 έως σήμερα. Εμείς είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους που έχετε βάλει εσείς στο δικό σας πρόγραμμα.

    Πιο συγκεκριμένα, στρατηγικές αποφάσεις μας αποτελούν: Η επιστημονική και επαγγελματική προσέγγιση της πρόκλησης που λέγεται λειτουργία του συστήματος μεταφορών για την εξυπηρέτηση των Αγώνων και την αποτελεσματική συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων στην Αθήνα, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την αξιοποίηση της εμπειρίας όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού που είναι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ξέρετε σίγουρα, ότι η εξαιρετική εκπροσώπηση των υπουργείων ΥΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών Επικοινωνιών στις Συντονιστικές Επιτροπές που έχουμε κάνει με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έχει συμβάλει σημαντικά στο θετικό κλίμα που έχει αποκτήσει η ΔΟΕ για την προετοιμασία της πόλης μας».

    Στους νέους παράγοντες (νέα μέσα και έργα) στα οποία θα εδράζεται η προσπάθεια για την αλλαγή του συγκοινωνιακού χάρτη της Αττικής αναφέρθηκε ειδικότερα ο υπουργός Μεταφορών κ. Βερελής:

    «Ο πρώτος παράγων είναι η αύξηση της επίδρασης των μέσων σταθερής τροχιάς στις καθημερινές συγκοινωνίες. Γνωρίζετε το πρόγραμμα το οποίο έχουμε προκειμένου να υπάρξουν επεκτάσεις του Μετρό σε μία σειρά από κρίσιμες συγκοινωνιακά και πληθυσμιακά συνοικίες. Και σε μία σειρά από κρίσιμους κόμβους, όπως είναι ο Σταυρός και το Αεροδρόμιο των Σπάτων. Το δεύτερο είναι ότι θα έχουμε για πρώτη φορά το 2004 Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Το έργο αυτό έχει μπει πλέον στην τροχιά της κατασκευής και το σύνολο των διαγωνισμών έχει ξεκινήσει. Το τρίτο είναι ότι θα αποκτήσουμε ένα εντελώς νέο μέσο. Ένα μέσο το οποίο το γνωρίζαμε, ένα μέσο το οποίο έλειψε για 40 χρόνια και το οποίο καλείται αυτή τη στιγμή να βοηθήσει και αυτό. Είναι το Τραμ. Ήδη από το καλοκαίρι του 2000 ξεκινήσαμε τις διαδικασίες προκειμένου να αποκτήσει η Αθήνα μια γραμμή τραμ μέχρι το 2004. Έχει ιδρυθεί η εταιρεία, έχει προκηρυχθεί το σύνολο των διαγωνισμών και έχουμε πλέον τη βασιμότατη υπόθεση ότι στο τέλος του 2003 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο και στις αρχές του 2004 θα έχει ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του με 24 χλμ.

    Ένα μέσο το οποίο πρέπει ακόμα να ενισχυθεί είναι τα μη σταθερής τροχιάς μέσα, όπως είναι τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Σε αυτά πρέπει να δώσουμε χώρο. Ξέρετε ότι το μοντέλο του ΙΧ αυτοκινήτου είναι ένα όνειρο. Ένα όνειρο το οποίο έχει κατακτήσει απολύτως τις δύο τελευταίες γενιές. Και η απαλλαγή ή εγκατάλειψη αυτού του ονείρου προϋποθέτει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η ταχύτητα και το δεύτερο είναι η αξιοπιστία, τα οποία επιτυγχάνονται με μία προϋπόθεση. Την ύπαρξη χώρου για να κινηθούν. Αν δεν υπάρχει χώρος οδηγούμαστε σταδιακά στην απαξίωσή τους και στην ακινητοποίησή τους. Η λύση είναι μία και μοναδική. Να παραχωρήσουμε χώρους σ' αυτά τα μέσα. Και ο χώρος λέγεται λεωφορειόδρομοι, τους οποίους οι πάντες πρέπει να ενισχύσουμε. Και το τελευταίο που υπάρχει ως προϋπόθεση αλλά είναι πρωταρχικής σημασίας είναι η συμφωνία των πολιτών αυτής της πόλης, οι οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν δεν παραχωρήσουμε χώρους, αν δε συμμορφωθούμε σε μια σειρά πρωτοβουλίες που παίρνουμε όλοι μαζί, θα έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ακινησίας. Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα σωστό δρόμο. Πιστεύω ότι οι προοπτικές τις οποίες έχουμε και τις οποίες έχουμε αποφασίσει να ετοιμάσουμε για τη διευκόλυνση της ζωής σ' αυτή την πόλη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να αφήσουμε σ' αυτή την πόλη μετά το 2004 τελείως διαφορετικές συνθήκες από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Στόχος μας είναι στο τέλος του 2003 να επεκτείνουμε τους λεωφορειόδρομους στα 45 χλμ. και το καλοκαίρι του 2004, ειδικά για τις ημέρες των Αγώνων να εφαρμόσουμε ένα σύστημα λεωφορειοδρόμων 100 χλμ. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και υπάρχει μια σημαντική και αισιόδοξη προϋπόθεση η οποία έχει επιτευχθεί. Είναι ο καλός συντονισμός».

    Στα έργα υποδομής της πρωτεύουσας αναφέρθηκε εκτενέστερα ο Γ.Γ. Συγχρηματοδοτούμενων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ Γεώργιος Γανωτής:

    «Την τελευταία δεκαετία, ιδίως μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ «Αττική Εξπρές» έχουν σχεδιαστείκαι υλοποιηθεί έργα, παρεμβάσεις και μέτρα για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Αττικής.

    Για να γίνει η Αττική και η Αθήνα μια σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη, μια πόλη με κοινωνική και παραγωγική συνοχή, μια πόλη με πολιτική ταυτότητα.

    Η ανάδειξή της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας υπήρξε η μεγάλη ευκαιρία για την επιτάχυνση όλων αυτών των έργων αλλά και η πρόκληση για τον σχεδιασμό των νέων έργων που συμπεριέλαβαν τις αυξημένες απαιτήσεις του Αυγούστου 2004. Σημαντική και εξέχουσα θέση στην επιτυχία του σχεδιασμού τόσο κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και κυρίως μετά από αυτόν, έχουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός. Η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός, ο συντονισμός των συστημάτων Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν τη «Λυδία λίθο» για την ταχύτητα, την άνεση, την ασφάλεια των μετακινήσεων, για την απεξάρτηση των πολιτών από τα Ι.Χ., για την μείωση του φόρτου και του χρόνου των μετακινήσεων, για την αισθητή μείωση στην κατανάλωση των καυσίμων, για την δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για να επιτευχθούν αυτοί οι μεγάλοι στόχοι και για να εξυπηρετηθούν τόσο οι αθλητές και οι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο του 2004, όσο και οι πολίτες της Αττικής μακροπρόθεσμα, απαιτούνται αφενός έργα συγκοινωνιακής υποδομής, αφετέρου ενιαίος σχεδιασμός, ενιαία πολιτική και απόλυτος συντονισμός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, είτε αυτά αναφέρονται σε μέσα σταθερής τροχιάς είτε αυτά αναφέρονται ως λεωφορειακές γραμμές κορμού (λεωφορείων τρόλεϊ και λοιπά), είτε αυτά αναφέρονται σε υποστηρικτικές υποδομές όπως χώρους στάθμευσης και σταθμούς μετεπιβίβασης. Τα τελευταία χρόνια έγιναν και γίνονται πολλές προσπάθειες για την προώθηση συνύπαρξης και συνλειτουργίας όλων των Μέσων μαζικής Μεταφοράς».

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004» Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι η καλή συνεργασία με τον δημόσιο τομέα, θα είναι ο κύριος παράγοντας επιτυχίας των Ολυμπιακών Μεταφορών. Χαρακτήρισε ως πρόκληση για τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό όλων των συστημάτων μεταφορών της πρωτεύουσας τις Ολυμπιακές Μεταφορές, με την ιδιαίτερα αυξημένη και εντός τακτού χρόνου διακίνηση ενός μεγάλου πλήθους ατόμων, που προσδιορίζεται στα 78.000 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (αθλητές, διαιτητές και κριτές, προπονητές, επισήμους, δημοσιογράφους και τεχνικούς ΜΜΕ, χορηγούς), τις 160.000 εθελοντές και εργαζόμενους και τους πολυάριθμους θεατές-επισκέπτες.

    Ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών της «ΑΘΗΝΑ 2004» Παναγιώτης Πρωτοψάλτης περιέγραψε με αριθμούς την κληρονομιά που θα αφήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η οποία συνοπτικά είναι:

    - 120 χλμ. νέου σύγχρονου οδικού δικτύου

    - 90 χλμ. αναβαθμισμένου οδικού δικτύου

    - 40 ανισόπεδοι κόμβοι

    - 7,7 χλμ. νέου δικτύου Μετρό

    - 23,7 χιλιόμετρα Τραμ

    - 32 χλμ. Προαστιακού Σιδηροδρόμου (από το Κέντρο Αχαρνών του ΟΣΕ ως το Αεροδρόμιο)

    - Πολλούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων σε κεντρικές περιοχές

    - Νέο τρόπο διαχείρισης της στάθμευσης

    - Εκσυγχρονισμό όλων των σταθμών του ΗΣΑΠ και του ΟΣΕ εντός της Αττικής

    - Νέο, υπερσύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης της κυκλοφορίας

    - Νέα κουλτούρα στις συνήθειες μετακίνησης των κατοίκων της πρωτεύουσας

    - Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και βελτιωμένες συνθήκες οδικής ασφάλειας

    Ο Ειδικός Σύμβουλος της ΔΟΕ Philipe Bovy, τόνισε ότι το Σχέδιο Μεταφορών της «ΑΘΗΝΑ 2004», έχει αξιοποιήσει τη θετική εμπειρία του Σίδνεϊ και αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Στις 17 ημέρες των Αγώνων οι συνολικές μετακινήσεις υπολογίζονται σε 20 εκατομμύρια άτομα. Επεσήμανε, πάντως, ότι στο Σίδνεϊ το 80% των μετακινήσεων έγιναν με τρένο.

    Στην εμπειρία του Σίδνεϊ αναφέρθηκε και ο Ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Φραντζεσκάκης, επισημαίνοντας ότι, τελικά, ενώ το 75% όσων βρέθηκαν στην αυστραλιανή πόλη δήλωσαν γενικώς ευχαριστημένοι από τη διοργάνωση, το ποσοστό αυτών που έμειναν ικανοποιημένοι από τα συστήματα μεταφορών ήταν μόλις το 45%. Κι' αυτό παρά το γεγονός ότι στο Σίδνεϊ πέτυχαν οι Αυστραλοί να έχουν την περίοδο των Αγώνων 20% στην πόλη τους μειωμένη κυκλοφορία, σε σχέση με οποιαδήποτε αντίστοιχη περίοδο, επειδή έπεισαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα Ι.Χ. και να κινηθούν με τα ΜΜΜ.

    [20] ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Στις εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνέρχεται στο Λουξεμβούργο αύριο και μεθαύριο θα λάβει μέρος ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

    Σημαντικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας θέμα και ένα από τα κύρια που θα απασχολήσει το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας είναι "η Πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου περί τροποποιήσεως του Κανονισμού αρ. 136/66 ΕΟΚ και του Κανονισμού (Ε.Κ.) αρ. 1638/98 όσον αφορά την παράταση του καθεστώτος ενισχύσεων και τη στρατηγική για την ποιότητα του ελαιόλαδου".

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας "η Ελλάδα τάσσεται σθεναρά υπέρ της παράτασης ισχύος του υφιστάμενου καθεστώτος ενισχύσεων, γεγονός που διασφαλίζει το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών".

    Επίσης υπογράμμισε ότι "στρατηγική θέση της χώρας μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ελαιόλαδου και η ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ελληνικής παραγωγής της οποίας το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από εξαιρετικής ποιότητας προϊόν".

    Στις δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης συνόψισε τις βασικές αρχές της ελληνικής στρατηγικής για το ελαιόλαδο που είναι οι εξής:

    - Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος της ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιόλαδου για πέντε ακόμη χρόνια.

    - Λειτουργία οργανώσεων φορέων από το 2003. Αμεση δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.

    - Αυτόματη ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

    - Να παραμείνουν οι ρυθμίσεις υπέρ της βρώσιμης ελιάς

    - Απαγόρευση ανάμιξης ελαιόλαδου με σπορέλαια (σήμανση - ελάχιστο ελαιόλαδο 15% σε περίπτωση εθνικών εγκρίσεων).

    - Να παραμείνει ο όρος "παρθένο" η αν αλλάξει να ονομαστεί "φυσικός χυμός ελαιόλαδου" - "φυσικό ελαιόλαδο".

    - Η διακίνηση - τυποποίηση ελαιόλαδου να περιορισθεί σε δοχεία μέχρι 5 κιλά.

    - Η σχέση ανάμιξης παρθένων με επεξεργασμένα ελαιόλαδα να αναγράφεται επακριβώς στην ετικέτα της συσκευασίας (σήμανση). Προστασία των ονομασιών προέλευσης και αναγραφή υποχρεωτικά του τόπου προέλευσης του καρπού της ελιάς και ξεχωριστά του τόπου τυποποίησης.

    - Να μη χρησιμοποιούνται κατά την έκθλιψη ξένες ουσίες, οι δε ελαιοτριβείς να ελέγχονται για τις μεθόδους παραγωγής που εφαρμόζουν.

    - Να μη γίνεται καμία παρακράτηση των ενισχύσεων προς τους αγρότες, παρά μόνο για πολιτικές προώθησης - προβολής του προϊόντος στις αγορές μέσω των δικών τους φορέων. Θα λειτουργήσει μέχρι το 2002 το Ελαιοκομικό Μητρώο.

    Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης που θα απασχολήσουν τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών είναι τα εξής:

    1) Ζωικά προϊόντα

    - Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον καθορισμό των υγειονομικών κανόνων για τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

    - Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση των Οδηγιών όσον αφορά στους υγειονομικούς κανόνες για τα ζωικά προϊόντα.

    - Πολιτική συμφωνία για τον καθορισμό κοινής θέσης.

    2) Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της Οδηγίας όσον αφορά στους στοιχειώδεις κανόνες προστασίας των χοίρων.

    3) Πρόταση ψηφίσματος του Συμβουλίου για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους.

    4) Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση Κοινοτικών μέτρων για την καταπολέμηση της κλασικής πανώλης των χοίρων.

    5) Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της Οδηγίας περί καθορισμού των αρχών οργάνωσης των επίσημων ελέγχων στον τομέα της διατροφής των ζώων.

    6) Τροποποιημένη πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού JOIMOBOUK - OU και του Συμβουλίου σχετικά με τις ανεπιθύμητες ουσίες και προϊόντα στη διατροφή των ζώων.

    7) Πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της Οδηγίας περί εμπορίας υλικών αγενούς πολλαπλασιασμού της αμπέλου.

    8) Απλούστευση της γεωργικής νομοθεσίας.

    9) Εκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση των Αγορών στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

    10) Πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του Κανονισμού περί Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στον τομέα του βοείου κρέατος.

    11) Πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του Κανονισμού περί κοινής Οργάνωσης Αγοράς στον τομέα του λυκίσκου.

    12) Σχέδιο δράσης υπέρ της βιοποικιλότητας στους CEYQCIJOR τομείς.

    13) Χορήγηση από τη γαλλική κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ενίσχυσης για την απόσταξη ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα.

    14) Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Βιολογική Γεωργία και Διατροφή.

    15) Διάφορα άλλα θέματα.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Βελιγράδι, 18 Ιουνίου 2001 (19:34 UTC+2)

    Την ανάγκη πλήρους σεβασμού του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, βελτίωσης της κατάστασης ασφαλείας και επιστροφής των Σέρβων προσφύγων στην επαρχία υπογράμμισαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς και ο προεδρεύων του Σ.Α του ΟΗΕ, πρέσβης του Μπαγκλαντές Αναβαρούλ Τσάουντρι.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση του κ. Σβιλάνοβιτς με την αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι παρουσία του επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο Χανς Χέκερουπ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας είπε ότι η χώρα του πρότεινε σειρά μέτρων τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν για να βελτιωθεί η συνολική κατάσταση στην επαρχία.

    Στην αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η οποία συζήτησε για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον υπουργό Εσωτερικών Ζόραν Ζίβκοβιτς, η γιουγκοσλαβική πλευρά πρότεινε με την ανάπτυξη θεσμικών πλαισίων για την προσωρινή αυτονομία του Κοσόβου ή με την υιοθέτηση νομικής πράξης να βελτιωθεί η θέση των Σέρβων στο Κόσοβο.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς είπε ότι πρέπει να αρχίσει η επιστροφή των Σέρβων προσφύγων στην επαρχία, έστω μόνο στις περιοχές που υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να κατοχυρωθούν οι θεσμικές σχέσεις των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς μετέφερε στην αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επισκέφθηκε προηγούμενως το Κόσοβο, τη θέση των γιουγκοσλαβικών αρχών για την ενδεχόμενη συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Νοεμβρίου στο Κόσοβο προειδοποιώντας ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ομαλή διαβίωση όλων των πολιτών, ώστε να αρχίσει η πολιτική ζωή στην επαρχία.

    Από την πλευρά του ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να αυξηθεί η ασφάλεια στην περιοχή και να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή των προσφύγων, ενώ τόνισε ότι οι Σέρβοι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν στις εκλογές.

    Ο κ. Τσάουντρι σημείωσε ότι το Σ.Α. κάλεσε όλες τις κοινότητες στο Κόσοβο να αρχίσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης, να καταδικάσουν τον εξτρεμισμό και τη βία και να προωθήσουν μία πολυεθνική κοινωνία και συνεργασία.

    Περιγράφοντας την κατάσταση στο Κόσοβο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας ανέφερε ότι από την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης, 230.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στη Σερβία και 32.000 στο Μαυροβούνιο, κυρίως Σέρβοι και ότι την ίδια περίοδο καταγράφηκαν το 70% των περιπτώσεων αγνοουμένων πολιτών ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 1.300.

    Στις φυλακές της Σερβίας βρίσκονται 203 Αλβανοί, όχι μόνο από το Κοσσυφοπέδιο, το 60% των οποίων έχει καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις, που δεν έχουν σχέση με τρομοκρατία, ούτε με πολιτική δράση, είπε ο κ. Σβιλάνοβιτς και πρόσθεσε ότι οι γιουγκοσλαβικές αρχές επιθυμούν τη μεταφορά των φυλακισμένων στο Κόσοβο.

    Ταυτόχρονα στις φυλακές της UNMIK, προς το παρόν βρίσκονται 42 Σέρβοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναμένουν να δικαστούν.

    [22] Ο ΣΟΥΣΕΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Αγκυρα, 18 Ιουνίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ θα επισκεφθεί την Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ από την Αγκυρα.

    Ο κ. Σούσελ θα έχει συνομιλίες στην Αγκυρα με την τουρκική ηγεσία και θα επισκεφθεί την επαρχία Ούρφα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας για να επιθεωρήσει τη φράγμα Μπίρετσικ, το οποίο είναι τμήμα σχεδίου υδροδότησης από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη. Ο Αυστριακός καγκελάριος θα επισκεφθεί ακόμη την Κωνσταντινούπολη.

    O.K.

    [23] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αμάν, 18 Ιουνίου 2001 (19:27 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στείλει παρατηρητές ώστε να ενισχυθεί η εκεχειρία με το Ισραήλ.

    Ο κ. Αραφάτ πριν από τη συνάντησή του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να πάρει μέτρα για να ενισχύσει την εκεχειρία αυτή, με βάση τις προτάσεις της επιτροπής Μίτσελ, την αιγυπτο-ιορδανική πρωτοβουλία και τις συμφωνίες του Σαρμ ελ Σέιχ.

    Η ισλαμική οργάνωση Φατάχ, ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο ενός ισραηλινού εποίκου στην Δυτική Όχθη.

    Ο έποικος Ντάνι Γεχούντα, 40 ετών, σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από πυρά Παλαιστινίων εναντίον του οχήματός τους στην περιοχή Σααβέι Σομρόν, στη Δυτική Όχθη.

    [24] "ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ": Ο UCK ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

    Τίρανα, 18 Ιουνίου 2001 (19:26 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Η αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιον" σε άρθρο της με τίτλο "ο UCK ζητά τη βοήθεια της Τουρκίας και της Ανατολής" υποστηρίζει ότι η οργάνωση προσπαθεί τώρα να προσελκύσει το ενδιαφέρον της ανατολής και να βρει υποστήριξη μεταξύ των ισλαμικω΄ν χωρών, κυρίως της Τουρκίας.

    Οπως γράφει, ο πολιτικός εκπρόσωπος του UCK, Αλί Μεχμέτι, διόρισε τον Μεβλούντ Αλίου ως εκπρόσωπο του UCK στην Τουρκία και στις χώρες της ανατολής, ενώ αναφέρει ότι σε σχετική ανακοίνωση του UCK τονίζεται μεταξύ άλλων ότι "λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, ο UCK επιδιώκει να παρουσιάσει στον κόσμο το σκοπό του και να δείξει χωρίς διαστρεβλώσεις την πραγματική κατάσταση των Αλβανών στην Μακεδονία".

    Η εφημερίδα σχολιάζει ότι με την τελευταία πολιτική κίνησή του ο UCK κάνει το ίδιο που έκανε και ο στρατός των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος έστειλε τον πρώτο εκπρόσωπό του στο εξωτερικό, βρίσκοντας την πρώτη υποστήριξη από την Τουρκία.

    Η υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης προς τον UCK θα τον έφερνε πιο κοντά στο τραπέζι του διαλόγου και θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την αύξηση της σημασίας του UCK στους διπλωματικούς κύκλους και γενικά στην αντιμετώπισή του από τη διεθνή κοινή γνώμη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 18 June 2001 - 18:13:48 UTC