Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
  • [02] ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [03] ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΑΝΘΕΙ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ
  • [04] ΒΡΟΧΕΣ-ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ
  • [06] Ο ΓΑΛΛΟΣ ΑΝΡΙ ΜΙΣΕΛ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [07] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΛΑΜΠΟΥΣ: Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [09] ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
  • [10] ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [11] ΤΟΝ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ
  • [12] ΒΟΛΕΪ: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ
  • [15] Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ: ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ
  • [16] ΣΒΒΕ: ΖΗΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [17] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ
  • [18] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΕΒΕΘ
  • [19] ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
  • [20] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [21] ΝΕΚΡΟΣ 25ΧΡΟΝΟΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΣ
  • [22] ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ 52ΧΡΟΝΟ ΑΓΡΟΤΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
  • [23] ΣΥΝΑΥΛΙΑ Λ. ΚΗΛΑΪΔΟΝΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [24] ΥΠΕΡ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2001 (11:44 UTC+2)

    Προβληματισμένοι από τις διαδηλώσεις στο Γκέτεμποργκ κατά της παγκοσμιοποίησης με αίτημα την ανάπτυξη μιας άλλης Ευρώπης, όιπως και τα βίαια επεισόδια με την αστυνομία, εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο.

    Στο σύντομο διάλογο που έγινε ενώπιον των δημοσιογράφων ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως η Σύνοδος στο Γκέτεμποργκ "έδειξε τη δυναμική της Ε.Ε. αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν". Ο κ. Στεφανόπουλος παρατήρησε ότι "είναι χαρακτηριστικά και τα όσα συνέβησαν έξω από το χώρο της Συνόδου" και τότε ο πρωθυπουργός σχολίασε:"Οι εκδηλώσεις βίας είναι απαράδεκτες, το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο κοντά τους πολίτες που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους".

    [02] ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Βρυξέλλες, 19 Ιουνίου 2001 (10:40 UTC+2)

    Αύριο Τετάρτη αναμένεται να αποφασίσει το συμβούλιο των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για την αποστολή περιορισμένης έκτασης στρατιωτικής δύναμης στην ΠΓΔ της Μακεδονίας που θα αναλάβει τον αφοπλισμό των Αλβανών εξτρεμιστών.

    Στη χθεσινή έκτακτη σύνοδό τους οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των νατοϊκών χωρών συζήτησαν τις εκθέσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας σχετικά με τη σκοπιμότητα από στρατιωτικής πλευράς της ανάληψης ειρηνευτικού τύπου στρατιωτικής δράσης στα Σκόπια, καθώς και γνωμοδότηση της νομικής επιτροπής για τον νομικό μανδύα που πρέπει να περιβληθεί η αποστολή αυτή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρόκειται για νατοϊκή στρατιωτική δύναμη αλλά για στρατιωτική δύναμη προερχόμενη από μερικές νατοϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες μας, περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η Τουρκία, ενώ έχουν δηλώσει πρόθυμες να πάρουν μέρος και η Μ. Βρετανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Αυτή η περιορισμένου αριθμού δύναμη με ελαφρύ οπλισμό δεν θα προέλθει από την ήδη ευρισκομένη στα Σκόπια ή το Κόσοβο νατοϊκή ειρηνευτική δύναμη, δεν θα υπάρξει δηλαδή αναδιάταξη των δυνάμεων της KFOR, αλλά από νέες μονάδες των χωρών που θα πάρουν μέρος σ' αυτή την πρωτοβουλία η οποία θα έχει δύο αυστηρά προδιαγεγραμμένους αντικειμενικούς στόχους: τον αφοπλισμό των Αλβανών και την επιτήρηση του σεβασμού των κανόνων της εκεχειρίας μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων.

    Όλα αυτά τα ζητήματα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι θα τα συζητήσουν στις λεπτομέρειές τους και στο σημερινό εβδομαδιαίο γεύμα εργασίας τους.

    Καλά πληροφορημένες πηγές του ΝΑΤΟ που ρωτήθηκαν σχετικά, διευκρίνισαν ότι "απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτών των νέων δυνάμεων στην ΠΓΔΜ είναι η προηγούμενη πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων πλευρών (Αλβανοί - Σλαβομακεδόνες) για οικειοθελή αφοπλισμό", καθώς επίσης και ότι αυτή η νέα μικρή στρατιωτική δύναμη "δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αστυνομική αλλά ως στρατιωτική δύναμη για τη διατήρηση της ειρήνης (peace keeping) που θα έχει και κάποια -περιορισμένα- αστυνομικά καθήκοντα, τα οποία μένει τώρα να προσδιορισθούν με ακρίβεια και με τη σύμφωνη γνώμη των Σκοπίων".

    [03] ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΑΝΘΕΙ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2001 (11:55 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 60% σημειώθηκε στον αριθμό των νεκρών από τροχαία ατυχήματα κατά την περίοδο 1980-97, ενώ το κοινωνικό και οικονομικό κόστος των τροχαίων, των οποίων ο ετήσιος αριθμός αγγίζει τα 2500, ανέρχεται στα 200 δισ. δρχ. το χρόνο.

    Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Φλας, παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα όπου ανθεί η επιθετική οδήγηση.

    Ο κ. Βερελής αναφέρθηκε επίσης στα 60 πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής που λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν άλλα 70, ώστε σε ενάμιση χρόνο να υλοποιούνται στα σχολεία όλης της χώρας προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής.

    Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών ο κ. Βερελής υπογράμμισε ότι αυτές αφορούν στην εκπαίδευση των οδηγών και στην τεχνική αρτιότητα των αυτοκινήτων.

    Στο μεταξύ, η διυπουργική επιτροπή για την οδική ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών, Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, ανακοίνωσε χθες το στρατηγικό σχέδιο «Καθ΄ οδόν 2001-2005», το οποίο εκπόνησε ειδική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και το οποίο στοχεύει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε ποσοστό 20% την προσεχή πενταετία.

    [04] ΒΡΟΧΕΣ-ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (10:04 UTC+2)

    Αστατος καιρός θα επικρατήσει σήμερα το μεσημέρι και το απόγευμα, στην ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Ιόνιο και θα εκδηλωθούν βροχές και παροδικές καταιγίδες, ενώ οι άνεμοι θα είναι δυτικοί 4-5 και τοπικά στα πελάγη θα φτάσουν και τα 6 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί μεταξύ 12 και 27 βαθμών, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Ο ίδιος καιρός περίπου θα διατηρηθεί έως και την Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο θα ανέβει η θερμοκρασία και οι δυτικοί άνεμοι θα εξασθενίσουν και δεν θα ξεπερνούν τα 4-5 μποφόρ.

    Στην Αθήνα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, ωστόσο το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει, κυρίως στα βόρεια του νομού και υπάρχει το ενδεχόμενο να βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 βαθμούς.

    Αστατος καιρός θα επικρατήσει το μεσημέρι και το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 19 και 27 βαθμών Κελσίου

    [05] ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ

    Ποντγκόριτσα, 19 Ιουνίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Την έναρξη διαλόγου με τις αρχές της Σερβίας για τις μελλοντικές σχέσεις Βελιγραδίου - Ποντγκόριτσα, προανήγγειλε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

    Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ο κ. Βουγιάνοβιτς υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο έδειξαν βαθύ διχασμό καθώς και ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

    "Με τη διατήρηση της σταθερότητας στο Μαυροβούνιο θα αποδείξουμε υπεύθυνη σχέση όχι μόνο προς το Μαυροβούνιο, αλλά και προς το μέλλον της περιοχής μας", τόνισε και πρόσθεσε ότι "πρώτη κίνηση της νέας κυβέρνησης θα είναι ο διάλογος με την αντιπολίτευση με στόχο τον καθορισμό φόρμουλας, ώστε να ξεπεραστεί η πόλωση στην πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου".

    "Το κρατικό ζήτημα θα το λύσουμε δημοκρατικά με τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών, με δημοψήφισμα, στο οποίο θα ληφθεί απόφαση για μία καλύτερη επιλογή και όχι για το ζήτημα της ύπαρξής μας", σημείωσε.

    "Θα προτείνουμε στις σερβικές αρχές συζητήσεις για το μοντέλο της Ενωσης δύο ανεξάρτητων κρατών, που ικανοποιεί τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών, πλήρη ισοτιμία των δύο κρατών, διαφορετικό ρυθμό υλοποίησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και κοινό όφελος της ανεξάρτητης εκπροσώπησης σε διεθνείς οργανισμούς", επισήμανε ο κ. Βουγιάνοβιτς.

    [06] Ο ΓΑΛΛΟΣ ΑΝΡΙ ΜΙΣΕΛ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Και το όνομα του νέου προπονητή του Αρη, Ανρί Μισέλ. Ο Γάλλος τεχνικός κατάφερε να οδηγήσει την εθνική Γαλλίας στην τρίτη θέση του Μουντιάλ το1986, ενώ συμμετείχε σε άλλα δύο παγκόσμια κύπελλα το 1994 και το 1998. Ο καταξιωμένος προπονητής είχε συζητήσεις με τον Δημήτρη Κοντομηνά πριν από τρεις ημέρες, όμως μόλις σήμερα υπέγραψε το νέου του συμβόλαιο.

    "Είμαι χαρούμενος που συμφώνησα με τον Αρη. Γνωρίζω ότι είναι μια από τις πέντε καλύτερες ομάδες της Ελλάδας", τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Ανρί. Ετσι από αύριο κιόλας θα αρχίσει δουλειά. Θα δει σε κασέτες το έμψυχο υλικό της νέας του ομάδας, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να βρει καλούς ποδοσφαιριστές, εγνωσμένης αξίας. Ηδη εικάζεται ότι πιθανότατα να έρθουν για να ενισχύσουν τον Αρη ποδοσφαιριστές από τη Γαλλία.

    [07] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Τα τελευταία 3 χρόνια σκοτώθηκαν 16 πυροσβέστες στην εκτέλεση του καθήκοντος, τόνισαν οι περίπου 600 πυροσβέστες από τη κεντρική και δυτική Μακεδονία που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη.

    Οι πυροσβέστες, με κεντρικό σύνθημα "Οχι στον εμπαιγμό, ναι στον εκσυγχρονισμό", ζήτησαν σε αυτή την ένστολη διαμαρτυρία την αναγνώριση του επαγγέλματος ως ανθυγιεινό και επικίνδυνο, τη θωράκιση του σώματος με υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας υγιεινής και ασφάλειας.

    Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σημειώνεται ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν και αστυνομικοί.

    [08] ΛΑΜΠΟΥΣ: Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Βελιγράδι, 19 Ιουνίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Το επίμαχο νομοσχέδιο για τη συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα παρουσιαστεί στη σερβική βουλή για να αποφευχθεί τυχόν απόρριψη του σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους, στο ράδιο Β-92.

    Ο κ. Λάμπους είπε ότι το χειρότερο θα ήταν να απορριφθεί το νομοσχέδιο από το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο και μια λύση είναι να αποσυρθεί από την ομοσπονδιακή βουλή και να παρουσιαστεί στη σερβική βουλή για να το ψηφίσει.

    Ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης είπε ότι αν απορριφθεί το νομοσχέδιο από την ομοσπονδιακή βουλή τότε αυτό σημαίνει ότι η Γιουγκοσλαβία αρνείται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και πρέπει να δεχθεί τις συνέπειες.

    Ο.Κ.

    [09] ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Αιφνιδιαστικό έλεγχο στα βιβλία της ΠΑΕ ΑΕΚ πραγματοποίησε σήμερα το Ελεγκτικό Συμβούλιο της ΓΓΑ. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης μετά τον έλεγχο τόνισε: "Επειδή το θέμα αυτό δημιούργησε ένα εύλογο ενδιαφέρον στο φίλαθλο κόσμο και στους πολίτες της χώρας, το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από συνεννόηση δική μου, με τον Υπουργό κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και την Υφυπουργό κ. Μιλένα Αποστολάκη έστειλε το Ελεγκτικό Συμβούλιο το οποίο προβλέπεται από το Νόμο περί Ανωνύμων Εταιριών.

    Επίσης, το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις ΠΑΕ, με εντολή δική μου, πήγε στην ΠΑΕ ΑΕΚ, για να δει τις διαδικασίες μεταβίβασης, όπως ακριβώς, ο Νόμος επιτάσσει. Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα συμβούλια αυτά θα κάνουν τη δουλειά τους, όπως ο Νόμος ορίζει και όταν υποβάλλουν τις εκθέσεις τους, τότε βεβαίως θα υπάρξει μια αναλυτική ενημέρωση του κόσμου για το τι ακριβώς έχει συμβεί".

    Επισήμανε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά εγγραφή των στοιχείων της μεταβίβασης στα επίσημα βιβλία. "Η πρώτη ενημέρωση μας λέει ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγραφή των στοιχείων μεταβίβασης στα επίσημα βιβλία. Υποθέτω ότι εφόσον έχει συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή, εφόσον έχει πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση, αυτή θα αποτυπωθεί στα βιβλία τις επόμενες μέρες, οπότε και τα συμβούλια θα διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει γίνει", τόνισε ο κ. Φλωρίδης

    Τέλος, αναφορικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ότι η περίπτωση του κ. Ψωμιάδη είναι ανάλογη με του κ. Μητρόπουλου ο κ. Φλωρίδης απάντησε: "Εγώ δεν γνωρίζω την ποινική κατάσταση του κ. Ψωμιάδη. Αυτήν και καθενός που έχει σχέση με τα διοικητικά πράγματα της ΑΕΚ, θα την εντοπίσει το ελεγκτικό συμβούλιο. Αυτό που έχω να πω όμως, είναι ότι ο νόμος που ψηφίσαμε στη Βουλή ομόφωνα, απαγορεύει την οποιαδήποτε σχέση διοίκησης ή συνεργασίας με μια ΠΑΕ, ενός ατόμου, που εμπίπτει στα κωλύματα που ο Νόμος περιγράφει. Ο Νόμος είναι γενικής εφαρμογής".

    [10] ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Μήνυμα αλληλεγγύης και σεβασμού απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και της ανάγκης για την ένταξη και τη δυνατότητα θετικής προσφοράς τους στις χώρες υποδοχής τους έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων, που όπως είπε φέρνει στο φως ένα υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η χώρα μας, έχοντας βιώσει το δράμα της προσφυγιάς έχει χρέος να υψώσει τη φωνή της στους Διεθνείς Οργανισμούς και να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις, κατά του φανατισμού. "Η ιστορική εμπειρία, που ως γνώση του παρελθόντος, βοηθά την κατανόηση του παρόντος για την προετοιμασία ενός καλύτερου μέλλοντος, αποστρέφεται το μίσος και την καταστροφή. Βοηθά τους λαούς που θέλουν να γράψουν ιστορία ελευθερίας, ειρήνης, συνεργασίας και φιλικής συμβίωσης" τόνισε.

    Ακόμη υποστήριξε ότι αν και ο κόσμος αλλάζει, η Οδύσσεια των προσφύγων συνεχίζεται, ενώ αναφέρθηκε και στο "δράμα του Κυπριακού Ελληνισμού και των χιλιάδων προσφύγων, που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους", χαρακτηρίζοντας το γεγονός "ανοικτή πληγή για την Ελλάδα και την Ευρώπη".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, αλλά άνθρωποι με προβλήματα και ανέφερε ότι η Ελλάδα κατόρθωσε να υποδεχτεί και να εντάξει πλήρως ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες στην Μικρά Ασία και στον Πόντο.

    Σήμερα, κατέληξε, ο συνολικός προσφυγικός πληθυσμός στην Ελλάδα ξεπερνά τους 6500 ανθρώπους, ενώ η υποδοχή και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία είναι μια πρόκληση για τη νέα Ελλάδα της Ενωμένης Ευρώπης, που καλείται να δείξει πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα, να εκφράσει απέχθεια σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού.

    [11] ΤΟΝ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης δέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπέϊζμπολ Πάνο Μητσιόπουλο και τον εκπρόσωπο της Αμερικάνικης ομάδας Μπέϊζμπολ Baltimore Orioles Λούις Άντζελους.

    Μετά τη συνάντησή τους ο κ. Φλωρίδης επισήμανε: "Είχαμε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας του Μπέϊζμπολ και με τον κ. Άντζελους, που ήρθε από την Αμερική. Όπως ξέρετε υπάρχει ένα ενδιαφέρον από τους ελληνικής καταγωγής αθλητές του Μπέϊζμπολ, της Αμερικής να στελεχώσουν την Εθνική Ολυμπιακή ομάδα για τους αγώνες του 2004.

    Ο κ. Άντζελους έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά στον εντοπισμό των ελληνικής καταγωγής παικτών του Μπέϊζμπολ. Είναι πάρα πολλοί. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και πιστεύω ότι σε συνδυασμό που κάνει η Ελληνική Ομοσπονδία πιστεύω ότι θα κάνουμε μια πολύ σπουδαία Ολυμπιακή ομάδα, η οποία θα διεκδικήσει με μεγάλες αξιώσεις υψηλές διακρίσεις. Είχα την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω για όλη αυτή τη βοήθεια που μας δίνουν αυτή την περίοδο".

    Από την άλλη ο Πίτερ Αντζελους τόνισε: "Είναι τιμή που μας κάλεσε το Υπουργείο επίσημα να βοηθήσουμε για την εγκαθίδρυση του Μπέϊζμπολ στην Ελλάδα, καθώς πάμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Τις περασμένες μέρες διαπιστώσαμε μια τρομακτική πρόοδο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πάνο Μητσιόπουλο και όλους τους ανθρώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας του Μπέϊζμπολ. Προσδοκούμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία με τους φορείς της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι η ομάδα που θα δημιουργηθεί θα είναι ανταγωνιστική και ότι θα αρέσει το άθλημα στους Έλληνες φιλάθλους".

    Ο κ. Μητσιόπουλος μετά τη συνάντηση επισήμανε: "Να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό για την προσπάθεια και την συμπαράσταση στην Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί ένα καινούργιο άθλημα στη χώρα μας. Την χρειαζόμαστε και την έχουμε. Να ευχαριστήσω τον κ. Άντζελους που έρχεται για τρίτη φορά στη χώρα μας, και την συμβολή του στην προσπάθεια που γίνεται να αναπτυχθεί το άθλημα ώστε να προετοιμαστούμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είμαστε σε μια πολύ καλή πορεία και πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα".

    [12] ΒΟΛΕΪ: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Στις 25 Ιουνίου θα αρχίσει στην Αθήνα η προετοιμασία της Εθνικής κορασίδων, ενόψει του Βαλκανικού πρωταθλήματος κορασίδων που θα διεξαχθεί στο Λέχοβο της Φλώρινας από τις 25-29 Ιουλίου. Το εθνικό συγκρότημα θα μεταβεί στον τόπο διεξαγωγής των αγώνων μία βδομάδα πριν από την έναρξής τους για να συνεχίσει την προετοιμασία, αλλά και να δώσει φιλικά παιχνίδια με την αντίστοιχη της Τουρκίας στις 20-23/7

    Οι διεθνείς που κλήθηκαν για την προετοιμασία είναι οι: Κρέσσου (ΠΑΟ), Τσιριμώκου (Φιλία Ηλιούπολης), Κωστίδου (Άρης Θεσ.), Νάστου (Αμπελόκηποι), Παπαδοπούλου (Αρης Θεσ.), Σαλούστρου (Κτησιφών), Καζαντζή (Ολυμπιακός), Κιόση (Αίας Ευσόσμου), Κόρνια (Βουλιαγμένη), Μυτηλιναίου (ΟΠ Ρεθύμνου), Ρωμοσιού (Ιωνικός ΝΦ), Αργυροπούλου (Ηλυσιακός), Νικούλη (ΑΕ Λάρισας), Δημητρίου (ΧΑΝΘ), Τριφτανίδου (Ζαφειράκης Νάουσας), Ριτσούδη (Νίκη Αιγινίου), Χανδρή (Καμποχώρια Χίου).

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προπονήσεις της Εθνικής γυναικών στο βόλεϊ, ενόψει των υποχρεώσεών της στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, των προκριματικών του Παγκοσμίου και των Μεσογειακών Αγώνων. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Τάκης Φλώρος έχει καλέσει, εκτός από τις 13 διεθνείς που συμμετείχαν στα φιλικά με την Τσεχία (Χατζηνίκου, Παπάζογλου, Γκαραγκούνη Νίκη, Γκαραγκούνη Μαρία, Ιορδανίδου, Σαπαρέφσκα, Δίρβα, Χατζηνικολάου, Βλάχου, Φραγκιαδάκη, Παρασχάκη, Γκούζου, Κουτουξίδου) και τις Λομπάνοβα, Βερβίτη, Λιαροπούλου, Γιακουμή, Μπράγια, Τζανακάκη, ενώ οι αθλήτριες προπονούνται σε δύο γκρουπ.

    Στο μεταξύ, ο βοηθός του ομοσπονδιακού προπονητή, Θανάσης Στράντζαλης και ο μάνατζερ της Εθνικής γυναικών Κυριάκος Γρηγορακάκης θα παραστούν στην κλήρωση των τελικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνει στις 30 Ιουνίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

    Αρχισε σήμερα η προετοιμασία της Εθνικής παίδων, ενόψει του Βαλκανικού πρωταθλήματος που θα γίνει 18-22/07/01 στη Ρουμανία. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Μιχάλης Τριανταφυλλίδης κάλεσε τους εξής αθλητές: Παρασκευαϊδη, Δούλια, Τσανταρμά, Σιαντίδη, Τάντη (Ορεστιάδα), Νιώπα (Μ. Αλέξανδρος), Σαρηκίσογλου (ΑΟ Σερρών), Κόκκινο (Αίας Ευόσμου), Πελτέκη (ΟΠ Ρεθύμνου), Πατσιαλή (Άθλεση Ηρακλείου), Αναστασίου, Χριστοδούλου, Τσιλόπουλο, Κουντούρη (Άρης Νικαίας), Θολιώτη (Δόξα Δράμας), Κούλα (Ναυπηγεία), Σταυρόπουλο, Λούντζη (Κόροιβος Αμαλιάδας), Παπασιδέρη (Μαρκόπουλο).

    [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ

    Μπάνια Λούκα, 19 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία εξέφρασαν τη λύπη τους για τη διαδήλωση εναντίον των μουσουλμάνων που αμαύρωσε τα εγκαίνια των εργασιών ανακατασκευής μουσουλμανικού τεμένους στην πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας Μπάνια Λούκα, ωστόσο εκτίμησαν ως θετικό γεγονός το ότι η τελετή τελικά πραγματοποιήθηκε.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Βόλφγκανγκ Πέτριτς "εκφράζει τη θλίψη του για τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν εκατοντάδες διαδηλωτές κατά την τελετή εγκαινίων για την ανακατασκευή του τεμένους Φερχάντια στη Μπάνια Λούκα", δήλωσε η εκπρόσωπος του Σόνια Παστούοβιτς.

    Ωστόσο ο κ. Πέτριτς "αναγνωρίζει ότι οι τοπικές αρχές έκαναν το καθήκον τους, διασφαλίζοντας την τήρηση της δημόσιας τάξης, παρέχοντας ασφάλεια στους συμμετέχοντες και δίνοντας προτεραιότητα στην αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ δήλωσε εξάλλου ότι ο πανευρωπαϊκός οργανισμός είναι ικανοποιημένος για την πραγματοποίηση της τελετής μετά από σωστό σχεδιασμό και λήψη μέτρων ασφαλείας.

    Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον περίπου 1.000 Σέρβων διαδηλωτών που προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν να εμποδίσουν την τελετή.

    Είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, ενώ 97 διαδηλωτές συνελήφθησαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργού Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας Ζόραν Γκλούσατς.

    Σήμερα αρκετοί αστυνομικοί περιφρουρούν το τμήμα όπου τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος.

    Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ επέβλεπαν την κατάσταση και ήταν έτοιμη να παράσχουν βοήθεια στην τοπική αστυνομία, δήλωσε εκπρόσωπος τους.

    Το τέμενος Φερχάντια ανατινάχθηκε στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

    Σέρβοι διαδηλωτές τον προηγούμενο μήνα είχαν προκαλέσει βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα να αναβληθεί η τελετή εγκαινίων.

    [15] Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ: ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Τη θέση ότι η ανάπτυξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων περνά από βαθύτερες διαρθρωτικές προσαρμογές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από μια ευρύτερη επιστράτευση δυνάμεων της ίδιας της κοινωνίας, εξέφρασε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς, μιλώντας απόψε στην τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    "Οι κοινωνικοί εταίροι και κυρίως οι δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα είναι οι πρωταγωνιστές στη μάχη της ανταγωνιστικότητας. Από τη δυνατότητα του Ελληνα επιχειρηματία να αναλάβει καινοτόμο κίνδυνο, να επενδύσει στον αναγκαίο τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό, να αναζητήσει επενδυτικά κεφάλαια και επιχειρηματικές συνεργασίες εγχώριες και διεθνείς, από όλες αυτές τις πρωτοβουλίες της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα κριθεί η έκβαση αυτής της μακράς προσπάθειας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η πραγματική σύγκλιση και η αύξηση της εθνικής μας ανταγωνιστικότητας είναι επιδιώξεις ελάχιστα πραγματοποιήσιμες χωρίς κοινωνική στήριξη και αποδοχή, υπογράμμισε ο κ. Καρατζάς. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο αγώνας για την πραγματική σύγκλιση περνά μέσα από βαθύτερες αλλαγές σε αντιλήψεις και νοοτροπίες της ελληνικής κοινωνίας. "Το κοινωνικό σύνολο", ανέφερε, "πρέπει να αγκαλιάσει την ιδέα της επιχειρηματικότητας, δηλαδή της ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου με τη θεμιτή προσδοκία του κέρδους. Χωρίς την προσδοκία επιχειρηματικής κερδοφορίας, χωρίς την παραγωγή πλούτου, δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί η οικονομική ανάπτυξη, που θα καταστήσει δυνατή την αναγκαία αναδιανομή και την ενίσχυση των δημόσιων αγαθών, όπως η παιδεία, η υγεία και το περιβάλλον".

    Για να ανθίσει η επιχειρηματικότητα αυτή, είπε ο κ. Καρατζάς, χρειάζεται κλίμα κοινωνικής ειρήνευσης και σταθερότητας. Κρίσιμο παράγοντα αυτού του κλίματος σταθερότητας συνιστά η μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτή προκύπτει μέσα από λύσεις που αναζητούν τη σύνθεση μεταξύ αντιτιθέμενων συμφερόντων και παγιώνουν τη διάρκεια και σταθερότητά τους μέσα από την ευρύτερη συναίνεση που τις περιβάλλει.

    Πρέπει να αναζητηθεί, συνέχισε, η στήριξη της κοινωνίας στη δυνατότητα της αναγκαίας ευελιξίας των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται στις εσωτερικές εξελίξεις, να παράγουν πλούτο και ανάπτυξη που μεταφράζονται σε υψηλότερη ευημερία για το σύνολο της κοινωνίας.

    Παράλληλα, οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η οικονομία μας για να βαδίσει αποτελεσματικά στο δρόμο της ανάπτυξης, χρειάζονται κοινωνική αποδοχή και συναίνεση προκειμένου να προχωρήσουν και να εμπεδωθούν. Χωρίς την επιδίωξη αυτής της ευρύτερης κοινωνικής στήριξης, όπως η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει, και οι πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις είναι δυνατόν να αντιστραφούν.

    "Πρέπει να προωθήσουμε μια επαναοριοθέτηση των κοινωνικών μας προτύπων, αναδεικνύοντας τον πρωτοποριακό ρόλο του επιχειρηματία που αναλαμβάνει καινοτομικό ρίσκο. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε όχι απλώς σε αύξηση των ποσοστών οικονομικής μεγέθυνσης, αλλά σε μια οικονομία και σε μια κοινωνία επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης. Σε μια κοινωνία που έχει την αυτοπεποίθηση να καινοτομεί, που δεν αναζητεί την παθητική περιχαράκωση σε κεκτημένα, αλλά επιδιώκει με δυναμισμό νέες ευκαιρίες δημιουργίας και ευημερίας".

    Ε.Σ.

    [16] ΣΒΒΕ: ΖΗΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:20 UTC+2)

    «Οι επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας για πολλές δεκαετίες παρακολουθούν ως θεατές το ελληνικό κράτος να αναπτύσσει την οικονομία Αθηνοκεντρικά και να αδιαφορεί σε μεγάλο βαθμό για την ισόρροπη ανάπτυξη της υπόλοιπης επικράτειας. Οι επιχειρήσεις μας δεν ήταν ποτέ σε θέση να επηρεάσουν κυβερνητικές αποφάσεις, να απαιτήσουν μονοπωλιακά προνόμια και να ασκήσουν πιέσεις για προστατευτικές ρυθμίσεις».

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Βασίλης Τακάς, μιλώντας απόψε στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».

    Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο κ. Τακάς υπογράμμισε ότι αν και τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οι ρυθμοί πρέπει να επιταχυνθούν, δεδομένου ότι το εισόδημα του Ελληνα ανέρχεται σήμερα μόλις στο 70% του αντίστοιχου του μέσου Ευρωπαίου. Πρόσθεσε ότι διαπιστώνεται μια κόπωση, μια έλλειψη προσανατολισμού τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για την ελληνική οικονομία, που πρέπει άμεσα να διαλυθούν, ώστε η χώρα μας να μη χάσει τον βηματισμό της.

    Σύμφωνα με τον κ. Τακά, απαράβατος όρος για την επίτευξη βιώσιμης ανταγωνιστικότητας είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα, με στόχο τη μείωση του μεγέθους, του ρόλου και κυρίως των παρεμβάσεων του κράτους στην ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών. Χρειάζονται, σημείωσε, τομές στη δημόσια διοίκηση και στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και στα μέτωπα της παιδείας, της υγείας και της δικαιοσύνης.

    Επιπλέον, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για να χτυπήσει την πολυνομία και τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσει τη νομοθεσία, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα και να εισάγει τις νέες τεχνολογίες σε όλες τις φάσεις της καθημερινής ζωής των Ελλήνων.

    "Είμαστε πρωταθλητές στην παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, με την παραοικονομία να ανέρχεται στο 36,7% του ΑΕΠ για το 1997 και το 1/3 των εργαζομένων να εισφοροδιαφεύγει. Η καθυστέρηση στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος λειτουργεί αποτρεπτικά και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 35%, έναντι 25% στην Πορτογαλία και 12,5% στην Ιρλανδία", τόνισε.

    Ο κ. Τακάς μίλησε για την αναγκαιότητα υλοποίησης της φορολογικής μεταρρύθμισης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Τα τελευταία χρόνια χρόνια είχαμε 16 νέα φορολογικά νομοσχέδια και 87 νέους φόρους, ενώ για άλλη μια φορά εξαγγέλθηκε πριν από λίγες ημέρες μια νέα ριζική φορολογική μεταρρύθμιση. Το ευχόμαστε και το ελπίζουμε, ωστόσο με θλίψη θυμόμαστε ότι η τελευταία αντίστοιχη προσπάθεια, το 1998, εγκαταλείφθηκε ημιτελής, για λόγους πολιτικού κόστους".

    Ο κ. Τακάς επανέλαβε την πρόταση του ΣΒΒΕ προς το υπουργείο Ανάπτυξης για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας, το οποίο θα αναλάβει να διαμορφώσει μια μακροχρόνια στρατηγική ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Περαιτέρω ζήτησε εκ νέου από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης την αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου 2601, που όπως είπε, οδήγησε σε κάθετη πτώση τις επενδύσεις σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας, όπως η ακριτική Θράκη. Τα δύο κύρια σημεία αναποτελεσματικότητας του νόμου εξακολουθούν να είναι η διάκριση των φορέων σε παλαιούς και νέους και το όριο των 15 εκατ. δρχ επιδότησης ανά νέα θέση εργασίας.

    Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη συμβολη των ιδιωτικών επενδύσεων στην αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Β' ΚΠΣ, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΒΒΕ ζήτησε την άμεση έναρξη των προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, τα οποία πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, ώστε στο τέλος του 2003 να μπορούν να κατευθυνθούν εκεί νέοι πόροι, από το αποθεματικό επίδοσης.

    Επίσης, επανέλαβε τη θέση του ΣΒΒΕ ότι μετά την πλήρη απελευθέρωση των αγορών κεφαλαίου στην Ελλάδα, θα πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα θωρακίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Ετσι, πρόσθεσε, θα αποτρέπεται η δημιουργία φαινομένων όπως η ξέφρενη άνοδος του ΧΑΑ το 1999, με μετοχές φούσκες και πυραμιδικά σχήματα.

    Καταλήγοντας, ο κ. Τακάς τόνισε ότι ο ΣΒΒΕ ζητά για μια ακόμη φορά από την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, όπως επίσης ζητά η διαχείρισή του να γίνει από τη Θεσσαλονίκη.

    Ε.Σ.

    [17] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:18 UTC+2)

    "Η ανασυγκρότηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν είναι μια σταυροφορία της Δύσης στα πολύπαθα Βαλκάνια. Είναι και αλληλεγγύη και επιχειρηματικότητα. Είναι και πολιτισμός και πολιτική. Η ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια είναι ένας καθημερινός αγώνας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και τη συνεργασία" υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    Μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Πασχαλίδης επεσήμανε ότι "για να πετύχουμε το στοίχημα της ανασυγκρότησης, πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, με ευελιξία και με μεγαλύτερη γενναιοδωρία σε ότι αφορά τους πόρους". Πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με ένα πλαίσιο που βασίζεται σε πέντε σημεία: Εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, οικονομική ανάπτυξη, απαραβίαστο των συνόρων, διαπεριφερειακή συνεργασία, σταδιακή ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Κλειδί", όπως είπε, είναι η περιφερειακή προσέγγιση και ο συντονισμός της δράσης όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

    Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης θα πρέπει να προσανατολισθούν - είπε ο υπουργός - στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, κυρίως μέσω της απελευθέρωσης του εμπορίου και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη θεσμική ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης της δημόσιας διοίκησης, στην πολιτική των υποδομών και στις περιβαλλοντικές πολιτικές.

    Κομβικό ρόλο στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων έχει η Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, τόνισε ο κ. Πασχαλίδης και πρόσθεσε: "Στους κήρυκες μιας κλειστοφοβικής Θεσσαλονίκης που φοβάται τους ξένους και τους άλλους απαντάμε πως αυτή η πόλη μπορεί να δρα τοπικά και να σκέφτεται παγκόσμια".

    "Χρειαζόμαστε μια τοπική, περιφερειακή και εθνική εντέλει συμφωνία πάνω στο στρατηγικό σχέδιο του μητροπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης" σημείωσε ο υπουργός. Για τη διοργάνωση της έκθεσης ΕΧΡΟ είπε ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει μια εξισορροπιστική κίνηση της Θεσσαλονίκης απέναντι στην Αθήνα του 2004.

    Εξάλλου, σύντομα πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή και το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων που θα υποστηρίζεται στη Θεσσαλονίκη από το Γραφείο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων που πρόκειται να δημιουργηθεί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Πρόκειται για ένα πενταετές σχέδιο με έτος έναρξης το 2001 που αφορά την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Κοσσυφοπέδιο), την ΠΓΔΜ και τη Ρουμανία. ΤΟ συνολικό ύψος των πιστώσεων ανέρχεται σε 187,4 δισ. δρχ. Θα υποστηριχθούν έργα, σχέδια, δράσεις, προγράμματα, επενδύσεις και υπηρεσίες, καθώς και οι απαραίτητες μελέτες για την υλοποίηση τους στους τομείς των κοινωνικών υποδομών, των οικονομικών υποδομών και της παραγωγής.

    Ο νέος δυναμισμός των ελληνικών κεφαλαίων δείχνει να προσφέρεται για τη δημιουργία μιας "ευρωπαϊκής γέφυρας" προς τις οικονομίες της περιοχής των Βαλκανίων και του Καυκάσου, επισήμανε ο κ. Πασχαλίδης. Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, έχει σημασία η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Ο τραπεζικός τομέας θα μπορούσε επίσης, να παίξει ενεργό ρόλο στη διαδικασία της ανασυγκρότησης. Η Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της σε κρατικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ώστε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    "Οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν αποδείξει πως μπορούν να λειτουργήσουν ως ικανοί πρεσβευτές για την προώθηση μιας πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής. Η συνεργασία του επιτελικού κράτους και των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων είναι απαραίτητη για την επιτυχία των δράσεων που ξεπερνούν το οικονομικό επίπεδο και παράγουν πολιτικά αποτελέσματα".

    Τέλος, αναφερόμενος στην εντύπωση που καλλιεργήθηκε περί έντασης στις σχέσεις κυβέρνησης και επιχειρηματικού κόσμου, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε μεταξύ άλλων: "Ας μην επινοούμε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Αντίπαλοι είναι ο αναχρονισμός, η αδράνεια και η διαφθορά".

    Ε.Σ.

    [18] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΕΒΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Τις δυνατότητες συνεργασίας τους, εξέφρασαν σήμερα Θεσσαλονικείς και Αλβανοί επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανική Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

    Η αλβανική αποστολή από το Λέτσε εξέφρασε την επιθυμία ενδυνάμωσης των ήδη καλών ελληνο - αλβανικών οικονομικών σχέσεων, ενώ τα μέλη της τόνισαν ότι ενδιαφέρονται κυρίως για την εισαγωγή και εμπορία δομικών υλικών, ενδυμάτων, ηλεκτρικών συσκευών και φαρμακευτικών προϊόντων.

    Επίσης διατύπωσαν το ενδιαφέρον να συνεργαστούν με ελληνικές τεχνικές εταιρίες για την κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, καθώς και για έργα οδοποιϊας και αποχέτευσης.

    Ε.Σ.

    [19] ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Εργάτης παρασύρθηκε από εμπορική αμαξοστοιχία και βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα που απασχολούνταν σε εργασίες συντήρησης της σιδηροδρομικής γραμμής, στην περιοχή Συκοράχης Έβρου.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η αμαξοστοιχία, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε τον άτυχο εργάτη Κωνσταντίνο Βογιατζή, 50 χρόνων, την ώρα που εργαζόταν μαζί με συναδέλφους του σε γέφυρα του ΟΣΕ.

    Ο θάνατός του προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σωματείων υπαλλήλων του ΟΣΕ στη Βόρεια Ελλάδα, που με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν τη διοίκηση και ζητούν τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στις συντηρήσεις του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Γ.Χ.

    [20] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 19 Ιουνίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Δυο άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τρεις διαδοχικές εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσετσενίας το Γκουντέρμες, μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

    Αξιωματούχος από τη διοίκηση του Γκουντέρμες είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι πολλά άτομα τραυματίστηκαν και ορισμένα πέθαναν.

    Η τηλεόραση RTR μετέδωσε ότι δυο άτομα σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις αυτοκινήτων από τις οποίες η μία συνέβη έξω από δικαστικό κτίριο, η άλλη στο γραφείο του εισαγγελέα και η τελευταία σε αστυνομικό τμήμα.

    Οι αρχές ανέφεραν ότι βρήκαν και τέταρτο όχημα παγιδευμένο και κατάφεραν να το εξουδετερώσουν. Το Γκουντέρμες είναι 30 χιλιόμετρα ανατολικά από την πρωτεύουσα Γκρόζνι.

    [21] ΝΕΚΡΟΣ 25ΧΡΟΝΟΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Εικοσιπεντάχρονος στρατιώτης πέθανε, την ώρα που συνομιλούσε με συναδέλφους του, σε μονάδα πυροβολικού, στο Διδυμότειχο Έβρου και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή.

    Πρόκειται για τον Ζήση Λεοντάρη, από τα Τρίκαλα, ο οποίος -σύμφωνα με τις καταθέσεις συναδέλφων του- σε κάποια στιγμή έχασε τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο ιατρείο της μονάδας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος του άτυχου στρατιώτη επήλθε από οξύ έμφραγμα.

    Γ.Χ.

    [22] ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ 52ΧΡΟΝΟ ΑΓΡΟΤΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Καβάλας, 52χρονος αγρότης, που πυροβόλησε και σκότωσε με κυνηγετικό δίκανο συγχωριανό του, επειδή πίστευε ότι έκλεψε από το χωράφι του καλαμπόκια.

    Η δολοφονία έγινε σε αγροτική περιοχή, έξω από την Κρεμαστή Ξάνθης, τον περασμένο Οκτώβριο, με δράστη τον Χρήστο Κρουστάλη και θύμα τον 38χρονο αυτοκινητιστή Παναγιώτη Τσάκαλο, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 52χρονος θεωρούσε ότι ο Τσάκαλος είχε κλέψει τις καλαμποκιές και αποφάσισε να τον εκδικηθεί. Στη διάρκεια λογομαχίας πήρε από το τρακτέρ του το δίκανο και πυροβόλησε στην πλάτη το συγχωριανό του και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

    Στην απολογία του δεν έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια και το δικαστήριο του επέβαλε ισόβια, χωρίς να του δοθεί κανένα ελαφρυντικό. Ο 52χρονος οδηγήθηκε στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής.

    Γ.Χ.

    [23] ΣΥΝΑΥΛΙΑ Λ. ΚΗΛΑΪΔΟΝΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 19 Ιουνίου 2001 (19:56 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Ελληνας συνθέτης και τραγουδιστής Λουκιανός Κηλαϊδόνης και η ηθοποιός Αννα Βαγενά θα δώσουν συναυλία στο θέατρο Odeon στο Βουκουρέστι στις 24 και 25 Ιουνίου.

    Τον συνθέτη θα συνοδεύουν ο τραγουδιστής Νίκος Σαραγούδας και στα όργανα θα είναι η Γιασεμί Σαραγούδα και Αλκης Αραπάκης στα βιολιά και ο Μάριος Παπαδέας στο σαντούρι.

    [24] ΥΠΕΡ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ

    Βρυξέλλες, 19 Ιουνίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Σαφής πλειοψηφία υπέρ μίας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, με την προϋπόθεση της επίτευξης πολιτικής συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και τον αφοπλισμό των Αλβανών εξτρεμιστών, διαφάνηκε στη σύσκεψη των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, αν και η επίσημη απόφαση θα ληφθεί αύριο.

    Οι αντιπρόσωποι εξέτασαν την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και διαπίστωσαν ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή 3.000 ανδρών στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη, ώστε να είναι επιχειρησιακά αυτάρκης, ενώ η αρχική πρόταση αφορούσε λιγότερους άνδρες. Η δύναμη θα έχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να ολοκληρώσει την επιχείρηση επιτήρησης κατάπαυσης του πυρός και συλλογής όπλων.

    Οσον αφορά την ελληνική συμμετοχή, ο αριθμός των στρατιωτών αναμένεται να είναι μικρότερος των 800.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 19 June 2001 - 18:13:51 UTC