Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΗΜΙΤΗ
  • [03] H KEΑΔ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [05] 1η ΜΕ 4η ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 Η ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ
  • [06] ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΡΓΚΙΖΙΑΣ
  • [07] ΒΟΛΕΪ: Ο ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [08] ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Ο ΣΑΚΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [09] ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟ
  • [10] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
  • [11] ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ ΠΗΓΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • [12] Ο ΟΑΣΕ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [13] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [14] ΔΕΛΤΑ: ΜΕΡΙΣΜΑ 95 ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΟ 2000
  • [15] TO ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [16] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [17] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΧΩΡΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ
  • [18] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [19] ΟΙ "ΑΝΤΙΚ" ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [20] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΣΤΟΥΙΤΣΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ
  • [21] ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΑ NOKIA WIRELESS LAN ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA COPY
  • [22] ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [23] Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ
  • [24] ΥΠΕΧΩΔΕ: 60 ΔΗΜΟΙ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΑΒΙΤΑΤ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2001 (14:27 UTC+2)

    Εντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη FYROM εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και παράλληλα κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για υποκρισία και την Ευρωπαική Ενωση λέγοντας ότι θα έπρεπε να διασφαλίσει τουλάχιστον την ακεραιότητα της γειτονικής χώρας.

    Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας είπε ότι κυριαρχεί ομιλιτικότητα για τα εσωκομματικά και τα ενδοκυβερνητικά αλλά εκκωφαντική αφωνία για τα δραματικά γεγονότα στα Σκόπια που θα επηρεάσουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Στη FYROM βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σενάριο που έχει προαναγγελθεί και προωθείται βήμα βήμα με στόχο τη διάλυση της χώρας, το διαμελισμό της και την αμφισβήτηση των συνόρων, είπε και πρόσθεσε:"Αντί η ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί τα γεγονότα θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες και υπήρχαν δυνατότητα να πάρει πρωτοβουλίες μαζί με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία. Δυστυχώς παρακολουθούμε γύρω μας ένα σενάριο διεύρυνσης της αποσταθεροποίησης, επέκτασης της ρευστότητας, οι πιέσεις αυτών των εξελίξεων θα είναι δραματικές για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τη χώρα μας. Και σήμερα φαίνεται ότι αυτά τα μεγάλα προβλήματα της σταθερότητας, της δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, της αναδιοργάνωσης των οικονομικών και κοινωνικών δομών στις βαλκανικές χώρες δεν γίνονται ούτε με πολεμικές επιδρομές, ούτε με δήθεν ανθρωπιστικούς πολέμους, ούτε με το παιγνίδι διπροσωπίας και υποκρισίας της διεθνούς κοινότητας. Η Ε.Ε. όφειλε τουλάχιστον να διασφαλίσει αποτελεσματικά την ακεραιότητα της FYROM. Και όχι να χρησιμοποιούνται οι μισθοφόροι εξτρεμιστές του UCK τους οποίους οι ίδιοι μηχανισμοί έχουν στρατολογίσει και έχουν εκγυμνάσει ως μοχλό αποσταθεροποίησης".

    [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΗΜΙΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2001 (14:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ

    Η κυβερνητική πολιτική δεν έχει την κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ενώ υπογράμμισε ότι είναι επιζήμιο για την κοινωνία και την οικονομία το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί.

    Επέκρινε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι θέτει ψευδώνυμα και εκβιαστικά διλήμματα, σημειώνοντας ότι δεν ταιριάζει τέτοια αντιμετώπιση στην κοινωνική πλειοψηφία που επιθυμεί προοδευτικές λύσεις.

    Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο κυβερνών κόμμα ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε:"Η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι εσωτερικό παιγνίδι με συγκρουόμενα στις κλειστές πίστες και στις κλειστές διαδρομές των εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών ανταγωνισμών. Η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι επίσης παιδικό παιγνίδι με μπαζούκας που καθαρίζουν το τοπίο γύρω για να δώσουν την ψευδαίσθηση της κυριαρχίας και της επικυριαρχίας. Καμιά διακυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση. Και η πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση πρέπει να είναι γνήσιες και ειλικρινείς, να μην στηρίζονται ούτε σε παραπλανήσεις προεκλογικών υποσχέσεων, ούτε σε κατασκευές πλαστών και εκβιαστικών διλημμάτων. Σήμερα λοιπόν πράγματι η κυβερνητική πολιτική δεν έχει την κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση, πρώτον διότι προεκλογικά διαμορφώθηκε μια διαφορετική εικόνα από εκείνα τα οποία μετεκλογικά προωθούνται ως εφαρμοσμένη πολιτική και δεύτερο, διότι διαρκώς και η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν ψευδεπίγραφα συνθήματα και ψευδώνυμα εκβιαστικά διλήμματα.

    Είναι επιζήμιο και για την κοινωνία και την οικονομία αυτό το κλίμα ρευστότητας και αποδιοργάνωσης των πάντων. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θέλει προοδευτικές εξελίξεις δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση, ούτε τέτοιο εγκλωβισμό σε διλήμματα απροσδιοριστίας, αποδιοργάνωσης και ρευστότητας. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει προοδευτικές εξελίξεις, ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στην ευρύτερη κοινωνική και πολιτική Αριστερά των κοινωνική κινημάτων και της οικολογίας, αξιώνουν λειτουργία του πολιτικού συστήματος η οποία να μην παραπέμπει διαρκώς στο παρελθόν. Και οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι πια να δουν ότι πρέπει να εξασφαλίζουν στο πολιτικό σύστημα ισορροπίες. Ωστε να μην έχει κανείς τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται αυθαίρετα και αλαζονικά και επιπλέον να μπορεί να υπάρχει δημιουργικός έλεγχος και ουσιαστική εξισορρόπηση των λειτουργιών του πολιτικού συστήματος. Σήμερα λοιπόν όλα είναι πια ανοιχτά και ενδεχόμενα, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει και που θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης διότι με τέτοιους χειρισμούς στρώνει και σπρώχνει προς το δρόμο συντηρητικών αναδιπλώσεων".

    [03] H KEΑΔ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αργυρόκαστρο, 27 Ιουνίου 2001 (13:07 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας

    Σειρά σοβαρών παραβάσεων, που αλλοιώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην εκλογική περιφέρεια υπ΄ αρ. 90 στις βουλευτικές εκλογές τις 24ης Ιουνίου στην Αλβανία, καταγγέλλει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ιλιριαν Σελιμπασι ο πρόεδρος του παραρτήματος Αργυροκάστρου του Κόμματος της Ένωσης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ( ΚΕΑΔ) Δημήτρης Σιώνης.

    Συγκεκριμένα οι επιτροπές των εκλογικών κέντρων των περιοχών Άνω και Κάτω Δρόπολης αντί να παραδώσουν τις κάλπες στην εκλογική επιτροπή της περιφέρειας, όπως ορίζει η εκλογική διαδικασία, τις συγκέντρωσαν στα κέντρα των αντίστοιχων επαρχιών στα Βρυσερά και Σωφράτικα. Οι κάλπες μεταφέρθηκαν ασφράγιστες και χωρίς να συνοδεύονται από τα ανάλογα πρακτικά.

    Η ΚΕΑΔ καταγγέλλει ότι το εκλογικό υλικό νοθεύτηκε από ανθρώπους του υποψηφίου βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενώπιον του συντονιστή των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής. Στη συνέχεια οι κάλπες παραδόθηκαν ανοικτές στην εκλογική επιτροπή της περιφέρειας.

    Από το απόγευμα του Σαββάτου 23 Ιουνίου έως τα ξημερώματα της Κυριακής 24 Ιουνίου, ημέρα εκλογών, ο εν λόγω υποψήφιος βουλευτής πραγματοποίησε στο χωριό Λόγγο προεκλογική συγκέντρωση με κατοίκους της Άνω Δρόπολης, καθώς και με εντεταλμένα στα εκλογικά κέντρα της περιοχής όργανα της τάξεως.

    Τουλάχιστον δύο προεκλογικά κέντρα λειτούργησαν στα καφενεία των αντίστοιχων χωριών, όπου η ψηφοφορία διεξαγόταν παρουσία των πελατών των καφενείων που ταυτόχρονα εξυπηρετούνταν.

    Σε πολλά εκλογικά κέντρα όπως στον Άγιο Νικόλα, το Σελλειό, την Πέπελη και αλλού η ψηφοφορία διεξαγόταν εν απουσία της πλειοψηφίας των μελών των εκλογικών επιτροπών.

    Τέλος ο πρόεδρος του παραρτήματος Αργυροκάστρου ΚΕΑΔ Δημήτρης Σιώνης τονίζει στην επιστολή του ότι οι παραβάσεις αυτές του Εκλογικού Κώδικα εκθέτουν την εκλογική διαδικασία και καθιστούν άκυρο το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Δ.Ρ.

    [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Ουάσιγκτον, 27 Ιουνίου 2001 (11:20 UTC+2)

    "Εντελώς παράλογο", χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τον ισχυρισμό που πρόβαλε η οργάνωση "17 Ν" ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του βουλευτή της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκου έγινε από αμερικανικές υπηρεσίες.

    "Ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν κατά κάποιο τρόπο σε μια τρομοκρατική απόπειρα εναντίον μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου - αυτό λένε οι άνθρωποι της "17 Ν" - είναι απόλυτα και εντελώς παράλογος", δήλωσε ο κ. Μπάουτσερ. Αφού τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εισέλθει "σε κάποιου είδους συζήτηση με μια τρομοκρατική οργάνωση", ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για "να φέρουμε τους υπεύθυνους ενεργειών αυτού του είδους στη Δικαιοσύνη".

    Στα "θολά νερά"

    Στα θολά νερά του πολιτικού σκηνικού που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, ήρθε να προστεθεί και η προκήρυξη της "17 Ν". Η τελευταία δημοσιεύτηκε χτες στην "Ελευθεροτυπία" και υποδείχνει ως δράστες της βομβιστικής επίθεσης κατά του βουλευτή της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκου, τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στόχος τους ήταν να ψηφιστεί ο "τρομονόμος", αλλά και η αποδοχή του από τον πολιτικό κόσμο, υποστηρίζει η "17 Ν". Επιμένει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος της, υπογραμμίζοντας ότι τις αρχές "δεν ενδιαφέρει τόσο αν όσοι κατηγορηθούν είναι αθώοι ή ένοχοι, αν έχουν διαπράξει κάποια βίαιη ενέργεια ή όχι, αν είναι μέλη της 17 Ν, άλλης οργάνωσης ή τελείως άσχετοι, αρκεί να φυλακιστούν ορισμένοι ύποπτοι του ευρύτερου αριστερού χώρου της κοινωνικής ανατροπής με προφίλ συμβατό".

    Στη συνέχεια, αναφέρεται στους Γ. Μπαλάφα και Ε. Σκυφτούλη ως θύματα σκευωριών και τονίζει ότι "σήμερα επαναλαμβάνεται η σκευωρία που οι Αμερικάνοι ετοίμαζαν το 1995, με τη λίστα ονομάτων που δήθεν βρήκαν στα αρχεία της Στάζι και ορισμένους άλλους συνήθεις υπόπτους". Οσον αφορά τη βομβιστική επίθεση κατά του Β. Μιχαλολιάκου, υποστηρίζει ότι "η βόμβα τοποθετήθηκε από Αμερικάνους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών με συγκεκριμένο στόχο. Ηταν μια εκφοβιστική προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλη καθυστέρηση στην κατάθεση και ψήφιση του τρομονόμου, δημιουργώντας παράλληλα ευνοϊκές συνθήκες για τη συσπείρωση του πολιτικού κόσμου, την κοινή αποδοχή του από τα δυο μεγάλα κόμματα τουλάχιστον, και την υπερψήφισή του".

    Πάντως, εντυπωσιακή είναι η έλλειψη αναφοράς της "17 Ν" στις έρευνες για την υπόθεση της δολοφονίας του Σ. Σόντερς. Παρά την έντονη φημολογία για επικείμενες συλλήψεις μετά την ψήφιση του "τρομονόμου", η "17 Ν" δείχνει να μην ανησυχεί για τις έρευνες σαν να μην μπορεί να την ...ακουμπήσει κανείς.

    Με αφορμή την προκήρυξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, δήλωσε χτες ότι "η προσπάθειά μας για την εξάλειψη της τρομοκρατίας είναι δεδομένη. Για το σκοπό αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας συνεχίζουν τις προσπάθειές τους και συνεργάζονται με αντίστοιχες υπηρεσίες και άλλων χωρών".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης δήλωσε ότι "όταν παρασυρόμαστε (από τέτοιες ενέργειες) και δίνουμε στους διωκτικούς μηχανισμούς δυνατότητες πέραν των ασφαλιστικών δικλείδων που οφείλουμε να έχουμε για τη δημοκρατία και τον πολίτη, τότε έχουμε μπει σε έναν ολισθηρό δρόμο".

    Εξαλλου, ο βουλευτής της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκος είπε ότι "δεν προτίθεμαι να νομιμοποιήσω τους τρομοκράτες, κάνοντας διάλογο μαζί τους", ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, τόνισε ότι "δε σχολιάζω την προκήρυξη. Γνωρίζετε την πάγια θέση μου για το οργανωμένο έγκλημα".

    [05] 1η ΜΕ 4η ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 Η ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

    Τορόντο, 27 Ιουνίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Στο Kingston του Οντάριο θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση των 76 Κοινοτήτων της Ιεράς Μητρόπολης Καναδά. Στη φετινή συνέλευση θα εγκρίνει το νέο καταστατικό των κοινοτήτων, ενώ παράλληλα θα συνεδριάσουν η συνέλευση των Φιλόπτωχων Αδελφοτήτων Καναδά, οι άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Νεολαία και η Αδελφότητα Ελληνορθοδόξων Καναδά.

    Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση του Καναδά είναι το ανώτατο Νομοθετικό Σώμα της

    Εκκλησίας μας στη χώρα αυτή και συνέρχεται κάθε δύο χρόνια.

    Η επίσημη έναρξη των εργασιών της συνέλευσης θα γίνει την Κυριακή 1η Ιουλίου

    με Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καναδά, Σωτηρίου.

    Δ.Ρ.

    [06] ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΡΓΚΙΖΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2001 (21:08 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Επαφές με την ηγεσία της ΓΓΑΕ και το ΕΙΥΑΠΟΕ πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Καζακστάν και Κιργκιζίας "Φιλία", Παύλος Θεοδωρίδης.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Θεοδωρίδης τόνισε ότι η κατάσταση για τους περίπου 17.000 Έλληνες των δύο χωρών παραμένει δύσκολη, όπως άλλωστε και για όλους τους άλλους πολίτες.

    "Πολλά είναι τα προβλήματά μας, τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε σε συνεργασία με τη ΓΓΑΕ και το ΕΙΥΑΠΟΕ", είπε ο κ. Θεοδωρίδης. "Πρώτα απ΄ όλα μας

    απασχολεί το θέμα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 16 δάσκαλοι της ομογένειας για τις ανάγκες στο Καζακστάν και την Κιργκιζία. Από αυτούς έχουν μείνει μόνο δέκα, οι υπόλοιποι κατέβηκαν στην Ελλάδα με τη λήξη της τριετούς σύμβασης.Τώρα αναμένουμε απάντηση για την εκπαίδευση 8 νέων δασκάλων".

    Σημειώνεται ότι στα βραδινά και Σαββατιανά τμήματα διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αλμα Ατι απασχολούνται 5 δάσκαλοι για 130 παιδιά και ενηλίκους. Μαθήματα ελληνικής γλώσσας παραδίδονται οργανωμένα στις πόλεις Παμφίλοβο, Καραγκαντά, Τεμερτάλ, Ταράς και Σεμκέν, ενώ στην Κιργκιζία μόνο στην πρωτεύουσα Μπισκέκ. Επίσης είναι οργανωμένα δύο χορευτικά συγκροτήματα και χορωδίες.

    Ο κ. Θεοδωρίδης επισημαίνει και την ανάγκη επίσπευσης της ίδρυσης δύο Ιατρικών

    Κέντρων του ΣΑΕ στην Αλμα Ατι και το Τεμερτάλ, που θα ανακουφίσουν τους Έλληνες στο Καζακστάν.

    "Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και με την επικοινωνία. Αισθανόμαστε αποκομμένοι από την Ελλάδα και τους Έλληνες της διασποράς. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μας υποσχέθηκε ότι θα μας προμηθεύσει με κομπιούτερ. Θέλουμε να εκδώσουμε και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, για να πληροφορείται ο ελληνισμός τα νέα της Ελλάδα και για θέματα που μας αφορούν άμεσα", επισημαίνει ο κ. Θεοδωρίδης.

    Στα φετινά προγράμματα φιλοξενίας της ΓΓΑΕ θα λάβουν μέρος 130 παιδιά ηλικίας 9

    έως 12 ετών.

    Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή στο Καζακστάν ζουν 12.700 πολίτες ελληνικής

    καταγωγής.

    [07] ΒΟΛΕΪ: Ο ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Ο Χρύσανθος Κυριαζής είναι και τυπικά ο νέος παίκτης στον Ολυμπιακό. Ο παίκτης του βόλεϊ εγκατέλειψε μετά από τρία χρόνια τον Ηρακλή και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. "Το να παίξει σε μια πολύ μεγάλη ομάδα ένας παίκτης είναι όνειρο. Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ που θα συνεχίσω στον Ολυμπιακός", τόνισε ο Κυριαζής που ετοιμάζει τα πράγματά του για την Αθήνα.

    Ο 29χρονος ακραίος προτίμησε τον Ολυμπιακό, αγνοώντας τις υπόλοιπες ομάδες που τον ήθελαν. Ο ίδιος εξήγησε την συγκεκριμένη του απόφαση. "Είχα πολλές προτάσεις και σκέφτηκα πολύ πριν αποφασίσω. Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής εδώ και πολλά χρόνια και αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση".

    [08] ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Ο ΣΑΚΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Αρης και Ηρακλής σφάζονται στα πόδια του Ντράγκαν Σάκοτα... Ο τελευταίος αφού θα μελετήσει τις δύο προτάσεις θα αποφασίσει για το μέλλον της καριέρας του. Όλα αυτά ελάχιστες ώρες μετά το διαζύγιο της Ενωσης με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς. Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ πάντως αναφέρουν ότι ο Ντράγκαν Σάκοτα είναι ο νέος προπονητής της Ενωσης...

    Ασχετα αν ο κ. Σάκοτα θα καθίσει στον πάγκο της ομάδας ή όχι, ο Τούρκος άσος Ιμπραήμ Κουτλουάι θα έχει αύριο το μεσημέρι συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ ΑΕΚ Γιάννη Γρανίτσα για την ανανέωση ή μη του συμβολαίου του.

    [09] ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Η υποχρεωτική και προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες είναι αντίθετη στο σύνταγμα και παραβιάζει σχετικό άρθρο περί θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ θέτει σε κίνδυνο τη θρησκευτική ισότητα, αποφάσισε σήμερα η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με 29 έναντι 12 ψήφους.

    Σύμφωνα με το Δικαστήριο η αναγραφή του θρησκεύματος είναι αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    Σε άλλη απόφασή της έκρινε ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ιθαγένειας στις ταυτότητες, γιατί χρησιμοποιούνται ως ταξιδιωτικά έγγραφα και η αναγραφή της επιβάλλεται από τις κοινοτικές οδηγίες περί ελεύθερης διακίνησης των πολιτών.

    [10] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 27 Ιουνίου 2001 (20:48 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γιουγκοσλαβίας αύριο αναμένεται να αποφανθεί για την εγκυρότητα και συνταγματικότητα του κυβερνητικού διατάγματος για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την έκδοση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Προχθές οι δικηγόροι του Μιλόσεβιτς κατέθεσαν προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του διατάγματος. Ομάδα νομικών του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος προσέφυγε επίσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο από το οποίο ζητά να κρίνει τη συνταγματικότητα του διατάγματος.

    Ο δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αραντέλ Μαρκίτσεβιτς σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta τόνισε ότι το Δικαστήριο έλαβε και από άλλες πλευρές προσφυγές εναντίον του διατάγματος, μεταξύ άλλων από ομάδα 51 καθηγητών της Νομικής Σχολής του Βελιγραδίου.

    Ο κ. Μαρκίτσεβιτς είπε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει αποφασίσει πότε θα εξετάσει τις προσφυγές.

    Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σερβίας Ζόραν Ιβόσεβιτς δήλωσε από την πλευρά του ότι το διάταγμα για τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν είναι νόμος αλλά χρησιμοποιείται για να εφαρμοστεί ο νόμος. Πρόσθεσε ότι υπάρχει καταστατικό του Δικαστηρίου της Χάγης που υιοθέτησε ο ΟΗΕ τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι στο καταστατικό υπάρχουν κοινώς αποδεκτοί κανόνες του διεθνούς δικαίου".

    Η συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 12 το μεσημέρι. Στη συνεδρίαση το Δικαστήριο θα κρίνει τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του διατάγματος με βάση τις προσφυγές και πρωτοβουλίες που έχουν κατατεθεί.

    [11] ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ ΠΗΓΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Την πρώτη του επαφή με το νέο γήπεδο της ομάδας του είχε το απόγευμα ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο Κύπριος παίκτης συζήτησε με τον προπονητή Γιάννη Κυράστα και είχε και μία πρώτη γνωριμία με τους νέους του συμπαίκτες.

    Το παρών στην Παιανία έδωσαν όλοι οι παίκτες οι οποίοι θα φορέσουν τη φανέλα της πράσινης ομάδας.

    Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Γιώργου Καραγκούνη βρίσκεται η Ουντινλέζε, μετά την επίσημη πρόταση που έκανε στην ομάδα του "τριφυλλιού". Η διοίκηση της Ουντινέζε, απέστειλε εκπρόσωπο της στην Αθήνα, ο οποίος κατέθεσε πρόταση ύψους 1,5 δισ. δρχ προκειμένου να εντάξει τον Γιώργο Καραγκούνη στο έμψυχο δυναμικό της. Παράλληλα η ιταλική ομάδα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της όχι μόνο στον Καραγκούνη, αλλά και σε άλλους παίκτες, όπως είναι ο Δημήτρης Ναλιτζής και ο Στέλιος Βενετίδης.

    [12] Ο ΟΑΣΕ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 27 Ιουνίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα συναντήθηκε με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις εθνικές μειονότητες Μαξ βαν ντερ Στουλ στα Σκόπια και συζήτησαν την επίλυση της κρίσης στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

    Ο κ. Βαν ντερ Στουλ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια στον πολιτικό διάλογο στην ΠΓΔΜ για να λυθούν όσα ζητήματα εκκρεμούν και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες της χώρας Σλάβοι, Τούρκοι, Αλβανοί και Σέρβοι να βρουν λύσεις για μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Μαξ βαν ντερ Στουλ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τα Σκόπια ξανά ως σύμβουλος στην ομάδα του Χαβιέρ Σολάνα, επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ και του Φρανσουά Λεοτάρ, ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στα Σκόπια.

    Ο.Κ.

    [13] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Συνέντευξη τύπου εφ' όλης της ύλης, έδωσε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Νεφέλη" του Πανοράματος, η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τοποθετήθηκαν σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον ΠΑΟΚ ο πρόεδρος Πέτρος Καλαφάτης και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Κούδας, οι οποίοι ήταν στο πάνελ των ομιλητών, ενώ εξηγήσεις όταν του ζητήθηκε έδωσε ο οικονομικός υπεύθυνος της εταιρείας Νίκος Βλάχος.

    "Είμαστε διοίκηση με ημερομηνία λήξεως", ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Πέτρος Καλαφάτης, ο οποίος διευκρίνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του πλαισίωσαν αυτή τη διοίκηση γιατί: α) υπήρχαν πολύ σημαντικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπισθούν β) είναι σε διαδικασία υλοποίησης η συμφωνία για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και γ) υπήρχε η δέσμευση του μεγαλομετόχου ότι το οικονομικό είναι θέμα που αφορά τον ίδιο και αντιμετωπίζεται από τον ίδιο.

    Συνεχίζοντας τόνισε ότι η συμφωνία με τον κ. Βλάση Τσάκα για την μεταβίβαση του 54% του πλειοψηφικού πακέτου είναι υπαρκτή και ότι μετείχε και ο ίδιος στη σύνταξη των όρων της συμφωνίας. Απέκρουσε τον χαρακτηρισμό "αχυράνθρωπους", που έδωσε στη διοίκηση τέως παράγοντας σε ραδιοφωνική εκπομπή δηλώνοντας ότι είχε να φανεί πάνω από 15 χρόνια και πάλι καλά θα κάνει να εξαφανιστεί δια παντός κι αυτό γιατί τη διοίκηση απαρτίζουν άνθρωποι που μάτωσαν για τον ΠΑΟΚ και πονούν για τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουν και είχαν τη δύναμη να τον αναλάβουν στις πιο κρίσιμες στιγμές του. Ο κ. Καλαφάτης απαντώντας στις προτροπές να παραιτηθεί η διοίκηση είπε ότι "θα ισοδυναμούσε με καταστροφή" κι ο ίδιος και η διοίκηση θα αντιμετώπιζε την οργή των φιλάθλων ότι συνετέλεσαν σ' αυτήν την καταστροφή κι ανέφερε χαρακτηριστικά τις επικείμενες εκλογές της ΕΠΑΕ όπου για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ θα έχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, της κλήρωσης του κυπέλλου, την κλήρωση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και την προκήρυξη που πρέπει να υπογράψει ο ΠΑΟΚ και πλείστα όσα θέματα που τρέχουν και θέλουν αντιμετώπιση.

    Αναφερόμενος στο αυριανό συλλαλητήριο των οπαδών του ΠΑΟΚ είπε ότι θα προτιμούσε να τεθεί το θέμα οικογενειακά και να ασκηθούν κι άλλες πιέσεις εκτός από αυτές που ασκεί η διοίκηση του, ότι σε άλλη περίπτωση θα ήταν μαζί με τους διαδηλωτές γιατί δεν υπάρχει τίποτε που να τον χωρίζει από αυτούς, εκφράζοντας την ευχή όλα να κυλήσουν ομαλά.

    Ο αντιπρόεδρος της διοίκησης Γιώργος Κούδας αναφέρθηκε στις δυο προϋπόθεσεις που έθεσε για να μετάσχει της διοίκησης: να μείνει ο Μπάγιεβιτς και να λυθεί το ιδιοκτησιακό. Το πρώτο είπε λύθηκε. Το δεύτερο και δεν έχει σημασία άμα είναι με υπαιτιότητα ή όχι του μεγαλομετόχου βαδίζει αργά. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που τα παρατούν στην πρώτη δυσκολία και ότι ο ΠΑΟΚ τώρα έχει ανάγκη της παρουσίας τους γιατί το οικονομικό δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί ένα σωματείο κι υπάρχουν θέματα που απαιτούν λύση και γι' αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία της διοίκησης. Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα παραχώρησης παίκτη και ποια είναι η δική του θέση είπε ότι είναι συνισταμένη τριών παραγόντων: του προπονητή, του ιδιοκτήτη και της διοίκησης που θα σταθμίσει το πόσο αυτή θα είναι επωφελής για την ομάδα. Τόνισε όμως ότι δεν θα δεχτεί ο ίδιος να προσυπογράψει απόφαση που θα αποθηκεύσει το μέλλον του ΠΑΟΚ. Σε ερώτηση-παρατήρηση ότι τα τρία θέματα που έθεσε ο κ. Καλαφάτης αντιμετωπίζονται μόνο την παρουσία προεδρείου επειδή αναφέρθηκε το όνομά του, παρενέβη ο διευθυντής της ΠΑΕ Σίμος Λάζαρης ο οποίος είπε ότι: "καμιά εκπροσώπηση δεν είναι μόνιμη αν δεν υπάρχει απόφαση διοικητικού συμβουλίου, όπως επίσης καμία θέση δεν διεκδικείται στην ΕΠΑΕ χωρίς να υπάρχει μέλος της διοίκησης και απόφαση εκπροσώπησης".

    Επανερχόμενος ο κ. Καλαφάτης ότι η διοίκηση του έχει ημερομηνία λήξης είπε ότι προκηρύχθηκαν εκλογές, οι οποίες θα γίνουν ως το τέλος Ιουλίου με θέμα την εκλογή νέας διοίκησης και έως τότε η διοίκηση του θα έχει υπηρεσιακή μορφή.

    Σ' ότι αφορά τη συμφωνία με τον κ. Βλάση Τσάκα, ο Νίκος Βλάχος είπε ότι η συμφωνία "τρέχει", αν και ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι προκαταβολές και πρέπει σύμφωνα μ' όσα περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή να ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις της έως τις 20 Ιουλίου. Τόνισε ακόμη ότι η συμφωνία έχει υπογραφεί με τον κ. Βλάση Τσάκα. Ο οικονομικός υπεύθυνος της ΠΑΕ είπε ότι πληρωμές παικτών θα αρχίσουν από αύριο και η πρώτη τους φάση θα ολοκληρωθεί ως την Τρίτη κι ακόμη ότι πληρωμές θα υπάρξουν και στη συνέχεια έτσι ώστε όλοι οι παίκτες ικανοποιημένοι να αρχίσουν την προετοιμασία τους.

    [14] ΔΕΛΤΑ: ΜΕΡΙΣΜΑ 95 ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΟ 2000

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 95 δρχ. ανά μετοχή για τη χρήση 2000 ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΛΤΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Η διοίκηση εκτιμά ότι για τη χρήση του 2003 ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει τα 250 δισ. δρχ. και κέρδη τα 25 δισ. δρχ.

    Σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 152,6 δισ. δρχ. και τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 18 δισ. δρχ. Το 1999, τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 126,5 δισ. δρχ. και 17,6 δισ. δρχ. ενώ για το 2001, η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 10% και τα κέρδη της τουλάχιστον κατά 7%.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Δ. Δασκαλόπουλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι η συμπεριφορά της μετοχής της εισηγμένης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των οικονομικών στοιχείων της, της ηγετικής θέσης που κατέχει στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του δυναμισμού που επιδεικνύει στην ανάπτυξή της και της ποιότητας των ανθρωπίνων πόρων της.

    [ΔΚ]

    [15] TO ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο Πέμπτη πανηγυρικά το Παγκόσμιο Challenger γυναικών μπιτς βόλεϊ στο Ξυλόκαστρο, που φιλοξενεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διεθνή τη διοργάνωση, ενώ από 4-8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και το Παγκόσμιο Challenger ανδρών. Τόσο η διοργάνωση των γυναικών, όσο και των ανδρών αποτελούν τον προπομπό για την ανάληψη Open του Παγκοσμίου Σιρκουϊ, που θα αποτελέσει δυνατό τεστ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Από αύριο και μέχρι την Κυριακή 1 Ιουλίου, όταν και θα γίνει ο τελικός, που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΤ-1, θα διεξαχθεί η διοργάνωση των γυναικών και το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν. Στο κυρίως ταμπλό, εκτός από την Εθνική ομάδα των Έφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου, με τα χρώματα της Ελλάδας θα αγωνιστούν και οι Θάλεια Κουτρουμανίδου-Κατερίνα Νικολαϊδου, Ροδή Ορδουλίδου-Ελευθερία Κούκου. Επίσης, οι ομάδες των Κίτσου-Θεοδώρου, Χούντα-Σκουλά, Βασιλάκη-Πλαγιάννακου, Τσιαρτσιάνη-Σάκκουλα και Λαζαρίδου-Νικολού θα παίξουν αύριο Πέμπτη μεταξύ τους (ελληνικά προκριματικά) και οι 2 από τις 5 ομάδες θα πάρουν το εισιτήριο για το κυρίως ταμπλό.

    Όπως δήλωσε και στη συνέντευξη Τύπου η Έφη Σφυρή "στόχος της ομάδας είναι να μπούμε στην οκτάδα και μετά βλέπουμε. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί το επίπεδο φέτος είναι πολύ ανεβασμένο σε σχέση με την περσινή χρονιά και φαβορί είναι οι δύο κινέζικες ομάδες και η αμερικάνικη των Γουντ/Μπραγκάντο που πραγματοποιούν σπουδαίες εμφανίσεις στο παγκόσμιο σιρκουϊ. Πέρυσι έχασα πέντε τουρνουά και αυτό είχε σαν συνέπεια να κατρακυλίσουμε στην παγκόσμια κατάταξη και να έχουμε τους μισούς βαθμούς".

    Από την πλευρά της η Βάσω Καραντάσιου τόνισε: "Ο κόσμος έχει συνηθίσει να μας βλέπει σε τελικούς, αλλά φέτος τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, λόγω των σπουδαίων συμμετοχών. Ζήσαμε πολύ ωραίες στιγμές στο Ξυλόκαστρο και θα προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε τις περσινές και προπέρσινες επιτυχίες".

    Οι προκριματικοί αγώνες αρχίζουν αύριο το πρωί, την Παρασκευή θα αρχίσουν τα παιχνίδια του κυρίως ταμπλό (40 αγώνες), που θα συνεχιστούν και το Σάββατο (18 αγώνες), ενώ οι ημιτελικοί και ο τελικός θα γίνουν την Κυριακή.

    Όσον αφορά στα έπαθλα, θα μοιραστεί το ποσό των 60.000 δολαρίων σε άνδρες και γυναίκες (30.000 $ για τους άνδρες και 30.000 $ για τις γυναίκες).

    [16] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βερολίνο, 27 Ιουνίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία στην οποία συνιστά στους πολίτες της να μην μεταβαίνουν στην ΠΓΔΜ εξαιτίας της κρίσης που επικρατεί στη χώρα.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν ζήτησε από τους Γερμανούς που είναι στην ΠΓΔΜ να εγκαταλείψουν τη χώρα και πρόσθεσε ότι η γερμανική πρεσβεία στα Σκόπια είναι σε επαφή μαζί τους.

    Ο.Κ.

    [17] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΧΩΡΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2001 (20:20 UTC+2)

    "Η χώρα οδηγείται κάθε μέρα και περισσότερο σε ακυβερνησία. Τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών, έχουν οδηγήσει σε αποδιοργάνωση και της χώρας, αλλά και του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος. Γι' αυτό χρειάζεται, εδώ και τώρα, ριζική αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη με απασχόληση και κοινωνική προστασία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    "Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, που απαιτούν αλλαγή πολιτικής και εθνική συνεννόηση. Κυρίως, όμως, απαιτούν την ύπαρξη μιας κυβέρνησης, η οποία - έξω από διαπλοκές και συμφέροντα μεγάλων οικονομικών παραγόντων - να έχει πρόγραμμα και πολιτική, που να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες αξίες και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας. Αυτά δεν υπάρχουν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό δεν χρειάζονται επισπεύσεις συνεδρίων, αλλά ενεργοποίηση του λαού και αλλαγή πολιτικής προς προοδευτική κατεύθυνση", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ετοιμότητα του κόμματος του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ανέφερε ότι το ΔΗΚΚΙ είναι έτοιμο να συμμετάσχει αυτόνομα και οργανωμένα στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

    [18] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Αποχαιρετιστήρια συνάντηση είχαν σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ο υπουργός, Γιώργος Πασχαλίδης, και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Νίκολα Μπέρνς, ο οποίος ήρθε για τελευταία φορά στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα αυτή, αφού σύντομα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα αναλάβει καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, καθώς και θέματα επενδύσεων στη βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Ο κ.Πασχαλίδης επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά τις εξελίξεις στη FYROM, για εδαφική ακεραιότητα της χώρας, μη αλλαγή των συνόρων και ειρηνική - πολιτική λύση στο πρόβλημα, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Αμερικανός πρέσβης.

    Ο κ.Μπερνς εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, ενώ διέψευσε ότι οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές εγκαταλείπουν την πρεσβεία στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν οι ΗΠΑ αφορά μόνο τους πολίτες της. "Εργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάτασταση στην ΠΓΔΜ και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ. Πιστεύουμε ότι ένοπλοι επαναστάτες δεν θα έπρεπε να δρουν στη χώρα" τόνισε.

    Σχετικά με τις τις επενδύσεις στη βόρειο Ελλάδα και στα Βαλκάνια, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην περαιτέρω οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Ο κ.Πασχαλίδης αναφέρθηκε σε σχέδιο ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να συνεχιστεί, και πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη έχει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ο κ.Μπερνς προέβλεψε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην περιοχή, καθώς επίσης ότι Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή προκήρυξη της "17 Ν" για την επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ, Β. Μιχαλολιάκου, ο κ.Μπερνς έκανε λόγο για "παράλογες κατηγορίες που δεν μπορεί να πιστέψει κανείς", και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ξεχάσουν τους Αμερικανούς που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα, όπως ο στρατιωτικός ακόλουθος, Γουίλιαμ Νορντίν, πριν 13 χρόνια, για τον οποίο τελέστηκε μνημόσυνο σήμερα. Ωστόσο, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει σημαντικά μέτρα κατά της τρομοκρατίας τον τελευταίο χρόνο, τα οποία στηρίζει η χώρα με στόχο την εξάλειψη του προβλήματος.

    Ο κ.Πασχαλίδης προσέφερε ως δώρο στον Αμερικανό πρέσβη το καράβι του Οδυσσέα και του ευχήθηκε "να βρει κάποια μέρα τη δική του Ιθάκη", ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ.Μπερνς θα είναι το ίδιο αποτελεσματικός και στα νέα του καθήκοντα, καθώς και ότι "θα παραμείνει φίλος και πρέσβης της Ελλάδας στο εξωτερικό".

    Ο κ. Μπερνς ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συνεργασία τους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σημαντικές φιλίες που απέκτησε στην Ελλάδα, αλλά και για τη φιλοξενία που του προσφέρθηκε.

    [19] ΟΙ "ΑΝΤΙΚ" ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Το συγκρότημα των "ANTIQUE", η νεολαία της Θεσσαλονίκης και η νεολαία των πέντε Ηπείρων δίνουν ραντεβού το Σάββατο στην Καλαμαριά. Στις 8.30 το βράδυ στην τελετή έναρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος Αρσης Βαρών εφήβων - νεανίδων που θα γίνει στην πλάζ της Αρετσού. Μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στους νέους, μια μεγάλη προσφορά της Αρσης Βαρών με πολλές εκπλήξεις περιμένει όσους θα βρεθούν στην εκδήλωση.

    Η οργανωτική επιτροπή του παγκοσμίου πρωταθλήματος έδωσε χθές συνέντευξη τύπου και αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της εκδήλωσης. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και της οργανωτικής επιτροπής Γιάννης Σγουρός δήλωσε ότι "είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που όμως θα στεφθεί με επιτυχία." Και συνέχισε:

    "Καλούμε όλους τους φιλάθλους και ιδιαίτερα την νεολαία της Θεσσαλονίκης να παραβρεθούν στην πλάζ της Αρετσού και να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετάσχει το ελληνικό συγκρότημα "ANTIQUE".

    Η οργάνωση της τελετής έναρξης σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Θεσσαλονίκης, την οποία μας παραχώρησε γενναιόδωρα ο δήμος της Καλαμαριάς, έχει στόχο να φέρει κοντά τους νέους της Θεσσαλονίκης με τους νέους αθλητές και αθλήτριες από τις πέντε Ηπείρους.

    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της εκδήλωσης λέγοντας "Είναι μεγάλη τιμή που η οργανωτική επιτροπή της Αρσης Βαρών εμπιστεύθηκε στον δήμο μας την τελετή έναρξης. Μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τέτοια γεγονότα και θα προσπαθήσουμε να είμαστε η "καλή-μεριά" της Θεσσαλονίκης. Με την εκδήλωση αυτή πραγματικά θα λάμψει ο δήμος μας. Το συγκρότημα των "ΑNTIKQUE" θα βρίσκεται σε πλωτή εξέδρα μέσα στην θάλασσα, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, ενώ έχουμε κάνει ότι καλύτερο μπορούμε για να παρακολουθήσει από την παραλία ο κόσμος την εκδήλωση. Θα υπάρχουν παράλληλα και άλλες εκπλήξεις, ενώ θα ακολουθήσει λαική βραδιά, μετά το συναυλία των "ANTIQUE."

    Ο εκπρόσωπος της εταιρίας "Κοινοπραξία AMPHITRION HOLIDAYS TRIA ENA TRAVEL" Γιώργος Παπουτσής επεσήμανε ότι "καταφέραμε να πετύχουμε την πρώτη επίσημη συναυλία του συγκροτήματος στην Ελλάδα να συνδιαστεί με την έναρξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου. Η Αρετσού είναι καταπληκτικό μέρος, το συγκρότημα θα κάνει περίπου μία ωρα πρόγραμμα και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά."

    Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ακόμη ο γενικός γραμματέας της Αρσης Βαρών Νίκος Σκιαδάς και το μέλος της ομοσπονδίας Αντώνης Ταμουτσίδης, που κάλεσαν από την πλευρά τους την νεολαία της Θεσσαλονίκης να παραβρεθεί στην εκδήλωση, ευχαριστώντας τον δήμο Καλαμαριάς για την συμβολή του σ αυτή την προσπάθεια.

    [20] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΣΤΟΥΙΤΣΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ

    Βελιγράδι, 27 Ιουνίου 2001 (20:13 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Το κόμμα του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS) ενδέχεται να κατέλθει ανεξάρτητο στις επόμενες εκλογές δήλωσε ο ΓΓ του προέδρου Κοστούνιτσα και μέλος του προεδρείου του DSS Φίλιπ Γκολούμποβιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Danas".

    "Ολες οι πολιτικές αναλύσεις δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρξει συρρίκνωση του πολιτικού σκηνικού στη Σερβία", αναφέρει ο κ. Γκολούμποβιτς και εκτιμά ότι το DSS εφόσον είναι στην εξουσία οφείλει να αποδείξει στους ψηφοφόρους ότι στους τομείς στους οποίους συμμετέχει πέτυχε τους στόχους για τους οποίους δεσμεύθηκε.

    Στο μεταξύ ένας από τους ιδρυτές του DSS προέβλεψε ότι η DOS θα χωριστεί σε τρεις πολιτικούς σχηματισμούς και ότι τόνισε ότι το DSS είναι σε θέση να συμμετάσχει ανεξάρτητο στις επόμενες εκλογές.

    Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε χθες στους δημοσιογράφους ο βουλευτής του κόμματος Ντράγκαν Γιόσιτς, επισημαίνοντας ότι "στις επόμενες εκλογές είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, είτε σε επίπεδο δημοκρατιών, το DSS θα κατέλθει ανεξάρτητο".

    Ο κ. Γιόσιτς παρατήρησε ότι η DOS έχει εκτελέσει την αποστολή για την οποία συγκροτήθηκε και ότι το DSS ως σοβαρό πολιτικό κόμμα στο μέλλον θα λειτουργεί αυτόνομα.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς εκτίμησε από την πλευρά του ότι δεν είναι τραγικό το να εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτόνομης πορείας και υπογράμμισε ότι είναι ικανοποιημένος για το ότι η DOS από πολιτικός συνασπισμός που δημιουργήθηκε για να απομακρύνει το καθεστώς Μιλόσεβιτς, έγινε συνασπισμός ικανός να κυβερνά τη χώρα.

    Ο κ. Τζίντζιτς είπε ότι δεν θα ήταν καλό να προκηρυχθούν εκλογές με αφορμή την κρίση στο ομοσπονδιακό επίπεδο και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει σύντομα εκλογές στη Σερβία, καθώς στη DOS δεν υπάρχουν διαφωνίες παρά μόνο πρόσκαιρα προβλήματα.

    Πάντως ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και κάλεσε όλους τους πολιτικούς παράγοντες της Σερβίας του Μαυροβουνίου να αρχίσουν διάλογο για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

    [21] ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΑ NOKIA WIRELESS LAN ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA COPY

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Τη διαχείριση και διακίνηση των πρωτοποριακών προϊόντων Nokia Wireless Lan (Ασύρματα Προϊόντα Δικτύωσης) στην ελληνική αγορά ανακοίνωσε η Alpha Copy.

    Τα Wireless Lan ανήκουν στην κατηγορία ειδικών προϊόντων της Nokia και αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις νέες τεχνολογίες. Ετσι, με τα νέα αυτά προϊόντα ασύρματης δικτύωσης η Alpha Copy προσφέρει λύσεις που παρέχουν υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και δίνει τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης με ένα εταιρικό δίκτυο μέσω του Διαδικτύου. Το αποτέλεσμα είναι η κατάργηση των καλωδίων που χρησιμοποιούνται για τη διασύνδεση των υπολογιστών ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την παροχή νέων υπηρεσιών.

    Τα Nokia Wireless Lan παρέχουν εύκολη, ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο μέσω ασύρματων συνδέσεων 11mbit/s ευρείας ζώνης, επιτρέποντας στους εταιρικούς χρήστες να συνδέονται με το περιβάλλον του γραφείου τους από απόσταση.

    [22] ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλες, 27 Ιουνίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για την κρίση στην ΠΓΔΜ αλλά δεν θα συμμετέχει στο διάλογο σλαβικών και αλβανικών κομμάτων της χώρας, ανακοίνωσε αξιωματούχος της Συμμαχίας.

    Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να διευκολύνει την υλοποίηση κάποιας ικανοποιητικής λύσης αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαπραγματεύσεις.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον είπε χθες ότι η πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση και καταδίκασε τη βία των αλβανών ανταρτών.

    Ο.Κ.

    [23] Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Για την απασχόληση την κοινωνική πολιτική και την επιχειρησιακή ανταγωνιστικότητα, μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνο-ολλανδικός Εμπορικής και Βιομηχανικός Σύνδεσμος στο ξενοδοχείο "Χίλτον".

    Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε στην ομιλία του ότι η χώρα μας, παρά την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει, έχει σημαντικά ελλείμματα τόσο σε όρους ανταγωνιστικότητας, όσο και σε όρους κοινωνικού κράτους, τα οποία οδηγήθηκαν σε αποσταθεροποίηση από τις συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

    Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας μας τα τελευταία χρόνια ήταν η σημαντική μείωση του συγκρουσιακού χαρακτήρα στην οικονομία και την κοινωνία, η επικράτηση συναινετικών λογικών και η συνένωση κοινωνικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της επίτευξης μεγάλων στόχων.

    Ωστόσο, τόνισε το στοιχείο αυτό υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί κάτω από την πίεση διαφόρων παραγόντων, όπως η εμπέδωση της αντίληψης, ότι μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, μπορούμε να προχωρήσουμε παραβλέποντας βασικές ισορροπίες, η δημιουργία της αίσθησης ότι είμαστε μια οικονομία με ισχυρή παραγωγική βάση, η οποία μας επιτρέπει να αποκτήσουμε επίπεδα ποιότητας ζωής και ευημερίας αντίστοιχα με τα μέσα ευρωπαϊκά και η εκτίμηση ότι η επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, με πιο τυπική περίπτωση το ασφαλιστικό, δημιουργεί κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και τις κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Γιαννίτσης, επισήμανε ότι η χώρας μας γνωρίζει τα 5 τελευταία χρόνια ρυθμούς μεγέθυνσης που κινούνται πλέον σημαντικά πάνω από προγενέστερα επίπεδα και ξεπερνούν ουσιαστικά το μέσο όρο στην Ε.Ε, οι επενδύσεις στο διάστημα 1997-2000 αυξήθηκαν με 9,1% ετήσιο ρυθμό σε σταθερές τιμές (πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ:4,3%) και η χώρα μας βελτίωσε σημαντικά τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη ως προς το δείκτη ανταγωνιστικότητας, καταλαμβάνοντας την την 34η θέση, έναντι της 41ης που κατείχε το 1999 και της 44ης το 1998.

    Πρόσθεσε, δε, ότι αν θέλουμε μέσα στην ΟΝΕ να πετύχουμε ανάπτυξη, συνθήκες κοινωνικής εμπιστοσύνης και οικονομικού δυναμισμού, πρέπει να δούμε τι απαντήσεις δίνουμε σε τρία σημαντικά ζητήματα, πως δημιουργούμε όρους αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, και των νέων κανόνων παιχνιδιού που δημιουργούν ανάπτυξη, πως χειριζόμαστε την αναδιανομή ευκαιριών, εισοδημάτων και πλούτου στις συνθήκες που δημιουργούνται και πως δημιουργούμε μηχανισμούς διασφάλισης της απασχόλησης και προσαρμογής των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας.

    Οσον αφορά το ασφαλιστικό, επισήμανε την ανάγκη βιώσιμων και μακροχρόνιων λύσεων στο ασφαλιστικό πρόβλημα που οφείλεται στην ηθική και δίκαιη απαίτηση να μην φορτωθούν οι μέλλουσες και οι σημερινές γενιές εργαζομένων με ένα δυσβάσταχτο βάρος συντήρησης του μη ενεργού πληθυσμού, δηλαδή των μελλοντικών και των σημερινών συνταξιούχων, στην αναγκαιότητα, τα ασφαλιστικά ελλείμματα και ο τρόπος κάλυψής τους να μην συνεπάγονται αρνητικές επιδράσεις στην απασχόληση και στην ανεργία μέσω μιας επιβράδυνσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης και στη σημασία του ασφαλιστικού ως εργαλείου πολιτικής ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό.

    ". Η κυβέρνηση θα επιδιώξει στους επόμενους μήνες την εξεύρεση συναινετικών λύσεων. Πιθανόν πολλοί να θέλουν να αποφύγουν τη συμμετοχή τους στις ευθύνες διατύπωσης λύσης σε ένα δύσκολο θέμα. Τη λύση όμως πρέπει να τη βρούμε.

    Και για να τη βρούμε, είναι ανάγκη να απομακρυνθούμε από την εύκολη λογική της καταγγελίας και της άρνησης, και να πάμε στη δύσκολη λογική των προτάσεων και της σύνθεσης", σημείωσε.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η επίλυση του ασφαλιστικού συνδέεται και με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, της παραοικονομίας, τη μαύρη εργασίας, με τη συμβολή των επιχειρηματιών.

    "Το νοσηρό αυτό πολιτικό κλίμα που σήμερα διαχέεται, όπως το δηλητήριο σε έναν οργανισμό, πρέπει να ανακοπεί. Διαφορετικά, θα έχουμε ζήσει ένα τραγικό και άσκοπο αυτοχειριασμό, που θα τραυματίσει με οδυνηρό τρόπο την πορεία μας. Η προοπτική αυτή πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο.

    Ο πρωθυπουργός πρόσφατα, με γνωστές επιλογές του θέλησε να δώσει ένα τέρμα σ' ένα κλίμα υποβόσκουσας μιζέριας με αρνητικές συνέπειες. Το τοπίο των πολιτικών επιλογών πρέπει να είναι σαφές, και να στηρίζει ταυτόχρονα την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη", κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης.

    [24] ΥΠΕΧΩΔΕ: 60 ΔΗΜΟΙ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΑΒΙΤΑΤ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Τα Ολοκληρωμένα Τοπικά Προγράμματα, για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και των οικισμών της Ελλάδας, σύμφωνα με τις αρχές και τις γενικές κατευθύνσεις της ατζέντας «HABITAT», παρουσίασε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αναλάβει την ευθύνη να συντονίσει όλους τους οργανισμούς, όλα τα υπουργεία και όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Πρόγραμμα «ΗΑΒΙΤΑΤ», δηλαδή τη δημιουργία προϋποθέσεων και κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη σε τοπική κλίμακα.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Λαλιώτης, 60 Δήμοι έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΗΑΒΙΤΑΤ» το οποίο έχει έναν προϋπολογισμό, περίπου 8 δισ. Οι πόλεις και οι οικισμοί που έθεσαν υποψηφιότητα για να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα, ήταν 490 Δήμοι, δηλαδή ήταν μια πολύ μεγάλη συμμετοχή.

    Το Πρόγραμμα «ΗΑΒΙΤΑΤ» συνδέεται άρρηκτα με άλλα προγράμματα, τα οποία είτε διαχειρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, είτε τα διαχειρίζονται άλλοι φορείς, άλλα Υπουργεία, άλλοι οργανισμοί. Το Πρόγραμμα «ΗΑΒΙΤΑΤ» συνδέεται και συσχετίζεται με το πρόγραμμα «URBAN», με το πρόγραμμα «LEADER», με το πρόγραμμα «LIFE», με το πρόγραμμα του «INTEREG» με τα προγράμματα του ΕΤΕΠ και τις προγραμματικές συμβάσεις, αλλά και με άλλες συναφείς δράσεις, που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος ή από τα Περιφερειακά Προγράμματα Περιβάλλοντος ή για την περίοδο '94-2000 ή για την περίοδο 2000-2006.

    Τα Ειδικά Προγράμματα, για το πρόγραμμα «ΗΑΒΙΤΑΤ» έγιναν με συμμετοχή και συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες, με συμμετοχή και συνεργασία με τους πολίτες, γιατί οι Δήμοι έπρεπε να έχουν ενημερώσει και τους πολίτες. Ο στόχος αυτών των ειδικών προγραμμάτων, ήταν και είναι η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, η ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και των νησιώτικων περιοχών.

    Μέσα από τα Ειδικά Προγράμματα, τόνισε ο υπουργός, μπορούν να αναβαθμιστούν υποβαθμισμένες περιοχές και να αποκτήσουν τα αστικά κέντρα, κυρίως τα μητροπολιτικά κέντρα, οι μητροπολιτικές περιοχές, να αποκτήσουν κοινωνική συνοχή, να αποκτήσουν θέσεις απασχόλησης, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

    Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης, Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργάζεται άριστα με τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Εχει μεγάλη σημασία, πρόσθεσε, ότι ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης όπως είναι η «ΗΑΒΙΤΑΤ» ατζέντα περνά την χώρα μας από την διαδικασία και την διακήρυξη στην εφαρμογή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 27 June 2001 - 22:52:49 UTC