Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ
  • [02] ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [03] 18 ΕΚΑΤ. ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΜΕ 200 ΠΛΟΙΑ
  • [04] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ
  • [05] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ Ν.Δ. ΖΗΤΑ Ο ΕΒΕΡΤ
  • [06] ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΣΟΛΟΖΙΔΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
  • [08] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η Ν. ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
  • [09] ΣΧΕΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [10] ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΤΙ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗ
  • [11] Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ BLIC
  • [12] Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [13] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [16] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ
  • [17] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ.
  • [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ
  • [19] ΝΕΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [20] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ Ο ΤΡΙΜΠΛ
  • [21] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [22] ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ
  • [23] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [24] MEΡΙΣΜΑ 34,5 ΔΡΧ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ Η MLS

  • [01] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    Δράμα, 30 Ιουνίου 2001 (11:09 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα έχει την ευθύνη να προχωρήσει σε πολιτική λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας ο οποίος διαφώνησε με την έκδοση του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτά επισήμανε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σχολιάζοντας την πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε στη γειτονική χώρα ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ Κοστούνιτσα έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του γιουγκοσλαβικού λαού για να προχωρήσει σε μία δημοκρατική λύση.

    "Πιστεύω", δήλωσε ο κ Τσοχατζόπουλος χτες βράδυ από τη Δράμα, "ότι ο πρόεδρος Κοστούνιτσα έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του γιουγκοσλαβικού λαού , για να προχωρήσει σε μία δημοκρατική λύσει που θα δώσει συνέχει στην προσπάθεια που ξεκίνησε και εκείνος , αλλά και η αντιπολίτευση , ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη και σταθερή δημοκρατία στη γειτονική Γιουγκοσλαβία και να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα είναι εφικτό , διότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κανείς για το συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργήθηκε, εμμένει , πιστεύω, σταθερά , στο να υπάρξει δημοκρατικό πολίτευμα, σταθερότητα και ειρήνη".

    Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι θα ανοίξουν οι "κάνουλες" της Δύσης προς τη Γιουγκοσλαβία ανεξάρτητα από τη διαδικασία που υπήρξε ο κ Τσοχατζόπουλος απάντησε : "Υπάρχει μία καθυστέρησης-πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα- στην υποστήριξη της ανασυγκρότησης της Γιουγκοσλαβίας, έναντι των υποσχέσεων που δόθηκαν τόσο στο Σεράγιεβο, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα , μάλιστα, πραγματοποιείται η σύσκεψη των χωρών-δωρητών, που έρχονται να συγκροτήσουν τους φορείς διαμόρφωσης ενός οικονομικού προγράμματος ύψους ορισμένων δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να μπορέσει να υλοποιηθεί , επιτέλους , αυτή η βοήθεια ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης της Γιουγκοσλαβίας. Και όσο πιο γρήγορα υλοποιηθεί αυτό, τόσο πιο πολύ θα βοηθήσει στη σταθερότητα.

    [02] ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2001 (11:38 UTC+2)

    Επαληθεύονται οι προβλέψεις για αποτυχία των μαθητών της Γ' Λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις, από τα στοιχεία με τις επιδόσεις τους, που άρχισαν να αναρτώνται στα σχολεία.

    Οπως εκτιμούν οι διευθυντές των Λυκείων που παραλαμβάνουν τις καταστάσεις με τις βαθμολογίες, οι βαθμοί κάτω ή πλησίον της βάσης χαρακτηρίζουν μεγάλο ποσοστό των γραπτών στα περισσότερα μαθήματα και κυρίως σε αυτά των Μαθηματικών, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, της Φυσικής, των Αρχαίων αλλά και της Ιστορίας.

    Οι ίδιοι μιλούν για "αποσυμφόρηση" στις υψηλές βαθμολογίες φαινόμενο που πέρυσι είχε παρατηρηθεί σε μεγάλη έκταση.

    Τα απαιτητικά θέματα των φετινών διαγωνισμών έδειξαν τις πραγματικές δυνατότητες των μαθητών οι οποίες δεν κρίνονται ικανοποιητικές από τους εκπαιδευτικούς.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας θεωρητικής κατεύθυνσης, του 1ου Λυκείου Βούλας το 80% των μαθητών πήρε βαθμούς από 9 έως 11, εικόνα που παρατηρείται και στα υπόλοιπα σχολεία.

    Και στα Μαθηματικά ο κύριος όγκος των γραπτών συνωστίζεται σε βαθμολογίες μεταξύ του 12 και του 15, ενώ το ποσοστό των γραπτών κάτω της βάσης φαίνεται ότι ξεπερνά το 50%.

    [03] 18 ΕΚΑΤ. ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΜΕ 200 ΠΛΟΙΑ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2001 (11:39 UTC+2)

    Την εφετινή περίοδο σε όλες τις γραμμές της χώρας προβλέπεται να διακινηθούν περίπου 18 εκατ. επιβάτες με 200 περίπου πλοία, πλοία διαφόρων τύπων και μεγεθών τα οποία δραστηριοποιούνται στις κύριες και δευτερεύουσες γραμμές της χώρας. Αύξηση του μεταφορικού έργου παρατηρείται στις γραμμές όπου έχουν δρομολογηθεί νεότευκτα πλοία.

    Όπως επισημαίνει ο εμπορικός διευθυντής της Blue Star Ferries κ. Μ. Σακέλης "η ακτοπλοϊκή κίνηση εφέτος φαίνεται να διατηρείται στα περυσινά επίπεδα. Εμείς παρατηρούμε αύξηση του μεταφορικού μας έργου στις Κυκλάδες κυρίως απόο Πειραιά όπου καθοριστικό ρόλο παίζει η δρομολόγηση της νεότευκτου "Blue Star Ithaki". Επίσης, λόγω της αύξησης αυτής αποφασίσαμε να δρομολογήσουμε εφέτος και στη Ραφήνα το "Blue Aegean" κάνοντας χρήση της αδείας που διαθέτουμε ήδη".

    Αύξηση της μεταφορικής κίνησης στις γραμμές όπου έχουν δρομολογηθεί νεότευκτα πλοία αναμένει και ο διευθυντής εμπορικού τομέα της Minoan Flying Dolphins κ. Π. Νάγος, ο οποίος δηλώνει "περιμένουμε αύξηση της μεταφορικής κίνησης σε όλες τις γραμμές που έχουμε δρομολογήσει καινούργια πλοία".

    [04] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2001 (12:08 UTC+2)

    Συνεργασία με στόχο την προστασία δύο παγκοσμίως απειλούμενων ειδών στο χώρο των Βαλκανίων, της λαγγόνας και του κεφαλουδίου, έχει στηθεί μεταξύ της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος ανάπτυξης, συνεργασίας και βοήθειας στους τομείς του περιβάλλοντος και της αειφορικής ανάπτυξης και χρηματοδοτείται από το ελληνικό ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η λαγγόνα είναι το μικρότερο είδος κορμοράνων και φωλιάζει στις ακτές της Αδριατικής, το Βόρειο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, την Κασπία και το Ιράκ. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 30.000 ζευγάρια, ενώ στην Ελλάδα βρίσκει καταφύγιο το 15% του συνόλου του ευρωπαϊκού πληθυσμού. "Οι κυριότερες αιτίες που απειλούν τη λαγγόνα είναι η ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση στους υγροτόπους των Βαλκανίων, η καταστροφή των παραποτάμιων δασών, οι βάρκες που διασχίζουν τα νερά των λιμνών και το παράνομο κυνήγι", δήλωσε στη "Θ" ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Δημήτρης Μπούσμπουρας.

    Το κεφαλούδι είναι ένα από τα σπανιότερα είδη πάπιας στον πλανήτη μας και φθάνει μόλις τις 13.000. Οι κυριότερες περιοχές αναπαραγωγής του στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στην Τουρκία, ενώ η λίμνη Βιστονίδα στη Θράκη είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους παγκοσμίως, όπου το κεφαλούδι ξεχειμωνιάζει.

    [05] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ Ν.Δ. ΖΗΤΑ Ο ΕΒΕΡΤ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Την επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Ν.Δ. ζητά ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ σε συνέντευξή του στο περιοδικό "BHMAgazino".

    Ο κ. Εβερτ αναφέρει για την πορεία του κόμματος του Δημάρχου Αθηναίων: "δεν πηγαίνει καλά, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέο κόμμα". "Το Δημήτρη τον εκτιμώ είναι και αυτός δημιούργημά μου. Καλό δημιούργημα. Να ενταχθεί στη Ν.Δ. Τώρα", τονίζει ο κ. Εβερτ και δηλώνει ότι οι προεκλογικές συνεργασίες είναι λάθος, διότι είναι προσωρινές συγκολλήσεις".

    Ο κ. Εβερτ αναφέρεται και στην επιστροφή Αντώνη Σαμαρά στη Ν.Δ. και επισημαίνει ότι αν ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ ζητούσε συγγνώμη από τη Ν.Δ. ίσως να διευκόλυνε τα πράγματα.

    Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει στελέχη του σημερινού κρατικού μηχανισμού και αναφέρει ως παράδειγμα το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο.

    [06] ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΣΟΛΟΖΙΔΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Εκθεση με έργα από τη συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη με τίτλο "Το Βυζάντιο με τη ματιά ενός συλλέκτη" εγκαινίασε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Πρόκειται για έργα που εικονογραφούν δύο θεμελιώδεις εκδηλώσεις του ανθρώπινου βίου από τον 4 - 19 αι., τη λατρευτική ζωή δημόσια και ιδιωτική και την καθημερινότητα.

    Γεννημένος στο Κάιρο ο Γεώργιο Τσολοζίδης είχε από νεαρή ηλικία το πάθος του συλλέκτη. Τα οικογενειακά κειμήλια που έφερε μαζί του στην Ελλάδα άρχισε να τα εμπλουτίζει με έργα της ελληνικής τέχνης όλων των περιόδων. Παράλληλα φρόντιζε να τα συντηρεί και να τα ταξινομεί με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να είναι προσιτά και σε ένα ευρύτερο κοινό.

    Η συλλογή του Τσολοζίδη, που αριθμεί περίπου 3.000 αντικείμενα, εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1994, στο Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της ελληνικής τέχνης από τη νεολιθική περίοδο έως και την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

    Για την παρούσα έκθεση επιλέχθηκαν 242 έργα, αντιπροσωπευτικά της τέχνης διαφόρων περιοχών, που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

    [07] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξε ένας 58χρονος από τη Λάρισα, ο οποίος τραυματίστηκε, την ώρα που προσπαθούσε να αναρριχηθεί στην κορυφή του Ολύμπου.

    Μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης εντόπισαν τον τραυματισμένο ορειβάτη, ο οποίος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του στρατού σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Ο 58χρονος ορειβάτης Ιωάννης Μαρωνής τραυματίστηκε στο κεφάλι, την πλάτη και τα κάτω άκρα, όταν βρισκόταν στη διαδικασία ανάβασης σε υψόμετρο 2.850 μέτρων. Κάτω από άγνωστες συνθήκες έχασε την ισορροπία του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

    Τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης που ήταν κοντά στον τόπο του ατυχήματος τον μετέφεραν σε καταφύγιο, του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες και ζήτησαν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    [08] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η Ν. ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας της ηθοποιού Νατάσας Γερασιμίδου, η οποία έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από την περασμένη Τρίτη ζητώντας να μην αναδασωθούν προσφυγικά κτήματα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

    Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε, παρουσίασε αιμορραγική γαστρίτιδα και κρίθηκε από τους γιατρούς αναγκαία η μεταφορά της στο Θεαγένειο Νοσοκομείο.

    Η γνωστή ηθοποιός που δίνει μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρεται για τη μη παραχώρηση στους πρόσφυγες του Πανοράματος, εκτάσεων οι οποίες τους είχαν δοθεί στο παρελθόν.

    Σήμερα το πρωί δήλωσε ότι αρχίζει και πάλι την απεργία πείνας, την οποία είχε διακόψει υποχρεωτικά με παρέμβαση των γιατρών.

    Σημειώνεται ότι το οικόπεδο, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων, παραχωρήθηκε ως κληρονομιά στις αδελφές Νατάσσα και Ελένη Γερασιμίδου, στη μητέρα και στη θεία τους. Όμως η ευρύτερη περιοχή το 1973 κηρύχτηκε αναδασωτέα, με απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    [09] ΣΧΕΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 30 Ιουνίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Σχετική ηρεμία επικρατεί στα Σκόπια, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. Φρανσουά Λεοτάρ συνεχίζει αθόρυβα τις επαφές του με τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας με σκοπό την επιτάχυνση του διαλόγου για τα αιτήματα των Αλβανών.

    Αύριο οι ΗΠΑ στέλνουν και δικό τους αντιπρόσωπο, τον Τζέιμς Πάρντιου, την αποστολή του οποίου αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Στην περιοχή του Τέτοβο, όμως, οι Αλβανοί εξτρεμιστές συνεχίζουν κατά καιρούς να ρίχνουν πυρά εναντίον θέσεων των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες περιορίζονται μόνο σε ανάλογες απαντήσεις.

    Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας το VMRO και την Ενωση Σοσιαλδημοκρατών που αλληλοκατηγορούνται για την ογκώδη διαδήλωση και τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο της χώρας.

    [10] ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΤΙ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 30 Ιουνίου 2001 (19:36 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επικοινώνησε με τους δικηγόρους του και ζήτησε να ετοιμάσουν την πολιτική υπεράσπισή του, μεταδίδουν τα ΜΜΕ στη Σερβία.

    Οι δικηγόροι του Μιλόσεβιτς υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί συνέλαβαν το Μιλόσεβιτς χωρίς την έγκριση του εισαγγελέα και ότι του ανακοίνωσαν ότι θα τον μεταφέρουν για ιατρικές εξετάσεις στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με τους δικηγόρους του ο Μιλόσεβιτς ζήτησε να παραστεί έστω ένας από τους συνηγόρους του, κάτι που δεν έγινε και μεταφέρθηκε με τη βία σε αστυνομικό όχημα, οδηγήθηκε σε ελικόπτερο του υπουργείου Εσωτερικών και στη συνέχεια στην αμερικανική βάση στην Τούζλα της Βοσνίας.

    [11] Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ BLIC

    Βελιγράδι, 30 Ιουνίου 2001 (19:17 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Μία μέρα νωρίτερα έμαθε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, την έκδοσή του στο Δικαστήριο της Χάγης, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως αναφέρει η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Blic".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μιλόσεβιτς συγκέντρωσε τα πράγματά του και ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη σύζυγό του Μίρα Μάρκοβιτς, ωστόσο, οι αρχές του το αρνήθηκαν.

    Ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, αναχώρησε από τις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου σε άσπρο βαν και μεταφέρθηκε στο ελικοδρόμιο της Μπάνιτσα. Οι τελευταίες λέξεις του, κατά την επιβίβασή του στο ελικόπτερο που θα τον μετέφερε στη στρατιωτική βάση της Τούζλα, και απευθυνόμενος στους ανθρώπους που τον συνόδευαν, ήταν: "Γνωρίζεται ότι σήμερα γιορτάζεται το Βίντοβνταν;" - μία από τις σημαντικές θρησκευτικές εορτές της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας.

    [12] Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 30 Ιουνίου 2001 (18:27 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Γιουγκοσλαβίας ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του στρατού από το Βελιγράδι στην Τούζλα, όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

    Στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού χαρακτηρίζονται ανακριβείς οι δηλώσεις της γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε και επισημαίνεται ότι ο Στρατός της Γιουγκοσλαβίας δεν συμμετείχε στη διαδικασία έκδοσης του Μιλόσεβιτς. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το διάστημα εκείνο ήταν ενεργά ελικόπτερα του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας.

    [13] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ

    Βελιγράδι, 30 Ιουνίου 2001 (18:19 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ήταν ενήμερος για την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Χθες ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς ισχυρίστηκε ότι ο κ. Κοστούνιτσα είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την έκδοση Μιλόσεβιτς.

    "Η πρώτη επίσημη πληροφορία για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση της σερβικής κυβέρνησης στις 28 Ιούνη, ώρα 16:00 έφθασε στο γραφείο μου στις 19:15", είπε ο κ. Κοστούνιτσα και πρόσθεσε ότι έλαβε την πρώτη και μοναδική ενημέρωση για την έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας την ίδια μέρα στις 20:30.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας διευκρίνισε ότι σε καμία συνεδρίαση της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας (DOS) δεν τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του Μιλόσεβιτς ή οποιουδήποτε άλλου στο Δικαστήριο της Χάγης, αλλά επέμεινε στη θέση του ότι "η επίπονη αυτή συνεργασία πρέπει να έχει νομική βάση, ώστε να προστατευτούν οι νόμοι και η αξιοπρέπεια της χώρας και των πολιτών της. Επισήμανε ακόμη ότι τόνιζε την ανάγκη για όλους τους κατηγορούμενους χωρίς καμία εξαίρεση να εφαρμοστεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, κάτι που προϋποθέτει συγκεκριμένη διαδικασία στην απόφαση έκδοσής τους.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου του τονίζεται ότι ούτε ο νόμος για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, που τελικά δεν ψηφίστηκε, ούτε το διάταγμα που υιοθετήθηκε εν συνεχεία δεν προέβλεπαν αυτόματη έκδοση, αλλά λήψη της απόφασης σε τρία στάδια.

    "Η κυβέρνηση της Σερβίας αγνόησε όχι μόνο την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο μπορεί μεν στις εκλογές να αμφισβήτησε τη νίκη της DOS, αλλά στις 6 Οκτωβρίου την αναγνώρισε, αλλά αγνόησε και το διάταγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το οποίο ψήφισαν οι υπουργοί της DOS", σημείωσε ο κ. Κοστούνιτσα.

    Τόνισε τέλος ότι στόχος του δεν είναι να αντικρούσει τις συκοφαντίες σε βάρος του, αλλά να αποσαφηνίσει στην κοινή γνώμη πως έχουν τα πράγματα.

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2001 (17:26 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση, μαζί με τη Ν.Δ., στην ουσία θέλουν να αφαιρέσουν ασφαλιστικά δικαιώματα, να αυξήσουν τα όρια σύνταξης και να αλλάξουν τους όρους θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μετά την ομιλία του στη διημερίδα του Κινήματος για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

    "Στις προειλημμένες αποφάσεις όταν συμμετέχεις σε διάλογο, απλά διευρύνεις την εφαρμογή τους. Άρα, το ΔΗΚΚΙ είναι σαφώς, αντίθετο σ΄αυτό τον ψευδεπίγραφο διάλογο που έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Πως θα αφαιρέσει κι άλλα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα από την πλειονότητα του ελληνικού λαού", τόνισε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι αύριο 2η μέρα της ημερίδας συνδικαλιστές του ΔΗΚΚΙ, ανένταχτοι αλλά και άνθρωποι που είναι αντίθετοι σ ΄αυτή την αντιλαϊκή αντεργατική, νεοφιλελεύθερη πολιτική θα συγκροτήσουν μια νέα συνδικαλιστική παράταξη ώστε να αντισταθούν στη νέα λαίλαπα, που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, με συνεργασία της Ν.Δ. για τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα

    Αναφερόμενος στη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είπε ότι πρόκειται για απαγωγή και προϊόν άθλιας παρασκηνιακής, οικονομικής συναλλαγής, που καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς.

    "Αυτοί που τρομοκράτησαν το γιουγκοσλαβικό λαό, αλλά και άλλους λαούς, δεν μπορούν να είναι τιμητές της Δημοκρατίας και της διεθνούς νομιμότητας. Θα απολογηθούν και πρέπει να απολογηθούν στους λαούς, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και όχι με βάση την σκοπιμότητα", τόνισε.

    Ο κ. Τσοβόλας είπε ακόμη ότι "η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει έναν ολισθηρό, για τα εθνικά μας συμφέροντα, δρόμο από τότε που έγιναν οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, αλλά και τώρα με την απαγωγή του Μιλόσεβιτς και μάλιστα συμμετείχε και στα 30αργύρια που έδωσε η Ευρώπη για να γίνει αυτή η άθλια, έξω από διεθνείς κανόνες, απαγωγή του Μιλόσεβιτς που συνιστά και ευθεία επέμβαση στα εσωτερικά ενός άλλου κράτους".

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στα Βαλκάνια είπε ότι και στην ΠΓΔΜ, όπως και στην

    Γιουγκοσλαβία, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.

    "Εκείνο που χρειάζεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι να χαράξει εθνική στρατηγική και να καταλάβει ότι τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης είναι τελείως αντίθετα με τα ελληνικά γιατί αλλιώς και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο και στα Βόρεια σύνορα μας οι εξελίξεις είναι αρνητικές για τη χώρα.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2001 (17:15 UTC+2)

    "Η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Γιουγκοσλαβία δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τις διαδικασίες της εσωτερικής έννομης τάξης που ακολουθήθηκαν για την έκδοση του τέως Προέδρου της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι το θέμα αφορά, κατά κύριο λόγο, τους ίδιους τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας.

    Υπογράμμισε όμως ότι η διατήρηση και συνοχή της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και η ενίσχυση της χώρας αυτής αναγκαιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

    "Το ίδιο σημαντικό είναι η διεθνής ποινική δικαιοσύνη να κινητοποιείται πάντα στη βάση πάγιων κανόνων και αρχών", κατέληξε.

    [16] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2001 (17:11 UTC+2)

    Το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις εξετάζονται σε διημερίδα που διοργανώνει ο Τομέας Μαζικών Κινημάτων του ΔΗΚΚΙ.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας ανοίγοντας τις εργασίες άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της και ανέπτυξε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΔΗΚΚΙ.

    "Η ανάγκη κατά την άποψή μας προϋποθέτει την ύπαρξη εθνικών στόχων που θα πρέπει να επιδιώκονται και να προσεγγίζονται πάνω σε ένα ικανοποιητικό οικονομικό υπόβαθρο.Το οικονομικό αυτό υπόβαθρο θα εξασφαλίζεται με την ορθή για την κοινωνία μας επιλογή των φορέων της ανάπτυξης και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων, έργα και τα δύο του εκσυγχρονισμού που είναι κατά την άποψη του ΔΗΚΚΙ απαραίτητος στην οικονομία, αλλά ως ένα από πολλά εργαλεία για την επιθετική παραγωγική ανάπτυξη της χώρας με απασχόληση και κοινωνική προστασία", τόνισε.

    Ο κ. Τσοβόλας είπε ότι την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και τον περιορισμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών στην Ευρώπη, την κάνει εδώ και αρκετά χρόνια η Σοσιαλδημοκρατία, ως καταλληλότερη για πολλούς λόγους, με την ουσιαστική στήριξη της Χριστιανοδημοκρατίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τελευταία έχει παροπλιστεί ή ότι έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

    "Αν δεν αντιδράσουμε όλοι, αν δεν αντιδράσουν οι εργαζόμενοι με την ευρεία του όρου έννοια, αν δεν αντιδράσουν τα κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αλλού, που είναι τα θύματα αυτής της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής, η Χριστιανοδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη, περιμένει τον καιρό της να έρθει, όταν θα απαιτηθεί αλλαγή φρουράς, κατά το ελληνικό: "ν' αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς", με δήθεν νέο και κεντρώο, μεσαίο πρόσωπο, για να συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή, κοινωνικά άδικη και με ελεγχόμενη Δημοκρατία, πολιτική", είπε.

    "Ανάλογα ασφαλώς με αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, επιχειρούνται και σε εμάς. Στη χώρα μας μπορούμε σαφώς να διακρίνουμε ότι η κόπωση και αποδιοργάνωση της Κυβέρνησης, γίνεται φανερή μετά τις εκλογές, αλλά αμέσως μετά την 1.1.2001 όπου εντάχθηκε η χώρα στην ΟΝΕ και η δραχμή στο ΕΥΡΩ", τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε συνειδητά αυτή την πολιτική φιλοσοφία, που είναι η ίδια με αυτή της Νέας

    Δημοκρατίας και είναι υποχρεωμένη και αποφασισμένη να συγκρουστεί στο άμεσο

    μέλλον με τα λαϊκά συμφέροντα και στα ασφαλιστικά και στα εργασιακά.

    Επισήμανε ότι τη δεκαετία του '90 οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του

    ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας την γενικότερη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική προχώρησαν όπως είναι γνωστό σε σκληρές νομοθετικές ρυθμίσεις περιορίζοντας στοιχειώδη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

    [17] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ.

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2001 (16:39 UTC+2)

    Τον Ιανουάριο του 2002 θα συνέλθει το προγραμματικό Συνέδριο του ΣΥΝ ανακοίνωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΝ για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για την πολιτική που ακολουθούν. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει έρθει σε ρήξη με την κοινωνία και ότι η Νέα Δημοκρατία απλώς προβάλλει ως συνεχιστής της ίδιας πολιτικής.

    "Η ουσία της πολιτικής κρίσης δεν είναι τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ή τα εσωτερικά της Ν.Δ. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη δεν μπορεί πια στο όνομα του φραστικού εκσυγχρονισμού και του δημαγωγικού σοσιαλισμού να εφαρμόζει και να προωθεί φιλελεύθερη πολιτική. Και η Ν.Δ. από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να υπόσχεται ως κυβέρνηση την άσκηση πιο φιλελεύθερης πολιτικής που καταργεί το κοινωνικό περιεχόμενο της πολιτικής στο όνομα δήθεν των λαϊκών στρωμάτων και των κοινωνικά αδύναμων κατηγοριών του πληθυσμού", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στην παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για διεθνή υποκρισία και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των υπαρχόντων συνόρων στα Βαλκάνια.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ

    Αγκυρα, 30 Ιουνίου 2001 (16:24 UTC+2)

    Την ανησυχία των Τούρκων στρατηγών για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης επισημαίνει ο σημερινό τουρκικός τύπος.

    Σε χθεσινή του σύσκεψη, το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας συζήτησε τις επιπτώσεις της οικονομικής κατάσταση στην κοινωνία, ενώ σύμφωνα με την "Χουριέτ", που επικαλείται σχετική έκθεση, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, οδήγησαν σε ανέχεια μεγάλα κοινωνικά στρώματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη.

    Στο μεταξύ, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε πτώση κατά 4.2% του ΑΕΠ της Τουρκίας για το πρώτο τρίμηνο του 2001 σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

    [19] ΝΕΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 30 Ιουνίου 2001 (16:23 UTC+2)

    Νέες ρατσιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη βόρεια Βρετανία, όταν οικογένεια ασιατικής καταγωγής δέχτηκε επίθεση με εμπρηστική βόμβα σήμερα τα ξημερώματα του Σαββάτου Ακρινγκτον.

    Από το φωτιά κάηκε γειτονικό κατάστημα και καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι, ενώ πυρπολήθηκαν και δύο αυτοκίνητα.

    [20] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ Ο ΤΡΙΜΠΛ

    Μπέλφαστ, 30 Ιουνίου 2001 (16:23 UTC+2)

    Η έκθεση για την πορεία αφοπλισμού του IRA, που θα δημοσιευθεί σήμερα, δεν θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη για την απόφασή του να παραιτηθεί την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Ντέιβιντ Τριμπλ.

    "Πιστεύω ότι θα είναι αποθαρρυντική", δήλωσε ο Τριμπλ αναφερόμενος στην έκθεση του Καναδού στρατηγού Τζον ντε Τσάστλεϊν, για τον αφοπλισμό του IRA.

    Ο Τριμπλ υπέβαλε πριν από μερικές εβδομάδες επιστολή παραίτησης, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση του IRA να αφοπλισθεί.

    [21] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 30 Ιουνίου 2001 (16:22 UTC+2)

    της Αλεξάνδρας Τρτσα

    20 Αυγούστου του 1941: γέννηση του Μιλόσεβιτς στο Ποζάρεβατς. Παιδί χωρισμένων γονιών (η μητέρα του ήταν δασκάλα και ο πατέρας του καθηγητής Θεολογίας)

    1962: Ο πατέρας του βρίσκεται νεκρός, μετά από αυτοκτονία

    1963: Συμμετέχει στην επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

    1965: Παντρεύεται την Μιριάνα Μάρκοβιτς, με την οποία αποκτούν την κόρη τους Μαρία

    1972: Η μητέρα του αυτοκτονεί

    1973: Ο Μιλόσεβιτς ορίζεται πρόεδρος της Τράπεζας του Βελιγραδίου και ένα χρόνο μετά αποκτά τον γιό του Μάρκο

    1982: Εκλέγεται μέλος της προεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σερβίας

    Απρίλιος του 1984: Εκλέγεται πρόεδρος της επιτροπής του ΚΚ Βελιγραδίου και επανεκλέγεται μέλος της προεδρίας του κόμματος.

    Μάιος 1986: Εκλέγεται επικεφαλής της προεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Σερβίας

    24 Απριλίου 1987: Σε διαδήλωση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Μιλόσεβιτς υποστηρίζει αιτήματα των Σέρβων που διαμαρτύρονται για καταπίεση από τον αλβανικό πληθυσμό της περιοχής και ζητά την παρέμβαση του ομοσπονδιακού κράτους και της Σερβίας.

    Σεπτέμβριος 1987: Η παράταξη του Μιλόσεβιτς νικά αυτή του τότε προέδρου της Σερβίας, Ιβαν Στάμπολιτς

    1988: Ορίζεται επικεφαλής της επιτροπής για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Σερβία

    Μάιος 1989: Ο Μιλόσεβιτς γίνεται πρόεδρος της Σερβίας και ένα μήνα αργότερα στην 600η επέτειο της Μάχης του Κοσόβου υποστηρίζει ότι για τη διευθέτηση του σερβικού προβλήματα "δεν αποκλείονται ένοπλες συγκρούσεις".

    Ιούλιος 1990: Εκλέγεται πρόεδρος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    9 Μαρτίου του 1991: Πάνω από 100.000 πολίτες του Βελιγραδίου πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας. Με εντολή του Μιλόσεβιτς τεθωρακισμένα του στρατού κατεβαίνουν στους δρόμους.

    18 Οκτωβρίου 1991: Ο Μιλόσεβιτς αρνείται διακήρυξη στην οποία ζητείται η ανεξαρτησία των πρώην ομοσπονδιακών δημοκρατιών

    Ιούλιος 1993: Ο Μιλόσεβιτς απομακρύνει τον ηγέτη της Σερβικής Κίνησης Ανανέωσης και τη σύζυγό του, Βουκ και Ντάνιτσα Ντράσκοβιτς

    1994: Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αναγκάζεται να διακόψει κάθε πολιτική και οικονομική σχέση με την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας

    1995: Η ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας υπογράφει στο Βελιγράδι συμφωνία που επιτρέπει στον Μιλόσεβιτς να εκπροσωπεί τη σερβική οντότητα στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους υπογράφεται η Συνθήκη του Ντέιτον.

    15 Ιουλίου 1997: Εκλέγεται πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας

    23 Απριλίου 1998: Το σερβικό κοινοβουλιο, με αίτημα του Μιλόσεβιτς, διεξάγει δημοψήφισμα για την ξένη μεσολάβηση στη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Με συμμετοχή που έφτασε το 73%, το 94,7% ψήφισε υπέρ της ξένης μεσολάβησης.

    27 Μαϊου 1997: το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης απαγγέλει κατηγορίες κατά του Μιλόσεβιτς και τεσσάρων άλλων Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων

    1 Απριλίου 2001: Ο Μιλόσεβιτς συλλαμβάνεται και οδηγείται στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου.

    [22] ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

    Βουκουρέστι, 30 Ιουνίου 2001 (15:51 UTC+2)

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος, Ιον Ιλιέσκου, συναντήθηκε με τον τέως βασιλιά της χώρας, Μιχαήλ, στην κατοικία του στην Ελβετία, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ρουμανικής προεδρίας.

    Στη συνάντηση παρευρίσκονταν επίσης η σύζυγος του Μιχαήλ, βασίλισσα Αννα, η κόρη τους, πριγκίπισσα Μαργαρίτα και ο σύζυγός της, Ράντου Ντούντα.

    Οι δύο άνδρες είχαν μία ακόμη συνάντηση στις 19 Μαϊου, ενώ αυτή τη φορά ο Ρουμάνος πρόεδρος βρέθηκε στην Ελβετία για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στην Γκράν-Μοντάνα.

    [23] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 30 Ιουνίου 2001 (13:51 UTC+2)

    Τα τμηματικά αποτελέσματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, οι δηλώσεις των αλβανικών αρχών για την έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη και οι ανακοινώσεις των πολιτικών κομμάτων για το δεύτερο γύρο των εκλογών απασχολούν το σημερινό Τύπο της Αλβανίας.

    Η "Κόχα Γιόν" γράφει "Μεγάλη έκπληξη ο Β' γύρος των εκλογών" και αναφέρεται στα επίσημα αποτελέσματα σε 73 μονοεδρικές περιφέρειες, σύμφωνα με τα οποία το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει κερδίσει 25 βουλευτές, ο συνασπισμός "Ενωση για τη νίκη" 14, ενώ σε 34 μονοεδρικές θα επαναληφθούν οι εκλογές.

    Η "Σέκουλι", επικαλούμενη έγκυρες πηγές, δημοσιεύει αποτελέσματα σε 99 μονοεδρικές περιφέρειες, από τις οποίες οι Σοσιαλιστές έχουν κερδίσει τις 31, η "Ενωση για τη Νίκη" 20, ενώ σε 48 θα επαναληφθούν οι εκλογές. Ακόμη γράφει ότι οι Σοσιαλιστές έχουν κρδίσει το 40% των συνολικών ψήφων, η "Ενωση για τη Νίκη" το 37%, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα το 5% και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 4,3%.

    Η "Ζέρι ι Πόπουλιτ" γράφει "Μεγάλη νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος - 35 βουλευτές", ενώ η "Ρελίντια Ντιμοκρατίκε" αναφέρει: "Μεγάλη μάχη για τη νίκη της δεξιάς ο Β' γύρος".

    Η "Γκαζέτα Σκιπτάρε" στον πρωτοσέλιδο τίτλο της γράφει "42% των ψήφων στους Σοσιαλιστές".

    Σχετικά με την έκδοση του Μιλόσεβιτς, ο αλβανικός Τύπος δίνει έμφαση στις δηλώσεις του προέδρου, Ρετζέπ Μεϊντάνι, του πρωθυπουργού, Ιλίρ Μέτα, του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, καθώς και στην τοποθέτηση των Σοσιαλιστών.

    Η "Κόχα Γιον" γράφει "Ο Μιλόσεβιτς αξίζει ακόμη 25 δις δολάρια" τονίζοντας ότι η έκδοσή του έγινε με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Η "Ζέρι ι Πόπουλιτ" δημοσιεύει δήλωση του Μεϊντάνι ότι "Η έκδοση Μιλόσεβιτς είναι μόνο η αρχή".

    Η "Ρελίντια Ντιμοκρατίκε" αναφέρεται σε δήλωση του Μπερίσα "Σωστή απόφαση η έκδοση του χασάπη των Βαλκανίων".

    Οσον αφορά το δεύτερο γύρο των εκλογών οι εφημερίδες "Κόχα Γιον", "Σέκουλι" και "Ρελίντια Ντιμοκρατίκε" δίνουν έμφαση στις χθεσινές δηλώσεις του Μπερίσα, σύμφωνα με τις οποίες η δεξιά θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη προκειμένου στο δεύτερο γύρο η αντιπολίτευση να αναδειχθεί πρώτη, καθώς και να διευρύνει τη συνεργασία της με άλλα κόμματα της δεξιάς.

    Η "Σέκουλι", η "Γκαζέτα Σκιπτάρε" και η "Ζέρι ι Πόπουλιτ" δίνουν έμφαση στις δηλώσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Αρμεν Μάλε, σύμφωνα με τις οποίες στο Β' γύρο, οι Σοσιαλιστές θα κερδίσουν 40 μονοεδρικές περιφέρειες.

    [24] MEΡΙΣΜΑ 34,5 ΔΡΧ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ Η MLS

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2001 (13:36 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος ύψους 34,5 δρχ ανά μετοχή για τη χρήση 2000 ενέκρινε σήμερα η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της βορειοελλαδικής εισηγμένης MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ.

    Δικαιούχοι του μερίσματος της εταιρίας, η οποία αναμένει φέτος ενοποιημένο τζίρο αυξημένο κατά 182% και κέρδη προ φόρων διογκωμένα κατά 108%, είναι οι κάτοχοι μετοχών της, κατά τη λήξη της μεθαυριανής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Γιάννης Καματάκης, γνωστοποίησε ότι, σε ενοποιημένο επίπεδο, η διοίκηση προσβλέπει σε κύκλο εργασιών ύψους 2,7 δισ. δρχ (+182%) και σε κέρδη προ φόρων της τάξης των 898 εκατ (+108%) για το σύνολο του 2001.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την οικονομική χρήση του 2000 το ποσοστό των καθαρών κερδών προ φόρων της εταιρίας ανήλθε σε 45%, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 52,5%.

    Στο μεταξύ, ο κ.Καματάκης αναφέρθηκε στις σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η εταιρία σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πρώτου ελληνικού DVD ROM, με θεματική ενότητα την ελληνική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια TOMH DVD.

    Τέλος, ενημέρωσε τους μετόχους για την παρουσίαση της εταιρίας σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Επενδύσεων. Στο φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του βρετανικού χρηματιστηρίου, παρουσιάστηκαν 50 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας από όλη την Ευρώπη.

    Οι ελληνικές εταιρίες MLS Πληροφορική και MLS LaserLock απέσπασαν, από τους συμμετέχοντες θεσμικούς επενδυτές, τη διάκριση της "best business proposition" (καλύτερης επενδυτικής πρότασης).

    [ΜΛΣ]


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 30 June 2001 - 18:13:52 UTC