Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [02] ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΕ ΤΑΣΕΙΣ ΦΥΓΗΣ
  • [03] ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • [04] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΘΕΣΕΩΝ
  • [05] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ
  • [06] ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΕΝΙΚΙΟ
  • [07] ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΚΤΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 80-78
  • [08] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
  • [09] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [10] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΤΩ ΠΟΡΡΟΪΑ ΣΕΡΡΩΝ
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [12] ΛΕΟΤΑΡ: ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • [13] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [14] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ
  • [15] ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ «ΑΘΗΝΑ 2004» ΣΤΟΝ ΥΦ.ΕΞ ΓΡ. ΝΙΩΤΗ
  • [16] ΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ 1999
  • [17] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Ο ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [18] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΣΕΣΝΑ - ΣΩΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ
  • [19] ΔΗΚΚΙ: ΑΠΟΥΣΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ
  • [20] ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [21] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
  • [22] Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ
  • [23] ΤΣΕΧΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ
  • [24] ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

  • [01] ΔΕΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 8 Αυγούστου 2001 (14:58 UTC+2)

    Από τα πλέον σοβαρά αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στα Σκόπια καθώς δέκα Σλαβομακεδονες στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα Αλβανών Εθνικιστών κοντά στο χωριό Γκρούπτσιν επί της οδικής αρτηρίας που οδηγεί στο Τέτοβο.

    Οι Αλβανοί αντάρτες επιτέθηκαν σε κομβόι κυβερνητικών στρατευμάτων και η συμπλοκή διάρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.

    Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι δρόμοι αποκλείστηκαν και παραμένουν αποκλεισμένοι αφού έληξε το επεισόδιο.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν δηλώσεις από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ενώ οι συνομιλίες στην Οχρίδα συνεχίζονται.

    Ν.Κ.

    [02] ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΕ ΤΑΣΕΙΣ ΦΥΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2001 (12:03 UTC+2)

    Τέσσερα στα δέκα κορίτσια παρουσιάζουν τάσεις φυγής, ενώ το 41% των νέων επιθυμεί να αλλάξει την κοινωνία, όπως προκύπτει από έρευνα του καθηγητή επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργου Πιπερόπουλου, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 380 πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, ηλικίας 18-20 ετών, που εισήχθησαν κατά το περασμένο ακαδημαϊκό έτος στο Πανεπιστήμιο, η οικογένεια, η παιδεία, η θρησκεία και η πατρίδα αποτελούν τους σημαντικότερους θεσμούς των νέων. Στον αντίποδα, βρίσκονται η φιλία, ο έρωτας, η καριέρα και ο αθλητισμούς.

    Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους νέους αυτά είναι οι διαπροσωπικές και αισθηματικές σχέσεις, η χρήση εθιστικών ουσιών, η αποτυχία στα μαθήματα, η προσαρμογή στο περιβάλλον, το αλκοόλ και μια ενδεχόμενη ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

    Τέλος, η έρευνα καταδεικνύει ότι τα αγόρια είναι πρόθυμα να αλλάξουν ό,τι τα δυσαρεστεί αλλά και την προσωπική τους πραγματικότητα.

    [03] ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ

    Ουάσινγκτον, 8 Αυγούστου 2001 (11:33 UTC+2)

    Τα έντονα ηθικά διλήμματα και τα σοβαρά πρακτικά προβλήματα της κλωνοποίησης ανθρώπων κυριάρχησαν σε διεθνή διάσκεψη στην Ουάσιγκτον υπό την αιγίδα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Τρεις επιστήμονες δήλωσαν έτοιμοι να δημιουργήσουν στο εργαστήριο το πρώτο ομοιότυπο εμβρύου μέσα σε ένα μήνα και πρόβλεψαν ότι το πρώτο κλωνοποιημένο βρέφος μπορεί να γεννηθεί τον ερχόμενο χρόνο. Υποστήριξαν ότι υπάρχει σήμερα η τεχνική που εγγυάται επιτυχή αποτελέσματα κατά τουλάχιστον 30% και τόνισαν ότι η μέθοδός τους θα επιτρέψει σε εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν να αποκτήσουν παιδιά.

    Η ανακοίνωσή τους προκάλεσε ταυτόχρονα την οργή και τις έντονες αντιδράσεις των περισσοτέρων συναδέλφων τους που προέβαλαν τους υπαρκτούς κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος και χαρακτήρισαν απαράδεκτη την μετατροπή ανθρώπων σε πειραματόζωα.

    Ο πλέον πρόθυμος να κάνει πράξη τη θεωρία της κλωνοποίησης ανθρώπων είναι ο Ιταλός εμβρυολόγος, Σεβερίνο Αντινόρι. Απεκάλυψε στους συναδέλφους στην Ουάσινγκτον ότι εκατοντάδες άτεκνα ζευγάρια είναι διατεθειμένα να λάβουν μέρος εθελοντικά στα πειράματά του.

    Η τεχνική που προτίθεται να χρησιμοποιήσουν οι υποστηρικτές της κλωνοποίησης είναι παρόμοια με αυτή που εφήρμοσαν οι Βρετανοί επιστήμονες που δημιούργησαν το πρώτο ομοιότυπο προβάτου την Ντόλι. Από το κύτταρο ενός άνδρα σκοπεύουν να φτιάξουν έμβρυο στο εργαστήριο, το οποίο στη συνέχεια θα τοποθετήσουν στη μήτρα μιας εθελόντριας μητέρας.

    Στην Ιταλία, πάντως, και στις ευρωπαϊκές χώρες γενικότερα, η κλωνοποίηση ανθρώπων απαγορεύεται ρητώς. Οι ιταλικές αρχές, μάλιστα, προειδοποίησαν τον κ. Αντινόρι ότι αν επιμείνει στα σχέδιά του θα του αφαιρεθεί η άδεια να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα στη χώρα του. Στο πλευρό του ιταλού εμβρυολόγου τάχθηκε και ο Πάνος Ζαβός, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Ανδρολογίας. Ο κ. Ζαβός τόνισε επίσης ότι επιθυμεί να αρχίσει τη διαδικασία κλωνοποίησης ανθρώπων μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις, ο Πάνος Ζαβός απέφυγε να αποκαλύψει σε ποια χώρα προτίθεται να αρχίσει τα πειράματά του. Τον περασμένο Μάρτιο, πάντως, υπήρχε έντονη φημολογία ότι σκοπεύει να εργασθεί στην Κύπρο. Και αυτό διότι είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί. Δυο μέρες αργότερα, όμως, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης που απαγορεύει την κλωνοποίηση ανθρώπων

    Πολλοί επιστήμονες χαρακτήρουν ανήθικη τη γέννηση παιδιών με γενετικό υλικό που είναι το ακριβές αντίγραφο του ενήλικου δότη. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τους κινδύνους της κλωνοποίησης. Ένας απ' αυτούς είναι και ο Ίαν Γουίλμοτ, ο επικεφαλής της ομάδας των Βρετανων επιστημόνων που δημιούργησαν το πρόβατο Ντόλι. Επεσήμανε χθες στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχουσα τεχνική είναι αναποτελεσματική για όλα τα είδη ζώων. Είπε ότι αν προχωρήσει η παραγωγή ανθρώπινων ομοιοτύπων θα πρέπει να αναμένουμε καθυστερημένες αμβλώσεις, νεκρά παιδιά, αλλά και παιδιά με πολλές ανωμαλίες. Ο Ίαν Γουίλμοτ τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να διαχωριστεί ευθύς εξαρχής η κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς από την κλωνοποίηση για αναπαραγωγή.

    [04] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΘΕΣΕΩΝ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2001 (10:19 UTC+2)

    Κινητικότητα επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά και τη νέα αναβολή της αναχώρησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τη Σίφνο. Ο πρωθυπουργός κάνει διακοπές στο ξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους, λένε οι συνεργάτες του, αλλά οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ταυτόχρονα μελετά το σχέδιο του νέου Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ που επεξεργάστηκε και του παρέδωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης.

    Στο μεταξύ αυξάνονται καθημερινά οι υπουργοί και τα στελέχη που καταθέτουν σχέδια θέσεων για το 6ο συνέδριο, προκειμένου να συμβάλουν στη διεξαγωγή του προσυνεδριακού διαλόγου. Μετά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, την ευρωβουλευτή Αννα Καραμάνου, τον Παρασκευά Αυγερινό, τον Γιάννη Νικολάου, τον Αντώνη Κοτσακά και το Νίκο Μαδεμλή, σχέδια θέσεων κατέθεσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας και ο βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Τσουκάτος. Ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει την εκλογή όλων των οργάνων και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το σύνολο των μελών του Κινήματος. Ο Γιώργος Πασχαλίδης τονίζει ότι ίσως η πραγματικότητα επιβάλλει να υπάρξουν αναγκαίες βελτιώσεις στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος. Σημειώνει, όμως, πως οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες και οι όποιες προτάσεις να είναι συμβατές με τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα σταθερότητας Ελλάδας-Ευρωπαικής Ενωσης. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ και της επανασύνδεσης της με τα στρώματα που παραδοσιακά εκφράζει. Προτείνει να διοχετεύεται στις ασθενέστερες τάξεις το πλεόνασμα του προυπολογισμού. Ο Θεόδωρος Τσουκάτος επισκέφθηκε χτες τον Κώστα Σκανδαλίδη, του παρέδωσε το σχέδιο θέσεων και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη που έκανε και να διαμορφώσει μια νέα πολιτική πρόταση η οποία θα εμπνεύσει τους πολίτες.

    [05] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ

    Βαγδάτη, 8 Αυγούστου 2001 (21:08 UTC+2)

    Ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσείν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εφευρίσκει συνεχώς λόγους για να βομβαρδίζει το Ιράκ τονίζοντας ότι η χώρα του θα προβεί σε επίθεση εάν συνεχιστούν οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις.

    "Οι δυνάμεις του Ιράκ δεν θα σταθούν απαθείς στους βομβαρδισμούς των δυτικών αεροπλάνων στο βόρειο και νότιο Ιράκ" είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του για την 13η επέτειο της συμφωνίας που τερμάτισε τον πόλεμο Ιράκ-Ιράν.

    Ο ίδιος κάλεσε τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία να αποσύρουν τα πλοία και τα αεροσκάφη τους από την περιοχή.

    Την Τρίτη η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ιρακινές αεροπορικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ αφού πρωτύτερα είχαν δεχθεί επίθεση από ιρακινά αεροσκάφη.

    [06] ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΕΝΙΚΙΟ

    Σέρρες, 8 Αυγούστου 2001 (20:30 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο όρος Μενίκιο από πτώση κεραυνού.

    Στην κατάσβεσή της πήραν μέρος εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3 καναντέρ και 3 ελικόπτερα.

    Ολες οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν στο σημείο για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων και για την αποτροπή δημιουργίας νέων εστιών στο Μενίκιο.

    [07] ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΚΤΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 80-78

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2001 (20:24 UTC+2)

    Η Πολωνία κέρδισε τους Επίλεκτους των ΗΠΑ με 80-78 και κατέκτησε την 3η θέση στο διεθνές τουρνουά μπάσκετ που φιλοξενείται στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης. Οι Πολωνοί από την αρχή του παιχνιδιού έδειξαν ότι ήθελαν τη νίκη και αυτός ήταν ο λόγος που προσπάθησαν να πάρουν (κάτι που τελικά έκαναν) ένα μικρό προβάδισμα το οποίο προσπάθησαν να το κρατήσουν. Παρά τα σκαμπανεβάσματα της απόδοσής τους η τύχη τελικά τους δικαίωσε και πήραν τη νίκη.

    Τα δεκάλεπτα του παιχνιδιού ήταν 22-19, 40-40, 59-60, 78-80

    ΗΠΑ: Τ.Σμιθ 13, Γκάρντνερ 18 (4), ΜακΝάιλ 1, Αναγκόνι 8, Κινγκ 5, Μπάλινγκερ 8 (2), Χες 3 (1), Τ.Ρ.Σμιθ, Χάντεν 11 (1), Ντέιβις 11 (1)

    ΠΟΛΩΝΙΑ: Κρικάλα 11 (2), Σέσνακ 11 (1), Χουζού 2, Ντακότσα, Σίντορ 2, Γιανκόφσκι 8, Βιεγκερά 16 (3), Σαβάρσκι 14, Κρουζίνσκι 12 (1), Τριμπάνσκι 4.

    [08] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2001 (20:20 UTC+2)

    Σε φυλάκιση πέντε χρόνων και πέντε μηνών καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης το δραπέτη των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας Σταύρο Θεοδοσίδη.

    Η σύλληψη του 26χρονου έγινε το Σάββατο το μεσημέρι ύστερα από άγρια καταδίωξη.

    Ο 26χρονος είχε διαφύγει από τις φυλακές τον περασμένο Ιανουάριο κάνοντας χρήση της οκταήμερης άδειάς του.

    Ο Θεοδοσίδης εκτός από την απόδραση κατηγορείται επίσης και για αντίσταση κατά της αρχής, σωματικές βλάβες, παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

    [09] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Οχρίδα, 8 Αυγούστου 2001 (20:08 UTC+2)

    Εκπρόσωποι των αλβανικών και των σκοπιανών κομμάτων μονογράψανε το τελικό κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας που θα υπογραφεί επισήμως την Δευτέρα δήλωσε ο Νικόλα Πόποφσκι εκπρόσωπος των σκοπιανών κομμάτων που συμμετέχει στις συνομιλίες στην Οχρίδα.

    Η αιφνίδια πρόοδος στις συνομιλίες ήρθε ύστερα από τα τελευταία αιματηρά γεγονότα που σημειώθηκαν στην περιοχή.

    [10] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΤΩ ΠΟΡΡΟΪΑ ΣΕΡΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2001 (19:57 UTC+2)

    Την επαρχιακή οδό Κιλκίς Προμαχώνα απέκλεισαν σήμερα, για περισσότερες από τρεις ώρες, οι κάτοικοι του χωριού Κάτω Πορρόια Σερρών, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των ΕΛΤΑ να κλείσει το γραφείο στην περιοχή.

    Τα «αίματα άναψαν» όταν ο Αναστάσιος Ιωαννίδης, 65 χρονών, περιλούστηκε με βενζίνη και απείλησε να αυτοπυρποληθεί, χωρίς να τα καταφέρει, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών και των συγχωριανών του

    Υπενθυμίζεται ότι χθες οι κάτοικοι του χωριού παρέδωσαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, ενώ 27 εθνοφρουροί επέστρεψαν τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό.

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 8 Αυγούστου 2001 (19:53 UTC+2)

    Εκρυθμη είναι και πάλι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ, όπου ήδη έχει διακοπεί ο πολιτικός διάλογος που διεξαγόταν στην Οχρίδα, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση πολέμου, μετά την επίθεση Αλβανών εξτρεμιστών σε φάλαγγα του στρατού, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 στρατιώτες.

    Μόλις ανακοινώθηκε το επεισόδιο ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος είχε φθάσει στην τελική φάση του διακόπηκε και πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

    Τεταμένη είναι η κατάσταση στην πόλη του Τέτοβο, όπου άρχισαν να συγκεντρώνονται ομάδες Αλβανών εξτρεμιστών από διάφορα χωριά της περιοχής και έχουν ήδη καταλάβει το στρατώνα της πόλης. Ενστολοι Αλβανοί κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και κάνουν έρευνες σε σπίτια Σλάβων κατοίκων.

    Την ίδια στιγμή, άλλες ομάδες Αλβανών εξτρεμιστών έχουν στήσει μπλόκα στο δρόμο που συνδέει το Τέτοβο με το Γκόστιβαρ. Στην περιοχή του Κουμάνοβο συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ οι Αλβανοί αντάρτες έκλεισαν και πάλι τη ροή του νερού από το φράγμα του Λίπκοβο που τροφοδοτεί την πόλη του Κουμάνοβο.

    [12] ΛΕΟΤΑΡ: ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Οχρίδα, 8 Αυγούστου 2001 (19:48 UTC+2)

    Ο απεσταλμένος της ΕΕ στα Βαλκάνια Φρανσουά Λεοτάρ επισήμανε ότι θα υπογραφεί συμφωνία ειρήνης τη Δευτέρα αφού τα αλβανικά κόμματα που συμμετέχουν στις συνομιλίες στην Οχρίδα έχουν δεχθεί τους όρους της συμφωνίας.

    "Η πολιτική διαδικασία θα συνεχισθεί μέχρι τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, την ημέρα που η συμφωνία ειρήνης που έχουμε ετοιμάσει θα υπογραφεί επισήμως" δήλωσε ο ευρωπαίος μεσολαβητής.

    Μέχρι στιγμής τα αλβανικά κόμματα έχουν συμφωνήσει με τις αποφάσεις των συνομιλιών στην Οχρίδα.

    Ωστόσο τα σκοπιανά κόμματα αποφεύγουν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

    [13] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Σκόπια, 8 Αυγούστου 2001 (19:45 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Κοινοβούλιο πραγματοποιούν πολίτες από τα Σκόπια και από την περιφέρεια του Τετόβου.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα σημερινά γεγονότα, την επίθεση Αλβανών εξτρεμιστών σε φάλαγγα του στρατού, 30 χλμ από την πόλη των Σκοπίων στο δρόμο προς το Τέτοβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 στρατιώτες και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι τρεις και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους υποστηρίζοντας ότι το κράτος έχει εγκαταλείψει τους κατοίκους του Τετόβου και των γύρω χωριών.

    Εικόνες από τη διαδήλωση μετέδωσαν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων.

    [14] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΓΙΛΜΑΖ

    Άγκυρα, 8 Αυγούστου 2001 (19:42 UTC+2)

    Το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (ANAP) στην Τουρκία επαναλαμβάνει την άποψη ότι οι τουρκικές απόψεις για την εθνική ασφάλεια της χώρας πρέπει να είναι ανοιχτές στη δημόσια συζήτηση.

    Αντιδράσεις ξέσπασαν χθες στην Τουρκία, καθώς εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού επιτέθηκε φραστικά ενάντια στον αρχηγό του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι οι σημερινές απόψεις για το σύστημα εθνικής ασφάλειας κωλυσιεργούν την ανάπτυξη της χώρας.

    Ο κ. Γιλμάζ σε συνεδρίαση του κόμματός του το Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι το σύστημα της εθνικής ασφάλειας της χώρας αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο για κάθε βήμα προς ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας ύστερα από συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου τόνισε ότι είναι απαραίτητη μια δημόσια συζήτηση για το θέμα διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ δεν απευθύνονταν σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή σώμα.

    Το ANAP ακόμη διευκρίνισε ότι επιθυμεί να διασώσει το λαϊκό καθεστώς και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ενάντια αυτονομιστών που πρόσκεινται φιλικά στους Κούρδους.

    "Ωστόσο πιστεύουμε με κάθε ειλικρίνεια ότι μπορούμε να επεκτείνουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες παράλληλα με την προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας" δήλωσαν εκπρόσωποι του κόμματος.

    [15] ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ «ΑΘΗΝΑ 2004» ΣΤΟΝ ΥΦ.ΕΞ ΓΡ. ΝΙΩΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2001 (19:35 UTC+2)

    Την πρόοδο και τον προγραμματισμό της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 παρουσίασε σήμερα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μάρτον Σίμιτσεκ και στελέχη της Επιτροπής στον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρη Νιώτη, στον Δημήτρη Δόλλη, Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς.

    Σκοπός της λεπτομερούς και ευρύτατης παρουσίασης, ήταν η αναλυτική ενημέρωση του κ. Νιώτη και της ηγεσίας των Αποδήμων για το έργο της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 ώστε και εκείνοι να είναι σε θέση να ενημερώσουν τον Ελληνισμό της Διασποράς για τη πρόοδο στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και να μεταφέρουν το μήνυμα της επιστροφής των Αγώνων στην κοιτίδα τους.

    Τα θέματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η οποία κράτησε περίπου δυόμισι ώρες, αφορούσαν στις δράσεις για τον Απόδημο Ελληνισμό και στις Διεθνείς Σχέσεις, στον Πολιτισμό, στις Διαπιστεύσεις, στις Μεταφορές, στον Εθελοντισμό, στα Αθλήματα, στο Μάρκετινγκ και στα Ολυμπιακά Προϊόντα. Οι παρουσιάσεις έγιναν από τους αρμόδιους Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές ανά τομέα.

    [16] ΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ 1999

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2001 (19:29 UTC+2)

    Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκαν ως συμβατές με το Κοινοτικό Δίκαιο, όλες οι οικονομικές ενισχύσεις υπέρ αγροτών των οποίων οι καλλιέργειες και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από έκτακτα καταστροφικά γεγονότα (πυρκαγιές) κατά το έτος 1999.

    Με την απόφαση 290716/31.07.2001 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα εγείρει αντιρρήσεις και δεν θα θεωρήσει ως εθνικές ενισχύσεις τις ρυθμίσεις που προέβλεπε η Κοινή Διϋπουργική Απόφαση με τίτλο "Μέτρα υπέρ αγροτών που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές" και η οποία κάλυπτε όλους σχεδόν τους νομούς της χώρας και κυρίως τους νομούς Μεσσηνίας, Βοιωτίας, Μαγνησίας, Ρεθύμνης, Λακωνίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας και Χίου, ύψους 800 εκατ. δρχ.

    Ολοι οι παραγωγοί της περιόδου αυτής έχουν ήδη αποζημιωθεί μέσω αποφάσεων του υπουργείου Γεωργίας.

    [17] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Ο ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2001 (19:23 UTC+2)

    Όταν πριν από ένα περίπου χρόνο ο Νίκος Αναστόπουλος πήγε στα ΠΑΣ Γιάννενα όλοι τον υποδέχθηκαν με... δάφνες. Στο πρόσωπό του είδαν ότι ο ΠΑΣ θα μπορούσε να βρει τον προπονητή που μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα ψηλά. Ετσι και έγινε. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έδειξε κατά τη περσινή περίοδο τον καλό του εαυτό του.

    Ξαφνικά σήμερα ο Νίκος Αναστόπουλος απολύθηκε, έπειτα από τις διαμάχες που είχε τόσο με το βοηθό του, Σταύρο Μεντή, όσο και με τον Ανδρέα Μπονόβα. Και επειδή ο πρόεδρος της ομάδας Μάνθος Κολέμπας δεν ήθελε τέτοιου είδους αψιμαχίες αποφάσισε να απολύσει τον κ. Αναστόπουλο. Για ορισμένους η απόφαση δεν ήρθε τελείως απρόσμενα, αφού τον τελευταίο οι σχέσεις του δεν ήταν καλές με κανένα μέλος της ομάδας πλην των παικτών.

    Τώρα στον ΠΑΣ ψάχνουν τον αντικαταστάτη του. Τα ονόματα που ακούγονται δεν είναι άλλα από αυτά του Τόνι Σαβέβσκι και του Γιώργου Φοιρού. Ο τελευταίος πάντως συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει την τύχη της ομάδας.

    [18] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΣΕΣΝΑ - ΣΩΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ

    Αλεξανδρούπολη, 8 Αυγούστου 2001 (19:11 UTC+2)

    Εντοπίστηκε νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης το μονοκινητήριο αεροσκάφος τύπου Τσέσνα 172 με τους δύο επιβαίνοντες που νωρίτερα είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης. Οι δύο επιβαίνοντες, κ.κ. Κερασίδης και Μαλτέζος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, οι ίδιοι έδωσαν πληροφορίες για ένα τρίτο άτομο που βρισκόταν στο αεροσκάφος μαζί τους.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα ο χειριστής του αεροσκάφους εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ το αεροσκάφος πετούσε ανατολικά της Σαμοθράκης. Στην περιοχή έσπευσαν ένα αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας και ένα ελικόπτερο από τη Λήμνο. Το αεροσκάφος ανήκει στην αερολέσχη Αλεξανδρούπολης.

    [19] ΔΗΚΚΙ: ΑΠΟΥΣΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2001 (19:10 UTC+2)

    Την απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας σχολίασε το μέλος της Π.Γ. του ΔΗΚΚΙ, Νίκος Σαραντόπουλος επιστρέφοντας από την Κύπρο.

    Σε δήλωσή του ο κ. Σαραντόπουλος τόνισε:

    "Το διήμερο 2 και 3 Αυγούστου ο Δήμος Αμμοχώστου διοργάνωσε αντικατοχικές εκδηλώσεις για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων από τα κατεχόμενα.

    Στις εκδηλώσεις αυτές παρέστησαν βουλευτές Εθνικών Κοινοβουλίων χωρών της Ε.Ε., Ευρωβουλευτές, αλλά και προσωπικότητες εκτός Ε.Ε.

    Από την Ελλάδα παρέστησαν εκπρόσωποι της Ν.Δ., του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Δυστυχώς, από αυτές τις εκδηλώσεις - που έχουν ιδιαίτερη εθνική σημασία - έλαμψαν με την απουσία τους τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, σε χρονική, μάλιστα, στιγμή που η εθνική υπόθεση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και με δεδομένο ότι στην Κύπρο δοκιμάζεται η αντοχή ολόκληρου του Ελληνισμού.

    Τι μπορεί να υποθέσει κανείς για αυτή την απουσία;

    Μήπως η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμμετοχή σε εκδηλώσεις μνήμης για τη μαρτυρική Μεγαλόνησο - όπως αυτές του Δήμου Αμμοχώστου - ενοχλεί και δημιουργεί εμπόδια για δρομολογημένες εξελίξεις; Μήπως χαλάει το επόμενο ζεϊμπέκικο;".

    "Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δικαιολογήσουν αυτή την απουσία και συμπεριφορά", κατέληξε.

    [20] ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλλες, 8 Αυγούστου 2001 (19:00 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ καταδίκασε την τελευταία επίθεση των Αλβανών εθνικιστών σε σκοπιανή περίπολο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα Σκοπιανών στρατιωτών, τονίζοντας ότι απειλεί την ανεύρεση πολιτικής λύσης στην ΠΓΔΜ.

    "Το ΝΑΤΟ καταδικάζει την επίθεση σε κομβόι κυβερνητικών στρατευμάτων που προκάλεσε τον θάνατο των Σκοπιανών στρατιωτών" δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

    "Τα τελευταία γεγονότα αντιτίθενται στις προσπάθειες όλων όσων εργάζονται τόσο σκληρά προκειμένου να πετύχουν πολιτική συμφωνία και να σταματήσουν την κρίση" πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

    Ο ίδιος έκανε σαφές ότι ανάλογα περιστατικά δεν διευκολύνουν την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή και καταστρέφουν τα συμφέροντα του πληθυσμού στην ΠΓΔΜ.

    "Η βία δεν μπορεί να κερδίσει, δεν μπορεί να φέρει τίποτα καλό σε κανέναν. Η μοναδική λύση είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας" είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

    [21] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2001 (18:59 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης, υπέγραψε σήμερα εγκύκλιο που αφορά τα Επιχειρησιακά Προγράμματα και Ταμεία. Συγκεκριμένα, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη σύνταξη, την έγκριση και τη χρηματοδότηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που υποβάλλουν οι Οργανώσεις Παραγωγών και οι οποίες έχουν την ευθύνη άσκησης της πολιτικής στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

    Οι δραστηριότητες των Οργανώσεων Παραγωγών που υλοποιούνται μέσα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα είναι συγχρηματοδοτούμενες και αποσκοπούν:

    - Στη διασφάλιση του προγραμματισμού της παραγωγής και την προσαρμογή της στη ζήτηση από ποσοτική και ποιοτική άποψη,

    - Στην προώθηση συγκέντρωσης της προσφοράς και της διάθεσης της παραγωγής των μελών των Οργανώσεων Παραγωγών,

    - Στη μείωση του κόστους παραγωγής και

    - Στην προώθηση καλλιεργητικών μεθόδων και τεχνικών παραγωγής που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

    Στο τέλος του 2000 λειτούργησαν στην Ελλάδα 126 Οργανώσεις Παραγωγών από τις οποίες υπέβαλαν και εγκρίθηκαν 87 Επιχειρησιακά Προγράμματα, συνολικού ύψους 2,5 δισ. δρχ.

    Στόχος του υπουργείου Γεωργίας, δήλωσε ο κ. Αργύρης, είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των Οργανώσεων Παραγωγών, καθώς και η αύξηση της παραγωγής που διακινείται μέσα από αυτές, με σκοπό την απορρόφηση μεγαλύτερων κονδυλίων, κοινοτικών και χρηματοδοτικών ενισχύσεων.

    Για το σκοπό αυτό, προωθείται πρόγραμμα ενημέρωσης των φορέων των Οργανώσεων Παραγωγών και δρομολογούνται, μετά από συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την υλοποίηση αυτών των στόχων, ούτως ώστε οι Οργανώσεις Παραγωγών να καταστούν ανταγωνιστικοί φορείς εμπορίας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

    [22] Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2001 (18:58 UTC+2)

    "Η Θεσσαλονίκη έχει δώσει δείγματα συνεισφοράς για την πρόοδο και την προκοπή του μπάσκετ" τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος στο περιθώριο της κλήρωσης των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου Ελλάδος που έγινε το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε: "Το μπάσκετ περνάει μια δύσκολη περίοδο. Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα έστω και δύσκολα. Η συνδρομή όλων είναι επιτακτική. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα προβλήματα στην τύχη τους".

    Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κρίση του ευρωπαϊκού μπάσκετ. "Το τελευταίο διάστημα ζούμε μια κρίση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αλλοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και άλλοι με περισσότερο σθένος κοιτούν το πρόβλημα κατάματα και προσπαθούν να βρουν λύσεις. Εμείς θέλουμε να πιστεύομε ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι που θέλουν το καλό του μπάσκετ", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος ενώ παράλληλα έκανε και μια αυτοκριτική. "Δεν έχω υπηρετήσει το μπάσκετ ανεύθυνα. Ετσι δεν πρόκειται να υπηρετήσω το μπάσκετ ποτέ. Αντίθετα αυτούς τους γυρολόγους πρέπει να τους απομονώσουμε, να τους βάλουμε στο περιθώριο και να τους στείλουμε μακριά. Το μπάσκετ δεν τους έχει ανάγκη. Δεν τους χρειάζεται".

    [23] ΤΣΕΧΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2001 (18:58 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα 20μελής ομάδα βουλευτών και γερουσιαστών της Τσεχίας, μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής σε θέματα Υγείας - Πρόνοιας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας, γερουσιαστή και καθηγητή της ιατρικής Αντονιν Χλαβάσεκ.

    Τους επίσημους προσκεκλημένους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Γιώργος Αποστολόπουλος, στους οποίους και ανακοίνωσε ότι το Διαγνωστικό Κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης που λειτουργεί δορυφορικά στην Πράγα, εισέρχεται σε νέα δημιουργική πορεία.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστολόπουλος ανακοίνωσε την αγορά μαγνητικού και αξονικού τομογράφου τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και άλλου διαγνωστικού εξοπλισμού για το διαγνωστικό της Πράγας, την εκπαίδευση Τσέχων ιατρών στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, τη σύνδεση του Διαγνωστικού Κέντρου της Πράγας τηλεϊατρικά, με το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και την πρόθεσή του να προβεί στην αγορά πτέρυγας νοσοκομείου στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, για ασθενείς που θα ήθελαν να κάνουν χρήση του ιδιωτικού τομέα υγείας.

    Ο πρόεδρος του ομίλου, αναφερόμενος στην ασφαλιστική εταιρία Υγείας La Vie, σημείωσε ότι σύντομα θα επεκταθεί στα Βαλκάνια και στην Τσεχία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών - ιατρών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού, που αποτελεί το πλέον σύγχρονο γενικό νοσοκομείο του ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη. Διασαφήνισε ότι η ιδιωτική υγεία είναι συμπληρωματική της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Τέλος, ο πρόεδρος του Ομίλου επανέφερε την πάγια πρόθεσή του να δημιουργήσει δύο ιδιωτικές ιατρικές σχολές στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

    Εκ μέρους της Διακομματικής Επιτροπής της τσέχικης Βουλής, τόσο ο υφυπουργός Υγείας, όσο και οι γερουσιαστές τόνισαν κατ' επανάληψη ότι αποτελεί ευκαιρία και τιμή για τους ίδιους που επισκέφθηκαν και γνώρισαν από κοντά το υπερσύγχρονο νοσοκομείο, το χαρακτήρισαν ως το πλέον πετυχημένο project στο χώρο της υγείας και εξέφρασαν την επιθυμία να βρεθούν σύντομα τρόποι συνεργασίας του τομέα υγείας της χώρας τους με τον Ομιλο του Ιατρικού Αθηνών.

    [24] ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2001 (18:42 UTC+2)

    Αύριο είναι η καθοριστικότερη μέρα για την ΚΑΕ Ηρακλής, αφού το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναμένεται να ορίσει νέα διοίκηση στην ΚΑΕ. Ηδη ο Γ.Σ. Ηρακλής έχει προτείνει πέντε μέλη τα οποία θα είναι υποψήφια για να απαρτίσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων πιθανότατα να είναι και ο Κώστας Χαΐτογλου, που έχει κατά το παρελθόν διατελέσει πρόεδρος στην ΚΑΕ.

    Και επειδή έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στην ΚΑΕ Ηρακλής κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται να κάνει η νέα διοίκηση είναι να προσλάβει στη θέση του τεχνικού τον Σούλη Μαρκόπουλο, ο οποίος θα επιμεληθεί και τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας. Ωστόσο έχουν γίνει ήδη κάποιες κρούσεις σε παίκτες, όμως την τελική απόφαση θα την πάρει ο νέος προπονητής πάντα σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 8 August 2001 - 18:13:50 UTC