Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΟΙ
  • [02] ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ "ΣΑΠΦΩ"
  • [03] ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΜΑΣ
  • [04] Η ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟ Ν. ΙΡΑΚ
  • [06] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΗΝΟ
  • [07] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
  • [08] ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [09] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΟΘΕΟΥ
  • [10] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ
  • [11] ΑΝΤΟΦ: Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ
  • [12] ΚΟΥΒΕΛΑΣ: ΝΕΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [13] ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ
  • [14] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN
  • [15] ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΗΡΕ Ο Φ. ΝΑΝΟ
  • [16] ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [17] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
  • [18] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ
  • [19] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
  • [20] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ
  • [21] Ο ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Σκόπια, 13 Αυγούστου 2001 (22:52 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν και σήμερα το απόγευμα οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ και των Αλβανών ανταρτών, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας υπέγραφαν την ειρηνευτική συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μπόσκοφσκι.

    Οι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικές μονάδες στα βορειοδυτικά της χώρας γύρω από τα χωριά Πόποβα Σάπσκα, Μπέλιστε και Βράτνιτσα κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους.

    Είπε ακόμη ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν επίθεση Αλβανών ανταρτών στα νοτιοδυτικά, στην περιοχή Ντέμπαρ στα σύνορα με την Αλβανία, ενώ δεν ανέφερε αν υπήρξαν απώλειες.

    [02] ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ "ΣΑΠΦΩ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2001 (21:10 UTC+2)

    Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μέλος του πληρώματος του επιβατικού πλοίου "Σαπφώ", που απέπλευσε στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έπεσε στη θάλασσα.

    Πρόκειται για τον 37χρονο θαλαμηπόλο Βασίλη Λινάρδο, ο οποίος για άγνωστους λόγους βρέθηκε στη θάλασσα λίγο μετά τον απόπλου του πλοίου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη.

    Αμέσως επιβάτες ειδοποίησαν το πλήρωμα του πλοίου και δύο μέλη του έπεσαν στη θάλασσα για τον σώσουν. Ενημερώθηκε επίσης το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και λίγα λεπτά αργότερα έσπευσε στην περιοχή φουσκωτό του Λιμενικού.

    Μετά τη διάσωσή του Λινάρδος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Αγιος Δημήτριος", για προληπτικούς λόγους, ενώ τα δύο μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν στο πλοίο και συνέχισαν το ταξίδι. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

    [03] ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2001 (20:55 UTC+2)

    Θριαμβευτική υποδοχή επιφυλάχθηκε στους πρωταθλητές μας που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Εντμοντον του Καναδά και έφθασαν το απόγευμα στην Αθήνα.

    Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" υποδέχθηκαν τα "χρυσά παιδιά" του Εντμοντον εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, φίλαθλοι και οι συγγενείς των πρωταθλητών μας, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Κώστα Κεντέρη, την Μιρέλα Τζελίλη και τον Κώστα Γκατσιούδη, Τασούλα Κελεσίδου και τα άλλα παιδιά.

    Η Κατερίνα Θάνου ήταν η μοναδική απούσα, αφού έμεινε στο Αμστερνταμ και από εκεί θα ταξιδεύσει στη Ζυρίχη, για να λάβει μέρος στο γνωστό μίτινγκ.

    "Αν έγραφα ένα βιβλίο, θα το ονόμαζα "η δικαίωση του Κώστα". Αν με έχει ο Θεός καλά, θα έχουμε κι άλλα μετάλλια για την πατρίδα μας. Θα συνεχίσω να δουλεύω έτσι και ελπίζω να με ξαναδείτε να πανηγυρίζω με τα χέρια σηκωμένα στον τερματισμό", δήλωσε ο χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής των 200 μέτρων, Κώστας Κεντέρης.

    Η Μιρέλα Τζελίλη δεν έκρυβε τη χαρά της: "Σε μια ξένη χώρα, δεν καταλαβαίνουμε την επιτυχία, όμως μόλις γυρίσουμε στο σπίτι μας νοιώθουμε τη μεγαλύτερη υπερηφάνια, όταν βλέπουμε πόσο μας αγαπάει ο κόσμος.

    Ο Κώστας Γκατσιούδης ανέβηκε στο βάθρο παγκοσμίου πρωταθλήματος για τρίτη συνεχόμενη φορά κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό. "Ηταν ένας συναρπαστικός αγώνας και πιστεύω ότι πήγα καλά, παρότι η προετοιμασία μου ήταν ελλιπής.

    Τέλος, η Τασούλα Κελεσίδου, που δεν ανέβηκε στο βάθρο για λίγα εκατοστά, τόνισε: "Μετά από τον τραυματισμό στο γόνατο, πιστεύω ότι έκανα αξιοπρεπή εμφάνιση, αλλά είμαι λίγο πικραμένη για την 4η θέση"

    [04] Η ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Πρίστινα, 14 Αυγούστου 2001 (20:43 UTC+2)

    Ο αποκαλούμενος "Αλβανικός Εθνικός Στρατός", νέα ομάδα Αλβανών εξτρεμιστών που έκανε την εμφάνισή της αυτό το μήνα στη Νότια Σερβία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στην ΠΓΔΜ.

    "Η στρατιωτική διοίκηση του "Αλβανικού Εθνικού Στρατού" αποφάσισε ομόφωνα στη διάρκεια συνάντησης που διεξήχθη στα Σκόπια την Τρίτη το απόγευμα να επαναλάβει δημόσια ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία της Οχρίδας, που υπογράφηκε στα Σκόπια από κάποιους εκπροσώπους των Αλβανών και των Σλάβων της ΠΓΔΜ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης που εστάλη στα τοπικά ΜΜΕ.

    "Η στρατιωτική διοίκηση είναι βέβαιη ότι η συμφωνία αυτή δεν ικανοποιεί τα κύρια αιτήματα των Αλβανών", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η παραστρατιωτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο τριών Σέρβων αστυνομικών στη Νότια Σερβία στις 3 Αυγούστου. Με ανακοινώσεις του ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ και προειδοποίησε ότι "ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει".

    [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟ Ν. ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 14 Αυγούστου 2001 (20:24 UTC+2)

    Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν σήμερα περιοχή στο νότιο Ιράκ, ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε "σε απάντηση στις πρόσφατες απειλές του Ιράκ εναντίον των συμμαχικών αεροσκαφών που περιπολούν στην ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο νότιο Ιράκ", αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή συμμαχικά αεροπλάνα είχαν πλήξει τρεις τοποθεσίες της ιρακινής αεράμυνας στο νότιο Ιράκ και στις αρχές της εβδομάδας είχαν επιτεθεί κατά ιρακινών στόχων στη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο βόρειο Ιράκ.

    [06] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΗΝΟ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2001 (20:02 UTC+2)

    Περίπου 50.000 πιστοί αναμένεται να έχουν καταλύσει έως αύριο στο νησί της Μεγαλόχαρης, την Τήνο, όπου θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας.

    Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές που συρρέουν σήμερα παραμονή της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου για να προσκυνήσουν την άγια εικόνα και να εκπληρώσουν το τάμα τους.

    Αύριο θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου και θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας.

    Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου, καθώς και του τορπιλισμού του καταδρομικού "Έλλη", το Πολεμικό Ναυτικό πέραν των άλλων συμμετέχει με τον κατάπλου της Φρεγάτας "Έλλη" και της πυραυλακάτου "Μυκόνιος" στην Τήνο. Παρουσία του αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Α. Αντωνιάδη θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει ρίψη στεφάνου στο σημείο βύθισης του "Έλλη". Στο νησί θα καταπλεύσει και η φρεγάτα "Σπέτσαι" για συμμετοχή στις εκδηλώσεις.

    [07] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2001 (19:41 UTC+2)

    Κατά χιλιάδες προσέρχονται οι προσκυνητές στην ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Σουμελιώτισας, που μεταφέρθηκε από το ομώνυμο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου.

    Το μεγαλύτερο μέρος των προσκυνητών είναι Πόντιοι που έχουν ταυτίσει τη μεγάλη γιορτή με τους αγώνες του ποντιακού στοιχείου για το γένος.

    Πιστοί έχουν φθάσει από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό και αρκετοί έχουν κατασκηνώσει εδώ και μέρες στις πλαγιές του Βερμίου για να συμμετάσχουν στη λιτάνευση της ιερής εικόνας.

    Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ανιστόρηση του ιστορικού μοναστηριού και επίσημος προσκεκλημένος των εορταστικών εκδηλώσεων είναι ο Δήμαρχος Αθηναίος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό της Σουμελιώτισας.

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης. Από τη Ν.Δ. θα παραστούν ως εκπρόσωποι του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, οι βουλευτές Σάββας Τσιτουρίδης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Παρθένα Φουντουκίδου, Ηλίας Φωτιάδης, Μιχάλης Χαλκίδης, ενώ αναμένεται να παραστούν και άλλα μέλη του Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

    [08] ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 14 Αυγούστου 2001 (19:20 UTC+2)

    Τρεις Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε στην Τσετσενία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

    To στρατιωτικό ελικόπτερο Mi - 8 κατέπεσε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία την ώρα της προσγείωσης κοντά στην περιοχή Τουκοσορόι, στο νότιο τμήμα της Τσετσενίας.

    [09] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΟΘΕΟΥ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2001 (19:06 UTC+2)

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., βουλευτής Α' Πειραιώς Γ. Καλός, για την κοίμηση του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου και Μήλου Δωροθέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για την εκδημία του Μητροπολίτη Δωροθέου.

    Το ποιμαντικό και εθνικό έργο του μακαριστού ιεράρχη και η πολυετής προσφορά του στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας, αποτελούν παρακαταθήκη για τους διαδόχους του".

    [10] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Ιμβρος, 14 Αυγούστου 2001 (18:39 UTC+2)

    Την πεποίθησή του για την άριστη συνεργασία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δήλωσή του χαιρετίζοντας θερμά την εκλογή του κ. Ειρηναίου στον Πατριαρχικό Θρόνο.

    Στη δήλωσή του από τη γενέτειρά του, την Ιμβρο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρει:

    "Ευρισκόμενος εδώ στη γενέτειρά μου πληροφορήθηκα χθες την εκλογή του νέου Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, τον οποίον γνωρίζω από πολλών ετών, από τα χρόνια της διακονίας του στην Αθήνα ως Εξάρχου του Παναγίου Τάφου. Αμέσως έσπευσα να του αποστείλω το καθιερωμένο ειλικρινές και εγκάρδιο συγχαρητήριο μήνυμα εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εμού προσωπικώς και να του ευχηθώ επιτυχία στη δύσκολη και υψηλή αποστολή του εις τους Αγίους Τόπους.

    Από την ημέρα που εχήρευσεν ο Θρόνος των Ιεροσολύμων τον περασμένον Δεκέμβριον παρακολουθούσα και εγώ και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλοι οι Ορθόδοξοι ανά την οικουμένην με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνησην τας εξελίξεις και τας διαβουλεύσεις που εγίνοντο δια την εκλογήν του διαδόχου του Μακαριστού Διοδώρου. Διότι τα Πανάγια Προσκυνήματα, οι Αγιοι Τόποι ενδιαφέρουν όλο τον Ορθόδοξον κόσμον και θα έλεγα και τον μη Ορθόδοξο, όλο τον χριστιανικό κόσμο, αλλά ιδιαιτέρως φυσικά εμάς.

    Πάντως όλο αυτό το διάστημα το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, σεβόμενον την αυτοτέλειαν, τον Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων δεν ηθέλησε να αναμειχθεί ποσώς εις τα εσωτερικά του, εν αντιθέσει προς όσα ελέχθησαν και εγράφησαν κατά καιρούς, επαναλαμβάνω ότι σεβαστήκαμε το Αυτοκέφαλον, την αυτοτέλειαν του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και η μόνη μας ανάμειξη ήτο η προσευχή, ώστε όλα να εξελιχθούν ομαλώς και να εκλεγεί ο εκλεκτός της Θείας Πρόνοιας και αυτός ήταν ο Ιεραπόλεως Ειρηναίος, την άνοδον του οποίου εις τον Πανίερον Θρόνον της Σιωνίτιδος Εκκλησίας χαιρετίζομεν με χαρά και χρηστάς ελπίδας.

    Πιστεύω ότι επί της Πατριαρχείας του, δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω γι αυτό, η συνεργασία των δύο Πατριαρχείων μας θα είναι αρίστη, οικοδομητική, για το καλόν της Πανορθοδόξου ενότητος και συνεργασίας.

    Χθες ο Μακαριώτατος είχε την καλωσύνη να με αναζητήσει εις το τηλέφωνον δια του Αρχιγραμματεύοντος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, του Αγίου Φιλαδελφείας και να ζητήσει τρόπον τινά τας ευχάς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επιφυλάσσομαι εν συνεχεία του τηλεγραφήματος που του έστειλα να επικοινωνήσω και τηλεφωνικώς μαζί του για να εκφράσω τη χαράν και την ικανοποίησή του για την επάξιαν άνοδον του εις το Θρόνο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.

    Προσεύχομαι να τον ενισχύει ο Θεός εις την πολύ δύσκολον αποστολήν του. Επαναλαμβάνω και εύχομαι να υπάρξει ενότης, ομοψυχία, συνεργασία με όλα τα στελέχη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, με όλα τα μέλη της Αγιοταφικής αδελφότητας επ' αγαθώ της αδελφής Εκκλησίας και συμπάσης της Ορθοδοξίας και επ' αγαθώ της διατηρήσεως των προνομίων του Γένους μας επί των Παναγίων Προσκυνημάτων, τα οποία προνόμια το Γένος μας έχει από πολλών αιώνων".

    [11] ΑΝΤΟΦ: Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Σκόπια, 14 Αυγούστου 2001 (17:50 UTC+2)

    "Η Βουλή της ΠΓΔΜ δεν θα επικυρώσει την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψαν χθες τα πολιτικά κόμματα της χώρας, έως ότου το ΝΑΤΟ συλλέξει το ένα τρίτο του οπλισμού των Αλβανών ανταρτών", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του σώματος Στόγιαν Αντοφ.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι αναμένεται να ζητήσει αύριο τη σύγκληση της Βουλής για να συζητηθεί η ειρηνευτική συμφωνία.

    Ωστόσο ο κ. Αντοφ τόνισε ότι οι βουλευτές θα συνεδριάσουν για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών που εμπεριέχονται στη συμφωνία, μετά από 15 ημέρες, ώστε στο διάστημα αυτό το ΝΑΤΟ να συγκεντρώσει το ένα τρίτο του οπλισμού των Αλβανών εξτρεμιστών.

    Πρόσθεσε ότι μία δεύτερη συνεδρίαση της Βουλής θα πραγματοποιηθεί μετά τη συγκέντρωση των δύο τρίτων του οπλισμού και ότι η τελική συνεδρίαση θα προγραμματιστεί εφόσον το ΝΑΤΟ συλλέξει όλο τον οπλισμό.

    [12] ΚΟΥΒΕΛΑΣ: ΝΕΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2001 (17:33 UTC+2)

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σωτήρης Κούβελας κάνοντας λόγο για νέες εξαγγελίες υπουργών για έργα.

    "Ο κ. Λαλιώτης, αντί να μας πει τι θα γίνει με τα προγραμματισμένα έργα (μετρό κτλ.) που έχουν μείνει στάσιμα εδώ και 8 χρόνια, μας υπόσχεται άλλο αεροδρόμιο "Μακεδονία" για τα επόμενα έξι χρόνια", δήλωσε και πρόσθεσε:

    "O κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι είναι αναγκαία η διαπλάτυνση του δρόμου από την Ποτίδαια μέχρι την Καλλιθέα, αλλά υπάρχει πρόβλημα διανοίξεων και απαλλοτριώσεων. Ετσι αναιρεί την υπόσχεση που είχε δώσει η κυβέρνηση δια των αρμοδίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ότι θα είναι έτοιμος ο δρόμος αυτός σε δύο χρόνια".

    "Τώρα που αποφασίζει η κυβέρνηση να μετατρέψει το αεροδρόμιο του Ελληνικού σε συνεδριακό κέντρο μένει καμία αμφιβολία ότι η Εκθεση της Θεσσαλονίκης "κάνει φτερά"; Μένει καμία αμφιβολία ότι το μόνο που μένει είναι να αντιδράσουμε δυναμικά;", κατέληξε.

    [13] ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

    Εδεσσα, 14 Αυγούστου 2001 (17:17 UTC+2)

    Δημοπρατήθηκε ένα ιδιαίτερης σημασίας έργο για την Κρύα Βρύση, το "Στεγαστικό Πρόγραμμα Λαϊκής Κατοικίας", προϋπολογισμού 120 εκ. δρχ.

    Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας πρόκειται για την πλήρη κατασκευή και παράδοση για χρήση ενός διώροφου κτιρίου κατοικιών, αποτελούμενο από τρία διαμερίσματα, δύο των τεσσάρων και ένα των πέντε δωματίων με τους αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους.

    Το ποσό των 100 εκ. δρχ. χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για το έτος 2001.

    Σημειώνεται ότι όλο το συγκρότημα των Λαϊκών Κατοικιών αποτελείται από 15 κτίρια κατοικιών με 70 διαμερίσματα.

    Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης τόνισε ότι το Στεγαστικό Πρόγραμμα Λαϊκής Κατοικίας στην Κρύα Βρύση είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, ιδιαίτερα αναγκαίο για την περιοχή.

    "Καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σωστή κατασκευή των κατοικιών και κυρίως για τη σύντομη παράδοση του έργου", είπε προσθέτοντας ότι το έργο στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Νομού.

    [14] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2001 (17:08 UTC+2)

    Στα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδας αναφέρεται με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης επισημαίνοντας ότι κάθε μέρα οι 240 οικογένειες μέλη του Συλλόγου επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, ώστε να συνεχισθεί η υλοποίηση των δραστηριοτήτων.

    Ο κ. Ψωμιάδης ρωτά τον υπουργό Υγείας γιατί, ενώ έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας για να υπάρξει σχετική χρηματοδότηση στο Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδας, έχουν περάσει έξι μήνες και ακόμη δεν δόθηκε η απάντηση από το υπουργείο.

    Επίσης ρωτά γιατί δεν εφαρμόζεται ο Νόμος 2646/1998, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδας, με αποτέλεσμα την μη ένταξη του Συλλόγου στον κρατικό προϋπολογισμό.

    [15] ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΗΡΕ Ο Φ. ΝΑΝΟ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2001 (16:28 UTC+2)

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο βγήκε λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

    Οπως δήλωσαν οι θεράποντες ιατροί, ο κ. Νάνο, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα, στο Τεπελένι είναι πολύ καλά, μετά τη μικροχειρουργική επέμβαση, στην οποία επεβλήθη.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς η συνολική κλινική του εικόνα δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ωστόσο θα απαιτηθούν ακόμη μερικές εβδομάδες για την πλήρη επούλωση των τραυμάτων του στα δάχτυλα.

    Μέχρι τις 20 Αυγούστου ο κ. Νάνο θα βρίσκεται στη χώρα του για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού της Αλβανίας που αναβλήθηκε λόγω του ατυχήματος.

    [16] ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Μυτιλήνη, 14 Αυγούστου 2001 (16:21 UTC+2)

    Στη Μυτιλήνη έφθασε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος θα τιμήσει αύριο με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παναγίας στην Αγιάσο. Στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης και τοπικοί παράγοντες του νησιού.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του ότι αυτή την επίσκεψη την είχε υποσχεθεί στον εαυτό του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί και με τους γονείς του χρυσού Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή Κώστα Κεντερή και μίλησε με θαυμασμό για τη νέα νίκη του. "Τα αισθήματα όλων είναι και δικά μου απέναντι του Κεντέρη", είπε.

    Αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει το Κέντρο Νεότητας του Δήμου Αγιάσου, ενώ στη συνέχεια ο Δήμαρχος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στον Κήπο της Παναγιάς.

    [17] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

    Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2001 (16:02 UTC+2)

    Τις πρόσφατες παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Σαλαμίνα, κατάγγειλε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφιν Ανάν, ο επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Γιώργος Κασουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η τουρκική κυβέρνηση ως δύναμη κατοχής φέρει πλήρη ευθύνη για τις παράνομες αυτές ανασκαφές.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης, τονίζει πως οι παράνομες αυτές ανασκαφές, "παραβιάζουν όλες τις διεθνείς συνθήκες και συστάσεις για το θέμα και έχουν καταστροφική επίδραση στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

    Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2001 (16:01 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος κάλεσε εκ νέου τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους, ούτως ώστε η Τουρκία και τα κατοχικά στρατεύματα "να μην έχουν λόγο να παραμένουν στην Κύπρο" και να μπορέσει η Κύπρος να επανενωθεί και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν μαζί ειρηνικά.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της εισβολής και την κατάληψη της Αμμοχώστου, είπε ότι "όταν έρθει η ημέρα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η ίδια η Ευρώπη, και οι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία που είναι άμεσα ενδιαφερόμενες για την Κύπρο, θα αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, ο οποίος δεν θέλει τίποτα άλλο από το να ζήσει ειρηνικά και δημοκρατικά".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

    Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2001 (15:59 UTC+2)

    Η έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) "Κύπρος, 9000 χρόνια πολιτισμού" στο Μεξικό, η οποία περιλαμβάνει αντίγραφα αρχαιοτήτων, είδη λαϊκής τέχνης και φωτογραφίες, εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Πρέσβη της Κύπρου στο Μεξικό Αντώνη Τουμαζή.

    Ο κ. Τουμαζής στην ομιλία του στο επαρχιακό μουσείο της πόλης Chilpancingo, όπου οργανώθηκε η έκθεση, αναφέρθηκε στην κυπριακή ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και στη συστηματική καταστροφή της στο κατεχόμενο από τους Τούρκους τμήμα του νησιού.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2001 (15:56 UTC+2)

    Στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί από τις 26 μέχρι τις 30 Αυγούστου το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης το βράδυ της Κυριακής, 26 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, το συνέδριο θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα ενημερώσει τους αντιπροσώπους των αποδήμων για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] Ο ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

    Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2001 (15:47 UTC+2)

    Την ανάγκη ομοψυχίας, αποφασιστικότητας του λαού, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, τονίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωσή του για τη μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου, είναι η μόνη που προσφέρει προοπτικές για επανένωση της Κύπρου και την αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

    Οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει ο ΔΗΣΥ, προσκρούουν στην προκλητικά αδιάλλακτη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς, η οποία "συνεχίζει να αγνοεί καθημερινά το διεθνές δίκαιο και καταπατεί συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 14 August 2001 - 18:13:40 UTC