Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
  • [02] ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΤΟ ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΟ "ΜΥΚΟΝΟΣ"
  • [03] ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
  • [04] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ 13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
  • [05] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
  • [06] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: 75 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
  • [07] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [08] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ
  • [09] ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗ ΝΥΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ ΤΟΥ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΤΑ
  • [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
  • [11] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΙΛΙΝΚΑ ΜΙΤΡΕΒΑ
  • [12] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΥΟ ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΕΣ
  • [13] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΩΝ
  • [14] ΕΠΑΦΕΣ ΜΙΤΡΕΒΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [15] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΦΥΛΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΓΟΡΟΥ
  • [16] ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [17] Η ''ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ'' ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [18] Ε. ΚΛΕΪ: ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [19] ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ
  • [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΣΙΣ
  • [21] ΤΟΝ ΕΔΕΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΗΣΤΕΨΑΝ

  • [01] ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2001 (10:15 UTC+2)

    Στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους απόφοιτους παλαιών ετών, οι οποίοι διαγωνίστηκαν με το σύστημα των δεσμών.

    Τα αποτελέσματα για τους αποφοίτους του Ενιαίου Λυκείου αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου μήνα. Παράλληλα, στις 4 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μαθητές της Β' Λυκείου, που απέτυχαν να προαχθούν στην τελευταία τάξη, μέσω των προαγωγικών εξετάσεων του Ιουνίου.

    [02] ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΤΟ ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΟ "ΜΥΚΟΝΟΣ"

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2001 (20:15 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 10 επιβατών και των 20 μελών του πληρώματος του φορτηγού-οχηματαγωγού "Μύκονος", το οποίο έπλεε ακυβέρνητο επί τρεις ώρες λόγω μπλακ-άουτ ανοιχτά της Μυκόνου. Τελικά, το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Σύρου συνοδεία ρυμουλκού, όπου παραμένει για επιθεώρηση.

    Tο πλοίο έμεινε ακυβέρνητο σήμερα το πρωί, ενώ βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της βραχονησίδας Ρήνεια της Μυκόνου. Είχε αποπλεύσει από τη Σύρο με προορισμό τα λιμάνια της Μυκόνου, της Νάξου και της Πάρου.

    Προς βοήθεια έσπευσαν στην περιοχή πλωτό και ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Σύρο, αλλά δεν μπόρεσαν στην αρχή να το προσεγγίσουν λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο. Τελικά, το πλοίο κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Σύρου συνοδεία σκάφους του Λιμενικού Σώματος, αφού τέθηκε σε λειτουργία η μία από τις δύο μηχανές του.

    [03] ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Σκόπια, 18 Αυγούστου 2001 (20:12 UTC+2)

    Οι διοικητές της αποστολής του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ δήλωσαν ότι θα αρχίσουν κύκλο συναντήσεων με τους Σλάβους και Αλβανούς ηγέτες, ώστε να τους πείσουν να στηρίξουν την εύθραυστη εκεχειρία.

    "Τα μάτια όλου του κόσμου τώρα είναι στραμμένα στην ΠΓΔΜ καθώς τίθεται το ερώτημα αν οι άνθρωποι εδώ έχουν το ηθικό θάρρος να διατηρήσουν την ειρήνη", τόνισε ο Δανός διοικητής της στρατιωτικής δύναμης υποστράτηγος Γκουνάρ Λάνγκε.

    Ο ταξίαρχος Μπάρνεϊ Γουάιτ Σπούνερ, επικεφαλής της βρετανικής δύναμης που έχει ως αποστολή να συγκεντρώσει τα όπλα των Αλβανών ανταρτών, δήλωσε ότι η εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ που έφθασε στη χώρα θα στείλει ομάδες για να συναντηθούν με τοπικούς ηγέτες.

    "Εγώ προσωπικά θα μιλήσω με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και οι αλβανικές ένοπλες ομάδες συμφωνούν με τους τρόπους και τα χρονοδιαγράμματα της επιχείρησης", είπε.

    "Πρέπει να αποσπάσουμε τη ρητή συγκατάθεση των Αλβανών ανταρτών ότι είναι έτοιμοι να παραδώσουν τον οπλισμό τους στις στρατιωτικές ομάδες μου", πρόσθεσε.

    Μέχρι αύριο θα φθάσει στα Σκόπια η 400μελής βρετανική στρατιωτική δύναμη, η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση στην περιοχή, προτού συστήσει στο ΝΑΤΟ να στείλει τη συνολική δύναμη 3.500 ανδρών που θα συλλέξουν τα όπλα των Αλβανών ανταρτών.

    Ο Βρετανός ταξίαρχος δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει πλήρης εκεχειρία η δύναμη του ΝΑΤΟ δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της επιχείρησης.

    "Αν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να συνεργαστούν, τότε η δύναμη του ΝΑΤΟ δεν έχει ρόλο στην ΠΓΔΜ", τόνισε.

    [04] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ 13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

    Ρόδος, 18 Αυγούστου 2001 (19:17 UTC+2)

    "Ο πολιτικός οφείλει και μπορεί να μιλά αποκλειστικά και μόνο στο όνομα της αλήθειας, της ορθροφροσύνης και της συνέπειας των αρχών και όχι σε αυτό της ατομικής ικανοποίησης, της κολακείας του πλήθους, της υστεροβουλίας, των συμβάσεων και των συλλογικών μύθων;

    Μπορεί ο πολιτικός να ασκεί εξουσία υπακούοντας στην αρχή της υπευθυνότητας και όχι στην αγοραία λογική του πολιτικού κόστους, που μετατρέπει την πολιτική από ύπατο λειτούργημα σε επάγγελμα; Μπορεί, με άλλα λόγια, ο πολιτικός να υπερβεί την αντίφαση που προκύπτει από το γεγονός ότι καλείται να εκπροσωπήσει όχι μόνον τον εαυτό του, αλλά και τους ψηφοφόρους που τον επέλεξαν; Πρέπει ο πολιτικός να προτιμά να γίνεται δυσάρεστος και χρήσιμος, παρά ευχάριστος και επικίνδυνος;".

    Τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας ως κύριος ομιλητής σήμερα το απόγευμα κατά την επίσημη έναρξη του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Φιλοσοφίας, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Ρόδο από σήμερα έως τις 25 Αυγούστου.

    Το Συνέδριο, το οποίο είναι αφιερωμένο στο μεγάλο Αθηναίο φιλόσοφο του 5ου π.Χ. αιώνα Σωκράτη, με θέμα "Η φιλοσοφία της επικοινωνίας", διοργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας, το Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού και τον τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Ζούμε σε μία μεταβατική εποχή", συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης, "όπου όλα τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά, γιατί, παρά το πλήθος των θεωρητικών απαντήσεων, στην πράξη, στην εφαρμογή, παραμένουν συνήθως, αναπάντητα. Σε μία εποχή, όπου η επιστήμη, ο στοχασμός και η τεχνολογία φτάνουν στη μεγαλύτερη εκλέπτυνση, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας προσπαθεί να ξεφύγει από τη φτώχεια και την εξαθλίωση και ένα άλλο - σαφώς μικρότερο, αλλά ισχυρότερο - κυνηγά το όραμα της αυτοπραγμάτωσης, εξορκίζοντας τους συλλογικούς αγώνες στο όνομα του δήθεν τέλους των ιδεολογιών. Στο κρίσιμο αυτό μεταίχμιο, τι μπορεί να προσφέρει άραγε η φιλοσοφία και τι η πολιτική; Πως μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο στοχασμό και στην εξουσία, στη γνώση και στη δύναμη, στην ερμηνεία του παρελθόντος και του παρόντος και στους οραματισμούς του μέλλοντος, στην εξυπηρέτηση του εφικτού και στην αναζήτηση του ιδεώδους;".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κατέληξε τονίζοντας: "Η αισιόδοξη πίστη του Σωκράτη, ότι η γνώση και η αρετή μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά και το πολύσημο μήνυμα της θυσίας του, μπορούν να αποτελέσουν, για άλλη μία φορά, το έναυσμα ενός γόνιμου διαλόγου για τις αφετηρίες, τα μέσα και τους σκοπούς του πολιτισμού μας. Για το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων.

    Πάντοτε θα βρίσκονται Ανυτοι, Μέλητοι και Λύκωνες για να κατασκευάζουν κατηγορίες αναγορεύοντας κυνικά το συμφέρον τους σε ηθική και πολιτική αναγκαιότητα. Πάντοτε, επίσης θα θανατώνεται ο Σωκράτης, εάν η δημοκρατική πολιτεία δεν βρει τον τρόπο να εδραιώσει τους θεσμούς, τους νόμους και την εξουσία της, ανάγοντας την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την πολιτική αρετή σε κυρίαρχες αξίες".

    [05] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2001 (19:00 UTC+2)

    Εκατόν σαρανταέξι εστίες φωτιάς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες τις τελευταίες 24 ώρες σε όλη τη χώρα.

    Η σοβαρότερη ξέσπασε στην περιοχή Μουρτερή κοντά στην Οκτωνιά Κύμης. Η φωτιά ξέσπασε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα στη διάρκεια λαϊκού γλεντιού, πήρε μεγάλες διαστάσεις και απείλησε κατοικημένες περιοχές.

    Νωρίς το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο χάρη και στη βοήθεια των πυροσβεστικών αεροσκάφων που πέταξαν, όταν ξημέρωσε.

    Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το μεσημέρι στο Σέσι Γραμματικού, στα Ψαχνά Ευβοίας και στο Κομπότι τις Αρτας και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με επίγεια και εναέρια μέσα.

    Η πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας είναι σε εξέλιξη και στις προσπάθειες κατάσβεσής της παίρνουν μέρος 17 οχήματα με 60 πυροσβέστες 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στην περιοχή Φωτεινού του Δήμου Κομποτίου στην Αρτα. Στις προσπάθειες για την κατάσβεσή της παίρνουν μέρος 10 πυροσβεστικά οχήματα, 30 πυροσβέστες, και βυτιοφόρα του δήμου.

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στην περιοχή Σέσι, στο Γραμματικό. Στις προσπάθειες κατάσβεσής της μετέχουν 68 άνδρες της Πυροσβεστικής με 16 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    [06] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: 75 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

    Μανίλα, 18 Αυγούστου 2001 (18:38 UTC+2)

    Περισσότεροι από 75 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 4 τοπική ώρα σε ξενοδοχείο στις Φιλιππίνες.

    Όλα τα θύματα πιστεύεται πως είναι Φιλιππινέζοι, κατά κύριο λόγο μέλη θρησκευτικής οργάνωσης, που συμμετείχαν σε διήμερο συνέδριο και διέμεναν στο ξενοδοχείο Quezon City Manor House της πρωτεύουσας Μανίλα.

    Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής και διασωθέντες είπαν ότι το πενταώροφο ξενοδοχείο δεν διέθετε συναγερμό και ότι πολλές από τις εξόδους κινδύνου ήταν κλειστές.

    [07] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2001 (18:36 UTC+2)

    Αισιόδοξος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

    Από την Κρήτη, όπου βρίσκεται, τόνισε ότι η κατάσταση σήμερα στην ΠΓΔΜ είναι οπωσδήποτε καλύτερη, χωρίς να έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος, αλλά υπάρχει μία νέα δυναμική.

    Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και εγγυάται για τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπλήρωσε.

    "Εχουμε τακτικές επικοινωνίες με όλους τους ηγέτες της ΠΓΔΜ, γιατί παίζουμε ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια όχι απλώς σταθεροποίησης, αλλά και ανασυγκρότησης αυτής της χώρας. Διότι η Ελλάδα είναι η κύρια επενδύτρια. Θα είμαστε και εκείνοι πάνω στους οποίους στηρίζονται για τη μελλοντική τους εξέλιξη", είπε.

    [08] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 18 Αυγούστου 2001 (17:54 UTC+2)

    Αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ δήλωσαν ότι Αλβανοί αντάρτες επιχείρησαν τη νύχτα να προκαλέσουν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι ομάδα εξτρεμιστών προσπάθησε να εισέλθει στη χώρα από τα σύνορα με την Αλβανία.

    Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας τόνισε ότι παρά τις σποραδικές επιθέσεις η χθεσινή νύχτα ήταν η πιο ήρεμη το τελευταίο διάστημα.

    Στο μεταξύ η πρώτη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Βρετανών βρίσκεται ήδη στην περιοχή για να διαπιστώσει αν τηρείται η εκεχειρία.

    Εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι ομάδα Αλβανών ανταρτών αργά χθες το βράδυ εισήλθε στο έδαφος της χώρας από την Αλβανία και επιτέθηκε σε κυβερνητικές δυνάμεις στο χωριό Μπάνιστε, κοντά στην πόλη Ντέμπαρ.

    Πρόσθεσε ότι η επίθεση απωθήθηκε και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέσχεσαν τα όπλα των ανταρτών.

    Εξάλλου αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Αλβανοί αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο Τέτοβο και στους λόφους βόρεια των Σκοπίων.

    Σε ένα από τα επεισόδια δύο όλμοι εξερράγησαν κοντά σε στρατώνα και κοντά σε πρατήριο καυσίμων στο Ντρένοβετς, προάστιο του Τετόβου.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού δεν τραυματίστηκε κανείς.

    [09] ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗ ΝΥΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ ΤΟΥ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΤΑ 60α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ

    Βελιγράδι, 18 Αυγούστου 2001 (17:51 UTC+2)

    Στη Χάγη μετέβησαν σήμερα η σύζυγος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς Μίριανα Μάρκοβιτς, η νύφη του Μίλιτσα Γκάγιτς και ο εγγονός του Μάρκο, προκειμένου να τον επισκεφθούν και να γιορτάσουν την επέτειο των 60ών του γενεθλίων τη Δευτέρα, μέσα στο κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Από τον περασμένο Ιούνιο ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κρατείται στο κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης στο Σεβενίνγκεν, μετά την παράδοσή του από την μεταρρυθμιστική παράταξη της Σερβίας. Κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για την προσωπική του ευθύνη όσον αφορά την κράτηση και τη δολοφονία αλβανών αμάχων στο Κόσοβο το 1999.

    Στην κ. Μάρκοβιτς είχε χορηγηθεί τριήμερη άδεια εισόδου στην Ολλανδία και επισκέφθηκε πρώτη φορά το σύζυγό της τον Ιούλιο.

    [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

    Σόφια, 18 Αυγούστου 2001 (17:44 UTC+2)

    Εικοσιτέσσερις κρατούμενοι των Κεντρικών Φυλακών Σόφιας κατάφεραν σήμερα το μεσημέρι να βγουν απαρατήρητοι από τα κελιά τους και να ανεβούν στη σκεπή του κτηρίου διοίκησης των φυλακών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ισχύον σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη Βουλγαρία και για τις συνθήκες που επικρατούν στο σωφρονιστικό κατάστημα. "Δεν πρόκειται για ανταρσία, αλλά για διαμαρτυρία", αναγραφόταν σε πανό που είχαν αναρτήσει οι κρατούμενοι.

    "Θέλουμε το σύστημα απονομής δικαιοσύνης να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά", δήλωσε ο κρατούμενος Μάριο Πέεφ, ο οποίος την προσεχή Τρίτη πρόκειται να αποφυλακιστεί, αφού θα έχει εκτίσει ποινή πενταετούς κάθειρξης.

    Στις Κεντρικές Φυλακές έσπευσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών στρατηγός Σλάβτσο Μποσίλκοφ, ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η άφιξη του υπουργού Δικαιοσύνης Αντόν Στάνκοφ, ο οποίος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κρατουμένων.

    Κ.Κ.

    [11] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΙΛΙΝΚΑ ΜΙΤΡΕΒΑ

    Αγκυρα, 18 Αυγούστου 2001 (17:36 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλινκα Μίτρεβα θα πραγματοποιήσει την Τρίτη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες με κεντρικό θέμα την κατάσταση στη χώρα της, την επισφαλή εκεχειρία με τους Αλβανούς αντάρτες και τη στρατιωτική δύναμη που αναμένεται να στείλει το ΝΑΤΟ για να επιτηρήσει τον αφοπλισμό τους.

    Η κ. Μίτρεβα θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της Ισμαϊλ Τζεμ και τον πρωθυπουργό της χώρας Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Η Τουρκία έχει δεσμευθεί ότι θα στείλει δύναμη 150 ανδρών, εφόσον δοθεί η έγκριση για την έναρξη της επιχείρησης της Συμμαχίας.

    [12] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΥΟ ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΕΣ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2001 (17:24 UTC+2)

    Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε σπείρα που άρπαζε τσάντες από πεζούς με χρηματικά ποσά στην Αθήνα, την Κόρινθο και το Λουτράκι.

    Οι Φώτης Κενκές ιδιωτικός υπάλληλος και Γιώργος Πετρόπουλος, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία εμπλέκονται σε 6 αρπαγές τσαντών τον τελευταίο μήνα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    [13] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΩΝ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2001 (17:20 UTC+2)

    Σπείρα αρχαιοκαπήλων από το Ηράκλειο Κρήτης εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής.

    Εγιναν δύο συλλήψεις και κατασχέθηκαν αντικείμενα ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

    Οι Γιώργος Κεφαλογιάννης, υπάλληλος της ΔΕΗ και Γιώργος Κουτσάκης ιδιωτικός υπάλληλος συνελήφθησαν χθες στη λεωφόρο Αλίμου, την ώρα που διαπραγματεύονταν την πώληση των αρχαίων αντικειμένων.

    Τα αρχαία αντικείμενα είναι ένας μαρμάρινος κορμός από αγαλματίδιο παιδιού, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ένα άγαλμα λέοντα, ένα ημίεργο άγαλμα ανθρώπινης μορφής. Επίσης στην κατοχή τους βρέθηκε, και ένα πιστόλι Μπερέτα των 9 χιλιοστών.

    Η σύλληψη των δύο αρχαιοκαπήλων έγινε σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση ασφάλειας Ηρακλείου.

    [14] ΕΠΑΦΕΣ ΜΙΤΡΕΒΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 18 Αυγούστου 2001 (17:14 UTC+2)

    Την πάγια θέση της Σόφιας υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ κατά τη σημερινή συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα. Η σκοπιανή αξιωματούχος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Βουλγαρία, όπου το πρωί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Συμεών Saxe Coburg Gotha.

    Ο Πρόεδρος Στογιάνοφ χαιρέτησε την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας στην ΠΓΔΜ, ως "πρώτο βήμα για την επίτευξη της ειρήνης" και εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο βήμα θα είναι ο αφοπλισμός.

    Διαβεβαίωσε δε την κ. Μίτρεβα για την ετοιμότητα της Βουλγαρίας να παράσχει βοήθεια στην ΠΓΔΜ.

    Οι δυο πλευρές συζήτησαν και γύρω από τα κοινά σχέδια των χωρών τους στον τομέα των υποδομών. "Όσο παράδοξο- και να ακούγεται, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε και να αναλάβουμε δράση για τα κοινά σχέδια ", σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας και πρόσθεσε ότι "όπου υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν πόλεμοι".

    Στη Σόφια η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είχε συνομιλίες και με τον Βούλγαρο ομόλογό της Σολομόν Πασί.

    Κ.Κ.

    [15] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΦΥΛΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΓΟΡΟΥ

    Λευκωσία, 18 Αυγούστου 2001 (17:07 UTC+2)

    Δύο επεισόδια που αφορούν ρίψη πυροβολισμών από φυλάκια των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή της Αυγόρου, εξετάζει η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου.

    Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας στο ΚΥΠΕ, χθες βράδυ στις 22:05 ακούστηκε ριπή από αυτόματο όπλο από φυλάκιο των κατοχικών δυνάμεων, στην περιοχή Αυγόρου, προς τις ελεύθερες περιοχές, ενώ σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε ακόμα ένας πυροβολισμός από τουρκικό φυλάκιο στην κατεχόμενη περιοχή Αυγόρου προς άγνωστη κατεύθυνση.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Λευκωσία, 18 Αυγούστου 2001 (16:49 UTC+2)

    Εκφράζοντας "έντονη ανησυχία" για την κατάσταση έντασης και βίας στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στα Αυτοδιοικούμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, το ΑΚΕΛ καλεί τα Ηνωμένα Εθνη και τη Διεθνή Κοινότητα να εξασκήσουν κάθε επιρροή και πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ, έτσι ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με τους Παλαιστινίους για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

    "Θεωρούμε", αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, "ότι η επιλογή της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτίθεται σε παλαιστινιακούς στόχους, με πρόσχημα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Τζιχάντ και της Χαμάς, οδηγεί την όλη κατάσταση σε όξυνση και κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη δυνατότητα αντιμετώπισης των τρομοκρατικών ενεργειών από τις παλαιστινιακές Αρχές".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Η ''ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ'' ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Λευκωσία, 18 Αυγούστου 2001 (16:43 UTC+2)

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Γενί Ντουζέν", σε σημερινό της δημοσίευμα, αναφέρεται στο επικείμενο ταξίδι του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Αυστρία και σε δηλώσεις του ότι μεταβαίνει εκεί "με καλή θέληση", προκειμένου να συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και να συνομιλήσει μαζί του για το Κυπριακό και το ενδεχόμενο συνέχισης του διαλόγου με την ελληνοκυπριακή πλευρά για επίλυση του προβλήματος.

    Ο κατοχικός ηγέτης, σύμφωνα με την εφημερίδα, επανέλαβε τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του για το ψευδοκράτος και ότι δεν δέχονται τους Ελληνοκυπρίους ως κυβέρνησή τους, ότι δεν παραιτούνται από τις δήθεν "εγγυήσεις της Τουρκίας" και δεν επιθυμούν "εξασθένηση των εγγυήσεων αυτών". "Ολα αυτά αποτελούν βασικές αρχές", δήλωσε ο κ. Ντενκτάς.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Ε. ΚΛΕΪ: ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 18 Αυγούστου 2001 (16:37 UTC+2)

    Η Βρετανία εκτιμά ότι η οποιαδήποτε διευθέτηση του Κυπριακού διαπραγματευθεί και συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών θα έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και θεωρεί πως η λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας είναι "πιθανόν" ο καλύτερος τρόπος να διασφαλισθεί η ασφάλεια και η ευημερία στο νησί.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της αναχώρησής του από την Κύπρο, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Εντουαρντ Κλέι τόνισε πως πιστεύει ότι οι συνθήκες για επίλυση του προβλήματος είναι "καλύτερες παρά στο παρελθόν".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2001 (14:25 UTC+2)

    Τραγικό τέλος έδωσε στη ζωή του 42χρονος επιχειρηματίας από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Ο Χ. Σ, μόλις βγήκε τα ξημερώματα από το καζίνο Ξάνθης, πήγε σε δασάκι της περιοχής και απαγχονίστηκε σε δέντρο.

    Ήταν μια κίνηση απελπισίας για το 42χρονο, όπως άλλωστε έγραψε στο σημείωμα που βρέθηκε δίπλα του. Στο συγκλονιστικό του σημείωμα ο επιχειρηματίας γράφει: "Μόλις τα έχασα, όλα πήγα στο μπαρ και έκλαιγα μια ώρα, χωρίς να έρθει κανένας άνθρωπος να μου μιλήσει. Όλοι έχουν γίνει ρομπότ. Αν σε μια μάρκα γίνει λάθος τη βλέπουν. Έναν άνθρωπο που υποφέρει, δεν του δίνουν σημασία."

    [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΣΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2001 (13:14 UTC+2)

    Νεαρός που εκπαιδεύεται ως συνοριοφύλακας κι ένα άλλο άτομο συνελήφθησαν από αστυνομικούς γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν μικροποσότητες χασίς.

    Πρόκειται για τον 26χρονο Χαράλαμπο Κυρμανίδη που εκπαιδεύεται ως συνοριοφύλακας και τον 20χρονο Μακαλτσή από τη Θεσσαλονίκη που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    [21] ΤΟΝ ΕΔΕΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΗΣΤΕΨΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2001 (13:11 UTC+2)

    Θύμα ληστείας έπεσε στη Θεσσαλονίκη ο 54χρονος κινέζος Γουάνκγ Γιου Γκούο. Σύμφωνα με την καταγγελία οι δράστες μπήκαν στο διαμέρισμα του στην οδό Αναγεννήσεως 19 και αφού τον έδεσαν και τον φίμωσαν του απέσπασαν 1.000.000 δραχμές. Ανακρίσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών διενεργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 18 August 2001 - 18:13:37 UTC