Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΕΔΩ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
  • [03] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΗΣ HELEXPO
  • [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [05] ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [06] ΕΙΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ
  • [07] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ LAVIPHARM
  • [08] ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΝ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ
  • [09] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ
  • [10] ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΤΕΧ: ΑΥΞΗΣΗ 28% ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
  • [11] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [13] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ 2004
  • [14] FRIGOGLASS: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ Α 6ΜΗΝΟ
  • [15] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ -
  • [16] ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ 343 ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ
  • [17] ΠΤΩΤΙΚΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η WALL STREET
  • [18] ΑΧΜΕΤΙ: Ο NLA ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ
  • [19] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ MED GLORY
  • [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΖΗΤΕΙΤΟ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
  • [21] UNHCR: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [22] Ο ΣΑΡΟΒΙΤΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΙΖΕΝΤΜΠΕΓΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ
  • [23] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [24] THN ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ

  • [01] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2001 (12:51 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιχάλης Σταθόπουλος

    «Ο Αρχιεπίσκοπος επανήλθε στα όσα κατά καιρούς έχει πει. Θα επαναλάβουμε και εμείς την πάγια θέση μας. Το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αριθμού των ταυτοτήτων από τον κ. Χριστόδουλο.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΕΔΩ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

    Aθήνα, 28 Αυγούστου 2001 (14:12 UTC+2)

    Με τους Ελληνες αθλητές που διακρίθηκαν πρόσφατα στο στίβο, την ιστιοπλοϊα, το πόλο και την κωπηλασία συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη συνάντηση ήταν παρούσα η διυπουργική επιτροπή για την Ολυμπιάδα του 2004. Απευθυνόμενος στους Ελληνες αθλητές ο κ. Σημίτης τους κάλεσε να εντείνουν τις προσπάθειές τους με κορύφωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους χάρισε από ένα αναμνηστικό με την υπογραφή του.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση όπως και ανάλογες προηγούμενες συναντήσεις έγιναν με την ίδια αφορμή, τις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων. "Ξέρουμε όλοι ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου η Ελλάδα ήρθε έβδομη σε αριθμό μεταλλίων και ξεπέρασε άλλες χώρες πολύ πιο μεγάλες και με πολύ μεγάλη αθλητική παράδοση. Οι νίκες αυτές, οι νίκες των αθλητών μας στην ιστιοπλοϊα, την κωπηλασία, το πόλο και το στίβο είναι νίκες που δείχνουν ότι αν δουλεύουμε με σχέδιο αν κάνουμε προσπάθεια μπορούμε να πετυχαίνουμε. Οι αθλητές εδώ εκπροσωπούν την Ελλάδα της επιτυχίας, την Ελλάδα που δημιουργεί, την Ελλάδα που έχει αυτοπεποίθηση, την Ελλάδα που πετυχαίνει και νικά. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στην σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η παρουσία των Ελλήνων αθλητών είναι μια προτροπή για την επιτροπή ώστε να εργαστεί γρήγορα και αποτελεσματικά με στόχο το 2004 να είναι μια κορύφωση αυτής της προσπάθειας.

    [03] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΗΣ HELEXPO ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Αυγούστου 2001 (11:26 UTC+2)

    Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στην ανακοίνωση από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη της απόφασης της κυβέρνησης να δοθεί στους φορείς της πόλης ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Helexpo Α.Ε.

    Μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης "FM 100" ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημείωσε ότι η ανακοίνωση του υπουργού "κινείται σε θετική κατεύθυνση". Ο ίδιος είπε νιώθει υπερηφάνεια γιατί αποδεικνύεται πως όταν οι Θεσσαλονικείς αγωνίζονται ενωμένοι κερδίζουν και παρατήρησε:"Εκεί που ήταν σταθερή η κυβέρνηση ότι πάνω από το 10% δεν δίνουμε στους φορείς της πόλης, τώρα βλέπουμε αλλαγή της κυβερνητικής θέσεως που λέει πάνω από το 10% ενώ εμείς έχουμε ζητήσει 30%".

    Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή θετική και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει επιμονή ώστε να δοθεί μεγάλο πσοστό στους φορείς και να υπάρξει εκπροσώπηση τους στο διοικητικό συμβούλιο της Helexpo.

    Σήμερα ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα διαμορφώσει την εισήγηση που θα παρουσιάσει την Πέμπτη στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης που θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2001 (09:53 UTC+2)

    Από τις 25 και έως τις 28 Σεπτεμβρίου επισκέπτονται τη χώρα μας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ και ο νέος πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής, Ντένις Οσβαλντ, με αποστολή 43 ατόμων και πρόγραμμα επισκέψεων σε τουλάχιστον 5 έργα.

    Στο μεταξύ στη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργική επιτροπής γαι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έχει προγραμματιστεί να τεθούν επί τάπητος μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα όπως:

    -Η πρόοδος της κατασκευής των δημοσιογραφικών χωριών, όπου στο σύνολο των περιοχών που έχουν επιλεγεί εντοπίζονται προβλήματα, με συνέπεια να εξετάζεται η λύση των λυόμενων κατασκευών για τα χωριά στο Ελληνικό και τη ΣΕΛΕΤΕ στο Μαρούσι. Εξετάζεται και πρόταση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών στου Ζωγράφου.

    -Η αντιμετώπιση των ελλείψεων στον τομέα της φιλοξενίας, καθώς ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί ο αριθμός των απαραίτητων κλινών για την φιλοξενία των μελών της ολυμπιακής οικογένειας πόσο δε των θεατών των αγώνων.

    -Τα έργα στο ολυμπιακό χωριό, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει ανταλλαγή επιστολών μεταξύ ΟΕΚ και αναδόχων για την αναπροσαρμογή στο κόστος ορισμένων έργων.

    -Τα υπό κατασκευή ή σχεδιασμό οδικά

    [05] ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2001 (21:05 UTC+2)

    Το μέτρο της αυτοπιστοποίησης προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, σε μία προσπάθεια να απλουστευθούν οι συναλλαγές του πολίτη με το κράτος, δίνοντας τη δυνατότητα αντικατάστασης των πιστοποιητικών με μία υπεύθυνη δήλωση.

    Με βάση την υπεύθυνη δήλωση, οι υπηρεσίες θα πρέπει να αναζητούν τα πιστοποιητικά, ενώ για να αποφευχθούν οι ψευδείς δηλώσεις, οι υπηρεσίες θα πρέπει να διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους και να επιβάλουν αυστηρές ποινές στους πολίτες που επιχειρούν να καταθέσουν ψευδή στοιχεία.

    Αυτή είναι μία από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσίασε σήμερα η Βάσω Παπανδρέου. Στο ίδιο νομοσχέδιο προωθείται συντόμευση του χρόνου έκδοσης διοικητικών πράξεων, όπως συντάξεις και επιδόματα, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο ρόλος του σώματος ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που θα ασχολείται και με το πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων.

    [06] ΕΙΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 28 Αυγούστου 2001 (20:59 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι πολίτες της Ρουμανίας θα μπορούν να προσλαμβάνουν αστυνομικούς σύμφωνα με θέσπισμα που υιοθέτησε η κυβέρνηση της χώρας.

    Το νέο θέσπισμα θα επιτρέψει στους αστυνομικούς να κερδίζουν επιπλέον χρήματα δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Ρουμανίας.

    Το θέσπισμα υιοθετήθηκε κατόπιν έξαρσης του αριθμού των εκκλήσεων από Ρουμάνους πολίτες (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες) οι οποίοι ζητούν περισσότερη ασφάλεια από την αστυνομία ανακοίνωσε το Υπουργείο Πληροφοριών.

    Τον ερχόμενο μήνα η κυβέρνηση αναμένεται να επιλέξει τους τομείς και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες είναι αναγκαίες τέτοιου είδους υπηρεσίες.

    [07] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ LAVIPHARM

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2001 (20:57 UTC+2)

    Σημαντική ήταν η άνοδος των κερδών για τον Ομιλο Lavipharm το α' εξάμηνο του 2001. Συγκεκριμένα τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας) αυξήθηκαν κατά 17,3% φθάνοντας στα 1,2 δισ. δραχμές, από 1,0 δισ. δραχμές το α' εξάμηνο του 2000. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12,6% στα 3,8 δισ. δρχ. από 3,4 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2000.

    Αύξηση της τάξης του 12,3% παρουσίασαν και οι ίδιες πωλήσεις του Ομίλου για το α' εξάμηνο του 2001 που ανήλθαν στα 33,7 δισ. δρχ., έναντι 30,0 δισ. που ήταν το α' εξάμηνο του 2000. Αντίστοιχα το σύνολο των πωλήσεων έφθασε στα 54,1 δισ. δρχ., από 41,7 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2000, παρουσιάζοντας αύξηση 29,6%.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης στο ΧΑΑ εταιρίας του Ομίλου, Lavipharm Α.Ε., ήταν επίσης θετικά καθώς σημείωσαν αύξηση στις ίδιες πωλήσεις και στα κέρδη προ φόρων κατά 4,1% και 10,4% αντίστοιχα τους πρώτους έξι μήνες του 2001. Συγκεκριμένα οι ίδιες πωλήσεις έφτασαν στα 5,3 δισ. από 5,1 δισ., ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στο 1,1 δισ. δρχ., από 953 εκ. δρχ. που ήταν το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

    Το σύνολο των πωλήσεων της εισηγμένης Lavipharm Α.Ε. αυξήθηκε κατά 42,2% στα 35,1 δισ. το α' εξάμηνο του 2001, από 24,7 δισ. το 2000.

    Ιδιαίτερα θετική ήταν και η μείωση των εξόδων διοίκησης, ως ποσοστό επί των πωλήσεων, στο 3,6% από 5,4% που ήταν το α' εξάμηνο του 2000.

    Τέλος τα ενοποιημένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν το α' εξάμηνο του 2001, κατά 7,5% φθάνοντας στις 50,3 δραχμές από 46,8 δραχμές το 2000.

    Η Lavipharm είναι η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη εταιρία ανάπτυξης, παραγωγής, εισαγωγής, προώθησης και διανομής φαρμάκων και καλλυντικών στην Ελλάδα με έντονη διεθνή δραστηριότητα. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2000 έφθασε τα 84,6 δισ. δρχ.

    [ΛΑΒΙ]

    [08] ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΝ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΓΓΑΜΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

    Νέα Υόρκη, 28 Αυγούστου 2001 (20:55 UTC+2)

    Ασήμαντο θεωρεί το θέμα των "ταυτοτήτων" ο μητροπολίτης Δαρδανελίων και πρόεδρος Αγίου Φραγκίσκου Αμερικής κ. Αντώνιος Γεργιανάκης, μιλώντας στην "Πρωινή" της Νέας Υόρκης.

    "Απορώ πώς δεν πρότειναν την κατάργηση των ταυτοτήτων, λέει μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης. Στην Αμερική δεν έχουμε ταυτότητες. Το πιο σοβαρό έγγραφό μας είναι... η άδεια οδήγησης! Το χαρτί δεν καθορίζει ποτέ την ταυτότητα ενός ανθρώπου. Πιο σοβαρό είναι το θέμα της ουσιαστικής ταυτότητας του Έλληνα. Ποιος είναι ο Ελληνας σήμερα; Είναι Βυζαντινός; Είναι αρχαίος Έλληνας; Τώρα τελευταία είναι τάχατες και Ευρωπαίος, λες και δεν έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στην Ευρώπη.

    Η Εκκλησία έπρεπε να ασχοληθεί με τα βαθύτερα προβλήματα του ανθρώπου και όχι με το τι λένε τα χαρτιά. Δεν έπρεπε να διχάσει το λαό με ένα ασήμαντο θέμα. Από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακή η έλλειψη του πολιτικού αισθητηρίου. Να το ξανασκεφτούν όλοι. Νομίζω πως προέχει να διατηρηθεί η ενότητα του ελληνικού λαού...".

    Παράλληλα αναφέρεται στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ορθοδοξία στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, αλλά και σε πρακτικά ζητήματα όπως είναι οι σχέσεις Εκκλησίας και κράτους και κάνει λόγο για τους "επαγγελματίες παπάδες" που ελάχιστα προσφέρουν στην Εκκλησία.

    "Στην Αμερική οι ιερείς μας δεν είναι οι φτωχούληδες του Θεού. Τα οικονομικά βάρη τα καλύπτει η Εκκλησία. Ιεροσύνη δεν σημαίνει βιοπορισμός, δεν είναι επάγγελμα. Βλέπω στην Ελλάδα παιδιά που δεν πιστεύουν στο Θεό, βλέπω άθεους νέους να πηγαίνουν στις Θεολογικές Σχολές, επειδή εκεί τους έστειλε η βαθμολογία του Λυκείου. Φοιτούν πιστεύοντας ότι θα τους δοθούν κι άλλες ευκαιρίες, οι ευκαιρίες δεν έρχονται και μένουν στα σχολεία. Άθεοι όντες γίνονται θεολόγοι και διδάσκουν τα παιδιά".

    Πιστεύει δε ότι η καινούργια γενιά των ιερωμένων χρειάζεται όραμα και φέρνει ως παράδειγμα τη μετακατοχική γενιά ανθρώπων, όπως ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος και ο Αμερικής Δημήτριος, που ξεκίνησαν έχοντας σκοπό να αφιερωθούν στην Εκκλησία και όχι για να ασκήσουν κάποιο επάγγελμα!

    Εντύπωση προκαλεί επίσης η πρόταση του μητροπολίτη Δαρδανελίων για χειροτονία έγγαμων επισκόπων και μητροπολιτών, αρχικά στην Αμερική και στη συνέχεια, αφού πάρει θέση συνολικά η Ορθοδοξία, και σε άλλες περιοχές.

    "Αργά ή γρήγορα το σώμα της Ορθοδοξίας θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις και να θέσει το θέμα στην επόμενη Οικουμενική Σύνοδο, που σχεδιάζεται εδώ και μισό αιώνα, αλλά δεν έχει γίνει.

    Ως Ορθοδοξία έχουμε το πλεονέκτημα ότι κρατήσαμε την αρχαία παράδοση, εκείνη που επιτρέπει στον κατώτερο κλήρο να επιλέγει τον έγγαμο βίο ή την αγαμία. Όμως τι γίνεται σήμερα; Ένα ποσοστό που ξεπερνά το 90% επιλέγει το γάμο και λιγότεροι από 10% την αγαμία. Από αυτό το 10% προέρχονται σήμερα τα ανώτερα στελέχη της Εκκλησίας. Αλλά αυτό το 10% δεν είναι πάντα το πιο υγιές κομμάτι του κλήρου.

    Στην αρχαία Εκκλησία έχουμε παράδοση εγγάμων επισκόπων. Γιατί να μην επανέλθομε; Οι λόγοι που επέβαλαν την αγαμία των επισκόπων δεν ήταν θεολογικοί, αλλά πρακτικοί. Είχαν να κάνουν με κληρονομικά θέματα, με το ποιος ορίζει, παραδείγματος χάριν, την περιουσία. Ο επίσκοπος; Τα παιδιά του; Έτσι και σήμερα, οι ίδιοι πρακτικοί λόγοι επιβάλλουν αναμόρφωση του αναχρονιστικού κανόνα.

    Δ.Ρ.

    [09] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ

    Τύρανα, 28 Αυγούστου 2001 (20:36 UTC+2)

    Πολλοί Αλβανοί διπλωμάτες στο εξωτερικό αρνούνται να επιστρέψουν στην χώρα τους και αναζητούν υψηλόμισθες θέσεις εργασίας στις χώρες υποδοχής τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο.

    Τουλάχιστον 65 διπλωμάτες συμπεριλαμβανομένου και 10 πρεσβευτές σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστρία και η Ισπανία δεν επέστρεψαν μετά από την λήξη της θητείας τους στο εξωτερικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών.

    Σημείωσε δε ότι πολλοί παραιτούνται από τα αξιώματά τους σε περίπτωση που βρουν κάποια υψηλόμισθη θέση εργασίας στην χώρα στην οποία φιλοξενούνται.

    "Αποτελεί απώλεια για την χώρα και δεν υπάρχει τρόπος προκειμένου να εμποδίσουμε αυτή την σοβαρή διαρροή, η οποία βλάπτει την εικόνα της χώρας μας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίλο.

    Η Αλβανία διατηρεί περίπου 180 διπλωμάτες που υπηρετούν σε 45 πρεσβείες στο εξωτερικό.

    [10] ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΤΕΧ: ΑΥΞΗΣΗ 28% ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2001 (20:31 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 28% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Ελληνική ΤεχνοδομικήΑΚΤΩΡΤΕΒ στο α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης και ανήλθε σε 88,1 δισ. δρχ. έναντι 68,8 δισ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο πέρυσι. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 38,8% και διαμορφώθηκαν σε 11,1 δισ. δρχ. έναντι 8 δισ. δρχ.

    Τα προ φόρων κέρδη του oμίλου, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μετοχών μειοψηφίας, έφτασαν τα 7,9 δισ. δρχ. έναντι 5,8 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση 36,2%.

    Τα προ φόρων κέρδη της Ελληνική Τεχνοδομική διαμορφώθηκαν σε 4,6 δισ. δρχ έναντι 3,5 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 36,4 δισ. δρχ. έναντι 32,9 δισ. δρχ.

    Ανοδική ήταν και η πορεία των μεγεθών της ΑΚΤΩΡ, καθώς τα κέρδη ανήλθαν σε 6 δισ. δρχ. έναντι 4,1 δισ. δρχ. του πρώτου εξαμήνου του 2000. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 35,9 δισ. δρχ. έναντι 23 δισ. δρχ.

    Τα κέρδη της ΤΕΒ αυξήθηκαν κατά 41% και διαμορφώθηκαν σε 559 εκατ. δρχ. έναντι 397 εκατ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο του προηγουμένου έτους. Ο κύκλος εργασιών της σημείωσε άνοδο κατά 37,5% και ανήλθε σε 15,6 δισ. δρχ. έναντι 11,3 δισ. δρχ.

    Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο -βάσει των υπογεγραμμένων συμβάσεων- του ομίλου υπερβαίνει τα 350 δισ. δρχ.

    [11] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ

    Βουκουρέστι, 28 Αυγούστου 2001 (20:26 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το ποσοστό της ανεργίας στη Ρουμανία μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με αυτό τον Ιανουάριο του 2001 και σήμερα έφθασε το 8,4% σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Γραφείου των Εργαζομένων ANOFΜ.

    Σύμφωνα με το ANOFM η μείωση της ανεργίας αποτελεί επακόλουθο της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, των δραστικών μέτρων ώθησης των ανέργων για ανεύρεση απασχόλησης καθώς και των εποχιακών ευκαιριών για εργασία την άνοιξη και το καλοκαίρι.

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Κομοτηνή, 28 Αυγούστου 2001 (20:24 UTC+2)

    Ενημερωτική ημερίδα για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τους στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" διοργανώνει στην Κομοτηνή το υπουργείο Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου, με την παρουσία των Γενικών Γραμματέων Ανάπτυξης και της Περιφέρειας. Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος είναι ο ρόλος της Περιφέρειας στην προώθηση ενεργειακών επενδύσεων και οι επιλέξιμες ενεργειακές τεχνολογίες και δυνατότητες συγχρηματοδότησης.

    [13] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2001 (20:20 UTC+2)

    «Η διεθνής προβολή της χώρας μας είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση που κάνουμε, εν όψει του 2004 και είναι λογικό να συντονίσουμε όλες τις προσπάθειες μας», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το επικοινωνιακό μοντέλο προβολής των αγώνων που εισηγήθηκε στη συνεδρίαση, επισήμανε ότι η οργανωτική επιτροπή αγώνων έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό τον τομέα και το ίδιο κάνουν και τα υπουργεία Εξωτερικών, Τύπου, Πολιτισμού, ο ΕΟΤ και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δική του αρμοδιότητα είναι να συντονίσει τους εμπλεκόμενους φορείς και να θέσει το πόρισμα υπόψη του πρωθυπουργού.

    Αναφορικά με τη μη συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ στην επιτροπή που συστάθηκε για την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι το υπουργείο αυτό ασχολείται με τα έργα υποδομής και όχι με τη διεθνή προβολή της χώρας.

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι αύριο θα κατατεθεί το ολυμπιακό νομοσχέδιο το οποίο θα αναφέρεται σε θέματα που καλύπτουν όλη την κυβερνητική ύλη.

    Ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε, ότι η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση στηρίζουν την πρόταση να διοργανώσουν από κοινού οι δύο χώρες το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 2008.

    [14] FRIGOGLASS: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ Α 6ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2001 (20:19 UTC+2)

    Σημαντική αύξηση μεγεθών εμφανίζει η εταιρία Frigoglass κατά το α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

    Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της εισηγμένης μετά την αφαίρεση των μεριδίων μειοψηφίας ανήλθαν το εξεταζόμενο διάστημα σε 4 δισ. δρχ. αυξημένα κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2000.

    Άνοδο κατέγραψαν και τα ενοποιημένα προ φόρων, χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων κέρδη Ebitda τα οποία διαμορφώθηκαν στα 10,8 δισ. δρχ. (αύξηση 16,8%), ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 10% και διαμορφώθηκαν στα 53,3 δισ. δρχ.

    Σημειώνεται ότι ο κλάδος της Νιγηρίας παρουσίασε κέρδη 1,6 δισ. δρχ. και η συνεισφορά της VPI (ρητίνη ΡΕΤ) ανήλθε σε 950 εκατ. δρχ. Τα κέρδη του κλάδου επαγγελματικής ψύξης ήταν 1,5 δισ. δρχ. ενώ ο κλάδος των πλαστικών σημείωσε ζημιές ύψους 100 εκατ. δρχ.

    [ΦΡΙΓΟ]

    [15] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2001 (20:15 UTC+2)

    Υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας και σεβασμό του σχετικού συνταγματικού πλαισίου ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής σχετικά με την ανακοίνωση από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο του αριθμού των υπογραφών.

    «Νομίζω ότι πρέπει να πάψουμε να καθιστούμε αυτά τα θέματα, τα τόσο σοβαρά για την ιδιοσυστασία, την ιστορία και το μέλλον του τόπου, αντικείμενα σπαραγμάτων τηλεοπτικών δηλώσεων», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «αφού σεβαστούμε αυτή την περίοδο της σιωπής και της περίσκεψης, νομίζω ότι θα προχωρήσουμε, όπως και πάντα προχωράμε, στις καλύτερες δυνατές σχέσεις κράτους και εκκλησίας, που δεν είναι σχέσεις προσώπων, αλλά είναι σχέσεις μεταξύ οντοτήτων».

    [16] ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ 343 ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ

    Σαράγιεβο, 28 Αυγούστου 2001 (20:09 UTC+2)

    343 πτώματα πιθανόν Βόσνιων Μουσουλμάνων ανασύρθηκαν από ομαδικό τάφο στο χωριό Γκλόγκοβα δήλωσε αξιωματούχος της Βοσνίας.

    Ο ομαδικός τάφος 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σρεμπρένιτσα είχε εντοπιστεί τον περασμένο χρόνο από ανακριτές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την περίοδο εκείνη είχαν ανασυρθεί 119 πτώματα.

    Εκτιμάται ότι πρόκειται για Βόσνιους Μουσουλμάνους που εκτελέστηκαν από τις Σερβικές δυνάμεις στην μάχη στην Σρεμπρένιτσα.

    Τις τελευταίες έξι εβδομάδες η ειδική ομάδα της Μουσουλμανικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους ανέσυρε 224 πτώματα από τον ίδιο τάφο δήλωσε ο αρχηγός της Επιτροπής Αμορ Μάσοβιτς.

    Ισχυρίστηκε δε ότι επρόκειτο για τα λείψανα Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν από Βόσνιους Σέρβους στο χωριό Κράβιτς κοντά στην Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Τα πτώματα θάφτηκαν αργότερα στο χωριό Γκλόγκοβα.

    Στον ομαδικό τάφο βρέθηκαν σφαίρες και φυσίγγια ενώ τα πτώματα μεταφέρθηκαν σε νεκροτομείο στην πόλη Τούζλα.

    Από την λήξη του πολέμου στην Βοσνία 1992-95 περισσότερα από 4,000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από περιοχές κοντά στην Σρεμπρένιτσα από 20 ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στην περιοχή.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει καταδικάσει σε 46 χρόνια φυλάκισης τον Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράντισλαβ Κρστιτς για εγκλήματα πολέμου στην Σρεμπρένιτσα.

    Ωστόσο ασύλληπτοι παραμένουν ακόμη ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάραζιτς και ο πρώην αρχηγός του Σερβοβοσνιακού Στρατού, Ράτκο Μλάντιτς.

    [17] ΠΤΩΤΙΚΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 28 Αυγούστου 2001 (19:57 UTC+2)

    Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται οι δύο βασικοί δείκτες της Walll Street, μετά την ανακοίνωση για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος βρέθηκε στο 114,3 τον Αύγουστο, χάνοντας 2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

    Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,17% και διαμορφώνεται στις 10260.84 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 1,63% και κινείται στην περιοχή των 1881.32 μονάδων.

    [18] ΑΧΜΕΤΙ: Ο NLA ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ

    Φρίμπουργκ, 28 Αυγούστου 2001 (19:56 UTC+2)

    Ο ηγέτης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ΝLA) Αλί Αχμέτι σε συνέντευξη του στην ελβετική εφημερίδα «La Liberte», δήλωσε ότι οι Αλβανοί θα παραδώσουν όλο τον οπλισμό τους στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή» στην ΠΓΔΜ.

    Ο Αχμέτι αρνήθηκε ωστόσο να κατονομάσει τον ακριβή αριθμό των όπλων που έχει ο ΝLA στη διάθεση του και πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις της Σκοπιανής κυβέρνησης για 60.000 όπλα είναι υπερβολές.

    Ο ηγέτης των Αλβανών ανταρτών επισήμανε ότι ο αριθμός 3.300 που εκτιμά το ΝΑΤΟ ότι είναι τα όπλα του ΝLA προήλθε από ομάδα ειδικών της Συμμαχίας.

    Ο Αχμέτι που ζούσε επί δεκαπέντε χρόνια στην Ελβετία έδωσε τη συνέντευξη στην εφημερίδα τηλεφωνικά από το κρησφύγετο του κοντά στη πόλη Τέτοβο της ΠΓΔΜ.

    Ο ηγέτης του ΝLA εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία που υπέγραψαν τα σλαβικά και αλβανικά κόμματα στην Οχρίδα και τόνισε ότι με αυτή τη συμφωνία δεν είναι ανάγκη να συνεχιστεί ο πόλεμος αφού στηρίζει την πολιτική πλατφόρμα του ΝLA.

    Ο Αχμέτι είπε ότι κατά τη διάρκεια αφοπλισμού των ανταρτών δεν θα υπάρξουν βίαια επεισόδια και τόνισε ότι οι μαχητές του ΝLA σέβονται τις διαταγές των ανωτέρων τους.

    Ο ηγέτης του ΝLA επισήμανε ότι δεν μάχεται για μια Μεγάλη Αλβανία ούτε για ένα Μεγάλο Κοσσυφοπέδιο και πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί θα σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

    Ο Αχμέτι ανέφερε ότι ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός δεν στοχεύει να συνεχίσει να υπάρχει μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.

    Ο.Κ.

    [19] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ MED GLORY

    Κωνσταντινούπολη, 28 Αυγούστου 2001 (19:51 UTC+2)

    Ο Ουκρανός καπετάνιος του πλοίου από την Καμπότζη που έχει αγκυροβολήσει σε λιμάνι της Κωνσταντινούπολης από τον Φεβρουάριο βρέθηκε νεκρός στην καμπίνα του μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".

    Εκτιμάται ότι ο Ιγκορ Ρουτ 51 χρόνων απαγχονίστηκε στην καμπίνα του στο πλοίο Med Glory, το οποίο συγκρούστηκε με τουρκικό πλοίο τον Φεβρουάριο στη Μαύρη Θάλασσα.

    Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνα για την διαλεύκανση της υπόθεσης χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν βρει πιθανά αίτια αλλά και στοιχεία για την αυτοκτονία.

    Το Med Glory μετέφερε χημικά από την Ρωσία στο τουρκικό λιμάνι Iskenderun.

    Μετά το ατύχημα παραμένει στην Κωνσταντινούπολη για επισκευές.

    [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΖΗΤΕΙΤΟ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

    Αλεξανδρούπολη, 28 Αυγούστου 2001 (19:49 UTC+2)

    Ολλανδός υπήκοος συνελήφθη στους Κήπους του Εβρου, όταν διαπιστώθηκε ότι καταζητείται από τις βελγικές αρχές.

    Πρόκειται για τον 39χρονο Εσλίκ Τόλγκα, κάτοικο Ολλανδίας, ο οποίος προσπάθησε να εισέλθει στη χώρα μας με ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο.

    Ο συληφθείς θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

    [21] UNHCR: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 28 Αυγούστου 2001 (19:43 UTC+2)

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προειδοποίησε ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των προσφύγων που επιστρέφουν στην ΠΓΔΜ από το Κοσσυφοπέδιο τονίζοντας ότι οι συνθήκες της επιστροφής δεν είναι ακόμη καλές.

    Σε ανακοίνωσή της από τα Σκόπια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισήμανε ότι οι πρόσφυγες που επέστρεψαν ξεπερνούν τις τριάντα χιλιάδες τονίζοντας ότι η ΝΑΤΟική επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" δημιουργεί λανθασμένα το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους.

    "Ανησυχούμε για την έλλειψη ασφάλειας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του πληθυσμού ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες και για όσους εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους", είπε χαρακτηριστικά ο απεσταλμένος του UNHCR Έρικ Μόρις.

    Παρά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας στις 13 Αυγούστου συνεχίζονται τα επεισόδια βίας στην πόλη του Τέτοβου.

    Ο UNHCR επισήμανε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ξεκίνησε η κρίση στην ΠΓΔΜ περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

    [22] Ο ΣΑΡΟΒΙΤΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΙΖΕΝΤΜΠΕΓΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Μπάνια Λούκα, 28 Αυγούστου 2001 (19:38 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίρκο Σάροβιτς εκτίμησε ότι οι πρόσφατες συλλήψεις μουσουλμάνων στρατηγών στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας συνιστούν ενθαρρυντικό μήνυμα, καθώς ανατρέπουν τους ισχυρισμούς ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι δικαστήριο για ένα μόνο λαό της Βοσνίας.

    "Είναι μία νέα αρχή για το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αντικρούσει τις κατηγορίες που ακούγονται σε βάρος του, ότι είναι δικαστήριο μόνο για το σερβικό λαό", τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

    Ο κ. Σάροβιτς είπε ότι το επόμενο διάστημα αναμένει να απαγγελθούν νέες κατηγορίες σε μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας για εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

    "Συγκεκριμένα θεωρώ ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αλία Ιζεντμπέγκοβιτς, γιατί υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του και θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από το Δικαστήριο της Χάγης", τόνισε.

    [23] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Σόφια, 28 Αυγούστου 2001 (19:37 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότσκι αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα για να συζητήσει την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 24 Ιουλίου αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Standard".

    Η Βουλγαρία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το 2000, και αισιοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ το 2006-7 και να αρχίσει τις συνομιλίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2002.

    Ο.Κ.

    [24] THN ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Aθήνα, 28 Αυγούστου 2001 (19:37 UTC+2)

    Την εντατικοποίηση του έργου ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τους υπουργούς που συμμετείχαν στη διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρίαση ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Τόνισε, δε, ότι η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε να μην αυξηθεί το κόστος των έργων στο ολυμπιακό χωριό και να μην απαπροσαρμοστεί η ποιότητα των κατασκευών.

    Η επόμενη συνεδρίαση της διυπουργικής θα γίνει στις18 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την επίσκεψη του πρόεδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και του πρόεδρου της συντονιστικής επιτροπής Ντένις Όσβαλντ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 του ίδιου μήνα.

    Στη διυπουργική επιτροπή ζητήθηκαν η πρόοδος της κατασκευής των δημοσιογραφικών χωριών, όπου υπάρχουν προβλήματα στους χώρους που έχουν επιλεγεί και εξετάζεται η λύση των λυόμενων κατασκευών στο Ελληνικό και τη ΣΕΛΕΤΕ στο Μαρούσι και η ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών στου Ζωγράφου.

    Περαιτέρω, συζητήθηκαν οι ελλείψεις στον τομέα φιλοξενίας, τα έργα στο ολυμπιακό χωριό και τα υπό κατασκευή οδικά και συγκοινωνιακά έργα.

    Εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, επισήμανε ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του ιστιοπλοϊκού κέντρου στον Αγιο Κοσμά θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά έχουν ολοκληρωθεί κατά 90% και ότι το έργο του σλάλομ κανώ-καγιάκ θα γίνει στο Ελληνικό.

    Τέλος, συζητήθηκε το πρόγραμμα προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αποφασίστηκε να συσταθεί για το σκοπό αυτό επιτροπή στην οποία θα μετέχουν τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Τύπου και η «Αθήνα 2004».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 28 August 2001 - 18:13:49 UTC