Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ
  • [02] ΑΣΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [03] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ
  • [04] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [05] Η ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΝ
  • [06] ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΩΤΗ ΜΕ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [08] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΕ
  • [09] ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ Α' 6ΜΗΝΟ
  • [10] ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ Ο Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ
  • [11] ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΤΚΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ
  • [12] ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [14] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΡΑΝΙΛΝΤΟ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ
  • [16] ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [17] ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ
  • [18] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [19] ΕΠΑΝ: ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • [20] Ο ΝΤΕΜΗΣ, Η ΑΕΚ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ
  • [21] Ο ΝΑΣΤΑΖΕ ΘΕΛΕΙ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [22] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [23] ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΥΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

    Aθήνα, 29 Αυγούστου 2001 (14:54 UTC+2)

    Την επισήμανση ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων διατυπώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο. Νωρίτερα ο κ. Στεφανόπουλος ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και αντιπροσωπεία ιεραρχών, σχετικά με το αποτέλεσμα της διαδικασίας συγκέντρωσης υπογραφών εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο αναφέρει: "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στον κ. Χριστόδουλο ότι οι τρόποι με τους οποίους εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία, μεταξύ των οποίων και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και οι προς τούτο διαδικασίες, προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Ότι βάσει αυτών δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων. Ότι οι πάντες έχουν υποχρέωση συμμορφώσεως προς τους κανόνες του ισχύοντος δικαίου και ότι οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος".

    [02] ΑΣΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 29 Αυγούστου 2001 (08:11 UTC+2)

    Η διοίκηση της νατοϊκής δύναμης στην ΠΓΔΜ δεν έχει επιβεβαιώσει το θάνατο Γερμανού στρατιώτη της KFOR στα Σκόπια, από ελεύθερο σκοπευτή, ενώ αντίθετα ,το γεγονός επιβεβαιώθηκε από διπλωματικές πηγές, που θεώρησαν σκόπιμο να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γερμανός στρατιώτης πυροβολήθηκε στο κεφάλι, στην περιοχή του αεροδρομίου Πέτροβατς. Η ασαφής πληροφόρηση για το περιστατικό αποδίδεται στην τακτική του ΝΑΤΟ, να μη φορτίσει την όλη διαδικασία για την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στην περιοχή, καθώς στη γερμανική βουλή διεξάγεται η συζήτηση για την επικύρωση της κυβερνητικής απόφασης, αποστολής γερμανικής στρατιωτικής δύναμης στην ΠΓΔΜ.

    [03] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2001 (09:52 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιχαήλ Δερτούζος

    Πέθανε σε ηλικία, 65 ετών, στη Βοστόνη, ο Μιχάλης Δερτούζος, καθηγητής πληροφορικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, το διεθνούς φήμης ΜΙΤ.

    Ο Μιχάλης Δερτούζος, σημαίνον μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, ήδη από το τέλος της δεκαετίας του '70 προέβλεπε την επικράτηση της χρήσης προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και την αύξηση της αυτοματοποίησης στον τομέα της παραγωγής, αλλά και της συνεργασίας στο χώρο- χρόνο που επαληθεύεται με τη ραγδαία εξάπλωση του Ιντερνετ. Η κηδεία του θα γίνει στην Αθήνα στο τέλος της επόμενης εβδομάδος, ενώ την Κυριακή αναμένεται η οικογένειά του.

    Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο καθηγητής Δερτούζος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης για πνευμονία. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    Ο Μιχάλης Δερτούζος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Πολύ γρήγορα πήγε στην Αμερική για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, όπου και πήρε το διδακτορικό του στο MIT το 1964. Δίδαξε Πληροφορική και Hλεκτρολογία - Mηχανολογία στο τμήμα EECS του MIT, ενώ το 1974 έγινε διευθυντής του Εργαστηρίου της Επιστήμης των Υπολογιστών (LCS).

    Το 1980 αναφέρθηκε από τους πρώτους στην αγορά της πληροφορίας. Εχουν εκδοθεί οκτώ βιβλία του, εκ των οποίων τα δύο πιο πρόσφατα ήταν το ''The Unfinished Revolution: Human-Centered Computers and What They Can Do for Us'' (2001) και το ''What Will Be: How the New World of Information Will Change Our Lives'' (1997). Ηταν μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανολογίας των ΗΠΑ και της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Αθήνας, εχρίσθη διοικητής της λεγεώνας της τιμής από την Ελληνική Δημοκρατία, ενώ πρόσφατα αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.

    Ο Δερτούζος ήταν συνιδρυτής πολλών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, διετέλεσε σύμβουλος πολλών μεγάλων οργανισμών στον τομέα της στρατηγικής χρήσης της πληροφορίας, ενώ μετείχε και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ. Είχε βραβευτεί για το ερευνητικό, αλλά και το εκπαιδευτικό του έργο από το Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) και το American Society for Engineering Education.

    Συνεισέφερε σε πολλές από τις καινοτομίες που είτε ξεπήδησαν, είτε αναπτύχθηκαν περαιτέρω από το διασημότερο τεχνολογικό ινστιτούτο στον κόσμο. Καινοτομίες που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή εικόνα της υψηλής τεχνολογίας: κωδικοποίηση κατά RSA, σύστημα X-Window, ARPAnet, ακόμα και το Internet...

    Τελευταία προσπάθειά του ήταν να δώσει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μια πιο φιλική μορφή. Ηταν ένας απολογητής του ''human-centric computing'', όπως συχνά έλεγε ο ίδιος. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειάς του ήταν το πρόγραμμα Oxygen, ο σκοπός του οποίου σκιαγραφείται στο τελευταίο του βιβλίο.

    [04] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΡΕΝΤΕΡ

    Βουκουρέστι, 29 Αυγούστου 2001 (21:14 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι Ρουμανικές αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να κάνουν καλή εντύπωση στον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Πρόκειται για μια προσωπική επίσκεψη του κ. Σρέντερ με σκοπό να επισκεφθεί τον τάφο του πατέρα του (που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου) που βρέθηκε στο ρουμανικό χωρίο Ceanu Mare.

    Οι τοπικές αρχές της πόλης Cluj δαπάνησαν 51 δισεκατομμύρια Λέι για έργα υποδομής στον δρόμο που συνδέει την πόλη Campia Turzii με το χωριό.

    Ο Γερμανός καγκελάριος αναμένεται θα φτάσει στο αεροδρόμιο της πόλης Campia Turzii και από εκεί θα μεταβεί στο χωριό.

    Ο αντιδήμαρχος του χωριού Ceanu Mare δήλωσε ότι ολόκληρο το χωριό ετοιμάζεται για την υποδοχή του Σρέντερ.

    [05] Η ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2001 (21:08 UTC+2)

    Οι άνθρωποι του Ηρακλή ψηφίζουν... Ράντι Λίβινγκστον. Οι συζητήσεις του τελευταίου με τη διοίκηση της ομάδας έχουν προχωρήσει με μεγάλο βαθμό και όλα δείχνουν τελικά ότι ο παλικτης θα αποτελέσει το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΚΑΕ Ηρακλής. Μάλιστα δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να υπογράψει το συμβόλαιό του.

    Από τις καθημερινές προπονήσεις απουσιάζουν οι τρεις διεθνείς (Χατζηβρέττα, Διαμαντίδη και Παπαιωακείμ), ενώ ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας ακολουθεί ο Σάσα Χούπμαν που έχει υποστεί θλάση στο γαστροκνήμιο. Τα πρώτα φιλικά παιχνίδια που θα δώσει ο Ηρακλής είναι στο τουρνουά Μαυροσκούφεια (17 -19 Σεπτεμβρίου) στο Ιβανώφειο.

    [06] ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2001 (20:57 UTC+2)

    Πατέρας, ο οποίος πριν λίγες μέρες έχασε τον 25χρονο γιό του από ναρκωτικά, απηύθυνε έκκληση, μέσω της ΕΤ3, να βρεθεί τρόπος να σωθεί τουλάχιστον ο μικρότερος γιός του, 22 ετών από το πρόβλημα, αναφέροντας ότι κλέβει ακόμη και το ίδιο του το σπίτι για να βρει τη δόση του.

    Ο πατέρας έμαθε ότι ο 25χρονος γιός του έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών, όταν επέστρεψε από το στρατό, ενώ για τον μικρότερο ότι ξεκίνησε μετά το στρατό. Κατήγγειλε επίσης, ότι πολλές φορές ο 25χρονος του ανέφερε ότι δεν τον άφηναν να απεξαρτηθεί.

    Ο αριθμός των νεκρών από ναρκωτικά φέτος έχει ξεπεράσει τον περσινό σύνολο. Μόλις μέσα σε οχτώ μήνες 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νεαρής ηλικίας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε πέρσυ σε θανάτος για ολόκληρο το χρόνο, ενώ το 1999 οι νεκροί δεν ξεπέρασαν τους 33.

    Περίπου 100.000 άτομα σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ματθαίο Τσούγκα, παρά τον επίσημο αριθμό θανάτων που ανακοινώνουν οι αστυνομικές αρχές και σχετίζονται με ναρκωτικά, ο αριθμός είναι διπλάσιος.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΩΤΗ ΜΕ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Τιφλίδα, 29 Αυγούστου 2001 (20:52 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Μια πρώτη συνάντηση με το Προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Συλλόγων Γεωργίας, είχε σήμερα το μεσημέρι, αμέσως μετά την άφιξή του στην Τιφλίδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης.

    Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Βασίλης Γερανίδης, ο Πρόεδρος-Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, βουλευτής Σουηδίας Νίκος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Άθενς, καθώς και παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας και της επιτετραμένης της Ελλάδας Πένης Ντούτη.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυριάκος Ιορδανίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, που, όπως είπε, είναι ένας καλός γνώστης των προβλημάτων του Ελληνισού στη χώρα και με την πρώτη του επίσκεψη το 1994 στις Παρευξείνιες χώρες ξεκίνησε ουσιαστικά η χάραξη της πολιτικής για τους Έλληνες στην περιοχή.

    "Η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά, τόσα όσα δεν κάνουν άλλα μεγάλα κράτη για τη Διασπορά τους" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιορδανίδης. "Παρόλα αυτά ο Ελληνισμός της Γεωργίας εξακολουθεί να βιώνει δύσκολες καταστάσεις, που τον αναγκάζουν να φύγει από την Ελλάδα. Από 130.000 το 1989 σήμερα έχουν απομείνει μόλις 30.000 με 40.000 Έλληνες".

    Χαρακτηριστικά ο κ. Ιορδανίδης ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι παίρνουν μόλις 7 με 10 δολάρια το μήνα. Παρόλα αυτά πολλοί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ζητούν την ενθάρρυνση δημιουργίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Νιώτης ανακοίνωσε στη συνάντηση την χορήγηση αναπτυξιακής-ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 30 εκατομυρίων δραχμών από το υπουργείο Εξωτερικών για τους Έλληνες της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

    Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κυρίως στα ορεινά χωριά της Τσάλκα είναι η προστασία των περιουσιών, αυτών που εργάζονται στην Ελλάδα. Θυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο κ. Νιώτης είχε παρέμβει για το θέμα στον Πρόεδρο Σεβερνάτζε και απετράπησαν περιπτώσεις καταλήψεων.

    Παρόλα αυτά, όπως είπε ο κ. Ιορδανίδης, το πρόβλημα παραμένει και οξύνεται με τα κρούσματα επιθέσεων εναντίον Ελλήνων που ζουν σήμερα στα ελληνικά χωριά της Τσάλκα. Αν και γενικά υπάρχει κλίμα ανασφάλειας στη Γεωργία, ερωτηματικά δημιουργούνται από το γεγονός ότι τα συμβάντα, που λαμβάνουν χώρα σε απομακρυσμένα χωριά, έχουν ως στόχο ηλικιωμένους, ελληνικής καταγωγής πολίτες. Επίσημα έχουν καταγγελθεί τον τελευταίο χρόνο 11 επιθέσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας.

    [08] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2001 (20:50 UTC+2)

    Κατά τη διάρκεια του αυριανού διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΑΕ θα αποφασιστεί τελικά ο αριθμός των ομάδων που θα ανεβαίνουν, αλλά και θα υποβιβάζονται από κάθε κατηγορία, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιηθεί και ο τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει, αφού είναι πολλά τα σενάρια που ακούγονται και οι απόψεις διχάζονται. Στο διοικητικό συμβούλιο -παράληλλα- θα οριστικοποιηθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα βγαίνουν οι διαιτητές, (κλήρωση ή ορισμός).

    [09] ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ Α' 6ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2001 (20:45 UTC+2)

    Σε 4,95 δισ. δρχ. έναντι 4,53 δισ. δρχ. το 2000, διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της εταιρίας Σπόρτσμαν στο α' εξάμηνο του 2001 παρουσιάζοντας αύξηση 9,1%. Το ΕΒΙTDA αυξήθηκε κατά 1,5% και ανήλθαν σε 1,17 δισ. έναντι 1,15 δισ. το 2000, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξόδων διάθεσης και διοίκησης ως ποσοστό επί των πωλήσεων από 17,6% σε 16,5%.

    Το λειτουργικό κέρδος διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. έναντι 1,39 δισ. το 2000 (αύξηση 7,5%). Τα προ φόρων κέρδη έφθασαν το 1,5 δισ. έναντι 1,3 δισ. το 2000, παρουσιάζοντας αύξηση 11,9%.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στο ποσό των 10,8 δισ. δρχ. έναντι 9,2 δισ. δρχ. το 2000, είναι δηλαδή αυξημένος κατά 17,5%. Το EBITDA σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 2,5 δισ. έναντι 2,19 δισ. το 2000, σημειώνοντας αύξηση 14,1%. Τα έξοδα διάθεσης και διοίκησης ως ποσοστό επί των πωλήσεων παρέμειναν σταθερά στο 29,9%.

    Το ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 2,2 δισ. έναντι 2,8 δισ. το 2000 (μείωση 22,6%)λόγω έλλειψης χρηματο-οικονομικών εσόδων. Αντίστοιχα, τα καθαρά προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,16 δισ. έναντι 2,7 δισ. το 2000 (-20,4%), ενώ τα μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,72 δισ. από 1,8 δισ. παρουσιάζοντας μείωση 4,4%.

    Η προβλεπόμενη πορεία της εταιρίας για το σύνολο της χρήσης 2001 ακολουθεί τις αρχικές προβλέψεις. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται αύξηση πωλήσεων 15% στα 21,5 δισ. δρχ, με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 4,6 δισ. δρχ., και τα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας στα 3,2 δισ. δρχ.

    [ΣΠΚΑΝ]

    [10] ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ Ο Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2001 (20:44 UTC+2)

    Ο Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Ν.Δ., βουλευτής Λακωνίας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ως Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής , θα συμμετάσχει στην αποστολή της Επιτροπής, που θα παραστεί στα εγκαίνια τριών νέων ιατρικών κέντρων, στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στο Αλαβερντί της Αρμενίας και στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του Ιατρικού Προγράμματος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Τα εγκαίνια των ιατρικών κέντρων, θα γίνουν από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Αντριου Αθνες από 29/08/01 έως 03/09/01.

    Ο κ. Σκανδαλάκης, στις χώρες που θα επισκεφθεί, θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει, τον Πατριάρχη Γεωργίας κκ. Ηλία Β', καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, παράγοντες της Ομογένειας, και συναδέλφους του Πανεπιστημιακούς.

    [11] ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΤΚΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2001 (20:37 UTC+2)

    Σε 19,9 δισ. δραχμές ανήλθε ο τζίρος του Ομίλου ΜΕΤΚΑ Α.Ε. στο α' εξάμηνο του 2001, σημειώνοντας αύξηση άνω του 40% (14,1 δισ. δρχ. πέρυσι), ενώ η κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθε σε 4,8 δισ. δρχ. έναντι 3,3 δισ. δρχ. πέρυσι σημειώνοντας σημαντική αύξηση σχεδόν 50%.

    Τα θετικά αποτελέσματα προέρχονται από την βελτίωση των μεγεθών και στους δύο βασικούς τομείς δραστηριότητας, (ενεργειακά και αμυντικά έργα) καθώς και από την συνεισφορά των θυγατρικών του Ομίλου.

    [ΜΕΤΚ]

    [12] ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2001 (20:35 UTC+2)

    Συνεχίσθηκε η πρόοδος του Ομίλου Μυτιληναίος Α.Ε. σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

    Σύμφωνα με τα εξαμηνιαία αποτελέσματα που δημοσιεύονται αύριο, ο Όμιλος εμφανίζει κατά το Α' εξάμηνο 2001 αύξηση τζίρου 36% περίπου, από 54,7 δισ. δρχ. σε 74,3 δισ. δρχ. και αύξηση κερδών προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) 17% περίπου, από 10,07 δισ. δρχ. σε 11,7 δισ. δρχ. Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων ανέρχονται σε 4,9 δις δρχ.

    Επισημαίνεται ότι η αύξηση του τζίρου και των αποτελεσμάτων (εκτός χρηματοοικονομικών) επιτεύχθηκε μέσα σε συνθήκες πτώσεως των τιμών των βασικών μετάλλων. Επίσης, ότι στα ανωτέρω αποτελέσματα δεν έχει ενοποιηθεί η θυγατρική ΕΛΒΟ Α.Ε., η οποία αναμένεται φέτος, στην πρώτη ουσιαστικά χρονιά που λειτουργεί με management του Ομίλου Μυτιληναίος Α.Ε., να σημειώσει την πρώτη κερδοφόρα χρήση της ιστορίας της.

    Η ΕΛΒΟ Α.Ε., θα ενοποιηθεί εκτός απρόοπτου στην ετήσια χρήση του 2001.

    [ΜΥΤΙΛ]

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2001 (20:33 UTC+2)

    Συνάντηση με τους Αμερικανούς Ρεπουμπλικανούς Βουλευτές Tom Davis και Shelley Berkley είχε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενη από την υπεύθυνη του Τομέα Ολυμπιακών Αγώνων Φάνη Πάλλη Πετραλιά, τον Υπεύθυνο του Τομέα Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και τον αναπληρωτή υπεύθυνο του Τομέα Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

    [14] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΡΑΝΙΛΝΤΟ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2001 (20:32 UTC+2)

    Φεύγει ο Ιρανίλντο από τον Αρη; Η επίσημη ΠΑΕ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Όμως οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο ότι ο προπονητής της ομάδας, Ανρί Μισέλ δεν είναι ικανοποιημένος από την απόδοσή του και έτσι δεν τον θέλει στην ομάδα. Και αυτό επιβεβαιώνεται με τον αποκλεισμό του από την αποστολή στη Κύπρο, αφού θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον προπονητή να δοκιμάσει το Βραζιλιάνο, δεδομένου ότι για να πάρει μέρος ένας παίκτης στα φιλικά δε χρειάζεται να έχει δελτίο.

    Η μπλε κάρτα του παίκτη ακόμη δεν έχει έρθει στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας έτσι πολλά ερωτηματικά για το μέλλον του Βραζιλιάνου στην ομάδα. Η διοίκηση της ομάδας θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο απλά κρατάει για το θέμα στάση αναμονής, αφού σε καμιά περίπτωση δεν σκέφτεται να στείλει χρήματα στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας του για να την αποκτήσει. Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν απλά τον Ιρανίλντο να μην είναι σε καλή φυσική κατάσταση.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2001 (20:25 UTC+2)

    "Με έκπληξη ο υγειονομικός κόσμος αλλά και το πανελλήνιο πληροφορήθηκαν με καθυστέρηση την τραγική περίπτωση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου, κατά την οποία εκτέθηκαν σε κίνδυνο νοσηλευόμενοι από άτομο που ασκούσε νοσηλευτικά καθήκοντα, με την ιδιότητα υπηρεσίας εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας. Τώρα ο δράστης εμφανίζεται ''ψυχικά διαταραγμένος'' και οι αρμόδιοι παραγγέλλουν ΕΔΕ για να διαπιστωθούν τα γεγονότα", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας της Ν.Δ. Βουλευτής Φθιώτιδας Αθ. Γιαννόπουλος.

    Ο κ. Γιαννόπουλος τονίζει ότι "οι ίδιοι αρμόδιοι, που τώρα επιδιώκουν την αποσιώπηση των δικών τους ευθυνών για το διοικητικό χάος που επικρατεί στο Θεραπευτήριο, είναι εκείνοι που με σειρά ρουσφετολογικών και αυθαιρέτων μετατάξεων και μετακινήσεων προσωπικού οδήγησαν το Θεραπευτήριο στη σημερινή απογύμνωση".

    "Αποτέλεσμα τούτου είναι τελικώς να καλούνται να ασκήσουν εκεί το υπεύθυνο έργο της φροντίδας ασθενών συνανθρώπων μας, όχι εκπαιδευμένοι ή έμπειροι νοσηλευτές, αλλά άτομα με διαταραχή του ψυχισμού τους που εκμεταλλεύονται τις διατάξεις του νόμου και, για να αποφύγουν τις συνθήκες της στρατεύσεως, προφασίζονται λόγους "κοινωνικής εναλλακτικής θητείας"", υπογράμμισε.

    Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι σκάνδαλο τέτοιου τύπου, πέραν των συνεπειών στην ψυχολογία και την ασφάλεια των νοσηλευομένων και των συγγενών τους, υπονομεύει και κάθε προσπάθεια εφαρμογής της κοινωνικής θητείας στον τόπο μας.

    "Δυσφημεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και μάλιστα της Ψυχικής Υγείας, που ήδη νοσεί βαρέως, τόσο από υλικοτεχνική όσο και από ανθρώπινη πλευρά. Και αναγκάζει τον πολίτη να αποφεύγει τα δημόσια νοσηλευτήρια και να καταφεύγει σε ιδιωτικά, με αποτέλεσμα και την οικονομική του αφαίμαξη", κατέληξε.

    [16] ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2001 (20:21 UTC+2)

    Ενας οδηγός σκοτώθηκε το μεσημέρι στην εθνικό οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, κοντά στο Βασιλούδι, όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.

    Νεκρός είναι ο Κωνσταντίνος Βερβερίδης, 34 ετών, ενώ σοβαρά τραυματισμένοι είναι οι δύο επιβάτες του ΙΧ, ένας 8χρονος και ένας 24χρονος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

    Ο οδηγός του φορτηγού, σε προσπάθειά του να αποφύγει τη σύγκρουση παρέσυρε κολώνα φωτισμού, ενώ η τροχαία Θεσσαλονίκης ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.

    [17] ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2001 (20:20 UTC+2)

    Τη δυνατότητα ανάληψης και εκπόνησης μελετών που προκηρύσσονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς αποκτά το ΙΓΜΕ μετά από την εγγραφή του στο Μητρώο Γραφείο Μελετών, που έγινε με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης.

    Πιο συγκεκριμένα, το ΙΓΜΕ με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, θα αποκτήσει μελετητικό πτυχίο στις μεταλλευτικές, γεωλογικές - υδρογεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες.

    Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης ενέκρινε την απόφαση του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ για την υποβολή προσφοράς στην Κυπριακή Δημοκρατία, με σκοπό την ανάληψη μελέτης με τίτλο "Στρατηγική και Αειφόρο Λατομική και Μεταλλευτική Ανάπτυξη της Κύπρου".

    Το ΙΓΜΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία για την υποβολή προσφοράς στην ανωτέρω διακήρυξη, θεωρώντας σαν έναν από τους κύριους στόχους της πολιτικής του την ανάληψη δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και με επιπλέον δεδομένο το πάγιο ενδιαφέρον της Ελλάδας να αναπτύξει δεσμούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς με την Κύπρο.

    [18] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Γενεύη, 29 Αυγούστου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung δήλωσε έτοιμος να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης όλους του υπόπτους για εγκλήματα πολέμου με εξαίρεση μόνο όσους έχουν το προνόμιο της ασυλίας λόγω των αξιωμάτων που κατέχουν.

    Η συνέντευξη του Σέρβου πρωθυπουργού δόθηκε λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη της Κάρλα Ντε Πόντε την Δευτέρα στο Βελιγράδι.

    Ο κ. Τζίντζιτς δήλωσε ότι αναμένει η κα. Ντελ Πόντε να ζητήσει ειδική συνεργασία της Σερβικής κυβέρνησης στο θέμα των καταζητούμενων για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο παρελθόν.

    "Οφείλουμε να παραδώσουμε μερικούς από τους 15 υπόπτους που είναι γνωστοί σε εμάς, με εξαίρεση βέβαια όσων καλύπτονται από την ασυλία", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Σερβίας εκφράζοντας την αισιοδοξία η κα. Ντελ Πόντε να συμφωνήσει με αυτή την απόφαση και τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία θα είναι πολιτικά καταδικαστέα.

    Επισήμανε δε ότι ένα από τα άτομα που κατέχουν ασυλία είναι και ο Σέρβος πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Ο κ. Μιλουτίνοβιτς που κατηγορείται για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου το 1999 αποτελεί τον μοναδικό συνεργάτη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που διατηρεί την θέση του ύστερα από την παραπομπή του τελευταίου στην Χάγη.

    [19] ΕΠΑΝ: ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2001 (20:11 UTC+2)

    Ξεκινά ο πρώτος κύκλος ενισχύσεων των ιδιωτικών επενδύσεων - στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" - που αφορά προκηρύξεις ύψους 175 δισ. δρχ. στους τομείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΕ), Συμπαραγωγής, Υποκατάστασης καυσίμων σε όλη τη χώρα (προϋπολογισμού 100 δισ. δρχ.) και Αιολικής Ενέργειας (προϋπολογισμού 75 δισ. δρχ.) στην Λακωνία για την εγκατάσταση περίπου 250 MW.

    Το συνολικό ύψος των επενδύσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας και συμπαραγωγή είναι 365 δισ. δρχ. Παράλληλα, ενεργοποιείται το μέτρο για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο έργων συμπαραγωγής στα νησιά και ΑΠΕ με 42 δισ. δρχ.

    Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης, Δημήτρης Καλουδιώτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η ενδεικτική περιφερειακή κατανομή των οικονομικώς ενισχυόμενων έργων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι 14 δισ δρχ. Πρόσθεσε ότι ανακατανομές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε συνάρτηση με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα προκύψει.

    Στις δράσεις του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασόπουλος, τονίζοντας ότι μια από τις βασικές δραστηριότητες του Κέντρου ήταν η εκπόνηση μελέτης Ενεργειακού Σχεδιασμού.

    Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, το 33% της ενεργειακής κατανάλωσης αφορά στον τομέα των μεταφορών, το 31% στον οικιακό, το 20% στο δευτερογενή, το 9% στον τριτογενή και το 7% στον πρωτογενή τομέα.

    "Αν δεν αναλάβουμε δράσεις μέχρι το 2015", είπε ο κ. Βαλασόπουλος, "η ενεργειακή κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 37%, ενώ ο εφικτός μας στόχος είναι ο περιορισμός στο 14%. Η ενεργειακή εξάρτηση από το 90% που είναι σήμερα θα ανέλθει στο 94%, ο στόχος μας όμως είναι τουλάχιστον η σταθεροποίηση. Η αύξηση των εκπομπών του CO2 θα φθάσει το 49%, ενώ μπορούμε να την περιορίσουμε στο 19%", κατέληξε.

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" είχε δημοσιεύσει στις 11 Ιουλίου 2001, προκήρυξη διαγωνισμού για την παροχή οικονομικών κινήτρων ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς: εξοικονόμησης ενέργειας, συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας/ψύξης, υποκατάστασης συμβατικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

    Ε.Σ.

    [20] Ο ΝΤΕΜΗΣ, Η ΑΕΚ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ

    Ναύπακτος, 29 Αυγούστου 2001 (20:07 UTC+2)

    Ενας Ντέμης τελικά έφερε την άνοιξη... Η ΑΕΚ έχοντας σε πολύ καλή ημέρα τον Ντέμη Νικολαίδη ο οποίος σημείωσε πέντε τέρματα κέρδισε στην Ναύπακτο τον Ναυπακτιακό Αστέρα με 3-6.

    Ο άσος της ΑΕΚ σημείωσε γκολ στο 6', στο 31' με πέναλτι, στο 51', στο 63' και στο 73', ενώ από την ομάδα της Ενωσης σκόραρε και ο Ζαγοράκης στο 67'. Από τη Ναύπακτο σκόραραν οι ο Λουκόπουλος στο 18', Ζαπαντιώτης στο 70' και Κυπαρίσσης στο 76'.

    Ναυπακτιακός Αστέρας: Λεκίδης, Κούσουλας, Κωνσταντόπουλος(Πανουργιάς 71'), Ανδρεόπουλος, Μεθενίτης, Φούντας, Λουκόπουλος (54' Σπυρόπουλος), Ζαπαντιώτης, Αριδάς, Γιοβάνοβιτς, Κυπαρίσσης.

    ΑΕΚ: Ατματσίδης, Γεωργέας, Κασάπης, Γκαμάρα, Φερούζεμ(71' Κωστένογλου), Ραμπεσαντρατανά(46'Τσάρτας), Ζαγοράκης, Μαλαδένης (64'Κόλα), Ζήκος, Νικολαϊδης, Κωνσταντινίδης

    [21] Ο ΝΑΣΤΑΖΕ ΘΕΛΕΙ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Βουκουρέστι, 29 Αυγούστου 2001 (20:06 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε δήλωσε ότι επιθυμεί να επιβάλλεται η θανατική ποινή στους εμπόρους ναρκωτικών και ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να εξετάσει τροποποιήσεις σε ποινικό κώδικα για να μην υπάρχουν ελαστικοί νόμοι για αυτούς.

    Ο κ. Ναστάζε ανέφερε ότι η ρουμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη θανατική ποινή για καταδικασθέντες για σοβαρά αδικήματα αλλά τόνισε ότι κανένας οίκτος δεν πρέπει να δείχνεται από τη δικαιοσύνη σε εμπόρους ναρκωτικών.

    [22] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2001 (20:03 UTC+2)

    Το Ολυμπιακό νομοσχέδιο παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

    Στα 20 άρθρα του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνεται η επίμαχη διάταξη για τη δυνατότητα ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου, με υψηλότερο συντελεστή δόμησης, η οποία είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ξενοδόχων.

    Ρυθμίζονται, ωστόσο, εκκρεμή ζητήματα των συναρμόδιων υπουργείων, που αφορούν την ταχύτερη εκτέλεση των ολυμπιακών έργων και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την εκτέλεσή τους. Ανάμεσα στις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, είναι η οριστική κατάργηση της χωροθέτησης του ολυμπιακού κέντρου σλάλομ κανό-καγιάκ στο Ριζάρι του Μαραθώνα, το οποίο θα κατασκευαστεί στο χώρο του Ελληνικού, ο καθορισμός 35 θέσεων για την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στην περιοχή της Αθήνας, η καθιέρωση διαδικασιών εξπρές για θέματα απαλλοτριώσεων, έκδοσης οικοδομικών αδειών, ανάκλησης παραχωρήσεων ακινήτων, απομάκρυνσης υπαίθριων διαφημίσεων από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Επίσης, προβλέπει αυστηρές ποινές για τους εργολάβους που κηρύσσονται έκπτωτοι από ολυμπιακά έργα αλλά και για την δικαστική προστασία των ολυμπιακών συμβόλων, σημάτων και προιόντων.

    Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού ενισχύεται με 3.705 νέες οργανικές θέσεις με συνέπεια να αυξηθούν κατά 50% οι οργανικές θέσεις του υπουργείου οι οποίες αυτή τη στιγμή αφορούν 6.500 υπαλλήλους.

    [23] ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΥΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2001 (20:01 UTC+2)

    Με μία σημαντική Κοινή Υπουργική Απόφασή τους οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας αποδέχθηκαν το "Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Δράση κατά της Ερημοποίησης", το οποίο εντάσσεται πλέον ως μέρος του εθνικού μας δικαίου.

    Η Εθνική Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης είχε εκπονήσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο αφού τέθηκε υπόψη όλων των φορέων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, παρουσιάστηκε στις 17 Ιουνίου 2001, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας του ΟΗΕ κατά της Ερημοποίησης από τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Ανωμερίτη και τον πρόεδρο της Επιτροπής καθηγητή Νίκο Γιάσογλου.

    Οι έξι υπουργοί που συνυπογράφουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση θεωρούν ότι:

    - H Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που πλήττονται από το φαινόμενο της ερημοποίησης ως συνδυασμένο αποτέλεσμα των βιογεωκλιματικών χαρακτηριστικών της και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.

    - Η διαδικασία της ερημοποίησης στην Ελλάδα, οφείλεται σε συνδυασμένες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπου απαιτείται η εφαρμογή αειφόρων παραγωγικών πρακτικών.

    - Το ζήτημα της ερημοποίησης συνδέεται άρρηκτα με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.

    - Είναι ανάγκη να υιοθετηθούν διαρκή και μακροπρόθεσμα μέτρα για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, που θα διασφαλίζουν την ολοκληρωμένη προστασία του εδάφους, των νερών και του αέρα, ενώ ταυτόχρονα θα προωθούν και θα υποστηρίζουν μία κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη που θα συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος.

    - Η λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ερημοποίησης, προωθεί την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και ελαχιστοποιεί τις συγκρούσεις για τη χρήση τους.

    Οι υπουργοί αποδέχονται το "Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Ερημοποίησης" όπως συντάχθηκε από την Ελληνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και εντέλλουν τις υπηρεσίες των υπουργείων τους όπως εντάξουν στον προγραμματισμό των εργασιών τους τα μέτρα που προτείνονται με το σχέδιο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 29 August 2001 - 18:13:46 UTC