Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [03] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΗΜΙΤΗ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [04] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [05] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [06] ΛΗΣΤΕΥΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ
  • [07] ΠΕΠΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΤΑΥΒΛΑΡΙΔΗ
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [09] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ
  • [10] ΝΕΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [11] ΣΤΟΥΣ 32 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] ΚΑΡΝΕ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA ΒΑΝΚ
  • [13] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΚΗΣ
  • [14] Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΕ
  • [15] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ
  • [16] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
  • [17] ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [18] ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ Κ.Ε.
  • [19] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ
  • [20] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [21] Ο ΤΡΑΙΚΟΦΣΚΙ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ
  • [22] OI "ΤΑΪΜΣ" ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΘΟΥΡ
  • [23] ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΛΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2001 (12:25 UTC+2)

    Το 6ο συνέδριο θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ, θα είναι ένα συνέδριο σύνθεσης, ενότητας, ανανέωσης και νικηφόρας προοπτικής, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής.

    Ο κ. Σημίτης ζήτησε να σταματήσουν οι προσωπικές στρατηγικές των στελεχών του Κινήματος, διότι ο τόπος χρειάζεται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ και το ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι η προϋπόθεση για νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται. "Θέλουμε ισχυρή Ελλάδα, ισχυρή κοινωνία, ισχυρό ΠΑΣΟΚ", είπε κι επιτέθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας την οποία κατηγόρησε για πολιτικό ρεβανσισμό. Τόνισε ότι είναι δύναμη εθνικής καθυστέρησης και δεν έχει θέσεις και πρόγραμμα.

    Εκτός του κειμένου που είχε διανεμηθεί στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, της 3ης Σεπτέμβρη του 1974, η επέτειος της οποίας είναι τη Δευτέρα, και στον Ανδρέα Παπανδρέου. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανταποκριθεί σήμερα στην ιδρυτική Διακήρυξη και στη λαική εντολή που έλαβε στις εκλογές του 2000. Εκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα "με το λαό για το μέλλον".

    Ολόκληρη η ομιλία του κ. Σημίτη έχει ως εξής:

    "Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το συνέδριό μας, το συνέδριο που θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Προχωράμε σε ένα συνέδριο σύνθεσης, ενότητας, ανανέωσης και νικηφόρας προοπτικής. Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την πραγμάτωση των καθαρών στόχων του ελληνικού λαού, των εθνικών στόχων που συνδέονται άρρηκτα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Μια προοπτική σταθερή και αδιαπραγμάτευτη που σφράγισε και διασφάλισε η καθαρή εντολή των εκλογών του 2000.

    Προχωράμε απαρέγκλιτα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας γιατί είναι ο δρόμος που διασφαλίζει την ισχυροποίηση της εθνικής μας οντότητας και την ενίσχυση της εθνικής μας ταυτότητας. Η ισχυροποίηση της εθνικής μας οντότητας απαιτεί τη διασφάλιση οικονομικών συνθηκών, ώστε η χώρα μας να έχει ουσιαστικό λόγο και ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η εθνική μας ταυτότητα ενισχύεται όταν υπάρχει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης, παιδείας και πολιτισμού. Αυτό το περιβάλλον απαιτεί η ευρωπαϊκή μας προοπτική.

    Ο πατριωτισμός του 21ου αιώνα αποκτά υπόσταση μόνο μέσα από πολιτικές που καθιστούν την Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη.

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας είναι παράλληλα ο δρόμος που εγγυάται την ενίσχυση της κοινωνικής ανάπτυξης και συνοχής. Γνωρίζουμε ότι οι εσωστρεφείς κοινωνίες λειτουργούν προς όφελος εκείνων που επιβάλλουν την εσωστρέφεια - προς όφελος των λίγων. Οι «ανοιχτές κοινωνίες» είναι ανθεκτικές κι έχουν προοπτική γιατί διαμορφώνουν τις συνθήκες για την ενεργό συμμετοχή των πολλών στην ευημερία, στη μόρφωση, στην πρόοδο.

    Οι «πολλοί» σήμερα είναι οι εργαζόμενοι και οι αγρότες, οι νέοι και οι επιστήμονες. Είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι υπάλληλοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι μικροί και οι μεσαίοι επιχειρηματίες. Πολιτικές που διασφαλίζουν την σταθερότητα και προωθούν την ανάπτυξη ευνοούν πρωτίστως τους πολλούς. Η ευρωπαϊκή προοπτική ενισχύει την κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το «Κίνημα των πολλών». Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκφράζει τα συμφέροντα, τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας του λαού μας γιατί οι πολιτικές μας εμπεδώνουν την ευρωπαϊκή προοπτική και διαμορφώνουν μια «ανοιχτή κοινωνία» χωρίς αποκλεισμούς. Μια κοινωνία που διαπνέεται από ευαισθησία και πίστη στον άνθρωπο και στη δυνατότητά του να εξελίσσεται, να προσφέρει και να προοδεύει.

    Το 2000 ο ελληνικός λαός έδωσε μία καθαρή πολιτική εντολή. Η εντολή του 2000 δείχνει το δρόμο ως το 2004. Είναι μια καθαρή εντολή για την εδραίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής μέσα από την πραγμάτωση καθαρών στόχων. Οι επιλογές που πρέπει να κάνουμε ως το 2004 καθορίζονται από τη λαϊκή εντολή. Είναι δεδομένες και είναι οι εξής:

    - Πρώτος καθαρός στόχος του ελληνικού λαού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η οικονομική ανάπτυξη.

    Είναι η μείωση της ανεργίας και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου της εργαζόμενης οικογένειας. Είναι η διεύρυνση του πεδίου των ευκαιριών και των δυνατοτήτων σε κάθε περιοχή της χώρας. Και πρέπει να επισημάνω κάτι σημαντικό: Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την Φέιρα της Πορτογαλίας η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί και στέκεται με επιτυχία στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ενταχθήκαμε στην ΟΝΕ. Πολλοί έθεταν το ερώτημα, αν έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε δίπλα σε προηγμένα κράτη. Σ' αυτό το ερώτημα απαντήσαμε και απαντάμε. Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνουμε και ενισχύουμε τη θέση μας. Αυτό είναι ένα επίτευγμα της πολιτικής μας. Η Ελλάδα δεν έγινε κι ούτε θα γίνει η προβληματική χώρα της ευρωζώνης. Ούτε θα πέσει ούτε πρέπει να πέσει ποτέ στην δεύτερη ή την τρίτη ταχύτητα μέσα στην Ε.Ε.

    Μέσα στο 2001 ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται σε επίπεδα 4,6%. Είναι ο υψηλότερος ρυθμός των τελευταίων 35 χρόνων και είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνεται στην ευρωζώνη, η ανεργία μειώθηκε κατά 1% και τα πραγματικά εισοδήματα υπαλλήλων, εργαζομένων και συνταξιούχων αυξάνονται για 8η συνεχή χρονιά μετά την μεγάλη κάμψη του '90-'93. Το δημόσιο χρέος πέφτει κατά ένα θεαματικό ποσοστό στην σχέση του προς το ΑΕΠ. Αυτά τα στοιχεία «περνούν από το κόσκινο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αποδέχονται οι 11 εταίροι μας.

    Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν τη βάση, το ασφαλές έδαφος από το οποίο προχωράμε σε ένα νέο αναπτυξιακό άλμα. Η εισαγωγή του Ευρώ, η σταθερή μας θέση στην ΟΝΕ, οι διαρθρωτικές αλλαγές, το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες κινητοποιούν δράσεις που μας εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στο «ευρωπαϊκό τραίνο» της ανάπτυξης.

    Η κυκλοφορία του Ευρώ την 1.1.2002 σηματοδοτεί το τέλος του νομισματικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και την αφετηρία μιας ιστορικής συνεργασίας με κοινούς στόχους την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η εργαζόμενη οικογένεια εξοπλίζεται με ένα σταθερό και ασφαλές νόμισμα. Αποκτούμε ένα ισχυρό και ανθεκτικό μέσο με το οποίο χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο. Το Ευρώ είναι το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» της ελληνικής οικονομίας, είναι η επιβεβαίωση μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής.

    Η νέα αναπτυξιακή δυναμική προωθείται από το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας μας. Το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι ένα ευρύτατο πρόγραμμα επενδύσεων που εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στην Ελλάδα του 2001 ξεκινά μια πενταετής επανάσταση στις κατασκευές, στα δημόσια έργα, στις νέες τεχνολογίες, στην εκπαίδευση, στους ανθρώπινους πόρους, στη διοίκηση, στη παροχή υπηρεσιών, στο εμπόριο, στη γεωργία και στη βιομηχανία.

    Ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος εκφράζει κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμα των δράσεων. Εκφράζει ένα ποιοτικό άλμα. Το Γ΄ Κ.Π.Σ. είναι μια γέφυρα σε ένα μέλλον με ενισχυμένες δυνατότητες. Η Ελλάδα αναπτύσσει την δυνατότητά της να αναπτύσσεται. Αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου και για την επίτευξή του θα εργασθεί σκληρά η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Η Ολυμπιάδα του 2004 αποτελεί ένα ορόσημο με πολλαπλή σημασία. Εκείνο που θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο δεν θα είναι απλώς η εικόνα μιας αθλητικής διοργάνωσης. Θα είναι η εικόνα της Ελλάδας του 2004. Η Ολυμπιάδα είναι το γεγονός που θα χαραχθεί στη μνήμη των νέων συμβάλλοντας στην διαμόρφωση μιας νέας εθνικής υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης. Με την έμφαση που δώσαμε από τις εκλογές και μετά υλοποιούμε ένα αναπτυξιακό και πολιτιστικό άλμα ιστορικής σημασίας. Η Ολυμπιάδα θα αρχίσει και θα τελειώσει. Όμως θα αφήσει πίσω της μια χώρα με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, καλύτερες υποδομές και ενισχυμένο διεθνές κύρος.

    Το νέο αναπτυξιακό άλμα δεν εκφράζει πρόσκαιρη «παροχή ευημερίας» από το κράτος στην κοινωνία, αλλά παροχή γνώσης και μέσων για την διαρκή «κατάκτηση της ευημερίας» από την κοινωνία. Αυτό είναι η χαρακτηριστική διαφορά της πολιτικής μας με τις πολιτικές ανάπτυξης που κυριάρχησαν μετά τον πόλεμο στην Ελλάδα. Για να αλλάξουμε την Ελλάδα αλλάζουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας. Αυτή είναι η βασική μας αρχή.

    Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τους εταίρους της στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Και μόνο μια ισχυρή, ασφαλής και σταθερή οικονομία είναι το μέσο για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Μόνο μια ισχυρή οικονομία μπορεί να ενισχύσει τα εισοδήματα, να αυξήσει την απασχόληση και να εξασφαλίσει τις παροχές του κοινωνικού κράτους. Ισχυρή οικονομία σημαίνει οικονομία με σταθερές τιμές, ισχυρό νόμισμα, χαμηλά ελλείμματα, χαμηλά επιτόκια. Αυτή είναι η ελληνική οικονομία σήμερα. Πρέπει να την διατηρήσουμε ισχυρή και να την ενισχύσουμε περισσότερο. Γνωρίζουμε πως η εξασφάλιση δημοσιονομικών πλεονασμάτων και η μείωση του δημοσίου χρέους απελευθερώνει σε ετήσια βάση περίπου 150 δις. δραχμές για την προώθηση της κοινωνικής και της αναπτυξιακής πολιτικής. Γνωρίζουμε πως χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η μείωση του χρέους μπορεί να συμβαδίσει με σταδιακό περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης. Αντίθετα, η επιστροφή σε ένα παρελθόν ελλειμμάτων και δανεισμού θα οδηγήσει σε ένα νέο φαύλο κύκλο, υπερχρέωσης και υψηλού πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι κατακτήσεις της προηγούμενης περιόδου να ανατραπούν.

    Υπέρτατος στόχος κάθε σύγχρονης προοδευτικής πολιτικής στην οικονομία είναι η ταυτόχρονη ικανότητα να δημιουργείς πλεόνασμα και να το διανέμεις με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αποδοτικότητας. Οι κοινωνικές κατακτήσεις διασφαλίζονται, διευρύνονται και δεν ανατρέπονται όταν στηρίζονται σε μια σταθερή και ισχυρή οικονομία. Κατά συνέπεια, για να διευρύνουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη πρέπει να προχωρήσουμε σταθερά στον δρόμο που χαράξαμε, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και των διαρθρωτικών αλλαγών.

    - Δεύτερος καθαρός στόχος του ελληνικού λαού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η δημιουργία ενός Νέου Κοινωνικού Κράτους.

    Το κοινωνικό κράτος είναι το κορυφαίο μεταπολεμικό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και είναι το κορυφαίο επίτευγμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην περίοδο 1981-2001. Και είναι περισσότερο από σαφές πως το δίλημμα «οικονομική ανάπτυξη ή κοινωνικό κράτος» έχει διαψευσθεί από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το κοινωνικό κράτος δε χτίζεται απλώς με πολιτική βούληση. Χρειάζεται τους πόρους μιας ισχυρής οικονομίας. Η σύγχρονη σοσιαλιστική σκέψη αναγνωρίζει πως η οικονομική ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, αποτελούν το ένα προϋπόθεση του άλλου.

    Σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης οι περικοπές στους κοινωνικούς πόρους κρίθηκαν απαραίτητες για την επίτευξη της οικονομικής σύγκλισης. Στην Ελλάδα, η απαρέγκλιτη πολιτική επιλογή, η δική μου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήταν να μην συρρικνωθούν οι κοινωνικές επενδύσεις, να μην μειωθεί η πραγματική αξία των εισοδημάτων. Κι αυτό τηρήθηκε, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Είμαστε η μόνη -ίσως- χώρα στην Ευρώπη που επιτύχαμε την σύγκλιση χωρίς να περικόψουμε, αλλά, αντίθετα αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες. Γι' αυτό και η σύγκλιση επιτεύχθηκε μέσα σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης κάτι που, θα θυμίσω, κανένας δεν προεξοφλούσε το 1996. Η σταθερή και συνεπής οικονομική μας πολιτική δημιουργεί σήμερα δυνατότητες για την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους δυνατότητες που δεν υπήρχαν το 1996.

    Ένα Νέο Κοινωνικό Κράτος έχει δύο όψεις:

    Η πρώτη όψη αφορά την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Σε αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε με νέες δράσεις. Θα αναφέρω ενδεικτικά το νέο «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» στα πλαίσια του οποίου προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια η ενίσχυση διαφόρων κοινωνικών ομάδων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων με 810 δισεκατομμύρια δραχμές. Θα τονίσω επίσης πως το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης - το πιο επιτυχημένο κοινωνικό μέτρο της πρώτης τετραετίας - αυξήθηκε κατά 98.000 δραχμές το χρόνο για το 2001 φθάνοντας το ποσό των 390.390 δραχμών το χρόνο. Και θα θυμίσω πως από το ΕΚΑΣ ωφελούνται περίπου 350.000 συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις.

    Η δεύτερη όψη ενός νέου κοινωνικού κράτους επεκτείνεται πέρα από την προστασία των αδυνάτων και αφορά τη σχέση του κράτους με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

    Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να είναι ένα ενεργό κράτος που επενδύει στον πολίτη, στον επαγγελματία, στον φοιτητή, στον αγρότη, στον δάσκαλο, στην εργαζόμενη οικογένεια. Μιλώ για ένα ενεργό κράτος που παρακολουθεί την κοινωνική εξέλιξη και προσφέρει στις κοινωνικές ομάδες νέα δικαιώματα και νέα μέσα για να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο.

    Ένα ενεργό κράτος είναι το πιο ισχυρό ζητούμενο κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., πάντοτε στην πρωτοπορία των κοινωνικών προβληματισμών σχεδιάζει απαντήσεις και προωθεί λύσεις στα σύγχρονα ζητούμενα. Και ασφαλώς η ενίσχυση των μέσων που χαρακτηρίζει ένα ενεργό κράτος σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την απασχόληση τομείς στους οποίους αυτή τη στιγμή προωθούνται μεγάλα και καινοτόμα προγράμματα.

    Αποτέλεσμα αυτών των νέων προγραμμάτων θα είναι οι σημαντικές αλλαγές στο κοινωνικό κράτος που θα δούμε να ολοκληρώνονται το 2004. Το 2004 η Δημόσια Διοίκηση θα είναι πιο αποτελεσματική, πιο κοντά στον πολίτη. Το 2004 το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει ένα παιδί θα προσφέρει περισσότερα εφόδια. Ο φοιτητής θα κερδίσει από το πανεπιστήμιο καλύτερη μόρφωση. Ο συγκερασμός εργασίας και οικογένειας για την εργαζόμενη μητέρα θα έχει καταστεί πιο λειτουργικός. Το νοσοκομείο στο οποίο ένας συνάνθρωπός μας θα αναζητήσει θεραπεία θα είναι πιο ανθρώπινο και πιο αποτελεσματικό. Όταν ένας νέος αναζητήσει εργασία το νέο σύστημα υποστήριξης, παροχής γνώσεων και εύρεσης εργασίας θα λειτουργεί ήδη πολύ αποτελεσματικά. Γιατί έχουμε τη βούληση και τώρα έχουμε και τους πόρους για να τα πετύχουμε όλα αυτά.

    Θέλουμε ένα κράτος που προστατεύει και θέλουμε ένα κράτος που ενεργοποιεί. Ένα Δίχτυ Κοινωνικής Προστασίας και παράλληλα ένα Δίκτυο Κοινωνικής Ενεργοποίησης. Ένα Νέο Κοινωνικό Κράτος.

    Όλο αυτό το πλέγμα των δράσεων έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό: Να εξασφαλίσει ένα επίπεδο διαβίωσης και δυνατοτήτων διαρκώς βελτιούμενο. Ένα επίπεδο που επιτρέπει στον κάθε πολίτη να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Να έχει δικαιώματα και ευκαιρίες που διαρκώς να διευρύνονται. Να εξασφαλίζει συμπαράσταση, να στηρίζεται σε συστήματα αλληλεγγύης, να έχει ένα «ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα». Ένα «κοινωνικό μέρισμα» που εγγυάται και διευρύνει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την συνολική πολιτική της. Με την πολιτική της εδραίωσης της ευρωπαϊκής προοπτικής, με την πολιτική της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.

    - Τρίτος καθαρός στόχος του ελληνικού λαού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η ολόπλευρη ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

    Η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, το κύρος και η ισχύς της χώρας είναι στοιχεία που εξαρτώνται από δύο παράγοντες:

    Ο πρώτος είναι η οικονομικά και κοινωνικά ισχυρή Ελλάδα. Ζούμε στην πιο ταραγμένη πλευρά της Ευρώπης. Τα Βαλκάνια διέρχονται περίοδο μακράς αστάθειας, ενώ χρειάζεται χρόνος για να επαληθευθεί η προσαρμογή της Τουρκίας στους κανόνες συμπεριφοράς που επιβάλλει η ευρωπαϊκή επιλογή, και η Μέση Ανατολή πυροδοτεί διαρκείς εντάσεις. Σ' αυτή την «γειτονιά» χρειάζεται ικανότητα παρουσίας και δύναμη αποτροπής. Γι' αυτό και ενδυναμώνουμε σταθερά την οικονομική και κοινωνική θέση της χώρας και ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Ο δεύτερος παράγων, που περιλαμβάνει και συνθέτει τον πρώτο είναι η σταθερότητα και η εξέλιξη της ευρωπαϊκής μας προοπτικής. Στα επόμενα χρόνια, η εξωτερική μας πολιτική επικεντρώνεται: Στην εδραίωση κλίματος ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και στην ενεργό συμβολή στην διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος.

    Μια πιο ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη καθίσταται πόλος σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και προωθεί τις σχέσεις μας με την Τουρκία στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Ελσίνκι. Η πορεία σύγκλισης σε όλους τους τομείς προς τα επίπεδα των ανεπτυγμένων κοινωνιών της Ένωσης μας προσδίδει το απαιτούμενο ειδικό βάρος για να ολοκληρώσουμε την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου.

    Παράλληλα, η ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ένωση μας δίνει την δυνατότητα πιο ουσιαστικής συμμετοχής στην ιστορική διαπραγμάτευση, στον διακρατικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον της Ευρώπης είναι το μέλλον των πολιτών της και είναι το μέλλον της Ελλάδας.

    Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2003. Εργαζόμαστε ήδη για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μια επιτυχημένη προεδρία. Μια προεδρία που θα εδραιώσει στην Ένωση την εικόνα μιας σύγχρονης Ελλάδας. Μια προεδρία που θα ενισχύσει την Ένωση και θα προβάλλει τις ελληνικές θέσεις και απόψεις για το κοινό μας μέλλον στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

    Παράλληλα οφείλουμε με τη δράση μας να συμβάλλουμε στην ισχυροποίηση του πολιτικού λόγου της Ευρωπαϊκής αριστεράς. Τα γεγονότα της Γένοβα καταδεικνύουν την ανάγκη για μια νέα παρέμβαση. Η απάντηση της αριστεράς δεν μπορεί να είναι τυφλή άρνηση και η βία, αλλά οι θέσεις και το όραμα για την μετατροπή της παγκοσμιοποίησης σε μια δύναμη που αίρει τις ανισότητες και εμβαθύνει τα κοινωνικά δικαιώματα. Η οικονομική επέκταση και το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να συνδεθούν πιο ενεργά και πιο άμεσα με την εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο. Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών είναι στοιχείο καθοριστικό. Ο ρόλος αυτός πρέπει να ενισχυθεί και να συνδεθεί πιο άμεσα με τις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά και την βούληση των λαών.

    Οι καθαροί στόχοι του ελληνικού λαού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., απαιτούν να είναι ξεκάθαρες για μας δύο αρχές δράσεις.

    Πρώτη αρχή: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι δύναμη αλλαγής της ελληνικής κοινωνίας. Αλλάζουμε σταθερά την Ελλάδα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Λέμε πάντα «Ναι» στις αλλαγές, αλλά στις αλλαγές που διαφυλάσσουν και αναπτύσσουν όσα έχουμε ήδη κατακτήσει. Λέμε «Όχι» στις αλλαγές που ακυρώνουν αυτά που πετύχαμε. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να διακυβεύει έστω και μια σπιθαμή από το έδαφος που έχει καλύψει η Ελλάδα. Τα επιτεύγματά μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Θα κάνουμε αλλαγές για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα μπροστά. Δεν θα αλλάξουμε την πορεία μας.

    Από το 1996 η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πήρε αποφάσεις για τις οποίες επί δεκαετίες υπήρχαν δισταγμοί και ταλαντεύσεις. Κι αυτό έγινε γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρότεινε και ο ελληνικός λαός αποφάσισε πως έπρεπε να γίνει μια τομή με το παρελθόν. Θα προχωρήσουμε σε αυτή την πορεία ανασχεδιάζοντας, προσαρμόζοντας, διαμορφώνοντας νέες πολιτικές. Ο σοσιαλισμός, ο εκσυγχρονισμός αρνούνται το δογματισμό. Είναι διαδικασίες συνεχούς αλλαγής για να εφαρμοστούν οι αρχές και αξίες που πρεσβεύουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

    Οι αλλαγές απαιτούν το κλίμα διαλόγου και συναίνεσης με τις κοινωνικές δυνάμεις. Χρειάζεται εντατικότερη προσπάθεια σ' αυτή τη κατεύθυνση. Οι αλλαγές θα γίνουν με τον λαό, με την συμβολή και την συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην διαμόρφωση των λύσεων και των μεταρρυθμίσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό. Δεν θα απενεργοποιήσουμε την πολιτική μας, δεν θα διακυβεύσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική μας, αλλά θα αναζητήσουμε συναινέσεις και ευρύτερες συμφωνίες που κάνουν την προοπτική αυτή πιο ισχυρή και πιο σίγουρη. Το σύνθημά μας είναι «Με το Λαό για το Μέλλον». Συνεπώς, ναι στις αλλαγές που προσθέτουν και μας δυναμώνουν. Όχι στις αλλαγές που αναιρούν και ακυρώνουν. Στόχος μας, η κατοχύρωση της ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

    Δεύτερη αρχή: Ναι, στην αναδιανομή εισοδήματος, ναι, στη στοχευμένη ενίσχυση του εισοδήματος που επενδύει στον ενεργό πολίτη και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Όχι στις παροχές χωρίς αντίκρισμα, όχι στις παροχές που δεσμεύουν και υποθηκεύουν το μέλλον του λαού.

    Η αναδιανομή, η διάχυση της ευημερίας είναι ένα κεντρικό κριτήριο τόσο κατά τη διαμόρφωση όσο κατά τον έλεγχο της πολιτικής μας. Για μας, η κάθε οικονομική πολιτική οφείλει να έχει ένα ορατό κοινωνικό σκοπό. Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Δικαιολογείται μόνο αν εξυπηρετεί κάποιους κοινωνικούς σκοπούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η οικονομική πολιτική οφείλει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κοινωνική άνοδο, στα πλατειά λαϊκά στρώματα, για αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, για παροχή ολοένα και πιο ικανοποιητικών υπηρεσιών υγείας, παιδείας και αλληλεγγύης.

    Για μας η παραγωγή και η αναδιανομή του πλεονάσματος είναι αλληλένδετες πολιτικές. Η άρση της ισορροπίας ανάμεσα στην παραγωγή και την αναδιανομή πλεονάσματος οδηγεί σε στασιμότητα και ύφεση. Συνεπώς, αυτό που ενισχύει τα μεσαία και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα είναι η δημιουργία ισχυρών θεμελίων για μια συνεχή παραγωγή πλεονάσματος, για μια διαρκή διεύρυνση της συμμετοχής στη διαδικασία ευημερίας.

    Η κυβερνητική πολιτική έχει προωθήσει την αναδιανομή του εισοδήματος. Το φορολογικό σύστημα για παράδειγμα στην περίοδο 1994-2000 έγινε δικαιότερο. Ενισχύσαμε τους άμεσους φόρους σε σχέση με τους έμμεσους και περιορίσαμε τη φοροδιαφυγή. Την περίοδο αυτή η συμμετοχή των επιχειρήσεων στα φορολογικά βάρη αυξάνεται.

    Μας ενδιαφέρει να μη γίνουν επιλεκτικές παροχές με κριτήριο το πολιτικό κόστος, τη συντεχνιακή δύναμη ή τις πελατειακές σκοπιμότητες. Τέτοιες παροχές θα κληθεί αργότερα ο λαός να πληρώσει με υψηλή φορολογία, περικοπές ή εξωτερικό δανεισμό. Μας ενδιαφέρει μια κοινωνία που επενδύει στον πολίτη και κερδίζει η ίδια από την επένδυση γιατί δημιουργεί πιο ενεργούς πολίτες. Κατακτά μια ισχυρότερη συνοχή. Αποκτά μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση. Γίνεται πιο Ισχυρή Κοινωνία. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας: Η κατοχύρωση της Ισχυρής Κοινωνίας.

    Την επόμενη βδομάδα με την ευκαιρία των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα εξειδικεύσω με ομιλίες και ανακοινώσεις τα όσα σε γενικές γραμμές ανέφερα σήμερα. Θα σταθώ στις απαντήσεις, που δίνουμε στα προβλήματα και ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Θα παρουσιάσω το συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια.

    Στις «θέσεις για το Συνέδριο», που θα συζητήσουμε σήμερα αναπτύσσονται οι πολιτικές μας και σε πολλούς άλλους τομείς πέρα από εκείνους που ανέφερα συνοπτικά. Πιστεύω σ' αυτές. Οι θέσεις μας σκοπό έχουν να ξεκαθαρίσουν πώς απαντάμε σε μία σειρά από ερωτήματα, που θέτει η εξέλιξη, με ποιό τρόπο προχωράμε, ποιές πολιτικές θα μας επιτρέψουν να οικοδομήσουμε την Ελλάδα που θέλουμε. Να οικοδομήσουμε μία κοινωνία ευημερίας. Αυτό ακριβώς οφείλουμε να προσέξουμε. Θέλουμε να κτίσουμε. Οι πολιτικές μας οφείλουν να είναι δημιουργικές, να εξασφαλίζουν συνθήκες εμπιστοσύνης για τη διακυβέρνηση, να διασφαλίζουν το εφικτό των αναγκαίων αλλαγών. Ρητορείες, επίπλαστες κοινωνικές αναφορές, δεσμεύσεις που ξεπερνούν τις δυνάμεις της χώρας και ναρκοθετούν την ανάπτυξη θα στρέψουν τη πλάτη μας στα σύγχρονα προβλήματα. Θέλουμε μια Ελλάδα που προχωρεί μπροστά. Να την κατοχυρώσουμε με τις θέσεις μας.

    Το Εκτελεστικό Γραφείο εισηγείται προς την Κεντρική Επιτροπή να μην εξετάσουμε στο Συνέδριο του Οκτωβρίου αλλαγές στο καταστατικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ανανέωση των δομών και της λειτουργίας μας είναι περιττή. Χρειάζεται όμως περισσότερος χρόνος συζήτησης για να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη. Όμως με αφορμή τη σχετική αναφορά στις «Θέσεις» για το κόμμα θέλω να τονίσω τρεις θεμελιακές επιλογές για τη λειτουργία μας.

    Η πρώτη θεμελιακή επιλογή είναι να διευρύνουμε τη δυνατότητα συμμετοχής στη λειτουργία του κόμματος και έτσι να ενισχύσουμε τη δημοκρατική λειτουργία του στην κοινωνία. Κόμμα ανοιχτό στην Κοινωνία σημαίνει κόμμα που διαμορφώνει με τη συμμετοχή των κοινωνικών δυνάμεων τις επιλογές των προσώπων αλλά και την πολιτική του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι προσπάθειες για διασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία μέσα από προβληματισμό για συγκεκριμένα θέματα δεν απέδωσαν ενώ θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει ουσιαστικά στη διεύρυνσή του. Θα επιμείνουμε και θα πετύχουμε. Ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία αποτελεί κύριο στόχο μας.

    Η δεύτερη θεμελιακή επιλογή είναι η Πολιτική Πρωτοβουλία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να έχει σταθερά στα χέρια του την πρωτοβουλία στις εξελίξεις, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Με προτάσεις και παρεμβάσεις παντού, με ανοιχτές διαδικασίες, με σχεδιασμό και συνεπή υλοποίηση πολιτικής. Αυτό απαιτεί όργανα που δουλεύουν και δεν υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Υπάρχουν στα χαρτιά γιατί πολλούς ενδιαφέρει η κατοχή της θέσης και όχι η πολιτική πράξη. Η Πολιτική Πρωτοβουλία πρέπει να γίνει και θα γίνει πράξη.

    Πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες για να δημιουργήσουμε -με βάση το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- το Κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα εγγυηθεί την επιτυχία των αλλαγών που επιχειρούμε και τη δημιουργία της ισχυρής κοινωνίας. Σ' αυτή τη πορεία είναι ευπρόσδεκτοι όλοι εκείνοι που θέλουν να ενώσουν το προβληματισμό, τις δυνάμεις, τη δουλειά τους μαζί μας.

    Η τρίτη θεμελιακή επιλογή είναι η Κοινωνική Παρέμβαση. Πρέπει να δείξουμε το δρόμο για την κοινωνία που θέλουμε. Όχι μόνο στα παραδοσιακά της αιτήματα αλλά και στις νέες ανάγκες. Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, η ποιότητα ζωής στην πόλη και στην ύπαιθρο ανοίγουν νέα πεδία πρωτοβουλίας και παρέμβασης. Έχουμε όλες τις δυνατότητες και θα τις αξιοποιήσουμε για να δείξουμε στην πράξη την κοινωνική μας πρωτοπορία.

    Έχει συμβεί μια μεγάλη αλλαγή στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα τελευταία πέντε χρόνια κι' αυτή είναι η εμπέδωση και η ολόπλευρη ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Όλες οι απόψεις ακούγονται. Πάντα πίστευα και πιστεύω στην ανάγκη της δημιουργικής αντιπαράθεσης, στον ανοιχτό διάλογο, στην ελεύθερη άποψη. Τα όρια, όμως, της προσωπικής άποψης είναι οι συλλογικές μας αποφάσεις, η κοινή και ενιαία δράση όλων μας στην κοινωνία.

    Πιστεύω στην ανάγκη της κριτικής. Η κριτική χρειάζεται κατά τη διάρκεια λήψης των αποφάσεων. Χρειάζεται και στη διάρκεια της πορείας μας για να δούμε πιο σωστά τα πράγματα. Όμως, οφείλει να συμβάλει. Να μην αποτελεί προσωπική στρατηγική.

    Η κοινωνία θέλει την ελεύθερη άποψη τεκμηριωμένη, καλόπιστη, με δημιουργικό πνεύμα. Απεχθάνεται τις προσωπικές στρατηγικές. Μας καταλογίζει τον πολλαπλασιασμό τους. Και ζητά αυτό να σταματήσει. Η κοινωνία θέλει ένα Ισχυρό ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα χρόνια και στις δεκαετίες που έρχονται. Γι' αυτό η δράση μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζεται από ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, από ευθύνη απέναντι στον πολίτη που ενδιαφέρεται για τη συλλογική αποτελεσματικότητα.

    Είναι κατάκτησή μας στην πολιτική ζωή η αναζήτηση μέσα από τη διαφορετικότητα. Να αναδείξουμε όμως μέσα από την διαφορετικότητα την ενότητά μας, τις κοινές μας πεποιθήσεις, τη συστράτευσή μας. Να ανανεώσουμε την κοινή μας δέσμευση για ένα Ισχυρό ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι ο πάγιος βασικός μας στόχος και ο πρωταρχικός στόχος του συνεδρίου μας: Η κατοχύρωση ενός ΙΣΧΥΡΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι η προϋπόθεση της επιτυχίας μας στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται.

    Για το μέλλον, θέλουμε να διασφαλίσουμε: Ισχυρή Ελλάδα Ισχυρή Κοινωνία Ισχυρό ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κόμμα Ανοιχτό στην Κοινωνία Πολιτική Πρωτοβουλία Κοινωνική Παρέμβαση. Τρεις αρχές και τρεις θεμελιακές επιλογές που πρέπει να ενισχύσει το συνέδριό μας γιατί διασφαλίζουν το μέλλον του Κινήματος και το μέλλον της Ελλάδας. Γιατί εγγυώνται την πραγμάτωση των καθαρών στόχων του ελληνικού λαού και θέτουν τις βάσεις για τη νίκη του Κινήματός μας στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές και κυρίως στις εκλογές του 2004.

    Μόνον με το στόχο αυτό το συνέδριό μας θα καταστεί αφετηρία μιας μεγάλης πολιτικής εξόρμησης απέναντι σε όσους θέλουν να υποτάξουν την πολιτική στα μέτρα τους. Ξεκινάμε μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση απέναντι σε μια αντιπολίτευση χωρίς πρόταση και χωρίς προσφορά. Απέναντι στην αποσταθεροποίηση αν όχι ανατροπή της ευρωπαϊκής προοπτικής, απέναντι στον πολιτικό ρεβανσισμό, στην εθνική καθυστέρηση και στην κοινωνική καθήλωση που σηματοδοτεί η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα χωρίς αρχές και χωρίς πρόγραμμα. Ένα κόμμα που ήταν και παραμένει ο κύριος εκφραστής του παρασκηνίου, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, της συντήρησης και των νοοτροπιών του παρελθόντος.

    Η δύναμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που άλλαξε και αλλάζει την Ελλάδα είναι η ταύτισή του με τα μεγάλα λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Στο συνέδριό μας θα κατοχυρώσουμε ένα Ισχυρό ΠΑ.ΣΟ.Κ. έτοιμο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του και κυρίως έτοιμο να συλλάβει και να αναλάβει τις προκλήσεις και τις ευθύνες του μέλλοντος.

    Η ανταπόκριση στην εντολή του 2000 είναι ο δρόμος για τη νίκη του 2004. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες:

    Προχωράμε Με το Λαό για το Μέλλον. Εργαζόμαστε σταθερά για μια κοινωνία ανάπτυξης, ευημερίας, δικαιοσύνης.

    Η αισιοδοξία για το μέλλον στηρίζεται στον αγώνα που δώσαμε και πετύχαμε - σε ένα μεγάλο αγώνα που δίνουμε και θα δώσουμε όλοι μαζί με βαθιά πεποίθηση ότι δημιουργούμε.

    Ένα Ισχυρό ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένα κίνημα που έρχεται από πολύ μακριά για να πάει πολύ μακριά.

    Μια Ισχυρή Κοινωνία. Μια κοινωνία ανάπτυξης και αλληλεγγύης. Μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τον πολίτη και τις προοπτικές του.

    Μια Ελλάδα ισχυρή και σταθερή στην Ευρώπη στα χρόνια και στις δεκαετίες που έρχονται".

    [02] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 31 Αυγούστου 2001 (11:31 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Ολλανδίας δήλωσε πρόθυμη να διοργανώσει διεθνής διάσκεψη δωρητών για την ΠΓΔΜ, με στόχο να συγκεντρωθούν κονδύλια τα οποία θα παραχωρηθούν στην κυβέρνηση των Σκοπίων, προκείμενου αυτή να καλύψει τις ζημιές από την πολύμηνη κρίση.

    Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ολλανδίας στα Σκόπια, Γιόχαν Γουόλφ, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας έχει επικοινωνήσει με τους ομολόγους τους από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, παρακινώντας τους να εξασφαλίσουν έκτακτη οικονομική βοήθεια για την ΠΓΔΜ και να πάρουν μέρος στη διάσκεψη δωρητών.

    Την ερχόμενη Δευτέρα στα Σκόπια θα μεταβεί η υπουργός Ανάπτυξης της Ολλανδίας, Εβελιν Χέρφνεξ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις βασικές ανάγκες της οικονομίας και του κοινωνικού τομέα της ΠΓΔΜ.

    Ε.Π.

    [03] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΗΜΙΤΗ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2001 (18:02 UTC+2)

    Να περιμένουν πρώτα τις απαντήσεις που θα δώσει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τις ομιλίες του, στην 66η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μετά θα συσκεφθούν εκ νέου για να εξετάσουν αν υπάρχει λόγος να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, σε σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι, ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

    Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πήραν μέρος εκπρόσωποι 121 φορέων και εκφράστηκαν απόψεις, ακόμη και για συλλαλητήριο, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, όπως και άλλες, που έλεγαν να μην παραστούν οι εκπρόσωποι της πόλης στις επίσημες τελετές που θα παρίστανται ο Πρωθυπουργός και μέλη της Κυβέρνησης. Ωστόσο η άποψη που κυριάρχησε ήταν να μην χαλάσει το κλίμα της ΔΕΘ, να προστατευθεί ο θεσμός, και γι' αυτό, οι εκπρόσωποι των φορέων, στο υπόμνημά τους προς τον Πρωθυπουργό υπογραμμίζουν ότι δίνουν τελευταία προθεσμία μέχρι την ομιλία του Πρωθυποργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Αν δεν μείνουν ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, τότε είναι ενδεχόμενο να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά όλα αυτά βεβαίως μετά το τέλος της Διεθνούς Έκθεσης. Στην ομιλία του ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε και στις υποσχέσεις που έδωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των φορέων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψη του Πρωθυπουργόυ και του κυβερνητικού κλιμακίου.

    Κλείνοντας τις εργασίες της σύσκεψης ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένοι να παρακολουθήσουν στενά την πρόοδο των κυβερνητικών δεσμεύσεων και αν χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέους κοινούς αγώνες.

    Συμπερασματικά παρατήρησε πως η Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το σύνδρομο του παρελθόντος, βλέπει το δικό της συμφέρον και πηγαίνει μπροστά. Τα προβλήματα της πόλης είναι τεράστια, τόσο τα γενικότερα όσο και τα ειδικότερα, όπως αυτό της Διεθνούς Έκθεσης. Υπάρχει σύμπτωση όλων των φορέων και κανείς δεν μπορεί να μιλάει για ασυνεννοησία μεταξύ τους. Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους ζήτησαν να κατοχυρωθεί θεσμικά η συνάντηση των εκπροσώπων των φορέων και να γίνεται σε τακτά διαστήματα.

    [04] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2001 (21:12 UTC+2)

    Οι κανονισμοί λειτουργίας και ο προγραμματισμός δράσης θα εξεταστούν στην 4η Σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ.

    Οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν αύριο το πρωί στο ξενοδοχείο "Grecotel Athens Acropol" με εισήγηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα.

    [05] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2001 (21:09 UTC+2)

    Αύριο είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση των παικτών της εθνικής ομάδας των ανδρών εν όψει του παιχνιδιού με τη Φινλανδία την Τετάρτη, στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002. Θα πραγματοποιηθούν δύο προπονήσεις, αύριο στο ΟΑΚΑ στις 19:00 και μεθαύριο στο γήπεδο της Καλλιθέας στις 18:30, ενώ τη Δευτέρα η αποστολή θα αναχωρήσει για τη Φινλανδία.

    Εκεί η εθνική μας ομάδα θα πραγματοποιήσει άλλες δύο προπονήσεις. Την Δευτέρα στις 19:00 και την επόμενη ένα χαλάρωμα την ίδια ώρα. Την Τρίτη στις 12:00 ο Οτο Ρεχάγκελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο που θα καταλύσει η Εθνική Ομάδα. Να θυμίσουμε ότι ο αγώνας της εθνικής θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 19:00 στο "Ολυμπιακό Στάδιο Ελσίνκι". Διαιτητής του αγώνα έχει οριστεί ο Πολ Αλερτς από το Βέλγιο. Βοηθοί του και 4ος διαιτητής θα είναι οι συμπατριώτες του Ρομπού Χένισεν (πρώτος), Μισέλ Γκούταλς (δεύτερος) και Ερίκ Μπλαρό, αντίστοιχα. Παρατηρητής διαιτησίας έχει οριστεί ο Χένινγκ Λουντ Σόρενσεν (Δανία) και παρατηρητής του αγώνα ο Μαουρίτσιο Λάουντι (Ιταλία).

    Την αποστολή αποτελούν οι: Ελευθερόπουλος, Αμανατίδης, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Μαυρογενίδης (Ολυμπιακός), Νικοπολίδης, Βόκολος, Μπασινάς, Καραγκούνης (Παναθηναϊκός), Ζήκος, Ζαγοράκης (ΑΕΚ), Κωνσταντινίδης, Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ), Χαριστέας (Αρης), Νταμπίζας (Νιουκάστλ), Κωνσταντινίδης (Χέρτα Βερολίνου), Γεωργάτος (Ιντερ), Βρύζας (Περούτζια), Μαχλάς (Αγιαξ).

    [06] ΛΗΣΤΕΥΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2001 (21:04 UTC+2)

    Ληστείες διέπραττε στη Θεσσαλονίκη ένας 27χρονος προκειμένου να πληρώνει τα χρέη του στο καζίνο, ωστόσο, η δράση του αποκαλύφθηκε όταν η αστυνομικές αρχές τον αναζήτησαν για συνέργεια σε κάποια ληστεία που εκκρεμούσε εις βάρος του.

    Πρόκειται για τον Γιάννη Δαλιάννη, ο οποίος από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο έκανε τέσσερις ληστείες, συγκεντρώνοντας πάνω από 13 εκατομμύρια δραχμές.

    Από έρευνα που έγινε προέκυψε ότι ο 27χρονος δεν πλήρωνε τα ξενοδοχεία όπου διέμενε, χρωστούσε μέχρι και την εταιρία οχημάτων από όπου είχε μισθώσει ένα μηχανάκι, ενώ διέθετε μέρος των χρημάτων για την αγορά ναρκωτικών.

    [07] ΠΕΠΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΤΑΥΒΛΑΡΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2001 (20:58 UTC+2)

    Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την μεταγραφή του Στάθη Ταυλαρίδη, ο οποίος παραμένει μέχρι στιγμής στον Ηρακλή. Η περιβόητη μεταγραφή του φαίνεται πως έχει βίους παράλληλους με το γιοφύρι της Αρτας, που το πρωί λένε ότι έχει κλείσει με την Αρσεναλ και το βράδυ η μεταγραφή χαλάει.

    Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η αγγλική ομάδα δεν καίγεται να αποκτήσει τον Στάθη Ταυβλαρίδη. Ο Ηρακλής ωστόσο θέλει να παραχωρήσει τον παίκτη, αφού θα πάρει σημαντικές οικονομικές απολαβές. Εικάζεται μάλιστα πως μέχρι και το τέλος της εβδομάδας η υπόθεση θα τελειώσει έχοντας θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.

    [08] ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2001 (20:52 UTC+2)

    "Ενώ ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα την αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, με ανούσια αριστερή φρασεολογία προσπάθησε να αποπροσανατολίσει και πάλι τον Ελληνικό λαό", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή την σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη στην Κεντρική Επιτροπή.

    "Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι το ΠΑΣΟΚ, με ευθύνη της συλλογικής του ηγεσίας, μετεξελίχθηκε οριστικά σ' ένα αντιλαϊκό νεοφιλελεύθερο κόμμα, που υπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, σε βάρος της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού", τόνισε ο κ. Τσοβόλας.

    [09] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 31 Αυγούστου 2001 (20:49 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς θα επισκεφθεί την Βοσνία το Σαββατοκύριακο όπου θα έχει συνομιλίες με δύο μέλη της προεδρίας της Βοσνίας.

    Το Σάββατο ο κ. Μέσιτς θα συναντηθεί με μέλη της προεδρίας της χώρας και συγκεκριμένα με τον Σέρβο Ζίβκο Ράντισιτς και τον Μουσουλμάνο Μπέριζ Μπέλκιτς με σκοπό την σύσφιξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της γεωργίας.

    Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην πόλη Γκράντατσατς βόρεια της Βοσνίας.

    Ο κ. Μέσιτς θα επισκεφθεί μαζί με τους ομολόγους του από την Βοσνία μια παραδοσιακή γεωργική έκθεση που διοργανώνεται στην συγκεκριμένη πόλη.

    Ωστόσο ο επικεφαλής της προεδρίας στην Βοσνία ο Κροάτης Γιόζο Κριζάνοβιτς δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες καθώς βρίσκεται στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τον ρατσισμό στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

    [10] ΝΕΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Ποζάρεβατς, 31 Αυγούστου 2001 (20:46 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε από το Ποζάρεβατς -κατά την περιοδεία του στην περιοχή- ότι προκαλεί σύγχυση το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρίσκεται στη Χάγη, ενώ το κατηγορητήριο εναντίον του δεν είναι έτοιμο.

    Ο κ. Κοστούνιτσα εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό πιστοποιεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    "Από την άλλη πλευρά αποδεικνύεται ότι χάσαμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας ζητήματα τα οποία κινεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου να δικαστούν στη χώρα και η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να διευθετηθεί με νόμο.

    Επέκρινε για μία ακόμη φορά το Διεθνές Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζει πολλές ατέλειες, όπως είναι η βραδύτητα στην απόδοση δικαιοσύνης, το ότι έχει περισσότερο πολιτικά απ' ότι νομικά στοιχεία, το ότι τα κατηγορητήρια είναι τυποποιημένα και τόνισε ότι από όλο τον κόσμο υπάρχουν ενστάσεις για τη λειτουργία του.

    "Πρέπει να βρούμε μία μέση οδό για τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο και φυσικά η συνεργασία αυτή δεν πρέπει να μας ζημιώνει", είπε.

    Ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τη Γενική Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε, η οποία θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα επίσκεψη στο Βελιγράδι, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμά της.

    [11] ΣΤΟΥΣ 32 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 31 Αυγούστου 2001 (20:42 UTC+2)

    Η 38χρονη Ούλγια Σιμτσέκ που ήταν συγγενής κρατούμενου στις τουρκικές φυλακές, άφησε την τελευταία της πνοή σε σπίτι της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από 285 ημέρες απεργίας πείνας, ανακοίνωσε η Τουρκική Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Εκατοντάδες κρατούμενοι και συγγενείς τους συνεχίζουν την απεργία πείνας που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2000, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα και τα «λευκά κελιά» που, όπως υποστηρίζουν, τους κάνουν πιο ευάλωτους στα βασανιστήρια.

    [12] ΚΑΡΝΕ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA ΒΑΝΚ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2001 (20:39 UTC+2)

    Καρνέ επιταγών σε ευρώ, ακόμη και από το δραχμικό τους λογαριασμό έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύνται οι πελάτες της Alpha Bank. Οι επιταγές σε ευρώ εξοφλούνταισ ε οποιοδήποτε κατάστημα της τράπεζας.

    Από 1.1.2002 οι μόνες επιταγές που θα κυκλοφορούν θα είναι σε ευρώ, ενώ σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μεταχρονολογημένες.

    [13] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

    Βελιγράδι, 31 Αυγούστου 2001 (20:29 UTC+2)

    Δύο άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλα έντεκα τραυματίστηκαν σε τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο Βελιγράδι - Νόβισαντ όταν αυτοκίνητα που συνόδευαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μίκουλας Τζούριντα συγκρούστηκαν με διερχόμενο όχημα ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της Σερβίας.

    Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας δεν τραυματίστηκε. Ωστόσο νεκροί βρέθηκαν ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Πέτερ Ιάνοσι και ο Γιουγκοσλάβος οδηγός Μίρολιουμπ Πάντοβιτς.

    Το ατύχημα σημειώθηκε όταν διερχόμενο όχημα διέφυγε από την πορεία του και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας όπου βρίσκονταν τα αυτοκίνητα της συνοδείας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.

    [14] Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2001 (20:24 UTC+2)

    Για προσπάθεια παραπλάνησης των Βορειοελλαδιτών από την κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, κάνει λόγο η διοικούσα επιτροπή της ΝΔ σε ανακοίνωσή της για το θέμα των χρεών των ΚΑΕ ομάδων της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι τα χρέη πρέπει να ρυθμιστούν μέσα από λύσεις "κοινωνικά δίκαιες και καθαρές".

    Σύμφωνα με τη διοικούσα επιτροπή της ΝΔ δημιουργούνται ερωτηματικά για το χρόνο κατάθεσης της ρύθμισης των χρεών, για τις "σκόπιμες ασάφειες" που περιλαμβάνει και για την παραπομπή αντιμετώπισης σημαντικών προβλημάτων σε υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από άλλον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, λόγω του επικείμενου ανασχηματισμού.

    "Η ΝΔ υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη ρύθμισης του θέματος των χρεών των ΚΑΕ μέσα από λύσεις κοινωνικά δίκαιες και κυρίως καθαρές, οι οποίες θα εγγυώνται ειδικά για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα αντάξιο της ιστορίας τους και της συνεισφοράς τους στον ελληνικό αθλητισμό" αναφέρεται.

    [15] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ

    Μόσχα, 31 Αυγούστου 2001 (20:22 UTC+2)

    Η επιχείρηση ανέλκυσης του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ που είναι βυθισμένο στη Θάλασσα Μπάρεντς μπορεί να καθυστερήσει λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά ο Ιλία Χλεμπάνοφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Χλεμπάνοφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι η επιχείρηση ανέλκυσης του υποβρυχίου μπορεί να τελειώσει μία εβδομάδα αργότερα από ό,τι είχε προγραμματισθεί.

    Σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς το Κουρσκ επρόκειτο να ανασυρθεί στην επιφάνεια στις 15 Σεπτεμβρίου και να αράξει στην αποβάθρα στις 21 Σεπτεμβρίου.

    "Δεν αποκλείουμε αυτή η ημερομηνία να παρατεταθεί μέχρι τις 25-27 Σεπτεμβρίου" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χλεμπάνοφ στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Η καθυστέρηση στην επιχείρηση ανάσυρσης του υποβρυχίου οφείλεται στην επιδείνωση του καιρού καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και αναμένονται καταιγίδες στην περιοχή της Θάλασσας Μπάρεντς όπου βυθίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο το υποβρύχιο Κουρσκ με αποτέλεσμα τον θάνατο και των 118 μελών του πληρώματος.

    "Συμβαδίζουμε με το αρχικό χρονοδιάγραμμα" δήλωσε ο κ. Χλεμπάνοφ.

    Ωστόσο οι αρχικές του δηλώσεις καταδεικνύουν σύμφωνα με πολλούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.

    [16] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2001 (20:21 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται την ερχόμενη Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ με επικεφαλής τον συντονιστή, Γιώργο Αλογοσκούφη, τον συντονιστή Ανάπτυξης Γιώργο Σαλαγκούδη, τον τομεάρχη Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζα και τους τοπικούς βουλευτές, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

    Στις 11.30 πμ θα συναντηθούν με το προεδρείο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, στις 16.00 με τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και στις 17.15 με τη διοίκηση του ΕΒΕΘ για ενημέρωση σε θέματα οικονομικά και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

    [17] ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2001 (20:14 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 (υπό την τακτική σύνθεσή του) κατά τη σημερινή συνεδρίαση επικύρωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για 16 από τις 35 κατηγορίες προϊόντων, που θα κυκλοφορήσουν με τα σήματα της ΑΘΗΝΑ 2004. Και οι 16 ανάδοχοι είναι Ελληνικές εταιρείες ή κοινοπραξίες Ελληνικών επιχειρήσεων.

    Τα αναλυτικά τεύχη της προκήρυξης των διαγωνισμών παρέλαβαν 1085 εταιρείες. Επίσης εντυπωσιακά είναι και τα προσδοκώμενα από τους αναδόχους οικονομικά αποτελέσματα.

    Οι προβλεπόμενες πωλήσεις λιανικής από τους 16 αδειούχους υπολογίζονται σε 105 και οι πωλήσεις χονδρικής σε 51,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004 θα ανέλθουν σε 10,3 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που υπερβαίνει κατά 92% τα έσοδα που αρχικώς είχαν προϋπολογιστεί. Το 75% των εσόδων είναι ήδη κατατεθειμένο στην ΑΘΗΝΑ 2004, υπό τη μορφή τραπεζικών εγγυητικών επιστολών.

    Όλες οι ανάδοχες εταιρίες και κοινοπραξίες κατέχουν ξεχωριστή θέση στον κλάδο τους και θα στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής ποιότητας.

    Κατά κατηγορία προϊόντων οι ανάδοχες εταιρίες ή κοινοπραξίες και τα ποσά που αντιστοιχούν στις πωλήσεις χονδρικής και τα έσοδα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 είναι οι εξής:

    1. Κοσμήματα: Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ, Νίκος Κωνσταντόπουλος Βυζαντινή Τέχνη ΑΒΕΕ, Εύσημον ΑΕ, με 9 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 1,8 δις έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    2. Αρώματα: ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΕΒΕΕ, με 1,5 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 300 εκατομμύρια δραχμές έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    3. Κλειδοθήκες και διακοσμητικά με μαγνήτες: Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ, Νίκος Κωνσταντόπουλος ΑΒΕΕ, εύσημον ΑΕ, με 1,6 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 320 εκατομμύρια δραχμές έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    4. Αθλητικά είδη θαλάσσης: Σ.Ν. ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΕ, με 1,5 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 300 εκατομμύρια δραχμές έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    5. Ομπρέλες: ΧΑΝΟΣ ΑΒΕΕ, με 297,4 εκατομμύρια δραχμές προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 59,475 εκατομμύρια δραχμές έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    6. Γυαλιά ηλίου: ΚΑΤΣΙΩΡΑΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ, με 1 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 200 εκατομμύρια δραχμές έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    7. Είδη πορσελάνης κεραμικά: Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ, Νίκος Κωνσταντόπουλος Βυζαντινή Τέχνη ΑΒΕΕ, Εύσημον ΑΕ, με 4,7 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 940 εκατομμύρια δραχμές έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    8. Είδη σπιτιού από γυαλί: Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ, Νίκος Κωνσταντόπουλος Βυζαντινή Τέχνη ΑΒΕΕ, Εύσημον ΑΕ, με 1,7 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 340 εκατομμύρια δραχμές έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    9. Σακίδια και είδη ταξιδίου: ΜΩΡΙΣ ΓΚΑΤΕΝΙΟ ΑΕΒΕ, με 1,750 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 350 εκατομμύρια δραχμές έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    10. Κορνίζες και φωτογραφικά άλμπουμ: Τ. ΓΙΟΒΑΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, με 450 εκατομμύρια δραχμές προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και έσοδα 90 εκατομμύρια της ΑΘΗΝΑ 2004

    11. Δερμάτινα είδη: Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ, Νίκος Κωνσταντόπουλος Βυζαντινή Τέχνη ΑΒΕΕ, Εύσημον ΑΕ, με 800 εκατομμύρια δραχμές προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 160 εκατομμύρια έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    12. Παιχνίδια εξωτερικού χώρου: Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, με 526,33 εκατομμύρια δραχμές προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 105,26 εκατομμύρια έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    13. Αφίσες & ευχετήριες κάρτες: Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ ΑΕ και ΤΕΧΝΗ ΑΕ, με 1,5 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 300 εκατομμύρια έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    14. Πιζάμες και εσώρουχα: Α. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΕ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ, με 2,390 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 478 εκατομμύρια δραχμές έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    15. Καρφίτσες πέτου (Pins): Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ, Νίκος Κωνσταντόπουλος Βυζαντινή Τέχνη ΑΒΕΕ, Εύσημον ΑΕ, με 21,07 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 4,214 δις έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    16. Παιχνίδια: JUMBO Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία, με 1,7 δις προβλεπόμενες πωλήσεις χονδρικής και 340 εκατομμύρια έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004

    Ο διαγωνισμός για τα είδη σπιτιού μιας χρήσης και είδη πάρτι κηρύχθηκε άγονος.

    [18] ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ Κ.Ε.

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2001 (20:10 UTC+2)

    Το κείμενο των πολιτικών θέσεων παρουσίασε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, αμέσως μετά από αυτή του πρωθυπουργού, ο γραμματέας της Επιτροπής, Κώστας Σκανδαλίδης, λέγοντας ότι αποτελεί το "νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό για την ευημερία".

    Ο κ.Σκανδαλίδης τόνισε ότι στόχος του συνεδρίου δεν είναι η επικύρωση ή ανατροπή του εκλογικού προγράμματος, αλλά η ενδυνάμωση της πορείας της κυβέρνησης, η ανάκτηση του πολιτικού ρόλου του κόμματος και η ενίσχυση της παρουσίας του στην κοινωνία.

    Στο κείμενο θέσεων γίνεται αναφορά στο ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα για την αξιοπρεπή διαβίωση, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος με αύξηση των αποδοχών για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, ενώ για τις εργασιακές σχέσεις έκανε λόγο για μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών. Οσο για το ασφαλιστικό υποστήριξε μεταρρύθμιση με κοινωνικό διάλογο και συναίνεση.

    Ο κ.Σκανδαλίδης ζήτησε "πολιτική ανοιχτών θυρών χωρίς ηγεμονισμούς και προαπαιτούμενα, σε μια νέα συμμαχία που θα ανέχεται τις διαφορετικές τάσεις και απόψεις στο εσωτερικό της" και καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη "αποκρατικοποίησης του κυβερνώντος κόμματος και της σύνδεσής του με την κοινωνία των πολιτών".

    Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι "δεν μου είναι απολύτως σαφές γιατί κάνουμε το Συνέδριο", αφού όπως εξήγησε ότι αυτό που έμεινε από την πορεία από το πρώτο Εκτελεστικό είναι οι θέσεις, αν και δεν μιλάμε για το σύστημα διακυβέρνησης. Σχετικά με τη δήλωση του Κώστα Σημίτη για την κριτική είπε ότι "υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που θέλουν να προσαρμόσουν το ΠΑΣΟΚ στα προσωπικά τους αναστήματα και άλλες που θέλουν να ξαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ σε νικηφόρα στρατηγική, το πρόβλημα είναι ότι κάθε κριτική φωνή θεωρείται υπονομευτική στάση".

    Ο Αντώνης Κοτσακάς κατέθεσε κείμενο διαλόγου για τα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα και ζήτησε να αποφευχθούν οι ψηφοφορίες, ενώ οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα της εγκυκλίου για τις διαδικασίες ανάδειξης των συνέδρων. Για την αναβολή συζήτησης του Καταστατικού αναρωτήθηκε μήπως ο λόγος είναι "μία κάλπη για να επιβεβαιωθεί ένα πρόσωπο και μία πολιτική".

    Ο κ.Σκανδαλίδης παρενέβη, τονίζοντας ότι "υπάρχουν εισηγήσεις και ημερήσια διάταξη και όποιος έχει διαφορετική πρόταση πρέπει να την υποβάλλει στις αυριανές ψηφοφορίες".

    Ο Χρήστος Πρωτόπαππας υποστηρίξε ότι το κείμενο δεν μπορεί να μπει στο συρτάρι, καθώς η βάση περιμένει τις αποφάσεις, ενώ ο Γεράσιμος Αρσένης επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα μοντέλου διακυβέρνησης, ενώ έθεσε θέμα "τρόπου λήψης των αποφάσεων και σχέσεων κυβέρνησης-κόμματος". Επίσης έκανε λόγο για "δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία πρέπει λοιπόν να αξιολογηθεί για να δούμε αν υπήρξαν πράξεις που δεν ήταν μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις ή αν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις".

    Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος υπενθύμισε ότι αντίπαλος του κυβερνώντος κόμματος είναι η δεξιά και για αυτό το λόγο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει ενωμένο στο συνέδριο.

    Στην τοποθέτηση του κ.Αρσένη ότι υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης συμφώνησε και ο Χάρης Τσιόκας, ο οποίος ζήτησε αλλαγή πολιτικής για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου υπέδειξε ότι η διοργάνωση του συνεδρίου γίνεται για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί προώθησης του κυβερνητικού έργου, υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική και άσκησε κριτική στα παιχνίδια εξουσίας που γίνονται ανάμεσα στα στελέχη.

    Ο Κίμωνας Κουλούρης ζήτησε να συζητηθεί "όχι μόνο το περιεχόμενο των πολιτικών αλλά και το μοντέλο διακυβέρνησης, εφόσον εκεί βρίσκεται θεμελιωμένη η αντίληψη εξουσίας που δημιούργησε το πρόβλημα", ενώ ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου "να δοθεί ιδεολογικό περιεχόμενο στο κυβερνητικό έργο". "Με τα λάθη και τις παραλείψεις μας δώσαμε τη δυνατότητα στη ΝΔ να κάνει μαθήματα κοινωνικού διαλόγου". "Δεν είναι δυνατόν κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να λοιδορεί το συνδικαλιστικό κίνημα" είπε.

    Ο Γιώργος Δρυς άσκησε κριτική σε όσους μιλούν για αλλαγή πολιτικής χωρίς να την προσδιορίζουν, ενώ για την οικονομία είπε ότι είναι σταθερή και συνοψίζεται σε τρεις μόνο λέξεις: Σταθερότητα με Ανάπτυξη και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

    Ο Φίλιππος Πετσάλνικος υποστήριξε ότι χρειάζεται κάτι πιο τολμηρό και πιο σύγχρονο για το καταστατικό και ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της απόφασης συγκεκριμένη θέση για την κατεύθυνση των καταστατικών αλλαγών.

    [19] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2001 (19:59 UTC+2)

    "Στο δρόμο προς το Συνέδριο καλούμαστε να μην αναδείξουμε την εγωιστική πλευρά του εαυτού μας, με στόχο τη λίγη δημοσιότητα. Χρειάζεται ο διάλογος να είναι νηφάλιος, υπεύθυνος και να αναφέρεται σε προτάσεις τεκμηριωμένες και όχι αόριστες διακηρύξεις", επισήμανε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης στην ομιλία του στη 9η Σύνοδο της Κ.Ε. του κόμματος.

    Ο κ. Μαγκριώτης έκρινε σωστή την απόφαση να συζητηθούν στο Συνέδριο μόνο οι πολιτικές θέσεις, τονίζοντας ότι το άνοιγμα των οργανωτικών θεμάτων θα αποπροσανατόλιζε από τον κεντρικό στόχο, τις αποσαφηνίσεις της πολιτικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ.

    Σημείωσε ότι τα οργανωτικά θέματα δίνουν ευκαιρία για άγονες αντιπαραθέσεις και διχασμούς, τόνισε ωστόσο ότι η ανάγκη μιας οργανωτικής φιλοσοφίας ανάπτυξης και διάταξης για το κόμμα είναι το ζητούμενο από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και χαρακτήρισε την ειδική συνδιάσκεψη για το θέμα αυτό μέσα στο 2002 ανελαστική επιλογή.

    "Το ΠΑΣΟΚ ως κομματικός οργανισμός πρέπει να ανανεωθεί και να εμπλουτιστεί κοινωνικά και ηλικιακά. Πρέπει να είναι ανοιχτό στους πολίτες και στην κοινωνία και αυτό απαιτεί να αλλάξουμε ριζικά τη δομή, τη νοοτροπία και την πρακτική μας που συντηρούν τους κλειστούς κομματικούς μηχανισμούς", είπε.

    Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι το πλαίσιο συζήτησης για την 9η Σύνοδο της Κ.Ε. που έθεσε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η εισήγηση του Ε.Γ. που παρουσίασε ο κ. Σκανδαλίδης είναι θετικό, παρατήρησε όμως ότι χρειάζεται περαιτέρω εξειδικεύσεις σε ορισμένα θέματα αιχμής.

    Πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει τέσσερα κείμενα στην Επιτροπή Θέσεων με εξειδικευμένες θέσεις και προτάσεις για να είναι αποτελεσματικά στο διάλογο, τα οποία αφορούν, "τη μεγάλη ανάπτυξη και τη διάχυση στην περιφέρεια και στα λαϊκά στρώματα του οικονομικού πλεονάσματος", "το πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τους πολίτες", "το Γ' Κ.Π.Σ." και "τις ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία".

    Αναφέρθηκε ακόμη στις δύο περιόδους, στις οποίες χωρίζεται ο προοδευτικός δρόμος για την κατάκτηση του ίδιου οικονομικού στόχου που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το '94 και μετά.

    "Η πρώτη περίοδος, (94 -99) οδήγησε στη μεγάλη επιτυχία, στην είσοδο στην ΟΝΕ. Αγγίξαμε όμως τα όρια της κοινωνικής συνοχής. Η κύρια αιτία ήταν τα επίπεδα της αποτελεσματικότητάς μας και η αρχική μας ατολμία", είπε.

    "Στη δεύτερη περίοδο, που άρχισε το 2000 κεντρική μας επιδίωξη είναι η μεγάλη ανάπτυξη και η παράλληλη διάχυση του μεγάλου αναπτυξιακού πλεονάσματος στην περιφέρεια και στα λαϊκά στρώματα", υπογράμμισε.

    [20] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βελιγράδι, 31 Αυγούστου 2001 (19:55 UTC+2)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα του Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα πρόκειται να ζητήσει τη θέσπιση νέας Σερβικής Κυβέρνησης στην επόμενη συνάντηση της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας (DOS).

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ντέϊαν Μιχαίλοβιτς δήλωσε σε ΜΜΕ του Βελιγραδίου ότι κανένας κυβερνητικός σχηματισμός δεν θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Κοστούνιτσα το οποίο χαρακτήρισε ως τον πιο δημοφιλή πολιτικό στην σερβική κοινή γνώμη και ως τον μόνο υπεύθυνο για τις μεταρρυθμίσεις.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας εγκατέλειψε το σερβικό κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες ύστερα από την αποτυχία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στην κοινωνία.

    Σύμφωνα με τον κ. Μιχαίλοβιτς πρόκειται να επιστρέψει στον κυβερνητικό συνασπισμό μονάχα αν υπάρξει συνεργασία για την καταπολέμηση της μαφίας και την αύξηση στον αριθμό των μεταρρυθμίσεων.

    [21] Ο ΤΡΑΙΚΟΦΣΚΙ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ

    Σκόπια, 31 Αυγούστου 2001 (19:47 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, ο οποίος μιλάει αυτή την ώρα στη συνεδρίαση της βουλής κάλεσε τους βουλευτές να προχωρήσουν στην επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας που υπέγραψαν στις 13 Αυγούστου τα σλαβικά και αλβανικά κόμματα της χώρας.

    Η συνεδρίαση ξεκίνησε μετά τις 6 ώρα Ελλάδας μετά από πολλές ώρες καθυστέρηση γιατί περίπου 200 διαδηλώτες εμπόδιζαν τους βουλευτές να εισέλθουν στο κτίριο διαμαρτυρόμενοι ότι η συμφωνία παραχωρεί δικαιώματα στους Αλβανούς.

    Ο κ. Τράικοφσκι στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι η συμφωνία δεν είναι τέλεια αλλά είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή και έχει πολλά θετικά σημεία και τόνισε ότι αν δεν επικυρωθεί η άλλη λύση είναι πόλεμος με όλες τις συνέπειες του, τις μαζικές απώλειες, την δυστυχία και την φτώχεια για πολλά χρόνια.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ότι αν οι αντάρτες προβούν σε νέα επεισόδια βίας τότε όλη η διεθνή κοινότητα θα καταλάβει ότι αγωνίζονται όχι για τα δικαιώματα τους αλλά για να κατακτήσουν εδάφη της χώρας.

    Ο.Κ.

    [22] OI "ΤΑΪΜΣ" ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΘΟΥΡ ΧΕΛΙΩΤΗ

    Νέα Υόρκη, 31 Αυγούστου 2001 (19:40 UTC+2)

    Tον ομογενή Αρθουρ Χελιώτη υποστηρίζει η εφημερίδα «Tάιμς» της Νέας Υόρκης στις προκριματικές της 11ης Σεπτεμβρίου για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στη 19η περιφέρεια του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης, γράφει η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κύρηκας».

    «Ο κ. Χελιώτης έχει την πιο πολύχρονη εμπειρία και έχει δείξει την πλέον ολοκληρωμένη κατανόηση στις ανάγκες της πόλης», αναφέρει το δημοσίευμα των «Τάιμς».

    Ο Αρθουρ Χελιώτης αντιμετωπίζει τον Τόνι Αβέλα, ο οποίος σύμφωνα με τους «Τάιμς», ήταν προϊστάμενος στο γραφείο του πολιτειακού γερουσιαστή Τόμπι Σταβίσκι και φέρεται να βασίζεται στην υποστήριξη του κομματικού μηχανισμού.

    Στην 19η περιφέρεια του δημοτικού συμβουλίου ζουν χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Ο κ. Χελιώτης ήταν ο πρώτος ομογενής που ανακοίνωσε πριν από ενάμιση χρόνο την πρόθεση του να διεκδικήσει τη θέση του δημοτικού συμβούλου και αν λάβει το χρίσμα και εκλεγεί το Νοέμβριο θα γίνει ο πρώτος Ελληνοαμερικανός αξιωματούχος που θα εκλεγεί στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο Αρθουρ Χελιώτης είναι πρόεδρος του συνδικάτου «Communication Workers οf America Local 1160» και επί σειρά ετών αποτελεί ενεργό μέλος του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Κεντρικός άξονας των θέσεων του κ. Χελιώτη, όπως τις ανέπτυξε στον «Εθνικό Κήρυκα», είναι η διατήρηση του υψηλού επιπέδου της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής στην 19η περιφέρεια του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης. Η περιφέρεια θεωρείται η καλύτερη της Νέας Υόρκης από πλευρά σχολικής υποδομής, δεν λείπουν όμως τα προβλήματα που αναγκάζουν πολλούς κατοίκους να μετακομίζουν σε άλλες περιοχές, όπως το Γουέστσεστερ. Προτεραιότητα του κ. Χελιώτη αποτελεί η παροχή κινήτρων για την ανατροφή αυτής της πορείας.

    [23] ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΛΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 31 Αυγούστου 2001 (19:40 UTC+2)

    Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βουλγαρία είναι από σήμερα ανοικτή για το κοινό, ύστερα από μια ημέρα παύσης των εργασιών της καθώς ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ασφάλεια του κτιρίου, ενώ εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στη γειτονική Ρουμανία ανέφερε ότι οι εργασίες της αμερικανικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι θα ξεκινήσουν μετά το Σαββατοκύριακο εξαιτίας της επιφυλακής για την ασφάλεια του κτιρίου.

    Οι ΗΠΑ έκλεισαν χθες τις πρεσβείες τους στη Σόφια και το Βουκουρέστι για την πραγματοποίηση ελέγχων για την ασφάλεια των πρεσβειών τους ύστερα από απειλές που δέχθηκαν σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

    Στο Βουκουρέστι υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας ανακοίνωσε ότι οι εργασίες της πρεσβείας θα ξαναρχίσουν πιθανότατα την Τρίτη ενώ η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή το Σαββατοκύριακο.

    Επίλεκτη αστυνομική αντιτρομοκρατική μονάδα της Ρουμανίας επιτηρούσε χθες την αμερικανική πρεσβεία λαμβάνοντας ειδικά μέτρα ασφαλείας.

    Στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ εξήγησε τους λόγους για την παύση των εργασιών των αμερικανικών πρεσβειών.

    "Υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενες απειλές εναντίον αυτών των πρεσβειών γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμό τους, ενώ επανεξετάζεται το καθεστώς της ασφάλειας των πρεσβειών", είπε χαρακτηριστικά.

    Χθες το βράδυ η κρατική τηλεόραση της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι οι απειλές για τις αμερικανικές πρεσβείες στη Σόφια και στο Βουκουρέστι προέρχονται από τον διαβόητο τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την πηγή της πληροφορίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 31 August 2001 - 18:13:52 UTC