Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
  • [02] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
  • [03] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2002
  • [04] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ ΚΟΜΒΟΪ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [05] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ
  • [06] ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΔΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • [09] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
  • [10] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ
  • [11] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
  • [12] ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [13] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ
  • [15] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [16] ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ Ο Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ
  • [17] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ
  • [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Ο Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ
  • [19] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [20] ΠΟΥΤΙΝ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [21] ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [22] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ECSTASY
  • [23] Ο ΚΙΡΙΕΝΚΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (14:04 UTC+2)

    Την ανάγκη συσπείρωσης του κυβερνητικού κόμματος ενόψει του Συνεδρίου, προκειμένου να ανατραπεί το δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι "το συνέδριο δεν μπορεί να είναι χώρος σύγκρουσης και αντιπαράθεσης, αλλά διαλόγου", καθώς "χρειάζεται να δώσουμε απαντήσεις στα ζητήματα που φέρνουν οι νέες συνθήκες, να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική πρόταση που θα είναι μια στρατηγική νίκης", ενώ διαπίστωσε ότι η σημερινή εικόνα δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές δυνατότητες του ΠΑΣΟΚ

    Παρατήρησε ότι παρότι το κυβερνών κόμμα έχει κάνει μέχρι σήμερα πολλά πράγματα, τα οποία ήταν πάρα πολύ θετικά, εν τούτοις κάποια ήταν αρνητικά. «Προωθήσαμε ανισομερώς τις πολιτικές μας και δημιουργήσαμε αποστάσεις από διάφορά κοινωνικά στρώματα», είπε ο υπουργός Εθνοικής Άμυνας και συνέχισε: « Τα γκάλοπ δείχνουν ότι με δική μας ευθύνη υπάρχει αυξημένη διαφορά με τη ΝΔ. Δυστυχώς και αυτή τη φορά σε αυτό το Συνέδριο δεν υπάρχουν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση, ωστόσο πρέπει να το επιχειρήσουμε γιατί μια νέα σύνθεση είναι αυτή που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα ανατροπής του ψευδοκλίματος υπέρ της ΝΔ.

    Τόνισε την ανάγκη αποσαφήνισης του θέματος που έχει διαμορφωθεί με την Εκκλησία, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν σημαίνει οπισθοχώρηση στο ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες". "Είναι άλλο πράγμα το θέμα του θρησκεύματος στις ταυτότητες και άλλο θέμα οι σχέσεις με τις εκκλησίες και τον κόσμο της εκκλησίας¨, είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

    Σκόπια, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (14:45 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Στόγιαν Αντοφ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας ματαιώθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η συνέλευση "δεν μπορεί να εργαστεί κάτω από τέτοιες συνθήκες".

    Ο Αντοφ αναφέρθηκε στο κομβόι λεωφορείων που μετέφερε Σλαβομακεδόνες πρόσφυγες στα χωριά τους, το οποίο εμποδίζεται από Αλβανούς να επιστρέψει στα Σκόπια, καθώς και στην άρνηση των Αλβανών ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν την κατάπαυση του πυρός, στις 5 Ιουλίου.

    "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την κακομεταχείριση πολιτών, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεδριάσουμε. Οταν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες η Βουλη θα ξεκινήσει και πάλι τις εργασίες της" είπε χαρακτηριστικά, αλλά δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις για την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.

    [03] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2002

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (13:12 UTC+2)

    Hλεκτρονικά γίνονται από το νέο έτος τα ένσημα του ΙΚΑ, το οποίο θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, τόσο για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του, όσο και για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η οποία κοστίζει στο Ιδρυμα περί τα 500 δισ. δρχ ετησίως.

    Πιο συγκεκριμένα, με την ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ), τα παραδοσιακά ένσημα καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2002. Ετσι, οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται πλέον να διατηρούν επί δεκαετίες τα βιβλιάρια ενσήμων, χωρίς τα οποία κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξή τους.

    Επιπλέον, αρχής γενομένης από το 2002, σχεδιάζεται να καταβάλλεται προκαταβολή της σύνταξης στους δικαιούχους ασφαλισμένους. Η κίνηση αυτή δρομολογείται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πολύμηνης καθυστέρησης στην καταβολή των συντάξεων. Ετσι, βάσει του σχεδιασμού, θα δίνεται άμεσα στον δικαιούχο το ποσό των 152.000 δρχ (υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τουλάχιστον 4.500 ένσημα). Τα αναδρομικά -μαζί με το υπόλοιπο ποσό- θα δίδονται αργότερα.

    Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ-Σαββατοκύριακο", από τις αρχές του νέου έτους το ΙΚΑ θα εφαρμόσει τα εξής:

    -Υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο υποκατάστημα της περιοχής του τους εργαζομένους που απασχολεί, διαδικασία που μπορεί να γίνεται και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    -Διασταύρωση των στοιχείων όλων των επιχειρήσεων με τις λίστες του TAXIS, κίνηση που θα δώσει τη δυνατότητα εντοπισμού όσων εταιριών δεν είναι δηλωμένες στο ΙΚΑ (σήμερα, μία στις έξι επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη και ένας στους τέσσερις εργαζομένους ανασφάλιστος. Με τα νέα μέτρα, που θα περιορίσουν την εισφοροδιαφυγή, το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι θα εισπράττει ετησίως περί τα 300 δισ. δρχ).

    Σημειώνεται ότι τα ολοκληρωμένα πληροφορικά συστήματα θα εγκατασταθούν στα κεντρικά καταστήματα και σε όλα τα υποκαταστήματα και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ. Εκτός από τα κεντρικά συστήματα, το ΟΠΣ θα περιλαμβάνει περίπου 20 περιφερειακά κέντρα μηχανογραφικής επεξεργασίας και γύρω στους 6.000 σταθμούς εργασίας, κατανεμημένους σε όλες τις διοικητικές μονάδες του Ιδρύματος.

    [04] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ ΚΟΜΒΟΪ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Τέτοβο, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Επέστρεψαν ασφαλείς στα Σκόπια οι περίπου 400 Σλάβοι πρόσφυγες, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα χωριά τους στην περιφέρεια του Τέτοβου.

    Χθες Αλβανοί αντάρτες έστησαν μπλόκα κοντά στο χωριό Πορόι με αποτέλεσμα το κομβόι πέντε λεωφορείων που τους μετέφερε να παραμείνει ακινητοποιημένο.

    Το απόγευμα μετά από διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας οι Αλβανοί απομάκρυναν τα μπλόκα και έτσι οι πρόσφυγες επέστρεψαν στα Σκόπια.

    [05] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου συναντώνται την Τρίτη οι τρεις μητροπολίτες της ειδικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου για τις ταυτότητες, Ναυπάκτου Ιερόθεο, Δημητριάδος Ιγνάτιο και Καισαριανής Δανιήλ. Με τη συνάντηση αυτή οι τρεις μητροπολίτες θα κλείσουν τον κύκλο των επαφών τους με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων.

    Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" αναφέρεται στις προϋποθέσεις για μία ενδεχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    "Πρέπει να προηγηθεί προπαρασκευαστική συνεργασία της Εκκλησίας με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να ιεραρχηθούν τα προς συζήτηση θέματα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται φυσικά οι ταυτότητες, καθώς το θέμα έχει κλείσει νομικά, αλλά, νομίζω, και από κάθε άποψη ουσιαστικά", τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ευθυμίου.

    Στην πρόσφατη αντιπαράθεση Εκκλησίας - Πολιτείας αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    "Πιστεύω ότι από τη μία μεριά υπάρχει μία γνήσια αγωνία, όσων ανησυxούν για τη διάσωση της ελληνικής ταυτότητας στο νέο κόσμο, ενός μεγάλου μέρους του κόσμου, το οποίο υπέγραψε αυτές τις δηλώσεις. Αλλά νομίζω ότι αυτή την αγωνία την έχει εκμεταλλευθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με ένα κακό τρόπο. Δεν θα κατοχυρώσουμε την ταυτότητά μας από την απλή αναγραφή", επισήμανε.

    Την ίδια στιγμή έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στους κύκλους των Ιεραρχών για τις επόμενες κινήσεις τους στο θέμα των ταυτοτήτων, οι οποίες αναμένεται να αποφασιστούν στη Σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβρη.

    Ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου των Κληρικών της Ελλάδας Ευστάθιος Κολλάς πρότεινε την πραγματοποίηση νέων λαοσυνάξεων.

    [06] ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

    Ηράκλειο, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Ερωτική τραγωδία εκτυλίχθηκε σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ένας 38χρονος μάγειρας, πατέρας 4 παιδιών κατέσφαξε την 30χρονη ερωμένη του σε κεντρικό σημείο της πόλης.

    Ο δράστης Μιχάλης Πασπαράκης στο κεντρικό πάρκο της πόλης και μπροστά στα έντρομα μάτια των περαστικών χτύπησε τη Γεωργία Τσαγκαράκη δύο φορές με μαχαίρι στο στήθος. Η μία μαχαιριά τη βρήκε στην καρδιά και η κοπέλα σωριάστηκε νεκρή.

    Οι φωνές των περιοίκων και των περαστικών έγιναν αντιληπτές από πεζή περιπολία της αστυνομίας που άρχισε την καταδίωξη του δράστη στα στενά της περιοχής. Λίγα μέτρα πιο κάτω ο δράστης επιχείρησε να αυτοκτονήσει καρφώνοντας το μαχαίρι στο στήθος του.

    Ο Πασπαράκης μεταφέρθηκε αμέσως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, υποβλήθηκε σε 4ωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    "Σήμερα έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μετά από συζήτηση δυο ημερών, η Κεντρική Επιτροπή, με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισε να εγκρίνει το πολιτικό πλαίσιο των θέσεων που θα συζητηθεί στο Συνέδριο και την ημερήσια διάταξη που θα προτείνει σ' αυτό", δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη λήξη των εργασιών της 9ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.

    "Νομίζω ότι περισσότερο από την ψηφοφορία, σημαντικό είναι η ομοθυμία της Κεντρικής Επιτροπής για το προοδευτικό αυτό πλαίσιο και τη δυνατότητα που έχει να ξανανοίξει ένα δρόμο καινούργιο ανάμεσα σε μας και τις λαϊκές δυνάμεις και το ΠΑΣΟΚ.

    Θέλω να επαναλάβω ότι από αύριο το πρωί το κείμενο των θέσεων θα πάει παντού για να δώσει το μήνυμα για το τι πρέπει να περιμένει ο λαός από το Συνέδριό μας, όσον αφορά την ενδυνάμωση της κυβερνητικής πολιτικής μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του, αλλά και των προβλημάτων της χώρας μας", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για το ζήτημα του Καταστατικού, είπε ότι το Συνέδριο θα συζητήσει για το κόμμα πολύ αναλυτικά, με βάση και την εισήγηση που θα κάνει το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή στις 6 Οκτωβρίου. "Και θα συζητήσει πολιτικά όλα τα θέματα που αφορούν την πορεία του κόμματος, το τι κόμμα θέλουμε, το μοντέλο διακυβέρνησης, το τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ κλπ. Αλλά θα συζητήσει έξω από το πλέγμα των καταστατικών αλλαγών, γιατί έτσι μπορεί απερίσπαστο να ανοίξει ένα δρόμο ριζικής αλλαγής του υπάρχοντος ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα επικυρωθεί έξι μήνες μετά, στην Οργανωτική μας Συνδιάσκεψη".

    Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι βρέθηκε μία διαδικασία και ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη.

    [08] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΔΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    "Η ουσία τώρα είναι αυτό το Συνέδριο να είναι το πρώτο βήμα της εφόδου στο μέλλον ή μάλλον ένα ακόμα βήμα για την έφοδο στο μέλλον", τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ στη δευτερολογία του κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της Κ.Ε.

    Ο κ. Σκανδαλίδης διασαφήνισε γιατί η συζήτηση περί καταστατικών αλλαγών δεν έχει ωριμάσει.

    "Είναι λάθος να λέγεται εδώ και ακούστηκε και χθες, ότι πάμε να αποφύγουμε τη συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές. Όταν έχεις να λύσεις αυτή την πολύχρονη σχέση και αντιπαράθεση του παλιού με το καινούριο, όχι του παλιού ΠΑΣΟΚ που εννοούν μερικοί με το καινούριο ΠΑΣΟΚ που εννοούν πάλι μερικοί αλλά του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης εποχής και του ΠΑΣΟΚ της καινούριας εποχής πρέπει να αποστασιοποιηθούμε απ' τα χαρακώματα", τόνισε για να προσθέσει:

    "Και δυστυχώς πιο δύσκολα αποφασίζουμε για το πώς εκφράζονται οι συσχετισμοί και πως βγαίνουν οι αντιπρόσωποι και πως γίνονται οι ψηφοφορίες παρά το πώς δίνουμε απαντήσεις και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και ενώ έχουμε εμείς τη δυνατότητα να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις πολλές φορές σκοντάφτουμε στον εαυτό μας, βάζουμε τρικλοποδιές".

    "Eχουμε μπροστά μας τον απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής, το ζήτημα του θεωρητικού και πολιτικού μοντέλου της κριτικής αποτίμησης της πορείας μας εμπεριέχεται και αυτό στις θέσεις που κατεβάσαμε.

    Ο απολογισμός της Κεντρικής Επιτροπής δεν γίνεται να είναι ένα κείμενο που αναλυτικά θα λέει κάναμε αυτό, αυτά τα θετικά, αυτά τα αρνητικά.

    Θα βάλει δυναμικά στην ιστορική διαδρομή αυτή την πορεία και απ' αυτή την πορεία θα προέλθουν και συμπεράσματα για το κόμμα μας, θα προέλθουν και συμπεράσματα για το που πρέπει να κινηθούμε για να υπερβούμε τις συγκεκριμένες διαδικασίες και την συγκεκριμένη πραγματικότητα", υπογράμμισε.

    Αρα την συζήτηση δεν την κλείνουμε την ανοίγουμε και αυτό το θέμα που θα έρθει στο Συνέδριο από την στιγμή που θα είναι απαλλαγμένο από την συζήτηση και την ψηφοφορία γύρω από καταστατικές αλλαγές μπορεί να είναι πολύ πιο προωθημένο σε ότι αφορά το να καταλήξουμε επιτέλους σε μερικές βασικές προδιαγραφές χωρίς να έχουμε την δαμόκλεια σπάθη των ψηφοφοριών και των αναδείξεων των συσχετισμών στις Κεντρικές Επιτροπές", είπε.

    "Η πρότασή μου είναι αυτή, αυτό το πλαίσιο να είναι το πλαίσιο που αποφασίζουμε να κατεβάσουμε για συζήτηση. Η πρότασή μου συμπληρώνεται με το ότι εμείς θα βγούμε δυναμικά έξω για να πούμε στον ελληνικό λαό τι έχει να περιμένει απ' το ΠΑΣΟΚ και το Συνέδριό του γιατί έχει να περιμένει απ' το ΠΑΣΟΚ και το Συνέδριό του.

    Και η πρόταση αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί μαζί με τον απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής και την πορεία και την απόφαση που θα πάρει στις 6 Οκτωβρίου η Σύνοδος, η τελευταία Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής η 10η Σύνοδος θα είναι το πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης στο Συνέδριό μας. Όχι άμορφης, όχι γενικόλογης, όχι διακηρυκτικής, επί της ουσίας απαλλαγμένη από όλους τους άλλους καταναγκασμούς", τόνισε.

    [09] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    "Η 3η του Σεπτέμβρη είναι μια ιστορική ημερομηνία για το Κόμμα και για την Ελλάδα.

    Γιατί στις 3 του Σεπτέμβρη ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ το οποίο κατάφερε να πραγματώσει επιδιώξεις και οράματα γενιών Ελλήνων. Γενιών που είχαν αγωνιστεί για μια δικαιότερη και δυνατή Ελλάδα, μια ανεξάρτητη Ελλάδα για λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη", τονίζεται σε μήνυμα του προέδρου και του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.

    "Η 3η του Σεπτέμβρη είναι για μας μια μέρα, η οποία μας δείχνει το παράδειγμα και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε μπροστά με αποφασιστικότητα για την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, για κοινωνική δικαιοσύνη, για λαϊκή κυριαρχία, για δημοκρατία, για μια Ελλάδα ισχυρή, μια Ελλάδα που ανήκει στους Ελληνες", υπογραμμίζεται στο μήνυμα.

    [10] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Με έγκριση των θέσεων του Εκτελεστικού Γραφείου σχεδόν ομόφωνα - 1 κατά και 3 λευκά - ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

    Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διαμορφώσει την εγκύκλιο για τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των συνέδρων.

    Στη δευτερολογία του κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μίλησε για Συνέδριο σύνθεσης, ενότητας και νικηφόρας στρατηγικής, επισημαίνοντας ότι η εμμονή στους μηχανισμούς και τις προσωπικές στρατηγικές πληγώνει το ΠΑΣΟΚ και ότι η ενότητα είναι κοινωνική επιταγή. "Είναι αυτό που ζητά με επιμονή η κοινωνία, τα μέλη μας και κυρίως τα εκατομμύρια οι ψηφοφόροι μας", τόνισε.

    "Η συζήτηση ήταν γόνιμη. Εδειξε το γενικό πλαίσιο, τη γενική κατεύθυνση, έδειξε με τις θέσεις, ότι ακολουθούμε μια πορεία που ασπαζόμαστε όλοι ή σχεδόν όλοι, ότι υπάρχει μία ευρύτερη σύμπτωση απόψεων", υπογράμμισε.

    "Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε από τις εκλογές μέχρι σήμερα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια σειρά από διλήμματα σε σχέση με την πολιτική μας. Διλήμματα που έθεσε η πολιτική εξέλιξη. Διλήμματα που τέθηκαν από τον κόσμο. Διλήμματα που τέθηκαν από εμάς τους ίδιους. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις απαντήσεις, ώστε να ξέρουμε πού πάμε, με ποιες πολιτικές θα οικοδομήσουμε την Ελλάδα που θέλουμε", είπε.

    "Πρώτο δίλημμα: Αν πιστεύουμε ή όχι στην ευρωπαϊκή στρατηγική οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπως αυτή διαμορφώνεται από το συγκερασμό των εμπειριών, αξιών και προτεραιοτήτων 15 κοινωνιών, που οι περισσότερες βρίσκονται στην κορυφή των παγκοσμίων οικονομικών και κοινωνικών επιδόσεων ή εάν πιστεύουμε σε μία εσωστρεφή ή αποστασιοποιημένη πολιτική ή την πολιτική της μη εμπλοκής.

    Δεύτερο δίλημμα: Αν το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε με την οικονομική και κοινωνική πολιτική μας είναι η ενίσχυση στις προοπτικές της οικονομίας μας, η πεποίθηση ότι προχωράμε πράγματι προς τη σύγκλιση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν ενισχύουμε την αναδιανομή του εισοδήματος ή αν θα δώσουμε μηνύματα αναποφασιστικότητας, αντιφατικότητας και αοριστίας.

    Τρίτο δίλημμα: Αν θέλουμε οι οικονομικές και πολιτικές επιλογές μας να ισχυροποιούν τον κοινωνικό ιστό, να εγγυώνται ότι τα οφέλη που προκύπτουν, οι ευκαιρίες που ανοίγουν, η ευημερία που κατακτούμε θα διαχέεται οριζόντια στα πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, αν η πολιτική θα ανταμείβει όσους δημιουργούν, αλλά θα δίνει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη να αισθάνονται την κοινωνική αλληλεγγύη ως εγγύηση στον αγώνα τους ή αν θα επιτρέψουμε και θα επιστρέψουμε σε συνεχείς επιλεκτικές παροχές με κριτήριο το πολιτικό κόστος, τη συντεχνιακή δύναμη και την πελατειακή νοοτροπία.

    Το τέταρτο δίλημμα έχει να κάνει μ' εμάς τους ίδιους, τον πολιτικό χώρο μας και την κοινωνία. Εχει να κάνει με το ήθος, την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα της εξουσίας. Εχει να κάνει με το αν οι πολιτικές μας θα δημιουργήσουν συνθήκες εμπιστοσύνης για τη διακυβέρνηση, τους στόχους της πολιτικής μας, τις αναγκαίες αλλαγές, την κοινωνική αλλαγή, την πολιτική ζωή ή αν με ρητορείες, με επίπλαστες κοινωνικές αναφορές ή με υποθήκες που θα ξεπληρώνονται στο μέλλον θα πάμε σε πολιτικές που θα ξεπερνούν τις δυνάμεις της χώρας, θα ναρκοθετούν την ανάπτυξη, θα οδηγούν σε πισωγυρίσματα την κοινωνική αλληλεγγύη", τόνισε.

    "Στα διλήμματα αυτά", επισήμανε, "η απάντηση είναι μία και ξεκάθαρη: Διλήμματα για επιλογές και πολιτικές που μας ξαναφέρνουν σε καταστάσεις που μόλις ξεπεράσαμε, για μας, δεν υπάρχουν. Δεν πρέπει να διακυβευτεί τίποτε απ΄ όσα πετύχαμε. Όμως, ναι στην προσαρμογή των πολιτικών, ναι στο να σχεδιάσουμε ξανά όταν πρέπει, ναι στο να διαμορφώσουμε και άλλες κατευθύνσεις, να δούμε ξανά λύσεις που θέλουμε να δώσουμε σε προβλήματα που προκύπτουν, να εξετάσουμε πώς αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις".

    Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια σε μία σειρά θεμάτων που έθεσαν με τις ομιλίες τους τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

    Γιατί γίνεται το Συνέδριο;

    "Προχωράμε σε ένα Συνέδριο ενότητας, σύνθεσης, συσπείρωσης, σε ένα Συνέδριο νικηφόρας προοπτικής. Οι λέξεις αυτές είναι βαρύγδουπες ίσως σε μερικά αυτιά και θα νόμιζε κανείς ότι λέγονται έτσι απλώς για να ακούγονται. Είναι όμως σημαντικές, είναι καθοριστικές για το παρόν και το μέλλον μας.

    Επιδιώκουμε με το Συνέδριο την ισχυροποίηση της ενότητας, την ισχυροποίηση της ομοψυχίας μέσα στο Κίνημα. Μιας ομοψυχίας στηριγμένης σε θέσεις και αρχές. Μιας ομοψυχίας που εμπνέεται από το όραμα της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη, της ανάπτυξης με ασφάλεια για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη στα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται.

    Τα ερωτήματα είναι απλά και σαφή: Θέλουμε όλοι να πάμε μπροστά; Θέλουμε όλοι να έχουμε αποτελεσματικότητα; Θέλουμε όλοι να προχωρήσουμε απαρέγκλιτα στην πραγμάτωση των καθαρών στόχων που επικύρωσε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές; Η απάντηση είναι για όλους μας ένα μεγάλο ναι.

    Και επειδή η καταφατική απάντησή μας είναι σαφής, όσο είναι και τα ερωτήματα, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως προχωράμε στο Συνέδριο, γιατί θέλουμε να ισχυροποιήσουμε την ενότητά μας. Γιατί χωρίς ενότητα αυτό το ΝΑΙ στα ερωτήματα που τέθηκαν δεν έχει κανένα νόημα.

    Για να πετύχει η Κυβέρνηση χρειάζεται ένα ισχυρό Κόμμα. Χρειάζεται το μεγάλο και το ενιαίο ΠΑΣΟΚ. Το Συνέδριο του Κινήματός μας κύριο σκοπό έχει να διασφαλίσει, να ενισχύσει την ενότητά μας.

    Θέλω να συμφωνήσω με τη θέση του σύντροφου Γιαννόπουλου: Ο αντίπαλός μας βρίσκεται έξω απ' αυτή την αίθουσα και είναι η Δεξιά. Είναι όλα αυτά που πρεσβεύει η Δεξιά και απέναντι στα οποία το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, έχει δράσει ως κυματοθραύστης.

    Η εμμονή στους μηχανισμούς και τις προσωπικές στρατηγικές αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πληγώνει το ΠΑΣΟΚ. Η ενότητα είναι κοινωνική επιταγή. Είναι αυτό που ζητά με επιμονή η κοινωνία, τα μέλη μας και κυρίως τα εκατομμύρια οι ψηφοφόροι μας.

    Γιατί η ενότητά μας δεν ήταν ποτέ και δεν μπορεί και δεν θα είναι στο μέλλον μια στενή κομματική υπόθεση. Εχει ιστορικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να θυμόμαστε πιο συχνά και πιο έντονα, προκειμένου να έχουμε συνεχώς πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης μας.

    Εμείς σ' αυτή την αίθουσα είμαστε οι εκφραστές και οι αντιπρόσωποι μιας διαχρονικής προοδευτικής λαϊκής θέλησης, ενός ρεύματος που έχει τις ρίζες του βαθιά στην ελληνική ιστορία.

    Δεν είμαστε άθροισμα προσωπικών επιδιώξεων, δεν είμαστε άτομα με μόνο γνώρισμα τη δικιά τους προσωπική πορεία στην πολιτική. Δεν αντιπροσωπεύουμε μόνο τις επιδιώξεις του σήμερα, αλλά αντιπροσωπεύουμε από τη θέση μας, από το γεγονός ότι είμαστε εδώ, ότι έχουμε εντολή από το Συνέδριο και ότι εκφράζουμε το ΠΑΣΟΚ.

    Αντιπροσωπεύουμε τους αγώνες και τα οράματα γενιών για ένα παρόν και ένα μέλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου, για την κοινωνική απελευθέρωση, για την ισχυρή Ελλάδα, για την ισχυρή κοινωνία. Προχωράμε και πρέπει να προχωράμε με επίγνωση αυτής της αλήθειας και επίγνωση της ευθύνης μας.

    Δεν ξεκινήσαμε σήμερα και όταν ξεκινήσαμε εμείς το ΠΑΣΟΚ το 1974, δεν κάναμε εμείς την αρχή. Κάναμε μια νέα αρχή τότε και επιτύχαμε εκεί που άλλα προοδευτικά ελληνικά κινήματα και κόμματα προηγουμένων δεκαετιών είχαν αποτύχει.

    Πετυχαίνουμε και σήμερα. Η λαϊκή εντολή είναι ακόμα πρόσφατη, θα πετύχουμε και αύριο. Η λαϊκή θέληση για πρόοδο και πραγμάτωση των μεγάλων καθαρών στόχων που χαρακτηρίζουν την ιστορική στιγμή σήμερα είναι ισχυρή, σταθερή και άκαμπτη.

    Υπάρχει λαϊκή θέληση γι' αυτό, υπάρχει λαϊκή έκφραση γι' αυτό, υπάρχει λαϊκή απαίτηση γι' αυτό και αυτή τη λαϊκή απαίτηση έχουμε απέναντί μας.

    Γι' αυτό και ο κοινός στόχος μας, οι ιδέες και οι πεποιθήσεις που δημιούργησαν, για τον καθένα που είναι εδώ, τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται σήμερα πολιτικά ενεργός σε αυτή την αίθουσα, αυτές οι ιδέες και ευθύνες υπερβαίνουν σε σημασία και σε δύναμη τις προσωπικές επιθυμίες, τις προσωπικές απόψεις, τις προσωπικές στρατηγικές. Αυτές οι προσωπικές επιθυμίες, απόψεις και στρατηγικές έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την εντολή που έχουμε και από το Κόμμα και από τον ελληνικό λαό.

    Ολους εμάς, μας δένει η ιστορία μας και μας δένουν οι αναμονές του ελληνικού λαού, αυτή είναι η αλήθεια του ΠΑΣΟΚ. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να αναδείξουμε κρυστάλλινη για μια ακόμα φορά στο Συνέδριό μας, με την ενότητά μας", τόνισε.

    Γιατί δεν αλλάζει το Καταστατικό;

    "Το να μην πάρουμε αποφάσεις για την αναμόρφωση του Καταστατικού δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, δεν σημαίνει ότι εμείς αγνοούμε τα προβλήματα, δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να συζητήσουμε.

    Είμαστε της πεποίθησης όμως στο Ε.Γ. ότι οι τομές και οι αλλαγές που θέλουμε χρειάζονται ακόμα ωρίμανση, περισσότερη συζήτηση, περισσότερο βασάνισμα, περισσότερη κρίση. Για να γίνουν αυτές οι τομές αποδεκτές και να μην εμφανιστούν, όπως διατρέχουμε τον κίνδυνο, ως απόρροια προσωπικών επιδιώξεων ή επιδιώξεων ομάδων.

    Στις θέσεις τις οποίες παρουσίασε το Ε.Γ. υπάρχει ένα κεφάλαιο για το κόμμα, για τις αρχές που πρέπει να το διέπουν και θα συζητήσουμε στο Συνέδριο και τις Θέσεις και το κεφάλαιο αυτό, την αντίληψή μας για το κόμμα, για τις κατευθύνσεις, για τις αναγκαίες επεμβάσεις, γιατί νέες πολιτικές χρειάζονται μέσα στο κόμμα, τι κόμμα θέλουμε και πώς θα το διαμορφώσουμε.

    ΄Ακουσα κάποιους που μίλησαν για "απαγόρευση". Δεν υπάρχει καμιά απαγόρευση. Η συζήτηση με το κείμενο που προτείνουμε για το τι κόμμα θέλουμε και ποιες αλλαγές θα πρέπει να κάνουμε στο κόμμα είναι ανοιχτή. Και χρειάζεται να συνέλθει μετά η Οργανωτική Συνδιάσκεψη το 2002, που θα συνοψίσει τις βασικές αρχές, κατευθύνσεις και προτάσεις για ένα κόμμα - κίνημα του 21ου αιώνα, για να πάρει αποφάσεις μετά το επόμενο συνέδριο", είπε.

    Το μοντέλο διακυβέρνησης σε δυο επίπεδα:

    "Το πρώτο επίπεδο είναι το γενικότερο σύστημα διακυβέρνησης. Εμείς, για να πετύχουμε τους στόχους μας, προωθούμε και εφαρμόζουμε ένα σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης. Με χαρακτηριστικά την εξατομικευμένη αλλά και συλλογική ευθύνη, θέλουμε τη μετρήσιμη αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια στη λειτουργία των κρατικών οργάνων και στη σχέση πολιτικής, οικονομικής και επικοινωνιακής εξουσίας.

    Έχουμε κάνει βήματα και υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα. Θέλω όμως να θυμίσω, ότι εμείς π.χ. είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποφάσισε μια ρύθμιση για την ψηφιακή τηλεόραση. Εμείς, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, είχαμε μια συζήτηση ευρύτατη με διαφορετικές απόψεις, για τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν, για τη σχέση οικονομικής εξουσίας και εξουσίας των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης.

    Και μην είναι κανείς εδώ τόσο αφελής και πιστεύει, ότι η συζήτηση αυτή έγινε χωρίς να υπάρξουν πιέσεις, χωρίς να υπάρξουν επεμβάσεις, χωρίς να υπάρξουν απόψεις, ότι θα πρέπει να σταματήσουμε. Και μη νομίζει κανείς, ότι η συζήτηση αυτή έγινε, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις και συγκεκριμένες επιπτώσεις γιατί πάρθηκε η μία ή η άλλη απόφαση, γιατί προχωρήσαμε σε συγκεκριμένη γραμμή.

    Χρειάζονται και το δέχομαι, αυτά τα οποία υπάρχουν και σχεδιάσαμε, ακόμη βελτίωση, πολλή βελτίωση ίσως. Πρέπει όμως να τα προχωρήσουμε μέσα από τη συζήτηση. Έχουμε πει, θα ασχοληθούμε πάλι με τα οικονομικά των κομμάτων. Έχει ήδη γίνει μια συζήτηση και θα υπάρξει συνέχεια, θα υπάρξουν και αποφάσεις.

    Έχουμε λοιπόν μια αντίληψη. Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι σημαντικός και θέλω να σταθώ πάλι σ' αυτό το στοιχείο, γιατί είναι κάτι το οποίο δεν έγινε σε βαθμό που θα έπρεπε να υπάρχει. Μεγάλες αλλαγές έγιναν και γίνονται στην Ελλάδα. Οι αλλαγές και οι αποφάσεις που προωθούν τις αλλαγές, απαιτούν ένα κλίμα διαλόγου και συναίνεσης με τις κοινωνικές ομάδες.

    Και σ' αυτό τον τομέα, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από όλους μας. Θα προχωρήσουμε με το λαό. Με τη συμμετοχή και τη συμβολή των κοινωνικών ομάδων στη διαμόρφωση των λύσεων και των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος.

    · Το δεύτερο επίπεδο αφορά Κυβέρνηση και κόμμα. Επιδιώκουμε και θα επιδιώκουμε μια συνεχή διασύνδεση Κυβέρνησης και κόμματος, που λειτουργεί διαλεκτικά. Να υπάρχει συνεχής συνεννόηση, επιδίωξη για κοινή επεξεργασία πολιτικών. Από κοινού ανάλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, κατά τη διαδικασία εφαρμογής. Και δέχομαι, ότι χρειάζεται εντατικότερη προσπάθεια, μεγαλύτερη προσοχή σ' αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία μερικές φορές ή πολλές φορές δεν ήταν ικανοποιητική. Όμως, θέλω να πω, ότι αυτή η συνεργασία προϋποθέτει και από πλευράς του Κινήματος τομείς που λειτουργούν. Οργανώσεις διατεθειμένες να συμβάλουν και προπαντός μέλη, που δεν βλέπουν τη συμμετοχή τους ως τρόπο υπεράσπισης ή και επιβολής των δικών τους επιδιώξεων.

    "Σήμερα είμαστε η πιο αναπτυγμένη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είμαστε δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στη περιοχή. Τώρα στην αρχή του 21ου αιώνα, η Ελλάδα, πλήρες μέλος της Οικονομικής & Νομισματικής Ένωσης, τίθεται σε τροχιά μιας δυναμικής πορείας. Αλλάζουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Πραγματοποιούμε μια γέφυρα στο μέλλον. Για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που είχα χρησιμοποιήσει και άλλοτε, επιχειρούμε μια έφοδο στο μέλλον.

    Έφοδος στο μέλλον σημαίνει, η Ελλάδα πρέπει να πάει ακόμα πιο μπροστά. Να επιδιώξει, ακόμα πιο αποφασιστικά την πρόοδο. Η Ελλάδα, και όλοι οι Έλληνες και πριν απ' όλους, πρώτοι απ' όλους, η νέα γενιά της πατρίδας μας, δικαιούνται το καλύτερο μέλλον.

    Η Ελλάδα θέτει ως στόχο στον 21ο αιώνα, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Το νέο κοινωνικό κράτος. Μέσα σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης, την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Την όλο και πιο ισχυρή Ελλάδα.

    Ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας, η εφαρμογή της σοσιαλιστικής πολιτικής, δεν είναι ποσοτικοί δείκτες. Σοσιαλισμός - εκσυγχρονισμός, σημαίνει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, που αλλάζουν λειτουργίες της κοινωνίες, την ποιότητα των σχέσεων, την ποιότητα ζωής. Σημαίνουν αλλαγή νοοτροπιών, στάσεων, συμπεριφορών. Σημαίνουν αλλαγή στις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις. Σημαίνουν νέες πολιτικές συμπεριφορές.

    Έχουμε βάση την ισχυρή οικονομία, συνδεδεμένη με την ισχυρή κοινωνία και επιδιώκουμε την ευημερία και την ποιότητα ζωής για τον πολίτη, σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες. Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές έχουν κεντρικό στόχο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τον πολίτη και την αξιοπρέπειά του σε όλες τις πλευρές της ζωής του.

    Θέλουμε με πρωτοπορία τη νέα γενιά της πατρίδας μας:

    · Μια Ελλάδα ανοιχτή στο κόσμο.

    · Μια Ελλάδα που δημιουργεί.

    · Μια Ελλάδα που παράγει αξίες.

    · Μια Ελλάδα που έχει μια κοινωνία συνοχής, κοινωνία με κοινωνική δικαιοσύνη.

    · Μια κοινωνία που απελευθερώνει ό,τι πιο δημιουργικό έχει να προσφέρει η ατομική και συλλογική δράση των ανθρώπων.

    Αυτή είναι η ταυτότητά μας. Αυτή είναι η δύναμή μας. Αυτή είναι η δική μας συμβολή στην Ευρώπη. Αυτό το σχέδιο και το όραμα, υπηρετούν οι πολιτικές μας. Αυτό είναι το όραμα που θέλουμε να πραγματώσουμε με το Συνέδριό μας", κατέληξε.

    [11] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (19:21 UTC+2)

    "Δεν μπόρεσα να καταλάβω, όσο και αν προσπάθησα την άποψη, άλλο οι πολιτικές θέσεις, άλλο η κυβερνητική πολιτική. Πρέπει να εγκαταλείψουμε την δογματική θέση ότι δεν συζητούμε την ασκούμενη πολιτική", τόνισε στην ομιλία του στη Σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και ζήτησε να "να εγκαταλειφθούν οι προσωπικοί ανταγωνισμοί και τα πλαστά διλήμματα".

    Από την πλευρά της η Τόνια Αντωνίου τόνισε ότι "ο κίνδυνος είναι να χάσουμε ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία μας, να πάμε σε ένα μη-συνέδριο και να εισπράξουμε στη συνέχεια ακόμα μεγαλύτερη αποδοκιμασία", εκτιμώντας πως "η μόνη λύση είναι η αλλαγή των πολιτικών μας, των πολιτικών που απέρριψε ο ελληνικός λαός".

    Μίλησε επίσης για "ασυνέπεια και σύγχυση" στις πολιτικές και "αλαζονικό ύφος" στην άσκηση της εξουσίας και ζήτησε "το ΠΑΣΟΚ να πάρει διαζύγιο από τη μιζέρια".

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι το Συνέδριο πρέπει να σημάνει το τέλος της εσωστρέφειας και την αρχή μιας καινούργιας νικηφόρας εξόρμησης του ΠΑΣΟΚ στις κοινωνικές δυνάμεις που το στήριξαν.

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι το πιο κρίσιμο μήνυμα στην κοινωνία από το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι όσα θα ειπωθούν στο Συνέδριο, αλλά η πρώτη κίνηση που θα γίνει μετά το Συνέδριο, ο ανασχηματισμός.

    "Πιστεύω, ότι ο κατά το Σύνταγμα υπεύθυνος, αρμόδιος γι' αυτό, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος του Κινήματος και Πρωθυπουργός, ότι θα προχωρήσει με τόλμη και δεν θα υπολογίσει ποιοι είναι ή ποιοι θεωρούνται φίλοι ή μη φίλοι, ότι θα αξιολογηθεί το έργο όλων των μελών ιδιαίτερα μακρόβιων μελών αυτής της Κυβέρνησης", είπε.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ε. προκλήθηκε ένταση, όταν στο χώρο μπροστά από την αίθουσα εισέβαλαν περίπου 100 μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούσαν να υπάρχουν εκπρόσωποί τους στις εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες θα ελέγξουν τις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων.

    Ακολούθησαν συσκέψεις μεταξύ του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, του Μιχάλη Νεονάκη και του Γραμματέα της νεολαίας Θάνου Μωραϊτη, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν θερμές αντιδράσεις.

    Τελικά αποφασίστηκε να βρεθεί λύση στην επόμενη συνεδρίαση του Ε.Γ.

    [12] ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (19:02 UTC+2)

    Ξεκάθαρη αναγνώριση της υποχρέωσης της Τουρκίας ότι θα πρέπει να εκτελέσει τάχιστα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, χαρακτήρισε ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης την τοποθέτηση του Τούρκου καθηγητή Μπακίρ Τσαγλάρ ότι η Αγκυρα οφείλει να συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος νομικός "πήρε τα μηνύματα των καιρών."

    Από την πλευρά της, η κ. Λοϊζίδου χαρακτήρισε "θετικό" το γεγονός ότι ακούονται στην Τουρκία φωνές όπως αυτή του καθηγητή Τσαγλάρ, ο οποίος παραιτήθηκε από την τουρκική νομική ομάδα στην υπόθεση Λοϊζίδου εκτιμώνοντας ότι η Τουρκία θα έχανε τη δίκη.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [13] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Καβάλα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (18:38 UTC+2)

    Τροχαίο με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες σημειώθηκε τα ξημερώματα στο 7ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χρυσούπολης - Κεραμωτής, κοντά στο Χρυσοχώρι, όταν οδηγός ΙΧ εκτράπηκε της πορείας του, λόγω υπερβολικής ταχύτητας και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού.

    Νεκρός είναι ο οδηγός Ιωάννης Νανάκος, 28 ετών κάτοικος εν ζωή Κεραμωτής και η Ιωάννα Σιδηροπούλου, 19 ετών, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο Απόστολος Παπαδόπουλος, 33 ετών, κάτοικος Νέας Καρυάς και ελαφρά η σύζυγος του οδηγού, Δικαϊνιώ Αναστασιάδου, 25 ετών, κάτοικος Κεραμωτής.

    [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (18:28 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 27 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου στον Έλληνα Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη.

    "Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους αγώνες για το ελπιδοφόρο μέλλον της Ελλάδας, στους κοινούς μας αγώνες για τα εθνικά δίκαια και την κοινωνική προκοπή," αναφέρει στο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (18:11 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μεταβαίνει στην Κύπρο την προσεχή Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου για διήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με την πολιτειακή, πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, κατά την άφιξή του, θα προβεί σε σύντομη δήλωση, ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ Ο Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (18:07 UTC+2)

    Με στόχο την εξασφάλιση ενός ισχυρού ψηφίσματος για την Κύπρο μετά τη συζήτηση της έκθεσης του εισηγητή για το Κυπριακό στο Ευρωκοινοβούλιο Ζακ Πόος, μεταβαίνει αύριο στο Στρασβούργο ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Βάσος Λυσσαρίδης, με πρόσκληση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ο κ. Λυσσαρίδης θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Πόος, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αποτραπούν ορισμένες αρνητικές τροπολογίες τις οποίες προωθεί η Τουρκία.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ "ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ"

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (17:47 UTC+2)

    Την αντίθεση του στην απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει η χώρα μας στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ "Απαραίτητη Συγκομιδή" εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μιλώντας, στη 4η Σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του.

    "Η σημερινή σύνοδος της Κ.Π.Ε. συμπίπτει με σοβαρές εξελίξεις στα εξωτερικά και εσωτερικά θέματα της χώρας μας. Η κρίση στην Π.Γ.Δ.Μ., που ήλθε μετά τους απαράδεκτους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία. Η υποκριτική νέα κίνηση των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων, για δήθεν αφοπλισμό του UCK, την ίδια στιγμή που τον εξοπλίζουν και τον στηρίζουν οι Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης.

    Είναι απαράδεκτη η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, για συμμετοχή σε αυτή την αποπροσανατολιστική ΝΑΤΟϊκή δύναμη ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, όταν είναι πλέον γνωστό, ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται κυρίως από τις ΗΠΑ για αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια", τόνισε.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία της οικονομικής, αλλά και ειδικότερα της δημοσιονομικής πολιτικής, που εφαρμόστηκε από το 1990 μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ότι τόσο οι στόχοι για τον πληθωρισμό όσο και για το δημοσιονομικό έλλειμμα απέτυχαν, παρά τις μεγάλες και μακρόχρονες θυσίες του ελληνικού λαού.

    "Η ανεργία διογκώνεται, ενώ συνεχώς μειώνεται το κοινωνικό Κράτος και ιδιαίτερα αποδιοργανώνεται και συρρικνώνεται η Δημόσια Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση. Ο αγροτικός τομέας και ο αγροτικός πληθυσμός βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Η ελληνική νεολαία σε απόγνωση, λόγω της μεγάλης ανεργίας, της τρομακτικής εξάπλωσης των ναρκωτικών, του αλκοολισμού και της εγκληματικότητας", υπογράμμισε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι "η νέα όξυνση στην ανούσια πλέον αντιπαράθεση Κυβέρνησης και Αρχιεπισκόπου, ολοκληρώνουν το αρνητικό κλίμα και την απογοήτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού".

    Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι το ΔΗΚΚΙ, ως προοδευτικός πολιτικός φορέας, που επιθυμεί να εκφράζει τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων της εργασίας, του πολιτισμού και της δημιουργίας, απέναντι στη μεταπρατική ολιγαρχία και το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και υπερεθνικό, οφείλει και μπορεί να αναδείξει την αυτόνομη στρατηγική του και τον αυτόνομο ρόλο του, με τις πρωτοβουλίες του και τη δράση του, για τον λαό, με το λαό.

    [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Ο Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (17:36 UTC+2)

    Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των υπερασπιστών της Αγίας Πετρούπολης και των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ολοκλήρωσε σήμερα την πενθήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία.

    Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να αναχωρήσει από την Αγία Πετρούπολη για τη Μόσχα, το απόγευμα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κύπρο.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (17:31 UTC+2)

    "Το ΠΑΣΟΚ πρέπει πρώτα να πείσει για τις προθέσεις του και μετά για την πολιτική του", υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στη Σύνοδο της Κ.Ε. του Κινήματος.

    "Να μην περιπέσει ποτέ πια σε σφάλματα, όπως με το ασφαλιστικό που διατάραξε τις σχέσεις με την κοινωνία. Να εγγυηθεί το ελάχιστο εισόδημα διασφαλίζοντας τα κοινωνικά του νώτα και να εντάξει στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μαζί με την εφαρμογή του Γ΄ Κ.Π.Σ. και την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για την απασχόληση".

    "Αυτό", είπε, "σημαίνει ότι θα υπάρξει μηχανισμός ελέγχου, κρίσης και αίσθηση του κατεπείγοντος".

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι "δεν πρέπει να δεχτούμε τα σενάρια αλλαγής πρωθυπουργού σε αυτή την τετραετία. Τα σενάρια αλλαγής αναβάτη εξουσίας στο μέσο της διαδρομής είναι σενάρια ήττας και πρέπει να τα απορρίψουμε", είπε.

    Αναφερόμενος στην αλλαγή του καταστατικού, ουσιαστικά απαντώντας και στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος διατύπωσε τη θέση για εκλογή του προέδρου από τη βάση, τόνισε ότι για να συζητηθεί η αλλαγή του καταστατικού χωρίς σκοπιμότητες, πρέπει να υπάρξει ένα καλό πολιτικό κλίμα και όπως, χαρακτηριστικά είπε, "το ΠΑΣΟΚ να είναι στα πάνω του.

    Αυτό που πρέπει, όμως να γίνει στο Συνέδριο", επισήμανε, "είναι ένας ουσιαστικός διάλογος για το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

    Ο λαός", κατέληξε, "μας έδωσε την εξουσία και περιμένει να την ασκήσουμε. Ε, ας το κάνουμε επιτέλους".

    [20] ΠΟΥΤΙΝ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Μόσχα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (17:20 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι το 2002, για πρώτη φορά θα δοθούν περισσότερα χρήματα για την Παιδεία από ότι δίδονται για την Άμυνα.

    Απευθυνόμενος στους μαθητές σε ομιλία του σε ινστιτούτο δασκάλων, ο Πούτιν τόνισε ότι πρόκειται για "σημαντικό σημάδι" μετά από τόσα χρόνια ανεπαρκούς προσοχής του κράτους προς την Παιδεία.

    Υπενθύμισε δε, ότι μέσα στο 2001 τα κονδύλια για την Παιδεία αυξήθηκαν και πρόσθεσε ότι αν και οι αριθμοί είναι ακόμη "μέτριοι", το βασικό είναι πως υπάρχουν οι ενδείξεις...

    [21] ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Μόσχα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (17:05 UTC+2)

    Οι ρωσικές δυνάμεις βάλλουν με πυροβόλα και πολεμικά αεροσκάφη κατά των Τσετσένων ανταρτών στην περιοχή του Βέντενο, όπως υποστηρίζουν οι αντάρτες. Ο εκπρόσωπος, πάντως, του Κρεμλίνου στην Τσετσενία, Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, διέψευσε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι δε σημειώνονται συγκρούσεις στην περιοχή.

    [22] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ECSTASY

    Βουκουρέστι, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (17:00 UTC+2)

    Εργαστήριο παραγωγής ναρκωτικών χαπιών ecstasy ανακάλυψαν οι ρουμανικές αστυνομικές αρχές σε έφοδό τους σε γκαράζ στο Μπραγκαντίρου, νότια του Βουκουρεστίου.

    Είναι πρώτη τέτοιου είδους ανακάλυψη των ρουμανικών αστυνομικών αρχών, οι οποίες κατέσχεσαν 200 κιλά διαφόρων χημικών προϊόντων, από τα οποία παρήγαγαν χάπια ecstasy.

    Ο ιδιοκτήτης του γκαράζ, Ιμπραήμ Καρσλί, 56 ετών, τουρκικής καταγωγής συνελήφθη. Την Τετάρτη συνελήφθησαν άλλοι τρεις Τούρκοι, που εκτιμάται ότι είναι μέλη της ίδιας σπείρας, και οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους 11,6 κιλά αμφεταμινών. Η αξία των κατασχεθέντων μετά την πώλησή τους υπολογίζεται σε 4,4 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι ναρκωτικές ουσίες μεταφέρονταν λαθραία από την Τουρκία στη Ρουμανία με αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα ναρκωτικά είχαν προορισμό τη δυτική Ευρώπη.

    [23] Ο ΚΙΡΙΕΝΚΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

    Μόσχα, 1 Σεπτεμβρίου 2001 (16:39 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριένκο, ξεκινά διεθνή περιοδεία τη Δευτέρα, προκειμένου να γνωστοποιήσει το νέο πρόγραμμα της χώρας του για την καταστροφή των χημικών όπλων.

    Η Μόσχα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να παρατείνει την περίοδο καταστροφής των χημικών όπλων που διαθέτει κατά πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2012, αλλάζοντας την ημερομηνία που είχε οριστεί από τη Διεθνή Συνθήκη Χημικών Οπλων του 1997.

    Η Ρωσία απέτυχε να καταστρέψει το 1% των χημικών της όπλων πέρσυ, όπως είχε προγραμματιστεί, υποστηρίζοντας ότι δε διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

    Ο Κιριένκο, ο οποίος είναι επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής για τα χημικά όπλα και τον αφοπλισμό, θα επισκεφτεί το Τόκιο στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, την Ουάσινγκτον στις 10 και 11 του μήνα, το Λονδίνο στις 17, το Παρίσι στις 18 και 19 και το Βερολίνο στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 1 September 2001 - 18:13:51 UTC