Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΚΕΤΟ 1,2 ΤΡΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [02] Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ
  • [03] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ
  • [05] ΧΡΥΣΟ, ΑΣΗΜΕΝΙΟ, ΧΑΛΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
  • [06] ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΣΑΜΠΑΝΗ
  • [07] ΤΟ 40% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • [08] ΙΒΑΝΟΦ: Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΒΜ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΗΠΑ
  • [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΕΕ
  • [10] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [11] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Μ. ΔΕΡΤΟΥΖΟΥ
  • [12] ΕΥΦΟΡΙΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [13] ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [14] ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ INTRASOFT ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΝΤΑΛΑΡΑ - SHAPPLIN ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ
  • [16] ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ 55ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [17] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [18] Ο ΣΥΜΕΩΝ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2006
  • [19] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
  • [20] ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΕΘ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
  • [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [22] EΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ - ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ
  • [24] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΚΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

  • [01] ΠΑΚΕΤΟ 1,2 ΤΡΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (10:06 UTC+2)

    Πακέτο κοινωνικών παροχών ύψους 1,2 τρισ. δρχ. για την τριετία 2002 - 2004, θα εξαγγείλει το προσεχές Σάββατο ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Eκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του υπουργού Eθνικής Oικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, στην εφημερίδα "Hμερησία" οι κοινωνικές παροχές θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τους πλεονάζοντες πόρους που δημιουργεί η μείωση του ποσοστού του δημοσίου χρέους στο AEΠ.

    Bέβαια η προσπάθεια περαιτέρω μείωσής του θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως ακριβώς περιγράφεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Στο δε τιμόνι της οικονομικής πολιτικής αναμένεται να παραμείνει ο κ. Παπαντωνίου. Kάτι που ο ίδιος πλέον ιδιαίτερα επιθυμεί!

    O κ. Παπαντωνίου εμφανίζεται κατ' αρχήν αισιόδοξος για την πιστή εφαρμογή του φετινού Προϋπολογισμού: "Πιστεύω ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας αφού καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το πλεόνασμα των 200 δισ. δρχ. στον προϋπολογισμό και αντλήσαμε τα κεφάλαια που χρειαζόμασταν από τις ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τη δυνατότητα που έδινε το "εργαλείο" των προμετόχων. Όλα αυτά μαζί και με τα έσοδα της 5ης μετοχοποίησης του OTE που ήταν σημαντικά, θα επιτρέψουν τη μείωση του χρέους στο 98,9% του AEΠ μέχρι το τέλος του χρόνου".

    Για το 2002 ο υπουργός Eθνικής Oικονομίας αισιοδοξεί ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 96% του AEΠ και παράλληλα θα υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της τάξης του 1,5% του AEΠ (όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας).

    Aξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όπως και ο υφυπουργός Oικονομικών, Γιώργος Δρυς, προ λίγων ημερών, ο κ. Παπαντωνίου παραδέχτηκε ότι το πλεόνασμα του νέου προϋπολογισμού δεν θα είναι σε κάθε περίπτωση ακριβώς 1,5% του AEΠ, καθώς υπάρχουν μικρά περιθώρια αποκλίσεων. Προφανώς το ακριβές επίπεδο θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής αλλά και της διεθνούς οικονομίας.

    Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στην παρούσα φάση θεωρεί ως πιθανότερο ενδεχόμενο το 2002 οι ρυθμοί ανάπτυξης να είναι ελαφρώς υψηλότεροι των φετινών (4,6%) δημιουργώντας δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% - 1,5% του AEΠ.

    Για τον σκοπό αυτό, βέβαια, θα πρέπει να συγκρατηθούν σημαντικά και οι αυξήσεις των δημοσίων δαπανών.

    Oπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου, με εξαίρεση τα υπουργεία Yγείας, Παιδείας και Eργασίας, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις τα κεφάλαια που θα διαθέτει ο νέος προϋπολογισμός στα υπουργεία δεν θα είναι αυξημένα περισσότερο από 5% σε σχέση με τα φετινά.

    H μέχρι τώρα συνεπής εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας δεν εγείρει και σημαντικά ζητήματα αναθεώρησής του. Θα υπάρξουν οριακές αλλαγές και το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα υποβληθεί στα αρμόδια κοινοτικά όργανα προς τα τέλη του έτους. O βασικός στόχος θα συνεχίσει να είναι η μείωση του δημοσίου χρέους στο 85% του AEΠ μέχρι το 2004.

    "Eτσι θα απελευθερωθούν σημαντικού ύψους κεφάλαια που σήμερα δαπανώνται για τόκους", εξηγεί ο κ. Παπαντωνίου. "Tην περίοδο 2002 - 2004 θα μειωθούν οι δαπάνες για τόκους κατά 3% του AEΠ - περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δραχμες. Aρα κάθε χρόνο θα μπορούμε να διαθέτουμε σημαντικά κεφάλαια στην κοινωνική πολιτική, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό αν δεν μειώναμε το χρέος.

    Tα μέτρα που θα εξαγγείλει στη ΔEΘ ο πρωθυπουργός θα χρηματοδοτηθούν από ακριβώς αυτό το ποσό".

    Eκτός από το κοινωνικό πακέτο, ο κ. Σημίτης από το βήμα της ΔEΘ θα ανακοινώσει και σημαντικά κίνητρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τα οποία ως βασικό άξονα θα έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις που συγχωνεύονται. Πέραν τούτου, όμως, δεν θα υπάρξουν άλλες εξαγγελίες φορολογικού περιεχομένου, καθώς η κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2002.

    H αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, η πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τον κοινοτικό μέσο όρο και η διάχυση του οφέλους από την οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο της κοινωνίας, με έμφαση στις ασθενείς ομάδες, θα είναι οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής την προσεχή 3ετία. Mια πολιτική με την οποία ο κ. Παπαντωνίου εμφανίζεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένος, γεγονός που τον κάνει να θέλει να παραμείνει στη θέση του:

    "Δεν πρόλαβα να κλείσω τον κύκλο της εποχής προς την Oικονομική και Νομισματική Ενωση και άνοιξα τον κύκλο της εντός ONE εποχής. Eχω καταπιαστεί με αυτή την πρόκληση και νομίζω ότι έχω να προσφέρω πολλά ακόμα στην οικονομία. Eίμαι ενθουσιασμένος καθώς βλέπω τις προσπάθειες να αποδίδουν. Φέτος, πρώτο χρόνο της εντός ONE εποχής, παρά τις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες πετύχαμε τους στόχους μας. Δεν θα ήθελα να φύγω από το υπουργείο Eθνικής Oικονομίας. Bεβαίως αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού".

    [02] Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

    Σκόπια, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (10:59 UTC+2)

    Μετά την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί η επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" για τη συλλογή του οπλισμού των Αλβανών ανταρτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Μάρκ Λέιτι. "Δεν περιμένουμε οι αντάρτες να παραδώσουν άλλα όπλα, αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Βουλής που είναι σε εξέλιξη" είπε ο Λέιτι.

    Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που φέρουν τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι να ετοιμάζεται να ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη την εκ νέου ανάπτυξη στη χώρα του της ειρηνευτικής δύναμης UNPREDEP, ο Λέιτι τόνισε ότι η Συμμαχία εμπιστεύεται απόλυτα τις κινήσεις της σκοπιανής ηγεσίας, η οποία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποια βοήθεια θα ζητήσει.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της νατοϊκής δύναμης TFH, Αλεξ Ντικ ανακοίνωσε ότι το 80% των 1.210 όπλων που έχουν παραδώσει οι Αλβανοί αντάρτες είναι σε καλή κατάσταση και κατάλληλα προς χρήση, το 10% χρειάζεται προσθήκη ανταλλακτικού για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ το 5% του οπλισμού είναι ακατάλληλο για χρήση.

    Ε.Π.

    [03] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (13:19 UTC+2)

    Θετικά σχόλια για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Λαλιώτη για τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ έκαναν στελέχη της κυβέρνησης, προσερχόμενα στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε τον Κώστα Λαλιώτη ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει ήδη προσφέρει πολλά και από τη θέση του Γραμματέα θα προσφέρει στην ανανέωση και την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου επισήμανε ότι ο κ. Λαλιώτης είναι καλοδεχούμενος, είναι σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και έχει πολλά να προσφέρει και για την ενότητα, τη συσπείρωση και τη δυναμική προοπτική του κόμματος.

    Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης που τόνισε: "η παρουσία ενός καταξιωμένου και ιστορικού στελέχους στη θέση του Γενικού Γραμματέα θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη".

    Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου επισήμανε ότι είναι πολύ θετικό για το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι θέτει υποψηφιότητα για ένα τόσο σημαντικό κομματικό αξίωμα ένα στέλεχος σαν τον Κώστα Λαλιώτη που ταυτίστηκε όσο λίγοι με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, τη δυναμική του ανάπτυξη αλλά και με πολιτικές ανανέωσης της σοσιαλιστικής πρότασης στην Ελλάδα.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (10:22 UTC+2)

    Με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου συναντάται αύριο η τριμελής επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, για το θέμα των ταυτοτήτων. Με τη συνάντηση αυτή οι τρεις Μητροπολίτες, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Δημητριάδος Ιγνάτιος και Καισαριανής Δανιήλ, κλείνουν τον κύκλο των επαφών τους με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων.

    [05] ΧΡΥΣΟ, ΑΣΗΜΕΝΙΟ, ΧΑΛΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Τυνησία, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (21:14 UTC+2)

    Έβρεξε μετάλλια η κολύμβηση κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των Μεσογειακών Αγώνων. Το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την ελληνική ομάδα πήρε η Ζωή Δημοσχάκη, στα 200 μέτρα ελεύθερο, με χρόνο 2.02.09. Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε στα 400 μέτρα ελεύθερο το ασημένιο μετάλλιο με 3.53.90 ενώ το χάλκινο στο ίδιο αγώνισμα πήρε ο Άκης Οικονόμου με 3.55.46.

    [06] ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΣΑΜΠΑΝΗ

    Τυνησία, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο κατέκτησε στην κατηγορία των 62 κιλών ο αρσηβαρίστας Λεωνίδας Σαμπάνη στους Μεσογειακούς αγώνες της Τυνησίας. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στο ζετέ, σηκώνοντας 165 κιλά, ενώ το αργυρό στο αρασέ, με 137,5 κιλά.

    "Στο αρασέ αγχώθηκα γι' αυτό και δεν μπόρεσα να σημειώσω καλύτερη επίδοση. Ο κόσμος με ενόχλησε αρκετά, αφού δεν έκανε ησυχία. Δεν είμαι στην καλύτερη φόρμα μου, αφού βρίσκομαι σε στάδιο προετοιμασίας και στοχεύω στο παγκόσμιο της Τουρκίας" τόνισε ο χρυσός μεσογειονίκης, Λεωνίδας Σαμπάνης.

    [07] ΤΟ 40% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Αγκυρα, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Κατάθλιψη και απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στην τουρκική κοινωνία σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας ANAR.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, την Σμύρνη, τα Αδανα, τη Σαμψούντα, το Ντιγιάρμπακιρ και το Ερζερούμ.

    Το 40% των Τούρκων δηλώνει απογοητευμένο από τη ζωή του ενώ μόνο το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο. Απαισιοδοξία για το μέλλον δηλώνει το 41% του πληθυσμού της χώρας.

    Οι Τούρκοι εξαιτίας της πρόσφατης οικονομικής κρίσης της χώρας από τον περασμένο Νοέμβριο έχασαν την εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης και δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με την επιτυχία της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Η πλειοψηφία των Τούρκων δεν τρέφει αισθήματα σεβασμού για την τουρκική κυβέρνηση.

    Το 10% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι φοβάται ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή.

    Η οικονομική κρίση της χώρας επηρέασε ακόμη και την ψυχαγωγία των Τούρκων πολιτών καθώς το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έκανε φέτος διακοπές το καλοκαίρι.

    Στη δημοσκόπηση πήραν μέρος 1,320 άτομα από τυχαία δειγματοληψία.

    [08] ΙΒΑΝΟΦ: Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΒΜ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΗΠΑ

    Μόσχα, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να χαλάσουν εξαιτίας των αντίθετων απόψεων στο θέμα του νέου αντιπυραυλικού συστήματος που προωθούν οι ΗΠΑ και στο θέμα της εφαρμογής των συνθηκών για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

    "Πιστεύουμε ότι οι διμερείς σχέσεις της χώρας με οποιοδήποτε άλλο κράτος δεν θα πρέπει να χαλάσουν λόγω κάποιου προβλήματος, ακόμη και αν πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα" δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS ο κ. Ιβανόφ.

    Την ίδια στιγμή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση στις ΗΠΑ να μην παίρνουν βιαστικές και μονομερείς αποφάσεις αναφερόμενος στην αποχώρηση των ΗΠΑ από την συνθήκη ΑΒΜ που υπογράφτηκε το 1972.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι ανάλογες αποφάσεις βλάπτουν τη διεθνή στρατηγική σταθερότητα που επικρατεί τα τελευταία 30 χρόνια.

    "Δεν μπορούμε να απορρίπτουμε τον μηχανισμό διατήρησης της διεθνούς ασφάλειας, ειδικά στον τομέα των πυρηνικών, χωρίς να τοποθετούμε κάτι καλύτερο στη θέση του" τόνισε ο κ. Ιβανόφ.

    [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΕΕ

    Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Το μήνυμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να μη χάσει το τρένο της ΕΕ έστειλε από τη Λευκωσία ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, προκειμένου να συζητήσει με την ηγεσία της Μεγαλονήσου το θέμα της συνέχισης των συνομιλιών για το κυπριακό.

    Ο Ελληνας υπουργός διαβεβαίωσε ότι η επίλυση του κυπριακού αποτελεί το πρώτο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και ανέφερε ότι εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από την επίλυση του ζητήματος. "Αργά ή γρήγορα αυτό το θέμα ή θα μας ενώσει ή θα μας χωρίσει" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "ήδη έχουμε ζήσει μέσα σε ένταση πάρα πολλά χρόνια, ανοίγεται μία ευκαιρία και χρειάζεται αυτή τη στιγμή αυτπή την ευκαιρία ιστορικά να την αξιοποιήσει η Τουρκία, διαφορετικά το βάρος της ευθύνης θα ανήκει μόνο σε αυτήν".

    Απευθυνόμενος σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και τους κάλεσε να μην χάσουν την ιστορική ευκαιρία να επωφεληθούν από αυτή, βοηθώντας στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Οπως υπογράμμισε, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, της ΕΕ και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ.Παπανδρέου είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιάννη Κασουλίδη και στη συνέχεια επαφές με ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου. Αύριο θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη.

    [10] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα στην βορειοανατολική Ιαπωνία. Το σεισμολογικό Ινστιτούτο του Τόκιο ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν στο θαλάσσιο χώρο, 24 μίλια της ακτής Ιμπαράκι στην βορειοανατολική Ιαπωνία.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Η περιοχή Ιμπαράκι βρίσκεται 60 μίλια βορειοανατολικά του Τόκιο.

    O.K.

    [11] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Μ. ΔΕΡΤΟΥΖΟΥ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, για το θάνατο του καθηγητή, Μιχάλη Δερτούζου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Η Ελλάδα αποχαιρέτησε σήμερα στο Α' νεκροταφείο Αθηνών το Μιχάλη Δερτούζο, έναν μεγάλο Ελληνα και λαμπρό επιστήμονα, που έθετε πάντα το ερευνητικό του έργο, στον πρωτοπόρο χώρο της πληροφορικής, στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

    Καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Πληροφορίκης του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης, ένα από τα κορυφαία τριτοβάθμια Ιδρύματα του κόσμου, ο Μιχάλης Δερτούζος, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του, υπήρξε σύμβουλος Αμερικανών προέδρων, Ελλήνων πρωθυπουργών και Ευρωπαϊκών Επιτροπών. Γέννημα της Αθήνας, δημιούργημα του ελληνικού στοχασμού, αλλά και του αμερικανικού ονείρου, ο καθηγητής Δερτούζος έκανε αισθητή την παρουσία του και στην επιστημονική κοινότητα και στον κοινωνικό στίβο.

    Το έργο του Μιχάλη Δερτούζου αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε σε όλο τον κόσμο και στην ίδια μας την πατρίδα. Ο ίδιος πίστευε ότι η επιστήμη της πληροφορικής ταιριάζει στη φύση του Ελληνα. Η ταχύτητα στη σκέψη του λαού μας, οι γρήγορες διορθωτικές του κινήσεις σε περίπτωση λανθασμένης απόφασης, η φιλοσοφική του αναζήτηση, η φαντασία, ο δομημένος λόγος των Ελλήνων είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της έρευνας στην επιστήμη της πληροφορικής. Μιας επιστήμης που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία της παγκόσμιας κοινότητας των Ελλήνων.

    Η ανθρωποκεντρική σκέψη του καθηγητή Δερτούζου και το πρωτοπόρο έργο του θα κρατούν πάντα το όραμά του ζωντανό στη μνήμη μας".

    [12] ΕΥΦΟΡΙΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Ευφορία επικρατεί στη Wall Street μετά την ανακοίνωση για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά τον μήνα Αύγουστο.

    Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 1,66% και διαμορφώνεται στις 10114.85 μονάδες, ενώ ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημειώνει άνοδο 0.93% και διαμορφώνεται 1822.23 στις μονάδες.

    [13] ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Η αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι άρχισε σήμερα τις εργασίες της ύστερα από δύο ημέρες παύσης των εργασιών της λόγω επανειλημμένων απειλών που δέχθηκε σχετικά με την κρίση στην Μέση Ανατολή αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

    Την περασμένη εβδομάδα κλειστή παρέμεινε και η αμερικανική πρεσβεία στην Σόφια όπου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σχετικά με την ασφάλεια του κτιρίου. Η πρεσβεία άρχισε ξανά τις εργασίες της την Παρασκευή.

    Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι οι πρεσβείες θα παραμείνουν κλειστές καθώς δέχθηκαν απειλές από αγνώστους σχετικά με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

    [14] ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ INTRASOFT ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Στις αρχές Αυγούστου, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη προς τον τοπικό και διεθνή Τύπο και τα ΜΜΕ, έγινε η επίσημη παρουσίαση της νέας τουρκικής εταιρίας Advantage Tatil (http://www.advantagetatil.com.tr) που δραστηριοποιείται στον τομέα της προσφοράς ολοκληρωμένων τουριστικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό της χώρας.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η νέα αυτή εταιρία βασίζει τη λειτουργία της στο FirstCLASS, το ολοκληρωμένο πακέτο λογισμικού της INTRASOFT για διαχείριση, προώθηση και διανομή ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών. Στη συνέντευξη τύπου, όπου συμμετείχαν και στελέχη της INTRASOFT, τονίστηκε η σπουδαιότητα αυτής της συνεργασίας, που και για τις δύο εταιρίες αποτελεί στρατηγική επιλογή.

    Η "Advantage Tatil" ανήκει στoν Όμιλο BOYNER (Boyner Holding Group), έναν από τους παλαιότερους και ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας.

    Ήδη μέχρι τώρα, τo τουριστικό πακέτο FirstCLASS της INTRASOFT έχει σημειώσει σημαντική και επιτυχημένη παρουσία στη διεθνή αγορά με σημαντικούς πελάτες, όπως η Creative Leisure International στην Καλιφόρνια, η Al-Nahar στη Σαουδική Αραβία, η Salute Turismo στη Βραζιλία, η V&D Virtual Communications Systems στην Κύπρο, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου του Ομάν, η iExplore Inc. στο Σικάγο, η Galileo Hellas στην Αθήνα, το Τμήμα Τουρισμού του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Ρουμανίας και το Τμήμα Τουριστικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Wilhelmshaven στη Γερμανία. Το FirstCLASS προσφέρει στον Τουριστικό τομέα μια ολοκληρωμένη λύση για εκτέλεση ηλεκτρονικών συναλλαγών τόσο μεταξύ οργανισμών (business to business), όσο και προς τους πελάτες τους (business to consumer).

    Ο Όμιλος INTRACOM προσβλέπει σε σημαντική ανάπτυξη συνεργασιών και στην προώθηση των προϊόντων του στη γείτονα χώρα, μετά την πρόσφατη εξαγορά ποσοστού του τουρκικού ομίλου πληροφορικής "GANTEK Technologies" από την INTRASOFT.

    Tην ανάπτυξη των εργασιών της ADVANTAGE Tatil, εκτός της ΙΝTRASOFT, στηρίζουν στρατηγικά καί οι εταιρίες ADVANTAGE Card (περ. 1.500.000 μέλη), ΤΝΤ Couriers, GALILEO Turkey και AIG Insurance Group, στελέχη των οποίων παρέστησαν επίσης στη συνέντευξη τύπου και εξήραν τη σημασία της δραστηριότητας αυτής.

    Όπως τόνισε και ο Atanur Oytuner, Γενικός Δ/ντής της Advantage Tatil, «Η επιτυχία του FirstCLASS είναι πράγματι εντυπωσιακή το αποτέλεσμα από την επιλογή του ως τεχνολογική πλατφόρμα της νέας μας εταιρίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακό και να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του Τουρκικού τουριστικού τομέα. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από τη συνεργασία μας με την INTRASOFT και κοινή μας επιδίωξη είναι να προσφέρουμε νέα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες τόσο στην εθνική όσο και τη διεθνή αγορά».

    [ΙΝΣΟΚ]

    [15] ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΝΤΑΛΑΡΑ - SHAPPLIN ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Δύο μεγάλες φιλανθρωπικές συναυλίες - την Πέμπτη στις 27 και την Παρασκευή στις 28 Σεπτεμβρίου - θα δώσουν στο Ηρώδειο η Emma Shapplin και ο Γιώργος Νταλάρας, υπό τη διοργάνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με την ευκαιρία της πεντηκοστής επετείου της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για τα προγράμματά της, για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

    Σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα προσφύγων και μεταναστών, είναι μία χώρα της διασποράς και βιώνει το συνεχιζόμενο δράμα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, συνεπώς έχει την υποχρέωση νομική, πολιτική, ιδεολογική και ηθική να στηρίζει τους πρόσφυγες και να τιμά την υπογραφή της στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, υποστηρίζοντας το έργο της ύπατης Αρμοστείας.

    "Το υπουργείο Πολιτισμού δίνει τόσο μεγάλη σημασία σ' αυτές τις δραστηριότητες, επειδή πιστεύω, ότι ο πολιτισμός πριν από οτιδήποτε άλλο, πριν από τον πολιτισμό της ειρήνης, πριν από τον πολιτισμό της κοινωνικής συνοχής, πριν από τον πολιτισμό της κοινωνίας της πληροφορίας και της ψηφιακής εποχής, είναι πολιτισμός της επιβίωσης" δήλωσε ο κ.Βενιζέλος. Και πρόσθεσε: "Εάν δεν υπάρξει αυτή η συνείδηση του πολιτισμού της επιβίωσης, που είναι ο πολιτισμός της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της διεθνούς βοήθειας, τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμιά άλλη πτυχή, καμιά άλλη διάχυση του πολιτισμού. Και επειδή εμείς έχουμε ως κεντρικό άξονα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας τον πολιτισμό των πολιτισμών στην πορεία προς το 2004 θεωρούμε, ότι ο κεντρικός πυρήνας του πολιτισμού των πολιτισμών είναι ο πολιτισμός της επιβίωσης".

    Από την πλευρά της η αντιπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Ρόχας Ροντρίγκες εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για κάθε προσπάθεια που βοηθά το έργο της αρμοστείας, τονίζοντας ότι "τα προβλήματα δεν περιορίζονται στα σύνορα μίας χώρας όπου δεν μπορούν να λυθούν τοπικά. Απεγνωσμένοι και αναγκασμένοι να ζουν στο περιθώριο από διώξεις και παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συχνά οδηγούν στο θάνατο".

    Όπως ανέφερε, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 21 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο -70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά- που κινδυνεύουν να πεθάνουν από την έλλειψη καθαρού νερού, από τις αρρώστιες και από την έκθεση τους στα στοιχεία της φύσης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι παγκοσμιοποίηση σημαίνει και μία σειρά από παγκόσμιες δυνατότητες, ανθρώπινες δυνατότητες. "Το να δοθεί στους πρόσφυγες η ευκαιρία να επιβιώσουν και να συνειδητοποιήσουν τις ανθρώπινες δυνατότητές τους, απαιτεί ισχυρή αλληλεγγύη" είπε.

    Στη συναυλία θα μετάσχει και η Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής CAMERATA με 90 μουσικούς, μία μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι ξένοι, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα από κατεστραμμένες χώρες οικονομικά.

    Ο Γιώργος Νταλάρας εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία και συμμετοχή στη συναυλία της Emma Shapplin, αλλά και για το γεγονός ότι θα ακουστεί και το έργο του Αriel Ramirez: Misa Criolla και Navidad Nuestra. "Είναι δύο έργα αυτά που ταιριάζουν απόλυτα όχι μόνο σαν γλώσσα, επειδή είναι στην ισπανική γλώσσα, αλλά ταιριάζουν και σαν αίσθημα, σαν αίσθηση με τη δουλειά της Emma" τόνισε.

    Η Emma Shapplin, κλείνοντας δήλωσε: "Νιώθω μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ. Αυτό που κάνω, που κάνουμε είναι μια δουλειά, αλλά για μένα η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό θέλω εγώ προσωπικά να μεταφέρω με τη μουσική μηνύματα αγάπης, φιλίας και τι να πω είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι εδώ".

    [16] ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ 55ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Θύμα ληστείας έπεσε σε κεντρικό δρόμο της Ξάνθης 55χρονος οδηγός Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου από τρεις νεαρούς που τον ξυλοκόπησαν και του απέσπασαν γύρω στις 150.000 δραχμές.

    Όπως κατήγγειλε στην αστυνομία ο Σελίμ Σεφρ, οι τρεις δράστες του έκλεισαν το δρόμο με το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν και αφού τον γρονθοκόπησαν πήραν τα χρήματά του. Λίγη ώρα αργότερα οι νεαροί ομόθρησκοί του, Ραμαντάν Ραμαντάν, 23 χρόνων, στρατιώτης, Μπουαρέμ Μπουχαρέμ, 25 ετών και ο 22χρονος Αχμέτ Ταϊχούν, συνελήφθησαν από αστυνομικούς και αναγνωρίστηκαν από τον 55χρονο.

    Γ.Χ.

    [17] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Συνολική ποινή φυλάκισης επτά ετών και πέντε μηνών και χρηματικό πρόστιμο 14 εκ. δραχμών επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας σε νεαρό Τούρκο δουλέμπορο που επιχείρησε να μεταφέρει με το σκάφος του στην Ελλάδα δέκα Ιρακινούς λαθρομετανάστες.

    Πρόκειται για τον 24χρονο Μουσταφά Μετέ, ο οποίος μετά τη συγχωνευτική ποινή, για διάφορα αδικήματα, οδηγήθηκε στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 24χρονος επιβίβασε στο σκάφος του τους λαθρομετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας, προκειμένου να τους μεταφέρει στην Ελλάδα, εισπράττοντας 2.000 δολάρια ΗΠΑ από τον καθένα. Όμως, το ταχύπλοο προσάραξε σε αβαθή, στη θαλάσσια περιοχή Κεραμωτής Καβάλας και λίγη ώρα αργότερα άνδρες του λιμεναρχείου τον συνέλαβαν, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντόπισαν και συνέλαβαν στην πόλη της Καβάλας και τους 10 λαθρομετανάστες που κατάφεραν να αποβιβαστούν από το σκάφος.

    Στο μεταξύ, στη διασταύρωση της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Κατερίνης, αστυνομικοί συνέλαβαν την 22χρονη Μαρία Παπαδοπούλου, με την κατηγορία ότι μετέφερε με το αυτοκίνητό της επτά Νιγηριανούς λαθρομετανάστες, έναντι αμοιβής.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η νεαρή παρέλαβε από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα τους λαθρομετανάστες και σκόπευε να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη. Στην απολογία της ισχυρίστηκε ότι για τη μεταφορά θα εισέπραττε 1.400 μάρκα Γερμανίας από Σκοπιανό δουλέμπορο, ονόματι "Ζούκι", άγνωστων λοιπών στοιχείων.

    Γ.Χ.

    [18] Ο ΣΥΜΕΩΝ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2006

    Σόφια, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότσκι σε δηλώσεις του επισήμανε ότι το μέλλον της χώρας του συνδέεται με την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση κάτι που θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα στις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου.

    Αμεσοι στόχοι της Βουλγαρίας είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την ένταξή της στην ΕΕ μέχρι το 2004 και να γίνει μέλος της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2006.

    Σύμφωνα με τον Συμεών η ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής του καθώς πρόκειται για μία απόφαση που αφορά τον βουλγαρικό πληθυσμό.

    Σήμερα στο ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα την ενσωμάτωση και άλλων χωρών στην ΕΕ στο οποίο συμμετείχε το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ανακοινώθηκαν τα καινούργια μέτρα με τα οποία οφείλουν να συμμορφωθούν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο τέλος του μήνα.

    [19] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

    Ουάσιγκτον, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Αεροσκάφη των ΗΠΑ προχώρησαν σε νέους βομβαρδισμούς θέσεων της ιρακινής αεράμυνας στα βόρεια της χώρας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

    Η εκπρόσωπος είπε ότι τα αεροσκάφη δέχτηκαν τα πυρά της ιρακινής αεράμυνας κοντά στην Μοσούλη και αναγκάστηκαν να απαντήσουν και πρόσθεσε ότι χτυπήθηκαν μόνο στρατιωτικοί στόχοι και μετά όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους.

    Την περασμένη Τρίτη αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις της ιρακινής αεράμυνας στο νότιο Ιράκ.

    [20] ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΕΘ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Τις θέσεις και τις προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και των επιχειρήσεων της περιοχής παρουσίασε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μπακατσέλος στα μέλη του οικονομικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας που επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο με επικεφαλής τον συντονιστή Εθνικής Οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Αλογοσκούφη. Τον κ. Αλογοσκούφη συνόδευαν ο συντονιστής του τομέα Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδη, ο συντονιστής του τομέα ΠΕΧΩΔΕ, Σάββας Τσιτουρίδης, ο τομεάρχης Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας και οι βουλευτές, Γιώργος Ορφανός και Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο κ. Μπακατσέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα, για την αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. "Για την κάλυψη του μεγάλου δημόσιου χρέους και για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης η κυβέρνηση δεν μπορεί να βασιστεί στη χρήση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Η ταχεία ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση των επενδύσεων, την εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας και την αύξηση των εξαγωγών. Η αύξηση όμως των επενδύσεων προϋποθέτει τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος δηλαδή την προώθηση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητά της Ελλάδας διεθνώς", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ. Επίσης, τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης σταθερού φορολογικού συστήματος με ορίζοντα τουλάχιστον 5ετίας, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, και της εξάλειψης της γραφειοκρατίας.

    Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε στη χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών δημιουργώντας ένα κλίμα απαισιοδοξίας. Απαιτείται, πρόσθεσε, ένας γενικότερος επανασχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής που θα στοχεύει στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των αγορών και θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.

    Στη συνέχεια παρέδωσε στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπόμνημα με τις προτάσεις του ΕΒΕΘ για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις -μέλη του και την πόλη γενικότερα και ζήτησε να πιέσουν την Κυβέρνηση ώστε οι εξαγγελίες της να γίνουν πράξη.

    Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο β΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου, Θεόδωρος Σταυρίδης και η νέα γενική διευθύντρια του ΕΒΕΘ, Ολυμπία Βλαχοπούλου.

    [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Κωνσταντινούπολη, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Ο Χασάν Γκεμίτσι, υπουργός αρμόδιος για υποθέσεις γυναικών και οικογενειακού δικαίου στην Τουρκία δέχθηκε επίθεση από τραβεστί και τρανσέξουαλ, καθώς βρισκόταν σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης για να διαπιστώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άστεγα παιδιά.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι ο υπουργός και η συνοδεία του αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ένα ξενοδοχείο για να προστατευτούν όταν δέχθηκαν επιθέσεις από τραβεστί και τρανσέξουαλ που τους πετούσαν μπουκάλια στην συνοικία Ταξίμ.

    Επίθεση δέχθηκαν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν την επίθεση του υπουργού. Αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν στη περιοχή και συνέλαβαν τρία άτομα.

    Οι τραβεστί και οι τρανσέξουαλ είναι ανεπιθύμητοι στην κοινωνία της χώρας για τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους και η ηγεσία αγνοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Ο.Κ.

    [22] EΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Σερβία θα πραγματοποιήσει από τις 7 έως τις 13 Σεπτεμβρίου ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Ο κ. Χριστόδουλος θα έχει επίσημη συνάντηση με τον πατριάρχη Σερβίας Παύλο, ενώ θα πραγματοποιήσει εθιμοτυπικές επισκέψεις στον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνουβιτς και τον πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς. Επίσης, θα επισκεφθεί μητροπολίτες της εκκλησίας της Σερβίας και πολλούς ιστορικούς ναούς, θα λάβει μέρος σε ιερές ακολουθίες και λειτουργίες, θα παραστεί σε εκδηλώσεις που θα γίνουν προς τιμή του ίδιου και της ακολουθίας του και θα μεταβεί στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ - ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ

    Βελιγράδι, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    "Κοινός μας στόχος είναι να ερευνηθούν όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα, να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι, ώστε να λάμψει η δικαιοσύνη και να απαλλαχθεί ο σερβικός λαός από τη μαζική ενοχή", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γενική Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε.

    Ο κ. Τζίντζιτς τόνισε ότι η σερβική κυβέρνηση έχει υποχρέωση, στο πλαίσιο του ποινικού κώδικα να εντατικοποιήσει τις έρευνες για εγκλήματα πολέμου.

    "Εχουμε συνειδητοποιήσει τις ευθύνες μας, καθώς και το ότι η ένταξή μας στη δημοκρατική Ευρώπη εξαρτάται από την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα όσους διέπραξαν εγκλήματα πολέμου", σημείωσε.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι στις συνομιλίες με την κ. Ντελ Πόντε εκφράστηκε η βούληση για βελτίωση της συνεργασίας και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, πρώτα απ' όλα σε ότι αφορά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, για τα οποία, όπως είπε ο κ. Τζίντζιτς, υπάρχουν και μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία.

    Ενα άλλο θέμα που εξετάστηκε στη συνάντηση ήταν η συνεργασία για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνται αξιωματούχοι της πρώην κυβέρνησης και όπως τόνισε ο κ. Τζίντζιτς το Δικαστήριο της Χάγης θα παραδώσει σχετικό φάκελο στα αρμόδια όργανα της Σερβίας.

    Η κ. Ντελ Πόντε τόνισε η παραμονή της στο Βελιγράδι εντάσσεται στις τακτικές επισκέψεις στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα.

    Επιβεβαίωσε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διεξάγει έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο, κυρίως σε βάρος Σέρβων μετά τον Ιούνιο του 1999 και υπογράμμισε ότι ζήτησε από τις σερβικές αρχές να επιτρέψουν σε ανακριτές του Δικαστηρίου να συνομιλήσουν με μέλη της αστυνομίας και του στρατού, που έχουν καταθέσει ως μάρτυρες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Ντελ Πόντε τόνισε ότι συζητήθηκε επίσης η έκδοση κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου, επισημαίνοντας ότι το πιο σημαντικό είναι να εντοπιστούν ορισμένοι από αυτούς, φυγόδικοι, όπως είπε.

    Σε ερώτηση αν εξετάστηκε το θέμα εκείνων που έχουν ασυλία, όπως ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, η κ. Ντελ Πόντε απάντησε ότι δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

    [24] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΚΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

    Στρασβούργο, 4 Σεπτεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα με ευρύτατη πλειοψηφία, την έκθεση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Κουκιάδη, σχετικά με την 17η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου κατά το 1999.

    Κύριος στόχος των ετήσιων αυτών εκθέσεων της Επιτροπής είναι να καταγράψουν την πορεία μεταφοράς στο εσωτερικό δίκαιο και να εκτιμήσουν τη σωστή εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών από τις χώρες - μέλη, καθώς επίσης και να εξετάσουν τον τρόπο, με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χρήση της διακριτικής ευχέρειας που έχει για την κίνηση της διαδικασίας σε περιπτώσεις παραβάσεων.

    Οπως είναι γνωστό το ζήτημα της ενσωμάτωσης του κοινοτικού δικαίου στα κράτη - μέλη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ χωρίς μηδενισμό στις καθυστερήσεις μεταφοράς των οδηγιών και χωρίς τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αντίληψης για το κοινοτικό δίκαιο, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ενιαίος οικονομικός χώρος, ούτε προώθηση της αντίληψης του Ευρωπαίου πολίτη.

    Στην έκθεσή του ο κ. Κουκιάδης αναφέρει ότι παρά τις βελτιώσεις που διαπιστώνονται με βάση τα στατιστικά δεδομένα για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου σε όλη τη διαδικασία ελέγχου, οι βελτιώσεις δεν είναι ευθύγραμμες και σίγουρα όχι εντυπωσιακές, ενώ η γενική παθολογική εικόνα παραμένει ίδια.

    Σύμφωνα με τον εισηγητή, το γεγονός ότι ορισμένες χώρες με διαφορετικά συστήματα έχουν μονίμως τις χειρότερες αρνητικές επιδόσεις και ορισμένες άλλες χώρες τις καλύτερες θετικές επιδόσεις, σημαίνει ότι οι παραβάσεις συνδέονται κατά βάση με συγκεκριμένη πολιτική βούληση. Ετσι, το πρόβλημα της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου είναι πολιτικό πρόβλημα και όχι νομικό ή τεχνοκρατικό, όπως πιστεύουν πολλοί. Υποκρύπτει σύγκρουση εθνικής κυριαρχίας και ευρωπαϊκής εξουσίας και αποκαλύπτει το βαθμό ωρίμανσης της ευρωπαϊκής συνείδησης.

    Για τη βελτίωση της κατάστασης, ο κ. Κουκιάδης κάνει μία σειρά προτάσεων, όπως η ανάγκη αξιολόγησης των αιτιακών σχέσεων μεταξύ των διαφόρων μορφών παραβάσεων και των λόγων που τις προκαλούν, οι αυστηρότερες προθεσμίες για τη διεκπεραίωση καταγγελιών, η επιτάχυνση της πρωτοβουλίας SLIM, η αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση αναφορών του πολίτη, η μελέτη των επιπτώσεων των μελλοντικών διευρύνσεων στην αποτελεσματικότητα του σημερινού συστήματος μεταφοράς των οδηγιών.

    Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αυξηθούν τα μέσα πίεσης, να ενισχυθεί η ψυχολογική προετοιμασία για την αφομοίωση της μεταρρύθμισης, να επινοηθούν νέοι τρόποι ελέγχου εφαρμογής του δικαίου με τη δημιουργία κοινοτικών οργανισμών εποπτείας και προώθηση ευρύτερων και σε πιο συστηματική βάση συνεργασιών με τις εθνικές αρχές και, τέλος να επαναδιατυπωθεί το πρόγραμμα επιμόρφωσης διοικητικών και δικαστικών αρχών με πρόβλεψη κινήτρων για τις προαγωγές τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 4 September 2001 - 18:13:51 UTC