Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [02] ΤΥΧΗ ΒΟΥΝΟ ΤΟ ΣΑΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [03] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΓΙΑ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Η ΔΕΚΑΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ"
  • [06] ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ
  • [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
  • [08] ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΩΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ 2001 Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [09] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ PRO HUMANITATE ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ
  • [10] H EE ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
  • [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [12] ΜΠΑΡΑΜΙ: "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΣ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ"
  • [13] ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
  • [14] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ
  • [15] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΟΥΣ
  • [16] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ
  • [17] ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
  • [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [19] ΠΓΔΜ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΕΝΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [20] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [21] ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΝΕΑΡΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [22] ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ WORLD TRADE CENTER
  • [23] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΕΝΟ
  • [24] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [01] ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (12:23 UTC+2)

    Ξεπερνούν τα όρια κάθε φαντασίας τα χθεσινά, αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, που ξύπνησε σήμερα το πρωί σε εφιάλτη, μετρώντας τους χιλιάδες νεκρούς της.

    Τα σωστικά συνεργεία στη Νέα Υόρκη δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, μπροστά στα μάτια ολόκληρου του πλανήτη. Στο Πεντάγωνο, μόνο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100-800 νεκρούς, ενώ στους δίδυμους πύργους του World Trade Center, στη Νέα Υόρκη, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται ότι θα αγγίξει τις πολλές χιλιάδες.

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, που αιφνιδίασαν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την οργή του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι δράστες, αλλά και όλοι όσοι τους παρέχουν άσυλο, θα πληρώσουν πολύ ακριβά το τίμημα των αποτρόπαιων πράξεών τους.

    Αν και οι περισσότερες υποψίες για τον εγκέφαλο πίσω από τα χθεσινά χτυπήματα στρέφονται γύρω από τον διαβόητο Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο, Οσάμα μπιν Λάντεν, ο ίδιος φαίνεται να αρνείται κάθε ανάμειξη. Όπως μετέδωσε το CNN εκδότης πακιστανικής εφημερίδας που διατηρεί δεσμούς με τον διαβόητο Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου δήλωσε ότι ο μπιν Λάντεν με γραπτή ανακοίνωσή του αρνείται κάθε ανάμειξη με τις επιθέσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Δεν έχω καμιά σχέση με τις ενέργειες στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, αλλά τις στηρίζω. Τις θεωρώ δράση ενάντια στον δυνάστη. Όταν σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι στην Παλαιστίνη, γιατί οι ΗΠΑ σιωπούν;».

    Ο αμερικανικός Τύπος

    Εικόνες «πολέμου» σκιαγραφεί μέσα από τα σημερινά του δημοσιεύματα ο αμερικανικός Τύπος, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση της εμπόλεμης κατάστασης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στους Αμερικανούς πολίτες.

    Χαρακτηριστικό είναι το κύριο άρθρο της εφημερίδας The Washington Post, που με τίτλο «War» (Πόλεμος) τονίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη παραδειγματικής τιμωρίας των δραστών των χθεσινών, αλλεπάλληλων τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, αλλά και το Πίτσμπουργκ.

    Επιχειρείται επίσης παραλληλισμός των τραγικών γεγονότων στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Πίτσμπουργκ με τα γεγονότα στο Περλ Χάρμπορ. «Οι Αμερικανοί ξύπνησαν σοκαρισμένοι σήμερα το πρωί, καθώς κάποιος είχε εξαπολύσει πόλεμο εναντίον τους. Έχουν περάσει 60 χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με τέτοιου μεγέθους επιθετικότητα. Η χώρα είχε απαντήσει τότε χωρίς πανικό, με σιδερένια θέληση και αποφασιστικότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της από τους επιτιθέμενους. Η απάντηση σήμερα θα πρέπει να είναι το ίδιο αποφασιστική στους δολοφόνους, που σχεδίασαν και εκτέλεσαν αυτές τις επιθέσεις, και σε κάθε έθνος που τους προσφέρει άσυλο και τους ενθαρρύνει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Ανάλογη είναι η εικόνα που δίνουν οι Los Angeles Times, που στο κύριο άρθρο τους γράφουν χαρακτηριστικά ότι «τα κτίρια κατέρρευσαν, η δημοκρατία παραμένει» και προσθέτει ότι η τραγωδία ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως και η The Washington Post, η εφημερίδα συγκρίνει τη χθεσινή καταστροφή με τα γεγονότα στο Περλ Χάρμπορ, πριν από περίπου 60 χρόνια. «Για μια νέα γενιά ανθρώπων, αυτό θα είναι το δικό τους Περλ Χάρμπορ», γράφει χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά της, η USA Today τονίζει ότι οι τρομοκράτες έπληξαν στόχους-σύμβολα χτυπώντας στην καρδιά της Αμερικής, ενώ η Chicago Tribune αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα σοκάρουν, ωστόσο δεν αιφνιδιάζουν καθώς οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας είχαν προειδοποιήσει για το ευάλωτο των ΗΠΑ σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις.

    Αίσθηση «πολέμου» στους πολίτες

    Για τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών τα χθεσινά γεγονότα συνιστούν εμπόλεμη ενέργεια. Βάσει δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας USA Today, την άποψη αυτή συμμερίζεται το 86% των Αμερικανών πολιτών, ενώ το 55% θεωρεί ότι το χθεσινό παρανάλωμα του πυρός συνιστά την απαρχή μιας γενικευμένης τρομοκρατικής εκστρατείας εναντίον της χώρας τους.

    Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι πολίτες- ποσοστό 78%- εμπιστεύονται τον πρόεδρο Μπους, σχετική εμπιστοσύνη του δείχνει το 33%, ενώ δυσπιστεί πλήρως απέναντί του μόλις το 7%.

    Άλλη "γεύση" στο Ιράκ

    Στο Ιράκ, όπου το αντιαμερικανικό αίσθημα είναι διάχυτο, η εφημερίδα "Al Iraq" χαρακτηρίζει τις χθεσινές επιθέσεις "μάθημα για τους τυράννους και καταπιεστές", που η αμερικανική ηγεσία θα έπρεπε να το αναμένει. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, "οι ΗΠΑ δρέπουν τους καρπούν της αλλαζονικής και ηλίθιας πολιτικής τους" και επισημαίνεται ότι "ο μύθος της Αμερικής κατέρρευσε μαζί με το World Trade Center της Νέας Υόρκης".

    Σ.Π.

    [02] ΤΥΧΗ ΒΟΥΝΟ ΤΟ ΣΑΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (12:24 UTC+2)

    Τύχη βουνό είχαν οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που εργάζονταν στη Νέα Υόρκη.

    Οι δύο οργανισμοί στεγάζονταν στους Δίδυμους Πύργους, αλλά μετακόμισαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στον 88ο όροφο ενός από τους δύο πύργους βρίσκονταν τα κεντρικά γραφεία της Atlantic Bank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, όταν και μετακόμισαν λίγα τετράγωνα μακρύτερα, στην 6η Λεωφόρο. "Είχαμε τύχη βουνό", σχολίαζαν χθες στελέχη της ΕΤΕ. Τον ίδιο μήνα μεταφέρθηκαν και τα γραφεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που στεγάζονταν στο κτίριο.

    Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των συμπατριωτών μας που βρίσκονταν στον Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου την ώρα της επίθεσης, ενώ δεν έγινε γνωστός και ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που στεγάζονταν μέσα και γύρω από τους Δίδυμους Πύργους. "Στα δύο κτίρια εργάζονταν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Σίγουρα υπήρχαν Ελληνες ανάμεσά τους, αλλά είναι αδύνατον να μάθουμε κάτι για την τύχη τους πριν περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο", λέει ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Αντριου Αθενς.

    "Η Αμερική θα αντιδράσει βίαια σε αυτές τις ενέργειες", εκτίμησε -αμέσως μετά τη συντριβή των δύο πρώτων αεροπλάνων στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης και δεν είχαν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες- ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνισμού Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο οποίος ζει μόνιμα στο Σικάγο. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση και υπογράμμισε ότι σε αυτή την περίπτωση ο "αραβικός κόσμος βρίσκεται σε δύσκολη θέση".

    Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "αυτό που συμβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ δεν μπορεί να το πιστέψει ανθρώπινο μυαλό. Νομίζω ότι αύριο θα ξημερώσει μια δύσκολη μέρα για όλους μας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση και οι άνθρωποι εδώ δεν ξέρουν τι να υποθέσουν. Οι πάντες είναι μουδιασμένοι και όλοι οι πολιτικοί περιορίζονται μόνο σε δηλώσεις για τα θύματα και τις οικογένειές τους".

    Αναφερόμενος στους Ελληνες που ζουν στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι είναι πανικόβλητοι επειδή στους ουρανοξύστες εργάζονταν και Αμερικανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι στα δύο αυτά κτίρια δούλευαν σχεδόν 50.000 άτομα.

    [03] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΓΙΑ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ισλαμαμπάντ, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (14:13 UTC+2)

    Οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν ανέφεραν ότι είναι πρόωρο για να πουν αν θα προχωρήσουν στην έκδοση του τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    Ο πρέσβης των Ταλεμπάν στο Πακιστάν, Μουλάχ Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ είπε στο παρακτορείο ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι αν υπάρξουν αποδείξεις εναντίον του Μπιν Λάντεν για επιθέσεις τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο της έκδοσης του.

    Ο.Κ.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (11:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενημερώνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για την κατάσταση που διαμορφώνεται με το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ. Στη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την κατάπληξη του και την ανησυχία του για τις συνέπειες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αλλάζει το σκηνικό και τόνισε ότι πρόκειται για μια άλλη μορφή πολέμου "που δεν πρέπει να αποδεχτούμε με κανένα τρόπο".

    Ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι "χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες για να αποκρούσουμε τους τρομοκράτες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο κ. Σημίτης συνέστησε ψυχραιμία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Η ΔΕΚΑΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ"

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    "Η ΔΕΚΑρολογία της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει όρια. Η αποκάλυψη της πολιτικής μεθόδευσής της την οδηγεί σε κορύφωση της ανευθυνότητας που χαρακτηρίζει κάθε βήμα της", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    "Ενα είναι βέβαιο: Η Ν.Δ. επενδύει πολιτικά στην πτώση του Χρηματιστηρίου, επιδιδόμενη στη συστηματική υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε καταρράκωση του κύρους των θεσμών", υπογράμμισε.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν επιτρέπει σε εκείνους που αντιστρατεύονται τα συμφέροντά του να παριστάνουν τους Εισαγγελείς, αντί να απολογούνται.

    "Γι αυτό και το προσωπείο της Ν.Δ. δεν τον παραπλανά. Και η κρίση του -το γνωρίζει άλλωστε η Ν.Δ.- είναι αμείλικτη", κατέληξε.

    [06] ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Η παγκόσμια συνεργασία και η νίκη της δημοκρατίας είναι η καλύτερη απάντηση στην σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης που είδαμε κατά τις χθεσινές επιθέσεις, δήλωσε η Ελληνίδα επίτροπος στην ΕΕ, Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στην ΕΤ3.

    Η κ. Διαμαντοπούλου εκτίμησε ότι μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι ΗΠΑ, δημιουργείται μία νέα περίοδος, στην οποία η Ευρώπη πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο. "Χθες είδαμε δύο τραγικές εικόνες: από τη μία την κατάρρευση των δύο κτιρίων με όλες τις συνέπειες και τον ανθρώπινο πόνο και από την άλλη τους πανηγυρισμούς". Υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι, είπε, και πρόσθεσε ότι ανάμεσα στο κλίμα μίσους που δημιουργείται, η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει τη γέφυρα.

    Για τις επιπτώσεις που πιθανώς θα επηρεάσουν την ΕΕ η Ελληνίδα επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζήτησε τρεις βασικούς τομείς μέτρων: η πρώτη αφορά τις μεταφορές, και όπως είπε, τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας ακόμη και στις εσωτερικές πτήσεις, καθώς και για έλεγχο των εναέριων χώρων. Για τις οικονομικές επιπτώσεις εκτίμησε ότι οι αγορές ξαναβρίσκουν την ψυχραιμία τους, αλλά η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να ενεργοποιήσει κάθε είδους μηχανισμούς ώστε κάθε ύφεση να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τέλος, ανέφερε ότι επίκειται πακέτο μέτρων για τη συνεργασία κρατών - μελών σε θέματα τρομοκρατίας και κυρίως για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, κάτι που θα έχει νέες πτυχές.

    [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητα τους να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να βρουν και να τιμωρήσουν αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, διακήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη σημερινή επείγουσα συνάντηση τους.

    «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να βρούμε, να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους», τονίζουν στην αυστηρή ανακοίνωση τους οι υπουργοί Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών εκφράζει τη φρίκη του για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και στον λαό τους, καθώς και τα συλλυπητήρια του στα θύματα και τις οικογένειες τους.

    «Αυτές οι φρικτές πράξεις στρέφονται όχι μόνο κατά των ΗΠΑ, αλλά και τις ίδιας της ανθρωπότητας, των αξιών και των ελευθεριών που όλοι μοιραζόμαστε. Η Ενωση καταδικάζει την επίθεση και τους υποστηρικτές της», τονίζεται στην ανακοίνωση που διαβάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον πρόεδρο του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ και υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μίτσελ.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ενωση κήρυξε την 14η Σεπτεμβρίου μέρα πένθους σε όλες τις χώρες μέλη τις Ενωσης, σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα των χθεσινών επιθέσεων.

    Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέιν δήλωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και τον διαβεβαίωσε οι λαοί της ΕΕ είναι στον πλευρό της χώρας του την τραγική αυτή ώρα.

    [08] ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΩΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ 2001 Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος για την πορεία των ολυμπιακών έργων στη Θεσσαλονίκη επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα θα δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με θέμα τα έργα ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βαλασόπουλος έκανε αναφορά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για τα ολυμπιακά έργα υποδομής στην πόλη και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, όπου ήδη έχουν γίνει εγγραφές στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αυτά τα έργα.

    Όπως τόνισε μέχρι το τέλος του έτους θα δημοπρατηθούν τα περισσότερα ολυμπιακά έργα, οι χώροι στάθμευσης, η σύνδεση του αεροδρομίου με τον κάθετο οδικό άξονα των Μουδανιών, η σύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη της Θεσσαλονίκης μέσω του Φοίνικα, οι παρεμβάσεις όπως η διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά και οι κόμβοι εισόδου της πόλης.

    Επιπλέον σημείωσε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και θα υπογραφεί η σύμβαση με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης για να ξεκινήσει και η μελέτη εφαρμογής και έτσι μέσα στο 2002, μόλις ολοκληρωθεί το πακέτο των μελετών και των παρεμβάσεων θα ξεκινήσουν και τα έργα στην αλάνα της Τούμπας.

    "Μέσα στο 2002 θα έχουμε εργοτάξια σε όλα τα ολυμπιακά έργα της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι μέσα στο 2003, αρχές του 2004 η πόλη να είναι πανέτοιμη για να υποδεχτεί τους προκριματικούς αγώνες ποδοσφαίρου", κατέληξε ο κ. Βαλασόπουλος.

    [09] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ PRO HUMANITATE ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ

    Τίρανα, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Το "Ευρωπαϊκό Βραβείο Pro Humanitate" απονέμεται στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο ύστερα από πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού "Pro Europa".

    Το Ιδρυμα τελεί υπό την εποπτεία του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης λόρδου Ράσελ Τζόνστον, της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής είναι ο πρίγκιπας Ερρίκος, σύζυγος της βασίλισσας της Δανίας.

    Μεταξύ των βραβευθέντων τα προηγούμενα χρόνια είναι οι: καρδινάλιος Franz Koning, Simon Viesenthal, Mstislav Rostropovich.

    Το βραβείο θα απονεμηθεί το βράδυ του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου στο Σεράγεβο στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου "Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στην Ευρώπη".

    Την ίδια ημέρα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θα μιλήσει στο Συνέδριο αυτό με θέμα: "Η θρησκευτική συμβολή για την ανάπτυξη κοινώς αποδεκτών αξιών στην Ευρώπη".

    Το Συνέδριο διοργανώνουν από κοινού το "Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών" (CEC), στο οποίο μετέχουν οι Εκκλησίες της Ευρώπης (πλην της Ρωμαιοκαθολικής) και το "Συμβούλιο των Επισκοπικών Ρωμαιοκαθολικών Συνόδων της Ευρώπης" (CCEE).

    [10] H EE ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

    Βρυξέλλες, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να στείλει πάνω από 600 ειδικούς για να βοηθήσουν τα αμερικανικά συνεργεία διάσωσης, δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για το περιβάλλον Μαργκότ Γουόλστρομ.

    Η κ. Γουόλστρομ επισήμανε ότι το «ευρωπαϊκό δίκτυο ειδικών στην αντιμετώπιση καταστροφών έχει κινητοποιηθεί και είναι έτοιμο να παρέχει βοήθεια στις ΗΠΑ και στα θύματα των καταστροφών».

    Ομάδα 10 Βέλγων ειδικών στον εντοπισμό θυμάτων και τη θεραπεία εγκαυμάτων βρίσκεται στην Ισλανδία και είναι έτοιμη να πετάξει στη Νέα Υόρκη, τη στιγμή που θα ξεκινήσουν και πάλι οι πτήσεις. Ετοιμες να πάνε στη Νέα Υόρκη είναι και ομάδες ειδικών από τη Γαλλία (250 άτομα), τη Σουηδία (80 άτομα), την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

    [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    "Ο κ. Παπαντωνίου, ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για το έγκλημα στο Χρηματιστήριο, αντί να ζητά συγνώμη από το ενάμισυ εκατομμύριο Ελλήνων που καταστράφηκαν στη Σοφοκλέους, χάνοντας τους κόπους μιας ζωής, τολμά να υβρίζει τη Νέα Δημοκρατία και να συκοφαντεί τη Δικαιοσύνη", δήλωσε ο Συντονιστής της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

    "Δεν πρέπει όμως να ξεχνά ότι, σύμφωνα με τη διαβιβασθείσα στη Βουλή εισαγγελική αναφορά, ουσιαστικά είναι κατηγορούμενος.

    Ο ρόλος που έπαιξε και παίζει ο κ. Παπαντωνίου είναι γνωστός στους επενδυτές.

    Είναι ένας απ' αυτούς που, αρχικά, παρακινούσαν τους Έλληνες πολίτες να μπουν στο Χρηματιστήριο, υποσχόμενοι τη σταθερή ανοδική πορεία του.

    Είναι αυτός που, αργότερα, προεξοφλούσε ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη, δηλώνοντας ότι η κρίση στο Χρηματιστήριο έχει ημερομηνία λήξης την 9η Απριλίου, με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

    Είναι αυτός που χρησιμοποίησε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για προεκλογικές παρεμβάσεις στο Χρηματιστήριο", τόνισε.

    "Ο κ. Παπαντωνίου και με τις σημερινές του δηλώσεις αποδεικνύει ότι όπου λείπει το φιλότιμο περισσεύει το θράσος", υπογράμμισε.

    [12] ΜΠΑΡΑΜΙ: "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΣ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ"

    Μόσχα, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Τη διαφωνία του για το αν ευθύνεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχτηκαν οι ΗΠΑ, εξέφρασε ο πρέσβης στη Ρωσία του Αραβικού Συνδέσμου Σεντ αλ Μπαραμί.

    «Οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι πέρα από τις δυνάμεις του μπιν Λάντεν», δήλωσε ο αλ Μπαραμί.

    Ο Πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου θέλησε να διασκεδάσει τις υποψίες, που κατά κοινή ομολογία στρέφονται στον Ισλαμιστή Σαουδάραβα ενώ τόνισε ότι οι επιθέσεις δεν είναι μέρος του πολέμου ανάμεσα στους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους. Ένα τέτοιο συμπέρασμα, πρόσθεσε ο Άραβας Πρέσβης, «θα ήταν αβάσιμο, υποκειμενικό και επικίνδυνο».

    Ν.Κ.

    [13] ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ

    Βερολίνο, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων επανέρχεται σήμερα η Sueddeutsche Zeitung με σχόλιο του Stephan Urlich με τίτλο: "Το χρέος του πολέμου σε αναγκαστική εκτέλεση".

    "Την επόμενη εβδομάδα στο Δημαρχείο της Αθήνας, οι συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου αναμένεται να βγάλουν σε πλειστηριασμό το Ινστιτούτο Γκαίτε, μια θεαματική από νομική άποψη και πολιτικά εκρηκτική υπόθεση. Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να αποφύγει τη δημιουργία προηγούμενου. Είναι όμως αμφισβητήσιμο, εάν δύναται να ανασταλεί δια της δικαστικής οδού ο παραβιάζων το Διεθνές Δίκαιο πλειστηριασμός. Συνεπώς, στο Βερολίνο καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Προτάσεις υπάρχουν: Η δημιουργία ενός γερμανοελληνικού ιδρύματος, στα πρότυπα του γερμανοτσεχικού ή η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εντούτοις, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διόλου ευτυχής με αυτές τις προοπτικές και θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη δρομολόγηση και άλλων αξιώσεων από ολόκληρη την Ευρώπη", επισημαίνεται στο άρθρο.

    Τονίζεται ακόμη ότι το ίδιο απορριπτικά αντέδρασε το Βερολίνο και σε αναφορά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. "Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε δάνειο του 1942, το οποίο αναγκάστηκε να χορηγήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Τράπεζα του Γ' Ράιχ και το οποίο ανερχόταν την εποχή εκείνη σε 3,5 δισ. δολάρια. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το εν λόγω αναγκαστικό δάνειο θα πρέπει να συζητηθεί με τη γερμανική κυβέρνηση, όπως άλλωστε και η υπόθεση του Διστόμου. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σημίτης έθεσε υπό μεγαλύτερη πίεση τη γερμανική πλευρά. Ανοιξε το μεγάλο κεφάλαιο των γερμανικών επανορθώσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ισως ο Ελληνας πρωθυπουργός να ήθελε απλώς να υποδείξει ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να καταβάλει μέρος του δανείου στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου", υποστηρίζεται στο άρθρο.

    "Οπως και να έχει το πράγμα, η γερμανική κυβέρνηση διασαφήνισε την περασμένη Δευτέρα ότι δεν υιοθετεί τέτοιου είδους προτάσεις. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στη Sueddeutsche Zeitung ότι "το θέμα του αναγκαστικού δανείου αποτελεί μέρος του όλου θέματος των πολεμικών επανορθώσεων. Μετά από μισό αιώνα συνεργασίας με την Ελλάδα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης το ζήτημα των επανορθώσεων έχασε πλέον τη δικαίωσή του. Αυτό το έχουμε πει επανειλημμένα στους Ελληνες και δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει", τόνισε.

    Το υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να αναφερθεί στα σχέδια που έχει προς επίλυση του θέματος του Διστόμου. Προς το παρόν ελπίζει ακόμη στην ελληνική δικαιοσύνη. Εάν αποφασίσει κατά της Γερμανίας θα μπορούσε το Βερολίνο να φέρει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εντούτοις, αυτή η οδός θα ήταν επικίνδυνη. Διότι σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Ε. χωρίς να λάβει υπόψη το "απαραβίαστο των κρατών" αποφασίσει υπέρ των εναγόντων, υιοθετώντας την άποψη ότι τα θύματα εγκλημάτων πολέμου νομιμοποιούνται να ενάγουν τη χώρα κατοχής αξιώνοντας αποζημιώσεις, θα άνοιγε διάπλατα η πύλη για δεκάδες άλλες αγωγές κατά της Γερμανίας", υπογραμμίζεται στο άρθρο.

    "Απομένει λοιπόν η δυνατότητα δημιουργίας ενός Ιδρύματος, όπως πρότεινε η ελληνογερμανική κοινοβουλευτική ομάδα. Το Βερολίνο θα είχε τη δυνατότητα στην προκειμένη περίπτωση να αποζημιώσει τα θύματα, χωρίς να δεχθεί ότι υπάρχει από νομική άποψη κεκτημένο δικαίωμα. Αλλά και αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως ομολογία του χρέους και να δρομολογήσει αναρίθμητες περαιτέρω αξιώσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στην πρόταση περί δημιουργίας Ιδρύματος απαντά σιβυλλικά:

    Εικασίες για μία πολιτική λύση είναι προς το παρόν μη εποικοδομητικές", καταλήγει το άρθρο.

    [14] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    To KKE μίλησε καταδικαστικά για τις αιτίες που γέννησαν τα γεγονότα στις ΗΠΑ, δηλαδή την ιμπεριαλιστική πολιτική, τόνισε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπή του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το κόμμα της καταδικάζει τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το ΚΚΕ καταδικάζει πάνω απ' όλα την τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών, προσθέτοντας ότι επιθέσεις όπως οι χθεσινές δεν μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση, αλλά χρειάζεται συσπείρωση και πάλη των λαών.

    Περαιτέρω, τάχθηκε υπέρ της ειρήνης, αλλά συμπλήρωσε ότι το κόμμα της δεν αποδέχεται τη νέα γραμμή νομιμότητας που επεξεργάζονται οι ιμπεριαλιστές.

    Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν το χτύπημα για να τσακίσουν τα λαϊκά κινήματα και τόνισε ότι η συμπάθεια για τα θύματα δεν πρέπει να μετατραπεί σε στήριξη της αμερικανικής πολιτικής.

    «Εμείς δεν χαιρόμαστε, ούτε κλαίμε. Είμαστε έτοιμοι για τις δύσκολες ώρες που θα ακολουθήσουν και σίγουροι ότι θα γεννηθούν κινήματα», πρόσθεσε.

    Εξάλλου, η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ χαρακτήρισε επικίνδυνες τις απόψεις του πρωθυπουργού ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο πόλεμο που έχει ως θύματα του άμαχους πολίτες και επισήμανε ότι ο κ. Σημίτης ξεχνά τους δύο παγκοσμίους πολέμους, τον βομβαρδισμό των Αμερικανών στο Ναγκασάκι και τα 4 εκατομμύρια των νεκρών στο Βιετνάμ.

    Σχολιάζοντας το πακέτο που κοινωνικών μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Σημίτης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα κάνουν την ελάχιστη υποχώρηση για να διασφαλίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση της παιδείας προς όφελος των επιχειρηματιών και σε βάρος των εργαζομένων.

    Τόνισε, δε, ότι ο πρωθυπουργός έκανε δώρο στους επιχειρηματίες την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τους παραχώρησε απλόχερα το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Η ΝΔ, ανέφερε, η κ. Παπαρήγα, περιορίζεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν κάνει γρήγορα βήματα στην αντιλαϊκή πολιτική της.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε με έμφαση οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πρέπει να μετατραπούν σε κατηγορηματική και καθολική καταδίκη των δύο μεγάλων κομμάτων. Επιπλέον, τάχθηκε κατά των «θνησιγενών» συνεργασιών που θα έχουν ως μοναδικό σκοπό να μειωθούν οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

    [15] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΟΥΣ

    Μόσχα, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε το Ρώσο ομόλογό του για την έκφραση συμπαράστασης που εκδήλωσε ανέφερε στο πρακτορείο Interfax ο εκπρόσωπος τύπου του κ. Πούτιν, Αλεξέι Γκρόμοφ επισημαίνοντας ότι οι δυο άντρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

    Το Κρεμλίνο δεν μετέδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης των δυο αντρών.

    Ο Ρώσος πρόεδρος νωρίτερα υπέγραψε διάταγμα ζητώντας από το έθνος να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της χθεσινής τραγωδίας που συγκλόνισε τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

    Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η σιγή ενός λεπτού θα τηρηθεί το μεσημέρι τοπική ώρα την Πέμπτη.

    "Θα ήθελα να ζητήσω από την ρωσική κυβέρνηση να μην χάσει την επαφή με τις αμερικανικές αρχές" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

    "Τα διασωστικά συνεργεία της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα και είναι προετοιμασμένα να μεταβούν οποιαδήποτε στιγμή στον τόπο της καταστροφής και να συμμετάσχουν στις εργασίες διάσωσης" τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

    [16] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    "Η εισαγγελική αναφορά που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιέχει συγκλονιστικά στοιχεία για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου", τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αποσαφήνισε ότι η Νέα Δημοκρατία, με αίσθημα ευθύνης, όταν θα αρχίσει η Ολομέλεια της Βουλής τις εργασίες της, θα πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη των ευθυνών, όπου και αν αυτές υπάρχουν.

    "Σήμερα η Κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της, επιδόθηκε σ' έναν πόλεμο λάσπης εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και εκτόξευσε ύβρεις και απειλές εναντίον δικαστικών λειτουργών.

    Με τον τρόπο αυτό δείχνει τον πανικό της μπροστά στις ευθύνες της και την πλήρη έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατική αρχή και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

    Καλούμε την Κυβέρνηση, όταν θα έρθει η ώρα, στην Ολομέλεια της Βουλής να συμπράξει μαζί μας, για να υπάρξει αποκάλυψη της αλήθειας. Συγκάλυψη των οποιωνδήποτε ευθυνών θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την Κυβέρνηση", υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς αν η Ν.Δ. θα ζητήσει προανακριτική ή εξεταστική επανέλαβε ότι όταν θα αρχίσει η Ολομέλεια της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία, σεβόμενη το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, θα πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες που αρμόζουν, ώστε η διαδικασία για την διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης να έχει την καλύτερη δυνατή έκβαση.

    "Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει συγκάλυψη της όλης υπόθεσης", σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της κυβέρνησης όλα αυτά τα στοιχεία ήταν γνωστά, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι "αν είναι τόσο βέβαιη η Κυβέρνηση ότι όλα αυτά τα πράγματα δεν έχουν σημασία, δεν έχει παρά να συμπράξει με τη Νέα Δημοκρατία και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ώστε, μέσα ακριβώς από τη Βουλή όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, να υπάρξει η διαλεύκανση της υπόθεσης".

    "Όποιος δεν φοβάται τα στοιχεία δεν έχει παρά να σεβαστεί το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Όταν όμως εκτοξεύει ύβρεις και απειλές τότε μάλλον βρίσκεται σε κατάσταση πανικού", κατέληξε.

    [17] ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

    Σκόπια, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα διαφοροποιήσουν την στάση τους απέναντι στους τρομοκράτες εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, μετά τις χθεσινές επιθέσεις.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, Πήτερ Φέιθ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δρουν παραστρατιωτικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Τετόβου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν, ωστόσο, υπάρχουν κρατικές δυνάμεις εφέδρων.

    Παράλληλα, υποστήριξε την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του, και πρόσθεσε ότι μόνο εάν παραστεί ανάγκη μπορεί να επιστρέψει, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

    [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Σύσκεψη με θέμα την πορεία των έργων ύδρευσης της Θεσσαλονίκης με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι της ΕΥΑΘ, του ΟΡΘ, της ΔΕΚΕ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

    Οπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος το εκτό πόλης τμήμα του έργου στη συντριπτική του πλειοψηφία έχει ολοκληρωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Βαλασόπουλος υπογράμμισε ότι στόχος είναι το πρώτο τρίμηνο του 2001 να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2002, μέσα στο καλοκαίρι ή αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει η ύδρευση της Θεσσαλονίκης, ώστε να εξασφαλιστούν στην πόλη επιπλέον 150.000 κυβικά νερού ημερησίως.

    Το σημαντικότερο, είπε ο κ. Βαλασόπουλος, είναι ότι υπάρχει ακόμη μία φάση, μεγαλύτερη ώστε την επόμενη τριετία να έρθει το διπλάσιο ποσό νερού, δηλαδή 300.000 κυβικά νερό την ημέρα.

    Σημείωσε ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για να εξεταστεί η πορεία αυτού του μεγάλου έργου και να για να συστηματοποιηθούν οι διαδικασίες με την Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσα στην πόλη, γιατί εκεί υπάρχουν πολλά και σημαντικά ευρήματα.

    "Είμαστε σε καλό δρόμο. Ευελπιστώ ότι θα πετύχουμε αυτό το στόχο. Ηδη κάνει μεγάλη προσπάθεια και η Αρχαιολογική Υπηρεσία στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών και αρμοδιοτήτων της, δεδομένου ότι πρέπει να συνδυάσουμε τη διάσωση και την καταγραφή των ευρημάτων, με ένα απαραίτητο έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης", είπε.

    Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι μέσα στην πόλη, επί της Αγίου Δημητρίου και υπενθύμισε ότι υπήρξε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

    "Ξεπεράσαμε τη Ληταία Πύλη με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και οι αρχαιολόγοι εργάζονται στην οδό Αγίου Δημητρίου με εντατικούς ρυθμούς και επιστημονική δεοντολογία", τόνισε.

    [19] ΠΓΔΜ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΕΝΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σκόπια, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Δεν θα δημιουργηθεί κενό ασφάλειας από την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την ΠΓΔΜ εκτίμησε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Αμυνας της ΠΓΔΜ, Μαρίαν Γιούροφκσι, εξηγώντας ότι μετά τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου του Μπορίς Τράικοφσκι για την αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας.

    Το σχέδιο προβλέπει ότι θα ενταθούν οι δραστηριότητες των αστυνομικών αρχών και των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και της ΕΕ, σε συνεργασία με την KFOR και το ΝΑΤΟ.

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε "επικίνδυνους για τη χώρα τυχοδιωκτισμούς" τα υπόλοιπα σενάρια για το μέλλον της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να αντιληφθεί καλύτερα το πλάνο του προέδρου της χώρας.

    Οπως τόνισε, θέση του υπουργείου Αμυνας είναι να αναλάβουν οι κρατικές δυνάμεις τα καθήκοντα για την ασφάλεια, ενώ διαχωρίζει τις θέσεις του από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να μετατρέψει τη χώρα σε μικρό Κοσσυφοπέδιο. "Τέτοιες δηλώσεις διαταράσσουν τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ, στο οποίο επιδιώκουμε να ενταχθούμε" κατέληξε.

    Ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ της ΠΓΔΜ, Μπλάντο Μάρκοφσκι, διέψευσε ότι στη χώρα δρουν παραστρατιωτικές οργανώσεις.

    [20] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Η Γιουγκοσλαβική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον προειδοποίησε όλους τους Γιουγκοσλάβους που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφεύγουν τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους οργανισμούς που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Ο Γιουγκοσλάβος αντικαταστάτης πρεσβευτής Ιβάν Ζίβκοβιτς δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Β92 ότι μεταξύ των θυμάτων από την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ δεν υπήρξε κανένας Γιουγκοσλάβος πολίτης.

    [21] ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΝΕΑΡΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (19:25 UTC+2)

    Δύο ακόμα νεαρά άτομα έχασαν τη ζωή τους, από χρήση ναρκωτικών ουσιών, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια. Ειδικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσα στο 2001 έπεσαν θύματα του "λευκού θανάτου" 48 νέοι άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, σε σχέση με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών.

    Συγκεκριμένα, σε διαμέρισμα της οδού Κωνσταντινουπόλεως, βρέθηκε νεκρός ο 28χρονος Π.Τ. Τον άτυχο τοξικομανή βρήκε νεκρό μέσα στο διαμέρισμα -όπου διέμενε- ο θείος του, ενώ δίπλα στο πτώμα του υπήρχαν τα σύνεργα της τελευταίας δόσης.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, στην πόλη της Βέροιας, μέσα στο διαμέρισμα οικοδομής, στην οδό Δυρραχίου, βρέθηκε νεκρός από φίλο του ο 31χρονος Β.Π. Ο 31χρονος έκανε χρήση ναρκωτικών και στη συνέχεια κατανάλωσε ποσότητες αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο φίλος του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιατροδικαστή, ο Β.Π. πέθανε την ώρα που κοιμόταν.

    Στην πόλη της Θεσσαλονίκης έσπασε σήμερα το αρνητικό ρεκόρ θανάτων από ναρκωτικά, αφού για πρώτη φορά χάνουν τη ζωή τους 48 άνθρωποι, σε ετήσια βάση. Ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς οι αστυνομικές αρχές θεωρούν πολύ πιθανόν ότι στη μακάβρια λίστα των θανάτων από ηρωίνη θα προστεθούν και άλλοι τοξικομανείς, μέχρι τα τέλη του 2001.

    Γ.Χ.

    [22] ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ WORLD TRADE CENTER

    Νέα Υόρκη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (19:23 UTC+2)

    Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κάλεσε τους ελληνικής καταγωγής πολίτες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στη Νέα Υόρκη να προσφέρουν εθελοντικά αίμα, σε μία ελάχιστη εκδήλωση αλληλεγγύης και συνδρομής προς τους συμπολίτες τους που έπεσαν θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο World Trade Center.

    Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι ανάγκες σε αίμα που έχουν προκύψει από τον πολύ μεγάλο αριθμό τραυματιών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τα διαθέσιμα αποθέματα των νοσοκομείων της πόλης, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για αίμα τύπου 0- Θετικό.

    [23] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΕΝΟ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (19:20 UTC+2)

    Aντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον εκτελούντα καθήκοντα πρέσβεως Αμερικανό Επιτετραμμένο, Μ. Κλέβερλυ, προς τον οποίον εξέφρασαν, εκ μέρους του κόμματος, την συμπάθεια και αλληλεγγύη προς τον Αμερικανικό λαό και την κυβέρνησή του.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δ. Σιούφας, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ευ. Μεϊμαράκης, η Συντονίστρια της ΟΔΕ Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, Ντ. Μπακογιάννη, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών, Αρ. Παυλίδης και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης Σ. Ευσταθόπουλος.

    Ο κ. Σιούφας επέδωσε στον κ. Κλέβερλυ το γραπτό μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

    [24] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 12 Σεπτεμβρίου 2001 (19:20 UTC+2)

    Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στις ξένες πρεσβείες στην Ρωσία και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax υψηλά μέτρα ασφαλείας υιοθετήθηκαν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Μπελογιάρσκ στην πόλη Ούραλς.

    Ιδιαίτερα οι ξένες πρεσβείες στην Ρωσία βρίσκονται υπό διαρκή αστυνομική παρακολούθηση και συγκεκριμένα οι πρεσβείες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

    Την ανάγκη συνεργασίας Ρωσίας - ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας επισήμανε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ITAR-TASS ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Μόσχα Αλεξάντερ Βέρσμποου.

    Ωστόσο τόνισε ότι οι στάσεις των δυο κρατών στο θέμα της Τσετσενίας δεν πρόκειται να αλλάξουν λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ.

    Η Ισραηλινή πρεσβεία και το προξενείο στην Μόσχα διέκοψαν προσωρινά τις εργασίες τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 12 September 2001 - 18:13:50 UTC