Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [02] K.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
  • [03] ΜΠΟΥΣ:Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΦΟΥ ΝΙΚΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ
  • [04] Η ΔΥΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [05] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ
  • [07] ΧΑΑ: ΕΚΤΟΣ ΤΑΜΠΛΟ ΟΙ SYSWARE - UNISOFT
  • [08] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [09] EΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΕΝΟΒΑ 2001"
  • [10] ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ EFG EUROBANK
  • [11] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ KLM
  • [12] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ - ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [13] MHΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • [14] Ο ΧΑΒΕΛ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [15] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2004 - ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
  • [16] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
  • [17] ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [18] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ IQNET
  • [19] ΛΙΜΠΡΕΧΤ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [20] ΠΓΔΜ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ"
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ - ΧΑΒΕΛ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
  • [22] ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [23] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [24] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΕ Β&Ν ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [01] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 20 Σεπτεμβρίου 2001 (22:00 UTC+2)

    Σε κατ΄ αρχήν πολιτική συμφωνία για το "ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης" και την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης στην Ε.Ε. κατέληξαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο το συντονισμό της δράση τους κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

    Στη Σύνοδο συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος και Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι οποίοι τόνισαν ότι αναζητείται ο "ελάχιστος κοινός παρονομαστής" των εθνικών νομοθεσιών για τη θεσμική εναρμόνιση και τη συστηματοποίηση των επιχειρησιακών μέτρων "σε συνδυασμό όμως πάντα, με την ανάγκη προστασίας του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων".

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι ένα από τα αντικείμενα, τα οποία πρόκειται να εξετάσουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης τις προσεχείς εβδομάδες και τους προσεχείς μήνες, είναι η οριοθέτηση της έννοιας της εγκληματικής τρομοκρατίας και πλέον να προωθηθεί ο νέος θεσμός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης που θα αντικαταστήσει τη χρονοβόρα διαδικασία της έκδοσης.

    Επισημαίνοντας ότι η οριοθέτηση της έννοιας της τρομοκρατίας ενέχει δυσκολίες ανέφερε ότι, αν τελικά επιτευχθεί, θα συνίσταται σε μία απαρίθμηση ειδικών πράξεων και μία σειρά προϋποθέσεων, που πρέπει να συντρέχουν ταυτοχρόνως, όπως ενέργειες που αποβλέπουν στην ανατροπή βασικών κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών.

    "Και τα δύο αυτά μέτρα θα γίνουν στη βάση των αρχών του Τάμπερε, την οποία μνημονεύσαμε επανειλημμένα όλοι οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σήμερα, η οποία προβλέπει ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ένας χώρος ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας", διευκρίνισε.

    "Η ασφάλεια είναι ένα από τα τρία αγαθά, τα άλλα είναι η δικαιοσύνη και οι ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα. Μέσα στο κείμενο των συμπερασμάτων σήμερα υπάρχει επανειλημμένη μνεία και των αρχών του Τάμπερε, αλλά και της ανάγκης να συνδυαστεί η εξασφάλιση συνθηκών προστασίας του πολίτη από την τρομοκρατία και συγχρόνως το να μην περιοριστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι αρχές του κράτους δικαίου", είπε.

    "Ας μην τελούμε υπό το κράτος αυτής της συγκίνησης, που είναι λογική, ύστερα από τα τραγικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας. Υπάρχει η ψυχραιμία, ώστε η διαδικασία της συνεργασίας των κρατών - μελών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας να μην αποβεί σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τόνισε.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι "η ελληνική θέση ήταν σαφής σήμερα και θα είναι στο μέλλον: δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα αποβούν σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Οποιαδήποτε μέτρα προβλεφθούν στις αποφάσεις πλαίσιο της Ε.Ε. δεν θα χρειαστούν για να προσαρμοστούμε εμείς στο εσωτερικό μας δίκαιο κάποιες αλλαγές, γιατί θα είναι ήδη καλυμμένα από την ισχύουσα δική μας νομοθεσία.

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    "Να μην ανησυχούμε. Υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων να καταπολεμήσει αποφασιστικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα. Από την άλλη όμως αποτελεί και ισχυρή απόφασή μας να εκδηλώσουμε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τη βούλησή μας, ούτως ώστε να διατηρήσουμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις, τα ατομικά δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Αυτό είναι απόφασή μας και βούλησή μας", τόνισε.

    Αναφερόμενος στη συστηματοποίηση των επιχειρησιακών μέτρων, ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για αποστολή αξιωματικών από όλες τις χώρες της Ε.Ε. στην Europol, όπου θα ασχοληθούν ειδικά με την τρομοκρατία, καθώς και στην ισχυροποίηση του συντονισμού δράσης με τις ΗΠΑ.

    [02] K.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (13:57 UTC+2)

    Η τρομοκρατία είναι μια έκφραση νοοτροπίας που δεν συμβιβάζεται με τον πολιτισμό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανοίγοντας τις εργασίες διεθνούς πολιτιστικού συμποσίου στο Ζάππειο. Το συμπόσιο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας και με τη συμμετοχή της Ουνέσκο. Ο κ. Σημίτης επισήμανε πως ο πολιτισμός δεν εκφράζεται με τη βία αλλά προϋποθέτει την εγκατάλειψη των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ θρησκειών, πολιτικών και νοοτροπιών. "Οι διαχωρισμοί αυτοί από τη φύση τους αδικούν μια πλούσια σε αποχρώσεις και αντιφάσεις πραγματικότητα", είπε.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πολιτισμός μπορεί να μετριάσει τους φόβους, να αντιμετωπίσει τις αγωνίες και να ανοίξει ελπιδοφόρες προοπτικές για μια ανοιχτή κοινωνία. "Ο πολιτισμός προϋποθέτει τη σαφή καταδίκη της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, προϋποθέτει την κατηγορηματική αντίθεση προς την κοινωνία του φόβου, προς τη διεθνή κοινότητα της γενικευμένης ανασφάλειας. Αυτή τη διεθνή κοινότητα οραματίζονται οι φανατικοί της σύγκρουσης των πολιτισμών. Σύγκρουση των πολιτισμών δεν πρέπει να υπάρξει και γενικευμένη κοινωνία της ανασφάλειας δεν πρέπει να υπάρξει", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    [03] ΜΠΟΥΣ:Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΦΟΥ ΝΙΚΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Ουάσιγκτον, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (10:28 UTC+2)

    Την άμεση παράδοση στην Αμερική όλων των τρομοκρατών που κρύβονται στο Αφγανιστάν, την απελευθέρωση όλων των ξένων κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και των Αμερικανών, το κλείσιμο των στρατοπέδων των τρομοκρατών και τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης των ΗΠΑ, "ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν μπορούν στο εξής να κάνουν επιχειρήσεις", απαίτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, κατά το σημερινό διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, σε κοινή συνέλευση του αμερικανικού Κογκρέσου, της Βουλής των αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

    Ακόμη ο κ. Μπους εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έθεσε σε συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και τη μορφή που θα έχει ο νέος αυτός πόλεμος, ενώ εξήρε την ενότητα που υπάρχει ανάμεσα σε δημοκρατικούς και ρεπουμπλικάνους. Ευχαρίστησε τις χώρες που συμπαραστάθηκαν στις ΗΠΑ, από την αρχή της κρίσης και ιδιαίτερα τη Βρετανία και τον παριστάμενο Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. Δήλωσε το σεβασμό του προς το Ισλάμ και απείλησε τις ισλαμικές εκείνες τρομοκρατικές οργανώσεις που θέλουν να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία και να διώξουν το Ισραήλ από τη Μέση Ανατολή.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε, τέλος, ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα σταματήσει παρά μόνο αφού εντοπιστεί και νικηθεί κάθε τρομοκρατική οργάνωση.

    [04] Η ΔΥΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Σκόπια, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (11:36 UTC+2)

    Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ εκφράζει η Δύση, η οποία εκτιμά ότι σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο στα Σκόπια αποφασίσει να ζητήσει την άποψη του λαού για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, αυτό θα καθυστερήσει την ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντένις Μακσέιν, αρμόδιος για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε από τα Σκόπια ότι Βρετανοί βουλευτές σκοπεύουν να επισκεφθούν την ΠΓΔΜ και να ζητήσουν από τα μέλη του σκοπιανού Κοινοβουλίου να στηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία και να προωθήσουν τη συμφωνία-πλαίσιο της Οχρίδας.

    Δυτικός διπλωμάτες, που βρίσκεται στα Σκόπια, δήλωσε στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων ότι κάποιοι άνθρωποι της κυβέρνησης εκμεταλλεύονται το δημοψήφισμα για να αναβάλλουν την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας.

    "Υπογράφοντας τη συμφωνία της Οχρίδας, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ, ο Μπόρις Τράικοφσκι, ο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο Αρμπέν Τζαφέρι και ο Ιμέρ Ιμέρι υποσχέθηκαν όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στον λαό τους και στον εαυτό τους, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων ως τις 27η Σεπτεμβρίου. Αν δεν τηρήσουν αυτή τη δέσμευση, θα χάσουν την πολιτική αξιοπιστία τους και αν προκηρυχθεί δημοψήφισμα θα θέσουν σε κίνδυνο το λαό της χώρας" είπε ο διπλωμάτης, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται.

    Σημειώνεται ότι προχθές και ο επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι το η προκήρυξη δημοψηφίσματος θα σημαίνει την αναβολή για τουλάχιστον ένα δίμηνο της ειρηνευτικής διαδικασίας και αυτό θα φέρει όλους σε μία πολύ δύσκολη θέση.

    Ε.Π.

    [05] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, μετά την πρόσφατη αναπροσαρμογή των επιτοκίων από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς. Το βασικό επιτόκιο καταθέσεων ορίστηκε στο 2%, ενώ σε ορισμένους καταθετικούς λογαριασμούς φθάνει μέχρι 3,25%.

    Στις χορηγήσεις των επιχειρήσεων η τράπεζα προχωρεί σε μειώσεις που φθάνουν και στη μία ποσοστιαία μονάδα. Ετσι, το βασικό επιτόκιο βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων είναι στο 7,75% και το προνομιακό επιτόκιο βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων στο 6,75%. Παράλληλα το επιτόκιο επαγγελματικής στέγης διαμορφώθηκε στο 7,5%.

    Στις χορηγήσεις των ιδιωτών η τράπεζα προχωρεί σε "επιθετική" μείωση επιτοκίου στην κατηγορία των προσωπικών ανακυκλούμενων δανείων, "Ανετο" δάνειο από 12,9% σε 11,75%. Το επιτόκιο του προσωπικού δανείου μειώνεται σε 10,75%, ενώ το επιτόκιο του καταναλωτικού δανείου διαμορφώνεται στο 9,6%.

    Το κυμαινόμενο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου (Εξυπνο Σπίτι) διαμορφώνεται στο 5,5%, το στεγαστικό δάνειο με περίοδο χάριτος διαμορφώνεται στο 6,1%, ενώ σημαντικές είναι οι μειώσεις και στην κατηγορία στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο για περιόδους 3,5 και 10 ετών. Για παράδειγμα, το σταθερό στεγαστικό επιτόκιο για 3 έτη διαμορφώνεται στο 5,5%.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στις πιστωτικές κάρτες η τράπεζα επεκτείνει το πρόγραμμα τιμολόγησης, με έκπτωση 1,75% στο επιτόκιο. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών κυμαίνονται από το 13% έως 15,75%.

    Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2001.

    [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

    Σάμος, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Δύο Τούρκοι δουλέμποροι, που όπως προέκυψε από την προανάκριση, ήταν το πλήρωμα του σκάφους «Omarbay», που εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή της Ικαρίας ενώ μετέφερε λαθρομετανάστες , συνελήφθησαν από τις λιμενικές αρχές.

    Οι 198 λαθρομετανάστες (8 Αφγανοί, 38 Πακιστανοί, 150 Ιρακινοί, 1 Ινδός και 1 Ιρανός) έφτασαν στις 11.20 το πρωί στη Σάμο με το επιβατικό πλοίο «Ποσειδών». Οι λαθρομετανάστες κρατούνται στο κλειστό γυμναστήριο Σάμου.

    To «Οmarbay» ρυμουλκήθηκε στον λιμένα Αγίου Κηρύκου όπου και κατασχέθηκε από την λιμενική αρχή Σάμου που διενεργεί την προανάκριση.

    [07] ΧΑΑ: ΕΚΤΟΣ ΤΑΜΠΛΟ ΟΙ SYSWARE - UNISOFT

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσής τους με την ALTEC Α.Β.Ε.Ε., οι μετοχές των εταιρειών SYSWARE Α.Ε. και UNISOFT Α.Ε. πρόκειται να διαγραφούν από τον πίνακα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2001. Επομένως, αυτές οι μετοχές θα πάψουν να συμμετέχουν στον δείκτη FTSE / Χ.Α.Α. SmallCap 80 και θα αντικατασταθούν από τις μετοχές των εταιριών ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. (ΚΟ) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε. (ΚΟ)

    [08] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Στα μέτρα που έχει λάβει προκαταβολικά η Τουρκία για να βοηθήσει στη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στο Αφγανιστάν αναφέρεται ανταπόκριση από τη Λευκωσία στην εφημερίδα "Washington Times".

    Η Τουρκία επιτρέπει διέλευση για τα στρατεύματα και χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου τονίζεται στο δημοσίευμα και παρατίθενται δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κιβρίκογλου, ότι ήρθε η ώρα για τον αγώνα εναντίον του πολιτικού Ισλάμ.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η προθυμία της Τουρκίας να βοηθήσει την αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ αντανακλά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ, αλλά και την αποφασιστικότητά της να ελέγξει το πολιτικό Ισλάμ στο έδαφός της.

    "Πρόσφατα περίπου 3.000 στρατιωτικοί απολύθηκαν στην Τουρκία για τις ισλαμικές πεποιθήσεις τους και η χώρα αυτή επικρίνεται συχνά για την άσχημη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της και τη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο", αναφέρεται και σημειώνεται πως εάν η Τουρκία παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία η διεθνής της εικόνα θα ενισχυθεί σημαντικά.

    [09] EΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΕΝΟΒΑ 2001"

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Εκδήλωση συζήτηση με θέμα «Η ψυχαγωγία και η ενημέρωση δεν είναι εμπορεύματα-Όχι στα τηλεοπτικά σκουπίδια», οργανώνει την επόμενη Παρασκευή, στις 12μμ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, η «Πρωτοβουλία δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ Γένοβα 2001».

    Κεντρικοί ομιλητές θα είναι η δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ Κύρα Αδάμ, ο γενικός γραμματέας της Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ Παύλος Χαραμής και ο σκηνοθέτης και μέλος της «Πρωτοβουλίας 2001» Διαμαντής Λεβεντάκος.

    Εξάλλου, η «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», διοργανώνει από την επόμενη Πέμπτη έως το Σάββατο σειρά αντιπολεμικών εκδηλώσεων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο.

    [10] ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ EFG EUROBANK

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias, μετά τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσαρμόζει τα επιτόκιά της σε ορισμένες κατηγορίες καταθέσεων και χορηγήσεων.

    Ταυτόχρονα, ανακοινώνει νέο ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο Στεγαστικών Δανείων σταθερό για τον πρώτο χρόνο 3,75% και σταθερό για δύο χρόνια 4,30%.

    Τα νέα επιτόκια της Τράπεζας που θα ισχύσουν από τις 24 Σεπτεμβρίου 2001 έχουν ως εξής:

    ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

    Τα επιτόκια του λογαριασμού καταθέσεων Νέο Ταμιευτήριο μειώνονται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώνονται, για το σταθερό επιτόκιο καταθέσεων και για ολόκληρο το ποσό της κατάθεσης, σε 3%.

    Τα επιτόκια των άλλων λογαριασμών καταθέσεων μειώνονται επίσης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώνονται, ανάλογα με το ύψος του ημερήσιου διαθεσίμου υπολοίπου, από 1,25% έως 2%.

    ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

    Το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων Επιχειρηματικής Πίστης μειώνεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από 7,75% σε 7,25%. Το επιτόκιο για δάνεια κατοικίας για το πρώτο έτος, μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα από 4,75% σε 3,75%.

    Το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο Στεγαστικής Πίστης μειώνεται κατά 0,65% και διαμορφώνεται σε 6,25%. Το επιτόκιο επαγγελματικής Στέγης μειώνεται από 7,1% σε 6,8%.

    Το επιτόκιο Ανοικτού Δανείου μειώνεται από 14% σε 13,6% και το επιτόκιο πιστωτικών καρτών από 17,5% σε 16,8%.

    [11] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ KLM

    Χάγη, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ολλανδίας KLM ειδοποίησε το Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ και το Ολλανδικό Συμβούλιο Αξιών (STE), σχετικά με την αυξημένη κίνηση που παρουσίασαν οι συναλλαγές στις put-options μετοχές της Εταιρίας, λίγο πριν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP ήδη, το STE ερευνά την υπόθεση και θα αποφασίσει αργότερα, εάν θα κληθεί να παρέμβει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

    Επισημαίνεται ότι λόγω της κατακόρυφης πτώσης των μετοχών της KLM μετά τα τραγικά γεγονότα στην Αμερική, το εμπόριο των put - options (πώληση σε προκαθορισμένο ύψος) απέφερε σημαντικά κέρδη σε καλά πληροφορημένους επενδυτές.

    Επιπλέον το ANP αναφέρει ότι οι γερμανικές αρχές είχαν πληροφορήσει το FBI, το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, αλλά και το Ολλανδικό STE για ύποπτες κινήσεις στις χρηματαγορές λίγο πριν τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου και ότι από ΜΜΕ σε ΗΠΑ και Ιταλία ο Μπιν Λάντεν παρουσιάζεται να έχει σχέση με τις κινήσεις αυτές.

    Σύμφωνα με τις υποθέσεις αυτές, τόσο ο Λάντεν, όσο και οι έμπιστοί του, ενεπλάκησαν σε κερδοσκοπικό παιχνίδι επιδιώκοντας μεγάλο και γρήγορο όφελος από την πτώση των τιμών συγκεκριμένων εταιριών (ασφαλιστικών, αεροπορικών) εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

    Οπως τονίζει το ANP οι κερδοσκόποι δανείστηκαν μετοχές και τις μεταπώλησαν σε τρίτους. Μετά τα συμβάντα στις ΗΠΑ οι μετοχές πολλών εταιριών έπεσαν. Αυτές τις μετοχές, οι κερδοσκόποι τις αγόρασαν στη μειωμένη πλέον τιμή τους, όταν δε τις επέστρεψαν στους αρχικούς κατόχους τους, εισέπραξαν και την υπέρ τους διαφορά, που είχε στο μεταξύ προκύψει.

    [12] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ - ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Μαίνονται σήμερα οι συγκρούσεις στο Βόρειο Αφγανιστάν ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που φέρουν την ονομασία Βόρεια Συμμαχία και τους Ταλιμπάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    Η Βόρεια Συμμαχία ζητάει εκδίκηση για την δολοφονία του ηγέτη της Μασούντ. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο στρατός του Ρασίντ Ντόστουμ, ηγέτη της μειονότητας των Ουζμπέκων προσπαθεί να καταλάβει την πόλη Μαζάρ ι Σαρίφ.

    [13] MHΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    O δήμος Θεσσαλονίκης γιορτάζει τη μέρα χωρίς αυτοκίνητο και στέλνει το μήνυμα της εναλλακτικής μετακίνησης σε όλους τους συμπολίτες μας, τόνισε στο μήνυμα του για την αυριανή πανευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης κατασκεύασε καινούργια πεζοδρόμια, προχώρησε σε αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων , ενίσχυσε τον ηλεκτροφωτισμό και τοποθέτησε επαρκή σηματοδότηση για να κάνει ασφαλές το περπάτημα, ενώ παραχώρησε περισσότερο χώρο στην παραλιακή ζώνη, στους αρχαιολογικούς περιπάτους και σταδιακά σε όλη την πόλη για το ποδήλατο.

    «Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού, το δικαίωμα των πολιτών στη μετακίνηση με όλα τα μέσα υπαγορεύει την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα από την πολιτεία όλα τα μεγάλα έργα συγκοινωνιακής υποδομής της πόλης μας, τα οποία θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής», τόνισε

    «Στη Θεσσαλονίκη της αναγέννησης, το δικαίωμα επιλογής του μεταφορικού μέσου είναι στοιχείο της ποιότητας της κοινωνίας μας και η διασφάλιση του δικαιώματος αυτού αποτελεί κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού μας, των έργων που ήδη υλοποιούμε σε όλη την πόλη, αλλά και αυτών που διεκδικούμε, χωρίς συμβιβασμούς στην πολιτεία», κατέληξε.

    [14] Ο ΧΑΒΕΛ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Πράγα, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς στην Πράγα υποστήριξε πλήρως την στάση της σερβικής κυβέρνησης σε θέματα όπως το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης και με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν και συζήτησαν την συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.

    "Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την συνεργασία με σκοπό να βρούμε οικονομικές λύσεις ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε τις παγκόσμιες επενδύσεις", είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρωθυπουργός.

    [15] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2004 - ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης υπογράφηκε, χτες βράδυ, μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ενός ακόμη Ολυμπιακού Δήμου της Αττικής. Όπως είναι γνωστό το Δήμο Αγίας Παρασκευής διασχίζει η Μαραθώνια διαδρομή.

    Σε σύντομες ομιλίες που απηύθυναν τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Χρήστος Κωστής Γενικός Διευθυντής Συντονισμού με τη Δημόσια Διοίκηση της ΑΘΗΝΑ 2004, κάλεσαν τους δημότες της περιοχής να συνδράμουν στην κοινή υπόθεση της προετοιμασίας της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία που έχουν οι Αγώνες για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Παρόντες κατά την τελετή ήσαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος του Δ.Σ. της ΑΘΗΝΑ 2004 Σπύρος Ζαννιάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Αργυρός, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Φορέων και Συλλόγων, Διευθυντές Σχολείων του Δήμου κ.α.

    Σύμφωνα με το Μνημόνιο, διατυπώνεται η επιθυμία του Δήμου να συμβάλει ουσιαστικά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 της Αθήνας, τους οποίους θεωρεί ότι αποτελούν μια μείζονα εθνική πρόκληση και ταυτόχρονα μια προσδοκία για ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, τα οφέλη της οποίας αναμένεται να είναι ευρύτερα των Αγώνων.

    Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία μεταξύ Δήμου και ΑΘΗΝΑ 2004 :

    - Σε προγράμματα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και ενδυνάμωσης της συλλογικής βούλησης των κατοίκων του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    - Στα προγράμματα επιλογής και κατάρτισης ανθρώπινων πόρων και ειδικότερα επιλογής, κατάρτισης και φιλοξενίας εθελοντών.

    - Σε θέματα μέριμνας και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.

    - Σε δράσεις αναβάθμισης και χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων, προπονητικών κέντρων, χώρων στο άμεσο περιβάλλον των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς και εγκαταστάσεων φιλοξενίας, τουρισμού και αναψυχής του Δήμου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    - Στην εφαρμογή προγραμμάτων αισθητικών παρεμβάσεων, αναπλάσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πεζοδρομήσεων, επεμβάσεων στον αστικό εξοπλισμό, εξυγίανσης του δημόσιου χώρου, οπτικής απορρύπανσης, και γενικότερα βελτίωσης της εικόνας της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κ.α.

    - Σε δράσεις τις οποίες είναι αναγκαίο να αναπτύξει ο Δήμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως καθαριότητα, αστικό περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων, ειδική σήμανση της πόλης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Δήμου.

    [16] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

    Χάγη, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (BVD) και η Εθνική Υπηρεσία καταπολέμησης του Εγκλήματος (CRI) της Ολλανδίας διενεργούν έρευνα για να ανακαλύψουν, εάν το οικονομικό δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει παραρτήματα στη χώρα.

    Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "De Volkskrant" κατά το παρελθόν υπήρξαν αναφορές ότι ο Μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του Αλ Καϊντα, είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δράση στην Ολλανδία και ειδικότερα στο Αμστερνταμ.

    Αλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για εξάπλωση των δραστηριοτήτων του Μπιν Λάντεν και στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα μάλιστα με τον Αμερικανό συγγραφέα Y. Bodansky, ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, η πόλη του Αμστερνταμ αποτέλεσε ένα από τα κέντρα, όπου ανέπτυξε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ο Μπιν Λάντεν, ειδικά στους τομείς της ναυπηγικής και των θαλάσσιων μεταφορών.

    Ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα η Εισαγγελία του Αμστερνταμ ενημέρωσε τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η Ολλανδία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο οικονομικό δίκτυο του Μπιν Λάντεν. Η μόνη υπόθεση για την οποία διενεργείται έρευνα αφορά την πιθανή σχέση του Μπιν Λάντεν με το εμπόριο μετοχών της αεροπορικής εταιρίας KLM.

    [17] ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ισως με τον σημερινό αγιασμό στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού τα πράγματα να αλλάξουν και ο κ. Ζούρος να έχει στο εξής όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Ετσι μετά από τον τραυματισμό του Δορκοφίκης και την μετατραυματική κατάσταση του Τόμιτς ανησύχησε την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο τραυματισμός του Πάτρικ Φέμερλιγκ.

    Το σίγουρο είναι ότι τόσο ο Φέμερλιγκ, όσο και ο Τόμιτς δεν θα αγωνιστούν στο αυριανό παιχνίδι του Κυπέλλου Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα μεγάλους πονοκεφάλους για τον Ηλία Ζούρο αποτελούν οι Αλφόνσο Φορντ και Τζέιμς Φόρεστ που ταλαιπωρούνται από ίωση.

    [18] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ IQNET

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται στην Αθήνα η 7η γενική συνέλευση του IQNet. Το IQNet (International Quality Network - Διεθνές Δίκτυο Φορέων Πιστοποίησης) δημιουργήθηκε το 1990 ως EQNet από φορείς οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο την επίτευξη της αμοιβαίας αναγνώρισης των χορηγούμενων, από τα μέλη του, πιστοποιητικών συμμόρφωσης συστημάτων ποιότητας.

    Επίσημο μέλος του IQNet στην Ελλάδα είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), διοργανώνει ειδική εκδήλωση, το IQNet Forum, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση, την οποία θα χαιρετίσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης έχει στόχο την ενημέρωση των πιστοποιημένων, από τον ΕΛΟΤ, επιχειρήσεων όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της πιστοποίησης.

    [19] ΛΙΜΠΡΕΧΤ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα Τζόζεφ Λίμπρεχτ αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε δράση του τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Αλβανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

    Ο κ. Λίμπρεχτ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για βάσεις της οργάνωσης του Λάντεν στην Αλβανία σύμφωνα με τους αξιωματούχους της χώρας.

    Ο Αμερικανός πρέσβης, αναφερόμενος σε άρθρο της Washington Times που υποστηρίζει ότι οπαδοί του Λάντεν δρουν στην Αλβανία τόνισε ότι στο άρθρο αναμειγνύονται εικασίες και γεγονότα που ίσως αληθεύουν σχετικά με την κατάσταση στη χώρα την δεκαετία του 90.

    Ο κ. Λίμπρεχτ είπε ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να συγχέουν την τρομοκρατία με την πολιτική και τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν διευκολύνουν την συνεργασία ΗΠΑ και Αλβανίας για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας και πρόσθεσε ότι το αμερικανικό προξενείο λειτουργεί κανονικά στα Τίρανα.

    Ο.Κ.

    [20] ΠΓΔΜ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ"

    Σκόπια, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Τροπολογία για την αλλαγή του προοιμίου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στο οποίο γίνεται λόγος για κράτος του "Μακεδονικού λαού" ψήφισε η Βουλή της χώρας.

    Η συμφωνία ειρήνης της Οχρίδας για τον τερματισμό των συγκρούσεων, περιλαμβάνει πρόβλεψη αλλαγής του συγκεκριμένου προοιμίου έτσι ώστε να μην αναφέρεται ο όρος "μακεδονικός λαός".

    Σε ψηφοφορία που έγινε για το προσχέδιο της τροπολογίας - δεν αποτελεί οριστική αλλαγή - τάχθηκαν 62 βουλευτές υπέρ και 39 κατά, ενώ αμέσως μετά τα κόμματα VMRO-DPMNE και το νέο VMRO διαμαρτυρήθηκαν, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζουν την ψηφοφορία και ζητώντας την επανάληψή της.

    Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες της Βουλής και να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση για την τροπολογία στο άρθρο 5 του συντάγματος. Συνολικά κατατίθενται 15 σχέδια τροπολογιών που θα πρέπει σήμερα να ψηφιστούν.

    Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας προβλέπεται δημόσια συζήτηση, στην οποία θα λάβουν μέρος δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και εκπρόσωποι των πολιτών και στη συνέχεια ψηφοφορία για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών, για την οποία απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ - ΧΑΒΕΛ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

    Πράγα, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζις καταδίκασαν την τρομοκρατία και όλες τις μορφές της κατά την διάρκεια συνάντησής τους στην Πράγα.

    Ο κ. Τζίντζις έκανε επίσης έκκληση για καταδίκη κάθε πολιτικής που οδηγεί στην τρομοκρατία.

    "Νομίζω ότι είναι καιρός να πούμε ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι θύμα της τρομοκρατίας και ότι ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να προσπαθήσει για την καταπολέμησή της" είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι όσοι είναι σήμερα τρομοκράτες είχαν στο παρελθόν την υποστήριξη δημοκρατικών κρατών.

    Οι δυο άντρες συζήτησαν ακόμη την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια καθώς ο πρόεδρος της Τσεχίας ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για τις αλλαγές που έχουν συντελεσθεί στην Γιουγκοσλαβία από την εποχή της πτώσης του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς. Ο κ. Χάβελ χαρακτήρισε καλές για την χώρα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί.

    Η κατάσταση στο Κόσοβο αποτέλεσε ένα ακόμη θέμα των συνομιλιών των δυο αντρών.

    [22] ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις που οργάνωσαν μουσουλμανικά κόμματα του Πακιστάν που υποστηρίζουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press.

    Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των Αμερικανών σε πόλεις του Πακιστάν όπως το Ισλαμαμπάντ, τη Λαχώρη, την Κέτα και την Πεσαβάρ.

    Φύλακας ενός εργοστασίου πυροβόλησε και σκότωσε ένα άτομο καθώς επιχείρησε να «αμυνθεί» στη θέα διαδηλωτών που επιχειρούσαν να στήσουν οδόφραγμα στο βιομηχανικό προάστιο του Καράτσι, Μαουριπούρ. Στην ίδια περιοχή καταστηματάρχης ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου γιατί δεν συμμετείχε στη διαδήλωση. Και στη Μπανάρας Τσοκ, μία φτωχική συνοικία της πόλης, πέντε αστυνομικοί πετροβολήθηκαν από το πλήθος.

    Η αστυνομία στο Ισλαμαμπάντ αντιμετώπισε με δακρυγόνα και σιδερένια γκλομπ τους χιλιάδες διαδηλωτές και έγιναν επεισόδια περιορισμένης έκτασης, στα οποία ένα άτομα σκοτώθηκε και συνελήφθησαν 70.

    Την Παρασκευή, ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν έπειτα από τη λειτουργία στα τζαμιά της χώρας.

    [23] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Σενάρια πολέμου "βυθίζουν" τις ευρωπαϊκές αγορές και επηρεάζουν άμεσα τη Σοφοκλέους. Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,31% και διαμορφώθηκε στις 2.105,56 μονάδες.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διέσπασε καθοδικά το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, ενώ κατάφερε να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, καθώς τα τελευταία λεπτά πριν τη λήξη, υπήρξαν ενδείξεις ανοδικής αντίδρασης, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Η τεχνική κίνηση καταγράφεται σε μετοχές όπως Cosmote, Intracom, Εθνική, Βιοχάλκο και Alpha.

    Ο φόβος φαίνεται να κατευθύνει τις αγορές και η αβεβαιότητα εκτιμάται ότι θα κλυδωνίζει αρκετό καιρό την αγορά, κρατώντας μακριά την πλειονότητα των επενδυτών. Την ίδια ώρα οι μετοχές βρίσκονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά οι ρευστοποιήσεις δεν έχουν εκτονωθεί ακόμη.

    Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών αγορών και της Wall Street σε συνδυασμό με την λήξη των συμβολαίων στα Παράγωγα ενισχύσαν τις ρευστοποιήσεις σε όλους τους κλάδους.

    Η προσφορά τίτλων σε όλους τους κλάδους ήταν μεγάλη και δεν μπόρεσε να αντιμετωπισθεί από τη ζήτηση για κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κυρίως ΟΤΕ και Cosmote, ενώ οι πιέσεις ήταν πολύ ισχυρότερες στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

    Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περίπου στις 2:30 το μεσημέρι έγινε μια προσπάθεια ανάσχεσης της έντονα πτωτικής τάσης, υποβοηθούμενη και από ορισμένους θεσμικούς, οι οποίοι έχουν προς το παρόν αναστείλει τις ρευστοποιήσεις θέσεών τους.

    Οι δύσκολες μέρες για την αγορά ενδεχομένως να μην έχουν τελειώσει και είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν και νέα χαμηλότερα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη διότι η πτωτική τάση στις μεγάλες διεθνείς αγορές αναμένεται ότι θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα.

    Στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών κατάφερε να «ξεφύγει» από την πτωτική πορεία που ακολούθησαν οι επιμέρους δείκτες, καθώς κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,14%. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 227,2 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που τέθηκαν σε διαπραγμάτευση 48 κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 302 πτωτικών. Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές 28 μετοχών.

    Η μετοχή της ΕΥΑΘ που σήμερα έκανε το «ντεμπούτο» της στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ έκλεισε με πτώση -6,09%. Στους δείκτες FTSE ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1,07%, έναντι απωλειών 3,37% για τον FTSE ASE MID 40 και 2,92% για τον FTSE ASE SMALLCAP 80 της μικρής.

    Ε.Σ.

    [24] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΕ Β&Ν ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Σικάγο, 21 Σεπτεμβρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Το ΣΑΕ Β&Ν Αμερικής σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Αμερικανικό λαό, έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό για τη συγκέντρωση χρημάτων, που θα προσφερθούν στις

    οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τα χρήματα, που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στις αρμόδιες αρχές συνοδευόμενα από τη λίστα δωρητών.

    Το ΣΑΕ Β&Ν Αμερικής καλεί όλες τις Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, καθώς και τους ιδιώτες να προβούν σε δωρεές, οι οποίες απαλλάσσονται φόρου.

    Οι καταθέσεις μπορούν να γίνονται σε όλα τα υποκαταστήματα της Atlantic Bank στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Ο αριθμός λογαριασμού είναι: SAE ASSISTANCE FUND, αρ: 59004581

    Το ΣΑΕ καλεί όσους Ελληνοαμερικανούς έχουν πληροφορίες για άτομα που εργάζονταν ή επισκέπτονταν την ημέρα εκείνη τα μέρη που χτυπήθηκαν, να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: (312)357-0027, ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του στη διεύθυνση: www.saeamerica.org/terrorattack.

    Δ.Ρ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 21 September 2001 - 18:16:03 UTC