Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
  • [02] ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [03] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [04] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΡΟΓΚ ΚΑΙ ΟΣΒΑΛΝΤ
  • [05] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [06] ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΤΟΝ ΙΒΙΤΣ
  • [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΟ 2008
  • [09] ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [11] Η ΕΛΒΕΤΙΑ "ΠΑΓΩΝΕΙ" ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ
  • [12] "CUMHURIYET": "ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΦΙΛΙΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ"
  • [13] ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2001 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
  • [14] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΖΑΚ ΡΟΓΚ
  • [15] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [16] ΔΥΟ ΝΙΚΕΣ ΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΡΑΓΙΕΒΟ
  • [17] ΕΠΑΝΕΝΤΑΧΘΗΚΕ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΗΝ INTERPOL
  • [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ
  • [19] ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΓΩΣΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [20] ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΜΟΙΒΗΣ
  • [21] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [22] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΕΚΦΕΥΓΟΥΝ ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΖΩΗ
  • [24] ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

  • [01] ΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    Τασκένδη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (14:26 UTC+2)

    Το υπουργείο Αμυνας του Ουζμπεκιστάν αλλά και η αμερικανική πρεσβεία στη Τασκένδη διέψευσαν πληροφορίες για προσγείωση αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών σε αεροδρόμια της ασιατικής αυτής χώρας.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ στις 19 Σεπτεμβρίου, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι στη Τασκένδη δεν εξετάζεται το θέμα της παραχώρησης του εδάφους και του εναέριου χώρου της χώρας στις αμερικανικές δυνάμεις.

    Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν πάντως, επικαλούμενα αξιόπιστες πηγές τους, ότι το Σαββατοκύριακο στο Ουζμπεκιστάν προσγειώθηκαν τρία αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία ξεφόρτωσαν πολεμοφόδια, ενώ στη χώρα έφτασαν και 200 Αμερικανοί στρατιώτες.

    Ε.Π.

    [02] ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (14:10 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομπαϊντουλάχ, ανακοίνωσε σήμερα από την Καμπούλ ότι εν αναμονή της αμερικανικής επίθεσης σε ολόκληρο το Αφγανιστάν έχει γίνει γενική επιστράτευση, με αποτέλεσμα στις ένοπλες δυνάμεις να έχουν ενταχθεί 300.000 νέοι άνδρες.

    Κατά την επιστράτευσή τους οι νέοι μαχητές υπέγραψαν έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι κατατάγονται εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις για να συμβάλλουν στον "ιερό πόλεμο" κατά της αμερικανικής εισβολής.

    Την γενική επιστράτευση επιβεβαίωσε και ο πρέσβης των Ταλιμπάν στο Ισλαμαμπάντ, Μουλάς Αμπν ελ Σαλάμ Ζάεφ, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι η επιστράτευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ετοιμασιών του Αφγανιστάν για πόλεμο. Ο Ζάεφ συμπλήρωσε ότι οι 300.000 άνδρες είναι καλά εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι και ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί σε θέσεις στο κεντρικό Αφγανιστάν και κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν.

    Ο πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν επιβεβαίωσε ότι η ηγεσία της Καμπούλ δεν έχει εντοπίσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, προκειμένου να του διαβιβάσει το μήνυμα του Συμβουλίου των Κληρικών να εγκαταλείψει, αν ο ίδιος το επιθυμεί, το Αφγανιστάν.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, πριν από την γενική επιστράτευση το Αφγανιστάν διέθετε περίπου 100.000 στρατιώτες.

    Ε.Π.

    [03] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (14:10 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, αφού οι συνέπειες της κρίσης στις ΗΠΑ θα εξαντληθούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για την ευρωπαϊκή οικονομία, διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα συμπεράσματα του άτυπου συμβουλίου του ECOFIN στη Λιέγη, ο κ.Παπαντωνίου δήλωσε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρά, οπότε το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις προοπτικές της.

    Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι βραχυπρόθεσμα η κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο στην παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία, όσο και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή.

    "Οι περισσότερες χώρες αναμένεται να σημειώσουν μικρή κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης βραχυχρόνια, σε σχέση με προβλέψεις πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου. Είναι άλλωστε φανερό αυτό, από τη γενική συστολή που παρατηρήθηκε στην καταναλωτική ζήτηση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, κατά τις ημέρες που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση", υπογράμμισε ο κ.Παπαντωνίου.

    Πάντως, όπως τόνισε, "ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, τα θεμελιώδη στοιχεία της παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρά, μετά τη δημοσιονομική εξυγίανση που επιτεύχθη τα προηγούμενα χρόνια και τα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής που έχουν ληφθεί, με αποτέλεσμα η κρίση στις ΗΠΑ να μην επηρεάζει μεσοπρόθεσμα τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας".

    "Συνέπεια αυτών των εκτιμήσεων είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης των ρυθμίσεων, των αρχών και διαδικασιών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η δημοσιονομική σταθερότητα ήταν και παραμένει το θεμέλιο της οικονομικής μας πολιτικής", κατέληξε ο κ.Παπαντωνίου.

    [04] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΡΟΓΚ ΚΑΙ ΟΣΒΑΛΝΤ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (11:11 UTC+2)

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής επίσκεψης, στην Αθήνα, της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ. Ο Ζακ Ρογκ και ο Ντένις Οσβαλντ, θα ενημερωθούν για τα χρονοδιαγράμματα και την εξέλιξη των έργων και θα συζητήσουν εκ νέου τη λήψη περισσότερων μέτρων ασφάλειας.

    Στο μεταξύ, δύο ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο νέος πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ, ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν θα σηκώσει μόνη της το βάρος και το κόστος των αυξημένων μέτρων ασφάλειας, τα οποία πρέπει να ληφθούν ενόψει ολυμπιακών αγώνων μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Ν.Υ. Ειδικότερα, ο κ. Οσβαλντ έκανε λόγο και για διεθνή χρηματοδότηση, δίνοντας έτσι το στίγμα των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη της ΔΟΕ και των στελεχών της, στη χώρα μας.

    [05] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Αγκυρα, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Αρχισε στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας η συζήτηση για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αναμένονται να εφαρμοστούν στη χώρα με σκοπό την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι συνταγματικές αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν στις αρχές του Οκτώβρη αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στη βουλή και εγκριθεί η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Συνταγματικής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία προωθούνται οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ αισιοδοξεί να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων πριν από τον Νοέμβριο όταν η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτύχει η Τουρκία για την ένταξή της.

    Το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων αποδέχθηκαν και τα έξι κόμματα της βουλής αλλά και ο τουρκικός λαός ο οποίος συμφωνεί και με την πλήρη τροποποίηση του Συντάγματος.

    Οι συνταγματικές τροποποιήσεις αφορούν στην άρση της θανατικής ποινής που ίσχυε στην Τουρκία. Η θανατική ποινή θα επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις πολέμου και εγκλημάτων στο όνομα της τρομοκρατίας.

    Επιτρέπουν επίσης την χρήση των λεγόμενων απαγορευμένων γλωσσών και την μετάδοση από τα ΜΜΕ της χώρας και σε άλλες γλώσσες όπως την κουρδική πέρα από την τουρκική.

    Ακόμη ενθαρρύνουν την προσχώρηση απλών πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

    Σημειώνεται ότι το Σύνταγμα της Τουρκίας το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως καταπιεστικό και περιοριστικό αποτελεί την κληρονομιά του κράτους ύστερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στην Τουρκία.

    [06] ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΤΟΝ ΙΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Η καλή εμφάνιση του Αρη με τον ΠΑΟΚ λίγες ώρες μετά το 1-1 κάθε άλλο παρά την ηρεμία επέφερε στον κίτρινο σύλλογο. Ετσι η διοίκηση της ΠΑΕ με εξώδικο που έστειλε, ζητά σε απολογία τον Ιλια Ιβιτς για να δικαιολογήσει την απόφασή του να φύγει το Σάββατο και μέχρι την Κυριακή να βρίσκεται στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη.

    Αυτό που προβληματίζει όλους είναι γιατί κάνει κάτι τέτοιο η διοίκηση της ΠΑΕ Αρης την στιγμή που ο παίκτης ήταν τραυματίες και δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή. Η κίνηση αυτή δεν άρεσε καθόλου τον Ιλια Ιβιτς που πραγματικά έπεσε από τα σύννεφα. "Την Κυριακή είχα ρεπό, αφού είμαι τραυματίας και δεν μπορούσα να παίξω στην Τούμπα. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήγα στην Αθήνα", δήλωσε ο Ιλια Ιβιτς.

    [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Μαδρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη σύλληψη του Ασιέρ Τσαπαρτέγκι, ηγετικού στελέχους της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ στη Γαλλία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν ακόμη μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, ενώ άλλα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν.

    Ο Τσαπαρτέγκι και οι συνεργάτες του σχεδίαζαν την κλοπή ποσότητας εκρηκτικών για να πραγματοποιήσουν νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ισπανία.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΟ 2008

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο υποβολής από την ΕΠΟ και ΠΟ Τουρκίας κοινής υποψηφιότητας για τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008, αποτέλεσε το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση και τον Α' αντιπρόεδρο και πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Αθανάσιο Κανελόπουλο. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε θετική την πιθανότητα υποβολής κοινής υποψηφιότητας με την ΠΟ Τουρκίας και εξήρε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε εως τώρα η ΕΠΟ αυτό το θέμα. Ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε πως εντός των ημερών θα αποστείλει στην ΕΠΟ και εγγράφως τις απόψεις του.

    Εντός των προσεχών ημερών η ΕΠΟ θα επιδιώξει συνάντηση και με τον υπουργό εξωτερικών Γεώργιο Παπανδρέου, ενώ την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση αντιπροσωπείας της με την αντίστοιχη του συνασπισμού, στα γραφεία της ομοσπονδίας.

    [09] ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Αλλαγή σκυτάλης από σήμερα στα βουλευτικά έδρανα μεταξύ τεσσάρων βουλευτών, δύο από ΠΑΣΟΚ και δύο από ΝΔ. Μετά από ενστάσεις που είχαν κάνει στο εκλογοδικείο και δικαιώθηκαν ορκίστηκαν απόψε οι βουλευτές:

    Γιάννης Καψής (ΠΑΣΟΚ, Β Πειραιά), Πέτρος Μπαντούβαλος (ΝΔ Α΄ Πειραιά), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ Υπόλοιπο Αττικής) και Ηλίας Βλαχόπουλος (ΠΑΣΟΚ Κοζάνη).

    Από τις αντίστοιχες έδρες φεύγουν: Βασίλης Μπαρμπαγιάννης (ΝΔ), Σταύρος Σουμάκης (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Φωτιάδης (ΠΑΣΟΚ) και Βασίλειος Βύζας (ΝΔ).

    [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αγκυρα, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πακιστανό ομόλογό του Αμπντούλ Σατάρ ενθάρυνε τις προσπάθειες του Ισλαμαμπάντ για την παροχή βοήθειας στις Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αξιωματούχος της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του ο κ. Τζεμ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την στάση που κράτησε το Πακιστάν το οποίο καταδίκασε τα τρομοκρατικά γεγονότα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις ΗΠΑ.

    "Ο κ. Τζεμ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία συμπαρίσταται στο Πακιστάν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα" είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

    Η Τουρκία αποτελεί την μοναδική μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που έχει φιλικούς δεσμούς με το Πακιστάν.

    Το Πακιστάν εξέφρασε την υποστήριξή του στα ενδεχόμενα στρατιωτικά αντίποινα των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν όπου πιθανότατα κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [11] Η ΕΛΒΕΤΙΑ "ΠΑΓΩΝΕΙ" ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βέρνη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι "πάγωσε" τους τραπεζικούς λογαριασμούς τεσσάρων αξιωματούχων της πρώην κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προληπτικά μέτρα, ενώ αναμένονται νέες εντολές από το Βελιγράδι.

    Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελικής αρχής Φόλκο Γκάλι δήλωσε ότι πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς σε δύο τράπεζες στη Ζυρίχη και στο Τεσίν, αλλά δεν αποκάλυψε τα χρηματικά ποσά, ούτε τα ονόματα των κατόχων των τραπεζικών λογαριασμών.

    Το ελβετικό εβδομαδιαίο περιοδικό "Hebdo" δημοσίευσε ότι στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας για υπόθεση διαφθοράς βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η σύζυγός του Μίρα Μάρκοβιτς, ην κόρη του Μάρια και ο γιος του Μάρκο.

    Η νέα κυβέρνηση των μεταρρυθμιστών στο Βελιγράδι ζήτησε τον Αύγουστο τη συνδρομή των ελβετικών αρχών στις έρευνες που διεξάγει σε βάρος αξιωματούχων της πρώην κυβέρνησης που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας.

    Οι ελβετικές δικαστικές αρχές θα ζητήσουν από τους συναδέλφους τους στη Γιουγκοσλαβία να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες για τους τέσσερις υπόπτους και για το αν συνδέονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία με πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γιουγκοσλαβία.

    [12] "CUMHURIYET": "ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΦΙΛΙΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ"

    Αγκυρα, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Σε δημοσίευμα με τίτλο "Το δρομολόγιο φιλίας έμεινε στη μέση" η τουρκική εφημερίδα "Cumhuriyet" αναφέρει ότι το επιβατικό πλοίο "Καραντενίζ" που υπάγεται στον Τουρκικό Οργανισμό Ναυτιλίας, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το δρομολόγιό του επειδή δεν επετράπη να αποβιστούν στο λιμάνι του Πειραιά επιβάτες άνευ θεώρησης και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.

    Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το πλοίο είχε αποπλεύσει στις 15 Σεπτεμβρίου με 108 επιβάτες από την Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Τουρκικού Οργανισμού Ναυτιλίας κ. Αρικάν το πλοίο, αφού πέρασε από τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, έφθασε στις 19 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αρχικά το άφησαν να περιμένει με την αιτιολογία ότι έχει ελλιπή έγγραφα.

    "Οταν έγινε αντιληπτό ότι στα έγγραφα δεν υπήρχε καμιά έλλειψη, οι Ελληνες αρμόδιοι δεν επέτρεψαν στους 97 επιβάτες που δεν είχαν θεώρηση να βγουν από το πλοίο", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Ο κ. Αρικάν δήλωσε ότι έμαθαν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με την ίδια συμπεριφορά και στη Μύκονο και επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη. "Βάσει της συνθήκης του Λονδίνου του 1965, δεν ζητείται θεώρηση από τους ταξιδιώτες στις περιπτώσεις που η παραμονή δεν ξεπερνά τις 72 ώρες. Αυτό που έγινε ήταν δουλειά ορισμένων επιτήδειων", πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης ότι στους επιβάτες θα επιστραφεί το 50% της τιμής του εισιτηρίου που είχαν πληρώσει.

    Εξάλλου, ο κυβερνήτης του πλοίου Ατίλα Γκιουνσούρ δήλωσε ότι, όταν δεν μπόρεσε να πείσει τους αρμόδιους του λιμένος Πειραιώς, ήρθε σε επαφή με το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αποτέλεσμα και πρόσθεσε: "Αν και είπα να μην μας ασκηθεί συμπεριφορά προσφύγων, ο δεύτερος έλεγχος διαβατηρίων έγινε από ενόπλους αρμοδίους. Ηταν μία συμπεριφορά υποτιμητική", είπε.

    Η συγγραφέας - δημοσιογράφος Ντουϊγκού Ασένα που έτυχε να ταξιδεύει με το ίδιο πλοίο σε άρθρο της με τίτλο "Εντάξει για τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, όχι όμως για τον Πειραιά και για τη Μύκονο" γράφει ότι το πλοίο "Καραντενίζ" ξεκίνησε με 105 επιβάτες για τα ελληνικά νησιά και όλα ήταν υπέροχα.

    "Το πλοίο μας έφθασε στις 8 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Περιμέναμε με τις κάρτες στα χέρια, αλλά περνούσαν οι ώρες και δεν μπορούσαμε να βγούμε. Κατά το μεσημέρι ο κυβερνήτης μας δήλωσε ότι οι Ελληνες δεν θα επιτρέψουν να αποβιβαστούν οι ταξιδιώτες που δεν είχαν θεώρηση. Εκείνη τη στιγμή έμαθα ότι 96 επιβάτες δεν είχαν θεώρηση. Δεν πίστευα σ΄ αυτό που άκουσα. Από πότε οι Τούρκοι κάνουν είσοδο σε μία ευρωπαϊκή χώρα χωρίς θεώρηση; Τότε ο κυβερνήτης μου εξήγησε ότι αυτό γίνεται επί 3 χρόνια, διότι όταν δεν τίθεται θέμα διανυκτέρευσης, δεν απαιτείται θεώρηση", αναφέρεται στο άρθρο.

    "Στο μεταξύ οι επιβάτες έλεγαν ότι μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ ήρθαν σε επαφή επανειλημμένα με τον Τουρκικό Οργανισμό Ναυτιλίας και εκείνοι τους διαβεβαίωσαν πως ισχύει αυτό που αναφέρεται στις αγγελίες περί εισόδου άνευ θεώρησης.

    Ο κυβερνήτης Γκιουνσούρ τηλεφώνησε στο Προξενείο, αλλά, όχι μόνο δεν είχαν την ευγένεια να στείλουν κάποιον, αλλά ακόμη και ο Πρόξενος δεν εμφανίστηκε στο τηλέφωνο. Αυτός που απάντησε ήταν κάποιος από το προσωπικό που ονομάζεται Οσμάν Καρά, ο οποίος είπε ότι θα έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές.

    Μετά από κάποια ώρα φθάνει η είδηση ότι έγινε κάποια επαφή με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας και ότι σύμφωνα με κάποια νέα οδηγία δεν θα γίνουν δεκτοί στα ελληνικά λιμάνια επιβάτες χωρίς θεώρηση.

    Στο μεταξύ 2 τελωνειακοί μπήκαν στο πλοίο και έλεγξαν τα διαβατήρια των επιβατών που δεν είχαν θεώρηση. Το πλοίο μας πλέον απέκτησε την εικόνα πλοίου προσφύγων. Ηταν σαν επρόκειτο για παράνομους επιβάτες άνευ θεώρησης που ήρθαν στην πόρτα της Αθήνας και ζητούσαν πολιτικό άσυλο. Ομως επρόκειτο για ταξιδιωτικό πλοίο και μάλιστα ενός ολόκληρου οργανισμού, που δεν ζήτησε θεώρηση από τους επιβάτες.

    Συνεχίστηκαν οι επαφές και η ώρα προχωρούσε. Στις 8 το βράδυ ξαναμπήκε στο πλοίο η αστυνομία του τελωνείου και ξαναβάζοντας τον κόσμο στη σειρά, έκανε έλεγχο διαβατηρίων. Τότε ρώτησα τον Ελληνα αστυνομικό: "Γιατί κάνετε αυτό τον έλεγχο; Δεν έχει βγει από το πλοίο κανείς" και εκείνος απάντησε ότι πρόκειται για εντολή.

    Στο μεταξύ η ελληνική εταιρία, σαν να μην ήταν οι ίδιοι επιβάτες που πέρασαν νωρίτερα από δύο ελληνικά λιμάνια, φώναζε ότι πρόκειται για επιβάτες άνευ θεώρησης. Οι 105 επιβάτες που χάλασαν οι διακοπές τους λόγω της έλλειψης προνοητικότητας των τουρκικών αρχών και της επιτηδειότητας των Ελλήνων τελωνειακών, αποκλείστηκαν όλη την ημέρα και τη νύχτα μέσα στο πλοίο. Στις 12 τα μεσάνυχτα, το πλοίο άρχισε να απομακρύνεται από το λιμάνι του Πειραιά και δυστυχώς τότε μάθαμε ότι δεν θα μπορέσουμε να πάμε ούτε στη Μύκονο.

    Ο Τουρκικός Οργανισμός Ναυτιλίας έκανε λάθος που δεν επέβαλε θεώρηση μη σκεπτόμενος αυτή την πιθανότητα (ζητείται θεώρηση και για την Ισπανία και για την Ιταλία και δεν υπάρχει καμιά λογική στο να μη ζητηθεί θεώρηση, επειδή επικρατεί κάποια ύφεση με την Ελλάδα). Ομως κατάλαβε έγκαιρα το λάθος του και για να κατευνάσει τον κόσμο δήλωσε ότι θα επιστρέψει στους ταξιδιώτες το 50% της τιμής του εισιτηρίου".

    Η κ. Ασένα καταλήγοντας γράφει: "Το ταξίδι αυτό το συνιστώ σε όλους σας. Πράγματι, οι πρώτες 4 μέρες ήταν υπέροχες. Στο εξής θα εξασφαλίζεται πλέον πρώτα θεώρηση. Προέκυψε κάποιο μάθημα από αυτή την κατάσταση".

    [13] ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2001 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Τον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2001 που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, σε συνέντευξη τύπου.

    Οπως προκύπτει από το περιεχόμενό του, σημειώνεται αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και ταυτόχρονη επιβάρυνση της αναλογίας ανάμεσα σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, ενώ σημαντικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων.

    Σύμφωνα με τον κ.Γιαννίτση, παρατηρείται αύξηση των κοινωνικών δαπανών για το 2001, της τάξης του 10,2%, που υπερκαλύπτει την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στον κοινωνικό προϋπολογισμό αποτελούν μόνο τμήμα του συνόλου των κοινωνικών δαπανών της κυβέρνησης. "Οι κοινωνικές δαπάνες προς το ΑΕΠ είναι σήμερα 2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ότι ήταν το 1993" τόνισε και διευκρίνισε ότι η διαφορά αφορά πραγματικούς όρους και όχι ονομαστικούς σε σχέση με τον πληθωρισμό.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις αυξήθηκαν στο 9,8% κατά το 2001, ενώ οι δαπάνες για την υγεία και πρόνοια αυξήθηκαν επίσης κατά 9,5%. Συμπλήρωσε δε ότι εάν συγκρίνει κανείς τις δαπάνες του 2001 με αυτές του 1993 υπάρχει αύξηση της τάξης του 141%. Πρόσθεσε ότι και στις παροχές ασθένειας υπήρξε αύξηση της τάξης του 142%, ενώ στις παροχές πρόνοιας του 278%, τη στιγμή που αθροιστικά ο πληθωρισμός για την ίδια περίοδο ήταν στο 61,5%.

    Παρ' όλα αυτά ο κ.Γιαννίτσης επεσήμανε τη συνεχή επιδείνωση και μέσα στο 2001 στη σχέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Πιο συγκεκριμένα, το 1990 η σχέση αυτή ήταν 2,5 εργαζόμενοι ασφαλισμένοι προς έναν συνταξιούχο, ενώ το 2001 έχει πέσει στο 1,7 γεγονός που οφείλεται όπως είπε στο "συνολικό ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας".

    Ο κ.Γιαννίτσης υποστήριξε ότι είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που αυξήσαμε σε τέτοια έκταση τις κοινωνικές δαπάνες.

    Από τη πλευρά του ο υφυπουργός, Νίκος Φαρμάκης, διαβεβαίωσε ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθούν από κανενα ασφαλιστικό οργανισμό, είτε υπάρχουν οφειλές είτε ελλείμματα.

    Ε.Ρ.

    [14] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΖΑΚ ΡΟΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Τις εργασίες των έργων θα δει αύριο ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Είναι ουσιαστικά η πρώτη του επίσκεψη στην χώρα μας μετά από την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΔΟΕ. Το μόνο μελανό της υπόθεσης είναι ότι η επίσκεψή του επισκιάζεται από το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ. Μαζί του θα είναι και ο νέος πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για το 2004 Ντένις Οσβαλντ, ο οποίος πριν λίγες μέρες έκανε δυσμενέστατες δηλώσεις για την Ελλάδα και την πορεία των έργων.

    Την Τετάρτη το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί με τον Ζακ Ρογκ στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της προέδρου του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου με την οποία όλοι μαζί θα εξετάσουν τα Ολυμπιακά έργα και γενικότερα την Ολυμπιακή προετοιμασία. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, αυτά που τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδα θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την ασφάλεια των Αγώνων.

    [15] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Την 3η ήττα της γνώρισε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ γυναικών στο πλαίσιο του Α΄ ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αυτή την φορά έχασε με 3-0 σετ από τη Ρουμανία με 3-0 σετ, ενώ στα δύο προηγούμενα παιχνίδια έχασε από την Βουλγαρία και Ρωσία. Τα σετ: 26-24, 25-15, 29-27.

    [16] ΔΥΟ ΝΙΚΕΣ ΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΡΑΓΙΕΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Δύο νίκες ήταν πέτυχαν σήμερα οι Ελληνες πρωταθλητές μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων που διεξάγεται στο Σεράγιεβο. Συγκεκριμένα στα 51κ. ο Θόδωρος Κοντοζίδης νίκησε τον Εσθονό Ζάιτσεφ με διακοπή από το διαιτητή και ο Νίκος Οικονομόπουλος στα 63,5 κιλά επικράτησε επί του Λετονού Ρίμασχα, με αποβολή του τελευταίου στον τρίτο γύρο.

    Αύριο στα +91κ. ο Κώστας Παπαποστόλου θα αντιμετωπίσει τον Φινλανδό Ελένιους, ενώ την Τετάρτη ο Θόδωρος Κοντοζίδης θα αγωνισθεί με τον Ούγγρο Μπέτακ Σλοτ και ο Νίκος Οικονομόπουλος με τον αθλητή της Ουκρανίας Ντμίτρο Μικουλίν.

    [17] ΕΠΑΝΕΝΤΑΧΘΗΚΕ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΗΝ INTERPOL

    Βουδαπέστη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Δεκτό έγινε σήμερα το αίτημα της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για επανένταξη της χώρας στην Interpol, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του οργανισμού στη Βουδαπέστη. Ενενήντα έξι αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ της επανένταξης της Γιουγκοσλαβίας στην Interpol ύστερα από τα οχτώ χρόνια απουσίας της, πέντε αντιπρόσωποι την καταψήφισαν ενώ έξι απείχαν από την ψηφοφορία.

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εσωτερικών Ζόραν Ζίβκοβιτς χαιρέτισε την απόφαση δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της Γιουγκοσλαβίας για την επανένταξή της στους διεθνείς οργανισμούς.

    Σημειώνεται ότι το 1993 η Γιουγκοσλαβία είχε αποκλεισθεί από την Interpol καθώς είχε αποφασισθεί ότι η χώρα έπρεπε να κάνει μια καινούργια προσπάθεια για απανένταξή της ύστερα από την απόσχιση ορισμένων δημοκρατιών της.

    Η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ψήφισε υπέρ της ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στην Interpol δηλώνοντας ωστόσο ότι η χώρα οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της διεθνούς κοινότητας.

    Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της Interpol συζητήθηκε το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας και συγκροτήθηκε ειδική μονάδα με σκοπό τον συντονισμό των προσπαθειών για την καταπολέμησή της.

    [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στο θεσμό του κυπέλλου, η ήττα από τον Πανιώνιο και ο αποκλεισμός της ανάγκασε τους παίκτες της Ενωσης να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία ζητούν συγγνώμη από τους φίλους της ΑΕΚ, ενώ τους υπόσχονται ότι θα κάνουν τα αδύνατα - δυνατά για να τους αποζημιώσουν στο πρωτάθλημα. Η ανακοίνωση τονίζεται: "Στον αγώνα με τον Πανιώνιο δεν καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πικράναμε τον κόσμο μας και ειδικά όσους βρέθηκαν στο κλειστό της Νέας Σμύρνης που θέλησαν να μας εμψυχώσουν με την παρουσία τους. Οφείλουμε σε αυτούς, αλλά και σε όλους τους φίλους της ομάδας μια συγγνώμη. Υποσχόμαστε ότι θα επανορθώσουμε στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από το ματς του προσεχούς Σαββάτου κόντρα στον Ολυμπιακού. Ελπίζουμε ότι οι φίλαθλοί μας θα σταθούν και πάλι δίπλα μας και να είναι σίγουροι ότι αυτή τη φορά δε θα τους απογοητεύσουμε".

    [19] ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΓΩΣΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ουάσιγκτον, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    O αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Mπους "πάγωσε" όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Οσάμα μπιν Λάντεν, μετέδωσε το ΒΒC. Ο κ. Μπους διέταξε και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων άλλων 26 ατόμων και οργανισμών που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον είναι αναμεμειγμένοι στη τρομοκρατία καθώς και μέτρα κατά τραπεζών σε άλλες χώρες που δεν θα συμμορφωθούν με την αμερικανική πολιτική.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι θα δημοσιοποιήσουν μερικά από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους τα οποία συνδέουν τον Οσάμα Μπιλ Λάντεν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ προετοιμάζει δημόσιο κείμενο αλλά θα υπάρχει και ένα απόρρητο έγγραφο το οποίο θα επιδοθεί επιλεκτικά σε φιλικές κυβερνήσεις.

    Η σύμβουλος του αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, είπε ότι το κείμενο προορίζεται για τους δυτικούς συμμάχους των ΗΠΑ, όχι όμως για τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

    Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κατέλαβαν τα γραφεία του ΟΗΕ στην πόλη Κανταχάρ, ενώ η χώρα προετοιμάζεται για πόλεμο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού άνδρες του καθεστώτος αφαίρεσαν όλα τα όργανα επικοινωνίας από τα γραφεία της Καμπούλ.

    [20] ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΜΟΙΒΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Πλαστά διπλώματα οδήγησης, αντί εξακοσίων χιλιάδων δραχμών το καθένα, πουλούσε σε υποψήφιους οδηγούς πολυμελής σπείρα, που δραστηριοποιούνταν στη Θράκη, την Αθήνα, την Καβάλα και την Ξάνθη.

    Σύμφωνα με την αστυνομία "εγκέφαλος" της σπείρας φέρεται ο 41χρονος Νικόλαος Θεοδώρου από το Ζεφύρι Αττικής με συνεργάτες τους Σταύρο Ταραπόση, 69 ετών από τις Σέρρες και τη Σοφία Χεκίμογλου 40 ετών, κάτοικο Χρυσούπολης Καβάλας. Επίσης από την ασφάλεια Κομοτηνής συνελήφθησαν άλλα 15 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στην υπόθεση.

    Στην κατοχή της Χεκίμογλου και του Ταραπόση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11 πλαστά διπλώματα, 461.000 δραχμές, που προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες, ενώ από την ασφάλεια συνεχίζονται οι έρευνες για να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των πλαστών διπλωμάτων οδήγησης που πούλησαν τους τελευταίους μήνες τα μέλη της σπείρας, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων ατόμων στην υπόθεση.

    Οπως προέκυψε από τις έρευνες, τα μέλη της σπείρας έρχονταν σε επαφή με διάφορους υποψήφιους οδηγούς - στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνους από την περιοχή της Θράκης - και τους υπόσχονταν ότι θα τους έδιναν τα διπλώματα, έναντι αμοιβής, χωρίς να πάρουν μέρος στις εξετάσεις.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες έπαιρναν από τους υποψήφιους οδηγούς αυτοκινήτων 200.000 δραχμές ως προκαταβολή μαζί με φωτοαντίγραφο της ταυτότητας και φωτογραφίες, και στη συνέχεια εισέπρατταν το υπόλοιπο ποσό με την παράδοση του διπλώματος.

    Γ.Χ.

    [21] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλλες, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Εύθραυστη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον την επίτευξη της ειρήνης στην ΠΓΔΜ λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στα Σκόπια.

    Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται και έχει δεσμευτεί για την θεμελίωση της ειρήνης στην ΠΓΔΜ.

    "Εστιάζουμε στην αναγκαιότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας που ενισχύεται από τους διεθνείς παρατηρητές, από την επιτυχία της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή" αλλά και από την ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και τον αφοπλισμό των ανταρτών" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόμπερτσον ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    [22] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    "Η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Σημίτη στο υπουργείο Γεωργίας, έστω κι αν γίνεται για λόγους εντυπώσεων και όχι ουσίας, θα μπορούσε να του δώσει την ευκαιρία να ασχοληθεί, έστω και για λίγο, με τα οξυμένα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, που αντιμετωπίζει τελευταία τη μεγαλύτερη κρίση της", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας, βουλευτής Βοιωτίας Ευ. Μπασιάκος.

    Ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι "οι αγρότες, θα περίμεναν από τον κ. Σημίτη, με την ευκαιρία της σύντομης διέλευσής του από το υπουργείο Γεωργίας, να απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματά τους, που αφορούν:

    - την εγκατάλειψη της υπαίθρου,

    - την αύξηση του κόστους παραγωγής,

    - τη μείωση των κοινοτικών επιδοτήσεων με την έγκριση της Κυβέρνησης,

    - την καθυστέρηση της καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων,

    - την επιβολή απαγορευτικών επιτοκίων δανεισμού και παράνομων πανωτοκίων από την ΑΤΕ,

    - την καθυστέρηση, επί διετία, έναρξης εφαρμογής των κοινοτικών προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ και την ανυπαρξία έργων υποδομής (αρδευτικών κ.λπ.) στην Περιφέρεια,

    - τη διάλυση των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας και των Οργανισμών και, γενικότερα,

    - την απροθυμία ή αδυναμία του να στηρίξει ο ίδιος τις δίκαιες εθνικές αγροτικές θέσεις στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Σημείωσε ακόμη ότι θα ήθελαν να εξηγήσει πώς εννοεί το δόγμα του ότι ''η ελληνική γεωργία δεν έχει μέλλον'' και ότι ''οι αγρότες πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα'', όταν δεν παρέχονται για τους αγρότες εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης.

    [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΕΚΦΕΥΓΟΥΝ ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΖΩΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Για υπεκφυγές κατηγόρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα και την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη, με αφορμή τις αντιδράσεις τους για το θέμα που δημιουργήθηκε μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη, σχετικά με αυθαιρεσίες κατά την κατασκευή της κατοικίας της αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη στην Οία της Σαντορίνης.

    "Τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όσο και η κα. Παπαζώη, αντί να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε ένα μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης, ως συνήθως υπεκφεύγουν. Έφτασαν στο σημείο τώρα, να αμφισβητούν την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, μόνο και μόνο γιατί δεν τους είναι αρεστή", είπε ο κ. Ρουσόπουλος. Κατηγόρησε, εξάλλου, την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και αδυναμία επιβολής της διαφάνειας και της νομιμότητας στο δημόσιο βίο. "Η κα. Παπαζώη, αντί να αναζητεί σωσίβιο σε υπηρεσιακούς παράγοντες, των οποίων μέχρι χθες προΐστατο, οφείλει να προχωρήσει στη μόνη πολιτικώς ενδεδειγμένη ενέργεια: Να παραιτηθεί", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

    [24] ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Το σχέδιο νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο.

    Με το νομοσχέδιο αρχαία μνημεία χαρακτηρίζονται όσα χρονολογούνται από τα απώτερα χρόνια έως το 1830. Τα ακίνητα αρχαία μνημεία προστατεύονται όλα εκ του νόμου, ενώ για τα μεταβυζαντινά είναι δυνατή η ύπαρξη ιδιοκτησίας από ιδιώτες αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις με εξαίρεση όμως τα ευρήματα ανασκαφών.

    Τα νεώτερα μνημεία καλύπτουν διάστημα μεγαλύτερο των τελευταίων 100 ετών, δηλαδή πρακτικά αυτά που χρονολογούνται από το 1830 έως το 1901 χαρακτηρίζονται μνημεία λόγω της σημασίας τους απλώς με διοικητική πράξη και είναι δυνατή η ύπαρξη ιδιοκτησίας υπό όρους και προϋποθέσεις. Οσα μνημεία καλύπτουν τα τελευταία 100 χρόνια, μπορούν να χαρακτηριστούν μνημεία αν η σημασία τους είναι ιδιαίτερη αλλά χρειάζεται πιο αναλυτική και ειδική αιτιολογία και φυσικά είναι δυνατή η ιδιοκτησία με τους περιορισμούς που ισχύουν για τα διατηρητέα μνημεία.

    Tα αρχαία κινητά μνημεία έως το 1453 προστατεύονται αυτομάτως από τον νόμο. Ανήκουν στο Δημόσιο με εξαίρεση τα θρησκευτικά μνημεία, τα οποία μπορεί να ανήκουν και σε εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα καθώς και εισαγόμενα μνημεία τα οποία υπό όρους και προϋποθέσεις ανήκουν στον κάτοχο τους εφόσον έχει άδεια.

    Τα μεταβυζαντινά κινητά μνημεία χαρακτηρίζονται αυτομάτως ως τέτοια εκ του νόμου αν είναι ευρήματα ανασκαφών, αν είναι αποσπασμένα από ακίνητα μνημεία, αν είναι εικόνες ή άλλα θρησκευτικά μνημεία, ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να χαρακτηριστούν με διοικητική πράξη είτε ατομικά είτε κατά κατηγορίες λόγω της σημασίας τους. Για τα μεταβυζαντινά μνημεία , με εξαίρεση τα ευρήματα ανασκαφών, είναι δυνατή η ιδιοκτησία από ιδιώτες υπό όρους και προϋποθέσεις και υπό τον έλεγχο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

    Τα νεώτερα κινητά μνημεία μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοια λόγω της σημασίας τους ενώ και σε αυτά είναι δυνατή ή ιδιοκτησία.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι είναι δυνατή, υπό προϋποθέσεις και για λόγους πολιτιστικών ανταλλαγών, η προσωρινή εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών και ο δανεισμός η ανταλλαγή μνημείων που ανήκουν στο δημόσιο

    Επίσης, προβλέπει κυρώσεις για την κλοπή, την υπεξαίρεση την φθορά και την βλάβη μνημείου, για την αποδοχή ή την διάθεση μνημείου που αποτελεί προϊόν εγκλήματος, για την παραβίαση της υποχρέωσης δήλωσης, για την παράνομη μεταβίβαση, την παράνομη ανασκαφή, την παράνομη εισαγωγή-εξαγωγή, την παράνομη επέμβαση ή εκτέλεση έργων σε μνημείο, την παράνομη μη επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, την πλημμελή φύλαξη, διατήρηση ή συντήρηση μνημείου.

    Ωστόσο, όποιος έχει στην κατοχή του μνημείο και δεν το έχει δηλώσει, εάν το κάνει σε διάστημα ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου, απαλλάσσεται από την ποινική δίωξη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 24 September 2001 - 18:13:56 UTC