Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
  • [03] ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΡΕΠΠΑ
  • [04] Ο Α.ΣΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΜΕΤΩΠΟ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [06] ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ
  • [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [08] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ
  • [09] ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΣΕΪΧ - ΣΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [11] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΒΡΕΑΤΑΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ
  • [12] Ο Φ. ΜΑΝΤΛ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [13] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • [14] ΑΠΟΧΗ ΤΟΥΝΤΟΡ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [15] ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΗΣ KFOR
  • [16] ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [17] Ε.Ε: ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ
  • [18] ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [19] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΦΙΜΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [20] ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [21] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΖΗΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ
  • [22] ΣΧΟΛΙΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [23] Ο ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΕΙΠΕ "ΟΧΙ' ΣΤΟΝ ΙΣΜΑΗΛ ΣΙ
  • [24] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Κ. ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ

  • [01] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Βρυξέλλες, 2 Οκτωβρίου 2001 (14:56 UTC+2)

    Ξεκάθαρες και ακριβείς αποδείξεις έδωσαν σήμερα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ που συνδέουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την οργάνωση Αλ Καέντα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον. «Είναι εμφανές ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αλ Καέντα και υποδεικνύουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με το Ρόμπερτσον οι Σύμμαχοι είναι πεπεισμένοι ότι η επίθεση έγινε από «εξωτερικό» εχθρό και ότι σύμφωνα με το άρθρο 5, αφορά όλα τα κράτη- μέλη.

    Οι δηλώσεις του Ρόμπερτσον έγιναν εν όψει της ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει στους Ταλιμπάν ότι η προθεσμία που είχαν να παραδώσουν τον μπιν Λάντεν έληξε. Την ίδια προειδοποίηση είχε στείλει νωρίτερα και ο Πακιστανός πρόεδρος, κάτι που δείχνει ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις είναι πλέον αναπόφευκτες.

    Ν.Κ.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 3 Οκτωβρίου 2001 (00:53 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κολίν Πάουελ- Γιώργος Παπανδρέου

    Η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ είναι δεδομένη, βάσει και της ενεργοποίησης του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση του στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ.

    Τόνισε, δε, ότι στην πολεμική επιχείρηση που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ η Ελλάδα θα συμμετάσχει για την ώρα στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών και της παροχής βοήθειας από τις βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας στον ανεφοδιασμό με καύσιμα.

    Περαιτέρω, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Ελλάδας και του ελληνικού λαού για τα θύματα της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και θέματα ευρύτερης συνεργασίας για περιφερειακά ζητήματα, όπως τα Βαλκάνια και για ενδεχόμενο διαμεσολαβητικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα στη διεθνή συμμαχία που έχει δημιουργηθεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

    Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί αύριο στη Νέα Υόρκη με το δήμαρχο της πόλης Ρούντολφ Τζουλιάνι και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριος, ενώ θα μεταβεί και στα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

    [03] ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΡΕΠΠΑ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2001 (10:36 UTC+2)

    Την άποψη ότι η χώρα μας δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά σε ενδεχόμενο αμερικανικών επιθέσεων, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", ο κ. Ρέππας υποστήριξε ότι σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο η χώρα μας πρωτοστατεί με πρωτοβουλίες για την δημιουργία παγκόσμιου μετώπου κατά της τρομοκρατίας.

    Περαιτέρω, αναφερόμενος στην πολύ σημαντική -όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος- πληροφορία ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή ώστε να γίνουν εδώ συναντήσεις και επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [04] Ο Α.ΣΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 3 Οκτωβρίου 2001 (15:10 UTC+2)

    Aναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο κυπριακό έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Σεζέρ, στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για το νέο κοινοβουλευτικό έτος.

    Ο κ.Σεζέρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσέγγιση που επιτεύχθηκε πέρυσι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συνεχιστεί και θα διατηρηθεί. "Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση, η οποία αποτελεί απάντηση στους πόθους και των δυο εθνών που μοιράζονται την ίδια γεωγραφική περιοχή, μπορεί να μετατραπεί σε μια δημιουργική και ευρεία συνεργασία και ότι είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μέσω διμερών διαπραγματεύσεων", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Σχετικά με το κυπριακό, υπογράμμισε ότι "κατά τα τελευταία 50 χρόνια παραμένει στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής" και επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις για την επίλυσή του. Η Τουρκία, είπε ο κ.Σεζέρ, υποστηρίζει βήματα προς μια μόνιμη λύση η οποία όμως, όπως είπε, θα λάβει υπόψη της τις πραγματικότητες στο νησί και την ύπαρξη δυο ίσων κρατών και την αποστολή καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον κ.Σεζέρ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να προσπαθήσει για τη δημιουργία μιας κοινής βάσης η οποία θα έχει ως στόχο την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με σκοπό την επίτευξη μιας μόνης λύσης και η Αγκυρα θα υποστηρίξει τα βήματα που θα κάνει προς αυτό το σκοπό.

    Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, επανέλαβε την αντίθεση της Αγκυρας, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές με κάθε ευκαιρία ότι "η μονομερής ένταξη της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στην ΕΕ θα θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες για μια λύση στο ζήτημα της Κύπρου και θα ανατρέψει την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο". "Ελπίζουμε", πρόσθεσε καταλήγοντας, "ότι η ΕΕ θα αντιληφθεί αυτό το γεγονός, καλύτερα σύντομα παρά αργότερα".

    [05] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΜΕΤΩΠΟ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι για να υπάρχει ασφάλεια δεν αρκεί η παραδοσιακή αμυντική θωράκιση, αλλά χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο κράτους και κοινωνίας πολιτών ενάντια στην τρομοκρατία, υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Στρατηγική του Εκσυγχρονισμού μετά την ένταξη στην ΟΝΕ», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Κάραβελ στην Αθήνα.

    «Το μέτωπο αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό χωρίς να θιγούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα ατομικά δικαιώματα. Αρκεί να μην υπάρχει κλίμα ανοχής προς όσους στοχεύουν αθώους πολίτες, όσους προσπαθούν να πλήξουν τις ανοιχτές κοινωνίες», πρόσθεσε.

    Ο κ. Πασχαλίδης εκτίμησε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω των επιθέσεων στις ΗΠΑ, έχει σίγουρα επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, που θα πρέπει να οδηγήσουν σε συμπεριφορές αυτοσυγκράτησης, χωρίς να πάρουν τα χαρακτηριστικά οικονομικής στασιμότητας.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, θα πλήξει και την οικονομία των ασθενέστερων χωρών, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει κατά 0,5-0,75%. Τόνισε, δε, ότι υπάρχει περίπτωση η νέα συγκυρία να ωθήσει οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που προσπαθούσαν τα τελευταία χρόνια να προωθήσουν μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική βασισμένη στην αμοιβαία συνεργασία, να κινηθούν με κριτήρια γεωπολιτικών συμφερόντων, όπως στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα στην Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο του με την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Πρόσθεσε, δε, ότι βασικά στοιχεία της στρατηγικής του εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα μέσα στην ΟΝΕ είναι η ενίσχυση της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της διεθνούς θέσης και ασφάλειας της χώρας με μια κουλτούρα προστασίας της δημοκρατίας και της ελευθερίας από κάθε μορφή απειλής.

    [06] ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Διέκοψαν σήμερα τη διήμερη αποχή από το συσσίτιο πεντακόσιοι και πλέον κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης, μετά από τις διαβεβαιώσεις που τους δόθηκαν από τη διεύθυνση των φυλακών για την ισχύ του νέου νόμου που αφορά καταδίκες για συλλήψεις ναρκωτικών.

    Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των φυλακών ενημέρωσαν σήμερα τους κρατουμένους ότι ο νόμος που ρυθμίζει τις άδειες, αλλά και τις αποφυλακίσεις για καταδικασθέντες σε υποθέσεις ναρκωτικών δεν έχει αναδρομική ισχύ και ότι άρχισε να εφαρμόζεται από τις 12 Σεπτεμβρίου του 2001. Μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι κρατούμενοι βγήκαν από τα κελιά τους και παρέλαβαν στα εστιατόρια κανονικά το συσσίτιο.

    Να σημειωθεί ότι στη διήμερη αποχή από το συσσίτιο συμμετείχαν 510 από τους 610 συνολικά κρατουμένους και υποδίκους στις φυλακές της Θεσσαλονίκης.

    Γ.Χ.

    [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Στοκχόλμη, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Η Αειφορική ανάπτυξη ήταν το θέμα ημερίδας που οργάνωσε η Σουηδική κυβέρνηση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της χώρας, Γκόραν Πέρσον, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, ενώ το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Ηλία Ευθυμιόπουλο.

    Ο κ. Ευθυμιόπουλος σημείωσε πως η έννοια της Αειφορικής ανάπτυξης είναι μέσα στον πυρήνα της προβληματικής των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, γιατί αφορά τόσο το παρόν όσο και το μέλλον, τους φυσικούς πόρους και την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα και την αναδιανομή του πλεονάσματος.

    Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρείο τονίστηκε πως η Αειφορική ανάπτυξη βασίζεται στο τρίπτυχο: καλύτερο περιβάλλον, υγιέστερη οικονομία, ισοκατανομή των βαρών και των ωφελημάτων. "Οι τρεις αυτές πτυχές της Αειφορικής ανάπτυξης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε μία εποχή όπου τα προβλήματα της υπανάπτυξης και της άνισης κατανομής του πλούτου παράγουν βία, κοινωνική εξαθλίωση και χειρότερο περιβάλλον" τονίζεται.

    Για την ΕΕ επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ενσωμάτωση της Αειφορικής ανάπτυξης στα κριτήρια και τις πολιτικές που διέπουν τη διαδικασία της διεύρυνσης. Η εναρμόνιση της νομοθεσίας, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και οι αλλαγές των δομών αποτελούν τις προϋποθέσεις για την αρμονική ένταξη των χωρών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο νέο οικοδόμημα. Αντίστοιχα αναφέρεται πως η παγκοσμιοποίηση δεν είναι αναγκαστικά απειλή, αφού μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για μια ευρύτατη διάχυση των αξιών και για τον πόλεμο ενάντια στη φτώχια και τον αποκλεισμό.

    Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, συνεχίζει το ανακοινωθέν, θεωρούν ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να αποσυνδεθεί από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την υπερκατανάλωση των μη ανανεώσιμων πόρων. Σ' αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι τεχνολογικές καινοτομίες, η πληροφορική, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και η αλλαγή των διαδικασιών στο επίπεδο της βιομηχανίας. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας που διαθέτουν, μπορούν να βρεθούν στην πρωτοπορία των αλλαγών για "καθαρή παραγωγή" και "πράσινη οικονομία". Αυτή η προοπτική θα έχει αναμφίβολα θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην απασχόληση. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι η συνάρθρωση της κατάρτισης με την αγορά εργασίας και οι ευέλικτες δομές.

    Γνωστοποιείται επίσης ότι τα οικονομικά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ρύπανσης και στην εξυγίανση της αγοράς, ενώ οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών πρέπει να αντανακλούν και να ενσωματώνουν το περιβαλλοντικό κόστος. Στο παραπάνω πλαίσιο η φορολογική μεταρρύθμιση θεωρείται αναγκαία για την επιτυχία μιας πολιτικής εξοικονόμησης πόρων και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

    Οι νέες τεχνολογίες, τονίζει το ανακοινωθέν, μπορούν να οδηγήσουν σε πιο αποδοτικά συστήματα με πολύ λιγότερες εκπομπές. Τα βιοκαύσιμα για παράδειγμα μπορούν να πάρουν σημαντικό μερίδιο (έως και 10%) της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές. Ηδη, η Επιτροπή ετοιμάζει πρόταση που μπορεί να υιοθετηθεί μέσα στο 2002. Πάντως, η πιο ριζική αλλαγή θα επέλθει από την μετατόπιση του βάρους του μεταφορικού έργου προς το σιδηρόδρομο, με ταυτόχρονη μείωση του μεριδίου των οδικών μεταφορών.

    Ο μετασχηματισμός της γεωργίας είναι επίσης μέσα στους στόχους της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, με παράλληλη εξασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων. Ενα μέσον γι΄ αυτή την στροφή είναι η αναδιάρθρωση των επιδοτήσεων με τρόπο που ευνοούνται οι οργανικές καλλιέργειες και ορθές γεωργικές πρακτικές.

    Τέλος, επιβεβαιώνεται ότι η κατάθεση αυτή θα διαβιβαστεί προς τις εθνικές κυβερνήσεις και τα Ευρωπαϊκά όργανα και θα αποτελέσει το καθοδηγητικό πλαίσιο για τη Διάσκεψη Κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ τον Οκτώβριο του 2002.

    [08] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Εκτακτη συνεδρίαση, με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης, πραγματοποίησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κτηματολόγιο Α.Ε. κατά την οποία αποφάσισαν ομόφωνα ότι αμέσως μετά την επίσημη γνωστοποίηση του περιεχομένου των κατηγοριών του εισαγγελέα θα δώσουν απάντηση και θα ξεκαθαρίσουν όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται "με τη δέουσα σαφήνεια και αυστηρότητα που διακρίνει μέχρι σήμερα το έργο τους".

    Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση επισημαίνεται ότι "μέχρι σήμερα δεν ενεργήσαμε ή παραλείψαμε να ενεργήσουμε και δεν λάβαμε γνώση κάποιου περιστατικού ή εγγράφου που θα μας δημιουργούσε την ελάχιστη υπόνοια διάπραξης οιουδήποτε αδικήματος" και προστίθεται ότι: "μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε επισήμως τους λόγους για τους οποίους ασκήθηκε η ποινική δίωξη, αφού δεν μας έχουν κοινοποιηθεί ακόμη, ως αμέσως άλλωστε ενδιαφερόμενους, τα σχετικά έγγραφα. Γεγονός που καθιστά απολύτως απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη την οποιαδήποτε προσπάθεια αμαύρωσης του ονόματος και της προσφοράς μας".

    Τα μέλη του ΔΣ του Κτηματολογίου αναφέρουν ότι θεωρούν τιμή τους το γεγονός ότι υπηρετούν το Πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο αποτελεί μεταρρύθμιση μέγιστης σημασίας, και ότι όλες οι ενέργειές τους έγιναν και γίνονται με πίστη και επιμονή σε αυστηρές αρχές Διαφάνειας και Νομιμότητας.

    Υποστηρίζουν δε ότι λόγω της μακρόχρονης επιστημονικής και κοινωνικής τους δραστηριότητας, εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους και διαφύλαξαν το δημόσιο χαρακτήρα του.

    Καταλήγοντας εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στη δικαιοσύνη, την ετοιμότητά τους να συνεργαστούμε στενά με αυτή, αλλά και την πεποίθηση ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι νόμιμες διαδικασίες και "θα λάμψει η αλήθεια, προς αποκατάσταση τόσο του προσωπικού όσο και του κύρους του θεσμού του Εθνικού Κτηματολογίου".

    Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Μπαντέκας Ιωάννης, Πρόεδρος, Καθηγητής ΕΜΠ, Μωυσής Ραφαήλ, αντιπρόεδρος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γαλιδάκης Νικόλαος, Διευθύνων Σύμβουλος, Τοπογράφος Μηχανικός, Ρέγκας Ιωάννης, αναπλ.-αντιπρόεδρος, Τοπογράφος Μηχανικός, Χορομίδης Κωνσταντίνος, Μέλος, Δικηγόρος, Βέργος Στέργιος, Μέλος, Καθηγητής Τ.Ε.Ι., Δασολόγος, Μακαρίτης Δημήτριος, Μέλος, Τοπογράφος Μηχανικός.

    [09] ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΣΕΪΧ - ΣΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Δεκάδες περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Σέιχ-Σου αντιμετωπίστηκαν πριν εξαπλωθούν και καταστρέψουν το δάσος, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των 80 εθελοντών που συμμετείχαν στις ομάδες περιφρούρησης, που οργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης.

    Οι εθελοντές έκαναν περιπολίες, σε ομάδες 3-4 ατόμων στο Σέιχ-Σου, τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου τις θερμές ώρες της ημέρας και τις καθημερινές όταν ο δείκτης επικινδυνότητας (που εξαρτάται από τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ανέμους και την ξηρασία), ήταν υψηλός.

    Την ίδια περίοδο, οι υπηρεσίες του δήμου και τα υδροφόρα οχήματα του ήταν σε επιφυλακή για να συμβάλλουν, σε περίπτωση ανάγκης, στο έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ η δημοτική αστυνομία συμμετείχε στις περιπολίες στο Σέιχ Σου.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Σε μεγάλη μέρα βρέθηκε ο Ατρόμητος που κέρδισε με 5-1 τον Απόλλων Κρύας Βρύσης, ενώ τις εντυπώσεις και τους βαθμούς μοιράστηκαν το Μαρκό και Χανιά μετά το τελικό 2-2.

    Μετά την ολοκλήρωση της πρεμιέρας της κατηγορίας έχουμε τα αποτελέσματα:

    Κασσάνδρα - Λάρισα 2-0

    Εθνικός Πειραιά - Κέρκυρα 0-3

    Λεωνίδιο - Φωστήρας 0-0

    Ναύπακτος - Καβάλα 0-2

    Κιλκισιακός - Παναιτωλικός 2-0

    Τρίκαλα - Πανελευσινιακός 1-0

    Μαρκό - Χανιά 2-2

    Ατρόμητος Αθ.- Απόλλων Κρ.Βρ. 5-1

    Η βαθμολογία έχει ως εξής: Ατρόμητος 3, Τρίκαλα 3, Κιλκισιακός 3, Καβάλα 3, Κέρκυρα 3, Κασσάνδρα 3, Μαρκό 1, Χανιά 1, Λεωνίδιο 1, Φωστήρας 1, Λάρισα 0, Εθνικός 0, Ναύπακατος 0, Παναιτωλικός 0, Πανελευσινιακός 0, Απόλλων Κρ. Βρ. 0.

    [11] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΒΡΕΑΤΑΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

    Λονδίνο, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Εκρηξη σημειώθηκε σε πλοίο που μετέφερε χημικά ανοικτά των νοτιοανατολικών βρετανικών ακτών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα επτά μέλη του πληρώματος είναι καλά. Στην περιοχή μεταβαίνουν σκάφη της βρετανικής ακτοφυλακής.

    Το πλοίο AB Bilbao μετέφερε 5.300 τόνους χημικών από την Σουηδία στην Ισπανία.

    [12] Ο Φ. ΜΑΝΤΛ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το πρώτο ουγγρικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να παραμείνουν οι Ούγγροι στην χώρα στην οποία γεννήθηκαν δήλωσε ο πρόεδρος της Ουγγαρίας, Φέρεντς Μαντλ μέσω του Ούγγρου πρόξενου στην πόλη Κλουζ.

    Στο μήνυμα που απέστειλε ο πρόεδρος της Ουγγαρίας υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το νέο πανεπιστήμιο.

    Από την πλευρά του ο πρόξενος της Ουγγαρίας στην πόλη Κλουζ, Λάσλο Άλφολντι τόνισε ότι η δημιουργία του πανεπιστημίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση των σχέσεων Ουγγαρίας - Ρουμανίας.

    Παρών στην τελετή των εγκαινίων του πανεπιστημίου "Σαπιέντια" ήταν και ο Ρουμάνος υπουργός Πληροφοριών Βασίλε Ντίνκου ο οποίος υποστήριξε την απόφαση της Ουγγαρίας να ενισχύσει οικονομικά το πανεπιστήμιο, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ρουμανία.

    [13] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Βουκουρέστι, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    "Η Εγνατία Τράπεζα αρχίζει εκστρατεία στη ρουμανική αγορά" αναφέρει η ρουμανική εφημερίδα "Ziarul Financiar" σε δημοσίευμά της στο οποίο τονίζεται ότι "Η Ελληνική Τράπεζα Εγνατία παρούσα στη Ρουμανία με το υποκατάστημα Egnatia Bank Romania εξετάζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στη ρουμανική αγορά.

    Τα πρώτα βήματα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, έχουν ήδη γίνει με την αύξηση του κεφαλαίου της Τράπεζας στο Βουκουρέστι και προστίθεται ότι μετά την πρόσφατη αύξηση του κεφαλαίου κατά 6 εκ. δολ. η διοίκηση της Τράπεζας μελετά τώρα μία νέα αύξηση μέχρι το τέλος του 2001.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες τον τελευταίο καιρό είναι πιο δραστήριες στη ρουμανική αγορά. Ηδη η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Εμπορική Τράπεζα επένδυσαν στο μάνατζμεντ τους στο Βουκουρέστι και η Eurobank ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αγοράσει το 17% των μετοχών της Banc Post που κατέχει το κράτος.

    [14] ΑΠΟΧΗ ΤΟΥΝΤΟΡ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ρουμανίας (PSD) δεν θα προσκαλέσει τον αρχηγό του κόμματος της Μεγάλης Ρουμανίας Βαντίμ Τούντορ, στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με θέμα την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.

    Ο ριζοσπαστικός πολιτικός Κορνέλιου Βάντιμ Τούντορ έχει αποκλεισθεί από όλες τις συζητήσεις με το PSD ύστερα από πρόσφατους ισχυρισμούς του σύμφωνα με τους οποίους η Ρουμανία εκπαιδεύει Παλαιστίνιους μαχητές.

    Η διοίκηση του PSD αποφάσισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Τούντορ σε περίπτωση που ζητηθεί κάτι τέτοιο από την γενική εισαγγελία της Ρουμανίας.

    Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε χθες την διεξαγωγή συνάντησης με θέμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ στην οποία είναι προσκεκλημένοι όλοι οι αντιπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της προεδρίας, των πρώην πρωθυπουργών, των πρώην υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας καθώς και πολιτικοί αναλυτές.

    [15] ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΗΣ KFOR

    Πρίστινα, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Ο νέος στρατηγός της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) Μαρσέλ Βαλεντίν δεσμεύτηκε να παράσχει ασφάλεια στους κατοίκους της επαρχίας καθώς αναμένονται οι εκλογές της 17ης Νοεμβρίου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής ανάληψης των καθηκόντων του στην Πρίστινα ο Γάλλος στρατηγός επισήμανε ότι γνωρίζει ότι έρχεται στο Κοσσυφοπέδιο σε μια ιστορικά κρίσιμη στιγμή.

    Δεσμεύθηκε ότι θα συνεργασθεί με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία καθώς και με τους πολιτικούς αρχηγούς του Κοσόβου προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια στην επαρχία και να καταπολεμήσει τις συνέπειες του καταπιεστικού καθεστώτος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    "Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για τις ερχόμενες εκλογές, εκλογές που επιθυμούμε να είναι επιτυχείς από κάθε άποψη" είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος στρατηγός.

    [16] ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιου του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί φέτος για 14η χρονιά. Στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιου λειτουργούν τμήματα, Ιστορίας - Αρχαιολογίας, Ιατρικής - Βιολογίας - Ψυχολογίας - AIDS, Δικαίου - Κοινωνίας και Θεολογίας.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν έναν έως και τέσσερις κύκλους μαθημάτων. Οι εισηγητές των μαθημάτων είναι καθηγητές πανεπιστημίου καθώς και καταξιωμένοι επιστήμονες από κάθε κλάδο και παρουσιάζουν τα θέματα των μαθημάτων σε κατανοητή γλώσσα.

    Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά στις εργάσιμες ημέρες από τις 7.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. στο Κέντρο Πληροφόρησης - Νεότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται μέσα στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, (πλατεία ΧΑΝΘ). Οσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 286-509.

    [17] Ε.Ε: ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

    Βρυξέλλες, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Στο αστικό περιβάλλον ο θόρυβος θεωρείται ως ο παράγων που περιορίζει σημαντικά την ποιότητα διαβίωσης και έχει σαφείς επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών προκαλώντας άγχος, αϋπνία, καρδιοαγγειακές ενοχλήσεις κ.ά.

    Τα προβλήματα αυτά αποτέλεσαν το αντικείμενο της έκθεσης του Ολλανδού ευρωβουλευτή Αλεξάντερ Ντε Ρόο, η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για την πρόταση οδηγίας σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου και πιο συγκεκριμένα εκπομπές θορύβου από επαγγελματικά οχήματα, μοτοσικλέτες, αμαξοστοιχίες και αεροσκάφη.

    Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μένη Μαλλιώρη τόνισε την αναγκαιότητα να προβεί η Ενωση σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης του θορύβου.

    Η κ. Μαλλιώρη συμφωνώντας με τον εισηγητή ανέφερε ότι η καθιέρωση προδιαγραφών, ειδικών δεικτών, καθώς και χαρτών θορύβου θα συμβάλει έτσι, ώστε να οριστεί ένα πλαίσιο για τη μείωση και τον έλεγχο των ηχητικών οχλήσεων.

    Σε αντίθεση, όμως με τον Ολλανδό εισηγητή, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και τελικά πέρασε στην Ολομέλεια, να επιτραπεί στα κράτη - μέλη να ορίζουν αφ΄εαυτά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας με μία ευελιξία δύο ωρών, λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών στις χώρες Βορρά - Νότου.

    [18] ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Τρεις δρόμοι της Θεσσαλονίκης θα μονοδρομηθούν σήμερα. Συγκεκριμένα, θα μονοδρομηθούν η οδός Βυζάντος, από την Άθωνος μέχρι την οδό Ελευσίνος, με φορά κίνησης των οχημάτων προς την οδό Ελευσίνος, η οδός Μύρωνος, από την οδό Τυρταίου μέχρι την οδό Ακροπόλεως, με φορά κίνησης των οχημάτων προς την οδό Ακροπόλεως και η οδός Τυρταίου, από την οδό Σουφλίου μέχρι την οδό Μύρωνος, με φορά κίνησης των οχημάτων προς την οδό Μύρωνος.

    [19] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΦΙΜΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Για συντονισμένη επίθεση της κυβέρνησης κατά δικαστικών λειτουργών με στόχο τη φίμωση της δικαιοσύνης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα.

    "Οι σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αποτελούν μνημείο υποκρισίας, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και πολιτικού ξεπεσμού. Η υπεράσπιση μεθόδων και πρακτικών, που σφραγίζουν με το πιο γκρίζο χρώμα το δημόσιο βίο, αποτελεί νόθευση του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Η συντονισμένη επίθεση κατά δικαστικών λειτουργών, αποκαλύπτει τον προφανή στόχο της Κυβέρνησης, που είναι η φίμωση της Δικαιοσύνης. Φίμωση που επιχειρείται με εκφοβισμό, με σπίλωση δικαστικών λειτουργών, με αόριστες, ανυπόστατες και ύπουλες απειλές", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Ο κ. Σημίτης, αντί να κρύβεται πίσω από τους υπουργούς του, οφείλει ξεκάθαρα να πάρει θέση στην ανοίκεια αυτή επίθεση, που βλέπουμε να εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες, κατά δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι κάνουν το καθήκον τους.

    Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί το Εθνικό Κτηματολόγιο ως το σημαντικότερο από τα μεγάλα έργα, για την ανάπτυξη της χώρας. Από την πρώτη στιγμή το στήριξε. Με υπευθυνότητα παρακολουθεί και κρίνει την μέχρι σήμερα πορεία του", υπογράμμισε.

    "Οι ύβρεις, οι απειλές και οι συκοφαντίες του κ. Λαλιώτη να απευθυνθούν αλλού. Ο κ. Λαλιώτης είναι υπόλογος στον ελληνικό λαό για την κατασπατάληση κοινοτικών πόρων , την τραγική καθυστέρηση του έργου και το διεθνή διασυρμό της χώρας.

    Με αίσθημα ευθύνης η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η χώρα να αποκτήσει επιτέλους Εθνικό Κτηματολόγιο και να μην χαθεί μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία ", κατέληξε.

    [20] ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Με στόχο να συνεχίσει την παράδοση των τελευταίων χρόνων, κατά την οποία συνδυάστηκε η προώθηση παικτών στην επαγγελματική ομάδα καθώς και η αγωνιστική διάκριση, αντάξια του ονόματος και της ιστορίας του συλλόγου, ο Αρης είναι έτοιμος να πάρει μέρος στο καινούργιο πρωτάθλημα των β' επαγγελματικών ομάδων.

    Την τεχνική επίβλεψη της ομάδας έχουν ο Γιώργος Σεμερτζίδης και ο Γιάννης Μιχαλίτσιος, βετεράνοι ποδοσφαιριστές με μακρόχρονη προσφορά στο σύλλογο. Η β' επαγγελματική ομάδα αποτελεί ουσιαστικά την συνέχεια της ερασιτεχνικής και διαθέτει μια πλειάδα από νεαρούς και ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές. Έφορος της ομάδας είναι ο Λεωνίδας Ποζάνης. Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί την Κυριακή 07.10.2001 στο γήπεδο Χαριλάου με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.

    Ο Γιώργος Σεμερτζίδης δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας τονίζει: "Ο βασικός στόχος είναι αυτός που είχαμε εδώ και πολλά χρόνια στην ερασιτεχνική ομάδα, δηλαδή την προώθηση κάποιων παικτών στην πρώτη ομάδα, όπως έγινε και πολύ πρόσφατα με τους Χαριστέα, Θεοδωρίδη, Κατσιαρό, Λαμπάκη, Κούσα. Υπάρχουν πάντα οι φιλοδοξίες για μια διάκριση, όμως η βασική μας επιδίωξη είναι η ανάδειξη ταλέντων. Ο κόσμος του Άρη αξίζει να έρθει την Κυριακή στο Χαριλάου και να βοηθήσει τα παιδιά σε αυτή τους την προσπάθεια".

    Από την πλευρά του ο Γιάννης Μιχαλίτσιος επισήμανε: "Πρόκειται για μια καθαρά ερασιτεχνική ομάδα και αυτή δημιουργήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες (ξερό γήπεδο προπόνησης κ.τ.λ.). Είναι όμως ένα θετικό βήμα και το πρωτάθλημα αποτελεί κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές. Το μόνο αρνητικό στοιχείο είναι ότι μάθαμε την τελευταία στιγμή για το πρωτάθλημα και δεν είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο για να προχωρήσουμε σε μετεγγραφές, αντίθετα με άλλες ομάδες. Η ομάδα μας είναι καλή, μπορεί να πρωταγωνιστήσει και μέσα από αυτήν να αναδειχθούν παίκτες και να συνεχιστεί η παράδοση. Ο αγώνας Άρης-ΠΑΟΚ είναι ντέρμπι εξ ορισμού σε όποια κατηγορία ή άθλημα πραγματοποιείται. Καλώ όλους τους φιλάθλους να έρθουν στο γήπεδο".

    Τετρακόσια εισιτήρια από την ΠΑΕ Αιγάλεω ζήτησε σήμερα η ΠΑΕ Αρης για τις ανάγκες των φιλάθλων της που θα μεταβούν στην Αθήνα για το επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος του Άρη.

    Για την πατρίδα του θα αναχωρήσει αύριο ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής του Άρη Ιρανίλντο Φερέιρα προκειμένου να ρυθμίσει προσωπικές του υποθέσεις. Ο Φερέιρα αναμένεται να επιστρέψει την προσεχή εβδομάδα μαζί με την οικογένειά του, η οποία θα εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

    [21] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΖΗΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Στρασβούργο, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο ζητά από τις 15 χώρες-μέλη της ΕΕ να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε βιομηχανικές μονάδες και πάντοτε με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

    Επίσης, ζητά να αποφευχθεί κάθε απόπειρα μετεγκατάστασης των επικίνδυνων μονάδων σε χώρες όπου τα περιβαλλοντικά πρότυπα είναι χαλαρότερα.

    Οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Κομισιόν να συντάξει μέσα σε τρεις μήνες λίστα με τα σημεία όπου βρίσκονται επικίνδυνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε όλα τα κράτη της ΕΕ ώστε να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν ατυχήματα όπως αυτό σε βιομηχανική ζώνη στην Τουλούζη, που στοίχισε τη ζωή σε 29 άτομα.

    [22] ΣΧΟΛΙΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Τα όσα είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης για την υπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου σχολιάζει με νέα του δήλωση ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ της Ν.Δ. Σάββας Τσιτουρίδης.

    "Είναι προφανές ότι ο κ. Λαλιώτης έχει χάσει την ψυχραιμία του. Η συμπεριφορά του μας θυμίζει τη λαϊκή παροιμία, ''φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης'', τονίζει ο κ. Τσιτουρίδης και προσθέτει:

    "Επειδή αναζητά κάποιον κ. Κολόνη σε λάθος διεύθυνση, του συνιστούμε - για να τον διευκολύνουμε - για τον κ. Κολόνη να ρωτήσει τον κ. Ντέκα, σύζυγο της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κας Γεννηματά, ο οποίος διώκεται για κακούργημα στην υπόθεση του Κτηματολογίου.

    "Ο κ. Ντέκας με τον κ. Κολόνη υπήρξαν, επί μακρόν, συνεργάτες και συνεταίροι. Έχουν υπογράψει συμβάσεις με την εταιρεία του Κτηματολογίου", τονίζει ο κ. Τσιτουρίδης προσθέτοντας ότι διαθέτει όλα τα αποδεικτικά υλικά, από τα οποία προκύπτει η συνεργασία.

    [23] Ο ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΕΙΠΕ "ΟΧΙ' ΣΤΟΝ ΙΣΜΑΗΛ ΣΙ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Είπε "όχι" στον Ισμαήλ Σι ο προπονητής του ΠΑΟ, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος δεν συμφώνησε με την απόκτηση του Γάλλου γκαρντ, αφού σύμφωνα με την άποψή του ο συγκεκριμένος παίκτης δεν μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα. Ο τεχνικός των "πρασίνων" αποφάσισε να στηριχθεί στους Μουλαομέροβιτς και Σιούτη και έτσι ο Σι πήρε το δρόμο της επιστροφής για τη Γαλλία.

    [24] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Κ. ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του Κώστα Χατζηχρήστου απέστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    "Δεχθείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον θάνατο του αγαπημένου μας Κώστα Χατζηχρήστου, που μας χάρισε αξέχαστες και μοναδικές στιγμές γέλιου επί τέσσερις δεκαετίες", τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος στο τηλεγράφημα του.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ο Κώστας Χατζηχρήστος υπήρξε ένας σημαντικός εκπρόσωπος του ελληνικού κινηματογράφου, ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, μια μοναδική προσωπικότητα στο χώρο του θεάτρου, αλλά και ένας ξεχωριστός άνθρωπος με άποψη, χιούμορ και αγάπη για τον συνάνθρωπό του. "Το κενό που άφησε πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Θα τον θυμόμαστε πάντα", κατέληξε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 3 October 2001 - 18:13:52 UTC