Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [02] ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο
  • [03] Τ.ΜΙΛΛΕΡ: ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΙΦΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [05] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΤΥΧΟΙ
  • [06] Ο ΜΙΛΟ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΕΠΑΝΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ DPS
  • [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΗΓΕΤΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [08] ΠΡΩΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [09] ΣΤΟΥΣ "16" Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [10] Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [11] ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΠΡΟΣ ΕΠΑΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [13] ΣΤΟ 92' ΙΣΟΦΑΡΙΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ
  • [14] Η WAZ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ 49% ΤΗΣ "POLITIKA"
  • [15] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΝΟΠΛΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΦΙΦΑ ΣΕ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [17] Β' ΕΘΝΙΚΙΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2-0
  • [18] ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ 2006
  • [19] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ: "Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ"
  • [20] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΆΔΑ ΜΕ 1-0 ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
  • [21] ΧΕΚΕΡΟΥΠ: ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [22] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ 8 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ
  • [23] ANAΣ: Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΜΑΧΗΤΕΣ
  • [24] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

  • [01] ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 6 Οκτωβρίου 2001 (10:33 UTC+2)

    Σφίγγει ο αμερικανικός κλοιός γύρω από το Αφγανιστάν. Η Ουάσιγκτον έστειλε χθες 1.000 στρατιώτες στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, ενώ πήρε την έγκριση από τη Γεωργία να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια της χώρας ως βάση για αεροπορικές επιθέσεις.

    Χθες ο αμερικανικός στρατός εκτόξευσε από την Καλιφόρνια έναν πύραυλο, που πιστεύετε ότι μετέφερε έναν άκρως απόρρητο κατασκοπευτικό δορυφόρο, ο οποίος θα μπορούσε να παρακολουθεί το Αφγανιστάν, ενόψει της αναμενόμενης επιθέσεως στη χώρα αυτή.

    Παράλληλα εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση ευρείας συναινέσεως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ραμσφελντ επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, την Αίγυπτο και το Ουζμπεκιστάν και χθες συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλεντ Ετσεβιτ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Χουσεϊν Κεβρίκογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Η Τουρκία επανεβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή της στην εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας.

    [02] ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2001 (11:55 UTC+2)

    Περιοδεία καλής θέλησης σε ισλαμικές χώρες όπως η Συρία και το Ιράν προτίθεται να πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στοχεύοντας στην επανατοποθέτηση των σχέσεων σε μία νέα βάση η οποία θα δημιουργήσει αμοιβαία νέες υποχρεώσεις απέναντι στο θέμα των δημοκρατικών θεσμών αλλά και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Την πρόθεσή του αυτή εκφράζει ο κ Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" λέγοντας ,χωρίς να προσδιορίζει ημερομηνία, ότι η περιοδεία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί αν όχι πριν οπωσδήποτε μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα διευκρινίζει ότι η πραγματοποίηση αυτής της κίνησης εξαρτάται από το βαθμό ανταπόκρισης των χωρών αυτών ενώ τονίζει ότι και οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τέτοιες ενέργειες.

    "Εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον μας στρέφεται στις αραβικές και ισλαμικές χώρες, ώστε να αφαιρέσουμε τα όποια στηρίγματα μπορεί να έχουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις στις χώρες αυτές. Θα θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε χώρες που στο παρελθόν θεωρούσαν τον εαυτό τους αποκλεισμένο από τη Δύση ή σε αντίθεση με αυτήν, να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό των σχέσεων" λέει ο κ Παπανδρέου και τονίζει ότι "οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς κάθε άλλο παρά αποθαρρύνουν τέτοιες ενέργειες".

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου εξελίξεις λέει ότι θα μπορούσε να προκληθεί μία αυθόρμητη βεβιασμένη αντίδραση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μετώπου των αραβικών ισλαμικών χωρών εναντίον της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας με μακροχρόνιες συνέπειες. "Η άλλη αντίληψη", τονίζει "είναι να δει κανείς την κατάσταση ως μία νέα ευκαιρία μιας αναγκαίας παγκόσμιας διακυβέρνησης που θα βασίζεται σε διεθνείς αρχές και κανόνες, το διεθνές δίκαιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς και βεβαίως σε κανόνες αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της υπανάπτυξης. Αυτό που διαφαίνεται τώρα είναι ότι ακολουθείται η δεύτερη επιλογή της διεθνούς ευρύτερης συμμαχίας με κατ΄ αρχήν στόχο την άρνηση της τρομοκρατίας και προοπτική τη διαμόρφωση πλαισίου συμβίωσης που θα επιτρέπει τη συμμετοχή όλων και τη συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων και κρίσεων"

    Ο κ Παπανδρέου τονίζει ακόμη ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Κόλιν Πάουελ έχει δείξει μέχρι στιγμής ψυχραιμία και σύνεση κοιτάζοντας τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά και κατανοώντας τα διλήμματα. Ακόμη αναφέρει ότι κατά την συνάντηση που είχε με τον κ Πάουλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προβληματίζονται γιατί δεν θέλουν να χτυπηθούν αθώοι άνθρωποι και δεν στρέφονται εναντίον των Αφγανών, του Ισλάμ και των Αράβων αλλά κατά του Μπιν Λάντεν και των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Οσον αφορά τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του Μπιν Λάντεν και τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε στους συμμάχους και στον ίδιο τον κ Παπανδρέου, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι δεν τα έχει μελετήσει ακόμη. Οσον αφορά στο ποιος οργάνωσε την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου τονίζει ότι "δεν είμαστε ένα δικαστήριο , για να ελέγξουμε το ακριβές κατηγορητήριο. Είναι όμως σαφές ότι οι οργανώσεις αυτές είτε έχουν την άμεση καθοδήγηση του Μπιν Λάντεν είτε έχουν την πολιτική καθοδήγηση, είναι τα πολιτικά παιδιά του Μπιν Λάντεν και αυτό δεν το έχει κρύψει ο ίδιος".

    Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ ο Παπανδρέου τονίζει ότι αυτό είναι κάτι αυτονόητο καθώς το συγκεκριμένο άρθρο δεν μπορεί να ερμηνευτεί με στενή νομικίστικη αντίληψη γιατί είναι σαφές ότι έχει οργανωθεί απέξω η τρομοκρατική επίθεση που επιχειρησιακά έγινε σε αμερικανικό έδαφος. "Εφόσον δέχτηκε επίθεση μια χώρα, είμαστε αλληλέγγυοι" δηλώνει.

    Ο κ Παπανδρέου τονίζει ότι οι Αμερικανοί έλαβαν πολύ σοβαρά υπ΄ όψιν τους την έκφραση συμπάθειας και αλληλεγγύης που έδειξε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή μετά το τρομοκρατικό χτύπημα και υπογραμμίζει ότι δεν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που θέλουν να ασκούνται μεγάλες πιέσεις στη χώρα μας για το θέμα της τρομοκρατίας και τις λίστες υπόπτων. "Οι Αμερικανοί έχουν πειστεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης-προ των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, και αυτό είναι πολύ σημαντικό-να αντιμετωπίσει η ίδια το πρόβλημα με σημαντικές κινήσεις που έκανε. Η χώρα μας έχει κατηγορηθεί αδίκως πολλές φορές, αλλά τώρα η Ουάσιγκτον έχει πειστεί για την πολιτική βούληση που υπάρχει. Αυτό που προέχει είναι η καλή συνεργασία που τη θεωρούν δεδομένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι εύκολα. Στην πράξη θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο που μέχρι τώρα μας έχει διαφύγει. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε αποτελέσματα" εξηγεί ο κ Παπανδρέου.

    Σχολιάζοντας τη στάση τουρκικών κύκλων που με αφορμή την παρούσα συγκυρία προσπαθούν να δείξουν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι άντρα τρομοκρατίας ο κ Παπανδρέου επισημαίνει: "Το θεωρώ αναχρονιστικό να ακούμε από κάποια στόματα της Τουρκίας, μία προπαγάνδα, μία πολιτική που θέλει να χρησιμοποιήσει το κλίμα εναντίον της τρομοκρατίας ως "ταμπέλα" εναντίον της Ελλάδας, που δεν στέκει. Το θεωρώ ακόμη λάθος γιατί δεν συμβάλει στην εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας". Ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει τη πεποίθηση ότι τώρα ανοίγεται ένα νέο επίπεδο συνεργασίας με την Τουρκία, πάντα στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών θεσμών και του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι δύο χώρες δεν επιθυμούν τον πόλεμο.

    [03] Τ.ΜΙΛΛΕΡ: ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2001 (15:19 UTC+2)

    Υπαρκτή απειλή όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την Ελλάδα, τη Γαλλία την Αγγλία και όλες τις χώρες του κόσμου χαρακτήρισε την τρομοκρατία ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ ενώ παράλληλα τόνισε πως ο αγώνας εναντίον της θα πάρει πολύ χρόνο.

    Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο συνέδριο της εφημερίδας Μακεδονία με θέμα "Σύνορα και μειονότητες στα Βαλκάνια" ο κ Μίλερ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ είχαν πολλές διαβουλεύσεις, και θα συνεχίζουν να έχουν και στο μέλλον, με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας . "Εκείνο στο οποίο δίνω έμφαση είναι ότι όλοι πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια και να ασχοληθούμε με αυτή την απειλή της τρομοκρατίας που είναι απειλή για όλους μας" είπε ο κ Μίλερ.

    Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ακόμη ότι η τρομοκρατία είναι ένα διεθνές φαινόμενο και είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε τώρα στη μεγάλη απειλή που αυτή τη στιγμή είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι συνεργαζόμενες με αυτόν οργανώσεις και κόμματα. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την συνεργασία στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας είναι δυνατόν λυθούν και άλλα θέματα συμπεριλαμβανομένου και αυτό της οργάνωσης "17 Νοέμβρη"

    Ο κ Μίλερ επισήμανε ότι ο αγώνας της τρομοκρατίας δεν θα τελειώσει ούτε σε μία εβδομάδα ,ούτε σε ένα μήνα αλλά ότι θα πάρει πολύ χρόνο και ότι θα είναι ένας αγώνας διαφορετικός από εκείνον ο οποίος γίνεται στα πεδία μαχών όπου ο εχθρός είναι γνωστός, γιατί στην προκειμένη περίπτωση τα συμβατικά μέσα δεν λειτουργούν.

    Ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας ελληνικά εξέφρασε την ικανοποίησή του που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του στην Αθήνα. "Νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι τώρα εδώ" είπε. Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο Μπους που του ζήτησε να αναλάβει καθήκοντα στην Αθήνα . "Ελπίζω να δουλέψουμε μαζί ΗΠΑ και Ελλάδα. Η λέξη που θέλω να πω ξανά και ξανά είναι "συνεργασία". Εχουμε πολλά κοινά οι δύο λαοί στις δύο χώρες, έχουμε κοινούς στόχους, κοινά ενδιαφέροντα" είπε και πρόσθεσε ότι είναι καθήκον του ως εκπρόσωπος του Προέδρου Μπους να προωθήσει το εμπόριο, τη συνεργασία και την άριστη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

    [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΙΦΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2001 (15:33 UTC+2)

    Αναποτελεσματικότητα καταλόγισε στο Σύμφωνο Σταθερότητας ο πρέσβης Ρίτσαρντ Σίφτερ, εμπνευστής της αμερικανικής πρωτοβουλίας SECI, τονίζοντας ότι αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής αποδώσει τους επιθυμητούς καρπούς για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Από πολιτικής άποψης, η ενεργοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ήταν μια πολύ σωστή κίνηση. Ωστόσο, στη συνέχεια, οι μηχανισμοί υλοποίησής του δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε. Αντίθετα, η αμερικανική πρωτοβουλία SECI για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν πιο επιτυχημένη, γιατί οι ΗΠΑ φρόντισαν να εμπλέξουν σε αυτή όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες", υποστήριξε ο κ.Σίφτερ, μιλώντας από το βήμα του διεθνούς συμποσίου, που διοργανώνει σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η εφημερίδα "Μακεδονία".

    Ο ίδιος τόνισε ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων χρόνων για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συστρατευτούν τόσο η Κομισιόν και το Σύμφωνο Σταθερότητας, όσο και τα αμερικανικά προγράμματα και οι διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί.

    Ο κ.Σίφτερ άφησε εξάλλου αιχμές κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, τονίζοντας ότι "οι χώρες θα πρέπει να διαλέγουν σοφούς ηγέτες και όχι ανθρώπους που επιδιώκουν να οδηγήσουν σε έξαρση το εθνικιστικό μένος". Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, οι ΗΠΑ επικροτούν τη διαδικασία ένταξης των βαλκανικών κρατών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το μέτωπο και γενικότερα στον αγώνα για τη σταθερότητα και την ειρήνη.

    Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τη θέση της σε ό,τι αφορά τις πολυπολιτισμικές συγκρούσεις στην περιοχή, διατύπωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπομιρ Φρτσκόφκσι, ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της γείτονος.

    "Δεν υπάρχει ακριβής πολιτική προτεραιοτήτων, ενώ παρά το γεγονός ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας συγκέντρωσε με ευκολία χρήματα, παραμένει το ερώτημα σχετικά με το πώς θα διατεθούν αυτά. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ως διεθνής παράγοντας, θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει τα κράτη της περιοχής να περάσουν στην αναμόρφωση και την ανοικοδόμηση", υπογράμμισε ο κ.Φρτσκόφσκι.

    Οι κυβερνήσεις της περιοχής θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να θέσουν τους εξής στόχους-κλειδιά για το εγγύς μέλλον: Πρώτον, να ανοικοδομήσουν τα κράτη τους, μέσω -μεταξύ άλλων- της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, γιατί όσο συντρέχουν αυτοί οι δύο παράγοντες, θα λειτουργούν ως τροχοπέδη για τη μετάβαση στην πραγματική δημοκρατία. Δεύτερον, οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να θέσουν σε νέες βάσεις τη μεταξύ τους συνεργασία.

    Τη διαβεβαίωση ότι η Γιουγκοσλαβία στρέφεται πλέον στα νέα μοντέλα δημοκρατίας, μετά την αλλαγή του καθεστώτος, που έφερε στο τιμόνι της χώρας μια δημοκρατική κυβέρνηση, έδωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μειονοτήτων της χώρας, Γιόβαν Κόμσιτς.

    "Τα μειονοτικά στάνταρτ στη Γιουγκοσλαβία γίνονται πλέον πιο δημοκρατικά, μετά και το νέο νόμο που ψήφισε η Βουλή. Δια του νόμου αυτού, θεσμοθετήθηκε ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των δύο πλευρών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε υποστήριξη και από τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση του προβλήματος. Ελπίζω ότι ο νέος νόμος της Βουλής θα προστατεύει τις μειονότητες", κατέληξε.

    Α.Γ

    [05] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΤΥΧΟΙ

    Μάτσεστερ, 6 Οκτωβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    "Ηθελα από τους παίκτες μου να παίξουν με πάθος και αυτό έκαναν. Οι Γερμανοί ήθελαν την ισοπαλία. Εμείς την φέραμε, αλλά δεν κατάφεραν να προκριθούν και φταίνε οι ίδιοι", τόνισε μετά το τέλος της αναμέτρησης ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρέχαγκελ και συνέχισε μιλώντας για το σημερινό παιχνίδι της εθνικής μας στην Αγγλία: "Παίξαμε καλά, παρά το γεγονός ότι μας πίεζαν. Είχαμε χώρο να παίξουμε με αντεπιθέσεις και μπορούσαμε άνετα να κάνουμε το σκορ 1-3. Όμως ήμασταν άτυχοι. Είμαι απογοητευμένος από τη διαιτησία, αφού με διάφορους τρόπους έφερνε τον Μπέκαμ έξω από την μεγάλη περιοχή και έδινε φάουλ. Μετά τη σημερινή ισοπαλία, αυτόματα έσβησαν και οι άσχημες εντυπώσεις της Ελλάδας από το 5-1 της Φινλανδίας. Με χαροποιούν τα συγχαρητήρια, γιατί η Ελλάδα δεν είχε την ευκαιρία να πανηγυρίσει πολλές φορές εκτός έδρας. Εκπροσωπήσαμε επάξια την Ελλάδα".

    [06] Ο ΜΙΛΟ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΕΠΑΝΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ DPS

    Ποντγκόριτσα, 6 Οκτωβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς επανεκλέχθηκε πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS) στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.

    Αντιπροέδροι εκλέχθηκαν ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

    Επίσης εκλέχθηκαν τα όργανα του κόμματος, κεντρική και εκτελεστική επιτροπή, καθώς η επιτροπή που θα προετοιμάσει τις αλλαγές και τις προσθήκες στο πρόγραμμα και το καταστατικό του DPS, το οποίο θα βασίζεται στη δέσμευση για ανεξάρτητο και κυρίαρχο Μαυροβούνιο.

    Κλείνοντας το Συνέδριο, ο κ. Τζουκάνοβιτς επανέλαβε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου με τη συμμετοχή του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΗΓΕΤΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 6 Οκτωβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Τη σύλληψη του ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης Χάρακατ ουλ Μουτζαχιντίν (HUL), σεΐχη Φαζλούρ Ρέχμαν Χαλίλ, ανακοίνωσαν οι αρχές του Πακιστάν.

    Η οργάνωση δεν είναι παράνομη στο Πακιστάν, ωστόσο, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα 27 πρόσωπα και οργανώσεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Ο Χαλίλ είναι ένας από τους φερόμενους ως φανατικούς ισλαμιστές, και σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αναπτύξει δράση στο μέτωπο του Κασμίρ, ενώ είχε και στρατιωτική εμπλοκή και εκπαίδευε κομάντος που δρούσαν στην περιοχή.

    [08] ΠΡΩΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 6 Οκτωβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Η πρώτη πολεμική εμπλοκή σημειώθηκε στην Καμπούλ, που βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση. Οι Ταλιμπάν έβαλαν με αντιαεροπορικά πυρά εναντίον δύο μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

    Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός "Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πλάνα του ενός αεροσκάφους και έναν πύραυλο να εκτοξεύεται εναντίον του χωρίς επιτυχία και να εκρύγνυται στον αέρα.

    Πανικόβλητοι χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ βγήκαν στους δρόμους φοβούμενοι ότι η επίθεση άρχισε.

    Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι προετοιμάζονται να πολεμήσουν σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, καθώς ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά γύρω από το Αφγανιστάν.

    Ουάσιγκτον και Λονδίνο έχουν κινητοποιήσει σε ακτίνα βολής από το Αφγανιστάν μία αρμάδα από τέσσερα αεροπλανοφόρα, εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη, 41 πολεμικά σκάφη και περίπου 70.000 άνδρες.

    Χίλιοι άνδρες των επίλεκτων αμερικανικών δυνάμεων έφθασαν ήδη στο Ουζμπεκιστάν, ενώ δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν και πραγματοποιούν επιχειρήσεις εντοπισμού στόχων και συλλογής πληροφοριών.

    Οι Αμερικανοί εκτόξευσαν χθες ένα πύραυλο που μεταφέρει έναν τελευταίου τύπου κατασκοπευτικό δορυφόρο, που μπορεί να καταγράφει και την παραμικρή κίνηση των Ταλιμπάν.

    [09] ΣΤΟΥΣ "16" Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Η εθνική μας ομάδα των ελπίδων πέρασε στους "16" του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, παρά τη χθεσινή ήττα με 2-1 από την Αγγλία. Τώρα θα σχηματισθούν οκτώ ζευγάρια μετά από κλήρωση που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

    Η εθνική μας ομάδα θα δώσει τον πρώτο αγώνα σε ελληνικό έδαφος και τη ρεβάνς στο εξωτερικό, με στόχο την πρόκριση στην τελική φάση, που θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 28 Μαϊου σε μια από τις οχτώ χώρες που θα λάβουν μέρος.

    [10] Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Ουάσιγκτον, 6 Οκτωβρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Η κυβέρνηση Μπους απέρριψε την προσφορά των Ταλιμπάν να απελευθερώσουν τα οκτώ μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων υπό τον όρο ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τις απειλές εναντίον του Αφγανιστάν.

    Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλα στελέχη της οργάνωσης Αλ Καϊντα που κρύβονται στο Αφγανιστάν.

    "Οι απαιτήσεις αυτές δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης", τόνισε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου". Είναι ώρα για δράση, όχι για λόγια", πρόσθεσε.

    Οι τέσσερις Γερμανοί, δύο Αμερικανοί και δύο Αυστραλοί, μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Shelter Now Intenational, συνελήφθησαν πριν από δυο μήνες μαζί με δεκαέξι Αφγανούς μέλη της ίδιας οργάνωσης.

    [11] ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ο Γιάννης Γιαννούλης ίσως να αισθανθεί άβολα, αύριο που θα αντιμετωπίσει την παλιά του- αγαπημένη- ομάδα. Ο λόγος για την αναμέτρηση του ΟΑΚΑ μεταξύ της νέας του ομάδας, τον ΠΑΟ και της παλιάς του, τον ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Α1 κατηγορίας.

    "Σκεπτόμουν συνέχεια αυτή τη στιγμή. Σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολα για μένα, έπειτα από 9 χρόνια να αντιμετωπίζω τη συγκεκριμένη ομάδα", αναφέρει ο Γιαννούλης και συνεχίζει: "Μετά την έναρξη σκέφτεσαι μόνο τη νίκη με την ομάδα με την οποία αγωνίζεσαι.

    Κανονικά θα αγωνιστεί στο αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ο Ιμπραήμ Κουτλουάι, ο οποίος δείχνει να έχει ξεπεράσει το τράβηγμα που υπέστη στο δεξί προσαγωγό.

    [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΠΡΟΣ ΕΠΑΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Σε απάντηση της επιστολής που έστειλε η ΕΠΑΕ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε τα εξής: "Όπως επισήμανα στην από 4.10.2001 επιστολή μου προς την Ένωσή σας, η προβλεπόμενη στο άρθρ. 84 παρ. 3 του νόμου 2725/1999 υποχρέωση των ποδοσφαιρικών εταιρειών και σωματείων να επιτρέπουν, χωρίς αμοιβή, σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς τη μετάδοση στιγμιότυπων, συγκεκριμένης διάρκειας, από ποδοσφαιρικούς αγώνες, είναι ρητή και σαφής, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς την έκτασή της. Σε κάθε, δε, περίπτωση, ο τρόπος υλοποίησης από τις ποδοσφαιρικές εταιρείες και σωματεία της υποχρέωσης αυτής, δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την καταστρατήγηση του συνταγματικού δικαιώματος του έλληνα πολίτη να ενημερώνεται επαρκώς και από το μέσο ενημέρωσης που εκείνος επιθυμεί για τα αθλητικά δρώμενα της χώρας.

    Αντίστοιχα, ο τρόπος άσκησης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς του δικαιώματός τους να ενημερώνουν το κοινό τους μεταδίδοντας, εντός των επιτρεπόμενων από το νόμο χρονικών πλαισίων, τα στιγμιότυπα που θεωρούν, κατά την κρίση τους, ως τα σημαντικότερα και πλέον ενδιαφέροντα, δεν πρέπει να οδηγεί σε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων αποκλειστικής μετάδοσης που έχουν αποκτηθεί από άλλα μέσα ενημέρωσης. Κάθε σχετική πρακτική και εν γένει συμπεριφορά των υπευθύνων των τηλεοπτικών σταθμών, αποτελεί σαφέστατη παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, η οποία, πέραν των άλλων νομίμων μέσων αποκατάστασης που μπορούν να ασκήσουν οι θιγόμενοι, επισύρει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων που μπορεί να φθάσουν, αναλόγως της έκτασης και της συχνότητας της παραβίασης, μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. Εάν η Ένωσή σας θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, νομοθετικού ή διοικητικού χαρακτήρα, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε σχετικά, προκειμένου το Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ να αναλάβει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του αναγκαίου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων.

    Σε κάθε, όμως, περίπτωση, ο υποτιθέμενος κίνδυνος καταστρατήγησης των δικαιωμάτων αποκλειστικής μετάδοσης που έχουν παραχωρηθεί, δεν μπορεί από μόνος του να δικαιολογήσει τη λήψη, από μέρους των ποδοσφαιρικών εταιρειών και σωματείων, περιοριστικών μέτρων προληπτικού χαρακτήρα (λ.χ. απαγόρευση εισόδου συνεργείων μετάδοσης τηλεοπτικών σταθμών).

    Συνεπώς, καλώ εκ νέου την ΕΠΑΕ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ορθή εφαρμογή της υποχρέωσης των ποδοσφαιρικών εταιρειών να επιτρέπουν την "τηλεοπτική μετάδοση" των στιγμιότυπων ποδοσφαιρικών αγώνων που ορίζει ο νόμος, λαμβάνοντας υπόψη και την πρακτική που τηρήθηκε στο θέμα αυτό κατά τη διεξαγωγή του τελευταίου πρωταθλήματος".

    [13] ΣΤΟ 92' ΙΣΟΦΑΡΙΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

    Μάτσεστερ, 6 Οκτωβρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Μια διαφορετική εθνική Ελλάδος, από αυτήν που είχαμε συνηθίσει τελευταία, έχασε μέσα στην Αγγλία τη νίκη στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων από μια στημένη φάση, από απευθείας κτύπημα φάουλ του Μπέκαμ. Το τελικό 2-2, όπως εξελίχθηκε ο αγώνας αδικεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αφού προηγήθηκε δύο φορές, αλλά ισοφαρίστηκε από στημένες φάσεις.

    Η απόδοση των Ελλήνων παικτών ήταν καταπληκτική. Έδειξαν ότι όταν θέλουν να κοντραριστούν με αξιώσεις και να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις κάποιο θετικό αποτέλεσμα, μπορούν να το πετύχουν. Η αλλαγή πλεύσης του Οτο Ρέχαγκελ στον αγωνιστικό τομέα ήταν εμφανέστατη, διασκεδάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τις άσχημες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στη Φινλανδία.

    Το πρώτο τέρμα της αναμέτρησης σημειώθηκε από τον Χαριστέα στο 35', ενώ οι Αγγλοι ισοφάρισαν με τον Σέριγχαμ στο 67'. Όμως η απάντηση ήρθε πολύ γρήγορα όταν στο 69' ο Νικολαίδης δέχτηκε θαυμάσια πάσα από τον Νταμπίζα και έκανε το 1-2, το οποίο κράτησε μέχρι και τις... καθυστερήσεις. Το τελικό 2-2 διαμορφώθηκε στο 92' από τον Μπέκαμ.

    ΑΓΓΛΙΑ (Ερικσον): Μάρτιν, Γκάρι, Γκ. Νέβιλ, Φέρντιναντ, Κίον, Ασλ. Κόουλ (79' ΜακΜάναμαν), Μπέκαμπ, Τζέραρντ, Φάουλερ (67' Σέριγχαμ), Σκόουλς, Μπάρμπι (46' Αντ. Κόουλ)

    ΕΛΛΑΣ (Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Βόκολος, Κασάπης, Κ. Κωνσταντινίδης, Νταμπίζας, Νικολαΐδης (86' Μαχλάς), Φύσσας, Χαριστέας (73' Λάκης), Ζαγοράκης (57' Μπασινάς), Καραγκούνης.

    [14] Η WAZ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ 49% ΤΗΣ "POLITIKA"

    Βελιγράδι, 6 Οκτωβρίου 2001 (19:30 UTC+2)

    Ο γερμανικός κολοσσός στο χώρο του τύπου Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) θα αγοράσει το 49% του γιουγκοσλαβικού εκδοτικού οίκου "Politika".

    Οπως ανακοινώθηκε "δήλωση συνεργασίας" υπογράφθηκε στο Βελιγράδι από τον ιδιοκτήτη και το διευθυντή της WAZ που εδρεύει στο Εσεν, Εριχ Σούμαν και Λους Γλαντ και το γενικό διευθυντή της "Politika" και τον αναπληρωτή του Ντάρκο Ρίμπνικαρ και Μίρκο Τζέκιτς.

    Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου, προβλέπει ότι η WAZ θα συμβάλει οικονομικά και με άλλους τρόπους, ενώ η "Politika" θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων για το μελλοντικό εταίρο. Η "Politika" θα συνεχίσει να έχει τον εκδοτικό έλεγχο.

    Η "Politika" ιδρύθηκε το 1943 και εκδίδει τρεις ημερήσιες εφημερίδες και 14 εβδομαδιαία περιοδικά. H WAZ ιδρύθηκε το 1948, έχει 25 ημερήσιες εφημερίδες και 50 περιοδικά σε 6 χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

    [15] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΝΟΠΛΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σόφια, 6 Οκτωβρίου 2001 (19:25 UTC+2)

    Αίσθηση έχει προκαλέσει η σημερινή αποκάλυψη ότι την Πέμπτη συνελήφθη ένα άτομο έξω από το κτίριο που συνεδρίαζαν τα μέλη του ΝΑΤΟ στη Σόφια.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας ο άντρας που συνελήφθη κοντά στο ξενοδοχείο "Hilton" στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας είχε πάνω του αυτόματο όπλο "Σκόρπιον" με 40 σφαίρες και σιγαστήρα.

    Κατά την επιχείρηση σύλληψης ο άνδρας, η ταυτότητα του οποίου, καθώς και η εθνικότητα δεν ανακοινώθηκαν τραυμάτισε έναν αστυνομικό.

    Ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σε δήλωσή του στο κρατικό ραδιόφωνο εκτίμησε ότι "απειλήθηκαν οι ζωές" τεσσάρων αρχηγών κρατών που συμμετείχαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    Σημειώνεται ότι στο ξενοδοχείο "Hilton" διέμεναν οκτώ πρόεδροι από χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΦΙΦΑ ΣΕ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2001 (19:22 UTC+2)

    Τα γήπεδα ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του "Αθήνα 2004" και ο τεχνικός διευθυντής της ΦΙΦΑ. Εκ μέρους του Οργανισμού ήταν ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου του "Αθήνα 2004" κ.Κομνηνός και ο Διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών ποδοσφαίρου κ. Λεφάκης, οι οποίοι συνόδευαν τον Τεχνικό Διευθυντή της ΦΙΦΑ, Ελβετό, Μισέλ Μπακίνι.

    Επισκέφθηκαν τα γήπεδα Καυτανζόγλειο, Τούμπας, Χαριλάου, Καλαμαριάς, Λύκων στο Καλοχώρι και Μίκρας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στο Καυτατζόγλειο ο πρόεδρος της ΤΕ ΣΕΓΑΣ, Πτολεμαίος Παπαμιχαήλ εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του στίβου στην πόλη μετά τις απαραίτητες εργασίες που θα πρέπει να αρχίσουν σε ελάχιστους μήνες από σήμερα.

    Μετά την επιθεώρηση των γηπέδων, ο κ. Μπακίνι τόνισε: "Περιοδεύσαμε και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, που θα φιλοξενήσουν αγώνες του ποδοσφαιρικού τουρνουά και είδαμε τις εγκαταστάσεις, γηπεδικές και ξενοδοχειακές. Οι τεχνικές παρεμβάσεις που θα γίνουν σε κάθε γήπεδο θα αρχίσουν σύντομα και τον επόμενο Ιούνιο θα ξανάρθουμε για να δούμε την πρόοδο των εργασιών".

    Από την πλευρά του ο Πατρίκ Κομνηνός επισήμανε: "Ηρθαμε για να δούμε τα γήπεδα της Θεσσαλονίκης και τη σημερινή τους κατάσταση. Ξέρουμε τις ανάγκες. Η πρώτη εικόνα είναι θετική και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα".

    [17] Β' ΕΘΝΙΚΙΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2-0

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2001 (19:08 UTC+2)

    Μεγάλη νίκη με 2-0 πέτυχε ο Αθηναϊκός επί της Καλαμάτας στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ εθνικής κατηγορίας. Τα τέρματα των γηπεδούχων σημείωσαν οι Σφακιανάκης (12`) και Ζαφειράκης (21`). Στις 19:15 διεξάγεται και ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννινα-Πανηλειακός.

    Αύριο διεξάγονται οι υπόλοιπες αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής που είναι:

    Απόλλων Αθήνας- Παναιγιάλειος (16:00)

    Καλλιθέα- Αγιος Νικόλαος (16:00)

    Πατραϊκός- Καλαμαριά (16:00)

    Ολυμπιακός Βόλου -Προοδευτική (18:00)

    Χαλκηδόνα- Πανσερραϊκός (20:00).

    [18] ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ 2006

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2001 (19:02 UTC+2)

    Το Γκέτεμποργκ το 2006 θα φιλοξενήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που διεξήχθη στη Φρανκφούρτη.

    Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη πόλη είχε διεξαχθεί το 1995 το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Το ευρωπαϊκό του 2006 θα διεξαχθεί πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ το αντίστοιχο του 2002 θα φιλοξενηθεί από 6-11 Αυγούστου στο Μόναχο.

    [19] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ: "Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ"

    Ουάσιγκτον, 6 Οκτωβρίου 2001 (18:54 UTC+2)

    Αυστηρή προειδοποίηση προς τους Ταλιμπάν, ότι "ο χρόνος τελειώνει" απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα με αποδέκτες τόσο τους συμμάχους, όσο και τους εχθρούς ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι ο πόλεμος εναντίον των Ταλιμπάν και των υπόπτων για τρομοκρατία στους οποίους παρέχει άσυλο το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν έχει καμία σχέση με τους Αφγανούς πολίτες.

    "Προσφέρουμε βοήθεια και φιλία στον αφγανικό λαό. Εκείνοι που πρέπει να φοβούνται είναι οι ηγέτες τους Ταλιμπάν και οι τρομοκράτες που προστατεύουν", επισήμανε.

    "Οι Ταλιμπάν προωθούν την τρομοκρατία στο εξωτερικό και ασκούν τρομοκρατία εναντίον του λαού τους, καταπιέζουν τις γυναίκες και διώκουν όσους αντιστέκονται", σημείωσε και υπενθύμισε ότι ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη στείλει οικονομική βοήθεια ύψους 320 εκατομμυρίων δολαρίων στους Αφγανούς.

    "Κάνω έκκληση στο Κογκρέσο να προχωρήσει στην έγκριση επιπλέον κονδυλίων, ώστε μια μέρα οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας", είπε.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν είχαν την ευκαιρία να παραδώσουν όλους τους τρομοκράτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν και να κλείσουν τα στρατόπεδα και τις βάσεις εκπαίδευσης και αποσαφήνισε: "Ή θα είστε με τον πολιτισμένο κόσμο ή με τους τρομοκράτες".

    Σε αυστηρό τόνο ο κ. Μπους τόνισε ότι οι Ταλιμπάν έχουν λάβει την προειδοποίηση και ότι "ο χρόνος τελειώνει".

    [20] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΆΔΑ ΜΕ 1-0 ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

    Μάτσεστερ, 6 Οκτωβρίου 2001 (18:12 UTC+2)

    Χαριστική... βολή φαίνεται να δίνει ο Αγγελος Χαριστέας στο όνειρο των Αγγλων για πρόκριση στο μουντιάλ. Η εθνική μας ομάδα με όμορφο γκόλ που σημείωσε ο Θεσσαλονικιός παίκτης προηγείται στο ημίχρονο μέσα στο "Ολντ Τράφορντ" με 1-0 από το 35'. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μέχρι στιγμής πραγματοποιεί θαυμάσια εμφάνιση, διασκεδάζοντας τις άσχημες εντυπώσεις που έχουν δημιουργεί από το προηγούμενο παιχνίδι με την Φινλανδία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αγωνιστική τακτική που έχει εφαρμόσει ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ έχει εξουδετερώσει τα ατού της εθνικής Αγγλίας.

    [21] ΧΕΚΕΡΟΥΠ: ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Νέα Υόρκη, 6 Οκτωβρίου 2001 (17:27 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Χανς Χέκερουπ σε αναφορά που κατέθεσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτιμά ότι ενάμισι μήνα πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές η βία είναι ακόμη σε υψηλό επίπεδο.

    Ο κ. Χέκερουπ τονίζει ότι θα καταβληθούν επιπρόσθετες προσπάθειες ώστε να αισθανθούν οι Σέρβοι ασφαλείς και να συμμετάσχουν στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Νοεμβρίου.

    Ο διοικητής του ΟΗΕ επισημαίνει ότι τα σχέδια για τη συγκρότηση προσωρινής αυτοδιοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα επηρεάσουν την απόφαση για το τελικό καθεστώς της επαρχίας. Προσθέτει δε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας τάσσεται υπέρ της ευρείας αυτονομίας του Κοσόβου, αλλά οι λεπτομέρειες είναι ακόμη στη φάση της επεξεργασίας.

    Αναγνωρίζει ότι η κατάσταση ασφαλείας και η ελευθερία κινήσεων των Σέρβων και των μελών άλλων εθνικοτήτων δεν είναι ικανοποιητική, σημειώνει ωστόσο ότι αναμένεται να βελτιωθεί.

    Ο κ. Χέκερουπ αναφέρει ότι οι εκλογές θα διοργανωθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι Σέρβοι που ίσως αισθάνονται ότι απειλούνται θα μπορούν να προσφύγουν στις κάλπες χωρίς κανένα φόβο, προσθέτοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ψηφίσουν στις κοινότητες που ζουν και εργάζονται.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας Ιρλανδός Ρίτσαρντ Μπράιαν στο τέλος της συνεδρίασης ανέγνωσε την ανακοίνωση του Συμβουλίου, στην οποία χαιρετίζονται οι δραστηριότητες της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και ειδικά του προέδρου Βόισλαβ Κοστούνιτσα, γιατί ενθαρρύνουν τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, γεγονός που αποδεικνύει τον πολυεθνικό χαρακτήρα του Κοσόβου.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί τέλος τις γιουγκοσλαβικές αρχές να προτρέψουν τους Σέρβους να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές.

    [22] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ 8 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

    Καμπούλ, 6 Οκτωβρίου 2001 (17:14 UTC+2)

    Οι Ταλιμπάν προσφέρονται να απελευθερώσουν οχτώ αλλοδαπούς που εργάζονταν σε ομάδες βοήθειας και συνελήφθησαν με την κατηγορία διάδοσης του Χριστιανισμού, εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν τις απειλές για επίθεση κατά του Αφγανιστάν, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν.

    "Πριν λίγες μέρες αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Ταλιμπάν να διαλύσουν την Αλ Κάιντα και να παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αποδείξεις κατά του Λάντεν, ώστε να βασιστούν σε αυτές" αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι εάν σταματήσουν οι αμερικανικές απειλές, το Αφγανιστάν θα προωθήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των κρατουμένων.

    [23] ANAΣ: Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΜΑΧΗΤΕΣ

    Ντουμπάι, 6 Οκτωβρίου 2001 (16:46 UTC+2)

    Ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν διαθέτει περισσότερους από 2.000 εκπαιδευμένους μαχητές, υποστηρίζει ο Αμπντουλάχ Ανας, Αλγερινός ισλαμιστής, επικεφαλής των λεγόμενων Αράβων Αφγανών που πολέμησαν κατά των σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι "ένας πόλεμος για την καταστροφή της 'Αλ Κάιντα' ή τη σύλληψη του Λάντεν θα διαρκούσε πολλά χρόνια". Πρόσθεσε δε, ότι το μέγεθος της Αλ Κάιντα όπως παρουσιάζεται στους Αραβες και στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι υπερβολικό.

    Ο Ανας ήταν ο εκπαιδευτής του Μοχάμεντ Ατέφ, γνωστού ως Αμπού Χαφς αλ Μασρί, συνιδρυτή και στελέχους της Αλ Κάιντα.

    [24] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2001 (16:36 UTC+2)

    "Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ή κάνει πως δεν κατάλαβε ή πράγματι δεν κατάλαβε", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στα όσα είπε σήμερα ο κ. Λαλιώτης για το Κτηματολόγιο.

    "Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει γιατρειά. Στη δεύτερη, ας ζητήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών να του μεταφράσουν τις δηλώσεις Μπαρνιέ, που αναδεικνύουν το μέγεθος της ''εθνικής του επιτυχίας'' στο Κτηματολόγιο", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 6 October 2001 - 18:13:53 UTC