Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΪΝΕΣ ΩΡΕΣ
  • [02] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [03] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ
  • [04] Ο Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [05] ΧΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [06] SFOR: ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
  • [07] ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΥΠΑΜ: ΠΙΘΑΝΗ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΤU-154 ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΟ
  • [08] ΠΑΣΚΟΥ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [09] ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ PARIS MATCH ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [10] Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [11] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ 8% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
  • [13] ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [14] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [15] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΕΩΡΓΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
  • [16] ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΕ ΑΛΑΤΑ ΚΥΑΝΙΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΙΡΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [17] OI TΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 42ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [18] ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΛΕΠΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΜΠΛΕΡ
  • [19] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΘΕΝΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [20] ΣΥΛΛΗΨΗ 150 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [21] Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
  • [22] ΧΟΥΝ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [23] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ

  • [01] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΪΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΤΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 9 Οκτωβρίου 2001 (07:31 UTC+2)

    Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις πρώτες πρωινές ώρες στόχους των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κυρίως στην πρωτεύουσα Καμπούλ και στην πόλη Κανταχάρ, 11 πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία και από ένα υποβρύχιο. Αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέφερε ότι επλήγησαν θέσεις της αντιαεροπορικής άμυνας των Ταλιμπάν, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ραντάρ, δεξαμενές καυσίμων, αλλά και αεροδρόμια.

    [02] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2001 (10:18 UTC+2)

    Ενας στους δύο Ελληνες φοβάται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στην Ελλάδα ενώ στην πλειοψηφία τους αποδοκιμάζουν την επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της εταιρίας "ALCO", τα οποία δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

    Το 52,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ζει με το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα μας και το 42,6% ότι δεν φοβάται κάτι τέτοιο. Περισσότερο φοβούνται οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών (61,3%), οι γυναίκες (61,2%) και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών (59,5%). Οι άνδρες φοβούνται σε ποσοστό 40% και σε 39,1% τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών.

    Το 61,2% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τον τρόπο που ασντέδρασαν οι ΗΠΑ και το 57,3% θεωρεί άδικη την επίθεση τους εναντίον του Αφγανιστάν. Με την επίθεση συμφωνεί το 29% και το 26,4% τη δικαιολογεί. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (83,9%) οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα αντίποινα των ΗΠΑ θα έχουν ως αποτέλεσμα να ανοίξει ένας μακροχρόνιος κύκλος βίας και τρομοκρατικών χτυπημάτων και μόνο το 7,4% θεωρεί ότι θα φέρουν αποτέλεσμα στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Η έρευνα έγινε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

    [03] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2001 (09:49 UTC+2)

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια της 53ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, και του γερμανού Καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην συμβεί το παραμικρό κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ιδίως μετά τις απειλές για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Αμερική ή την Ευρώπη.

    Στην έκθεση συμμετέχουν 87 ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, που ενισχύονται από το υπουργείο Πολιτισμού με ένα εκατομμύριο δραχμές, ενώ θα παρουσιαστούν περίπου 850 νέα ελληνικά βιβλία.

    [04] Ο Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    «Ηταν απαράδεκτες οι δηλώσεις των συναδέλφων της ΝΔ, αλλά και πάρα πολλών πολιτικών», είπε ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Πέτρος Τατούλης, σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας που εξέφρασαν βουλευτές του κόμματος μετά από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη.

    Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, ο κ. Τατούλης απέδωσε σε «παρέμβαση του πρόεδρου του κόμματος» το γεγονός ότι η ΝΔ «οδηγήθηκε σε μια συνετή, νηφάλια και ήρεμη πρόταση και άποψη» και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί αυτή η στάση «βοηθάει να δημιουργηθεί μια ενιαία στρατηγική πολιτική αντίληψη από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα και άλλους φιλελεύθερους πολιτικούς, όλων των πολιτικών χώρων, ακόμα και από το χώρο της Αριστεράς».

    «Αυτό είναι σημαντικό γιατί βοηθάει την ελληνική κοινωνία να απαγκιστρωθεί από τις αγκυλώσεις που τη βαραίνουν», σημείωσε ο κ. Τατούλης.

    [05] ΧΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού την ερχόμενη Κυριακή σκέφτονται στην Τούμπα. Παράλληλα το ίδιο κάνουν και οι... οπαδοί του Δικεφάλου που αναμένεται να εξαντλήσουν τα 25.000 εισιτήρια. Και σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέχρι και την Παρασκευή τα μαγικά χαρτάκια θα εξαντληθούν. Τα περισσότερα από τα φτηνά εισιτήρια των 3.000 δραχμών θα πάνε στους συνδέσμους φίλων ΠΑΟΚ, ενώ να τονίσουμε η θύρα 7 θα μείνει κλειστή από την αστυνομία για λόγους ασφαλείας. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα βρίσκονται στη θύρα 8. Σήμερα κυκλοφόρησαν και τα εισιτήρια της πρώτης αναμέτρησης με τη Μαρίλα Πρίμπραμ που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Τούμπα.

    [06] SFOR: ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

    Σεράγεβο, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Η Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR) σε διαφήμιση επί πληρωμή που δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες της Βοσνίας αναφέρει ότι "οι τρομοκράτες δεν είναι μάρτυρες".

    Στη διαφήμιση παρατίθεται η δήλωση του ιμάμη της Βοσνιακής Ισλαμικής Κοινότητας στις ΗΠΑ Σενάντ Εφέντι Αγκιτς "οι τρομοκράτες είναι δολοφόνοι, όχι μάρτυρες" που απευθύνεται στο μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας.

    Στη SFOR συμμετέχουν 3.300 Αμερικανοί στρατιώτες η βάση των οποίων είναι στην περιοχή γύρω από την Τούζλα.

    [07] ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΥΠΑΜ: ΠΙΘΑΝΗ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΤU-154 ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΟ

    Κίεβο, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτή την πιθανότητα ότι ένας από τους πυραύλους του κατέρριψε κατά λάθος την περασμένη βδομάδα το ρωσικό αεροπλάνο τύπου Tupolef-154, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 76 άτομα.

    «Το υπουργείο Αμυνας εξετάζει όλες τις πιθανές θεωρίες για το ατύχημα, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής της κατά λάθος κατάρριψης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας Κονσταντίν Κιβρένκο.

    Ενας από τους ερευνητές του δυστυχήματος, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα το ατύχημα να προκλήθηκε από ρίψη πυραύλου.

    [08] ΠΑΣΚΟΥ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Μιρτσέα Πάσκου δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται στο κοινό μέτωπο για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και έχει λάβει και τα απαραίτητα μέτρα.

    Ο κ. Πάσκου ανέφερε ότι η Ρουμανία κατηγορηματικά απορρίπτει τη τρομοκρατία και τονίζει ότι δεν υπάρχει στον κόσμο κανένα μέρος όπου μπορεί κανείς να αισθάνεται ασφάλεια εξαιτίας της τρομοκρατίας.

    Ο Ρουμάνος υπουργός Αμυνας τόνισε ότι η χώρα δεν έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής αλλά έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα ασφαλείας.

    [09] ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ PARIS MATCH ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Λονδίνο, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Ο Γάλλος δημοσιογράφος, ο Μισέλ Πεϊράρ ο οποίος εργάζεται στο εβδομαδιαίο περιοδικό Paris Match, συνελήφθη σήμερα στο Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (ΑΙΡ) επικαλούμενο πηγές των Ταλιμπάν.

    Οπως μετέδωσε το ΒΒC, ο 30χρονος Πεϊράρ, που είχε ενημερώσει τους συναδέλφους τους στην πόλη Πεσαβάρ ότι θα περάσει στο Αφγανιστάν, συνελήφθη στην Γκόστα, 35 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Τζαλαλαμπάντ, μαζί με του δύο Πακιστανούς οδηγούς του.

    [10] Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Μόσχα, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Η ρωσική πολεμική αεροπορία διέψευσε ότι ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χωριά της Γεωργίας στα σύνορα με την υπό απόσχιση επαρχία της Αμπχαζίας.

    Ο συνταγματάρχης Αλεξάντερ Ντρομπισέφσκι απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι αεροπορικές επιθέσεις έγιναν από ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη σε στήριξη των δυνάμεων Αμπχάζιων που μάχονται για να αποκρούσουν την εισβολή Γεωργιανών και Τσετσένων ανταρτών.

    "Αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας δεν έκαναν καμία εξόρμηση στην περιοχή που υποστηρίζεται ότι βομβαρδίστηκε", είπε κ. Ντρομπισέβσκι.

    Ωστόσο ο υπαρχηγός των μεθοριακών φρουρών της Γεωργίας δήλωσε ότι τα άγνωστης προέλευσης πολεμικά ελικόπτερα και αεροσκάφη που βομβάρδισαν χωριά στην κοιλάδα του Κόντορ εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της Γεωργίας από το αεροδιάδρομο του Καρατσάγιεβο - Τσερκεσία στα σύνορα Γεωργίας - Ρωσίας.

    "Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα πολεμικά αεροσκάφη ήταν ρωσικά, καθώς είναι απίθανο αεροπλάνα άλλης χώρας να εμφανιστούν στον εναέριο χώρο της Γεωργίας από τη Ρωσία", πρόσθεσε.

    Νωρίτερα ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Αμπχαζίας Ραούλ Χατζίμπα κατηγόρησε τη Γεωργία ότι οργάνωσε τις συγκεκριμένες επιθέσεις αποκλειστικά για να υποστηρίξει τους Γεωργιανούς και Τσετσένους αντάρτες που πολεμούν στην περιοχή εναντίον των δυνάμεων της Αμπχαζίας.

    [11] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

    Οτάβα, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία αναπτύσουν καλύτερες σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τα σχέδια του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την διεύρυνση δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    "Υπάρχουν βέβαια σημαντικά θέματα για τα οποία διαφωνούμε" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόμπερτσον κατά την διάρκεια συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Οτάβα αναφερόμενος στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για την Ρωσία αλλά αντίθετα το ΝΑΤΟ αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της Ρωσίας.

    "Θα διατηρήσουμε τις πόρτες του ΝΑΤΟ ανοικτές στα καινούργια μέλη. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα (τον Νοέμβριο του 2002) αναμφίβολα θα επιταχύνει την διαδικασία της διεύρυνσης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόμπερτσον.

    Η Μόσχα έχει εκφράσει την αντίθεσή της για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς είναι αντίθετη στην μελλοντική ένταξη των χωρών της Βαλτικής στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ 8% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Αυξημένα κατά 8% εμφανίζονται τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2000. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν τα έσοδα από ΦΠΑ, καθώς και οι αυξημένες εισπράξεις από διάφορες άλλες κατηγορίες εσόδων. Αυξημένα έσοδα βεβαιώθηκαν το Σεπτέμβριο από τους ελέγχους των ελεγκτικών κέντρων του υπουργείου Οικονομικών (Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο, Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα).

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το Σεπτέμβριο από τους ελέγχους που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις παρελθόντων οικονομικών ετών, βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 37,4 δισ. δρχ. έναντι 11,3 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

    [13] ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Νέα Υόρκη, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν με αφορμή τις αεροπορικές επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκδήλωσε την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει με όλα τα μέσα τις απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας που προέρχονται από τρομοκρατικές ενέργειες. Το Συμβούλιο επίσης επαναβεβαίωσε το εγγενές δικαίωμα στην ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τα ενδιαφερόμενα κράτη έχουν τοποθετήσει την παρούσα στρατιωτική τους δράση στο Αφγανιστάν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

    Για να ηττηθεί η τρομοκρατία, χρειαζόμαστε μια ενισχυμένη προσπάθεια και μια ευρεία στρατηγική που να ενώνει όλα τα κράτη και να εξετάζει όλες τις πτυχές της μάστιγας που αντιμετωπίζουμε. Όλα τα κράτη στον κόσμο πρέπει να ακολουθήσουν αυτόν τον σκοπό, να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν πολλά διαφορετικά μέσα περιλαμβανομένων των πολιτικών, νομικών, διπλωματικών και οικονομικών μέσων.

    Ο λαός του Αφγανιστάν, που δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνος για τις ενέργειες του καθεστώτος των Ταλιμπάν, τώρα έχει απελπιστική ανάγκη βοήθειας. Τα Ηνωμένα Έθνη επί μακρόν έχουν παίξει ζωτικό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, και έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε το συντομότερο να επαναλάβουμε με εντονότερους ρυθμούς την ανθρωπιστική μας βοήθεια.

    Είναι επίσης ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να εργαστεί σκληρότερα παρά ποτέ για να ενθαρρύνει μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δραστηριοποιηθεί για να προωθήσουν τη δημιουργία μιας απόλυτα αντιπροσωπευτικής, πολύ-εθνικής και ευρείας βάσης Αφγανικής Κυβέρνησης".

    Δ.Ρ.

    [14] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Λονδίνο, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν και σήμερα στην πόλη Queta του Πακιστάν όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις χιλιάδων φανατικών ισλαμιστών με την αστυνομία. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά εναντίων των διαδηλωτών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις, μεταξύ αυτών και ένα δωδεκάχρονο αγόρι.

    Σε μια προσπάθεια αποτροπής στρατιωτικού πραξικοπήματος ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβεζ Μουσαράφ απομάκρυνε τρεις ανώτατους αξιωματικούς που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με το καθεστώς των Ταλιμπάν, μετέδωσε το ΒΒC.

    Με προειδοποιητικά πυρά και χρήση δακρυγόνων αντιμετώπισε η αστυνομία και στην Ινδονησία τους εκατοντάδες μουσουλμάνους διαδηλωτές που επεχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

    Οι ινδονησιακές αρχές έχουν επιβάλλει έκτακτα μέτρα ασφαλείας γύρω από την αμερικανική και την βρετανική πρεσβεία, έξω από τις οποίες έχουν τις τελευταίες δύο ημέρες στρατοπεδεύσει πολλοί διαδηλωτές.

    Φανατικοί ισλαμιστές από την οργάνωση Ισλαμικό Αμυντικό Μέτωπο κάλεσαν όλους τους μουσουλμάνους της χώρας σε ιερό πόλεμο. Η κλιμάκωση των διαδηλώσεων ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Τζακάρτα η οποία έχει εκφράσει την υποστήριξη της στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

    Η Ινδονησία είναι η χώρα με την πλέον πολυάριθμη μουσουλμανική κοινότητα στον κόσμο.

    Οι αντι- αμερικανικές διαδηλώσεις φανατικών ισλαμιστών συνεχιστηκαν και σε άλλες χώρες. Στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκαν, για δεύτερη ημέρα, διαδηλώσεις στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες φοιτητές. Παράλληλα στο Κάιρο, φανατικοί ισλαμιστές βρήκαν στους δρόμους απειλώντας να επιτεθούν σε αμερικανικούς και βρετανικούς στόχους.

    Πέντε χιλιάδες ισλαμιστές πραγματοποίησαν διαδήλωση στο νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων.

    [15] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΕΩΡΓΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Γεωργός από τη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας με την κατηγορία ότι -στη διάρκεια έρευνας που έγινε στο σπίτι του- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι αρχαία νομίσματα και τρεις ανιχνευτές μετάλλων.

    Πρόκειται για τον 47χρονο Θεόδωρο Καϊταντζή, σε βάρος του οποίου ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και για παράλειψη δήλωσης κατοχής αρχαίων αντικειμένων.

    Ο 47χρονος αγρότης είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τους αστυνομικούς του τμήματος αρχαιοκαπηλίας, αφού είχε εμπλακεί σε υπόθεση κλοπής χρυσού στεφανιού -της εποχής του Φιλίππου του Β'- από τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Απολλωνίας, όπου είχε απασχοληθεί μάλιστα και σε αρχαιολογικές ανασκαφές.

    Ο Καϊταντζής είχε παραδώσει το χρυσό στεφάνι στις τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες και ζήτησε να εισπράξει τα νόμιμα εύρετρα. Τελικά, όπως αποκαλύφθηκε, είχε εμπλακεί και ο ίδιος στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και αναγκάστηκε να παραδώσει το στεφάνι για να αποφύγει την σύλληψη.

    Γ.Χ.

    [16] ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΕ ΑΛΑΤΑ ΚΥΑΝΙΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΙΡΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    της Ο. Ορφανίδου

    Βαρέλια με άλατα κυανίου, διάφοροι σάκοι με καυστική σόδα και βαρέλια με χημικές ουσίες άγνωστης σύστασης, βρέθηκαν σε διάφορους χώρους των εγκαταλελειμμένων Μεταλλείων της Κίρκης, 20 χιλ. από την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με αυτοψία που διενήργησαν τον Ιούλιο υπάλληλοι της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, ύστερα από σχετικό αίτημα της Νομαρχίας Εβρου.

    Στην έκθεση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας αναφέρεται επίσης ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την άμεση απομάκρυνσή τους, γιατί ίσως είναι ακόμη επικίνδυνα.

    Ο Νομάρχης Εβρου Γιώργος Ντόλιος ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για την απομάκρυνση και καταστροφή των βαρελιών με κυάνιο που είναι κλειδωμένα σε δωμάτιο των εγκαταλελειμμένων μεταλλείων της Κίρκης, μετά από σχετική καταγγελία της Οικολογικής Εταιρείας Εβρου για πιθανή διαρροή του δηλητηρίου.

    Σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Ντόλιος είπε ότι κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή της εισαγγελέως, αφενός γιατί η Νομαρχία δεν έχει τη δικαιοδοσία να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια, αφετέρου για να σιγουρευτεί η καταστροφή του επικίνδυνου υλικού.

    Ο κ. Ντόλιος μαζί με την εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης κ. Ρωμαίου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκαν σήμερα το χώρο των μεταλλείων και έκαναν μία πρώτη καταγραφή των επικίνδυνων χημικών ουσιών που υπάρχουν. Συγκεκριμένα βρέθηκαν τρία μεταλλικά κλειστά βαρέλια των 50 κιλών με κυανιούχο νάτριο, ένα ανοιχτό βαρέλι με 30 κιλά, ένας πλαστικός σάκος με 20 κιλά, καθώς και δοχεία με διάφορα χημικά αντιδραστήρια.

    Ο νομάρχης ζήτησε από την εισαγγελέα να αποθηκευτούν τα επικίνδυνα υλικά σε έναν ασφαλή χώρο των μεταλλείων, ενώ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ώστε η Νομαρχία να αποκτήσει δικαιοδοσία στο συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να προχωρήσει στην απομάκρυνση και καταστροφή των επικίνδυνων υλικών.

    Τέλος από τη Νομαρχία Εβρου υπεβλήθη πρόστιμο ύψους 10 εκ. δρχ. στη μισθωτήρια εταιρεία.

    Να σημειωθεί ότι την εκμετάλλευση των μεταλλείων στη συγκεκριμένη περιοχή (έκταση μεταλλείου 118.000 στρέμματα) είχαν ξεκινήσει οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της κατοχής (1940 - 1945), οι οποίοι δημιούργησαν μία αξιόλογη υποδομή που περιλαμβάνει εργοστάσιο εμπλουτισμού, σήραγγα μεταλλείου, από την οποία ξεκινά τελεφερίκ για τη μεταφορά των υλικών μέχρι το εργοστάσιο και κτιριακή υποδομή, η οποία αποτελείται από δύο βίλες και διάφορους βοηθητικούς χώρους (γκαράζ, εστιατόριο, οικήματα εργατών κλπ.).

    [17] OI TΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 42ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Συνολικά 25 ταινίες μυθοπλασίας και 7 ντοκιμαντέρ θα συμμετάσχουν στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ελληνικού Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν οι ταινίες μυθοπλασίας «Αιώνιος Φοιτητής» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη, «Κλέφτης ή πραγματικότητα» της Αντουανέτας Αγγελίδη, «Ο παράδεισος είναι προσωπική υπόθεση» της Δήμητρας Αράπογλου, «Είδωλο και ρόλος» του Φρέντυ Βιανέλλη, «Το τάμα» του Ανδρέα Παντζή, «Ο 7ος ήλιος του έρωτα», του Βαγγέλη Σερντάρη, «Το παιχνίδι της σκιάς» του Σταύρου Βιδάλη, «E-mail» του Σταύρου Χολέβα, «Σώσε με» του Σταύρου Τζίτζη, «Το μόνον της ζωής ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη, «Μπραζιλέρο» του Σωτήρη Γκορίτσα, «Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.

    Επίσης, θα διαγωνιστούν οι ταινίες «Η κοιλιά της μέλισσας» του Βασίλη Ελευθεριώτου, «Γη και άνθρωποι» του Γιώργου Κεραμιδιώτη, «Αλέξανδρος και Αϊσέ» του Δημήτρη Κολλάτου, «Ριζότο» της Ολγας Μαλέα, «Στάκαμαν» του Αντώνη Καφετζόπουλου, «Οι ακροβάτες του κήπου» του Χρήστου Δήμα, «Δεκαπενταύγουστος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Κάτω από τ' άστρα» του Χρήστου Γεωργίου, «Ο καλύτερος μου φίλος» των Λάκη Λαζόπουλο και Γ. Λάνθιμου, «Και αύριο μέρα είναι» της Δώρας Μασκλαβάνου, «Μία μέρα τη νύχτα» του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Πες τη μορφίνη ακόμη την ψάχνω» του Γιάννη Φάγκρα και «Ροζ ολοταχώς» του Δημήτρη Γιατζουτζάκη.

    Τέλος, θα συμμετάσχουν τα ντοκιμαντέρ «Οι απ' εκεί» της Μαρίας Μαυρίκου, «Αθ. Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής» του Σταμάτη Τσαρουχά, «Οι ψυχές των καϊκιών» του Νίκου Καρακώστα, «Ημερολόγιο καταστρώματος, Γιώργος Σεφέρης», «Αβίωτες μνήμες» της Αθηνάς Ξενίδου, «Ο χορός των αλόγων» του Χρήστου Βούπουρα και «Screamin' Jay Hawkins» του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

    [18] ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΛΕΠΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Ο Αμπντούλ Ρεχμάν Σαλίμ, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Μουχατζιρούμ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είναι ένας δικαιολογημένος στόχο για κάθε «μουσουλμάνο που θα θελήσει να τον δολοφονήσει.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, o κ. Σαλίμ είπε αφότου οι Σύμμαχοι, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί και ίσως οι Γάλλοι, άρχισαν να βομβαρδίζουν τους μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν, για τους ανθρώπους εκεί πέρα τα κυβερνητικά κτίρια στο Λονδίνο, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και η κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού έγιναν δικαιολογημένοι στόχοι.

    Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να ληφθεί μία απόφαση όσον αφορά σε διώξεις μετά τις δηλώσεις του Σαλίμ.

    [19] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΘΕΝΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Σικάγο, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Κακοπροαίρετες φήμες χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Άθενς τις δήθεν δηλώσεις του ότι μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα τις 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ προτείνει αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας.

    Ο κ. Άθενς επισημαίνει ότι ως συνήθως και εν όψη της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης

    του ΣΑΕ, ορισμένα πρόσωπα προσπαθούν να διχάσουν την Ομογένεια και την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ψευδείς δηλώσεις του σε διάφορα θέματα.

    "Είναι συνήθως, τα ίδια πρόσωπα των οποίων η δραστηριότητα σχετικά με θέματα του Ελληνισμού περιορίζεται στο να εκδίδουν δελτία Τύπου και να κάνουν δηλώσεις εναντίον άλλων προσώπων και οργανισμών, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΑΕ. Κανείς από αυτούς, που έχουν κάνει αυτές τις δηλώσεις περί των θέσεών μου στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν με ρώτησε προσωπικά ή γραπτώς για την τοποθέτησή μου, προφανώς διότι τους εξυπηρετεί να διαδίδουν φήμες. Η θέση μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει η ίδια

    όπως και στο παρελθόν. Η Ελλάδα, γενέτειρα αυτού του παγκοσμίως σεβαστού θεσμού, είναι και ο λογικός τόπος για τη διεξαγωγή τους. Περαιτέρω, η Ελλάδα σήμερα έχει και τη δυνατότητα της άρτιας προετοιμασίας των αγώνων, αλλά και την πλήρη ικανότητα να διαφυλάξει την ασφαλή διεξαγωγή τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητηθεί, από οποιονδήποτε, αλλαγή στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2004".

    Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας κάλυψε προ ημερών τον πρόεδρο του ΣΑΕ για το θέμα.

    Δ.Ρ.

    [20] ΣΥΛΛΗΨΗ 150 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 9 Οκτωβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 150 λαθρομετανάστες κυρίως Ιρακινούς και Αφγανούς που εισέβαλαν στην χώρα από τα ανατολικά της σύνορα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι αστυνομικές αρχές κατά την διάρκεια ελέγχου σε αυτοκινητόδρομο εντόπισαν 37 Ιρακινούς και 32 Αφγανούς μετανάστες που κρύβονταν σε ένα φορτηγό.

    Στην ανατολική επαρχία Βαν στα σύνορα με το Ιράν οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν χωρίς διαβατήριο 41 Ιρακινούς και 15 Αφγανούς, δυο άτομα από το Ιράν και δυο άτομα από το Καζακστάν.

    Στην ανατολική επαρχία Μπίτλις συνελήφθησαν 21 Αφγανοί που ταξίδευαν με λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη.

    Η Τουρκία αποτελεί πέρασμα για τους μετανάστες από την Ασία και την Αφρική που προσπαθούν να μεταβούν στην Δυτική Ευρώπη προκειμένου να αποφύγουν τις αναταραχές και την φτώχεια που επικρατούν στις χώρες προέλευσής τους.

    [21] Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Αγκυρα, 9 Οκτωβρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία το Σάββατο δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Ο βασιλιάς αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ με τον οποίο θα έχει συνομιλίες για τοπικά θέματα ύστερα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και την στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

    Η Τουρκία η μοναδική μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν.

    [22] ΧΟΥΝ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Μόσχα, 9 Οκτωβρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν δήλωσε ότι η συμμετοχή των βρετανικών στρατευμάτων στην στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν αποτέλεσε μια επιλογή της χώρας διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση για την συμμετοχή της Βρετανίας σε χερσαία επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν.

    "Δεν έχουμε πάρει καμιά απόφαση για την συμμετοχή μας σε χερσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε μόλις αρχίσει την πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουν ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Ιβανόφ στην Μόσχα.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Αμυνας επανέλαβε την θέση της χώρας του ότι ρωσικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν τονίζοντας ωστόσο ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει τις ανθρωπιστικές αποστολές στην περιοχή.

    "Είναι αδιανόητο να συμμετάσχουν ρωσικά στρατεύματα σε οποιαδήποτε επιχείρηση στο Αφγανιστάν είπε χαρακτηριστικά" ο κ. Ιβανόφ και πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία δεν κρύβεται μόνο σε αυτή τη χώρα αλλά έχει απλωθεί σε όλο τον κόσμο.

    [23] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Νίκου Θωμόπουλου και με την συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αιγαίου, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Άμυνας.

    Στην έναρξη της πρώτης αυτής συνεδρίασης παρευρέθηκε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας την ανάγκη η Επιτροπή να εργαστεί εντατικά και συστηματικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού της λιμενικής πολιτικής της χώρας μας.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και η ανάπτυξη του στρατηγικού ρόλου των ευρωπαϊκών λιμένων, ως κομβικά σημεία στα δίκτυα αυτά, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

    Στόχος μας είναι η σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση των λιμένων μέσω της συναντίληψης και της συνεργασίας με τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους και την ιδιωτική πρωτοβουλία ούτως ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί ως το κομβικό λιμενικό σημείο αναφοράς στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας», επισήμανε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 9 October 2001 - 18:13:57 UTC