Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ"
  • [02] ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [03] [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
  • [05] Ο ΠΑΟΚ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΛΑΘΗ
  • [06] ΚΑΕ: ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ 1,63% ΙΔΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
  • [07] ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΙΕΨΕΥΣΑΝ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΝΤΕΝ
  • [08] LOGICDIS: ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 10,05 ΔΙΣ. ΑΠΟ EUROBANK
  • [09] ΠΡΟΝΤΙ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ
  • [10] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
  • [11] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ
  • [12] ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΤΟΡ
  • [13] Ο ΜΠΟΡΕΛΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΟΜΑΔΑ
  • [14] Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
  • [15] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ "ΒΙΑΖΕΙ" ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ
  • [16] ΧΟΥΝ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [17] ΣΧΟΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ
  • [18] ΝΕΚΡΗ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [19] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
  • [20] ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [21] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΣΕΡ - ΒΕΝΤΡΙΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [23] ΜΠΛΕΡ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [24] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ UNICEF ΣE ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ"

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2001 (15:44 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος και απαντώντας σε όσους μεμψιμοιρούν για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας για την αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της διεθνούς τρομοκρατίας, εκτός κειμένου ανέπτυξε το κριτήριο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που είναι "Πρώτα η Ελλάδα".

    Ο κ.Σημίτης είπε τα εξής:

    "Πρώτα η Ελλάδα σημαίνει ότι σε καιρό κρίσης πρέπει να μας διακρίνει σύνεση και ευθύνη.

    Πρώτα η Ελλάδα σημαίνει να είμαστε παρόντες, να παίρνουμε πρωτοβουλίες στην περιοχή.

    Πρώτα η Ελλάδα σημαίνει να σεβόμαστε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

    Πρώτα η Ελλάδα σημαίνει ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε σθεναρά την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

    Πρώτα η Ελλάδα σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από λαϊκισμούς. Δεν σκεφτόμαστε μικροπολιτικά.

    Ένα σκεφτόμαστε: Το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον της χώρας, το μέλλον του ελληνικού λαού".

    [02] ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 11 Οκτωβρίου 2001 (11:11 UTC+2)

    Τις πιο σφοδρές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν από την έναρξη της εκστρατείας εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις κατά την τέταρτη ημέρα των βομβαρδισμών, μεταδίδει το BBC.

    Η πρωτεύουσα Καμπούλ σείστηκε από ισχυρότατες εκρήξεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις αμερικανικές επιθέσεις.

    Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και κατά του Κανταχάρ στα νότια της χώρας. Πολλοί κάτοικοι της πόλης την εγκαταλείπουν παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά βόμβες που καθοδηγούνται από λέιζερ και οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν υπόγεια καταφύγια. Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν αντεπιτέθηκαν χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικά πυρά. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν περισσότερα από 70 άτομα έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, αλλά οι δηλώσεις τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι το επόμενο στάδιο της εκστρατείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Μπους έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των 22 πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών.

    Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον Οσάμα μπιν Λάντεν και δύο άνδρες που πιστεύεται ότι είναι οι υπαρχηγοί του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν 5 εκατομμύρια δολάρια για τη σύλληψη τους.

    [03]

    [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 10 Οκτωβρίου 2001 (16:20 UTC+2)

    Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε σήμερα στο Φανάρι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος του παρουσίασε πρόταση για διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων των θρησκειών, ύστερα από την κήρυξη "ιερού πολέμου" από τους Ταλιμπάν και την έκκληση της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν να πάρουν μέρος σ΄αυτόν οι απανταχού μουσουλμάνοι.

    Ο Πατριάρχης συμφώνησε με την πρόταση του κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι όλες οι θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ, θα πρέπει να συνεργαστούν με τους πολιτικούς ηγέτες μετά τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις. Παράληλλα επισήμανε ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη διάσκεψη κορυφής των θρησκευτικών ηγετών για τη συνεργασία των λαών.

    "Όλοι μείναμε σύμφωνοι ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία, ώστε οι άνθρωποι να ζήσουν με περισσότερη ασφάλεια, ειρήνη και δημιουργική συνεργασία πάνω στον πλανήτη. Θα συνεργαστούμε για την προετοιμασία του συνεδρίου", είπε ο κ. Βαρθολομαίος. Αναφερόμενος στην παρούσα διεθνή κατάσταση εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος της τρομοκρατίας. "Εμείς ως Εκκλησίες, ως θρησκευτικοί ηγέτες δεν παύουμε να προσευχόμαστε και να εργαζόμαστε για την επικράτηση περισσότερο υγιών αντιλήψεων έστω και τη δωδεκάτη ώρα", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός εξωτερικών επισήμανε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ενδείξεις κινδύνου από την τρομοκρατία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η τρομοκρατία δεν μας αφορά όλους κυρίως γιατί υπονομεύει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη συνεργασίας για την απομόνωση εκείνων των θρησκευτικών προσώπων που, όπως είπε, "προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την έννοια της θρησκείας με τρόπο που προωθεί τη βία, την τρομοκρατία, την έλλειψη ανοχής έναντι του διαφορετικού, του ΄Αλλου".

    "Ο ρόλος της ορθοδοξίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει πάρει κατά καιρούς τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύοντας ότι τα δόγματα και οι αρχές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως υπόβαθρο για τέτοιου είδους πράξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στα σύνορα ισλαμικού και χριστιανικού κόσμου και είναι η κατάλληλη χώρα για να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταφέρει την πρωτοβουλία, για διάλογο μεταξύ των θρησκειών με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Για τον λόγο αυτό είχε ήδη επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ καθώς και τους ομολόγους του της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ και των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    [05] Ο ΠΑΟΚ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΛΑΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2001 (21:13 UTC+2)

    "Κάθε προπονητής θέλει να έχει έναν καλό παίκτη πάνω στον οποίο θα στηρίζει την υπόλοιπη ομάδα. Φέτος εμείς επιλέξαμε παίκτες με συγκεκριμένο μπάτζετ. Ωστόσο πιστεύω ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν", τόνισε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Λευτέρης Σούμποτιτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα και συνέχισε: "Ο ΠΑΟΚ πληρώνει τα περσινά λάθη. Εμείς από την πλευρά μου κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία. Είμαστε σε καλό δρόμο".

    Το παιχνίδι με τον ΠΑΟ έγινε για τον κ. Σούμποτιτς και τους παίκτες του ένα καλό μάθημα. "Αυτό το παιχνίδι το χάσαμε άδικα. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι αποδείξαμε πως κυνηγάμε μέχρι το τέλος όλα τα παιχνίδια, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τα παιχνίδια με τη Νήαρ Ηστ και τον Απόλλωνα Λεμεσού, αφού μας ενδιαφέρουν το ίδιο πρωτάθλημα και κύπελλο Κόρατς".

    Αναφορικά με συμμετοχή του Κολντεμπέλα ο τεχνικός της ομάδας δήλωσε: "Τα πήγε αρκετά καλά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να δώσει το 100% της απόδοσής του".

    [06] ΚΑΕ: ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ 1,63% ΙΔΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Στο 1,638% (862.590 μετοχές) ανέρχεται το ποσοστό των ιδίων μετοχών που έχουν στην κατοχή τους τα ΚΑΕ μετά την αγορά 349.450 μετοχών κατά το διάστημα 10 Ιουλίου - 30 Σεπτεμβρίου 2001.

    Για την προαναφερθείσα αγορά, η μέση τιμή κτήσης ήταν οι 4.053,77 δρχ. ήτοι 11,89 ευρώ.

    [07] ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΙΕΨΕΥΣΑΝ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΝΤΕΝ

    Ουάσιγκτον, 11 Οκτωβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Το Πεντάγωνο διέψευσε τις φήμες που κυκλοφόρησαν σήμερα στις χρηματαγορές σχετικά με τη σύλληψη του τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ Βικτόρια Κλάρκ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις φήμες και πρόσθεσε ότι δεν δόθηκε καμία πληροφορία στον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ από τους επικεφαλής των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μετέδωσε το CNN.

    Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι δεν έχουν καμμία τέτοια πληροφορία.

    [08] LOGICDIS: ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 10,05 ΔΙΣ. ΑΠΟ EUROBANK

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα με την έγκριση από το Δ.Σ του ΧΑΑ το τυπικό μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 5,6 δισ. δρχ. της LogicDIS υπέρ του στρατηγικού επενδυτή EFG Eurobank Ergasias, αλλά και της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 4,45 δισ. δρχ., το σύνολο του οποίου επίσης θα αναλάβει η Eurobank.

    Η εν λόγω αύξηση προβλέπει την έκδοση 4 εκατ. νέων μετοχών με τιμή ανά μετοχή 1400,48 δρχ. (4,11 ευρώ). Αναφορικά με το ομολογιακό δάνειο, το επιτόκιό του είναι 0,5% και η τιμή μετατροπής του τα οι 2.501 δρχ. (7,34 ευρώ). Η διάρκεια του είναι 3 χρόνια, πληρωτέο ανά εξάμηνο, ενώ η αποπληρωμή του θα γίνει στο 120% της ονομαστικής του αξίας.

    [09] ΠΡΟΝΤΙ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

    Βρυξέλες, 11 Οκτωβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Ένα μήνα μετά οι πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον έχουν αφήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση με την επιλογή είτε της δέσμευσης για περαιτέρω ενοποίηση είτε της στροφής στον εθνικισμό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    "Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρόντι προσθέτοντας ότι η ατμόσφαιρα του πολέμου συνήθως προσφέρει γόνιμο έδαφος προκειμένου τα διάφορα κράτη να γίνουν εσωστρεφή.

    Ο κ. Πρόντι εξέφρασε την άποψη ότι η διεθνής κρίση που επικρατεί θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μια ευκαιρία για ενοποίηση και ανάληψη κοινής δράσης.

    "Πιστεύω ότι πρέπει να επιταχύνουμε την διεύρυνση που βρίσκεται ήδη καθ' οδόν" δήλωσε ο κ. Πρόντι τονίζοντας ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου υποχρεώνουν τα κράτη να δράσουν αποφασιστικά και γρήγορα προκειμένου να συνεχίσουν τον δρόμο που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [10] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Σημαντική εξέλιξη για το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, τη σημερινή υπογραφή για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων με τη γερμανική εταιρία HDW.

    Οπως είπε ο υπουργός, η υπογραφή είναι σημαντική για τη διατήρηση και την προστασία της απασχόλησης, καθώς και για την οικονομική δραστηριότητα σε όλη την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται για πολλά χρόνια, τουλάχιστον 1.400 θέσεις εργασίας, βελτιώνοντας αισθητά το αρχικό τίμημα.

    "Η εξέλιξη αυτή εκφράζει την πολιτική αποκρατικοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ, η οποία βασίζεται στη διαφάνεια και προπάντων στην ταχύτητα" τόνισε.

    [11] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ιωσήφ Σημαιοφορίδης ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής μας ομάδας των Παίδων για τους αγώνες της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στη Βουλγαρία (14 με 18 Οκτωβρίου).

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι: Βασιλειάδης (Διομήδειας), Βούης (Βέρντερ Βρέμης), Γεωργίου (Βερόνα), Δημητρουλόπουλος (Ηρακλής Πύργου), Ιασωνίδης (Παναθηναϊκός), Καρακατσάν (Ακρίτες Κοζάνης), Καρνέζης (ΟΦΗ '94), Μενδρινός (Ολυμπιακός), Μοσχονησιώτης (Αιολικός), Μπόλλος (Παναθηναϊκός), Παπαδόπουλος Α. (Εθνικός Αστέρας), Παπαζαχαρίας (Ηρακλής), Στεργαλάς (Ξάνθη), Στούπας (Πατραϊκός), Τίτης (Ορφέας Ελευθερούπολης), Τσακαλίδης (Ένωση Απ. Παύλου), Τσεβάς (ΑΕΚ), Παυλίδης (Μπόχουμ).

    Η Εθνική Ομάδα συμμετέχει στον 7ο προκριματικό όμιλο, μαζί με τις ομάδες της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Στην επόμενη φάση προκρίνεται ο πρώτος της βαθμολογίας.

    Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

    14/10: Ελλάδα-Γαλλία

    16/10: Βουλγαρία-Ελλάδα

    18/10: Ρουμανία-Ελλάδα.

    [12] ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΤΟΡ

    Βουκουρέστι, 11 Οκτωβρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος "Μεγάλη Ρουμανία" Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρουμανίας απευθύνοντας έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης να δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

    Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την παραπομπή του κ. Τούντορ σε δίκη με την κατηγορία της μετάδοσης λανθασμένων πληροφοριών.

    Ο κ. Τούντορ κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 14 Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει ότι στην Ρουμανία εκπαιδεύονται μέλη της οργάνωσης Χαμάς.

    "Οι δηλώσεις του κ. Τούντορ οι οποίες είναι λανθασμένες μεταδόθηκαν από τα ρουμανικά και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κατά συνέπεια οι διεθνείς σχέσεις της Ρουμανίας θα μπορούσαν να επηρεασθούν ιδιαίτερα αυτή την χρονική περίοδο που οι αρχές ανακοίνωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα των εισαγγελικών αρχών.

    [13] Ο ΜΠΟΡΕΛΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Ενας παλιός γνώριμος, ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι που έχει γράψει μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας στον ΠΑΟ θα τεθεί αντιμέτωπος με την αγαπημένη του ομάδα. Αυτή την φορά φορώντας τη φανέλα του Ακράτητου. Η εμπειρία του αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για τους "νεοφώτιστους". Ετσι ο προπονητής της ομάδας, Στάθης Σταθόπουλος, προσανατολίζεται να τον ξεκινήσει από την αρχή, παρά το γεγονός ότι δεν έπραξε κάτι τέτοιο στα δύο πρώτα παιχνίδια που έδωσε ο Ακράτητος. Η παρουσία του άλλωστε πρόκειται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο χώρο του κέντρου.

    [14] Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

    Κίεβο, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολεξάντερ Κουζμούκ ύστερα από την συντριβή στην Μαύρη Θάλασσα του ρωσικού αεροσκάφους Tu-154 χωρίς ωστόσο αυτή να γίνει αποδεχτή από τον Ουκρανό πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα.

    Ο κ. Κούτσμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι δεν πρόκειται να απαλλαγεί τόσο εύκολα από τους δικούς του ανθρώπους.

    Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας ήταν ένας από τους θερμούς υποστηρικτές της άποψης ότι η χώρα του δεν σχετίζεται με την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους που αρχικά είχε διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος.

    [15] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ "ΒΙΑΖΕΙ" ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του ομιλία προς τους συνέδρους επιχείρησε να 'βιάσει' την κοινή λογική, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σχολιάζοντας την ομιλία του Κώστα Σημίτη στην έναρξη των εργασιών του 6ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

    "Υπεραμυνόμενος της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής του, που έχει προκαλέσει εκατόμβες κοινωνικών θυμάτων, περιθωριοποιώντας ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, προσπάθησε να εμφανίσει το άσπρο μαύρο, υπερβαίνοντας και αυτά ακόμη τα όρια του πολιτικού κυνισμού" τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του.

    [16] ΧΟΥΝ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Λονδίνο, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Τζεφ Χουν δήλωσε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Αφγανιστάν θα κρατήσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2002 και ίσως και περισσότερο.

    Οπως μετέδωσε το CNN, σε σύντομη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Λονδίνο ο κ. Χουν μαζί με τον ναύαρχο Μάικλ Μπόις είπε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι του 2002 εκτός και αν οι Ταλιμπάν παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Ο κ. Χουν ερωτηθείς για τις πληροφορίες από τους Ταλιμπάν ότι σκοτώθηκαν 140 άμαχοι στις επιδρομές απάντησε ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί και πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να αποφεύγονται αυτές οι απώλειες αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος.

    Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι βομβαρδίζονται μόνο στρατιωτικοί στόχοι των Ταλιμπάν και στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών του Λάντεν.

    Ο.Κ.

    [17] ΣΧΟΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Για κενολογία και βάναυση κακοποίηση της αλήθειας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του κ. Σημίτη στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    "Δεν επρόκειτο να ασχοληθώ με την απέραντη κενολογία του Πρωθυπουργού στο Συνέδριό του, εάν ο ίδιος δεν επιχειρούσε βάναυση κακοποίηση της αλήθειας", δήλωσε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε:

    "Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα.

    Ρωτούμε:

    - Είναι ναι ή όχι- ο ίδιος εκείνος ο οποίος κατηγόρησε τους Υπουργούς του ως κουρασμένους;

    - Εκβιάζοντας την επίσπευση του Συνεδρίου ομολόγησε ναι ή όχι- ότι η κυβέρνηση στερείται νομιμοποίησης για αναγκαίες δράσεις;

    - Δήλωσε ο ίδιος ναι ή όχι- ότι υπάρχει αβεβαιότητα;

    Ότι η κατάσταση αυτή αποβαίνει σε βάρος του τόπου;".

    Ο ΓΓ της ΚΟ της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι "ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το περασμένο καλοκαίρι αναπτύχθηκε μια αρνητική φημολογία για την οικονομία που αποδείχθηκε -όπως είπε- αβάσιμη.

    Ρωτούμε:

    - Είμαστε ή δεν είμαστε τελευταίοι στην πραγματική οικονομική σύγκλιση, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση της Eurostat;

    - Είμαστε ναι ή όχι - τελευταίοι στην ανταγωνιστικότητα ;

    - Είμαστε ναι ή όχι - στην 105η θέση της παγκόσμιας κλίμακας σ' ό,τι αφορά την αξία των εξαγωγών ;

    - Ανταποκρίνεται ναι ή όχι- στην πραγματικότητα η τελευταία έκθεση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία κατέχουμε τη 2η θέση στην αύξηση του πληθωρισμού;

    Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν κάνει αναδιανομή με δανεικά.

    Ρωτούμε:

    - Αληθεύει ναι ή όχι- ότι το νέο χρέος των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ανέρχεται σε 350 δις δρχ.;

    - Ότι το χρέος των ασφαλιστικών οργανισμών προς τα νοσοκομεία φτάνει τα 270 δις δρχ. ;

    - Ότι το συσσωρευμένο νέο χρέος της Ολυμπιακής Αεροπορίας φτάνει 250 δις δρχ. ;

    - Ότι χρέος προς το ΙΚΑ φτάνει το 1,3 τρις δρχ.;

    - Ότι το χρέος προς τα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ και του ΟΤΕ φτάνει τα 290 δις;

    - Ότι οι υπερβάσεις του κόστους των Ολυμπιακών Έργων ανέρχονται στα 500 δις δρχ., σε σχέση με τις προ τετραμήνου προβλέψεις;

    - Ότι οι δαπάνες για την αναδρομική χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος συνολικού κόστους 250 δις δρχ. μεταφέρονται από το χτες στο αύριο;

    - Ότι εκδόθηκαν ομόλογα (προμέτοχα) ύψους 450 δις δρχ. για την κάλυψη απωλεσθέντων εσόδων, λόγω αναβολής προγραμματισμένων μετοχοποιήσεων (ΟΤΕ).

    - Ότι εκδόθηκαν προμέτοχα ύψους 350 δις δρχ. των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων.

    - Ότι, μόλις πρόσφατα, αποκαλύφθηκε νέα "μαύρη τρύπα" στην υπόθεση του Κτηματολογίου, ύψους 40 δις δρχ, που όπως ανακοινώθηκε θα καλυφθεί με νέα δάνεια;

    Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του δημιουργεί ένα νέο κοινωνικό κράτος.

    Ρωτούμε:

    - Αυτή και μόνον η υπόσχεσή του αυτούσια αντιγραφή θέσεων της Ν.Δ.- όταν διατυπώνεται από τον επικεφαλής ενός κόμματος που βρίσκεται 20 χρόνια στην εξουσία, τι αποκαλύπτει και τι σημαίνει ;

    - Είναι αλήθεια - ναι ή όχι - ότι η Ελλάδα έχει σήμερα 5 στις 10 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης;

    - Είναι αλήθεια ναι ή όχι - ότι είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που καταγράφει αύξηση της ανεργίας;

    - Ότι περίπου 150 χιλιάδες πτυχιούχοι είναι άνεργοι;

    - Είμαστε - ναι ή όχι - στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς αύξησης της εγκληματικότητας;

    - Είμαστε - ναι ή όχι - στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία και στις τελευταίες σε ό,τι αφορά τις δημόσιες;

    - Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες;

    Ο κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι η Αντιπολίτευση συνδέεται με εξωθεσμικά κέντρα.

    Ρωτούμε:

    - Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι κατά τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής πρωταρχικό στοιχείο είναι η στήριξη καθιερωμένων συμφερόντων;

    - Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το ΙΟΒΕ, στην τελευταία έκθεσή του, υπογραμμίζει ότι οι παραοικονομία φτάνει το 40% και ότι η διαφθορά κατατάσσει την Ελλάδα πιο κάτω και από τη Χιλή;

    - Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο αρμόδιος Επίτροπος επισημαίνει αδιαφάνεια στο Κτηματολόγιο, ζητά επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων και θέτει τον αρμόδιο Υπουργό και τον όποιο διάδοχό του υπό κηδεμονία;

    - Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο Πρωθυπουργός απέρριψε με ύβρεις και συκοφαντικές επιθέσεις την πρόταση του Προέδρου της Ν.Δ. για συνεννόηση όλων των κομμάτων με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής;".

    "Ο κ. Σημίτης έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι η φιλελεύθερη πολιτική συνιστά απειλή για την ευρωπαϊκή προοπτική. Απαντούμε: Ο κ. Σημίτης μπορεί να είναι υπερήφανος γιατί έστρωσε χαλί για την πορεία του Αττίλα προς την Ευρώπη. Για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας η προσφορά του συνοψίζεται στα γνωστά πασοκικά συνθήματα, στην αποχώρηση από τη Βουλή κατά την επικύρωση της ένταξης στην ΕΟΚ και για την αρθρογραφία του εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής", κατέληξε.

    [18] ΝΕΚΡΗ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Νεκρή βρέθηκε στο μπάνιο του διαμερίσματός τους στην Αθήνα η σύζυγός του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα, Καρλ Χάινς Κούνα.

    Τη σύζυγό του βρήκε ο ίδιος ο πρέσβης, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για αυτοκτονία.

    [19] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

    Αγκυρα, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Η Τουρκία προειδοποίησε ότι το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να αποτελέσει στόχο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ, αλλά όχι σύντομα.

    "Μία τέτοια απειλή είναι υπαρκτή, αλλά δεν προβλέπεται σε σύντομο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό NTV.

    Ο κ. Τσακμάκογλου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράκ το 1990 μετά την εισβολή στο Κουβέιτ.

    "Αν αυτό γίνει, νομίζω ότι το Ιράκ δεν θα αποτελέσει ζήτημα", είπε προσθέτοντας όμως ότι "θα πρέπει να μελετάται κάθε ενδεχόμενο".

    Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας είπε ότι η χώρα του υπέστη τεράστιες απώλειες στον εμπορικό τομέα από το εμπάργκο που επιβλήθηκε στο Ιράκ και ότι αυτές δεν αντισταθμίστηκαν παρά τη σθεναρή στήριξη που παρείχε η Τουρκία στις ΗΠΑ στον πόλεμο του Κόλπου.

    Ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση σε γειτονική χώρα της Τουρκίας, κυρίως στο Ιράκ, θα προκαλέσει οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στη χώρα, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση.

    Ο κ. Τσακμάκογλου χαρακτήρισε ψευδείς τους πρόσφατους ισχυρισμούς κουρδικής ομάδας στο Βόρειο Ιράκ, όπου έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ότι ριζοσπάστες μαχητές που συνδέονται με το τρομοκρατικό δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν δρουν στην περιοχή.

    Η Τουρκική Βουλή ενέκρινε χθες το αίτημα της κυβέρνησης να της δοθεί η αρμοδιότητα αποστολής στρατευμάτων στο εξωτερικό και να επιτραπεί η ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της για τις ανάγκες της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης των Αμερικανών.

    Ο κ. Τσαμάκογλου επανέλαβε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδια της Τουρκίας η αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν ή αλλού και ότι η απόφαση της κυβέρνησης συνιστά προληπτική κίνηση για να έχει ελευθερία δράσης.

    "Για μας είναι πιο πιθανό να συμβάλουμε στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης στα βόρεια του Αφγανιστάν", υπογράμμισε.

    "Πάντως αν υποβληθεί σχετικό αίτημα και αν η κυβέρνηση το αποδεχθεί έχουμε μονάδες που είναι έτοιμες να πάνε οπουδήποτε", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας δήλωσε τέλος ότι η Αγκυρα έστειλε στρατιωτικό σύνδεσμο, ομάδα τριών αξιωματικών με επικεφαλής ένα στρατηγό στη Φλόριντα, όπου οι ΗΠΑ που θα εξασφαλίσουν το συντονισμό με τους Αμερικανούς στην επιχείρηση κατά του Αφγανιστάν.

    [20] ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Μεταγωγικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έχουν χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας για την διεξαγωγή της επίθεσης στο Αφγανιστάν δήλωσε εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

    "Για τρεις ή τέσσερις ημέρες μεταγωγικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας" είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής Στέφαν Πόποφ σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας προσθέτοντας ότι χθες πέρασαν πάνω από την Βουλγαρία δεκατέσσερα στρατιωτικά αεροσκάφη.

    Η Βουλγαρία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αποφάσισε στις 25 Σεπτεμβρίου να παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της στα στρατιωτικά αεροσκάφη της Συμμαχίας για την διευκόλυνση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    [21] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Μεγάλη περιοδεία στις ελληνικές παροικίες σε Γερμανία, Καναδά και Ιταλία θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες η Διευθύντρια Αποδήμου Ελληνισμού του "Αθήνα

    2004" κ. Δήμητρα Ηγκαν, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ενεργοποίησης των ομογενών μας στα προγράμματα συμμετοχής των αποδήμων Ελλήνων σε αυτή τη μεγάλη,εθνικής σημασίας για τη χώρα μας, διοργάνωση.

    Πρώτος σταθμός η Φρανκφούρτη, όπου η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στην οποία συμμετέχει και η Διεύθυνση Απόδημου Ελληνισμού της "Αθήνα 2004". Στις 12 και 13 Οκτωβρίου η κ. Ηγκαν θα μιλήσει στο Auditorium της Έκθεσης, ενώ θα έχει ειδικές συναντήσεις με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Φρανκφούρτη, κ. Γιάννη Χριστοφίλλη, με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Γερμανο-Ελληνικού Οικονομικού Συνδέσμου κ.κ. Γιάννη Μπούρλο-Μάυ και Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλο, τον Πρόεδρο της

    Γερμανοελληνικής Εταιρείας Κιέλου κ. Δημήτριο Μάστορα και άλλους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων, ομογενειακών συλλόγων και φορέων, της νεολαίας και των

    φοιτητικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής Φρανκφούρτης και Βισμπάντεν.

    Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου σε ειδική εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ, στο Hellenic Community Centre στο Μόντρεαλ του Καναδά η κ. Ηγκαν θα παρουσιάσει το Ολυμπιακό Εθελοντικό

    Πρόγραμμα στην Ομογένεια, και τη συμμετοχή και συμβολή τoυ απόδημου ελληνισμού σ' αυτό. Την επομένη θα πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στα γραφεία Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, με τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Καναδά κ.Mark Lawry και Γενικό Γραμματέα Lou Ragagnin . Το βράδυ θα μιλήσει στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ και θα δώσει συνέντευξη στα ομογενειακά και Καναδικά ΜΜΕ.

    Στην Καναδική πρωτεύουσα η κ. Ηγκαν θα έχει στις 16 Οκτωβρίου εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Οτάβα κ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο και κατ'

    ιδίαν συνάντηση με το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας κ. Γιώργο Χουλιάρα.

    Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου θα μιλήσει σε εκπροσώπους της Νεολαίας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Μητροπολιτικού Τορόντο. Συγκεκριμένα θα παραστούν εκπρόσωποι των μεγαλυτέρων πανεπιστημίων -Toronto-ork,Ryerson- του τμήματος Νεολαίας της Κοινότητας, των τμημάτων νεολαίας της Ιεράς Μητρόπολης Τορόντο, της Παμμακεδονικής Ένωσης Οντάριο, της ΑΧΕΠΑ και άλλων ομογενειακών φορέων και φοιτητικών συλλόγων της επαρχίας Οντάριο.

    Την ίδια ημέρα η κ. Ηγκαν θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Αλέξανδρο Αλεξανδρή, με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας και του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου και άλλων ομογενειακών παραγόντων, ενώ την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου θα συναντηθεί με τον Επίσκοπο Καναδά κ.κ. Σωτήριο, με εκπροσώπους του ΣΑΕ και θα δώσει συνεντεύξεις στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ.

    Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στη Ρώμη, όπου στις 21 Οκτωβρίου η κ. Ηγκαν θα μιλήσει στη Συνδιάσκεψη Γυναικών του ΣΑΕ. Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων & Αδελφοτήτων Ιταλίας, με ομογενειακούς φορείς της Ιταλίας και εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων της Ευρώπης.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΣΕΡ - ΒΕΝΤΡΙΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Βερολίνο, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν θα έχουν συνομιλίες στο Μόναχο τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι δυο χώρες συμφώνησαν σε τακτικές συναντήσεις σε σύντομα χρονικά διαστήματα ώστε να εναρμονίζουν την πολιτική τους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο.Κ.

    [23] ΜΠΛΕΡ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Κάιρο, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τόνισε ότι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή είναι σημαντική για την αποκλιμάκωση της έντασης, μετά από συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν είπε πως βρίσκονται σε ετοιμότητα χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ίσως και άλλων χωρών.

    Οι συνομιλίες του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Μουμπάρακ έγιναν στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στην περιοχή, με στόχο να κερδίσει την υποστήριξη των χωρών στις επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν τόσο στην επανέναρξη της ειρηνευτική διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, όσο και στη συγκρότηση μετώπου κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Μπλερ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, από το Ομάν, επέστησε την προσοχή προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρξουν όπως είπε, επόμενες γενιές που θα καταχρώνται το παλαιστινιακό πρόβλημα για να διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες.

    Ο Μουμπάρακ τόνισε ότι χωρίς ικανοποιητική διευθέτηση του Μεσανατολικού δεν θα υπάρχει ασφάλεια και χαιρέτισε την υποστήριξη του Μπλερ για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    Εξάλλου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχέδια για τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τα αίτια της τρομοκρατίας.

    [24] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ UNICEF ΣE ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Η UNICEF εξακολουθεί να μεταφέρει και να παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν αλλά και να προετοιμάζεται για χειρότερα, ενώ εκτιμά ότι η ήδη σοβαρή κατάσταση επιδεινώνεται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τονίζεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης

    Σήμερα, ακόμη 5 φορτηγά με 100 τόνους εφόδια έφυγαν από την Quetta του Πακιστάν για την Kandahar του Αφγανιστάν για να διανεμηθούν στους καταυλισμούς εσωτερικών προσφύγων εκεί. Άλλα εφόδια κατευθύνονται από την Peshawar προς το εσωτερικό του Αφγανιστάν αλλά και μοιράζονται στους πρόσφυγες στο Πακιστάν.

    Σε χθεσινή συνέντευξητύπου που έγινε στο Ισλαμαμπάντ ανακοινώθηκε άφιξη πτήσης στη Lahore με ιατροφαρμακευτικό υλικό για τις ανάγκες 500.000 ανθρώπων για τρεις μήνες, εξοπλισμό για τον καθαρισμό 12 εκατομμυρίων λίτρων νερού και άλλα εφόδια που θα αποθηκευτούν στην Peshawar για μελλοντικές ανάγκες.

    Στις προηγούμενες 2 εβδομάδες η UNICEF έχει προμηθεύσει αρκετά εφόδια για να εξυπηρετήσουν κρίσιμες ανάγκες 1,25 εκατομμυρίων ανθρώπων. Συμπεριλαμβάνεται βοήθεια σε τροφή, ρουχισμό, κουβέρτες, φάρμακα, παροχή νερού. Σημαντικές ποσότητες βοήθειας ήδη διανέμονται στο εσωτερικό της χώρας σε διάφορες περιοχές.

    Στην ανακοίνωση της UNICEF τονίζεται ότι στο Αφγανιστάν μια γυναίκα πεθαίνει κάθε μισή ώρα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το ένα στα δύο παιδιά στο Αφγανιστάν υποσιτίζεται, το ένα στα τέσσερα είναι καταδικασμένο να πεθάνει πριν τα 5 του χρόνια από αιτίες που θα μπορούσαν να προληφθούν και ακόμα χειρότερα, το ένα στα τρία για τα παιδιά που είναι εκτοπισμένα. Επίσης, η UNICEF υπογραμμίζει ότι 5,3 εκατομμύρια Αφγανοί ήδη βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, επιπλέον 2,2 εκατομμύρια μπορεί να εκτοπισθούν από τις εστίες τους, ακόμα 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται να αναζητήσουν καταφύγιο στις γύρω χώρες και από αυτούς το 70% είναι γυναίκες & παιδιά

    "Δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες, ιατρική φροντίδα, νερό και στέγη και ιδιαίτερα τα παιδιά στο Αφγανιστάν είναι σε κίνδυνο από τον επερχόμενο χειμώνα", τονίζει η UNICEF

    Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF συνεχίζει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ανθρωπιστική αυτή καταστροφή και συγκεντρώνει χρηματικές συνεισφορές στις τράπεζες:Εθνική: 169/480020-64, Εμπορική: 031/8019 1081, Citibank: 55 02 346484,

    Αγροτική: 017 04 00 4416-70, Alhpabank: 115 00 2002 017649 και Nova Bank: 519829


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 11 October 2001 - 18:13:50 UTC