Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ NBC ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΝΘΡΑΚΑ
  • [04] Γ. ΡΑΛΛΗΣ: ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΩ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1981
  • [05] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΠΙΟ ΕΝΩΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [06] ΜΕ 71,11% ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [07] Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [08] ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ"
  • [09] ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ;
  • [10] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2002 ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ
  • [11] 600.000 ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΡΗΣ 0 - 0
  • [13] ΟΙ "ΨΕΥΔΟΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΜΑΡΙΒΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΥΛΑΙΑ"
  • [14] ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΑΝ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΟΥΕΛ
  • [15] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ
  • [16] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [17] Α. ΓΚΕΒΑΡΑ: "Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ"
  • [18] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ
  • [19] ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΧΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 83 - 77
  • [21] AΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟ "ΤΖΑΝΕΙΟ"
  • [22] Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
  • [23] ΑΡΧΕΛΑΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 24 - 31 ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [24] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (13:09 UTC+2)

    Στις 12.30 προσήλθε στο Ολυμπιακό Στάδιο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ψήφισε για την ανάδειξη του προέδρου και των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται σε μια στιγμή όπου οι διεθνείς εξελίξεις ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω στη χώρα μας και υπογράμμισε:«Αυτό απαιτεί να υπάρχει ενότητα και σύμπνοια, για να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις και να ελέγξουμε καταστάσεις, είπε ο κ. Σημίτης. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αυτό ακριβώς το μήνυμα έδωσε : Ενότητα για να ενδυναμώσουμε τη διεθνή θέση της χώρας, για να υπάρχει σταθερότητα στην οικονομία μας, για να υπάρχουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, για να υπάρχει προπαντός μια ισχυρή κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Αυτό είναι κέρδος για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πιστεύω και για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό».

    [02] ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (11:20 UTC+2)

    Στη Δαμασκό της Συρίας μεταβαίνει το απόγευμα ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο ελληνικής πρωτοβουλίας για εκτόνωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

    Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Συρία δίνει την δυνατότητα για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ήδη είναι αρκετά καλές. Ο κ.Ρέππας τόνισε ότι έχει επιπλέον σημασία, καθώς η Συρία έχει εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών θα συμβάλει και στο να διατηρηθεί ανοιχτή επαφή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συρίας.

    [03] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ NBC ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΝΘΡΑΚΑ

    Λονδίνο, 14 Οκτωβρίου 2001 (11:53 UTC+2)

    Ενας ακόμη υπάλληλος του τηλεοπτικού δικτύου NBC παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας του άνθρακα. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόυτερς, ο υπάλληλος του NBC, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, λαμβάνει αντιβιοτικά και ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης.

    Σημειώνεται ότι το NBC είχε αποκαλύψει ότι μία βοηθός του βασικού παρουσιαστή Τομ Μπροκάου, η Έριν Ο' Κόνορ, είχε μολυνθεί από μια δερματική μορφή του άνθρακα και αναμένεται να αναρρώσει πλήρως μετά από 12ημερη θεραπεία

    Οι New York Times, επικαλούμενοι υπαλλήλους της εκδοτικής εταιρείας American Media Inc. αναφέρουν ότι άλλοι πέντε άνθρωποι κάνουν θεραπεία με αντιβιοτικά αφού οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως είχαν εκτεθεί σε αντισώματα του άνθρακα.

    [04] Γ. ΡΑΛΛΗΣ: ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΩ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1981

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (13:55 UTC+2)

    "Γνώριζα από νωρίς ότι θα χάσω τις εκλογές του 1981". Με τη μαρτυρία αυτή ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης γυρνά το ρολόι του χρόνου 20 χρόνια πίσω και σε άρθρό του στο "Βήμα της Κυριακής" αναφέρεται στην αλλαγή του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα, αλλά και στην πολιτική στάση που τήρησε από την επομένη της ήττας της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου τον τυχερότερο Ελληνα πολιτικό του 20ου αιώνα "όχι μόνο λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που αντιμετώπισε, της ευφυϊας του και της μεγάλης γοητείας που ασκούσε στον λαό αλλά και γιατί είχε τη συμπαράσταση ενός μεγάλου πολιτικού - του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οποίος, χωρίς να προβάλλει προσκόμματα, προσπαθούσε να βοηθήσει για το καλό του τόπου".

    "Τηλεφώνησα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, τον ενημέρωσα για το εκλογικό αποτέλεσμα και τον συνεχάρην, ευχόμενος καλή επιτυχία για το καλό του τόπου και του λαού. Πρέπει εδώ να σημειώσω ότι ο Παπανδρέου ποτέ δεν περίμενε μια τόσο μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ", αναφέρει ο κ. Ράλλης, ο οποίος όταν στη συνέχεια ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα των εκλογών, τόνισε: "Εύχομαι να μη μετανοήσει ο ελληνικός λαός για τη σημερινή επιλογή του".

    Ο κ. Ράλλης και η σύζυγός του - σύμφωνα με όσα αναφέρει - αναγκάστηκαν να υποστούν τον καταιγισμό υβριστικών τηλεφωνημάτων διαφόρων ανωνύμων και αγνώστων, που -όπως τονίζει - "ήταν το τίμημα για τα συγχαρητήρια που είχα δώσει στον Παπανδρέου για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ".

    "Το απογοητευτικό" συνεχίζει, "είναι ότι οι επιφυλάξεις κι οι φόβοι μου για την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εκπληρώσει τις πλουσιοπάροχες προεκλογικές υποσχέσεις του προς τον ελληνικό λαό, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν από την αδιάψευστη μετεκλογική πραγματικότητα".

    Σε άλλο σημείο, ο κ. Ράλλης επισημαίνει: "Ευτυχώς η απειλή του Παπανδρέου και σημαινόντων στελεχών του κόμματος του περί αποχωρήσεως της Ελλάδος από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, όταν το ΠΑΣΟΚ θα γινόταν κυβέρνηση, δεν πραγματοποιήθηκε χάρη στους συνετούς πολιτικούς χειρισμούς του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπως διαφαίνεται μέσα από τις σελίδες του 12ου τόμου των Αρχείων Καραμανλή". Και προσθέτει: "Εχω τη σαφή εντύπωση ότι ο Παπανδρέου δεν ήθελε, κατά βάθος, την αποχώρησή μας από την ΕΕ, γιατί ως ευφυής πολιτικός, καταλάβαινε πολύ καλά τα μεγάλα οφέλη που είχε η χώρα μας ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Καθώς όμως ήταν δέσμιος των προεκλογικών δηλώσεών τους και είχε εκτεθεί ενώπιον του λαού, ενώ παράλληλα τα στελέχη του τον πίεζαν να προχωρήσει στην πραγματοποίηση της απειλής του, αναγκαζόταν να ελίσσεται με υποκριτικούς πολιτικούς χειρισμούς και επικίνδυνες για τη χώρα κυβερνητικές πράξεις ισχυριζόμενος ότι αυτός τάχα επιθυμούσε την αποχώρηση, τον εμπόδιζε όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πλήρης και σταθερή αντίθεση του οποίου καθιστούσε ανέφικτη πλέον την υλοποίηση των σχεδίων του, όπως δικαιολογούνταν στους συνεργάτες του".

    Καταλήγοντας ο κ. Ράλλης σημειώνει: "Πέρασαν 20 χρόνια από τότε. Ποτέ δεν μετάνιωσα ούτε για την ακομμάτιστη πολιτική που ακολούθησα ούτε για τη γενικότερη στάση που τήρησα μετά την εκλογική ήττα της 18ης Οκτωβρίου 1981 έως σήμερα. Λυπάμαι μόνο, όπως πολλές φορές έχω γράψει και ειπεί, ότι η πρωθυπουργία του Α. Παπανδρέου, ενώ θα μπορούσε να ωφελήσει πολλαπλώς τον τόπο, αντίθετα τον έβλαψε".

    [05] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΠΙΟ ΕΝΩΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ μετά το Συνέδριό του βγαίνει πιο ενωμένο, πιο δυνατό, πιο ανανεωμένο και πιο σύγχρονο, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει θέσει στη νέα κυβέρνηση ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι «στο ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας όπως είπα και χτες, δεν περισσεύει κανείς. Ολοι έχουν μια ξεχωριστή διαδρομή, όλοι έχουν μια ξεχωριστή και βεβαίως και ο Α.Τσοχατζόπουλος όπως και πολλοί άλλοι».

    «Βεβαίως χτες ήταν πολύ σημαντική η στιγμή κατά την ψήφιση των θέσεων, όπου και ο κ.Τσοχατζόπουλος καταθέτοντας τις δικές του απόψεις που είχαν ως αιχμή την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας, με την ενσωμάτωση και των δικών του προτάσεων, θεώρησε ότι ήταν η στιγμή να πει ότι η ενότητά μας είναι σφυρηλατημένη, η ενότητά μας δεν είναι ενότητα που αναφέρεται στο παρελθόν, είναι ενότητα που αναφέρεται στο μέλλον», πρόσθεσε.

    Τόνισε, δε, ότι ακόμα και αν δεν είχε κάνει αυτή τη δήλωση ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν θα υπήρχε πρόβλημα ενότητας. «Στα 27 χρόνια έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πορευόμαστε με ενότητα, με διαφορές, αλλά πάντα μ' ένα προσανατολισμό, πάντα με μια κοινή προοπτική. Νομίζω ότι όλοι προφήτευσαν ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τον Ανδρέα θα διαλυθεί, όσοι προέβλέψαν ότι η μετά Ανδρέα εποχή θα είναι και μια μετά ΠΑΣΟΚ εποχή, προβλέποντας και προφητεύοντας τη διάσταση και τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, διαψεύστηκαν. Και διαψεύστηκαν και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε.

    [06] ΜΕ 71,11% ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Aθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Με ποσοστό 71,11% και 4.316 ψήφους επανεκλέγεται στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε σύνολο 6338 εγγεγραμμένων, ψήφισαν οι 6196. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 6069 και τα άκυρα 127 ενώ ο αριθμός των λευκών ψηφοδελτίων έφτασε τα 1753.

    Το ποσοστό του 71,11% που έλαβε ο κ. Σημίτης χαρακτηρίζεται ως η "δυνατή και καθαρή εντολή" που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός κατά τις εργασίες του συνεδρίου.

    Στο μεταξύ, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας τα ποσοστά τους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου υπολογίζουν τα λευκά αλλά και άκυρα που συνολικά φτάνουν το ποσοστό του 30,34%.

    [07] Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    της Δ. Ριμπά

    Ενθουσιασμένοι είναι οι νέοι έλληνες της Γερμανίας από την ιδέα ότι θα μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Όπως είπες το ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Νεολαίας Ελλήνων Σοφία Καρυπίδου, οι παρουσιάσεις της Διευθύντριας απόδημου Ελληνισμού του Αθήνα 2004 Δήμητρας Ίγκαν στις 12 και 13 Οκτωβρίου στη Φραγκφούρτη , είχαν μεγάλη απήχηση.

    «Συνεργαστήκαμε με τον οργανισμό Αθήνα 2004 για αυτές τις παρουσιάσεις δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει ειδικότερα μεταξύ των νέων ελλήνων στη Γερμανία, είπε ο κ. Καρυπίδου. Τις δύο αυτές μέρες στο περίπτερο του Αθήνα 2004 στη Διεθνή Έκθεση της Φραγκφούρτης συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από το κρατίδιο της Έσσις και απ΄ όλη τη Γερμανία».

    Παράλληλα επεσήμανε ότι ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος και περιμένει να ανακοινωθούν συγκεκριμένες δράσεις, ειδικότερα σε ότι αφορά το πρόγραμμα των Εθελοντών, όπου πραγματικά οι νέοι έλληνες της διασποράς μπορούν και θέλουν να έχουν τη δική τους συμβολή. «Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της νέας χιλιετίας επιστρέφουν στο τόπο που τους γέννησε και ο ελληνισμός των 17 εκατομμυρίων συναισθάνεται την ευθύνη για την επιτυχημένη διοργάνωσής του», τόνισε η κ. Καρυπίδου.

    Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η συνάντηση των ελλήνων της περιοχής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο στις 10 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Φραγκφούρτης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε σε όλους την ευγνωμοσύνη του για την ένδειξη αγάπης προς την Ελλάδα , τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι οι έλληνες της διασποράς είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι του ελληνισμού.

    Εντωμεταξύ σήμερα στην Ελληνική Κοινότητα του Βισμπάντεν γίνονται εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ.

    Η πρόεδρος της Ένωσης Νεολαίας Ελλήνων, η οποία είναι και δημοτικός σύμβουλος στην πόλη, τόνισε ότι η συνεργασία της νεολαίας με την κοινότητα είναι στενή και ότι οι νέοι έχουν προτάσεις που θα συμβάλουν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της παλιάς και της νέας φρουράς. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε δική μας βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, κάτι που πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε στο άμεσο μέλλον. Επίσης θέλουμε να εγκαταστήσουμε στους χώρους της κοινότητας ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να βρεθούμε όλοι μαζί σε ένα δικό μας χώρο», σημειώνει η κ. Καρυπίδου. Παράλληλα η δίωρη ραδιοφωνική μας εκπομπή που μεταδίδεται κάθε δεύτερη Πέμπτη από τις συχνότητες της τοπικής ραδιοφωνίας, από το 2002 θα μεταδίδεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το περιοδικό μας «Δύο όψεις» πάει πολύ καλά και παρ΄όλες τις δυσκολίες έχουμε φτάσει στην 7η έκδοση».

    [08] ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ"

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Για κακοδιαχείριση και σπατάλη του δημοσίου χρήματος κατηγορεί «την διορισμένη από τον κ. Λαλιώτη διοίκηση του Αττικό Μετρό», ο τομεάρχης ΥΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ, βουλευτής Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης.

    Ο κ. Τσιτουρίδης επικαλείται έκθεση ενταταλμένου ορκωτού λογιστή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής». «Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, για την χρήση του 2000, τα φαινόμενα αυτής της σπατάλης και κακοδιαχείρισης αντιστοιχούν περίπου σε επτά δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που φτάνει το έλλειμμα της πρώτης χρονιάς λειτουργίας της νέας αυτής προβληματικής επιχείρησης. Μια τέτοια καταγγελία, με αιτιάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα, απαιτεί άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Η σημερινή σιωπή του λαλίστατου, κατά τα λοιπά, κ. Λαλιώτη, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά», τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης

    «Ο κ. Λαλιώτης έφτασε σήμερα στο Μοναστηράκι. Το ΜΕΤΡΟ όμως δεν ήταν εκεί. Θα φτάσει το 2003, με καθυστέρηση έξι ετών από τον αρχικό σχεδιασμό και με πολλαπλάσιο κόστος από τον αρχικό προϋπολογισμό», σημείωσε και κατηγόρησε τον κ. Λαλιώτη ότι συνεχίζει να χρεώνει τον ελληνικό λαό με τα έξοδα της προσωπικής προβολής του, κάνοντας εγκαίνια σε έργα που δεν τέλειωσαν.

    [09] ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ;

    Καμπούλ, 14 Οκτωβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν ότι είναι έτοιμοι να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν σε μια τρίτη χώρα εάν και εφόσον σταματήσουν οι Αμερικανοί τους βομβαρδισμούς.

    Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του πολιτικού καθεστώτος των Ταλιμπάν Χατζι Αμπντουλ Καμπι, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως εάν ο διαβόητος Σαουδάραβας «Κροίσος» είναι αναμειγμένος με τους βομβαρδισμούς της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, εάν δηλαδή υπάρχουν αποδείξεις για αυτό, οι Ταλιμπάν θα τον παραδώσουν, με την προϋπόθεση όμως, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

    Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε θέση υποχώρησης ενώ ζητούν για δεύτερη φορά στοιχεία- αποδείξεις σαφείς και βάσιμες.

    [10] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2002 ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Στο τέλος του 2002 θα δοθεί στην κυκλοφορία ο σταθμός του μετρό στο Μοναστηράκι καθώς και το τμήμα της σήραγγας από το Σύνταγμα ως το Μοναστηράκι, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    Ο κ. Λαλιώτης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Μοναστηράκι με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των έργων της διάνοιξης της σήραγγας, επισήμανε ότι ο σταθμός στο Μοναστηράκι θα είναι ο μεγαλύτερος του μετρό και το κόστος του θα ανέλθει στα 22 δις. δρχ.

    Τόνισε, δε, ότι το μετρό είναι πρότυπο για όλα τα μεγάλα και δημόσια έργα και αντικείμενο μελέτης από τεχνικούς πολλών ξένων χωρών.

    Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διάδοσης ιών μέσω του μετρό, επισήμανε ότι το Αττικό Μετρό είναι από τα πιο ασφαλή μετρό σε όλο τον κόσμο, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει συστηματική φρούρηση. Καθησυχαστικός στο θέμα της ασφάλειας εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της εταιρίας «Αττικό Μετρό» Λεωνίδας Κίκηρας.

    Εγκαινιάζοντας νωρίτερα την έκθεση «Εργόραμα, η Ελλάδα του 21ου αιώνα», ο κ. Λαλιώτης ανέφερε ότι 30.000 έργα και προγράμματα ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται στα πλαίσια του Β' ΚΠΣ. «Τέτοιο πρόγραμμα, στην πατρίδα μας, στη χώρα μας, δεν υπήρξε ποτέ», σημείωσε.

    [11] 600.000 ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 14 Οκτωβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Περίπου 600.000 Ρουμάνοι και ξένοι προσκυνητές συγκεντρώθηκαν στο Λασι της Ρουμανίας, όπου πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής. Στο κορυφαίο αυτό γεγονός της χρονιάς για την ορθοδοξία, προστέθηκε και η παρουσία της Ζώνης της Παρθένου Μαρίας που «ταξίδεψε» από το Άγιον Όρος στη Ρουμανία.

    Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να προσκυνήσει τη θαυματουργό εικόνα.

    Στην τελετή ήταν παρόντες 50 ιερείς, μεταξύ των οποίων και ο Πατέρας Δανιήλ από τη Μολδαβία, Ο Πατέρας Μεθόδιος από τη Βοστόνη και άλλοι Ιεράρχες από τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία.

    [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΡΗΣ 0 - 0

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Λευκή ισοπαλία για Αιγάλεω και Αρη, στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Το παιχνίδι μεταξύ των δύο αντιπάλων δεν είχε ιδιαίτερες ευκαιρίες, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να μην μπορέσουν να βρουν δρόμο προς τα δίχτυα και να μείνουν στο 0 - 0.

    Οι καλές στιγμές των δύο αντιπάλων ήταν λίγες και σε αυτό δεν βοήθησε ο κακός αγωνιστικός χώρος του Κορυδαλλού. Ωστόσο το Αιγάλεω πήρε σήμερα τον πρώτο του βαθμό στο πρωτάθλημα, ενώ ο Αρης κατάφερε να φύγει αήττητος από την Αθήνα.

    Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης το Αιγάλεω ήταν αρκετά επικίνδυνο, ενώ παρά τις αλλαγές του Ανρί Μισέλ στην επανάληψη (έριξε στη μάχη τους Ιβιτς και Παπαδόπουλο) ο Αρης δεν μπόρεσε να πετύχει κάποιο γκολ και να πάρει τη νίκη.

    [13] ΟΙ "ΨΕΥΔΟΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΜΑΡΙΒΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΥΛΑΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Τις "Ψευδοεξομολογήσεις" του Μαριβό ανεβάζει από χθες στο Πολυχώρο "Αυλαία", το Θέατρο "Αναζήτηση" σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για μια ερωτική κωμωδία με λεπτό χιούμορ και δραματικά στοιχεία, η οποία παρουσιάζει τα σχέδια που καταστρώνει ένας πάμπτωχος άνδρας προκειμένου να παντρευτεί μια πλούσια χήρα. Η σκηνοθεσία είναι του Αχιλλέα Ψαλτόπουλου ενώ τους ρόλους ενσαρκώνουν οι: Ζωή Αβραμίδου, Σάρα Θηλυκού, Παντελής Καραγιάννης, Γιάννης Καραμφίλης, Μαρία Κεχρή, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Ταξιάρχου, Μπάμπης Στίγκας, Αχιλλέας Ψαλτόπουλος, Άρτεμις Ιγνατιάδου

    [14] ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΑΝ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΟΥΕΛ

    Ισλαμαμπάντ, 14 Οκτωβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Ισλαμαμπάντ. Στρατός και αστυνομία έχουν περικυκλώσει το αεροδρόμιο της πόλης ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι ώρα θα φτάσει εκεί ο Αμερικάνος υπουργός και αν τελικά θα αφιχθεί στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο για λόγους ασφαλείας.

    Στο μεταξύ Μουσουλμάνοι και θρησκευτικοί ηγέτες καλούν τον κόσμο να ξεσηκωθεί και διαδηλώσει για αύριο ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι στιγμής από τις αρχές του Πακιστάν

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Αμπντούλ Σετάρ υποστήριξε ότι θα ζητήσει από τον Κόλιν Πάουελ να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν.

    Παράλληλα, το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τους διοικητές της ένοπλης αντίστασης να ξεχάσουν τα διοικητικά τους προβλήματα και να συστρατευθούν για να πολεμήσουν με την Αμερική. Νωρίτερα ο μουλά Ομάρ ζήτησε μα ανακοίνωσή του από όλους τους Μουσουλμάνους να πολεμήσουν τις ΗΠΑ, καθώς όσα χρήματα, όπλα και δυνάμεις κι αν έχουν θα νικηθούν από τον Αλλάχ.

    [15] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Δύο μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, κατέκτησε η ελληνική ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καράτε εφήβων, νεανίδων, νέων που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στον Πειραιά.

    Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε ο Κώστας Παππάς στην κατηγορία των 60 κιλών καθώς ηττήθηκε στον τελικό των νέων ανδρών από τον ιρανό Ροχάνι με 5 - 4.

    Το χάλκινο το κατέκτησε η ομάδα του κατά νέων ανδρών αποτελούμενη από τους Κωνσταντακόπουλο, Αντωνίου και Κουμάση.

    [16] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Aθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Για αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε δήλωσή του με αφορμή τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος.

    "Το συνέδριο απέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως "ανώνυμη εταιρεία" που το κάθε κορυφαίο στέλεχός του επιδιώκει την αύξηση των κερδών του στην εταιρεία. Επίσης με την ομόφωνη αποδοχή της πολιτικής εισήγησης αποκαλύφθηκε ότι συνένοχα και συνυπεύθυνα είναι όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για την μέχρι τώρα, αλλά και για την από εδώ και πέρα, αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική του", αναφέρει ο κ. Τσοβόλας.

    Αναφερόμενος στα περί εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κάνει λόγο για "απατηλές μεθοδεύσεις που έχουν σαν μοναδικό στόχο τον εγκλωβισμό στο συντηρητικό ΠΑΣΟΚ των αγωνιστών της δημοκρατίας και των θυμάτων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του".

    "Επιτέλους το 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έθεσε τέλος στην πολιτική απάτη", πρόσθεσε ο κ. Τσοβόλας.

    [17] Α. ΓΚΕΒΑΡΑ: "Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Ο Μπιν Λάντεν δεν είναι επαναστάτης, είναι ένας τρομοκράτης, ένα κατασκεύασμα, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Αργεντινού επαναστάτη, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, του ανθρώπου που αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο, αφού 34 χρόνια μετά το θάνατό του συνεχίζει να εμπνέει.

    Η Αλέιδα Γκεβάρα, Κουβανέζα υπήκοος που ζει στην Αβάνα, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου των Συνδέσμων Φιλίας και αλληλεγγύης με την Κούβα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στους αγώνες και τους στόχους του πατέρα της, στην κατάσταση αλλά και στο μέλλον της Κούβας, όπως επίσης και στις σχέσεις λατρείας των Ελλήνων με τον Τσε.

    [18] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Συμπλοκές και πετροπόλεμος σημειώθηκε σήμερα μεταξύ φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Αρη στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν πέντε πούλμαν με ερυθρόλευκους φιλάθλους που είχαν προορισμό την Τούμπα και το ματς με τον ΠΑΟΚ ξέφυγαν από την επιτήρηση των αστυνομικών και στάθμευσαν σε ερημική περιοχή, στήνοντας ενέδρα.

    Εκεί οι οπαδοί του Ολυμπιακού συγκέντρωσαν πέτρες και περίμεναν τους φίλους του Αρη που κατευθυνόταν στην Αθήνα για το ποδοσφαιρικό παιχνίδι με το Αιγάλεω. Μόλις αντιλήφθηκαν τα πούλμαν που μετέφεραν τους φιλάθλους του Αρη άρχισαν να πετούν πέτρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματισμοί. Δύο λεωφορεία που μετέφεραν κιτρινόμαυρους οπαδούς καταστράφηκαν τελείως ενώ λεηλατήθηκαν και οι αποσκευές των επιβατών.

    Ηδη έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο που έσπασαν με πέτρες περιπολικά της αστυνομίας.

    [19] ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΧΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Έκθεση γλυπτικής του Νίκου Μπαχαρίδη θα φιλοξενηθεί από τις 19 του Οκτώβρη μέχρι τις 4 του Νοέμβρη στο Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί). Πουλιά και ψάρια σε πολλές παραλλαγές δημιουργημένα με μάρμαρο, πέτρα και γρανίτη, αποτελούν τη θεματολογία των έργων του καλλιτέχνη.

    Ο γλύπτης έχει δημιουργήσει επίσης έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, τα οποία εκτίθενται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 83 - 77

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2001 (19:34 UTC+2)

    Μετά από ένα παιχνίδι - διαφήμιση, ο Ηρακλής κέρδισε στο άδειο από φιλάθλους Ιβανόφειο τον Παναθηναϊκό με σκορ 83 - 77 για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι κυανόλευκοι παρά το γεγονός ότι ήταν το αουτσάιντερ πριν την έναρξη της αναμέτρησης παρουσίασαν το καλύτερο τους πρόσωπο και κατάφεραν να πάρουν σπάσουν μια κακή παράδοση δέκα ετών. "Φονιάς" του Παναθηναϊκού ήταν ο Νίκος Χατζηβρέττας που πέτυχε 35 πόντους.

    Οι παίκτες του Ηρακλή μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι και από τα πρώτα λεπτά πήραν κεφάλι στο σκορ. Μάλιστα ο Γηραιός ήταν αποφασισμένος να πάρει τους βαθμούς της νίκης, ενώ αντίθετα ο Παναθηναϊκός φάνηκε πως υποτίμησε τον αντίπαλο του. Οι κυανόλευκοι ήταν αρκετά εύστοχοι στις προσπάθειες τους και λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου είχαν πάρει μια διαφορά 18 πόντων. Ωστόσο οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι 43 - 27.

    Στην ανάπαυλα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έβαλε τις φωνές στους παίκτες του Παναθηναϊκού και τους ζήτησε να αλλάξουν τακτική και να μειώσουν το σκορ. Οι πράσινοι σιγά - σιγά άρχισαν να ροκανίζουν τη διαφορά και λίγο τελειώσει το τρίτο δεκάλεπτο μείωσαν στους 10 πόντους. Από το 30' και μετά το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι καθώς οι πράσινοι έφτασαν τη διαφορά μέχρι και στους δύο πόντους. Ομως οι παίκτες του Ηρακλή ήταν ψύχραιμοι και πήραν τη νίκη.

    Εκτός από το Νίκο Χατζηβρέττα πολύ καλός ήταν ο Μπλάκνεϊ και ο Καράγκουτης, ενώ από τον Παναθηναϊκό ο μόνος που ξεχώρισε ήταν ο Ντέγιαν Μποντίρογκα με 18 πόντους.

    [21] AΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟ "ΤΖΑΝΕΙΟ"

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2001 (19:30 UTC+2)

    Αρνητικές είναι οι εξετάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην 65χρονη Αμερικανίδα, που πήγε χτες τα ξημερώματα στο "Τζάνειο" νοσοκομείο του Πειραιά, ισχυριζόμενη ότι έχει τα συμπτώματα του θανατηφόρου βακτηρίου του άνθρακα. Η γυναίκα βρίσκονταν στην Αμερική για πάνω από ένα μήνα και επέστρεψε στην Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή. Το βράδυ της ίδιας μέρας παρουσίασε υψηλό πυρετό και έρπητα στο στόμα.

    Τρομοκρατημένη από τα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ πήγε στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, απ' όπου την παρέπεμψαν στη μονάδα λοιμώξεων του Τζάνειου νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο σήμαινε συναγερμός και οι γιατροί έδωσαν εντολή να νοσηλευτεί σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης.

    Οι γιατροί θα εξακολουθήσουν να διερευνούν το περιστατικό γιατί, όπως λένε, αν η γυναίκα μολύνθηκε δυο με τρεις μέρες πριν μπορεί να μην έχει προχωρήσει η μόλυνση στους πνεύμονες. Επίσης, αναμένουν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας από επίχρισμα που έχει πάρει από τον έρπητα που παρουσίασε η 65χρονη στο στόμα.

    Ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε για το περιστατικό ότι η Αμερικανίδα αισθάνθηκε ενοχλήσεις, πήγε στο Τζάνειο όπου έγιναν όλες οι εξετάσεις και δεν υπάρχει κρούσμα άνθρακος.

    Τόνισε, δε, ότι εμβόλια για την ασθένεια δεν υπάρχουν σε καμία χώρα στον κόσμο, εκτός από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στη χώρα μας έχει στη διάθεση της αντίδοτα της ασθένειας και μεριμνά για τη διεύρυνση του υπάρχοντος στοκ φαρμάκων, τόσο για τον άνθρακα, όσο και για τις άλλες ασθένειες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και συνέστησε ψυχραιμία. «Φοβάμαι ότι περισσότερο πρόβλημα δημιουργεί μια τρομοκρατία στον κόσμο από μία υπερβάλλουσα προβολή του ζητήματος. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα», πρόσθεσε.

    Το περιστατικό έφερε στο φως σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής".

    [22] Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Τραγούδια από την τελευταία δισκογραφική του δουλειά με τίτλο "Όλα πολύτιμα" που υπογράφει ο Παντελής Θαλασσινός, αλλά και τραγούδια από το σύνολο της προσωπικής του δισκογραφίας θα παρουσιάσει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος από την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και για λίγες ημέρες στο κλάμπ του Μύλου.

    Μαζί με τον τραγουδιστή του σύγχρονου λαϊκού ρεπερτορίου θα είναι η Στέλλα Χροναίου.

    [23] ΑΡΧΕΛΑΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 24 - 31 ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Κατερίνη, 14 Οκτωβρίου 2001 (19:26 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη πήρε σήμερα ο Πανελλήνιος για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ο Πανελλήνιος επικράτησε στην Κατερίνη επί του γηπεδούχου Αρχέλαου με σκορ 31 - 24 και κατέκτησε τους δύο βαθμούς.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα για την 3η αγωνιστική του χάντμπολ ο Αρης Νικαίας κέρδισε τα Βριλήσσια 36 - 34 και το Κολέγιο Αθηνών νίκησε τον Αθηναϊκό με 26 - 17.

    Λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων δεν διεξήχθησαν οι αγώνες Ιωνικός Ν.Φ. - Λεωνίδας Αγίων Αναργύρων, Φίλιππος - Κιλκίς και ΠΑΟΚ - Δούκας. Το πρώτο παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, ενώ τα άλλα δύο στις 24 του ίδιου μήνα.

    [24] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 14 Οκτωβρίου 2001 (19:23 UTC+2)

    Για έβδομη νύχτα οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Το Σάββατο Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι αεροσκάφη τους χτύπησαν κατά λάθος κατοικημένη περιοχή της Καμπούλ.

    To αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι βόμβα, 2 χιλιάδων λιβρών, δεν βρήκε τον στόχο της κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και εξερράγη σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου--σε κατοικημένη περιοχή.

    Ανακοινωθέν του υπουργείου Άμυνας εκφράζει τη λύπη του για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων: όπως αναφέρει, οι πληροφορίες που έχει είναι ότι τέσσερα άτομα και οκτώ τραυματίστηκαν.

    Οι αρχές των Ταλιμπάν δεν ανέφεραν ακόμη πόσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από αυτή τη βόμβα. Νωρίτερα είχαν υποστηρίξει ότι πάνω από 300 άτομα--κυρίως άμαχοι--σκοτώθηκαν αφότου άρχισαν οι αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις.

    Εν τω μεταξύ, ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν το βράδυ του Σαββάτου στην Καμπούλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, επιθέσεις δέχτηκαν επίσης το Σάββατο οι πόλεις Κανταχάρ, Τζαλαλαμπάντ και Χεράτ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 14 October 2001 - 18:14:27 UTC