Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ
  • [02] ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΤΑ Ν.Δ.
  • [03] Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε
  • [04] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ
  • [05] Ο ΜΟΡΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [06] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [07] ΕΞΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [08] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
  • [09] ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΗ ΦΑΡΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
  • [10] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΒΕΡΤ ΚΑΤΑ ΧΑΑ
  • [11] ΤΟ ΕΔΑΔ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [12] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ
  • [13] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [14] ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΛΕΩ "ΤΑ ΛΕΝΕ" ΞΑΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ
  • [15] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
  • [16] ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ;
  • [17] SATO: ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ BENT- CYBARGO
  • [18] ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [19] MΙΣΕΛ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΞΆΝΘΗ
  • [20] ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ 1,2 ΔΙΣ ΜΑΡΚΑ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΛΟΓΩ UCK
  • [21] ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • [22] ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΠΑΟ
  • [23] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "ΔΙΑΚΡΙΣΗ" ΑΠΟ ΤΟ FORBES

  • [01] Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Τελ-Αβίβ, 18 Οκτωβρίου 2001 (08:17 UTC+2)

    Η Ουάσιγκτον ζήτησε από τις παλαιστινιακές αρχές την άμεση σύλληψη των δραστών της δολοφονίας του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβαμ Ζεεβι. Οι ΗΠΑ τόνισαν ότι η καταδίκη της δολοφονίας δεν είναι αρκετή, επισημαίνοντας ότι το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία, δραστηριοποιείται στις περιοχές, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Παλαιστινιακών Αρχών. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριελ Σαρον, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασερ Αραφατ, πρέπει ν' αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού.

    [02] ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΤΑ Ν.Δ.

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2001 (12:17 UTC+2)

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Λαλιώτη, Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας, για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Νέες δηλώσεις έκανε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    "Οταν αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία με την υπόθεση της λιβεριανής εταιρίας θα γίνει πολιτικός σεισμός. Ο κ.Μητσοτάκης θα έχει την τύχη του καγκελαρίου Κολ και η Νέα Δημοκρατία την τύχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας", είπε ο κ.Λαλιώτης. Πρόσθεσε επίσης πως κάθε πολιτικός έχει την τύχη που του αξίζει.

    Σε ερώτηση για τη μήνυση που πρόκειται να καταθέσουν σε βάρος του βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός τους χαρακτήρισε "βαποράκια ξένων συμφερόντων". Ο κ.Λαλιώτης άφησε αιχμές και κατά του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Θόδωρου Ρουσσόπουλου, τον οποίο αποκάλεσε "ψευτοθόδωρο" και του ζήτησε να "ανατρέξει στα δημοσιογραφικά κείμενα που έγραφε επί κυβέρνηση Μητσοτάκη".

    [03] Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε

    Νέα Υόρκη, 18 Οκτωβρίου 2001 (14:20 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Οι επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο θα είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 15 αρχηγών κρατών που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Γάνδη.

    Το πρωί οι 15 θα ασχοληθούν με τις εξελίξεις για την εφαρμογή του Ευρώ η κυκλοφορία του οποίου θα αρχίσει από τη νέα χρονιά καθώς και με το μέλλον της Ευρώπης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λάακεν.

    Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εξελίξεις σχετικά με την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΕΕ ενώ θα ασχοληθούν και με το θέμα της διεύρυνσης.

    Τρόποι καταπολέμησης της τρομοκρατίας θα αναζητηθούν εξάλου και στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες με επίκεντρο την ενίσχυση της συνεργασίας και τον συντονισμό δράσης των χωρών.

    Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη θα συμμετέχουν, εκτός από τις 15 χώρες μέλη της ΕΕ, οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ενώ έχουν προσκληθεί στο γεύμα η Ρωσία, η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας.

    [04] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ

    Κάιρο, 18 Οκτωβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Βετεράνος μαχητής, υποδιοικητής των δυνάμεων της οργάνωσης Αλ Κάιντα του τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στις επιδρομές των Αμερικανών κατά του Αφγανιστάν, ανέφερε η οργάνωση Islamic Observation Center.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press μετέδωσε ότι η οργάνωση που έχει έδρα το Λονδίνο έστειλε e-mail στο οποίο αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος υποδιοικητής, γνωστός με το πολεμικό του όνομα Αμπου Μπάσεερ αλ Μασρί σκοτώθηκε την Κυριακή κοντά στο Τζαλαλαμπάντ στο Ανατολικό Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι δυο σύντροφοι του ένας Κινέζος και ένας από την Υεμένη τραυματίστηκαν χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σύμφωνα με πρώην μαχητές στο Αφγανιστάν ο Αλ Μασρί, ήταν για πολύ καιρό μέλος της ριζοσπαστικής οργάνωσης αλ-Γκαμαα-αλ Ισλαμιγια και βρισκόταν στο Αφγανιστάν τα τελευταία δέκα χρόνια σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα. Ο αλ Μασρί συνεργαζόταν στενά με τον άλλο διοικητή του Λάντεν, τον Αιγύπτιο Αιμάν αλ-Ζαβαχρί.

    Η οργάνωση Islamic Observation Center μεταδίδει ειδήσεις από την έναρξη των επιδρομών στο Αφγανιστάν στις 7 Οκτωβρίου.

    Ο διευθυντής της οργάνωσης Γιάσερ ελ-Σίρι εκτιμάται ότι έχει επαφές με μουσουλμάνους μαχητές παράνομων οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Η Αίγυπτος ισχυρίζεται ότι ο Σίρι είναι πρώην μαχητής της Ισλαμικής Τζιχάντ και τον καταδίκασε σε θάνατο το 1994 απουσία του, για απόπειρα δολοφονίας πρωθυπουργού. Ο ίδιος αρνήθηκε και τις κατηγορίες.

    Νωρίτερα το πρακτορείο μετέδωσε ότι η οργάνωση έστειλε μήνυμα του Αιγυπτίου διοικητή της Αλ Κάιντα Μοχάμεντ Ατέφ, τρίτου σε ιεραρχία στην ηγεσία της με το οποίο προειδοποιούσε τους Αμερικανούς ότι θα μαζεύουν τους στρατιώτες τους από τους δρόμους του Αφγανιστάν όπως στη Σομαλία το 1993. Σημειώνεται ότι άνδρες εκπαιδευμένοι από τον Λάντεν κατέρριψαν αμερικανικά ελικόπτερα τον Οκτώβριο του 1993 στο Μογκαντίσου, της Σομαλίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 στρατιώτες. Στη συνέχεια, οι σοροί τους σύρθηκαν στους δρόμους της πόλης και οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή.

    Ο.Κ.

    [05] Ο ΜΟΡΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Και το όνομα αυτού, Αϊζάια Μόρις. Ο παίκτης που από σήμερα ανήκει στο έμψυχο δυναμικό του κίτρινου συλλόγου. Ο 32χρονος παίκτης έχει ύψος 2.03 και έχει περάσει από ομάδες της Πολωνίας, της Κύπρου και της Λατινικής Αμερικής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του προπονητή, Στηβ Γιατζόγλου.

    Επαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Σαν Τζακίντο (1988-90) και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο του Αρκάνσας (1990-92). Είχε γίνει επιλογή στο ντραφτ του 1992 από τους Μαϊάμι Χιτ (Νο37) και αγωνίστηκε στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Ντιτρόιτ Πίστονς (1992-93). Την ερχόμενη σεζόν αγωνίστηκε στην Ιταλία (Μιλάνο) για να επιστρέψει στην Αμερική και τους Φορτ Γουέιν Φέρι και την Τρι Σίτι (CBA). Την σεζόν 1995-96 συμφώνησε με την Ουέσκα (Ισπανία) για να συνεχίσει μετά την καριέρα του στην Τεμούκο της Χιλής.

    [06] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Γάνδη, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται αύριο στη Γάνδη για να ενισχύσουν το ρόλο της Ευρώπης στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ενώ άρχισαν να διαφαίνονται πλέον τα πρώτα σημάδια διάσπασης στο μέτωπο της ευρωπαϊκής στήριξης στις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν.

    Τη μονοήμερη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που παρουσιάζεται ως "Ατυπη Σύνοδος" και θα πραγματοποιηθεί σε πρώην ρωμαιοκαθολικό αββαείο στη φλαμανδική πόλη θα απασχολήσουν επίσης οι τελικές προετοιμασίες για την 1η Ιανουαρίου έναρξη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Είναι η δεύτερη φορά που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. συνεδριάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά η πρώτη από την έναρξη των αμερικανικών και βρετανικών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    "Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και το λαό των ΗΠΑ", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    "Εχουμε υπογραμμίσει τη στήριξή μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν θα ήθελα να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό", πρόσθεσε.

    Ωστόσο, στο δρόμο για τη Γάνδη, προκλήθηκαν ρωγμές στο συμπαγές μέτωπο της ευρωπαϊκής στήριξης προς τις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Λουξεμβούργο και χρειάστηκαν 5 ώρες για να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν για το Αφγανιστάν και την τρομοκρατία, στην οποία θα αναφερθούν αύριο οι ηγέτες της Ε.Ε.

    Η Βρετανία, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία, που δεσμεύθηκαν να συνδράμουν με στρατιωτική δύναμη στην εκστρατεία των ΗΠΑ, επέμειναν ότι το σχέδιο κειμένου της Βελγικής προεδρίας της Ε.Ε. ήταν αρκετά ήπιο και ζήτησαν να υιοθετηθεί πιο σθεναρή στάση.

    Εκείνο που τελικά προέκυψε ήταν η έκφραση "πλήρους, ανεπιφύλακτης αλληλεγγύης" προς την απάντηση των ΗΠΑ, με "απόλυτη και μέγιστη προτεραιότητα" την ανθρωπιστική βοήθεια στους Αφγανούς που εγκαταλείπουν τις εστίες τους και θα βρεθούν αντιμέτωποι με δριμύ χειμώνα.

    Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη μίας "πολύπλευρης και παγκόσμιας προσέγγισης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή του διεθνούς συνασπισμού στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας".

    Σε μία σαφή προσπάθεια να διατηρήσουν την αλληλεγγύη της Ευρώπης αρραγή, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας θα συναντηθούν μία ώρα πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει συνήθως 4 φορές το χρόνο, το Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και καθορίζει τις μελλοντικές πολιτικές κατευθύνσεις.

    Δέκα ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε έκτακτη Σύνοδος στις Βρυξέλλες κατά την οποία οι ηγέτες της Ε.Ε. παρείχαν την πλήρη στήριξή τους στην "εστιασμένη" απάντηση των ΗΠΑ. Επίσης δόθηκε νέα ώθηση στις προσπάθειες της Ευρώπης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε διάφορα μέτωπα - από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τον κοινό νομοθετικό ορισμό του όρου "τρομοκρατία" και την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    Στην επιστολή - πρόσκληση στους ομολόγους του ο Βέλγος πρωθυπουργού Γκάι Βερχόφσταντ αναφέρει ότι "η κατάσταση στο Αφγανιστάν και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ" θα συζητηθεί στη διάρκεια του δείπνου.

    "Θα μπορούσαμε επίσης να ασχοληθούμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και την εφαρμογή του σχεδίου δράσης μας", στο οποίο καταλήξαμε στις 21 Σεπτεμβρίου, προσθέτει.

    Στην αυριανή συνάντηση των "15" ηγετών της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντουίζενμπεργκ θα παρουσιάσει έκθεση για τις προετοιμασίες ενόψει την εισαγωγής του ευρώ και θα εξεταστεί το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε.

    [07] ΕΞΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Βηθλεέμ, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Μία ακόμη αιματηρή μέρα ήταν η σημερινή για την Μέση Ανατολή καθώς έξι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις των Ισραηλινών. Όπως μετάδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν στη Δυτική Οχθη. Ανάμεσα τους ήταν και ο Ατέφ Αμπαγιάτ, μαχητής της Φατάχ, ο οποίος κατηγορείτο από το Ισραήλ για τη δολοφονία μιας γυναίκας τον προηγούμενο μήνα κοντά στη Βηθλεέμ.

    Νωρίτερα ένα 12χρονο κορίτσι σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στην ίδια περιοχή και δυο ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ραμάλα όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη.

    [08] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

    Βουκουρέστι, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία και η Ρωσία αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία την ερχόμενη Τρίτη στις 23 Οκτωβρίου σύμφωνα με την οποία οι δυο χώρες θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σε περίπτωση πυρηνικών ατυχημάτων ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο των Πυρηνικών Δραστηριοτήτων (CNCAN).

    Το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα υπογραφεί από τον Ρουμάνο πρόεδρο του CNCAN και τον Ρώσο ομόλογό του.

    Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις Ρουμανίας - Ρωσίας κράτησαν παραπάνω από έναν χρόνο.

    Η Ρουμανία διατηρεί παρόμοιες συμφωνίες με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία ενώ έχουν αρχίσει οι σχετικές διαπραγματεύσεις και με την Τουρκία και αναμένονται συνομιλίες και με την Ουκρανία.

    [09] ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΗ ΦΑΡΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

    Μόσχα, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη καταδίκασε ερευνητή να πληρώσει πρόστιμο γιατί είχε την ιδέα να σκαρώσει κακόγουστη φάρσα σε συνάδερφο του.

    Ο ερευνητής έστειλε σε συνάδερφο του φάκελο με άσπρη σκόνη μέσω ταχυδρομείου με την επιγραφή Τζιχάντ και δήλωσε στο δικαστήριο ότι ήθελε να κάνει ένα αστείο.

    Σημειώνεται ότι ύποπτε επιστολές που μπορεί να φέρουν το βακτηρίδιο του άνθρακα έχουν γίνει ο φόβος σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    O.K.

    [10] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΒΕΡΤ ΚΑΤΑ ΧΑΑ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Προκαταρκτική εξέταση για τις κατηγορίες του Μιλτιάδη Εβερτ περί χειραγώγησης μετοχών από τη διοίκηση του ΧΑΑ, διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών.

    Ο κ. Έβερτ είχε υποστηρίξει ότι η διοίκηση του ΧΑΑ παρενέβη και αγόρασε παράνομα μετοχές της Εμπορικής και της Εθνικής Τράπεζας, δίνοντας περίπου 4,1 δισεκατομμύρια δραχμές, κάτι που η διοίκηση του ΧΑΑ διέψευσε με ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι πρόκειται για αβάσιμους ισχυρισμούς.

    Η διοίκηση ζήτησε να αποφεύγεται κάθε προσπάθεια εμπλοκής του Χρηματιστηρίου στην πολιτική αντιπαράθεση και να μη θίγεται ο χρηματιστηριακός θεσμός και η αξιοπιστίας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

    Ακόμη ξεκαθαρίζει ότι διαθέτει χαρτοφυλάκιο τραπεζικών μετοχών εδώ και τρεις δεκαετίες, η διαχείριση του οποίου γίνεται από τριμελή επαγγελματική επιτροπή, συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα παρανομίας ή κρυφών επενδύσεων.

    [11] ΤΟ ΕΔΑΔ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Στρασβούργο, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εξετάσει στις 24 Οκτωβρίου προσφυγή κατά 17 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, για το βομβαρδισμό της σερβικής τηλεόρασης στη διάρκεια των επιδρομών της Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

    Η προσφυγή κατατέθηκε από έναν επιζών στην επίθεση και από συγγενείς θυμάτων του προσωπικού της τηλεόρασης που έχασαν τη ζωή τους στον βομβαρδισμό στις 23 Απριλίου του 1999, ανακοίνωσε το ΕΔΑΔ που εδρεύει στο Στρασβούργο.

    Δεκαέξι άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση και 18 τραυματίστηκαν και οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι 17 χώρες είναι ένοχες παρά το γεγονός ότι ανήκουν στη Συμμαχία.

    Οι χώρες που κατηγορούνται είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Βρετανία.

    O.K.

    [12] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η εξωτερική πολιτική της Ρουμανίας θα συνεχίσει να έχει ως βασικούς στόχους της την ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου ο οποίος ήταν επικεφαλής της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

    Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν οι μελλοντικές προοπτικές της Ρουμανίας για την ένταξή της στους διεθνείς οργανισμούς κάτω από τις υπάρχουσες διεθνείς προϋποθέσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε επισήμανε την σπουδαιότητα της συνεργασίας όλων των θεσμών της Ρουμανίας σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ρουμανικές αρχές θα πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενους κινδύνους όπως αυτός του άνθρακα και άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληθυσμού της Ρουμανίας.

    [13] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Άγκυρα, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, εξέφρασε την ανησυχία του για την μελλοντική κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον πρόεδρο Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ.

    Ο κ. Στρο επισήμανε ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν και ότι θα πρέπει να βοηθηθεί ο Αφγανικός λαός για την ανοικοδόμηση της χώρας του χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει η Τουρκία.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα διατηρεί παρόμοιες απόψεις για το μέλλον του Αφγανιστάν το οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί μέσω του σχηματισμού ευρείας κυβέρνησης όπου θα εκπροσωπούνται όλες οι εθνότητες που ζουν στην χώρα.

    [14] ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΛΕΩ "ΤΑ ΛΕΝΕ" ΞΑΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια θα ξανασυναντηθούν ο Ηρακλής και το Αιγάλεω, αφού από τότε οι δύο ομάδες δεν έτυχε να παίξουν στην ίδια κατηγορία. Σε αυτό το παιχνίδι όπως δείχνουν τα πράγματα θα απουσιάζει ο Παναγιώτης Μπαχράμης, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον δικέφαλό του. Αυτό το... εξοικονόμησε από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και εξακολουθεί να τον ταλαιπωρεί.

    "Σφίγγω τα δόντια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Θέλω να παίξω προκειμένου να βοηθήσω την ομάδα μου", δηλώνει ο Παναγιώτης Μπαχράμης. Ωστόσο το ιατρικό τιμ του Ηρακλή δεν είναι αισιόδοξο. Δεν αποκλείεται μάλιστα και αυτή την Κυριακή, όπως και την προηγούμενη να συμπεριληφθεί στην αποστολή, αλλά τελικά να μην παίξει επειδή θα εξακολουθήσει να ταλαιπωρείται από το τραύμα του.

    [15] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    "Πολύ αργά θυμήθηκε ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Λαλιώτης την Ήπειρο. Λίγες μόνο ημέρες πριν αναχωρήσει για τη Χαριλάου Τρικούπη, αποφάσισε να περιοδεύσει στην Ηγουμενίτσα, στα Ιωάννινα, στο Μέτσοβο και στα Ζαγοροχώρια!", τονίζουν σε δήλωσή τους οι βουλευτές Ηπείρου της Νέας Δημοκρατίας Γ. Τρυφωνίδης, Κ. Καραμπίνας, Κ. Τασούλας, Στ. Καλογιάννης και Αν. Μπέζας, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Λαλιώτη στην Ήπειρο.

    "Του προτείνουμε λοιπόν να κινηθεί από Ηγουμενίτσα προς Ιωάννινα, μέσω Εγνατίας Οδού, να διασχίσει το τμήμα της Κρυσταλλοπηγής, να περάσει τη νέα γέφυρα Μπαλντούμας και, αφού χρησιμοποιήσει όλες τις υπόλοιπες σήραγγες και γέφυρες, να καταλήξει στην κύρια σήραγγα Μετσόβου, που παραμένει αναξιοποίητη επί δεκαετία και κατάντησε "μια τρύπα στο βουνό".

    Αυτό το περιηγητικό τριήμερο, κατά το οποίο ο κ. Λαλιώτης επέλεξε να επισκεφθεί τα πραγματικά ορφανά "έργα" του, αποχαιρετά συγχρόνως την Αλεξάνδρεια που χάνει", επισημαίνουν.

    "Το βέβαιον είναι ότι η Ήπειρος δεν έχει να χάσει τίποτα από την αποχώρησή του.

    Γιατί χειρότερη περίοδος δεν μπορεί να υπάρξει για την περιοχή μας, από την περίοδο Λαλιώτη, αφού ούτε ένα μεγάλο έργο υποδομής δεν ολοκληρώθηκε στις 3000 ημέρες που ήταν Υπουργός", καταλήγουν.

    [16] ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ;

    Σκόπια, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Η εφημερίδα Ντνέβνικ των Σκοπίων, σε δημοσίευμα με τίτλο «Εκατοντάδες τρομοκράτες εισήλθαν από το Κοσσυφοπέδιο στη «Μακεδονία», αναφέρει ότι, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, εκατοντάδες ένοπλοι Αλβανοί αντάρτες εισήλθαν από το Κοσσυφοπέδιο στην ΠΓΔΜ, τη νύχτα της περασμένης Τρίτης και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Μάτεϊτσε στην περιοχή του Κουμάνοβο καθώς και σε χωριά του Τετόβο και του Γκόστιβαρ, μεταξύ των ανταρτών είναι και γνωστοί διοικητές του KLA.

    Λόγω αυτής της εξέλιξης, παρατηρητές της Ε.Ε. δεν επέτρεψαν να μεταβεί στο χωριό Μάτεϊτσε κομβόι προσφύγων, εξηγώντας ότι οι Αλβανοί εξτρεμιστές τους προειδοποίησαν ότι θα ανοίξουν πυρ. Οι πρόσφυγες, αντέδρασαν έντονα, με αποτέλεσμα να επιτεθούν στους παρατηρητές, τραυματίζοντας ελαφρά έναν από αυτούς.

    Η ίδια εφημερίδα σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Διεθνής Κοινότητα δεν θα συγχωρήσει την «Μακεδονία» αν δεν εκπληρώσει τις υποσχέσεις της», αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ George Robertson στην εφημερίδα. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμη κίνδυνος για νέες εκρήξεις βίας τις επόμενες εβδομάδες».

    Σε ερώτηση αν η διεθνής κοινότητα θα υποστηρίξει τροποποίηση της συμφωνίας της Αχρίδας σε σχέση με το προοίμιο του συντάγματος, ώστε να συμπεριληφθεί και αναφορά στον «μακεδονικό» λαό, ο Robertson δήλωσε ότι οι μοναδικοί αρμόδιοι να τροποποιήσουν την συμφωνία της Αχρίδας είναι αυτοί που την υπέγραψαν.

    [17] SATO: ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ BENT- CYBARGO

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Στην πλήρη αποεπένδυση της συμμετοχής της από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας Bent Εργποληπτική προέβη η Sato στις 16 Οκτωβρίου.

    Επίσης η εταιρία σύμφωνα με ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές - προέβη στην εκποίηση των μετοχών που κατείχε στην εταιρία Cybargo Limited.

    [18] ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    "Η κίνηση του κ. Λαλιώτη να φέρει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη σύγκριση των δύο συμβάσεων για το αεροδρόμιο των Σπάτων είναι, βεβαίως, κίνηση πανικού και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από το μεγάλο πρόβλημα του Κτηματολογίου", δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος.

    "Πρόβλημα το οποίο, όπως είναι γνωστό, μετά τις δηλώσεις Μπαρνιέ, έχει διασύρει διεθνώς τη χώρα και έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Και πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να επιτελέσει το καθήκον της", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε όμως ότι έστω και υπό αυτές τις συνθήκες η κίνηση του κ. Λαλιώτη να φέρει το θέμα αυτό στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι ευπρόσδεκτη.

    "Ευπρόσδεκτη πρώτα απ' όλα γιατί θα δοθεί η δυνατότητα να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Και εδώ επιφυλάσσεται η Νέα Δημοκρατία να προσκομίσει στοιχεία - εν ανάγκη και άλλη έκθεση - αντίκρουσης της επίθεσης την οποία επικαλείται ο κ. Λαλιώτης.

    Πέραν τούτου, όμως, αποτελεί ένα προηγούμενο. Γιατί θεωρούμε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί και πρέπει στο μέλλον να ασχοληθεί και με άλλες υποθέσεις αυτού του είδους. Άρα, συνιστά ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο, το οποίο πρέπει, στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να αξιοποιήσουμε", υπογράμμισε.

    "Τέλος, θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο χρέος της Κυβέρνησης και του κ. Λαλιώτη να δώσουν διευκρινήσεις:

    Πρώτον: Ως προς το αν η συγκεκριμένη εταιρεία που έκανε τη μελέτη σύγκρισης έχει αναλάβει, έναντι του Δημοσίου και των άλλων νομικών προσώπων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, εργασίες και ποιες είναι αυτές.

    Δεύτερον: Με ποια διαδικασία επελέγη για να κάνει τη συγκεκριμένη εργασία αυτή η εταιρεία.

    Τρίτον: Πόσα χρήματα πήρε η εταιρεία ως αμοιβή για αυτό το οποίο έκανε;

    Τέταρτον: Με ποιο τρόπο καταβλήθηκε η αμοιβή στην εταιρεία αυτή;".

    [19] MΙΣΕΛ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΞΆΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε ο προπονητής του Άρη Ανρί Μισέλ τον αγώνα της Κυριακής με αντίπαλο τη SKODA Ξάνθη, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου. "Η Ξάνθη είχε καλά παιχνίδια αν και δεν πήρε θετικά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι θα παίξει αμυντικά εντούτοις και αυτό κρύβει κινδύνους διότι πρέπει η αντίδρασή μας να είναι γρήγορη και χωρίς λάθος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να κερδίσουμε τους έξι βαθμούς στα δύο συνεχόμενα παιχνίδια στο Χαριλάου", τόνισε ο τεχνικός του Αρη και συμπλήρωσε: "Πρέπει να κερδίσουμε τα δύο εντός έδρας παιχνίδια που έχουμε στη σειρά ώστε να πάμε στην Αθήνα και να αντιμετωπίσουμε τον Παναθηναϊκό έχοντας την καλύτερη δυνατή συγκομιδή βαθμών. Με την υποστήριξη του κόσμου μας πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο στόχο μας".

    Για την κατάρτιση της ενδεκάδας της Κυριακής ο κ. Μισέλ τόνισε: "Περιμένω να δω πως θα είναι ο Νασίφ Μόρις, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από τις υποχρεώσεις του με την Εθνική ομάδα της Ν. Αφρικής. Ο Ιρανίλντο έχει βελτιωθεί αλλά δεν είναι έτοιμος ακόμη. Επίσης είναι ευχάριστο είναι ότι δεν υπάρχει σημαντικός τραυματισμός. Κάποιες μικροαλλαγές μπορεί να κάνω σχετικά με τα προηγούμενα παιχνίδια. Όπως έχω ξαναπεί έχω τριάντα ποδοσφαιριστές και η ενδεκάδα θα καταρτιστεί σύμφωνα με αυτά που βλέπω στις προπονήσεις αλλά και στα παιχνίδια, καθώς είναι στη δική μου επιλογή".

    Για τον προηγούμενο αγώνα με το Αιγάλεω, ο προπονητής του Άρη επεσήμανε: "Κάναμε κακό παιχνίδι και δεν δημιουργήσαμε ούτε μια ευκαιρία στον αγώνα. Οπωσδήποτε η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου ήταν κακή -όπως το είχα επισημάνει- και πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο και η ψυχολογική πίεση στους ποδοσφαιριστές καθώς την προηγούμενη σεζόν δεν πήραν βαθμούς στην Αθήνα. Με αυτά τα δεδομένα είμαστε ικανοποιημένοι από την ισοπαλία όμως αυτό το αποτέλεσμα θα αποβεί καλό αν αξιοποιήσουμε τους δύο επόμενους εντός έδρας αγώνες".

    [20] ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ 1,2 ΔΙΣ ΜΑΡΚΑ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΛΟΓΩ UCK

    Σκόπια, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, οι συνολικές ζημιές στην οικονομία της χώρας κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, λόγω της δράσης των Αλβανών ανταρτών, ανήλθαν στο ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων γερμανικών μάρκων.

    Στο μεταξύ, αναβλήθηκε και πάλι η συνάντηση της συνταγματικής επιτροπής καθώς και η συνεδρίαση του κοινοβουλίου με θέμα τις συνταγματικές αλλαγές, λόγω της μη προσέλευσης των μελών των αλβανικών κομμάτων.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Στόγιαν Άντοβ, ανακοίνωσε ότι αναμένει τους δυτικούς μεσολαβητές με σκοπό να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με την διαδικασία υιοθέτησης των συνταγματικών αλλαγών.

    [21] ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Εδεσσα, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα στην Εδεσσα το τριήμερο διεθνές συμπόσιο με θέμα τα σχολικά εγχειρίδια και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση που διοργανώνει το Κέντρο Ερευνας Σχολικών Βιβλίων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΚΕΣΔΙΒΕ) του ΑΠΘ. Στη σημερινή πρώτη μέρα συνεδρία, ερευνητές του ΚΕΣΔΙΒΕ ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

    Στην εισήγηση της Αδελαϊδας Ισμυρλιάδου και της Φωτεινής Τολούδη. παρουσιάστηκαν συγκριτικά δύο έρευνες του ΚΕΣΔΙΒΕ για την εικόνα του άλλου ή του γείτονα στα σχολικά εγχειρίδια των βαλκανικών κρατών. Η πρώτη έρευνα αφορούσε βιβλία ιστορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης που διδάχθηκαν στα βιβλία ιστορίας της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της FYROM και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και η δεύτερη τα αντίστοιχα διδακτικά εγχειρίδια της δεκαετίας του 1990

    Από τη συγκριτική ανάγνωση των δύο ερευνών προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 οι Τούρκοι είναι αυτοί που απασχολούν τη θεματολογία των σχολικών βιβλίων της ιστορίας, ενώ στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν οι Ελληνες, οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι. Αντίθετα, στην επόμενη δεκαετία στο περιεχόμενου του συνόλου των εξεταζόμενων σχολικών βιβλίων κυριαρχούν οι αναφορές στο σερβικό λαό και ακολουθούν εκείνες που αναφέρονται στον ελληνικό λαό.

    Και στις δύο δεκαετίες οι αναφορές σε ζητήματα στρατιωτικής οργάνωσης και πολεμικών επιχειρήσεων αποτελούν το πρώτο ή το δεύτερο σε συχνότητα θέμα σε ΄λα τα εγχειρίδια κρατών που εξετάζονται.

    Οι ουδέτερες αναφορές για τους γειτονικούς λαούς πλειοψηφούν στα εξεταζόμενα εγχειρίδια όλων των κρατών και τις δύο δεκαετίες. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι αρνητικές αναφορές.

    Τον εθνικό «εαυτό» και τον εθνικό «άλλο» στην εικονογράφηση των ελληνικών και τουρκικών σχολικών εγχειριδίων του γλωσσικού μαθήματος εξέτασαν ο Κυριάκος Μπονίδης, η Φλωρεντία Αυγερινού και ο Οθωνας Μπουρουντάς.

    Όπως προκύπτει από την έρευνα στα ελληνικά και τουρκικά εγχειρίδια, ως επί το πλείστον, οι εικόνες τονίζουν σημεία του κειμένου, στα οποία εξαίρεται ο ηρωισμός, η μαχητικότητα, η φιλοπατρία και ο πολιτισμός του εθνικού «εαυτού». Εικόνες που παρουσιάζουν τον εθνικό «εαυτό» σε πολλές περιπτώσεις καταλαμβάνουν ολόκληρη σελίδα, διακόπτουν τη συνέχεια του γραπτού λόγου ή είναι έντονα χρωματισμένες. Επιπλέον, ο εθνικός «εαυτός» παρουσιάζεται σε κοντινό ή μέσο πλάνο, σε οριζόντια μετωπική γωνία και σε, κάποιες περιπτώσεις, κοιτάζοντας κατευθείαν προς τα μάτια των θεατών, συνδέεται με αυτούς, δημιουργώντας, σε φαντασιακό μόνο επίπεδο, επαφή και οικειότητα.

    Εξάλλου, στα ελληνικά εγχειρίδια ο εθνικός «άλλος», συνήθως ο Τούρκος, απουσιάζει από την εικονογράφηση ή παρουσιάζεται σε αυτήν ως ηττημένος, ενώ οι σπάνια περιγραφόμενες ήττες του εθνικού «εαυτού» δεν καταγράφονται στις εικόνες. Αντίστοιχα στα τουρκικά εγχειρίδια, ο Αττατούρκ παρουσιάζεται, είτε ως ανθρώπινη μορφή είτε ως μεταφυσική, στην πλειοψηφία των εγχειριδίων και προβάλλεται ως ιδεολογικό πρότυπο και καθοδηγητής του τουρκικού έθνους, ενώ ως εθνικός «άλλος» παρουσιάζεται σε δύο μόνο περιπτώσεις ο ηττημένος βυζαντινός αυτοκράτορας.

    Στη διαπίστωση ότι στα σχολικά βιβλία του ελληνικού δημοτικού σχολείου δεν υπάρχουν πολλές αναφορές που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή διάσταση κατέληξαν ο Αχιλλέας Καψάλης και η Αναστασία Κεσίδου. Επιπλέον, επισήμαναν ότι οι αναφορές που υπάρχουν, αν και αφορούν εν μέρει τις κοινωνικές-πολιτισμικές ομοιότητες των ευρωπαϊκών λαών και (λιγότερο) τον κοινωνικοπολιτικό παράγοντα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι κατά κανόνα διάσπαρτες και μη συστηματικές, με αποτέλεσμα να μη διαφαίνεται μια συνειδητή προσπάθεια εισαγωγής της ευρωπαϊκής διάστασης στα σχολικά εγχειρίδια.

    Η εικόνα του Βαλκάνιου γείτονα στα εγχειρίδια γλώσσας 5 βαλκανικών κρατών ήταν το αντικείμενο της έρευνας της Δέσποινας Λουκίδου, της Θεοδώρας Θεοδοσίου και της Κατερίνας Μπαλαμπάνη.

    Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι λόγω της φύσης και των στόχων του μαθήματος οι αναφορές στους γείτονες λαούς είναι, σε σύγκριση με τα βιβλία της ιστορίας πολύ περιορισμένες. Οι αναφορές αυτές έχουν σχέση με το παρελθόν και με πολεμικά γεγονότα και συγκρούσεις. Η σύγχρονη πολιτισμική πραγματικότητα των λαών αυτών και η καθημερινή τους ζωή δε φαίνεται να ενδιαφέρει τα σχολικά εγχειρίδια γλώσσας.

    Οι αρνητικές αναφορές έχουν πολύ υψηλά ποσοστά :43% περίπου για τα βιβλία της δεκαετίας του '90 και 50% για τα βιβλία του '80 και ο λαός που χρωματίζεται περισσότερο αρνητικά, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, σε όλα τα εγχειρίδια της γλώσσας είναι ο τουρκικός.

    [22] ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Το παιχνίδι με την Αρσεναλ έχει περάσει και ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Κυράστας δεν σκέφτεται άλλο από το παιχνίδι του πρωταθλήματος με την Παναχαϊκή που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Λεωφόρο.

    "Αλλο η Ευρώπη και άλλο το ελληνικό πρωτάθλημα. Οι παίκτες οφείλουν να το γνωρίζουν και να το τηρούν", αναφέρει ο προπονητής κ. Κυράστας. Από το συγκεκριμένο παιχνίδι με την Παναχαϊκή εκτός αποστολής για τον αγώνα της Πάτρας έμειναν οι Σόουζα (αισθάνεται ενοχλήσεις στον αυχένα), Δάρλας και Μπαρτζώκας. Αντίθετα στην αποστολή μετέχουν οι Γιάννης Γκούμας και Νίκος Λυμπερόπουλος.

    Και τα ευχάριστα για τον ΠΑΟ έρχονται για την προσεχή αντίπαλο την Σάλκε, αφού η ομάδα θα αγωνιστεί χωρίς τον 22χρονο Νιγηριανό Βίκτορ Αγκάλι. Ο τελευταίος έσπασε το σαγόνι του και τον αγκώνα του στον αγώνα με την Στουτγκάρδη και θα μείνει εκτός αγωνιστικών δραστηριοτήτων για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

    [23] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "ΔΙΑΚΡΙΣΗ" ΑΠΟ ΤΟ FORBES

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Με υποψήφιες πάνω από 20.000 εταιρίες παγκοσμίως, επιλέχθηκε η Επενδύσεις Εργασίας από το έγκυρο διεθνές οικονομικό περιοδικό Forbes μέσα στις 200 καλύτερες "μικρές" εταιρίες του κόσμου.

    Τα κριτήρια επιλογής που αξιολογήθηκαν από αναλυτές, ομάδα επιχειρηματιών, τραπεζιτών και fund managers, βασίστηκαν σε πωλήσεις μικρότερες από 500 εκ. δολάρια, ψηλούς ρυθμούς αύξησης σε πωλήσεις και κέρδη, καθώς και στην αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων.

    Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία δεκαπενταετία, ο μέσος όρος αποδοτικότητας των κερδών κεφαλαίου και της υπεραξίας του χαρτοφυλακίου προς τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ανέρχεται σε 43,1%.

    Κατά την 30/9/2001 το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας ήταν τοποθετημένο κατά 90,56% σε μετοχές εσωτερικού, 3,34% σε μετοχές εξωτερικού ενώ 6,1% ήταν τα ρευστά διαθέσιμα. Κατά την ίδια ημερομηνία η μετοχή διαπραγματευόταν με 29% discount.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 18 October 2001 - 18:13:55 UTC