Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [02] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [03] ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ
  • [04] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ LOGISTICS ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [06] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΟΥΕΛ
  • [07] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΕΙΜΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ
  • [08] Α. ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ
  • [09] Σ. ΣΠΥΡΑΚΗ: 72 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ
  • [10] Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
  • [11] Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΕ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΚΗ
  • [12] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [13] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 50 ΤΑ ΥΠΟΠΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [14] ΥΠΟΠΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [15] ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • [16] Η ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ
  • [17] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [18] ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΔΡΑΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [19] ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [21] ΖΑΕΦ: ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [22] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ
  • [23] ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΜΕ ΖΩΙΚΟ ΑΝΘΡΑΚΑ

  • [01] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 19 Οκτωβρίου 2001 (07:24 UTC+2)

    Την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά, αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ειδικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται ήδη εντός της ασιατικής χώρας. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν και νέα επίθεση εναντίον της Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται 600- 900 άτομα από τους βομβαρδισμούς, ενώ η Βόρεια Συμμαχία υποστήριξε ότι ελέγχει το 30% του αφγανικού εδάφους.

    [02] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2001 (22:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας για τη διερεύνηση των καταγγελιών του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη περί τροφοδότη λογαριασμού της Ν.Δ. και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή τη σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο που υπέγραψε η Ν.Δ. ως κυβέρνηση το 1993.

    Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος καλείται να ελέγξει την βασιμότητα των καταγγελιών του κ. Λαλιώτη και να διαπιστώσει αν από την υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αξιόποινων πράξεων από πολιτικά πρόσωπα.

    Αν από την έρευνα προκύψει ποινικού χαρακτήρα εμπλοκή πολιτικού προσώπου η δικογραφία θα αποσταλεί στη Βουλή.

    [03] ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ 424 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2001 (12:49 UTC+2)

    Ανάγκες όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα καλύπτει το νέο κτίριο του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, οι εργασίες του οποίου άρχισαν στο πρώην πεδίο βολής του στρατοπέδου Καρατάσου δίπλα από το νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

    Στην επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών που έγινε το πρωί μίλησε ο υπουργός εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι το νέο νοσοκομείο θα είναι δυναμικότητας 424 κλινών ενώ για περιπτώσεις πυρηνικού ή βιολογικού πολέμου ή καταστροφών θα υπάρχει στον υπόγειο χώρο του πλήρης λειτουργία νοσηλευτικής μονάδας 300 κλινών.

    Το νέο νοσοκομείο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2004 και η έναρξη της λειτουργίας του προβλέπεται εντός του 2005. Το κόστος κατασκευής του ανέρχεται σε 61 δις δραχμές και το μικτό εμβαδόν των προς κατασκευή επιφανειών είναι 81.230 τμ με δυνατότητες επέκτασης.

    Αποστολή της νέας νοσηλευτικής μονάδας είναι η περίθαλψη των δικαιούχων, η στήριξη των στρατιωτικών υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής, η συνεργασία με το σύστημα δημόσιας υγείας και το πανεπιστήμιο, η εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης, η επιμόρφωση και η εκπαίδευση του ιατρικού νοσηλευτικού και τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.

    Το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο θα συνεργάζεται με τεχνικό σύστημα υγείας ενώ δίπλα σ΄ αυτό θα μετεγκατασταθεί η στρατιωτική ιατρική σχολή.

    Στην ομιλία του ο υπουργός είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική γιατί η κατασκευή του νέου νοσοκομείου απαντά σε μια μακρόχρονη αναμονή για ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα το οποίο θα απαντά στις ανάγκες της Ελλάδας και των στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπογράμμισε με έμφαση ότι είναι το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που θα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη μονάδα στο υπόγειο του κτιρίου για νοσηλεία ασθενών σε περιπτώσεις πυρηνικού ή βιολογικού πολέμου. Όπως επιβάλλουν οι νέες συνθήκες ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς.

    [04] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ LOGISTICS ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Οι θεματικές ενότητες e-business, logistics, άμυνα και συστήματα logistics και λειτουργίες των logistics αναπτύχθηκαν παράλληλα σε τρία διαφορετικά πάνελ συζητήσεων, με σημαντικούς ομιλητές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του 17ου Διεθνούς Συνεδρίου Logistics στη Θεσσαλονίκη.

    Οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες δεν αφομοίωσαν εύκολα τις νέες τεχνολογίες, όπως logistics, τεχνικές μάνατζμεντ και επικοινωνίες που απαιτούν Ιντερντετ, e-logistics και e-business. Τα παραπάνω υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Νικόλαος Παναγιώτου από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του πάνελ που ασχολήθηκε με τα e-logistics. Στόχος της μελέτης, ανέφερε, είναι να προτείνει ένα καινοτόμο επιχειρησιακό μοντέλο για αυτές τις επιχειρήσεις και να απαριθμήσει τα οφέλη που αποκτούν με τη χρήση δικτυακών τεχνολογιών, που θα την κάνουν ανταγωνιστική στην τοπική αγορά και πιο δυνατή απέναντι στους κινδύνους της παγκόσμιας. «Για να είναι μια επιχείρηση ένδυσης απαιτείται συνεχής προσαρμογή στις προτιμήσεις των target group που αντιπροσωπεύει, να είναι σε συνεχή επαφή με τους πελάτες της και να είναι προσαρμοσμένη στις αλλαγές», τόνισε.

    Ικανοποιημένες είναι οι διοικήσεις των περισσοτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από τη εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι σήμερα του συστήματος ERP, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε σήμερα ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλειος Μουστάκης. Ειδικότερα, επισήμανε ότι η εγκατάσταση του ERP βοηθάει στη μείωση του κόστους της επιχείρησης, βελτιώνει την ποιότητα των λειτουργιών, αποτελεί «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση.

    Το σύστημα κωδικοποίησης του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Codification System) που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη των αμυντικών logistics, ανέλυσε ο Νικόλαος Δερμετζής, από το τμήμα συντήρησης και προμήθειας του ΝΑΤΟ στο Λουξεμβούργο. «Xωρίς τη σωστή χρήση των logistics η επιχείρηση «Καταιγίδα της ερήμου» στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με ειδικούς, αναφέρεται ότι μπορεί να είχε αποτύχει. Μετά από αυτή την επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση το αποτέλεσμα ήταν να αναπτυχθούν νέες πρακτικές, όπως το σύστημα της Επείγουσας Αμοιβαίας Υποστήριξης», επισήμανε. Ο κ. Δερμετζής τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, λόγω γεωγραφικής θέσης, να μετατραπεί σε Κέντρο Κωδικοποίησης Αμυντικών Προμηθειών και Logistics για τις γειτονικές χώρες και ειδικά για όσες έχουν προμήθειες ανατολικής προέλευσης.

    Οι αναπτυσσόμενες χώρες στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν αυτονομία μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένης αμυντικής βιομηχανίας έχουν ανάγκη από την τεχνογνωσία και τα εξειδικευμένα εργαλεία που μόνο οι μεγάλες εταιρίες μπορούν να τους προσφέρουν. Τα παραπάνω επισήμανε ο δρ. Φάμπιο Μάσιμο Καρνισέλι από την εταιρία Electronica S.p.A. στην Ιταλία, υπογραμμίζοντας ότι στόχος των διεθνών εταιριών της αμυντικής βιομηχανίας πρέπει πλέον να είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των κατάλληλων μεθόδων μεταφοράς τεχνογνωσίας, όπως η συνεχόμενη εκπαίδευση του προσωπικού και των στελεχών στις ενδιαφερόμενες χώρες.

    [05] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Τζακάρτα, 19 Οκτωβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Κρατώντας πανώ που χαρακτήριζαν "τρομοκράτες" το Ισραήλ και την Αμερική περίπου 8.000 άτομα στην Ινδονησία πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής πορείες διαμαρτυρίας στην Τζακάρτα εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν μετέδωσε το CNN.

    Οι διαδηλωτές πέρασαν έξω από την αμερικανική και την βρετανική πρεσβεία και φώναζαν συνθήματα υπέρ των Μουσουλμάνων.

    Κρατώντας σημαίες του Αφγανιστάν και της Παλαιστίνης οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την πολιτική του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις και σκοτώνουν αθώους πολίτες όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

    Η πορεία διαμαρτυρίας που ήταν αρκετά ειρηνική οργανώθηκε από την Ισλαμική ομάδα "Το Κόμμα της Δικαιοσύνης" που αποτελείται από μεσοαστικές οικογένειες της Ινδονησίας και κυρίως από γυναίκες.

    Η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας ήταν περιορισμένη ενώ έντονη ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και των στρατευμάτων έξω από την αμερικανική και την βρετανική πρεσβεία στην Ινδονησία.

    [06] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΟΥΕΛ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Aμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στη Συρία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Πάουελ για τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες της Συρίας και συμφώνησαν να αποστείλει και γραπτό ενημερωτικό σημείωμα για τις επαφές του στη Συρία και κυρίως για τις αντιδράσεις από τη Δαμασκό.

    Ο κ. Πάουελ ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μεταφέρει τις θέσεις της παγκόσμιας συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας και στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στο Μαρόκο με εκπροσώπους των αραβικών κρατών, όπου επίσης θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

    [07] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΕΙΜΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Το παιχνίδι με το Αιγάλεω είναι αυτό που προβληματίζει τον τεχνικό του Ηρακλή, Αγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα συνεντεύξεων του Καυτανζόγλειου σταδίου.

    "Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παιδιών στον αγώνα με τον Ιωνικό. Υπήρχαν πολλά διαστήματα που ήμασταν αρκετά πειθαρχημένοι, είχαμε καλή παρουσία και ευκαιρίες. Μπορούσαμε να κερδίσουμε το παιχνίδι σύμφωνα με την εικόνα του αγώνα και την απόδοση των δύο ομάδων", είπε ο κ. Αναστασιάδης για το προηγούμενο ματς του Ηρακλή και συνέχισε αναφερόμενος για το ματς της Κυριακής με το Αιγάλεω. "Επόμενο είναι να υπάρχει μόνον η σκέψη για νίκη η οποία υπάρχει σε κάθε αγώνα. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι, όμως, μετά την απώλεια βαθμών στον αγώνα με τον Ιωνικό είναι επιτακτική ανάγκη να κερδίσουμε για να είμαστε μέσα στους στόχους".

    Οσον αφορά τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για δυσαρέσκεια του Αντώνη Σαπουντζή εξαιτίας της μη χρησιμοποίησής του στο ματς με τον Ιωνικό, ο προπονητής του Ηρακλή σημείωσε: "Δεν υπήρχε και ούτε υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον Σαπουντζή. Το θέμα το δημιουργήσατε εσείς πριν από δύο εβδομάδες είχατε κάνει το ίδιο με τον Γκοίκοβιτς. Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης σε ερώτηση που αφορούσε μεταγραφές είπε: "Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταγραφές από τη στιγμή που ακόμα δεν άρχισε το πρωτάθλημα".

    [08] Α. ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούσαν το πρόσωπο του ποδοσφαιριστή του Ηρακλή Αντώνη Σαπουντζή και έκαναν λόγο για τη δήθεν δυσαρέσκεια προς την τεχνική ηγεσία για τη μη χρησιμοποίησή του στον αγώνα του Ηρακλή με τον Ιωνικό χαρακτηρίζονται σύμφωνα με δηλώσεις του αναληθή.

    Ο παίκτης ωστόσο τόνισε για το συγκεκριμένο θέμα: "Ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα με τον προπονητή της ομάδας και όλα τα δημοσιεύματα που μιλούν για δυσαρέσκεια και φραστικό επεισόδιο με τον προπονητή μου, επειδή δεν αγωνίσθηκα στο τελευταίο παιχνίδι, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άλλωστε αυτός είναι που αποφασίζει ποιοι παίκτες θα αγωνισθούν σε κάθε παιχνίδι. Εγώ από την πλευρά μου δουλεύω, όπως και όλοι οι συμπαίκτες μου, στις προπονήσεις και εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να κερδίζει ο Ηρακλής. Η ομάδα πιστεύω ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και είμαι βέβαιος ότι με τη δουλειά και την οργάνωση που υπάρχει στον Σύλλογο θα πραγματοποιήσουμε τους στόχους που έχει βάλει η Διοίκηση".

    [09] Σ. ΣΠΥΡΑΚΗ: 72 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Τα επόμενα 6 χρόνια θα διατεθούν 72 δισ. δρχ για τον τομέα της ψυχικής υγείας στη χώρα μας από την ΕΕ, τόνισε η υφυπουργός Υγείας Χριστίνα Σπυράκη, μιλώντας στο διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα «Εγκέφαλος και κοινωνία», που ξεκίνησε σήμερα στο Τελλόγλειο Ιδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

    Πρόσθεσε, δε, ότι οι ψυχικά ασθενείς έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην κοινωνία και να γίνονται αποδεκτοί από αυτή. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, ενώ το 1984 νοσηλεύονταν στα δημόσια ψυχιατρεία 7000 ασθενείς και υπήρχαν 7.500 κλίνες, στο τέλος του 2000 οι ασθενείς ήταν 3.000 και οι κλίνες 3.500.

    Η κ. Σπυράκη χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο αριθμός των ψυχιατρικών τμημάτων στα γενικά νοσοκομεία αυξήθηκε από 1 το 1981 σε 16 το 2000.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ψυχική υγεία στη χώρα μας αναγνωρίζεται και από τη διεθνή κοινότητα. Όπως ανέφερε, σε διεθνές συνέδριο που έγινε πρόσφατα στη χώρα μας υπογράφηκε η «Διακήρυξη των Αθηνών», που δίνει τις κατευθύνσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας για τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να υιοθετηθεί η διακήρυξη από την ΕΕ.

    Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, αναμένεται διεθνώς αύξηση των πασχόντων από ψυχικές διαταραχές, λόγω και του άγχους και του φόβου από τα τρομοκρατικό χτυπήματα. Πρόσθετους επιβαρρυντικούς παράγοντες για τη χώρα μας αποτελούν το μεγάλο ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού, οι έντονες κοινωνικές αλλαγές και η παρουσία οικονομικών μεταναστών και προσφύγων που είναι ευάλωτοι στις ψυχικές ασθένειες.

    [10] Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

    Σεράγεβο, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής της Βοσνίας Σεϊφουντίν Τόκιτς δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συλλάβει τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον πρώην διοικητή του Σερβοβοσνιακού Στρατού Ράτκο Μλάντιτς για να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι η αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ στρέφεται κατά των μουσουλμάνων.

    "Αναμένω να αναληφθεί δράση με στόχο τη σύλληψη του Κάρατζιτς και του Μλάντιτς", επισημαίνει ο κ. Τόκιτς, πρόεδρος της Ανω Βουλής του κεντρικού Κοινοβουλίου της Βοσνίας σε ανοιχτή επιστολή προς τους διεθνείς εκπροσώπους.

    Η επιστολή εστάλη στον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Βόλφγκανγκ Πέτριτς, στον αντιστράτηγο Τζον Σιλβέστερ, διοικητή της SFOR και σε αξιωματούχους της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    [11] Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΕ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΚΗ

    Ιερισσός Χαλκιδικής, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Η επίδραση των αρχών του Μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη στη Φυσική και την Αστρονομία, παρουσιάστηκε εκτενώς μέσα από τις εισηγήσεις της βραδινής συνεδρίας, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του επιτυχημένου 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Όρος Άθως» της Ιερισσού, με τίτλο «ο Αριστοτέλης και η σύγχρονη εποχή».

    Παρουσιάζοντας την εισήγησή του με τίτλο «Το Αριστοτελικό Γεωκεντρικό-Ανθρωποκεντρικό σύμπαν και η σύγχρονη ανθρωπιστική αρχή», ο αναπληρωτής καθηγητής Αστρονομίας του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής στο Α.Π.Θ. Σταύρος Αυγολούπης, σημείωσε ότι η γεωκεντρική - ανθρωποκεντρική θεώρηση του Σύμπαντος, διατυπωμένη από τη μεγαλύτερη, κατά γενική ομολογία, διάνοια όλων των εποχών, τον κύριο εκπρόσωπο των φυσικών φιλοσόφων Αριστοτέλη, έμοιαζε να εξηγεί τόσα πολλά, ώστε να κυριαρχήσει για σχεδόν 2.000 χρόνια.

    Οι πειραματικοί φυσικοί, με κύριο εκφραστή τους το Γαλιλαίο, κατέρριψαν τη γεωκεντρική άποψη του Αριστοτέλη, αλλά όχι και την ανθρωποκεντρική. Για τη διατήρηση του ανθρώπου στο κέντρο του Σύμπαντος, διατυπώθηκαν στη συνέχεια πολλές απόψεις μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς η επιστήμη της Αστρονομίας εξελίσσονταν ταχύτατα.

    Σήμερα ο άνθρωπος, πλούσιος σε επιστημονικές γνώσεις για το Σύμπαν, επιχειρεί μία αλλιώτικη ανθρωποκεντρική προσέγγιση με τη διατύπωση της ανθρωπιστικής αρχής. Το ανθρωπιστικό αξίωμα, επηρεασμένο από την Αριστοτελική κοσμολογική φιλοσοφική θεώρηση, επιχειρεί να προσδώσει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην παρουσία του Ανθρώπου στο Σύμπαν, κατέληξε ο κ. Αυγολούπης.

    Μιλώντας για «Τα Μετεωρολογικά» του Αριστοτέλη και τον τρόπο που ο Μεγάλος φιλόσοφος αντιμετώπιζε το φυσικό φαινόμενο της χαλαζόπτωσης, ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο ΑΠΘ, Τιμολέων Ι. Μακρογιάννης, στάθηκε ιδιαίτερα στο σύγγραμμα του Αριστοτέλη «περί Μετεώρων», που αποτελείται από 4 βιβλία, γνωστά με τον όρο «τα Μετεωρολογικά» του Αριστοτέλη.

    Στα βιβλία αυτά αναλύονται το σύνολο σχεδόν των γνωστών μετεωρολογικών φαινομένων. Τα «Μετεωρολογικά», αποτέλεσαν πράγματι το μοναδικό κλασικό σύγγραμμα Μετεωρολογίας επί 20 σχεδόν αιώνες, μέχρι δηλαδή το 17ο αιώνα που ανακαλύφθηκε το θερμόμετρο, το βαρόμετρο και άλλα όργανα Φυσικής, τα οποία βέβαια αποτέλεσαν επανάσταση και νέα εξέλιξη στην επιστήμη της Μετεωρολογίας.

    Στην εισήγησή του ο κ. Μακρογιάννης, ανέλυσε το περιεχόμενο των 4 βιβλίων και έκανε, ειδικότερα, μία αναφορά στην Αριστοτελική σκέψη περί του γνωστού και τότε φυσικού φαινομένου της χαλαζόπτωσης.

    Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Α.Π.Θ. Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, παρουσιάζοντας την εισήγησή της με θέμα «Αριστοτελική πρώτη ύλη και σύγχρονη Φυσική», επιχείρησε μια ανάγνωση της Αριστοτελικής σύλληψης της πρώτης ύλης, μέσα από τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στο χώρο της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Στόχος της ήταν να δείξει ότι οι ανακαλύψεις στον κόσμο της μικροσκοπικής κλίμακας, προσφέρουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό για τη στήριξη της βασικής της θέσης, ότι για την κατανόηση της δομής και του χαρακτήρα του φυσικού κόσμου, καλούνται σήμερα οι Φυσικοί επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν εξηγητικά σχήματα που έχουν έναν έντονο Αριστοτελικό χαρακτήρα.

    «Αυτό όμως, γίνεται ιδιαίτερα σαφές, όταν προχωρήσουμε στη διερεύνηση της εκπληκτικής αναλογίας που υπάρχει στον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να ορίσει την «πρώτη ύλη» ο Σταγειρίτης φιλόσοφος, ως το «έσχατον υποκείμενον» της μεταβολής, με την αντίστοιχη εικόνα που αναδύεται σήμερα μέσα από την εξερεύνηση του θαυμαστού κόσμου της ύλης στο εσωτερικό της σύστασης του ατόμου.

    Ακόμη, εισηγήσεις τους παρουσίασαν ο καθηγητής Χρήστος Τερέζης για το «Άπειρον και συνεχές στον Αριστοτέλη» και ο καθηγητής Νικόλαος Χρόνης με θέμα «Αριστοτελική επιστήμη».

    Οι εργασίες του Συνεδρίου, θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο με την παρουσίαση 14 εισηγήσεων για το έργο του Αριστοτέλη και την προβολή της ταινίας «Αριστοτέλης, ένας πρόδρομος της εποχής μας», στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι Αριστοτελιστές από όλο τον κόσμο.

    [12] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό είναι αυτό που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φίλων του μπάσκετ. Η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς ουσιαστικά είναι πλήρης έχοντας στο κλειστό της Πυλαίας τόσο τον Κολντεμπέλα όσο και τον Λιαδέλη, ο οποίος θα δώσει το παρών του, αφού έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του.

    Το μυστικό της επιτυχίας για τον κ. Σούμποτιτς είναι ο κόσμος που θα πρέπει να ενισχύσει με την παρουσία του. "Θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι και θα πρέπει να έχουμε την συμπαράστασή του", τονίζει ο προπονητής του Δικεφάλου. Ο τελευταίος έχει μελετήσει προσεχτικά τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να πάει διαβασμένος στο ντέρμπι.

    [13] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 50 ΤΑ ΥΠΟΠΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Περισσότερα από 50 ύποπτα γράμματα στάλθηκαν στο Βελιγράδι σε διάστημα μόλις πέντε ημερών χωρίς ωστόσο να περιέχουν σκόνη από άνθρακα δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Tanjug ο αρχηγός της αστυνομίας του Βελιγραδίου Μπόσκο Μπούχα.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι οι αστυνομικές αρχές του Βελιγραδίου απάντησαν σε όλα τα τηλεφωνήματα που δέχθηκαν από πολίτες αλλά και από ταχυδρομικούς υπάλληλους προσθέτοντας ότι πολλοί φαρσέρ εντοπίστηκαν και πρόκειται να αντικρούσουν τις κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος τους.

    Η άσπρη σκόνη που βρέθηκε στα γράμματα ήταν συνήθως ζάχαρη και αλεύρι πρόσθεσε ο κ. Μπούχα.

    Το πρώτο ύποπτο γράμμα στάλθηκε την Δευτέρα.

    Σήμερα στάλθηκε ύποπτο γράμμα στο πρακτορείο ειδήσεων του Βελιγραδίου Βeta τα αποτελέσματα των αναλύσεων ωστόσο δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

    [14] ΥΠΟΠΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι υγειονομικές αρχές της Ρουμανίας εξετάζουν τα περιεχόμενα εννιά φακέλων σε ειδικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί αν φέρουν βακτηρίδια του άνθρακα.

    Τα τρία πρώτα τέστ έδειξαν ότι οι φάκελοι δεν περιέχουν το βακτηρίδιο ανακοίνωσε ο υποδιευθυντής του ιδρύματος Καντακουζηνού στο Βουκουρέστι, όπου υπάρχει ειδικό εργαστήριο για να ελέγχει για κρούσματα άνθρακα.

    Το ίδρυμα ανέφερε ότι οι επιστολές στάλθηκαν σε διάφορες πόλεις στη Ρουμανία και μία ήταν από αραβική χώρα.

    [15] ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωσταντίνου Μητσοτάκη και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη με αφορμή τη σύμβαση για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κ. Λαλιώτη χαρακτηρίζεται υβριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του κ. Μητσοτάκη.

    "Η υβριστική αυτή δήλωση, αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά, το ύφος και ήθος του κ. Μητσοτάκη.

    Αυτή την ύβρη και την αθλιότητα την αφήνουμε να την κρίνουν οι Ελληνες Πολίτες.

    Η απελπισία και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη, είναι προφανείς και όλοι το βλέπουν", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [16] Η ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ

    Γάνδη, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Οι ηγέτες των 15 χωρών της ΕΕ είναι έτοιμοι να δεσμευτούν στην "εξάλειψη" της Αλ Κάιντα, ως στόχο των επιθέσεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με όσα προβλέπει προσχέδιο της τελικής διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής της Γάνδης.

    Στο προσχέδιο η ΕΕ επιβεβαιώνει την σταθερή υποστήριξή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αναφέρει ότι διεξάγονται "νόμιμα", στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και των συμπερασμάτων της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 21 Σεπτεμβρίου.

    "Η Αλ Κάιντα, το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, και οι ηγέτες της δεν έχουν παραδοθεί από το καθεστώς των Ταλιμπάν" αναφέρεται στο προσχέδιο. Επίσης, τονίζεται ότι "είναι απαραίτητο, ξεκινώντας από τώρα και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να εργαστούμε για την ενθάρρυνση σταθερής, νόμιμης κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί όλο τον Αφγανικό λαό, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες".

    Οσο πιο σύντομα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, υποστηρίζεται, η ΕΕ θα δεσμευτεί με τη διεθνή κοινότητα σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βοήθειας και ανοικοδόμησης στο Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία εξετάζει την πιθανότητα και τους τρόπους για μεγαλύτερη συμμετοχή στις αμερικανικές επιθέσεις κατά των Ταλιμπάν. Μία τέτοια εξέλιξη εμποδίζουν τόσο τα τεχνικά προβλήματα όσο και μία πολιτική απόφαση, αν και κρίνεται πως είναι ζήτημα χρόνου. Αυτό είναι, εξάλλου, και ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι ηγέτες Γαλλίας - Γερμανίας - Βρετανίας, ενόψει της Συνόδου των "15" στη Γάνδη, συνάντηση που ενόχλησε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και κυρίως την Ιταλία.

    [17] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Ο... συνήθης ύποπτος, ο Σπάρτακος Ιωαννίνων αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων Αρσης Βαρών που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο της Πυλαίας. Συγκέντρωσε 146 βαθμούς, αφήνοντας πίσω του τον Σπάρτακο Θεσσαλονίκης με 120 και στην 3η θέση τον ΦΟ Αριδαίας με 103 βαθμούς. Οι καλές επιδόσεις και η μεγάλη συμμετοχή ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των αγώνων.

    Τα αποτελέσματα του πανελλήνιου πρωταθλήματος κορασίδων είναι:

    Κατηγορία 44 κιλών

    Κελεκιάν (Σπάρτακος Γλυφάδας) 85, Μιχαλοπούλου (Πέλωψ) 77,5, Παππά (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 57,5

    Κατηγορία 48 κιλών

    Αρχοντίδου (Υπερίων) 112,5, Καστρίτση (Σπόρτιγκ) 110, Πιπιλιαρίδου (Σπάρτακος) 110

    Κατηγορία 53 κιλών

    Μουρμούρα (ΠΑΚ Χαλ) 127,5, Βαμβακίδου (Νέμεσις) 115, Σιδέρη (Αθηνά) 115

    Κατηγορία 58 κιλών

    Παναγιωτίδου (Πυρρίχιος) 130, Παπαδοπούλου Μ. (Ατλαντες) 122,5, Παπαδοπούλου Κ. (Σπόρτιγκ) 112,5

    Κατηγορία 63 κιλών

    Κουρτελίδου (ΦΟΑ) 132,5, Καππάτου (ΠΓΣ) 120, Στεργίου (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 100

    Κατηγορία 69 κιλών

    Τσόλια (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 132,5, Παναγιωτίδου (Πυρρίχιος) 127,5, Μαρούλη (ΠΓΣ) 125

    Κατηγορία +69 κιλών

    Κοκολάκη (ΟΦΗ) 150, Παναγιωτοπούλου (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης) 142,5, Φρέρη (ΠΑΚ Χαλ) 122,5

    Η βαθμολογία όπως διαμορφώθηκε μετά το τέλος του πρωταθλήματος είναι: 1) Σπάρτακος Ιωαννίνων 146, 2) Σπάρτακος Θεσσαλονίκης 120, 3) ΦΟΑ 103, 4) Πυρρίχιος 81, 5) ΠΓΣ 71, 6) Σπόρτιγκ Πυλαίας 53.

    [18] ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΔΡΑΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βόννη, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Μυστήριο επικρατεί γύρω από έναν ισοβίτη Γερμανό, συνεργάτη του περιβόητου διεθνή τρομοκράτη Κάρλος, ο οποίος φέρεται ότι έδρασε και στη χώρα μας. Εκπρόσωποι της γερμανικής δικαιοσύνης δήλωσαν σήμερα ότι ο Γιοχάνες Βάινριχ μετείχε σε τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν το διάστημα από 1975 έως το 1983 στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ελλάδα.

    Παραμένει όμως αδιευκρίνιστο σε τί είδους ενέργειες έλαβε μέρος στην Ελλάδα, με ποιούς συνεργάστηκε κι αν είχε οποιαδήποτε επαφή με τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα μας μετά την μεταπολίτευση έως και σήμερα.

    Ο Βάινριχ, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο Δυτικό Βερολίνο το 1983, κατηγορείται για πολλούς φόνους και δεκάδες απόπειρες φόνου που έχουν διαπραχθεί στο Μόναχο, το Παρίσι, τη Μασσαλία και την Αθήνα.

    Ο ισοβίτης Γερμανός θεωρούνταν στενός συνεργάτης του Κάρλος, που επίσης έχει καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά, και κρατείται σε φυλακές ύψιστης ασφάλειας στο Παρίσι.

    Σχετικά με τον Βάινριχ και την παρουσία του στη χώρα μας παραμένει άγνωστο αν οι γερμανικές αρχές ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ελληνικές, κι αν γι' αυτό το σκέλος γίνεται ειδική έρευνα στα πλαίσια γενικότερης έρευνας για το θέμα "Τρομοκρατία" στην Ελλάδα.

    [19] ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Διεύθυνσης Τουρισμού, ως νέας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τον Γενικό Γραμματέα, Βασίλη Βαλασόπουλο.

    Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μεταφέρεται η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΤ Θεσσαλονίκης, που είχε αρμοδιότητες και στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Σύμφωνα με τον κ. Βαλασόπουλο, οι αρμοδιότητες που ασκούσε συμπληρώθηκαν με πρόσθετες, αποκτώντας μια πλήρη λειτουργία στον τομέα του τουρισμού, έτσι ώστε να διευκολυνθούν όλοι οι ασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο και κυρίως οι επιχειρηματίες.

    Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της νέας Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η χορήγηση όλων των εγκρίσεων και αδειών λειτουργίας ξενοδοχείων, με εξαίρεση την άδεια σκοπιμότητας και την έγκριση καταλληλότητας των αρχιτεκτονικών σχεδίων των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής που ανήκει στον ΕΟΤ στην Αθήνα. Ωστόσο όμως θα εγκρίνονται μελέτες τουριστικών εγκαταστάσεων χωρίς περιορισμό στη δυναμικότητα, όπως ίσχυε παλαιότερα με όριο 500 κλίνες.

    Επίσης η νέα διεύθυνση θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες για την εποπτεία των τουριστικών γραφείων, των τουριστικών καταστημάτων, των γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων και κάθε άλλου τουριστικού επαγγέλματος.

    Τέλος θα έχει αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος ασκούνταν μόνο από τον κεντρικό ΕΟΤ, για τουριστικούς λιμένες, ιαματικές πηγές, υπαγωγή ξενοδοχείων και εν γένει τουριστικών εγκαταστάσεων στο καθεστώς χρονομετρικής μίσθωσης.

    [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Σκληρή απάντηση δόθηκε από το γραφείο τύπου του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωσταντίνου Μητσοτάκη στις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.

    "Είναι προφανές ότι, δυστυχώς, η παράνοια του κ. Λαλιώτη αρχίζει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις", σχολιάζεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με όσα δήλωσε ο κ. Λαλιώτης για τη συνέντευξη του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. στο "Mega".

    [21] ΖΑΕΦ: ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Καμπούλ, 19 Οκτωβρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζάεφ δήλωσε ότι η στάση του καθεστώτος της Καμπούλ για τον Οσάμα μπιν Λάντεν παραμένει αμετάβλητη, και διέψευσε κάθε σχέση του Αφγανιστάν με τα κρούσματα άνθρακα, που προκαλούν πανικό στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόυτερς, ο κ. Ζάεφ είπε ότι οι Ταλιμπάν δεν ξέρουν ούτε τι είναι ο άνθρακας και τόνισε ότι η στάση του καθεστώτος της Καμπούλ για την παράδοση του Λάντεν δεν έχει αλλάξει. Ο πρέσβης των Ταλιμπάν ανέφερε ακόμη ότι οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν κυρίως περιοχές με άμαχο πληθυσμό.

    Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να ακούσει τις προτάσεις των Ταλιμπάν για τον τερματισμό της σύγκρουσης που μεταφέρει ο Ζάεφ.

    [22] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 19 Οκτωβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Διεκόπη σήμερα η κυκλοφορική κίνηση στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις στην Σερβία, καθώς περίπου 1.000 Σέρβοι εργαζόμενοι και ακτιβιστές έκλεισαν τους δρόμους συνεχίζοντας για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατών της Σερβίας (SSS) δήλωσε στο πρακτορείο Tanjug ο αρχηγός της αστυνομίας Μπόσκο Μπούχα.

    Η Ομοσπονδία Εργατών της Σερβίας ξεκίνησε την απεργία την Δευτέρα ως αποτέλεσμα του νέου νομοσχεδίου για την εργασία που επιθυμεί να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς.

    Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Εργατών της Σερβίας έδωσε διορία στην κυβέρνηση μέχρι τις 22 Οκτωβρίου την Δευτέρα προκειμένου να ανασύρει το νέο νομοσχέδιο.

    Σε αντίθεση περίπτωση οι εργάτες απειλούν ότι θα εμποδίσουν τους βουλευτές να εισέλθουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου της χώρας.

    Το καινούργιο νομοσχέδιο για την εργασία αποτελεί μέρος ενός πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί να εφαρμόσει ο κ. Τζίντζιτς.

    Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο εγκριθεί τότε χιλιάδες εργαζόμενοι στην Σερβία θα χάσουν την δουλειά τους.

    [23] ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΜΕ ΖΩΙΚΟ ΑΝΘΡΑΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε σήμερα το απόγευμα από την Κοζάνη, 35χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος φέρεται να έχει προσβληθεί από ζωικό άνθρακα.

    Το φαινόμενο δε θεωρείται συνηθισμένο στη χώρα μας, αφού έχει εξαληφθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

    Στο νοσοκομείο βρίσκεται η σύζυγος και συγγενείς του κτηνοτρόφου, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του νοσοκομείου, Δημήτρη Αβγολούδη, η κατάσταση του ασθενή κρίνεται "καλή", εκτός από τον υψηλό πυρετό.

    Οπως ανέφερε, θα γίνουν καλλιέργειες και αναλύσεις τα επόμενα δύο 24ωρα, προκειμένου να αποδειχθεί εάν πρόκειται για άνθρακα, και διευκρίνισε ότι ο ζωικός άνθρακας - μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο - δεν έχει σχέση με τα τρομοκρατικά κρούσματα άνθρακα των τελευταίων ημερών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 19 October 2001 - 18:13:46 UTC