Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [02] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ
  • [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ
  • [04] ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ OI ΠΕΝΤΕ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ "SAILOR"
  • [05] ΗΠΑ: ΙΧΝΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
  • [06] ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [07] ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [08] ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Ν.Δ.
  • [09] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [10] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΙ
  • [11] ΕΥΚΟΛΑ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΟΥ 89-68
  • [12] ΣΑΚΟΣ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ
  • [13] ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 5-0 ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [14] ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΟΔ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ
  • [15] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [16] ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΡΟΠΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [17] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [18] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ
  • [19] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΑΡΤΕΜΙΟ
  • [20] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠOYΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 4.254 ΝΕΑΡΩΝ
  • [21] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
  • [22] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [23] ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [24] ΣΤΙΣ 26 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [01] ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 20 Οκτωβρίου 2001 (10:21 UTC+2)

    Σε νέα φάση πέρασαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, καθώς χθες τη νύχτα ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαία επιχείρηση, η οποία κράτησε λίγες ώρες. Η φύση αυτής της αποστολής δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά αναμένεται σήμερα να κάνει ανακοινώσεις για την επιχείρηση το Πεντάγωνο.

    Νωρίτερα τα αμερικανικά δίκτυα επικαλούμενα αξιωματούχους του Πενταγώνου μετέδωσαν ότι ειδικές δυνάμεις του στρατού έπληξαν στόχους των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη χθες στο Πακιστάν. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν το δυστύχημα έχει σχέση με τις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, από την Κίνα όπου βρίσκεται δήλωσε σήμερα ότι οι δύο Αμερικανοί στρατιώτες δεν πέθαναν μάταια. Τόνισε ότι οι Αμερικανοί θα έπρεπε να περιμένουν στιγμές θυσίας και επανέλαβε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα διαρκέσει πολύ καιρό.

    [02] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ

    Γάνδη, 19 Οκτωβρίου 2001 (22:08 UTC+2)

    Ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ενωση συμπαρατάσσεται στο διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι "15" ηγέτες συμφώνησαν στη Σύνοδο της Γάνδης ότι αποτελεί πρωταρχικό καθήκον για την Ευρώπη η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αντιμετώπιση των συνεπειών της, κυρίως στον οικονομικό τομέα.

    Αποφασίστηκε επίσης να τεθούν σε εφαρμογή τους αμέσους επόμενους μήνες τα συγκεκριμένα σημεία - βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

    Οι "15" υιοθέτησαν την πρόταση της Κομισιόν για ανθρωπιστική βοήθεια άνω των 316 εκ. ευρώ, η οποία θα δοθεί και στις γειτονικές χώρες που δέχονται το αυξανόμενο κύμα προσφύγων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και δεσμεύθηκε να υλοποιήσει τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες του Χάρτη της Γάνδης τους επόμενους μήνες. Σημαντικότερα από τα μέτρα αυτά είναι η σύσταση κοινής λίστας υπόπτων προσώπων και τρομοκρατικών οργανώσεων, το ευρωπαϊκό ένταλμα έκδοσης, δράσεις κατά της χρηματοδότησης των τρομοκρατών και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος. Ο Χάρτης περιλαμβάνει μετά από προσθήκες 79 μέτρα κατά της τρομοκρατίας.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος βιολογικής επίθεσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένουν ωστόσο σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα επαγρύπνησης.

    Επίσης διαπίστωσαν ότι τα πρόσφατα γεγονότα επέδρασαν αρνητικά στην παγκόσμια οικονομική κατάσταση, ωστόσο η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια αντοχής και συμφώνησαν για τις πρακτικές ρυθμίσεις που απαιτούνται από την εισαγωγή του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2002.

    Για τη Μέση Ανατολή επισήμαναν την ανάγκη να αρχίσει και πάλι η διαδικασία ειρήνευσης χωρίς προϋποθέσεις. Ο διάλογος και η ειρηνική συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης και η ένταξη των αραβικών και ισλαμικών χωρών στην παγκόσμια συμμαχία κατά της τρομοκρατίας φαίνεται ότι αποτελεί τη μεγάλη δέσμευση των "15" στη Γάνδη.

    Οι "15" ηγέτες στο δείπνο που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα συζητούν το ρόλο της Ε.Ε. στη μετά- Ταλιμπάν εποχή σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για τη σύσταση μίας νόμιμης, σταθερής και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

    Προβληματισμό και αντιδράσεις πάντως προκάλεσε η προ της Συνόδου τριμερής συνάντηση Γερμανίας - Γαλλίας - Γερμανίας. Η πρωτοβουλία των Γκέρχαρντ Σρέντερ, Ζακ Σιράκ, Λιονέλ Ζοσπέν και Τόνι Μπλε να συζητήσουν την εμπλοκή της Ε.Ε. στις στρατιωτικές επιχειρήσεις δυσαρέστησε τις μικρότερες χώρες και ιδιαίτερα το Βέλγιο που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.

    Αμήχανα αντέδρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι την ώρα της συνάντησης είχε άλλες υποχρεώσεις.

    Η άποψη που εκφράζεται είναι ότι η συνάντηση προκάλεσε ρωγμή στους κόλπους της Ε.Ε. γιατί έγινε απόπειρα να δημιουργηθεί ένα Διευθυντήριο που θα αναλάβει τις τύχες της Ευρώπης. Ωστόσο κάποιες χώρες όπως η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία θεωρούν ότι η συνάντηση αυτή ήταν αναγκαία και υποστηρίζουν ότι λόγω της θεσμικής έλλειψης που έχει αυτή τη στιγμή η Ενωση ενόψει της διεύρυνσης, είναι απαραίτητο να αναλάβουν την ηγεσία της Ε.Ε. ορισμένες χώρες.

    [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2001 (14:51 UTC+2)

    "Σήμερα συγκρούεται η δημοκρατία με την τρομοκρατία και η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου εφιάλτη", τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, υποστηρίζοντας ότι "οι καιροί δεν αφήνουν περιθώρια για παθητικούς παρατηρητές".

    Μιλώντας από το βήμα της 24ης Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι "νικητές είναι όσοι συνδιαμορφώνουν τα γεγονότα και η Ελλάδα σίγουρα μπορεί να συνδράμει πολιτικά και διπλωματικά με γνώμονα πάντα το μέτρο, τη σύνεση, τη λογική και τη μετριοπάθεια" και πρόσθεσε: "Αρετές που επιβάλλεται και πρέπει να έχουν όσοι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας".

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι υπό το σημερινό καθεστώς της παγκοσμιοποίησης του τρόμου καθίσταται περισσότερο αναγκαία η διεύρυνση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε την ανάγκη να εξεταστούν με προσοχή οι επιπτώσεις που έχει η κρίση στην περιοχή των Βαλκανίων.

    "Η κρίση θα φέρει αλλαγές και στη γειτονιά μας. Η διεθνής στάση απέναντι στη διασύνδεση της τρομοκρατίας με εξτρεμιστικά στοιχεία μπορεί και πρέπει να σκληρύνει", είπε ο κ. Καραμανλής και διερωτήθηκε "αν τα γεγονότα αυτά θα αποτελέσουν τον καταλύτη για ουσιαστική ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στην Ευρώπη".

    [04] ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ OI ΠΕΝΤΕ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ "SAILOR"

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2001 (14:40 UTC+2)

    Νεκροί είναι και οι πέντε ναυτεργάτες -μέλη συνεργείου επισκευών- που βρισκόταν στα αμπάρια του δεξαμενόπλοιου "Sailor", στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας, όταν σε αυτό σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη το μεσημέρι, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Από τη δεξαμενή κατόρθωσε να βγει ο αρχιμηχανικός του πλοίου μισή ώρα μετά την έκρηξη, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείου του Πειραιά με ελαφρά εγκαύματα. Τα αίτια τηςε έκρηξης εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα..

    [05] ΗΠΑ: ΙΧΝΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

    Ουάσιγκτον, 20 Οκτωβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν ίχνη άνθρακα στο ταχυδρομείο της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ανέστειλε τις εργασίες της έως την Τρίτη.

    Ιχνη του βάκιλου εντοπίστηκαν στο γραφείο που φέρει το όνομα του Αμερικανού πρώην προέδρου Φορντ, σε κτίριο που απέχει λίγα μόλις τετράγωνα από το Καπιτώλιο.

    Εκεί συγκεντρώνονται οι επιστολές που απευθύνονται στα γραφεία του στελέχους των Δημοκρατικών, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ, και του προέδρου της Βουλής, Ντένις Χέιστερτ.

    Νωρίτερα οι αρχές ανακοίνωσαν πως το γραφείο του Ντασλ, όπου την περασμένη Δευτέρα είχε αποσταλεί μία επιστολή που περιείχε άνθρακα είναι επίσης "μολυσμένο".

    [06] ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Μεγάλη ποσότητα χαπιών έκστασης, κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών βρέθηκαν από αστυνομικούς της δίωξης ναρκωτικών στην κατοχή τεσσάρων ατόμων, που συνελήφθησαν χθες και θεωρούνται μέλη διεθνούς σπείρας που εισάγει και διακινεί στη χώρα μας σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών από την Ολλανδία.

    Συνολικά, κατασχέθηκαν 30 χιλιάδες χάπια έκσταση, συνολικού βάρους 5 κιλών και 200 γραμμαρίων, 1 κιλό και 175 γραμμάρια κοκαΐνη και μικροποσότητα ακατέργαστης κάναβης, καθώς και χρήματα και κινητά τηλέφωνα.

    Ο Χρήστος Κάλφας, ο οποίος θεωρείται εγκέφαλος της σπείρας, ο Βασίλειος Δάμος, ο Χαρίσης Ζώης και η Γεωργία Παπαδοπούλου συνελήφθησαν στη διάρκεια της επιδρομής των αστυνομικών.

    Τα ναρκωτικά είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία και πιστεύεται ότι η σύλληψη των 4 Ελλήνων αποτελεί την αρχή για την εξιχνίαση μεγάλης σπείρας που εισάγει ναρκωτικά απο τη χώρα αυτή στην Ελλάδα.

    [07] ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Με δριμύτητα απάντησε στις επιθέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη εναντίον της Ν.Δ., αλλά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ κάλυψε πλήρως τον κ. Μητσοτάκη, ενώ είπε ότι θα έχουν πολιτικό χαρακτήρα οι εκλογές στις Νομαρχίες και στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό ότι την ώρα που η διεθνής κατάσταση επιδεινώνεται και οι περιστάσεις απαιτούν υψηλό αίσθημα ευθύνης, άναψε το πράσινο φως για την υπονόμευση του ήπιου πολιτικού κλίματος. Αποφάσισε να δώσει μία θλιβερή χροιά στο δημόσιο βίο της χώρας.

    Είπε ακόμη ότι ο κ. Σημίτης "σαν να μην αντιλήφθηκε τίποτα "αιχμάλωτος στη συμφωνία των Δολιανών" έδωσε το πρόσταγμα για μια επιχείρηση ιδιοτελών σκοπιμοτήτων σε βάρος του δημόσιου βίου, της νομιμότητας και της δημοκρατίας, και πρόσθεσε ότι "άρχισαν να εξαπολύουν υβριστικές επιθέσεις εναντίον μας γιατί βρίσκονται σε δύσκολη θέση".

    "Δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε στην τακτική της όξυνσης και των διαχωριστών γραμμών τόνισε με έμφαση", ξεκαθαρίζοντας τη στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ.

    "Ενωμένοι σαν μια γροθιά αποκρούομε τη συκοφαντία. Στο ταμπλό της πόλωσης, στα χαρακώματα του παρελθόντος εμείς δεν παίζουμε. Τα εγκατέλειψαν προ πολλού οι Ελληνες και δεν πρόκειται να τους γυρίσουν εκεί, οι όποιες σκοπιμότητες αυτοπροστασίας εκείνων που αισθάνονται το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Στο δικό μας πολιτικό λόγο δεν υπάρχουν και δεν χωρούν ούτε ύβρεις, ούτε προσωπικοί χαρακτηρισμοί", είπε.

    [08] ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Ν.Δ.

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Σε υψηλότατους τόνους συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ηπειρο και στη Ν.Δ.

    "Εχω προκαλέσει τους πάντες και τους προκαλώ για πάντα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Η ηγεσία της Ν.Δ. από το 1994 λέει αυτό το τροπάριο. Φαίνεται ότι τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα", τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Λαλιώτης, ο οποίος επιθεώρησε τα έργα στην Εγνατία Οδό. "Κάθε φορά που θα τα βάζουν μαζί μου, θα συντρίβονται πολιτικά", τόνισε.

    "Αγωνίζομαι και συγκρούομαι για να σπάσει αυτή η αδικαιολόγητη σιωπή για την οικογένεια Μητσοτάκη, για να κάνω τα εν οίκω, εν δήμω", δήλωσε. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε "παρέα" την ηγεσία της Ν.Δ., η οποία συνεχώς κινδυνολογεί και υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας.

    [09] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Το έχει φαίνεται η μοίρα του ΠΑΟΚ να μην μπορεί να κερδίσει τον Ολυμπιακό στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας. Ετσι με πρωταγωνιστή της σημερινής αναμέτρησης τον Αλφόνσο Φορντ επικράτησε σχετικά εύκολα του Δικεφάλου με 100-80. Ο άσος του Ολυμπιακού με τους 34 πόντους που πέτυχε δεν άφησε περιθώρια αντίστασης στους αντιπάλους του.

    Οι παίκτες του Ολυμπιακού μπήκαν από την αρχή του παιχνιδιού δυνατά και ήταν αποφασισμένοι για τη νίκη. Πήραν το προβάδισμα με 26-18 και από το συγκεκριμένο σημείο και έπειτα ήταν αυτοί που έδιναν το ρυθμό στο οποίο ''χόρευαν'' οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Ένα ξέσπασμα του ΠΑΟΚ όμως στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου ήταν αρκετό να δώσει πνοή και το προβάδισμα, προς στιγμήν, στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, που όμως δεν στάθηκε αρκετό για να της χαρίσει τη νίκη.

    ΠΑΟΚ: Γούλριτζ 23, Λιαδέλης 18, Σιγάλας 2, Κολντεμπέλα 5, Κόμματος 10, Μοράλες 4, Κάρτερ 8, Νόλαν 10

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φορντ 34, Παπανικολάου 13, Παπαλουκάς 14, Ρισασέ 15, Φόρεστ 10, Ντε Μιγκέλ 14.

    [10] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα ήθελε τη νίκη για να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού γνώρισε την ήττα με 3-0 από τη Χαλκηδόνα. Και όλα αυτά μέσα σε 13 λεπτά. Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

    Στο άλλο παιχνίδι με δύο τέρματα του Τσιμπλίδη η Καλλιθέα επικράτησε με 2-0 του Πανσερραϊκού.

    [11] ΕΥΚΟΛΑ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΟΥ 89-68

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη ευκολία ο Απόλλων Πατρών κέρδισε στην έδρα του τον Παπάγου. Ετσι το τελικό 89-68 κρίνεται φυσιολογικό, αφού οι γηπεδούχοι καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ήταν μπροστά στο σκορ.

    Πολύ καλή απόδοση από τον Απόλλωνα είχε ο Γεωργαλής που σημείωσε 21 πόντους, ενώ από τον Παπάγο καλή απόδοση είχε ο Υφαντής που σημείωσε 15 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 22-14, 45-34, 67-49, 89-68

    ΑΠΟΛΛΩΝ: Αργυρόπουλος 16 (2), Μπάρλος 3, Πέττας 12, Γεωργαλής 21 (3), Ριμπέιρο 15, Γκέταλς 19 (1), Χρυσανθόπουλος 3 (1), Νόντας, Πετρόπουλος.

    ΠΑΠΑΓΟΥ: Καράτζιος 9 (1), Ζέρβας 17 (1), Θεωδορίδης 8, Κυρίτσης 10, Παναγιωτόπουλος 7 (1), Υφαντής 15 (1), Τζέλιος, Τσιγκουνάκης.

    [12] ΣΑΚΟΣ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ

    Ισλαμαμπάντ, 20 Οκτωβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Τρομοκρατική επίθεση απετράπη στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ.

    Αγνωστος άφησε ταξιδιωτικό σάκο με εκρηκτικά σε αίθουσα αναμονής στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ.

    Μόλις εντοπίστηκε ο ύποπτος σάκος σήμανε συναγερμός και οι αστυνομικοί τον απομάκρυναν από την αίθουσα, στην οποία βρίσκονταν περίπου 400 άτομα.

    Οι άνδρες ασφαλείας του αεροδρομίου μετέφεραν το σάκο σε ειδικό χώρο, όπου εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα. Οι Αρχές δεν έχουν κάνει λόγο για θύματα, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση του μηχανισμού.

    [13] ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 5-0 ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Μια καλή προπόνηση έκανε σήμερα ο Ολυμπιακός, αφού κέρδισε εύκολα με 5-0 τον Ιωνικό. Η ομάδα του Τάκη Λεμονή είχε κέφια και έκανε ένα καλό δώρο στους φιλάθλους της.

    Το σκορ για τους ερυθρόλευκους άνοιξε στο 19' ο Αλεξανδρής, ενώ το 2-0 έγινε στο 54' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Το 3-0 έγινε στο 71ο λεπτό από τον Ηλία Πουρσανίδη. Ο δείκτης του σκορ ανέβηκε ακόμη περισσότερο στο 79' από τον Αλβες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα (5-0) διαμορφώθηκε στο 88' από τον Ρόμπερτς.

    Ετσι, με ανεβασμένη την ψυχολογία οι Πειραιώτες θα "πετάξουν" για την Αγγλία, με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που την ίδια ώρα γνώριζε την ήττα με 2-1 από τη Μπόλτον, στο "Ολντ Τράφορντ".

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Ζωγράφου του συνδέσμου Αθηνών που έδειξε κίτρινη κάρτα στους Κόντη και Ξανθόπουλο.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος (46' Γεωργίου), Μαυρογενίδης, Αμανατίδης, Μπερμούντες, Κόντης, Πατσατζόγλου, Καρεμπέ, Νινιάδης, Ρόμπερτς, Αλεξανδρής (57' Αλβες), Τζόρτζεβιτς (63' Πουρσανίδης).

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Στογιάννης, Ξανθόπουλος, Βλάχος, Αφάς, Βίλτσεθ, Βιλανάκης, Ντελγάδο, Κουρμπέλο (71' Γκούτμαν), Τσακμακίδης, Σατσέτο (60' Βλισνάκης), Κακιούσης.

    [14] ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΟΔ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    ''Εδειξε τα δόντια του'' ο ΚΑΟΔ, αυτή την φορά στη Δάφνη, η οποία έφυγε από κλειστό της Δράμας, ηττημένη με 85-68 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1. Ετσι η ομάδα της Δράμας "ζευγάρωζε" τις νίκες της και ατενίζει περισσότερο αισιόδοξα το μέλλον της στη μεγάλη κατηγορία.

    [15] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 20 Οκτωβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Η πρώτη χερσαία επίθεση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο Αφγανιστάν. Ο αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς δήλωσε κατά την ενημέρωση στο Πεντάγωνο ότι οι στόχοι ήταν δύο: ένα κέντρο επικοινωνίας των Ταλιμπάν και ένα αεροδρόμιο. Και οι δύο στόχοι ήταν κοντά στην πόλη Κανταχάρ.

    Το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε ένα βίντεο όπου άνδρες των Army Rangers επιχειρούσαν εναντίον ενός αεροδρομίου.

    Ο κ. Μάγιερς, έκανε γνωστές πολλές λεπτομέρειες της χθεσινής χερσαίας επιχείρησης και προανήγγειλε ότι δεν θα είναι η τελευταία. "Οι δυνάμεις ετοιμάζονται για μελλοντικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων, όπου είναι γνωστό πως κρύβονται τρομοκράτες", είπε.

    Ο κ. Μάγιερς υποστήριξε ότι υπήρξε απόλυτη επιτυχία, ενώ επιβεβαίωσε τη συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου λέγοντας ότι προκλήθηκε από μηχανική βλάβη.

    [16] ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΡΟΠΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Επιθετική τακτική θα χρησιμοποιήσει ο προπονητής του Αρη, Ανρί Μισέλ στο αυριανό παιχνίδι με την Ξάνθη, που θα αποτελέσει κριτήριο για τη μορφή του συστήματος που θα συνεχίσει να εφαρμόζει στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

    Βασικοί θα είναι οι Νασίφ Μόρις και Γιώργος Κολτσίδας. Το παρών στο παιχνίδι θα δώσει εκτός απροόπτου ο Ιλια Ιβιτς. Στη μεσαία γραμμή θα αγωνιστούν ο Κώστας Λουμπούτης και ο Γιώργος Μπάρκογλου, έχοντας δίπλα τους τον Σαίντ Τσίμπα και το Νίκο Κυζερίδη.

    Ο Ανρί Μισέλ πήρε είκοσι ποδοσφαιριστές στην αποστολή, τους: Δέλλιο, Κατεργιαννάκη, Κολτσίδα, Κυζερίδη, Ναγκόλι, Μόρις, Τσίμπα, Πρίλασνιγκ, Παπαδόπουλο, Μάρκο, Λουμπούτη, Χαριστέα, Ιβιτς, Πασσαλή, Θεοδωρίδη, Μπάρκογλου, Χριστοδούλου, Κυπαρίσση, Κούτση και Λιολίδη. Στην κερκίδα θα είναι ο βραζιλιάνος Ιρανίλντο, τον οποίο ο Γάλλος θεωρεί ότι είναι ανέτοιμος.

    [17] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2001 (19:17 UTC+2)

    Ψηφίστηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός της ΕΠΟ στη σημερινή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν 32 ενώσεις, κατά 12 και 8 λευκό. Το ποσό που ψηφίστηκε ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια.

    Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης λίγο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού τόνισε: "Θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης. Δείχνει την πρόθεση της ΕΠΟ να υλοποιήσει πρόγραμμα ανάπτυξης. Σπάσαμε το φράγμα των 10 δισεκατομμυρίων και θεωρώ ότι στο εξής θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για ένα καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο".

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιώργος Λυσσαρίδης επισήμανε: "Είναι ένας υπεραισιόδοξος προϋπολογισμός, συνειδητά παραπλανητικός. Δεν υπάρχει ορθολογική διαχείριση. Η τωρινή διοίκηση της ΕΠΟ δεν άλλαξε πρόσωπο αλλά προσωπείο".

    [18] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2001 (19:00 UTC+2)

    Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δεκαπέντε πανελλήνια ρεκόρ σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων Α' κατηγορίας Αρσης Βαρών που ολοκληρώθηκε το απόγευμα στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο της Πυλαίας.

    Ο Κυριλλίδης Αθανάσιος του Αθλου Λάρισας σημείωσε τέσσερα νέα ρεκόρ στην κατηγορία των 56 κιλών. Συγκεκριμένα βελτίωσε τις πανελλήνιες επιδόσεις του στο αρασέ με 88 κιλά στη 2η προσπάθεια και 90 στη 3η, στο ζετέ με 107,5 κιλά και στο σύνολο με 197,5 κιλά.

    Στην κατηγορία των 69 κιλών ο Διονύσης Μπατμανίδης του Απόλλωνα Καλαμαριάς σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο ζετέ με 145,5, ενώ η μεγάλη μάχη που πρόσφερε πλούσιο θέαμα έγινε στα +85 κιλά, όπου σημειώθηκαν 10 νέα πανελλήνια ρεκόρ. Τα σημείωσαν οι Κουρτίδης Νικόλαος του Ηρακλή Καβάλας με τρία ρεκόρ στο αρασέ (135, 140, 145), δύο στο ζετέ (172,5, 180) και ένα στο σύνολο με 325. Επίσης ο Δημήτρης Παπαγερίδης του ΠΑΟΚ σημείωσε τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ, ένα στο αρασέ με 137,5, δύο στο ζετέ με 160 και 165 και ένα στο σύνολο με 302,5.

    [19] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΑΡΤΕΜΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2001 (18:52 UTC+2)

    Τη μνήμη του προστάτη της, μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου, τίμησε σήμερα η Ελληνική Αστυνομία. Στο πλαίσιο του εορτασμού, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε εκδηλώσεις που άρχισαν στις 10 το πρωί με δοξολογία στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων αστυνομικών, στη λεωφόρο Στρατού, απέναντι από το Γ' Σώμα Στρατού.

    Σε δεξίωση που δόθηκε απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στο Σύνδεσμο Αποστράτων Χωροφυλακής-Ελληνικής Αστυνομίας Μακεδονίας-Θράκης.

    [20] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠOYΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 4.254 ΝΕΑΡΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΠΟ 57 ΧΩΡΕΣ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2001 (18:50 UTC+2)

    Φωτογραφίες, εντυπώσεις, απολογισμοί, αναμνήσεις από μικρούς και μεγάλους πρωταγωνιστές, που συμμετείχαν και συνετέλεσαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων φιλοξενίας του υπ. Εξωτερικών, που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με το υπ. Εσωτερικών και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και τη στήριξη της ΚΕΔΚΕ και άλλων φορέων, περιλαμβάνονται στο έντυπο "Πυξίδα είναι η πατρίδα του μυαλού και της καρδιάς" του υπ. Εσωτερικών.

    Πρόκειται για 67 προγράμματα φιλοξενίας στα οποία έλαβαν μέρος 4.254 νέοι απόδημοι από 57 χώρες του κόσμου. κόσμου.

    Για ελπιδοφόρο μέλλον του Ελληνισμού κάνει λόγο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η Αυτοδιοίκηση απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι βρίσκεται κοντά στους Έλληνες του κόσμου.

    " Δώσαμε την ευκαιρία σε πολλά από αυτά τα παιδιά να επισκεφθούν για πρώτη φορά την πατρίδα τους και να διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα του 2001 δεν είναι μόνο μια ιστορική αναφορά ή ένας αόριστος δεσμός καταγωγής, αλλά μια πατρίδα σύγχρονη, ζωντανή και φιλόξενη", σημειώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης.

    Δ.Ρ.

    [21] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

    Βρυξέλλες, 20 Οκτωβρίου 2001 (18:49 UTC+2)

    Σειρά έργων τέχνης Μακεδόνων Ζωγράφων, καθώς και δύο μοναδικές Συλλογές για τον Μέγα Αλέξανδρο και το Οικουμενικό Ολυμπιακό Πνεύμα παρουσιάζει η Ένωση Μακεδόνων Βελγίου από 24 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2001 στην Αrt Gallery Irene Marli στις Βρυξέλες στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2001".

    Ο θεσμός καθιερώθηκε το 1997 με στόχο να θυμίζει στους Έλληνες και στους πολλούς φιλέλληνες την Ελληνική ιστορία και πολιτισμό.

    Η Αίθουσα Τέχνης Irene Marli είναι ένας πολιτιστικός τόπος συνάντησης σύγχρονων καλλιτεχνών και πρωτότυπων δημιουργικών εκφράσεων. Η Irene Marli διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό έργων τέχνης καθώς και μοναδικές Συλλογές, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από Μακεδόνες ζωγράφους και γενικότερα καλλιτέχνες της Βορείου Ελλάδος.

    Η Ένωση Μακεδόνων Βελγίου ( ΕΜΒ) έχει ιδρύθηκε το Μάιο του 1990 από μία μικρή ομάδα αποδήμων εμπόρων στο Βέλγιο. Όλα αυτά τα χρόνια έχει οργανώσει, χρηματοδοτήσει αλλά και συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες και σε πόλεις της Γερμανίας και Ολλανδίας, ενώ με δική της πρωτοβουλία δημιουργήθηκε η Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης με έδρα τις Βρυξέλλες.

    Στο πλαίσιο των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει δημιουργήσει αξιόλογη δανειστική βιβλιοθήκη, συλλογή Μακεδονικών ενδυμασιών, ντοκουμέντων και φωτογραφιών του Μακεδονικού αγώνα.

    Δ.Ρ.

    [22] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2001 (18:48 UTC+2)

    Σε φορτισμένο κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ με αφορμή την κριτική που άσκησε πρόσφατα η Μαρία Δαμανάκη στη στάση που τήρησε το κόμμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και την τρομοκρατία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος υπεραμύνθηκε του δικαιώματος στη διαφωνία, αλλά κατηγόρησε την κ. Δαμανάκη ότι με τις δηλώσεις της απαξιώνει το κόμμα.

    "Δικαίωμά της να διαφωνεί. Δεν έχει όμως δικαίωμα να διαστρέφει και να λοιδορεί δημόσια την πολιτική του κόμματος, όταν αυτή διαμορφώνεται συλλογικά και εκφράζεται στο όνομα της συλλογικής διαμόρφωσης. Να το συζητήσουμε λοιπόν αν πρόκειται περί λάθους και περί κριτικής βελτιωτικής.

    Ομως άλλο αυτό και άλλο η ταύτισή μας με το ΚΚΕ, άλλο το ότι δεν καταδικάζουμε την τρομοκρατία, διότι διστάζουμε για λόγους ποιας σκοπιμότητας, δεν καταλαβαίνω, άλλο η εφ' όλης της ύλης πολεμική, άλλο η λοιδορία περί νεοκομουνιστικής μετάλλαξης του ΣΥΝ", τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    "Οταν αυτά λέγονται και δεν τεκμηριώνονται είναι ύβρεις", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά της κ. Δαμανάκη απάντησε ότι "δεν λοιδορεί το κόμμα, υπάρχει όμως μετάλλαξη της φυσιογνωμίας του".

    "Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι παραμένω βουλευτής του ΣΥΝ και δεν σκοπεύω να εκχωρήσω το δικαίωμά μου να εκφράζω ελεύθερα τις απόψεις μου. Απέναντι σε αυτά που ακούσατε σήμερα αυτή είναι η απάντησή μου", είπε.

    Η αποχώρηση από το κόμμα του μέλους της Κ.Ε. Βασίλη Δεληγκάρη, πυροδότησε κλίμα νέας έντασης, το οποίο φαίνεται πως θα αποτυπωθεί και στην αυριανή συνεδρίαση, κατά -την οποία θα διεξαχθούν ψηφοφορίες για την πολιτική απόφαση του κόμματος.

    [23] ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2001 (17:49 UTC+2)

    Ο προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας Αγιος Αρτέμιος τιμήθηκε το πρωί σε εκδήλωση που έγινε στην Αστυνομική Ακαδημία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος και παραβρέθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Ευσταθιάδης, οι βουλευτές κ.κ. Γείτονας και Αναγνωστόπουλος, οι αξιωματικοί του Σώματος και σπουδαστές της Σχολής. Μετά τη δοξολογία παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Στην ομιλία του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Φώτης Νασιάκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη της κοινωνικής συστράτευσης για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

    [24] ΣΤΙΣ 26 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 20 Οκτωβρίου 2001 (17:47 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας απέστειλε πρόσκληση στους συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις για το μέλλον της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας και προτείνει να διεξαχθεί η πρώτη συνάντηση στις 26 Οκτωβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο στο Βελιγράδι.

    Στη συνάντηση κλήθηκαν να μετάσχουν ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και οι πρωθυπουργοί Μαυροβουνίου και Σερβίας Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και Ζόραν Τζίντζιτς.

    Ο κ. Κοστούνιτσα επισημαίνει ότι μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εκπροσωπηθεί στις διαβουλεύσεις από τον Μίρολιουμπ Λάμπους, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των δύο δημοκρατιών για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο διάλογο ο κ. Κοστούνιτσα υπογραμμίζει ότι εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους το μελλοντικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας και προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος και ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 October 2001 - 18:13:47 UTC