Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [02] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ
  • [03] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
  • [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ"
  • [05] KKE: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
  • [06] KKE: ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ Η ΕΕ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟ
  • [07] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΔΡΑΜΑΣ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΑΡΟΙ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ
  • [08] ΙΟΡΔΑΝΙΑ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΜΠΝΤΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠ.ΑΜ.
  • [09] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΠΑΟ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [10] ANOIXTO TO ENΔΕΧΟΜΕΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [11] Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΝ ΞΕΜΠΛΕΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [12] Α1 ΒΟΛΕΪ: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 3 - 0 ΣΕΤ
  • [13] M. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΝΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
  • [14] ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [15] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΙΑΤΡΗΤΗ Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΟΥ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΛΒΑΝΩΝ
  • [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3 - 1
  • [20] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο Ν. ΚΟΥΡΜΠΑΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
  • [21] ΓΙΑ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΙΛΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [22] Η ΕΕ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ
  • [23] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
  • [24] Β. ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗΣ: ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 21 Οκτωβρίου 2001 (11:36 UTC+2)

    Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες από ισραηλινά πυρά και τουλάχιστον οκτώ τραυματίστηκαν από τρεις πυραύλους που έπληξαν κατοικημένη περιοχή στη Βηθλεέμ, ενώ από την Πέμπτη βρίσκονται σε εξέλιξη χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης. Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταλάβει έξι παλαιστινιακές πόλεις.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες, περίπου 20 Παλαιστίνιοι «τρομοκράτες της Χαμάς και της Τανζίμ» σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι άρχισε διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να επιτύχει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου.

    Η Γαλλία με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών κάλεσε χθες τις ισραηλινές αρχές να τερματίσουν το συντομότερο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις παλαιστινιακές πόλεις.

    [02] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2001 (10:57 UTC+2)

    Νέα επίθεση εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας εξαπολύει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ενώ μιλάει για τον Κώστα Σημίτη, τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    "Ο κ. Μητσοτάκης με τη μακρόχρονη εμπειρία του οφείλει να γνωρίζει ότι στην πολιτική ο κάθε πολιτικός έχει το τέλος που του αξίζει", δηλώνιε ο κ. Λαλιώτης και επισημαίνει:"Δεν έχω καμία απολύτως "βεντέτα" με τις οικογένειες της Ν.Δ. είτε αυτές φέρουν το όνομα Μητσοτάκη είτε φέρουν το όνομα Καραμανλή. Η αντιπαράθεση μου με τη Ν.Δ. είναι γνήσια και είναι μια αντιπαράθεση αεχών, ιδεών, προτάσεων και προγραμμάτων. Ο κ. Καραμανλής και τα στελέχη της Ν.Δ. ας συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι θα με βρίσκουν πάντα μπροστά τους, όρθιο, μαχόμενο και δημιουργικό".

    Για τον Κώστα Σημίτη τονίζει ότι δεν είναι "πρωθυπουργός μιας χρήσης" και για τον επικείμενο ανασχηματισμό επισημαίνει πως στη σημερινή συγκυρία αυτός πρέπει αν έχει αναφορά σε τρεις λέξεις:Ανανέωση, συνέχεια, εναλλαγή.

    Για τον Ακη Τσοχατζόπουλο σημειώνει πως έχει μια ξεχωριστή, θετική συμβολή στην ίδρυση και την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Στις κρίσιμες στιγμές έχει δείξει ότι αγωνίζεται και για την ενότητα και για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ προτάσσοντας το "εμείς" από το "εγώ" του.

    Σε ερώτηση για τον Γιώργο Παπανδρέου υπογραμίζει:"Εκτιμώ και αγαπώ τον Γιώργο Παπανδρέου. Είμαστε μαζί στρατευμένοι σ΄'εναν κοινό αγώνα,έχουμε κοινές διαδρομές, αγωνίες και ελπίδες, νιώθουμε σαν αδέλφια αλλά δεν είμαστε <<δίδυμοι>>".

    [03] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 21 Οκτωβρίου 2001 (12:14 UTC+2)

    Δέκα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την εκλογή του κ.Βαρθολομαίου στο οικουμενικό θρόνο του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

    Eορταστική εκδήλωση για την επέτειο διοργανώνει αύριο η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

    Η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ.Δημητρίου, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Φώτης Ξύδας, ενώ οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό.

    Το πρόγραμμα θα πλαισιώσει η χορωδία του καθεδρικού ναού του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, μουσικό πρόγραμμα με τον Γρηγόρη Μανινάκη και χοροί από το Λαογραφικό Ομιλο Ελλήνων Αμερικής.

    [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ"

    Λευκωσία, 21 Οκτωβρίου 2001 (12:09 UTC+2)

    Τη σημασία της τεχνολογίας στις νυκτερινές επιχειρήσεις, τόνισαν χθες βράδυ τόσο ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος όσο και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, σε δηλώσεις τους στο παρατηρητήριο του πεδίου βολής Καλού Χωριού, όπου διεξήχθη η δεύτερη και τελευταία φάση της πέμπτης ημέρας της άσκησης "Νικηφόρος 2001".

    Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας Δημήτριος Αποστολάκης, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα αναχωρήσει από την Κύπρο, χαρακτήρισε την άσκηση "εντυπωσιακή" τόσο στην εκτέλεση όσο και στην οργάνωση και σχεδιασμό. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Αντώνης Καράς εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση των μελών της Επιτροπής που παρευρέθηκαν στη διεξαγωγή της "Νικηφόρος", για τα αποτελέσματα της άσκησης.|

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [05] KKE: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    «Οι πέντε νεκροί στο Πέραμα, που προστέθηκαν στον ατελείωτο κατάλογο των θυμάτων του κεφαλαίου, αποτελούν την πιο αδιάψευστη απόδειξη των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας, αδιαφορούν πλήρως ακόμη και για τη ζωή των εργατών», τόνισε η ΚΕ του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τις οικογένειες των νεκρών εργατών και πρόσθεσε ότι «η τραγωδία, που έπληξε την εργατική τάξη του πολύπαθου Περάματος, είναι το αποτέλεσμα της τέλειας έλλειψης των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας και της ύπαρξης γενικότερων συνθηκών, μέσα από τις οποίες βγαίνει το μεροκάματο του τρόμου».

    [06] KKE: ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ Η ΕΕ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Στην άτυπη σύνοδο κορυφής στη Γάνδη η ΕΕ έδειξε και πάλι το αληθινό της πρόσωπο ως ιμπεριαλιστικής ένωσης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

    «Νομιμοποίησε εκ νέου και στήριξε τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν που γίνεται με πρόσχημα την τρομοκρατία. Ταυτόχρονα οι «15» της ΕΕ παραχώρησαν στις ΗΠΑ την ασύδοτη απευθείας πρόσβαση σε όλες τις ευρωπαϊκές πληροφορίες και αρχεία στις δικαστικές αρχές, στην Ευρωαστυνομία και στην «ομάδα ειδικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας»», αναφέρει το ΚΚΕ.

    Περαιτέρω, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, έχοντας και τη συμπαράσταση της ΝΔ, συμπαρατάχθηκε με τις αντιλαϊκές αποφάσεις και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν οργανωμένα και με προοπτική στα μέτρα που πλήττουν τους αγώνες τους για την κοινωνική ασφάλιση και τα δικαιώματα τους.

    [07] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΔΡΑΜΑΣ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΑΡΟΙ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ

    Δράμα, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα Δράμας θα απολογηθούν οι τέσσερις νεαροί που συνελήφθησαν στη Δράμα επειδή έκαναν φάρσα, στέλνοντας σε έναν 62χρονο επιστολή με λευκή σκόνη και την ένδειξη "Ταλιμπάν". Οι νεαροί, εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι, ομολόγησαν ότι η λευκή σκόνη ήταν αλεύρι.

    Ο 62χρονος Σάββας Χοροζίδης, κάτοικος Βαθυτόπυ Δράμας, βρήκε στην αυλή του σπιτιού του την επιστολή στην οποία αναγραφόταν το μήνυμα "Ταλιμπάν: Όλοι θα πεθάνετε για τον ηγέτη μας Οσάμα Μπιν Λάντεν". Ο 62χρονος απευθύνθηκε στις αρχές ενώ οι δράστες εντοπίστηκαν μετά από την προανάκριση της αστυνομίας.

    [08] ΙΟΡΔΑΝΙΑ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΜΠΝΤΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠ.ΑΜ.

    Αμμάν, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Η έξαρση της βίας στη Μέση Ανατολή και η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας- Ιορδανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλλα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Μιχαήλ Ντιμιτρίεφ, στο Αμμάν.

    «Η κατάσταση στην περιοχή και η συνεργασία Ιορδανίας-Ρωσίας σε διάφορα πεδία, μεταξύ αυτών και στο στρατιωτικό, συζητήθηκαν» στη συνάντηση των δυο ανδρών, όπως μετέδωσε το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Ρωσίας, Μοχάμεντ Γιούσεφ Μελκάουι.

    Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλλα επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Ρωσία τον περασμένο Αύγουστο σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών Αμμάν-Μόσχας και είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού στρατού.

    N.K.

    [09] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΠΑΟ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Με τις νίκες του Περιστερίου και του Ηρακλείου έπεσε σήμερα η αυλαία της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε στο ΟΑΚΑ επί του νεοφώτιστου Ιωνικού Ν.Φ. με σκορ 77 - 70 και βρίσκεται στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μαζί με αρκετές ακόμη ομάδες.

    Το Περιστέρι νίκησε στην Αθήνα τον Αρη με σκορ 76 - 60. Οι κίτρινοι δεν κατάφεραν για μια ακόμη αγωνιστική να γευτούν τη χαρά της νίκης και παραμένουν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Αντίθετα, οι γηπεδούχοι πήραν το πρώτο θετικό αποτέλεσμα της χρονιάς. Στο ημίχρονο το Περιστέρι ήταν μπροστά στο σκορ μόλις με τέσσερις πόντους (33 - 29).

    Στο γήπεδο του Αμαρουσίου, οι γηπεδούχοι ηττήθηκαν από το Ηράκλειο με 88 - 87. Οι κρητικοί χάρη στην ευστοχία που είχαν στα τρίποντα μπόρεσαν να πάρουν ένα πολύτιμο ροζ φύλλο. Στο πρώτο 20λεπτο της αναμέτρησης το Μαρούσι προηγούνταν με 46 - 35.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (4η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 8

    2.Παναθηναϊκός 7

    3.Ολυμπιακός 7

    4.Πανιώνιος 7

    5.Ηρακλής 7

    6.Ηράκλειο 7

    7.Δάφνη 6

    8.ΠΑΟΚ 6

    9.ΚΑΟ Δράμας 6

    10.Μαρούσι 6

    11.Περιστέρι 5

    12.Νήαρ Ηστ 4

    13.Αρης 4

    14.Ιωνικός Ν.Φ. 4

    ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5η)

    ΑΕΚ - ΚΑΟ Δράμας

    Ολυμπιακός - Περιστέρι

    Δάφνη - Μαρούσι

    Ηράκλειο - Παναθηναϊκός

    Ιωνικός Ν.Φ. - Νήαρ Ηστ

    Αρης - Πανιώνιος

    Ηρακλής - ΠΑΟΚ

    [10] ANOIXTO TO ENΔΕΧΟΜΕΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Aθήνα, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Ανοιχτό άφησε σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το ενδεχόμενο να είναι πάλι υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων, εφόσον υιοθετηθεί η πρότασή του για δημιουργία Μητροπολιτικού Δήμου.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά: Εχω πει ότι δεν πρόκειται να ξανακατέβω στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας. Από την ώρα όμως που η πρότασή μου γίνει δεκτή τότε δεν σας κρύβω ότι θα το σκεφτώ.

    [11] Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΝ ΞΕΜΠΛΕΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Βόλος, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    «Δεν ξέρω αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αν ξεμπλέξουμε με τον Λάντεν όλα θα ησυχάσουν», δήλωσε από το Βόλο όπου βρίσκεται ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.

    Τόνισε, δε, ότι η υπόθεση Λάντεν κρύβει την πρόθεση των Αμερικανών να κυριαρχήσουν απόλυτα στα πετρέλαια και τους αγωγούς στην Ασία. «Και στην Ευρώπη ακόμα πάνε. Προτεκτοράτα όλες οι χώρες για να ασκούν την εξουσία τους οι Αμερικανοί. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει ομαλά. Είναι αναγκασμένοι να παίρνουν μέτρα τα οποία θα στρέφονται ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες και στα δικαιώματα του λαού. Αυτά τα οποία με ιδρώτα και αίμα τα απέκτησε ο ελληνικός λαός», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Φλωράκης κάλεσε τους δημοσιογράφους να «σηκώσουν» τη διαμαρτυρία και το λόγο τους και να μην ψηφίσουν την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, ενώ ζήτησε να μην πάει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από την Ελλάδα.

    «Δεν υπάρχει απόφαση που να είναι υπέρ των Αμερικανών ή του ΝΑΤΟ, όλων αυτών, που να μην συνυπόγραψε με τον Α' ή τον Β' τρόπο η κυβέρνηση. Μην κρυβόμαστε τώρα, πίσω από το δάκτυλο μας», σημείωσε.

    [12] Α1 ΒΟΛΕΪ: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 3 - 0 ΣΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Στο ντέρμπι των δύο Δικεφάλων, ο ΠΑΟΚ επικράτησε στη Θεσσαλονίκη επί της ΑΕΚ με 3 - 0 σετ στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Ο ΠΑΟΚ ζευγάρωσε τις επιτυχίες του, ενώ αντίθετα η Ενωση παρέμεινε χωρίς βαθμό καθώς μετράει δύο ήττες. Τα σετ έληξαν (ΠΑΟΚ - ΑΕΚ): 25 - 18, 25 - 22 και 25 - 19.

    [13] M. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΝΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    «Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους των νεκρών εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Σαλαμίνας», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιωτσιώτης, προσθέτοντας ότι «το τραγικό αυτό δυστύχημα, που έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων, γεννά τεράστια ερωτηματικά σχετικά με την λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους», πρόσθεσε.

    Τόνισε, δε, ότι η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο για την λειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και θα διερευνήσει το πλήθος καταγγελιών σχετικά με την λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών πιστοποίησης ασφαλείας και την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

    Η εγκληματική αμέλεια στην λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών εκθέτει όχι μόνο την Κυβέρνηση αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, καθώς η πλειοψηφία αυτών των κοινοτικών οδηγιών έχουν εκδοθεί από τις Ελληνίδες επιτρόπους κυρίες Βάσω Παπανδρέου και Άννα Διαμαντοπούλου».

    [14] ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Καμπούλ, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Για συντριβή δεύτερου αμερικανικού ελικοπτέρου στο όρος Μπαμασαχέμπ του Αφγανιστάν, κοντά στην κατοικία του μουλά Ομάρ στο Κανταχάρ, κάνουν λόγο οι Ταλιμπάν όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα". Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ακόμη ότι εκπρόσωποί τους εντόπισαν στην περιοχή αίματα και ανθρώπινα μέλη.

    Το Πεντάγωνο επιμένει ότι κατέπεσε μόνο ένα αμερικανικό ελικόπτερο 50 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος του Πακιστάν και αναφέρει ότι το ελικόπτερο αυτό δεν έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις στο Κανταχάρ. Επίσης οι αμερικανικές αρχές διαψεύδουν απώλειες των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Κανταχάρ.

    [15] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Πέντε άνθρωποι που φέρονται να έχουν συνδέσμους με τρομοκρατικές ομάδες συνελήφθησαν στη Βοσνία, ύστερα από το κλείσιμο της Βρετανικής και Αμερικάνικης πρεσβείας την Τετάρτη, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού υπήρξε ουσιαστική απειλή της ασφάλειας.

    Σύμφωνα με το Βόσνιο πρωθυπουργό Ζλάτκο Λαγκούμντζια, όλοι οι ανώτεροι θεσμοί έλαβαν μία λίστα με ονόματα υπόπτων που φέρονται να έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία. «Από όσο γνωρίζω πέντε άτομα από τη λίστα κρατούνται από την αστυνομία και ήδη ανακρίνονται», δήλωσε ο Βόσνιος πρωθυπουργός.

    Η αστυνομία αρνήθηκε να παραχωρήσει περισσότερες πληροφορίες στα ΜΜΕ.

    Ν.Κ.

    [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΙΑΤΡΗΤΗ Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΟΥ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Η ουσία των καταγγελιών του κ. Λαλιώτη είναι διάτρητη, τόνισε σε συνέντευξη του σε εκπομπή του «Mega» ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    Περαιτέρω, διασαφήνισε ότι η εκλογή του Κώστα Λαλίωτη στη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ θα διευκολύνει τη στρατηγική χαμηλών τόνων που ακολουθεί η ΝΔ.

    «Για ένα κόμμα, το οποίο εκπέμπει μηνύματα σκληρής περιχαράκωσης και που η τελευταία του απεγνωσμένη προσπάθεια είναι η σχετική, έστω, επανασυσπείρωση, αυτή είναι στρατηγική ήττας. Στο παρελθόν, σε παλαιότερες εποχές, εννοώ στις αρχές της δεκαετίας του '80, σε κάποιες στιγμές εμφάνισε τέτοια δείγματα και η Νέα Δημοκρατία. Όταν τα κόμματα αισθάνονται ότι δεν διεκδικούν πια την εμπιστοσύνη των πολιτών, των πολλών, των πέρα από τον όποιο πυρήνα φανατικών υποστηρικτών τους, σημαίνει ότι είναι σε μία αναπότρεπτη πια πορεία προς την ήττα, προς τη συρρίκνωση. Εγώ λέω ''ναι'', στην πολιτική αντιπαράθεση. Λέω, όμως, ένα απόλυτο ''όχι'', με κεφαλαία γράμματα, στις ύβρεις και στη λάσπη», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για προσωπική και αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος κινείται πια σε μια λογική τού να πέσουν οι μάσκες. «Το μετριοπαθές πρόσωπο του, δήθεν, εκσυγχρονιστή, αντικαθίσταται από την αγωνιώδη προσπάθεια ενός ανθρώπου, που επιχειρεί, αναβιώνοντας φαντάσματα, αναφερόμενος διαρκώς στο παρελθόν, να διατηρήσει εν ζωή χαρακώματα και διαχωριστικές γραμμές, που η ίδια η ζωή και οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν ξεπεράσει», ανέφερε.

    Τόνισε, δε, ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ είναι αποτρόπαια και ειδεχθή και αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα στον τρόπο που βλέπαμε και καταλαβαίναμε τον κόσμο, σε όλα τα επίπεδα, στις διεθνείς εξελίξεις και στα οικονομικά

    «Για μας είναι θέμα αρχής να είμαστε αλληλέγγυοι με όλο τον ελεύθερο, πολιτισμένο κόσμο στην προσπάθεια συντριβής της τρομοκρατίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι βασικός μας σύμβουλος σ' αυτήν την μακρά πορεία πρέπει να είναι η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα και η ψυχραιμία. Περαιτέρω, επισήμανε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μέτρα για την οικονομία

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι οικονομίες, που κινήθηκαν ή θα κινηθούν γρήγορα, για να πάρουν όλα τα απαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα, θα πληγούν λιγότερο από τις όποιες επιπτώσεις. «Εδώ δικαιώνεται μια πάγια, όχι μόνο κριτική, αλλά και πίεση που ασκεί η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση: Να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών», πρόσθεσε.

    Τόνισε, δε, ότι το τραγικό συμβάν και τα όσα ακολουθούν, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης αφύπνισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο δευτερεύων παράγων στις διεθνείς εξελίξεις. «Δεν μπορεί να μην έχει την πρωτοβουλία στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων, για παράδειγμα, τη Μέση Ανατολή ή, ακόμα περισσότερο, στη γειτονιά μας, στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο η θέση του κόμματος για συνεργασία με την κυβέρνηση για την πάταξη της τρομοκρατίας να του στερήσει μέρος από την αντιπολιτευτική του δράση. «Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας πολιτική σοβαρότητας και υπευθυνότητας, στέλνοντας σε όλους τους πολίτες της χώρας το μήνυμα ότι υπάρχουν κάποια θέματα που είναι τόσο μείζονα, ώστε δεν χωρούν αντιπαραθέσεις κομματικού τύπου, κερδίζει σε αξιοπιστία, κερδίζει σε κυβερνητική εικόνα», επισήμανε.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι άλλο πράγμα, λοιπόν, η υπεύθυνη εθνική πολιτική σ' ένα μείζον θέμα και άλλο «το έγκλημα που έγινε στο Χρηματιστήριο, το φιάσκο του Κτηματολογίου ή οι καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα, το πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας, που πλήττει σχεδόν έναν στους δύο νέους, η τραγική κατάσταση στον χώρο της Παιδείας και της Υγείας». Τα θέματα αυτά δεν μπαίνουν στο ράφι, αλλά είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας, σημείωσε. .

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός ενισχύθηκε από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ,υπογράμμισε ότι το ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών οι διαγκωνισμοί, ή έστω οι συσχετισμοί σε ένα άλλο κόμμα, δεν ενδιαφέρουν ότι τον ίδιο, ούτε την κοινωνία.

    «Ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2000, η εικόνα που έχουμε είναι μια κουρασμένη Κυβέρνηση, η οποία, αντί να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα, τα αφήνει να μεγαλώνουν και δεν έχει πάρει καμμία πρωτοβουλία», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι ο ανασχηματισμός δεν θα δώσει μια νέα εικόνα στην κυβέρνηση, αλλά υπογράμμισε ότι ο ανασχηματισμός θα είναι στην ουσία «αλληλομεταθέσεις και αλληλοαντικαταστάσεις γνωστών, των ιδίων δηλαδή προσώπων, που έχουν συνθέσει, εδώ και πολύ καιρό, μια κουρασμένη Κυβέρνηση», που χαρακτηρίζεται από καθεστωτικά γνωρίσματα και εκπέμπει αλαζονεία.

    [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετά το στραβοπάτημα της ΑΕΚ στον Κορυδαλλό. Η Ενωση έχασε από τον Εθνικό Αστέρα και έμεινε στη 2η θέση. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός μείωσε τη διαφορά από τους αντιπάλους του, ωστόσο παραμένει 3ος.

    Ο Εθνικός Αστέρας και ο ΟΦΗ ανέβηκαν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, ενώ ο Αρης έχασε έδαφος στο γήπεδο Χαριλάου μετά την ισοπαλία με τη Ξάνθη. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ γεύτηκε την πρώτη του φετινή νίκη.

    Αναλυτικά η βαθμολογία όπως διαμορφώθηκε μετά τα παιχνίδια της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας (απομένει η αναμέτρηση Ηρακλής - Αιγάλεω) έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (4η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 10

    2.ΑΕΚ 9

    3.Παναθηναϊκός 8

    4.Εθνικός Αστέρας 7

    5.ΟΦΗ 7

    6.Αρης 6

    7.ΠΑΟΚ 5

    8.Ακράτητος 4

    9.Ηρακλής 4

    10.Παναχαϊκή 4

    11.Ξάνθη 4

    12.Πανιώνιος 2

    13.Αιγάλεω 1

    14.Ιωνικός 1

    *Ηρακλής και Αιγάλεω έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5η)

    Πανιώνιος - Ακράτητος

    Ιωνικός - ΠΑΟΚ

    Παναχαϊκή - ΟΦΗ

    Αιγάλεω - Ολυμπιακός

    ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

    Ξάνθη - Ηρακλής

    Αρης - Εθνικός Αστέρας

    [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΛΒΑΝΩΝ

    Σκόπια, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της αποστολής της αστυνομίας της ΠΓΔΜ σε χωριά που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των Αλβανών ανταρτών πραγματοποιείται απόψε στα Σκόπια με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της χώρας, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ.

    Συγκεκριμένα συζητείται το θέμα της αποστολής αστυνομικών σε πέντε χωριά κοντά στο Τέτοβο και το Κουμάνοβο. Υπολογίζεται ότι υπό τον έλεγχο των Αλβανών παραμένουν ακόμη εξήντα περίπου χωριά σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της χώρας. Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μπόσκοφσκι είχε ανακοινώσει ότι αναβάλλεται προσωρινά η αποστολή της αστυνομίας στα συγκεκριμένα χωριά λόγω των πληροφοριών για είσοδο νέων παραστρατιωτικών μονάδων από το Κοσσυφοπέδιο. Είπε ακόμη ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπολίες των αστυνομικών της ΠΓΔΜ θα μετέχουν τρεις Σλάβοι και τρεις Αλβανοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα είναι οπλισμένοι μόνο με πιστόλια και θα φέρουν κινητά τηλέφωνα. Οι περιπολείες τους θα διαρκούν τις πρώτες μέρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι ενώ οι αστυνομικοί δεν θα έχουν το δικαίωμα ελέγχου των ταυτοτήτων υπόπτων.

    [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3 - 1

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ μπορεί να άγχωσε τους φιλάθλους του που βρέθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας όμως στο τέλος κέρδισε τον Πανιώνιο με σκορ 3 - 1, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η σημερινή ήταν η πρώτη νίκη του Δικεφάλου του Βορρά στη φετινή διοργάνωση.

    Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς μπορεί να μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο όμως βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Στο 22' λεπτό ο Μουζαουί, μετά από λάθος της άμυνας του Δικεφάλου, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κυριάκου Τοχούρογλου και έγραψε το 0 - 1. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ισοφαρίσει σχετικά σύντομα σε 1 - 1, διώχνοντας το άγχος από τους φιλάθλους του. Το γκολ της ισοφάρισης το πέτυχε ο Βασίλης Μπορμπόκης στο 32' λεπτό.

    Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ ήταν απόλυτα κυρίαρχος στο γήπεδο και δημιούργησε πολλές ευκαιρίες. Προηγήθηκε 2 - 1 στο 56' με τον Παντελή Κωνσταντινίδη, ενώ το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 84' με τον Γιαννάκη Οκκά. Ο ΠΑΟΚ είχε και δύο δοκάρια στο ματς με τον Πανιώνιο. Ενα με τον Λουτσιάνο στο 7' λεπτό και ένα με τον Γιασεμάκη Γιασεμή στο 83'.

    [20] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο Ν. ΚΟΥΡΜΠΑΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

    Πάτρα, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί από τον πάγκο της Παναχαϊκής ο Νίκος Κουρμπανάς. Ο έλληνας τεχνικός δήλωσε παραίτηση μετά τη βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου με σκορ 8 - 0 για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Η παραίτηση του Κουρμπανά θα γίνει δεκτή από τη διοίκηση της Παναχαϊκής και ως αντικαταστάτες ακούγονται τα ονόματα των Βασίλη Δανιήλ και Σπύρου Λιβαθηνού.

    [21] ΓΙΑ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΙΛΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Σκόπια, 21 Οκτωβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Στην παρουσία μουτζαχεντίν στο έδαφος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναφέρεται ο υφυπουργός Αμυνας της χώρας Μπόρις Ζμέικοφσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βέτσερ" του Σαββατοκύριακου.

    Συγκεκριμένα αναφέρει ονόματα μουσουλμάνων από τη Σαουδική Αραβία και διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι έχουν εισέλθει στο έδαφος της χώρας του. Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρει συγκαταλέγεται και εκείνο του Φατάχ Αλί Χασάνιν από τη Σαουδική Αραβία, μέλους της ανώτερης ηγεσίας της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Μπόρις Ζμέικοφσκι επισημαίνει ότι ο Χασάνιν έφτασε στα Σκόπια και μετέβη στις περιοχές του Τέτοβο και του Γκόστιβαρ ενώ ταξίδεψε και στο Κοσσυφοπέδιο με όχημα της KFOR, όπου συναντήθηκε με τον πρώην πολιτικό ηγέτη του UCK Χάσιμ Θάτσι. Για ένα χρονικό διάστημα παρέμεινε στη Βιέννη όπου ίδρυσε τη δήθεν ανθρωπιστική οργάνωση με την επωνυμία "Τρίτος Κόσμος", που είχε σκοπό την παροχή χρηματικής βοήθειας στον UCK.

    Εξάλλου ο υφυπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ αναφέρεται στον Ομάρ Αλανιάντι επίσης από τη Σαουδική Αραβία, υπεύθυνο για τα Βαλκάνια, στενό συνεργάτη του Οσάμα Μπιν Λάντεν και μέλος της οργάνωσης των μουσουλμάνων "Τζιχάντ". Ο Αλανιάντι ήταν υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση των μουσουλμάνων φονταμενταλιστών στα Βαλκάνια ενώ, σύμφωνα πάντα με τον σκοπιανό υφυπουργό, πέρασε και από την Αθήνα.

    [22] Η ΕΕ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ

    Ιερουσαλήμ, 21 Οκτωβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές που καταλήφθηκαν εκ νέου από τους Ισραηλινούς, από την περασμένη Πέμπτη, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο της στη Μέση Ανατολή Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

    «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να καταλαγιάσει η κρίση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και να επιτρέψουμε στα στρατεύματα των Ισραηλινών να αποσυρθούν από τη Ζώνη Α», τους τομείς δηλαδή που είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των Παλαιστινίων, δήλωσε ο Μορατίνος.

    Σύμφωνα με το Μορατίνος, αυτός και ο επικεφαλής κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα ταξιδεύουν σήμερα το βράδυ για το Ισραήλ ενώ μετά θα επισκεφτούν τις παλαιστινιακές περιοχές «προκειμένου να διευκολύνουν στην αποκατάσταση της ανακωχής».

    Η κατάσταση ωστόσο, παραμένει κρίσιμη ύστερα από τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, αφού ακολούθησε η αποστολή ισραηλινών αρμάτων μάχης στις περιοχές των Παλαιστινίων. Από την επιδρομή αυτή τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, καθιστώντας τις μέρες αυτές από τις πιο αιματηρές του χρόνου.

    «Επιθυμούμε το διάλογο ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς», δήλωσε ο απεσταλμένος της ΕΕ ύστερα από τη συνάντηση που είχε στη Δαμασκό με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ Σαρά.

    Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν μετά τη συνάντησή τους ότι «είναι απαραίτητο η ΕΕ να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο προκειμένου να πιέσει το Ισραήλ και να το αναγκάσει να συμμορφωθεί με το σχέδιο απόφασης των Ηνωμένων Εθνών».

    Ν.Κ.

    [23] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία και ένα πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στο ζετέ με επίδοση 190,5 κιλά από τον Παναγιώτη Κούφατζη στην κατηγορία των +105 κιλών ολοκληρώθηκαν τα "ΙΑ' Αλεξάνδρεια" στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο της Πυλαίας, που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

    Μετά το τέλος των αγώνων πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη αναδείχθηκε ο Ναβάρο Μπατίστα με 0,865 βαθμούς προσέγγισης του παγκοσμίου ρεκόρ, ενώ ακολούθησε ο Νίκος Σταματάκης με 0,835 βαθμούς. "Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πάντα στέκεται στο πλευρό του αθλητισμού και της Αρσης Βαρών γενικότερα. Τέτοιοι αγώνες βοηθούν αναπόφευκτα την αναβάθμιση του αθλήματος. Εύχομαι ο συγκεκριμένος θεσμός να συνεχίσει να έχει τέτοια μεγάλη επιτυχία και απήχηση", τόνισε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Μακραντωνάκης, ενώ από την άλλη ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Μακεδονίας Θράκης Άρσης Βαρών, Δημήτρης Μαυροματίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του θεσμού, ενώ έκανε λόγο για την απόλυτη επιτυχία των αγώνων, αφού σημειώθηκαν από ελληνικής πλευράς πολύ καλές επιδόσεις και ένα πανελλήνιο ρεκόρ.

    Τα αποτελέσματα των "ΙΑ' Αλεξανδρείων" είναι:

    ΕΦΗΒΟΙ

    Κατ. 62κ. Λιόντος 220, Διαμαντής 217,5

    Κατ. 69κ. Σταματάκης 280, Αντιλγκατζίν (Καζακτσάν) 245, Μεντέζ (Ισπανία) 245

    κατ. 77κ. Μπατίστα (Ισπανία) 305, Ροντρίγκεζ (Ισπανία) 265

    κατ. 94κ. Νομοφίλωβ (Καζακστάν) 295

    κατ. 105κ. Κωνσταντινίδης 342,5

    +105κ. Μαυρίδης 340, Κούφατζης 290

    Με βάση την παγκόσμια κατάταξη οι θέσεις είναι: Μπατίστα 0,865, Σταματάκης 0,835, Κωνσταντινίδης 0,830, Μαυρίδης 0,790

    ΝΕΑΝΙΔΕΣ

    κατ. 48Κ. Γιοκίνο (Ισπανία) 147,5, Ενγκα (Αίγυπτος) 125

    κατ. 53κ. Λόπεζ (Ισπανία) 145, Τσακίρη 132,5, Μαρκουλά 125

    κατ. 58κ. Ράσα (Αίγυπτος) 147,5

    κατ. 63κ. Τόκα 165, Ντόβα 150

    κατ. 69κ. Μινόζ (Ισπανία) 167,5, Νικολαίδου 155

    κατ. 75κ. Καμμένου 170

    κατ. +75κ. Κατσίδη 192,5

    Με βάση την παγκόσμια κατάταξη οι θέσεις είναι: Γιοκίνο (Ισπανία 0,756, Λόπεζ (Ισπανία) 0,698, Τόκα 0,698, Καμμένου 0,686.

    [24] Β. ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗΣ: ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με τη δεύτερη φάση των χερσαίων επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν θα δυσχεράνουν τα πράγματα για πάρα πολλέςαπό τις φίλες χώρες των ΗΠΑ, αρχίζοντας από τις ισλαμικές χώρες όπως το Πακιστάν, την Ινδονησία και την Μαλαισία, αλλά ακόμα και μέσα στην Ευρώπη. Αυτή είναι η εκτίμηση του γνωστού καθηγητού Πολιτικών Επιστημών, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα Δρ. Βαγγέλη Κουφουδάκη.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ομογενής καθηγητής, που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής, τόνισε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ήταν αναμενόμενες, ως μέρος των σχεδιασμών των ΗΠΑ και ότι η όλη προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας αυτή τη στιγμή γίνεται με βάση όλων των «ανίερων» όπως λέει συμμαχιών που έχουν γίνει.

    «Η κάθε χώρα που υποστηρίζει τις αμερικανικές προσπάθειες το πράττει μέχρι ένα ορισμένο σημείο, σημειώνει ο Δρ. Κουφουδάκης. Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο πολύπλοκο εάν οι ΗΠΑ επεκτείνουν τον πόλεμο εκτός των συνόρων του Αφγανιστάν».

    Για το Παλαιστινιακό επισημαίνει ότι αναμφίβολα είναι μία από τις πολλές αιτίες για τις αντιδράσεις όχι μόνο των Αράβων, αλλά γενικά του ισλαμικού κόσμου εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

    «Αυτή η κρίση έσπρωξε την κυβέρνηση του προέδρου Μπους στο να ανοίξει μία πολιτική ως προς το Παλαιστινιακό θέμα με την υποστήριξη της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτος. Παρόλο που αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη, δυστυχώς ήρθε πολύ αργά και γίνεται κάτω από την πίεση των δραματικών συνθηκών που υπάρχουν στην Παλαιστίνη αυτή τη στιγμή και από τη διεθνή κρίση που έχει δημιουργηθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ», λέει ο Δρ. Κουφουδάκης και ελπίζει ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κόλιν Πάουελ θα συνεχίσει σοβαρά αυτή την εξέλιξη της αμερικανικής πολιτικής στο Μεσανατολικό, διαφορετικά θα υπάρξουν ακόμα σοβαρότερα προβλήματα.

    Εκτιμά ότι το θέμα της τρομοκρατίας είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και πολλές άλλες χώρες, σημειώνει ωστόσο ότι το ζήτημα είναι το πώς διατυπώνεται η πολιτική ενάντια στην τρομοκρατία και ποια θα είναι τα αποτελέσματά της.

    «Αυτό είναι το ουσιαστικό θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει από εδώ και πέρα. Ο πρόεδρος Μπους μεταξύ των άλλων μαχών, που έχει αναλάβει εναντίον της τρομοκρατίας αυτή την ώρα, έχει να αντιμετωπίσει και τη μάχη να κερδίσει την υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης, σημειώνει ο κ. Κουφουδάκης. Το αμερικανικό κοινό, μαζικά τουλάχιστον, δεν καταλαβαίνει ούτε γνωρίζει σοβαρά τα θέματα ιστορίας και γεωγραφίας. Κρίσεις όμως σαν κι αυτή, η οποία δημιουργήθηκε με το Αφγανιστάν δεν χωρά αμφιβολία ότι έφερε αυτά τα θέματα στη συνείδηση του κοινού, που καθημερινά βομβαρδίζεται από αναλύσεις για το τι είναι το Αφγανιστάν και ποιες είναι αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Δυστυχώς η προσοχή του αμερικανικού κοινού για διεθνή θέματα δεν είναι μακροχρόνια και συνήθως εντατικοποιείται μόνο όταν υπάρχει ενδιαφέρον ή πρόκειται για κάτι που επηρεάζει άμεσα το αμερικανικό κοινό, όπως οι τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου».

    Λίγες ώρες μετά τα τραγικά γεγονότα στις ΗΠΑ, σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δρ. Κουφουδάκης είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις εσωτερικές και εξωτερικές αντιδράσεις και τις επιπτώσεις σε θέματα ατομικών ελευθεριών, ανησυχίες που σήμερα επιβεβαιώνονται.

    «Η αμερικανική βουλή έχει πάρει ορισμένα νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα, που τώρα συζητούνται στη Γερουσία. Ο φόβος που έχω για τα θέματα ατομικών ελευθεριών είναι ότι από την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ενεργειών παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν το κράτος, οι αστυνομικές και άλλες αρχές ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τα τηλεφωνήματα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ατόμων χωρίς να έχουν τους νομικούς περιορισμούς που ίσχυαν στο παρελθόν, αυτό για μένα επηρεάζει τις ατομικές ελευθερίες του κάθε Αμερικανού πολίτη. Και εδώ είναι το θέμα. Στο παρελθόν κάτω από τις ανάγκες μιας διεθνούς κρίσης όπως στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ελήφθησαν μέτρα τα οποία επηρέασαν ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών πολιτών. Αργότερα είπαμε όλοι πως ήταν δυνατόν να συνέβαιναν όλα αυτά. Και όμως έγιναν».

    Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο Δρ. Κουφουδάκης δεν αναμένει δραματικές κινήσεις λόγω των εξελίξεων, παρόλο που ο Αμερικανός διαμεσολαβητής κ. Τόμας Γουέστον ξεκινάει νέα περιοδεία στην περιοχή σε μια προσπάθεια να ξανανοίξει διάλογος.

    «Το πρόβλημα παραμένει. Οι απαιτήσεις του Ντενκτάς είναι τέτοιες, ώστε για να ξαναρχίσει ένας νέος ουσιαστικός και αποτελεσματικός διάλογος για το Κυπριακό θα πρέπει ο ίδιος να αλλάξει τις θέσεις του, λόγου χάριν για την αναγνώριση της λεγομένης Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας κλπ. Ας μη ξεχνάμε ότι η πολιτική του Ντενκτάς αναπτύσσεται με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού και των εθνικιστών στη χώρα αυτή .

    Αυτή είναι η πραγματικότητα της πολιτικής στην Τουρκία, που είναι αρκετά καθαρή σε αυτό το θέμα, αν δούμε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ετζεβίτ. Εκεί έγκειται το πρόβλημα. Αν δεν αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν πρόκειται να δούμε σοβαρές και ουσιαστικές εξελίξεις».

    Ωστόσο ο ομογενής καθηγητής δεν παραγνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η πιο θετική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και είναι γενικά αισιόδοξος για την πολιτική της Ε.Ε. στο Κυπριακό, αν και διατηρεί επιφυλάξεις για την εφαρμογή του λεγόμενου σεναρίου των δώδεκα παρά πέντε.

    «Φοβάμαι ότι την τελευταία στιγμή η Τουρκία θα προβεί σε ενέργειες για να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Δεν νομίζω ότι είναι έτοιμοι οι Αμερικανοί να πιέσουν αυτή τη στιγμή την Τουρκία και αυτό όχι γιατί έχουν αναβαθμίσει το ρόλο της, απλώς οι ανάγκες στην περιοχή είναι τέτοιες που δεν το βλέπω να την πιέσουν να κάνει ένα νέο άνοιγμα στο Κυπριακό», επισημαίνει ο Δρ. Κουφουδάκης και σημειώνει ότι κατά την άποψή του οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της Κύπρου ότι υποθάλπει την τρομοκρατία δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά καταπιεστικές ενέργειες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 21 October 2001 - 18:14:05 UTC