Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] TA ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [04] ΑΓΩΓΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [05] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΖΗΤΑΕΙ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ SIBIR AIRLINES
  • [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
  • [07] Η WALL STREET ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
  • [08] ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΧΕΚΕΡΟΥΠ
  • [09] ΜΕΡΙΚΟ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΙΡΑ
  • [10] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [11] ΠΑΛΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ... ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ
  • [12] ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ICTY ΚΡΟΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗ
  • [13] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΡΒΩΝ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [14] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΒΑΝΟΦ - ΓΚΕΟΑΝΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
  • [16] ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [17] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ
  • [18] ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [19] ΛΥΠΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ Τ/Κ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΜΠΑΝΙ ΣΤΟ
  • [21] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [22] BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  • [23] ΚΑΤΑ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [24] ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΗ ΝΗΑΡ ΗΣΤ

  • [01] TA ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2001 (16:55 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο χώρος της παιδείας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία καθώς αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα εξέφρασε ο νέος υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης, μιλώντας στην εκπομπή "Τρίτη Ματιά" της ΕΤ-3. Ο κ. Γκεσούλης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για τη χώρα. Ερωτηθείς για την παρουσία της Θεσσαλονίκης στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη πήρε τη μερίδα του λέοντος όμως στο εξής θα πρέπει να δικαιωθεί η επιλογή αυτή του πρωθυπουργού.

    Ο νέος υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, δήλωσε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά στο υπουργείο Μεταφορών, το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας του ελληνικού λαού. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα να προωθηθούν ορισμένα όνειρα και σχέδια για τη Θεσσαλονίκη.

    Σχολιάζοντας στην ΕΤ-3 τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Ορφανός επισήμανε ότι δημιουργήθηκε ένα βαρύ και δυσκίνητο σχήμα για να χωρέσουν πολλοί ενώ τα βασικά υπουργεία έμειναν στους ίδιους ανθρώπους που έκαναν έναν κύκλο μεταξύ τους. Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν διαφορετικές κινήσεις από τους νέους ανθρώπους που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση.

    Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Νεονάκης τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση αλλά και τον ελληνικό λαό είναι η αποδοτικότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος και εκτίμησε ότι ο αριθμός των 48 μελών της νέας κυβέρνησης είναι μέσα στα πλαίσια της λογικής. Είπε ακόμη ότι το νέο σχήμα υπακαούει στις αρχές της συνέχειας, της ανανέωσης και της εναλλαγής, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά το 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 23 Οκτωβρίου 2001 (14:49 UTC+2)

    Tη θέση της χώρας μας ότι πρέπει να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση της σκοπιανής κυβέρνησης για τη χρήση διπλής ονομασίας δεν είναι αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο κ.Παπανδρέου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" των Σκοπίων, σε δημοσιογράφους της γειτονικής χώρας κατά την παραμονή τους στην Αθήνα.

    "Η λύση της διπλής ονομασίας (χρήση του συνταγματικού, όπως αποκαλείται, ονόματος της ΠΓΔΜ στο εσωτερικό της χώρας και στην επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα και ένα δεύτερο όνομα για την επικοινωνία με την Αθήνα) δεν είναι αποτελεσματική γιατί θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις στο μέλλον", τόνισε ο κ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "το θέμα του ονόματος δεν είναι ένα τεχνικό πρόβλημα, γιατί σχετίζεται ουσιαστικά με το εθνικό αίσθημα των δυο κοινωνιών, γι' αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση κοινά αποδεκτή".

    Ακόμη, ο κ.Παπανδρέου, τόνισε ότι για την Ελλάδα δεν είναι αποδεκτή η η πρωτοβουλία του Προέδρου, Μπόρις Τραϊκοφσκι και της κυβέρνησής του, σύμφωνα με την οποία γίνεται προσπάθεια σύνδεσης της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ. "Το πρόβλημα είναι διμερές αν και υπάρχει διεθνής συμμετοχή και γι'αυτό δεν είναι αποδεκτό η επίλυσή του να συνδέεται με την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας και την επιστροφή στην ειρήνη της χώρας σας", είπε ο κ.Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ελληνας υπουργός ανέφερε ότι πριν την έναρξη της κρίσης στην ΠΓΔΜ "οι δυο χώρες έφθασαν κοντά σε μια κοινά αποδεκτή λύση" και ότι παρέμενε να εξηγηθεί στους πολίτες και στα κοινοβούλια των δυο χωρών, αλλά η κρίση διέκοψε αυτές τις ενέργειες. Ο κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι "πρέπει να βρεθεί ένα όνομα το οποίο θα διαφοροποιεί τη χώρα σας από την ελληνική περιοχή που φέρει το ίδιο όνομα".

    Σχετικά με την οργάνωση διεθνούς βαλκανικής διάσκεψης ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι "σκοπός δεν είναι να επαναληφθεί ένα συνέδριο του Βερολίνου, αντίθετα θα πρέπει σε μια πιθανή διάσκεψη να ειπωθεί ακόμη μια φορά ότι τα σημερινά σύνορα δεν αλλάζουν και ότι θα πρέπει να σταματήσει η επαναχάραξη συνόρων στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας".

    [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Νέα Υόρκη, 23 Οκτωβρίου 2001 (07:52 UTC+2)

    Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στο Πακιστάν να επιτρέψει την είσοδο στα εδάφη του, προσφύγων από το Αφγανιστάν, μετά από την ένταση που παρατηρήθηκε στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στη βία, προκειμένου να εισέλθουν στο Πακιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνοριακοί φρουροί του Πακιστάν, αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν τραυματίζοντας πολλούς πρόσφυγες. Οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί έχουν αποστείλει στην περιοχή, νερό, τρόφιμα, είδη ρουχισμού και σκηνές, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των προσφύγων, που περιμένουν να εισέλθουν στο Πακιστάν.

    [04] ΑΓΩΓΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2001 (12:23 UTC+2)

    Αγωγή εναντίον του Κώστα Λαλιώτη κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για όσα είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε βάρος του ιδίου και της οικογενείας του σχετικά με τη διαχείριση κονδυλίων.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης καταφέρθηκε εναντίον του κ. Λαλιώτη και σημείωσε:"Το γεγονός ότι ο κ. Λαλιώτης συνδέει τις εισφορές του προεκλογικού αγώνα του 1989 με τη σύμβαση που δεν υπογράψαμε για το αεροδρόμιο των Σπάτων το 1993 και το θυμάται το 2001, δεν είναι απλώς εκστρατεία λάσπης, αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Το θέμα περιέρχεται πλέον στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Να μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα χυθεί άπλετο φως και ότι ο συκοφάντης θα έχει την τύχη που του αρμόζει. Είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε επίσπευση από τον προιστάμενο του Πρωτοδικείου η οποία νομίζω ότι θα δοθεί, γιατί η υπόθεση δεν πρέπει να παραμείνει εκκρεμής. Επίσης θέλω να σας πληροφορήσω ότι οι δικηγόροι μου θα ζητήσουν από τον προιστάμενο της εισαγγελίας πλημμελειοδικών να εξετασθώ μάρτυρας για την υπόθεση του αεροδρομίου των Σπάτων, για τις δύο συμβάσεις του αεροδρομίου των Σπάτων για τις οποίες διατάχθηκε προκαταρτική εξέταση".

    Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει: Δεν έχει ο ίδιος, ούτε η οικογένεια του οποιαδήποτε σχέση με τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο αναφέρεται ο κ. Λαλιώτης. Από το 1993 η Ν.Δ. είχε ανακοινώσει και αποδείξει με στοιχεία, ότι όλα τα χρήματα που συνεισέφερε ο κ. Αλαφούζος κατατέθηκαν στα ταμεία του κόμματος. Οι συνεισφορές που έγιναν το 1989 δεν έχουν, ούτε θα μπορούσαν να έχουν, καμία σχέση με τη σύμβαση του αεροδρομίου. Ολα ανεξαιρέτως τα στοιχεία που επικαλείται σήμερα ο κ. Λαλιώτης είχαν παρουσιαστεί δημόσια από το 1993 και όμως το ΠΑΣΟΚ στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής το καλοκαίρι του 1994 δεν ζήτησε να διερευνηθούν οι λογαριασμοί της συγκεκριμένης εταιρίας.

    [05] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΖΗΤΑΕΙ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ SIBIR AIRLINES

    Νοβοσιμπίρσκ, 23 Οκτωβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Η αεροπορική εταιρεία Sibir Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να ασκήσει μήνυση εναντίον της Ουκρανίας εξαιτίας της συντριβής του ρωσικού Τουπόλεφ Tu-154 στην Μαύρη θάλασσα μετέδωσε το πρακτορείο ITAR-TASS.

    Η αεροπορική εταιρεία επιθυμεί αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και απροσδιόριστη αποζημίωση για την καταστροφή της φήμης της ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Μιχαήλ Κοσμάν.

    Το Tu-154 συνετρίβη στην Μαύρη θάλασσα στις 4 Οκτωβρίου καθώς εκτελούσε την πτήση Ισραήλ-Νοβοσιμπίρσκ με αποτέλεσμα τον θάνατο των 78 επιβατών.

    Οι ρωσικές αρχές είχαν αρχικά συνδέσει το περιστατικό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα όμως ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξάντερ Κουζμούκ παραδέχθηκε ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο S-200 κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην Μαύρη θάλασσα.

    [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ικανοποιημένος από τη νέα του θέση ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ο Τάσος Γιαννίτσης, απερχόμενος υπουργός Εργασίας.

    Ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι υπάρχει αρκετή δουλειά στο νέο υπουργείο, λόγω των κοινοτικών προγραμμάτων και της προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ, το 2003, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι "όλα θα πάνε καλά".

    [07] Η WALL STREET ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

    Νέα Υόρκη, 23 Οκτωβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρίες του φαρμακευτικού κλάδου. Ωστόσο, δεν είναι ικανές - τουλάχιστον προς το παρόν - να δώσουν δυναμική ώθηση στην αμερικανική αγορά.

    Ετσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,42% και διαμορφώνεται στις 9337.66 μονάδες, έναντι κερδών της τάξης του 0,39% για τον Nasdaq, ο οποίος κινείται στην περιοχή των 1714.77 μονάδων.

    Η Pharmacia, ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της (541 εκατ. από 439 εκατ. δολάρια). Σχεδόν επταπλάσια κέρδη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ανακοίνωσε η Barr Laboratories, που το τρίτο τρίμηνο αποκόμισε κέρδη 67 εκατ. δολάρια (από 10,4 εκατ.), ή 1,8 δολάρια ανά μετοχή.

    Η Bristol-Myers Sqibb πέτυχε το τρίτο τρίμηνο του 2001 αύξηση κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2000, φτάνοντας τα 1,23 δισ. δολάρια, ενώ αύξηση κερδών ανακοίνωσε και η American Home Products, (762,1 εκατ. δολάρια ή 65 σεντ ανά μετοχή).

    [08] ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΧΕΚΕΡΟΥΠ

    Βελιγράδι, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χέκερουπ, αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στο Βελιγράδι, προκειμένου να συζητήσουν τις εκλογές στην επαρχία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 17 Νοεμβρίου, όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων, Tanjug.

    Ο Χέκερουπ θα ενημερώσει τον Κοστούνιτσα για συγκεκριμένα μέτρα της διεθνούς κοινότητας που έχουν στόχο τη βελτίωση των δικαιωμάτων της σερβικής κοινότητας, εάν αποφασίσουν να λάβουν μέρος στις εκλογές.

    Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) δήλωσε από την Πρίστινα ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Σέρβοι της επαρχίας θα πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές. "Θα παρουσιάσω στον Κοστούνιτσα έγγραφο στο οποίο θα δίνονται εξηγήσεις για όσα κάνει η UNMIK καθώς και για όσα πρόκειται να γίνουν στο μέλλον, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα βρίσκονται σε μία αποδεκτή κατάσταση" είπε χαρακτηριστικά.

    Οι Σέρβοι ζήτησαν εγγυήσεις από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς ότι οι Αλβανοί βουλευτές στο μελλοντικό κοινοβούλιο του Κοσόβου δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ανεξαρτησία της περιοχής.

    [09] ΜΕΡΙΚΟ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΙΡΑ

    Λονδίνο, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Ο ΙΡΑ ανακοίνωσε ότι παρέδωσε ένα μέρος του οπλισμού του όπως προέβλεπε η ειρηνευτική διαδικασία για τη Βόρειο Ιρλανδία.

    Οπως μετέδωσε το ΒΒC, η ανακοίνωση τόνιζε ότι στόχος της απόφασης είναι η διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας που κινδύνευε να καταρρεύσει και να πεισθούν όλες οι πλευρές πως οι σκοποί του ΙΡΑ είναι ειλικρινείς.

    Σύμφωνα με τον ΙΡΑ ο αφοπλισμός έγινε όπως προέβλεπε η διαδικασία που συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

    Ο ΙΡΑ τηρεί την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το 1997 όμως η άρνηση του να παραδώσει τον οπλισμό του είχε σαν αποτέλεσμα να παραιτηθούν από την κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας οι υπουργοί που εκπροσωπούν τα κόμματα τα οποία επιθυμούν να παραμείνει η Βόρειος Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Χθες ο Τζέρι Ανταμς, εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, του Σιν Φέιν, κάλεσε τον ΙΡΑ να κάνει "ριζική" κίνηση για το θέμα του αφοπλισμού.

    Μετά τις δηλώσεις του Τζέρι Ανταμς, ο ηγέτης των Ενωτικών του Ολστερ είπε ότι αν ο ΙΡΑ δεχτεί να αφοπλιστεί, οι ενωτικοί θα αντιδράσουν θετικά.

    [10] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Κωνσταντινούπολη, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Ένας Τούρκος κρατούμενος που συνελήφθη με την κατηγορία του σχεδιασμού βομβιστικής επίθεσης βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί της φυλακής μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".

    Ο 33χρονος κρατούμενος Γιούνους Γκιουζέλ βρέθηκε νεκρός από τους αστυνομικούς που μπήκαν στο κελί του με σκοπό να τον μεταφέρουν σε κρατικό δικαστήριο.

    Οι αστυνομικές αρχές ισχυρίζονται ότι ο Γκιουζέλ ήταν μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C) το οποίο βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία απεργίας πείνας που έχει ξεκινήσει στις τουρκικές φυλακές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 41 κρατούμενοι από τον περασμένο Μάρτιο.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή" ο Γκιουζέλ συνελήφθη, καθώς θεωρήθηκε βασικός ύποπτος για τον σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε κυβερνητικό κτίριο.

    Σημειώνεται ότι το DHKP-C ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στις 10 Σεπτεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ατόμων, δύο αστυνομικών, μιας αυστραλής τουρίστριας και του ίδιου του βομβιστή.

    Την προηγούμενη εβδομάδα οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας συνέλαβαν δυο γυναίκες που θεωρούνται μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης και πιθανολογείται ότι σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

    [11] ΠΑΛΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ... ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Πάλι άλλαξε τα... λόγια του ο Γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής των ανδρών, Οτο Ρέχαγκελ. Με αφορμή τις δηλώσεις του που εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα www.umbro.com ο ίδιος έκανε τις εξής δηλώσεις μέσω του Γραφείου Τύπου της ΕΠΟ. "Δεν τίθεται θέμα μη υπογραφής συμβολαίου με την ΕΠΟ. Οι δηλώσεις μου δεν ερμηνεύτηκαν σωστά. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εγώ αύριο επιστρέφω στην Αθήνα. Ο δικηγόρος μου κ. Βίσερμαν λόγω επαγγελματικών του υποχρεώσεων θα μεταβεί στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Το όλο το θέμα με το συμβόλαιο είναι διαδικαστικό και η υπογραφή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα

    όταν θα έρθει ο κ. Βίσερμαν στην Αθήνα".

    Από την άλλη η ΕΠΟ έκανε γνωστό ότι ο κ. Ρέχαγκελ θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο την προσεχή Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Ο Γενικός Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιωάννης Οικονομίδης ενημέρωσε το δικηγόρο του Οτο Ρέχαγκελ, κ. Βίσερμαν ότι η ΕΠΟ έκανε αποδεκτές όλες τις τροποποιήσεις και αναμένει την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    [12] ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ICTY ΚΡΟΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΑΧΜΙΤΣΙ

    Χάγη, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Τρεις Κροάτες της Βοσνίας που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα από το Δικαστήριο της Χάγης σε ποινές κάθειρξης για συμμετοχή σε εθνική εκκαθάριση σε χωριό της κεντρικής Βοσνίας αθωώθηκαν με νεότερη απόφαση του συμβουλίου Εφετών του Δικαστηρίου της Χάγης.

    Το δικαστήριο αθώωσε τους τρεις και μείωσε σημαντικά τις ποινές δύο ακόμα Κροατών της Βοσνίας συγκατηγορουμένων στην ίδια υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί από δικαστή ως "μία από τις πιο άγριες εικόνες βαρβαρότητας ανθρώπου σε άνθρωπο".

    Ο Μίριαν και ο Ζόραν Κούπρεσκιτς και ο ξάδελφός τους Βλάτκο Κούπρεσκιτς που είχαν καταδικαστεί σε 10, 8 και 6 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα, αθωώθηκαν από τους πέντε δικαστές του Εφετείου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Το συμβούλιο Εφετών αποφάσισε επίσης να μειώσει τις ποινές που είχε επιβάλει στον Βλαντίμιρ Σάντιτς, από 25 χρόνια κάθειρξη σε 18 χρόνια και στον Ντράγκο Γιοσίποβιτς από 15 χρόνια κάθειρξη σε 12 χρόνια.

    Η σφαγή 116 μουσουλμάνων στο χωριό Αχμίτσι, στις 16 Απριλίου του 1993 θεωρείται η χειρότερη θηριωδία που διαπράχθηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ Κροατών και Μουσουλμάνων στον πόλεμο της Βοσνίας το 1992 - 1995.

    Το Εφετείο του Δικαστηρίου απεφάνθη ότι είναι οι καταδίκες των τριών κατηγορουμένων είναι κατά βάση λανθασμένες και ότι κατηγορίες είναι γενικές και αόριστες.

    Στη διάρκεια της δίκης που διεξήχθη τον περασμένο χρόνο, μάρτυρες κατέθεσαν στο Δικαστήριο ότι Κροάτες της Βοσνίας πυροβόλησαν γυναίκες και παιδιά που προσπάθησαν να διαφύγουν και ότι οι στρατιώτες σκότωσαν ένα μωρό μουσουλμάνων, επειδή έκλαιγε.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι στρατιώτες πυροβολούσαν εναντίον κάθε μουσουλμάνου κατοίκου του Αχμίτσι.

    Και οι πέντε κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι πρέπει να αθωωθούν εξαιτίας των αντιφάσεων στις καταθέσεις των μαρτύρων.

    [13] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΡΒΩΝ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Περίπου 8.000 εργαζόμενοι και ακτιβιστές μέλη της Ένωσης Εργαζομένων της Σερβίας και της "Ανεξάρτητης Ένωσης" πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Βελιγραδίου διαμαρτυρόμενοι για το εργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η σερβική κυβέρνηση μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες της ένωσης συγκεντρώθηκαν αρχικά σε μια κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου.

    Οι επικεφαλείς των δυο εργατικών ενώσεων Μιλένκο Σμιλίανιτς και Μπράνισλαβ Τσάνακ συναντήθηκαν με μέλη του σερβικού κοινοβουλίου οι οποίοι υποσχέθηκαν τη διεξαγωγή συνομιλιών για ενδεχόμενες τροποποιήσεις του νομοσχεδίου τις προσεχείς ημέρες.

    Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την εργασία αποτελεί μέρος ενός πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η σερβική κυβέρνηση και πιστεύεται πως σε περίπτωση που εγκριθεί θα χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες Σέρβοι εργαζόμενοι.

    [14] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΒΑΝΟΦ - ΓΚΕΟΑΝΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ επισήμανε ότι η Μόσχα και το Βουκουρέστι επιδεικνύουν την απαραίτητη πολιτική θέληση για την υπογραφή πολιτικής συμφωνίας Ρωσίας - Ρουμανίας στο μέλλον ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μιρτσέα Γκεοάνα.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση καθως μπορεί να συμβάλλει στη διεύρυνση των σχέσεων των δυο χωρών.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκεοάνα επισήμανε ότι οι αναστολές και οι δυσκολίες του πρόσφατου παρελθόντος που υπήρχαν στις σχέσεις των δυο κρατών έχουν τώρα ξεπερασθεί προσθέτοντας την θέληση της Ρουμανίας να επανορθώσει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις συνεργασίας με την Ρωσία.

    Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε μελλοντική επίσκεψη του πρωθυπουργού Άντριαν Ναστάζε καθώς και του προέδρου Ίον Ιλιέσκου στην Μόσχα.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Κίεβο, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ανατολι Κινάχι, αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον την Κυριακή όπου θα έχει συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο Πάσκουαλ Κάρλος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax επισήμανε ότι ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τον υπουργό Οικονομικών Πολ Ονίλ, καθώς και με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ανατολι Ζλένκο αναμένεται να πραγματοποιήσει την Τρίτη τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο όπου θα έχει συνομιλίες διαδοχικά με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο και με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα.

    [16] ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Στη Σλοβενία βρίσκεται ήδη η αποστολή της εθνικής ομάδας νέων ποδοσφαίρου, η οποία θα λάβει μέρος στην προκριματική φάση (12ος όμιλος) του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στην πόλη Σόμποτα.

    Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

    Αύριο: Ελλάδα Σλοβενία (15:30), Σκοτία - Νησιά Φερόε

    Παρασκευή 26/10: Ελλάδα - Σκοτία (11:00), Σλοβενία - Νησιά Φερόε

    Κυριακή 28/10 Ελλάδα - Νησιά Φερόε (14:00), Σλοβενία - Σκοτία

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Σούλης Παππάς πήρε μαζί του τους: Βαγγέλης Πίτκας (Καρπερή Σερρών), Βασίλης Μιχαηλίδης (Απόλλων Καλαμαριάς), Ανέστης Αναστασιάδης (Μπαρτσελόνα), Διομήδης Φιλιππής (Πανελευσινιακός), Δημήτρης Πετκάκης (Αμπελόκηποι), Φίλιππος Δάρλας (Παναθηναϊκός), Νίκος Τριανταφυλλάκης, Φανούρης Γουνδουλάκης Καλαμάτα), Γιώργος Κατσαρός (Πατραϊκός), Γιώργος Παπαδόπουλος (Απόλλων Κρύας Βρύσης), Βαγγέλης Μάντζιος (Πανιώνιος), Δημήτρης Πατσιαβούρας (Απόλλων Αθηνών), Βενιζέλος Ανυφαντάκης (Άγιος Νικόλαος), Μανώλης Ρόσιος (Απόλλων Λάρισας), Παύλος Πιπεριάς (Χανιά), Κώστας Ευθυμίου, Κώστας Μπάρμπας (Ηρακλής), Νίκος Αραμπατζής

    (Πανσερραϊκός).

    [17] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ

    Μόσχα, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Ομάδα Ρώσων ερευνητών, με επικεφαλής τον γενικό εισαγγελέα Βλαντίμιρ Ουστίνοφ, άρχισε την επιθεώρηση στο κύτος του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, το υποβρύχιο βρίσκεται πλέον σε δεξαμενή της ναυτικής βάσης Ροσλιάκοβο, στη βόρεια Ρωσία. Γιγαντιαίο ρυμουλκό που χρησιμοποιήθηκε για την ανέλκυση του Κουρσκ από τον πυθμένα της Αρκτικής έχει πλέον απομακρυνθεί.

    Αρχικά θα γίνει στο σκάφος έλεγχος από ομάδα ειδικών στα πυρηνικά για τυχόν διαρροές ραδιενέργειας.

    Κατόπιν και αφού αφαιρεθεί το νερό από το εσωτερικό του υποβρυχίου, οι επιθεωρητές θα αρχίσουν το μακάβριο έργο τους, συλλέγοντας τις σορούς των 118 μελών του πληρώματος. To Κουρσκ βυθίστηκε τον Αυγουστο του 2000, στη θάλασσα του Μπάρεντς, μετά από έκρηξη στο οπίσθιό του τμήμα.

    [18] ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Την Πέμπτη αναχωρεί η αποστολή της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των γυναικών για το Βελιγράδι, όπου το ερχόμενο Σάββατο θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2001-2003.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Παναγιώτης Μανδραφλής κάλεσε τις: Ελένη Πελετίδου (ΠΑΟΚ Κοζάνης), Ελένη Αναστασάκη (Ηλιούπολη), Μαρία Λαζάρου (ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης), Ναταλία Χατζηγιαννίδου, Φιλοθέη Μάινου, Πανδώρα Βόγλη, Σοφία Φωστηροπούλου, Δήμητρα Ρόλλη, Φανή Κατή (Φιλυριακός Φλώρινας), Ευτυχία Μιχαηλίδου, Αθανασία Πουρίδου, Αγγελική Λαγουμτζή, Πασχαλιά Αποστολίδου (Καβάλα '86), Αγγελική Τεφάνη (Ηφαιστος Περιστερίου), Ειρήνη Ρούσσου, Γεωργία Κοντραφούρη (Χαραυγή Αστέρας), Βασιλική Σουπιάδου, Βασιλική Νέτη (ΑΕ Αίγινας).

    [19] ΛΥΠΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ Τ/Κ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Τη λύπη της για τη στάση των Τουρκοκυπρίων όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα η ΕΕ, η οποία με ανακοίνωσή της τους καλεί να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ για την πολιτική λύση του κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    Η βελγική προεδρία τονίζει ότι συμφωνεί με τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επισημαίνει ότι οι "15" ηγέτες των χωρών μελών στηρίζουν ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στην αναζήτηση συνολικής ρύθμισης του κυπριακού, βάσει των σχετικών αποφάσεων του οργανισμού.

    Καταλήγοντας η ΕΕ, καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κυπριακό, πριν το τέλος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στο μεταξύ, ο εδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, βρίσκεται στην Αγκυρα, ενώ αύριο θα έρθει στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα έχει χωριστές συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση και με τους Τουρκοκύπριους.

    [20] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΜΠΑΝΙ ΣΤΟ ΝΤΟΥΣΑΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Η «ξαφνική» -σύμφωνα με τους Ρώσους αναλυτές- επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ντουσαμπέ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν, Ραχμάνοφ και τον εξόριστο Αφγανό πρόεδρο Ραμπάνι, αποτελεί το κύριο θέμα των ρωσικών εφημερίδων.

    Η εφημερίδα «Βρέμια» γράφει: «Η νυχτερινή μετάβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν από τη Σανγκάι στο Ντουσαμπέ θεωρείται δείγμα εντυπωσιακής προπαγανδιστικής τακτικής του Πούτιν, που ξεκάθαρα έδειξε το σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στην συμμαχία κατά της τρομοκρατίας».

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις των τριών προέδρων, η Ρωσία πάλι, όπως και 20 χρόνια πριν, αναγκαστικά παρασύρεται στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Η εφημερίδα στέλνει μήνυμα στο Κρεμλίνο "να μην εμφανιστούν ξαφνικά Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί στο έδαφος του Αφγανιστάν", και αναφέρουν την απόφαση των προέδρων να προσφέρουν μόνο τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια...

    Η «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» γράφει ότι ο Πούτιν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας στο Αφγανιστάν φιλικού προς την Ρωσία κράτους, και επισημάνει ότι η Ρωσία σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που επιθυμούν τη δημιουργία αυτόνομης περιοχής στο Βόρειο Αφγανιστάν, υποστηρίζει ότι η «εξουσία στη χώρα αυτή πρέπει να είναι μονοκεντρική».

    «Η αποκέντρωση της εξουσίας στο Αφγανιστάν μπορεί να φέρει χάος στη χώρα και να ενεργοποιήσει τον αγώνα για την εξουσία, που μελλοντικά θα δώσει στις ΗΠΑ την αφορμή να φέρουν στην Κεντρική Ασία τις στρατιωτικές τους βάσεις», - γράφει η εφημερίδα.

    Τέλος, αναφέρεται στην ομιλία του Πούτιν προς τον Ραμπάνι στην οποία τόνισε ότι «η Μόσχα εδώ και πολύ καιρό τακτικά υποστηρίζει τον αγώνα του για την απελευθέρωση του Αφγανιστάν από τους τρομοκράτες».

    Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή η "Νεζαβίσιμαγια Γκάζετα" γράφει : «Ο Πούτιν με τις υποσχέσεις του για τη στήριξη της Βόρειας Συμμαχίας προσπαθεί να δείξει τον κυρίαρχο ρόλο του στον πόλεμο κατά του παγκόσμιου κακού».

    Σ.Πρ.

    [21] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Αυξημένα κατά 5,42% εμφανίζονται τα έσοδα του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο ρυθμός αύξησής τους στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 8,58% έναντι ετήσιου στόχου 7,9% του προϋπολογισμού.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί υπέρβαση στα έσοδα, σε σχέση με το στόχο, κατά 54 δισ. δρχ. και αποδίδεται στο γεγονός ότι το μήνα αυτό οι εργάσιμες ημέρες στις εφορίες ήταν κατά δυο λιγότερες σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου του 2000.

    Στο εννιάμηνο έχουν εισπραχθεί 9,596 τρισ. δρχ., 758 δισ. περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    [22] BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ο νέος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος, γιατρός πνευμονολόγος στο επάγγελμα, γεννήθηκε στο Πολύδωρο Ιωαννίνων το 1951. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Διαμαντούλα Παντούλα και έχει ένα γιο και μια κόρη.

    Εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1993, του 1996 και του 2000. Είναι πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της βουλής και της επιτροπής τήρησης καταστατικού και δεοντολογίας, ενώ μετέχει και στην διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων.

    Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και της κεντρικής επιτροπής του κόμματος από το 1984. Διετέλεσε μέλος της επιτροπής επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ από το 1982 έως το 1983, πρόεδρος της αντιπροσωπευτικής συνέλευσης κοινωνικού ελέγχου του ΠΑΣΟΚ (1987-1988), γραμματέας οργανωτικού του κόμματος (1986-1989) και αναπληρωματικό μέλος του εκτελεστικού γραφείου (1989-1990).

    [23] ΚΑΤΑ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Αύξηση ύψους 400 εκατ. ευρώ (136,3 δισ. δραχμές) εμφανίζει το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τους πρώτους επτά μήνες του 2001 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2000, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στα 11,3 δισ. ευρώ (3,85 τρισ. δραχμές) τους πρώτους επτά μήνες του 2001, από 10,9 δισ. ευρώ (3,71 τρισ. δραχμές) το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο έλλειμμα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10%, από 6,9 δισ. ευρώ (2,3 τρισ. δραχμές) το 2000 σε 6,2 δισ. ευρώ (2,1 τρισ. δραχμές) το 2001. Οι ελληνικές εισαγωγές κατέγραψαν μείωση 1%, από 17,7 δισ. ευρώ (6 τρισ. δραχμές) το 2000 σε 17,5 δισ. ευρώ (5,9 τρισ. δραχμές) το 2001. Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί το ελληνικό εμπορικό έλλειμμα από 10,9 δισ. ευρώ το 2000 σε 11,3 δισ. ευρώ το 2001.

    Εξάλλου, οι εμπορικές συναλλαγές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον υπόλοιπο κόσμο εμφανίζουν ένα έλλειμμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Το 2000 το έλλειμμα αυτό ήταν 8,1 δισ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο των χωρών της ευρωζώνης με άλλες παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 5,4 δισ. ευρώ στους οκτώ πρώτους μήνες του 2001 από ένα έλλειμμα ύψους 0,5 δισ. ευρώ το 2000.

    [24] ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΗ ΝΗΑΡ ΗΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Το νέο του συμβόλαιο με τη Νηαρ Ηστ υπέγραψε το μεσημέρι ο Τάκης Κορωναίος, ο οποίος από χθες το βράδυ είναι ο αντικαταστάτης του Γιώργου Ζευγώλη.

    "Με τη Νήαρ Ηστ, συνδέομαι πολλά χρόνια. Ηλπιζα κάποια στιγμή να αναλάβω την τεχνική ηγεσία. Και να που μου δόθηκε η ευκαιρία να συνδεθώ με τον συγκεκριμένο σύλλογο", τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος προπονητής κ. Κορωναίος αμέσως μετά την υπογραφή του μονοετούς συμβολαίου του.

    Αναφέρθηκε παράλληλα και στη βαθμολογική κατάσταση της νέας του -πλέον- ομάδας. "Η βαθμολογική θέση που βρισκόμαστε είναι πλασματική. Θα δουλέψουμε σκληρά, με στόχο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην αρχή της χρονιάς", ολοκλήρωσε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 23 October 2001 - 18:13:58 UTC