Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Ο ΙΡΑ
  • [04] 3.000 ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΚΑΙ ΒΟΜΒΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [05] ΝΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕΝΓΚΕΝ Β' ΓΕΝΙΑΣ
  • [06] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [07] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [08] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [09] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [10] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [12] ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ Ε.Δ. ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [13] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: ΤΡΟΠΟΠΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
  • [14] ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΕ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [15] ΠΑΟΚ: ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [16] ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΕΙΧΕ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [18] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [19] ΒΙΜ ΚΟΚ: Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗ
  • [20] ΔΡΥΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [21] ΒΟΣΝΙΑ: ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΩΡΟΙ ΑΛΛΩΝ 200 ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ
  • [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [23] ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ - ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΜΕ Τ. ΟΥΕΣΤΟΝ
  • [25] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

  • [01] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2001 (11:59 UTC+2)

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, έγινε στις 11.30 το πρωί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο προεδρικό μέγαρο.

    Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και υφυπουργοί έφτασαν περπατώντας στο προεδρικό μέγαρο. Αμέσως μετά την τελετή της ορκωμοσίας οι κ.κ. Στεφανόπουλος και Σημίτης αντάλλαξαν χειραψίες και συνεχάρησαν τα μέλη της κυβέρνησης που ένα ένα υπέγραψαν στο βιβλίο πρωτοκόλλου, ενώ δόθηκε η ευκαιρία και για ολιγόλεπτες συζητήσεις μεταξύ τους και με τους δημοσιογράφους.

    [02] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2001 (11:42 UTC+2)

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και την επέτειο του «ΟΧΙ».

    Φέτος, στον Ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου θα μεταφερθεί η εικόνα της Παναγίας της Θεομήτορος που βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Νέας Παναγίας στην πόλη, αφού τελικά δεν κατέστη δυνατόν να μεταφερθεί η ιερά εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών από τον ομώνυμο ναό της Κωνσταντινούπολης.

    Αύριο, παραμονή της γιορτής του πολιούχου θα γίνει η περιφορά των δύο εικόνων ενώ το βράδυ στις 8 θα φτάσει στην πόλη ο κ. Στεφανόπουλος.

    Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη δοξολογία για την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί έκθεση φωτογραφίας της εφημερίδας «Μακεδονία» στο Βασιλικό Θέατρο και το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης. Το απόγευμα ο κ. Στεφανόπουλος θα παραστεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ όπου ο καθηγητής Ιωάννης Μανωλεδάκης θα αναπτύξει το θέμα «Πόλεμος και δικαιοσύνη: Μια αέναη υπαρξιακή αντιπαράθεση».

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την έκθεση κειμηλίων των Βαλκανικών Πολέμων στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης και το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση που διοργανώνει προς τιμήν του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το νομό Πέλλας και το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο στρατηγός διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ο κ. Στεφανόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    [03] ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Ο ΙΡΑ

    Λονδίνο, 24 Οκτωβρίου 2001 (08:11 UTC+2)

    Ο ΙΡΑ ανακοίνωσε ότι άρχισε να παραδίδει ένα μέρος του οπλισμού του, όπως προέβλεπε η ειρηνευτική διαδικασία για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η ανακοίνωση του ΙΡΑ επιβεβαιώθηκε και από τη διεθνή επιτροπή, που παρακολουθεί τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο ΙΡΑ τόνισε ότι έλαβε την απόφαση αυτή, προκειμένου να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τονι Μπλερ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή, έχει μεγάλη σημασία, σχολιάζοντας θετικά το ρόλο των ηγετών του Σιν Φέιν.

    [04] 3.000 ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΚΑΙ ΒΟΜΒΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 24 Οκτωβρίου 2001 (08:11 UTC+2)

    Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατά τις 17 ημέρες που διαρκούν οι αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν, οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις, έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 3.000 βόμβες και πυραύλους.

    [05] ΝΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕΝΓΚΕΝ Β' ΓΕΝΙΑΣ

    Στρασβούργο, 24 Οκτωβρίου 2001 (14:17 UTC+2)

    Την ανάδειξη δεύτερης γενιάς συστήματος πληροφοριών Σένγκεν ζητούν με πρόταση τους το Βέλγιο και η Σουηδία. Τα δύο κράτη μέλη ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία για την έκδοση σχετικού κανονισμού, θεωρώντας ότι το ισχύον σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες 18 χωρών μελών και ως εκ τούτου θα εξαντλήσει τα όριά του με την επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για το λόγο αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός συστήματος δεύτερης γενιάς το οποίο θα εφαρμόζει πιο σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία και θα έχει συνεπώς περισσότερες δυνατότητες επιτρέποντας έτσι τη συμμετοχή και των νέων χωρών μελών.

    Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετώντας την έκθεση του γερμανού ευρωβουλευτή Φον Μποέτιχερ, υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Βελγίου και της Σουηδίας υιοθετώντας παράλληλα τέσσερις τροπολογίες, με τις οποίες ζητείται το νέο σύστημα να τεθεί υπό τον έλεγχο μιας μικτής επιτροπής, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

    Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου υπογράμμισε ότι κάθε αλλαγή στο σύστημα Σένγκεν, πρέπει να υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Η τρέχουσα επικαιρότητα και η ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών, επεσήμανε, δεν πρέπει να αποτελέσουν πεδίο αυθαίρετων παρεκκλίσεων και επεκτάσεων των αρμοδιοτήτων του.

    [06] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 24 Οκτωβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι κάτοικοι του χωριού Νιτσουλέστι 30 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι επιτέθηκαν με πέτρες σε τέσσερις αστυνομικούς και σε έναν δημοσιογράφο.

    Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο χωριό προκειμένου να συλλάβουν τρεις κλέφτες που είχαν κλέψει βενζίνη με την συνοδεία ενός δημοσιογράφου που επρόκειτο να καλύψει το περιστατικό.

    Μόλις έφτασαν στο χωριό οι κάτοικοι του Νιτσουλέστι άρχισαν να χτυπούν τα αυτοκίνητά τους με ρόπαλα και να πετούν πέτρες εναντίον τους.

    Μια ώρα αργότερα έφτασαν στο χωριό περίπου 200 επιπλέον αστυνομικοί προκειμένου να ενισχύσουν τους αστυνομικούς καθώς οι κάτοικοι του χωριού υπερτερούσαν αριθμητικά.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την αστυνομία οι κλέφτες συνελήφθησαν και 20 περίπου κάτοικοι του Νιτσουλέστι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

    Δυο αστυνομικοί εισήλθαν σε νοσοκομείο.

    [07] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Τραπεζίτης που είχε σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και κατηγορήθηκε για απάτη, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση από δικαστήριο του Βελιγραδίου.

    Ο Γέζντιμιρ Βασίλιεβιτς, ήταν διευθυντής της Jugoskandik, τράπεζας που άνοιξε όταν ήταν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Βασίλιεβιτς εγκατέλειψε τη χώρα μετά την πτώχευση της τράπεζας, αλλά συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου κατά την επιστροφή του στις 22 Φεβρουαρίου.

    Συνεργάτες του υποθήκευσαν σπίτι αξίας 1 εκ. μάρκων (περίπου 500.000 ευρώ) και κατέθεσαν εγγύηση για την αποφυλάκισή του.

    [08] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ενας Ελληνας πολίτης έπεσε θύμα ληστείας και ξυλοκοπήθηκε σήμερα στο Βουκουρέστι ανέφεραν οι αρχές.

    Το θύμα, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται οδηγούσε μία "Μερσεντές" στο κέντρο του Βουκουρεστίου όταν μία μαύρη BMW τον προσέγγισε και τον ανάγκασε να σταματήσει. Δυο άνδρες τον έδειραν και του έκλεψαν το αυτοκίνητο και 3.000 δολάρια. Η αστυνομία βρήκε το θύμα και το μετέφερε στο νοσοκομείο. Λίγες ώρες αργότερα το αυτοκίνητο βρέθηκε και η αστυνομία αναζητά τους δράστες.

    [09] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζοτζ Ρόμπερτσον ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ λόγω φορτωμένου προγράμματος.

    Σύμφωνα με το κέντρο πληροφόρησης του ΝΑΤΟ θα επαναπρογραμματισθεί μελλοντική επίσκεψη του κ. Ρόμπερτσον στα Σκόπια.

    [10] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Το δικό τους «όχι» στον πόλεμο στο Αφγανιστάν είπαν περίπου 50 γυναίκες κάθε ηλικίας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε σήμερα στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Οι γυναίκες κρατούσαν πανό που έγραφαν «Γυναίκες αγρυπνείτε - ξεσηκωθείτε για την ειρήνη και «Όχι στον πόλεμο - απεμπλοκή τώρα».

    Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι 8 σύλλογοι της Θεσσαλονίκης που είναι μέλη της Ομοσπονδίας - Γυναικών Ελλάδος και την Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στον Πόλεμο.

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    "Η νέα κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη της δεκαετίας, παρά πάσα προσδοκία και υπόσχεση εκσυγχρονιστική. Είναι όμως ταυτόχρονα και η μικρότερη κυβέρνηση ενός ανδρός, αφού η κυριαρχία Σημίτη είναι απόλυτη".

    Τις απόψεις αυτές διατύπωσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σωτήρης Κούβελας σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση.

    Ο κ. Κούβελας εκτίμησε ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν πρόσφερε τίποτα στον πολιτικό τομέα, γιατί δεν συζήτησε πολιτικά θέματα, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη έχει εξ ορισμού αδυναμία παραγωγής άλλης πολιτικής. "Θα εφαρμόζει μόνον τις εντολές του κυρίου της "his master voice", είπε χαρακτηριστικά.

    Εκανε λόγο για ενδείξεις σύγχυσης και επομένως αναποτελεσματικότητας και συγκεκριμένα είπε: "Eξι υφυπουργοί αρμόδιοι για την Ολυμπιάδα, η διυπουργική επιτροπή για την Ολυμπιάδα, η επιτροπή Αγγελοπούλου και αναμένεται να οριστεί συντονιστής των συντονιστών. Μέχρι να μοιράσουν αρμοδιότητες οι αρμόδιοι και να συνεννοηθούν μεταξύ τους θα φθάσουμε στο 2004".

    Ο κ. Κούβελας υποστήριξε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης συγκροτήθηκε για να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, όχι για να βελτιώσει τη Δημόσια Διοίκηση και ότι το υπουργείο Γεωργίας παραδόθηκε στους συνεταιριστές.

    Τέλος ανέφερε ότι "καθιερώνεται ένα καινούριο όργανο προπαγάνδας, η Επιτροπή υπουργών για θέματα του αγροτικού τομέα".

    [12] ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ Ε.Δ. ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Στην αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας δεσμεύτηκαν από τις νέες τους θέσεις, ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, και ο νέος υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του ΥΠΕΘΑ.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στα έργα που επιτεύχθηκαν κατά την πενταετή θητεία του και τόνισε ότι η πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης, με συλλογικές αποφάσεις.

    Στο πλαίσιο της τελετής ανακοίνωσε ότι υπεγράφη από τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Παιδείας το νομοσχέδιο αναβάθμισης της εκπαίδευσης στα στρατιωτικά ΑΕΙ, τονίζοντας ότι τώρα τη χαρά ολοκλήρωσης του εξοπλιστικού προγράμματος έχει η νέα ηγεσία του υπουργείου.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος υπενθύμισε τις στρατιωτικές συνεργασίες που υπεγράφησαν με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Ιράν, το Ισραήλ, τη Συρία, εκτός από αυτές με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον οικονομικό έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας ότι επί ηγεσίας του τέθηκε υπό έλεγχο το υψηλό κόστος λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση για την επόμενη δεκαετία θα είναι κάτω του 4%. Τέλος, εκτίμησε ότι θα στηρίξει από τη νέα του θέση την πορεία ολοκλήρωσης της αμυντικής αναθεώρησης.

    Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρά θεμέλια στο υπουργείο και ανήγγειλε ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα έχει τρεις στόχους: την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των δυνάμεων, τη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και την πλήρη και αποτελεσματική υλοποίηση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφάσισε η κυβέρνηση.

    Για το λειτουργικό κόστος των ΕΔ κάτω από το 4% του ΑΕΠ, δεσμεύτηκε ότι θα τηρηθεί, καισ σημείωσε ότι προσβλέπει στην ουσιαστική συνεργασία και συνεννόηση με τη στρατιωτική ηγεσία.

    Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο απερχόμενος υφυπουργός Δημήτριος Αποστολάκης και οι νέοι υφυπουργοί Λουκάς Αποστολίδης και Λάζαρος Λωτίδης.

    [13] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: ΤΡΟΠΟΠΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

    Άγκυρα, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Άρχισε σήμερα η συζήτηση στο τουρκικό Κοινοβούλιο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον απαρχαιωμένο αστικό κώδικα της χώρας σε μια προσπάθεια να εδραιωθεί η ισότητα των δυο φύλων στην Τουρκία, που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι τροποποιήσεις αφορούν στον περιορισμό της ανισότητας των γυναικών κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου.

    Μια από τις βασικές τροποποιήσεις αφαιρεί την υπάρχουσα διάταξη σύμφωνα με την οποία ο άντρας είναι ο επικεφαλής της οικογένειας δίνοντας στις γυναίκες την ευκαιρία να έχουν λόγο στα ζητήματα της οικογένειας και αφαιρώντας την ανωτερότητα του αντρικού φύλου.

    Σύμφωνα με μια άλλη τροποποίηση του αστικού κώδικα όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου αποτελούν κοινά περιουσιακά στοιχεία και των δυο συζύγων.

    Επιτρέπεται στις γυναίκες να διατηρήσουν το πατρικό τους όνομα παράλληλα με το όνομα του άντρα τους και δεν χρειάζεται να πάρουν άδεια από τους συζύγους τους προκειμένου να δουλέψουν.

    Αυξάνεται επίσης το νόμιμο όριο της ηλικίας για το γάμο στα 18 χρόνια και για τα δυο φύλα και όχι στα 17 για τους άντρες και στα 15 για τις γυναίκες που ίσχυαν στο παρελθόν και παρέχεται η δυνατότητα στους άντρες να ζητήσουν διατροφή από τις γυναίκες τους σε περίπτωση διαζυγίου.

    Το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας για την υιοθέτηση παιδιού ορίζεται στα 35 χρόνια, ενώ επιτρέπεται σε ανύπαντρα άτομα και σε ζευγάρια που ήδη έχουν αποκτήσει παιδιά να καταθέσουν αίτηση υιοθεσίας.

    Οι τροποποιήσεις αναμένεται να βελτιώσουν τη ζωή των γυναικών στα αστικά κέντρα της Τουρκίας όπου οι γυναίκες έχουν εισχωρήσει ήδη στον εργατικό τομέα.

    Ωστόσο ενδέχεται να μην έχουν αντίκτυπο στις αγροτικές περιοχές και ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι, δεν έχουν την απαραίτητη μόρφωση και αντιμετωπίζονται ως σκλάβες.

    Σε περίπτωση που εγκριθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων τότε θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου του 2002.

    Ο υπάρχον κανονισμός έχει εγκλωβίσει πολλές γυναίκες της Τουρκίας σε προβληματικούς γάμους, καθώς οι περισσότερες δίσταζαν να κάνουν αίτηση διαζυγίου εξαιτίας ενδεχόμενων οικονομικών προβλημάτων.

    [14] ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΕ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Ουάσιγκτον, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Οι Αμερικανοί βουλευτές ενέκριναν το νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, που διευρύνει την εξουσία της αστυνομίας στις έρευνες και την παρακολούθηση των υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 357 υπέρ και 66 κατά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Όπως μετέδωσε το CNN, το νομοσχέδιο θα περάσει από την αμερικανική Γερουσία προς έγκριση, όπου δεν αναμένεται να υπάρξει εμπλοκή και θα επικυρωθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και από το Σάββατο θα τεθεί σε ισχύ.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Ντένις Χέιστερτ δήλωσε ότι γίνεται ένα υπεύθυνο βήμα εμπρός, δίνοντας στους εκπροσώπους του νόμου τα απαραίτητα εργαλεία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Αμερικανών.

    [15] ΠΑΟΚ: ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Λεμεσού ήταν για τον ΠΑΟΚ μια καλή προπόνηση εν όψει του τοπικού ντέρμπι με τον Ηρακλή στο Ιβανώφειο. Ωστόσο αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η πρόκρισή του στην επόμενη φάση του κυπέλλου Κόρατς.

    Ο Λευτέρης Σούμποτιτς δεν αντιμετωπίζει κάποιο αγωνιστικό πρόβλημα. Αυτό κάνει τον ίδιο, αλλά και τους παίκτες να έχουν ανεβασμένη ψυχολογία και στο μυαλό τους μόνο τη νίκη προκειμένου να έχουν καλύτερη συνέχεια στο πρωτάθλημα. Σε αυτόν τον τομέα έχει βοηθήσει και η καλή εμφάνιση στο κύπελλο Κόρατς και η άνετη νίκη επί του Απόλλωνα Λεέμεσού τόσο στην Κύπρο, όσο και στο κλειστό του Φοίνικα.

    Σε αυτό το παιχνίδι το τελευταίο του χαρτί αναμένεται να παίξει ο Νόρμαν Νόλαν, ο οποίος σημειωτέον δεν έχει δείξει καλά δείγματα γραφής στα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο Δικέφαλος. Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται ότι θα παρουσιάσει τον καλό του εαυτό, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που τον θέλουν σύντομα εκτός ομάδας.

    K.Π.

    [16] ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Καστοριά, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Με την επέκταση του αεροδρομίου προσγείωσης κατά ένα χιλιόμετρο αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο Καστοριάς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής, αφού θα έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται μεγάλα αεροσκάφη, τύπου Μπόινγκ και Τουπόλεφ από τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης.

    Το έργο, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δραχμών, θα ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2002, ενώ το συνολικό μήκος του διαδρόμου προσγείωσης θα φτάνει τα 2.800 μέτρα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Φίλιππο Πετσάλνικο, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Καστοριάς, η επέκταση του αεροδρομίου θα ευνοήσει την οικονομία και συγκεκριμένα την παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου γούνας, κύριο εξαγωγικό προϊόν της περιοχής στη διεθνή αγορά.

    Αναβάθμιση του αεροδρομίου Καστοριάς προγραμματίζεται εξάλλου και με τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΕΙΧΕ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Τους επικεφαλής των εταιρειών που έχουν ανακηρυχθεί Μεγάλοι Εθνικοί Χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων ενημέρωσαν η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μάρτον Σίμιτσεκ για τη πορεία της προετοιμασίας των Αγώνων και την εξέλιξη του χορηγικού προγράμματος.

    Πρόκειται για ένα κύκλο συναντήσεων που εγκαινιάστηκε σήμερα και θα διεξάγεται κάθε δίμηνο με τους επικεφαλής των εταιρειών και με σκοπό την ενημέρωση των Μεγάλων Εθνικών Χορηγών για τη πορεία προς το 2004 έτσι ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χορηγία τους στην Ελλάδα, όπως ανά τον κόσμο κάνουν οι Διεθνείς (ΤΟΡ) Χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Σίμιτσεκ, "υπάρχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία της Ολυμπιακής χορηγίας η γενικότερη γνώση, σε κάθε λεπτομέρεια, του αντικειμένου, και η συνεργασία".

    Μέχρι στιγμής, το χορηγικό πρόγραμμα της ΑΘΗΝΑ 2004 έχει φθάσει τα 72.7 δισ. δρχ., ποσό που αποτελεί το 107% του προϋπολογισθέντος στόχου, με μόνο τις 7 από τις 40 συνολικά κατηγορίες χορηγών που έχουν προγραμματισθεί.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η δημιουργία του "Club Ολυμπιακών Χορηγών" της ΑΘΗΝΑ 2004 με σκοπό την ισχυροποίηση των σχέσεων της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων με το σύνολο των χορηγών καθώς και τη δημιουργία στενότερης επαφής ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματική η συνέργια μεταξύ των πλευρών και η αξιοποίηση των Επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρει η Χορηγία.

    Στη συνάντηση μετείχαν οι εξής εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν ανακηρυχθεί Μεγάλοι Εθνικοί Χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

    Από την ALPHA BANK :

    Ιωάννης Κωστόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

    Έκτορας Βερύκιος , Διευθυντής Διεύθυνσης Γραμματείας

    Από τον ΟΤΕ :

    Νικόλαος Μανασής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

    Ντέπυ Τζιμέα, Διευθύντρια Επικοινωνίας,

    Από τη COSMOTE :

    Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος

    Μαριλένα Φατσέα, Διευθύντρια Marketing & Δημοσίων Σχέσεων

    Από την ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΥΠΟΙΊΑ :

    Μηνάς Τάνες, Διευθύνων Σύμβουλος

    Μηνάς Μαυρικάκης , Διευθυντής Μarketing

    Από τη ΔΕΛΤΑ :

    Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

    Όλγα Μήτση, Διευθύντρια Ολυμπιακής Χορηγίας

    Από τη ΦΑΓΕ

    Γιάννης Φιλίππου, Πρόεδρος

    Γεωργία Κόλλια, Διευθύντρια Marketing

    Από την ΕΡΤ :

    Παναγιώτης Παναγιώτου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

    Ευαγγελία Πισκερά, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων

    Από τη HYUNDAI :

    Πάνος Δάβαρης, Πρόεδρος

    Ανδρέας Tσούκας, Διευθύνων Σύμβουλος

    Από τα ΕΛΤΑ :

    Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος

    Μανώλης Δραϊνάκης, Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακής Μονάδας Συναλλαγής

    Από την SWATCH:

    Αλίκη Περρή , Διευθύνων Σύμβουλος & Ολυμπιακή Εκπρόσωπος

    Γιάννης Φάρος, Country Manager

    [18] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Με τον τίτλο "Οι Ελληνες δεν παραιτούνται" η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Νόβοστι" αναφέρεται στη Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβία που διοργάνωσε η εταιρεία PGI Hellas στην Αθήνα.

    Στη Διάσκεψη συμμετείχε ο ΓΓ Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Μηνάς Σταυρακάκης, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι τώρα στη Γιουγκοσλαβία έχουν επενδυθεί 1,2 δισ. δολ, ενώ δραστηριοποιούνται 230 ελληνικές και ελληνοσερβικές εταιρείες.

    Ο κ. Σταυρακάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα επενδύσει στην ανοικοδόμηση σερβικών μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο της προσπάθειας για διαφύλαξη της κοινής πολιτιστικής ρίζας.

    Στη Διάσκεψη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων ελληνικών επενδυτών στη Γιουγκοσλαβία, ΟΤΕ, ΔΕΛΤΑ και Μυτιληναίος, οι οποίοι εκτίμησαν ως θετικές τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από τη δραστηριότητά τους στη Γιουγκοσλαβία και τόνισαν ότι σ΄αυτή τη χώρα αισθάνονται καλύτερα και πιο σίγουρα από οποιαδήποτε άλλη βαλκανική χώρα.

    Οι Ελληνες εκπρόσωποι κάλεσαν τη Γιουγκοσλαβία να εκμεταλλευθεί την αλλαγή στη διεθνή κατάσταση, μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ προκειμένου να επιτύχει μία σημαντική βελτίωση της διεθνούς της θέσης.

    [19] ΒΙΜ ΚΟΚ: Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Χάγη, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Η εσωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ανώριμη επισημαίνεται σε πολιτική ανάλυση της ολλανδικής εφημερίδας "De Volkskrant", στην οποία διαπιστώνεται ότι "ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν πρόκειται να ισχυροποιήσει την Ε.Ε.", όπως υποστήριξε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Βιμ Κοκ.

    Αντιθέτως, στην πολιτική των μεγάλων δυνάμεων της Ε.Ε. τα εθνικά συμφέροντα υπερισχύουν του κοινού Ευρωπαϊκού στόχου, στους τομείς δε της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας, οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών φαίνεται ότι αυξάνονται, τονίζεται στο δημοσίευμα.

    "Η παράλληλη συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Γάνδης, αποτελεί ένδειξη έλλειψης ωριμότητας στην Ε.Ε., τόσο σε πολιτικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

    Η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη ακόμη να λειτουργήσει ως ενότητα στην παγκόσμια σκηνή και είναι χαρακτηριστικό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε τη βοήθεια της Βρετανίας και όχι της Ε.Ε. Το γεγονός αυτό γίνεται κατανοητό, εφόσον η Ε.Ε. περιλαμβάνει τέσσερις χώρες, οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους ουδετερότητα (Σουηδία, Φινλανδία, Αυστρία και Ολλανδία) και οι οποίες συχνά εμποδίζουν τις προσπάθειες της Ενωσης να υιοθετήσει κοινή στάση, ως προς τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εξάλλου η Γαλλία παραμένει ασαφής, ως προς τους σκοπούς της, ενώ δεν έχει ακόμα να διευκρινιστεί η νέα πολιτική της Γερμανίας", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Τέλος διατυπώνεται η εκτίμηση ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέμα ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, έχει να παρουσιάσει θετικό έργο και τονίζεται ότι η πρόσφατη επιχείρηση στην ΠΓΔΜ αποτέλεσε ουσιαστικά και το πρώτο επίτευγμα της Ε.Ε. στον τομέα αυτό.

    Προϋπόθεση όμως για έναν αξιόλογο ευρωπαϊκό ρόλο στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν, αποτελεί η υιοθέτηση αποτελεσματικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων και η ικανότητα για γρήγορη ανάληψη δράσης. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις, απουσιάζουν τη στιγμή αυτή αυτή από την Ε.Ε., καταλήγει το δημοσίευμα.

    [20] ΔΡΥΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, τη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής θέσης του Ελληνα αγρότη και την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου έθεσε ως πρώτους στόχους στο υπουργείο Γεωργίας ο νέος επικεφαλής του, Γιώργος Δρυς, κατά την τελετή παραλαβής του από τον απερχόμενο υπουργό, Γιώργο Ανωμερίτη, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Ο κ.Δρυς επεσήμανε ότι η αγροτική οικονομία αποτελεί δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, που χρειάζεται εξειδικευμένη δράση, γνώση και προγραμματισμό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Δεσμεύτηκε ότι ο εκσυγχρονισμός του υπουργείου θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, προκειμένου η ελληνική γεωργία να προσαρμοστεί στο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Στόχος όπως είπε της επόμενης τριετίας είναι τα ελληνικά τρόφιμα υψηλής ποιότητας.

    Για την ανάπτυξη της υπαίθρου τόνισε ότι η σύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής θα δώσει απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Γεωργίας καλείται να μετασχηματιστεί σε επιχειρησιακό εργαλείο ανάπτυξης.

    [21] ΒΟΣΝΙΑ: ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΩΡΟΙ ΑΛΛΩΝ 200 ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ

    Σαράγιεβο, 24 Οκτωβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Οι σωροί περίπου 200 Μουσουλμάνων της Βοσνίας που πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-95 ανασύρθηκαν από ομαδικό τάφο στο βορειοανατολικό τμήμα της Βοσνίας δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής της μουσουλμανικής επιτροπής για τους αγνοούμενους Άμορ Μάσοβιτς.

    Οι σωροί που ανασύρθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πιστεύεται ότι ανήκουν σε Μουσουλμάνους της Βοσνίας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σφαγής στην Σρεμπρένιτσα.

    Οι αρχές εκτιμούν ότι και άλλα θύματα που σκοτώθηκαν σε περιοχές γύρω από την Σρεμπρένιτσα μεταφέρθηκαν αργότερα από τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή.

    Τα πτώματα που βρέθηκαν δεν ήταν ακρωτηριασμένα και υπάρχουν αποδείξεις ότι εμποδίστηκε η όραση στα θύματα.

    Από την αρχή του 2001 ανασύρθηκαν επιπλέον περίπου 930 πτώματα από τέσσερις ομαδικούς τάφους στο βορειοανατολικό τμήμα της Βοσνίας ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στην Σρεμπρένιτσα σε περίπου 5.000 θύματα.

    Οι εργασίες εκταφής θα συνεχισθούν στην περιοχή και τις επόμενες εβδομάδες.

    [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Κίεβο, 24 Οκτωβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Ολεξάντερ Κούζμουκ, εξαιτίας της τυχαίας κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους ΤU-154 στη Μαύρη Θάλασσα από ουκρανικό πύραυλο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ο κ. Κούζμουκ έδωσε την παραίτηση του αμέσως μετά την αποκάλυψη της ερευνητικής ομάδας ότι το ατύχημα στην Μαύρη Θάλασσα οφείλεται σε έκρηξη που προκάλεσε στο αεροπλάνο ένας ουκρανικός πύραυλος S-200 στις 4 Οκτωβρίου, προκαλώντας τον θάνατο 78 ανθρώπων.

    Ο.Κ.

    [23] ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Αναλαμβάνουμε το υπουργείο Εργασίας με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, την ανεργία και το ασφαλιστικό, τόνισε ο νέος υπουργός Δημήτρης Ρέππας, κατά την τελετή παραλαβής - παράδοσης του υπουργείου.

    Ο κ. Ρέππας επισήμανε την ανάγκη ενός πλαισίου συνεννόησης με τα συνδικάτα και πρόσθεσε ότι αντίπαλοι δεν υπάρχουν «θα νικήσουμε όλοι ή θα βγούμε όλοι μαζί χαμένοι. Ο νέος υπουργός Εργασίας μίλησε επαινετικά για τον απερχόμενο υπουργό Εργασίας Τάσο Γιαννίτση και τους υφυπουργούς Χρήστο Πρωτόπαππα και Νίκο Φαρμάκη.

    Από την πλευρά του ο κ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε θετικό το έργο που έχει γίνει στο υπουργείο Εργασίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση της απασχόλησης και στον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ. Επιπλέον ότι θα συμπαρασταθεί στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το ασφαλιστικό και επισήμανε ότι στον τομέα αυτό έχει γίνει προετοιμασία, που ανοίγει το δρόμο για να δοθούν λύσεις.

    Ο απερχόμενος υφυπουργός Νίκος Φαρμάκης άφησε αιχμές στην ομιλία του για το θέμα του ασφαλιστικού. Όπως ανέφερε, ο ίδιος υποστήριξε την πρόταση για την επίλυση του ασφαλιστικού μέχρι την απόσυρση της. Περαιτέρω, έκανε λόγο για μέλη της κυβέρνησης που «δεν γνώριζαν δεν ήξεραν εν έμαθαν, δεν άκουσαν, δεν κατάλαβαν. Και με τον πρώτο πυροβολισμό σαν λαγοί το έβαλαν στα πόδια».

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ - ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΜΕ Τ. ΟΥΕΣΤΟΝ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Ειδικό Συντονιστή του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Ούεστον είχαν σήμερα ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθηγητής, Γ. Βαληνάκης.

    Στη συζήτηση εξετάστηκαν η πορεία του Κυπριακού και η αμερικανική στάση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ ο κ. Ουέστον ανέπτυξε τους στόχους της περιοδείας του σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία.

    Από την πλευρά τους, οι κκ. Στυλιανίδης και Βαληνάκης επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη λογική των κοινοτικών ελευθεριών.

    Υπογράμμισαν, επίσης, τη θέση του κόμματος ότι δεν νοείται διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να συμπεριλαμβάνεται, στο πρώτο κύμα, η Κύπρος, και ότι πρέπει, ήδη από τώρα, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποτραπούν τυχόν καθυστερήσεις με πρόθεση την κωλυσιεργία από την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    [25] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σκόπια, 24 Οκτωβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Τα σλαβικά πολιτικά κόμματα της περιφέρειας του Τετόβου επεσήμαναν σε συνέντευξη τύπου ότι ο Απελευθερωτικός Λαϊκός Στρατός συνεχίζει την τρομοκρατική του δράση και οι αρχές δεν ελέγχουν την περιφέρεια.

    Οπως υποστήριξαν, απόδειξη αποτελεί η χθεσινή έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα του Τεάρτσε, που έχει στόχο την παρεμπόδιση της επιστροφής των προσφύγων στα χωριά της περιοχής.

    Διατυπώθηκαν εξάλλου καταγγελίες ότι ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΑΣΕ ενθαρρύνουν τους Αλβανούς τρομοκράτες και απαίτήθηκε η μη συνεδρίαση της Βουλής για την επικύρωση της συμφωνίας της Οχρίδας, μέχρις ότου σταματήσουν οι τρομοκρατικές δραστηριότητες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 24 October 2001 - 18:14:21 UTC