Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] MEIΩΣΗ 2,5% ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΑΥΞΗΣΗ 20% ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
  • [02] ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ
  • [03] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
  • [04] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
  • [05] ΓΚΙΟΥΡΕΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [06] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [07] ΑΛΛΑ 200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [08] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [09] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [10] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΒΜ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ
  • [11] ΚΑΣΙΑΝΟΦ: Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [12] ΚΟΥΤΣΜΑ: ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [13] ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ;
  • [14] ΤΟΝ ΒΕΣΤΕΡΦΕΛΝΤ ΘΕΛΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [15] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ CAPITAL LINK
  • [16] ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗΣ
  • [17] ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ Ο ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ
  • [18] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [19] LAMDA: "ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ" ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [20] ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  • [21] ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ
  • [22] ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
  • [23] ΑΓΩΓΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΤΑ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ
  • [24] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

  • [01] MEIΩΣΗ 2,5% ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΑΥΞΗΣΗ 20% ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2001 (14:59 UTC+2)

    Μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων σε ποσοστό έως 2,5%, καθώς επίσης και αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 20% για όλους τους φορολογουμένους, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Το ακριβές ποσοστό μείωσης της φορολογίας εκάστης επιχείρησης (που μπορεί να φτάσει στο 32,5% από 35%) θα εξαρτηθεί από τη συμβολή αυτής στην αύξηση της απασχόλησης, ενώ το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί στα 2.900.000 δρχ για μισθωτούς και συνταξιούχους και στα 2.600.000 δρχ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Πρόκειται, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, για το πρώτο στάδιο εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης εντός του 2002, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλης, την απλοποίηση των διαδικασιών και τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος.

    Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση των χαρτοσήμων σε αρκετές συναλλαγές (πλην των ενοικίων και των συμβάσεων) και διευκρίνισε ότι τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού θα καταρτιστούν με την παραδοχή για ανάπτυξη στο 3,8% το 2002 (η οποία, όπως τόνισε, είναι ρεαλιστικές και συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία).

    Κατά τα λοιπά, οι αυξήσεις στους μισθούς θα διαμορφωθούν στο 2,5% από την 1η Ιανουαρίου ενώ στην περίπτωση των συντάξεων θα κινηθούν στο 3,4%. Το οικογενειακό επίδομα θα δοθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2002 και στους δύο συζύγους, ενώ από την Ιανουαρίου θα καταβάλλεται επίδομα πολυτέκνων σε όλες τις πολύτεκνες οικογένειες, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

    "Η Ελλάδα το 2002 θα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης", είπε ο κ. Σημίτης, ζητώντας την αξιοποίηση της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις.

    "Η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας ήταν αρκετά έντονη πριν την 11η Σεπτεμβρίου, πλην όμως", όπως πρόσθεσε, "έγινε ακόμη μεγαλύτερη, ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας για την διεθνή οικονομία". Η Ελλάδα επηρεάζεται σε μικρότερο βαθμό από τις άλλες χώρες και αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαίκής Ενωσης, επεσήμανε ο κ. Σημίτης.

    Σημειώνεται πάντως, ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τα φορολογικά μέτρα θα ανακοινώσει εντός της ημέρας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    [02] ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ

    Κανταχάρ, 15 Νοεμβρίου 2001 (13:41 UTC+2)

    Ενώ οι φήμες ότι συνέλαβαν τον Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν καλά κρατούν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διέψευσε τις πληροφορίες και δήλωσε στο αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «η Αμερική δε θα μπορέσει ποτέ να τον πιάσει ζωντανό».

    Ο μουλάς Αμπντάλα είπε ακόμη ότι ο μπιν Λάντεν «προτιμά να πεθάνει παρά να συλληφθεί από τους Αμερικάνους».

    Σύμφωνα με το μουλά Αμπντάλα , η εξουσία βρίσκεται ακόμη στα χέρια του μουλά Όμαρ που βρίσκεται στη Κανταχάρ και ότι οι Ταλιμπάν δείχνουν τυφλή υπακοή στο πρόσωπό του και είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τις επόμενες εντολές του.

    Εν τω μεταξύ, οι αντίπαλες δυνάμεις αναφέρουν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο της πόλης ενώ ο «υπουργός Εξωτερικών» της Βόρειας Συμμαχίας Αμπντάλα Αμπντάλα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι επικρατεί χάος.

    Ωστόσο, Πακιστανοί που πολεμούν στο πλευρό των Ταλιμπάν επιστρέφοντας από τα σύνορα είπαν ότι η Κανταχάρ δεν έχει πέσει.

    Επιπλέον, Αμερικάνοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ομάδες ανθρώπων, που βρίσκονται σε σύγκρουση με τους Ταλιμπάν, έχουν εξεγερθεί εναντίον τους.

    Ν.Κ.

    [03] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2001 (13:32 UTC+2)

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χειρουργική επέμβαση προστάτη, στην οποία υπεβλήθη σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης, που εισήχθη χθες το πρωί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

    Όπως τόνισε ο θεράπων γιατρός Αντώνης Πλουμίδης, ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης ήταν ευδιάθετος κατά τη διάρκεια της επέμβασης και πολύ συνεργάσιμος. Ο κ. Θεοδωράκης, αναμένεται να λάβει εξιτήριο σε τρεις ημέρες.

    [04] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2001 (15:28 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα σε κτίριο στη λεωφόρο Κηφισίας 192, στο ύψος του Ψυχικού. Στο κτίριο αυτό υπάρχει εμπορικό κέντρο στο οποίο στεγάζεται υποκατάστημα της αμερικανικής τράπεζας American Express.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αστυνομικοί της ασφάλειας και στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Όπως έγινε γνωστό δεν υπάρχουν τραυματίες.

    [05] ΓΚΙΟΥΡΕΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και "αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις" Σουκρού Σινά Γκιουρέλ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί "επιθυμεί να εντάξει την Κύπρο στους κόλπους της" και είπε ότι η Τουρκία "δεν θα επιτρέψει ένα τέτοιο παιχνίδι".

    Ο κ. Γκιουρέλ, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για να εκπροσωπήσει την τουρκική κυβέρνηση στους "εορτασμούς" για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είπε ότι τελευταία γίνεται λόγος για καταβολή τιμήματος. "Το τίμημα αυτό η Τουρκία ανέκαθεν το έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να το καταβάλλει", ανέφερε.

    Διερωτήθηκε παράλληλα, "τι κατέβαλε η άλλη πλευρά και τι τίμημα έχουν καταβάλει οι απέναντι", όπως αποκάλεσε τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Υπάρχουν και αυτοί", πρόσθεσε, εννοώντας τους Ευρωπαίους, "που, δεν ξέρω με ποιο δικαίωμα, θέλουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως μειονότητα στους κόλπους των Ελληνοκυπρίων".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [06] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητα και την επιμονή της στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου διατράνωσε η φοιτητιώσα και μαθητιώσα νεολαία της Κύπρου στη μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα για την καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983.

    Η εκδήλωση άρχισε με τη συγκέντρωση των μαθητών και φοιτητών στην Πλατεία Ελευθερίας από όπου πορεύθηκαν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και ακολούθησε εκδήλωση με απαγγελίες ποιημάτων και συναυλία.

    Μετά τη λήξη της ειρηνικής εκδήλωσης αναφέρθηκε ότι η νεολαία θα συγκεντρωθεί εκ νέου αύριο το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [07] ΑΛΛΑ 200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Η γνωστή τακτική... Όπως κάθε φορά έτσι και τώρα, ο Γιώργος Μπατατούδης θέλει να γλυκάνει τους παίκτες. Εντός της εβδομάδας και ελάχιστες ημέρες πριν το πρώτο παιχνίδι με την ολλανδική Αϊντχόβεν θα βάλει στα ταμεία του συλλόγου περίπου 200 εκατομμύρια, προκειμένου αυτά να τα μοιραστούν οι ποδοσφαιριστές μεταξύ τους.

    Τα περισσότερα αναμένεται να πάρει Ομάρ Τετράτζε (90 εκατομμύρια), ώστε να υπογράψει παράληλλα συμβόλαιο ανανέωσης στον ΠΑΟΚ για τα επόμενα δύο χρόνια. Ή τουλάχιστον να δεσμευτεί ότι θα το κάνει στο μέλλον. Και όλα αυτά γιατί ο μεγαλομέτοχος της ομάδας κ. Μπατατούδης τον θέλει διακαώς, έπειτα από την εισήγηση του κ. Μπάγιεβιτς. Αρκετά χρήματα από αυτό το ποσό αναμένεται να πάρει και η Ζελέζνικ για την μεταγραφή του Σπάσιτς.

    Εξακολουθεί να προπονείται μόνος του ο Γιώτης Εγκωμίτης, ο οποίος αισθάνεται ενοχλήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιατρικού τιμ θα δώσει κανονικά το παρών στην αναμέτρηση με την Αϊντχόβεν.

    Μεγάλη ζήτηση, τέλος, έχουν τα εισιτήρια του συγκεκριμένου αγώνα με την ολλανδική ομάδα. Ηδη έχει προπωληθεί μεγάλος αριθμός εισιτήριων, ενώ η ΠΑΕ έχει βγάλει πρόγραμμα με τις ώρες τις οποίες οι φίλαθλοι της ομάδας θα μπορούν να προμηθευτούν τα "μαγικά" χαρτάκια.

    [08] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υιοθετήσει τις προτάσεις των μυστικών υπηρεσιών πληροφόρησης της χώρας σε ζητήματα ασφαλείας και διόρισε σύμβουλο του προέδρου για θέματα ασφαλείας τον Ιοαν Τάλπες.

    Ο κ. Τάλπες είπε ότι οι προτάσεις αφορούν στην αναδιοργάνωση του προσωπικού των δυο μυστικών υπηρεσιών της χώρας μετά από την ανησυχία που προκάλεσαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Τάλπες ανέφερε ακόμη ότι η Ρουμανία που επιθυμεί να μπει στο ΝΑΤΟ πρέπει να ακολουθήσει τα μέτρα αυτά όσον αφορά στις μυστικές υπηρεσίες της για να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις της Συμμαχίας.

    Ο Ρουμάνος αξιωματούχος τόνισε τέλος ότι η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να χτυπήσει και τη χώρα του.

    [09] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Αύξηση της τάξεως του 0.19% στα ποσοστά της ανεργίας έχει σημειωθεί στην Βουλγαρία από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο, όπου η ανεργία άγγιξε το 16.67% του ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Εργασίας μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Τον Οκτώβριο οι άνεργοι ανήλθαν περίπου στις 637.000 δηλαδή 7.482 άτομα περισσότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας η αύξηση στα ποσοστά της ανεργίας ήταν αποτέλεσμα του τέλους της εποχιακής απασχόλησης στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην γεωργία καθώς επίσης και στην μείωση κατά 10% του διοικητικού προσωπικού στις επιχειρήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση.

    Η βορειοδυτική πόλη Ταργκοβίτστε είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καθώς 32.03% του πληθυσμού ήταν άνεργο ενώ στην Σόφια παρατηρήθηκε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, 4.57%.

    Ο.Σ.

    [10] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΒΜ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ

    Τέξας, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο Μπους δήλωσε ότι οι διαφορές της χώρας του με τη Ρωσία στο ζήτημα της αντιπυραυλικής συνθήκης ΑΒΜ του 1972 παραμένουν αλλά δεν θα οδηγήσουν σε χάσμα μεταξύ των δυο κρατών.

    Ο κ. Μπους είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν διαφορές σχετικά με την συνθήκη ΑΒΜ αλλά οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας είναι ισχυρές ώστε να ξεπεράσουν αυτή τη διαφωνία και τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνθήκη δεν θα χωρίσει τις δυο χώρες που προσπαθούν να συνεργάζονται για να γίνει πιο ειρηνικός ο κόσμος.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται στο Κρώφορντ του Τέξας, φιλοξενούμενος του αμερικανού προέδρου στο ράντσο της οικογένειας Μπους.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα σχέδια της Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη πυραυλικού αμυντικού συστήματος. Η επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στο Κρώφορντ γίνεται μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στο Λευκό Οίκο.

    Στις συνομιλίςες αυτές ο πρόεδρος Μπους ανέφερε ότι θα μειώσει σημαντικά τα αποθέματα όπλων του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.

    Από την άλλη πλευρά, ο ρώσος ηγέτης προσφέρθηκε να μειώσει κατά το εν τρίτο τα ρωσικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

    Ο.Κ.

    [11] ΚΑΣΙΑΝΟΦ: Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μαδρίτη, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ενδέχεται να κρύβεται στην Τσετσενία.

    "Είναι απίθανο", τόνισε ο κ. Κασιάνοφ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτό στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    "Σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό, η Ρωσία θα είχε κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συλλάβει το διεθνή τρομοκράτη", πρόσθεσε.

    Μετά την πτώση της Καμπούλ και τη διαφυγή των Ταλιμπάν διατυπώθηκαν διάφορες εικασίες για το που μπορεί να βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος κατηγορείται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν έχει συλληφθεί και προτιμά το θάνατο από το να παραδοθεί στους Αμερικανούς, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων "Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος" που εδρεύει στο Πακιστάν επικαλούμενο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

    [12] ΚΟΥΤΣΜΑ: ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα παραδέχτηκε την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στρατός της χώρας και έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού έξι εβδομάδες ύστερα από την πτώση του Ρωσικού "Τουπόλιεφ" από ουκρανικό πύραυλο μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Ένας στρατός με ελλιπής εξοπλισμό και ελλιπής εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την χώρα μας και να αμαυρώσει την εικόνα της στο εξωτερικό", είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ανώτερων αξιωματούχων του στρατού.

    Ο κ. Κούτσμα παραδέχθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είναι έτοιμες για μάχη προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί επαγγελματικός στρατός ο οποίος δεν θα είναι πολύ μεγάλος αλλά θα έχει αρκετή κινητικότητα και θα είναι αποτελεσματικός.

    O.Σ.

    [13] ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ;

    Καμπούλ, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Ένα εγκαταλελειμμένο εργαστήριο, το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν ανακαλύφθηκε στοην καρδιά της Καμπούλ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, το εργαστήριο ήταν γεμάτο με χημικές ουσίες σε μαυρισμένους σωλήνες και σχισμένα χαρτιά με χημικές φόρμουλες και τα υλικά αυτά μαζί με άλλα που βρέθηκαν σε αυτό φανερώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιούνταν από την Αλ Κάιντα για την Παρασκευή χημικών και άλλων μη συμβατικών όπλων.

    Στο εγκαταλελειμμένο εργαστήριο βρέθηκε ακόμη φυλλάδιο με συμβουλές για το πώς να επιβιώσει κάποιος σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης.

    Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το δίκτυο του Λάντεν προσπάθησε να κατασκευάσει χημικά και πυρηνικά όπλα και ο Διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας Τομ Ρίτζ είπε ότι ορισμένα έγγραφα που βρέθηκαν στο εργαστήριο περιείχαν οδηγίες για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Ωστόσο ο κ. Ριτζ επισήμανε ότι οι πληροφορίες ήταν από το Ιντερνετ και ήταν παλιές και θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί και από άλλους εκτός από μέλη της Αλ Κάιντα και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα μετά από τις απειλές του Λάντεν ότι διαθέτει και πυρηνικά.

    Η εφημερίδα Times του Λονδίνου έγραψε ότι σχέδια για πυρηνικά όπλα και πυραύλους βρέθηκαν στα έγγραφα του εργαστηρίου στο κτίριο της Καμπούλ και ήταν γραμμένα στα αραβικά, στα γερμανικά και στα αγγλικά.

    Ο.Κ.

    [14] ΤΟΝ ΒΕΣΤΕΡΦΕΛΝΤ ΘΕΛΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά... Και επειδή ακούστηκε το όνομα του τερματοφύλακα της Λίβερπουλ, Σάντερ Βέστερφελντ στον Ολυμπιακό, ίσως να θεωρείται ως η πιο... σίγουρη μεταγραφή του Ιανουαρίου για την ομάδα του Πειραιά. Ο λόγος; Γιατί ο Τάκης Λεμονής θέλει να βρει γρήγορα τον αντικαταστάτη του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, προβλέποντας ίσως έναν μελλοντικό τρυαματισμό του.

    Πληροφορίες που προέρχονται από το site της Λίβερπουλ κάνουν λόγο ότι στον "Θρύλο" θέλουν τον παίκτη ως δανεικό. H ίδια πηγή αναφέρει ότι και ο παίκτης θέλει να φύγει από την ομάδα, την στιγμή που θεωρεί τον εαυτό του παραγκωνισμένο, μιας και ο προπονητής του ο Ζεράρ Ουγιέ έφερε κατά την προηγούμενη μεταγραφική περίοδο (το καλοκαίρι) τους Ντούντεκ και Κίρκλαντ στην Λίβερπουλ. Ο Ολυμπιακός σκέφτεται να αποκτήσει σε πρώτη φάση τον παίκτη ως δανεικό και εφόσον ικανοποιήσει με την απόδοσή του να αποκτήσει και τα δικαιώματά του.

    [15] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ CAPITAL LINK

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Συνέδριο - παρουσίαση ευρωπαϊκών εταιριών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, σε Αμερικανούς θεσμικούς επενδυτές πραγματοποιείται αύριο στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης.

    Στο συνέδριο που διοργανώνεται από την Capital Link συμμετέχουν επιχειρήσεις από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Γαλλία και την Γερμανία προκειμένου να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους στο πλαίσιο των αγορών που λειτουργούν έχοντας ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και προσέλκυση των Αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων.

    Μέσα από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου, όπως αναφέρει ο διοργανωτής του Νικόλαος Μπορνόζης - Πρόεδρος της Capital Link- κάθε εταιρία που συμμετέχει μπορεί σε συνεργασία με την Capital Link να οργανώσει μεμονωμένα roadshows και να έχει one-to-one επαφές με θεσμικούς επενδυτές τόσο μέσα στα πλαίσια του συνεδρίου όσο και ξεχωριστά από αυτό.

    Κατά την διάρκεια του «Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Εταιριών Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης 2001», το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, θα προβληθεί ταυτόχρονα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και οι εταιρίες πού συμμετέχουν, των οποίων οι δραστηριότητες παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς θεσμικούς επενδυτές που ασχολούνται ειδικά με παρόμοιες εταιρίες.

    Από την Ελλάδα συμμετέχουν η Τράπεζα Επενδύσεων (θυγατρική της Εμπορικής Τραπέζης), όπου ο Αλέξανδρος Μπουζάλης, διευθύνων Σύμβουλος της Metrolife Securities (υπό συγχώνευση στην Τράπεζα Επενδύσεων) θα παρουσιάσει τις προοπτικές του Ελληνικού χρηματιστηρίου, η Δελτα Συμμετοχών που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Δημήτρη Δασκαλόπουλο και ο Ομιλος Lavipharm, που εκπροσωπείται από τον Zsolt Lavotha, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lavipharm Laboratories, Inc.

    Οι εταιρίες αυτές - με την ευκαιρία του συνεδρίου - έχουν οργανώσει και προσωπικές συναντήσεις με τους εκεί θεσμικούς επενδυτές, καθώς και παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων τους και εκτός του προγράμματος του συνεδρίου.

    Από κάθε χώρα συμμετέχει μία χρηματιστηριακή εταιρία και δύο εταιρίες. Από την Ιρλανδία συμμετέχουν NCB Stockbrokers, η Waterford Wedgewood και η IAWS Group. Από το Βέλγιο, η Bank Deeway, η Achermans & van Haaren, και η N.V. Bekaert. Από την Γαλλία, η Oddo Securities, η Ilog, και η Transociel. Από την Γερμανία, η Deutsche Bank Asset Management, το New Germany Fund, και η MideGene. Ο κύριος ομιλητής κατά την διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος είναι ο Γενικός Διευθυντής της Stoxx στην Αμερική. Η Stoxx, η οποία ασχολείται με την κατάρτιση των γνωστών διεθνών δεικτών, αποτελεί joint venture μεταξύ του Εuronext, Deutsche Bourse, του χρηματιστηρίου της Ελβετίας και του Dow Jones.

    [16] ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗΣ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering της Κορέας η καθέλκυση του πρώτου από τα δύο νέα πλοία των Γραμμών Στρίντζη, που θα δρομολογηθούν στις γραμμές των Κυκλάδων το καλοκαίρι του 2002.

    Το Blue Star Paros είναι ένα υπερσύγχρονο πλοίο, ταχύτητας 26 κόμβων, χωρητικότητας 1.500 επιβατών, διαθέτει 38 καμπίνες για επιβάτες (132 κλίνες) και έχει χώρο για 210 ΙΧ ή για 35 φορτηγά αυτοκίνητα και 104 ΙΧ. Το πλοίο θα διαθέτει άνετους κοινόχρηστους χώρους επιβατών και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προσφέρει ένα πολυτελές ταξίδι όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

    Το Blue Star Paros έρχεται να συμπληρώσει την ήδη πολύ επιτυχημένη πορεία του Blue Star Ithaki, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό, στις μεταφορές και ιδιαίτερα στους κατοίκους των νησιών μας. Το πλοίο θα δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιά Πάρου - Νάξου - Σαντορίνης τον Μάιο του 2002.

    Επίσης, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στα ίδια ναυπηγεία η ναυπήγηση και του δεύτερου πλοίου, του Blue Star Naxos, το οποίο θα είναι έτοιμο προς δρομολόγηση στις γραμμές των Κυκλάδων πριν από τη θερινή περίοδο του 2002.

    [17] ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ Ο ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Σόφια, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ επισήμανε ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα βασισθεί σε όσους δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών και απείχαν λόγω της δυσαρέσκειάς τους από τις κάλπες.

    Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του για την νίκη του στις εκλογές και για αυτό τον λόγο αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα κάνει σε περίπτωση ήττας του.

    Τόνισε δε ότι ένας μέρος του σώματος των εκλεκτόρων του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες θα πάρει μέρος στις εκλογές και θα ταχθεί στο πλευρό του.

    Ο κ. Στογιάνοφ χαρακτήρισε μεγάλη ατυχία για την Βουλγαρία την περίπτωση να μην ενταχθεί τον επόμενο χρόνο στο ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι η επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας θα εγγυηθεί την ολοκλήρωση όλων όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στην Βουλγαρία.

    O.Σ.

    [18] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Η πόλη της Πάτρας θα φιλοξενήσει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2001 το Διεθνές Συνέδριο Αερομεταφορών και Αεροδρομίων. Τα θέματα ασφαλείας πτήσεων και αεροδρομίων, η διεθνής οικονομική κρίση στις αερομεταφορές, οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά και άλλα ζητήματα επικαιρότητας θα αναπτυχθούν από 55 εισηγητές, ειδικούς σε θέματα αερομεταφορών.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό των αερομεταφορών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στις εξελίξεις στην εναέρια κυκλοφορία και στην προετοιμασία για τις ημέρες της Ολυμπιάδας, και στην εθνική πολιτική στις αερομεταφορές και τη συσχέτισή της με την τουριστική πολιτική.

    Η κατασκευή και η λειτουργία ιδιωτικών αεροδρομίων στην Ελλάδα, η βιωσιμότητα και η δυνατότητα αναπαραγωγής του "μοντέλου" των Σπάτων σε άλλα ελληνικά αεροδρόμια, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής νομοθεσίας για τις αερομεταφορές, είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που θα αναλυθούν.

    Επίσης, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων θα επικεντρώσουν ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση των οικονομικών πόρων και την πολιτική ανάπτυξης των περιφερειακών αεροδρομίων, στη χρηματοδότηση των έργων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, καθώς και στην επιδότηση των "άγονων" γραμμών.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και τελεί υπό την αιγίδα και οικονομική στήριξη του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Πολιτισμού, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του ΕΟΤ, του ΤΕΕ, της Ολυμπιακής Αεροπλοίας, της Axon Airlines, της Aegean Airlines και της Alpha Ασφαλιστικής.

    [19] LAMDA: "ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ" ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Στα 9,317 δισ. δρχ. ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Lamda Development για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 376% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

    Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 501 εκατ. δρχ. έναντι 1,228 δισ. δρχ. του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2000, γεγονός που οφείλεται στο ότι στα μεγέθη του 2000 περιλαμβάνονται έσοδα 922 εκατ. δρχ. από την πώληση του κατασκευαστικού κλάδου της εταιρίας. Τα μεγέθη όλων των θυγατρικών του ομίλου παρουσίασαν άνοδο σε σχέση με πέρυσι.

    [20] ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η συνέχεια των αγώνων του λαού για τη λευτεριά, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Κορυφαία στιγμή ιστορικής μνήμης και παρακαταθήκης», υπογραμμίζει στο μήνυμα της για την επέτειο του Πολυτεχνείου η νεολαία του ΔΗΚΚΙ.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι τα συνθήματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ, τώρα που «οι ΗΠΑ, με συνοδοιπόρους της τους Ευρωπαίους ηγέτες, προσπαθούν να μετατρέψουν τον πλανήτη σε προτεκτοράτο των πολυεθνικών, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας» και «η νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενου από τη ΝΔ, περιθωριοποιεί ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη νεολαία».

    «Η κάθε γενιά δημιουργεί τα δικά της Πολυτεχνεία, για εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ένα κόσμο στηριγμένο στην αλληλεγγύη και όχι στο νόμο της ζούγκλας», καταλήγει η νεολαία του ΔΗΚΚΙ.

    [21] ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Τη ρύθμιση των χρεών του κράτους προς το ΙΚΑ συνολικού ύψους 1,3 τρισ. δρχ. ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι η εξόφληση του 50% του χρέους θα γίνει σε 15 χρόνια με επιτόκιο 2% και ότι το υπόλοποιπο 50% θα καταβληθεί μέσω ομολόγων, δηλαδή θα τιτλοποιηθεί.

    Σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ του ΙΚΑ και του ελληνικού Δημοσίου και τόνισε ότι αυτή η ρύθμιση, μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο για την αντιμετώπιση αναλόγων προβλημάτων που αφορούν άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

    Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις, εγγυάται την καταβολή και την απόδοσή τους στους δικαιούχους.

    Ανακοίνωσε ότι την επόμενη περίοδο η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία ευθύνης για να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    "Νομίζω ότι αφού όλοι αναγνωρίζουμε πως είναι επιβεβλημένη η λύση ενός προβλήματος, θα συμμετάσχουμε σ' αυτές τις διαδικασίες συμβάλλοντας ώστε να εξευρεθεί η ορθότερη λύση", τόνισε.

    "Εμείς ως Κυβέρνηση, από τη δική μας πλευρά, θέλοντας και με αυτό τον τρόπο να τιμήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους, να τιμήσουμε τους θεσμούς, τον κοινωνικό διάλογο πέρα από τους φορείς του, θα παρουσιάσουμε τις απόψεις μας στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Ο στόχος μας δεν έχει χρονική αναφορά. Έχει αναφορά ουσίας", είπε.

    "Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μία λύση με συμφωνία, μία λύση η οποία είναι προς το συμφέρον των εργαζόμενων αυτής της γενιάς, αλλά και κάθε γενιάς που ακολουθεί και φιλοδοξεί να μπει στο χώρο της εργασίας. Για ένα σύστημα που είναι βιώσιμο, που είναι κοινωνικά δίκαιο, θα πρέπει να εργαστούμε όλοι από κοινού, υπογράμμισε.

    Αναφέρθηκε επίσης στην αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και εξέφρασε τη βεβαότητα ότι ο νέος νόμος ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή, θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προς τους πολίτες.

    Όσον αφορά το θέμα της σύνδεσης της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας, τόνισε ότι επιδιώκεται η δημιουργία νέων Κέντρων Παρακολούθησης της Απασχόλησης τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι έχει γίνει ήδη σημαντική πρόοδος.

    Ανέφερε ότι σήμερα λειτουργούν 49 ΚΠΑ, τα οποία καλύπτουν το 60% των εγκεκριμένων ανέργων, 11 νέα ΚΠΑ βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσής τους και ότι στόχος είναι να λειτουργήσουν 80 τέτοια Κέντρα Παρακολούθησης της Απασχόλησης μέχρι το 2004.

    Οσον αφορά την τήρηση των αρχών του εργατικού και του ασφαλιστικού δικαίου, είπε ότι, μεταξύ των άλλων επιτυγχάνεται με την εντατικοποίηση των ελέγχων από τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, αλλά και από τους επιθεωρητές του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα προσθέτοντας ότι την τελευταία περίοδο έχει αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών επιθεωρητών.

    Τέλος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική και αποτελεσματική την παρέμβαση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος, όπως είπε, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, με ένα πρόγραμμα συνολικής δαπάνης 13 δισεκατομμυρίων δραχμών, ανακαίνισε και αναβάθμισε 6.100 διαμερίσματα, χορήγησε δάνεια σε 3.000 δικαιούχους για την ανακαίνιση του εσωτερικού των διαμερισμάτων τους.

    [22] ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

    Στρασβούργο, 15 Νοεμβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Για ρατσιστική τακτική καταγγέλλουν τον νέο σοσιαλιστή δήμαρχο της Χειμάρρας οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Σταύρος Ξαρχάκος και Χρήστος Ζαχαράκις με ερώτηση τους στην Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι κατεδάφισε επιλεκτικά κτίσματα που ανήκουν σε Ελληνες κατοίκους της πόλης.

    Οι ευρωβουλευτές στην ερώτηση τους υπογραμμίζουν ότι τα σπίτια, οι ταβέρνες, τα καφενεία τα γραφεία ελληνικών οργανώσεων και το φροντιστήριο ελληνικών που θα αρχίσουν να κατεδαφίζονται στις 22 Νοεμβρίου έχουν δημευθεί παλαιότερα από το καθεστώς του Χότζα, αλλά αποδόθηκαν πρόσφατα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους μετα την κατάρρευση του, αφού αναγνωρίσθηκε η αυθαίρετη απόφαση της αφαίρεσης τους από τους Ελληνες μειονοτικούς στους οποίους και ανήκαν.

    Οι κ. Ζαχαράκις και Ξαρχάκος ρωτούν την Επιτροπή αν «συνάδει η ρατσιστική αυτή τακτική των αλβανικών αρχών εναντίον των Ελλήνων της Αλβανίας με τα κρατούντα στην ΕΕ» και ζητούν άμεσα μέτρα εκ μέρους της Ενωσης «ώστε να παγώσει αυτή η απόφαση και να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον των μελών της -αναγνωρισμένης διεθνώς αλλά και από την ίδια την Αλβανία- ελληνικής εθνικής μειονότητας».

    [23] ΑΓΩΓΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΤΑ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Αγωγή για αποζημίωση ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών κατά του βουλευτή Γιώργου Καρατζαφέρη, για συκοφαντική δυσφήμιση θα καταθέσει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, επειδή, όπως υποστηρίζει, ο πρώτος αποπειράθηκε να προσβάλει την προσωπική του τιμή και υπόληψη.

    Ο κ. Λαλιώτης χαρακτηρίζει ως "συκοφαντίες, μυθεύματα και ψεύδη" τις αναφορές του βουλευτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπρος" στην οποία κάνει λόγο για "βίλα στη Φιλοθέη" και για "ροκάνισμα 14 δισ. δραχμών από ένα αθλητικό κέντρο" από τον γραμματέα.

    "Οι φήμες για σπίτια, επιχειρήσεις και σκάνδαλα είναι πολιτικές και ηθικές αθλιότητες του κ. Καρατζαφέρη και διαφόρων πολιτικών αντιπάλων μου, που έχουν λόγους να φοβούνται από αυτά που καταγγέλλω και κατονομάζω με στοιχεία, σχετικά με τη διαφθορά, τις συναλλαγές και τις διαπλοκές διαφόρων στελεχών της Ν.Δ." επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λαλιώτης, ο οποίος καθιστά σαφές ότι η πολιτική, κοινωνική και προσωπική του διαδρομή ήταν, είναι και θα είναι διαφανής και ξεκάθαρη.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει, λέγοντας ότι δε διαθέτει και δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ, κανένα σπίτι ή οικόπεδο οπουδήποτε του καταλογίζεται και αναφέρει ότι τα τελευταία 17 χρόνια διαμένει στο ίδιο σπίτι, με ενοίκιο. Εξίσου, ξεκαθαρίζει ότι δε διαθέτει και δεν πρόκειται να αποκτήσει καμία επιχείρηση, αλλά ούτε να διαπράξει σκάνδαλο "γιατί έχω υιοθετήσει στη ζωή μου ριζικά διαφορετικές αξίες και αρχές από εκείνες που έχουν ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και οι διάφοροι ψιθυριστές της Ν.Δ."

    Τέλος, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο κ. Καρατζαφέρης, "με τη συνδρομή των πλούσιων υποβολέων του και των πολιτικών προστατών του, που ενδημούν και είναι κυρίαρχοι στο χώρο της ΝΔ θα πληρώσει το ακριβό τίμημα της συκοφαντίας του, όπως και ο Μ. Ψωμιάδης για παλαιότερες συκοφαντίες και αθλιότητες".

    [24] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

    Βουκουρέστι, 15 Νοεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου θα μεταβεί στο Βατικανό στις 17 με 18 Δεκεμβρίου προκειμένου να προσφέρει στον Πάπα Ιωάννη Παύλο το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο θα τοποθετηθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του ο πρόεδρος της Ρουμανίας θα έχει προσωπικές συνομιλίες με τον Πάπα.

    Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 20.25 μέτρων και βάρους έξι τόνων θα στολίσουν παιδιά από την Ρουμανία με παραδοσιακά στολίδια. Είναι η πρώτη φορά που η Ρουμανία προσφέρει Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 15 November 2001 - 19:14:04 UTC