Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ 4 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [02] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ο Γ.ΔΡΥΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
  • [05] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [07] Γ. ΚΥΡΑΣΤΑΣ: ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ
  • [08] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [09] ΟΟΣΑ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [10] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [11] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ.
  • [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [14] ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΛΙΤΕΞ
  • [15] ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [16] ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [18] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
  • [19] ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΖΗΤΑ Η ΝΔ
  • [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟ ΟΚΤΑΒΙΟ ΜΑΣΑΔΟ
  • [21] ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΒΟΣΝΙΟΣ ΚΡΟΑΤΗΣ
  • [22] Η ΧΑΓΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [23] ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 15 ΑΤΟΜΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

  • [01] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ 4 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 20 Νοεμβρίου 2001 (12:30 UTC+2)

    Ο τραγικός επίλογος του θρίλερ με την τύχη των τεσσάρων δημοσιογράφων που δέχθηκαν χθες την επίθεση ενόπλων στην εμπόλεμη ζώνη του Αφγανιστάν γράφηκε σήμερα με την ανακάλυψη των πτωμάτων και την αναγνώρισή τους από τους συναδέλφους τους.

    Οι τέσσερις δημοσιογράφοι, ο Αυστραλός εικονολήπτης του Reuters, Χάρι Μπάρτον, και ο φωτογράφος του ίδιου οργανισμού Αζιζουλάχ Χαϊντάρι, αφγανικής καταγωγής, όπως επίσης, οι δημοσιογράφοι Χούλιο Φουέντες της ισπανικής εφημερίδας El Mundo και Μαρία Γκράτσια Κούτουλι της ιταλικής Corriere della Sera, δέχθηκαν την επίθεση αγνώστων ενώ πήγαιναν προς την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

    Την οργή και συνάμα θλίψη της για τη χθεσινή δολοφονία των τεσσάρων δημοσιογράφων εκφράζει με ανακοίνωσή της η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters sans Frontieres RSF), η οποία επικαλούμενη πληροφορίες από την πόλη Τζαλαλαμπάντ υποστηρίζει ότι οι τέσσερις άτυχοι δημοσιογράφοι εξαναγκάστηκαν από έξι ενόπλους να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

    Την αποτρόπαια αυτή πράξη κατήγγειλε και η «Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων» (WAN), η οποία κάλεσε τη Βόρεια Συμμαχία να προσάγει στη δικαιοσύνη τους δράστες. «Η κάλυψη ενός πολέμου είναι πολύ επικίνδυνη αποστολή, όμως αυτοί οι φόνοι είναι πράξεις βάρβαρων εγκληματιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του διευθυντή της WAN.

    [02] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2001 (12:59 UTC+2)

    Η πορεία προς την πραγματική σύγκλιση, την ισχυρή κοινωνία και την πιο ισχυρή Ελλάδα παραμένει σταθερή, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και στις επιπτώσεις από την κρίση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας πως τα γεγονότα αυτά έδειξαν ότι το τέλος του "ψυχρού πολέμου" δεν σήμανε και το τέλος της Ιστορίας.

    Για τον προυπολογισμό που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή παρατήρησε ότι προβλέπει αυξημένες δημόσιες επενδύσεις που φτάνουν στα τρία τρισεκατομμύρια δραχμές και αναφέρθηκε στους στόχους για κοινωνική πολιτική και αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας ως το 2004.

    "Μέχρι το 2004 κρινόμαστε όλοι αυστηρά", είπε και κάλεσε τους υπουργούς, τους βουλευτές, τα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ να διαφυλάξουν τη νέα ενότητα που κατακτήθηκε στο 6ο συνέδριο του κόμματος. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές και κάτι τέτοιο δεν το θέλει η κοινωνία και το Κίνημα.

    Ιδιαίτερα για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ζήτησε από τους βουλευτές να ηγηθούν των πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν και τόνισε πως δεν είναι απλώς μια "σφυγμομέτρηση" ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά επηρεάζουν αποφασιστικά την οικοδόμηση της Ελλάδας που θέλει η κυβέρνηση.

    Μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των υπουργών, των περιφερειαρχών και των νομαρχών με τους κατά τόπους βουλευτές, για τα ζητήματα ανάπτυξης της περιφέρειας και ο ίδιος θα ξεκινήσει έναν κύκλο συναντήσεων με βουλευτές της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Την κατηγόρησε για λαικισμό, έλλειψη προγράμματος και αξιοπιστίας και είπε ότι είναι μια Δεξιά που μένει στο παρελθόν, που προτείνει το παρελθόν.

    Ολόλκληρη η ομιλία του κ. Σημίτη έχει ως εξής:"Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί την αρχή για μια ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην πορεία για την πραγμάτωση των στόχων του ελληνικού λαού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Στις 2 Μαΐου, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είχα πει πως εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., «έχουμε την ευθύνη να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας στην εποχή των διεθνών αλλαγών και των μεγάλων προκλήσεων».

    Κανείς τότε δεν μπορούσε να προβλέψει πως οι διεθνείς αλλαγές θα ήταν τόσο ραγδαίες και οι προκλήσεις θα γίνονταν τόσο σοβαρές.

    Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε αγωνία για την πορεία της ανθρωπότητας. Διαμόρφωσε ένα τοπίο αστάθειας και κατέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την σύγχρονη δημοκρατία και την «ανοιχτή κοινωνία». Η 11η Σεπτεμβρίου και τα γεγονότα που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν με τον χειρότερο τρόπο την άποψη πως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν έφερε το «Τέλος της Ιστορίας». Αντίθετα, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με την ενίσχυση της αλληλεξάρτησης κρατών και λαών, «επιτάχυνε» την Ιστορία διευρύνοντας τον «ορίζοντα των γεγονότων» πέρα από τα σύνορα του έθνους κράτους.

    Η διεθνής οικονομία πλήττεται από την κρίση. Υπό την επίδραση κλίματος αβεβαιότητας, τα σημάδια επιβράδυνσης εξελίχθηκαν σε χαρακτηριστικά ύφεσης στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και σε μικρότερο βαθμό στην ΕΕ. Η ανάκαμψη προβλέπεται να επέλθει προς το τέλος του 2002. Αλλά κανείς βέβαια δεν ξέρει τι επίπτωση θα έχουν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και άλλα απρόβλεπτα γεγονότα.

    Ο κόσμος συνειδητοποιεί την πραγματικότητα της αλληλεξάρτησης και την αναγκαιότητα της συνεννόησης και της συνεργασίας. Όλες οι χώρες συγχρονίζουμε τις ενέργειές μας ώστε να προστατευθεί η οικονομία μας, να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών απέναντι σε τρομοκρατικά χτυπήματα και να διασφαλιστεί η ισορροπία στο παγκόσμιο σύστημα.

    Στην Ευρώπη, η συσπείρωση 12 κρατών στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, αποδεικνύεται μια πρωτοπόρος πολιτική επιλογή.

    Αν δεν υπήρχε η ΟΝΕ και το Ευρώ, ο οικονομικός και κοινωνικός σχεδιασμός της Ευρώπης θα είχε δεχθεί βαρύτατο πλήγμα και οι εξελίξεις θα ήταν σήμερα δραματικά αρνητικές.

    Η Ελλάδα, ως ισότιμο μέλος της ΟΝΕ είναι σήμερα πιο ισχυρή και προχωρά στο αύριο πιο σταθερά από ποτέ. Η κυκλοφορία του Ευρώ σε φυσική μορφή εκφράζει τις σταθερές πολιτικές επιλογές του ελληνικού λαού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι οι πολιτικές επιλογές που μέσα σε ένα ασταθές κλίμα, επιτρέπουν την επίτευξη ενός διπλού στόχου:

    Να κατοχυρώσουμε τα κεκτημένα της κοινωνίας μας και να διασφαλίσουμε την συνέχεια στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής μας.

    Το Ευρώ σηματοδοτεί την απόσταση που η χώρα μας έχει διανύσει και τον στόχο της πραγματικής σύγκλισης που η κοινωνία μας προχωρά για να κατακτήσει.

    Είναι σημαντικό για μας να διαθέτουμε σήμερα χαμηλό πληθωρισμό και επιτόκια, προϋπολογισμό με θετικό πρόσημο, μειωμένο δημόσιο χρέος και ισχυρό νόμισμα.

    Είναι πολύτιμα όπλα σε μια συγκυρία που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στους οικονομικούς σχεδιασμούς μας προκειμένου να διατηρήσουμε σταθερή την πορεία προς την πραγματική σύγκλιση, προς την Ισχυρή Κοινωνία και την πιο Ισχυρή Ελλάδα.

    Και θα διατηρήσουμε αυτή την πορεία σταθερή.

    Αύριο θα κατατεθεί ο Προϋπολογισμός του 2002 στη Βουλή.

    Ο Προϋπολογισμός του 2002 έχει ως στόχους τη διασφάλιση της ταχύρυθμης ανάπτυξης, τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και την οικονομική σταθερότητα. Οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνονται με σημαντικούς ρυθμούς. Θα φτάσουν τα τρία τρισεκατομμύρια δραχμές. Οι δεσμεύσεις μας για κοινωνική πολιτική θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.

    Συγχρόνως, συνεχίζουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, και η Κοινωνική Προστασία, όπου τα ποσοστά αύξησης των δαπανών θα είναι και το 2002 υψηλότερα από το μέσο όρο των συνολικών δαπανών και σημαντικά υψηλότερα από τον πληθωρισμό.

    Αποφασίσαμε επίσης να προχωρήσουμε στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης. Με γνώμονα την αύξηση της απασχόλησης, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά και τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος εφαρμόζουμε άμεσα, μέσα στο 2002 πολλά φορολογικά μέτρα. Ανακοινώθηκαν ήδη. Θα επισημάνω, ότι μεταξύ άλλων με την κατάργηση των τελών χαρτοσήμου κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος.

    Τηρούμε το «Σύμφωνο για μια Ισχυρή Κοινωνία» που ανακοίνωσα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το «Σύμφωνο για μια Ισχυρή Κοινωνία» είναι ένα σχέδιο για την στρατηγική αξιοποίηση της ΟΝΕ. Oι πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της ΟΝΕ είναι ταυτόχρονα πολιτικές θωράκισης της Ελλάδας απέναντι στην διεθνή κρίση.

    Ψ Στα πλαίσια του «Συμφώνου για μια Ισχυρή Κοινωνία» προωθούμε τον κεντρικό στόχο της τετραετίας που είναι η οικονομική ανάπτυξη.

    Σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας, οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, οι νέες αποκρατικοποιήσεις, οι απελευθερώσεις αγορών, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την αύξηση των επενδύσεων στοχεύουν στην ενδυνάμωση της εθνικής ανταγωνιστικότητας, στην μείωση του δημοσίου χρέους, στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και κυρίως στην αποφασιστική προώθηση της απασχόλησης. Η απασχόληση -και συγκεκριμένα η δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας ως το 2004- είναι κύριος στόχος κάθε διαρθρωτικής αλλαγής και προσαρμογής, κύριος στόχος της οικονομικής μας πολιτικής.

    Το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και η προώθηση των Ολυμπιακών έργων συνθέτουν παράλληλα ένα ειδικό «πακέτο ενίσχυσης» της οικονομικής δραστηριότητας και προσφέρουν πρόσθετη ασφάλεια απέναντι σε φαινόμενα ύφεσης. Οι προσπάθειές μας κλιμακώνονται για την ταχεία και ορθή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των Ολυμπιακών έργων.

    Η οικονομική και αναπτυξιακή μας πολιτική αποτελεί εφαρμογή των τεσσάρων αρχών της στρατηγικής μας για την πραγματική και την κοινωνική σύγκλιση που περιέγραψα στην οικονομική ομιλία της Θεσσαλονίκης: Σταθερότητα, Ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, επιχειρηματικότητα και παραγωγικότητα.

    Δημιουργούμε έτσι, μια οικονομία που κερδίζει έδαφος απέναντι σε άλλες οικονομίες. Ας μη ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρυθμός ανάπτυξής μας θα είναι υπερδιπλάσιος του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ευνοεί την ανακατανομή εισοδήματος και υπηρετεί τον καθαρό στόχο του ελληνικού λαού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είναι η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το κόμμα που οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος και διαμόρφωσε το ελληνικό «κοινωνικό κεκτημένο».

    Έχουμε επίγνωση της απόστασης του ελληνικού από το ευρωπαϊκό «κοινωνικό κεκτημένο» κι εφαρμόζουμε ένα πολιτικό σχέδιο για να την καλύψουμε και να διευρύνουμε σημαντικά το «κοινωνικό μέρισμα» που αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη. Πολιτικός στόχος και κυρίαρχο όραμα για μας, είναι να χαρακτηρίσει την ελληνική κοινωνία, η σιγουριά και η συνοχή που δίνουν τα ευρωπαϊκά συστήματα πρόνοιας, υγείας, παιδείας, ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Πρέπει να αναφέρω, ότι ως το 2004, οι δαπάνες για κοινωνική προστασία, που το 2000 ανέρχονταν σε 10,1 τρις, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 40% περίπου.

    Με τις δαπάνες να αυξάνονται αισθητά ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώνουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος.

    Το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση» είναι δύο από τις πρωτοβουλίες που προωθούμε σταθερά δίπλα στα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους, στην πολιτική για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, στην σύνδεση των σχολείων με το Διαδίκτυο και στην πρόσθετη διδακτική στήριξη μια δράση που αφορά σχεδόν κάθε εργαζόμενη οικογένεια και συναντά ήδη αξιοσημείωτη επιτυχία.

    Προστίθεται σε αυτά η οικοδόμηση μιας νέας σχέσης κράτουςπολίτη με τον θεσμικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και η διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου εμπιστοσύνης, ασφάλειας και αλληλεγγύης με την λύση του ασφαλιστικού προβλήματος σε συμμαχία και με την συμβολή των δυνάμεων της εργασίας: ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εργαζόμενοι μαζί, διασφαλίζουμε το μέλλον.

    Η οικονομική ανάπτυξη και το νέο κοινωνικό κράτος δίνουν το μέτρο της κοινωνικής μας ανάπτυξης και ενδυναμώνουν την διεθνή μας θέση, το κύρος που διαθέτουμε μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Η πολιτική μας για την Ισχυρή Ελλάδα καθιστά τη χώρα μας πόλο σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και οριοθετεί τις σχέσεις μας με την Τουρκία στα πλαίσια των δεσμευτικών αρχών του Ελσίνκι.

    Με την πολιτική μας αυτή κατακτούμε παράλληλα έναν όλο και πιο ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Η πιο Ισχυρή Ελλάδα του 2003 θα έχει την δυνατότητα μέσα από την προεδρία της Ένωσης να επηρεάσει εξελίξεις για την έκβαση θεμάτων όπως η διεύρυνση. Το θέμα αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα λόγω της Κύπρου. Παράλληλα, κυρίαρχο θέμα είναι η «κοινωνική Ευρώπη» για την οποία η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες αγωνιζόμαστε με συνέπεια και σταθερότητα. Για να πετύχουμε μια Ευρώπη ταυτισμένη με τις αρχές και τις αξίες, τα οράματα και τα ιδανικά των λαών της.

    Για την πρόοδο της Ελλάδας και την επίτευξη των στόχων του ελληνικού λαού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η συμβολή σας είναι καθοριστική. Ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ως αφετηρία μια νέα δραστηριοποίηση μέσα στη Βουλή και ταυτόχρονα, εκτείνεται εκτός Βουλής, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

    Καταρχήν, δίνω ιδιαίτερη σημασία στην δράση σας στις περιφέρειες, όπως και στην μεταξύ μας επικοινωνία και συνεργασία.

    Θέλω να συνδέσω αυτά τα δύο και να εγκαινιάσω έναν νέο κύκλο επαφών μαζί σας. Σε αυτό τον κύκλο επαφών η κάθε συνάντηση θα είναι με βουλευτές από την ίδια περιφέρεια.

    Η κατάσταση στις περιοχές σας, τα προβλήματα και οι λύσεις τους, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές που ανοίγονται και που πρέπει να αξιοποιήσουμε, θα είναι το κύριο θέμα της συνεργασίας μας κάθε φορά. Να συνεργαστούμε για την πολιτική ανάδειξη του Γ΄ Κ.Π.Σ., που είναι το κύριο αναπτυξιακό μας εργαλείο.

    Για να πετύχουμε στους στόχους μας πρέπει να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο σε συγχρονισμό με τα υπουργεία, την κυβέρνηση, το κόμμα και τους Τομείς, τους δήμους και τις νομαρχίες και ασφαλώς με τις Τοπικές και Νομαρχιακές Επιτροπές του Κινήματος.

    Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος στα βήματα που πρέπει να κάνουμε.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών θέλω να ηγηθείτε στις πρωτοβουλίες του κόμματος στις εκλογικές σας περιφέρειες.

    Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν είναι απλώς μια «σφυγμομέτρηση» ανάμεσα σε δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι οι εκλογές που επηρεάζουν αποφασιστικά την οικοδόμηση της Ελλάδας που θέλουμε. Γι' αυτό, πρέπει να επιλέξουμε νέα πρόσωπα ικανά να συσπειρώσουν τις προοδευτικές δυνάμεις σε κάθε τοπική κοινωνία και να υλοποιήσουν το όραμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ανάπτυξη των πόλεων και της υπαίθρου.

    Η τετραετία 2002-2006 συμπίπτει με την υλοποίηση των διατάξεων του νέου συντάγματος για την οικονομικά αυτοτελή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα Ισχυρό ΠΑ.ΣΟ.Κ. στους δήμους και στις νομαρχίες είναι η δύναμη που διαμορφώνει έναν νέο χάρτη περιφερειακής ανάπτυξης και οδηγεί στην ενεργή προώθηση της σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Δεν είναι όμως μόνο το νέο σύνταγμα που αλλάζει τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η τετραετία 2002-2006 συμπίπτει ακόμα με την πιο δημιουργική περίοδο του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα κριθεί το στοίχημα της πλήρους αξιοποίησης από κάθε Περιφέρεια του μεγαλύτερου αναπτυξιακού προγράμματος στην ιστορία της χώρας.

    Ο εκσυγχρονισμός της υπαίθρου και η ισόρροπη ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια κρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις εκλογές του 2002.

    Κρίνεται ακόμα από την στάση των τοπικών βουλευτών. Πρέπει να πρωτοστατήσετε στις προσπάθειες, στις προτάσεις, στα σχέδια ανάπτυξης.

    Οι Βουλευτές κάθε περιφέρειας πρέπει να συνεργάζονται με τους Νομάρχες και τους Περιφερειάρχες για την σωστή χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής, για την διαμόρφωση και προώθηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων διανομαρχιακού χαρακτήρα. Απαιτείται οι Περιφερειάρχες και οι Νομάρχες να συσκέπτονται με τους βουλευτές του νομού και να διαμορφώνουν πολιτική σε συνεργασία μαζί τους.

    Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες των υπουργείων σε επίπεδο περιφέρειας και νομαρχίας κρίνω απαραίτητο για λόγους αποτελεσματικότητας να ενσωματώνουν την γνώμη, την κρίση και τις προτάσεις σας.

    Θεωρώ καθοριστική την συμβολή σας για ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. «ανοιχτό στην κοινωνία». Πρέπει όλοι να βρεθείτε στην πρώτη γραμμή της ανασυγκρότησης.

    Στα πλαίσια της ανασυγκρότησης έχουν αποφασιστεί αλλαγές στην οργανωτική διάρθρωση του Κινήματος. Η σχέση Κόμματος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενισχύεται με τη μόνιμη συνεργασία ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και τον υπουργό Επικρατείας. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα συμμετέχει στην Εκτελεστική Γραμματεία. Και όλοι σας συμμετέχετε στους Τομείς Δράσης. Η συμμετοχή σε πολλές περιπτώσεις ήταν ως σήμερα τυπική αυτό όμως μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

    Οι νέοι Τομείς Δράσης και Πολιτικής σε συνεργασία με την Εκτελεστική Γραμματεία και τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής θα προωθήσουν σε όλη την Ελλάδα την κινητοποίηση των στελεχών, την δραστηριοποίηση των οργανώσεων και τον διάλογο ανάμεσα στο Κίνημα και τις συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας.

    Πρέπει να πρωτοστατήσετε σε αυτή την προσπάθεια με στόχο την βελτίωση, την ενίσχυση, την υλοποίηση και την διάδοση της πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το τοπικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να δίνει ισχυρό στίγμα Κοινωνικής Παρέμβασης και να δείχνει το δρόμο για το αύριο κάθε περιοχής μέσα στο αύριο της χώρας.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αναλάβει την Πολιτική Πρωτοβουλία για την πραγματική σύγκλιση σε όλους τους τομείς. Μια πλατειά συναίνεση έχει διαμορφωθεί στον ελληνικό λαό για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού επιπέδου στην παιδεία και στην υγεία, στην απασχόληση και στην παραγωγικότητα, στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, στην επιχειρηματικότητα, στις υποδομές και στο βιοτικό επίπεδο.

    Για να κατακτήσει η Ελλάδα αυτό το στόχο, η συναίνεση και η θέληση πρέπει να συνοδεύονται από την κινητοποίηση και την συστράτευση της προοδευτικής πλειοψηφίας του λαού. Κι αυτό είναι έργο που πρέπει να προωθήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Με την ανασυγκρότηση και τον διάλογο με τις συλλογικές εκφράσεις όλων των κοινωνικών δυνάμεων προωθούμε την ενεργό συσπείρωση της προοδευτικής πλειοψηφίας στην Πολιτική Πρωτοβουλία του Κινήματος. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κοινωνία μαζί οικοδομούμε το μέλλον, κατακτούμε τους στόχους της χώρας.

    Την πολιτική πρωτοβουλία για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση πρέπει ακόμα να την ενισχύσουμε και να την θωρακίσουμε με τη δράση μας μέσα στη Βουλή. Η πολιτική πρωτοβουλία του ελληνικού λαού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την εδραίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής, για την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, για μια Ισχυρή Κοινωνία μέσα στην Ευρώπη, γίνεται προσπάθεια να υπονομευθεί στην πράξη από μια Αντιπολίτευση χωρίς πολιτική πρόταση, από μια Δεξιά που μένει στο παρελθόν και προτείνει το παρελθόν.

    Ψ Γιατί, τι άλλο από παρελθόν είναι η «φιλελεύθερη επιλογή» της περιόδου 1990-1993 που υποστηρίζει τώρα δημόσια η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;

    Δέκα χρόνια μετά, έχουν την ίδια νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Τα ίδια πρόσωπα αποφασίζουν στην Νέα Δημοκρατία και την ίδια πολιτική δηλώνουν δημόσια ότι θέλουν να επιβάλλουν. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει θέσεις, δεν έχει πρόγραμμα και δεν έχει αξιοπιστία.

    Ψ Είναι το κόμμα που απέσυρε τον Μάιο από την δημοσιότητα το «Οικονομικό και Κοινωνικό του Πρόγραμμα» που διαμορφώθηκε με οδηγό τις δημόσια εκφρασμένες, σε διεθνές συνέδριο, θέσεις της ηγεσίας για τα πλεονεκτήματα της περιόδου 1951-1981.

    Ψ Είναι το κόμμα που απέσυρε πρόσφατα από το Διαδύκτιο κάθε επίσημη δήλωση ότι δεν έχει σχέση με υπεράκτιες εταιρίες.

    Πρέπει να δίνουμε καθαρές απαντήσεις στον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα, στον καιροσκοπισμό και την προχειρότητα, στην παρωχημένη πολιτική και στα τεχνάσματα της Νέας Δημοκρατίας.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Βουλή πρέπει να είναι πάντοτε ισχυρό και αποτελεσματικό απέναντι στις μεθοδεύσεις της Αντιπολίτευσης. Και ασφαλώς, η παρουσία στη Βουλή είναι απαραίτητη για την ταχύτερη υλοποίηση των αλλαγών και των στόχων μας.

    Ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής συνδράμει στη νομοθετική και πολιτική αναβάθμιση του Βουλευτή. Να αξιοποιήσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο και να ενισχύσουμε το κύρος του Κοινοβουλίου με την συστηματική συμμετοχή στα κοινοβουλευτικά δρώμενα. Το κοινοβουλευτικό έργο του βουλευτή, η ενεργός συμμετοχή του στις δραστηριότητες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνιστά βασικό σημείο κρίσης και αξιολόγησης του βουλευτή. Δυνατότητες υπάρχουν. Ευκαιρίες εμφανίζονται. Ας τις αξιοποιήσουμε.

    Για την προάσπιση και ενίσχυση του κύρους του Κοινοβουλίου, θα ήθελα ακόμα να προσθέσω πως, όπως έγινε στις εκλογές του 2000, έτσι και στις εκλογές του 2004 δεν θα τεθούν υποψήφιοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσοι υπηρετούν σε ανώτατες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

    Η κοινοβουλευτική δράση δεν περιορίζεται στις ψηφοφορίες και στην αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα. Ενεργός και αποτελεσματικός Βουλευτής είναι ο ενημερωμένος Βουλευτής.

    Θέματα όπως η πορεία οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η διαφάνεια της πολιτικής και των πολιτικών, η απασχόληση, το ασφαλιστικό, η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι θέματα που οφείλουμε να μελετήσουμε πιο συστηματικά και να τα αντιμετωπίσουμε με σχέδιο, τόλμη και φαντασία.

    Η οργάνωση ειδικών ημερίδων με συγκεκριμένη ατζέντα, και εισηγητές κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, στελέχη του κόμματος και επιστήμονες πρέπει να βρουν θέση στον προγραμματισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Πρέπει ακόμα να υπάρχει σταθερή συμμετοχή και αποτελεσματική συμβολή στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας.

    Στη λειτουργία και στη συχνότητα σύγκλησης των ΚΤΕ παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σημαντική πρόοδος. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια βελτιώνοντας την προετοιμασία κάθε συζήτησης. Οι υπουργοί πρέπει να παραδίδουν έγκαιρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τα σχέδια νόμου. Να λαμβάνουν υπόψη τους τις παρατηρήσεις των ΚΤΕ, που σωστό είναι να εξετάζει τα προς κατάθεση νομοσχέδια σε διευρυμένη σύνθεση. Να συνεργάζονται σταθερά με τους ΚΤΕ στη σύνταξη των σχεδίων νόμων, στις τροπολογίες σημαντικού περιεχομένου, στην ενημέρωση της πορείας του Κυβερνητικού έργου στον τομέα τους.

    Οι ΚΤΕ δεν αποτελούν μία κατ' ανάγκη διαδικασία αλλά ουσιαστικό πολιτικό χώρο σύνθεσης των απόψεων, χώρο που ενοποιούνται οι διάφορες προσεγγίσεις και χαράζεται η κοινοβουλευτική μας τακτική.

    Τα υπουργικά γραφεία είναι και πρέπει να είναι ανοικτά για τον Βουλευτή. Η επικοινωνία και η συνεργασία βουλευτών και υπουργών ενισχύει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα κι έξω από το Κοινοβούλιο και είναι επιλογή αποτελεσματικότητας και νίκης. Όλοι να συμβάλλουν ώστε αυτό να γίνει συνείδηση και να καθιερωθεί.

    Τέλος θέλω να τονίσω, ότι η ενίσχυση της υποστήριξης της κοινοβουλευτικής και δημόσιας παρουσίας του βουλευτή είναι κρίσιμη για την επαρκή και ουσιαστική του απόδοση. Για την απερίσπαστη δράση του. Για την αυτονομία του. Γνωρίζω τα προβλήματα. Τα εξετάζω και θα τ' αντιμετωπίσουμε.

    Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Οι μάχες της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, μέσα κι έξω από τη Βουλή, θεμελιώνουν την πολιτική μας ηγεμονία. Διασφαλίζουν τα συμφέροντα του λαού, τα συμφέροντα της πατρίδας. Να δώσουμε τις μάχες αυτές πιο ενεργά, πιο οργανωμένα, πιο αποτελεσματικά. Η χώρα πρέπει να εδραιωθεί οριστικά ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

    Όπως έχω αναφέρει και άλλη φορά, το «Σύμφωνο για μια Ισχυρή Κοινωνία» έχει πρώτο σταθμό την Ελλάδα του 2004. Μέχρι τότε όλοι κρινόμαστε αυστηρά. Οι υπουργοί κρίνονται. Οι βουλευτές κρίνονται. Όλοι πρέπει να εγγυηθούμε με την συμπεριφορά μας την ασφαλή πορεία για την Ισχυρή Κοινωνία και την πιο Ισχυρή Ελλάδα.

    Στο συνέδριό μας, κατακτήσαμε μία νέα ενότητα. Να την προασπίσουμε με τις πρωτοβουλίες μας. Δεν χωρούν προσωπικές στρατηγικές σήμερα. Δεν τις συγχωρεί ο λαός και το Κίνημα. Η ενότητα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας του καθένα, της επιτυχίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της επιτυχίας της Ελλάδας να προχωρήσει αποφασιστικά στο μέλλον.

    Με την ενότητα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, βαθαίνει, ανανεώνει την ευρύτερη ενότητα του ελληνικού λαού

    - Προωθεί την Ισχυρή Κοινωνία και την Ισχυρή Οικονομία.

    - Την εθνική θωράκιση και την εδραίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής.

    - Τη Νίκη στον αγώνα για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση.

    Ενότητα, γιατί αυτή η Νίκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν την διακυβεύουμε, πρέπει να έρθει, πρέπει να την κατακτήσουμε".

    [03] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ο Γ.ΔΡΥΣ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2001 (10:08 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ.Δρυς θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Ιταλίας προκειμένου οι τρεις χώρες να κρατήσουν μια κοινή θέση όσον αφορά το θέμα του καπνού.

    Η ηγεσία του υπουργείου εκφράζει τη συμπαράσταση της στους καπνοπαραγωγούς που ζητούν τη διατήρηση των κοινοτικών επιδοτήσεων, ενώ σε ότι αφορά το βαμβάκι επισημαίνει πως δεν μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το θέμα που προέκυψε με τους αγρότες θα συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου, έχει το βράδυ της Τρίτης, η πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, ώστε να συζητήσουν θέματα που αφορούν τα Ολυμπιακά έργα.

    Παράλληλα, το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές, διέψευσε, ότι υπάρχουν τριβές σχετικά με την παρουσία του στην συνέντευξη που παραχωρεί το Αθήνα 2004, με την ολοκλήρωση της επίσκεψης των αξιωματούχων της ΔΟΕ.

    «Έτσι όπως διαμορφώνεται το μοντέλο ενημέρωσης της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ αποκλείονται τριβές και παρεξηγήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που ο κ. Όσβαλντ θα συναντά τελευταίον τον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει κανένας λόγος σιωπηρής παρουσίας κυβερνητικού στελέχους στη συνέντευξη».

    Ωστόσο, για πολλοστή φορά ο κ. Βενιζέλος διέψευσε τα περί παραίτησης της κυρίας Αγγελοπούλου, λέγοντας πως «είναι η τελευταία που θα εγκατέλειπε μια τέτοια θέση μάχης».

    [05] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 20 Νοεμβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανασυγκρότησης χώρας από την εποχή του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου επιχειρούν να οργανώσουν για το Αφγανιστάν εκπρόσωποι χωρών και διεθνών οργανισμών που συναντώνται στην Ουάσινγκτον.

    Στις συνομιλίες, στις οποίες προεδρεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, συμμετέχουν 12 χώρες αλλά και οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης.

    Ο Μαρκ Μάλοχ Μπράουν, πρόεδρος της αναπτυξιακής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών, θα ηγηθεί των προσπαθειών για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν.

    Ο εκπρόσωπος του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών, Κόεν Φερβέκε δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει ταχύτατα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι ήδη έχει εγκριθεί πρόγραμμα βοήθειας 300 εκατομμυρίων ευρώ.

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 20 Νοεμβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα επέτρεπε στον ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ ή σε ξένους μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Καϊντα να φύγουν από το έδαφος του Αφγανιστάν.

    "Θα αφήναμε το μουλά Ομάρ να εγκαταλείψει την Κανταχάρ εν γνώσει μας; Η απάντηση είναι όχι. Η ιδέα να διαφύγουν οι ξένοι μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν και να συνεχίσουν τη δράση τους από κάπου αλλού, δεν είναι ευχάριστη".

    "Ελπίζω ότι είτε θα αιχμαλωτιστούν είτε θα σκοτωθούν", είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

    Ο στρατηγός Ρασίντ Ντοστούμ, από τους ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας, δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία με τους Ταλιμπάν που βρίσκονται υπό πολιορκία στην Κουντούζ για την παράδοση της πόλης.

    Σε επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών θα συζητηθούν λεπτομέρειες της παράδοσης και κυρίως η τύχη των μη Αφγανών μαχητών που υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν και οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν.

    Τα αμερικανικά αεροσκάφη, εν τω μεταξύ, πραγματοποίησαν και άλλους βομβαρδισμούς στα δύο εναπομείναντα καταφύγια των Ταλιμπάν - τις πόλεις Κουντούζ και Κανταχάρ.

    Οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας που πολιορκούν την Κουντούζ προσέφεραν αμνηστία στους Αφγανούς μαχητές των Ταλιμπάν, αλλά όχι στους ξένους στρατιώτες που συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν.

    [07] Γ. ΚΥΡΑΣΤΑΣ: ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Ραντεβού αύριο... Στις 21.45 (MEGA) όπου ο ΠΑΟ ρίχνεται στη μάχη του δεύτερου γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο. Ο Γιάννης Κυράστας το μόνο αποτέλεσμα που σκέφτεται είναι η νίκη. Τι άλλο, αφού περιθώρια για στραβοπατήματα δεν υπάρχουν.

    "Πρέπει να αγωνιστούμε με τη νοοτροπία του πρώτου γύρου. Αν παίξουμε πειθαρχημένα μπορούμε να κερδίσουμε", τονίζει ο τεχνικός των "πρασίνων" και συνεχίζει "Εχουμε το πλεονέκτημα της έδρας. Και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Είναι ένας όμιλος που μπορούμε να τα περιμένουμε όλα. Φαβορί του ομίλου είναι η Ρεάλ. Το σίγουρο είναι ότι θα δώσουμε σκληρή μάχη με την Πόρτο και την Σπάρτα. Θα γίνουν έξι αμφίρροπα παιχνίδια, έξι ντέρμπι. Όπως κερδίσει στο πρώτο παιχνίδι αποκτάει άλλη ψυχολογία".

    Ο Γιάννης Κυράστας φάνηκε ότι γνωρίζει την Πόρτο. "Είναι πολύ δυνατή ομάδα και πολύ δεμένη. Εχει καλό κέντρο και επίθεση".

    Οσο για τους παίκτες που θα χρησιμοποιήσει στο αυριανό παιχνίδι ο Γιάννης Κυράστας επισήμανε: "Ο Γκόραν Βλάοβιτς είναι απολύτως καλά. Εχω καταλήξει στους επτά. Λόγω του καιρού θα αποφασίσω τους υπόλοιπους τέσσερις την ίδια ημέρα . Αυτοί που θα ξεκινήσουν σίγουρα είναι οι: Νικοπολίδης, Φύσσας, Χένρισκεν, Σόουζα, Καραγκούνης, Μπασινάς, Κωνσταντίνου και πιθανότατη λύση μπροστά είναι ο Ολιζαντέμπε".

    [08] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 20 Νοεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Απώλειες κατέγραψαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου που διευρύνθηκαν μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street.

    Οι ρευστοποιήσεις εμφανίστηκαν αρχικά στα χαρτιά του τραπεζικού κλάδου, εξαιτίας των αρνητικών αποτελεσμάτων που δημοσιοποίησε η Credit Suisse, στη συνέχεια όμως, τη σκυτάλη πήραν οι μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας.

    Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.312,1 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,49%. Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, κατέγραψε απώλειες 1,44% και έκλεισε στις 4.593,52 μονάδες. Στις 18:55 ώρα Ελλάδος ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη βρισκόταν στις 5.092,72 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,77%.

    [09] ΟΟΣΑ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Παρίσι, 20 Νοεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από την ένταξη της χώρας στην ζώνη του ευρώ, το Γ' ΚΠΣ και τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 «βλέπει» ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας που έδωσε στην δημοσιότητα την Τρίτη.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 4% φέτος αλλά και κατά το 2002. Για το 2003 προβλέπεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ανέλθουν στο 4,3%.

    Οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι, κατά το 2001, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία κατέγραψαν μικρή επιβράδυνση εξαιτίας της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας και των πιο αδύναμων εξαγωγών.

    Ωστόσο, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να τρέχει με αρκετά υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις οικονομίες των υπολοίπων χωρών της ζώνης του ευρώ.

    Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, η ένταξη της χώρας στην ζώνη του ευρώ προσδίδει έντονη δυναμική στην οικονομία και ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ελληνική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σημαντικά και οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των τιμών των καυσίμων.

    Για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ συστήνουν πιο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους και εκτιμούν οτι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για περιορισμό των κρατικών δαπανών. Παράλληλα συστήνουν την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό.

    [10] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 20 Νοεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα διόρισε σήμερα τον νέο υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο Βιτάλι Γκαϊντούκ είναι ο νέος υπουργός ο οποίος είχε την ίδια θέση από τον Ιανουάριο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2001.

    Ο προκάτοχός του Στάνισλαβ Στακέφσκι είχε δεχθεί έντονη κριτική από τον Κούτσμα για τον ρόλο του στον τομέα των ανθρακωρυχείων.

    Ο.Σ.

    [11] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Στα αγροτικά ζητήματα και στην κατάθεση πρότασης της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΚΑ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη δευτερολογία του κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    "Η Νέα Δημοκρατία δεν εξέτασε, όπως θα έπρεπε, τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της και αυτών των ενεργειών της στην πορεία της οικονομίας και του χρηματιστηρίου. Διότι, κατά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην άσκηση της αντιπολιτευτικής τακτικής του προέχει δυστυχώς η πολιτική σκοπιμότητα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Είπε ακόμη ότι η Ν.Δ.δεν εξέτασε την ουσία, κάτι που είναι άκρως σημαντικό και ότι αν εξέταζε την ουσία, θα διαπίστωνε το ατεκμηρίωτο της όλης υπόθεσης.

    "Είναι φανερό ότι αυτή η ενέργειά της δεν είναι τίποτε άλλο από έναν αντιπερισπασμό. Και μάλιστα επιλέγει μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η οικονομία πάει καλά και αυτό το γνωρίζει ο καθένας- τα φορολογικά μέτρα έγιναν αποδεκτά, ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί. Επειδή λοιπόν η Νέα Δημοκρατία στερείται επιχειρημάτων, θέσεων, προγράμματος, επιλέγει ως συστατικό στοιχείο της αντιπολιτευτικής τακτικής και πρακτικής της τη μέθοδο της σκανδαλολογίας. Πρόκειται για έναν επιπόλαιο αντιπερισπασμό, του οποίου ο κεντρικός πυρήνας είναι η σκανδαλολογία", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στα αγροτικά θέματα επεσήμανε ότι υπάρχουν δυο κύκλοι προβλημάτων, ο πρώτος που αφορά, την πρόοδο, το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και ο δεύτερος τα προϊόντα, τα συγκυριακά θέματα.

    "Για το πρώτο θέμα χρειάζεται μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση στο πλαίσιο μιας πολιτικής υπαίθρου και όχι απλά μιας αγροτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ξεπεραστούν νοοτροπίες όπως αυτή της επιδότησης", είπε.

    Τόνισε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του αγρότη, ο οποίος αισθάνεται ανασφαλής χωρίς την επιδότηση και είναι χρέος της κυβέρνησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να εκλείψει αυτή η ανασφάλεια. Υπογράμμισε ότι το θέμα του καπνού θα αντιμετωπισθεί και για το βαμβάκι επανέλαβε ότι οι τιμές που θα προκύψουν θα είναι καλύτερες απ' αυτές που υπολογίζονται με τους ελέγχους που διενεργούνται.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που εκπροσωπεί τους Ελληνες αγρότες, που τους συμπαρίσταται στον αγώνα τους και ότι η επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι μείζονος σημασίας. Πρόσθεσε ότι είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Γεωργίας, ώστε η προσφάτως συσταθείσα διυπουργική επιτροπή υπαίθρου να συνέλθει με ουσιαστικό αντικείμενο, με αντικείμενο την επίλυση κυρίως προβλημάτων πρακτικής φύσεως και όχι να αναλίσκεται με θέματα διαδικαστικής φύσεως.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές βουλευτών για την πολυνομία, τόνισε ότι το ίδιο το νομικό μας σύστημα προκαλεί αυτή την πολυνομία. Τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης νόμων-πλαισίων σημειώνοντας ότι η ρύθμιση των λεπτομερειών πρέπει να γίνεται με διατάγματα και αποφάσεις.

    Ο κ. Σημίτης απαντώντας σε αναφορά βουλευτή περί ξεχασμένων εθνικών θεμάτων, είπε ότι διαφωνεί ριζικά με την άποψη ότι η κυβέρνηση ή το κόμμα διστάζουν να αναφερθούν στον πατριωτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ.

    "Κάθε άλλο μάλιστα", τόνισε και πρόσθεσε: "Πατριωτικό σήμερα είναι ό,τι καθιστά την Ελλάδα ισχυρή, ό,τι της προσδίδει περισσότερο κύρος, ό,τι της παρέχει μεγαλύτερη δύναμη, μεγαλύτερες δυνατότητες, περισσότερες ευκαιρίες".

    "Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική, αλλά και την εξωτερική πολιτική που ασκήσαμε και ασκούμε, έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή και η θέση της στο διεθνές περιβάλλον συνεχώς να ενισχύεται και να αναβαθμίζεται", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σημίτης αποδέχθηκε την πρόταση του Παρασκευά Αυγερινού για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μια φορά το μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι εκεί θα συζητούνται συγκεκριμένα θέματα.

    [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Η πρόσληψη του Κώστα Πετρόπουλου στο Μαρούσι ουσιαστικά έκλεισε την πιθανότητα μεταπήδησης του Λευτέρη Σούμποτιτς στην αθηναϊκή ομάδα. Ασχετα αν η πρόταση που του είχε γίνει μία μέρα νωρίτερα ήταν άκρως δελεαστική και ο "Πίξι" το είχε σκεφτεί σοβαρά.

    Ετσι ο κ. Σούμποτιτς θα προσπαθήσει να... γιατρέψει τα κακώς κείμενα στον ΠΑΟΚ μέσα στις επόμενες ημέρες. Ευτυχώς που είναι και η μίνι διακοπή και θα ηρεμήσουν όλοι... Η διοίκηση του ΠΑΟΚ σε αυτή τη φάση είναι φανερά απογοητευμένη από τις εμφανίσεις της ομάδας. Και στο εξής δεν είναι διατεθειμένη να κάνει όλα τα χατίρια των παικτών και του προπονητή της. Πρώτος και καλύτερος που είδε... πόρτα ήταν ο κ. Σούμποτιτς που εισέπραξε το "όχι" του κ. Οικονονίδη στο αίτημά του ο ΠΑΟΚ να ενισχυθεί με έναν ξένο παίκτη στη θέση του Νταν Κάλαχαν.

    Φυσικά κανείς δε θέλει να σκέφτεται για τη συνέχεια. Λίγες μέρες ηρεμίας και ένα καλό αποτέλεσμα στην επόμενη αγωνιστική του πρωταθλήματος είναι το γιατρικό ποπυ χρειάζεται ο Δικέφαλος. Όμως σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ συνεχίσει να κάνει "χαμηλές πτήσεις", τότε ο πρώτος που θα πληρώσει τη νύφη θα είναι ο Λευτέρης Σούμποτιτς...

    Κ.Π.

    [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Βουκουρέστι, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Η Ρουμανία έχει υπογράψει συμφωνία για την πώληση όπλων στο Πακιστάν δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της στρατιωτικής βιομηχανίας στο πρακτορείο ειδήσεων Mediafax μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η συμφωνία για την πώληση όπλων υπογράφτηκε την Δευτέρα και αποτελεί την τελευταία σε μια σειρά ανάλογων συμφωνιών που υπογράφτηκαν τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ρουμανία δήλωσε ο στρατηγός Ντεκεμπάλ Ιλίνα.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι το Πακιστάν αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αγορά στην οποία επιθυμεί να εισχωρήσει η Ρουμανία ώστε οι ρουμανικές βιομηχανίες όπλων να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα.

    Ο.Σ.

    [14] ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΛΙΤΕΞ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    H εύκολη αναμέτρηση της ΑΕΚ κόντρα στην Λίτεξ Λόβετς για το πλαίσιο του γ` γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ δεν προβληματίζει τον προπονητή της Ενωσης, Φερνάντο Σάντος. Ειδικά τώρα που επέστρεψαν στις προπονήσεις ο Βασίλης Τσάρτας και ο Κάρλος Γκαμάρα, η αποστολή της ελληνικής ομάδας θα είναι ευκολότερη το βράδυ της Πέμπτης στο "Νίκος Γκούμας".

    Ο τεχνικός της ΑΕΚ λίγο μετά την αυριανή προπόνηση θα βγάλει την αποστολή. Αμφίβολος μόνο είναι ο Νίκος Κωστένογλου, ενώ το παρών κανονικά θα δώσουν οι Ατματσίδης και Καψής που μετά την επιβολή των προστίμων ξαναμπήκαν κανονικά στο ρυθμό των προπονήσεων.

    Από την άλλη αρκετά μεγάλη ζήτηση έχουν τα εισιτήρια του αγώνα, αφού οι φίλαθλοι της Ενωσης θέλουν να απολαύσουν την ομάδα τους να παίρνει άνετα και από τον πρώτο αγώνα το προβάδισμα για την πρόκριση. Ετσι άνθρωποι της ΑΕΚ εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι το γήπεδο θα είναι γεμάτο.

    Αύριο έρχεται και η αποστολή της Λίτεξ στην Αθήνα. Οι Βούλγαροι θα προπονηθούν το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν την αποστολή περίπου 500 φίλαθλοι.

    Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σταρκ και το παιχνίδι θα μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση και στην Βουλγαρία από το εθνικό κανάλι.

    Αύριο στις 16.15 ο Φερνάντο Σάντος θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το πρώτο παιχνίδι Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Λίτεξ Λόβετς.

    [15] ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Σε μείωση των επιτοκίων για κάποιες κατηγορίες χορηγήσεων και καταθέσεων προχωρά η Εθνική Τράπεζα. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από τις 26 Νοεμβρίου. Οι μειώσεις είναι της τάξης του 0,25% για τις καταθέσεις, ενώ στις χορηγήσεις, οι μειώσεις φτάνουν μέχρι και τις 50 μονάδες βάσης για κάποιες κατηγορίες.

    ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

    Α. Επιχειρηματική Πίστη (βασικά επιτόκια)

    1. Κεφαλαίου Κίνησης (κυμαινόμενο) 6,50% από 6,75%

    2. Παγίων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού (κυμαινόμενο) 6,50% από 6,75%

    3. Εθνοαναπτυξιακό -3 (σταθερό για 3 έτη) αμετάβλητο στο 6,75%

    4. Εθνοαναπτυξιακό -5 (σταθερό για 5 έτη) αμετάβλητο στο 6,85%

    5. Εθνοαναπτυξιακό -7 (σταθερό για 7 έτη) αμετάβλητο στο 6,95%

    Β. Καταναλωτική Πίστη (**)

    1. Καταναλωτικά Δάνεια (κυμαινόμενο) αμετάβλητο στο 9,50%

    2. Καταναλωτικά Δάνεια (σταθερό μέχρι 60 μήνες) αμετάβλητο στο 9,40%

    3. Προσωπικά Δάνεια (κυμαινόμενο) αμετάβλητο στο 10,20%

    4. Προσωπικά Δάνεια (σταθερό μέχρι 48 μήνες) αμετάβλητο στο 9,75%

    5. Δάνεια για αγορά αυτοκινήτων (κυμαινόμενο) αμετάβλητο 9,90%

    6. Δάνεια για αγορά αυτοκινήτων (σταθερό μέχρι 60 μήνες) αμετάβλητο 9,20%

    7. Ανοικτό Προσωπικό Δάνειο (κυμαινόμενο) στο 11,25% από 11,50

    8. Δάνειο Εύκολοι Φόροι (κυμαινόμενο με καλύψεις) στο 9,25% από 9,75%

    9. Δάνειο Εύκολοι Φόροι (σταθερό με καλύψεις) στο 9,20% από 9,5%

    10. Δάνειο Εύκολοι Φόροι (κυμαινόμενο χωρίς καλύψεις) στο 10,00% από 10,5%

    11. Δάνειο Εύκολοι Φόροι (σταθερό χωρίς καλύψεις) στο 9,90% από 10,25%

    12. Εθνοταξίδια (σταθερό μέχρι 3 έτη) στο 9,25% από 9,5%

    13. Εθνογιορτές (σταθερό μέχρι 3 έτη) στο 9,25% από 9,5%

    14. Εθνοδιακοπές (σταθερό μέχρι 3 έτη) στο 9,25% από 9,5%

    15. Δάνειο με ενεχυρίαση χρεογράφων (σταθερό) στο 9,75% από 10,25%

    16. Πιστωτικές Κάρτες (κυμαινόμενο) αμετάβλητο στο 15,50%

    17. Gold MasterCard (κυμαινόμενο) αμετάβλητο στο 15,00%

    18. Υπεραναλήψεις μέσω Τρεχούμενων Λογ/σμών Καταθέσεων (κυμαινόμενο) στο 11,25% από 11,5%

    Γ. Κτηματική Πίστη

    1. Εθνοστέγη (κυμαινόμενο) στο 5,60% από 5,85%

    2. Δάνειο Στεγαστικού Ταμιευτηρίου (κυμαινόμενο) στο 5,45% από 5,70%

    3. Στεγαστικό Δάνειο σταθερό για τα 3 πρώτα έτη (για παραδοσιακά/διατηρητέα) στο 5,15% από 5,25%

    4. Εθνοστέγη-1 (επιτόκιο σταθερό για το 1ο έτος) αμετάβλητο στο 3,75%

    5. Εθνοστέγη -3 (σταθερό για 3 έτη) αμετάβλητο στο 5,95%

    6. Εθνοστέγη -5 (σταθερό για 5 έτη) αμετάβλητο στο 6,20%

    7. Εθνοστέγη -10 (σταθερό για 10 έτη) αμετάβλητο στο 7,00%

    8. Εθνοστέγη -15 (σταθερό για 15 έτη) αμετάβλητο στο 7,10%

    9. Εθνοστέγη -20 (σταθερό για 20 έτη) αμετάβλητο στο 7,15%

    10. Εθνοστέγη σταθερής δόσης - κυμαινόμενης διάρκειας στο 5,60% από 5,85%

    11. Εθνοστέγη CAP κυμαινόμενου επιτοκίου (15ετές) στο 5,60% από 5,85%

    12. Εθνοστέγη CAP κυμαινόμενου επιτοκίου (20ετές) στο 5,60% από 5,85%

    ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

    Α. Λογ/σμοί Καταθέσεων Ταμιευτηρίου

    Για ευρώ 0 έως 500 (δρχ. 0 έως 170.375) αμετάβλητο στο 0%

    Για ευρώ 500,01 έως 3.000 (δρχ. 170.376 έως 1.022.250) στο 1,50% από 1,75%

    Για ευρώ 3.000,01 έως 15.000 (δρχ. 1.022.251 έως 5.111.250) στο 1,65% από 1,90%

    Για ευρώ 15.000,01 έως 60.000 (δρχ. 5.111.251 έως 20.445.000) στο 2,00% από 2,25%

    Για ευρώ 60.000,01 έως 150.000 (δρχ. 20.445.001 έως 51.112.500) στο 2,25% από 2,50%

    Για ευρώ 150.000,01 και άνω (δρχ. 51.112.501 και άνω) στο 2,75% από 3%.

    Β. Τρεχούμενοι Λογαριασμοί Καταθέσεων

    Στους Τρεχούμενους Λογαριασμούς Καταθέσεων, ανάλογα με το ύψος του υπολοίπου, ισχύουν τα παρακάτω επιτόκια:

    Για ευρώ 0 έως 1.500 (δρχ. 0 - 511.125) αμετάβλητο στο 0%

    Για ευρώ 1.500,01 και άνω (δρχ. 511.126 και άνω) αμετάβλητο στο 1%.

    [16] ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ

    Μόσχα, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Συνομιλίες για το Μεσανατολικό πρόβλημα θα έχει στη Ρωσία, όπου αναμένεται να φτάσει σήμερα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

    Η επίσκεψη θα διαρκέσει δύο μέρες και ο βασιλιάς θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

    "Η Ιορδανία βασίζεται στη βοήθεια της Ρωσίας για να δώσει τέλος στη βία και να αρχίσουν ξανά οι ειρηνευτικές διαδικασίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές αρχές", δήλωσε ο Αμπντάλα στο ρώσικο ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR-TASS.

    Α.Τ.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Βουκουρέστι, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της Βαλκανικής Ένωσης για το Περιβάλλον Φωκίων Βοσνιάκο.

    Οι δυο άντρες τόνισαν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος στην Μαύρη Θάλασσα και στο Δέλτα του Δούναβη ενώ επισήμαναν την ανάγκη εφαρμογής ειδικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση της μόλυνσης.

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας επισήμανε ότι η οικονομική πολιτική των κρατών θα πρέπει να συμφωνεί με τα σχέδια για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο κ. Βοσνιάκος από την πλευρά του επανέλαβε το πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος που πρότεινε η Βαλκανική Ενωση για το Περιβάλλον τον περασμένο Αύγουστο και σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η δημιουργία ειδικού κέντρου εκπαίδευσης στο λιμάνι της Κωνστάντζας για την εκπαίδευση ειδικών για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο κ. Βοσνιάκος ενημέρωσε το Ρουμάνο πρόεδρο για μια νέα πρωτοβουλία της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Γιουγκοσλαβίας για την προστασία του Δέλτα του Δούναβη με την ονομασία "Πράσινος Διάδρομος" και σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δημιουργία ομάδων από επιστήμονες οι οποίοι θα ασχοληθούν με την ανεύρεση μεθόδων για την καταπολέμηση της μόλυνσης του Δούναβη.

    [18] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των χωρών και των αθλητών που δηλώνουν συμμετοχή στο 46ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Πάλης που θα γίνει στην Πάτρα (6-9/12).

    Παρά τον περιορισμένο χρόνο και τις εκ των πραγμάτων πιεστικές προθεσμίες, καθώς η κορυφαία διοργάνωση ανατέθηκε στην Ελλάδα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χώρες από τις πέντε ηπείρους δηλώνουν καθημερινά συμμετοχή, διασφαλίζοντας το μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον του πρωταθλήματος.

    Οι δηλώσεις συμμετοχής των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με οκτώ παλαιστές έφθασαν ήδη τις 54, ενώ ο αριθμός των αθλητών ξεπερνάει τους 256.

    Οι τελευταίες χώρες που δήλωσαν συμμετοχή είναι η Αυστραλία, με τέσσερις παλαιστές, το Μαρόκο με έναν, η Μεγάλη Βρετανία, με έναν, το Τατζικιστάν, με οκτώ και η Λιθουανία, με τρεις αθλητές. Ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί, καθώς αρκετές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναμένεται μέχρι την 30η Νοεμβρίου να αποστείλουν και επισήμως αιτήσεις συμμετοχής.

    [19] ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΖΗΤΑ Η ΝΔ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Η άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει στον Ελληνικό λαό τα οικονομικά και προγραμματικά στοιχεία έργων και δράσεων για το 2004 δε δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την στήριξη του εγχειρήματος των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε σήμερα η υπεύθυνη του τομέα Ολυμπιακών Αγώνων της ΝΔ, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

    Η άρνηση αυτή, συμπλήρωσε, η κ. Πετραλία, υποβαθμίζει την αθλητική διάσταση των αγώνων και αποπροσανατολίζει το ενδιαφέρον των Ελλήνων από το κεντρικό περιεχόμενο, από το όραμα και τις αξίες του Ολυμπισμού.

    "Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η απόλυτη διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η εθνική συσπείρωση όλων των Ελλήνων, αποτελούν τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του εθνικού εγχειρήματος των Ολυμπιακών Αγώνων και καλεί την κυβέρνηση να πάψει επιτέλους να αντιμετωπίζει ένα εθνικό εγχείρημα ως κομματικό" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟ ΟΚΤΑΒΙΟ ΜΑΣΑΔΟ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τον αυριανό αγώνα του ΠΑΟ με την Πόρτο ο προπονητής της τελευταίας, Οκτάβιο Μασάδο. Ο Πορτογάλος τεχνικός στη σημερινή συνέντευξη Τύπου έδειξε ότι γνωρίζει πολλά στοιχεία από τον ΠΑΟ. Ετσι η ομάδα του θα είναι καλά διαβασμένη αύριο στο "Απόστολος Νικολαϊδης".

    "Γνωρίζουμε ότι ο ΠΑΟ παίζει ποιοτικά. Ο Πάουλο Σόουζα δεν θα επέλεγε ποτέ έναν σύλλογο χωρίς πρεστίζ. Θα παίξουμε δυνατά και με όπλο τη δύναμή μας. Οπως κάνουμε σε όλους τους αγώνες", επισήμανε ο κ. Μασάδο και συνέχισε: "Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε και έναν επιπλέον αντίπαλο. Τον κόσμο του ΠΑΟ. Χρειαζόμαστε μια καλή αρχή σ' αυτήν τη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ".

    Ο τεχνικός της Πόρτο αναφέρθηκε και στο φαβορί του ομίλου "Η Ρεάλ είναι το φαβορί του ομίλου. Πιστεύω όμως ότι η Πόρτο με λίγη τύχη θα βρίσκεται στους προημιτελικούς, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον ΠΑΟ".

    Ο κ. Μασάδο φρόντισε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε ότι αντίπαλός του είναι ο ΠΑΟ να τηλεφωνήσει τον συνάδερφο και νυν προπονητή της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος για να μάθει περισσότερα στοιχεία. "Εχω μιλήσει μαζί του, αλλά δεν μου είπε πως θα πρέπει να παίξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ΠΑΟ. Πάντως μου είπε ότι είναι καλή ομάδα. Αυτή τη στιγμή ο Σάντος δουλεύει για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου".

    [21] ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΒΟΣΝΙΟΣ ΚΡΟΑΤΗΣ

    Ζάγκρεμπ, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην Χάγη αναμένεται να παραδοθεί αύριο ο Πάσκο Λιούμπιτσιτς Κροάτης από την Βοσνία που κατηγορείται για την σφαγή Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία 1992-1995 μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο ίδιος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για τον ρόλο του ως διοικητής του τάγματος των Κροατών της Βοσνίας στα χωριά Βίτεζ και Μπουσοβάτσα από τον Ιούνιο του 1992 μέχρι τον Ιούλιο του 1993.

    Την προηγούμενη εβδομάδα ο Λιούμπιτσιτς 36 χρόνων παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές ενώ το εφετείο του Δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ ψήφισε υπέρ της αποστολής του στην Χάγη.

    O.Σ.

    [22] Η ΧΑΓΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 20 Νοεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα ανοίξει δυο χωριστές έρευνες για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στην ΠΓΔΜ τους τελευταίους μήνες από κυβερνητικά στρατεύματα και από Αλβανούς αντάρτες ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε που επισκέπτεται τα Σκόπια.

    Σημειώνεται ότι ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Αλβανών δρούσε στα Σκόπια τους τελευταίους μήνες και η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου αλλά παρέδωσε τα όπλα του σε στρατιώτες του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο και η συμφωνία της Οχρίδας που τερμάτισε τις συγκρούσεις στα Σκόπια ορίζει ακόμη αμνηστία για Αλβανούς αντάρτες.

    Ο.Κ.

    [23] ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 15 ΑΤΟΜΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 20 Νοεμβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν τουλάχιστον 15 άτομα ξένης εθνικότητας που προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα από το Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους η επιχείρηση εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα του Πακιστάν, με στόχο την αποτροπή διαφυγής του Οσάμα Μπιν Λάντεν και των συνεργατών του από το Αφγανιστάν.

    Μεταξύ των συλληφθέντων είναι υπήκοοι της Σαουδικής Αραβίας, της Υεμένης, του Αφγανιστάν και άλλων χωρών, όπου φέρεται να υπάρχουν μέλη του δικτύου "Αλ Κάιντα" του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των τοπικών αρχών της Κουέτα, Αζμάτ Χανίφ.

    Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ομάδα των ξένων να προσπάθησε να εισέλθει στο Πακιστάν για να γλυτώσει από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις.

    Επίσης έγινε γνωστό ότι συνελήφθη ένα μέλος στρατιωτικής οργάνωσης που εδρεύει στο Πακιστάν. Πρόκειται για το Φαζλ Ραζάκ, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές στην πόλη Πεσαβάρ και ανακρίνεται για πιθανές διασυνδέσεις με τον Μπιν Λάντεν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 20 November 2001 - 19:13:47 UTC