Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O N.XΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ-ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [02] ΣΥΓΧYΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΤΟΥΖ
  • [03] EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [04] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΔΟΕ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ
  • [06] Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ. ΘΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [07] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
  • [08] ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΣΤΑ 28,3 ΔΙΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ
  • [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΣΑΠ Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
  • [12] ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ
  • [13] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ
  • [14] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CD ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΠΩΝ
  • [15] ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΟΚ: ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΓΟΥΛΡΙΤΖ
  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Γ.Φ. ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΥ
  • [17] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΠΑΡΒΑΝΟΦ
  • [18] ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ
  • [19] A. NTANTE:ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [20] ΜΕ 2-1 ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
  • [21] ΝΔ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΜΕΙΝΕ ΙΔΙΑ
  • [22] MLS: ΑΥΞΗΣΗ 149% ΣΤΟΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΖΙΡΟ ΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [23] ΣΑΡΡΟΣ ΑΧΕ: ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ 10% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΜΠΑΣ
  • [24] ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

  • [01] O N.XΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ-ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2001 (11:19 UTC+2)

    Στις φοροελαφρύνσεις προς τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και στο γεγονός ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα τρέξει με τους ρυθμούς που είχαν υπολογιστεί πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου, αποδίδει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, την αναπροσαρμογή της εκτίμησης για τα έσοδα του Δημοσίου το 2002.

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο στόχος του 3,8%, που έχει τεθεί για την ανάπτυξη, είναι ρεαλιστικός, ενώ η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στις αυξήσεις της τάξης του 2,5%, που εξαγγέλθηκαν στους μισθούς. Και αυτό γιατί, στο δημόσιο γίνονται μια σειρά από τομές -π.χ, χορήγηση οικογενειακού επιδόματος- οι οποίες συνολικά οδηγούν τις δαπάνες για τη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων στο 6%, σε επίπεδο αισθητά υψηλότερα από εκείνο του πληθωρισμού.

    Παράλληλα, ο κ.Χριστοδουλάκης υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση βάζει στο "στόχαστρο" την ανεργία, ευελπιστώντας ότι θα την περιορίσει, μέσω -μεταξύ άλλων- της μείωσης του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, στις περιπτώσεις που αυτές θα αυξάνουν την απασχόληση.

    ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ

    Ειδικότερα, σε συνέντευξή του προς τον ραδιοφωνικό σταθμό "Flash", ο κ.Χριστοδουλάκης δηλώνει ότι οι φοροελαφρύνσεις αποφασίστηκαν με στόχο να στηριχθούν τα ασθενέστερα εισοδήματα. Ετσι, προσθέτει, θα μπορέσουμε την επόμενη χρονιά, που θα είναι δύσκολη λόγω διεθνούς κατάστασης, να την κάνουμε κάπως πιο ανεκτή για τους εργαζομένους.

    Οσον αφορά τον αντίλογο αντιπολίτευσης και ορισμένων διεθνών οργανισμών περί ανεπαρκών και βεβιασμένων φοροελαφρύνσεων, ο κ.Χριστοδουλάκης τονίζει χαρακτηριστικά: "Οσες ελαφρύνσεις και αν κάνει κανείς, θα υπάρχει πάντα ένα θέμα φοροελαφαρύνσεων, που θα μπορούσαν να γίνουν παραπέρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει φορολογική μεταρρύθμιση που να τους άφησε όλους ικανοποιημένους".

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν συμφωνεί με τις διατυπώσεις του ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι οι φοροελαφρύνσεις έπρεπε να είχαν μετατεθεί για αργότερα ή να υλοποιούνταν σε μικρότερη κλίμακα.

    "Δεν συμφωνώ με τις διατυπώσεις αυτές, για δύο λόγους: πρώτον οι φοροελαφρύνσεις αυτές έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε μια κρίσιμη φάση, που η Ελλάδα μπαίνει οριστικά στην ευρωζώνη και άρα θα τεστάρεται καθημερινώς. Δεύτερον, ως αποτέλεσμα των διεθνών κλυδωνισμών, υπάρχουν μικρές αλλά υπαρκτές συνέπειες, στη δραστηριότητα ορισμένων κλάδων, σε θέματα απασχόλησης και κύκλου εργασιών και πιστεύω ότι σε αυτές τις περπτώσεις χρειάζονται φορολογικά μέτρα, που δίνουν ανάσα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, βεβαίως μέσα σε όρια που δεν ανατρέπουν τη γενικότερη κατεύθυνση της πολιτικής", διευκρινίζει ο υπουργός.

    Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα, η εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική είναι -κατά τον κ.Χριστοδουλάκη- συμβατή με τις διεθνείς εξελίξεις και ανταποκρίνεται τόσο στις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όσο και γενικά στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

    ΠΕΡΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

    Στο 6%, ήτοι σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα από εκείνα του πληθωρισμού, οδηγούν τις δαπάνες για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων οι τομές που πραγματοποιούνται στο δημόσιο, όπως, π.χ, η χορήγηση οικογενειακού επιδόματος. "Κατά συνέπεια, δεν είναι μόνο το 2,5%", υπογραμμίζει ο κ.Χριστοδουλάκης.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι περιορισμένες αυξήσεις στο δημόσιο θα λειτουργήσουν σαν πιλότος για αντίστοιχα "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική και στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός εμφανίζεται σαφής: "Αυτό το 2,5% δεν αποτελεί βάση για την επίτευξη συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, γιατί αυτός έχει άλλα κριτήρια".

    Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει αρκετά μέτρα που ενισχύουν την απασχόληση, σύμφωνα πάντα με τον κ.Χριστοδουλάκη. Μεταξύ αυτών, η μείωση του συνστελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 35% σε 32,5%, με την προϋπόθεση ότι κατ' αναλογίαν θα αυξήσουν την απασχόληση. "Πάντως, δεν είναι δουλειά μόνο της κυβέρνησης να κάμψει την ανεργία, αλλά και των επιχειρήσεων. Η ανεργία είναι μια απειλή για ολόκληρη την κοινωνία", καταλήγει ο υπουργός.

    [02] ΣΥΓΧYΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΤΟΥΖ

    Καμπούλ, 22 Νοεμβρίου 2001 (17:00 UTC+2)

    Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη Κοντούζ, τελευταίο σημείο αντίστασης των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν.

    Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο SKY News έδειξε εικόνες μαχητών Ταλιμπάν να παραδίνουν τον οπλισμό τους. Ανταποκριτής του BBC, όμως σημειώνει ότι επαναλήφθηκαν οι επιθέσεις εναντίον θέσεων της Βόρειας Συμμαχίας μέσα από την πόλη.

    Διοικητές της Βόρειας Συμμαχίας επανέλαβαν ότι αν οι Ταλιμπάν δεν παραδοθούν σήμερα, οι δυνάμεις τους θα επιτεθούν στην πόλη και ελπίζουν να την καταλάβουν μέχρι το Σάββατο.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας Γιούνους Κανούνι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και μένει η στρατιωτική λύση.

    [03] EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Aθήνα, 22 Νοεμβρίου 2001 (14:02 UTC+2)

    "Η Ελλάδα στηρίζει το αίτημα της Ρουμανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ" τόνισε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Ρουμανία τον Φεβρουάριο.

    "Και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν ως μέλη τους τις ευρωπαϊκές χώρες για να ακολουθηθεί μια κοινή αναπτυξιακή πολιτική και μια κοινή πολιτική ασφάλειας" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Είπε ακόμη ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία περιλαμβάνονται στις χώρες εκείνες για τις οποίες προβλέπεται ότι θα ανήκουν στο δεύτερο κύμα της ένταξης, ωστόσο κάνουν μια σημαντική προσπάθεια για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να συντομεύσουν το χρόνο που θα χρειαστεί για την ένταξή τους. Σε ό,τι αφορά στην ελληνική θέση απέναντι στο ζήτημα αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε οι χώρες αυτές να καλύψουν την απόσταση που υπάρχει σήμερα. Ο κ. Σημίτης και ο Ρουμάνος Πρόεδρος συζήτησαν για την πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

    Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις οι κ.κ. Σημίτης και Ιλιέσκου εξήραν το επίπεδο της πολύ καλής, όπως τη χαρακτήρισαν, διμερούς πολιτικής συνεργασίας ενώ εξέτασαν τα πεδία στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, όπως ο τουρισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Σχετικά με την οικονομική συνεργασία επισημάνθηκε ότι μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω ώστε να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2003. Ο κ. Σημίτης σχολίασε ότι αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται 1900 ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία και τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης όλων των δεδομένων για περαιτέρω εμπορική και οικονομική συνεργασία.

    Σχετικά με το ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων η Ελλάδα συνηγορεί με το σχετικό αίτημα της Ρουμανικής πλευράς ωστόσο ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Σχετικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας συμφώνησαν στην ανάγκη ύπαρξης συνεχούς παρουσίας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή ώστε να μην λείψει το ενδιαφέρον γι΄ αυτή την περιοχή.

    [04] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΔΟΕ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2001 (10:03 UTC+2)

    Ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί η πορεία των Ολυμπιακών έργων ενόψει του 2004 πραγματοποιεί από το πρωί στην Αθήνα το κλιμάκιο της ΔΟΕ. Σήμερα ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Ντένις Οσβαλντ, δεν θα έχει καμία επίσημη συνάντηση με την ελληνική πλευρά.

    Θα έχει όμως την ευκαιρία να συζητήσει με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των μεικτών επιτροπών εργασίας των τεχνοκρατών της ΔΟΕ και ελλήνων εμπειρογνωμόνων που ξεκίνησαν το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Η αντιπροσωπεία της επιτροπής της ΔΟΕ, κατά τη διάρκεια της 48ωρης παραμονής στη χώρα μας, δεν πρόκειται να επισκεφτεί τα εργοτάξια των προβληματικών έργων. Αναμένεται όμως με ενδιαφέρον πως οι "Αθάνατοι" θα αξιολογήσουν την πρόοδο των υπολοίπων έργων και το πόρισμα του επικεφαλής του κλιμακίου της ΔΟΕ κ.Οσβαλντ.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης μετά την σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ τονίζοντας ότι ο διάλογος ήταν γόνιμος, ουσιαστικός με ειλικρίνεια, αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και με αποτελέσματα γόνιμο.

    "Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένας διάλογος με πρωτοβουλία ενός πολιτικού κόμματος και να είναι σε κοινή συνεδρίαση για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αναφοράς και δεσμεύσεων για το Αγροτικό Κίνημα, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι εκπρόσωποι ταυτοχρόνως της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ", τόνισε.

    Ο κ. Λαλιώτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ενθαρρύνει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση αυτού του σχίσματος, στο ξεπέρασμα αυτών των διαιρέσεων, των αντιθέσεων και των διαφωνιών, έτσι ώστε και το Αγροτικό Κίνημα να αποκτήσει μια ενιαία συλλογική έκφραση.

    "Υπάρχει ωριμότητα, επίγνωση των δεδομένων και ευθύνη και από τα Προεδρεία των δύο Ενώσεων", πρόσθεσε τονίζοντας ότι σήμερα έγινε ένα αποφασιστικό βήμα και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

    Αναφερόμενος στο πρόσφατο συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη είπε ότι μία απολύτως επιτυχημένη αγωνιστική εκδήλωση και ότι αυτή βοήθησε κατά κάποιον τρόπο την κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες για το αγροτικό ζήτημα.

    Σε ό,τι αφορά το βαμβάκι, είπε ότι διαπιστώνει διαφορετικές προσεγγίσεις, ότι "κάποια κόμματα υποστηρίζουν πως η τιμή δεν θα είναι ικανοποιητική, όμως τα ίδια είπαν και πέρυσι και διαψεύστηκαν στην πορεία". Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή για το βαμβάκι και ότι θα δοθεί έτσι ένα ειρηνικό και αίσιο τέλος σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Κατσιμίχας, έκανε επίσης λόγο για ουσιαστική συζήτηση περί των προβλημάτων της αγροτικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι έθεσαν στον Κ. Λαλιώτη τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές της Αγροτικής Συνομοσπονδίας. Χαρακτήρισε την απόφαση της Κομισιόν για παράταση των επιδοτήσεων στα καπνά κατ΄αρχήν θετική εξέλιξη. Για το θέμα του βαμβακιού είπε ότι θα πρέπει οι αγρότες να τηρήσουν στάση αναμονής.

    "Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει με υπομονή να καθίσουμε να περιμένουμε άλλες δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε ημέρες όσο χρειαστεί, να το κρίνουμε κι εκεί θα τοποθετηθούμε ποια είναι η εξέλιξή του, αν είναι θετική ή αν είναι αρνητική και βεβαίως ταυτόχρονα γεννιέται και η υποχρέωση να διαμορφώσουμε έγκαιρα τις πολιτικές γι' αυτό το κρίσιμο προϊόν για την επόμενη χρονιά", τόνισε.

    Ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Γιάννης Πίττας τόνισε ότι έγινε μια χρήσιμη, εποικοδομητική και ειλικρινής συζήτηση για θέματα γενικότερης αγροτικής πολιτικής και για τα επίκαιρα θέματα τον καπνό και το βαμβάκι. Είπε ότι η ΣΥΔΑΣΕ εκτιμά σαν κατ' αρχήν θετική την πρόταση της Επιτροπής για τον καπνό, την οποία χαρακτήρισε παράταση ζωής για τρία χρόνια.

    Τόνισε όμως ότι οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί είναι σε κινητοποίηση και εάν το αποτέλεσμα στις 28 του Νοέμβρη δεν είναι ικανοποιητικό, εάν οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές, θα συνεχίσουν έντονες και δυναμικές κινητοποιήσεις.

    Για γόνιμο και ειλικρινή διάλογο έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης. Τόνισε ότι μετά τη χθεσινή απόφαση των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κερδήθηκε μία μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται.

    "Έχουμε μπροστά μας ένα πόλεμο για το καπνό, κερδίσαμε μία πρώτη μάχη, η οποία μάχη πιστεύω οφείλεται και στο μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά από εκεί και πέρα δεν επαναπαυόμαστε", σημείωσε. "Όσον αφορά το βαμβάκι, περιμένουμε τις εξελίξεις των επόμενων ημερών και μετά από τις συσκέψεις που θα έχουμε στα αρμόδια όργανα των οργανώσεων, θα αποφασίσουμε για τα περαιτέρω", πρόσθεσε.

    [06] Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ. ΘΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 22 Νοεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    "Εκατό δισ. δραχμές θα διαθέσει η Κυβέρνηση για την επόμενη τριετία από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για προγράμματα προνοίας που έχουν σχεδιαστεί να αναπτυχθούν σ' όλους τους δήμους και στον Έβρο. Τα προγράμματα έχουν ήδη προκηρυχθεί και οι περιφέρειες και το υπουργείο είναι έτοιμα για να δεχθούν τα τεχνικά δελτία και να εγκρίνουν την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων".

    Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα το βράδυ από την Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Θάνος, ο οποίος παραβρέθηκε σε συνάντηση-συζήτηση με θέμα "Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ανάπτυξη Προνοιακών Προγραμμάτων από την Αυτοδιοίκηση. Συνεργασία Με Μη Κυβερνητικές Εθελοντικές Οργανώσεις".

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι "Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να συζητήσουμε με τους φορείς της αυτοδιοίκησης μη κυβερνητικού χώρου τα προγράμματα πρόνοιας που έχουμε σχεδιάσει να αναπτύξουμε στον Έβρο. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προσβάσιμου, αποτελεσματικού και κυρίως ενός αποκεντρωμένου δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών που να προσφέρει κάλυψη σ' όλους τους πολίτες όταν βρίσκονται σε ανάγκη και σε κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα έχουμε σχεδιάσει να καλύψουμε όλους τους δήμους με πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι. Όλες τις ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε αστικές και μη αστικές περιοχές εκεί που οι πληθυσμιακές αναλογίες το επιβάλουν να δημιουργήσουμε κέντρα ημερήσιας φροντίδας για μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους και κέντρα κοινωνικής υποστήριξης και δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες. Επίσης θα καλύψουμε όλους τους δήμους της χώρας με κοινωνικούς επιστήμονες οι οποίοι θα είναι σύμβουλοι, συνεργάτες της αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα ανταποκριτές του υπουργείου Υγείας".

    Αναφερόμενος στους στόχους αυτών των προγραμμάτων σημείωσε: "Στόχος μας μέσα απ' αυτή την προσπάθεια και τον εθνικό προγραμματισμό είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων προσφέροντας δυνατότητες ενσωμάτωσης και ενεργού συμμετοχής όλων των πολιτών στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Πιστεύουμε ότι μ' αυτό τον τρόπο δικαιώνουμε τους πολίτες οι οποίοι ζητούν αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Είμαι βέβαιος ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα ανταποκριθεί σ' αυτή τη μεγάλη πρόκληση και τη μεγάλη ευκαιρία που της δίνεται να ολοκληρώσει το θεσμικό της ρόλο και την κοινωνική της αποστολή. Όλη η Κυβέρνηση το θέμα της κοινωνικής πολιτικής το θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος".

    [07] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Ανοίγει και πάλι ο φάκελος της πτώσης αεροσκάφους τύπου «Αλμπατρος» τον Ιανουάριο του 1992 στην Ελευσίνα που είχε οδηγήσει στο θάνατο τριών αξιωματικών. Η συντριβή είχε αποδοθεί σε τυχαίο γεγονός και η πραγματογνωμοσύνη είχε δείξει βλάβη στον κινητήρα.

    Οι συγγενείς πέτυχαν μια νέα πραγματογνωμοσύνη, που κάνει λόγο για πλημμελή συντήρηση και παλαιότητα του αεροσκάφους και ζητούν χρηματική ικανοποίηση ύψους 200 εκ. δραχμών για το θάνατο των δικών τους ανθρώπων.

    Σημειώνεται ότι η δεύτερη πραγματογνωμοσύνη είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της αεροπορίας.

    [08] ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΣΤΑ 28,3 ΔΙΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Σε 28,3 δισ. δραχμές ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη του εννεαμήνου 2001 του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Τα μετά από φόρους κέρδη του Ομίλου, που αναλογούν στους μετόχους της τράπεζας, δηλαδή μετά την αφαίρεση των κερδών των μετόχων της μειοψηφίας, ανήλθαν στα 19,5 δισ. δραχμές, παρουσιάζοντας αύξηση 11,2%.

    Η μείωση των εσόδων που σχετίζονται με την αρνητική πορεία του Χρηματιστηρίου, αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εντόκων εσόδων, αλλά και την συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών. Παράλληλα, καταβλήθηκε προσπάθεια για αναδιάρθρωση των στοιχείων του ενεργητικού, και κυρίως του δανειακού χαρτοφυλακίου με στόχο την βελτίωη της αποδοτικότητάς του.

    ΜΕΓΕΘΗ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Το ενεργητικό έφθασε τα 3.826 δισ. δραχμές, έναντι 3.455 δισ. δρχ. το αντίστοιχο 9μηνο 2000, αυξήθηκε δηλαδή με ρυθμό 10,7%. Οι καταθέσεις και τα repos από πελάτες διαμορφώθηκαν σε 3.014 δισ. δρχ., έναντι 2.591 δισ. δρχ. το εννεάμηνο του 2000, παρουσίασαν αύξηση κατά 16,3%. Οι χορηγήσεις (απαιτήσεις κατά πελατών) ανήλθαν σε 1.913 δισ. δρχ. από 1.643 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αυξημένες κατά 16,4%. Επιπλέον, το σύνολο των χορηγήσεων μετά από προβλέψεις έφτασε το 49,0% του ενεργητικού έναντι 46,6% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Το 34% του δανειακού χαρτοφυλακίου αφορά χορηγήσεις προς ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 66% χορηγήσεις προς μικρο - μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου διακρίνεται για την ευρεία διασπορά στους κλάδους της οικονομίας και για την ιδιαίτερα καλή ποιότητά του. Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το 2,3% των χορηγήσεων, επίδοση που αποτελεί τον χαμηλότερο δείκτη στην ελληνική τραπεζική αγορά, ενώ ιδιαίτερα υψηλή είναι η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις σωρευτικές προβλέψεις με ποσοστό 90,0% έναντι 61,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2000.

    Το καθαρό περιθώριο τόκων (καθαρά έντοκα έσοδα προς μέσο ενεργητικό) παρουσίασε βελτίωση και διαμορφώθηκε σε 2,9%, έναντι 2,8% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, στοιχείο που αντανακλά τη βελτίωση της διάρθρωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου. Επίσης, ο δείκτης χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) προς καταθέσεις και repos διαμορφώθηκε σε 62,2%.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν αύξηση κατά 25,5% και διαμορφώθηκαν σε 82,8 δισ. δρχ., ενώ τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 24,9 δισ. δρχ. μειωμένα κατά 49,8%, επηρεασμένα κυρίως από τη σημαντική πτώση του τζίρου του χρηματιστηρίου, ο οποίος κατά το 9μηνο του 2001 μειώθηκε κατά 63% συγκρινόμενος με το αντίστοιχο διάστημα του 2000. Το 81,6% των καθαρών εσόδων του Ομίλου προήλθε από λειτουργικά έσοδα, όπως είναι τα έσοδα από τόκους και οι προμήθειες εργασιών. Το σύνολο των καθαρών εσόδων διαμορφώθηκε σε 132,0 δισ. δρχ., έναντι 141,0 δισ. δρχ., την αντίστοιχη περυσινή περίοδο του 2000, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 6,4%.

    Οι λειτουργικές δαπάνες συγκρατήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε 67,2 δισ. δρχ. από 70,6 δισ. δρχ. δηλαδή μειώθηκαν κατά 4,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα ο δείκτης κόστους (λειτουργικά έξοδα συν αποσβέσεις) προς μέσο ενεργητικό να μειωθεί στο 3,17% έναντι 3,86% αντίστοιχα.

    Τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου, τα αναλογούντα στους μετόχους της τράπεζας Πειραιώς, διαμορφώθηκαν σε 26,7 δισ. δρχ. (μειωμένα κατά 16,2%), ενώ τα μετά από φόρους κέρδη, τα αναλογούντα στους μετόχους της τράπεζας Πειραιώς, διαμορφώθηκαν σε 19,5 δισ. δρχ., έναντι 17,5 δισ. δρχ., αυξήθηκαν δηλαδή κατά 11,2%.

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2001 ο Ομιλος της τράπεζας Πειραιώς διέθετε ίδια κεφάλαια 337 δισ. δραχμές, δίκτυο 207 καταστημάτων, 272 ΑΤΜs και πάνω από 35.000 ηλεκτρονικούς πελάτες της Winbank.

    ΜΕΓΕΘΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Το ενεργητικό έφθασε τα 3.695 δισ. δρχ., έναντι 3.187 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 2000, αυξήθηκε δηλαδή με ρυθμό 15,9%. Οι καταθέσεις και τα repos από πελάτες ανήλθαν σε 2.905 δισ. δρχ., έναντι 2.464 δισ. δρχ. το 9μηνο του 2000, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,9%. Οι χορηγήσεις (απαιτήσεις κατά πελατών) ανήλθαν σε 1.839 δισ. δρχ. από 1.480 δισ. δρχ. το αντίστοιχο 9ηνο του 2000, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 24,3%. Το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης παρουσίασαν τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 73%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 37%.

    Σημαντική, επίσης ήταν και η βελτίωση των δεικτών παραγωγικότητας της τράπεζας όπου οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις ανά υπάλληλο αυξήθηκαν κατά 15% και 20% αντίστοιχα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2000, παρά τη δημιουργία 23 νέων καταστημάτων τον τελευταίο χρόνο, για τα οποία απαιτούνται περίπου 2-3 χρόνια ώστε να φθάσουν σε ικανοποιητικά μεγέθη παραγωγικότητας. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 20,8%, ενώ τα καθαρά έσοδα προμηθειών παρουσίασαν μείωση κατά 19,3%, λόγω κυρίως της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η ποιοτική αναδιάρθρωση των εσόδων της τράπεζας με τα καθαρά έσοδα από τόκους να αποτελούν το 53,9% των συνολικών εσόδων, τα καθαρά έσοδα προμηθειών το 14,4% τα έσοδα από τίτλους το 10,7%, τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων το 19,8% και τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης το 1,2%.

    Τα κέρδη εκμετάλλευσης (πριν τα έκτακτα) κατά το 9μηνο του 2001 διαμορφώθηκαν σε 30,3 δισ. δρχ. έναντι 23,6 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρουσίασαν δηλαδή αύξηση κατά 28,6%. Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας έφθασαν τα 29,6 δισ. δρχ. (μειωμένα κατά 6,3%) ενώ τα κέρδη μετά από φόρους της τράπεζας ανήλθαν σε 24,7 δισ. δρχ. έναντι 23,2 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 2000, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 6,6%.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Επίσκεψη, στον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γιάννη Κουράκη, έκανε σήμερα αντιπροσωπεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός του Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Τον συνόδευαν ο Κώστας Παπακώστας Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ και ο Κώστας Χατζηκoκού μέλος του Δ.Σ.

    Προηγουμένως είχαν επισκεφθεί το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Νίκο Έξαρχο, ο οποίος και τους συνόδευσε στο γραφείο του Υφυπουργού.

    Οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ ζεστό κλίμα και αφορούσαν κυρίως το μνημόνιο αθλητικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για το 2002, που θα υπογραφεί στις αρχές του νέου έτους.

    Στο μνημόνιο θα συμπεριληφθούν και τρεις νέοι όροι συνεργασίας:

    1. Της συμμετοχής Κυπρίων στον εθελοντισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    2. Της παραχώρησης αθλητικών εγκαταστάσεων της Μεγαλονήσου για την προπόνηση αθλητών που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν μέρος της προετοιμασίας τους στην Κύπρο και

    3. Και του θέματος της Εκεχειρίας, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    * Τον Υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Κουράκη επισκέφθηκαν σήμερα και οι Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβης για το "Ευ Αγωνίζεσθαι και την Ανοχή στον Αθλητισμό. Συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητάς της και Αντώνης Δημητρακόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ο οποίος ενημέρωσε τον Υφυπουργό για θέματα που σχετίζονται με το άθλημα.

    * Ο Υφυπουργός Πολιτισμού με επιστολές που έστειλε σήμερα σε ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ και ΠΣΑΚ τους ζητάει να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα των κανονισμών που πρέπει να ισχύσουν για την Α1 Κατηγορία.

    Θέση του Υφυπουργού είναι ότι μέχρι κάτι να αλλάξει πρέπει να ισχύουν οι νόμοι και ότι οι όποιες αποφάσεις για αλλαγή ή όχι, πρέπει να λαμβάνονται με τη γνώμη όλων των συναρμόδιων φορέων.

    * Την προσεχή εβδομάδα, για το παραπάνω θέμα, τον κ. Κουράκη θα επισκεφθούν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) Φραγκίσκος Αλβέρτης και Γιώργος Σιγάλας.

    [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Άγκυρα, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Η Τουρκία εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την επίλυση της κρίσης στην Μέση Ανατολή και έκανε έκκληση στις δυο πλευρές να σταματήσουν τη βία και να εργαστούν για την ειρήνη όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Η Τουρκία πιστεύει ότι η ομιλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αντιπροσωπεύει μια νέα ευκαιρία για την ειρήνη την οποία θα πρέπει να αντιληφθούμε" αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών.

    Σημειώνεται ότι σε ομιλία του ο κ. Πάουελ τόνισε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας και απηύθυνε έκκληση στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασσέρ Αραφάτ να προσπαθήσει για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον των Ισραηλινών.

    Η Τουρκία απηύθυνε έκκληση και στις δυο πλευρές να δράσουν με υπευθυνότητα για το καλό του λαού τους και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό της καχυποψίας που φωλιάζει στις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΣΑΠ Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον πρόεδρο της ΔΕΑΒ και του ΠΣΑΠ Αντώνη Αντωνιάδη.

    "Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον κ. Αντωνιάδη, τον οποίο είδα με την ιδιότητά του ως προέδρου της ΔΕΑΒ. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε νέα συνάντηση με την ιδιότητα του ως προέδρου των αμειβομένων ποδοσφαιριστών, οπότε θα συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, θα ακούσω τις προτάσεις τους για την περαιτέρω ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, καθώς και τα θέματα που απασχολούν τους ποδοσφαιριστές", τόνισε ο κ. Κουράκης και συνέχισε: "Για τη ΔΕΑΒ συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο ότι η επιτροπή χρειάζεται μια αναμόρφωση, ως προς τη σύνθεση της και αυτό θα γίνει είτε με διυπουργική απόφαση, είτε με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Στη ΔΕΑΒ θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΕΠΟ ή της ΕΠΑΕ. Αυτό θα το δούμε.

    Γνωρίζετε ότι την προηγούμενη βδομάδα, με εισήγηση του προέδρου της ΔΕΑΒ, μεταθέσαμε την ώρα του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού-Ξάνθης. Σήμερα τέθηκε το θέμα να μη δοθούν εισιτήρια στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού για τον αγώνα με τον Ηρακλή. Γνωρίζετε ότι η διανομή των εισιτηρίων ήδη έχει γίνει. Υπάρχουν λοιπόν αντικειμενικές δυσκολίες ο Υπουργός να υπογράψει μια τέτοια απόφαση.

    Το θέμα της μετακίνησης των φιλάθλων, από ένα νομό σε άλλο, μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ και με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Χρυσοχοϊδη, που εξουσιοδότησε τον κ. Μαλέσιο, να γίνει μια συνάντησή μας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΠΟ, της ΕΠΑΕ και ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ, ώστε τέτοια ζητήματα να ρυθμίζονται νωρίτερα. Γνωρίζουμε το πρόγραμμα των αγώνων, οπότε τουλάχιστον ένα δεκαήμερο πριν τη διεξαγωγή ενός παιχνιδιού, θα εξετάζουμε από κοινού αν πρέπει ή όχι να μετακινηθούν φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας".

    Από την άλλη ο Αντώνης Αντωνιάδης επισήμανε: "Προσκλήθηκα από το νέο Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Κουράκη για να συζητήσουμε το θέμα που προέκυψε σχετικά με τη μετακίνηση των οργανωμένων συνδέσμων του Παναθηναϊκού για τον αγώνα με τον Ηρακλή, ύστερα από σχετική εισήγηση της Αστυνομίας.

    Η αποστολή της ΔΕΑΒ είναι να προωθεί, σύμφωνα με το νόμο, τη θέση της Αστυνομίας στον Υφυπουργό, ο οποίος σαφέστατα ορίζεται στο νόμο, ότι μπορεί να αποφασίζει τη μετάθεση ενός αγώνα για λόγου; ασφάλειας. Όσον αφορά όμως τη διάθεση εισιτηρίων υπάρχει νομικό κενό.

    Πρότεινα λοιπόν στον Υφυπουργό και εκείνος αποφάσισε να μη βγει μια τέτοια απόφαση. Πρώτον γιατί δεν έχει παρόμοια απόφαση για τη μη διάθεση εισιτηρίων μέχρι σήμερα. Δεύτερον, όπως σας είπε ο κ. Υφυπουργός, τα εισιτήρια ήδη έχουν κυκλοφορήσει. Τρίτον, όπως μας διαβεβαίωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα μετακινηθούν ελάχιστοι φίλαθλοι και τέταρτον οι αποφάσεις της Πολιτείας, και η ΔΕΑΒ είναι επιτροπή της Γραμματείας, πρέπει να έχουν το στοιχείο της ισότητας. Ήδη μέχρι τώρα μετακινήθηκαν ένθεν και ένθεν οπαδοί. Θα μπορούσε λοιπόν ο Παναθηναϊκός να μας πει γιατί κυνηγάτε εμάς. Γιατί όπως γνωρίζετε υπάρχει στον τόπο μας μια προκατάληψη, μια καχυποψία. Πιστεύω ότι με το ενδιαφέρον που έδειξε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί τίποτα, να πάνε όλα καλά.

    Άλλωστε τα προβλήματα δε δημιουργούνται όταν πάνε στο γήπεδο οι οργανωμένοι σύνδεσμοι, αλλά κατά τη διαδρομή. Και αυτοί που τα δημιουργούν δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται φίλαθλοι.

    Πιθανόν την άλλη εβδομάδα θα υπογραφεί μια Διυπουργική Απόφαση. Επιθυμία μας είναι να βάλουμε στο πρόβλημα, κάτι που πολλά χρόνια λέμε, τις ΠΑΕ αφού αυτά τα παιδιά είναι πελάτες τους και οι ίδιοι οι σύνδεσμοι να κάνουν την αυτοκάθαρση τους. Το άρθρο 41 του νόμου το ορίζει σαφώς.

    Σα ΔΕΑΒ στείλαμε γράμμα σε όλες τις διοργανώτριες αλλά και τις ομάδες, δυστυχώς δε μας απάντησε κανένας. Παρά μόνο η ΕΣΑΚΕ, που ισχυρίστηκε ότι το θέμα δεν είναι δικό της, αλλά των ΚΑΕ.

    Όπως γνωρίζετε οι σύνδεσμοι χρειάζονται ειδική αθλητική αναγνώριση, που δίνεται ύστερα από μια διαδικασία. Σας επαναλαμβάνω ότι δεν ενδιαφέρθηκε κανείς".

    [12] ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ 20ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Αθανάσιο Ψαράκη, σε βάρος του αστυφύλακα της Ασφάλειας Αττικής Γιάννη Ριζόπουλου, που σκότωσε χτες τον 20χρονο Αλβανό Τζετζιάν Σελνίκου.

    Εξάλλου, κατά την προσαγωγή του Ριζόπουλου στον εισαγγελέα επικράτησε ένταση, καθώς είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς του 20χρονου, που ζητούσαν να διαμαρτυρηθεί παραδειγματικά ο αστυφύλακας.

    Ο αστυφύλακας υποστήριξε στον εισαγγελέα ότι το όπλο του εκπυρσοκρότησε. «Πήγα να του κάνω έλεγχο. Όταν με είδε σηκώθηκε απότομα και με απείλησε με ένα μαχαίρι. Προσπάθησα να τον αποφύγω. Το όπλο μου εκπυρσοκρότησε. Δεν το ήθελα. Ηταν ατύχημα», τόνισε.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 20χρονος είχε πάρει μέρος σε συμπλοκή στις 9 Νοεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα.

    Προανάκριση, υπό την εποπτεία δικαστικού λειτουργού, διενεργείται από τους άντρες του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, ενώ παράλληλα διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση.

    [13] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Σόφια, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Η Βουλγαρία ανέφερε ότι θα επιτρέψει στα αμερικανικά μαχητικά να περάσουν από τον εναέριο χώρο της ως μέρος της αμερικανικής εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η εκπρόσωπος τους υπουργείο Ελένα Ποπτοντόροβα δήλωσε ότι η κυβέρνηση δέχεται το αίτημα που έλαβε από τις ΗΠΑ.

    Ο υπουργός Αμυνας της χώρας Νικολάι Σβινάροφ ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν να κάνουν χρήση και ενός αεροδρομίου της Βουλγαρίας στην πόλη Μπουργκάς.

    Η βουλή της Βουλγαρίας αποφάσισε στις 14 Νοεμβρίου να επιτρέψει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για τις επιχειρήσεις εναντίον του Αφγανιστάν.

    Σημειώνεται ότι αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη έκαναν χρήση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ωστόσο για την χρήση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας από μαχητικά αεροσκάφη απαιτείται έγκριση από το Κοινοβούλιο.

    Ο.Σ.

    [14] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CD ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΠΩΝ

    Σάπες, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Παρουσίαση του πρώτου CD του δήμου Σαπών με τίτλο "Τα παιδιά του Ορφέα" θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου Σαπών.

    Την πρώτη μουσική παραγωγή του δήμου θα παρουσιάσει ο δήμαρχος, Ντίνος Χαριτόπουλος, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν ζωντανά μουσικά κομμάτια που περιέχονται στο CD από ντόπιους μουσικούς και ερμηνευτές.

    [15] ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΟΚ: ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΓΟΥΛΡΙΤΖ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Επιτέλους χρήματα στον ΠΑΟΚ. Οσο παράξενο και αν είναι... Η πίεση που άσκησε ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Βασίλης Οικονομίδης προς τον μεγαλομέτοχο, Γιώργο Μπατατούδη έφερε αποτελέσματα. Ετσι ο τελευταίος έβαλε το πρωί στα ταμεία της ΚΑΕ 22.000 δολάρια, τα οποία ξοδεύτηκαν αμέσως για να διευθετήσουν την οικονομική εκκρεμότητα του Αντρέ Γούλριτζ.

    Μετά από αυτή την κίνηση, ο ΠΑΟΚ έκλεισε ένα μεγάλο άνοιγμα που απασχολούσε το τελευταίο διάστημα την ομάδα. Παράλληλα ο κ. Μπατατούδης υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα λυθούν και τα υπόλοιπα προβλήματα.

    Στον αγωνιστικό τομέα συνεχίστηκε κανονικά σήμερα η προετοιμασία της ομάδας με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να εκτελεί χρέη προπονητή, αφού ο Λευτέρης Σούμποτιτς βρίσκεται με την εθνική ομάδα της Σλοβενίας. Από την προπόνηση απουσίαζαν ο Σιγάλας, ο Νόλαν, ο Γούλριτζ και ο Κάρτερ. Οι τρεις τελευταίοι αναμένεται να επιστρέψουν από τις ΗΠΑ το ερχόμενο Σάββατο.

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Γ.Φ. ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη του Γ.Θ. Βαφόπουλου με θέμα "Η ποίηση της Θεσσαλονίκης στον 20ο αιώνα" θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 36ων Δημητρίων.

    [17] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΠΑΡΒΑΝΟΦ

    Σόφια, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ εκφράζοντας ταυτόχρονα ελπίδες για σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας-Βουλγαρίας στο μέλλον μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Σε γράμμα που έστειλε στον κ. Παρβάνοφ ο Ρώσος πρόεδρος εκφράζει την ελπίδα για τη δημιουργία μιας νέας συνεργασίας που θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσω κοινών προσπαθειών και από τις δυο πλευρές.

    "Στην Ρωσία είστε γνωστός ως θερμός υποστηρικτής της σύσφιξης των σχέσεων των δυο χωρών" τόνισε ο κ. Πούτιν.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Παρβάνφο ύστερα από την νίκη του στις προεδρικές εκλογές στην χώρα εξέφρασε την επιθυμία του για αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με την Ρωσία καθώς και για την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    [18] ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Για "μαύρη τρύπα" των υποχρεώσεων της κυβέρνησης προς το Ασφαλιστικό Ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ, ύψους 92,8 δισεκατομμυρίων δραχμών, μόνο για το 2000, έκανε λόγο ο συντονιστής ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, Γιώργος Σαλαγκούδης, μετά τη σημερινή συνεδρίαση των Συντονιστών των Ομάδων Διαρκών Επιτροπών, κατά την οποία συζητήθηκε και η μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

    Ο κ.Σαλαγκούδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για το λόγο αυτό έγινε η μετοχοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει την πικρή αλήθεια για την εσπευσμένη μετοχοποίηση της ΔΕΗ".

    Οπως αναφέρει, στη σελίδα 43 της Εισηγητικής Έκθεσης ομολογείται ότι το εγγεγραμμένο σε ειδικό ΚΑΕ προαναφερθέν ποσό - 93,5 δισ. δραχμές - προορίζεται για την εξόφληση μέρους των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΠ ΔΕΗ και προσθέτει ότι "αν αναλογιστεί κανείς ότι το επικαιροποιημένο συνολικό χρέος που έχει αποδεχθεί το δημόσιο προς τον ΟΑΠ ΔΕΗ είναι μέχρι σήμερα 3,25 τρισ. δρχ., αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει, με τις ακαταλόγιστες πρακτικές της η κυβέρνηση Σημίτη, το ελληνικό δημόσιο, τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας , τους 30.000 και πλέον εργαζόμενους σ' αυτή και το Ασφαλιστικό τους Ταμείο".

    Ο κ.Σαλαγκούδης, χαρακτηρίζει απατηλή προπαγάνδα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για εξυγίανση, μέσω της μετοχοποίησης, αναβάθμιση των ήδη παρεχομένων υπηρεσιών, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, διότι, όπως ισχυρίζεται, κανένα ποσό που θα εισπραχθεί από τη μετοχοποίηση δεν θα χρησιμοποιηθεί για να επενδυθεί στην επιχείρηση, παρά μόνο για να καλύψει μέρος των υποχρεώσεων στο Ασφαλιστικό Ταμείο.

    [19] A. NTANTE:ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Τίρανα, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Θετικά μηνύματα των ΗΠΑ προς την αλβανική κυβέρνηση απέσπασε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Αρτα Ντάντε, σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την επιστροφή της στη χώρα της.

    Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στις ΗΠΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών και άλλα ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και μεταφέρει μηνύματα ότι η Αλβανία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και έχει προχωρήσει σημαντικά στις προσπάθειες που κάνει για ένταξη της στις ευρωατλαντικές δομές.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την κ. Ντάντε «οι ΗΠΑ κάνουν πολύ θετικές αξιολογήσεις για το έργο της αλβανικής κυβέρνησης γενικότερα και τον πρωθυπουργό Μέτα ειδικότερα». Η αλβανική εφημερίδα «Ζέρι ι Πόπουλιτ» σχολιάζει ότι «τα θετικά μηνύματα των ΗΠΑ προς την αλβανική κυβέρνηση και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μέτα έρχονται τη στιγμή που ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο σκληραίνει τις κατηγορίες του κατά της κυβέρνησης»,

    [20] ΜΕ 2-1 ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    "Καίγεται" η Τούμπα! Ο ΠΑΟΚ προηγείται στο ημίχρονο με 2-1 της Αϊντχόβεν, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να χάνει με 0-1 από το 19' με τέρμα που σημείωσε ο Ντε Γιαν. Μπορεί προς στιγμήν η Τούμπα και οι 30.000 οπαδοί να πάγωσαν, όμως ένα όμορφο τέρμα που σημείωσε στο 35' ο Γιασεμάκης έβαλε και πάλι τον Δικέφαλο στο παιχνίδι (1-1) και φυσικά φωτιά στην κερκίδα. Το 2-1 έγινε τέσσερα λεπτά αργότερα (39') με τον Ουντέζε.

    [21] ΝΔ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΜΕΙΝΕ ΙΔΙΑ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ σύσκεψη των συντονιστών των Ομάδων Διαρκών Επιτροπών, με θέματα τον προϋπολογισμό του 2002 και την μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, επεσήμανε μετά τη σύσκεψη ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έμεινε ίδια, παρά τον ανασχηματισμό, ο προϋπολογισμός δεν ενσωματώνει διαρθρωτικές αλλαγές και συνεχίζεται η φορολόγηση των Ελλήνων με ακόμη μεγαλύτερα ποσά.

    "Η επιβάρυνση του Ελληνα φορολογούμενου φέτος, αριθμητικά και ανά οικογένεια, είναι στα 560 ευρώ, δηλαδή 190.000 δρχ. επιπλέον. Αυτός είναι ο μέσος όρος επιβάρυνσης για κάθε οικογένεια, για κάθε ελληνικό νοικοκυριό, σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό. Αυτή η αύξηση, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, τους αγρότες".

    Ο κ.Ρουσόπουλος έκανε λόγο για "εικονικά πλεονάσματα" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κρύψει τα πραγματικά της ελλείμματα σε ευαισθησία, αξιοπιστία και στρατηγική, ενώ αντέτεινε ότι η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική "τομών και ρήξεων" με πραγματικές αποκρατικοποιήσεις, δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων για προσέλκυση επενδύσεων και αύξηση της απασχόλησης.

    Σχολιάζοντας τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Πρωτόπαπα, ότι ο κ.Καραμανλής χρησιμοποιεί τις ίδιες δηλώσεις για κάθε προϋπολογισμό, ο κ.Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι "εκείνοι που λένε τα ίδια και τα ίδια βρίσκονται στην πλευρά της κυβέρνησης. Κάθε χρόνο ακούμε τα ίδια ψέματα, τις ίδιες εικονικές υποσχέσεις" και χαρακτήρισε ελάχιστες και μίζερες τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

    Παρομοίως για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην πορεία του Χρηματιστηρίου, τώρα που βρίσκεται σε καλή πορεία, παρέπεμψε στις δηλώσεις του προκατόχου του, Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πάει στη Βουλή, να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή για να ερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση της ΔΕΚΑ.

    "Είναι μια υπόθεση, η οποία δεν αφορά μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Αφορά συνολικά τον ελληνικό λαό. Αφορά 1,5 εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι έπεσαν θύματα απάτης, από συγκεκριμένους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, από την κυβέρνηση του. Μιας απάτης που κόστισε περίπου 30 τρισ. δρχ." επανέλαβε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν στη Βουλή.

    Σχετικά με τη στάση της ΝΔ και στελεχών της για την πολιτική της προτίμηση στο δήμο της Αθήνας, ο κ.Ρουσόπουλος απάντησε ότι υπάρχει Επιτροπή Εκλογών, υπό την προεδρεία του κ.Τζαννετάκη, η οποία έχει θέσει τους κανόνες, με βάση τους οποίους προχωρά η Νέα Δημοκρατία στην επιλογή προσώπων σε δήμους όλης της χώρας. "Δεν υπάρχει τίποτα αυτή τη στιγμή που να είναι ανακοινώσιμο" είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο όνομα, για μεγάλο δήμο, όπως της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα για τη στάση της κ.Μπακογιάννη, επεσήμανε ότι έχει βοηθήσει επανειλημμένα και βοηθά το κόμμα, όπως και όλα τα στελέχη του κόμματος συνεισφέρουν στο κοινό σκοπό για ένα κοινό αποτέλεσμα.

    Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ. Σιούφας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Καθηγητής κ. Π. Παυλόπουλος, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, η Αντιπρόεδρος της Βουλής κα Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών κ. Αδ. Ρεγκούζας, ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης κ. Αθ. Νάκος και ο Εκπρόσωπος Τύπου κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    [22] MLS: ΑΥΞΗΣΗ 149% ΣΤΟΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΖΙΡΟ ΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της τάξης του 149% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας MLS Πληροφορική ΑΕ το εννεάμηνο του 2001. Επίσης, τα καθαρά κέρδη προ φόρων του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση 65% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Η εταιρία αναμένει για το σύνολο της χρήσης (2001) ενοποιημένες πωλήσεις άνω των 2,5 δισ. δρχ., ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων προβλέπεται να κυμανθούν μεταξύ 800-900 εκατ. δρχ. Στο εννεάμηνο, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 1,4 δισ. δρχ., έναντι 561 εκατ. δρχ. πέρυσι και τα καθαρά κέρδη σε 328 εκατ. δρχ., έναντι 191 εκατ. δρχ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Η μητρική εταιρία το 9μηνο παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών 30% (242 εκατ. δρχ, έναντι 186 εκατ. δρχ.) και πωλήσεις 532 εκατ. δρχ., έναντι 504 εκατ. δρχ. πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών μαζί με τα άλλα έσοδα εκμετάλλευσης (έργα υπ. Ανάπτυξης κλπ) παρουσίασαν αύξηση 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μητρική MLS αναμένει αύξηση καθαρών κερδών της τάξης του 50% και αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 30% για το σύνολο της χρήσης.

    [23] ΣΑΡΡΟΣ ΑΧΕ: ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ 10% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΜΠΑΣ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Την πρόθεσή της να προβεί στην πώληση 2.608.920 μετοχών της Κουμπάς ανακοίνωσε η Σάρρος ΑΧΕ με επιστολή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές.

    Ο συγκεκριμένος αριθμός μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό, τουλάχιστον, 10% της εισηγμένης σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι με στοιχεία της 19/10/01, το ποσοστό συμμετοχής της Σάρρος στην εισηγμένη αντιστοιχεί σε 20,086%.

    [24] ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αγκυρα, 22 Νοεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Το Συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε αίτημα περίπου 111 βουλευτών, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση του κοινοβουλευτικού ψηφίσματος το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να στείλει στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο αντιπρόεδρος του Συνταγματικού δικαστηρίου Χασίμ Κίλιτς σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επισήμανε ότι το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που υπέβαλαν 111 μέλη του κοινοβουλίου που προέρχονται κυρίως από κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό διάταγμα που ψηφίστηκε στις 10 Οκτωβρίου επιτρέπεται η κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό και να προσφέρει καταφύγιο στο έδαφός της σε ξένα στρατεύματα ως μέρος της αμερικανικής εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας.

    Οι 111 βουλευτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την πλειοψηφία της στη βολή για να περάσει το διάταγμα.

    Υποστηρίζουν επίσης ότι η αποστολή στρατευμάτων στι Αφγανιστάν ισοδυναμεί με την κήρυξη πολέμου κάτι που σύμφωνα με το σύνταγμα μπορεί να αποφασίσει μόνο η βουλή της Τουρκίας.

    Ωστόσο ο κ. Κίλιτς επισήμανε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην απόφαση που έχει ήδη ληφθεί ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για μια κοινοβουλευτική απόφαση και ότι το δικαστήριο δεν έχει καμιά δικαιοδοσία σχετικά με το θέμα.

    Ο.Σ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 22 November 2001 - 19:13:57 UTC