Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] 45.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ
  • [04] Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] "FINANCIAL TIMES": Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΔΕΙΚΤΗ
  • [06] ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ
  • [07] ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [08] ΣΟΛΟΜΟΝ ΠΑΣΙ: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 251 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [10] Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [11] ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΑΠΟ ΕΕ
  • [12] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ - ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [14] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ
  • [15] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [16] ΟΜΙΛΟΣ ΝΙΚΑΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ - ΒΕΡΒΕΛΙΔΗ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΣΙΤΣ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
  • [19] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ
  • [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [21] ΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • [22] "ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ" ΑΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
  • [23] "ΧΑΛΑΡΟΙ ΡΥΘΜΟΙ" ΣΤΗ WALL STREET
  • [24] ΤΟ ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΑΒΒΑΝΗ

  • [01] ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2001 (11:16 UTC+2)

    Απόρρητη έκθεση των ελληνικών αρχών για την τρομοκρατία στη χώρα μας δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Τα Νέα". Η έκθεση χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως εκτενέστατο ενημερωτικό σημείωμα των ελληνικών διωκτικών αρχών, όμως δεν αναφέρεται η προέλευση και η υπηρεσία που το συνέταξε, αν και πρόκειται για πρόσφατη ανάλυση.

    Η έκθεση βλέπει κοινές αφετηρίες, σχεδιασμούς και ρόλους για τις τρομοκρατικές οργανώσεις "17 Νοέμβρη", "Ε.Λ.Α." και "Αντικρατική Πάλη". Αναλύει τη δράση τους και τις περιγράφει εάν όχι ως ενιαίο σχήμα, τουλάχιστον ως συγκοινωνούντα δοχεία. Ως πρόσωπα κλειδιά κατονομάζονται δύο φονευθέντες σε ένοπλες συγκρούσεις, οι Χρήστος Τσουτσουβής και Χρήστος Κασίμης.

    Ειδικά για τη μορφή της "17 Νοέμβρη" η έκθεση υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια ολιγομελή οργάνωση, απολύτως στεγανοποιημένη, συνωμοτική, με αυστηρή κάθετη ιεραρχική δομή που δρα με την τακτική του αντάρτικού πόλης. Το γενικό επιτελείο της είναι ολιγάριθμο, αλλά τα εκτελεστικά της όργανα είναι περισσότερα.

    Επίσης, αναφέρεται πως η "17 Νοέμβρη" ανανεώθηκε ως προς τα εκτελεστικά της όργανα παραπάνω από δύο φορές. Είναι επίσης βέβαιο πως στο ανθρώπινο δυναμικό της "17 Νοέμβρη" συμμετέχουν και γυναίκες, ενώ δεν αποκλείεται σε συγκεκριμένες ενέργειες να χρησιμοποιήθηκαν και αλλοδαποί.

    Τέλος, στην έκθεση γίνεται αναφορά σε υποθέσεις που αφορούν τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα μας καθώς και σε στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή των διωτικών αρχών.

    [02] ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 21 Νοεμβρίου 2001 (18:02 UTC+2)

    Συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για το κυπριακό θα πραγματοποιήσει το τουρκικό κοινοβούλιο την Παρασκευή, κατά την οποία υπουργοί θα αναφερθούν σε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες από Τούρκους αξιωματούχους.

    Η συνεδρίαση αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη συμβουλευτικού σώματος που ευθύνεται για το πρόγραμμα εργασιών του κοινοβουλίου και μετά από αίτημα του ανεξάρτητου βουλευτή, Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ και συναδέλφων του.

    Ο Ιρτεμτσελίκ έκρινε απαραίτητη τη συνεδρίαση προκειμένου η τουρκική κυβέρνηση να εξηγήσει τη στάση της, αλλά και τα σχέδιά της στο θέμα, τη στιγμή που η Κύπρος αναμένεται να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, μέχρι το 2004.

    Οι συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών του τουρκικού κοινοβουλίου είναι σπάνιες και σε αυτές απαγορεύεται η είσοδος θεατών ή δημοσιογράφων, ενώ τα διοικητικά καθήκοντα των εργασιών τους εκτελούν κωφάλαλοι υπάλληλοι, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι απόρρητες πληροφορίες δε θα διαρρεύσουν προς το κοινό.

    [03] 45.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ

    Κομοτηνή, 23 Νοεμβρίου 2001 (10:35 UTC+2)

    Εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται η δράση του Σώματος Συνοριακής Φύλαξης τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

    Σύμφωνα με στοιχεία των υπευθύνων συνελήφθησαν περισσότεροι από 45.000 λαθρομετανάστες , 296 διακινητές και κατασχέθηκαν περί τα διακόσια φορτηγά και αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη μεταφορά των λαθρομεταναστών.

    Οι υπεύθυνοι του Σώματος κρίνουν επιβεβλημένη την επιπλέον ενίσχυση του με την πρόσληψη νέων συνοριακών φυλάκων.

    [04] Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2001 (14:27 UTC+2)

    Το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών είναι ανοιχτό σε μετεκλογικές συνεργασίες αρκεί να υπάρχουν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις και θα συνεργαζόταν με την ίδια ευκολία είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΠ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «ΧΑΓΙΑΤ» εν' όψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος του.

    Όπως εξήγησε είναι πολύ δύσκολο να διακριβώσει κανείς σήμερα ιδεολογικές συγγένειες μεταξύ των κομμάτων και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ποιες είναι σήμερα οι διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Το μεν ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει φιλελεύθερη πολιτική άλλο αν δεν το λέει, η δε Ν.Δ σε ορισμένα θέματα εκφράζει θέσεις που είναι συγγενείς με αυτές του ΚΚΕ.

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του ως δήμαρχος Αθηναίων για τι αυτό αποτελεί μια πράξη συνέπειας και ευθύνης. Όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις δημοτικές εκλογές ο ρόλος του δημάρχου θα είναι διακριτός από αυτόν του προέδρου του ΚΕΠ. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο ίδιος ξανά τη δημαρχία Αθηνών είτε όπως είναι σήμερα, είτε σε Μητροπολιτικό Δήμο.

    Σε ερώτηση αν συζητείται η προσέγγιση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου με το ΚΕΠ απάντησε ότι ο κ. Ανδριανόπουλος είναι αυτόνομος, αξιοσέβαστος, ιδιαίτερα χρήσιμος για την πολιτική ζωή του τόπου και δεν γνωρίζει το τι θα κάνει.

    Ο πρόεδρος του ΚΕΠ στάθηκε αλληλέγγυος στα αιτήματα των αγροτών αλλά εξέφρασε την αντίθεση του σε μεθόδους κινητοποιήσεων όπως το κλείσιμο των δρόμων.

    Για τον προϋπολογισμό του 2002 που κατατέθηκε στη Βουλή είπε ότι έχει θετικά στοιχεία αλλά ωστόσο δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

    Σε ερώτηση για την αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κώστα Μητσοτάκη και τον Κώστα Λαλιώτη σχολίασε ότι πρέπει να σβήσουν αυτές οι εικόνες από τη δημόσια ζωή του τόπου διότι μας γυρίζουν πίσω.

    Το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών είναι η πιο αυθεντική πρόταση στην πολιτική ιστορία του τόπου είπε ο κ. Αβραμόπουλος και διαχώρισε το ΚΕΠ από άλλα κόμματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια λέγοντας: «Εμείς ερχόμαστε από το μέλλον και υποχρέωση μας είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών. Προερχόμαστε από τους Έλληνες πολίτες και όχι από διαμαρτυρία ούτε αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα. Ούτε κυβερνήσεις ανατρέψαμε, ούτε κόμματα διασπάσαμε, ούτε διαμαρτυρόμαστε, ούτε μας διέγραψαν από κάποιο κόμμα».

    Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι είχε πολύ δελεαστικές προτάσεις αλλά αρνήθηκε να πει ποιες και από ποιους. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν του έγιναν δελεαστικές προτάσεις στα γεύμα που είχε στο «Διόνυσο» με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή απάντησε πως ότι αφορούσε αυτή τη συνάντηση, ειπώθηκε με τις δηλώσεις των δύο ανδρών αμέσως μετά το γεύμα.

    Το κεντρικό σύνθημα του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΚΕΠ είναι «Η ελπίδα γεννιέται» και ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι το Ιδρυτικό Συνέδριο είναι γιορτή της Δημοκρατίας, έτσι πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι οι άλλοι και τόνισε χαρακτηριστικά πως «στη Θεσσαλονίκη γεννιέται η ελπίδα». Ανέλαβε τη δημόσια δέσμευση να ανταποκριθεί το ΚΕΠ στις προσδοκίες των πολιτών και εξήγησε ότι επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για το Ιδρυτικό Συνέδριο για δύο λόγους: Πρώτον γιατί η ανάπτυξη της Περιφέρειας αποτελεί την αιχμή του δόρατος της πολιτικής του ΚΕΠ και δεύτερον γιατί η πόλη έχει συνδεθεί με ιδιαίτερες ιστορικές αναφορές πολιτικών πρωτοβουλιών στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

    Για τα άλλα κόμματα είπε ότι έχουν προσφέρει πολλά αλλά σήμερα διαχειρίζονται το τέλμα και την αδράνεια. Η δημοκρατία στη χώρα μας λειτουργεί αλλά δεν παράγει. Το ΚΕΠ είναι εναντίον των αφορισμών των εξορκισμών και των αποκλεισμών. Ο σοσιαλισμός εξανθρώπισε τον καπιταλισμό αλλά και δεν θα είχε καταλάβει την αξία του ανθρώπου εάν δεν υπήρχε ο καπιταλισμός.

    Σήμερα θα πραγματοποιηθούν συνδιασκέψεις με εκπροσώπους του ΚΕΠ από την περιφέρεια και τη νεολαία του κόμματος ενώ θα υπάρχει και συνεργασία του κ. Αβραμόπουλου με τα μέλη των οργάνων. Στις 9.30 αύριο το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της ΔΕΘ θα ξεκινήσει η διαδικασία διαπίστευσης των Συνέδρων και στις 11.30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες με ομιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    [05] "FINANCIAL TIMES": Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ 2002

    Λονδίνο, 23 Νοεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ κατά το 2002, ο οποίος θα ενισχυθεί από τις δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων, επισημαίνεται σε ανταπόκριση του Πίτερ Νόρμαν από τις Βρυξέλλες που φιλοξενούν οι «Financial Τimes».

    Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθεται άτιτλη ανταπόκριση της Κέριν Χόουπ από την Αθήνα, η οποία αναφέρεται στη χθεσινή παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Χριστοδουλάκηκς ανακοίνωσε ένα δραστικά αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει ανάπτυξη κατά 3,8% το 2002 αντί του 4,1% που είχε προβλεφθεί νωρίτερα.

    Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα δεχθεί ώθηση από τις μεγαλύτερες επενδύσεις νέου διαρθρωτικού πακέτου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις αυξημένες δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τις κατασκευές των έργων και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Αθήνας θα ανέλθουν σε 480 δισεκατομμύρια δραχμές τον επόμενο χρόνο, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να περατώσει μέσα στις προθεσμίες τα ολυμπιακά έργα.

    Οι «Financial Times» υπογραμμίζουν ότι το πρώτο μέλημα του κ. Χριστοδουλάκη, μόλις μετακινήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου μήνα, ήταν να αναθεωρήσει το υπερβολικά αισιόδοξο του προϋπολογισμού, το οποίο ετοιμάστηκε πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον των ΗΠΑ.

    Η Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα, αντιμετωπίζει μείωση του τουρισμού το 2002, ενώ η πιο αργή ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο θα έχει συνέπειες στα φορολογικά της έσοδα.

    [06] ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Συνεχίζεται η προετοιμασία του ΠΑΟΚ με προπονητή όμως τον Μπάνε Πρέλεβιτς, αφού ο Λευτέρης Σούμποτιτς απουσιάζει στην Εθνική Σλοβενίας. Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό και η διάθεση αρκετά μεγάλη. Τέτοια ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το επόμενο παιχνίδι με την ΑΕΚ στην Αθήνα.

    Μοναδικός στόχος της τεχνικής ηγεσίας είναι να προετοιμάσουν την ομάδα όσο το δυνατόν καλύτερα επιλύοντας τα όποια προβλήματα υπάρχουν, εκμεταλλευόμενοι την μίνι διακοπή του πρωταθλήματος.

    "Είναι ευκαιρία να ηρεμήσουμε, να λύσουμε τα προβλήματά μας και να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό" τόνισε μετά το τέλος της σημερινής προπόνησης ο Μπάνε Πρέλεβιτς. Ο κ. Σούμποτιτς θα επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή.

    [07] ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Δύο νέα πρόσωπα από σήμερα βρίσκονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Ηρακλής. Πρόκειται για τους Χαϊτογλου και Χρυσάφη. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΠΑΕ Ηρακλής, που ολοκληρώθηκε στο ξενοδοχείο Χαγιάτ.

    Κύριος ομιλητής ήταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του άφησε αιχμές για τον συμπολίτη του ΠΑΟΚ, τον οποίο κατονόμασε ως κατεστημένο και ότι η παρουσία του στα αθλητικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας είναι καταλυτική. Παράλληλα μίλησε για τον Ηρακλή, την αγαπημένη του ομάδα, υποσχόμενος ότι η πορεία της στο μέλλον θάναι πολύ καλύτερη. Ωστόσο έκανε κι ένα γενικό κάλεσμα του κόσμου για να ενισχύσει από δω και πέρα τη δύσκολη προσπάθεια.

    Στον αγωνιστικό τομέα η ομάδα συνεχίζει την προετοιμασία για το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Ο Άγγελος Αναστασιάδης δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα έχοντας ετοιμοπόλεμους τους παίχτες του. Άλλωστε γνωρίζει καλά ότι αυτό το παιχνίδι γι' αυτόν είναι ένα από τα σημαντικότερα της χρονιάς, το οποίο πρέπει να κερδίσει πάσει θυσία.

    [08] ΣΟΛΟΜΟΝ ΠΑΣΙ: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Βερολίνο, 23 Νοεμβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Γερμανικά μεταφορικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν σύντομα τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας ύστερα την συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Γερμανία.

    Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητη η υπογραφή συμφωνίας με την Γερμανία παρόμοια με αυτή που υπογράφηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς όπως επισήμανε η χρήση του εναέριου χώρου από μεταφορικά αεροσκάφη δεν αποτελεί στρατιωτικό θέμα προσθέτοντας ωστόσο ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν μέσω των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

    Ο κ. Πάσι ενημέρωσε τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών για την πολιτική κατάσταση της Βουλγαρίας προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η εξωτερική πολιτική της χώρας ως επακόλουθο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα και ανέδειξαν τον Γκεόργκι Παρβάνοφ στην προεδρία της χώρας.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 251 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Αγκυρα, 23 Νοεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Συνολικά 251 λαθρομετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους κατευθύνονταν προς την Ελλάδα, συνέλαβαν οι τουρκικές αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ομάδα 110 λαθρομεταναστών, από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, την Παλαιστίνη, το Πακιστάν και το Μαρόκο, εντοπίστηκε σε φορτηγά, στην πόλη Ντίντιμ.

    Αλλοι 98 Ιρακινοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν από τις αρχές, όταν το πλοίο που τους μετέφερε στην Ελλάδα εκδιώχθηκε από τις ελληνικές λιμενικές αρχές, αφού πρώτα συνελήφθησαν ο καπετάνιος του πλοίου και ο βοηθός του.

    Σε ξεχωριστή επιχείρηση συνελήφθησαν 19 ακόμη άτομα, ενώ 24 Ιρακινοί λαθρομετανάστες φυλακίστηκαν σε περιοχή κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

    [10] Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Η κακοκαιρία χτύπησε την Κεφαλλονιά, όπου πλημμύρησαν πολλά καταστήματα και αυτοκίνητα.

    Εξάλλου, λόγω της δυνατής βροχής στη Χίο ανατράπηκε στρατιωτικό βυτιοφόρο κοντά στο χωριό Λίθιο. Ο χωματόδρομος υποχώρησε και ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και παρέμεινε εγκλωβισμένος με το συνοδηγό μια ώρα στο αυτοκίνητο.

    Η πυροσβεστική έκοψε τις λαμαρίνες με ηλεκτρικό πριόνι και απεγκλώβισε τους στρατιώτες.

    Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν το Ιόνιο και την Πελοπόννησο και το απόγευμα επεκτάθηκαν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη.

    Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Παπανικολάου ενημέρωσε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν πλημμύρες, προβλήματα στις θαλάσσιες, αλλά και της χερσαίες μετακινήσεις.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί και μόνο το πρωί θα βρέξει κατά τόπους στα νοτιοανατολικά. Μέχρι το βράδυ οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι με μέγιστη ένταση τα 8 μποφώρ.

    Μέχρι αυτή τη στιγμή ισχύει η απαγόρευση απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    [11] ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΑΠΟ ΕΕ

    Βρυξέλες, 23 Νοεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανοίξει πολύ σύντομα γραφείο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Καμπούλ ανακοίνωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Κρις Πάτεν μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Έχουμε σκοπό να στείλουμε στην Καμπούλ έναν αριθμό υπαλλήλων που θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα να επιτηρούν την πολιτική κατάσταση στην χώρα και να συντονίσουν την παροχή βοήθειας" ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΕ Γκούναρ Βιέγκαντ.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει τον ερχόμενο μήνα στις Βρυξέλες η διεθνής επιτροπή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν που συγκροτείται από την ΕΕ, την Ιαπωνία, την Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία διυπουργική διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    Ο.Σ.

    [12] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Σημαντική βελτίωση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2000 σημείωσαν τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου της Ελληνικά Καλώδια ΑΕ το 9μηνο του 2001. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 36 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2000. Το μικτό περιθώριο αυξήθηκε σε 15,5% από 14,6%. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 2,85 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση κατά 14%.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παραπάνω σημαντική αύξηση των ενοποιημένων αποτελεσμάτων, που επιτεύχθηκε παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, οφείλεται στην άμεση απόδοση των επενδύσεων, στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, στη σημαντική μείωση του κόστους, στην εκμετάλλευση συνεργιών μεταξύ των εταιριών του ομίλου και στη δυναμική είσοδο σε νέες αγορές.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του ομίλου της Ελληνικά Καλώδια ΑΕ έχει η θυγατρική της στη Ρουμανία Icme Ecab SA, η οποία έχει υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη της έναντι της περυσινής περιόδου, με την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος, μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από το διεθνή τραπεζικό οργανισμό IFC.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ - ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Το 1ο Πανελλήνιο συνέδριο PC HCI 2001 με θέμα "Επικοινωνία ανθρώπου- υπολογιστή" θα πραγματοποιηθεί από τις 7 ως τις 9 Δεκεμβρίου στην Πάτρα.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο Πατρών και το δίκτυο διάδοσης επιστημονικής γνώσης "Ευχρηστίας Λογισμικού", ενώ αντικείμενο του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη των τεχνολογιών και προϊόντων που διευκολύνουν την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με υπολογιστές, όπως συστημάτων φυσικής γλώσσας και εικονικής πραγματικότητας.

    [14] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Το υπουργείο Γεωργίας επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους παραγωγούς και να αποτρέψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, επισημαίνει το τμήμα αγροτικής πολιτικής του Συνασπισμού σε ανακοίνωση του με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργείου Γεωργίας για το βαμβάκι.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι το υπουργείο Γεωργία δίνει στοιχεία που πολύ σύντομα θα διαψευσθούν με τον ίδιο τρόπου που διαψεύστηκε η πρόβλεψη παραγωγής των 1.095.000 τόνων βαμβακιού.

    «Δίνοντας πρόβλεψη προσαρμοσμένης παραγωγής 1.180.000 τόνους αναγκαστικά οδηγείται σε μέτρα που θα αποκλείσουν μεγάλο μέρος παραγωγής από επιδοτήσεις. Από τις αλλεπάλληλες «διορθωτικές» ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας είναι φανερό ότι ο αποκλεισμός ποσοτήτων από την επιδότηση θα επιχειρηθεί να γίνει με βάση τα «επιλέξιμα» στρέμματα, αφού οι μέχρι τώρα μεθοδεύσεις του με τις «επιλέξιμες» ποσότητες κατέρρευσαν», προσθέτει.

    Ο Συνασπισμός υπογραμμίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης πλήττει το αγροτικό εισόδημα και κατά κύριο λόγο του μικρού και μεσαίου αγρότη. «Ακόμη και αν τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Γεωργίας επαληθευτούν η τιμή του βαμβακιού υπολείπεται κατά 40 δρχ της περυσινής (δηλ. 15% χαμηλότερα). Ποιοι θα είναι άραγε οι «τυχεροί» που η παραγωγή τους δεν θα επιδοτηθεί και θα πληρωθεί μόνο με την εμπορική τιμή των 60 δρχ/κιλό», συμπληρώνει.

    «Οι αγρότες υφίστανται για άλλη μια φορά τις σκληρές επιπτώσεις των χειρισμών της κυβέρνησης που πρότεινε και ψήφισε τον νέο κανονισμό. Η κυβέρνηση θα υποστεί τις συνέπειες της πολιτικής της», καταλήγει.

    [15] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Εχει γίνει πλήρως αντιληπτό ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος από την προηγούμενη επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου και ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης.

    «Είναι πάρα πολλές οι θετικές, οι συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις που έχουν καταγραφεί, αλλά φυσικά υπάρχουν πάντοτε σημεία στα οποία πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και εμείς και η Οργανωτική Επιτροπή και η Συντονιστική Επιτροπή», πρόσθεσε.

    «Τα σημεία αυτά, από τα έργα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, είναι μόνον το έργο του Μαρκόπουλου πλέον, δηλαδή το έργο του Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου, διότι το κρίσιμο θέμα είναι να γίνει εγκαίρως η μεταφορά του Ιπποδρόμου από τη σημερινή του θέση στο Μαρκόπουλο. Και φυσικά, εάν δεν υπάρχει άλλη λύση, θα πρέπει για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα να διακοπεί η λειτουργία στο σημερινό σημείο, προκειμένου να γίνουν τα έργα που επιμελείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων», ανέφερε.

    Αναφορικά με το ΟΑΚΑ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο κ. Όσβαλντ εντυπωσιάστηκε από την προσωπικότητα και την πρόταση του Σαντιάγο Καλατράβα, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η ανάγκη συντονισμού των επτά διαφορετικών εργοταξίων, τα οποία θα αναπτυχθούν στο ΟΑΚΑ.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τις αθλητικές ομοσπονδίες προκειμένου να γίνουν τα test events αρκετούς μήνες πριν από τους αγώνες, για να γίνουν προσαρμογές, αν χρειαστεί.

    «Συζητήσαμε βέβαια και για το γενικότερο κλίμα της πόλης την περίοδο των Αγώνων. Πρέπει να γίνει και θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί- μία μεγάλη καμπάνια για το κλίμα της πόλης, για την συμπεριφορά των κατοίκων, για τις λειτουργίες του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά αυτό φαντάζομαι ότι είναι κάτι που έχουμε την άνεση να το συζητήσουμε με όλες τις κοινωνικές οργανώσεις, με όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι μόνον ζήτημα που αφορά τον δημόσιο τομέα και την Κυβέρνηση, αλλά αφορά και την κοινωνία των πολιτών», κατέληξε.

    [16] ΟΜΙΛΟΣ ΝΙΚΑΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Αυξημένες κατά 6,4% εμφανίζονται οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου εταιριών ΝΙΚΑΣ το εννεάμηνο του 2001, καθώς ανήλθαν στα 24.204 εκατ. δρχ. έναντι 22.739 εκατ. δρχ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος του κρέατος την προηγούμενη χρήση και οδήγησαν στην μείωση της κερδοφορίας του Ομίλου κατά 56%, η σταθεροποίηση της αγοράς συνετέλεσε στην αναστροφή της τάσης και την βελτίωση της κερδοφορίας, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του προηγουμένου έτους. Η παραπάνω βελτίωση αντικατοπτρίζεται στα μεγέθη του εννεαμήνου του 2001. Το μικτό περιθώριο κέρδους (25,1%) που βελτιώθηκε σε σχέση με αυτό της χρήσης 2000 (22.5%), τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του εννεαμήνου του 2001 βελτιώθηκαν κατά 8,6% και ανήλθαν σε 3.452 εκατ. δρχ. (3.177 εκατ. δρχ. το εννεάμηνο του 2000).

    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της παρούσης περιόδου ανήλθαν στα επίπεδα της χρήσης 2000 στα 1.361 εκατ. δρχ. μειωμένα όμως κατά 27% σε σχέση με αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2000 (1.863 εκατ. δρχ.). Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου για τη χρήση 2001 αναμένονται αυξημένες κατά 8% και τα καθαρά κέρδη προ φόρων βελτιωμένα κατά 20% στα (1.650 εκατ. δρχ.) σε σχέση με αυτά της χρήσης 2000. Από τα αντληθέντα καθαρά κεφάλαια ύψους 9.298 εκατ. δρχ. που προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 2000 διατέθηκαν μέχρι τις 30/9/2001, 8.960 εκατ. δρχ., 96,45% του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων. Το υπόλοιπο 3,5% των αντληθέντων κεφαλαίων, 330 εκατ. δρχ., διετέθη τον Οκτώβριο του 2001 για την συμμετοχή (42,22%) στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας "Ελληνικός Γύρος ΑΕ". Η εταιρία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2001 και λειτουργεί από τον Αύγουστο. Η πρώτη οικονομική χρήση της αναμένεται κερδοφόρος.

    Σε εφαρμογή της απόφασης της ετήσιας Τακτικής Γ.Σ. των Μετόχων της 15/6/2001 για αγορά ιδίων μετοχών, με σκοπό τη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής, η Εταιρεία αγόρασε μέχρι σήμερα 545.000 μετοχές με μέση τιμή κτήσης 3,33 ευρώ, ήτοι ποσοστό 2.7 % του μετοχικού της κεφαλαίου.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ - ΒΕΡΒΕΛΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής του ΟΤΕ που διερευνά το ενδεχόμενο κατάχρησης σημαντικού ποσού, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σπύρος Βούγιας, μετά από συνάντηση που είχε με τον περιφερειακό διευθυντή του ΟΤΕ κ. Βερβελίδη, στελέχη του Οργανισμού και συνδικαλιστές.

    "Υπάρχει ήδη μια προκαταρκτική διερεύνηση και κάποια πρώτα συμπεράσματα, ενισχύθηκε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του ΟΤΕ, ώστε να διερευνηθεί τι ακριβώς συμβαίνει και ήδη υπάρχει αντικατάσταση του προϊσταμένου του τμήματος Φαλήρου και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε το οριστικό πόρισμα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

    Η έρευνα άρχισε από χθες στο υποκατάστημα του ΟΤΕ στην περιοχή Φαλήρου, καθώς παρουσιάζονται περισσότεροι από 50 συνδρομητές, οι οποίοι, αν και είχαν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους στις αρχές Νοεμβρίου, διαπίστωσαν πως ο οργανισμός τους είχε κόψει το τηλέφωνο.

    Από την πλευρά του ο κ. Βερβελίδης τόνισε πως από ότι φαίνεται μέχρι τώρα είναι ευθύνη τοπικού ή τοπικών υπαλλήλων και διευκρίνισε οτι "δεν μιλάμε για κυκλώματα, μιλάμε για μεμονωμένη περίπτωση".

    Κατά τα λοιπά, οι κ.κ. Βούγιας και Βερβελίδης συζήτησαν για το νέο "πρόσωπο" του ΟΤΕ και ο υφυπουργός εκτίμησε πως ο Οργανισμός "όχι μόνο θα ανταγωνιστεί αποτελεσματικά στην ανοιχτή αγορά τις άλλες εταιρίες, σε ένα απελευθερωμένο διεθνές περιβάλλον, αλλά θα πάει και πάρα πολύ καλά".

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΣΙΤΣ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

    Ζάγκρεμπ, 23 Νοεμβρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς θα επισκεφθεί την Ουκρανία και την Μολδαβία στις αρχές του Δεκέμβρη όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα και τον ομόλογό του από την Μολδαβία Βλαντίμιρ Βορόνιν μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου ο κ. Μέσιτς θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις 3 Δεκεμβρίου όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη και θα έχει συναντήσεις με Ουκρανούς επιχειρηματίες.

    Στις 5 Δεκεμβρίου θα μεταβεί στην Μολδαβία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Βορονιν και με τον πρωθυπουργό Βασίλε Τάρλεβ.

    [19] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

    Σόφια, 23 Νοεμβρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα τις προετοιμασίες για την χρήση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας στο πλαίσιο ης υποστήριξης που προσφέρει η Βουλγαρία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Αφγανιστάν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σολομόν Πάσι έφτασε στο αεροδρόμιο Μπουργκάς προκειμένου να επιβλέψει τις προετοιμασίες.

    Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία έκανε χθες δεκτό αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την χρήση του εναέριου χώρου της από αμερικανικά μαχητικά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η Βουλγαρία θα παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της και σε γερμανικά μεταφορικά αεροσκάφη.

    Ο.Σ.

    [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Μόσχα, 23 Νοεμβρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίρκο Σάροβιτς ανακοίνωσε ότι η χώρα του τάσσεται κατά της απόσχισης του Κοσόβου από την Γιουγκοσλαβία μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Είμαστε εναντίον κάθε αλλαγής των συνόρων στην εδαφική επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη θέση του ηγέτη των Αλβανών του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα ο οποίος ζήτησε αυτονομία για το Κόσοβο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάροβιτς σε δηλώσεις του στο ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμός "Echo" στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην ρωσική πρωτεύουσα.

    Ο ίδιος συμφώνησε με την στάση του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα ο οποίος κάλεσε τους Σέρβους να συμμετάσχουν στις εκλογές στην επαρχία προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των Σέρβων υπήρξε πολύ σημαντική για τον καθορισμό του μέλλοντος του Κοσόβου.

    Ο.Σ.

    [21] ΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Νέο Δελχί, 23 Νοεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε την παροχή βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων Ευρώ στην Ινδία για την χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του Επιτρόπου της ΕΕ υπεύθυνου για τις εμπορικές σχέσεις Πασκάλ Λαμί και του υπουργού Οικονομικών της Ινδίας Γιασβάντ Σίνχα στο Νέο Δελχί στο πλαίσιο συνάντησης κορυφής Ινδίας-ΕΕ.

    "Αυτή η δωρεά θα είναι η μεγαλύτερη που δόθηκε ποτέ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εκπαιδευτικό πρόγραμμα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμί προσθέτοντας ότι η συνολική επένδυση της ΕΕ στην Ινδία σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία θα ξεπεράσει τα 560 εκατομμύρια Ευρώ.

    Σημειώνεται ότι τα χρήματα θα διατεθούν με σκοπό να ενισχύσουν την πρωτοβουλία της Ινδίας για παροχή στοιχειώδους εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά της χώρας ηλικίας 6-14 χρόνων μέχρι το 2010.

    Στην συνάντηση κορυφής την δεύτερη που πραγματοποιείται μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας συμμετείχαν ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Βέρχοφσταντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Επίτροπος της ΕΕ για τις εμπορικές σχέσεις Πασκάλ Λαμί.

    Ο.Σ.

    [22] "ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ" ΑΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2001 (19:19 UTC+2)

    Τη μαθητική παράσταση "Το όνειρο του σκιάχτρου" του Ευγένιου Τριβιζά παρουσιάζει η θεατρική ομάδα διαπολιτισμικού γυμνασίου Ευόσμου.

    Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στην αίθουσα πολιτισμικών εκδηλώσεων του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, ενώ έχει βραβευτεί από τη Μουσική Εταιρία Βορείου Ελλάδας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [23] "ΧΑΛΑΡΟΙ ΡΥΘΜΟΙ" ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 23 Νοεμβρίου 2001 (19:06 UTC+2)

    Τρεις ώρες νωρίτερα θα λήξει λόγω ημιαργίας που ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, η συνεδρίαση στη Wall Street, η οποία προ το παρόν εξελίσσεται «ομαλά».

    Η έλλειψη επιχειρηματικών ειδήσεων ικανών να αναζωπυρώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και η απουσία μακροοικονομικών στοιχείων, οδηγούν τους βασικούς δείκτες σε συγκρατημένη άνοδο. Έτσι οι επενδυτές στη Νέα Υόρκη μάλλον θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις τοποθετήσεις τους και την αγορά στα επίπεδα που βρίσκεται.

    Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,86% στις 9.919,44 μονάδες, έναντι κερδών της τάξης του 1,29% για τον Nasdaq, που κινείται στην περιοχή των 1.829,26 μονάδες.

    [24] ΤΟ ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΑΒΒΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2001 (18:20 UTC+2)

    Με το αργυρό μετάλλιο της πόλης τίμησε σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης την Ελληνα καθηγητή της Παθολογικής Ανατομίας και Καρδιολογίας του πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα των ΗΠΑ, Μιχαήλ Γραββάνη, σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο.

    Το μετάλλιο απένειμε στον καθηγητή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι "η πόλη υποδέχεται και τιμά έναν άνθρωπο του εξωτερικού που τίμησε με ιδιαίτερες αξιώσεις την πατρίδα του, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 23 November 2001 - 19:14:14 UTC