Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΖ
  • [02] "ΦΩΣ" ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
  • [03] ΒΕΡΕΛΗΣ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [04] ΖΥΡΙΧΗ:ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [06] A' EΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ 1-0
  • [07] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΜΒΡΥΟ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
  • [08] MΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο Λ. ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ
  • [09] ΣΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ
  • [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2 - 1
  • [11] Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΤΟΥ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ
  • [12] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΟΔΟΥ"
  • [13] ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΖΗΤΑ Ο Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
  • [14] ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΣΕ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [15] E. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΦΑΛΚΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ
  • [16] 29 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΕ-ΚΒΟ-ΝΤΟ
  • [17] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ
  • [18] ΡΑΜΠΑΝΙ: ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [19] ΤΟ "ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ" ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [20] ΠΟΛΟ: ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΟ ΚΑΙ
  • [21] ΠΛΟΙΟ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑ ΤΗΣ ΜΥΡΙΝΑΣ
  • [22] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [23] ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΑΠ.ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

  • [01] Η ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΖ

    Ταλοκάν, 25 Νοεμβρίου 2001 (11:39 UTC+2)

    Οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας ελέγχουν από σήμερα το πρωί το 70% της πόλης Κουντούζ στο Βόρειο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν υποχωρούν και παραδίδουν τις θέσεις τους στον διοικητή της αντιπολίτευσης Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, μεταδίδει το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο ειδήσεων.

    Όπως αναφέρει το Ρόυτερς, πηγές μέσα στην Κουντούζ είπαν ότι οι Ταλιμπάν παραδίδουν τις στρατηγικές θέσεις της πόλης στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, που ανέρχονται μέχρι τώρα σε 2.500 μαχητές.

    Οι μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας έχουν διοικητή τον Σαμς-ουλ-Χακ-Νασίρι από τη φυλή των Παστούν και ο ίδιος ο Ντόστουμ θα μπει στην πόλη εντός της ημέρας.

    Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πολιορκούν την Κουντούζ, προπύργιο των Ταλιμπάν εδώ και δέκα μέρες.

    O.K.

    [02] "ΦΩΣ" ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2001 (11:12 UTC+2)

    Φως στο τούνελ για τη δικαίωση των ανθρώπων που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, με την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.

    Όπως προκύπτει από την αλληλογραφία ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύει σήμερα η "Κυριακάτικη Αυγή", προωθείται πρωτοβουλία που ανοίγει τον δρόμο σε περισσότερους από 60.000 πολίτες να βρουν επιτέλους το δίκιο τους.

    Πρόκειται για το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, με το οποίο θα κυρώνεται από την Ελλάδα η "Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την ασυλία των κρατών και το πρόσθετο πρωτόκολλο" του 1972 που καταργεί το δικαίωμα της ετεροδικίας, δηλαδή το "ισχυρό" όπλο του Γερμανικού Δημοσίου μέχρι σήμερα. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης επεξεργάζονται τις τεχνικές λεπτομέρειες έχοντας στα χέρια τους το μεταφρασμένο κείμενο της Σύμβασης.

    Η πρώτη επιστολή, με ημερομηνία 12.10.01 -αρκετές ημέρες νωρίτερα από την αντίστοιχη πρωτοβουλία του Θ. Πάγκαλου και βουλευτών του ΣΥΝ και του ΚΚΕ-, προέρχεται από τον πρόεδρο της Βουλής προς τον υπουργό Εξωτερικών και αναφέρει ότι "σε συνάντηση που είχα προσφάτως στο γραφείο μου με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, ενημερώθηκα ότι μεταξύ άλλων εκκρεμεί η κύρωση από την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την ετεροδικία των κρατών". Ο Α. Κακλαμάνης επικαλείται επιστολή του συνηγόρου των θυμάτων του Διστόμου Ιωάννη Σταμούλη και ζητεί από τον Γ. Παπανδρέου "να εξετάσεις προσωπικώς το θέμα αυτό και να προχωρήσεις στις απαραίτητες δικές σου ενέργειες ενημερώνοντάς με σχετικώς".

    Λίγες εβδομάδες αργότερα, και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στον πρόεδρο της Βουλής υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει υπογράψει ούτε κυρώσει την συγκεκριμένη σύμβαση καθώς εκείνη την εποχή (μεσούσης της δικτατορίας) η χώρα μας είχε αποπεμφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ευρώπης. Ο Γ. Παπανδρέου πάντως διευκρινίζει στην επιστολή του: "Σε σχέση με τη μέχρι σήμερα πορεία του θέματος επιθυμώ να σας γνωρίσω ότι το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης το μεταφρασμένο κείμενο της σύμβασης προκειμένου οι υπηρεσίες αυτού να συντάξουν και να αποστείλουν την εισηγητική έκθεση, ώστε να προωθηθεί η Σύμβαση για κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύμβαση του 1972 "καίει" και το τελευταίο "χαρτί" της γερμανικής πλευράς, που παρά την ιστορική απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου έφτασε μέχρι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών μπορούν να εκδικαστούν από τα γερμανικά δικαστήρια. Σύμφωνα με το κείμενο της Σύμβασης ωστόσο "η αλλοδαπή πολιτεία στερείται του προνομίου της ετεροδικίας, αν πρόκειται περί αγωγής που αφορά σε αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν σε πρόσωπα ή πράγματα από αδικοπραξία που διαπράχθηκε στο έδαφος του δικάζοντος δικαστηρίου, εφόσον ο αδικοπραγήσας -δηλαδή τα στρατεύματα κατοχής- βρίσκονταν στο έδαφος αυτό κατά τη διάπραξη της άδικης πράξεως".

    Διαφοροποιημένη άποψη πάντως εκφράζει ο εισηγητής της υπόθεσης στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο Π. Χριστοφόρου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η εν λόγω σύμβαση αφορά γεγονότα που συνέβησαν μετά το 1976, οπότε άρχισε η ισχύς της Σύμβασης, και δεν μπορεί να αφορά ένοπλες - πολεμικές συγκρούσεις.

    Υπενθυμίζεται τέλος ότι τη Σύμβαση έχουν κυρώσει η Γερμανία και αρκετές ακόμα χώρες, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Αγγλία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες.

    [03] ΒΕΡΕΛΗΣ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2001 (14:09 UTC+2)

    Τον Γιώργο Παπανδρέου πρότεινε ως υπηψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αθηναίων ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δημοτικές εκλογές σημείωσε πως αν κατέβαινε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Δήμο Αθηναίων θα υπήρχαν τεράστιες πιθανότητες επιτυχίας ενώ θα ήταν χρήσιμο και για τους Αθηναίους.

    Για την πρόταση Βερελή ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος δεν έκανε κανένα σχόλιο και παρατήρησε πως τα ζητήματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ θα συζητηθούν στο ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΖΥΡΙΧΗ:ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Ζυρίχη, 25 Νοεμβρίου 2001 (10:06 UTC+2)

    Δέκα άτομα σκοτώθηκαν και εννιά τραυματίστηκαν από συντριβή μικρού αεροσκάφους των ελβετικών αερογραμμών Crossair κοντά στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές οι οποίες έκαναν γνωστό ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να προσπαθούν για την ανεύρεση επιζώντων.

    Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 33 άτομα, κατευθυνόταν από το Βερολίνο προς τη Ζυρίχη και εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ του ελβετικού αεροδρομίου, λίγο πριν φθάσει στον προορισμό του. Η συντριβή του αεροσκάφους υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά τις 10 το βράδυ, τοπική ώρα.

    Οι αρχές πιστεύουν ότι ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους, λόγω ισχυρής κακοκαιρίας.

    Η Crossair είναι θυγατρική εταιρεία του ελβετικού αερομεταφορέα Swissair, ο οποίος τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και απειλείται με χρεωκοπία.

    Η ελβετική κυβέρνηση έχει αναλάβει να παράσχει οικονομική υποστήριξη προς τη Swissair για να τη διασώσει από την κήρυξη πτώχευσης.

    [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Για λίγες ώρες έμεινε ο Ολυμπιακός στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, καθώς η ΑΕΚ επέστρεψε δριμύτερη. Η Ενωση επικράτησε σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια επί του Ακράτητου με σκορ 3 - 0 στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο Ολυμπιακός χθες κέρδισε τον Εθνικό Αστέρα με 4 - 2.

    Από τα υπόλοιπα αποτελέσματα ξεχώρισε η νίκη του Αρη επί του ΟΦΗ στο γήπεδο Χαριλάου με 1 - 0, η επιτυχία του Ηρακλή επί του Παναθηναϊκού με 2 - 1 και η νίκη της Ξάνθης επί του ΠΑΟΚ με 1-0.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (7η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 18

    2.Ολυμπιακός 17

    3.Αρης 12

    4.Ηρακλής 11

    5.Παναθηναϊκός 11

    6. Ξάνθη 11

    7. ΟΦΗ 10

    8. ΠΑΟΚ 9

    9. Εθνικός Αστέρας 8

    10. Ακράτητος 8

    11. Πανιώνιος 7

    12. Παναχαϊκή 4

    13. Ιωνικός 4

    14. Αιγάλεω 2

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (8η)

    Αιγάλεω - Πανιώνιος

    Παναχαϊκή - ΑΕΚ

    Ιωνικός - Ξάνθη

    Ακράτητος - Αρης

    ΠΑΟΚ - Εθνικός Αστέρας

    ΟΦΗ - Ηρακλής

    Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

    [06] A' EΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ 1-0

    Ξάνθη, 25 Νοεμβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Νέα επιτυχία της Ξάνθης. Η ομάδα της Θράκης κέρδισε στην έδρα της τον ΠΑΟΚ με σκορ 1-0 στο παιχνίδι που έκλεισε την αυλαία της έβδομης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας.

    Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε στο 88' ο Γκάγκερ με δυνατό σουτ. Πλην του μοναδικού τέρματος η αναμέτρησης της Ξάνθης με τον ΠΑΟΚ δεν είχε να παρουσιάσει τίποτε το ενδιαφέρον. Οι δύο ομάδες δεν εντυπωσίασαν με την απόδοσή τους και οι φάσεις που δημιούργησαν ήταν ελάχιστες.

    Στα αξιοσημείωτα του αγώνα περιλαμβάνεται η επανεμφάνιση του Γιώτη Εγκωμίτη μετά από αρκετό καιρό. Στο 32' αντικαταστάθηκε ο Βασίλης Μπορμπόκης λόγω τραυματισμού.

    [07] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΜΒΡΥΟ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

    Λονδίνο, 25 Νοεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο στην ιστορία κατάφερε να αναπαράγει μία εταιρία βιοτεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Advanced Cell Technology, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.

    Η έρευνα της εταιρείας Advanced Cell Technology βασίστηκε σε πειραματισμούς με εμβρυϊκά κύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε είδους κυττάρου υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα. Τα στελέχη της εταιρείας πιστεύουν ότι το επίτευγμά τους θα βοηθήσει στις έρευνες για τη μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Advanced Cell Technology, ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Μάικλ Γουέστ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ηθικές αναστολές, καθώς το επίτευγμα φέρνει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην κλωνοποίηση του ανθρώπου. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο σκοπός της έρευνας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της γενετικής και στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και το AIDS.

    Η κυβέρνηση Μπους έχει καταδικάσει τις κατά καιρούς επιστημονικές προτάσεις για κλωνοποίηση του ανθρώπου, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει αυτή την περίοδο νομοσχέδιο για την ολοκληρωτική απαγόρευση τέτοιου είδους επιστημονικών πειραμάτων.

    [08] MΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο Λ. ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί από την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ ο Λευτέρης Σούμποτιτς. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους διοικούντες της ασπρόμαυρης ΚΑΕ τους ενημέρωσε πως δεν θα δώσει το παρόν στη σημερινή προπόνηση της ομάδας, καθώς δεν θέλει να συνεχίσει άλλο τη συνεργασία του με τον Δικέφαλο.

    Από τους κύριους λόγους του "διαζυγίου" φαίνεται πως είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος.

    [09] ΣΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Στο Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγαν οι συγγενείς του 20χρονου τσιγγάνου Μαρίνου Χριστόπουλου που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στο Ζεφύρι πριν από ένα μήνα, όταν πληροφορήθηκαν ότι ο αστυφύλακας Γιώργος Τυλιανάκης δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα, αλλά μεταφέρθηκε σε άλλο τμήμα.

    Το πόρισμα του Συνηγόρου δικαιώνει την οικογένεια, καθώς ζητά από την ηγεσία της αστυνομίας να γνωστοποιήσει τους λόγους για τους οποίους ο αστυφύλακας δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, η αρμόδια αρχή θα όφειλε να λάβει υπόψη της το γεγονός ότι το ποινικό αδίκημα για το οποίο διώκεται ο αστυφύλακας συνδέεται με την κακή χρήση του όπλου του και πως μια τέτοια χρήση θα έπρεπε να αποφευχθεί, τουλάχιστον μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση.

    [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2 - 1

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2001 (19:23 UTC+2)

    Αγγελος Αναστασιάδης - Γιάννης Κυράστας, σημειώσατε 1. Ο Ηρακλής κέρδισε σήμερα στο παγωμένο Καυτανζόγλειο στάδιο τον Παναθηναϊκό με σκορ 2 - 1 για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι κυανόλευκοι πήραν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς, ενώ αντίθετα η ομάδα του τριφυλλιού έχασε νέο έδαφος στην προσπάθεια που κάνει για κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

    Το πρώτο ημίχρονο δεν είχε κάτι το ουσιαστικό να παρουσιάσει στους περίπου 10.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο Καυτανζόγλειο στάδιο. Οι ευκαιρίες που δημιούργησαν οι δύο ομάδες ήταν ελάχιστες και έτσι μετά το τέλος του 45λεπτου παρέμεινε το 0 - 0.

    Στην επανάληψη όμως το σκηνικό άλλαξε. Στο 47' λεπτό οι ποδοσφαιριστές του Αγγελου Αναστασιάδη προηγήθηκαν στο σκορ με τον Εμπενίζερ Χάγκαν να ...τρυπώνει στην άμυνα του Παναθηναϊκού και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Γηραιός διπλασίασε τα τέρματα του στο 58' με τον Βαγγέλη Κουτσουρέ, που όλη την εβδομάδα ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό.

    Ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία να μειώσει το σκορ στο 78' όταν ο Μιχάλης Κωνσταντίνου κέρδισε πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Γκόραν Βλάοβιτς, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι. Οτι δεν κατάφερε ο Βλάοβιτς, το πέτυχε στο 84' ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Ο κύπριος με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της πρώην του ομάδας γράφοντας το 2 - 1.

    Οι συνθέσεις με τις οποίες παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες είναι οι εξής:

    Ηρακλής: Χαλκιάς, Μπαχράμης (86' Δρούγας), Μιλόγεβιτς, Νατσούρας, Χατζί, Στολτίδης, Κουτσουρές, Νεμπεγλέρας (78' Κυριαζής), Γκοίκοβιτς, Χάγκαν και Φοφόνκα (90' Κορμαρής).

    Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Βλάοβιτς (81' Κόλκα), Γκούμας, Μίκαελσεν, Κυργιάκος (65' Μπόατεγκ), Κωνσταντίνου, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος (82' Ολισαντέμπε), Καραγκούνης και Φύσσας. Κίτρινες κάρτες στην αναμέτρηση είδαν οι Γκούμας, Στολτίδης και Χάγκαν.

    [11] Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΤΟΥ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2001 (19:19 UTC+2)

    «Σε προσωπικό Βατερλό εξελίσσεται για τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ κ. Λαλιώτη η υπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Η αποπομπή των μελών της διοίκησης της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. από τη διάδοχό του, επιβεβαιώνει τη Νέα Δημοκρατία και τις αποκαλύψεις των στελεχών της για την κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια στο πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου, που έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες φορολογούμενοι να καλούνται να χρεωθούν (με το πρόσχημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.) δεκάδες δισεκατομμύρια προκειμένου να προχωρήσει το έργο, ανέφερε.

    «Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται πως στις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει γνωστό εάν η Ε.Ε. θα ζητήσει την επιστροφή πόρων που διετέθησαν για το έργο την περίοδο 1994-2000. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η επίθεση που έχει εξαπολύσει ο κ. Λαλιώτης για υποθέσεις του παρελθόντος, οι οποίες μάλιστα έχουν κριθεί και στην Βουλή, αποτελεί μια απέλπιδα προσπάθεια να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», υπογράμμισε.

    «Όμως, σιγά σιγά, αποκαλύπτεται η απουσία έργου που χαρακτηρίζει την 8ετή θητεία του στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το οποίο απεχώρησε την περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να απολογηθεί για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Β' ΚΠΣ. Η προσπάθεια της διαδόχου του να καλύψει τον κ. Λαλιώτη, μιλώντας μάλιστα και γι συνέχεια του «πετυχημένου» έργου του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι φανερό πως γίνεται με άνωθεν εντολή», κατέληξε.

    [12] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΟΔΟΥ"

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2001 (19:15 UTC+2)

    "Η Ελλάδα πρέπει να διδαχτεί ότι δεν έχει να χάσει ούτε μια μέρα προόδου ούτε μια μέρα ανάπτυξης" δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που έγιναν με αφορμή την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης και την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας στο Γοργοπόταμο. Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών όσων θυσιάστηκαν πολεμώντας για την ελευθερία.

    "Το δίδαγμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι αυτή η γιγάντια συμβολή στην νίκη ενάντια στον φασισμό σπαταλήθηκε και χάθηκε σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο" είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα πρέπει να διδαχτεί ότι δεν έχει να χάσει ούτε μια μέρα προόδου ούτε μια μέρα ανάπτυξης, ούτε μια μέρα δημοκρατίας και συμφιλίωσης γιατί αυτός είναι ο δρόμος για την Ελλάδα που πάει μπροστά για την Ελλάδα που δίνει ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες της".

    Την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος τόνισε ότι στα χρόνια της κατοχής η εθνική ομοψυχία και η εθνική ενότητα δημιούργησαν το έπος της αντίστασης. Πρόσθεσε πως σήμερα χρειαζόμαστε τα διδάγματα εκείνης της περιόδου για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται.

    Στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στεφάνια κατέθεσαν ο υπουργός Παιδείας, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ καθώς και εκπρόσωποι του νομάρχη Αθηνών και του στρατού.

    [13] ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΖΗΤΑ Ο Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

    Λαμία, 25 Νοεμβρίου 2001 (19:12 UTC+2)

    Την ανάγκη μιας πανεθνικής "στράτευσης" όλων των Ελλήνων με σκοπό ειρηνικές κατακτήσεις που θα οδηγήσουν την πατρίδα με μεγαλύτερη σιγουριά και πρόοδο προς ένα ευτυχέστερο μέλλον υπογράμμισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας σε εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση, στο Γοργοπόταμο. Αναφερόμενος στη σημερινή πολιτική κατάσταση ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για "αθέμιτους ελιγμούς δημοκόπων", οι οποίοι καλλιεργούν έναν νέο διχασμό, μίλησε για προσπάθειες όξυνσης του πολιτικού κλίματος με τη δημιουργία διαχωριστικών γραμμών, απηύθυνε έκκληση για αποφυγή διχασμών και τάχθηκε υπέρ ενός ήπιου πολιτικού κλίματος που θα χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και σύνεση.

    Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος εκπροσώπησε στην εκδήλωση τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, τόνισε ότι ο σημερινός εορτασμός αποτελεί, πέρα από επιβεβαίωση ενός ιστορικού εγχειρήματος και αναγνώριση ενός τιτάνιου αγώνα με κοινό όραμα την ελευθερία. "Τιμούμε, σήμερα, τους μαχητές της μεγάλης και ηρωικής αυτής πράξης, της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Τιμούμε και θυμόμαστε την κορυφαία πράξη της Εθνικής Αντίστασης. Και, μέσα απ΄ αυτήν, τιμούμε όλες και όλους τους Έλληνες, τιμούμε αδέλφια μας που, με τον ηρωισμό τους και τη θυσία τους, σφράγισαν μια ακόμη μεγάλη σελίδα της εθνικής μας ιστορίας, τη σελίδα της Εθνικής Αντίστασης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

    Υπογράμμισε ακόμη πως από τα ιστορικά αυτά γεγονότα προκύπτουν τα μηνύματα ότι οι Έλληνες μεγαλουργούν όταν είναι ενωμένοι και ότι θα πρέπει να αποτελέσουν οριστικό παρελθόν οι πληγές του διχασμού κατά την μεταπολεμική περίοδο. "Απορρίπτουμε κάθε μορφή διαχωριστικών γραμμών, κάθε μορφή χαρακωμάτων" τόνισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και υπογράμμισε πως "το χρέος της δικής μας γενιάς πολιτών και πολιτικών, είναι να βαδίσουμε ενωμένοι μαζί ξεπερνώντας τις όποιες αγκυλώσεις και προκαταλήψεις".

    "Σήμερα δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικοί Έλληνες. Δεν υπάρχουν εθνικόφρονες και μιάσματα. Δεν υπάρχουν προδότες και υπερπατριώτες. Δεν υπάρχουν τέλος όλοι εκείνοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί, που ήταν προϊόντα μισαλλοδοξίας φανατισμού και αντιπαράθεσης" επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης ζητώντας τον παραμερισμό των όποιων λιγοστών εξαιρέσεων και τη συνεργασία όλων με στόχο "μια Ελλάδα με ακόμη καλύτερη ποιότητα Δημοκρατίας".

    [14] ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΣΕ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 25 Νοεμβρίου 2001 (19:09 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σε συναγερμό βρίσκονται η Αρχές στο Βουκουρέστι, καθώς διεξάγονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινοβραδινής ληστείας που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

    Το τραγικό αυτό περιστατικό συνέβη σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, όπου -σύμφωνα με την αστυνομία- δύο ένοπλοι, πιθανολογείται ότι πρόκειται για έναν άντρα και μία γυναίκα, εισέβαλαν στο κατάστημα και πυροβόλησαν εν ψυχρώ τον ταμία και το φρουρό, τραυματίζοντάς τους θανάσιμα.

    Αυτήκοοι μάρτυρες κάλεσαν την αστυνομία αλλά οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν.

    Το ποσό που απέσπασαν ήταν περίπου 15.000 δολάρια.

    [15] E. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΦΑΛΚΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Λαμία, 25 Νοεμβρίου 2001 (19:06 UTC+2)

    «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε, με κανέναν τρόπο, τη φαλκίδευση της εκλογικής βούλησης των Ελλήνων πολιτών, που επιχειρείται από το ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που βλέπει ότι χάνει τις εκλογές», δήλωσε από τον Γοργοπόταμο o γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    «Πρέπει, λοιπόν, να μας πείσει η Κυβέρνηση, με ατράνταχτα επιχειρήματα, για ποιο λόγο άφησε εν ισχύ τους δικούς μας εκλογικούς νόμους με τους οποίους το ΠΑΣΟΚ σχημάτισε Κυβέρνηση ('94 '96 2000), και ποιοι λόγοι συντρέχουν τώρα ώστε να ζητά αλλαγή», ανέφερε.

    Εξάλλου, μιλώντας για το ίδιο θέμα σε συνέντευξη τύπου, στη Λαμία, ο κ.. Μεϊμαράκης, έκανε λόγο για αντίφαση στο περιεχόμενο των δηλώσεων των κ. Σκανδαλίδη και Πρωτόπαπα. Τόνισε, δε, ότι η μοναδική εκλογική διαδικασία, κατά την οποία νοθεύτηκε η βούληση του εκλογικού σώματος, ήταν στις αναμετρήσεις του '89 και του '90 με τον νόμο Κουτσόγιωργα του '88.

    [16] 29 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΕ-ΚΒΟ-ΝΤΟ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2001 (18:57 UTC+2)

    Με 29 ελληνικά μετάλλια, εκ των οποίων τα 12 ήταν χρυσά, ολοκληρώθηκε σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της Δάφνης "Μιχάλης Μουρούτσος" το 1ο βαλκανικό πρωτάθλημα Τάε - Κβο - Ντο στις κατηγορίες των εφήβων - νεανίδων.

    Οι έλληνες αθλητές του καράτε πραγματοποίησαν πολύ καλές εμφανίσεις και άφησαν πολλές ελπίδες για νέες επιτυχίες στο μέλλον. Τη δεύτερη θέση στο βαλκανικό πρωτάθλημα πήρε η Τουρκία που συγκέντρωσε 12 μετάλλια.

    [17] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2001 (18:51 UTC+2)

    Πονοκέφαλο προκαλούν στον προπονητή του Αρη, Ρισάρ Ταρντί, οι τραυματισμοί πολλών βασικών ποδοσφαιριστών το τελευταίο διάστημα. Οι Πέτρος Πασσαλής, Γιώργος Κούτσης και Γιώργος Μπάρκογλου αποχώρησαν χθες από το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ και από ότι φαίνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρώτος είναι αρκετά σημαντικό.

    Ο Πασσαλής θα υποβληθεί αύριο σε μαγνητική τομογραφία καθώς εκφράζονται φόβοι για ρήξη έσω μηνίσκου και ο Ταρντί περιμένει με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Οσο για τους Κούτση και Μπάρκογλου θα εξεταστούν λεπτομερώς από τον γιατρό της ομάδας, Βαγγέλη Πανταζή.

    Ως γνωστόν ήδη τραυματίες είναι οι παίκτες του Αρη Αλέκος Δέλλιος, Παναγιώτης Κατσιαρός, Αγγελος Χαριστέας και Ναγκόλι Κένεντι.

    [18] ΡΑΜΠΑΝΙ: ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 25 Νοεμβρίου 2001 (18:49 UTC+2)

    Ο εξόριστος πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν και ηγέτης της Βόρειας Συμμαχίας, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι είναι ηγέτης της νόμιμης κυβέρνησης του Αφγανιστάν, μεταδίδει το BBC.

    Ο Ραμπανί, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από τους Ταλιμπάν το 1996, δήλωσε σε συνέντευξη του BBC ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζεται ακόμη από τα Ηνωμένα Εθνη, γεγονός που τη νομιμοποιεί να αναλάβει την εξουσία μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στη Γερμανία όσον αφορά το μέλλον του Αφγανιστάν.

    Ωστόσο, προσέθεσε ότι είναι αδύνατον να επιλυθούν τα προβλήματα του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια μίας μόνο συνάντησης.

    Ο κ. Ραμπανί υποσχέθηκε ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες φατρίες δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο μέλλον στο Αφγανιστάν.

    Τόνισε μάλιστα ότι το νέο υπουργείο Αμύνης της χώρας θα φέρει σε επαφή όλους τους διοικητές των διάφορων αντιμαχόμενων πλευρών και θα προβεί στη σύσταση ενός ειδικού συμβουλίου για την αποτροπή τέτοιων συγκρούσεων.

    [19] ΤΟ "ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ" ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Κοντούζ, 25 Νοεμβρίου 2001 (18:44 UTC+2)

    Πολύ κοντά στο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Κοντούζ -η τελευταία πόλη που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν- βρίσκεται η Βόρεια Συμμαχία, ύστερα από δεκαήμερη πολιορκία.

    Όπως μεταδίδει το BBC, στρατεύματα της Συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ φαίνεται πως έχουν εισέλθει στην πόλη από τα δυτικά, συναντώντας ελάχιστη αντίσταση από τους μαχητές των Ταλιμπάν.

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία του Αφγανικού Ισλαμικού Πρακτορείου Ειδήσεων, 70% της Κουντούζ φαίνεται να ελέγχεται πλέον από τις δυνάμεις του Στρατηγού Ντοστούμ. Από τα ανατολικά της Κουντούζ, 2.000 κυρίως Τατζίκοι μέλη της Βόρειας Συμμαχίας, φαίνεται ότι ετοιμάζονται να προελάσουν. Ο αρχηγός τους, Στρατηγός Μοχάμεντ Νταούντ είπε ότι τα στρατεύματά του θα μπουν στην πόλη κάποια στιγμή σήμερα. Εξάλλου, 150 Αφγανοί Ταλιμπάν από την Κουντούζ παραδόθηκαν σήμερα στο Στρατηγό Νταούντ.

    Ανταποκριτής του BBC στην Κουντούζ αναφέρει ότι η πολιορκία της Κουντούζ μπαίνει στην τελευταία φάση της. Η πτώση της Κουντούζ, στην οποία παίζει σημαντικό ρόλο ο Στρατηγός Ντοστούμ, θα επιτρέψει στη Βόρεια Συμμαχία και τις ΗΠΑ να επικεντρώσουν τις επιθέσεις τους γύρω από την πόλη Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, όπου και είναι συγκεντρωμένες οι κύριες δυνάμεις των Ταλιμπάν.

    Γεννημένος το 1954 σε χωριό του βορειοδυτικού Αφγανιστάν, ο Ντοστούμ είναι Ουζμπέκος. Το 1979, εκμεταλλεύθηκε τη σοβιετική εισβολή για να προωθήσει τη μειονότητα των Ουζμπέκων. Απέκτησε ισχύ ως στρατιώτης του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα αφγανικού στρατού και έφτιαξε τη δική του παραστρατιωτική ομάδα, την οποία έστρεψε το 1992 εναντίον του Μοχάμεντ Νατζιμπουλάχ, του τελευταίου προέδρου τον οποίο είχαν διορίσει οι Σοβιετικοί. Όταν οι Ταλεμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, το 1996, ο Ουζμπέκος στρατηγός, έπειτα από κάποιο δισταγμό, συμμάχησε με τον παλιό εχθρό του και φημισμένο ηγέτη των μουτζαχεντίν, Αχμέντ Σαχ Μασούντ. Έτσι γεννήθηκε η Βόρεια Συμμαχία. Την επόμενη χρονιά, όμως, ξαφνικά ο Ντοστούμ έχασε τον έλεγχο, προδομένος από το δεξί του χέρι. Η αποχώρησή του από τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ έδωσε τα κλειδιά της πόλης στους Ταλιμπάν. Η επιχείρηση των Αμερικανών στο Αφγανιστάν όμως, έδωσε την ευκαιρία στη Βόρεια Συμμαχία να ανακτήσει τα ηνία και στο Ντοστούμ να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη, μαζί με το παλιό του φρούριο στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

    [20] ΠΟΛΟ: ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2001 (18:44 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός και η Βουλιαγμένη προκρίθηκαν στα προημιτελικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων του πόλο, ενώ αντίθετα ο Παναθηναϊκός και ο Εθνικός αποχαιρέτισαν τις πισίνες της Γηραιάς Ηπείρου.

    Οι πολίστες του Ολυμπιακού επικράτησαν σήμερα στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο επί της ισπανικής Μπαρτσελονέτα με σκορ 6 - 5 και πέρασαν στις "8" καλύτερες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα επτάλεπτα μεταξύ των δύο αντιπάλων έληξαν: 2 - 1, 4 - 3, 0 - 0 και 0 - 1.

    Επίσης, η Βουλιαγμένη πέρασε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Οι μπέμπηδες στον τρίτο και τελευταίο αγώνα του γ' προκριματικού ομίλου που έγινε στη Βαρκελώνη κέρδισαν με σκορ 8 - 5 τη ρουμανική Ντιναμό Βουκουρεστίου και πήραν τη δεύτερη θέση στον όμιλο τους που οδηγεί στους "8" της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

    Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Λεν Τρόφι. Στο τρίτο παιχνίδι του Ζ' ομίλου για τη φάση των "16" της διοργάνωσης οι πράσινοι γνώρισαν την ήττα με σκορ 9 - 4 από τη γιουγκοσλαβική Παρτιζάν Βελιγραδίου και έμειναν στην τελευταία θέση του ομίλου.

    Την ίδια τύχη είχαν και οι πολίστες του Εθνικού, οι οποίοι ηττήθηκαν σήμερα με σκορ 7 - 5 στην Αθήνα από την Πριμόριε Ριέκα και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του Λεν Τρόφι.

    [21] ΠΛΟΙΟ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑ ΤΗΣ ΜΥΡΙΝΑΣ

    Λήμνος, 25 Νοεμβρίου 2001 (18:43 UTC+2)

    Στο δεξιό λιμενοβραχίονα εισόδου του λιμανιού της Μύρινας στη Λήμνο προσέκρουσε σήμερα στις 11.15πμ το πλοίο «Ταξιάρχης», όταν κατά τη διάρκεια χειρισμών κατάπλου στο λιμάνι, παρασύρθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν ζημιές στον λιμενοβραχίονα καθώς επίσης στη δεξιά πλευρά του πλοίου πάνω από την ίσαλο γραμμή και ενδεχομένως στους άξονες κίνησης στην πρύμνη.

    Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός επιβαίνοντος ούτε παρατηρήθηκε εισροή υδάτων στο εσωτερικό του πλοίου και περαιτέρω δεν προκλήθηκε ρύπανση.

    Από τη λιμενική αρχή Μύρινας απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι επιθεώρησής του από ΤΚΕΠ Μύρινας και δύτη προκειμένου να διαπιστωθούν ειδικότερα οι ανωτέρω ζημιές.

    Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Χίο εκτελώντας το δρομολόγιο Πειραιά-Χίο-Μυτιλήνη-Μύρινα-Θεσσαλονίκη.Οι επιβάτες με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο και θα προωθηθούν στη Θεσσαλονίκη είτε με αεροσκάφος είτε με το επόμενο πλοίο της γραμμή

    [22] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ

    Αγκυρα, 25 Νοεμβρίου 2001 (18:42 UTC+2)

    Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ μιλώντας στο πρώτο κανάλι της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης. Ο Ετζεβίτ εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της Τουρκίας στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς επισημαίνοντας πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα της Τουρκίας.

    Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις της για το Κυπριακό και τόνισε ότι αν τεθεί θέμα επίλυσης του ζητήματος προς την κατεύθυνση της επιθυμίας των Ελληνοκυπρίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τότε θα είναι αναπόφευκτη η γενοκτονία εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο.

    "Tο Κυπριακό είναι πρόβλημα της Τουρκίας" είπε ο Ετζεβίτ χαρακτηριστικά και πρόσθεσε "ο Ντενκτάς δεν είναι μόνος του, είναι μαζί του και η Τουρκία". Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι το ψευδοκράτος "έχει ζωτική σημασία, όχι μόνο για την ασφάλεια των Τούρκων της Κύπρου αλλά και για την ασφάλεια της Τουρκίας" και προειδοποίησε τη Δύση λέγοντας ότι "θα επανεκτιμήσει την κατάσταση όσο βλέπει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε".

    Ερωτηθείς για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις επιπτώσεις στην πορεία αυτή από τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό, ο Ετζεβίτ επισήμανε ότι "η Τουρκία έχει σημασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση", σχολίασε πως το γεγονός αυτό το αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ καλύτερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη καθώς, όπως είπε, το θέμα αφορά μόνο την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους.

    [23] ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2001 (18:41 UTC+2)

    Την ήττα γνώρισε στο Μπακού η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των γυναικών από το Αζερμπαϊτζάν με σκορ 27 - 24, για τα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο αγώνας ρεβάνς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου, στο Αμύνταιο της Φλώρινας.

    [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΑΠ.ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2001 (18:40 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς και η Προοδευτική συγκατοικούν πλέον στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετά το τέλος της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Οι παίκτες της Καλαμαριάς κατάφεραν το απόγευμα να πάρουν πολύτιμη εκτός έδρας ισοπαλία από τον ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 0 - 0. Αντίθετα, η Προοδευτική κέρδισε στη Ριζούπολη τον Απόλλωνα Αθηνών με σκορ 0 - 1.

    Σπουδαία νίκη πέτυχε σήμερα και η Χαλκηδόνα που επικράτησε με σκορ 2 - 1 επί της Καλαμάτας και αναρριχήθηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας. Στην 4η θέση βρίσκεται ο Αθηναϊκός που νίκησε στην Πάτρα τον Πατραϊκό με σκορ 1 - 0. Πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα και η Καλλιθέα που πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς στο Βόλο από τον τοπικό Ολυμπιακό. Η Καλλιθέα επικράτησε με σκορ 4 - 2.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής, Αγιος Νικόλαος - Πανηλειακός 0 - 0 και Παναιγιάλειος - Πανσερραϊκός 1 - 1. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (7η αγωνιστική)

    1.Απ.Καλαμαριάς 15

    2.Προοδευτική 15

    3.Χαλκηδόνα 14

    4.Αθηναϊκός 13

    5.Καλλιθέα 12

    6.Πανσερραϊκός 11

    7.ΠΑΣ Γιάννινα 11

    8.Πανηλειακός 10

    9.Ολυμπιακός Βόλου 8

    10.Αγιος Νικόλαος 6

    11.Καλαμάτα 5

    12.Παναιγιάλειος 5

    13.Απόλλων Αθηνών 4

    14.Πατραϊκός 4

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (8η)

    Παναιγιάλειος - Αγιος Νικόλαος

    Πανηλειακός - Απόλλων Αθηνών

    Πανσερραϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα

    Προοδευτική - Χαλκηδόνα

    Απ.Καλαμαριάς - Ολυμπιακός Βόλου

    Καλαμάτα - Πατραϊκός

    Καλλιθέα - Αθηναϊκός


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 25 November 2001 - 19:14:23 UTC