Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ
  • [02] ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ
  • [04] Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΛΩΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ
  • [05] Ζ. ΣΑΜΙ: ΠΑΡΑΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΣΕ ΓΓΑ
  • [07] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ
  • [08] Β. ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ
  • [09] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [10] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ - ΚΙΣΙΝΙΟΦ
  • [11] ΕΝΑ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΓΜΑΧΙΑ
  • [12] Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [13] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"
  • [14] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ"
  • [15] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΦΡΕΝΤΙ ΜΠΡΟΥΚΣ: ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΑΣΕΜΝΗ ΧΕΙΡΟΜΟΝΙΑ
  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΜΑΘ - ΕΚΘ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
  • [18] ΘΛΙΒΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [19] Β. ΒΛΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ
  • [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ 30ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΙΔΕ ΠΛΑΣΤΕΣ ΒΙΖΕΣ
  • [21] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ - ΒΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ
  • [24] ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΧΑΤΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ

    Ουάσιγκτον, 26 Νοεμβρίου 2001 (08:11 UTC+2)

    Αμερικανοί πεζοναύτες προσγειώθηκαν με ελικόπτερα στα νότια της Κανταχάρ χθες, υλοποιώντας τα σχέδια για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

    Ο συνολικός αριθμός αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των 1.200 και 1.500 πεζοναυτών, η ανάπτυξη των οποίων θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Οι δυνάμεις αυτές είχαν ως πλωτές βάσεις, πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, που βρίσκονται στην Αραβική Θάλασσα.

    Οι πεζοναύτες, θα κληθούν να υλοποιήσουν επιχειρήσεις παρόμοιου χαρακτήρα με αυτές των ειδικών δυνάμεων, με βασικές αποστολές τον εντοπισμό και σύλληψη ανταρτών Ταλιμπάν, την εξάρθρωση του δικτύου της αλ Κάιντα, αλλά και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα πιθανά καταφύγια του Οσαμα μπιν Λαντεν.

    [02] ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2001 (11:26 UTC+2)

    Τις επόμενες κινήσεις τους αποφασίζουν οι αγρότες οι οποίοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας, Γιώργου Δρυ, της τιμής πώλησης του βαμβακιού (θα ανέλθει περίπου στις 271-286 δρχ., ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος).

    Σήμερα συνεδριάζουν οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί πανελλαδική συγκέντρωση στην Καρδίτσα, όπου θα εκτιμηθεί συνολικά η κατάσταση, ενώ από τις 10 Δεκεμβρίου τα τρακτέρ θα παραταχθούν στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

    "Εαν η Ελλάδα κοπεί στα δύο απο τον αποκλεισμό των οδικών αξόνων, η ΝΔ θα ενθαρρύνει τους αγρότες να "ξεμπλοκάρουν" τους δρόμους, διαβεβαίωσε ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στα Τρίκαλα, όπου παρέστη σε εκδήλωση για τα 27 χρόνια ίδρυσης του κόμματος.

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2001 (16:27 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες υψηλού επιπέδου έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα κατά την οποία έγινε ο απολογισμός της διήμερης επίσκεψης του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνική υπόθεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες και απηύθυνε έκκληση να κρατηθεί το θέμα αυτό μακριά από πολιτικές διαμάχες και κομματική εκμετάλλευση.

    "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η πορεία προς το 2004, η μεγάλη μας προσπάθεια για μια ξεχωριστή διοργάνωση των Αγώνων είναι μια εθνική υπόθεση. Αφορά την Ελλάδα, αφορά τους Ελληνες, αφορά όλους τους Ελληνες, μιλά για την Ελλάδα στον κόσμο, ανοίγει την Ελλάδα στον κόσμο. Με την Ολυμπιάδα του 2004 η Ελλάδα κατακτά μια υψηλότερη θέση στην παγκόσμια κοινότητα μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση" είπε ο κ. Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η διαδικασία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα έργο δύσκολο και εξαιρετικά πολύπλοκο ενώ σε αυτό εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι. "Με όλες μας τις πρωτοβουλίες στον συντονισμό αυτών των προσπαθειών αποβλέπουμε στη δημιουργική συνάρθρωση των ρόλων, της κυβέρνησης και των φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω της, της επιτροπής διοργάνωσης του "Αθήνα 2004" σε συνεργασία πάντα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή" τόνισε.

    [04] Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΛΩΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

    Ουάσιγκτον, 26 Νοεμβρίου 2001 (08:09 UTC+2)

    Εταιρία βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ κατάφερε ν' αναπαράγει το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο. Πρόκειται για την εταιρία Advanced Cell Technology, που θεωρεί τη δημιουργία ανθρώπινου εμβρύου ως "ορόσημο" στη διεξαγωγή της επιστημονικής έρευνας του μέλλοντος.

    Η σχετική τεχνολογία βασίστηκε σε πειραματισμούς με εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα ν' αναπτύσσονται σε κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Τα στελέχη της εταιρίας εκτιμούν ότι η ανακάλυψη τους, θα βοηθήσει στις έρευνες για τη μεταμόσχευση ανθρωπίνων οργάνων.

    [05] Ζ. ΣΑΜΙ: ΠΑΡΑΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 26 Νοεμβρίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα Ζόραν Σάμι δήλωσε ότι παραποιήθηκαν οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας στην βρετανική εφημερίδα "Sunday Times" όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι ο κ. Κοστούνιτσα στις δηλώσεις του επανέλαβε τη γνωστή του άποψη ότι η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει να συνεχιστεί στο πλαίσιο των νόμων.

    Από την πλευρά της η Sunday Times δημοσιεύει ότι ο Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να επιτρέψει στο Δ.Π.Δ. να έχει πρόσβαση στα "ευαίσθητα" στρατιωτικά της αρχεία.

    Σύμφωνα με τον κ. Σάμι ο κ. Κοστούνιτσα δήλωσε ότι : "η Χάγη ζητάει πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία τα οποία μπορεί να περιέχουν κρατικά μυστικά. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει χωρίς την ύπαρξη νομικής συμφωνίας".

    Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Κοστούνιτσα θέλησε να επισημάνει ότι η αποκάλυψη κάποιων αρχείων δεν μπορεί να στηρίζεται στις αυθαίρετες αποφάσεις κάποιου πολιτικού.

    O.Σ.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΣΕ ΓΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του ΓΓΑ, Νίκου Εξαρχου να ζητήσει εκλογές στην ΕΠΟ επειδή υπάρχουν πολλές παρατυπίες, η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της αναφέρει "Οι σημερινές δηλώσεις του ΓΓΑ Νίκου Εξαρχου είναι σε θετική κατεύθυνση και αποκαθιστούν το πραγματικό νόημα του περιεχομένου της συνέντευξής του.

    Η περιγραφή της αναντιστοιχίας των αριθμών και της αποδοχής των συμφωνηθέντων από το σώμα των ΕΠΣ είναι πιθανόν να αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό μια πραγματικότητα, αλλά η δημόσια πρόταση του ΓΓΑ για τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό ποδόσφαιρο θα υπερβεί αυτή την πιθανή αναντιστοιχία, αγγίζει ευθέως την αυτονομία του ποδοσφαιρικού κινήματος.

    Η επιλογή ή όχι της εκλογικής διαδικασίας για τη διαμόρφωση μια πλειοψηφίας 40-42 Ενώσεων, που θα στηρίζουν αποφασιστικά μια διοίκηση είναι ζήτημα της αποκλειστικής αρμοδιότητας των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων της χώρας και κανενός πολιτικού ή άλλου παράγοντα".

    [07] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    "Η νομισματική σταθερότητα αποτελεί αναγκαία και ουσιαστική αλλά όχι επαρκή προϋπόθεση για την πραγματική σύγκλιση. Απαιτείται ταυτόχρονα η εφαρμογή δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, καθώς και η προσαρμογή του τρόπου λειτουργίας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που δυσχεραίνουν την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης".

    Τα παραπάνω τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν Εμπορικά Επιμελητήρια στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης.

    Η σημαντική και συνεχής αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας αποτελεί το κύριο μέσο το κλειδί για την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε συνδυασμό με σταθερότητα των τιμών, τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

    Οπως υπογράμμισε, προκειμένου να εξασφαλιστεί η νομισματική σταθερότητα και να επιτευχθεί η σύγκλιση, σε εύλογο χρονικό διάστημα, του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα προς το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και οι νέες προκλήσεις. "Οι δυνατότητες σαφώς υπάρχουν για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την αντιμετώπιση των αδυναμιών και προκλήσεων. Οι προοπτικές είναι πράγματι ευνοϊκές εφόσον όλοι μας ενστερνιστούμε το "συν ευρώ και χείρα κίνει". Η ολοκλήρωση της μετάβασης στο ευρώ, με την κυκλοφορία του σε φυσική μορφή, μπορεί να δώσει ώθηση στην πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η κυκλοφορία του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2002 συνεπάγεται αναπόφευκτα μια περίοδο προσαρμογής για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θα απαιτηθεί - όπως είπε ο κ. Παπαδήμος - προσπάθεια, προσοχή και υπομονή κατά τη διενέργεια των συναλλαγών έως ότου το κοινό εξοικειωθεί πλήρως με τα νέα χαρτονομίσματα και κέρματα και, ιδίως, με τις τιμές των αγαθών και την ονομαστική αξία των εισοδημάτων εκπεφρασμένων σε ευρώ. Βεβαίως, πρόσθεσε, η πραγματική αξία των αγαθών και των εισοδημάτων δεν μεταβάλλεται λόγω της αλλαγής του νομίσματος. "Με την έγκαιρη προετοιμασία και τη συνεργασία όλων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ενδεχόμενες δυσχέρειες και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος προσαρμογής, το οποίο, άλλωστε, θα είναι προσωρινό, ενώ τα οικονομικά οφέλη από τη μετάβαση στο ευρώ θα είναι μόνιμα και σημαντικά", τόνισε.

    Αναφερόμενος στις συνέπειες της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος (τα απτά και δυνητικά οφέλη, οι νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες, οι περιορισμοί που τίθενται αλλά και στους μηχανισμούς προσαρμογής των αγορών και στην άσκηση εθνικής οικονομικής πολιτικής) επισήμανε οτι θα εκδηλώνονται από εδώ και πέρα όλο και πιο έντονα και συμπλήρωσε: "Η υιοθέτηση του ευρώ και η εφαρμογή στην Ελλάδα της ενιαίας νομισματικής πολιτικής θα εξασφαλίσουν, συνολικά και μακροπρόθεσμα, υψηλό βαθμό νομισματικής και συναλλαγματικής σταθερότητας στη χώρα μας. Πρωταρχικός σκοπός της ενιαίας νομισματικής πολιτικής είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η υιοθέτηση του ευρώ συντελεί στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας στην ελληνική οικονομία και για ένα πρόσθετο λόγο: την προφυλάσσει από τις επιπτώσεις που θα είχαν στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος και στον πληθωρισμό η διατήρηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σε υψηλό επίπεδο ή/και τυχόν διεθνείς νομισματικές κρίσεις. Η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας αλλά και των άλλων οικονομιών της ζώνης του ευρώ από εξωγενείς αναταράξεις διαπιστώθηκε μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Επιπλέον, συνέχισε, η επικείμενη κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ θα εξασφαλίσει διαφάνεια των τιμών, θα διευκολύνει την πληροφόρηση των καταναλωτών και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων μεσοπρόθεσμα. Και βεβαίως θα εξαλειφθεί το κόστος μετατροπής μεταξύ διαφορετικών νομισμάτων, το οποίο είναι υπολογίσιμο για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός.

    Από την άλλη πλευρά - είπε ο διοικητής της ΤτΕ - η εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή ενδέχεται, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, να οδηγήσει σε αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών με την ευκαιρία της επανέκφρασης των τιμών σε ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2002 και πρόσθεσε: "Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει και μπορεί να αποτραπεί. Η ανησυχία ότι ίσως ορισμένοι εκμεταλλευθούν την απειρία των καταναλωτών και αυξήσουν αδικαιολόγητα τις τιμές τους, ακόμη και πριν από τις αρχές του επόμενου έτους, δεν επιβεβαιώνεται από τις έως τώρα εξελίξεις. Ο ανταγωνισμός αναμένεται ότι θα προστατεύσει τους καταναλωτές από αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών, διότι όσοι τις επιχειρήσουν θα αντιμετωπίσουν την απώλεια πελατείας". Επίσης, σημαντική βοήθεια για την εξοικείωση με την κλίμακα αξιών σε ευρώ θα προσφέρει στους καταναλωτές η υποχρέωση διπλής αναγραφής των τιμών και ανάρτησης καταλόγου αντιστοιχιών αξιών ευρώ-δραχμών.

    Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε οτι η υποχρέωση αυτή έχει επιβληθεί στους παραγωγούς νομοθετικά και θα διαρκέσει τουλάχιστον για την περίοδο παράλληλης κυκλοφορίας. Η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων στρογγυλοποίησης είναι επιβεβλημένη. Οι καταναλωτές, πάντως, καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε να αποφευχθούν κερδοσκοπικές αυξήσεις τιμών που ενδεχομένως ορισμένοι θα επιδιώξουν με την ευκαιρία της επανέκφρασης των τιμών από δραχμές σε ευρώ.

    Προκειμένου να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η σταθερότητα των τιμών στην Ελλάδα, η οποία είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξής της, επιβάλλεται η εθνική οικονομική πολιτική να είναι συμβατή με την ενιαία νομισματική πολιτική, ανέφερε.

    Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι σε μια οικονομία, όπως η ελληνική, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή παραγωγικότητα καθώς και δυσκαμψίες ή ανεπαρκή ανταγωνισμό σε ορισμένες αγορές, είναι ανάγκη να προωθηθούν διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα προκαλέσουν αύξηση της παραγωγικότητας και του ανταγωνισμού. Τα μέτρα αυτά, τόνισε, θα συμβάλουν μεσοπρόθεσμα στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων και στη διεύρυνση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών και, συνεπώς, στην επίτευξη σταθερά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

    Σε αντίθετη περίπτωση, εάν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκλίνει σημαντικά και συστηματικά από το επίπεδο που είναι συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών, θα προκληθεί απώλεια ανταγωνιστικότητας, με αρνητικές επιπτώσεις στο έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και την απασχόληση.

    Κύρια επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής - υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος - είναι η διατήρηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της ανεργίας. Και πρόσθεσε: "Eνώ οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης διαγράφονται ευνοϊκότερες μετά την πλήρη ένταξη της Ελλάδoς στην ΟΝΕ, η επίτευξη πραγματικής σύγκλισης σε εύλογο χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας (όπως αυτό που υιοθετήθηκε στη Λισαβόνα για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στις ευνοϊκές συνέπειες από την εισαγωγή του ευρώ".

    [08] Β. ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Τα χαμόγελα στον Ηρακλή έχουν βρει τη θέση τους στα πρόσωπα των παικτών. Η νίκη επί του ΠΑΟ έχει ανεβάσει στα ύψη την ψυχολογία. Όμως όλοι θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. "Κερδίσαμε μία μεγάλη ομάδα", είπε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλη Κουτσουρές σε αθλητικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε αναφερόμενος στον αγώνα του Ηρακλή με τον Παναθηναϊκό. " Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς ότι πετύχαμε δύο γκολ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Εγώ είχα οδηγίες από τον προπονητή μου να προωθούμε σε κάποιες επιθετικές προσπάθειες και αυτό έκανα. Στο γκολ κυνήγησα την φάση και στο τέλος δικαιώθηκα".

    Οσο για την συνέχεια του Ηρακλή ο χθεσινός σκόρερ του ενός από τα δύο τέρματα επισήμανε: "Περάσαμε πολλά μετά το παιχνίδι της Ξάνθης και έπρεπε να πάρουμε μία μεγάλη νίκη για να ανακάμψουμε. Ο Θεός ήθελε να έρθει αυτή η νίκη στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς γιατί αν δεν τα καταφέρουμε στο επόμενο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, τότε δεν θα έχει σημασία η νίκη μας επί του Παναθηναϊκού. Από την πλευρά μας θέλουμε και τον κόσμο σε κάθε παιχνίδι μαζί μας".

    [09] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Βουκουρέστι, 26 Νοεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε ανακοίνωσε πρόγραμμα για τους νέους αγρότες σε συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Γεωργία Φραντς Φίσλερ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην χώρα.

    Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι και 35 χρόνων να αναπτύξουν επιχειρησιακή δραστηριότητα στον τομέα της γεωργίας και ιδιαίτερα στην ζωοτεχνολογία.

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα ενέκρινε ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο οποίος δήλωσε ότι θα προτείνει ενδεχόμενη συνεργασία της Ρουμανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό την επαγγελματική επιμόρφωση των αγροτών.

    [10] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ - ΚΙΣΙΝΙΟΦ

    Βουκουρέστι, 26 Νοεμβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Συνεχίζεται το διπλωματικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Βουκουρεστίου και του Κισινιόφ καθώς ο πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βορόνιν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι οι αρχές του Κισινιόφ δεν είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν εξηγήσεις αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στο Στρασβούργο.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιον Μορέι κατηγόρησε την Ρουμανία για άσκηση πολιτικής επεκτατισμού τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο κ. Βορόνιν δήλωσε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα και μην εξαρτώνται από τις σχέσεις των δυο προέδρων ή των δυο πρωθυπουργών μετεξύ τους.

    Ωστόσο οι αρχές του Βουκουρεστίου αρνούνται να συνεχίσουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κισινιόφ, ενώ ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάζε ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην περιοχή που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

    [11] ΕΝΑ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΓΜΑΧΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Μια ακόμη μεγάλη διάκριση γνώρισε η ελληνική πυγμαχία. Ο πρωταθλητής του Εθνικού Κοζάνης Νίκος Οικονομόπουλος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διεθνές τουρνουά πυγμαχίας εφήβων με την επωνυμία "ΙΑ' Αλεξνάδρεια". Ο Ελληνας πρωταθλητής στα 67 κιλά πραγματοποιώντας θαυμάσια απόδοση κέρδισε τον Καναδό Λογκρέσο Φίλιπ με 25-11 στα σημεία.

    Επίσης ο Κώστας Σαμαντζής του Μύλων Κοροτωνιάτης παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέλαβε έχασε στον τελικό των 91 κιλών από τον Ρώσο Μιχέεβ Νικολάι με διακοπή στο 3ο γύρο από τον διαιτητή και πήρε το ασημένιο μετάλλιο.

    Η πρωταθλήτρια των 51 κιλών Μαρία Αβραμίδου βρίσκεται από σήμερα στη Ν΄. Υόρκη προκειμένου να πάρει μέρος στο 1οπ Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας που θα αρχίζει την Τετάρτη. Την αθλήτρια συνοδεύουν ο προπονητή Τριάντης Χρήστος και ο διαιτητής Ηλίας Αλμασίδης.

    [12] Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Με σύνθημα τη σκληρή δουλειά ο προπονητής του Αμαρουσίου, Κώστας Πετρόπουλος παρέθεσε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου. "Δεν δυσκολεύτηκα να αποδεχθώ την πρόταση του προέδρου κ. Βωβού για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν επειδή κατά το παρελθόν συνεργάστηκα μαζί με την ομάδα και ο δεύτερος ήταν επειδή είναι μια ομάδα με διοικητική ηρεμία", τόνσε ο νέος τεχνικός και συμπλήρωσε: "Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μιας ομάδας είναι όταν χαλαρώσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ομάδες φέρνουν καλά αποτελέσματα όταν έχουν οικονομικά προβλήματα".

    Αναφερόμενος για τους νέους στόχους που έχει θέσει η ομάδα ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε: "Είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια. Το Μαρούσι έχασε αρκετά παιχνίδια, αλλά πέτυχε δύσκολες εκτός έδρας νίκες. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν πολύ δύσκολη. Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί του και ότι δεν του χρεώνω τίποτα. Διαπίστωσα αδυναμία στο ριμπάουντ και γι΄ αυτό αποκτήσαμε τον Σίμπκινς".

    Τέλος ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε και για τις εμπειρίες που αποκόμισε στην εθνική ομάδα. "Η εθνική για μένα ήταν μεγάλο σχολείο. Αποκόμισα πολλές εμπειρίες Οι πρόσφατες αναμετρήσεις της εθνικής με τον κ. Ιωαννίδη στον πάγκο ήταν πολύ καλές".

    [13] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Την ανησυχία τους για την καθυστέρηση αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας εξέφρασαν σε ερώτηση προς τον υπουργό μεταφορών, Χρήστο Βερελή οι βουλευτές της ΝΔ, Αδάμ Ρεγκούζας, Νίκος Νικολόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης και Αθανάσιος Νάκος.

    Ειδικότερα, οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον κ. Βερελή αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του "σπατόσημου", πόσα είναι τα αποθεματικά από αυτό και ποια προγραμματισμένη ανάγκη πρόκειται να καλυφτεί από το ποσό.

    Το ποσό της ζημίας της Ολυμπιακής αεροπορίας και το χρονοδιάγραμμα αντοχής μέχρι τη συνέχιση της λειτουργίας της, ζητούν να μάθουν από τον υπουργό μεταφορών οι υπουργοί της ΝΔ.

    Τέλος, οι κ. Ρεγκούζας, κ. Νικολόπουλος, κ. Τσιτουρίδης και κ. Νάκος ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει η ολυμπιακή αεροπορία τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τα πιστωτικά ιδρύματα.

    [14] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ"

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Σε φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε σήμερα η δίκη στο ναυτοδικείο Πειραιά για το ναυάγιο της πυραυλάκατου «Κωστάκος» το 1996 ανοιχτά της Σάμου. Η πυραυλάκατος είχε εμβολιστεί από το επιβατικό πλοίο «Σάμενα», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 υπαξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού.

    Κατηγορούμενος είναι σημαιφόρος Μιχάλης Δημούληκας που ήταν ο αξιωματικός επιφυλακής εκείνο το βράδυ στη γέφυρα της πυραυλάκατου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο σημαιοφόρος, που κατηγορείται για πρόκληση ναυαγίου, ενώ είχε δει το «Σάμενα» να πλησιάζει, δεν συνέχισε να το παρατηρεί, με αποτέλεσμα τον εμβολισμό της πυραυλάκατου.

    [15] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 26 Νοεμβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    O στρατός της ΠΓΔΜ παρέλαβε σήμερα 19 οχήματα αξίας 500 εκ. δολαρίων από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

    Πρόκειται για οχήματα εξοπλισμένα κατάλληλα για τον εντοπισμό ναρκών. Στην τελετή παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, παρέστησαν η εκτελούσα χρέη πρέσβη Ελεανόρ Νάγκι και ο γγ του υπουργείου Αμυνας της ΠΓΔΜ Βλάντιμιρ Γκιόρεσκι.

    "Με τη δωρεά αυτή συνεχίζεται η καλή συνεργασία μεταξύ της ΠΓΔΜ και των ΗΠΑ", τόνισε ο κ. Γκιόρεσκι επισημαίνοντας ότι την τελευταία πενταετία οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει βοήθεια στο στρατό της ΠΓΔΜ ύψους 10 εκ. δολαρίων.

    "Η κατάσταση στη χώρα θα εξομαλυνθεί πολύ σύντομα με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας", πρόσθεσε.

    Η κ. Νάγκι τόνισε ότι η βοήθεια χορηγείται στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου για την εξουδετέρωση ναρκών, η υλοποίηση του οποίου άρχισε τον Αύγουστο του 2001.

    Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα εκπαιδεύσουν επίσης στρατιώτες για τον εντοπισμό ναρκών και θα τους παράσχουν σύγχρονα συστήματα τηλεπικοινωνίας και εξοπλισμό γραφείου και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    [16] ΦΡΕΝΤΙ ΜΠΡΟΥΚΣ: ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΑΣΕΜΝΗ ΧΕΙΡΟΜΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    του Κυριάκου Παρασίδη

    Η άσεμνη χειρονομία του Κουβανού Φρέντυ Μπρουκς να κατεβάσει το παντελονάκι του μπροστά στους οπαδούς του Ρεθύμνου στον αγώνα πρωταθλήματος βόλεϊ μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Αρη έχει βάλει φωτιά τις διοικήσεις των δύο ομάδων. Μέχρι και μηνύσεις έχουν κάνει οι βουλευτές Ρεθύμνου. "Το παιχνίδι είχε πολύ μεγάλη ένταση. Ετσι σε μια φάση που έπρεπε να διορθώσω το παντελονάκι μου το κατέβασα για να βάλω την φανέλα. Η κίνησή μου ήταν τόσο γρήγορη που φάνηκε να κατεβάζω το παντελονάκι. Σε καμιά περίπτωση δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Απλά κάποιοι θέλησαν να πατήσουν πάνω σε αυτή την κίνηση για να μειώσουν τη νίκη και ίσως να πετύχουν κάτι από αυτό", αναφέρει ο Μπρουκς ο οποίος δεν θέλησε να μιλήσει περισσότερο για αυτό το θέμα.

    "Ο Φρέντι είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά και σε καμιά περίπτωση δεν θα έκανε κάτι τέτοιο. Αλλωστε δεν είχε λόγο για κάτι τέτοιο", αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΑΠ Αρης, Μπάμπης Αναστασιάδης. "Δεν μπορεί ένας αθλητής που μετείχε σε τρεις Ολυμπιάδες να φέρεται έτσι. Σε συζήτηση που είχα με τον ίδιο, αλλά και με τα παιδιά σε καμιά περίπτωση δεν μου είπαν ότι έγινε κάτι με πρόθεση. Απλώς κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα. Υπάρχει σίγουρα κάποια σκοπιμότητα. Ολος ο κόσμος μπορεί να λέει ότι θέλει. Εμείς πιστεύομε αυτά που είπε ο παίκτης και σε καμιά περίπτωση δεν θα τον τιμωρήσουμε. Ξέρουμε το ήθος του και αυτό μας φθάνει".

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΜΑΘ - ΕΚΘ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Συμφωνία 7 σημείων για κοινή δράση σε μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων υπέγραψαν στη σημερινή τους συνάντηση στο «Boσπόρειο Μέγαρο» στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και το ΕΚΘ.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει προγραμματικές συμβάσεις (2002-2004) για δράσεις πολιτισμού-αθλητισμού 50 εκατ. δρχ. Στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων το ΥΜΑΘ θα επιδοτήσει τις αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΕΚΘ, με 20 εκατ. δρχ για το 2002, με 21 εκατ. δρχ για το 2003 και με 9 εκατ. δρχ για το 2004.

    Επίσης, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία στο πλαίσιο του ΜΑΚΙΝΕ για την υποστήριξη μεταναστών και καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών, δραστηριοποίηση για την υποστήριξη άπορων οικογενειών και δημιουργία κινητών βιβλιοθηκών, κοινές δράσεις ενταγμένες στο δίκτυο ενάντια στη φτώχια και τον αποκλεισμό, συνεργασία για τη διοργάνωση φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2002 και συνεργασία για έρευνες σε θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος επισήμανε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ο κ. Πασχαλίδης ήταν συνεπής σε όσα είχε πει στις προηγούμενες συζητήσεις των δύο πλευρών. Πρόσθεσε, δε, ότι η συμφωνία θα εξειδικευτεί στη νέα συνάντηση που θα έχει ο κ. Πασχαλίδης με εκπροσώπους του ΕΚΘ τη Δευτέρα.

    [18] ΘΛΙΒΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 26 Νοεμβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Περίπου δέκα χιλιάδες γυναίκες από την Βουλγαρία εγκαταλείπουν τη χώρα τους με σκοπό να μεταβούν στην Ευρώπη όπου και καταφεύγουν στην πορνεία ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

    Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρυσι περίπου 700.000 γυναίκες και παιδιά διασχίζουν τα σύνορα των χωρών σε διεθνές επίπεδο ως αποτέλεσμα του λαθρεμπορίου ενώ σύμφωνα με στοιχεία της CIA μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες καταφεύγουν ετησίως περίπου 50.000 άτομα.

    Οι αστυνομικές αρχές αναφέρουν ότι κάθε χρόνο η σωματεμπορία αποφέρει το ποσό των επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ η διακίνηση των ναρκωτικών και η πώληση όπλων αποφέρει ετησίως περισσότερα χρήματα.

    Ο.Σ.

    [19] Β. ΒΛΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Oπως και την Κυριακή το απόγευμα, μετά το τέλος του αγώνα, έτσι και χτες ο Βαγγέλης Βλάχος σε γενικές γραμμές ήταν ευχαριστημένος από την παρουσία των παικτών του στο ματς των Ιωαννίνων.

    Βέβαια ο έλληνας τεχνικός δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε κάποιες αδυναμίες που παρουσίασε η ομάδα του κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, όπου της έλειψαν τα στοιχεία εκείνα (αυτοσυγκέντρωση, αγωνιστική ψυχραιμία), με αποτέλεσμα να παραχωρήσει χώρο στους γηπεδούχους οι οποίοι έγιναν πιο απειλητικοί.

    Αυτά επεσήμανε λίγο-πολύ ο Βλάχος και στους παίκτες του κατά την διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του. "Είχαμε πολύ καλή απόδοση στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, δημιουργήσαμε ευκαιρίες αλλα ωστόσο μετά την αποβολή του Αντωνίου εκείνο που μας ενδιέφερε ήταν να κρατήσουμε ανέπαφη την εστία μας".

    Παρά το 0-0 των Ιωαννίνων η ομάδα της Καλαμαριάς δεσπόζει στην κορυφή και οι κοκκινόμαυροι δείχνουν αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να διατηρηθούν στο ψηλότερο σκαλοπάτι και διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να εισπράττουν το 100% των πριμ που τους εχει υποσχεθεί η ΠΑΕ.

    Με πρόστιμο 100 χιλιάδων δραχμών θα τιμωρηθεί -βάσει εσωτερικού κανονισμού- ο Αντώνιου για την αδικαιολόγητη κόκκινη κάρτα που δέχθηκε στο προχθεσινό παιχνίδι των Ιωαννίνων.

    Αναφορικά για τον αυριανό πρώτο αγώνα κυπέλλου με την Χαλκηδόνα (3,30 το μεσημέρι, γήπεδο Καλαμαριάς) ο Βαγγέλης Βλάχος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αρκετές εφεδρείες. Το παιχνίδι αναμένεται να παρακολουθήσει και ο μεγαλομέτοχος της κοκκινόμαυρης ΠΑΕ Δημήτρης Αγγελόπουλος ο οποίος θα παραστεί στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του συλλόγου της Πέμπτης (έγκριση του ισολογισμού της οικονομικής χρονιάς που πέρασε).

    [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ 30ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΙΔΕ ΠΛΑΣΤΕΣ ΒΙΖΕΣ

    Βουκουρέστι, 26 Νοεμβρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές του Βουκουρεστίου συνέλαβαν σήμερα τον επικεφαλής ενός τουριστικού πρακτορείου ο οποίος βοήθησε περίπου 1.500 λαθρομετανάστες να αποκτήσουν βίζα και να μεταβούν ελεύθερα σε 15 χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Πρόκειται για τον Ζαν Μποέρου 30 χρόνων ο οποίος κατηγορείται για απάτες και πλαστογραφία στο διάστημα των τελευταίων τριών χρόνων.

    Η ανακάλυψη έγινε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Ρουμανία επιθυμεί την άρση της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τους Ρουμάνους πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν σε χώρες μέλη του Σένγκεν.

    Σημειώνεται ότι η Ρουμανία καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να μειώσει τα ποσοστά της παράνομης μετανάστευσης ύστερα από την έντονη κριτική που δέχθηκε από την ΕΕ.

    [21] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

    Καμπούλ, 26 Νοεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μολβί Αμπντουλάχ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν κατά των ΗΠΑ «μέχρι θανάτου» και πρόσθεσε ότι ο μουλάς Ομάρ είναι ακόμη στο Κανταχάρ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο Μολβί Αμπντουλάχ τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα πολεμήσουν τους Αμερικανούς μέχρι την τελευταία τους ανάσα και πρόσθεσε ότι ελέγχουν το αεροδρόμιο στο Κανταχάρ και άλλα σημεία της πόλης.

    Το Πεντάγωνο από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Κανταχάρ.

    Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αχμαντ Φάουζι, εκπρόσωπος του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι δήλωσε ότι πιο κατάλληλη λύση για το Αφγανιστάν είναι μια πολυεθνική δύναμη υπό την εντολή του ΟΗΕ, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν κυανόκρανοι.

    O.K.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

    Βερολίνο, 26 Νοεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θα μεταβεί στις 6 Δεκεμβρίου στο Κίεβο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Οι σχέσεις της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσουν θέμα των συζητήσεων των δυο αντρών.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ - ΒΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ

    Βερολίνο, 26 Νοεμβρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θα συναντηθεί στο Βερολίνο την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Βέρχοφσταντ με σκοπό να συζητήσουν για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Οι δυο άντρες θα συζητήσουν για τη "Διακήρυξη του Λάκεν" που αναμένεται να υιοθετηθεί ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής στο Λάκεν του Βελγίου στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

    Αντικείμενο των επικείμενων συνομιλιών θα αποτελέσουν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    [24] ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΧΑΤΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 26 Νοεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο διάσημος πρώην ποδοσφαιριστής Γκεόργκι Χάτζι από την θέση του προπονητή της Εθνικής Ρουμανίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FRF) Μιρτσέα Σάντου.

    Ωστόσο οι λεπτομέρειες της παραίτησης του Χάτζι θα διευθετηθούν μόλις ο πρόεδρος της FRF επιστρέψει από τη Νότια Κορέα όπου βρίσκεται.

    Παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα αίτια της παραίτησης υπολογίζεται ότι η άρνηση της FRF να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Χάτζι αποτέλεσαν αιτία για την υποβολή της αποχώρησής του.

    Πρόσφατα ο ίδιος είχε κατηγορηθεί από την FRF καθώς δεν κατάφερε ως προπονητής να εγγυηθεί την ένταξη της εθνικής ομάδας της Ρουμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ύστερα από την ήττα της από την εθνική ομάδα της Σλοβενίας.

    Ωστόσο δεν του είχε ζητηθεί όπως αναφέρεται να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 26 November 2001 - 19:13:53 UTC