Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ-ΟΜΑΡ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΣΗΜΙΤΗ ΑΡΧΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [04] ΤΟ 60% ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ
  • [05] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΡΥΛΛΑΚΗ
  • [06] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [07] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [08] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΦΗΝΟΥΝ 100 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [09] ΥΠΑΝ: ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ 2001
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΕΞΑΡΧΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
  • [11] ΠΙΘΑΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΥΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [12] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ
  • [13] ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [14] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΗ Δ.ΟΧΘΗ
  • [15] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [16] ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [17] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΡΙΣΗ
  • [18] TA AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [19] ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ Ο Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ
  • [20] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗ
  • [21] ΜΟΝΟ ΤΟ 54% ΤΩΝ ΠΟΛΩΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [22] Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΟΜΑΚΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
  • [23] ΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [24] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

  • [01] ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ-ΟΜΑΡ

    Καμπούλ, 12 Δεκεμβρίου 2001 (14:17 UTC+2)

    Νεκροί είναι ο Οσάμα μπιν Λάντεν και ο μουλάς Ομάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Πακιστανικής εφημερίδας «αλ Αχμπάρ» και μάλιστα από δικούς τους ανθρώπους.

    Ωστόσο, καμία άλλη πηγή δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες αυτές.

    Νωρίτερα πάντως, ο διοικητής της Κανταχάρ Φαχίμ, είχε δηλώσει ότι ο Λάντεν εξακολουθεί να είναι ζωντανός και ότι βρίσκεται στην περιοχή της Τόρα Μπόρα. Όσο για το μουλά Όμαρ, είχε πει πως βρήκε καταφύγιο κάπου στο νότιο Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν.

    Οι πληροφορίες ακόμη αναφέρουν ότι ο μπιν Λάντεν εντοπίστηκε μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

    Ωστόσο, οι Αμερικάνοι δηλώνουν πως και αν ακόμη οι πληροφορίες αυτές ισχύουν αυτό δε σημαίνει ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει τελειώσει.

    Σύμφωνα με την Κοντολίζα Ράις η μάχη κατά της τρομοκρατίας δε θα σταματήσει εδώ, αφού η αλ Κάιντα δεν είναι η μοναδική τρομοκρατική οργάνωση.

    Ν.Κ.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΣΗΜΙΤΗ ΑΡΧΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2001 (13:08 UTC+2)

    Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο. Η αμερικανική πλευρά έχει προτείνει να γίνει το ταξίδι 9-10 Ιανουαρίου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη την απάντηση της.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 12 Δεκεμβρίου 2001 (14:57 UTC+2)

    Εκκληση στην Ευρωπαική Ενωση να βοηθήσει τη Γιουγκοσλαβία και στην ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει πιο ενεργό πολιτική στα Βαλκάνια, απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοστούνιτσα ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    « Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχω αναλάβει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, επισκεφθήκαμε το Βελιγράδι και τον Πρόεδρο Κοστούνιτσα, με τον οποίο είχαμε μία πολύ χρήσιμη συζήτηση.

    Συμφωνήσαμε στις βασικές αρχές που προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή: Οχι αλλαγές συνόρων, όχι καινούργια κράτη, σεβασμός στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα όλων.

    Είναι σαφές ότι η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και η παγίωση της σταθεροποίησης στην περιοχή δεν μπορεί να γίνει, χωρίς τη Γιουγκοσλαβία. Και το επισημαίνω αυτό, για να το καταλάβουν όλοι και, κυρίως, η διεθνής κοινότητα.

    Είναι μεγάλες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πρέπει να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ενσωμάτωσής της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και θα ήθελα να τονίσω ότι είναι και ο κατάλληλος χρόνος η ελληνική Κυβέρνηση να αποκτήσει πιο ενεργητική πολιτική και στα Βαλκάνια και σε σχέση με τη Γιουγκοσλαβία ».

    Στη συνάντηση μετείχαν η Συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    [04] ΤΟ 60% ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2001 (15:01 UTC+2)

    To 60% των θυμάτων εμπορίου λευκής σαρκός στην Ελλάδα είναι αλλοδαπές χωρίς άδεια παραμονής και συχνά πρόκειται για κοπέλες ηλικίας 12-15 ετών. Ταυτόχρονα στη διάρκεια του περασμένο έτους 300.000 γυναίκες από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη οδηγήθηκαν στην πορνεία στη Δυτική Ευρώπη.

    Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, στη διάρκεια συνάντησης-συζήτησης με θέμα "Παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών" που διοργάνωσε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης σε συνεργασία με το Αμερικανό Προξενείο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μη κυβερνητικών οργανώσεων από την Πρίστινα και τα Σκόπια.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι η παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται στις χώρες όπου υπάρχει φτώχεια και εισάγεται στις χώρες όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο ζωής.

    Αναφερόμενος στους τρόπους καταπολέμησης αυτού του προβλήματος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης υπογράμμισε ότι χρειάζεται αντιμετώπιση σε διεθνές επίπεδο, συντονισμός στο επίπεδο νομοθεσίας, αλλά και λειτουργίας των διωκτικών αρχών.

    "Είναι θετικό ότι τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες έχουν θέσει σε προτεραιότητα τη δράση ενάντια στην παράνομη διακίνηση γυναικών", είπε ο κ. Πασχαλίδης και πρόσθεσε στην προσπάθεια αυτήν δεν πρέπει να αγνοούμε τον παράγοντα της ψυχολογικής υποστήριξης των θυμάτων και την ανάγκη επανένταξής τους στην κοινωνία".

    Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τζον Κένιγκ, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε υποστήριξε ότι το εν λόγω θέμα καθιστά παγκόσμια πρόβλημα και απαιτεί την ίδια κινητοποίηση που απαιτούν η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης όπλων και ναρκωτικών.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος τόνισε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει η ad hoc νομική πρόβλεψη για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας γυναικών, ενώ ανέφερε ότι συστάθηκε ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Νικηφόρος Τζατζάκης, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια το εμπόριο γυναικών έχει λάβει τη μορφή σύγχρονου δουλεμπορίου και πρόσθεσε ότι καθιστά προσβολή του πολιτισμού, ενώ τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία και η Πολιτεία διαθέτουν το νομικό οπλοστάσιο για την καταπολέμησή του.

    [05] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΡΥΛΛΑΚΗ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάλεσε με συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «Antenna» τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίσει το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του απόστρατου στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη στο Mega.

    «Είπε αν πρόκειται περί σοβαρού ανθρώπου που ήταν συνεργάτης σε σοβαρό επίπεδο του πρωθυπουργού και αν τον είχε εκεί απλά και μόνο για να τον έχει κάπου βολεμένο; Νομίζω πως πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις. Εγώ αισθάνομαι εξαιρετικά άσχημα», υπογράμμισε.

    Τόνισε, δε, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη σοβαρότητα του κ. Γρυλλάκη, αλλά επανέλαβε ότι «από την ώρα που είχε μια θέση επίσημη νομίζω πως πρέπει να υπάρξουν κάποιες εξηγήσεις. Κατά κύριο λόγο να διαψευστούν αυτές οι παρανοϊκές εκτιμήσεις». «Είναι απίθανο πράγμα, είναι δυνατόν ένα ελληνικό κόμμα να διατυπώνονται ισχυρισμοί πως κέρδισε τις εκλογές, λόγω συνεργασίας του με ξένες μυστικές υπηρεσίες; Αυτά είναι αδιανόητα πράματα», σημείωσε.

    [06] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Άγκυρα, 12 Δεκεμβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπουργός Ενεργείας και Φυσικών Πόρων, Ζεκί Τσακάν, ανήγγειλε την έναρξη της διοχέτευσης ιρανικού φυσικού αερίου, η οποία προβλεπόταν να αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2000, βάσει συμφωνίας που υπογράφηκε το 1996 κατά την περίοδο της Πρωθυπουργίας του Ερμπακάν.

    Με την εν λόγώ συμφωνία προβλέπεται η διοχέτευση 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ιρανικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο δε κ. Τσακάν δήλωσε ότι μέσα σ' αυτόν τον μήνα θα διοχετευθούν 165 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    Οι τουρκικές εφημερίδες τονίζουν ότι η συμφωνία υλοποιήθηκε παρ' όλες τις προσπάθειες αποτροπής των Η.Π.Α., οι οποίες, μεταξύ άλλων, δεν επέτρεψαν την εξαγωγή ορισμένων συμπιεστών που απαιτούνταν για την υλοποίηση της συμφωνίας.

    Η εφημερίδα "Cumhuriyet" σημειώνει ότι άλλος ένας λόγος της καθυστέρησης ήταν ότι εμφανίσθηκε το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

    [07] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ο προπονητής του Ηρακλή, Αγγελος Αναστασιάδης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου αναφέρθηκε στον αγώνα με τον Ακράτητο, καθώς και στα δύο ματς της ομάδας που ακολουθούν σε Πρωτάθλημα (εναντίον της Παναχαϊκής) και Κύπελλο (με τον Παναθηναϊκό - πρώτος αγώνας στο Καυταντζόγλειο).

    "Χρειαζόμασταν τους βαθμούς του αγώνα με τον Ακράτητο για τη συνέχεια. Σε ένα ακόμη παιχνίδι ήμασταν καλύτεροι και είχαμε αρκετές ευκαιρίες. Όμως, δεν καταφέραμε να νικήσουμε", τόνισε ο κ. Αναστάσιάδης και συνέχισε: "Πρέπει να πάρουμε θετικά αποτελέσματα στους επόμενους εκτός έδρας αγώνες, αρχής γενομένης από το ματς του Σαββάτου, για να καλύψουμε τις απώλειες των εντός έδρας παιχνιδιών. Τα επόμενα δύο παιχνίδια της ομάδας είναι σημαντικά για τη συνέχεια. Πρέπει να τα δώσουμε όλα, όπως κάναμε, εξάλλου, στους προηγούμενους αγώνες. Ο Κορμαρής δεν ήταν εκατό τοις εκατό έτοιμος την Κυριακή. Δεν έχει κάνει ακόμα προπόνηση. Δεν ξέρω πώς θα είναι η κατάστασή του το Σάββατο. Ο Στολτίδης υποφέρει από γρίπη. Δεν έμεινα ευχαριστημένος από την απόδοση του Ράμπερτ, αλλά είχε το ελαφρυντικό ότι ο αγωνιστικός χώρος ήταν σε κακή κατάσταση και δεν τον βοήθησε, καθώς ο παίκτης είναι τεχνίτης".

    Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και για το παιχνίδι της ομάδας του με τον ΠΑΟ: "Βλέπουμε πρώτα το παιχνίδι του Σαββάτου και μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό.

    Γνωρίζω τη θέση του προπονητή στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Κυράστας έχει προσφέρει από τη θέση του προπονητή, αλλά και του ποδοσφαιριστή. Πιστεύω ότι θα αλλάξει απόφαση και θα συνεχίσει, γιατί ο ίδιος χρειάζεται το ποδόσφαιρο, όπως άλλωστε και το ποδόσφαιρο τον Ελληνα προπονητή".

    Ο Ελληνας προπονητής αναφέρθηκε και για την επικείμενη μεταγραφική περίοδο. "Η πιο δύσκολη μεταγραφική περίοδος είναι αυτή του Δεκεμβρίου. Δύσκολα οι ομάδες παραχωρούν καλούς ποδοσφαιριστές, σε αντίθεση με το καλοκαίρι. Θα έρθουν ποδοσφαιριστές που θα αρμόζουν στον Ηρακλή".

    [08] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΦΗΝΟΥΝ 100 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Η εφημερίδα "ΣΤΑΝΤΑΡΤ" δημοσιεύει συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στην Σόφια κ. Μ. Χριστίδη με τίτλο "Οι Έλληνες τουρίστες σας φέρνουν 100 εκ. δολάρια" και υπέρτιτλο "Οι εμπορικές συναλαγγές μεταξύ Σόφιας και Αθήνας θα προσεγγίσουν το 1 δις δολάρια".

    Όπως δηλώνει ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μ. Χριστίδης, η επίσκεψη εργασίας του Βούλγαρου ΥΠΕΞ Σ. Πασί στην Αθήνα, καθώς και η προσεχής επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στη Βουλγαρία, εντάσσονται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι οι ηγεσίες τους έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν απόψεις όχι μόνο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και τη Διεθνή Κοινότητα.

    Σε ερώτηση αν αναμένεται κάποια αλλαγή στην πολιτική της Βουλγαρίας μετά την αλλαγή στη βουλγαρική προεδρία, ο κ. Χριστίδης λέει:

    "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Οι προεδρικές εκλογές ήταν πολύ δημοκρατικές. Πέρα από αυτό, ο τρόπος διενέργειας των εκλογών έδειξε την ωριμότητα των ψηφοφόρων και τη δημοκρατία που υπάρχει στη χώρα. Αναμένω όπως ο νέος Πρόεδρος Γκ. Παρβάνοφ δώσει κάποια προσωπική απόχρωση στην πολιτική της βουλγαρικής προεδρίας. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του, οι βασικοί στόχοι της πολιτικής του, ιδιαίτερα της εξωτερικής, παραμένουν αυτοί που είχε η Βουλγαρία μέχρι τώρα.

    Ερώτηση: Η Ελλάδα είναι ο τέταρτος εταίρος της Βουλγαρίας στο εξωτερικό εμπόριο και ο δεύτερος στα πλαίσια της Ε.Ε. Ποια είναι τώρα η δομή των εμπορικών ανταλλαγών;

    Μ. Χριστίδης: Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών κυμαίνεται μεταξύ 700-800 εκ. δολάρια ετησίως. Είναι θετικό το γεγονός ότι το εμπόριο είναι καλά ισορροπημένο και οι δύο χώρες έχουν καλά κέρδη. Υπάρχουν ωστόσο μεγάλες δυνατότητες αύξησης των εμπορικών συναλλαγών. Σκοπός είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να προσεγγίσει το 1 δις δολάρια.

    Ερώτηση: Τί γίνεται στους άλλους τομείς της οικονομικής συνεργασίας;

    Μ. Χριστίδης: Πολλές ελληνικές εταιρίες επενδύουν στη Βουλγαρία. Παρότι σε μικρότερο βαθμό, αλλά και Βούλγαροι επιχειρηματίες αρχίζουν πλέον να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Είναι καλή η συνεργασία στον τραπεζικό τομέα. Υπάρχει ήδη καλή και όλο και αναπτύσσεται η συνεργασία στον τουρισμό. Πολλοί Βούλγαροι επισκέπτονται την Ελλάδα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

    Ερώτηση: Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 500 εκ. ευρώ σε projects του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια. Τί μέρος από αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα αφορά την Βουλγαρία;

    Μ. Χριστίδης: Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στους πρώτους ξένους επενδυτές στην Βουλγαρία, με κεφάλαιο ύψους 800 εκ. δολαρίων. Διαφαίνεται τάση αύξησης του ελληνικού επενδυτικού ενδιαφέροντος σε πολλούς τομείς: υφαντουργία, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, επισιτιστική βιομηχανία, υψηλή τεχνολογία, χάλυβας κ.ά.

    Ερώτηση: Υπάρχουν παράπονα από Βούλγαρο ότι στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα το τείχος Σένγκεν ακόμη δεν έχει πέσει εξολοκλήρου. Πέρα από αυτό, οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων περιμένουν πάρα πολύ στον Προμαχώνα και κάνουν παράπονα ότι τους ζητούν χρήματα.

    Μ. Χριστίδης: Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι μετά από σειρά δημοσιευμάτων στον βουλγαρικό τύπο για τα βουλγαρικά τελωνεία και τα προβλήματά τους, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα για τα ελληνικά τελωνεία. Πριν από έναν μήνα στον Προμαχώνα υπήρχαν ουρές από φορτηγά 8 χλμ. τα οποία δεν μπορούσαν να μπουν στην Βουλγαρία, διότι οι Βούλγαροι τελωνειακοί με πολύ αργό ρυθμό έκαναν έλεγχο τα έγγραφά τους. Είχα τη δυνατότητα να συνοδεύσω τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μ. Βέλτσεφ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εκεί είδαμε, ότι η δύσκολη κατάσταση οφείλεται πρώτα απ' όλα στον αυστηρό έλεγχο που γίνεται στο βουλγαρικό τελωνείο στα Κούλατα, στην έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού και υπολογιστών, καθώς και στην έλλειψη εμπειρίας των τελωνειακών υπαλλήλων. Το γεγονός ότι οι ουρές σχηματίζονταν σε βουλγαρικό έδαφος δημιούργησε την λανθασμένη εντύπωση, ότι το πρόβλημα έγκειται στο ελληνικό τελωνείο. Η συνεργασία Ελλήνων και Βουλγάρων τελωνειακών βοήθησε ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση υψηλοτέρου επιπέδου μεταξύ των τελωνειακών Αρχών των δύο χωρών. Η συνάντηση αυτή ζητήθηκε από την βουλγαρική πλευρά. Συναντήθηκα, επίσης, και με το Διευθυντή των βουλγαρικών Τελωνείων κ. Εμίλ Ντημητρόφ, ο οποίος με ενημέρωσε για τις δυσκολίες και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τα ελληνικά τελωνεία. Εμείς δεχόμαστε σοβαρά όλες τις παρατηρήσεις για διαφθορά, ακόμη και σε ελληνικόι έδαφος, αλλά πρέπει να διαθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία.

    Ερώτηση: Και τα προβλήματα των απλών πολιτών;

    Μ. Χριστίδης: Μετά την κατάργηση των θεωρήσεων, αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των Βουλγάρων που εισέρχονται στην Ελλάδα. Αυτό μας χαροποιεί. Από τις 11 Απριλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2001 περίπου 300.000 Βούλγαροι επισκέφθηκαν την Ελλάδα και μόνο σε 12.000 δεν επετράπη η είσοδος.

    Θέλω να σημειώσω ότι ένα μεγάλο μέρος των Βουλγάρων που εισήλθαν δεν έχουν καταχωρηθεί ότι εξήλθαν από την χώρα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως βρήκαν παράνομα δουλειά στην χώρα. Γι' αυτό η ελληνική συνοριακή αστυνομία κάνει αυτόν τον σοβαρό έλεγχο. Δεν αποκλείεται φυσικά και οι Έλληνες αστυνομικοί να κάνουν λάθη. Και αυτοί άνθρωποι είναι. Εργάζονται σε συνθήκες μεγάλης πίεσης εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Λυπάμαι αν η συμπεριφορά τους δεν είναι πάντα ευγενική. Αλλά τα νούμερα είναι πειστικά, ότι το ποσοστό των ανθρώπων στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα, είναι το ένα τρίτο του ποσοστού των ανθρώπων που πριν ζητούσαν να πάρουν βίζα και λάμβαναν αρνητική απάντηση.

    [09] ΥΠΑΝ: ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ 2001

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Για πρώτη φορά το ποσοστό χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα ξεπέρασε - το α' εξάμηνο του 2001 - το 10% του πληθυσμού άνω των 15 ετών, ενώ αναμένεται να υπερβεί το 12% στο τέλος του έτους. Κι αυτό τη στιγμή που έγκυροι διεθνείς εξειδικευμένοι οίκοι προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα φτάσει στο επίπεδο αυτό μόλις το 2004.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του υπουργείου Ανάπτυξης, στη διάρκεια του ίδιου εξαμήνου η χώρα μας κέρδισε 3 ποσοστιαίες μονάδες στην χρήση του Internet. Αυτό οφείλεται στη σημαντική επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης των χρηστών, ο οποίος αναμένεται να υπερβεί το τρέχον έτος το 60%, έναντι 33% το προηγούμενο έτος.

    Εάν διατηρηθούν οι ίδιοι ρυθμοί αύξησης, τότε αναμένεται ότι ο ρυθμός διείσδυσης του Internet στην Ελλάδα θα φτάσει το 2004 το 50% έναντι 66% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφή πορεία σύγκλισης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν προωθηθεί, όπως αναμένεται, κατά το διάστημα αυτό και η τρίτη γενιά κινητής τηλεφωνίας (χρήση internet μέσω κινητού), τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πλήρη εναρμόνιση των σχετικών ποσοστών.

    Ενόψει αυτών των εξελίξεων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η προσπάθεια του ΥΠΑΝ να ενισχύσει με διάφορους τρόπους την ηλεκτρονική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Έτσι τα τελευταία χρόνια έχουν προωθηθεί συγκεκριμένες πολιτικές ώθησης της ψηφιακής επιχειρηματικότητας, προκειμένου να καλυφθεί η απόσταση που εμφανίζεται ανάμεσα στην ψηφιακή επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

    Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι το e-business forum, το οποίο στηρίζεται στο 3ο ΚΠΣ και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Πρόκειται για έναν σύγχρονο μηχανισμό διαρκούς διαβούλευσης της πολιτείας με τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών καθώς και την παραγωγή θέσεων και συμπερασμάτων για την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο χώρο της νέας ψηφιακής οικονομίας.

    Στο forum κατατίθενται απόψεις, ανταλλάσσονται ιδέες και εμπειρίες και ενθαρρύνεται η μεταφορά της γνώσης γύρω από την πορεία της ψηφιακής οικονομίας. Τα μέλη του και οι Ομάδες Εργασίας, στις οποίες αυτά συμμετέχουν, εντοπίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην επιτάχυνση της διείσδυσης των τεχνολογιών της ψηφιακής οικονομίας στην Ελλάδα και προτείνουν στην Πολιτεία και τους άλλους εμπλεκόμενους, μέτρα και δράσεις προς την κατεύθυνση της επιτυχίας του ηλεκτρονικού επιχειρείν στην Ελλάδα.

    Μέχρι σήμερα το e-business forum, που αποτελεί έργο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνίας της Πληροφορίας», έχει δηλαδή δικό του αυτόνομο προϋπολογισμό και διέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της ασχολούμενης με την ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας ως ένας ευέλικτος μηχανισμός αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και τον Ιδιωτικό Τομέα.

    Στα πλαίσια του e-business forum, η Γ.Γ. Βιομηχανίας του ΥΠΑΝ με τη συνεργασία του ΣΒΒΕ, του ΣΕΠΒΕ και του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2001, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» ημερίδα, αφιερωμένη στην ψηφιακή οικονομία και την ανταγωνιστικότητα.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας για τη διείσδυση του Internet στην Ελλάδα, θα αναλυθούν οι δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ψηφιακή οικονομία και ειδικότερα το πρόγραμμα «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά» που προωθεί την επιτάχυνση του ηλεκτρονικού επιχειρείν, ενώ θα παρουσιαστούν και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του e-business forum. Τις εργασίες της εκδήλωσης θα ανοίξει ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει τη στρατηγική του Υπουργείου Ανάπτυξης για την δυναμική εισαγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή οικονομία.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΕΞΑΡΧΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Έξαρχος, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τους Προέδρους των Ομοσπονδιών, Άρσης Βαρών Γιάννη Σγουρό, Πυγμαχίας Γιώργο Μακρυνό, ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή, Γυμναστικής Δημήτρη Δημητρόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Πέτρο Καπαγέρωφ, για το θέμα των κλειστών γυμναστηρίων και το είδος των κατασκευών που θα γίνουν στο ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά.

    Μετά την συνάντηση ο κ. Έξαρχος τόνισε: "Η σημερινή ήταν συνέχεια της χθεσινής συνάντησης με τους υφυπουργούς, για να οριστικοποιήσουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν στον Αγ. Κοσμά, για να στεγάσουν τους αθλητές των Ομοσπονδιών που θα φύγουν από το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, λόγω των έργων ανακαίνισης που θα γίνουν σε αυτά.

    Όπως γνωρίζετε έχουμε χωρίσει τα έργα σε τρεις κατηγορίες. Για την μία κατηγορία των ξενώνων έχει βγει διακήρυξη, έναρξης των εργασιών, για την δεύτερη του περιβάλλοντος χώρου θα βγει αύριο και απομένει η τρίτη κατηγορία που αφορά τα κλειστά γυμναστήρια.

    Συμφωνήσαμε, λοιπόν, σήμερα σε ποια μορφή κατασκευών προσανατολιζόμαστε και τις προσεχείς δύο τρεις μέρες θα γίνει έρευνα για τις εταιρίες που ασχολούνται με ανάλογες κατασκευές. Και ακόμη ότι τα κλειστά αυτά γυμναστήρια, πρέπει μέσα στο προσεχή Μάρτιο να τα έχουμε εγκαταστήσει, καθώς και το μεγάλο κλειστό διάδρομο του Στίβου.

    Με τις τρεις αυτές εργολαβίες θα μπορούμε να έχουμε έγκαιρα την μετεγκατάσταση στον Αγ. Κοσμά, 12-13 Ομοσπονδιών.

    Τις επόμενες μέρες οι Υφυπουργοί θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν ότι έκλεισε ο κύκλος των τριών εργολαβιών και ότι το ΕΑΚΝ του Αγ. Κοσμά, στο τέλος της Άνοιξης, θα υποδεχθεί τις Ομοσπονδίες".

    ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Αύριο στις 12 το μεσημέρι, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης, θα δεχθεί στο γραφείο του, τους παίκτες και τον προπονητή της Εθνικής Ελπίδων Ποδοσφαίρου, τους οποίους θα συγχαρεί για την επιτυχία της πρόκρισης, στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Ευρώπης.

    [11] ΠΙΘΑΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΥΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Βουκουρέστι, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το κόμμα των Φιλελευθέρων αναμένεται να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα εάν θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κόμματος που ανήκει στο χώρο της αντιπολίτευσης Βαλέριου Στόιτσα.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Στόιτσα, οι Φιλελεύθερπι αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) να διοικήσει την χώρα.

    Ο κ. Στόιτσα αναφέρθηκε σε δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, ο διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών και ο γενικός γραμματέας του PSD σύμφωνα με τους οποίους στις επαρχίες Χάργκιτα και Κόβασνα όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ούγγροι το κράτος έχει χάσει ουσιαστικά τον έλεγχο.

    Παράλληλα και οι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

    [12] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Η εθνική εφήβων μπάσκετ συνεχίζει την προετοιμασία της ενόψει των αγώνων της ημιτελικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Εδεσσα από τις 26 έως τις 30 Απριλίου 2002. Οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί Νίκος Σταυρόπουλος και Θανάσης Παπαδημητρίου κάλεσαν 21 αθλητές για τις προπονήσεις που θα γίνουν στο γήπεδο της Γλυφάδας την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου: Γιώργος Αποστολίδης, Κώστας Βασιλειάδης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος (ΠΑΟΚ), Βασίλης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Χριστόδουλος (Πειραϊκός), Ανδρέας Κανελλόπουλος (Πάτρα), Χρήστος Παπανικολάου (Αρης), Στράτος Περπέρογλου, Νίκος Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Καραβανάς (Ηλυσιακός), Γιάννης Σταμόπουλος (Περιστέρι), Γιώργος Μάγειρας (Κεραυνός Λάρισας), Θρασύβουλος Σβέικος (Καρδίτσα), Σεραφείμ Θέος (Παναθηναϊκός), Νίκος Παπανικολάου, Μιχάλης Περάκης, Βασίλης Γιαννουλάκος (ΑΕΚ), Νίκος Λυμπάρης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης (Ηρακλής), Βασίλης Ζευκιλής (Παπάγου), Δήμος Αγγελόπουλος (Ολυμπιακός).

    Η ομοσπονδία μπάσκετ του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το παιχνίδι της 23ης Ιανουαρίου 2002 με την εθνική ανδρών της Ελλάδος (για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2003) θα διεξαχθεί στο "Γιάντ Ελιάου" του Τελ Αβίβ και θα ξεκινήσει στις 9μ.μ.

    [13] ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Βαρσοβία, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Η εφημερίδα "Trybyna" της Βαρσοβίας σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Αιώνιοι περιπλανώμενοι" και υπότιτλο "Άστεγοι-ο χειμώνας έφερε το θάνατο 80 ατόμων", επικαλούμενη στοιχεία της πολωνικής αστυνομίας, αναφέρει ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, στοίχισαν μέχρι σήμερα τη ζωή σε 80 άτομα, εκ των οποίων, ένας στους πέντε ήταν άστεγος.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της πολωνικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2000/2001 λόγω υπερβολικού ψύχους απεβίωσαν 112 άτομα, εκ των οποίων το 20% ήταν άστεγοι. Τα πιο δραματικά στατιστικά στοιχεία συλλέχθηκαν το 1998 και το 1999 όταν από το ψύχος πέθαναν 225 άτομα.

    Από στοιχεία της Πολωνικής Επιτροπής Κοινωνικής Αρωγής προκύπτει ότι ο αριθμός των αστέγων στην Πολωνία φθάνει τις 60 χιλιάδες, ενώ σύμφωνα με το Κυβερνητικό Κέντρο Πληροφόρησης PESEL ξεπερνά τις 170 χιλιάδες. Κατά την άποψη της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Jolanta Banach ο αριθμός των Πολωνών αστέγων κυμαίνεται από 75 χιλιάδες έως και 100 χιλιάδες. Σύμφωνα με το Διευθυντή του Ιδρύματος Αρωγής προς τους Άστεγους και τους Ναρκομανείς "MARKOT", Marek Kotanski, μόνο στη Βαρσοβία ζουν 14-20 χιλιάδες άστεγοι.

    [14] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΗ Δ.ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Εξι Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και τριάντα τραυματίστηκαν όταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου στη Δυτική Οχθη, μετέδωσε η Ισραηλινή τηλεόραση.

    Όπως ανέφερε το δίκτυο CNN, οι τραυματιοφορείς που έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης ανέφεραν ότι 30 άτομα τραυματίστηκαν και από αυτούς οκτώ σοβαρά.

    Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε όταν το λεωφορείο διέσχιζε δρόμο ανηφορικό κοντά στον εβραϊκό οικισμό Εμμανουέλ και μετά οι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ κατά του λεωφορείου και πέταξαν χειροβομβίδες.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ακόμη ότι μία έκρηξη σημειώθηκε στον οικισμό Γκους Κατίφ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και εικάζεται ότι πρόκειται για καμικάζι Παλαιστίνιο. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες.

    Ο.Κ.

    [15] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο συμμετείχε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου.

    Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Συμβούλιο αφορούν μεταξύ άλλων την υιοθέτηση πρότασης οδηγίας που προβλέπει τη συμμετοχή του κοινού, στην εκπόνηση σχεδίων και προγραμμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.

    Επίσης, οι αποφάσεις αφορούν στην ταχεία επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κυότο, πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Σεπτέμβριο του 2002. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε.,επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους, για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ενωση, με στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά την περίοδο 2008-2012 σε ποσοστό 8%, έναντι των επιπέδων του 1990. Επαναβεβαίωσαν επίσης, την ήδη συμφωνημένη κατανομή των υποχρεώσεων αυτών μεταξύ των κρατών μελών.

    Περαιτέρω οι αποφάσεις αφορούν στην υιοθέτηση συμπερασμάτων για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ευρωπαϊκού προγράμματος, για την κλιματική αλλαγή, το οποίο θα ισχύσει έως το 2003. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οικιακή κατανάλωση και τη βιομηχανία. Προβλέπει επίσης, μέτρα για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς, την αποδοτικότερη λειτουργία της βιομηχανίας, καθώς και την επανεξέταση του μηχανισμού παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με την εφαρμογή του προγράμματος εξασφαλίζεται η σύνδεση των μηχανισμών εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κυότο, με το Κοινοτικό καθεστώς εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκε επίσης πρόταση οδηγίας για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπιου, η οποία θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών, κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα, μέσω ενός καινοτόμου μηχανισμού που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής δικαιωμάτων ρύπων, μεταξύ επιχειρήσεων εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σύστημα αυτό, θα εφαρμοστεί σε τομείς όπως ο ενεργειακός, η παραγωγή και η επεξεργασία μετάλλων, τα μη μεταλλικά ορυκτά και η ηλεκτροπαραγωγή.

    Η κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της προαιρετικής εφαρμογής του συστήματος για την πρώτη περίοδο, δηλαδή κατά τη διάρκεια των ετών 2005-2008, ώστε να δοθεί ευκαιρία στα κράτη μέλη να προσαρμοστούν, εν όψει της υποχρεωτικής εφαρμογής στη συνέχεια.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα κατάλληλης προετοιμασίας της αγοράς, ώστε να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων στο σύστημα και τόνισε ότι το εμπόριο αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω αναγνωρισμένων χρηματιστηρίων και με πλήρη διαφάνεια των τιμών.

    Υποστήριξε επίσης, ότι ανταλλαγή δικαιωμάτων ρύπων κατά την πρώτη περίοδο θα πρέπει να γίνεται δωρεάν και χωρίς δεσμεύσεις για τις επιχειρήσεις, στη βάση μιας κοινά αποδεκτής και εναρμονισμένης μεθόδου, ώστε να περιοριστούν κίνδυνοι αθέμιτου ανταγωνισμού.

    Αναφορικά με τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, σημείωσε ότι οι εκπομπές θα πρέπει να προσμετρώνται στο επίπεδο του παραγωγού, στην αρχή του "ο ρυπαίνων πληρώνει", ώστε να αποφευχθεί η μετακύληση του κόστους στον καταναλωτή.

    Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, επετεύχθη επίσης, πολιτική συμφωνία για την πρόταση οδηγίας σχετικά με την εισαγωγή στην αγορά, από το 2005, καυσίμων μηδενικού θείου. Το νέας ποιότητας καύσιμο, θα συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης από το διοξείδιο του θείου και από οξείδια του αζώτου, κυρίως μέσω της καλύτερης λειτουργίας των καταλυτών.

    Υιοθετήθηκαν συμπεράσματα σχετικά με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για φυτοφάρμακα, με στόχο την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

    Επιβεβαιώθηκε η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις διοξίνες, η οποία θα συμβάλλει στην εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, στη μείωση της ανθρώπινης έκθεσης και στη διατήρηση της σε ασφαλή επίπεδα.

    Τέλος, στο πλαίσιο του Συμβουλίου έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την ανιχνευσιμότητα και επισήμανση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η πρόταση στοχεύει στην δυνατότητα εντοπισμού των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και των προϊόντων που παράγονται από αυτούς, σε όλα τα στάδια διάθεσης τους στην αγορά, μέσω των αλυσίδων παραγωγής και διανομής.

    [16] ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Δυναμικό «παρών» έδωσαν στους δρόμους οι αγρότες σε αρκετές πόλεις της χώρας, παρά την αναστολή των κινητοποιήσεων. Οσοι ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς οι αποφάσεις για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις θα ληφθούν μετά το τέλος Δεκεμβρίου.

    Στην Καρδίτσα τα σχολεία έκλεισαν και οι μαθητές μαζί με τους αγρότες γονείς τους συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και έκαψαν σημαία της ΕΕ.

    Κινητοποιήσεις έγιναν και στη Λάρισα, όπου οι αγρότες της Λάρισας απάντησαν με κλαρίνα στο «σκληρό ροκ» του Κώστα Λαλιώτη.

    Εξάλλου, οι αγρότες έκλεισαν για μία ώρα την εθνική οδό Αγρινίου Ιωαννίνων στο ύψος του Αιτωλικού και έκαψαν το βαμβάκι που δεν μπορούν να πουλήσουν.

    Οι αγρότες της Πέλλας έχυσαν γάλα και έκαψαν δέματα με καπνό, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων.

    [17] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΡΙΣΗ

    Βελιγράδι, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Η Σερβική Βουλή ενέκρινε το νόμο για την εργασία που προκάλεσε κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό "Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας" - DOS, ανάγκασε τον πρόεδρο του Σώματος να παραιτηθεί και οδήγησε σε διαμαρτυρίες συνδικαλιστικών ενώσεων.

    Ο νόμος θεωρείται από τη σερβική κυβέρνηση καθοριστικός για την προώθηση των ξένων επενδύσεων για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

    Ωστόσο όσοι αντιτίθενται στο νόμο υποστηρίζουν ότι είναι κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τον χαρακτηρίζουν βάρβαρο και παρακμάζων.

    Ο νόμος εγκρίθηκε με 146 ψήφους υπέρ, 41 κατά και 7 απουσίες.

    Ενα από τα μεγαλύτερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) αρχηγός του οποίου είναι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, εμφανίστηκε διχασμένο στο θέμα της έγκρισης του νόμου.

    Τελικά στήριξε το νόμο μετά από συμβιβασμό που επιτεύχθηκε όσον αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προτού απολυθούν εργαζόμενοι.

    Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ντράγκαν Μαρσίτσανιν, στέλεχος του DSS αναγκάστηκε να παραιτηθεί, επειδή το κόμμα του δεν στήριξε το νόμο. Η παραίτησή του ενέτεινε την κρίση και ώθησε το DSS να ζητήσει πρόωρες εκλογές στη Σερβία, αλλά η Σερβική Βουλή απέρριψε το αίτημα.

    Ο νόμος προκάλεσε τις αντιδράσεις των εργατικών συνδικάτων, που υποστηρίζουν ότι αντιτίθεται στα συμφέροντα των εργατών.

    "Ο νόμος δεν είναι μεταρρυθμιστικός ούτε προοδευτικός", τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών Σερβίας Μιλένκο Σμίλιανιτς και προειδοποίησε ότι τα εργατικά συνδικάτα θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο.

    Τα συνδικάτα εκφράζουν φόβους ότι ο νόμος θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις. Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας στη Σερβία, φθάνει το 25% και οι άνεργοι είναι 814.000.

    [18] TA AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2-0 σε βάρος του Παναιτωλικού πέτυχε η Κασσάνδρα στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ΄ εθνικής. Τους τρεις βαθμούς της νίκης πήραν η Λάρισα σε βάρος του Λεωνιδίου, ο Ατρόμητος σε βάρος της ομάδας των Χανίων και ο Εθνικός επί του Μαρκό. Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν τα Τρίκαλα και ο Απόλλωνας Κρύας Βρύσης, καθώς επίσης και ο Ναυπακτιακός με την Κέρκυρα. Ο αγώνας της Καβάλας με τον Πανελευσινιακό στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής ματαιώθηκε με απόφαση της ΕΠΟ.

    Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής είναι:

    Παναιτωλικός- Κασσάνδρα 0-2

    Τρίκαλα - Απόλλων Κρύας Βρύσης 1-1

    Ατρόμητος - Χανιά 2-1

    Λεωνίδιο - Λάρισα 0-1

    Μαρκό - Εθνικός 1-2

    Κιλκισιακός - Φωστήρας 1-0

    Ναυπακτιακός - Κέρκυρα 2-2

    Πανελευσινιακός - Καβάλα (δεν έγινε).

    [19] ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ Ο Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Αδικίες και ρουσφετολογική τακτική καταλογίζει στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, όσον αφορά τη διάθεση επιχορηγήσεων προς τους δήμους, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σωτήρης Κούβελας.

    Σε σχετική ερώτησή του, ο κ. Κούβελας υποστήριξε ότι η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, που στην αρμοδιότητά της είναι το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), διαθέτει επιχορηγήσεις προς τους δήμους για την καταβολή αποζημιώσεων, μελέτες και άλλες δαπάνες για την εφαρμογή πολεοδομικών σχεδίων, "ανάλογα με τις φιλίες και όχι ανάλογα με τις ανάγκες".

    Ειδικότερα ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης και επεσήμανε ότι παρά τις ανάγκες που έχει ο δήμος τόσο για απαλλοτριώσεις όσο και για την κατασκευή έργων και πάρκιγκ, δεν δόθηκε στο δήμο κανένα ποσό.

    Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε από την υπουργό να καταθέσει στη Βουλή τις λίστες για τις επιχορηγήσεις προς τους δήμους του νομού Αττικής και του νομού Θεσσαλονίκης τα τελευταία επτά χρόνια και να δικαιολογήσει πως μπορεί να είναι αξιόπιστες οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη για τη διάθεση του μεγαλύτερου ποσού από το Γ΄ κοινοτικό πλαίσιο στην επαρχία.

    Α.Τ.

    [20] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    «Βραδυφλεγή βόμβα για το παρόν και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης τις αποκαλύψεις του απόστρατου στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη σε χθεσινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

    «Οι αποκαλύψεις Γρυλλάκη επανέφεραν στο προσκήνιο το πιο αποκρουστικό οικογενειακό μοντέλο διακυβέρνησης με τον πιο αποτυχημένο πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, με τις πιο χρεοκοπημένες πολιτικές», τόνισε.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι «το παρελθόν του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, αλλά και της ΝΔ συνολικά, δεν σβήνει ποτέ, επανέρχεται και στιγματίζει το παρόν και το μέλλον της ΝΔ, δίνει ένα δείγμα γραφής για το ήθος και το ύφος της πολιτικής της και ακυρώνει όλες τις προσπάθειές της να διεισδύσει στο μεσαίο ή τον κεντρώο χώρο».

    [21] ΜΟΝΟ ΤΟ 54% ΤΩΝ ΠΟΛΩΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βαρσοβία, 12 Δεκεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Το σύνολο του Πολωνικού Τύπου δημοσιεύει τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διενεργήθηκε ταυτόχρονα στις 13 υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, μόλις το 54% των Πολωνών δηλώνει ότι στο εθνικό δημοψήφισμα για την ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ψήφιζε υπέρ της προσχώρησης της χώρας τους στην Ε.Ε., ενώ το 26% των ερωτηθέντων αντιτάσσεται στην συμμετοχή της Πολωνίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, ένας στους είκοσι Πολωνούς δεν γνωρίζει ότι η χώρα του φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., ενώ το 61% ισχυρίζεται ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι για την ένταξη της χώρας τους στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

    [22] Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΟΜΑΚΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Στρασβούργο, 12 Δεκεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη μη διδασκαλία των πομακικών και της γλώσσας των τσιγγάνων (Ρώμα) στη Θράκη, όπως προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου για την εκπαίδευση στην ΕΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ σε καταγγελία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Σταύρο Ξαρχάκο σχετικά με τον εκτουρκισμό των δύο αυτών μειονοτήτων.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Ξαρχάκος στην καταγγελία του από τους 120.000 Έλληνες μουσουλμάνους το 50% αποτελείται από Πομάκους και Τσιγγάνους, ενώ μόνο το υπόλοιπο 50% είναι τουρκογενείς.

    Η Επίτροπος επισήμανε ότι αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα των γλωσσών και τόνισε ότι υπάρχουν κοινοτικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των μειονοτικών γλωσσών που ενισχύονται από την ΕΕ προκειμένου να αναδειχτεί η γλωσσική ποικιλομορφία της ΕΕ. Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και την πολιτιστική και γλωσσική τους πολυμορφία, κατέληξε.

    Α.Τ.

    [23] ΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στρασβούργο, 12 Δεκεμβρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Η λειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης και η υλοποίηση της προσαρμογής της Τουρκίας στο κοινοτικό κεκτημένο αποτελούν όρους για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, απάντησε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Σταύρου Ξαρχάκου, σχετικά με την μη αναγνώριση των μειονοτήτων από την Τουρκία.

    Το Συμβούλιο των υπουργών τόνισε ότι επιβάλλεται στην Τουρκία η κατάργηση οποιασδήποτε διάταξης που εμποδίζει την ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης.

    Στη συνέχεια το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω ισχύουν για όλες τις μειονότητες, χριστιανικές ή μη, οι οποίες διαβιούν στην Τουρκία και προσθέτει ότι "σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης".

    Η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου στην τουρκική νομοθεσία δεν επαρκεί, αφού η Τουρκία θα πρέπει να εξασφαλίσει και την πραγματική υλοποίησή του, κατάληξε το Συμβούλιο.

    Α.Τ.

    [24] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Δέσμη προληπτικών μέτρων που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας στα γήπεδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Βαγγέλης Μαλέσιος.

    Τα μέτρα αυτά αφορούν στη διαρκή συνεργασία των ΠΑΕ και ΚΑΕ με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές πριν από κάθε οργανωμένη μετακίνηση οπαδών αθλητικών σωματείων. Αναλυτικότερα, η αστυνομία θα ειδοποιείται έγκαιρα για τα προγραμματισμένα δρομολόγια μετακίνησης οργανωμένων συνδέσμων οπαδών. Πριν από την αναχώρηση θα παραδίδεται κατάλογος με τον αριθμό των οχημάτων και τα ονόματα των επιβατών. Τα οχήματα θα συνοδεύονται από την αστυνομία, ενώ ένα άτομο θα ορίζεται υπεύθυνος της αποστολής και θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές.

    Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ θα εκπονεί για κάθε συνάντηση σχέδιο για την ασφαλή μετακίνηση των οργανωμένων από και προς το στάδιο, καθώς και για την πρόσβαση παραμονή και αποχώρηση τους από τις κερκίδες.

    Η δέσμη των μέτρων τέθηκε υπόψη του αρμόδιου για τον Αθλητισμό υφυπουργού Πολιτισμού Ιωάννη Κουράκη, της Διαρκούς Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Βίας, των θεσμοθετημένων οργάνων του αθλητισμού και χωριστά της κάθε ΠΑΕ και ΚΑΕ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 12 December 2001 - 19:13:52 UTC