Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [02] Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  • [03] ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
  • [04] ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
  • [05] ΑΝΑΒΛΗΘΙΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΟΚ - ΓΛΥΦΑΔΑ ΣΤΟ ΠΟΛΟ
  • [06] ΠΓΔΜ: ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΣΕ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
  • [08] ΒΑΖΕΧΑ ΚΑΙ ΒΟΚΟΛΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [09] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ
  • [11] ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ "MAYO" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [12] ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ ΟΙ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΟΠΟΥΛΟΣ
  • [13] Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [14] ΛΕΥΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [15] ΣΤΟ 47,5% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ
  • [16] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
  • [17] Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [18] Γ. ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ
  • [19] ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΖΗΤΑ Η Γ.Γ.
  • [20] Ο ΣΟΛΟΜΟΝ ΠΑΣΙ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΕΞΙ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ
  • [21] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ - ΚΑΚΛΙΚΗ
  • [22] ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΟΛΗ Η ΠΓΔΜ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
  • [23] ΠΓΔΜ: ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [24] ΒΛ. ΠΟΠΟΦΣΚΙ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΗ

  • [01] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2001 (16:29 UTC+2)

    Το εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών συζήτησε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε για περισσότερο από 2,5 ώρες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή 10 συναρμόδιων υπουργών.

    Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που θα αναπτυχθούν την επόμενη πενταετία (2002 - 2006) και βασίζονται σε δύο άξονες: τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών ουσιών, μέσα από προγράμματα αποτροπής, πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης και τη μείωση της προσφοράς ναρκωτικών, μέσα από τον αποτελεσματικό έλεγχο και την καταστολή της διακίνησής τους.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της διάκρισης μεταξύ σκληρών και μαλακών ναρκωτικών, για το οποίο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιος διαχωρισμός.

    Θέτοντας τους στόχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο κ.Σημίτης επεσήμανε την αναβάθμιση του ΟΚΑΝΑ ώστε να διαδραματίσει απαραίτητο επιτελικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου, τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού των φορέων που προσφέρουν έργο προς αυτή την κατεύθυνση, την κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη συνέχιση προγραμμάτων σε φυλακές και σχολεία.

    Όπως είπε, το εθνικό σχέδιο δράσης θα συζητηθεί στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, ώστε να συγκεντρωθούν οι παρατηρήσεις και προτάσεις για μεγαλύτερη συναίνεση, στήριξη και κινητοποίηση της κοινωνίας. "Η ισχυρή κοινωνία για την οποία εργαζόμαστε είναι μία κοινωνία που μπορεί, γνωρίζει και πρέπει να αντιμετωπίζει το φαινόμενο της εξάρτησης" είπε και πρόσθεσε ότι η κοινωνία που οραματιζόμαστε έχει αξίες, ευαισθησίες και πολιτικές που αποτρέπουν την εξάρτηση, αλλά δίνουν και την ευκαιρία σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα να θεραπευτούν και να επανενταχθούν.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Με τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, στην οποία συμμετείχαν 10 συναρμόδια Υπουργεία, η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευση που είχε αναλάβει, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 28 Ιουνίου 2001. Είχαμε τότε δεσμευθεί να επεξεργασθούμε ένα λεπτομερέστατο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τις ουσίες (ναρκωτικά και αλκοόλ).

    Το μέγεθος, η ταχύτητα εξέλιξης και η πολυπλοκότητα του φαινομένου, όπως παρουσιάζεται διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, καθιστούν επιβεβλημένη την αντιμετώπισή του, ως θέμα εθνικής προτεραιότητας -όπως έχουμε ήδη επισημάνει- και δημιουργούν την αναγκαιότητα ύπαρξης Εθνικού Σχεδιασμού και Εθνικού Συντονισμού, με συγκεκριμένους στόχους, δράσεις και ενέργειες. Το σχέδιο αυτό που αποφασίσαμε σήμερα στη συνεδρίαση περιέχει μια πολιτική, η οποία είναι συντεταγμένη και οργανωμένη.

    Η κυβέρνηση, παρακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές και τάσεις, και αξιοποιώντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία, προτείνει μια σειρά μέτρων, που θα αναπτυχθούν την επόμενη πενταετία (2002-2006) και τα οποία βασίζονται σε δύο κύριους άξονες:

    - Τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών ουσιών, μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων αποτροπής, πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

    - Τη μείωση της προσφοράς ναρκωτικών ουσιών, μέσα από τον αποτελεσματικό έλεγχο και την καταστολή της διακίνησής τους.

    Θέτουμε μεταξύ άλλων τους εξής στόχους:

    - Ανάπτυξη υποδομής και προγραμμάτων αποτροπής και πρόληψης, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, ιδίως οι σχολικές μονάδες. Να υπάρχει μια εθνική "καμπάνια" συνεχής γύρω από το θέμα αυτό.

    - Ανάπτυξη υποδομών και προγραμμάτων θεραπείας, όλων των τύπων, ώστε να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη πρόσβαση στους χρήστες σε όλη την Ελλάδα. Οι χρήστες να μπορούν να καταφεύγουν στα προγράμματα αυτά, χωρίς καθυστερήσεις και εμπόδια. Και βεβαίως να προωθήσουμε και την επανένταξη των χρηστών, όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα, ιδίως μέσα από την εξεύρεση θέσεων εργασίας.

    - Αντιστροφή (μείωση) της αυξητικής τάσης των αιφνίδιων θανάτων από ναρκωτικά.

    - Μείωση του αριθμού των συνδεόμενων με τα ναρκωτικά εγκληματικών πράξεων. Θέλουμε να υπάρχει ένας συνεχής πόλεμος κατά της εμπορίας των ναρκωτικών.

    Επίσης:

    - Αναβαθμίζεται το εθνικό όργανο συντονισμού, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει τον απαραίτητο επιτελικό ρόλο στον αγώνα κατά της εξάρτησης.

    - Τριπλασιάζεται ο προϋπολογισμός των φορέων, που προσφέρουν έργο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Για το έτος 2002 προβλέπεται η αξιοποίηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για σοβαρές εθνικές ανάγκες, όπως είναι ο σκοπός της καταπολέμησης της χρήσης ναρκωτικών.

    - Πιστεύουμε επίσης στην ανάγκη της κινητοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης που ήδη συμμετέχει, αλλά χρειάζεται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση.

    - Συνεχίζεται το πρόγραμμα των φυλάκων στα σχολεία για να υπάρχει περισσότερη προστασία.

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα συζητηθεί στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε όλες τις παρατηρήσεις και προτάσεις που θα προκύψουν από το σχετικό διάλογο, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και στήριξη κατά την εφαρμογή του, πράγμα που συνεπάγεται την ευρύτατη κινητοποίηση της κοινωνίας. Η δράση μας πραγματοποιείται με την κοινωνία.

    Η ισχυρή κοινωνία για την οποία εργαζόμαστε, είναι μία κοινωνία που μπορεί, γνωρίζει και πρέπει να αντιμετωπίζει το φαινόμενο της εξάρτησης.

    Η κοινωνία, την οποία οραματιζόμαστε, έχει αξίες, ευαισθησίες και πολιτικές που αποτρέπουν την εξάρτηση, αλλά δίνουν και την ευκαιρία σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να θεραπευθούν και να επανενταχθούν.

    Η κοινωνία, στην οποία προσβλέπουμε, στηρίζεται σε αρχές και δημιουργεί θετικά πρότυπα για τη νεολαία. Γι' αυτό και στη συζήτηση που έχουμε αποφασίσει για τη βία στα ΜΜΕ θα εντάξουμε και μια συζήτηση και μέσω των ΜΜΕ για την καταπολέμηση του φαινομένου και την καταπολέμηση ιδίως της αντίληψης ότι είναι μια μόδα στην οποία όλοι μπορούν να προσαρμοστούν. Η κοινωνία ζητά την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και εμείς θέλουμε μια κοινωνία ασφάλειας και αυτός είναι ο στόχος μας.

    Αυτά είναι τα μηνύματα της προσπάθειας που αναλαμβάνουμε με το εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών. Μία προσπάθεια, η οποία μπορεί να είναι και θα είναι επιτυχημένη, με τη συνυπευθυνότητα και τη συνεργασία κοινωνίας και πολιτείας".

    Στη σημερινή συνεδρίαση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης, Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, Υγείας και Πρόνοιας Αλέκος Παπαδόπουλος, Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης και Επικρατείας Στέφανος Μανίκας, οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης, Παιδείας Ελένη Κούρκουλα, Υγείας και Πρόνοιας Ελπίδα Τσουρή, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί θεμάτων Ποιότητας Ζωής Αντώνης Αγγελίδης και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αννα Κοκέβη.

    [02] Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

    Μπουένος Αϊρες, 20 Δεκεμβρίου 2001 (11:15 UTC+2)

    Σε κατάσταση πολιορκίας έχει κηρυχθεί η Αργεντινή, μετά τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε σε παραίτηση πρώτα τον υπουργό Οικονομικών και μετά σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

    Οι νέες αυτές εξελίξεις επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίας για τη δημιουργία ντόμινο που θα κλονίσει όλες τις αναδυόμενες αγορές.

    Στις ταραχές που ξέσπασαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση, έχασαν τη ζωή τους ήδη 4 τέσσερα άτομα.

    Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τη νύχτα στην πλατεία ντελ Μάγιο, στο κέντρο του Μπουένος Άιρες. Διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο και τυλίχτηκε στις φλόγες.

    Στην κεντρική Αργεντινή, στην επαρχία Κόρντομπα, τα συνδικάτα αποφάσισαν να αγνοήσουν την κατάσταση πολιορκίας και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Με την ανακοίνωση της απόφασης για κατάσταση πολιορκίας, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν αυθόρμητα στους δρόμους.

    Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν από το Σαββατοκύριακο κλιμακώθηκαν την Τετάρτη.

    Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν στο Μπουένος Άιρες και στη βόρεια επαρχία Εντρε Ρίος, ενώς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στην Κόρντομπα, διαμαρτυρόμενοι εργάτες πυρπόλησαν το δημαρχείο.

    Λεηλασίες εκδηλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αργεντινής.

    Στη Σάντα Φε ένας δεκαπεντάχρονος πυροβολήθηκε από άγνωστο, ενώ τέσσερα άλλα άτομα έχασαν τη ζωή τους από καταστηματάρχες που στην απόγνωση τους προσπάθησαν να αποκρούσουν τους επιδρομείς με μαχαίρι ή όπλο.

    Οικονομική κρίση

    "Είμαστε ανήσυχοι και παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρις Νιλ, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μόλις την Τετάρτη δήλωσε ότι θα καθυστερήσει τη χορήγηση της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς της χώρα, ύψους 300 εκατ. δολ.

    Αλλά και το ΔΝΤ στις αρχές του μήνα δήλωσε ότι παγώνει την καταβολή 1,24 δισ. δολ., μετά την αποτυχία της χώρας να ελλέγξει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

    Η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε στις αρχές της εβδομάδας νέο προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 20%, ενώ ήδη έχει επιβάλει περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, προκειμένου να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα.

    [03] ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2001 (07:28 UTC+2)

    Υποχωρεί το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών, καθώς η θερμοκρασία σήμερα θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιοι. Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αύριο με βροχές σε όλη τη χώρα, σποραδικές καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.

    Τα καιρικά αυτά φαινόμενα δε θα έχουν την ένταση, αλλά και τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών. Στο μεταξύ, πολικές θερμοκρασίες επικράτησαν χθες σε πολλές περιοχές, ενώ στη Λάρισα, η θερμοκρασία έπεσε στους -20 βαθμούς, σημειώνοντας ρεκόρ ψύχους όλων των εποχών. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    [04] ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2001 (11:20 UTC+2)

    Αντιστρόφως ανάλογες με τις χαμηλές θερμοκρασίες, εμφανίζονται οι τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα οπωροκηπευτικά να πωλούνται σε τσουχτερές τιμές.

    Την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση δυσχεραίνει και το γεγονός ότι η κίνηση των φορτηγών που μεταφέρουν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα στις κεντρικές αγορές γίνεται μετ΄ εμποδίων, λόγω του στρώματος χιονιού και πάγου, που καλύπτει μεγάλο μέρος του εθνικού οδικού δικτύου.

    Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια των αγαθών στην αγορά, το Υπουργείο Ανάπτυξης, προωθεί εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, ενόψει της αυξημένης ζήτησης στη διάρκεια των εορταστικών ημερών, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην κεντρική αγορά του ιστορικού κέντρου Καπανίου-Βλάλη, στη Θεσσαλονίκη.

    Εν αναμονή πάντως, της τροφοδοσίας της αγοράς με τα εισαγόμενα αυτά προϊόντα, οι τιμές των οπωροκηπευτικών ποικίλουν ανάμεσα στα διάφορα σημεία πώλησης του ιστορικού κέντρου Καπανίου- Βλάλη. Η "ψαλίδα" στις τιμές φτάνει μέχρι και στις 220 δρχ, σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.

    Ειδικότερα, τα πορτοκάλια διατίθενται από 79 δρχ. ως και 300 δρχ. το κιλό και οι τομάτες από 299 δρχ. έως και 399 δρχ. Στα λεμόνια οι τιμές διαμορφώνονται μεταξύ 149-300 δρχ. το κιλό, στα μανταρίνια από 129 δρχ. ως και 350 δρχ., στα μήλα από 350 δρχ. ως και 400 δρχ. και στα ρόδια εισαγωγής από 1.400-1.500 δρχ. Τα αγγούρια διατίθενται προς 599 δρχ. και οι πιπεριές και οι μελιτζάνες προς 399 δρχ. Το κουνουπίδι πωλείται στην αγορά του ιστορικού κέντρου Καπανίου-Βλάλη προς 799 δρχ., το λάχανο προς 499 δρχ. και τα καρότα προς 599 δρχ.

    Σε ό,τι αφορά στην αγορά κρέατος, η κίνηση είναι ομαλή, σε αντίθεση με πέρυσι οπότε είχαν ανακύψει προβλήματα, λόγω ανεπαρκούς εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και συντήρησης.

    Οι καταναλωτές, σύμφωνα με διάφορους κρεοπώλες της κεντρικής αγοράς, φαίνεται ότι προτιμούν για το εορταστικό τους τραπέζι το χοιρινό, το οποίο πωλείται από 1.200 δρχ. ως και 1.500 δρχ. και το κοτόπουλο, το οποίο διατίθεται από 780 δρχ. ως και 800 δρχ.

    Η τιμή της γαλοπούλας στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, ποικίλει αφού οι εγχώριες πωλούνται από 1.400 δρχ. ως και 1.800 δρχ. το κιλό, ενώ οι εισαγόμενες (Ιταλίας και Γαλλίας), διατίθενται προς 1.000 δρχ. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ειδικότερα στην αγορά κρέατος, οι κρεοπώλες αναφέρουν ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις είναι και χαμηλότερες.

    Πάντως, κοινή ομολογία στην κεντρική αγορά της πόλης, είναι ότι η κίνηση είναι ικανοποιητική, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, που κρατούν στα σπίτια τους πολλούς καταναλωτές. Η προσέλευση των καταναλωτών αναμένεται να κορυφωθεί στις επόμενες ημέρες, καθώς, όπως κάθε χρόνο, οι Θεσσαλονικείς αναμένεται να σπεύσουν για τις αγορές της τελευταίας στιγμής, με τη βοήθεια και του δέκατου τρίτου μισθού.

    [05] ΑΝΑΒΛΗΘΙΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΟΚ - ΓΛΥΦΑΔΑ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Το είδαμε και αυτό. Φυσικά πρέπει να το δουν και οι υπεύθυνοι. Ο λόγος για τον αγώνα πόλο μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Γλυφάδας στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του πρωταθλήματος, όπου οι υδρατμοί δεν επέτρεψε να υπάρξει στην πισίνα η ανάλογη ορατότητα. Και αυτό έγινε επειδή το μοναδικό κλειστό κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης και το μπαλόνι που έχει από πάνω από αυτό δεν πληρεί τις προϋποθέσεις όχι για αγώνες, αλλά ούτε και για προπόνηση.

    Ετσι δεν ήταν δυνατή η διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Γλυφάδας. Αφού οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν για πέντε περίπου λεπτά, οι αρχηγοί των δύο ομάδων πρότειναν στο διαιτητή να τον διακόψει. Ετσι και έγινε. Οι διαιτητές της αναμέτρησης, Αργυρού - Βασιλείου αφού άκουσαν τους αρχηγούς Παρασκευόπουλο και Πιτσάκο αποφάσισαν να αναβάλλουν τον αγώνα.

    Συγκεκριμένα το φύλλο αγώνα αναφέρει: "Κατά την διάρκεια του αγώνα παρουσιάστηκαν στους διαιτητές οι αρχηγοί των δύο ομάδων και παραπονέθηκαν ότι είναι αδύνατο να συνεχίσουν τον αγώνα διότι δεν έχουν ορατότητα λόγω των αναθυμιάσεων (υδρατμών). Οι διαιτητές (Αργυρού-Βασιλείου) συμφώνησαν με τα παραπάνω και αποδέχτηκαν τη διακοπή του αγώνα".

    Η ημερομηνία του αγώνα θα οριστεί από την ΚΟΕ μέσα στις επόμενες ημέρες.

    [06] ΠΓΔΜ: ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΣΕ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

    Σκόπια, 20 Δεκεμβρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Τρία νέα λιονταράκια απέκτησε ο ζωολογικός κήπος της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι), στη νότια ΠΓΔΜ, τα οποία γεννήθηκαν σήμερα και είναι υγιή, παρά το γεγονός ότι το θερμόμετρο έπεσε στους μείον 23 βαθμούς Κελσίου.

    Ο υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου, Νετζμεντίν Ντεμίρι δήλωσε στην εφημερίδα, "Ουτρίνσκι Βέσνικ" ότι η Λέα - μητέρων των τριών μικρών - δεν μπορούσε να "αναβάλλει" τη γέννα μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός.

    Ο Ντεμίρι τόνισε στην εφημερίδα ότι ο ζωολογικός κήπος πρέπει να προστατέψει τα ζώα από τις χαμηλές θερμοκρασίες και από τους λύκους της περιοχής, που αυτήν την εποχή βρίσκονται σε αναζήτηση τροφής. Σημειώνεται ότι η ΠΓΔΜ περνάει τον πιο κρύο χειμώνα των τελευταίων ετών, ενώ η θερμοκρασία στα Σκόπια έφτασε τους μείον 16 βαθμούς.

    A.T.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Θερμές ευχές και αισθήματα αγάπης απηύθυνε στους απόδημους Έλληνες, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος επ' ευκαιρία των Χριστουγέννων και του νέου έτους 2002.

    Ολόκληρο το μήνυμα του κ. Στεφανόπουλου έχει ως εξής:

    "Οι εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους μου δίνουν πάντοτε την μεγάλη χαρά να σας απευθύνω τις πιο θερμές ευχές μου και να σας εκφράσω και πάλι τα βαθύτατα αισθήματα αγάπης ολόκληρου του ελληνικού λαού.

    Οι νέες εστίες που με εργατικότητα και φιλοτιμία δημιουργήσατε ανά τον κόσμο, σε φιλόξενες χώρες, αποτελούν αστείρευτη πηγή υπερηφάνειας για την μητέρα πατρίδα που παρακολουθεί με ικανοποίηση τα τέκνα της να ευημερούν και να προκόβουν διατηρώντας αλώβητη την εθνική τους ταυτότητα και ολοζώντανη την αγάπη τους προς την Ελλάδα.

    Μέσα στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, οι παγκόσμιες προκλήσεις καθιστούν επιτακτικότερη από ποτέ την ενότητα και την συνεργασία όλων των δυνάμεων του ελληνισμού.

    Το μήνυμα αυτό δίνει και η επιτυχείς ολοκλήρωση των εργασιών της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Απόδημου Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη, με τον ιδιαίτερο ενωτικό συμβολισμό της.

    Θα ήθελα συνάμα να υπενθυμίσω τους εθνικούς στόχους που αποτελούν τον οδηγό των προσπαθειών τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας όσο και των απανταχού παιδιών της, στο εξωτερικό. Οι στόχοι είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, η γνώση της ελληνικής ιστορίας και η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας. Τρία βασικά στοιχεία για την συντήρηση του ελληνικού έθνους, στην διαφύλαξη του οποίου οφείλουν να κατατείνουν οι προσπάθειες όλων μας.

    Με την διαβεβαίωση ότι σας σκεπτόμαστε πάντοτε, εύχομαι σε όλους εσάς που μας λείπετε, καλά Χριστούγεννα, ευτυχία, δημιουργικότητα και κάθε καλό για το Νέο Έτος".

    [08] ΒΑΖΕΧΑ ΚΑΙ ΒΟΚΟΛΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Και τώρα μεταγγραφές... Ο Αγγελος Αναστασιάδης ήδη έχει κάνει τις τελικές του επιλογές οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ εστιάζονται σε ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει πολύ καλές παρουσίες στα ελληνικά γήπεδα. Επίσημη πρόταση έχει κάνει ο κ. Αναστασιάδης στον Βαζέχα, ενώ πολύ κοντά σε επίσημη προσφορά από την πλευρά της ΠΑΕ βρίσκεται και ο Βόκολος. Ολες αυτές αναμένεται να δρομολογηθούν την επομένη της συνάντησης του προπονητή με τον μεγαλομέτοχο και πρόεδρο της ΠΑΕ, Ευάγγελο Μυτιληναίο η οποία είναι να γίνει μέχρι και αύριο το βράδυ. Το αφεντικό του Ηρακλή θα βρεθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει την ευκαιρία να λύσει και κάποια προβλήματα που απασχολούν την ομάδα. Οσο για τις μεταγγραφές; Αυτές θα δρομολογηθούν τις εορτές των Χριστουγέννων, ώστε με το νέο έτος οι παίκτες να υπογράψουν τα νέα συμβόλαια.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο κ. Αναστασιάδης έχει δώσει στους παίκτες του ρεπό μέχρι και τις 26 Δεκεμβρίου, αφού έχουν πραγματοποιήσει σήμερα μια προπόνηση. Οσον αφορά τώρα τον αγώνα του κυπέλλου με τον ΠΑΟ που αναβλήθηκε αυτός αναμένεται να διεξαχθεί στις 6 Ιανουαρίου.

    [09] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Βελτιωμένη φαίνεται πως είναι σήμερα η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, μετά την υποχώρηση του κύματος κακοκαιρίας, τις δύο τελευταίες μέρες, ωστόσο το κρύο και ορισμένα προβλήματα από τα χιόνια, κυρίως στις συγκοινωνίες παραμένουν.

    Στην Καστοριά, ο υδράργυρος έπεσε στους -23 βαθμούς, θερμοκρασία που σημειώθηκε τελευταία φορά το 1963, ενώ η κυκλοφορία που είχε διακοπεί από την κακοκαιρία φαίνεται πως σταδιακά αποκαθίσταται. Σήμερα, μέσω της παλιάς εθνικής οδού Καστοριάς - Κοζάνης, εκτελέστηκαν όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια από και προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

    Βελτίωση στις συγκοινωνίες σημειώθηκε και στην Καβάλα, αφού άνοιξε τόσο το αεροδρόμιο όσο και το λιμάνι. Στο Νευροκόπι το θερμόμετρο δείχνει -18 βαθμούς και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στους νομούς Ροδόπης και Εβρου, η κυκλοφορία σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ οι κάτοικοι στα αποκλεισμένα χωριά ανακτούν σταδιακά την επικοινωνία με άλλες περιοχές, ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 20 οικισμοί. Σημαντικότερα ειναι τα προβλήματα στο βόρειο Εβρο, αφού το χιόνι σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασε τα έξι μέτρα.

    Στο νομό Κοζάνης, παραμένουν εγκλωβισμένοι στις κτηνοτροφικές τους μονάδες 8 από τους 12 κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στα ορεινά του Λιβαδερού. Ανδρες της ΕΜΑΚ επιχείρησαν σήμερα τον απεγκλωβισμό τους, αλλά έφτασαν σε τέσσερις από αυτούς. Αύριο θα συνεχιστεί η επιχείρηση. Η κίνηση των οχημάτων προς Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα πραγματοποιείται, ωστόσο με δυσκολίες σε ορισμένα σημεία και με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    [10] ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ

    Πρετόρια, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Είκοσι πέντε άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, από κατάρρευση οροφής εμπορικού κέντρου στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες άτομα έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια.

    Οπως μετέδωσε το BBC, το ατύχημα συνέβη στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, όπου στεγάζονται περισσότερα από 100 καταστήματα. Την ώρα του ατυχήματος, ο χώρος ήταν γεμάτος από γονείς και μικρά παιδιά που πραγματοποιούσαν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν εγκλωβισμένους.

    [11] ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ "MAYO" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Συνέχεια στην κόντρα με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία δίνει με τις νέες καταγγελίες του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.

    Ο κ. Λαλιώτης έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα που σχετίζονται με νέες εντολές κατάθεσης χρημάτων συνολικού ύψους περίπου 1.700.000 δολαρίων στην «Εθνική Τράπεζα» του Κολωνακίου από τη λιβεριανή εταιρία «Mayo» προς τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο 1989-1990. Παράλληλα, δημοσιοποίησε πέντε νέους τραπεζικούς λογαριασμούς στις τράπεζες «Πίστεως», «Εθνική», «Ιονική», «Εργασίας» και «Κρήτης», που όπως είπε, τους έχει ανοίξει ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης, που έφερε την κωδική ονομασία «Δημοκρατική Αλληλεγγύη».

    Τόνισε, δε, ότι θα τα νέα στοιχεία, τα οποία θα καταθέσει στον εισαγγελέα, δεν τα γνωρίζει ούτε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως τόσο ο πρόεδρος της Κώστας Καραμανλής, όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα πρέπει να θυμηθούν πολλά από το παρελθόν.

    [12] ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ ΟΙ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη, επισκέφτηκαν σήμερα ο Νίκος Φιλάρετος, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και μόνιμο μέλος της Ελλάδος στη ΔΟΕ, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Αντώνης Αντωνιάδης τον οποίο συνόδευε ο νομικός σύμβουλος Αριστείδης Καμάρας και ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Φιλάρετος επισήμανε: "Συναντήθηκα με τον κ. Κουράκη για να τον ενημερώσω για τα θέματα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Όπως γνωρίζετε, διοργανώνουμε πολλές διεθνείς συνόδους, κάθε χρόνο. Έχουμε όμως προβλήματα, επειδή είμεθα ένα κομμάτι της Ολυμπιακής Επιτροπής, γεγονός που μας υποχρεώνει να υπαγόμεθα στις διατάξεις του Δημοσίου Λογιστικού και του ΑΣΕΠ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες στο έργο μας, που είναι η διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ενημέρωσα λοιπόν τον κ. Κουράκη, από τον οποίο βρήκα απόλυτη κατανόηση, και θα του στείλω και όλο το απαραίτητο υλικό για να έχει πλήρη εικόνα".

    Από την άλλη ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε: "Θίξαμε στον κ. Κουράκη ένα κορυφαίο θέμα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, των οφειλών ΠΑΕ σε παίκτες, που προέρχονται από τελεσίδικες αποφάσεις των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών.

    Επειδή ο ΟΠΑΠ είναι πλέον Α.Ε. και εξ' αυτού υπάρχει νομικό πρόβλημα στο να παρακρατούνται από τις ΠΑΕ χρήματα για εξόφληση οφειλών προς παίκτες, παρακαλέσαμε τον κ. Κουράκη να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Υφυπουργός ήταν θετικός και πιστεύω ότι θα τακτοποιηθεί μια γάγγραινα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που είναι και μία από τις αιτίες αναξιοπιστίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Συζητήσαμε και κάποια άλλα θέματα του ΠΣΑΠ, που επίσης χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση".

    Τέλος ο κ. Διαθεσόπουλος δήλωσε: "Η επίσκεψή μου είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Επ'ευκαιρία συζητήσαμε δυοτρία θέματα, που απασχολούν την Κολυμβητική Ομοσπονδία, όπως είναι των εγκαταστάσεων, που θα γίνουν στο ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, το καταδυτήριο.

    Πιστεύω ότι δρομολογήσαμε ένα πολύ καλό δρόμο συνεργασίας και επαφής. Του ευχήθηκα καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του και πρόσθεσα ότι θα είμαι στην διάθεσή του να συμβάλω για την ολοκλήρωση κάθε καλής προσπάθειας".

    [13] Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Βελιγράδι, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Η Σερβία αναμένεται να λάβει τη δεύτερη δόση της οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. ύψους 50,3 εκ. ευρώ (45 εκ. δολλάρια) μετά από συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα, όπως δήλωσε ο υπουργός της Σερβίας για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Γκόραν Πίτιτς.

    Ο κ. Πίτιτς είπε ότι η συμφωνία, η δεύτερη μέσα στο 2001, υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Σέρβους αξιωματούχους.

    Πάνω από το 50% των νέων κεφαλαίων (27,3 εκ. ευρώ) θα διατεθούν για την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου, ενώ 5 εκ. ευρώ προορίζονται για τις υπηρεσίες υγείας. Το ποσό που υπολείπεται θα διοχευτεθεί στην περιοχή της Νότιας Σερβίας, διευκρίνισε ο κ. Πίτιτς.

    Η πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε., ύψους 151 εκ. ευρώ, διατέθηκε στο ενεργειακό δίκτυο, στις υπηρεσίες υγείας, στον αγροτικό τομέα και στην ανάπτυξη εταιριών.

    [14] ΛΕΥΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Τις εντυπώσεις μοιράστηκαν ο Ιωνικός και η Ξάνθη στο γήπεδο της Νεάπολης, όπου αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα στον πρώτο αγώνα για την Γ΄ φάση του κυπέλλου Ελλάδας.

    Την αναμέτρηση παρακολούθησαν λίγοι θεατές, αφού η παγωνιά καθήλωσε τους περισσότερους στα σπίτια τους. Οι γηπεδούχοι δεν είχαν πολλές επιθετικές λύσεις και έδειξαν ότι υστερούν αισθητά στην επίθεση. Από την άλλη η Ξάνθη έπαιξε συντηρητικά και πήρε απλά το αποτέλεσμα που ήθελε εκτός έδρας. Στο δεύτερο ημίχρονο το θέαμα που παρουσίασαν οι δύο ομάδες ήταν καλύτερο με κάποιες ελάχιστες φάσεις που ζέσταναν τις παγωμένες κερκίδες της Νεάπολης.

    [15] ΣΤΟ 47,5% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Το ελληνικό Δημόσιο και ο Ομιλος Μυτιληναίου θα καλύψουν το αδιάθετο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) που αναλογεί στην ΕΤΒΑ και στους κληρονόμους του Ι. Λαϊνόπουλου.

    Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίο της ΕΛΒΟ, στη διάρκεια της οποίας τόσο το ελληνικό Δημόσιο, όσο και ο Ομιλος Μυτιληναίου δήλωσαν προθυμία να καταβάλλουν το ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,2 δισ. δρχ. περίπου, το οποίο δεν κατεβλήθη από την ΕΤΒΑ και τους κληρονόμους του Ι. Λαϊνόπουλου. Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΟ, σε αυτή τη φάση, είναι 5,6 δισ. δρχ.

    Η κάλυψη από το δημόσιο και τον Ομιλο Μυτιληναίου του συνόλου της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΟ μεταβάλλει το ποσοστό συμμετοχής όλων των εταίρων στην επιχείρηση. Ειδικότερα, το ποσοστό συμμετοχής της ΕΤΒΑ περιορίζεται στο 4% από 16% που ήταν πριν την αύξηση, ενώ το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίιου αυξάνεται από 35% σε 47%. Αντίστοιχα, το ποσοστό του Ομιλου Μυτιληναίου αυξάνεται από 43% σε 47,5%, ενώ το ποσοστό των κληρονόμων του Ι. Λαϊνόπουλου μειώνεται από 6% σε 1,5%.

    Η καταβολή από το ελληνικό Δημόσιο σημαντικά μεγαλύτερου μέρους της αύξησης από εκείνο που αναλογεί, υποδηλώνει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει το νέο μάνατζμεντ της ΕΛΒΟ από τον Ομιλο Μυτιληναίου και τη στρατηγική απόφαση για την πλήρη στήριξη του business plan 2000-2006 που ψηφίστηκε πρόσφατα με μεγάλη πλειοψηφία από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή του Ομίλου Μυτιληναίου στην αύξηση σε επίσης υψηλότερο ποσοστό, επιβεβαιώνει την πίστη του στις καλές προοπτικές της επιχείρησης.

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΟ κατά 5,6 δισ. δρχ., αποτελεί την πρώτη από μια σειρά διαδοχικών αυξήσεων συνολικού ύψους 20 δισ. δρχ., που θα πραγματοποιηθούν έως το 2006. Πρακτικά, αυτή η πρώτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΟ σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας περιόδου της εταιρίας, η οποία συμπίπτει μετο πέρασμά της φέτος για πρώτη φορά στην κερδοφορία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ΕΛΒΟ θα πραγματοποιήσει το 2001 κέρδη ύψους 900 εκατ. δρχ., έναντι ζημιάς 5 δισ. δρχ. το 2000.

    Επόμενο βήμα στην πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης της ΕΛΒΟ είναι η επικείμενη υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η οποία θα προσδώσει στην επιχείρηση μια νέα παραγωγική, μακροχρόνια αναπτυξιακή δυναμική.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΟ, ο Ομιλος Μυτιληναίου επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την εξάσκηση το συντομότερο δυνατόν του δικαιώματος πρώτης προτίμησης στην εξαγορά του ποσοστού της ΕΛΒΟ που κατέχει ακόμα η ΕΤΒΑ και την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

    Εξάλλου, σήμερα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Σίνδο, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Κλετσίδης, καθώς και ο υποστράτηγος Γ. Μάμαλης, διευθυντής Τεχνικού του ΓΕΣ.

    [16] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

    Αττάλεια, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Για να βελτιωθούν ουσιαστικά οι σχέσεις Αθηνών - Αγκυρας θα πρέπει η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο, επισήμανε στον Τούρκο ομόλογο του Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σε διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Ο κ. Παπαντωνίου επισκέφθηκε την Αττάλεια για να συμμετάσχει στην σύνοδο των υπουργών άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Αμυνας στην Τουρκία εδώ και 27 χρόνια.

    Ο κ. Παπαντωνίου είχε στο περιθώριο της συνόδου κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Τσακμάκολγου, καθώς και με τον Βούλγαρο υπουργό Αμυνας Νικολάι Αβράμοφ.

    «Αυτό που έχει κρίσιμη σημασία και θα προσδιορίσει το μέλλον είναι η αντιμετώπιση των βασικότερων προβλημάτων που μας χωρίζουν, ιδιαίτερα με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο χώρο του Αιγαίου και της Κύπρου και σε ότι αφορά την άρση αυτών των διεκδικήσεων και την εξομάλυνση των σχέσεων πάνω στη βάση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών», δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου.

    Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας πρότεινε εκ νέου να υπάρξει απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον κ. Παπαντωνίου για κρίσιμα θέματα.

    Στη σύνοδο συζητήθηκε η βαλκανική ταξιαρχία στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα με ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού και ένα λόχο μηχανικού. Οι υπουργοί Αμυνας αποφάσισαν να πραγματοποιήσει η βαλκανική ταξιαρχία το Δεκέμβριο του 2002, μια άσκηση αντιμετώπισης σεισμού στην Ελλάδα, ώστε να διαπιστωθεί η ετοιμότητα της δύναμης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών

    [17] Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Ποντγκόριτσα, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς επέμεινε ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει να διασπαστεί σε δύο κράτη, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, παρά τις εκκλήσεις του Βελιγραδίου και της Ε.Ε. για αναδιάρθρωση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

    "Θέση μας είναι ότι η Ενωση δύο ανεξάρτητων κρατών, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου αποτελεί τον πιο ορθό τρόπο για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού Μαυροβουνίου και μιας δημοκρατικής Σερβίας εντός της δημοκρατικής Ευρώπης", τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

    Οι σχέσεις μεταξύ των δύο δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου έχουν διαταραχθεί από την εκλογή του Τζουκάνοβιτς το 1998.

    Ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος, που κάποτε είχε τη στήριξη των ηγετών της Δύσης ως αντιστάθμισμα στον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σταδιακά απομάκρυνε το Μαυροβούνιο από το Βελιγράδι.

    Τη Δευτέρα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα άρχισε συνομιλίες με τις δύο πλευρές σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα διευθετηθεί η κρίση.

    Μετά τις συνομιλίες με τον κ. Σολάνα, οι ηγέτες του Μαυροβουνίου και του Βελιγραδίου συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες τις ερχόμενες εβδομάδες με ειδικούς της Ε.Ε. σε θέματα, όπως η ασφάλεια, η οικονομία, το εμπόριο και οι εξωτερικές σχέσεις.

    Χθες ο κ. Τζουκάνοβιτς ανακοίνωσε τα ονόματα των ειδικών του Μαυροβουνίου που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

    [18] Γ. ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Σημαντικό ζήτημα για την ανάπτυξη της χώρας θεωρεί η Πολιτεία το όλο θέμα του λογισμικού διαχείρισης έργων, τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης μιλώντας στην ημερίδα με θέμα "Λογισμικό Διαχείρισης Εργων στην Ελληνική Πραγματικότητα".

    "Στη νέα πραγματικότητα των μεγάλων και πολυπρόσωπων εργοταξίων απαιτείται σοβαρή οργάνωση με πολλούς εργοδηγούς και μηχανικούς, για τον σωστότερο συντονισμό ποιότητας και παραγωγικότητας σε πολλά μέτωπα εργασιών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Οπως σημείωσε, ο κύκλος ζωής κάθε μεγάλου δημόσιου έργου από τη "σύλληψή" μέχρι την οριστική παραλαβή κυμαίνεται κατ' ελάχιστο από 6,5 έως 11 χρόνια (ανάλογα με το μέγεθος του έργου), μη συμπεριλαμβανομένων των απαλλοτριώσεων, που θεωρούνται ότι διεκπεραιώνονται παράλληλα με τις διαδικασίες μελέτης και ανάθεσης του έργου.

    Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να οργανωθούν ορθολογικά οι επιχειρήσεις, να καθοριστούν οι εξειδικευμένες πληροφορίες που απαιτούνται ώστε να επιτυγχάνεται ποιότητα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και με το ελάχιστο δυνατό κόστος και να εδραιωθεί η κατάλληλη υποδομή, ώστε κάθε πληροφορία να παραλαμβάνεται, επεξεργάζεται και διαχειρίζεται στα κατάλληλα κέντρα αποφάσεων στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

    Για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα από μια διαδικασία διαχείρισης έργου - είπε ο κ. Τσακλίδης - πρέπει το σύστημα παραγωγής, αφενός να είναι ενήμερο όλων των μεθόδων και διαδικασιών που ισχύουν για την εκτίμηση της παραγωγικότητας του τομέα που τους αφορά, αφετέρου και όλων των μεθόδων αξιολόγησης και συλλογής των σχετικών στοιχείων.

    Καταλήγοντας, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι είναι αναγκαίο τα ελληνικά Πολυτεχνεία να προσανατολίσουν κατάλληλα τις σπουδές τους ώστε να ανταποκριθούν στην πρόκληση των καιρών.

    [19] ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΖΗΤΑ Η Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Εκκληση στους δήμους, τις νομαρχίες, τις περιφέρειες, τα υπουργεία, την Πυροσβεστική, την Τροχαία και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την νέα επιδείνωση του καιρού απευθύνει με επείγουσα ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Σύμφωνα με την μετεωρολογική πρόγνωση από αύριο έως την Τρίτη αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις ή καταιγίδες κατά τόπους έντονες και ισχυρούς ανέμους. Ειδικότερα από το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχοπτώσεις αρχικά στη Δυτική Ελλάδα οι οποίες αργά το βράδυ της Παρασκευής θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Κατά τόπους στη Στερεά, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο οι καταιγίδες θα είναι ισχυρές. Τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής προς Σάββατο τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις νησιωτικές περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου όπου τοπικά θα είναι έντονα. Παράλληλα, από το πρωί της Παρασκευής αναμένονται χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας, ενώ νοτιότερα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις μόνο στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

    Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση το πρωί του Σαββάτου από τα δυτικά και μέχρι τις βραδινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές. Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται εκ νέου μεταβολή του καιρού στα δυτικά και βόρεια με τοπικές βροχές στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Την Κυριακή αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά τις Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και τοπικές βροχοπτώσεις στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τη Δευτέρα προβλέπεται ένταση των βροχοπτώσεων στα δυτικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός δεν θα μεταβληθεί σημαντικά. Την Τρίτη αναμένονται παροδικές βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

    Οι άνεμοι δεν αναμένονται γενικά να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα πνέουν στο Αιγαίο τοπικές θυελλώδης με γρήγορη εξασθένιση.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές και από το Σάββατο θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι καιρικές αυτές συνθήκες ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα σε περιοχές που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά από τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους να έχουν σε ετοιμότητα τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να τα διασπείρουν στα σημεία όπου έχει ήδη δημιουργηθεί προβλήματα, ή εκτιμάται ότι θα υπάρξουν από τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα. Επίσης, τους συνιστά να προμηθευτούν αλάτι και να ενημερώσουν τους πολίτες από τα τοπικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα τους ορειβατικούς συλλόγους και όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν ορεινά καταφύγια.

    Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να διαθέσουν εργατοτεχνικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών στο οδικό δίκτυο και την επιτήρηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Περαιτέρω, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά από την ΕΥΔΑΠ να οργανώσει συνεργεία αποκατάστασης βλαβών του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης και των άλλων εγκαταστάσεων, να ελέγξει της κοίτες των χειμάρρων και ων ρεμάτων και την κατάσταση των φρεατίων και αγωγών του δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων.

    Εξάλλου, η Τροχαία πρέπει να ενημερώσει τους οδηγούς στις περιοχές όπου σημειώνονται χιονοπτώσεις για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να ελέγχει για την κατοχή και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Επιπλέον, πρέπει να αποκλείσει τα οδικά δίκτυα από τα οποία διέρχονται χείμαρροι ή ρέματα που έχουν στα οποία έχει ανέβει επικίνδυνα η στάθμη των υδάτων, καθώς και τους δρόμους που έχουν πλημμυρήσει ή αναμένεται να πλημμυρήσουν.

    Τέλος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να διασπείρει τα μηχανήματα, τα οχήματα και τα υπόλοιπα μέσα πριν την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων, στις περιοχές όπου εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα.

    [20] Ο ΣΟΛΟΜΟΝ ΠΑΣΙ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΕΞΙ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

    Τρίπολη, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας έφτασε σήμερα στην Τρίπολη προκειμένου να είναι παρών στην ετυμηγορία της δίκης που θα διεξαχθεί εναντίον έξι Βουλγάρων πολιτών οι οποίοι κατηγορούνται ότι μετέδωσαν εσκεμμένα τον ιό του AIDS σε παιδιά από την Λιβύη.

    Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην χώρα ο κ. Πασί θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Ραχμάν Σαλγκχάμ.

    "Ελπίζω οι δυο χώρες να αρχίσουν ξανά τις καλές τους σχέσεις" είπε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξή του στην χώρα.

    Σημειώνεται ότι έξι Βούλγαροι, ένας γιατρός και πέντε νοσοκόμες κατηγορούνται ότι με την συνεργασία ενός Παλαιστίνιου γιατρού μετέδωσαν με σύριγγες τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS σε νοσοκομείο στη βόρεια Λιβύη.

    Είκοσι τρία από τα παιδιά έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

    Οι έξι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης με σκοπό να υποσκάψουν την κρατική ασφάλεια.

    Όλοι τους δήλωσαν αθώοι ενώπιον του δικαστηρίου.

    [21] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ - ΚΑΚΛΙΚΗ

    Σκόπια, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον επικεφαλής του γραφείου σύνδεσης της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, Γιώργο Κακλίκη, είχε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, ο οποίος υπογράμισε τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο κ.Κακλίκης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν προς θετική κατεύθυνση και προς το συμφέρον των δύο χωρών.

    [22] ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΟΛΗ Η ΠΓΔΜ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

    Σκόπια, 20 Δεκεμβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Μέχρι την άνοιξη, οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ θα έχουν υπό τον έλεγχό τους όλη τη χώρα, τονίστηκε στην τελευταία συνέντευξη τύπου για το έτος αυτό από τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ.

    Οι εκπρόσωποι χαρακτήρισαν "φανταστικό" το ενδεχόμενο, οι Αλβανοί αντάρτες να ξεκινήσουν νέα εκστρατεία την άνοιξη.

    [23] ΠΓΔΜ: ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Σκόπια, 20 Δεκεμβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, με σημερινή απόφαση, επένειμε χάρη σε εννέα κρατούμενους Αλβανούς αντάρτες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου, πρόκειται για τους τελευταίους Αλβανούς στους οποίους απονέμεται χάρη, από τους 88 που είχε προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Συνολικά, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 64 αντάρτες.

    [24] ΒΛ. ΠΟΠΟΦΣΚΙ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΗ

    Αττάλεια, 20 Δεκεμβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    "Η κρίση στην ΠΓΔΜ δεν είναι τοπική και δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη", τόνισε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Βλάντο Πόποφσκι στην ομιλία του στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Νοτιανατολικής Ασίας στην Αττάλεια της Τουρκίας στην οποία καταδικάστηκε η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και ανεξάρτητα από το αν τα αίτια της είναι θρησκευτικά φυλετικά ή εθνικά.

    Ο κ. Πόποφσκι σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κρίσιμες καταστάσεις, προκλήσεις και επεισόδια που συνδέονται με τα κίνητρα και τα συμφέροντα της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    "Οι τεράστιες ποσότητες παράνομου οπλισμού στην περιοχή και στην ΠΓΔΜ παρά την επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" συνιστά μεγάλο και σύνθετο κίνδυνο για την ειρήνη και την ακεραιότητα των βαλκανικών χωρών, ειδικά για τη χώρα μου, τόνισε και πρόσθεσε ότι απαιτείται συνεργασία και βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την εξάλειψη του βασικού παράγοντα της εκτεταμένης κρίσης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 20 December 2001 - 19:14:02 UTC