Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΕ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗΣ
  • [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν. ΓΡΥΛΛΑΚΗ
  • [03] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ Α' ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • [04] ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
  • [05] ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΙΜΕ" Ο ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ
  • [06] AΠΑΝΤΗΣΗ ΧΥΤΗΡΗ ΣΤΗΝ EΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [07] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [08] ΑΦΓΑΝΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΩ
  • [09] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 71 - 55
  • [10] ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ
  • [11] MHΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ "ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ"
  • [12] ΦΥΛΑΚΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  • [13] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ;
  • [14] ΠΓΔΜ: ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΟΥ IRI
  • [15] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [16] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΪΚΟΒΙΤΣ
  • [17] A. TΣΙΠΛΑΚΟΣ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΔ
  • [18] ΚΑΣΜΙΡ: ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΙΝΔΟΙ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [19] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ "ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΙΣΗΣ" Ο Τ.ΠΕΤΚΟΦΣΚΙ
  • [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΟΥΚΑ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ
  • [21] O ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΡΥΛΛΑΚΗ
  • [22] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ ΣΤΗ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ

  • [01] ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΕ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗΣ

    Βοστόνη, 23 Δεκεμβρίου 2001 (10:16 UTC+2)

    Πράκτορες του FBI στις ΗΠΑ ανακρίνουν ένα άνδρα ο οποίος συνελήφθη μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε σε αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι-Μαϊάμι.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, ο δράστης εντοπίστηκε από το πλήρωμα του αεροσκάφους να προσπαθεί να πυροδοτήσει εκρηκτική ύλη η οποία ήταν κρυμμένη σε τρύπες που βρίσκονταν στα τακούνια των παπουτσιών του.

    Οταν δύο μέλη του πληρώματος του ζήτησαν εξηγήσεις ο εικοσάχρονος άνδρας αντέδρασε βίαια και δάγκωσε την αεροσυνοδό ενώ στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε με τη βοήθεια επιβατών.

    Το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Βοστόνης συνοδευόμενο από μαχητικό αεροσκάφος F-15.

    Αξιωματούχοι του αεροδρομίου δήλωσαν ότι ο δράστης ηλικίας 20 χρόνων ταξίδευε με πλαστό βρετανικό διαβατήριο.

    [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν. ΓΡΥΛΛΑΚΗ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2001 (22:02 UTC+2)

    Νέες αποκαλύψεις για την περίοδο του 1989 - 1993 που θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων περιέχει το βιβλίο του απόστρατου στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, προδημοσίευση του οποίου γίνεται στο "Βήμα της Κυριακής".

    Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία πλήρωσε 20 εκ. δρχ. εκείνη την εποχή στον προφυλακισμένο για το σκάνδαλο Κοσκωτά Γιάννη Μαντζουράνη προκειμένου να πάρει στοιχεία για τους λογαριασμούς στην Ελβετία του τότε υπουργού Μένιου Κουτσόγιωργα.

    Ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης υποστηρίζει ότι πληροφορήθηκε από ένα δικηγόρο ότι ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου Γιάννης Μαντζουράνης θέλει να δώσει στοιχεία στη Ν.Δ. για τα 2 εκ. δολ. που κατηγορείτο τότε ότι πήρε ο Μένιος Κουτσόγιωργας, υπό δύο όρους όμως τη δικαστική ατιμωρησία του, όταν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. και 20 εκ. δρχ.

    "Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Ν.Δ. και στη συνέχεια ύστερα από διεξοδικές συζητήσεις το αίτημα του Ματζουράνη έγινε δεκτό. Πράγματι δόθηκε από το ταμείο της Ν.Δ. το ποσό των 20 εκ. στο μεσάζοντα δικηγόρο Δ.Φ. και αυτός με τη σειρά του παρέδωσε το χειρόγραφο σημείωμα του Μαντζουράνη αποτελούμενο από 19 σελίδες", αναφέρει.

    Ομως ο Γιάννης Μαντζουράνης διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Γρυλλάκη. "Αν υπήρξαν συναλλαγές και επαφές του κ. Γρυλλάκη με τον τότε δικηγόρο μου Φίλιππο Δαμόφλη αυτές έγιναν εν αγνοία μου και για προσωπικό λογαριασμό και όφελος του κ. Δαμόφλη. Αλλωστε μόνο αυτός είχε στην κατοχή του τα ιδιόχειρα χειρόγραφά μου που χωρίς τη συναίνεσή μου διοχετεύτηκαν και δημοσιεύτηκαν στον τύπο εκείνης της εποχής", είπε.

    Τους ισχυρισμούς Γρυλλάκη διέψευσαν ο τότε δικηγόρος του Γιώργου Κοσκωτά και νυν βουλευτής της Ν.Δ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    Στις επαφές και τις συζητήσεις παρούσα ήταν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του στρατηγού Γρυλλάκη και η αρμόδια εκείνη την εποχή βουλευτής για θέματα δικαιοσύνης Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα υποστηρίζει ο Νίκος Γρυλλάκης.

    "Εγώ δεν ήμουν σε καμία σύσκεψη όπου να απεφασίσθησαν αυτά τα πράγματα. Κάτι τέτοιες σκέψεις τις οποίες κυκλοφορούσε στο κόμμα απορρίπτονταν μετά αγανακτήσεως", υπογράμμισε.

    [03] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ Α' ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    Βηθλέεμ, 23 Δεκεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Το χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα της ειρήνης που στέλνει η γέννηση του Θεανθρώπου υπογραμμίζει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος ο Α΄. Στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα τονίζει ότι η ειρήνη αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία και την πρόοδο των λαών και εκφράζει την ελπίδα να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα της περιοχής της Μέσης Ανατολής που μακροχρόνια απασχολούν τους κατοίκους της. Ακολουθεί το πλήρες μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων:

    "Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία"

    Με τον αγγελόφθεγκτον τούτον ύμνον χαιρετίζοντες, από του Πανσέπτου και Θεοδέγμονος Σπηλαίου της Αγίας Βηθλεέμ πάντας υμάς, τους ευσεβείς Χριστιανούς της καθ' ημάς Αγιωτάτης Μητρός των Εκκλησιών, ευαγγελιζόμεθα την υπερφυά και κοσμοσωτήριον Γέννησιν του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Τα χαρμόσυνον και ελπιδοφόρον τούτο μήνυμα της ειρήνης εξακολουθεί να παραμένη ανυπέρβλητον εις το πέρασμα των καιρών και χρόνων και με επίκαιρον πάντοτε χαρακτήρα, παρηγορεί τον ταλαιπωρημένον άνθρωπον της εποχής μας, όστις κατεπνίγη εις την άλογον ανάπτυξιν του τεχνικού πολιτισμού, των υλιστικών ιδεωδών και των συμφερόντων των ισχυρών.

    Η επικαιρότης του καινού τούτου μηνύματος των Αγίων Αγγέλων, δια του οποίου ευηγγελίσθησαν την από Θεού ειρήνην πάση τη κτίσει έγκειται εις το γεγονός ότι αύτη τυγχάνει η απαραίτητος προϋπόθεσις δια την ευημερίαν και πρόοδον των λαών και την πνευματικήν καλλιέργειαν αυτών. Αντιθέτως δε η έλλειψις αυτής συνεπάγεται την δυστυχίαν των ανθρώπων, την καταπάτησιν της δικαιοσύνης, τον παραμερισμόν των πνευματικών αξιών, την εκμετάλλευσιν της ανθρωπίνης υπάρξεως και εν κατακλείδι την βίαν και αιματοχυσίαν.

    "Επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία" διαγγέλλουσα η Σιωνίτις Εκκλησία δια μέσου της μακραίωνος πορείας Αυτής, εν τη Αγία Γη, προσκαλεί εις παγκόσμιον συνδιαλλαγήν και αγάπην έθνη, φυλάς και άτομα. Από του Πανσέπτου και Θεοδέγμονος Σπηλαίου της Αγίας Πόλεως Βηθλεέμ εύχεται εις τας θείας Αυτής αναφοράς υπέρ αυτής και επικαλείται αυτήν εις σύμπαντα τον κόσμον χωρούσα τη Κυριακή Εντολή και τη Ιερά Αυτής Παραδόσει.

    Εν τοις κόλποις της Θεοϊδρύτου Αγίας ημών Εκκλησίας δυνάμεθα να εύρωμεν την εξ ύψους παρηγορίαν εις τας θλίψεις, αλλά και εις όσα μαστίζουν την ανθρωπίνην αξιοπρέπειαν και συνθλίβουν την ακεραιότητα της κατ' εικόνος Θεού πλασθείσης ανθρωπίνης υπάρξεως.

    Γενόμενοι καθημερινώς μάρτυρες των όσων συμβαίνουν ανά την οικουμένην θλιβερών γεγονότων, εμμένομεν εις την πίστιν προς τον άρχοντα της Ειρήνης και Ιδρυτήν Αυτής. Όστις υπέρ ημών ενηνθρώπησε, σάρκα λαβών και φιλανθρώπως περιβάλλει τον άνθρωπον και αποτελεί τον στηριγμόν και την καταφυγήν όλων εκείνων, οι οποίοι βιώνουν καθημερινώς την εμπειρίαν του πολέμου και της ανίσου κατανομής των υλικών αγαθών.

    Η Εκκλησία ουδέποτε παρέμεινεν αδιάφορος έναντι αυτών και δη του ανθρωπίνου πόνου. Αντιθέτως συμπάσχει με τον πάσχοντα άνθρωπον. Η εκ του Σωτήρος Χριστού απορρέουσα αγάπη προσφέρεται ως διέξοδος. Τα πιστά μέλη Αυτής εν τοις κόλποις της Εκκλησίας δύνανται να εύρουν ανταπόκρισιν. Εν Αυτή αναλαμβάνουν νέας δυνάμεις και θάρρος, προκειμένου να διανύσουν τον δύσκολον δρόμον της ζωής. Η τελική δικαίωσις και η ηθική αποκατάστασις της μαστιζομένης από τον απάνθρωπον δυστυχώς πολιτισμόν μας, εικόνος του Θεού αποκτάται και προσφέρεται εν τη Εκκλησία.

    Ιστάμενοι και Ημείς, ως Πατριάρχης της Μητρός των Εκκλησιών εντός του Πανσέπτου και Θεοδέγμονος Σπηλαίου, εν των οποίω εχωρήθη ο αχώρητος Χριστός, ο Θεός ημών, θαρρούμεν διότι, ο Ων εν τοις κόλποις του Πατρός μετέχει δια της Αυτού Γεννήσεως του ημετέρου φυράματος. Στοχαζόμενοι εις το μέγα όντως μυστήριον της θείας Ενανθρωπήσεως αντλούμεν δυνάμεις δια την ειρήνην ημών και αυτήν του σύμπαντος κόσμου. Εις το Σώμα Αυτού, την Εκκλησίαν, η οποία ίσταται υπεράνω φυλετικών διακρίσεων, τάξεων και φυλών και εις την οποίαν ημείς άπαντες "εις έσμεν εν Χριστών Ιησού" (Γαλ. 3.28) επιτυγχάνονται πάντα ταύτα.

    Η Εκκλησία αποτελεί το Σπήλαιον, ήτοι τον τόπον και την πηγήν της ειρήνης του Χριστού, διότι είναι το ταμείον της αληθείας. Η δικαιοσύνη ενώπιον του Θεού και μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί το θεμέλιον της ειρήνης. Εν τη ειρήνη ταύτη καταργείται η αμαρτία, αιτία παντός κακού και πάσης διαιρέσεως. Τα Μέλη της Εκκλησίας είναι οι ειρηνοποιοί του κόσμου τούτου και μακαρίζονται, διότι αγωνίζονται δια την ειρήνην, την ισότητα και την ελευθερίαν πάντων των ανθρώπων, στηλιτεύοντες εκ παραλλήλου την αδικίαν και την ανθρωπίνην εκμετάλλευσιν.

    Εκ της Αγίας Πόλεως Βηθλεέμ της Ιουδαίας "της ουδαμώς ελαχίστης" τελούντες την μυσταγωγικήν ταύτην νύκτα την αναίμακτον ιερουργίαν και κατεχόμενοι υπό πόνου ψυχής, λόγω της πολεμικής συρράξεως, ενθέρμως δεόμεθα του Ενανθρωπήσαντος Θείου Λόγου, ίνα σβέση τα φρυάγματα των εθνών, ειρηνεύση την ζωήν πάντων των λαών, φωτίση με το φως της δικαιοσύνης και της αληθείας πάντας τους ενδιαφερομένους, ίνα εξεύρωσι μίαν παγίαν και δικαίαν λύσιν των προβλημάτων της περιοχής ταύτης, τα οποία σοβαρώς και μακροχρονίως απασχολούσι τους κατοίκους αυτής.

    Παρακαλούμεν τον υπέρ ημών νηπιάσαντα Υιόν και Λόγον του Θεού, ίνα καθοδηγήση τους ηγέτας των Κρατών της Γης, προκειμένου να συμβάλωσι εις την εδραίωσιν της ειρήνης εις την πολύμοχθον περιοχήν ταύτην αλλά και εις τον κόσμον άπαντα και ούτως επιτευχθή η επί γης ειρήνη του εν Σπηλαίω Γεννηθέντος και εν Φάτνη ανακλιθέντος Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, Ού η χάρις, το έλεος και η ειρήνη είη μετά πάντων ημών και κατά τον νέον ενιαυτόν της Χρηστότητος Αυτού. Αμήν.

    ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ Α' Πατριάρχης Ιεροσολύμων".

    [04] ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Το εθνικό οδικό δίκτυο είναι καθαρό από χιόνι, ωστόσο ο πάγος δημιουργεί προβλήματα στη μετακίνηση των οδηγών.

    Στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λιτόχωρου, μια νταλίκα «δίπλωσε», καθώς ο οδηγός δεν μπόρεσε να ελέγξει το όχημα. Λεωφορείο με 30 επιβάτες που ταξίδευε από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη έπεσε πάνω στη νταλίκα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

    Η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, παρόλο που το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό.

    [05] ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΙΜΕ" Ο ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ

    Νέα Υόρκη, 23 Δεκεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Πρόσωπο της χρονιάς ανακηρύχτηκε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι από το περιοδικό Time.

    Οι εκδότες του περιοδικού είπαν ότι επέλεξαν τον Τζουλιάνι γιατί «είχε περισσότερη πίστη σε εμάς από ότι εμείς στους εαυτούς μας», σημειώνουν αναφερόμενοι στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου που βύθισαν την πόλη της Νέας Υόρκης στο πένθος. «Έδειξε γενναιότητα όπου χρειάστηκε», ανέφεραν χαρακτηριστικά και εξήραν την αφοσίωση του και το ενδιαφέρον του.

    Στο μεταξύ ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC δήλωσε ότι ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα είναι αναμενόμενο.

    «Θεωρώ ότι θα υπάρξει μια νέα επίθεση και προσπαθώ όσο περισσότερο γίνεται να προβλέψω το πώς, το πότε και το πού, και προβληματίζομαι για το αν είμαστε προετοιμασμένοι, αν κάνουμε όλα όσα χρειάζονται», δήλωσε ο Ρούντολφ Τζουλιάνι και πρόσθεσε ότι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου καταβάλονται συνεχώς προσπάθειες για την πρόληψη νέων χτυπημάτων.

    N.K.

    [06] AΠΑΝΤΗΣΗ ΧΥΤΗΡΗ ΣΤΗΝ EΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μακεδονία", απάντησε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης. Σημειώνεται ότι ο κ. Καραμανλής, με αφορμή το θέμα Γρυλλάκη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι επιχειρούν να διχάσουν την Ελλάδα, προσπαθώντας να αντλήσουν πολιτικά συμπεράσματα από υποθέσεις του παρελθόντος.

    Ο κ. Χυτήρης απάντησε πως "αυτοί που μένουν στο παρελθόν είναι ο κ. Καραμανλής και το κόμμα του" και πρόσθεσε: "Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη, έχει αποδείξει στην πράξη πόσο μπροστά έφερε τη χώρα και πόσο νοιάζεται για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού λαού".

    Για το θέμα μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος επισημαίνοντας "το παρελθόν καλό είναι να υπάρχει, να το γνωρίζουμε, να μαθαίνουμε την αλήθεια καθώς η αλήθεια είναι πάντα χρήσιμη, αλλά από εκεί και πέρα τίποτε παραπάνω". "Εμείς ασχολούμαστε με το αύριο" πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [07] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ θα κάνουν Χριστούγεννα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μετά τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Στις πρώτες θέσεις παρέμεινε και ο Ηρακλής που κέρδισε στο Ιβανόφειο το Περιστέρι, ενώ ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί το Μαρούσι στο ΟΑΚΑ.

    Ο ΠΑΟΚ κέρδισε αν και δύσκολα στο τέλος τον Πανιώνιο, ενώ σημαντικό βήμα για την παραμονή στην Α1 κατηγορία έκανε ο Αρης που κέρδισε στην Αθήνα τον Ιωνικό Ν.Φ. Αναλυτικά η βαθμολογία στη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α1 κατηγορίας έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (12η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 23

    2.ΑΕΚ 23

    3.Ηρακλής 22

    4.Παναθηναϊκός 20

    5.Πανιώνιος 19

    6.ΠΑΟΚ 18

    7.Ηράκλειο 17

    8.Περιστέρι 17

    9.Μαρούσι 16

    10.Νήαρ Ηστ 15

    11.Αρης 15

    12.Ιωνικός Ν.Φ. 15

    13.ΚΑΟΔ 15

    14.Δάφνη 13

    *Παναθηναϊκός και Μαρούσι έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13η)

    Ολυμπιακός Παναθηναϊκός

    Αρης Ηράκλειο

    ΑΕΚ Δάφνη

    Περιστέρι Ιωνικός Ν.Φ.

    Μαρούσι Νήαρ Ηστ

    ΚΑΟΔ ΠΑΟΚ

    Πανιώνιος Ηρακλής

    [08] ΑΦΓΑΝΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΩ

    Κως, 23 Δεκεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ενας Αφγανός υπήκοος εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες να κολυμπά σε απόσταση ενάμισι μιλίου από τη περιοχή Σκανδαρίου Κω. Ο Αφγανός περισυνελέγη από το πλήρωμα περιπολικού σκάφους της Κω και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος, είχε ξεκινήσει από τις απέναντι Τουρκικές ακτές για να φτάσει στην Ελλάδα. Η Λιμενική Αρχή Κω διενεργεί προανάκριση.

    [09] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 71 - 55

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Ο Ηρακλής συνέχισε την εντυπωσιακή του πορεία στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι κυανόλευκοι επικράτησαν σήμερα στο Ιβανόφειο της Θεσσαλονίκης επί του Περιστερίου με σκορ 71 - 55 στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής και παρέμειναν μεταξύ των πρωτοπόρων στο βαθμολογικό πίνακα.

    Ο Γηραιός από την αρχή του αγώνα πήρε προβάδισμα στο σκορ και έχοντας κορυφαίους στο πρώτο 20λεπτο τους Μπλάκνεϊ και Χατζηβρέττα οδηγήθηκε στο ημίχρονο στα αποδυτήρια προηγούμενος με πέντε πόντους (33 28).

    Ωστόσο και στην επανάληψη οι παίκτες του Κώστα Πιλαφίδη διατήρησαν τον έλεγχο του παιχνιδιού και αύξησαν τη διαφορά από το Περιστέρι, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα άστοχο. Οι κυανόλευκοι για να φτάσουν στην κατάκτηση του ροζ φύλλου στηρίχτηκαν στην πολύ καλή άμυνα. Κορυφαίος για μια ακόμη φορά του Ηρακλή ήταν ο Νίκος Χατζηβρέττας που σημείωσε 21 πόντους.

    [10] ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Δεν έχουμε καμία επαφή με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, δήλωσε σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος.

    «Τη στιγμή αυτή δεν έχουμε καμία απολύτως πνευματική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο. Δεν κουβεντιάζουμε απολύτως τίποτα», τόνισε. Στην ερώτηση αν θα μιλήσει στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τις ημέρες των γιορτών, ο μητροπολίτης Πειραιώς απάντησε: «Μόνο εάν ο ίδιος με πάρει. Τότε ναι και θα το κάνω γιατί δεν έπαψα να είναι πατέρας.

    Επιπλέον, ο μητροπολίτης Πειραιώς εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της εκκλησίας. «Ανησυχώ πολύ. Γιατί θέλω να είναι πάντοτε τα ελατήρια αγνά. Να έχουμε μοναδικό ελατήριο τη δόξα του Θεού και την ωφέλεια του λαού. Να μην επικρατούν γνώμες ανθρώπων που είναι εκτός εκκλησίας και οι οποίοι υπεισέρχονται για λόγους συμφεροντολογικούς και βλάπτουν», τόνισε.

    Τέλος, ανέφερε, ότι αν δεν απομακρυνθεί ο σύμβουλος επικοινωνίας του αρχιεπίσκοπου Σωτήρης Τζούμας, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία προσέγγιση μεταξύ του ίδιου και του κ. Χριστόδουλου.

    [11] MHΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ "ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ"

    Aθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Βλάβη στην Νο 4 κύρια μηχανή παρουσίασε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αίολος Εξπρές" το οποίο επρόκειτο να αποπλεύσει στις δύο το μεσημέρι από τη Σάμο για Εύδηλο-Νάξο - Πάρο και Πειραιά.

    Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου απαγορεύθηκε ο απόπλους του πλοίου, ενώ οι 117 επιβάτες, προωθήθηκαν στον προορισμό τους με το πλοίο "Εξπρές Ποσειδών". Το "Αίολος Εξπρές" μετά από σχετική έγκριση των αρμόδιων αρχών θα αποπλεύσει κενό επιβατών και οχημάτων για Πειραιά προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη.

    [12] ΦΥΛΑΚΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Κομοτηνή, 23 Δεκεμβρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Επίσκεψη σε φυλάκια στο Ορμένιο και τις Καστανιές πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης κ. Άρης Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε σε φυλάκια στο Ορμένιο στις 11 το πρωί του Σαββάτου και στη συνέχεια επισκέφθηκε φυλάκια στις Καστανιές όπου μοίρασε δώρα και ευχές στους στρατευμένους για τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Το Φυλάκιο της Εξοχής στο νομό Δράμας πρόκειται να επισκεφτεί αύριο Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, στις 1 το μεσημέρι, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Άρης Παπαδόπουλος, όπου θα μοιράσει δώρα και ευχές στους στρατευμένους με αφορμή τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    [13] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ;

    Λονδίνο, 23 Δεκεμβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Η εφημερίδα Ομπσέρβερ σε δημοσίευμα της την Κυριακή αναφέρει, ότι οι ελληνικές αρχές, βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεσκεπάσουν την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» και να κατονομάσουν τα μέλη της, όμως θέλουν πρώτα να είναι βέβαιοι, ότι οι αποδείξεις που έχουν θα είναι ισχυρές στα δικαστήρια.

    Παράλληλα, οι αστυνομικοί που διεξάγουν τις έρευνες και τις ανακρίσεις πιστεύουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι «οι επικεφαλής της οργάνωσης, είναι άτομα ηλικίας γύρω στα 60 χρόνια και ο ένας από αυτούς, έχει χαρακτηριστική φωνή ως πρώτος μεταξύ ίσων».

    Μεταξύ των υπόπτων, αναφέρει το δημοσίευμα της ανταποκρίτριας της Ομπσέρβερ στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, είναι μία εξέχουσα πολιτιστική φυσιογνωμία, καθώς και άτομα που είχαν δημόσια αξιώματα στις περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Η παρουσία Βρετανών αξιωματικών της Σκότλαντ Γιάρντ στην Αθήνα και στις έρευνες για την ανακάλυψη της 17 Νοέμβρη, έχει συμβάλλει σημαντικά στο να επιτευχθεί πρόοδος. Παρά την αρχική απογοήτευση των Βρετανών αξιωματικών, από τις αδυναμίες της ελληνικής αστυνομίας, η αγγλοελληνική συνεργασία στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση είναι περισσότερο παραγωγική και αποτελεσματική από ό,τι παρόμοιες προσπάθειες που είχαν γίνει με Αμερικάνους ειδικούς.

    Ο Έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε στην εφημερίδα Ομπσέρβερ, ότι «οι Βρετανοί έχουν αποδειχθεί μεγάλη σχολή για εμάς. Μας έδειξαν τους τρόπους να κάνουμε τις έρευνες και από τη στιγμή που ήρθαν στην Ελλάδα υπάρχει μια πολύ σοβαρή συνεργασία και είναι πολύ αποτελεσματική».

    Ταυτόχρονα, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών, συμπίπτουν με τις δηλώσεις του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, ότι δηλαδή, έχει δώσει το 1997 στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη λίστα με υπόπτους, ως στελέχη της 17Ν και οι οποίοι είναι όλοι διακεκριμένα μέλη του ελληνικού κατεστημένου.

    [14] ΠΓΔΜ: ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΟΥ IRI

    Σκόπια, 23 Δεκεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα του δεύτερου τμήματος δημοσκόπησης που διενήργησε το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI), για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ. Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα από τις 20 ως τις 27 Νοεμβρίου και σε αυτή ρωτήθηκαν πάνω από 1.000 άτομα. Στο πρώτο τμήμα της δημοσκόπησης διαφάνηκε σημαντικό προβάδισμα του κόμματος Ενωση Σοσιαλδημοκρατικών, του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    Στην ερώτηση ποιο από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον για τη χώρα το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσε η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών με 22,67% και ακολουθούν το VMRO DPMNE με 8,83%, το DPA με 5,33%, το PDP με 4,33%, το Δημοκρατικό Κόμμα (Αλβανών) με 3,58%, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα με 2,75%, το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 1,50%, η Δημοκρατική Εναλλαγή με 1%, το VMRO-VMRO με 0,50%, το Φιλελεύθερο Κόμμα και η Δημοκρατική Ενωση με 0,42%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 30,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν γνωρίζει κανένα κόμμα που να μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον για τη χώρα ενώ ποσοστό 14,92% απάντησε "δεν γνωρίζω". Ποσοστό 3,33% συγκέντρωσε η απάντηση "άλλα κόμματα".

    Εξάλλου, το δείγμα της δημοσκόπησης κλήθηκε να αξιολογήσει πρόσωπα και κυβερνητικά σχήματα σε μια πεντάβαθμη κλίμακα από το 1 (χαμηλότερη βαθμολογία) ως το 5 (υψηλότερη βαθμολογία). Στην αξιολόγηση του προέδρου της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι η χαμηλότερη βαθμολογία, το 1, δόθηκε από ποσοστό 39,67% των ερωτηθέντων.

    Στην αξιολόγηση της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας, πριν τη διαμόρφωση του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, την βαθμολογία 1 έδωσε ποσοστό 49,33% των ερωτηθέντων, τη βαθμολογία 2 ποσοστό 25,8%, τη βαθμολογία 3 ποσοστό 17,25%, τη βαθμολογία 4 ποσοστό 5,8% και τη βαθμολογία 5 ποσοστό μόλις 2,67%. Ποσοστό 0,58% των ερωτηθέντων δεν έδωσε απάντηση.

    Η τωρινή κυβέρνηση πήρε βαθμολογία 1 από ποσοστό 29,8%, 2 από ποσοστό 34,58%, 3 από ποσοστό 27,5%, 4 από ποσοστό 6,92% και 5 από ποσοστό μόλις 0,92%.

    [15] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λονδίνο, 23 Δεκεμβρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Την απόφαση να ενισχύσουν την συνεργασία τους για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας έλαβαν, ο Τόνι Μπλερ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Λονδίνο, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε Βρετανός πρωθυπουργός, οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στη σύσταση κοινής ομάδας που θα εργαστεί με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας και η οποία θα τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

    Ο Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντάς την «συνεργασία επιπέδου χωρίς προηγούμενο».

    Στη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκε και η συμμετοχή της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με τον Βρετανό πρωθυπουργό εκφράζει την σθεναρή του υποστήριξη στην προσπάθεια της Μόσχας να ενταχθεί στον ΠΟΕ.

    «Θα συνεργαστούμε με τη Ρωσία ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή ένταξή της στον ΠΟΕ», επεσήμανε ο κ. Μπλερ που ταυτόχρονα υποσχέθηκε να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Μόσχας.

    [16] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΪΚΟΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Συντετριμμένη από τον άδικο χαμό του Γιόβαν Γκόικοβιτς είναι η οικογένεια του Ηρακλή. Στο κυανόλευκο στρατόπεδο ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο 27χρονος ποδοσφαιριστής βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Βελιγράδι, αφήνοντας πίσω του τη γυναίκα του εφτά μηνών έγκυο και ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών.

    Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηρακλής, Ευάγγελος Μυτιληναίος, έχει ήδη ναυλώσει τσάρτερ προκειμένου να μεταφέρει την Τρίτη, ανήμερα των Χριστουγέννων, αντιπροσωπεία του Γηραιού στο Βελιγράδι για να παραστεί στην κηδεία του νεαρού ποδοσφαιριστή.

    Στο μεταξύ, επιμνημόσυνη δέηση εψάλει σήμερα στο γήπεδο «Μαρακανά» του Ερυθρού Αστέρα, πρώην ομάδα του Γιόβαν Γκόικοβιτς. Το παρών έδωσαν συγγενείς και φίλοι του αθλητή, παράγοντες και φίλαθλοι του γιουγκοσλαβικού συλλόγου.

    [17] A. TΣΙΠΛΑΚΟΣ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2001 (19:22 UTC+2)

    Οι καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για τα μη αξιοκρατικά κριτήρια συγκρότησης της διαχειριστικής επιτροπής του Γ' ΚΠΣ και για αδιαφάνεια και προχειρότητα επιλογής των έργων επιβεβαιώνονται από το αρ. 10926/4.10.2001 έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατατέθηκε από τη ΝΔ στα πρακτικά της Βουλής, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ και βουλευτής Βοιωτίας του κόμματος Αριστείδης Τσιπλάκος.

    Ο κ. Τσιπλάκος χαρακτήρισε το έγγραφο ισχυρό ράπισμα στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι σε αυτό γίνεται λόγος για «αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την δυνατότητα της διαχειριστικής αρχής του ΚΠΣ να εκπληρώσει τον συντονιστικό της ρόλο, όπως αυτός περιγράφεται στο κείμενο του ΚΠΣ».

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Τσιπλάκο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι «η εμφανής έλλειψη εφαρμογής των ελαχίστων απαιτήσεων που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την διαφάνεια και την αντικειμενικότητά ενός διαφανούς συστήματος αξιολόγησης, θέτει ερώτημα για την λειτουργία του όλου συστήματος».

    «Όπως τονίσαμε και στην Βουλή η σωστή υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ αφορά όλους τους Έλληνες και δεν προσφέρεται για άσκοπες αντιπαραθέσεις. Η σωστή και έγκαιρη αξιοποίηση του Γ' ΚΠΣ είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και οι επισημάνσεις μας έχουν σαν στόχο την έγκαιρο επίλυσή του, για να μην το κληρονομήσει η Νέα Δημοκρατία, που, όπως όλα δείχνουν, έρχεται στην εξουσία».

    [18] ΚΑΣΜΙΡ: ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΙΝΔΟΙ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 23 Δεκεμβρίου 2001 (19:15 UTC+2)

    Δύο Ινδοί συνοριακοί φρουροί έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, όταν Πακιστανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

    Στο μεταξύ το Πακιστάν κατηγόρησε τις Ινδικές αρχές ότι απήγαγαν και βασάνισαν μέλος της διπλωματικής αποστολής τους στο Δελχί.

    Τα τελευταία γεγονότα κορύφωσαν την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες ύστερα από την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο, για την οποία το Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ινδίας, οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια περιπολίας κοντά στην πόλη Τζαμου.

    Ν.Κ.

    [19] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ "ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΙΣΗΣ" Ο Τ.ΠΕΤΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 23 Δεκεμβρίου 2001 (19:10 UTC+2)

    Υπέρ της αποδοχής της πρότασης της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Διεθνής Ομάδα Κρίσης" για αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και χρήση της ονομασίας "Ανω Μακεδονία" στις διμερείς σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, τάχθηκε ο Τίτο Πέτκοφσκι στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρόεδρος της Βουλής στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" του Σαββατοκύριακου.

    Ο Πέτκοσφκι αρχικά αναφέρει ότι η "Διεθνής Ομάδα Κρίσης" είναι μια έγκυρη μη κυβερνητική οργάνωση με μεγάλη εμπειρία και επιρροή και προτείνει την αποδοχή της έκθεσής της χωρίς συναισθηματισμούς προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, που, όπως εκτιμά, είναι ιδιαίτερα ζωτικό για τη χώρα.

    Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας τη χαρακτηρίζει προς το παρόν επιφυλακτική ενώ απευθυνόμενος στην σκοπιανή ηγεσία υπογραμμίζει πως η πρόταση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια σοβαρή πρόκληση και μια δοκιμασία της ωριμότητας του κράτους και του λαού.

    Το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση της "Διεθνούς Ομάδας Κρίσης" που αφορά στην αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων ιστορίας και γεωγραφίας στην ΠΓΔΜ. Το σημείο αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας καθώς ερμηνεύεται ως προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας της. Από την πλευρά του ο Πέτκοφσκι αναφέρει ότι, κατά τη γνώμη του, τα μικρά κράτη πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι πάντοτε οι ισχυροί είναι εκείνοι που επιβάλλουν τις αντίστοιχες λύσεις. Προσθέτει ακόμη ότι λόγω της αβεβαιότητας του μέλλοντος του κράτους η έκθεση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κρυφή ελπίδα για τη λύση της αγωνίας του κράτους. "Δεν θα πρέπει να υπάρξουν προκαταλήψεις και υποθήκες του παρελθόντος" σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, για το γεγονός ότι στην έκθεση προτείνεται η παράταση της θητείας της αποστολής του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ στα Σκόπια ο Πέτκοφσκι αποδίδει την αναφορά αυτή στην αδυναμία της σκοπιανής κυβέρνησης να οργανώσει δημοκρατικές και έντιμες εκλογές. "Εννοείται ότι η πρόταση της "Διεθνούς Ομάδας Κρίσης" δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα διαπιστώνεται όμως ότι είναι προς το συμφέρον της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και η διεθνής κοινότητα επιδιώκει τη λύση του προβλήματος αυτού. Η Αθήνα ενδιαφέρεται για τη λύση του προβλήματος ώστε να μην απειληθούν τα οικονομικά της συμφέροντα στην ΠΓΔΜ. Η γρήγορη λύση της διαφιλονικίας θα οδηγήσει και στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην περιοχή σαν ηγετική χώρα στα Βαλκάνια" προσθέτει.

    [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΟΥΚΑ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2001 (19:02 UTC+2)

    Ο Δούκας και το Κιλκίς είναι οι μεγάλοι νικητές σε δύο εξ' αναβολής παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν σήμερα για τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Τόσο ο Δούκας όσο και το Κιλκίς πήραν τα θετικά αποτελέσματα μακριά από τις έδρες τους. Ο Δούκας κέρδισε τον Ιωνικό Ν.Φ. με σκορ 19 17 και το Κιλκίς επικράτησε επί του Λεωνίδα με 32 24.

    [21] O ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΡΥΛΛΑΚΗ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2001 (18:58 UTC+2)

    Αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν στον πολιτικό κόσμο οι αποκαλύψεις του απόστρατου στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, το βιβλίο του οποίου κυκλοφορεί αύριο.

    Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γιος του Μένιου Κουτσόγιωργα, Δημήτρης, δήλωσε ότι «το μόνο νέο που υπάρχει από αυτό το βιβλίο είναι μια γεύση μέσα από τα ίδια τα σπλάχνα του παρακράτους του κ. Μητσοτάκη, για το πως μεθοδεύτηκε τότε με δόλιους τρόπους η εξόντωση της δημοκρατικής παράταξης και η φυσική εξόντωση του Μένιου».

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προτίμησαν να μη σχολιάσουν τις αποκαλύψεις του Νίκου Γρυλλάκη.

    [22] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ ΣΤΗ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ

    Φριταουν, 23 Δεκεμβρίου 2001 (18:50 UTC+2)

    Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και σχεδόν 40 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, σε συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και φιλοκυβερνητικών ενόπλων, στην ανατολική Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, μεταδίδει το BBC.

    Αιτία των συγκρούσεων ήταν η εκμετάλλευση ορυχείου διαμαντιών. Ο υποδιοικητής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι εκατοντάδες αντάρτες και φιλοκυβερνητικοί ένοπλοι συγκρούστηκαν με μαχαίρια, τσεκούρια και πέτρες στην πόλη Κοϊντού την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σήμερα η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 23 December 2001 - 19:14:02 UTC