Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
  • [02] ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΠΡΩΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩ
  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [06] ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ
  • [07] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
  • [08] AΓΝΟΕΙΤΑΙ 40ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ
  • [09] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ" ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑ
  • [10] ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
  • [11] ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [12] ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΡΑΦΗΝΑ
  • [13] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ
  • [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [15] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ
  • [16] ΥΠΗΡΕΣΙΑ E-BILL ΑΠΟ ΤΗΝ STET HELLAS
  • [17] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΒΒΕ
  • [18] ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΕΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΗΓΗΘΕΙ ΤΗΣ ISAF
  • [19] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΠΠΟΤΟΥΡ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [20] Ο ΜΟΥΣΑΟΥΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΑΘΩΟΣ 'Η ΕΝΟΧΟΣ
  • [21] ΠΙΚΕ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΕ - ΗΠΑ ΣΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ -
  • [22] ΑΓΟΡΑ 183.560 ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ
  • [23] ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ
  • [24] ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2002 (12:10 UTC+2)

    Ενα κυρίαρχο πλεονέκτημα του ευρώ δεν είναι οικονομικό, αλλά συνδέεται με την εδραίωση μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης. Η εικόνα του "φτωχού συγενή" δίνει τη θέση της στην αυτοσυνείδηση του λαού στην εικόνα μιας χώρας που πιστεύει στον εαυτό της, που δρα και ανέρχεται με σχέδιο και αποτελεσματικότητα, με πίστη και αξιοπρέπεια.

    Τα παραπάνω τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε κείμενο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα" και σημειώνει μεταξύ άλλων:"Με το ευρώ, η Ελλάδα αφήνει οριστικά πίσω της την περιφέρεια των σύγχρονων κρατών. Εισέρχεται αποφασιστικά σε ένα νέο πεδίο. Μπορεί να εργαστεί για την εξέλιξη και την πρόοδο με όρους και μέσα που ακολουθούν οι σύγχρονες κοινωνίες. Το ευρώ αποτελεί μια νέα εκκίνηση για τηνεδραίωση της Ελλάδας για την οποία αγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ. Μιας Ελλάδας που δεν μελαγχολεί, δεν παραιτείται, δεν μεμψιμοιρεί, αλλά επιμένει, προσπαθεί, πετυχαίνει και προοδεύει. Το ευρώ σηματοδοτεί μια νέα εκκίνηση για ολόκληρη την Ευρώπη, για 300 εκατομμύρια Ευρωπαίους και Ευρωπαίες. Αποτελεί ένα νέο σύμβολο, αλλά κι ένα νέο μέσο για την Ευρώπη της ειρήνης και της συνεργασίας".

    [02] ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (14:40 UTC+2)

    Μικροπροβλήματα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στις συναλλαγές σε ευρώ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ''σύντομα θα ξεπεραστούν''.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ένα πρόβλημα ήταν ότι το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ δεν λειτούργησε τις πρώτες ώρες, αλλά σήμερα το σύστημα ΔΙΑΣ λειτουργεί κανονικά.

    Οι ουρές στις τράπεζες, αποτέλεσαν το δεύτερο πρόβλημα, όπου πολλοί έμποροι και ηλικιωμένοι έσπευσαν να ανταλλάξουν χαρτονομίσματα. Το ευτράπελο που σημειώθηκε - όπως έλεγαν ταμίες τραπεζών - ήταν ότι είδαν χαρτονομίσματα που είχαν κυκλοφορήσει πριν από 10 ή 15 χρόνια και δεν ήταν στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ήταν κρυμμένα και σήμερα αυτά τα χρήματα εμφανίστηκαν για να ανταλλαγούν και να γίνουν ευρώ.

    Ενα τρίτο πρόβλημα παρουσιάστηκε στα διόδια και ο κ. Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε ότι η εντολή της κυβέρνησης είναι οι στρογγυλοποιήσεις να γίνονται προς τα κάτω. Αναφερόμενος στις καταγγελίες που υπήρξαν στο υπουργείο ότι ορισμένα υποκαταστήματα τραπεζών δεν δεχόντουσαν τα νομίσματα σε δραχμές, ο υπουργός τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο, πρέπει (οι τράπεζες) να δέχονται τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα και να τα ανταλλάσσουν σε ευρώ.

    Για τις αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός είπε ότι θα γίνουν ενστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες θα εξεταστούν και θα υπάρξουν πολύ σύντομα αποφάσεις. Τέλος, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι μέσα σε ένα μήνα θα λειτουργήσει μεσολαβητής κεφαλαιαγοράς, ο οποίος θα λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα του μεσολαβητή των τραπεζών, δηλαδή θα λύνει προβλήματα και παράπονα ή διαφορές που έχουν επενδυτές με χρηματιστηριακές εταιρίες ή άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΠΡΩΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (10:15 UTC+2)

    Η πρώτη ένοπλη ληστεία της νεάς χρονιάς έγινε στις 7.55 το πρωί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην οδό Σαρανταπόρου 9 στον Χολαργό. Αγνωστος με την απειλή πιστολιού άρπαξε άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό σε ευρώ και διέφυγε με μοτοσικλέτα που είχε αφήσει κοντά στο Ταμιευτήριο

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Λονδίνο, 2 Ιανουαρίου 2002 (11:37 UTC+2)

    Την Ινδία και το Πακιστάν θα επισκεφθεί εντός των προσεχών ημερών ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, όπως μεταδίδει το BBC, το οποίο τονίζει ότι η βρετανική ηγεσία δεν δίνει δημοσιότητα στην επικείμενη επίσκεψη για λόγους ασφαλείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Μπλερ θα προσπαθήσει να πείσει τις δύο πλευρές να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία έφερε τα δύο κράτη στο χείλος του πολέμου.

    Την ένταση μεταξύ των δύο κρατών της ινδικής χερσονήσου πυροδότησε η επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στο κοινοβούλιο της Ινδίας στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα μεταξύ τους σύνορα εξαιτίας της κλιμακούμενης κρίσης.

    [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Απορία και προβληματισμό στους διπλωματικούς κύκλους προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου για τρικυμιώδη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τουρκική απειλή.

    "Εχω την αίσθηση ότι αν κρίνουμε από τις εντεινόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο ότι ενδεχομένως να μπαίνουμε σε μία περίοδο περισσότερο τρικυμιώδη σε σχέση με το παρελθόν", δήλωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο κ. Παπαντωνίου.

    Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι αφορμή για τις δηλώσεις πιθανόν αποτέλεσαν οι αυξανόμενες παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης έκανε λόγο για δύσκολη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. "Ευχομαι και ελπίζω ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, στον περίγυρο μας, με τις γειτονικές, με τις όμορες χώρες να ξεπεραστούν", τόνισε.

    [06] ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ

    Λονδίνο, 2 Ιανουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Τα μυστικά αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών με τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική πολιτική το 1971 έδωσαν στη δημοσιότητα μετά οι βρετανικές αρχές.

    Η δικτατορία των Συνταγματαρχών ήταν ήδη 4 χρόνια στην εξουσία και ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος είχε ήδη πάρει τον τίτλο του πρωθυπουργού. Τον πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα σερ Ρόμπιν Κούπερ απασχολούσαν οι κινήσεις του Ευάγγελου Αβέρωφ για μια μεταβατική κυβέρνηση. "Παρόλο που είναι επικριτικός προς το καθεστώς είναι από τους λίγους που διατηρούν κάποιες σχέσεις με αυτό", σημειώνει ο Βρετανός πρεσβευτής, ο οποίος σε έγγραφο του προς το Φόρεϊν Οφις υπογραμμίζει: "την τελευταία περίοδο προωθεί τη λύση της γέφυρας, συζητά δηλαδή για μια μεταβατική κυβέρνηση με πρόσωπα και από την τωρινή κυβέρνηση αλλά και από την ευρύτερη πολιτική σκηνή της Ελλάδος".

    Για τις κινήσεις του Ευάγγελου Αβέρωφ ενήμερος ήταν και ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις είχε κάνει επαφές και με πρώην πολιτικούς. Οπως όμως φαίνεται από την πληθώρα των εγγράφων μεταξύ των διπλωματών σε Αθήνα Λονδίνο και Ουάσιγκτον τα σχέδια του Αβέρωφ, παρότι αρχικά κρίθηκαν ενδιαφέροντα απορρίφθηκαν γιατί ούτε η Βρετανία, ούτε οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να κάνουν τα πρώτα βήματα γιατί πίστευαν ότι ο δικτάτορας δεν θα παραχωρούσε την εξουσία.

    Πάντως, εάν έκαναν αποδεκτή την πρόταση, ο Αβέρωφ δεσμευόταν να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και για τη συμμετοχή του στις εκλογές, τις οποίες εκτιμάται ότι θα κέρδιζε.

    Το σχέδιο του Αβέρωφ έλαβε χώρα 3 χρόνια αργότερα το 1974, αφού όμως προηγήθηκε η τραγωδία της Κύπρου.

    [07] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Πρεμιέρα, αλλά χωρίς ανταπόκριση από το κοινό έκαναν σήμερα στις 5μμ τα απογευματινά ιατρεία στο Πατησίων και το Ιπποκράτειο στην Αθήνα και το Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας.

    Η απήχηση της λειτουργίας των ιατρείων στον κόσμο δεν είναι η αναμενόμενη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Ιπποκράτειο δεν κλείστηκε ούτε ένα ραντεβού, όπως διαπίστωσε και ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας, που το επισκέφθηκε.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Νασιώκας διαβεβαίωσε ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και θα γίνουν οι αλλαγές που θα κριθούν απαραίτητες.

    Στο νοσοκομείο της Πατησίων κλείστηκαν μόλις δύο ραντεβού για τα αυριανά απογευματινά ιατρεία.

    Οι εξετάσεις στα απογευματινά ιατρεία κοστίζουν, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού από 25 έως 90 ευρώ. Συνολικά έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν απογευματινά ιατρεία σε 83 νοσοκομεία στην Αττική και την περιφέρεια

    [08] AΓΝΟΕΙΤΑΙ 40ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ

    Καστοριά, 2 Ιανουαρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Εκτεταμένες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του 40χρονου κυνηγού Αριστοτέλη Μητσιάνη από την Καστοριά, που χάθηκε νωρίς το απόγευμα ενώ κυνηγούσε μαζί με ένα φίλο του πάπιες στον ποταμό Αλιάκμονα.

    Ο φίλος του είπε στην αστυνομία ότι γύρω στις 4 το απόγευμα ο 40χρονος έχασε την ισορροπία του και έπεσε στα παγωμένα νερά του ποταμού, που τον παρέσυρε

    Μια μονάδα της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη κατευθύνεται στην Καστοριά για να συνδράμει στις έρευνες. Το έργο των σωστικών συνεργείων είναι δύσκολο, καθώς το βάθος του ποταμού φτάνει τα τέσσερα μέτρα και σε πολλά σημεία σχηματίζονται δίνες.

    [09] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ" ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Οι πολίτες της Ευρώπης καλωσόρισαν θερμά τα χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας τους. Δεν παρουσιάσθηκαν σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής φύσεως, ενώ στα περισσότερα κράτη μέλη ο βαθμός ετοιμότητας ήταν μεγαλύτερος από το αναμενόμενο.

    Το ποσοστό ΑΤΜ που έδινε ευρώ από την πρώτη ημέρα ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο, ενώ ο αριθμός των αναλήψεων μετρητών από ΑΤΜ ήταν πολύ μεγαλύτερος από το κανονικό. Θετική ήταν, επίσης, η ανταπόκριση του κοινού σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Οι πολυάριθμες αναλήψεις που έγιναν την 1η Ιανουαρίου σε συνδυασμό με τα 150 εκατομμύρια πακέτα κερμάτων που πωλήθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα διευκολύνουν τις συναλλαγές με τους λιανοπωλητές στις 2 Ιανουαρίου που είναι και η πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους.

    Η διανομή χαρτονομισμάτων ευρώ ξεκίνησε σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ την 1η Ιανουαρίου, ώρα 00.00. Οι πολίτες έδειξαν τον ενθουσιασμό τους για το νέο νόμισμα με την αθρόα προσέλευσή τους - και σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, από τις πρώτες ώρες του Ιανουαρίου - στις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ), καθώς και τις θυρίδες των τραπεζών στις χώρες που οι τράπεζες ήταν ανοικτές.

    Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου ταχείας πληροφόρησης κατά μέσο όρο, την 1η Ιανουαρίου πάνω από το 80% των ΑΤΜ είχε προσαρμοστεί στο ευρώ, δηλαδή περίπου 160.000 μηχανές. Σε τέσσερις χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Κάτω Χώρες και Λουξεμβούργο), η προσαρμογή των μηχανών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σε γενικές γραμμές τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα προσαρμογής των μηχανών, ενώ σε ορισμένες χώρες η προσαρμογή έγινε με ταχύτερους ρυθμούς (π.χ. Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Φινλανδία κ.α.).

    Σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής, τα ΑΤΜ δίνουν, στην πλειοψηφία τους, χαρτονομίσματα μικρής αξίας σε εννέα, τουλάχιστον, από τα δώδεκα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Ο όγκος των αναλήψεων ήταν πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που παρατηρείται συνήθως την 1η Ιανουαρίου. Το ποσό των αναλήψεων ήταν, επίσης, σε πολλές περιπτώσεις πάνω από το κανονικό. Το συνολικό ποσό ήταν π.χ. 184 εκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία, 180 εκατ. ευρώ στη Γαλλία και 40 εκατ. ευρώ στην Αυστρία. Οσον αφορά τις ουρές στις θυρίδες των εμπορικών τραπεζών που ήταν ανοικτές, υπήρξαν διαφορές κατά τόπους: ενώ στις περισσότερες χώρες ήταν κανονικές σε ορισμένες γερμανικές τράπεζες ήταν, αντίθετα, αρκετά μεγάλες. Δεν παρατηρήθηκε κανένα σοβαρό πρόβλημα υλικοτεχνικής φύσως. Τα τερματικά αυτόματων πληρωμών που είναι εγκατεστημένα σε σημεία πώλησης λειτούργησαν, επίσης, ικανοποιητικά. Την 1η Ιανουαρίου δεν παρουσιάσθηκε κανένα κρούσμα παραχάραξης του ευρώ.

    Σε όλα, σχεδόν, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, τα καταστήματα που ήταν ανοικτά έδιναν, γενικά, ρέστα σε ευρώ, ενώ οι καταναλωτές δέχονταν χωρίς κανένα πρόβλημα να τους επιστρέφονται χρήματα σε ευρώ. Οι ουρές στα καταστήματα που ήταν ανοικτά, διατηρήθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

    [10] ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Νέο κύμα κακοκαιρίας προβλέπει η ΕΜΥ για αύριο και ο παγετός θα κάνει και πάλι την εμφάνιση του, ωστόσο τα αποθέματα αλατιού εξαντλούνται στις αλυκές της Θράκης, που τροφοδοτούν την περιοχή, αλλά και την ανατολική Μακεδονία.

    Οι υπεύθυνοι των αλυκών λένε ότι δεν θα σημειωθεί έλλειψη, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά αλατιού από τη Λέσβο. Κάθε καράβι μεταφέρει από την Καλλονή της Λέσβου στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης 1.300 κιλά αλάτι, προκειμένου να συγκεντρωθεί ικανή ποσότητα να καλύψει την ζήτηση που θα παρουσιαστεί

    Από τις αλυκές Μέσης της ημέρες των δυσμενών καιρικών συνθηκών έφευγαν καθημερινά 1000 τόνοι αλάτι, ενώ ο νομός Εβρου χρειάστηκε έως τώρα 700 τόνους.

    [11] ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Στο σκοτάδι γιόρτασαν τον ερχομό του νέου έτους πολλές περιοχές της χώρας, λόγω των μπλακ άουτ που προκάλεσε η κακοκαιρία και η υπερκατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

    Αρκετά σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα για περισσότερο από 5 ώρες, καθώς έπαθαν βλάβη 6 μετασχηματιστές διανομής. Η διοίκηση της ΔΕΗ χαρακτήρισε τις διακοπές συνήθη φαινόμενα και επισήμανε ότι η συντήρηση του δικτύου γίνεται κανονικά.

    Από την πλευρά τους οι τεχνικοί της ΔΕΗ τονίζουν ότι η έλλειψη προσωπικού επιδεινώνει την κατάσταση

    Διακοπές ρεύματος έγιναν στο Βύρωνα, το Ελληνικό, το Ψυχικό, την Αγία Παρασκευή, τον Βύρωνα, το Παγκράτι και την Καισαριανή.

    Τις επόμενες μέρες θα εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης το πενταετές πρόγραμμα επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου διανομής ρεύματος.

    [12] ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΡΑΦΗΝΑ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοινώθηκε η μερική άρση του απαγορευτικού που ίσχυε για όλα τα πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Συγκεκριμένα επιτράπη ο απόπλους για Χίο, Μυτιλήνη, Κρήτη και Σύρο, ενώ δεμένα παραμένουν τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

    [13] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εκδόθηκε αργά το απόγευμα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο καιρός θα παρουσιάσει από αύριο σταδιακή επιδείνωση, αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και μέχρι αργά τη νύχτα και στην υπόλοιπη χώρα.

    Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά σταδιακά θα επεκταθούν στο Ιόνιο, σε όλη την ηπειρωτική χώρα και στα νησιά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου.

    Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά στους 1 βαθμούς.

    Αρχικά στην Αττική ο καιρός θα είναι καλός, με λίγες νεφώσεις και ήλιο, ωστόσο σταδιακά θα συννεφιάσει και το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά και πιθανόν και μέσα στην πόλη.

    Την Παρασκευή, ο καιρός θα βελτιωθεί στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ηπειρο και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα έχουμε πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις το πρωί και στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε χιόνια, χιονόνερο και πρόσκαιρες καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι και θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ

    Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σάββατο , ενώ οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν και θα είναι μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα φτάσουν το Αιγαίο τα 8 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα έχει παγετό σε όλα τα ηπειρωτικά.

    [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Νέα Υόρκη, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    της Δ. Ριμπά

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν υποδέχθηκε θερμά την εισαγωγή του Ευρώ ως το νέο κοινό νόμισμα για 300 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Η υιοθέτηση του Ευρώ από δώδεκα χώρες εκπροσωπεί μια τολμηρή και πρωτοποριακή επιλογή υπέρ της ενότητας αντί του διαχωρισμού, της συνεργασίας αντί της σύγκρουσης, και ενός κοινού μέλλοντος αντί του διχασμού του παρελθόντος.

    Ο κ. Αναν είπε ότι η ιστορία θα καταγράψει την υιοθέτηση του Ευρώ ως κάτι το πολύ μεγαλύτερο από μια απλή οικονομική απόφαση και το να βλέπει κανείς λαούς και έθνη που κάποτε ήταν εχθροί να συγκεντρώνονται με τον σκοπό της ευημερίας για όλους και να μοιράζονται ένα νόμισμα είναι σαν να γίνεται μάρτυρας μιας πολιτικής ενέργειας για ενότητα και ολοκλήρωση.

    Είναι ένα παράδειγμα προς όλον τον κόσμο ότι η ενότητα και η διαφορά μπορούν να ευδοκιμούν παράπλευρα, ότι η ένωση με σκοπό την οικονομική πρόοδο και την πολιτική σταθερότητα δεν εννοεί τη θυσία της μοναδικής διαφορετικότητας που χαρακτηρίζει το κάθε έθνος, τον κάθε λαό πρόσθεσε ο κ. Αναν. Είναι απλά η αναγνώριση ότι τα έθνη μπορούν να επιτυγχάνουν πολλά περισσότερα για τον κάθε πολίτη τους όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους παρά όταν ενεργούν μόνα τους.

    Ο Γενικός Γραμματέας συγχαίρει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τα έθνη που υιοθέτησαν το Ευρώ για την απόφασή τους, και ελπίζει ότι αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για κάθε μέρος του κόσμου - πλούσιου ή φτωχού, αναπτυσσόμενου ή ανεπτυγμένου - ότι η ενότητα σε έναν κοινό σκοπό μπορεί να αποφέρει οφέλη για όλους.

    [15] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ

    Ηράκλειο, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Τη μεταφορά στην Ιεράπετρα των 230 λαθρομεταναστών του δουλεμπορικού που εντοπίστηκε 37 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Κουφονήσι αποφάσισε το ΥΕΝ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και δυσχεραίνουν την προσέγγιση του πλοίου στην Κρήτη.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ήδη μεταφέρθηκαν στην ξηρά με ελικόπτερο «Super Puma» 16 παιδιά, δύο γυναίκες και ένα νεαρό άτομο με συμπτώματα λιποθυμίας. Εξάλλου, με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού μεταφέρθηκαν 10 παιδιά, 2 γυναίκες και 1 άντρας στο παραπλέον ολλανδικό πολεμικό πλοίο «Aμστερνταμ».

    Στις 6.20 χτες το απόγευμα το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ειδοποιήθηκε από τον τουρκικό θάλαμο επιχειρήσεων ότι ένα σκάφος στο οποίο επιβαίνουν 230 λαθρομετανάστες, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά βυθίζεται νοτιανατολικά της Σητείας.

    Αμέσως ειδοποιήθηκαν όλα τα παραπλέοντα πλοία ενώ από την Κρήτη απέπλευσε ναυαγοσωστικό του λιμενικού και από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας το αντιτορπιλικό «Koυντουριώτης». Παράλληλα, ένα ελικόπτερο «Sirkofski» και δύο «Super Puma» πέταξαν προς τη θαλάσσια περιοχή, όπου έπνεαν δυνατοί άνεμοι.

    Τα έξι φορτηγά πλοία που έπλευσαν δίπλα στο δουλεμπορικό διαπίστωσαν ότι το πλοίο έπλεε ακυβέρνητο, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες λαθρομεταναστών παρουσίαζε εισροή υδάτων. Ο καπετάνιος, αν και αντιμετώπιζε πρόβλημα, αρνήθηκε πολλές φορές τη βοήθεια από τα παραπλέοντα πλοία.

    Στις δύο τα ξημερώματα επιβιβάστηκε στο δουλεμπορικό κλιμάκιο από το βρετανικό πλοίο «Mπίγκλ» και επισκεύασε τη βλάβη στην κύρια μηχανή.

    [16] ΥΠΗΡΕΣΙΑ E-BILL ΑΠΟ ΤΗΝ STET HELLAS

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Μια ακόμα νέα υπηρεσία λανσάρει σήμερα η Telestet, την πρώτη υπηρεσία Ηλεκτρονικής Παρουσίασης Λογαριασμών μέσω Ιnternet που προσφέρεται στην Ελλάδα.

    Η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Παρουσίασης Λογαριασμών μέσω Ιnternet δίνει τη δυνατότητα σε επιλεγμένους εταιρικούς πελάτες B BEST της Telestet, να έχουν άμεση πρόσβαση μέσω διαδικτύου σε όλους τους λογαριασμούς τους, από τότε που έγιναν συνδρομητές Telestet.

    Επιπλέον, μέσα από την ηλεκτρονική παρουσίαση του λογαριασμού οι εταιρικοί πελάτες Telestet μπορούν να ενημερωθούν για τις αναλυτικές κλήσεις των τελευταίων έξι μηνών για κάθε εταιρική σύνδεση και για κάθε κέντρο κόστους που έχουν ορίσει οι ίδιοι. Παράλληλα, δίνεται και η δυνατότητα ελέγχου τηλεπικοινωνιακού κόστους μέσα από έτοιμα στατιστικά

    [17] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΒΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Παράταση στην προθεσμία πληρωμής των δημοτικών τελών διαφήμισης περιόδου 1993-2000, που έληγε την 31.12.2001, ζητά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος από τους αρμόδιους Υπουργούς

    Οπως προκύπτει και από την εισηγητική έκθεση του Ν. 2880/2001, σύμφωνα με τον οποίο δόθηκε παράταση μέχρι 31.12.2001 στην πληρωμή τυχόν δημοτικών τελών διαφήμισης, που αφορούσαν την περίοδο 23.4.1993-17.11.1999, η οριστική ρύθμιση του θέματος θα γινόταν σε συνάρτηση με την Απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σε σχετική προσφυγή επιχείρησης για την αμετάκλητη επίλυσή του.

    Ωστόσο, μέχρι σήμερα, εξ' όσων είναι γνωστό, το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, παρά τις τρεις διασκέψεις, που πραγματοποίησε, δεν έχει δημοσιεύσει τη σχετική απόφαση και η καθυστέρηση αυτή έχει αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στον προγραμματισμό των επιχειρήσεων σε αναμονή της οριστικής λύσης του θέματος.

    Συγκεκριμένα, για το ΣΒΒΕ δεν υφίσταται θέμα αναδρομικότητας των τελών για την περίοδο 24.3.1993-31.12.1997 καθώς δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής του δημοτικού τέλους διαφήμισης από τις επιχειρήσεις για την προβολή και διαφήμιση των προϊόντων τους.

    Ένα άλλο σημείο για το οποίο ο ΣΒΒΕ ζήτησε την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου αφορά στην περίοδο 18.11.1999-31.12.2000 κατά την οποία το δημοτικό τέλος διαφήμισης καταβλήθηκε από τη βιομηχανία στα Σούπερ Μάρκετ (σύμφωνα με το Ν. 2753/1999). Για την περίοδο αυτή ζητείται η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου με την οποία να υποχρεώνονται ρητά τα Σούπερ Μάρκετ να προσκομίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία απόδοσης του τέλους, που έχουν καταβάλλει οι βιομηχανίες, για το διάστημα 18.11.1999-31.12.2000.

    Για τους παραπάνω λόγους η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος απευθύνθηκε στους Κ. Σκανδαλίδη Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ν. Χριστοδουλάκη Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Α. Φωτιάδη Υφυπουργό Οικονομικών, Χ. Αλαμάνο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών, Δ. Κουνάδη Διευθυντή Υπουργείου Οικονομικών Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος και Γ. Γεωργίου Διεύθυνση Ελέγχου Υπουργείου Οικονομικών ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα εύλογης χρονικής παράτασης στην πληρωμή των δημοτικών τελών διαφήμισης και για τις παραπάνω δύο χρονικές περιόδους.

    [18] ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΕΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΗΓΗΘΕΙ ΤΗΣ ISAF

    Άγκυρα, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Καμία επίσημη απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής σχετικά με την ανάληψη από την Τουρκία της διοίκησης της πολυεθνικής δύναμης που θα σταλεί στο Αφγανιστάν ύστερα από την ολοκλήρωση της άσκησης της διοίκησης διάρκειας τριών μηνών από τη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος.

    "Κανένας μέχρι στιγμής δεν μας είπε ότι θα είμαστε επικεφαλείς της δύναμης ύστερα από τη Μεγάλη Βρετανία" είπε χαρακτηριστικά στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο αξιωματούχος που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση θα καθοριστεί ύστερα από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος επισήμανε ότι η Τουρκία, η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ήταν η μόνη χώρα που προσφέρθηκε να ηγηθεί της Διεθνούς Δύναμης Συνδρομής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF).

    Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Αλέν Ρισάρ από το Ισλαμαμπάντ τόνισε ότι η Τουρκία θα αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης ύστερα από τη Μεγάλη Βρετανία προσθέτοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα είναι από τα πρώτα μαζί με την αποστολή από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία που θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ρισάρ ο Τούρκος αξιωματούχος τις χαρακτήρισε ως σημάδι που φανερώνει ότι η διεθνή κοινότητα αντιμετωπίζει ευνοϊκά την πιθανότητα άσκησης της διοίκησης από την Τουρκία προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι γνωστό ακόμη εάν θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει αποφασισεί ακόμη ο αριθμός των στρατεμάτων που θα στείλει η Τουρκία προσθέτοντας ότι ο αριθμός θα είναι συγκριτικά μικρότερος, θα μπορούσε ωστόσο να αυξηθεί αργότερα σε περίπτωση που η χώρα αναλάβει τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης.

    [19] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΠΠΟΤΟΥΡ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Προσύμφωνο αγοράς του συνόλου των μετόχων της εταιρείας εμπορίας και διανομής τροφίμων και ποτών Μπονο International υπέγραψε η Ιπποτούρ.

    Με την εξαγορά της συγκεκριμένης εταιρίας, η Ιπποτούρ εισέρχεται δυναμικά στον χώρο εμπορίας τροφίμων και ποτών αντιπροσωπεύοντας μεγάλη σειρά προϊόντων τα οποία είναι τοποθετημένα στα μεγαλύτερα Super Market της χώρας.

    [20] Ο ΜΟΥΣΑΟΥΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΑΘΩΟΣ 'Η ΕΝΟΧΟΣ

    Ουάσιγκτον, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:14 UTC+2)

    Ο πρώτος κατηγορούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, αρνήθηκε να δηλώσει αθώος ή ένοχος στις κατηγορίες για φόνο και συνομωσία για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών που αντιμετωπίζει.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, η δικαστής είπε ότι θεωρεί πως δήλωσε αθώος και όρισε την 14η Οκτωβρίου ως ημερομηνία έναρξης της δίκης.

    Ο Ζαχαρίας Μουσάουι, Γάλλος υπήκοος που γεννήθηκε στο Μαρόκο, κατηγορείται ότι είχε ανάμειξη στην προετοιμασία των επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Μουσάουι, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο για παράβαση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης, είχε σκοπό να πάρει μέρος στις αεροπειρατείες της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [21] ΠΙΚΕ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΕ - ΗΠΑ ΣΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:10 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αγωνιστούν για να περάσουν κοινές θέσεις για την Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Πικέ σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

    Ο κ. Πικέ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνάψει συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την έκδοση των υπόπτων τρομοκρατών με σκοπό να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου ύστερα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε ανάλογη περίοδος στην σύγχρονη ιστορία κατά την οποία είχε παρατηρηθεί σύγκλιση των απόψεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα απαραίτητα κριτήρια για την συνεργασία.

    Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ωστόσο ότι οι ύποπτοι που προέρχονται από την Ευρώπη θα μπορούσαν να δικαστούν ενώπιον Αμερικανικών δικαστηρίων εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την υπεροχή του νόμου και τη δημοκρατία που εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [22] ΑΓΟΡΑ 183.560 ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Εκατόν ογδόντα τρεις χιλιάδες πεντακόσιες εξήντα (183.560) ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσης τις έξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα δύο δραχμές και εξήντα λεπτά (6.372,60) ή δεκαοκτώ ευρώ και επτακόσια δύο λεπτά (18,702) αγοράστηκαν από τον ΟΤΕ κατά το χρονικό διάστημα 11/10/2001 έως και 31/12/2001.

    Μετά την τελευταία αυτή αγορά, ο αριθμός ίδιων μετοχών, που κατέχει ο Οργανισμός, ανέρχεται στα δεκατρία εκατομμύρια τετρακόσιες σαράντα έξι χιλιάδες τριακόσιες είκοσι (13.446.320), από τις οποίες 13.326.770 μετοχές αγοράστηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και 119.550 μετοχές αγοράστηκαν μέσω NYSE (Χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης).

    Το ποσοστό επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, που αντιπροσωπεύουν οι ως άνω αγορασθείσες ίδιες μετοχές, ανέρχεται σε 2,667%.

    [23] ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (18:56 UTC+2)

    Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών Γεκ, Τερνα, Ερμης, Δομική, Εργοδυναμική (100% θυγατρική της Δομική), Ηνίοχος (100% θυγατρική της Τερνα) και Ψυκτική, αποφάσισαν ομόφωνα να προτείνουν στους μετόχους τους τoν μετασχηματισμό της Τερνα σε μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρία, κατόχου του νέου Πτυχίου Ζ' τάξεως, ως εξής:

    Με την απόσχιση και απορρόφηση του κατασκευαστικού κλάδου της Γεκ, με συγχώνευση δι' απορροφήσεως των τεχνικών εταιριών Δομική, Εργοδυναμική, Ηνίοχος και Ψυκτική.

    Επίσης θα προταθεί ο μετασχηματισμός της Γεκ σε μια μεγάλη εταιρία στο χώρο των συμμετοχών, της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων (real estate) και της παραγωγής ενέργειας, ως εξής: Με την συγχώνευση δι' απορροφήσεως της Ερμής, με την απόκτηση του ελέγχου της Τερνα Ενεργειακή.

    Οι απαιτούμενοι εταιρικοί μετασχηματισμοί θα διενεργηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2166/93 και του Κ.Ν. 2190/20.

    Τα Δ.Σ. των εταιριών προτίθενται εντός των επομένων ημερών να καθορίσουν, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις των οικονομικών τους υπηρεσιών, την σχέση αξιών και συνακόλουθα την σχέση ανταλλαγής μετοχών την οποία θα προτείνουν στις Γενικές Συνελεύσεις των εταιριών.

    Η τελική σχέση ανταλλαγής θα καθορισθεί και θα αποφασισθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των εταιριών μετά την σύνταξη των ισολογισμών μετασχηματισμού με ημερομηνία 31.12.2001 και τις σχετικές εκθέσεις ανεξάρτητου Διεθνούς Ελεγκτικού Οίκου, ο οποίος θα προβεί στην αποτίμηση των εταιρειών και στην διατύπωση πρότασης αναφορικά με το δίκαιο και εύλογο της σχέσης αξιών και ανταλλαγής.

    Οι εταιρικοί μετασχηματισμοί, τελούν υπό την αίρεση των κατά νόμο οριζομένων αδειών και εγκρίσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι εγκρίσεις των Γενικών Συνελεύσεων των εταιριών και των αρμοδίων Αρχών. Η διαδικασία των εταιρικών μετασχηματισμών εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε 6 μήνες από την ημερομηνία των ισολογισμών μετασχηματισμού.

    Η μητρική εταιρία Γεκ, μετά και από την απορρόφηση της Ερμής, θα δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων ενώ ταυτόχρονα θα κατέχει προεξάρχουσα συμμετοχή σε μία εκ των κορυφαίων κατασκευαστικών εταιριών στην Ελλάδα, την Τέρνα και θα διατηρεί σημαντική παρουσία στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της ενέργειας μέσω του ελέγχου της Τερνα Ενεργειακή.

    Η Τέρνα με τον μετασχηματισμό της, τον εμπλουτισμό της σε έμπειρα στελέχη και διαθέτουσα υψηλή τεχνογνωσία στην εκτέλεση πολύπλοκων ιδιωτικών και δημοσίων έργων, έναν από τους πλέον σύγχρονους και άρτιους μηχανολογικούς εξοπλισμούς του κλάδου και υψηλότατο ανεκτέλεστο νέων συμβάσεων έργων, αναμένεται να έχει εντυπωσιακή παρουσία στο χώρο των μεγάλων ιδιωτικών και δημοσίων έργων.

    Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών κρίνουν ότι οι προτεινόμενοι εταιρικοί μετασχηματισμοί θα είναι προς όφελος των μετόχων όλων των εταιρειών, δεδομένου ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιτυγχάνεται η λειτουργική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου και δημιουργείται ένα σχήμα με σημαντική, εξειδικευμένη παρουσία στις κατασκευές, στην ενέργεια και στην ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων.

    [24] ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Πρίστινα, 2 Ιανουαρίου 2002 (18:53 UTC+2)

    Το Ευρώ μπήκε στη ζωή των πολιτών των 12 χωρών της Ευρωζώνης και όχι μόνο, αφού σήμερα εκατοντάδες κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου περίμεναν στην ουρά για να προμηθευτούν τα νέα χαρτονομίσματα από τις τράπεζες της σερβικής επαρχίας.

    Ο Αρμεντ Ιμάμι, 33 ετών δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι περίμενε μία ώρα σε τράπεζα της Πρίστινα για να προμηθευτεί τα πρώτα του Ευρώ.

    Στο Κοσσυφοπέδιο όπου οι συναλλαγές γίνονται κυρίως με γερμανικά μάρκα το Ευρώ άρχισε να κυκλοφορεί από την Πρωτοχρονιά, όπως στην Ευρωζώνη.

    Πολλά καταστήματα στο Κοσσυφοπέδιο αναγράφουν τις τιμές των προϊόντων τους σε Ευρώ και οι συναλλαγές γίνονται με το νέο νόμισμα αφού οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί.

    Ο Χίσνι Ρούντι, αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι το Ευρώ για το Κόσοβο είναι η γέφυρα προς την ΕΕ και οι κάτοικοί του είναι προνομιούχοι που μπορούν και το χρησιμοποιούν.

    Στην Δημοκρατία του Μαυροβουνίου οι τράπεζες θα λειτουργήσουν αύριο μετά τις αργίες της Πρωτοχρονιάς και θα προμηθεύουν με Ευρώ τους κατοίκους. Το Μαυροβούνιο έχει εδώ και δυο χρόνια επίσημο νόμισμα το γερμανικό μάρκο.

    Σύμφωνα με την κα Βίζι τις δυο πρώτες μέρες του 2002 τα Ευρώ μπορούσε κανείς να τα προμηθευτεί μόνο από τα αυτόματα μηχανήματα της Κεντρικής Τράπεζας στη Ποντγκόριτσα και σε μερικά τουριστικά θέρετρα όπως στην πόλη Μπούντβα και στο χιονοδρομικό κέντρο στο Ζάμπλιακ και από αύριο όλες οι τράπεζες θα δίνουν Ευρώ στους κατοίκους της Δημοκρατίας.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 3 January 2002 - 9:09:57 UTC