Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗ, ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ
  • [02] Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ:ΣΕ ΕΥΡΩ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • [03] ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΝΟΤΑΜ
  • [04] Ο ΟΜΑΡ ΔΙΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΝΟΤΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [05] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [06] Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ν.Υ.
  • [09] ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΑΡΗΣ
  • [10] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ- ΗΡΑΚΛΗΣ 74-52
  • [12] ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ 78ΧΡΟΝΗ ΣΤΗ ΒΑΡΗ
  • [13] ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΙΝΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [14] Ο Φ. ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [15] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ
  • [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΕΚ - ΔΑΦΝΗΣ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
  • [18] Ο Ι. ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ 2002
  • [19] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΛΟ ΧΑΝΙΩΝ - ΕΘΝΙΚΟΥ
  • [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΖΕΧΑ
  • [21] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΙΝΟΗΣ - ΧΑΛΚΙΔΑΣ
  • [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
  • [23] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ
  • [24] Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ Η ΟΧΙ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ

  • [01] ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗ, ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΒΟΙΩΤΙΑ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2002 (15:25 UTC+2)

    Νέα σύσκεψη πραγματοποίησε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή το σφοδρό κλίμα κακοκαιρία που παρέλυσε περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ενώ έκανε έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς επίσης να βοηθούν εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας.

    Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, προσθέτοντας ότι υπάρχει άμεση συνεργασία όλων των δυνάμεων και όλων των συναρμόδιων υπουργείων, ενώ σημείωσε ότι η πόλη δεν είναι προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

    "Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν είναι σημείο αδυναμίας, αλλά δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ολο το δυναμικό που έχουμε", είπε ο υπουργός Εσωτερικών κάνοντας επίσης λόγο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

    Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τη Δευτέρα, ενώ προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής και ο απεγκλωβισμός των οχημάτων κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

    Σε αυτήν βρίσκονται ειδικές μονάδες της ΕΚΑΜ για τον απεγκλωβισμό των οχημάτων, ενώ έχουν αποσταλεί από το στρατόπεδο του Αυλώνα 2.000 μερίδες τροφής καθώς και τρόφιμα που προορίζονται για τους αγανακτισμένους οδηγούς. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε κάθε εθνική οδό με ή χωρίς αλυσίδες.

    Σημειώνεται ότι τα αποκλεισμένα χωριά σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 150, ενώ προβλήματα κατά μήκος της εθνικής οδού εντοπίζονται από τα Καμένα Βούρλα μέχρι την Αθήνα, στο ύψος του Μαρτίνου και της Υλίκης. Το ρεύμα προς Αθήνα έχει ήδη ανοίξει, ενώ γίνονται προσπάθειες και αναμένεται σύντομα να ανοίξει και το ρεύμα προς Λαμία. Η εθνική οδός Αθήνας - Κορίνθου είναι ανοιχτή με παράκαμψη στην Κακιά Σκάλα.

    [02] Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ:ΣΕ ΕΥΡΩ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2002 (10:28 UTC+2)

    Φωτογραφία: Λουκάς Παπαδήμος

    Την εκτίμηση ότι όλες οι συναλλαγές στην Ελλάδα θα πραγματοποιούνται σε ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, διατυπώνει ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος.

    Ακόμη και αν κάποιο ποσοστό δραχμών, δεν έχει αποσυρθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, δεν έχει δηλαδή παραδοθεί για μετατροπή στην ΤτΕ ή σε κάποια εμπορική τράπεζα, οι συναλλαγές θα γίνονται σε ευρώ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.

    Στις πρώτες τέσσερις ημέρες κυκλοφορίας του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, είχαν αποσυρθεί και παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, χαρτονομίσματα και κέρματα δραχμών αξίας περίπου 500 δισ. δρχ., που αντιστοιχούν στο 17% του συνόλου της νομισματικής κυκλοφορίας.

    Ο κ. Παπαδήμος είπε ακόμη ότι ο ρυθμός απόσυρσης των δραχμών είναι ικανοποιητικός και ότι δεν έχουν προκύψει ιδιαίτερα πρακτικά προβλήματα μέχρι τώρα. Αλλωστε, τόνισε, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προνοήσει και, εκτός από τους αποθηκευτικούς χώρους που διέθετε, είχε προβεί στην ενοικίαση και άλλων, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη φύλαξη δραχμικών χαρτονομισμάτων και κερμάτων, έως την καταστροφή τους.

    Ωστόσο, τόνισε, το σημαντικότερο όλων, δεν είναι η επιτυχία της διαδικασίας εισαγωγής του νέου εθνικού νομίσματος και η απόσυρση του παλαιού, αλλά το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν θετικά το ενιαίο νόμισμα και δείχνουν υπομονή και κατανόηση στα διάφορα μικροπροβλήματα που προκύπτουν.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία πραγματοποιούν ήδη το 50% των συναλλαγών τους σε ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη, η Ελλάδα συγκαταλέγεται και στις πρώτες επτά χώρες, στις οποίες το σύνολο των αυτομάτων μηχανημάτων των τραπεζών προσφέρουν το νέο νόμισμα, σε λιγότερο από 72 ώρες.

    Η ομαλή κυκλοφορία του νέου νομίσματος πιστοποιήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σε ανακοίνωσε ότι την πρώτη μέρα του νέου χρόνου, μπήκαν στις ευρωπαϊκές αγορές 6,4 δισ. νέα χαρτονομίσματα, συνολικής αξίας 133 δισ. ευρώ. Κατόπιν τούτων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Βιμ Ντόϊζεμπεργκ δήλωσε ότι συμμερίζεται τον ενθουσιασμό των Ευρωπαίων για το νέο τους νόμισμα.

    Αναλυτικότερα, τα στοιχεία για τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων στο νέο έτος, δείχνουν ότι η χρησιμοποίηση του ευρώ στους «12» προχώρησε ικανοποιητικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα, η δε Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών της ευρωζώνης όπου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα χρησιμοποιείται περισσότερο από τα εθνικά νομίσματα.

    Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή αναφέρεται ότι κατά μέσο όρο στις δώδεκα χώρες της ευρωζώνης, το 40% των συναλλαγών έγινε σε ευρώ και το 97% των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών (ΑΤΜ) προσαρμόσθηκε στο ευρώ. Τα στοιχεία αναφέρονται στα «πεπραγμένα» της 3ης Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία σχεδόν 197.000 αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ) στην ευρωζώνη είχαν μπει στην εποχή του ευρώ.

    Σε επτά χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ελλάδα και Ολλανδία), η προσαρμογή των μηχανών έχει ολοκληρωθεί, σε δύο χώρες (Γαλλία και Ισπανία) υπερβαίνει το 95% και σε τρεις (Ιταλία, Φινλανδία και Πορτογαλία) υπερβαίνει το 90%. Ο όγκος των αναλήψεων διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, στις 3 Ιανουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,7 εκατομμύρια αναλήψεις στην Ιταλία, 800.000 στη Φινλανδία, 325.000 στην Αυστρία και 93.000 στο Λουξεμβούργο.

    Οι ουρές αναμονής στις θυρίδες των τραπεζών είναι μεγάλες σε όλες σχεδόν τις χώρες, καθώς οι καταναλωτές προσέρχονται αθρόα για να ανταλλάξουν τις παλαιές εθνικές νομισματικές μονάδες που έχουν στην κατοχή τους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν προκύπτει ότι στις 3 Ιανουαρίου το ποσοστό των πληρωμών σε μετρητά ευρώ αυξήθηκε σημαντικά σε όλες τις χώρες για να φθάσει κατά μέσο όρο περίπου στο 40%. Σε τέσσερις χώρες είναι ίσο ή υπερβαίνει το 50% (Ολλανδία, Γερμανία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο), ενώ σε τέσσερις άλλες υπερβαίνει το 25% (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία και Αυστρία).

    Επίσης αναφέρεται ότι οι πληρωμές σε ευρώ τείνουν να είναι περισσότερες στα μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου σε σχέση με τα μεγάλα καταστήματα όπου συνεχίζεται το ρεύμα της επιστροφής εθνικών χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας. Πολλοί καταναλωτές, αναφέρει η Επιτροπή, έχουν την τάση να ξοδεύουν πρώτα τις παλαιές εθνικές νομισματικές μονάδες που έχουν ακόμη στην κατοχή τους και όχι τα ευρώ που διαθέτουν, με σκοπό να μπορέσουν να συναλλάσσονται αποκλειστικά σε ευρώ το συντομότερο δυνατό.

    Έτσι, σε πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης το μερίδιο των πληρωμών σε μετρητά παρουσιάζει αύξηση σε βάρος των ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι έμποροι δίνουν συστηματικά ρέστα σε ευρώ σε όλα σχεδόν τα συμμετέχοντα στο ευρώ κράτη μέλη (π.χ. 96% στα σημεία πώλησης στη Γαλλία και στην Ολλανδία).

    Η Επιτροπή καλεί επίσης τους καταναλωτές να ανταλλάσσουν στις τράπεζες τα εθνικά χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας που διαθέτουν αντί να τα δαπανούν στα καταστήματα όπου η συρροή τέτοιων χαρτονομισμάτων προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην επιστροφή χρημάτων σε ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά πάντως τη γενική εικόνα στην Ευρώπη, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι ουρές αναμονής στα καταστήματα βρίσκονται, εν γένει, σε κανονικά επίπεδα, των μεγάλων καταστημάτων περιλαμβανομένων, η κατάσταση στους σιδηροδρομικούς σταθμούς βελτιώθηκε αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων ορισμένων χωρών, τα τερματικά ηλεκτρονικών πληρωμών λειτουργούν κανονικά και η απαγόρευση της έκδοσης επιταγών σε παλαιό εθνικό νόμισμα, έγινε σεβαστή από όλους σχεδόν τους καταναλωτές.

    [03] ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΝΟΤΑΜ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2002 (10:50 UTC+2)

    Μετά την Τουρκία και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος εξέδωσε ΝΟΤΑΜ επιχειρώντας να κατοχυρώσει εθνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με έγγραφο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα ο δικτυακός κόμβος flash.gr, στις 23 Οκτωβρίου η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" εξέδωσε ΝΟΤΑΜ που διένειμε διεθνώς η ΄Αγκυρα, με την οποία: Πρώτον, εξαγγέλλεται ότι το νέο διεθνές πρόγραμμα ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας (RVSM), το οποίο θα αρχίσει στις 24 Ιανουαρίου του 2002 θα εφαρμοστεί και στον εναέριο χώρο του ψευδοκράτους και δεύτερον, περιγράφεται και ορίζεται με γεωγραφικές συντεταγμένες, ο εναέριος χώρος του ψευδοκράτους.

    Μετά από ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών της Λευκωσίας, η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε από τον διευθυντή του Eurocontrol επιστολή στην οποία αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία της κυπριακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο της Κύπρου. Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι το νέο σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης του εναέριου χώρου στην περιοχή, καθώς -- -- δεν υπάρχει ακόμη γραπτή συμφωνία μεταξύ ΄Αγκυρας και Λευκωσίας παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε και το Eurocontrol. Ετσι το Eurocontrol αναγνωρίζει έμμεσα την εκκρεμότητα που η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχει στον κυπριακό εναέριο χώρο. Μια εκκρεμότητα, την οποία η ΄Αγκυρα μεθοδεύει να λύσει προς όφελός της ζητώντας, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Έθνος την περασμένη Πέμπτη, από όσα αεροσκάφη κατευθύνονται από το FIR Αθηνών στην Λευκωσία, να υποβάλουν σχέδια πτήσης στην τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    [04] Ο ΟΜΑΡ ΔΙΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΝΟΤΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 5 Ιανουαρίου 2002 (12:53 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ, διέφυγε από τη νότια επαρχία του Αφγανιστάν, Χελμάντ, και εξαφανίστηκε, σύμφωνα με δήλωση τοπικού αξιωματούχου στη βάση της Κανταχάρ.

    "Γνωρίζουμε από τις μυστικές μας υπηρεσίες ότι ο μουλάς Ομάρ δεν βρίσκεται στο Μπαχράν, ούτε στην επαρχία Χελμάντ" είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, και πρόσθεσε ότι κανείς δε γνωρίζει που μπορεί να βρίσκεται.

    Η προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι αμερικανικές δυνάμεις πίστευαν ότι ο Ομάρ είχε βρει καταφύγιο στα βουνά της περιοχής του Μπαχράν, μετά την παράδοση της Κανταχάρ στις 7 Δεκεμβρίου.

    [05] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Ο Πανιώνιος ο Αρης και ο ΚΑΟΔ ήταν οι τρεις ομάδες που χαμογέλασαν στην... γρουσούζικη 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών. Ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη χωρίς να δυσκολευτεί και μέσα στο παγωμένο γήπεδο κέρδισε δια περιπάτου τον Ηρακλή με 74-52. Στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης ο Αρης πέτυχε τη πρώτη του νίκη για το 2002, αφού επιβλήθηκε με 79-70 του Ηράκλειου. Τέλος τα εύκολα δύσκολα έκανε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος γνώρισε την ήττα από τον ΚΑΟΔ στην Δράμα με 82-77. Να τονίσουμε ότι ο Δικέφαλος ακόμη δεν έχει πετύχει κάποια νίκη εκτός έδρας. Ένα πρόβλημα που θα πρέπει το συντομότερο να λύσει ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Αλεξανδρής.

    Τα σημερινά αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Πανιώνιος-Ηρακλής 74-52

    Αρης-Ηράκλειο 79-70

    ΚΑΟΔ-ΠΑΟΚ 82-77

    Αύριο θα διεξαχθούν, Θεού θέλοντως και καιρού επιτρέποντος οι αναμετρήσεις:

    ΑΕΚ- Δάφνη

    Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός

    Περιστέρι- Ιωνικός Ν.Φ.

    Μαρούσι- Νήαρ Ηστ.

    [06] Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ούτε η αλλαγή προπονητή δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει ρότα η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ το απόγευμα γνώρισε την ήττα από τον ΠΑΟΚ με 1-3 σετ. Οι φιλοξενούμενοι παρά το γεγονός ότι ο Κλέιτον Στάνλεϊ ήταν σε πολύ καλή ημέρα δεν κατάφεραν να κάμψουν την αποφασιστικότητα του ΠΑΟΚ. Ασχημο ξεκίνημα έκανε ο Γιούρι Φιλίποφ που υπέστη διάστρεμμα και θα τον κρατήσει έξω παρά μόνο για μερικές ημέρες.

    Τα σετ ήταν: 21-25 20-25, 25-19, 22-25.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Σύσκεψη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο με όλους τους αθλητικούς φορείς της Θεσσαλονίκης είχε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η πορεία των αθλητικών έργων στη συμπρωτεύουσα εν όψει του 2004.

    "Την περίοδο αυτή μέχρι το 2004, με προοπτική μέχρι το 2006 που είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης του Γ' κοινοτικού πλαισίου στήριξης, το υπουργείο Πολιτισμού θα κάνει έργα συνολικού ύψους 160 δισ.", τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η πορεία και η πρόοδος των αθλητικών έργων. Αυτό που θα επιδιώξουμε να κάνουμε είναι το κλειστό γυμναστήριο της Θέρμης. Είναι χαρακτηρισμένο ως ολυμπιακό έργο και οι τεχνικές υπηρεσίες της ΓΓΑ προωθούν τώρα τις διαδικασίες για την έναρξη εκτέλεσης της Β' φάσης. Το συγκεκριμένο έργο ανάλογα με το άθλημα θα διαθέτει από 10.200 έως 17.000 θέσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 33 δισ. και θα μείνει και ως βασική κληρονομιά, βασική υποδομή στην πόλη".

    Από την άλλη ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις εργασίες που θα γίνουν στα γήπεδα της Θεσσαλονίκης που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του "Ελλάδα 2004". "Αναφέρομαι για τα τρία ολυμπιακά προπονητήρια που θα είναι τα τρία γήπεδα της Θεσσαλονίκης", τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: "Επενδύονται περισσότερα από 5 δισ. και η απόφαση που πήραμε σήμερα είναι πως αυτό θα δημοπρατηθεί ως ένα ενιαίο τεχνικό έργο προκειμένου να είναι διασφαλισμένη η εκτέλεση του ένα σοβαρό ανάδοχο μέχρι το τέλος του 2003".

    Ο υπουργός τέλος διαβεβαίωσε ότι ο στίβος της Θεσσαλονίκης από το Καυταντζόγλειο θα φύγει από τον φυσικό του χώρο και πάει σε μέρος που έχει ετοιμαστεί και θα ολοκληρωθεί σύντομα.

    [08] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ν.Υ.

    Νέα Υόρκη, 5 Ιανουαρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Δέηση υπέρ υγείας και επιτυχίας στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει ο νέος δήμαρχος κ. Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος την Πρωτοχρονιά στα σκαλοπάτια του Δημαρχιακού μεγάρου της Νέας Υόρκης, ενώπιον 5 χιλιάδων επισήμων και προσκεκλημένων, λίγο πριν την επίσημη τελετή ορκωμοσίας.

    Παρά το τσουχτερό κρύο η τελετή χαρακτηρίστηκε από μεγάλη επισημότητα και κατά την διάρκεια της ορκίστηκαν επίσης η νέα δημόσια συνήγορος κ. Μπέτσι Γκάτμπαουμ, καθώς και ο νέος οικονομικός ελεγκτής της πόλης κ. Μπιλ Τόμσον.

    Ο προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική Αρχιεπίσκοπος

    κ. Δημήτριος στην δέηση που ανέπεμψε ζήτησε από τον Πανάγαθο Θεό να χαρίζει υγεία και ευημερία, να φωτίζει και να καθοδηγεί στους νεοεκλεγέντες.

    Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, προσευχή κατά την τελετή ορκωμοσίας απηύθυναν ο ραβίνος Ντόναλντ Σόμπελ, ο Ιμάμης Ιζάκ Ελ Μουχίντ Πασά και ο Αρχιμανδρίτης Τζον Φέλις, από το τάγμα των Ιησουιτών μοναχών.

    Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας, στην οποία παραβρέθηκαν η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Νέας Υόρκης, ο κ. Μπλούμπεργκ παρέθεσε δεξίωση στις αίθουσες του πρόσφατα ανακαινισμένου δικαστικού μεγάρου Τουίντ και δέχθηκε τις ευχές των επισήμων και πλήθους κόσμου.

    Υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο κ. Μπλούμπεργκ τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και τις θερμές ευχές που του έδωσε κατά την διάρκεια της συνάντησης τους, ενώ υπογράμμισε ότι προσβλέπει στην συνεργασία και στην συμπαράσταση της Ομογένειας.

    Μαζί με τον Σεβασμιώτατο στην αίθουσα υποδοχής των προσκεκλημένων παραβρέθηκε και η κ. Σάντρα Βάσσου, που είχε υποβάλει υποψηφιότητα για την θέση της Δημοτικού Συμβούλου κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου και πήρε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Ο κ. Μπλούμπεργκ άδραξε την ευκαιρία και κάλεσε την κα. Βάσσου να συμμετάσχει στην αναμνηστική φωτογραφία που εκείνη την στιγμή ζήτησαν από το νέο δήμαρχο τα ΜΜΕ.

    [09] ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Οι μεταγραφές στον Αρη δεν λένε να σταματήσουν. Ετσι μετά την απόκτηση πέντε παικτών στη συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδο η διοίκηση της κίτρινης ΠΑΕ κατέθεσε επίσημη πρόταση στην αγγλική Μπερλίν για την απόκτηση του Ελληνα Δημήτρη Παπαδόπουλου. Πρόκειται για το διεθνή άσο με την εθνική ομάδα των ελπίδων, τον οποίο φέτος κάλεσε ο Νίκος Μιχαλόπουλος και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Παπαδόπουλος είναι 21 ετών, αγωνίζεται στην επιθετική γραμμή και ήταν η βασική επιθετική αιχμή του Ακράτητου, όταν η ομάδα των Λιοσίων κέρδισε την άνοδό της στην Α' Εθνική.

    Αύριο, καιρού επιτρέποντος αναμένεται να φθάσουν στη Θεσσαλονίκη από την Κύπρο οι ποδοσφαιριστές του Αρη. Η μίνι προετοιμασία που έγινε εκεί τις τελευταίες 5 ημέρες τελείωσε επιτυχώς και χωρίς προβλήματα και πλέον όλοι στρέφουν την προσοχή τους στα διοικητικά, αφού αναμένεται να υπάρξουν πολλές εξελίξεις. Τόσο ο Χρύσανθος Τριανταφυλλίδης, όσο και ο Αλέκος Κωνσταντινίδης σκέφτονται να παραιτηθούν και αυτό θα δημιουργήσει κάποια κινητικότητα στην ΠΑΕ Αρης.

    [10] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Τουρκικό δουλεμπορικό, με εκατοντάδες λαθρομετανάστες, εντοπίστηκε το απόγευμα στην περιοχή του νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το τουρκικό σκάφος με όνομα "HILMI DEDE" με άγνωστο αριθμό λαθρομεταναστών εντοπίστηκε στο νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, όπου πνέουν άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφώρ.

    Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η Λιμενική Αρχή Ραφήνας κινητοποίησε άμεσα πλωτά του Λιμενικού Σώματος και άλλα σκάφη και το οδήγησαν στο λιμάνι της Ραφήνας για παροχή συνδρομής και αποβίβαση των λαθρομεταναστών.

    Επίσης, από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησε και Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να συνδράμει στο έργο της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας. Ο Τούρκος κυβερνήτης, ο οποίος συνελήφθη δήλωσε ότι το πλοίο απέπλευσε από τη Σμύρνη για την Ελλάδα και σε αυτό επιβαίνουν περίπου 270 άτομα.

    [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ- ΗΡΑΚΛΗΣ 74-52

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Εύκολη νίκη παρά το πολικό ψύχος πέτυχε ο Πανιώνιος στη Ν. Σμύρνη που κέρδισε με 74-52 τον Ηρακλή. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έπαιξε καλύτερα και πήρε άνετη νίκη, χάρις το πάθος, τη θέληση και τη δύναμη που επέδειξε καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης οι παίκτες του.

    Σημαντική αποδείχθηκε για τον Γηραιό η απουσία του Ρόντερικ Μπλάκνεϊ που δεν επέστρεψε από την πατρίδα του, ενώ δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα ο Νίκος Χατζηβρέττας.

    Από τους γηπεδούχους ξεχώρισε ο Μάρκοβιτς που σημείωσε 27 πόντους, ενώ από τους φιλοξενούμενους διακρίθηκε ο Γιαννουζάκος με 14 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 13-17, 33-32, 56-44, 74-52.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μάρκοβιτς 27 (5), Γκαγκαουδάκης 2, Τζόουνς 2, Διαμαντόπουλος 10 (3), Σίρλεϊ 6, Σκιαρά 11 (3), Σκλάβος 6 (1), Αγαδάκος 1, Μελάς 9 (3).

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Καράγκουτης 13, Χατζηβρέττας 12, Γιαννουζάκος 14 (2), Μικ 4, Παπαιωακείμ 6, Διαμαντίδης 2, Σχορτσιανίτης 1.

    [12] ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ 78ΧΡΟΝΗ ΣΤΗ ΒΑΡΗ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Μια 78χρονη γυναίκα πέθανε από το κρύο τις πρωινές ώρες στη Βάρη. Πρόκειται για την Ευαγγελία Μακρή του Γεωργίου.

    Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή σκεπασμένη από το χιόνι στις 9 το πρωί στο προαύλιο πρατηρίου καυσίμων στη διασταύρωση της λεωφόρου Βάρης με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου.

    Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ασκληπείο Βούλας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. H ηλικιωμένη γυναίκα έπασχε από αμνησία και πιθανόν βγήκε τη νύχτα από το σπίτι της με αποτέλεσμα να υποκύψει στο δυνατό ψύχος.

    [13] ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΙΝΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Τι και αν ο καιρός είναι άσχημος με αποτέλεσμα να αναβληθεί το παιχνίδι του κυπέλλου του Ηρακλή με τον ΠΑΟ. Οι μεταγραφικές κινήσεις στον Γηραιό έχουν τον πρώτο λόγο. Ετσι μέσα στις επόμενες ώρες ενδέχεται να κλείσει και τυπικά το θέμα της μεταγραφής του Κένεντι Ναγκόλι. Ο Νοττιοαφρικανός τα έχει βρει σε όλα με τη διοίκηση του Γηραιού, όμως όλες οι κινήσεις έχουν "παγώσει", επειδή ο άσος των κιτρίνων έχασε πρόσφατα τον πατέρα του και τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

    Οι προσπάθειες του Ηρακλή δεν σταματούν εδώ, αφού ο Αγγελος Αναστασιάδης θέλει να εντάξει στο έμψυχο δυναμικό του τον Λεωνίδα Βόκολο, ενώ πολύ ζεστά έχουν πάρει οι διοικούντες του συλλόγου και το θέμα μετακίνησης του Έρικ Μίκλαντ από την Μόναχο 1860. Επίσης ενδέχεται και μετακίνηση με τη μορφή δανεισμού του Γιώργου Βακουφτσή από την Φιορεντίνα.

    [14] Ο Φ. ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Τίρανα, 5 Ιανουαρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    του Κλ. Λιάτη

    Στην εσωκομματική κρίση που έχει προκληθεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ) της Αλβανίας αναφέρθηκε ο πρόεδρός του Φατός Νάνο σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Νάνο γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει από το προεδρείο του κόμματος και τη Γενική Διευθυντική Επιτροπή να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο ΣΚ και πρόσθεσε ότι αν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή του 1/3 των μελών του κόμματος.

    Ο κ. Νάνο τόνισε ότι οι διάφορες ομάδες στο ΣΚ θα πρέπει να συμβάλουν για την επίλυση της κρίσης που επικρατεί.

    Πρόσθεσε ότι βασικός στόχος του ΣΚ είναι η συνεργασία του με τα κόμματα αντιπολίτευσης. "Καλωσορίζουμε την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή και επιθυμούμε να συνεργαστούμε για θέματα που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς, των παράνομων δραστηριοτήτων και της εγκληματικότητας και την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.", σημείωσε.

    Για πρώτη φορά ο κ. Νάνο δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των αλλαγών στο Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές κρίσεις. "Προκειμένου να αποτραπεί κρίση το 2002, όταν θα γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ζητήσουμε να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα. Αν η Βουλή δεν θα είναι σε θέση να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις γνωστές διαδικασίες, τότε μέσω αλλαγών στο Σύνταγμα η εκλογή του προέδρου θα πρέπει να γίνει από το λαό με δημοψήφισμα", είπε.

    [15] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Ωρες αγωνίας και μεγάλης ταλαιπωρίας πέρασαν εκατοντάδες πολίτες και αστυνομικοί που εγκλωβίστηκαν μεταξύ του 70ου και του 90ου χιλιομέτρου της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος των ορεινών όγκων γύρω από τη λίμνη Υλίκη.

    Από χθες το βράδυ η περιοχή αποκλείστηκε από τις έντονες χιονοπτώσεις και η Τροχαία προσπάθησε να κάνει αναστροφή πορείας για να επιστρέψουν οι οδηγοί προς Αθήνα. Ομως αποκλείστηκε το ρεύμα προς Αθήνα και οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν στη μέση. Εσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις με μεγάλα λεωφορεία εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και επίσης μονάδες των ΕΚΑΜ με μεγάλα τζιπ. Η έντονη χιονόπτωση εγκλώβισε εκεί και τις αστυνομικές δυνάμεις. Εγιναν έντονες προσπάθειες από εκχιονιστικά μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος. Τελικά η πυροσβεστική έσπασε το διαχωριστικό κιγκλίδωμα ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τα εκατοντάδες οχήματα επιστρέφουν στην Αθήνα με αργούς ρυθμούς. Πλέον το ρεύμα προς Αθήνα έχει ανοίξει, ενώ το ρεύμα προς Λαμία παραμένει κλειστό καθώς έχει απαγορευθεί η κίνηση των οχημάτων. Παράλληλα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών.

    Πολίτες που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν φιλοξενούνται σε στρατιωτικές μονάδες της περιοχής των Θηβών. Στους επιβάτες των αυτοκινήτων που παραμένουν παγιδευμένα, ο στρατός και η αστυνομία προσφέρουν κουβέρτες και τρόφιμα.

    Σημειώνεται ότι η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΕΚ - ΔΑΦΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Το προγραμματισμένο παιχνίδι μπάσκετ της ΑΕΚ με τη Δάφνη αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας. Αυτή στάθηκε εμπόδιο στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης αναμέτρησης, η οποία προγραμματίστηκε να γίνει αύριο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

    Οι δύο ομάδες κατέλυσαν ήδη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αναμέτρηση την ίδια ώρα αύριο. Ωστόσο εγκλωβισμένοι μέχρι αργά το απόγευμα ήταν ο Τζιμ Μπιλμπά ο οποίος μένει στα Μελίσσια αλλά και ο Ντράγκαν Σάκοτα που μένει στην Πολιτεία.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2002 (18:43 UTC+2)

    Το γεγονός ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ζητά αποζημίωση από τη χώρα μας για ψυχική οδύνη κλήθηκαν να σχολιάσουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Τύπου και ΜΜΕ Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Πρωτόπαπας.

    "Αν ο ίδιος νιώθει ψυχική οδύνη και ζητά αποζημίωση για την οδύνη τόσων χρόνων και δεκαετιών, ο ελληνικός λαός τι θα έπρεπε να ζητήσει; Μια συγγνώμη θα ήταν καλύτερη", δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

    "Την ψυχική οδύνη την έχει υποστεί ο ελληνικός λαός από τα όσα διαδραματίστηκαν από τον κ. Γκλύξμπουργκ τα περασμένα χρόνια", δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    "Νομίζω ότι αντί να θυμόμαστε τη λαϊκή παροιμία που λέει ότι "εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι" είναι πολύ προτιμότερο να ζητήσει συγγνώμη", πρόσθεσε.

    [18] Ο Ι. ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ 2002

    Τίρανα, 5 Ιανουαρίου 2002 (18:41 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το νέο έτος, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης το 2001 και τις προτεραιότητές της το 2002.

    Ο κ. Μέτα τόνισε ότι παρόλο κατά τη διάρκεια του 2001 υπήρξαν θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, αλλά δημιουργήθηκαν και σοβαρά προβλήματα, όπως η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσο και της κοινής γνώμης.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2002, υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι να αναδειχθεί σε κυβέρνηση σταθερότητας, δημόσιας ασφάλειας, διαφάνειας, οικονομικής ενίσχυσης και της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε ότι κατά το 2002 θα δοθεί έμφαση στη διαφάνεια όλου του κυβερνητικού έργου προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να αποδείξουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε όχι κυβέρνηση των δηλώσεων και των υποσχέσεων, αλλά κυβέρνηση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων".

    Σχετικά με την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., τόνισε ότι η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. δεν αφορά μόνο το έργο της κυβέρνησης, αλλά όλων των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

    Η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. αποτελεί εθνική πρόκληση, επισήμανε και απηύθυνε έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα της χώρας να συμβάλουν στις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται για την υπογραφή το συντομότερο δυνατόν της συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ Αλβανίας και Ε.Ε.

    Ο κ. Μέτα τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση της αντιπολίτευσης για κοινή στρατηγική με στόχο την πάταξη της διαφθοράς.

    [19] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΛΟ ΧΑΝΙΩΝ - ΕΘΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2002 (18:12 UTC+2)

    Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Νότια Ελλάδα δεν επηρέασαν μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αλλά και το πόλο. Ετσι αναβλήθηκε το παιχνίδι Χανιά - Εθνικός, που θα διεξαγόταν στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών, στο κολυμβητήριο Χανίων, το οποίο είναι ανοιχτό.

    [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΖΕΧΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2002 (17:30 UTC+2)

    Τα 303 τέρματα έφθασε ο Βαζέχα, καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ετσι σε 519 αγώνες που έχει ποσοστό επιτυχίας 0,58 τέρματα. Ποσοστό αρκετά μεγάλο, γεγονός που δείχνει την αξία του παίκτη παγκόσμια και μάλιστα τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Και όλα αυτά βάση των στοιχείων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστορίας και Στατιστικής. Πρώτος στην κατάταξη είναι ο μεξικανός επιθετικός Κάρλος Ερμοσίγιο, ο οποίος αγωνίζεται στην Γκουανταλαχάρα και έχει πετύχει 323 γκολ σε 577 αγώνες.

    [21] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΙΝΟΗΣ - ΧΑΛΚΙΔΑΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2002 (17:19 UTC+2)

    Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στη σιδηροδρομική γραμμή Οινόης - Χαλκίδας, μήκους 22 χιλιομέτρων που είχε διακοπεί προσωρινά.

    Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας ανακοίνωσε ότι η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο διεξάγεται χωρίς διακοπή και ότι προς το παρόν δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού - Καλαβρύτων, λόγω επαπειλούμενων κατολισθήσεων.

    Επειδή σε όλα σχεδόν τα δρομολόγια τα εισιτήρια έχουν προπωληθεί, ο ΟΣΕ παρακαλεί το επιβατικό κοινό πριν μεταβεί στους σταθμούς αφετηρίας για να ταξιδέψει, να επικοινωνεί με τους σιδηροδρομικούς σταθμούς του ΟΣΕ.

    [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2002 (17:17 UTC+2)

    Το ζήτημα της βασιλικής περιουσίας δεν ήταν ποτέ ένα ζήτημα οικονομικό, ήταν πάντα ένα ζήτημα ιστορικό, πολιτειακό, ένα ζήτημα συμβολικό δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Κάθε λαός, κάθε κοινωνία και κάθε έθνος, πρέπει να έχει ιστορική μνήμη και θεσμική αξιοπρέπεια. Αυτό αφορά και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που το πράττουν αυτό. Αυτό πρέπει να πράττουμε και εμείς σε σχέση με το παρελθόν μας, άρα και σε σχέση με το βασιλικό θεσμό και τη λεγόμενη βασιλική περιουσία", υπογράμμισε.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε πως ο ελληνικός λαός ενήργησε ορθά και σε σχέση με την ιθαγένεια του τέως βασιλιά και σε σχέση με το όνομά του και σε σχέση με την απαλλοτρίωση της περιουσίας του.

    Εμεινε το θέμα της αποζημίωσης που πρέπει να κριθεί με βάση τα όσα έχει διαχρονικά καταβάλει ο ελληνικός λαός προς όφελος της τέως βασιλικής οικογένειας.

    "Αυτά όλα θα κριθούν, αλλά δεν μπορεί να κριθούν με κριτήρια, τα οποία είναι οικονομικά ωσάν να πρόκειται για έναν πολίτη που θίγεται και που χάνει την περιουσία του. Δεν κρίνονται έτσι οι μνήμες, οι θεσμοί και το κύρος ενός κράτους", κατέληξε.

    [23] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2002 (17:13 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και τον υφυπουργό Λουκά Παπαδήμα.

    "Η κακοκαιρία αυτή είναι πρωτόγνωρη", είπε ο κ. Σημίτης, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα μια ανάλογη κακοκαιρία είχε σημειωθεί το 1963, αλλά τα χαρακτηριστικά της ήταν πιο ήπια. Υπενθύμισε ότι και στην Ευρώπη αυτή την περίοδο παρατηρήθηκαν και σε άλλες χώρες εξαιρετικά έντονα, ακραία καιρικά φαινόμενα, αναφέροντας το παράδειγμα της Γερμανίας πριν από μερικές εβδομάδες, όπου λόγω των χιονοπτώσεων δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κυκλοφοριακό χάος.

    "Έχουμε ακραία φαινόμενα και απέναντι σε αυτά τα ακραία φαινόμενα, πρέπει και καταφέραμε να κινητοποιήσουμε αρκετά αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό. Ακραία φαινόμενα, όμως δημιουργούν προβλήματα, δυσκολίες και ταλαιπωρία στους πολίτες. Και υπήρχαν δυσκολίες, υπήρχαν προβλήματα, υπήρχε πολύ ταλαιπωρία, ιδίως στις εθνικές οδούς", υπογράμμισε.

    "Από χθες το απόγευμα", σημείωσε ο κ. Σημίτης, "ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια για να μειώσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες και να συμπαρασταθούμε στους πολίτες".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τις συνεχείς επαφές που είχε χθες και σήμερα διαπίστωσε ότι βαθμιαία ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση και στην Αττική και στη γύρω περιοχή προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας.

    "Παρ' όλα αυτά", είπε, "δεν είναι δυνατόν η εξέλιξη να είναι απόλυτα ομαλή. Οπως δείχνουν οι πληροφορίες, αύριο και μεθαύριο ο καιρός θα αλλάξει και θα βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση, αλλά από σήμερα το βράδυ υπάρχει κίνδυνος παγετού που θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες δυσκολίες από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα".

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να προσέχουν, να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις μετακινήσεις τους και να καταλάβουν ότι αυτό το φαινόμενο του χιονιού είναι "μεν ωραίο να το βλέπει κανείς αλλά ενέχει μεγάλους κινδύνους γι'αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, συνειδητοποίηση, καθώς επίσης και κινήσεις με ιδιαίτερη φροντίδα".

    Ο κ. Σημίτης ευχαρίστησε όλους εκείνους που εργάστηκαν τη νύχτα, χτες και σήμερα, για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες και να βοηθήσουν τη λειτουργία όλου του κράτους, ενώ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους εθελοντές που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα. Είναι μια εξέλιξη, συμπλήρωσε, "που πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ότι πάντα ο καιρός, είναι κάτι το οποίο δεν ελέγχεται απόλυτα, ότι η πολιτεία και το κράτος κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα, αλλά εξαρτάται και από μας, από τη συνείδηση που έχουμε, την αίσθηση των εξελίξεων, πως μπορούμε να συμπεριφερθούμε καλύτερα για να μειώσουμε τις επιπτώσεις".

    "Εύχομαι όλοι αυτοί, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν να έχουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα μία εξέλιξη, μία βελτίωση και να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία. Είμαστε μαζί τους συμπαραστάτες τους και ελπίζω ότι τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν το ταχύτερο", κατέληξε.

    [24] Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ Η ΟΧΙ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

    Τιφλίδα, 5 Ιανουαρίου 2002 (16:55 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, εάν θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να παραμείνουν στην Αμπχαζία, όπως δήλωσε ο Ρώσος γραμματέας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, Γιούρι Γιάροφ.

    Ο κ. Σεβαρντνάντζε είχε δεσμευτεί για αυτή την απόφαση σε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας, το οποίο θα συνέλθει και πάλι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

    Η ΚΑΚ, που αποτελείται από 12 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αποφάσισε την εγκατάσταση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Αμπχαζία το 1994. Η αποστολή της δύναμης που αποτελείται από 1.600 στρατιώτες έληξε τη Δευτέρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 5 January 2002 - 19:13:54 UTC