Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ:ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ 17Ν
  • [02] ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [03] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΥΣΕΑ
  • [04] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΙΓΑΛΕΩ 2 - 1
  • [05] O Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΑΚΤΟΛΟΓΙΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
  • [08] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΙΔΩΝ
  • [09] ΑΚΥΡΕΣ 250.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [10] ΔΕΚΑΟΧΤΩ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [11] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ
  • [12] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ.
  • [13] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΡΗΣ 1 - 0
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [16] O Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΕΚ 3 - 2
  • [18] ΕΡΩΤΗΣΗ Σ. ΚΟΥΒΕΛΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
  • [19] ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [20] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ "ΥΠΟΠΤΟΥΣ" ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ
  • [21] AΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΚΛΗΡΟΥ - ΛΑΟΥ
  • [22] ΠΓΔΜ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
  • [23] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΣ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

  • [01] ΠΑΣΟΚ:ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ 17Ν

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2002 (10:52 UTC+2)

    Γελοιότητες και αθλιότητες, χαρακτηρίζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ και του γραμματέα του κόμματος Κώστα Λαλιώτη, τα όσα αναφέρονται σε "λίστα υπόπτων", που είχε συντάξει κατά το παρελθόν ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης και στην οποία αναφέρονται τα ονόματα κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο αυτό του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Τη "λίστα" αυτή, την οποία συχνά-πυκνά επικαλούνται αμερικανοί και άλλοι παράγοντες, αποκαλύπτει σήμερα στο "Καρφί της Κυριακής", ο Νίκος Κακαουνάκης. Οι ίδιοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, υποστηρίζουν ότι όλα όσα αναγράφονται στην έκθεση, είναι τρομολάγνα σενάρια αρρωστημένων εγκεφάλων.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα, έλαβε γνώση της έκθεσης Γρυλλάκη, σε δήλωσή του, υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει αυτήν την έκθεση.

    Τα ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση 17 Νοέμβρη στις 30 σελίδες μιας απόρρητης έκθεσης που θεωρείται πως συντάχθηκε το 1988 από την ομάδα του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη.

    Η εφημερίδα "Το Καρφί",τονίζει πως αυτή η έκθεση αποτελεί τη βάση της "λίστας Νάιλς" με άτομα που σχετίζονται με τη 17Ν, που φέρεται να έχει στην κατοχή του ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Νάιλς, και στην οποία αναγράφονται ηχηρά ονόματα προσώπων υπεράνω πάσης υποψίας.

    Κατά "Το Καρφί", γνώση της έκθεσης είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (του οποίου σύμβουλος υπήρξε ο Νίκος Γρυλλάκης) και ο Ανδρέας Παπανδρέου, κατά τους συντάκτες, όπως και ορισμένα από τα στελέχη τα ονόματα των οποίων αναγράφονται σ' αυτήν.

    Η έκθεση, όπως δημοσιεύεται στις σελίδες της εφημερίδας, συνδέει το ΠΑΚ με τη 17Ν· μία ομάδα του ΠΑΚ στο Παρίσι, με θεωρητικούς δασκάλους τον καθηγητή Σβορώνο και τον Γαλλοεβραίο καθηγητή Σαρτρ αναφέρονται ως το επιτελείο και οι πρώτοι πυρήνες της 17Ν και κατονομάζονται ως οι εκτελεστές του Ουέλς και των Μπάμπαλη, Μάλλιου. Ως θεωρητικός πυρήνας της οργάνωσης και συντάκτης των προκηρύξεων αναφέρεται ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και βουλευτής σήμερα, Ιωάννης Τσεκούρας, ισχυρισμοί που και κατά το παρελθόν είχαν διατυπωθεί για να καταριφθούν ως γελοίοι και αβάσιμοι.

    Τα στελέχη του ΠΑΚ, ισχυρίζεται ο συντάκτης του κειμένου, εκπαιδεύτηκαν στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το έγγραφο, από εκπαίδευση πέρασαν -μεταξύ πολλών άλλων- οι Αντώνης Τρίτσης, Κίμωνας Κουλούρης και Θανάσης Τσούρας, ενώ στο κείμενο τονίζονται τα ονόματα των Ακη Τσοχατζόπουλου ("προέρχεται από την ομάδα φίλων του ΠΑΚ Δυτικής Γερμανίας και όχι από τον στρατιωτικό μηχανισμό του ΠΑΚ [...] δεν έχει εκπαιδευτεί σε κανένα στρατόπεδο") και του Κώστα Λαλιώτη ("ανήκει εις την ομάδα των 'Κόκκινων Κομισάριων' μέσα εις το ΠΑΣΟΚ και είναι σκληρός σταλινικός και άνθρωπος του ΚΚΕ").

    Στις σελίδες της έκθεσης γίνονται πολλοί ισχυρισμοί για διασυνδέσεις στελεχών με ξένες μυστικές υπηρεσίες, με ηγέτες κρατών, με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και μεμονωμένους τρομοκράτες και για λαθρεμπόριο όπλων.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", αναφέρει σήμερα ότι μια μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών υποκρύπτεται πίσω από την αισιοδοξία που εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όσο και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, ότι σύντομα θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας: ΄Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα κρησφύγετα και τα κυκλώματα προμήθειας οπλισμού και εκρηκτικών του ΕΛΑ. Στην όλη υπόθεση εμπλέκεται μάλιστα άτομο που ανήκει στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης.

    Επίσης, για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα "Καθημερινή" τονίζει ότι έπειτα από 27 χρόνια αδιατάρακτης δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, σύμφωνα με επίσημες πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διαμορφώνονται πολιτικές και αστυνομικές προϋποθέσεις για την αποκάλυψη και εξάλειψη του φαινομένου. Τα κομματάκια του ασύνδετου πάζλ των μακροχρόνιων ερευνών μπήκαν σε τάξη, προσδιορίστηκαν με ακρίβεια οι περιοχές των ερευνών και πλέον στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης μπορούν να ισχυρισθούν ότι σε πρώτο στάδιο μπορεί να επιτευχθεί ακινητοποίηση της ΄΄17Ν΄΄ και σε δεύτερο, η αποκάλυψη και εξάρθρωσή της.

    [02] ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2002 (10:38 UTC+2)

    Εως τρία χρόνια πρόσθετη εργασία και μείωση κατά 10% των κύριων (με αντιστάθμισμα όμως τη σταδιακή αύξηση των επικουρικών) συντάξεων προβλέπουν οι τελικές προτάσεις του Δημ. Ρέππα για το Ασφαλιστικό.

    Ο υπουργός Εργασίας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", έχει καταλήξει στο "Δεκάλογο της μεταρρύθμισης", τον οποίο θα παρουσιάσει στον Κ. Σημίτη, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να επικυρωθεί η κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό και να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου.

    "Μπούσουλας" για την κατάρτιση του καταλόγου των προς μεταρρύθμιση ζητημάτων αποτέλεσε η ανάγκη για "εξεύρεση πραγματικά συναινετικής λύσης με κοινωνική δικαιοσύνη", χωρίς ακραίες ρυθμίσεις. Και με άξονα "να γνωρίζει ο ελληνικός λαός από πού προέρχονται οι πόροι και ποιες (πραγματικές) ανάγκες καλύπτουν".

    Επιπροσθέτως, και για επικοινωνιακούς λόγους, επελέγη στη νέα πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό:

    *Να μην συγκρίνεται η νέα εισήγηση με την "ηττηθείσα" κυβερνητική πρόταση του περασμένου Απριλίου.

    *Να μην ενισχυθούν οικονομικά, έστω και αν τα Ταμεία τους παρουσιάζουν ταμειακά προβλήματα, οι "προνομιούχοι" υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ - τράπεζες) και, τέλος,

    *Να μην επιχειρηθεί η βίαιη - μη συναινετική ενοποίηση των Ταμείων, αφού κάτι τέτοιο θα αθροίσει πολιτικό κόστος με ήσσονος σημασίας οικονομικά αποτελέσματα.

    Αντιθέτως επελέγη η ενίσχυση του Ταμείου του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ) και έγινε προσπάθεια για καθιέρωση, στο μέτρο του πολιτικώς εφικτού, ενιαίων κανόνων συνταξιοδότησης. Ρύθμιση που, "αντικειμενικά, θα οδηγήσει σε ενοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών της χώρας".

    Η πρόταση του υπουργού Εργασίας, Δ. Ρέππα, όπως την επεξεργάστηκε με τους συνεργάτες του, προβλέπει εκτός των άλλων:

    *Δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, όπου δεν θα υπάρχει, τύποις, αναφορά σε ιδιωτική ασφάλιση και επαγγελματικά (ανά επιχείρηση) συστήματα ασφάλισης. Ωστόσο, θα προβλέπεται ότι οι δαπάνες για τέτοια συμβόλαια που αφορούν τις επιχειρήσεις (ομαδική ασφάλιση) και τους εργαζόμενους εκπίπτουν της φορολογίας τους.

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί σήμερα και βασικό αίτημα των ιδιωτικών εταιρειών.

    *Τα επικουρικά ταμεία, με πρώτο αυτό του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ/ΤΕΑΜ) θα μετατραπεί σταδιακά σε κεφαλαιοποιητικό (η σύνταξη θα διαμορφώνεται με βάση το ύψος των εισφορών στο σύνολο του εργασιακού βίου συν τις αποδόσεις).

    Η ρύθμιση αυτή αφορά όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Για τους παλαιότερους θα διατηρηθεί το ισχύον σύστημα. Ετσι, η τελική απόδοση δεν θα κινείται πέριξ του 20% του συντάξιμου μισθού, όπως είναι σήμερα, και θα διαμορφώνεται ελεύθερα, με βάση τις αποδόσεις των τοποθετήσεων (ελληνικά και ξένα χρηματιστήρια, ομόλογα, real estate κ.λπ.).

    Κυβερνητική φιλοδοξία είναι οι αποδόσεις να οδηγήσουν σε συντάξεις πέραν του 20%, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως οικονομικό αντιστάθμισμα στη σταδιακή μείωση της κύριας σύνταξης.

    *Από περίπου 80% που κυμαίνεται σήμερα η κύρια σύνταξη, σταδιακά το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί στο 70% (για τους εισελθόντες στην αγορά εργασίας μετά το 1993 προβλέπεται ποσοστό της τάξης του 60%). Ωστόσο, και για να αποφευχθεί η σκληρή κριτική από την προφανή μείωση της σύνταξης στην οποία οδηγεί η συγκεκριμένη διάταξη, το όλο εγχείρημα θα συνοδευτεί από επέκταση - διεύρυνση του χρόνου υπολογισμού του συντάξιμου μισθού από την καλύτερη 5ετία (ΙΚΑ) ή από τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο) που ισχύει τώρα στην καλύτερη 10ετία.

    Σε μια τέτοια περίπτωση περιορίζεται αισθητά η βάση υπολογισμού της σύνταξης, αφού με αυτή τη μέθοδο δεν θα υπολογίζονται οι ωριμάνσεις, η επαγγελματική εξέλιξη κ.λπ.

    *Τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν έως τρία χρόνια, σταδιακά από το 2007 και για όσους συνταξιοδοτούνται κάτω των 58 ετών. Η παρέμβαση αυτή θεωρείται σαφώς ηπιότερη της "τεχνοκρατικής" πρότασης Γιαννίτση, που είχε ανοίξει παλαιότερα τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική κοινωνία.

    *Η πλήρης σύνταξη θα χορηγείται στο 65ο έτος της ηλικίας (ισχύει για άνδρες και γυναίκες που εισήλθαν στην αγορά εργασίας από 1/1/1993) αλλά κάποιος εργαζόμενος θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ακόμη και στο 58ο έτος (σ.σ. πλήρη σύνταξη με 35ετία σήμερα), αλλά θα λαμβάνει μειωμένη σύνταξη.

    *Παράλληλα, θα αποχαρακτηριστούν ορισμένοι κλάδοι από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών. Οι εργαζόμενοι αυτοί ως αντιστάθμισμα θα δουν όμως τις αποδοχές τους να αυξάνουν κατά τι, λόγω μείωσης των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών.

    *Στις εργαζόμενες, αλλά και στις άνεργες μητέρες, με ανήλικο τέκνο, θα προσφέρονται πλασματικά ένσημα για μια περίοδο μετά τον τοκέτο, ως κίνητρο κατά της υπογεννητικότητας. Εξετάζεται εάν οι αγρότισσες θα απαλλαγούν των εισφορών προς τον ΟΓΑ για μια περίοδο μετά τον τοκετό.

    *Η πρόσθετη χρηματοδότηση (προϋπολογισμός) αναμένεται να κατευθυνθεί αποκλειστικά προς το ΙΚΑ, οι κατώτατες συντάξεις του οποίου θα παραμείνουν στις 124.000 δρχ. (65ο έτος με 4.500 ένσημα).

    *Ωστόσο, θα επιδιωχθεί η σταδιακή κλιμάκωση των συντάξεων ανάλογα με τα χρόνια εργασίας και μέχρι τα 7.500 ένσημα.

    Σήμερα, η διαφορά μεταξύ 4.500 και 7.500 ενσήμων είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

    *Τέλος, καμιά σύνταξη (αθροιστικά επικουρική και κύρια) δεν θα υπερβαίνει το 100% του συντάξιμου μισθού, ενώ όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2007 και μετά.

    [03] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΥΣΕΑ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2002 (11:54 UTC+2)

    Παραγγελίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ στη συνεδρίαση του μεθαύριο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επισπεύσει την οριστική μεταβίβαση των ναυπηγείων στη γερμανική κοινοπραξία ΗDW/Ferrostaal.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εβνικής Άμυνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, αναμένεται να ασκήσει την οψιόν για την κατασκευή του τέταρτου υποβρυχίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και παράλληλα να δώσει παραγγελία για τον εκσυγχρονισμό όλων αυτών που ήδη υπάρχουν.

    Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του νέου υποβρυχίου, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ, ήτοι 120 δισ. δρχ. περίπου και το κόστος εκσυγχρονισμού για το καθένα από τα τέσσερα υποβρύχια, τοποθετείται γύρων στα 15 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, αναμένεται να εγκριθεί και η πρόταση σχετικά με την άσκηση της όψιον για την κατασκευή των δύο τορπιλακάτων από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το δεύτερο υποψήφιο για την αγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το ύψος της συγκεκριμένης παραγγελίας, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 εκατ. ευρώ, ήτοι 50 δισ. δρχ. περίπου.

    [04] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΙΓΑΛΕΩ 2 - 1

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2002 (21:09 UTC+2)

    Ο Αγγελος Μπασινάς λύτρωσε τον Παναθηναϊκό στο 90' και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του στο παιχνίδι με το Αιγάλεω. Οι πράσινοι κέρδισαν με σκορ 2 - 1 τους νεοφώτιστους στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ετσι, ήταν πετυχημένο το ντεμπούτο του Σέρχιο Μαρκαριάν.

    Ομως οι γηπεδούχοι δεν έφτασαν εύκολα στη νίκη. Το Αιγάλεω ήταν αυτό που προηγήθηκε στο σκορ με 0 - 1 χάρη στο γκολ που πέτυχε στο 48' λεπτό με σουτ ο Αγρίτης. Τέσσερα λεπτά αργότερα οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού διαμαρτυρήθηκαν στον διαιτητή της αναμέτρησης για πέναλτι του Παπουτσή σε βάρος του Κόλκα.

    Μετά το 0 - 1 οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να απαντήσουν, ωστόσο εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αγχωμένοι. Για τον Παναθηναϊκό ισοφάρισε σε 1 - 1 στο 75' ο Κριστόφ Βαζέχα που μπήκε ως αλλαγή στη θέση του Λυμπερόπουλου. Ενα λεπτό αργότερα το Αιγάλεω έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ντελ Σινιόρε με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Και ενώ τα λεπτά περνούσαν και το σκορ έμενε 1 - 1 ήρθε στο 90' ο Αγγελος Μπασινάς να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και να δώσει τους τρεις βαθμούς στον Παναθηναϊκό.

    [05] O Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΑΚΤΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας κρύβει κυρίως τον πόλεμο για τον έλεγχο των νέων ενεργειακών δρόμων για τη μεταφορά των πετρελαίων και του φυσικού αερίου από τη Κασπία Θάλασσα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση με τη λίστα «υπόπτων» για τρομοκρατική δράση.

    «Η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι τα κεντρικά στοιχεία αυτών των νέων πετρελαϊκών δρόμων» εξήγησε και πρόσθεσε: «Ορισμένοι θα θελήσουν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο στην περιοχή και τη μείωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε και πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και έχουμε θέσεις για να επιτευχθούν όσα επιθυμεί η Ελλάδα. Συνεπώς όταν μιλούμε για την τρομοκρατία, η φιλολογία έχει βεβαίως τη σημασία της, αλλά κρύβει και πολλά προσχήματα. Ενδιαφέρον υπάρχει απ' όλες τις χώρες για την πάταξη της τρομοκρατίας. Αλλά δεν πρέπει να γίνεται αυτό με έναν τρόπο που εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες και θα θίγει τελικά τα δίκαια της Ελλάδας. Θα ήθελα να θυμίσω πως η κατηγορία ότι η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε τα φαινόμενα της τρομοκρατίας γίνεται από ανθρώπους και υπηρεσίες οι οποίες στη χώρα τους δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν μερικές από τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες. Συνεπώς, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τις θέσεις της και κυρίως ότι σχετίζεται με τα εθνικά μας θέματα».

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο του Ιράν συναντήθηκε σήμερα ο οικουμενικός Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται από την Παρασκευή τη χώρα.

    Ο κ. Βαρθολομαίος, που είναι ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Ιράν μετά την επανάσταση του 1979, χαρακτήρισε εγκάρδια και ανθρώπινη τη συνομιλία του με τον Ιρανό ηγέτη. Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητος ο διαθρησκειακός διάλογος είναι απαραίτητος.

    «Είμαστε έτοιμοι και γι' αυτό το διάλογο, όπως είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε όλους τους διαλόγους. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε, αγαπάμε τους ανθρώπους», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος. Επιπλέον, εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Χαταμί για τις προσπάθειες μεταλλαγής και επανένταξης, χαρακτηρίζοντας τον πρωτεργάτη του διαλόγου.

    Το πρωί στον ελληνορθόδοξο ναό του ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του κ. Βαρθολομαίου και παρουσία των λιγοστών εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας της Τεχεράνης. Ο ναός χτίστηκε πριν από 52 χρόνια, αλλά λειτουργεί μόνο δύο φορές το χρόνο γιατί δεν υπάρχει ιερέας.

    Η τετραήμερη επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στο Ιράν πραγματοποιείται τρεις βδομάδες μετά τη διαθρησκειακή συνάντηση των Βρυξελλών και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αναμένεται να συμβάλλει στη γνωριμία και συνεργασία των μονοθεϊστικών θρησκειών.

    Σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Κέντρου Διαθρησκειακού Διαλόγου, ο κ. Βαρθολομαίος προσκάλεσε στο Φανάρι τον πρόεδρο του Οργανισμού για τον Πολιτισμό και τις Ισλαμικές Τέχνες Μοχάμεντ Αραγκί, ο οποίος επιφυλάχτηκε να απαντήσει.

    Σημειώνεται ότι το Ιράν είναι η δεύτερη μετά το Μπαχρέιν μουσουλμανική χώρα που προσκάλεσε και υποδέχτηκε τον κ. Βαρθολομαίο. Αύριο ο οικουμενικός πατριάρχης θα συναντηθεί με τον ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης Αγιατολάχ Χομεϊνί.

    [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν στο γήπεδο του Κορυδαλλού μετά τη λήξη της αναμέτρησης Προοδευτική - Απόλλων Καλαμαριάς για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 0 - 0.

    Εξω από τα αποδυτήρια συνεπλάκησαν παίκτες και παράγοντες των δύο ομάδων, ενώ στα επεισόδια πήραν μέρος και οπαδοί της Προοδευτικής.

    [08] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΙΔΩΝ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα σημείωσε ο Παναγιώτης Χρυσοσπάθης κατά τη διάρκεια ημερίδας κλειστού στίβου παίδων - κορασίδων που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Ο αθλητής του ΑΟ Φιλοθέης τερμάτισε σε χρόνο 22.34, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν του Κώστα Σφυρόπουλου με 22.47 από τις 14 Φεβρουαρίου 1998.

    [09] ΑΚΥΡΕΣ 250.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Ακυρες αστυνομικές ταυτότητες που δεν αναγράφουν την ιθαγένεια εξέδωσαν τα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος της Κυριακής». Το πρόβλημα αφορά σε 250.000 πολίτες που πήραν ή πρόκειται να πάρουν τις νέες ταυτότητες και θα πρέπει να επαναλάβουν την όλη διαδικασία.

    Τα νέα δελτία που δεν αναγράφουν την ιθαγένεια, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Κοινοτικού Δικαίου και συνιστούν εμπόδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία των Ελλήνων πολιτών στην ΕΕ. Το λάθος έγινε, παρόλο που το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενημερώθηκαν με έγγραφα για το τι θα πρέπει να αναγράφουν οι νέες ταυτότητες από τις οποίες αφαιρέθηκε το θρήσκευμα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε εκδώσει υπουργική απόφαση με τη οποία καταργούνταν τα προηγούμενα δελτία γιατί δεν περιλάμβαναν την ιθαγένεια. Μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε από τον περασμένο Ιούνιο ξεκαθαρίσει το τοπίο, υπογραμμίζοντας ότι η αναγραφή του θρησκεύματος είναι αντισυνταγματική, ενώ αντίθετα η αναγραφή της ιθαγένειας υποχρεωτική.

    Την εμπλοκή που παρουσιάστηκε παραδέχτηκε με δηλώσεις του στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» και ο προϊστάμενος του γραφείου ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδας Νικολούλης, επισημαίνοντας ότι οι ταυτότητες που δεν αναγράφουν την ιθαγένεια θα πρέπει να αντικατασταθούν και ότι η όλη η διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί από την αρχή.

    [10] ΔΕΚΑΟΧΤΩ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Βουκουρέστι, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Δεκαοχτώ Ρουμάνοι πολίτες δεν κατάφεραν χθες το βράδυ να εισέλθουν στην Ιταλία αφού οι αρχές της χώρας τους απαγόρευσαν την είσοδο στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο στην Ρώμη. Οι Ρουμάνοι ταξίδευαν με πτήση της Alitalia και δεν τους επετράπη η είσοδος στην Ιταλία ενώ αναμένεται εντός των ημερών να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους.

    Πηγές από το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι οι Ρουμάνοι είχαν ψεύτικες κρατήσεις σε ξενοδοχεία ή τους είχε αρνηθεί η βίζα στις χώρες μέλη της συνθήκης του Σένγκεν παλιότερα. Παράλληλα οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να πείσουν σχετικά με τον λόγο παραμονής τους στην Ιταλία και μόνο εννιά Ρουμάνοι κατάφεραν να μπουν στη χώρα.

    Το ρουμανικό προξενείο στην Ρώμη ανέφερε ότι οι ιταλικές αρχές υπάκουσαν στον νόμο.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ζήτησε ακόμη μία φορά από τους πολίτες που πάνε στην Ιταλία να έχουν αποδεικτικά στοιχεία για τον τόπο διαμονής τους γιατί αλλιώς δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος.

    [11] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Στην εκδήλωση της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της ΝΔ για το νέο έτος θα μιλήσει αύριο στις 6μμ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Athenaum Intercontinental.

    [12] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ.

    Θήβα, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών από την κακοκαιρία και την ταχύτερη αποκατάστασή τους ζήτησε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος περιόδευσε στον νομό Βοιωτίας και διαπίστωσε από κοντά τις ζημιές που σημειώθηκαν στην κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες από την πρόσφατη κακοκαιρία.

    Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επισκέφθηκε τον κόμβο Σχηματαρίου, την Τανάγρα, την Καλλιθέα, το Νεοχωράκι και την Ασωπία, αναφέρθηκε στην απουσία βασικών υποδομών, οι οποίες συνετέλεσαν στον ολοκληρωτικό αποκλεισμό του Νομού και μίλησε για εγκατάλειψη της περιφέρειας από την Κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει και την συνεισφορά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του στρατού, ώστε να ξαναβρεί ο Νομός τους ρυθμούς του. Ο κ. Μεϊμαράκης εξήρε την αποτελεσματικότητα, τις ενέργειες και την έγκαιρη παρέμβαση της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είπε ακόμη ότι αποτέλεσμα των πιέσεων της Ν.Δ είναι και η αυριανή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κ. Σκανδαλίδη με τους Νομάρχες των Νομών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θήβας κ. Αλέκο Κοφύνη με τον οποίο συζήτησε για τις καταστροφές από την κακοκαιρία τόσο στο πρωτογενή όσο στο δευτερογενή τομέα καθώς και στο τοπικό οδικό δίκτυο. Τον κ. Μεϊμαράκη συνόδευαν στην περιοδεία του ο Βουλευτής Βοιωτίας Αρ. Τσιπλάκος, ο Βουλευτής υπολοίπου Αττικής Αθ. Κατσιγιάννης, ο Νομάρχης Βοιωτίας Ν. Στάμος και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βοιωτίας Β. Σταύρου.

    [13] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    «Ανεύθυνα» και «ύποπτα» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς τα σενάρια ως προς την τρομοκρατία στη χώρα μας, τα οποία βλέπουν προσφάτως το φως της δημοσιότητας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι τα σενάρια αυτά πρέπει να προβληματίσουν τους πάντες και πρωτίστως δε την κυβέρνηση, ενώ εκτίμησε ότι με το «να εμπλέκουν τμήμα του πολιτικού κόσμου στην τρομοκρατία, όχι μόνο πλήττουν τον δημόσιο βίο αλλά και έρχονται να ενισχύσουν «καλοθελητές» και προβοκάτορες, ιδίως από το εξωτερικό, που βάλλουν ευθέως κατά του κύρους της χώρας, σε μια τόσο κρίσιμη μάλιστα διεθνή συγκυρία».

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «το γελοίο των σεναρίων αυτών εκθέτει ποικιλοτρόπως το επίπεδο σοβαρότητας των κρατικών ενεργειών για την πάταξη της τρομοκρατίας και την αποκάλυψη των τρομοκρατών» και πρόσθεσε ότι η χρονική στιγμή που έρχονται στη δημοσιότητα και η πηγή από την οποία εκπορεύονται δεν είναι προϊόν τύχης και γι' αυτό απαιτείται εγρήγορση και απερίφραστη καταδίκη τους.

    «Ας όψονται δε όσοι, ιδίως από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, έσπευσαν προ ολίγων ημερών, στο πλαίσιο μικροκομματικής και μικροπολιτικής λογικής καθώς και διχαστικής παρελθοντολογίας, να αναγάγουν τέτοιους σεναριογράφους σε παράγοντες και τιμητές του δημόσιου βίου μας. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν ν' αντιληφθούν ότι, ιδίως υπό την παρούσα διεθνή συγκυρία, η πάταξη της τρομοκρατίας συνιστά εθνικό στόχο, η επίτευξη του οποίου προϋποθέτει σοβαρότητα και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τακτικές που αναδεικνύουν νοοτροπία ευτελούς κομματικής εκμετάλλευσης».

    [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΡΗΣ 1 - 0

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Μετά από δύο ήττες ο Πανιώνιος κατάφερε να γευτεί τη χαρά ενός θετικού αποτελέσματος. Οι νεοσμυρνιώτες επικράτησαν στην έδρα τους επί του Αρη με σκορ 1 - 0 για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης το πέτυχε το νέο μεταγραφικό απόκτημα των κυανέρυθρων ο Ερολ στο 82' λεπτό, με σουτ από το ύψος του πέναλτι. Από το 1 - 0 και μετά οι κίτρινοι επιχείρησαν να απαντήσουν και να ισοφαρίσουν το ματς, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Ωστόσο και οι ομάδες στο α' ημίχρονο είχαν από ένα δοκάρι. Ο Τσίμπα για τον Αρη στο 29' λεπτό και ο Γκώνιας για τους γηπεδούχους στο 31', ενώ ο ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου Κάφαλης κατάφερε στο 33' να στείλει τη μπάλα άουτ αν και ήταν μπροστά σε κενή εστία.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Θήβα, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Στα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται στην τρομοκρατία και παρουσιάζουν λίστες υπόπτων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις αναφέρθηκε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο περιοδείας του στο νομό Βοιωτίας. Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από την κυβέρνηση να ακολουθήσει μια ξεκάθαρη γραμμή για το θέμα, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν υιοθετεί τέτοια σενάρια.

    «Τόσο ο Γραμματέας όσο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υιοθετούσαν στο παρελθόν, με περισσή ευκολία, κάθε κατηγορία που εστρέφετο εναντίον της Ν.Δ, άσχετα από ποιον προέρχεται. Σήμερα, με την ίδια ευκολία, τις απορρίπτουν επειδή αυτές αφορούν το κυβερνών κόμμα. Οφείλουν λοιπόν να ακολουθήσουν μία ξεκάθαρη γραμμή, ανεξάρτητα από το ποιος τις διατυπώνει και αν τους συμφέρει ή όχι. Η Νέα Δημοκρατία συνεπής και στο παρελθόν και τώρα δεν υιοθετεί τέτοια σενάρια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    [16] O Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Καρδίτσα, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους της Καρδίτσας και φορείς της περιοχής.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σιούφας, επισήμανε ότι ο αγροτικός κόσμος σε ολόκληρη τη χώρα βρισκόταν, εδώ και καιρό, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και με την κακοκαιρία δέχθηκε τη «χαρακτηριστική βολή», ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και η υλοποίησή τους καρκινοβατεί.

    Τόνισε, δε, ότι ενώ έως πρόσφατα ο πρωθυπουργός έδινε μείζονα πολιτική σημασία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις «οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική» και «δεν αποτελούν πρόκριμα για την έκβαση των πολιτικών εξελίξεων».

    «Η αντίφαση πρωθυπουργού και γραμματέα είναι κραυγαλέα. Η ηττοπάθεια που κατακυριεύει τη Χαριλάου Τρικούπη προκύπτει αβίαστα. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ομολογεί ότι είναι δεδομένη η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και ζητά από τους πολίτες να μην εκφράσουν την αντίθεσή τους αυτή στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Θεωρεί παράλληλα χαμένο τον πρώτο στόχο που έταξε ο Πρωθυπουργός τη νίκη, δηλαδή, στις εκλογές αυτές και σπεύδει να ισχυριστεί ότι η ήττα που περιμένει δεν μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι προφανές ότι ακόμη και ο ίδιος έχει εγκαταλείψει τον ευσεβή πόθο και τις διακηρύξεις του για ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε.

    [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΕΚ 3 - 2

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Ο Ηρακλής απέδειξε πως τα καταφέρνει καλύτερα στα δύσκολα. Οι κυανόλευκοι κέρδισαν σήμερα στο Καυτανζόγλειο στάδιο την ΑΕΚ με σκορ 3 - 2 για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και έβαλαν "φωτιά" στο βαθμολογικό πίνακα. Οι παίκτες του Γηραιού αφιέρωσαν τη νίκη τους στον αδικοχαμένο, Γιόβαν Γκόικοβιτς, που χάθηκε σε τροχαίο παραμονές των Χριστουγέννων.

    Οι αθλητές του Αγγελου Αναστασιάδη μπήκαν παθιασμένα στο γήπεδο και αποφασισμένοι να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης. Κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 10' λεπτό με τον Γιώργο Κυριαζή, ενώ διαμόρφωσαν το 2 - 0 στο 41' με τον Λεβάν Κεπάτζε, που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Ηρακλή.

    Η ΑΕΚ ανέβασε την απόδοση της στο β' ημίχρονο. Στο 49' ο Χρήστος Μαλαδένης μείωσε το σκορ σε 2 - 1, όμως η χαρά των φιλοξενούμενων δεν κράτησε πολύ. Ο Ηρακλής στο 62' κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Μπαχράμη. Ο Βραζιλιάνος Φοφόνκα ήταν εύστοχος από τα έντεκα βήματα και διαμόρφωσε το 3 - 1. Οι παίκτες της ΑΕΚ προσπάθησαν για την ανατροπή και κατάφεραν απλά να μειώσουν το σκορ σε 3 - 2 στο 77' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βασίλη Τσάρτα.

    Πλέον η νίκη του Ηρακλή επί της ΑΕΚ βάζει "φωτιά" στο βαθμολογικό πίνακα καθώς η Ενωση παραμένει στην κορυφή όμως έχει μόλις δύο βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Ολυμπιακό και την ερχόμενη αγωνιστική ακολουθεί το μεταξύ τους ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Τέλος, πριν την έναρξη της αναμέτρησης Ηρακλής - ΑΕΚ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γκόικοβιτς, ενώ παίκτες και προπονητές των δύο ομάδες άφησαν λίγα λουλούδια σε σημείο του γηπέδου που βρισκόταν η φωτογραφία του σέρβου ποδοσφαιριστή. Οι φίλαθλοι του Γηραιού από την πλευρά τους κρέμασαν στα κάγκελα του Καυτανζογλείου μια μεγάλη φανέλα με το νούμερο του Γκόικοβιτς.

    [18] ΕΡΩΤΗΣΗ Σ. ΚΟΥΒΕΛΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για την ελληνική στρατιωτική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο από ιστοσελίδα της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης της Ευρώπης, στην οποία περιγράφεται το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν στην περιοχή των Βαλκανίων, καταγγέλλει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σωτήρης Κούβελας, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και Εθνικής Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου.

    Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Κούβελας επισημαίνει ότι στο site «www.balkantimes.com» οι Αμερικανοί διαγράφουν προκλητικά την ελληνική παρουσία στην περιοχή, την ίδια στιγμή που σε σχετικό χάρτη, ο οποίος εμφανίζεται στο site, απεικονίζονται οι σημαίες των κρατών που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές δυνάμεις της KFOR (ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία και Τουρκία).

    «Λείπει η σημαία της Ελλάδας! Οι Τούρκοι είναι παρόντες στη Βαλκανική, οι Ελληνες απόντες», σχολιάζει ο κ. Κούβελας. Παράλληλα ρωτά τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας αν γνωρίζουν τη δραστηριότητα των Balkan Times και ζητά να πληροφορηθεί αν προτίθεται να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την «προκλητική παράλειψη».

    [19] ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Κομοτηνή, 13 Ιανουαρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    «Όλοι συμφωνούμε ότι στον αγώνα ενάντια στη τρομοκρατία θα πρέπει επιτέλους να υπάρξουν αποτελέσματα και στην χώρα μας», δήλωσε από την Κομοτηνή ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς.

    «Όμως η συζήτηση που αυτή την ώρα γίνεται με ξεχωριστό τρόπο, με προφανή ευθύνη της Κυβέρνησης, όχι μόνο δεν βοηθάει τις διωκτικές αρχές στο έργο τους αλλά και αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό από τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος», πρόσθεσε.

    [20] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ "ΥΠΟΠΤΟΥΣ" ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Αντιδράσεις προκαλεί στον πολιτικό κόσμο η έκθεση με «ύποπτους» για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Το Καρφί». Συντάκτης της έκθεσης φέρεται να είναι ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Νίκος Γρυλλάκης.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε γνώση αυτών των στοιχείων, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε άγνοια. «Εγώ τέτοια έκθεση ουδέποτε είδα, ουδέποτε άκουσα τίποτα περί αυτής, ουδέν γνωρίζω», υπογράμμισε.

    Ντοκουμέντο της ντροπής χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του την έκθεση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης. «Το ντοκουμέντο αυτό περιλαμβάνει μόνο αθλιότητες, γελοιότητες και τρομολάγνα σενάρια νοσηρών εγκεφάλων. Πρέπει να αισθάνονται ντροπή όσοι συνέταξαν και διακίνησαν εντός και εκτός Ελλάδας και όσοι υιοθέτησαν και χρησιμοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια ένα τέτοιο κείμενο», σημείωσε και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία να καταδικάσουν αυτό το κείμενοι.

    «Κακόγουστο» αστείο χαρακτήρισε την έκθεση ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί οριστικά αυτή η υπόθεση.

    «Αυτά τα απίθανα, κατάπτυστα αλλά και κωμικά σενάρια με τις λίστες, πρέπει να πάρουν τέλος», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    Ατυχή χαρακτήρισε την προσπάθεια του συντάκτη της έκθεσης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο πρώην υπουργός Aντώνης Λιβάνης, το όνομα του οποίου αναφέρεται στην έκθεση. Μάλιστα, παρομοιάζει την προσπάθεια σύνταξης της έκθεσης με αυτή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαου Μπάλκου. «Εύχομαι στον συντάκτη να μην έχει την αποτυχία του Μπάλκου και να μην απογοητευτεί. Ας προσπαθήσει παρόλο ότι το πρώτο του πόνημα, στη νέα ιδιότητα του συγγραφέως δεν είναι επιτυχές, για να μην πω ότι είναι ατυχέστατο», δήλωσε ο κ. Λιβάνης.

    Σε δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό ο πρώην υπουργός Θανάσης Τσούρας, το όνομα του οποίου επίσης συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση, έκανε λόγο για κακό παραμύθι, ενώ εκτίμησε ότι στόχος της έκθεση είναι να χτυπηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η αντίσταση στη δικτατορία.

    Ο εκδότης της εφημερίδας «Το Καρφί» Νίκος Κακαουνάκης δήλωσε στο STAR ότι είχε για πολλά χρόνια στη διάθεση του την έκθεση, που του είχε παραδώσει ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής, ενώ συμπλήρωσε ότι οι αναγνώστες θα κρίνουν αν η έκθεση είναι αληθής. Επιπλέον, εκτίμησε ότι η έκθεση ήταν μέρος ενός γενικότερου σχεδίου για την ανατροπή του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Γρυλλάκης θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

    [21] AΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΚΛΗΡΟΥ - ΛΑΟΥ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Στους δεσμούς των Ορθοδόξων κληρικών με τους πιστούς αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, με αφορμή τη χειροτονία ενός νέου στον βαθμό του διακόνου. Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, όταν οι κληρικοί στέκονται στο ύψος των περιστάσεων τότε ενισχύεται η πίστη των ανθρώπων ενώ όταν οι κληρικοί αμαρτάνουν ή πέφτουν σε πειρασμούς, η πίστη των ανθρώπων κλυδωνίζεται και πολλοί από αυτούς απομακρύνονται από την Εκκλησία.

    «Σήμερα ο λαός απαιτεί να έχει κληρικούς άξιους της αποστολής των. Σήμερα ο λαός μας τείνει και πάλι το χέρι του προς τους ανθρώπους της Εκκλησίας διότι από αυτούς αναμένει μια βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, καλώντας τους κληρικούς να αποτελέσουν τύπο και υπογραμμό και να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση.

    «Όλοι σήμερα επιθυμούν και αξιώνουν και απαιτούν να έχει η Εκκλησία μας ενθέρμους ζηλωτάς, γνησίους εργάτες του αμπελώνα του Κυρίου, πιστούς κατά πάντα που εφαρμόζουν πρώτα αυτοί τα όσα θα διδάσκουν στους άλλους», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

    [22] ΠΓΔΜ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ THΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 13 Ιανουαρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ αλλά και των εκπροσώπων στα Σκόπια της επιτροπής του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκάλεσε η απονομή, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου της σκοπιανής εκκλησίας Στεφάνου, τιμητικών πλακιδίων στα μέλη των ειδικών μονάδων της σκοπιανής αστυνομίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σημειώνεται ότι στα πλακίδια αυτά, που απονεμήθηκαν στα μέλη των μονάδων με τις ονομασίες «Λιοντάρια» και «Τίγρεις», απεικονίζεται ο Ιησούς Χριστός ενώ αναγράφεται και μια χριστιανική προσευχή.

    Σε ανακοίνωση της επιτροπής του Ελσίνκι που βρίσκεται στα Σκόπια αναφέρεται ότι η απονομή των πλακιδίων είναι αντίθετη με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ καθώς και με την οικουμενική διακήρυξη και την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεδομένου ότι δημιουργείται θέμα θρησκευτικών και εθνοτικών διαφοροποιήσεων. Παράλληλα υπογραμμίζεται πως τέτοιες ενέργειες εμπεριέχουν κινδύνους καθώς οδηγούν στην έξαψη του εθνικού μίσους.

    Στο πλαίσιο των αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του PDP Αμπντουλαντί Βεϊσέλι, σε δήλωσή του, σημειώνει πως η απονομή των πλακιδίων αυτών είναι αντίθετη με τη συμφωνία της Οχρίδας και αντί να οδηγεί στη συμφιλίωση, προωθεί το μίσος και την έχθρα μεταξύ Αλβανών και Σλαβόφωνων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών Γκιόργκι Σπάσοφ δήλωσε ότι δημιουργείται στην ΠΓΔΜ μια χριστιανική αστυνομία, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να διαφυλάξει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας. Για διακρίσεις έκανε λόγο, με ανακοίνωσή του, και το κόμμα των τσιγγάνων της ΠΓΔΜ.

    [23] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΣ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 13 Ιανουαρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν και οι Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί και Περβέζ Μουσάραφ τον διαβεβαίωσαν ότι θα εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο κ. Μπους ευχαρίστησε τον Πακιστανό πρόεδρο για την χθεσινή ομιλία του, με την οποία δεσμεύθηκε ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τρομοκρατικές ενέργειες και υποσχέθηκε να λάβει μέτρα εναντίον των εξτρεμιστών, όπως μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε επίσης για πέντε λεπτά το διάγγελμα του Μουσάραφ με τον Ινδό πρωθυπουργό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σιν Μακόρμακ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 13 January 2002 - 19:13:49 UTC