Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. ΚΗΛΥ ΠΡΟΣ CBS: ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ
  • [03] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [04] Ο ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [05] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΝΤΡΩΑΣ
  • [07] K. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ
  • [08] ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Δ. ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
  • [09] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕ 40 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [10] ΒΑΠΤΙΣΗ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΝΗΠΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [11] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕΡΒΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [12] ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
  • [13] ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΝΤΑΞΗ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΠΟΕ ΜΕΧΡΙ 2003
  • [14] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [16] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [18] ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΨΑΡΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
  • [19] ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ
  • [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΥΠΟ ΑΝΑΚΡΙΣΗ 26 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
  • [21] ΡΕΠΠΑΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ
  • [22] ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΟΦΗ Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [23] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [24] ΕΧΑΣΕ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

  • [01] Ρ. ΚΗΛΥ ΠΡΟΣ CBS: ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2002 (11:55 UTC+2)

    Τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, καταρρίπτει ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα (1985-1989) Ρόμπερτ Κήλυ. Με επιστολή του προς το CBS το καλεί να ανασκευάσει όσα παρουσίασε και να ζητήσει "συγνώμη" από την Ελλάδα.

    Ολόκληρη η επιστολή, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα "Τα Νέα" έχει ως εξής:

    "Το 60 Minutes είναι η αγαπημένη τηλεοπτική μου εκπομπή. Την παρακολουθώ κάθε εβδομάδα, όταν μπορώ. Η εκπομπή δεν είναι επ' ουδενί λόγω τέλεια, γιατί όποτε αφορά ένα θέμα που τυχαίνει να το γνωρίζω, έχω διακρίνει να δίνεται υπερβολική έμφαση στα αρνητικά (του θέματος αυτού) και να υπάρχει μια έλλειψη ισορροπίας, ένας δισταγμός να επιτραπεί «στην άλλη πλευρά», να μιλήσει και αυτή. Λυπούμε γι' αυτό».

    Χθες βράδυ, το πρώτο μεγάλο τμήμα της εκπομπής με απογοήτευσε πολύ, καθώς αυτή η (προαναφερθείσα) τάση ήταν προφανής και επιδεικνύονταν περίτρανα. Επρόκειτο για το κομμάτι του Εντ Μπράντλεϊ για την Ελλάδα και την αναρχική-τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Ηταν τόσο γεμάτο ασάφειες, τόσο μονόπλευρο, τόσο άδικα επικριτικό της ελληνικής κυβέρνησης, που στενοχώρησε τόσο εμένα όσο και οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε γι' αυτό το θέμα.

    Ο χρόνος που προβλήθηκε το θέμα αυτό ήταν επίσης ατυχής. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης φθάνει στη Νέα Υόρκη αύριο, Τρίτη, και μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη για επίσημη επίσκεψη.

    Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι το πρόγραμμά σας έπεσε θύμα μιας δολοπλοκίας που στόχο έχει να βλάψει την Ελλάδα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, περνώντας το μήνυμα που είναι τελείως αδικαιολόγητο- ότι η Ελλάδα θα είναι τόσο ανοχύρωτη απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας που κανένας δεν θα πρέπει να πάει εκεί για να παραστεί σε αυτούς τους ιστορικούς Αγώνες.

    Μίλησα σήμερα το πρωί με το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας εδώ στην Ουάσιγκτον, και έμαθα ότι ως προετοιμασία γι' αυτό το τμήμα του προγράμματός σας ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, έδωσε στους συνεργάτες σας μία συνέντευξη διάρκειας μιας ώρας, από την οποία δεν χρησιμοποιήθηκε στο πρόγραμμα ούτε μία λέξη.

    Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στους συνεργάτες σας πρόσβαση σε διάφορους κρατικούς αξιωματούχους καθώς και σε διάφορα υπουργεία στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (αρμόδιο για την αντιμετώπιση της εγχώριας και της ξένης τρομοκρατίας), από τα οποία δεν χρησιμοποιήσατε εσείς τίποτα στο πρόγραμμα.

    Χρησιμοποιήσατε μονάχα τα λόγια ενός Ελληνα αξιωματούχου, του προέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου, κ. Κακλαμάνη, ο οποίος μιλάει αρκετές ξένες γλώσσες, αλλά, δυστυχώς, όχι αγγλικά. Μήπως γι' αυτό τον χρησιμοποιήσατε; Στη μετάφραση τον κάνατε να μοιάζει σχεδόν άναρθρος, ενώ είναι γνωστός για τον πολύ καλά δομημένο και αρθρωμένο λόγο του.

    Δεν έχω κανένα πρόβλημα που χρησιμοποιήσατε την κυρία Σόντερς, την χήρα του πιο πρόσφατου θύματος της 17 Νοέμβρη, του Βρετανού ακολούθου Αμύνης, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2000. Από Αμερικανούς αξιωματούχους χρησιμοποιήσατε τον Τομ Νάιλς, πρώην πρέσβη στην Ελλάδα (του οποίου τις απόψεις γι' αυτό το θέμα δεν μπορώ ούτε να τις καταλάβω, ούτε να τις εξηγήσω), και τον Γουέιν Μέρι, ο οποίος έχει αυτοδιαφημιστεί ως πρώην υπεύθυνος της Αντιτρομοκρατικής στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, όταν υπηρετούσε εκεί. Στην πραγματικότητα ο κ. Μέρι ήταν ένας πολύ χαμηλόβαθμος περιοδεύων αξιωματούχος, ο οποίος πέρασε λίγο καιρό στο πολιτικό τμήμα της πρεσβείας, όπου, ίσως και να προετοίμασε, καμία φορά, αναφορές για την Ουάσιγκτον, πάνω σε θέματα τρομοκρατίας.

    Λόγω της ευαισθησίας του εντατικού προγράμματος μυστικών πληροφοριών και επιχειρήσεων που είχε σκοπό την αντιμετώπιση του φλέγοντος προβλήματος της 17 Νοέμβρη, ο Μέρι δεν γνώριζε απολύτως τίποτα, καθ' ότι «δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζει», λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ περιορισμένες ευθύνες του. Το πώς έχει καταφέρει να την γλιτώσει, παρουσιάζοντας τον εαυτό του στα μίντια ως ειδήμονα γι' αυτό το θέμα, επιβεβαιώνει την αφέλεια και άγνοια και αυτοπροκληθείσα ευπάθεια των ΜΜΕ.

    Πως τα γνωρίζω αυτά; Επειδή ήμουνα υπεύθυνος της Αντιτρομοκρατικής στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, όπου υπηρέτησα ως Αμερικανός πρέσβης από το 1985 έως το 1989. Πέρασα τον τελευταίο χρόνο της θητείας μου εκεί, αφιερώνοντας τον περισσότερο χρόνο μου στην προσπάθεια να λύσω το πρόβλημα της 17 Νοέμβρη, που έγινε ακόμα πιο σημαντικό αφότου ο ακόλουθός μου, Αμύνης και Ναυτικών Υποθέσεων, Μπιλ Νορντίν, δολοφονήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητό του, τον Ιούνιο του 1998. Δεν θα σας απασχολήσω με τις λεπτομέρειες του πόσο στενά συνεργαστήκαμε με την ελληνική κυβέρνηση για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, όπως συνέβη και με τον προκάτοχό μου Μόντι Στερνς, και τους περισσότερους από τους διαδόχους μου, με μία εξαίρεση, έναν πρέσβη που δεν ήταν διπλωμάτης καριέρας.

    Οφείλετε στην ελληνική κυβέρνηση μια αποκήρυξη του δυσφημιστικού προγράμματος που μεταδώσατε, και μια συγνώμη σε εκείνους από μας που έχουμε εργαστεί επιμελώς πάνω σ' αυτό το πρόβλημα για πολλά χρόνια, χωρίς καμία δημοσιότητα, για τον προφανή λόγο ότι η τρομοκρατία αντιμετωπίζεται καλύτερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας".

    [02] ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2002 (12:25 UTC+2)

    Διεθνή ηλεκτρονική εκστρατεία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ξεκίνησε με πρωτοβουλία Ελληνικού Ηλεκτρονικού Κέντρου. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ηγετών της Τουρκικής Δημοκρατίας, του ΟΗΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ καθώς επίσης και των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ, της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και των θρησκευτικών ηγετών για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για εύρος και τους συνολικούς στόχους της εκστρατείας αυτής, μεταφρασμένες σε 15 άλλες γλώσσες, στο Internet στη διεύθυνση http://www.greece.org/themis/halki. Στην σελίδα αυτή, οργανισμοί και μεμονωμένα άτομα, μπορούν, ηλεκτρονικά, να υπογράψουν το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αλλά και για να συμμετάσχουν στην εκστρατεία , εφόσον το επιθυμούν, ως χορηγοί μαζί με ένα μεγάλο αριθμό ελληνικών οργανώσεων της διασποράς. Η ιστοσελίδα περιέχει επίσης το ιστορικό του θέματος, ιστορικές διατριβές και κείμενα, στατιστικές πληροφορίες, παλαιότερα δελτία τύπου, επικοινωνίες και την κάλυψη του των Θεολογικών Σεμιναρίων της Χάλκης από τα ΜΜΕ.

    [03] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2002 (13:15 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Απαράδεκτη, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης ,τη μεθόδευση και το στόχο των τουρκικών δημοσιευμάτων που φέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχουν σχέση με την κουρδική οργάνωση PKK. "Η Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει σχέση με τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις και όλη η φιλολογία αυτή στις τουρκικές εφημερίδες υποκρύπτει άλλους στόχους", σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης ενώ κάλεσε τους ανταποκριτές των τουρκικών εφημερίδων να ασκούν με δημοσιογραφικά -όπως είπε- κριτήρια τη δουλειά τους.

    [04] Ο ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 17 Ιανουαρίου 2002 (11:09 UTC+2)

    Τα Ιράκ προειδοποίησε ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζορτζ Μπους, απευθυνόμενος στον Σαντάμ Χουσεϊν, ότι πρέπει να δεχτεί εκ νέου τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών για το οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής της χώρας, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ.

    «Περιμένω ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν θα δεχτεί τους επιθεωρητές στη χώρα», είπε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

    «Θέλουμε να γνωρίζουμε αν παράγουν όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Ιρακινός ηγέτης ισχυρίζεται πως όχι αν είναι έτσι αφήστε στον κόσμο να το δει- ενώ εμείς θα το χειριστούμε καταλλήλως», πρόσθεσε ο Τζορτζ Μπους.

    Μετά την πτώση του πολιτικού καθεστώτος των Ταλιμπάν, ειδικοί αναλυτές προσπαθούν να εντοπίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ και είναι αρκετοί αυτοί που συγκλίνουν στην άποψη ότι το Ιράκ ενδέχεται να είναι ο επόμενος στόχος.

    Ωστόσο, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί ο πόλεμος πέρα από το Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ, κατά την επίσκεψή τους στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ επέμενε στην άποψη ότι οι ΗΠΑ δε θα έπρεπε να επεκτείνουν τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Άλλωστε, η Τουρκία έχασε αρκετά δισεκατομμύρια λόγω του πολέμου στον Περσικό κόλπο το 1990.

    Ο Αμερικάνος πρόεδρος είπε για τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι ήταν τόσο παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όσο και τοπικού και ότι ως συμμαχική χώρα υπάρχει συνεργασία για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον.

    Ν.Κ.

    [05] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Σόφια, 17 Ιανουαρίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει το ποσό των 500 εκατομμυρίων Ευρώ στη Βουλγαρία τα επόμενα τρία χρόνια με σκοπό να βοηθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του τοπικού υποκαταστήματος της τράπεζας Τζον Σομέλ Ντοένο ανακοίνωσε ότι η EBRD θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για την ένταξη στην ΕΕ μειώνοντας το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην βουλγαρική οικονομία και τις οικονομίες των χωρών της κεντρικής Ευρώπης.

    Σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής τράπεζας που δόθηκε στη δημοσιότητα παρατηρείται σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας χάρη στα αυστηρά οικονομικά μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Συμεών Σαξκομπουργκότσκι που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Ιούλιο.

    Βασική πρόκληση για τη Βουλγαρία όπως αναφέρεται αποτελεί η διατήρηση της σταθερότητας σε μακροοικονομικό επίπεδο.

    Στην έκθεση γίνεται έκκληση στις αρχές να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά παρέχοντας ένα υγιές περιβάλλον στους επενδυτές με σκοπό την προσέγγιση των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

    Αλεξάνδρεια, 17 Ιανουαρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής θα πραγματοποιήσει 1-24 Φεβρουαρίου ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα φθάσει στην Κινσάσα, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου όπου θα τον υποδεχθούν ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεος, Εκκλησιαστικοί, Πολιτειακοί, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες, ο Κλήρος και οι πιστοί της πόλεως.

    Ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί εκτός από την πρωτεύουσα Κινσάσα και τις πόλεις Κανάγκα, Κολουέζι, Λουμπουμπάσι και Λικάσι, όπου υπάρχουν Ιεραποστολικά Κλιμάκια καθώς και παρακείμενες πόλεις όπου υπάρχουν Ενορίες ιθαγενών Ορθοδόξων και Ιεραποστολικοί πυρήνες.

    Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου θα προεξάρχει σε Πατριαρχικές Θείες Λειτουργίες που θα τελεσθούν την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κινσάσας, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στον Ι.Ν. Αναλήψεως Κανάγκας, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λικάσι και την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κολουέζι.

    Kατά την παραμονή του στο Κονγκό θα έχει επίσημες συναντήσεις μεταξύ άλλων με το Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κονγκό, τους Κυβερνήτες της Κανάγκα και Λουμπουμπάσι, τους Πρέσβεις της Ελλάδος και Αιγύπτου, τους Έλληνες Ιεραποστόλους και τα Μέλη των Ιεραποστολικών Κλιμακίων, τους ιθαγενείς

    Κληρικούς και άλλους Εκκλησιαστικούς, Διπλωματικούς και Πολιτειακούς

    παράγοντες.

    Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου θα επιστρέψει στην Αλεξάνδρεια

    μέσω Ναιρόμπι, πρωτεύουσας της Κένυας, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.

    Τον Πατριάρχη θα συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Ζαχαρέγκας και ο Ιεροδιάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

    [07] K. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Aθήνα, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    «Έχει έρθει η στιγμή ο διάλογος να αποκτήσει νόημα, αξία και προοπτική», δήλωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «η μεγάλη πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ είναι να συγκροτηθεί ένα πλειοψηφικό, πολυκομματικό ρεύμα της Κεντροαριστεράς.

    «Αυτός ο στόχος δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ, αφορά όλους», τόνισε ο Γραμματέας του Κινήματος, αναφέροντας τα παραδείγματα του Συνασπισμών εξουσίας που προέκυψαν στη Γαλλία και στη Γερμανία.

    «Ο διάλογος αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας και της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Λαλιώτης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας έρευνας «Tάσεις» της MRB για το Δεκέμβριο που αναφέρονται στο διάλογο του ΠΑΣΟΚ με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λαλιώτης, υπέρ του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ τάσσεται το 62% των ψηφοφόρων του Συνασπισμού και το 39,8% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Εξάλλου, στο ερώτημα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές απάντησε θετικά ποσοστό 52,9% των ψηφοφόρων του Συνασπισμού και ποσοστό 39% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

    Παρουσιάζοντας το τμήμα της έρευνας της MRB σχετικά με τις απόψεις κοινωνικών τάξεων και επαγγελματικών κλάδων για το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λαλιώτης είπε ότι με τον διάλογο αυτό συμφωνεί ποσοστό 61,7% των αγροτών, 58,8% της ΓΣΕΕ, 58% των συνταξιούχων και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, 50% των επαγγελματιών και των δημοσίων υπαλλήλων και το 49,4% της εκκλησίας.

    «Είναι αξιοσημείωτο και εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο διάλογος του ΠΑΣΟΚ με τις κοινωνικές οργανώσεις χαιρετίζεται ως σημαντικός και θετικός από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και έχει, βεβαίως, ιδιαίτερη σημασία ότι η πλειοψηφία αυτή διαπερνά όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και έχει συγκεκριμένες ηλικιακές, κοινωνικές, μορφωτικές αναφορές και αναφορές στους τόπους διαμονής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαλιώτης.

    Τόνισε, ακόμη ότι η πρωτοβουλία θα κλιμακωθεί κεντρικά και περιφερειακά. «Υπάρχουν δυνατότητες και σε κυβερνητικό επίπεδο, κυρίως όμως σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ο διάλογος που μπορεί να αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ με τις συλλογικές εκφράσεις των κοινωνικών δυνάμεων να είναι γόνιμος και ουσιαστικός και να είναι προωθητικός για την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Το ΠΑΣΟΚ πρώτα απ' όλα επιδιώκει και φιλοδοξεί να ξεπεραστούν οι δυσπιστίες και οι καχυποψίες των προηγούμενων χρόνων με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Ο διάλογος πρέπει να γίνεται σε κάθε επίπεδο, κεντρικό, περιφερειακό, νομαρχιακό χωρίς προκαταλήψεις, αφορισμούς, προαπαιτούμενα και μικρομεγαλισμούς.

    Ο κ. Λαλιώτης απαντώντας στις κατηγορίες του αρχηγού της Ν.Δ. εναντίον του χθες στη Βουλή τόνισε: «Είμαι παρών στην πρώτη γραμμή, μάχιμος και δημιουργικός. Ο κ. Καραμανλής και η Ν.Δ. θα με βρίσκουν πάντα μπροστά τους.

    Για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το ειδικό Δικαστήριο για τον Κοσκωτά ο κ. Λαλιώτης τόνισε: «Είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη από τότε μέχρι σήμερα η πολιτική και ηθική δικαίωση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου».

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να ανοίξει διάλογο με την Εκκλησία υπογράμμισε ότι «είναι γνωστό ότι οι σχέσεις με την Εκκλησία ήταν και είναι θετικού προσδιορισμού και ο διάλογος είναι επιτακτική ανάγκη να είναι ένας διάλογος ειλικρινής, γόνιμος και ουσιαστικός».

    «Υπήρξαν ορισμένες διαφορές στο θέμα των ταυτοτήτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε», είπε.

    [08] ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Δ. ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Βραβεία και οικονομικές ενισχύσεις θα απονεμηθούν σε αριστούχους φοιτητές, νιόπαντρα φτωχά ζευγάρια, κοινωφελή ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, στο γηροκομείο Σιάτιστας και στο Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη σε εκδήλωση που διοργανώνει το κοινωφελές Ίδρυμα Δημητρίου Ιωαννίδου Σιατίστεως την ερχόμενη Τετάρτη στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    Το κοινωφελές Ίδρυμα Δημητρίου Ιωαννίδου δημιουργήθηκε με την δωρεά της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δημήτρη Ιωαννίδη, λειτουργεί και προσφέρει οικονομική υποστήριξη εδώ και 60 χρόνια.

    Α.Τ.

    [09] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕ 40 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Σόφια, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Σβινάροφ ανακοίνωσε σήμερα ότι η στρατιωτική συμμετοχή της χώρας του στη δύναμη ασφαλείας στο Αφγανιστάν θα αποτελείται από 40 στρατιώτες.

    Οπως ανέφερε, η απόφαση της κυβέρνησης για διπλασιασμό της αποστολής δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το κοινοβούλιο. Ο Σβινάροφ δήλωσε ότι οι αποστολές στο Αφγανιστάν θα αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα από αυτές του Κοσόβου και της Βοσνίας.

    Η βουλγαρική αποστολή αναμένεται να αναχωρήσει για το Αφγανιστάν στα μέσα του Φεβρουαρίου, όπου θα παραμείνει μέχρι και το Μάιο, προσφέροντας βοήθεια στην ομάδα τροφοδοσίας της βρετανικής δύναμης.

    Α.Τ.

    [10] ΒΑΠΤΙΣΗ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΝΗΠΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Το μυστήριο της Βάπτισης θα τελεστεί την Παρασκευή στο παρεκκλήσι των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού για πέντε νήπια, τα οποία μεγαλώνουν στις φυλακές.

    Το ιερό μυστήριο θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, παρουσία του Μητροπολίτη Νίκαιας, Αλέξιου.

    Ανάδοχοι των παιδιών θα είναι 15 δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, Δημήτρη Παξινό.

    Α.Τ.

    [11] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕΡΒΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Καρλσρούε, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Συνελήφθη στην Γερμανία ένας 36χρος Σέρβος που κατηγορείται για συνεργεία σε γενοκτονία, φόνο και άλλα εγκλήματα πολέμου εναντίον Μουσουλμάνων στην Βοσνία όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας.

    Πρόκειται για τον Μόμιρ Σ. που συνελήφθη στο Χουέρθ, στη Βόρεια Ρινανία -Βεστφαλία από μέλη του σώματος κινητής αστυνομίας ενώ μια ημέρα αργότερα κρίθηκε ένοχος από τον αρμόδιο δικαστή που διέταξε την φυλάκισή του.

    Ο Μόμιρ υπήρξε μέλος ένοπλης ομάδας που συμμετείχε στις εθνικιστικές εκκαθαρίσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κοντά στην περιοχή Βίσεγκραντ και κατηγορείται για τον φόνο τριών Μουσουλμάνων τον Ιούνιο του 1992.

    Από τότε ζει στην Γερμανία σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών.

    Ο Μόμιρ κατηγορείται για βάναυση κακομεταχείρηση των θυμάτων.

    [12] ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ

    Μαδρίτη, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Σύντομη συνάντηση θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή στην Μαδρίτη ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για την μετανάστευση, την διεύρυνση της ΕΕ και την συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, θέμα που θα εστιάσει το ενδιαφέρον της η ισπανική προεδρεία κατά την εξάμηνη θητεία της στην ΕΕ.

    Α.Τ.

    [13] ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΝΤΑΞΗ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΠΟΕ ΜΕΧΡΙ 2003

    Μόσχα, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Στόχος της Ρωσίας είναι η ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) μέχρι τα μέσα του 2003, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Γκέρμαν Γκρεφ.

    Ο Γκρεφ τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ωστόσο οι αξιωματούχοι του ΠΟΕ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους.

    Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Μάικ Μουρ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία θα χρειαστεί ενάμισι χρόνο για να καταφέρει να ενταχθεί στον οργανισμό.

    Η Ρωσία είχε ζητήσει αρχικά να μπει στον ΠΟΕ ΤΟ 1993 αλλά δεν τα κατάφερε και τώρα προσπαθεί ξανά από το 1995 να το πετύχει.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει βασικό στόχο της πολιτικής του την ένταξη της χώρας στον ΠΟΕ.

    [14] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε σημερινές του δηλώσεις στα κατεχόμενα αναφορικά με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει "συγκρατημένη αισιοδοξία" και πως "οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεταιριστούν", κατά την έκφρασή του.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία δημάρχων από την Τουρκία, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως η Τουρκία έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ελλάδα και πως αυτά είναι αδύνατο να εκλείψουν με μια συμφωνία που θα επιτευχθεί, προσθέτοντας πως "με καλή θέληση και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε".

    Ο κόσμος περιμένει πλέον την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό πιστεύουμε και εμείς. Θα δούμε όμως τι μπορεί να γίνει για επίτευξη συμφωνίας, ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης, σημειώνοντας πως "ακόμη οι δυσκολίες βρίσκονται μπροστά μας και δεν έχει γίνει κανένα βήμα για να εκλείψουν".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, που άρχισαν χθες, είναι και θα μείνουν μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες που καταβάλλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλείου, υπογράμμισε ότι οι προχθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, ότι η επάνοδος του Ντενκτάς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων είναι απότοκο της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, ότι ο χρόνος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μετρά αντιστρόφως και ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του χρόνου, "δεν ήταν τυχαίες, αλλά ήρθαν την κατάλληλη στιγμή".

    "Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η απόφαση του Ελσίνκι, η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ μέσα στους επόμενους μήνες ή χρόνο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε ο κ. Ντενκτάς να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις" είπε ο κ. Βασιλείου, ενώ ερωτηθείς αν αναμένει περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο καλύτερος τρόπος εμπλοκής της ΕΕ είναι η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Σε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το Μεσανατολικό προέβησαν σήμερα, σε χωριστές συναντήσεις, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου με το Γραμματέα του Κόμματος Παλαιστινιακού Λαού και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χάννα Αμίρεχ.

    Ο κ. Αμίρεχ επισκέφθηκε πρώτα τα γραφεία του ΔΗΣΥ όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ανέφερε ότι η Κύπρος στέλνει προς το Ισραήλ το μήνυμα ότι "είναι ανάγκη μέσα από το διάλογο να υπάρξει μια λύση για το Μεσανατολικό".

    Ακολούθως ο κ. Αμίρεχ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο τον ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην "τραγική κατάσταση" που επικρατεί σήμερα στην Παλαιστίνη και στις "απίστευτα δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ο κόσμος εκεί".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Ετοιμη να συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δηλώνει η ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Βλαντίμιρ Πρίγκιν, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Πρίγκιν σε δηλώσεις του μετά την "εποικοδομητική και χρήσιμη", όπως είπε, συνάντησή του με τον κ.Κληρίδη η οποία διήρκησε 50 λεπτά, ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

    Η Ρωσία, είπε ο κ. Πρίγκιν, "είναι πάντοτε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών, με σκοπό την αναζήτηση δίκαιης, μόνιμης και καθολικής λύσης του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Ο Ρώσος αξιωματούχος είχε νωρίτερα συνάντηση και με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εξέφρασε την ευχή το αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών που ξεκίνησαν χθες, "να μην είναι φως κεριού που με το φύσημα του αέρα θα σβήσει και πάλι".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΨΑΡΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Χρηματικό ποσό 23 εκατομμυρίων δραχμών διεκδικεί ως αποζημίωση από εταιρία κατασκευής σκαφών θαλάσσης ερασιτέχνης ψαράς από τη Θεσσαλονίκη, επειδή το "φουσκωτό" που αγόρασε βούλιαξε με αποτέλεσμα να πνιγούν δύο φίλοι του.

    Πρόκειται για τον Νικόλαο Κουλακίδη, που είναι ο μόνος επιζών στο ναυάγιο που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1999 σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ιερισσού Χαλκιδικής. Τη μέρα εκείνη είχαν πνιγεί οι φίλοι του Βασίλης Σωτηρόγλου και Νικόλαος Γιαλτίδης, με τους οποίους ο Κουλακίδης είχε πάει για ψάρεμα.

    Με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που συζητήθηκε από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες της εταιρίας κατασκευής και εμπορίας σκαφών ανοιχτής θαλάσσης "Maringo", που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, να του καταβάλλουν το παραπάνω ποσό ως χρηματική αποζημίωση. Όπως υποστηρίζει, το σκάφος βυθίστηκε από κατασκευαστικό λάθος και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι παραμένει αβύθιστο ακόμα και αν εισρεύσουν νερά στο εσωτερικό του.

    Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

    Γ.Χ.

    [19] ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ

    Βουκουρέστι, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Ελληνας κακοποιός Κώστας Πάσσαρης ενδέχεται να μείνει ένα μήνα στην κλινική των φυλακών Τζιλάβα στο Βουκουρέστι γιατί οι γιατροί που τον παρακολουθούν θέλουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους για να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά του, ανέφεραν πηγές από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βουκουρεστίου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην κλινική ο Πάσσαρης θα παρακολουθείται από γιατρούς και θα σχηματιστεί ιατρικός φάκελος για αυτόν. Τα πορίσματα των γιατρών θα εξεταστούν από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής «Μίνα Μινοβλίτσι» στο Βουκουρέστι. Οι γιατροί προσπαθούν να καταλάβουν αν ο Πάσσαρης είχε διαύγεια πνεύματος όταν αναμείχθηκε τον Νοέμβριο του 2001 στην δολοφονία δύο άτομων στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι.

    Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι η έρευνα για την διπλή δολοφονία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν οι γιατροί δεν δώσουν το πόρισμα τους και ίσως οι εισαγγελικές αρχές ζητήσουν από τους γιατρούς να συντομεύσουν την γνωμάτευση τους, λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα της κατάστασης.

    [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΥΠΟ ΑΝΑΚΡΙΣΗ 26 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

    Βουκουρέστι, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι αστυνομικές αρχές της Ρουμανίας θα ανακρίνουν 26 άτομα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες απέσπασαν μεγάλα χρηματικά ποσά από λογαριασμούς στην ρουμανική Discount Bank λίγο πριν ξεσπάσει το οικονομικό σκάνδαλο.

    Σύμφωνα με τον επιθεωρητή της αστυνομίας Φλορίν Σάντου τα 26 άτομα που πρόκειται να ανακριθούν απέσπασαν συνολικά το ποσό των 750 δισεκατομμυρίων Ρολ.

    Οι αστυνομικές αρχές επιθυμούν να εξακριβώσουν εάν τα χρήματα που απέσπασαν ανήκαν πραγματικά σε αυτούς.

    Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα αφορά στην Romanian Discount Bank, η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο της ρουμανικής Εθνικής Τράπεζας και γίνονται έρευνες από τις αρχές σε αυτή για μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς που σχετίζονται με εταιρείες του επιχειρηματία Σορίν Οβίντιου Βάντου.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς των εταιριών του Βάντου χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

    [21] ΡΕΠΠΑΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Υπερβολική και άδικη χαρακτήρισε την κριτική που δέχεται το ΙΚΑ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας τονίζοντας οι εργαζόμενοι σ' αυτό με υπεράνθρωπες προσπάθειες, προσπαθούν ν' αντιμετωπίσουν μια πίεση που ασκείται από πολίτες.

    Σχολιάζοντας τα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε καταστήματα του Ιδρύματος τόνισε ότι η ανανέωση των βιβλιαρίων ασθένειας μπορούσε να γίνει από τον περασμένο Μάϊο, μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

    «Μόλις συμπληρώσει κάποιος τον αριθμό των 50 ενσήμων μπορεί να προσέλθει στις υπηρεσίες του ΙΚΑ, και να θεωρήσει το βιβλιάριό του. Είναι αδικαιολόγητη αυτή η πίεση που ασκείται, λόγω της συσσώρευσης όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού, αυτές τις συγκεκριμένες ημέρες στα συγκεκριμένα καταστήματα», είπε.

    Ανέφερε ότι στις 100 νέες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί την τελευταία περίοδο, τον προηγούμενο μήνα, οι 80 προέρχονται από μετανάστες, οι οποίοι εντάσσονται στο ασφαλιστικό σύστημα και στην αγορά εργασίας της χώρας μας.

    Πρόσθεσε δε ότι όπως είναι γνωστό οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να θεωρήσουν το βιβλιάριο ασθενείας τους, ότι τα γραφεία του ΙΚΑ, λειτουργούν και απογευματινές ώρες και συνέστησε στους πολίτες να προτιμούν τις ώρες αυτές για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους χωρίς να ταλαιπωρούνται.

    Ο κ. Ρέππας αποσαφήνισε ότι το 2003, θα εξέλθουν σε σύνταξη οι πρώτοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που θα παίρνουν ασφαλιστική σύνταξη και όχι μόνο το προνοιακό επίδομα, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, για τους άνω των 65 ετών συμπολίτες μας, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

    «Από το 1988 μέχρι το 2003 συμπληρώνονται αυτά τα 15 χρόνια, άρα κατοχυρώνεται η κατώτατη σύνταξη για ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Δεν σημαίνει αυτό, όμως επειδή πράγματι θα μειωθεί κατά ένα ποσοστό το ύψος της προνοιακής σύνταξης, που τους δίνεται ότι θα λάβουν μικρότερο ποσό συνολικά», διευκρίνισε.

    Σημείωσε ότι η διαφορά, η οποία προκύπτει, λόγω αυτής της μείωσης καλύπτεται από το αντίστοιχο ποσό, το οποίο προέρχεται, λόγω ακριβώς της απολαβής της σύνταξης που δικαιούνται της κανονικής ασφαλιστικής σύνταξης που δικαιούνται, ως ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, μέχρις ότου η κανονική σύνταξη να αντικαταστήσει πλήρως το προνοιακό επίδομα.

    [22] ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΟΦΗ Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Ηράκλειο, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Τον ΟΦΗ απέκλεισε η Καλλιθέα η οποία έκανε την έκπληξη σε αυτή την φάση του κυπέλλου. Ετσι στον επαναληπτικό αγώνα για την γ` φάση του θεσμού κέρδισε στο Ηράκλειο με 1-0. Το μοναδικό τέρμα που έδωσε και την πρόκριση σημειώθηκε στο 68' από τον Τσιμπλίδη με πέναλτι. Να τονίσουμε ότι στον πρώτο αγώνα είχαν κερδίσει τον ΟΦΗ με 2-1. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι στην φάση του πέναλτι αποβλήθηκε ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ, Χανιωτάκης, ενώ μπήκε ο δεύτερος τερματοφύλακας του ΟΦΗ ο Μπεκιάι παίρνοντας τη θέση του Αδάμου.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Μποροβήλου του συνδέσμου Αρκαδίας. Κίτρινες κάρτες είδαν οι Μπελεβώνης, Μπασκάκης, Δημητρίου και Μπουγάς.

    ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Αδάμος (67' Μπεκιάι), Μπελεβώνης, Πίτσος, Ιορδανίδης, Διγκόζης (60' Ηπειρώτης), Νιόπλιας, Σοάρες, Κώτσιος, Κιάσσος (76' Τζανετής), Μουνιόζ.

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Παπαρούνης, Τσιμπλίδης, Μπασκάκης, Γκέκας (89' Καρατζάς), Πέτκοβιτς, Στρατής, Αχ. Αγγελόπουλος, Κότσα (88' Γκόντζος), Δημητρίου, Σαββίδης, Μπουγάς.

    [23] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα περίπου 100 μαθητές από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας μπροστά από την πρεσβεία της χώρας τους στο Βουκουρέστι διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Μολδαβίας να καθιερώσει ως υποχρεωτική τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στα σχολεία της χώρας.

    Οι διαδηλωτές έκαψαν την σοβιετική σημαία μπροστά από την πρεσβεία και σε επιστολή που έστειλαν στις αρχές καταδίκασαν τις πράξεις της κυβέρνησης της Μολδαβίας.

    [24] ΕΧΑΣΕ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ο Εθνικός Αστέρας έχασε σήμερα από την Προοδευτική με 2-0, ωστόσο πήρε το εισιτήριο για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδος. Και αυτό γιατί στον πρώτο αγώνα κατάφεραν να επιβληθούν με 4-0. Τα τέρματα του σημερινού παιχνιδιού σημείωσαν ο Ανδράλας στο 7' και ο Σπέρτος στος 74'.

    Χωρίς πολλά προβλήματα ήταν η διαιτησία του κ. Σπυρόπουλου, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Κουλοχέρη, Μπερνεάνου, Τριανταφύλλου, Βαρτζιώτης, Μόρα και Πάντο.

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Καλαμάκης (46' Καραναστάσης), Κουλοχέρης, Ανδράλας, Τσαγκαβέλης (63' Τσαγκαβέλης), Σπέρτος, Μόρας, Βαρτζιώτης, Κουμεντάκος, Νέτσος, Αντωνόπουλος (46' Χανιώτης), Παπασταθόπουλος.

    ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Μιχαηλίδης, Παπαθανασίου, Εντουσέι, Λαγός, Τέσοβιτς (77' Τσαλίκης), Κοντόπουλος, Παπαδημητρίου (38' Ξάνθης), Παπαδόπουλος (17' Τριανταφύλλου), Μπασινάς, Ποδαράς, Μπερνεάνου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 17 January 2002 - 19:13:50 UTC