Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
  • [03] EΓΙΝΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑ - ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • [05] Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΛΑΝΤΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ
  • [06] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΚΑΡ
  • [07] UNMIK ΚΑΙ KFOR ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [08] ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΛΟΓΩ
  • [09] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
  • [11] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [12] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΝΗΠΙΑ
  • [13] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ
  • [14] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [15] ΟΠΑΠ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] "ΧΟΥΡΙΕΤ": ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο Α. ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [17] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΔΙΕΚΟΨΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [18] ΣΕ ΕΓΚΑΡΔΙΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [19] ΡΙΣΑΡ ΤΑΡΝΤΙ: «ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ»
  • [20] Η ΝΤΙΜΟΦΣΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ
  • [21] ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
  • [22] ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ. ΤΟΝ
  • [24] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

  • [01] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Ουάσινγκτον, 17 Ιανουαρίου 2002 (23:45 UTC+2)

    Βίντεο που βρέθηκε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στο Αφγανιστάν και περιέχει ενοχοποιητικά στοιχεία για την Αλ Κάιντα δόθηκε αργά το βράδυ στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές αρχές.

    Την απόφαση για την δημοσιοποίηση πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ και ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ.

    Οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι μέλη της Αλ Κάιντα εμφανίζονται στο βίντεο να παραδέχονται ότι εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα της οργάνωσης στο Αφγανιστάν για να κάνουν επιθέσεις με στόχο ηγέτες ξένων χωρών.

    Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα πρόσωπα πέντε μαχητών της Αλ Κάιντα και κάλεσε όποιος γνωρίζει που βρίσκονται να ενημερώσει τις αρχές.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2002 (13:21 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μπροστά, χωρίς υποχωρήσεις απέναντι σε εκβιασμούς της αγοράς ή άλλων συμφερόντων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. "Φύγαμε μπροστά και θα προχωρήσουμε μπροστά για να εξασφαλίσουμε όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του τόπου", είπε ο κ. Σημίτης.

    Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σημείωσε είναι μια πολιτική αναμέτρηση και το ΠΑΣΟΚ κάνει άνοιγμα στην κοινωνία στοχεύοντας στην κινητοποίηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε μια πολιτική εκσυγχονισμού.

    Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας την οποία κατηγόρησε ότι ψεύδεται, συκοφαντεί και υποκρίνεται και απέναντι της είπε ότι ότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτό μέτωπο.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Οι συνομιλίες που είχε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον με την ηγεσία των ΗΠΑ, ήταν θετικές κι εποικοδομητικές. Είχαμε μια ειλικρινή και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.

    Οι συνομιλίες αυτές ενίσχυσαν τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι διεθνείς εξελίξεις και η ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου συστήματος ασφάλειας, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι εκκρεμείς εστίες κρίσης, που εξακολουθούν να περιβάλλουν τον γεωπολιτικό μας χώρο και φυσικά το Κυπριακό.

    Διαπιστώσαμε κοινές θέσεις και κοινούς στόχους. Διαπιστώσαμε συγκλίσεις όπως και διαφορετικές εκτιμήσεις σε άλλα θέματα. Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση απόψεων και επιχειρημάτων.

    Συγχρόνως ανοίξαμε νέους διαύλους επικοινωνίας και ειλικρινούς συνεννόησης ανάμεσα στις χώρες μας. Οικοδομήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Πρόεδρο Μπους και την ηγεσία των ΗΠΑ. Και κυρίως, επαναβεβαιώσαμε την ισότιμη σχέση που έχουμε κατακτήσει και τα αισθήματα φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς.

    Αναδείχθηκε έτσι ο ρόλος της Ελλάδας στον περιφερειακό γεωπολιτικό μας χώρο. Αναδείχθηκε ο ρόλος μιας Ελλάδας που με την πολιτική της υπερασπίζεται κοινές αξίες κι επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου χώρου ειρήνης, συνεργασίας, ανάπτυξης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

    Αυτή η πολιτική υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, θωρακίζει κυριαρχικά δικαιώματα, δυναμώνει την Ελλάδα. Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε.

    Γιατί, με αυτή την πολιτική, με την παρουσία, τις θέσεις και τον ενεργό μας ρόλο, η Ελλάδα είναι σήμερα διαφορετική. Στη σημερινή Ελλάδα δεν ταιριάζει ο φόβος. Δεν έχει θέση στο σήμερα η παλιά νοοτροπία της υποτέλειας και της εξάρτησης. Να απαλλαγούμε οριστικά απ' αυτή τη νοοτροπία.

    Η Ελλάδα, που συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά στις διεθνείς επαφές είναι η Ελλάδα για την οποία μπορούμε όλοι να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Να συνειδητοποιήσουμε με σιγουριά ότι έχουμε κάθε δυνατότητα να πετύχουμε τους στόχους μας, στόχους που εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε.

    Εργαζόμαστε για την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την τελική λύση του Κυπριακού. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, πιέζοντάς την ώστε να τερματιστεί το ταχύτερο κάθε αρνητικό κλίμα. Κινούμαστε ενεργά για την εμπέδωση μόνιμης σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη. Εφαρμόζουμε την πολιτική που χαράξαμε στο 'Ελσίνκι, μια πολιτική, που αναδεικνύει σταθερά τα θετικά της αποτελέσματα για τα εθνικά μας συμφέροντα.

    Και προπαντός, προωθούμε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Προωθούμε τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Προετοιμάζουμε εντατικά μια αποτελεσματική Προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Και μέσα απ' όλες αυτές τις προσπάθειες, εμπεδώνουμε την αντίληψη πως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει τα προβλήματα συστηματικά, που αξιοποιεί τις ευκαιρίες, που συζητά σοβαρά, είναι χώρα που κερδίζει το σεβασμό των άλλων και μπορεί να κοιτάζει μπροστά με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

    Εμείς δημιουργούμε το μέλλον μας, εμείς καθορίζουμε πως μας βλέπουν οι άλλοι. Το αύριο κτίζεται σήμερα, από εμάς, με σκληρή δουλειά, με συνέπεια και σοβαρότητα.

    Με το Ευρώ περάσαμε σε μια νέα εποχή. Φαίνονται πολύ πιο καθαρά οι στόχοι και οι προοπτικές, οι δυνατότητες και οι ορίζοντες της χώρας μας. Η πορεία της Ελλάδας ταυτίζεται με τρόπο ορατό και αδιαμφισβήτητο με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις προηγούμενες εβδομάδες, η ελληνική κοινωνία επέδειξε αυτοπεποίθηση και ωριμότητα στην υιοθέτηση του νέου νομίσματος. Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες της Ένωσης στην ταχύτητα με την οποία προωθούμε την αλλαγή του νομίσματος. Το γεγονός αυτό σημαίνει μια καλή αρχή, εμπεδώνει τη βεβαιότητα για ένα θετικό νέο ξεκίνημα και κυρίως επιβεβαιώνει την αποφασιστική ετοιμότητα του ελληνικού λαού. Επιβεβαιώνει, ότι κατακτήσαμε και κατακτάμε μια Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση.

    Η Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση συμβαδίζει με την υπερηφάνεια που ο λαός αισθάνεται γιατί η Ελλάδα έκανε δικό της ένα από τα δύο ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου. Δεν είναι όμως μόνο υπερηφάνεια. Δεν είναι μόνο μια ικανοποίηση, που όταν κοπάσει θα την ξεχάσουμε και θα επιστρέψουμε σε μια συνηθισμένη καθημερινότητα.

    Η Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση είναι περισσότερο από υπερηφάνεια και ικανοποίηση. Είναι η υπέρβαση μιας μόνιμης αίσθησης ηττοπάθειας που υπήρχε στη χώρα παλαιότερα. Είναι κυρίως η συναίσθηση των δυνατοτήτων, που σήμερα διαθέτουμε για να μετασχηματίσουμε οριστικά την Ελλάδα σε μια Ισχυρή κοινωνία ευημερίας, συνοχής και αλληλεγγύης. Είναι δύναμη για πρόοδο, για μια νέα οργάνωση του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων, για μια νέα αποτελεσματικότητα. Για ένα νέο δυνάμωμα της δημιουργίας και της πρωτοβουλίας.

    Η νέα εποχή απαιτεί επαγρύπνηση, όχι τόσο για πιθανούς κινδύνους. Δεν μας ταιριάζει ο φόβος και η καχυποψία. Η νέα εποχή απαιτεί επαγρύπνηση κυρίως για την αποφυγή της χαλάρωσης και της αυταρέσκειας. Για την αποφυγή του λάθους να θεωρήσουμε ότι οι κατακτήσεις μας δεν χρειάζονται δυνάμωμα και συνέχεια. Και η κατοχύρωση και η συνέχεια δεν μπορούν παρά να έρθουν μέσα από την εργασία και τη δημιουργία. Από τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τα θέματα, από το σχέδιό μας για την ισχυροποίηση της σύγχρονης ελληνικής παρουσίας στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Μαζί με τη νέα εποχή για την Ελλάδα, μια νέα πολιτική εποχή, έχει ξεκινήσει. Η προώθηση και η πραγμάτωση του στόχου για μια κοινωνία πιο δίκαια, πιο ισχυρή και πιο σύγχρονη στην Ενωμένη Ευρώπη είναι σήμερα όσο ποτέ, υπόθεση των προοδευτικών δυνάμεων. Η κατοχύρωση των εθνικών μας δικαίων και η ασφάλεια στην περιοχή είναι υπόθεση της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Είναι ένα στοίχημα για τον προοδευτικό χώρο. Συντηρητικές λογικές διακυβέρνησης, δοκιμάστηκαν κι απέτυχαν. Δίχασαν την κοινωνία κι αγνόησαν με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τα λαϊκά συμφέροντα. Στην πορεία του ελληνικού λαού προς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον δεν μπορεί να ηγηθεί μια Δεξιά που δεν έχει ούτε τα εχέγγυα αλλά ούτε και σχέδιο για την κατοχύρωση των λαϊκών δικαίων και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

    Η πορεία μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη είναι μια εθνική υπόθεση. Ανήκει σε όλους, στους αγρότες και τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους υπαλλήλους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και τη νεολαία. Κυρίως τη νεολαία, τις νέες και τους νέους που μορφώνονται κι αγωνίζονται για να πετύχουν και να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο. Ο κόσμος του μόχθου και της προσπάθειας θέλει μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, μια πιο Ισχυρή Ελλάδα. Μια Ελλάδα ικανή να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας κοινωνικής και πιο δημοκρατικής Ευρώπη. Μια Ευρώπη του ενιαίου κοινωνικού χώρου, μια Ευρώπη των λαών, είναι η Ευρώπη του ελληνικού λαού. Αυτές οι κατακτήσεις προϋποθέτουν προοδευτική πολιτική βούληση, κοινωνικές πρωτοβουλίες, αγώνα και σχέδιο και σοβαρότητα. Μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, ο ελληνικός λαός ζητά μια νέα θέση, μια νέα ασφάλεια, μια νέα ευημερία κι όχι μια νέα εθνική περιπέτεια. Η Ελληνική Προεδρία του 2003 είναι καθοριστική για την ενίσχυση κι εδραίωση των θέσεων αυτών για την Ελλάδα και την Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη, που σύντομα θα περιλαμβάνει και την Κύπρο στα πλαίσια της διαδικασίας διεύρυνσης για την οποία θα έχουμε και μεις ευθύνη στη διάρκεια της δικής μας προεδρίας.

    Η σημασία του εκσυγχρονισμού φαίνεται σήμερα ακόμα πιο καθαρά. Με τον εκσυγχρονισμό φτάσαμε ως εδώ και με την προώθηση του εκσυγχρονισμού θα προχωρήσουμε στην κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. Δεν πήγαμε μπροστά με λαϊκισμούς κι εύκολες λύσεις. Δεν πήγαμε μπροστά με αντιλαϊκές επιλογές κι υποταγή της κοινωνίας και της πολιτικής στη λογική και τους εκβιασμούς της αγοράς.

    Πήγαμε μπροστά και θα πάμε ακόμα πιο μπροστά με μια πολιτική αλήθειας και δημιουργίας, έργου και ευαισθησίας. Με μια πολιτική ανθρωπιάς και ευθύνης, αλληλεγγύης και συναίσθησης των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας. Με μια πολιτική που βελτιώνει το σήμερα και κατοχυρώνει τις γενιές που έρχονται. Με μια πολιτική που επικεντρώνεται στο έργο γιατί στηρίζεται σ' ένα όραμα. Και γι' αυτό, δεν φοβάται την αντιπαράθεση.

    Γι' αυτό, περιμένει από μας πρωτοβουλίες και τομές. Γιατί έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τη συντήρηση, με την υποκρισία και το ψεύδος. Έχουμε ανοιχτό μέτωπο με όσους «κάνουν» πολιτική για ιδιοτελές όφελος, χωρίς να παράγουν πολιτική, χωρίς να προάγουν την πολιτική, χωρίς να έχουν κανένα σχέδιο για να πραγματοποιήσουν, καμιά ευθύνη για να τους δεσμεύει και κανένα όραμα για να υπερασπιστούν, για να το ζωντανέψουν στην πράξη.

    Το 2002 είναι η χρονιά μιας νέας Δυναμικής Πορείας για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μετά το 6ο Συνέδριο, το Κίνημά μας κατέκτησε μια νέα ενότητα και προχωρά για να σφραγίσει τη νέα εποχή για τη χώρα μας.

    Οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές είναι μια πολιτική αναμέτρηση καθοριστική για την περιφερειακή ανάπτυξη και την προώθηση της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης. Η τετραετία 2002-2006 ταυτίζεται με την πιο σημαντική περίοδο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου. Από τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν η δυνατότητα για νέα έργα και επενδύσεις θα αξιοποιηθεί πλήρως από κάθε περιφέρεια, από κάθε νομό, από κάθε πόλη και χωριό της χώρας. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η εικόνα της περιφέρειας. Υπάρχει η ευκαιρία να βελτιωθεί η θέση του συνόλου του ελληνικού λαού από το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας. Η ψήφος στις εκλογές αυτές κρίνει την αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας.

    Οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές είναι μια πολιτική αναμέτρηση γιατί συγκρούονται δύο πολιτικές προτάσεις.

    Η συντηρητική πρόταση εκφράζεται μέσα από τη λογική του συγκεντρωτισμού, του ελέγχου και της ποδηγέτησης των τοπικών κοινωνιών. Στόχος της Δεξιάς δεν είναι μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, κύτταρο συμμετοχής για τους πολίτες, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με όραμα, σχέδιο και πρωτοβουλίες. Στόχος της είναι ο αρνητισμός, η στείρα και μονότονη αντίδραση στο κυβερνητικό έργο. Η Δεξιά ήθελε και θέλει μια ελεγχόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία να αξιοποιεί σαν ένα πελατειακό μηχανισμό. Στόχος της είναι η προώθηση προσωπικών στρατηγικών άσχετων με τα συμφέροντα της κοινωνίας και η εγκαθίδρυση στους δήμους και τις νομαρχίες ενός κομματικού ιστού με μόνη αποστολή την προπαγάνδα ενάντια στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την αντίδραση στο κυβερνητικό έργο.

    Στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να κινητοποιήσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε μια πολιτική εκσυγχρονισμού. Η προοδευτική πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ανάδειξη κάθε τοπικής κοινωνίας σε μια Ισχυρή κοινωνία πολιτών, μια κοινωνία ανάπτυξης και προόδου, συνοχής και αλληλεγγύης. Σκοπός μας είναι να καταπολεμήσουμε τη νοοτροπία των τοπικών πελατειακών μηχανισμών και να εδραιώσουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων. Σκοπός μας, να κατοχυρώσουμε μια ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που συσπειρώνει τις δυνάμεις της προόδου και της δημιουργίας και αναλαμβάνει ενεργά τις ευθύνες της απέναντι στην τοπική κοινωνία.

    Σ' αυτή την πορεία, καλώ όλους σας να εντείνετε την πολιτική σας δράση και να ηγηθείτε στην κινητοποίηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε όλη τη χώρα.

    Απαντάμε στην πρόκληση των Δημοτικών Εκλογών με το «Άνοιγμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κοινωνία». Κινητοποιούμε τα στελέχη και τις οργανώσεις μας για τον σχεδιασμό της τοπικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την πρόοδο. Με την ενεργό συμβολή των οργανώσεων και των στελεχών μας, προωθούμε το διάλογο με τις συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας, με όλες τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις, εξετάζουμε σε βάθος τις τοπικές ανάγκες και τις εντάσσουμε σε μια ενιαία πρωτοβουλία πνοής με οδηγό τις θέσεις και το όραμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη χώρα.

    Τα πρόσωπα που θα ηγηθούν στους δήμους και τις νομαρχίες οφείλουν να είναι προσωπικότητες με δυναμισμό, με σαφή προοδευτική πολιτική ταυτότητα, κοινωνική καταξίωση και δράση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα δώσει τη μάχη με γυναίκες και άντρες που έχουν δοκιμαστεί στο χώρο τους, έχουν όραμα για τον τόπο τους και σαφείς διοικητικές ικανότητες για να το υλοποιήσουν.

    Θα επιλέξουμε ως υποψηφίους εκείνους που μπορούν να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και να την ενώσουν σε μια προσπάθεια ανάπτυξης κι εκσυγχρονισμού, σε μια κοινωνική παρέμβαση ενάντια στη στασιμότητα και τον παλαιοκομματισμό.

    Με αυτή τη στρατηγική το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κερδίζει τη νίκη και κάνει ένα σημαντικό βήμα για την διαρκή ενσωμάτωση της προοδευτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στην κυρίαρχη πολιτική πρωτοβουλία για την πραγματική, την κοινωνική σύγκλιση. Μια νέα λαϊκή κινητοποίηση που οικοδομεί μια κοινωνία ισχυρή, μια Ελλάδα, όπου κάθε πόλη κάθε νομός, κάθε περιφέρεια βελτιώνει συγκριτικά τη θέση του στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Εμείς πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση, Εμείς στηρίξαμε και αναδείξαμε πρωτοποριακούς θεσμούς. Εμείς δώσαμε υπόσταση και εξουσίες στους Δήμους και στις Νομαρχίες. Και δεν στεκόμαστε αυτάρεσκα στο έργο που έχουμε κάνει. Για μας η υπόθεση της μεταρρύθμισης και της ενίσχυσης της ΤΑ είναι ένα διαρκές αίτημα. Γι' αυτό μπαίνουμε μπροστά στη μάχη των Εκλογών με όραμα και πίστη για τη Νίκη.

    Μετά το συνέδριο και τον ανασχηματισμό, η κυβέρνηση εργάζεται απερίσπαστη για την υλοποίηση του «Συμφώνου για την Ισχυρή Κοινωνία» - το πρώτο μεγάλο βήμα για την πραγματική σύγκλιση. Το «Σύμφωνο για την Ισχυρή Κοινωνία» έχει ορατό στόχο την Ελλάδα του 2004.

    Στην πορεία προς το 2004 προωθούμε την ανάπτυξη, δημιουργούμε ένα Νέο κοινωνικό κράτος κι εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

    Φυσικός μας σύμμαχος σε αυτό τον αγώνα είναι ολόκληρη η κοινωνία. Οι αλλαγές δεν γίνονται για να γίνονται. Γίνονται για να λειτουργούν και να υπηρετούν την κοινωνία και τον άνθρωπο.

    Για παράδειγμα, οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα γίνονται για τους μαθητές και τους φοιτητές, για τους δασκάλους και τους καθηγητές. Όλοι μαζί έχουν την ευθύνη της μάθησης και της δημιουργικής γνώσης. Είναι αυτοί που θα οικοδομήσουν μια καλύτερη εκπαίδευση και η δική μας ευθύνη είναι να διευκολύνουμε το έργο τους.

    Η αγροτική πολιτική γίνεται για τους αγρότες, για να κατορθώσουν οι αγρότες μας να κατοχυρώσουν τα εισοδήματά τους και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όρους ανταγωνιστικότητας και διάρκειας.

    Είμαστε και θα είμαστε σθεναρά αντίθετοι στα «ειδικά συμφέροντα» που μάχονται για τη διατήρηση ειδικών ρυθμίσεων και προνομίων, όμως είμαστε ταυτόχρονα σταθεροί κι ακλόνητοι σύμμαχοι με όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την πρόοδο της πατρίδας μας και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού επιπέδου σε κάθε τομέα δράσης και δημιουργίας.

    Η λαϊκή συμμετοχή, η συσπείρωση για την πρόοδο είναι η κινητήριος δύναμη για την κατάκτηση των επόμενων στόχων μας.

    Η κυβερνητική πολιτική προχωρά με σχέδιο κι αποφασιστικότητα. Προωθούμε νέες αλλαγές στην οικονομία όπως ο αναπτυξιακός νόμος και η φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την απασχόληση, τη βελτίωση του οικογενειακού εισοδήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η δημοσιονομική μας πολιτική κατοχυρώνει την σταθερότητα και είδαμε από το παράδειγμα της Αργεντινής την τεράστια κοινωνική σημασία της οικονομικής σταθερότητας. Με την κατοχύρωση της σταθερότητας, διασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή. Χαράσσουμε κι εφαρμόζουμε μια εισοδηματική πολιτική, που εξασφαλίζει πραγματικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους αυξήσεις που ξεπερνούν αισθητά το ευρωπαϊκό μέσο όρο αυξήσεων, καλύπτοντας έτσι, αργά αλλά σταθερά, τη διαφορά που μας χωρίζει στις αμοιβές και στα εισοδήματα.

    Τα πρώτα αποτελέσματα των αλλαγών για ένα νέο κοινωνικό κράτος γίνονται αισθητά με τα απογευματινά ιατρεία που άρχισαν να λειτουργούν και με την πρόσθετη διδακτική στήριξη, που είναι μια ενεργή απάντηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και ταυτόχρονα μια σημαντική ανακούφιση για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα.

    Με την υπεύθυνη οικονομική μας πολιτική πετυχαίνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για το 2001 πετύχαμε ανάπτυξη διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Συνεχίζουμε με ανάλογα υψηλούς ρυθμούς και το 2002. Με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης ενισχύουμε την απασχόληση, βελτιώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, επενδύουμε στην υγεία και την εκπαίδευση και μειώνουμε σταθερά το δημόσιο χρέος.

    Την πρόοδο της χώρας τα επόμενα χρόνια έρχονται να ενισχύσουν αποφασιστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντικατοπτρίζουν την Ελλάδα του 2004. Η προετοιμασία για τους Αγώνες δυναμώνει την εθνική οικονομία, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κι αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα αύξησης του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης μια θετική επίδραση στην οικονομία που υπάρχει από τώρα και θα συνεχίσει να υπάρχει για χρόνια μετά το 2004.

    Η Ολυμπιάδα προσφέρει στη χώρα μια αναμφισβήτητη υπεραξία, που δεν προσεγγίζεται μόνο με αριθμούς και στοιχεία. Αφήνει όφελος την ανάπτυξη που επιταχύνει, τον εκσυγχρονισμό που προωθεί, το αγωνιστικό πνεύμα που εδραιώνει. Αφήνει κέρδος μια ακόμα πιο ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση, μια νοοτροπία αγώνα και διαρκούς βελτίωσης.

    Γι' αυτό οι Αγώνες δεν είναι μόνο το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Αρκετά πριν και πολύ μετά από το αθλητικό γεγονός βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό γεγονός με εθνική σημασία.

    Όσοι χρησιμοποιούν την Ολυμπιάδα για κομματικούς σκοπούς, όσοι διαστρεβλώνουν στοιχεία για να αρνηθούν την πρόοδο και να καλύψουν με παραποιημένες εικόνες την πολιτική τους ένδεια θα βρουν μπροστά τους τον ελληνικό λαό.

    Είναι η ώρα να κινητοποιηθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε όλη τη χώρα. Μια νέα πολιτική εποχή άρχισε. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, έχει όλες τις δυνατότητες να κυριαρχήσει και να καθορίσει τα χαρακτηριστικά της. Έχει όλες τις δυνατότητες γιατί έχει σχέδιο και θέσεις, γιατί εφαρμόζει τη μοναδική σύγχρονη κι ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια της Ελλάδας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη και στο σύγχρονο κόσμο. Να είμαστε το κόμμα που εμπνέει και κινητοποιεί, που ταυτίζεται με τα ιδανικά, με τα οράματα και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Μαζί με το λαό, θα προχωρήσουμε, μαζί με το λαό θα δώσουμε τις μάχες και θα νικήσουμε.

    [03] EΓΙΝΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑ - ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2002 (15:18 UTC+2)

    Συνάντηση είχαν το μεσημέρι, στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας, ο διοικητής της Εθνικής Θεόδωρος Καρατζάς και ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος για το θέμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

    Στη συνέχεια ξεκίνησε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξουσιοδοτήσει τον κ. Καρατζά να χειριστεί το θέμα της συγχώνευσης με γνώμονα το συμφέρον της τράπεζας.

    [04] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2002 (13:01 UTC+2)

    Το "Ασκληπιείο" της Βούλας επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής συνομίλησε τόσο με ασθενείς όσο και με το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τους χώρους του Νοσοκομείου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτό.

    Τον κ. Καραμανλή συνόδευαν ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νικ. Κακλαμάνης, ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας Πρόνοιας κ. Αθ. Γιαννόπουλος και ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Εργου Νοσοκομείων κ. Π. Μελάς.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την επίσκεψη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Επισκεφθήκαμε σήμερα το ιστορικό Νοσοκομείο ''Ασκληπιείο'' στη Βούλα, ένα νοσοκομείο το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον προγραμματισμό για την υγειονομική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η εικόνα που συναντήσαμε είναι απογοητευτική.

    Είναι να διερωτάται κανείς πως λειτουργεί αυτό το νοσοκομείο, πως οι άνθρωποι που δουλεύουν εδώ κάνουν τη δουλειά τους. Είναι βέβαιο πως το ''Ασκληπιείο'' λειτουργεί μόνο και μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι γιατροί και όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου.

    Οι βασικές υποδομές, τα μαγειρεία, οι χώροι υγιεινής, τα πλυντήρια, όπως επίσης και οι χώροι των εργαστηρίων και των εξωτερικών ιατρείων παρουσιάζουν άθλια εικόνα. Και αυτά συμβαίνουν τη στιγμή κατά την οποία δαπανώνται δισεκατομμύρια για τα περίφημα ΠΕΣΥ, για τους υψηλούς μισθούς των προέδρων τους, αλλά και για τα διάφορα πειράματα της Κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας.

    Είναι βέβαιο ότι η ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα. Και δυστυχώς, αυτή η προτεραιότητα παραμένει ζητούμενο, καθώς παραμελείται από την Κυβέρνηση.

    Ενώ το 1993 στο ''Ασκληπιείο'' λειτουργούσαν 700 κλίνες, σήμερα έχουν απομείνει μόλις οι μισές. Κι αυτό γιατί κανείς από την Κυβέρνηση δεν έχει δώσει την απαραίτητη σημασία.

    Καλές λοιπόν είναι οι ''σουίτες'', αλλά εκείνο που προέχει, εκείνο που παραμένει, ως πρώτο ζητούμενο, είναι η αξιοπρέπεια του πολίτη και η εξυπηρέτησή του από το κράτος, την ώρα που έχει ανάγκη, την ώρα που είναι άρρωστος».

    [05] Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΛΑΝΤΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

    Ισλαμαμπάντ, 18 Ιανουαρίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ ισχυρίστηκε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι πιθανόν νεκρός εξαιτίας της νεφρικής ανεπάρκειας από την οποία έπασχε, μετέδωσε το CNN.

    Ο κ. Μουσάραφ τόνισε ότι πιστεύει ότι ο Λάντεν είναι νεκρός γιατί είναι ασθενής και εξαιτίας των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν δεν θα μπορούσε να κάνει αιμοκάθαρση, όπως απαιτείται στην περίπτωση του και πρόσθεσε ότι είχε δωρήσει στη χώρα δύο μηχανήματα αιμοκάθαρσης για να μπορεί να χρησιμοποιεί το ένα.

    Ο Λάντεν πάσχει σύμφωνα με φήμες από πολλές ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

    Ο 44χρονος Σαουδάραβας που καταζητείται από τις ΗΠΑ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην τελευταία βιντεοκασέτα που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 26 Δεκεμβρίου ήταν πολύ χλωμός.

    Ο κ. Μουσάραφ είπε ακόμη ότι ο Λάντεν ήταν πολύ αδύναμος όπως φαίνεται στο βίντεο και δεν έδωσε ενδείξεις αν στηρίζει τους ισχυρισμούς του για θάνατό του σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν.

    Ο Πακιστανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι αν ο Σαουδάραβας είναι ζωντανός είναι ακόμη στο Αφγανιστάν.

    Ο.Κ.

    [06] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΚΑΡ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Βρέθηκε ο αντικαταστάτης του Αριαν Κόμαζετς στην ΑΕΚ. Αυτός ως γνωστόν είναι ο Κρις Καρ που έρθει τη Δευτέρα και θα αρχίσει προπονήσεις με τη νέα του ομάδα.

    Η μίνι διακοπή του πρωταθλήματος λόγω των υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας θα δώσει το δικαίωμα στον προπονητή Ντράγκαν Σάκοτα να μάθει τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται ο Αμερικανός, καθώς επίσης να εκλιματιστεί με τον καλύτερο τρόπο. Από την άλλη ο τεχνικός της Ενωσης θα στερηθεί των υπηρεσιών των Κακιούζη, Ντικούδη, Ζήση, Ταπούτου και Μπετς που έχουν υποχρεώσεις με την εθνική και με την αντίστοιχη της Αγγλίας για τον τελευταίο.

    [07] UNMIK ΚΑΙ KFOR ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 18 Ιανουαρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Ο προσωρινός επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Τσαρλς Μπρέισο και ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης στην επαρχία (KFOR) καταδίκασαν τη δολοφονία βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου στην πόλη Πετς.

    Ο κ. Μπρέισο τόνισε ότι η UNMIK καταδικάζει οξύτατα "τη βάρβαρη δολοφονία ενός από τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες του Κοσόβου" και δεσμεύθηκε ότι ο ΟΗΕ θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να συλλάβει το δράστη και να αποκαλύψει τα κίνητρα του εγκλήματος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα καταδικάζοντας τη δολοφονία του Ισμαϊλ Χαϊνταράι τόνισε οι ένοχοι είναι "εκείνοι που τάσσονται κατά της οικοδόμησης θεσμών στο Κόσοβο".

    Τη δολοφονία του βουλευτή καταδίκασε και ο διοικητής της KFOR Γάλλος στρατηγός Μαρσέλ Βαλεντίν, ο οποίος τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα και ότι δεν θα πρέπει να διατυπώνονται σχόλια προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της.

    Ο Χαϊνταράι ήταν επί χρόνια ενεργό στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ένας από τους διοικητές του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" και τεχνικός διευθυντής της εταιρείας ηλεκτρισμού στην πόλη Πετς. Στις εκλογές του Νοεμβρίου εξελέγη βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου στη Βουλή της επαρχίας.

    [08] ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Εργα ύδρευσης θα κάνει το Σάββατο και την Κυριακή η Δ.Ε.Σ.Ε Θεσσαλονίκης και εξαιτίας τους θα διακοπεί σε μήκος περίπου 100 μέτρων στην έξοδο της πόλης.

    Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μόνο στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας και συγκεκριμένα αυτό της εξόδου από Θεσσαλονίκη προς Καβάλα.

    Η τροχαία συνιστά στους οδηγούς που θα κινηθούν στην περιοχή να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές, να υπακούουν στα σήματα των τροχονόμων και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των πινακίδων σήμανσης.

    [09] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Βελιγράδι, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Οι πρώην ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς, οι οποίοι καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, δεν βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζόραν Ζίβκοβιτς σε συνέντευξη τύπου.

    Το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass μετέδωσε χθες ότι ειδικές αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τους δύο καταζητούμενους, είδηση που διαψεύστηκε από τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας. Την είδηση αυτή διέψευσε αμέσως ο εκπρόσωπος του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν νέες προθεσμίες για την έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Ζίβκοβιτς είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό.

    Ο κ. Ζίβκοβιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αντικατάστασης του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαϊλοβιτς μετά την κριτική που άσκησε στο έργο της αστυνομίας ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

    Σχολιάζοντας τη δολοφονία του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου από το Πετς Ισμαήλ Χαϊνταράι, ο κ. Ζίβκοβιτς συνιστά μία ακόμη απόδειξη ότι ούτε τα πολιτικά κόμματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ούτε η διεθνής κοινότητα κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας στην επαρχία.

    [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου συντονίζει και υλοποιεί για την Ελλάδα η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑ.ΤΟ) Το πρόγραμμα ονομάζεται ONCE - Action Plan on Promoting Safer Use of the Internet (Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση της Ασφαλούς Χρήσης του Διαδικτύου) και για την υλοποίηση του συνεργάζονται οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία).

    Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών στο θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο μέσα από την ανάπτυξη ερευνητικού υλικού για τη μελέτη του βαθμού αλληλεπίδρασης της κοινωνικής συμπεριφοράς έξω και μέσα στο διαδίκτυο. Η κατανόηση του τρόπου χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά και πως τα ίδια εκτιμούν τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται είναι πολύτιμη για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς προσφέρει τη δυνατότητα ερμηνείας και καταλληλότερης αντιστοίχισης των συστημάτων αξιολόγησης των ιστοσελίδων.

    Στα πλαίσια του προγράμματος ONCE το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στο συνεδριακό χώρο της οργάνωσης θα διεξαχθεί Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνεργαζόμενων φορέων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της θα ανταλλάξουν εμπειρίες που έχουν αποκομίσει έως σήμερα στα πλαίσια του προγράμματος, ενώ θα προτείνουν νέους τρόπους διασφάλισης της προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο.

    Στη διάσκεψη θα αναλυθεί το θέμα της ασφάλειας των παιδιών και θα διερευνηθούν νέες μέθοδοι για αποδοτική ενημέρωση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων και εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο παρόν νομικό πλαίσιο και στις πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα στο θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

    Στις δράσεις του προγράμματος ΟΝCE που έχουν ξεκινήσει το 2001 και θα συνεχιστούν για ένα τουλάχιστον ακόμη έτος συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δημιουργία ιστοχώρου με εκπαιδευτικό περιεχόμενο όπως και πλούσιου ενημερωτικού υλικού, αξιολόγηση ιστοχώρων διεθνώς που απευθύνονται σε παιδιά και η διεξαγωγή έρευνας με θέμα «Παιδιά και Διαδίκτυο».

    [11] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Θετικό βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων πολιτείας - εκκλησίας χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Φίλιππου Πετσάλνικου, σε απογευματινή εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί και από τις δύο πλευρές με τον καλύτερο τρόπο.

    Ο κ. Χριστόδουλος, μιλώντας μετά από τελετή βάφτισης νηπίων στις φυλακές Κορυδαλλού, σχολίασε ότι το θέμα για την εκκλησία παραμένει ανοιχτό, αλλά υπάρχει επιθυμία για κλίμα βελτίωσης των σχέσεων με την πολιτεία.

    Για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι "είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να πούμε ότι είναι κάτι ορατό στον ορίζοντα. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι η ουσία του πράγματος, δηλαδή οι καλές σχέσεις εκκλησίας - πολιτείας".

    [12] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΝΗΠΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Πέντε νήπια που μεγαλώνουν στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού βαφτίστηκαν σήμερα στο παρεκκλήσι των φυλακών.

    Το μυστήριο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο Μητροπολίτης Νίκαις, Αλέξιος, παρουσία του γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πρόδρομου Ασημιάδη, και υπαλλήλων των φυλακών.

    Ανάδοχος της Μαρίας - Ακριβής, της Παρασκευής, της Σοφίας - Χρυσάνθης, της Αικατερίνης και του Χρήστου, όπως ονομάστηκαν τα πέντε νήπια, ήταν ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, καθώς και οι δικηγόροι Γ. Μπουλούκος, Γ. Δεβελέκος, Θ. Μπριάννης, Ευ. Γαλεντζάς, Π. Ανδρικόπουλος, Α. Καλούδη και Γ. Νίκας.

    Ο κ.Χριστόδουλος απευθυνόμενος στους δικηγόρους τους κάλεσε να φροντίζουν τα παιδιά, ενώ ευχήθηκε στις μητέρες τους να βγουν σύντομα από τη φυλακή και να κοιτάξουν την οικογένειά τους "γιατί η επιρροή της μητέρας στο χαρακτήρα του παιδιού είναι καταλυτική για την υπόλοιπη ζωή του".

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι "δεν θα θέλαμε τα παιδιά αυτά να συνειδητοποιήσουν μεγαλώνοντας ότι εδώ μέσα γεννήθηκαν ή πέρασαν τα νηπιακά τους χρόνια, γιατί ο άνθρωπος έχει πλαστεί από το Θεό να είναι ελεύθερος πνευματικά και υλικά". Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για συγκινητική τελετή και επεσήμανε ότι η Εκκλησία βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους που πάσχουν.

    [13] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ

    Βουκουρέστι, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι ρουμανικές αρχές πιστεύουν ότι βρίσκονται στα ίχνη του συνεργού του Ελληνα κακοποιού Κώστα Πάσσαρη, Μάριο Ραντουκάν ή Πολ Πόπα. Η αστυνομία αναζητά σε όλη την χώρα έναν άνδρα που πριν από δύο μέρες πυροβόλησε έναν νεαρό στην πόλη Ντέβα στην νοτιοδυτική Ρουμανία και έχουν πληροφορίες ότι είναι ο Πόπα.

    Ο Πόπα που στην Ελλάδα είχε το όνομα Ραντουκάν γεννήθηκε στο Μπατσάου και είναι συνεργάτης του Πάσαρη και τον βοήθησε να διαπράξει αδικήματα στην Ελλάδα και στην Ρουμανία. Συγκεκριμένα η ρουμανική αστυνομία θεωρεί ότι ο Πόπα προμήθευσε τον Πάσσαρη με το όπλο που χρησιμοποίησε στην ληστεία στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος τον Νοέμβριο του 2001.

    Στην ληστεία αυτή ο Πάσαρης είναι αναμειγμένος στην δολοφονία δυο ατόμων και οι αρχές διεξάγουν έρευνες για την υπόθεση.

    Ο Πόπα εντοπίστηκε στην Ντέβα με έναν ακόμη συνεργό του τον Στέφαν Μπλανάρου από το Γαλάτσι στην νοτιοανατολική Ρουμανία. Στις 16 Ιανουαρίου ο Πόπα είχε έναν καβγά με τον Γκαμπριέλ Ντουτ για μία κοπέλα που ήθελαν και οι δύο και τον πυροβόλησε. Ο Ντουτ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης και θα μείνει παράλυτος γιατί η σφαίρα διαπέρασε την σπονδυλική στήλη. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν ο Μπλανάρου είναι συνεργός του Πάσσαρη.

    Οι Πόπα και Μπλανάρου οπλοφορούν και είναι επικίνδυνοι ανέφεραν οι αρχές.

    [14] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Σύσκεψη συγκάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαϊλοβιτς, ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους, ο υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς.

    Οπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [15] ΟΠΑΠ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας που αφορά την επιχειρηματική δράση της ΟΠΑΠ ΑΕ στην Κύπρο, στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών. Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Κωνσταντίνος Κοσκινάς με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Τάκη Κληρίδη.

    Συζητήθηκε ακόμη από τις δύο πλευρές η νέα συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2002. Η προοπτική της νέας συμφωνίας για την επιχειρηματική δράση της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην Κύπρο ανοίγει νέες δραστηριότητες για την αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας

    [16] "ΧΟΥΡΙΕΤ": ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο Α. ΟΤΖΑΛΑΝ

    Αγκυρα, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Κατηγορίες κατά της χώρας μας φέρεται να εκτοξεύει ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ» υποστηρίζει σε δημοσίευμα της ότι ο Οτζαλάν γράφει βιβλίο στις τουρκικές φυλακές στο οποίο αναφέρει ότι η CIA, η Μοσάντ και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία και γι' αυτό το λόγο τον παρέδωσαν στις τουρκικές αρχές.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Οτζαλάν γράφει στο βιβλίο του ότι οι Τούρκοι θα προχωρούσαν στην εκτέλεση του, προκαλώντας έτσι τον εμφύλιο πόλεμο. «Πρόκειται για τη χειρότερη συνομωσία όλων των εποχών, χειρότερη ακόμη και από αυτές των Βυζαντινών» φέρεται να γράφει στο βιβλίο του ο Οτζαλάν.

    Η εφημερίδα γράφει ότι το βιβλίο έχει τίτλο «Από το κράτος του ιερατείου των Σουμερίων στη Δημοκρατία του Λαού». Επίσης, επισημαίνει ότι στο βιβλίο ο Οτζαλάν γράφει ότι το παιχνίδι των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, της CIA και της Αγγλίας θα κόστιζε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά δεν πέτυχε «γιατί δεν συμπεριφέρθηκα σαν ένας χυδαίος αντιστασιακός, αλλά και γιατί το Γενικό Επιτελείο συμπεριφέρθηκε προσεκτικά.»

    [17] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΔΙΕΚΟΨΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Κωνσταντινούπολη, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Αεροσκάφος τούρκικων αερογραμμών διέκοψε δρομολόγιο προς τη Νέα Υόρκη, όταν ένας από τους επιβάτες της πτήσης θεωρήθηκε ύποπτος.

    Ο επιβάτης, πακιστανικής καταγωγής, επιβιβάστηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, αλλά όταν το αεροσκάφος έκανε στάση στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να αποβιβαστεί.

    Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, Ατατούρκ, αλλά επέστρεψε μισή ώρα αργότερα, επειδή θεωρήθηκε ύποπτη η αποσκευή του Πακιστανού που είχε παραμείνει στο αεροσκάφος.

    Το αεροπλάνο εκκενώθηκε και άνδρες της ασφάλειας του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης έκαναν έλεγχο στις αποσκευές.

    Α.Τ.

    [18] ΣΕ ΕΓΚΑΡΔΙΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημήτριου με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε περίπου 40 λεπτά, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τις δύο Εκκλησίες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον κ.Χριστόδουλο να επισκεφτεί την Αρχιεπισκοπή Αμερικής εντός του 2003 και πρότεινε ως καταλληλότερη περίοδο την άνοιξη.

    Ο κ.Χριστόδουλος αποδέχτηκε την πρόταση, ενώ οι λεπτομέρειες της επίσκεψης θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση.

    Α.Τ.

    [19] ΡΙΣΑΡ ΤΑΡΝΤΙ: «ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ»

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Ικανοποιημένος από τους παίκτες του και την εμφάνισή τους που έφερε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, είναι ο προπονητής του Άρη Ρισάρ Ταρντί, σύμφωνα με δηλώσεις του στο επίσημο site της ΠΑΕ: "Είμαι πολύ υπερήφανος για τους ποδοσφαιριστές που κατάφεραν να κερδίσουν την πρόκριση στο παιχνίδι με αντίπαλο την Παναχαϊκή. Μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο, οι ποδοσφαιριστές του Άρη σήκωσαν το κεφάλι και αντέδρασαν. Ελπίζω ότι αυτή η πρόκριση θα τους δώσει αυτοπεποίθηση για την ποιότητα της ομάδας".

    Παράλληλα, ο κ. Ταρντί αναφέρθηκε στο ματς της Κυριακής με τον Ηρακλή: "Είναι ένα ντέρμπι άρα ένα παιχνίδι ξεχωριστό με ιδιαιτερότητες, όπου οι δύο ομάδες θα θελήσουν να δείξουν στους φιλάθλους τη θέληση να κερδίσουν, όπως σε όλα τα ντέρμπι. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για τον τέταρτο αγώνα που δίνουμε σε 12 μέρες. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η φυσική κατάσταση και το πόσο διατηρήσαμε τη φρεσκάδα μας. Ελπίζω ότι ο Άρης θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση των φιλάθλων μας, τους οποίους χρειαζόμαστε δίπλα μας".

    Απόντες από τον αγώνα της Κυριακής με αντίπαλο τον Ηρακλή θα είναι οι τιμωρημένοι Νίκος Παπαδόπουλος (που συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες στο παιχνίδι της Ν. Σμύρνης) και ο Σαϊντ Σίμπα (που δέχθηκε κόκκινη κάρτα στον αγώνα Κυπέλλου με την Παναχαϊκή.

    Ο Μάριος Χριστοδούλου κλήθηκε στην Εθνική ομάδα της Κύπρου προκειμένου να συμμετάσχει στο 6ο Διεθνές Τουρνουά Εθνικών ομάδων Ανδρών που θα διεξαχθεί 10-14 Φεβρουαρίου 2002.

    Η πρωτοπόρος ομάδα Νέων του Άρη θα αντιμετωπίσει αύριο Σάββατο 19/1 και ώρα 15:00 στο Καυτατζόγλειο την αντίστοιχη ομάδα του Ηρακλή. Ο αγώνας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αγωνιστικό και βαθμολογικό καθώς η αήττητη ομάδα του Άρη θα δώσει τον αγώνα της απέναντι στη δεύτερη -βαθμολογικά- ομάδα του πρωταθλήματος Νέων. Η ομάδα των Γιώργου Σεμερτζίδη και Γιάννη Μιχαλίτσιου φιλοδοξεί να συνεχίσει τη ξέφρενη πορεία της, σημειώνοντας μία ακόμη επιτυχία.

    Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Σεμερτζίδης τόνισε: "Μπορούμε να τα καταφέρουμε και κόντρα στον Ηρακλή. Οι μέχρι τώρα επιτυχίες μας επιτρέπουν να ελπίζουμε σε μια διάκριση στο φετινό πρωτάθλημα". Από την πλευρά του ο Γιάννης Μιχαλίτσιος επεσήμανε: "Αντιμετωπίζουμε έναν από τους πιο δύσκολους αντιπάλους του πρωταθλήματος. Τα παιδιά έχουν τις δυνατότητες για να συνεχίσουν την πολύ καλή μας πορεία, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε από το ξεκίνημα της περιόδου".

    [20] Η ΝΤΙΜΟΦΣΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ

    Σκόπια, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και υπεύθυνη της επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης, Ντόστα Ντίμοφσκα στην επιστολή παραίτησης της που υπέβαλε προς τον πρωθυπουργό της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι εξηγούσε ότι παραιτείται γιατί ο τελευταίος προσπάθησε να την παραγκωνίσει.

    Η κα Ντίμοφσκα γράφει ότι έδειξε υπευθυνότητα για να μπει στην κυβέρνηση και αντί να λάβει την στήριξη του πρωθυπουργού αισθάνθηκε απομονωμένη και ότι η δουλειά της υποτιμάται.

    Η πρώην αντιπρόεδρος κατηγορεί ακόμη τον Γκεοργκίεφσκι ότι υποστηρίζει τον υπουργό Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκοφσκι και την αγνοούσε σε θέματα ασφάλειας και την ανάπτυξη της αστυνομίας σε περιοχές που έλεγχαν οι Αλβανοί αντάρτες.

    Η κα Ντίμοφσκα ανέφερε ακόμη ότι η συμμετοχή της στην κυβέρνηση δεν μπορούσε να συνεχιστεί και η λειτουργία της επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν θα ήταν σωστή αν συνέχιζε.

    O.K.

    [21] ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

    Σόφια, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Εντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πατριάρχη της Βουλγαρίας Μάξιμου και βουλευτών σχετικά με τη βουλγαρική μονή του Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου στο Αγιον Ορος.

    Σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα "Νόβιναρ" οι βουλευτές παρακάλεσαν τον πρωθυπουργό Συμεών Σαξκομπουργκότσκι να αναλάβει ρόλο διαιτητή στη διαμάχη αυτή αναφέροντάς του σκάνδαλα με τα περιουσιακά στοιχεία της μονής.

    Αφορμή για τη διαμάχη αποτέλεσε νομοσχέδιο σχετικά με την Εφορεία "Ζωγράφου", το οποίο υποβλήθηκε στη Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Εφορεία ιδρύθηκε από το βασιλιά Βόριδα ΙΙΙ το 1926 με σκοπό τη διαχείριση των πολυάριθμων περιουσιακών στοιχείων της Μονής Ζωγράφου στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό.

    Η εξέταση του εν λόγω νομοσχεδίου απομακρύνθηκε την Τετάρτη από την ημερήσια διάταξη της Βουλγαρικής Βουλής, διότι δεν συζητήθηκε η θέση της Ιεράς Συνόδου, η οποία κατάρτισε επειγόντως τη θέση της, αντιδρώντας σε ορισμένες διατάξεις.

    [22] ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε η αναδιοργάνωσή της ΠΑΕ Αρης ως εξής: Πρόεδρος: Γιάννης Ζαχουδάνης, Αντιπρόεδρος: Αλέξης Ζαχουδάνης , Β' Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος: Τάκης Ανδριάς, Μέλη: Χρύσανθος Τριανταφυλλίδης, Αλέκος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Τρικαλιώτης, Νίκος Σφενδόνης, Χρήστος Παπαχρήστου, Βασίλης Πεϊτσης.

    [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ. ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    Άγκυρα, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς εξέφρασε την ελπίδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποδεσμεύσει νέα οικονομική βοήθεια για την χώρα στις αρχές του Φεβρουαρίου προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει ακόμη αρκετές υποχρεώσεις.

    Σε συζήτηση που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον η οποία και μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση ο κ. Ντερβίς εξέφρασε την ελπίδα το Δ.Ν.Τ. να συνεδριάσει στις αρχές του Φεβρουαρίου προκειμένου να αποφασίσει για την ανάπτυξη οικονομικού προγράμματος διάρκειας τριών χρόνων και για την χορήγηση δανείων στην χώρα που αναμένεται να αγγίξουν τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία από το Δ.Ν.Τ. θα είναι η τρίτη τα τελευταία δυο χρόνια γεγονός που φανερώνει την βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει το τελευταίο διάστημα την χώρα.

    Το Δ.Ν.Τ. αναμενόταν να εγκρίνει το πρόγραμμα τον Ιανουάριο ωστόσο καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στην χώρα είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των απαραίτητων διαδικασιών από την πλευρά του Δ.Ν.Τ.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου αποδεσμευτούν τα χρήματα ο κ. Ντερβίς τόνισε ότι είναι αναγκαία η βελτίωση του τομέα των επενδύσεων,η ύπαρξη διαφάνειας και η αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος

    [24] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Θεσμικά ανιστόρητο χαρακτηρίζει τον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ τον κατηγορεί για επιλεκτική πολιτική αμνησία.

    Όπως υποστηρίζει, ο κ. Σκανδαλίδης φαίνεται πως αγνοεί ότι το σημερινό συνταγματικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η Αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση είναι δημιούργημα αποκλειστικά της Νέας Δημοκρατίας, αφού το ΠΑΣΟΚ κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, όταν ψηφιζόταν το Σύνταγμα του 1975, απείχε, "κάνοντας επίδειξη πολιτικής και θεσμικής ανευθυνότητας".

    Παράλληλα, ο κ.Παυλόπουλος κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι "χρησιμοποίησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ανέλθει στην εξουσία και στη συνέχεια επιχείρησε να την ποδηγετήσει και να την απαξιώσει. Και αφού απέτυχε σ' αυτήν την απαράδεκτη επιχείρηση, είτε εγκατέλειψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε, ακόμη χειρότερα, προσπάθησε να της φορτώσει τα αποτελέσματα της κυβερνητικής του ανικανότητας".

    Σχετικά με την αποκέντρωση, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που στερείται αποτελεσματικών και ορθολογικών αποκεντρωτικών δομών, ενώ της Περιφέρειας "ηγούνται μετακλητοί υπάλληλοι, κομματικά φερέφωνα της Χαριλάου Τρικούπη".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 18 January 2002 - 19:14:04 UTC