Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
  • [02] ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [03] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ
  • [04] "ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ" ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ Ο ΑΡΑΦΑΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΡΟΝ
  • [05] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ DSS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [06] ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΤΟΚΙΟ: ΤΡΙΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [08] A. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΩ ΣΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ
  • [09] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [10] ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΛΙΝΑΣ
  • [11] ΑΝΕΤΑ Ο ΠΑΟ 3-0 ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [12] ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ Η FORTHNET
  • [13] ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
  • [14] ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΖΗΤΑ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ
  • [15] "ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ" ΤΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΛΗΣΕΩΝ
  • [16] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
  • [17] ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΚΘ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΘ
  • [18] ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [19] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΕΛΚ
  • [20] ΥΠΑΝ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ AVINOIL
  • [21] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
  • [22] ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ Ο ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ
  • [23] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΒΑΝΟΦ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2002 (14:12 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση καλωσορίζει και ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις. Όμως ούτε τις διατάσσει, ούτε τις ποδηγετεί", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην εποχή του ευρώ, η ελληνική οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, να διεκδικήσει με αξιοπιστία μία ισχυρή παρουσία στην Ευρωπαϊκή αγορά. Κεντρικός άξονας αυτής της στρατηγικής είναι η διαμόρφωση ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων με ικανό μέγεθος, εξωστρέφεια και διεθνή ανταγωνιστικότητα.

    "Οφείλουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις να παίρνουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο και να τις υλοποιούν με αξιοπιστία, όραμα και συνέπεια. Όχι με βάση την αδράνεια του παρελθόντος και την συντήρηση ξεπερασμένων συσχετισμών και αντιλήψεων, αλλά με τόλμη και αποφασιστικότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να ενισχύσουμε την εθνική μας ανταγωνιστικότητα, να προάγουμε την απασχόληση, να θεμελιώσουμε την προοπτική ευημερίας της ισχυρής Ελλάδας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η "πρόκληση" που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα - σύμφωνα με τον πρωθυπουργό - είναι η κάλυψη της απόστασης που την χωρίζει από τους εταίρους της. Τρία ποιοτικά στοιχεία χαρακτηρίζουν την αναπτυξιακή πολιτική.

    Το πρώτο είναι η σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη, στην οικονομική μεγέθυνση, που έχουν οι επενδύσεις, που αυξήθηκαν ραγδαία την τελευταία οκταετία. Η Ελλάδα έχει σήμερα τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στην Ε.Ε. Για το 2001, η αύξηση των επενδυτικών δαπανών στην Ελλάδα ήταν της τάξης του 9% έναντι ποσοστού 0,9% για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε ετήσια βάση, οι συνολικοί πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη στην περίοδο μέχρι το 2006 θα κυμαίνονται μεταξύ 5% και 6% του αναμενόμενου ΑΕΠ.

    Σήμερα, οι πόροι του ΠΔΕ είναι τριπλάσιοι σε σχέση με αυτούς του 1995 και υπερ-τετραπλάσιοι σε σχέση με το 1993. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα προσεγγίσει τα 9 δις ευρώ μόνο για το 2002.

    Το δεύτερο στοιχείο είναι η έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη. Σήμερα η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. "Είναι καιρός πλέον να ασχοληθούμε όχι μόνο με τους προσδιοριστικούς παράγοντες της οικονομικής μεγέθυνσης και με το πώς θα επιτυγχάνουμε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει σήμερα να μας ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η οικονομική μεγέθυνση, η σύνθεση και ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, οι επιπτώσεις της εκμετάλλευσης των παραγωγικών πόρων τόσο για το περιβάλλον όσο και γενικότερα για την ποιότητα ζωής της παρούσας, της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    "Για μας είναι, τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι η ανάπτυξη να ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή", τόνισε.

    Αναφερόμενος στην Εθνική Τράπεζα επισήμανε ότι στάθηκε στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε:"Εδώ, στο νέο κτίριο διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, συμβολίζεται η άνθιση μιας προσπάθειας καθώς και η εξέλιξη των πραγμάτων προς το αύριο. Αντανακλά αισιοδοξία και εκφράζει το δυναμισμό της ζωής το γεγονός ότι μια Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα, που πριν λίγο γιόρτασε τα 160 χρόνια της, που δημιουργήθηκε 8 χρόνια μετά τη γέννηση της δραχμής σήμερα - λίγες μόλις ημέρες μετά τη γέννηση του ευρώ - εγκαινιάζει το νέο κτίριο διοίκησης. Περνά και συμβολικά σε μια νέα φάση της ιστορίας της".

    [02] ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2002 (12:54 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Επίσημη επίσκεψη εργασίας στη Βουλγαρία πραγματοποιεί αύριο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Γκεόργκι Παρβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Σιμεόν Σαξκομπουργκότσκι και άλλους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

    Το ταξίδι αυτό του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία των διμερών και περιφερειακών σχέσεων στην περιοχή των Βαλκανίων. Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα δοθεί η δυνατότητα ενίσχυσης των διμερών πολιτικών και οικονομικών συνεργασιών των δύο χωρών.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 2000 ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν 844 εκατ. δολάρια, ενώ για το 2001 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. δολάρια.

    Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων του κ. Σημίτη συμπεριλαμβάνονται οι ευρύτερες εξελίξεις στα Βαλκάνια για τη σταθερότητα και συνεργασία και η οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας, στην οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε συνάρτηση με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής της.

    Θα συζητηθούν επίσης η διμερής και περιφερειακή συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος -στο πλαίσιο και της βαλκανικής πρωτοβουλίας-, ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης (για το θέμα του αγωγού οι δύο χώρες προγραμματίζουν συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μέχρι τέλος Ιανουαρίου στη Μόσχα), ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ενεργειακό θέμα.

    [03] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ

    Aθήνα, 21 Ιανουαρίου 2002 (12:47 UTC+2)

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρόπουλος επικαλούμενος λόγους διαφωνίας με την ασκούμενη πολιτική στα Βαλκάνια, η οποία θα ενέπιπτε και στις αρμοδιότητές του.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Ζαφειρόπουλου και στη θέση του τοποθέτησε τον βουλευτή και συνταγματολόγο Ανδρέα Λοβέρδο.

    [04] "ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ" ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ Ο ΑΡΑΦΑΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΡΟΝ

    Τελ-Αβίβ, 21 Ιανουαρίου 2002 (07:30 UTC+2)

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας την απελευθέρωση του Γιασερ Αραφατ, που παραμένει αποκλεισμένος από τα ισραηλινά άρματα μάχης, στην πόλη Ραμάλα.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρον υποστήριξε ότι ο Γιασερ Αραφατ, είναι πρακτικά κρατούμενος του Ισραήλ. Ο Αραφατ "ανοίγει τα παράθυρα των γραφείων του στη Ραμάλα βλέπει τα άρματα μάχης μας και καταλαβαίνει ότι δε μπορεί να πάει πουθενά" φέρεται να δήλωσε ο Σαρον στην ισραηλινή εφημερίδα "Maariv", συμπληρώνοντας σαρκαστικά ότι "( ο Παλαιστίνιος ηγέτης) αρρωσταίνει με την ιδέα ότι είναι κλεισμένος μέσα στη φυλακή μας".

    [05] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ DSS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 21 Ιανουαρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Τις βασικές διατάξεις πρότασης αναθεώρησης του Συντάγματος της Σερβίας παρουσίασε σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS).

    Σύμφωνα με την πρόταση η Σερβία θα αποτελείται από πέντε περιφέρειες και ταυτόχρονα παραμένει ομόσπονδη δημοκρατία του κοινού κράτους με το Μαυροβούνιο, της Γιουγκοσλαβίας.

    Οπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του DSS Ζόραν Σάμι, ο Πρόεδρος της Σερβίας θα εξακολουθεί να εκλέγεται άμεσα, αλλά θα έχει μειωμένες αρμοδιότητες και θα απλοποιηθεί η διαδικασία αντικατάστασής του. Η κυβέρνηση της Σερβίας θα έχει όπως και τώρα ευρείες αρμοδιότητες, αλλά θα υποχρεούται να εφαρμόζει την πολιτική που θα καθορίζει το Συμβούλιο Πολιτών της Σερβικής Βουλής. Τον πρόεδρο της Σερβίας θα αντικαθιστά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτών σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά του.

    Το Κοινοβούλιο της Σερβίας θα έχει δύο Σώματα, το Συμβούλιο Πολιτών και το Συμβούλιο των Περιφερειών. Το Συμβούλιο Περιφερειών θα έχει το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Πολιτών.

    Τα κέντρα των πέντε περιφερειών θα είναι οι πόλεις, Βελιγράδι, Νόβι Σαντ, Κραγκούγιεβατς, Νις και Ούζιτσε.

    Σύμφωνα με το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος του DSS το Κοσσυφοπέδιο ορίζεται ως έκτη περιφέρεια, αλλά θα αρχίσει να λειτουργεί όταν επιλυθεί η κατάσταση στην περιοχή.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Σάμι προς το παρόν είναι αδύνατον να ενταχθεί το Κοσσυφοπέδιο στο νομικό σύστημα της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, αν και σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 είναι τμήμα της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας.

    [06] ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων Περιφέρειας Εφετείου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε τον περασμένο μήνα με σκοπό την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των συνταξιούχων δικηγόρων.

    Ο Σύλλογος περιλαμβάνει τα Πρωτοδικεία των νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.

    Οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στην αίθουσα του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, κατά τις οποίες εκλέχθηκαν μέλη του ΔΣ οι: Γεώργιος Μελισσάς, Κωνσταντίνος Κιτσούλης, Στέφανος Τριανταφυλλίδης, Ρόζα Χηνιάδου, Θεόφιλος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Απόστολος Ευγενιάδης.

    Προκειμένου να αποκτήσει διεκδικητική δυναμική ο σύλλογος και το ΔΣ καλεί τους συνταξιούχους της περιφέρειας Εφετείου Θεσσαλονίκης να εγγραφούν ως μέλη του.

    Α.Τ.

    [07] ΤΟΚΙΟ: ΤΡΙΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Τόκιο, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Η διάσκεψη των δωρητριών χωρών για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν που πραγματοποιείται στο Τόκιο στέφθηκε με επιτυχία καθώς οι συμμετέχοντες χώρες υποσχέθηκαν την παροχή 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας προκειμένου να εγγυηθούν ότι η χώρα δεν θα γίνει ξανά γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας Χαμίντ Καρζάι υποσχέθηκε η κυβέρνηση που θα συστήσει να είναι αξιόπιστη σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν τόνισε ωστόσο ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας θα πρέπει να γίνει σύντομα προκειμένου να στηρίξει τη διοίκηση της χώρας.

    "Στέκομαι ενώπιον σας σήμερα ως ένας πολίτης μιας χώρας που δεν έχει τίποτα άλλο πέρα από την καταστροφή, τον πόλεμο, τη βαρβαρότητα και στερήσεις απέναντι στους πολίτες της για πάρα πολλά χρόνια" τόνισε ο κ. Καρζάι.

    Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιουνιτσίρο Κοιζούμι τόνισε ότι προκειμένου να ξεριζωθεί η τρομοκρατία θα πρέπει να μειωθούν οι συνθήκες που επιτρέπουν στην τρομοκρατία να αναπτυχθεί.

    Ο υπουργός Οικονομικών του γειτονικού Πακιστάν Σαουκάτ Αζιζ επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει για άλλη μια φορά το Αφγανιστάν προσθέτοντας ότι "δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το λάθος ξανά".

    Οι χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη συμφώνησαν ότι η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν είναι ζωτικής σημασίας εξέφρασαν ωστόσο την θέληση να μην σπαταληθούν τα χρήματα μεταξύ των πολέμαρχων καθώς η χώρα μαστίζεται ακόμη από εσωτερικές συγκρούσεις.

    [08] A. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΩ ΣΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Τη δέσμευση ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού διατύπωσε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέας Λομβέρδος.

    «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την τιμή που μου έκανε. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ τόσο στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, όσο και στην ψήφο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Λομβέρδος ο οποίος θα ορκιστεί υφυπουργός Εξωτερικών την Τετάρτη, στη θέση του Γιάννη Ζαφειρόπουλου.

    [09] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Σίδνεϊ, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Σε κέντρο κράτησης προσφύγων στην Γούμερα της Κεντρικής Αυστραλίας συνεχίζεται η απεργία πείνας που έχουν κηρύξει περίπου 50 πρόσφυγες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των αυστραλιανών αρχών να μη δέχονται πλέον αιτήσεις από άτομα που προέρχονται από το Αφγανιστάν, μεταδίδει το BBC.

    Πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς, ανάμεσά τους και παιδιά, είχαν ράψει συμβολικά τα στόματά τους.

    Οι αρχές, έκοψαν ήδη τα ράμματα τριών παιδιών και απείλησαν ότι θα απομακρύνουν τα παιδιά από τους υπόλοιπους πρόσφυγες.

    Ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Φίλιπ Ράντοκ, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της στο θέμα των προσφύγων.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, "όσοι από τους πρόσφυγες είναι δυσαρεστημένοι με τη μεταχείριση που είχαν στην Αυστραλία θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους."

    Όσοι εισέρχονται παράνομα στην Αυστραλία και ζητούν άσυλο μεταφέρονται αυτομάτως σε ειδικά κέντρα όπου κρατούνται μέχρι να εξετασθεί η αίτησή τους.

    Σε ένα άλλο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Δυτική Αυστραλία, οι πρόσφυγες πυρπόλησαν μέρος της εγκατάστασης όταν ένα πεντάχρονο αγόρι από το Ιράκ βιάστηκε, σύμφωνα με καταγγελίες, από άλλους κρατουμένους.

    [10] ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΛΙΝΑΣ

    Λονδίνο, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Έγκυρη έρευνα στη Βρετανία πιστεύει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να μειώσει την αξία της στερλίνας παρά να βασισθεί στις αυξομειώσεις των επιτοκίων για να στηρίξει τη βρετανική οικονομία, μεταδίδει το BBC.

    Η ερευνητική ομάδα Ernst & Young's Item Club πιστεύει ότι η ισχύς της στερλίνας, σε σχέση με τα άλλα νομίσματα, δυσχεραίνει τις βρετανικές εξαγωγές και για αυτό προκαλεί προβλήματα στις βρετανικές βιομηχανίες.

    Ο σύμβουλος οικονομικών της Ernst & Young's Item Club, Πίτερ Σπένσερ είπε οτι "είναι η καλύτερη εποχή για την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να προχωρήσει σε μείωση της αξίας της αγγλικής λίρας, στηρίζοντας την ενέργειά της αυτή με την πώληση στερλίνας στην αγορά συναλλάγματος."

    H Κεντρική Tράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να βοηθήσει τη βιομηχανία περικόπτοντας τα επιτόκια και ενθαρρύνοντας έτσι τις αγορές.

    Aυτό όμως οδηγεί τους Βρετανούς καταναλωτές σε ανησυχητικά χρέη.

    Ως αποτέλεσμα, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί οτι ίσως προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες προκειμένου να περιορίσει το ύψος των καταναλωτικών δαπανών.

    [11] ΑΝΕΤΑ Ο ΠΑΟ 3-0 ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Με συνοπτικές διαδικασίες ο ΠΑΟ κέρδισε στο κλειστό της Λεωφόρου το Ρέθυμνο με 3-0 σετ. Όλα αυτά στο πλαίσιο του εξ αναβολής παιχνιδιού του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Οι "πράσινοι" δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα απέναντι στο αδύναμο Ρέθυμνο. Αλλωστε το υποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα σετ, τα οποία ήταν: 25-15, 25-18, 25-17. Ετσι οι "πράσινοι" βρέθηκαν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, μαζί με τον Ηρακλή, αλλά πάντα δύο βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

    [12] ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ Η FORTHNET

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ιδιαίτερα ανταγωνιστικές για τους τελικούς καταναλωτές, σε σχέση με τις ισχύουσες, είναι οι χρεώσεις που προσφέρει η FORTHnet όσον αφορά το κόστος των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, αφού είναι από 15% έως και 20% χαμηλότερες.

    Η εταιρία είχε ξεκινήσει πιλοτικά την παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες της, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους τις διαθέτει εμπορικά και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την επίτευξη του στόχου της για παροχή ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλη την ελληνική αγορά.

    Η ενεργοποίηση των υπηρεσιών της FORTHnet είναι απλή, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η κατοχή συσκευής σταθερού τηλεφώνου. Οποιοσδήποτε κάτοχος συσκευής, το μόνο που έχει να κάνει είναι να πληκτρολογήσει τον ειδικό κωδικό 1789, πριν από τον αριθμό τηλεφώνου που επιθυμεί να καλέσει.

    Οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας προς εταιρικούς πελάτες θα μπορούν να προσφέρονται εναλλακτικά και μέσω του ιδιόκτητου Δικτύου Ασύρματης Σταθερής Πρόσβασης που ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο η εταιρία, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία LMDS.

    [13] ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

    Σόφια, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Νέας Γενιάς και Αθλητισμού της Βουλγαρίας Βασίλ Ιβανόφ συζήτησε με διπλωμάτες από την Ιορδανία, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη και Μεξικό σχετικά με τη δυνατότητα αθλητές από τις χώρες αυτές να προετοιμασθούν για τους Ολυμπιακούς στη Βουλγαρία.

    Αντιπρόσωποι αραβικών χωρών θα συναντηθούν για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ιβάν Σλάβκοφ την επόμενη εβδομάδα.

    Οι κ.κ. Ιβανόφ και Σλάβκοφ σύμφωνα με το βουλγαρικό τύπο συναντήθηκαν με το Δήμαρχο της Βάρνας Κίριλ Ιορντανόφ και περιηγήθηκαν στο Μέγαρο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Βάρνα.

    Ο κ. Ιβανόφ σε δηλώσεις του εξέφρασε την αισιοδοξία για τις πιθανότητες η Βάρνα να καταστεί τόπος συναντήσεων για την προολυμπιακή προετοιμασία.

    Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται επιπρόσθετος εξοπλισμός ύψους 322.000 λέβα και ότι για το σκοπό αυτό έχουν ήδη προσεγγισθεί σχετικοί εργολάβοι.

    Μία επιτροπή θα παρουσιάσει προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Μεγάρου Αθλητισμού.

    Ο κ. Ιβανόφ είναι της άποψης ότι μπορούν να εξευρεθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και ότι 1,6 εκ. λέβα είναι στον προϋπολογισμό για το λόγο αυτό. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν επίσης πόροι από λαχεία.

    [14] ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΖΗΤΑ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ

    Ιερουσαλήμ, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Την αποστολή διεθνών παρατηρητών στα παλαιστινιακά εδάφη ζήτησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Λιβάνου Ισαμ Φαρες, κάτι που βρίσκει αντίθετο το Ισραήλ.

    «Οι διεθνείς παρατηρητές πρέπει να έρθουν για να κλείσει ο κύκλος της βίας και να προετοιμάσουν το έδαφος για μία νέα ψυχολογία διαλόγου και αυτοκριτικής», είπε ο κ. Φαρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διπλωματική ακαδημία στη Μόσχα.

    Στην ομιλία του ο κ. Φάρες τόνισε επίσης πως τόσο η Ρωσία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να παίξουν έναν πιο δραστικό ρόλο για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Ν.Κ.

    [15] "ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ" ΤΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΛΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Την "εμφάνισή" του έκανε χθες το νέο σύστημα τηλεφωνικών κλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΤΕ υπενθυμίζει στους συνδρομητές του ότι χρειάζεται να προσαρμόσουν με βάση το νέο τρόπο κλήσης όλους τους αριθμούς που έχουν αποθηκεύσει στις μνήμες των τηλεφώνων τους (σταθερών και κινητών), στα fax, καθώς και στις ψηφιακές ευκολίες της εκτροπής κλήσης, της αυτόματης κλήσης προκαθορισμένου αριθμού και στη συντετμημένη επιλογή.

    Επίσης, διευκρινίζεται ότι, για όσους συνδρομητές χρησιμοποιούν την υπηρεσία φραγής που παρέχει ο ΟΤΕ, έχει ήδη γίνει η απαραίτητη προσαρμογή από τον ΟΤΕ χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια εκ μέρους τους.

    Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι, για οποιασδήποτε περαιτέρω πληροφορία σχετικά με το νέο τρόπο κλήσης, είναι στη διάθεση του κοινού το "135" με αναλυτικό ηχογραφημένο μήνυμα, χωρίς χρέωση όλο το 24ωρο, καθώς και το "134".

    [16] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Μόσχα, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή θα έχει άσχημες και αμετάκλητες συνέπειες στα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής και στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Σε επίσημη ανακοίνωση η Ρωσία αναφέρει ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη χρήση της βίας εναντίον των Παλαιστινίων ενώ οι τελευταίοι με την σειρά τους θα πρέπει να απέχουν από πράξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ.

    Όπως αναφέρεται, το Ισραήλ θα πρέπει να απαρνηθεί την πολιτική της βίας που έχει σκοπό να καταστρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή και να εξασθενίσει τις θέσεις των Παλαιστινίων.

    Στην ανακοίνωση δίνεται έμφαση στο σχέδιο Μίτσελ για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή ενώ η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, της παύσης των εχθροπραξιών και της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

    Σημειώνεται ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασσέρ Αραφάτ απεύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παρέμβει ύστερα από την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

    [17] ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΚΘ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΘ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Να αποκλείσουν συμβολικά τα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΣΘ την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου από τις 6 έως τις 8 το πρωί, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50 δραχμές, καλεί τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

    Το ΕΚΘ καλεί τους εργαζόμενους σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της διοίκησης του ΟΑΣΘ, διεκδικώντας το "πάγωμα" των ανατιμήσεων των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, την άμεση επέκταση των γραμμών του ΟΑΣΘ σε όλο το νομό, τη μη επιβολή αυξήσεων τα επόμενα χρόνια στο εισιτήριο και την ανακαίνιση των λεωφορείων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του επιβατικού κοινού.

    Η Πολιτεία - σύμφωνα με το ΕΚΘ - θα πρέπει να διασφαλίσει την ύπαρξη φθηνού εισιτηρίου για τις αστικές συγκοινωνίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφού οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι κατ' εξοχήν χρήστες των μέσων αυτών.

    [18] ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Η ισοπαλία στο Χαριλάου έγινε αφορμή για κριτική από πλευράς Αγγελου Αναστασιάδη. Ο Θεσσαλονικιός προπονητής εκτός των άλλων επισήμανε κατά τη διάρκεια του χαλαρώματος τα λάθη που έγιναν στο παιχνίδι με τον Αρη, ενώ παράλληλα ζήτησε οι παίκτες του να δίνουν στο εξής το 100% των δυνατοτήτων τους για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

    Από την άλλη αυτό που προέχει στον αγωνιστικό τομέα είναι το παιχνίδι του κυπέλλου με τον ΠΑΟ. Το 1-0 του πρώτου αγώνα στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να δίνει ένα μικρό αβαντάζ στην ομάδα του κ. Αναστασιάδη, όμως σε καμιά περίπτωση δε την εξασφαλίζει, αφού όλα είναι ρευστά. Αν καταφέρει ο Ηρακλής στο πρώτο ημίωρο να σημειώσει κάποιο τέρμα, τα πράγματα αυτομάτως θα αλλάξουν. Σημαντικότερος αντίπαλος για τους παίκτες του Ηρακλή θα είναι η κούραση. Ο Παναγιώτης Μπαχράμης εξακολουθεί να αισθάνεται ενοχλήσεις στο γαστροκνήμιο του δεξιού ποδιού του, ενώ τράβηγμα έπαθε ο Νασιόπουλος.

    "Πρέπει να πάμε στην Αθήνα για να κερδίσουμε. Προέχει το παιχνίδι του κυπέλλου με τον ΠΑΟ. Μπορούμε να προκριθούμε", τόνισε σήμερα προς τους παίκτες του ο προπονητής του Ηρακλή. Αγγελος Αναστασιάδης.

    Κ.Π.

    [19] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΕΛΚ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Την κοινή πορεία της Νέας Δημοκρατίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χαιρέτισε ο πρόεδρός της, Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη του κόμματος στο ΕΛΚ, λέγοντας ότι η δημιουργική τους συνεργασία έβαλε σφραγίδα σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε αποφάσεις που έδωσαν νέες δυνατότητες στην Ελλάδα.

    "Η συναντίληψη και οι κοινές δράσεις ΝΔ-ΕΛΚ αποτελούν εγγυήσεις για το μέλλον. Για την ευόδωση των κοινών μας αξιών. Για την πραγμάτωση των προσδοκιών όλων όσων πιστεύουν και προσβλέπουν σε μια ισχυρή Ευρώπη των λαών, σε μια κοινωνική Ευρώπη των πολιτών" είπε.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι φιλελεύθερες δυνάμεις υπήρξαν πρωτοπόρες στον αγώνα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ αναλαμβάνουν και πάλι πρωτοβουλία για το όραμα μίας νέας Ευρώπης "με ταχύτερη και ισόρροπη ανάπτυξη, που τους καρπούς της θα απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της. Μιας δημοκρατικής Ευρώπης με κοινωνική ευαισθησία. Μιας Ευρώπης με πρωταγωνιστική παρουσία στον κόσμο, με κοινή εξωτερική πολιτική, με κοινά και από κοινού προστατευόμενα σύνορα. Ικανής να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δίκαιά της από τις επιβουλές τρίτων. Της Ευρώπης του Δικαίου, του ανθρωπισμού και του Πολιτισμού, που θα εμπνέει με τις αρχές της ολόκληρο τον κόσμο".

    [20] ΥΠΑΝ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ AVINOIL

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας "Avinoil ΑΒΕΝΕΠ" από την εταιρεία "Μοτορ Οιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου ΑΕ" με την απόφαση Κ2-584/15.1.2002.

    Η απόφαση αυτή παρέχει την άδεια στη "Μοτορ Οιλ" να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών (625.550) της "Avinoil" σε τιμή όχι μεγαλύτερη των 12.800.093.516 δρχ. που καθορίστηκε από την Επιτροπή.

    [21] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Πρωτοπόρα μέθοδος για την ανακούφιση πασχόντων από προβλήματα στη σπονδυλική στήλη εφαρμόστηκε σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο.

    Πρόκειται για τη μέθοδο σπονδυλοπλαστικής που εφαρμόζεται σε περιστατικά που έχουν υποστεί βαριάς μορφής οστεοπόρωση, κατάγματα στους σπονδύλους, καθώς και σε ασθενείς με μεταστάσεις στους σπονδύλους από κακοήθη νοσήματα και σε άλλες παθήσεις, όπως αιμαγγειώματα.

    Η μέθοδος εφαρμόζεται εντατικά τον τελευταίο χρόνο σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε δύο ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επιτυχή επέμβαση από τους γιατρούς του Ακτινολογικού Τμήματος του Διαβαλκανικού.

    Στην επέμβαση παρέστη ο διεθνούς φήμης καθηγητής της ραδιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Στρασβούργου, Αφσίν Γκανγκί, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις πρώτους που εφάρμοσαν τη μέθοδο στον κόσμο, καθώς και ο ελληνικής καταγωγής συνεργάτης του, Ζαν Πιέρ Ιμπέρτ Βαλασσόπουλος.

    [22] ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ Ο ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Ανάμεικτα είναι πλέον τα συναισθήματα στους παίκτες του ΠΑΟΚ μετά το παιχνίδι με την Παναχαϊκή. Η ισοπαλία στη Πάτρα έχει δώσει ένα ηχηρό σκαμπίλι στον Δικέφαλο, αφού σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναληφθεί η συγκεκριμένη εμφάνιση. Ο κ. Μπάγιεβιτς θα επισημάνει τα λάθη της ομάδας, εφιστώντας τους για μια ακόμη φορά ότι στο εξής και για να υλοποιήσουν τους στόχους τους θα πρέπει να παίρνουν μόνο νίκες.

    Στον αγωνιστικό τομέα έγινε σήμερα το πρωί η εισαγωγή του Λουτσιάνο Ντε Σόουζα στο νοσοκομείο. Αύριο στις 7:00 θα υποβληθεί σε εγχείρηση δισκοκήλης από τον γιατρό του ΠΑΟΚ κ. Οικονομίδη. Ο χρόνος της απουσίας του από τα γήπεδα θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα της εγχειρήσεως.

    Κυκλοφόρησαν, τέλος, τα εισιτήρια του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 9 ευρώ (για τους συνδέσμους) έως 30 ευρώ (θύρα 1).

    [23] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Κλειστό είναι σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λόγω του εορτασμού των γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, εθνικής εορτής των Ηνωμένων Πολιτειών

    Σε "πρωταγωνιστές" της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να αναδειχθούν τα νέα στοιχεία για την οικονομία, αφού αύριο θα ανακοινωθούν οι βασικοί δείκτες οικονομικής δραστηριότητας για το Δεκέμβριο του 2001. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι εν λόγω δείκτες εκ των βασικών μεγεθών που απεικονίζουν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσαν αύξηση 0,8% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2001.

    Εξάλλου το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσει την ερχόμενη Πέμπτη η ομιλία του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας. Την ίδια ημέρα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας και την Παρασκευή οι πωλήσεις κατοικιών κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα.

    Ε.Σ.

    [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΒΑΝΟΦ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Μόσχα, 21 Ιανουαρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ μεταβαίνει στην Ισπανία προεδρεύουσα της ΕΕ και την Πορτογαλία που ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ με σκοπό τη διεξαγωγή συνομιλιών.

    "Η Μόσχα ελπίζει ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της κυβέρνησης της Ισπανίας θα επιτρέψουν την πρόοδο στην στρατηγική συνεργασία της Ρωσίας με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της ισπανική προεδρίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γιακοβένκο στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή καθώς και η υποστήριξη της ΕΕ στο αίτημα της Ρωσίας για ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο των επικείμενων συνομιλιών που θα έχει ο κ. Ιβάνοφ στη Μαδρίτη.

    Την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Λισσαβόνα όπου θα έχει συνομιλίες για τον ρόλο του ΟΑΣΕ αναφορικά με διεθνή θέματα ασφαλείας ενώ θα συζητηθεί και ο διεθνής αγώνας κατά της τρομοκρατίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 21 January 2002 - 19:14:00 UTC