Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΔΙΩΞΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ
  • [02] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [03] ΧΡΥΣΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΗΡΑΚΛΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] 17 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
  • [06] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΛΟΦΕΝ
  • [07] ΒΟΛΕΪ: ΕΧΑΣΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕ 3-2 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΓΚ
  • [08] ΝΕΟ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΟΕΚ
  • [09] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [10] ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΕ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ
  • [11] ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛ ΑΚΣΑ
  • [12] ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
  • [13] ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [14] ΠΓΔΜ: ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [16] Ρ. ΑΡΜΙΤΕΪΤΖ: ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ
  • [17] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΟΒΙΤΣ-ΛΕΡΟΥΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [18] ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΠΟΠΟΚΑΤΕΠΕΤΛ
  • [19] "Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [20] ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
  • [21] ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΙΣΑΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΔΙΩΞΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2002 (14:12 UTC+2)

    Το υπουργείο Υγείας δεν διώχνει κανένα πανεπιστημιακό γιατρό από τα νοσοκομεία δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι αυτοί οι ίδιοι επέλεξαν να αποχωρήσουν, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να ασκούν ιδιωτικό έργο στα ιατρεία τους.

    Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Κακαουνάκη στον 96,1 Flash ο κ Παπαδόπουλος είπε: "Δεν διώχνουμε κανέναν απολύτως. Οι ίδιοι διάλεξαν με δηλώσεις και έγγραφα που στείλανε στις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι αποχωρούν απ΄ τις πανεπιστημιακές κλινικές για να έχουνε το δικαίωμα να μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αν δεν κάνανε αυτή τη δήλωση θα μένανε μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο χωρίς να έχουνε το δικαίωμα που είχανε μέχρι τώρα να είναι και εδώ και εκεί. Ερχονται λοιπόν αφού κάνανε δήλωση αποχώρησης και ότι δεν θα ασκήσουν κανένα κλινικό έργο , βαφτίζουν σαν τους καλόγερους του Μεσαίωνα το κρέας ψάρι και λένε ότι "ναι μεν είπαμε ότι εμείς δεν θα κάνουμε κανένα κλινικό έργο και σηκωθήκαμε και φύγαμε από την πανεπιστημιακή κλινική , αλλά θα κάνουμε κλινικό έργο γιατί αυτό είναι εκπαιδευτικό" Αυτά είναι φαιδρά δεν πρόκειται να τα επιτρέψουμε αυτά είναι περιγραφή του νόμου αυτές είναι απαράδεκτες καταστάσεις.. Εμείς θέλουμε να επιστρέψουνε να κάνουν και το κλινικό έργο να κάνουν και το εκπαιδευτικό τους έργο όπως νομίζουνε γιατί η δουλειά η δική μας στα δημόσια νοσοκομεία είναι να διασφαλίσουμε την υγεία του κοσμάκη και τίποτε άλλο"

    Ο υπουργός τόνισε ότι με την αποχώρηση αυτή δεν διαταράσσεται το κλινικό έργο των νοσοκομείων, καθώς, όπως είπε, επί συνόλου 1100 γιατρών αποχώρησαν περίπου 200 και έτσι αυτό μπορεί να καλυφθεί από τους εναπομείναντες. "Δεν διαταράσσεται επ ουδενί λόγο το έργο το κλινικό των νοσοκομείων . Υστερα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι λίγα δεν είναι πολλά και μιλάμε για Αθήνα και Θεσσαλονίκη που είναι το πρόβλημα και σε συγκεκριμένα νοσοκομεία μάλιστα. Το κλινικό έργο αναπληρούται και από τους εναπομείναντες καθηγητές πανεπιστημίου διότι δεν φύγανε όλοι. Είναι περίπου 1100 έχουνε δηλώσει περίπου 200. Υπάρχει και το εκπαιδευτικό και το κλινικό να το καλύψουν και οι εναπομείναντες και οι γιατροί του ΕΣΥ. Συνεπώς η μάχη είναι για την ταμπακιέρα και ο νόμος θα εφαρμοστεί όπως τον ψήφισε η ελληνική Βουλή χωρίς τα νομικά τερτίπια που επικαλούνται και παραπλανούν με ένα απίστευτο χείμαρρο ψευδολογιών την κοινή γνώμη" πρόσθεσε κ Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στα απογευματινά ιατρεία που άρχισαν να λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία ο κ Παπαδόπουλος τόνισε ότι αυτά δεν είναι ιδιωτικά ιατρεία αλλά ένας θεσμός που ισχύει σε όλη την Ευρώπη και ότι οι ασθενείς που τα επισκέπτονται πληρώνουν μόνο για το γιατρό ενώ δεν πληρώνουν τίποτα για τις εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις που πιθανόν θα χρειαστούν. Πρόσθεσε ακόμη ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί η συμμετοχή των ταμείων για τις εξετάσεις στα απογευματινά ιατρεία.

    [02] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2002 (14:50 UTC+2)

    Το ετήσιο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, ο στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης και ο πτέραρχος Μίχο Μίχο.

    Η τελετή της υπογραφής έγινε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης και σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας. Οπως είπαν η συνεργασία ανάμεσα στους δύο στρατούς συμβαδίζει με τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και ενισχύει τη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

    Το πρόγραμμα συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων περιλαμβάνει διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, εκπαιδευτικές ανταλλαγές αξιωματικών, επισκέψεις διοικητών σχηματισμών και οικογενειών αξιωματικών σε θέρετρα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αντιστοίχως.

    Ο κ. Μίχο έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση αξιωματικών της Βουλγαρίας στην Ελλάδα και στη μεταφορά της εμεπιρίας που διαθέτει η χώρα μας ως χώρα του ΝΑΤΟ. Ευχαρίστησε για τον σταθμό ραντάρ που έκανε δωρεά η Ελλάδα στην αεροπορία της Βουλγαρίας, διότι με αυτό το ραντάρ είναι δυνατή η υποδοχή αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στα αεροδρόμια της. Παρών στην τελετή υπογραφής ήταν και ο διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Γρηγόρης Κλετσίδης.

    [03] ΧΡΥΣΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΗΡΑΚΛΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Με το γκολ που πέτυχε ο Κεμπάτζε στο 82' ο Ηρακλής πήρε το εισιτήριο για τους "8" του κυπέλλου Ελλάδας. Ετσι έγινε η 8η ομάδα συμπληρώνοντας το καρέ του θεσμού. Θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση τον Εθνικό Αστέρα. Ο Γηραιός αν και έχασε από τον ΠΑΟ με 2-1 προκρίθηκε σε συνδυασμό με το 1-0 του Καυταντζογλείου. Στον αγώνα που παρακολούθησαν περίπου 7.000 θεατές τα τέρματα σημείωσαν εκτός του Κεμπάτζε ο Κυριαζής στο 40' με αυτογκόλ και ο Λυμπερόπουλος στο 44'.

    Ο διαιτητής κ. Δούρος του συνδέσμου Κορίνθου έδειξε κίτρινη κάρτα στους Στολτίδη, Κολομπούρδα, Χάγκαν, Χατζί και Μπασινά, Βλάοβιτς.

    ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Σάριτς, Φύσσας, Μπασινάς (72' Κόλκα), Γκούμας, Γκαλέτο (87' Καραγκούνης), Βαζέχα (68' Βλάοβιτς), Λυμπερόπουλος, Ολιζαντέμπε, Βόκολος, Μικαέλσεν

    Ηρακλής: Χαλκιάς, Κυριαζής (49' Κολομπούρδας), Χατζί, Κουτσουρές (72' Νασιόπουλος), Φοφόνκα, Στολτίδης, Χάγκαν, Μιλόγεβιτς (54' Δρούγας), Νεμπεγλέρας, Κεμπάτζε, Νατσούρας

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Για τα εθνικά θέματα ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσοβόλας χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Πρόσθεσε, δε, ότι έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών το θέμα της δήλωσης του εκπρόσωπου του υπουργείου Πάνου Μπεγλίτη σε σχέση με το PKK και το Κουρδικό, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας του κουρδικού λαού δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία. «Η απάντηση που μου δόθηκε πάνω στο θέμα αυτό είναι ότι και ο υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική κυβέρνηση συμπορεύονται με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πως θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως θα παλέψει για τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουρδικού έθνους αλλά και για να υπάρξει πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα», τόνισε.

    Ο κ. Τσοβόλας ανέφερε ότι επισήμανε στον κ. Παπανδρέου την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία όλων των κομμάτων της χώρας για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να δεχθούν τη λύση της συνομοσπονδίας με όποιο απατηλό όνομα και αν παρουσιαστεί. «Γιατί αν πετύχει κάτι τέτοιο η Τουρκία, τότε θα αποτελέσει το πρώτο παγκόσμιο προηγούμενο, ώστε να διεκδικηθεί η ίδια φόρμουλα και για το Αιγαίο και μακροπρόθεσμα ίσως και για άλλη περιοχή της χώρας μας», πρόσθεσε.

    [05] 17 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

    Βρυξέλες, 23 Ιανουαρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Περίπου 17 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 χρόνων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ένα στα πέντε παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Euronet με την χρηματοδότηση της Κομισιόν στη Μεγάλη Βρετανία παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας, 25% ενώ υψηλά ποσοστά έχουν καταγραφεί στην Ιρλανδία, 24%, τη Ισπανία, 23,5% και την Ιταλία, 23%.

    Το χαμηλότερο ποσοστό φτώχειας της τάξεως του 5% παρατηρήθηκε στη Δανία, την Φινλανδία και τη Νορβηγία.

    Η έρευνα βασίστηκε σε στατιστικά στοιχεία από το 1996, καταγράφεται ωστόσο ότι η παιδική φτώχεια στην ΕΕ έχει αυξηθεί σοβαρά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

    Αναφέρεται επίσης ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η παιδική φτώχεια μειώθηκε στη Δανία, την Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία ενώ σημείωσε αύξηση στη Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία και την Ιταλία και παρέμεινε σταθερή στην Γαλλία .

    [06] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΛΟΦΕΝ

    Πτολεμαϊδα, 23 Ιανουαρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Αναστάτωση επικρατεί στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και στους κατοίκους της Πτολεμαϊδας μετά τις πληροφορίες ότι ποσότητες του εξαιρετικά μεγάλης τοξικότητας χημικού στοιχείου κλοφέν ενδέχεται να απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τη βραδιά των Χριστουγέννων στη μονάδα του Αγίου Δημητρίου.

    Μετά από αρκετές μέρες εντοπίστηκαν δύο πυκνωτές κάτω από τη γεννήτρια που είχε καταστραφεί και διαπιστώθηκε ότι έλειπε το παρασκευασμένο πιθανόν από κλοφέν μονωτικό λάδι που περιείχαν

    Το κλοφέν είναι μια εξαιρετικά επιβαρημένη χημική ουσία που προκαλεί τερατογενέσεις και καρκίνο και έχει απαγορευτεί να χρησιμοποιείται σε πυκνωτές στις χώρες της ΕΕ από το 1975, ενώ για την Ελλάδα η απαγόρευση ισχύει από το 1985. Ωστόσο το 1984 η ΔΕΗ είχε τοποθετήσει στο δίκτυο της πυκνωτές που περιείχαν μονωτικό λάδι από κλοφέν.

    Ένα σενάριο που συζητείται είναι το κλοφέν που λείπει να κάηκε στην πυρκαγιά και έτσι κανείς να μην ήρθε σε επαφή μαζί του, ενώ μια δεύτερη εκδοχή είναι ότι το κλοφέν χύθηκε και έτσι δημιουργούνται ερωτηματικά για τους 60 εργαζόμενους της ΔΕΗ και πυροσβέστες που βρίσκονταν στη μονάδα το βράδυ της πυρκαγιάς, αλλά και για τον τοπικό πληθυσμό.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πρόσθεσε ότι δείγματα από τη γύρω περιοχή έχουν σταλεί στην Ιταλία για να διαπιστωθεί αν υπήρξε διαρροή κλοφέν και τα αποτελέσματα θα βγουν σε 10 μέρες.

    Η ΔΕΗ επισήμανε ότι δεν είναι σίγουρο ότι ήταν κλοφέν το υλικό που περιείχαν οι πυκνωτές. Εχουν ήδη γίνει ο πρώτες ιατρικές εξετάσεις σε 38 εργαζόμενους και τα πρώτα αποτελέσματα δεν εμπνέουν ανησυχία.

    [07] ΒΟΛΕΪ: ΕΧΑΣΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕ 3-2 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Σκόνταψε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο ο Ηρακλής στο βόλεϊ. Γνώρισε την ήττα με 3-2 σετ από την ρωσική Εκατερίνμπουργκ στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του Αλέκου Λεώνη που ξεκίνησε δυνατά, πήρε το πρώτο σετ σχετικά εύκολα, δείχνοντας ότι θα κάνει περίπατο κόντρα στους ρώσους. Αυτό όμως δεν έγινε και το παιχνίδι εξελίχθηκε ντέρμπι. Τελικά η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχασε ανέλπιστα.

    Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο προπονητής της ρωσικής ομάδας, κ. Αλφέροφ επισήμανε: "Ο όμιλός μας ήταν δύσκολος, αφού μετείχαν σε αυτόν πολύ μεγάλες ομάδες, όπως είναι η Παρί, η Νόλικο και ο Ηρακλής. Εμείς θέλαμε τη νίκη και την πετύχαμε. Για τον Ηρακλή ήταν μια καλή προπόνηση, αφού έχει ήδη προκριθεί".

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του παίκτη της Εκατερίνμπουργκ, Σίντερ. "Το παιχνίδι ήταν καταπληκτικό. Κάναμε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια και θεωρώ ότι κερδίσαμε δίκαια. Είχα καιρό να παίξω τέτοιο παιχνίδι".

    Ο προπονητής του Ηρακλή, Αλέκος Λεώνης σχετικά για το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής επισήμανε: Θέλαμε να κερδίσουμε. Το τελικό αποτέλεσμα σε καμιά περίπτωση δεν ήταν προσχεδιασμένο. Το μόνο που ήθελα σήμερα είναι να ξεκουράσω τον Μποζίδη. Κάτι που δεν έγινε, αφού είχαμε τέτοια υποδοχή. Γνωρίζαμε καλά ότι με τέτοια υποδοχή και με διπλό και τριπλό μπλοκ το παιχνίδι έγερνε προς την πλευρά των αντιπάλων μας. Μας δόθηκε ευκαιρία να κερδίσουμε το παιχνίδι, αλλά δεν το κάναμε γιατί δεν είχαμε καθαρό μυαλό. Τώρα η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη και θέλουμε μια νίκη για να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Το γεγονός ότι δεν αγωνίστηκε ο Μπάεφ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελα να τον ξεκουράσω και να παίξει μόνο στο παιχνίδι με την Ορεστιάδα".

    Τέλος ο παίκτης του Γηραιού, Πλάμεν Κονσταντίνοφ δήλωσε: "Δεν παίξαμε καθόλου καλά. Δεν αγωνιστήκαμε όπως θα έπρεπε. Το γεγονός ότι είχαμε κερδίσει την πρόκριση μας έκανε να παίξουμε νωθρά. Η συνέχεια είναι πλέον πολύ δύσκολη. Αν δεν είχαμε περάσει στην επόμενη φάση και χρειάζονταν να τους κερδίσουμε ακόμη και με 3-0 θα το κάναμε".

    Τα σετ: 25-17, 23-25, 25-20, 23-25, 15-17

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Λεώνης): Καρυπίδης 14.67, Κράβαρικ 17.67, Μητρούδης 6.50, Μποζίδης 4.5, Χοφ 13.33, Κονσταντίνοφ 23, Αμαξόπουλος, Γκιρτζίκης 1.33, Μπάεφ 3

    ΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ (Αλφέροφ): Μποβντούι 12.83, Σοκόλοφ 4.17, Μπογκομόλοφ 10.83, λ-Σοσούνοφ, Σκίντερ 3.33, Λατίσεφ 26.17, Σαμσόνοφ 8.83, Απαλίκοφ 2.83, Ιβάνοφ.

    Κ.Π.

    [08] ΝΕΟ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΟΕΚ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα για την αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενο επιτόκιο εξήγγειλε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των δανείων θα είναι ελαστικότερες σε σχέση με το παρελθόν, καθώς αυξάνεται το ύψος της επιδότησης του επιτοκίου και τα εισοδηματικά κριτήρια.

    Δικαιούχοι του δανείου με διπλή επιδότηση επιτοκίου θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που πληρώνουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 2.200.000 δρχ ή 6.457 ευρώ. Το επιτόκιο για αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ενώ η επιδότηση θα καταβάλλεται σε ποσοστό επί του κυμαινόμενου επιτοκίου. Το ύψος του ποσοστού θα είναι συνάρτηση της οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου και του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος.

    Στην πρώτη κατηγορία δικαιούχων εντάσσονται οι άγαμοι που έχουν εισόδημα μέχρι 10.271 ευρώ η 3.500.000 δραχμές. Η κατηγορία αυτή θα επιδοτείται με 32% ή 1,79 μονάδες.

    Ο έγγαμος με το ίδιο εισόδημα επιδοτείται με ποσοστό 33% ή 1,85 μονάδες επιδότησης. Το ποσοστό επιδότησης, ανάλογα με τα παιδιά που έχει μια οικογένεια φτάνει το 56% ή 3,14 μονάδες επιδότησης.

    Οι άγαμοι των οποίων το εισόδημα ξεκινάει από 10.274 ευρώ και φτάνει τα 13.206 (4.500.000 δρχ) αποτελούν τη δεύτερη κατηγορία και δικαιούνται επιδότηση 27% ή 1,51 μονάδες. Για τους έγγαμους το εισόδημα ξεκινάει από 10.274 ευρώ και φτάνει τα 23.474 (8 εκ. δρχ). Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό επιδότησης είναι 28% ή 1,77 μονάδες.

    Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι υψηλόμισθοι άγαμοι που έχουν εισόδημα πάνω από 13.206 ευρώ ή 4,5 εκατ. δρχ. Το ποσοστό της επιδότησης του επιτοκίου στη περίπτωση αυτή ανέρχεται στο 27% ή 1,51 μονάδες. Εδώ υπάγονται και οι έγγαμοι που το εισόδημα τους ξεπερνά τα 23.477 ευρώ ή 8 εκ. δρχ, οι οποίοι επιδοτούνται επίσης με 27%.

    Οσοι ενδιαφέρονται να πάρουν δάνειο με διπλή επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις του από τις 15 Μαρτίου στα κατά τόπους γραφεία του οργανισμού. Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2004. Η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων είναι 15 χρόνια.

    [09] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 23 Ιανουαρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ, ελπίζοντας να ενθαρρύνει το διάλογο ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της επίθεσης σε αμερικανικό πολιτιστικό κέντρο της Καλκούτα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόυτερς, ο κ. Αναν πριν φθάσει στο Πακιστάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η αιματοχυσία στην Καλκούτα όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα δεν θα χειροτερέψει την ήδη τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στις δυο χώρες, οι οποίες μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

    Ο κ. Αναν είπε ακόμη ότι τα μέτρα του προέδρου του Πακιστάν Μουσαράφ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και όσο συνεχίζει τις προσπάθειές του θα παρατηρούμε μείωση της έντασης και δεν παρέλειψε να τονίσει την δυσαρέσκεια του για την απόφαση της Ινδίας να μην θέλει να επισκεφθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ τη χώρα.

    [10] ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΕ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Βρυξέλες, 23 Ιανουαρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Αστυνομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αποτελείται από 500 άτομα αναμένεται να αντικαταστήσει την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία όταν λήξει η αποστολή στα τέλη του έτους ανακοίνωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

    Η ευρωπαϊκή δύναμη θα έχει σκοπό την εκπαίδευση της τοπικής αστυνομικής δύναμης στη Βοσνία καθώς και την παροχή τεχνικής υποστήριξης ανέφερε ο ευρωπαίος διπλωμάτης σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων που επέλεξε, ωστόσο, να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Η ΕΕ έχει συστήσει από κοινού αστυνομική δύναμη 5.000 ατόμων καθώς και δύναμη ταχείας επέμβασης που αποτελείται από 60.000 στρατιώτες η οποία θα μπορεί να αναπτυχθεί σε περιόδους κρίσης.

    Η απόφαση για την αντικατάσταση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ένωσης τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ληφθεί επίσημη απόφαση μέχρι τον Φεβρουάριο καθώς αναμένεται ακόμη να αποσαφηνιστούν οικονομικά θέματα αναφορικά με την αποστολή αλλά και οι αρμοδιότητες που αυτή θα αναλάβει.

    [11] ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛ ΑΚΣΑ

    Ιεορυσαλήμ, 23 Ιανουαρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί την εκεχειρία με το Ισραήλ υπό όρους.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η οργάνωση με ανακοίνωση της ανέφερε ότι οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά δεσμεύονται στην απόφαση για εκεχειρία του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ στις 16 Δεκεμβρίου υπό τον όρο το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την πολιτική των δολοφονιών, να άρει τους περιορισμούς που τέθησαν στον Αραφάτ και τον παλαιστινιακό λαό και να λήξει την ανακατάληψη των Παλαιστινιακών πόλεων.

    Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά, οργάνωση που σχετίζεται με τη Φατάχ, έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις από την έναρξη της νέας ιντιφάντα, το φθινόπωρο του 2000.

    [12] ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Η βιωσιμότητα και η αναβάθμιση της υπαίθρου είναι ο στόχος της διαχειριστικής αρχής που θα έχει στη διάθεση της έως το 2006 2,7 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη και ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς ανέφερε ότι η πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την ελληνική περιφέρεια και το σύνολο της χώρας.

    «Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των προβλημάτων που υπάρχουν στο πλαίσιο της νέας διεθνούς πραγματικότητας και των παγκοσμιοποιημένων αγορών για το μέλλον της περιφερειακής ανάπτυξης και ειδικότερα της διατήρησης και βελτίωσης των εισοδημάτων στην ελληνική ύπαιθρο», επισήμανε.

    [13] ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Τέσσερα νέα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για το 2002 παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, η νέα αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Κάτια Ζελομοσίδου, τα οποία θα εκπονηθούν παράλληλα με τα τρέχοντα προγράμματα της αντιδημαρχίας.

    Τα νέα προγράμματα αφορούν ενημερωτικά σεμινάρια για μονογονεϊκές οικογένειες, με εξειδικευμένους ψυχολόγους, που θα έχουν στόχο τη στήριξη των διαζευγμένων γονιών, των άγαμων μητέρων ή των γονέων που βρίσκονται σε χηρεία, καθώς και δωρεάν ενημέρωσης στις οικονομικές μετανάστριες σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού ή αντισύλληψης και ψυχολογικής στήριξης σε εγκύους.

    Παράλληλα, ο δήμος θα προβαίνει σε ηθική επιβράβευση των εταιριών που προσφέρουν οικονομική στήριξη σε προγράμματα ή έργα κοινωνικής προσφοράς, ενώ θα προσφέρονται μαθήματα μουσικής στα παιδιά των παιδικών χωριών.

    [14] ΠΓΔΜ: ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Σκόπια, 23 Ιανουαρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ξεκινήσει αύριο στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση για το νομοσχέδιο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Με την έγκριση του συγκεκριμένου νόμου ανοίγει και ο δρόμος για τη διάσκεψη των δωρητών, τη διεξαγωγή της οποία επιδιώκει η σκοπιανή κυβέρνηση.

    Ο νόμος έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και περίπου δύο μήνες, ωστόσο, καθυστέρησε στις διαφωνίες των αλβανικών πολιτικών κομμάτων, που ζητούσαν γενναία αποκέντρωση, περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση στους τομείς υγείας και παιδείας, περιφερειακή ένωση δήμων κ.α. Τα σλαβικά κόμματα έκριναν ότι τα αιτήματα αυτά θα οδηγήσουν στη δημιουργία καντονιών εντός της χώρας.

    [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    "Προτάσεις και απόψεις μπορεί να είναι χρήσιμες στο βαθμό που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαδικασίας της συνεννόησης και στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης. Κάθε άστοχος χειρισμός μπορεί να είναι επιζήμιος", τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας με αφορμή την πρόταση για το ασφαλιστικό που κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς το προεδρείο της Κ.Ο. του Κόμματος.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι "είναι γνωστό ότι το ασφαλιστικό αποτελεί για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ζήτημα πολιτικής προτεραιότητας. Είναι επίσης γνωστή, η διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης, ότι θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, καταθέτοντας τις προτάσεις μας με συναινετικές διαδικασίες, με την ανάπτυξη ενός γόνιμου και ειλικρινούς διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα".

    "Άλλωστε κάθε επιλογή μας για το θέμα αυτό, γίνεται σήμερα σε κλίμα ηρεμίας και νηφαλιότητας, που δεν πρέπει να διαταραχθεί.

    Οσον αφορά το πλαίσιο των θέσεών μας, αυτό έχει καθοριστεί με τις αποφάσεις του τελευταίου Συνεδρίου μας, που καλύπτουν, εκφράζουν και δεσμεύουν όλους μας", υπογράμμισε.

    Επισήμανε τέλος ότι "η κυβέρνηση θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας, που αποτελεί τον αποκλειστικό γνώμονα της πολιτικής μας, όπως μαρτυρά και η εώς τώρα στάση μας".

    [16] Ρ. ΑΡΜΙΤΕΪΤΖ: ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ

    Παρίσι, 23 Ιανουαρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Πολλοί από τους αιχμαλώτους του πολέμου στο Αφγανιστάν που κρατούνται στην αμερικανική ναυτική βάση της Κούβας ενδέχεται να επιστρέψουν στις χώρες τους, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίσταρντ Αρμιτέιτζ.

    Σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde" τόνισε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για την τύχη των κρατούμενων Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα στη βάση Γκουαντάναμο, εφόσον ανακριθούν, αλλά είπε ότι ένα ενδεχόμενο είναι ο επαναπατρισμός.

    "Εχω την αίσθηση ότι πολλοί από τους κρατούμενους θα επιστρέψουν στις χώρες, στις οποίες ζούσαν πριν να μεταβούν στο Αφγανιστάν", φέρεται να δήλωσε ο κ. Αρμιτέιτζ.

    "Εκείνο το οποίο θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι όταν επιστρέψουν στις χώρες τους θα διεξαχθούν έρευνες", πρόσθεσε.

    Ο κ. Αρμιτέιτζ υποστήριξε ότι οι συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων είναι ανθρώπινες.

    Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά οι κρατούμενοι δεν είναι αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά "παράνομοι μαχητές" και όπως είπε ο κ. Αρμιτέιτζ παρόλα αυτά η Συνθήκη της Γενεύης εφαρμόζεται στην περίπτωσή τους.

    [17] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΟΒΙΤΣ-ΛΕΡΟΥΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 23 Ιανουαρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ αποτέλεσε το αντικείμενο των συνομιλιών που είχε σήμερα στα Σκόπια ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόϊσα Τσόβιτς με τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην χώρα Αλέν Λερουά.

    "Συζητήσαμε για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, τη Νότια Σερβία και το Κόσοβο", δήλωσε ο κ. Τσόβιτς τονίζοντας ότι τα τρία αυτά σημεία δεν μπορούν να χωριστούν.

    Ο Γάλλος διπλωμάτης χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την συνάντηση ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης χαιρέτησε τον ρόλο που διαδραμάτισε μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την κρίση στην ΠΓΔΜ.

    [18] ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΠΟΠΟΚΑΤΕΠΕΤΛ

    Πόλη του Μεξικό, 23 Ιανουαρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Πυκνοί καπνοί, στάχτες και αναθυμιάσεις εκλύονται και πάλι από τον κρατήρα του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ, κοντά στην Πόλη του Μεξικό, γεγονός που δεν προκάλεσε ανησυχία στους αξιωματούχους της πόλης.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας για την Αντιμετώπιση των Καταστροφών, Ρομπέρτο Γκουάς, το ηφαίστειο άρχισε να ενεργοποιείται τα ξημερώματα, ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή έκρηξη, αφού την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο, οφειλόταν στη δημιουργία λάβας στο εσωτερικό του κρατήρα.

    Το ηφαίστειο παρουσιάζει παροδική δραστηριότητα από το Δεκέμβριο του 1994.

    Α.Τ.

    [19] "Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Στους εγκλωβισμένους ανθρώπους της εποχής μας αναφέρεται η παράσταση "Η μνήμη των κύκνων", που ανεβάζει το χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ) στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα οι συντελεστές της παράστασης, ο σκηνοθέτης και χορογράφος Κωνσταντίνος Ρήγος επεσήμανε ότι "το έργο μιλά για το τι σημαίνει να είσαι εγκλωβισμένος στις μέρες μας και διαδραματίζεται σε ένα κάμπινγκ στην Αμερική, όπου είναι το μόνο μέρος, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς ταυτόχρονη αναφορά σε πολλούς πολιτισμούς".

    "Η μνήμη των κύκνων" είναι ανασκευή της "Λίμνης των κύκνων" του Τσαϊκόφσκι, η οποία λειτούργησε για τον κ. Ρήγο ως σημείο αναφοράς και αφετηρίας επάνω στο τρίγωνο των ηρώων της παράστασης, της Οντέτ, του Μαύρου κύκνου και του Ζίγκφριντ. "Δεν ξέρω αν ο κόσμος μας είναι σήμερα χειρότερος ή καλύτερος, αλλά τα πράγματα που συμβαίνουν στους ήρωες του έργου ξεπερνούν τις δυνάμεις τους", τόνισε ο χορογράφος και σκηνοθέτης της παράστασης και πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη παράσταση που τον αντιπροσωπεύει απόλυτα.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Βίκτωρας Αρδίττης θεωρεί ότι η παράσταση θα ταράξει το κοινό, καθώς είναι "τολμηρό σήμερα να μιλάς για τον σύγχρονο κόσμο".

    Τα ανατρεπτικά δρώμενα της παράστασης του χοροθεάτρου γίνονται σε ένα κάμπινγκ με τροχόσπιτα, ενώ επί σκηνής βρίσκονται 15 "κύκνοι", χορευτές και δύο μουσικοί.

    Α.Τ.

    [20] ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ

    Μόσχα, 23 Ιανουαρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν για 10 με 15 χρόνια ακόμη στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν και την Κίνα, δήλωσε, από την Αρμενία όπου βρίσκεται,

    ο επικεφαλής της ρωσικής συνοριακής υπηρεσίας, Κονσταντίν Τότσκι.

    Ο Τότσκι τόνισε ότι η παρουσία ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα κρίνεται απαραίτητη, καθώς το Τατζικιστάν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να στείλει στρατεύματα στην περιοχή. "Όταν οι Τατζίκοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν", κατέληξε ο Τότσκι.

    Η Ρωσία διαθέτει 25.000 στρατιώτες για τη φύλαξη των συνόρων του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν και την Κίνα, από το 1993, όταν ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

    Α.Τ.

    [21] ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Πεκίνο, 23 Ιανουαρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον πρωθυπουργό της Κίνας Ζου Ρογκζί με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press ο Κινέζος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Κίνα πάντοτε παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τη διαδικασία ειρήνης, σταθερότητας, ενότητας και ανάπτυξης του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι "η Κίνα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας".

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντάλα που μετέβη επίσης στο Πεκίνο, υπέγραψε συμφωνία με τον Κινέζο ομόλογό του σχετικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα.

    Η οικονομική βοήθεια του Πεκίνου περιλαμβάνει παροχή ιατρικού εξοπλισμού και προμήθειες για την εκπαίδευση, καθώς και το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη χρηματοδότηση της μεταβατικής κυβέρνησης του Καρζάι.

    Ο κ. Αμπντάλα εξέφρασε την ελπίδα ο πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν θα προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στην χώρα στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχει αύριο με τον κ. Καρζάι αναφερόμενος στην κατασκευή γεφυρών, δρόμων και τηλεπικοινωνιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

    Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα συστήσει ειδικό σώμα που θα αποτελείται από Αφγανούς με σκοπό τη διαχείριση των χρημάτων που θα δοθούν στη χώρα έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΙΣΑΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 23 Ιανουαρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Αλέν Ρισάρ θα μεταβεί αύριο στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο κ. Ρισάρ θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο ομόλογό του Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου ενώ την επομένη θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Αντικείμενο των συνομιλιών του κ. Ρισάρ αναμένεται να αποτελέσουν επίσης, θέματα αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

    "Έρχεται σε μια προσπάθεια να τερματίσει την ψυχρή περίοδο στις διμερείς σχέσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά Τούρκος αξιωματούχος όταν ανακοινώθηκε το ταξίδι του Γάλλου υπουργού.

    Οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας ψυχράθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν το γαλλικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που αναγνώριζε ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 23 January 2002 - 19:13:47 UTC