Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ
  • [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
  • [04] ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ
  • [05] ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [06] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  • [07] ΝΔ: ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ
  • [08] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ
  • [09] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [10] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΗΣ
  • [12] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΛΕΒΑΝ ΜΑΡΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΖΙΝΟ
  • [13] ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΤΟΝ ΕΥ. ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΗ
  • [14] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [15] ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [16] ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ
  • [17] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [18] ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΡΗ ΓΙΑ... ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [19] ΜΙΚΡΟΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [20] Ο ΛΑΧΟΥΝΤ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΟΜΠΕΪΚΑ
  • [21] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [22] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
  • [23] Η ΙΤΑΛΙΑ ΟΡΙΣΕ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [24] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

  • [01] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2002 (10:08 UTC+2)

    Η μετωπική σύγκρουση του υπουργείου Υγείας και των πανεπιστημιακών γιατρών συνεχίζεται. Η κόντρα ξεκίνησε με την απόφαση του υπουργείου να απαγορεύσει τη διατήρηση ιδιωτικών ιατρείων στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, οι οποίοι αντέδρασαν και ανακοίνωσαν αποχή από το κλινικό τους έργο.

    Ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί και προειδοποίησε για νόμιμες συνέπειες σε όσους επιχειρήσουν να πάνε στα νοσοκομεία αν και έχουν αποχωρήσει.

    Στο μεταξύ, δεν προσήλθαν σήμερα το πρωί στο Λαϊκό νοσοκομείο Αθηνών οι πανεπιστημιακοί γιατροί που είχαν ανακοινώσει ότι θα κάνουν παρά την απαγόρευση το κλινικό έργο τους.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2002 (21:47 UTC+2)

    Την συνέχιση της απεργίας αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Σωματείο Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης Βορείου Ελλάδος.

    Όπως δήλωσε στην ΕΤ-3 ο πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Γιαβρίδης η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη γενική συνέλευση που θα γίνει αύριο το πρωί. Υπόψη της γενικής συνέλευσης θα τεθούν και τα έγγραφα των υπουργείων Ανάπτυξης και Μεταφορών που ικανοποιούν τα αιτήματα που κλάδου.

    Σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη νομαρχία υπό την προεδρία του νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των απεργών και εμπλεκόμενων φορέων που κατέληξε σε αδιέξοδο.

    [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2002 (14:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Σημίτη μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000.

    Να μπει τέλος στην εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση ζήτησε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος φέρεται σφόδρα ενοχλημένος από τα φαινόμενα εσωστρέφειας των τελευταίων ημερών και κυρίως από την κοινή επιστολή 45 βουλευτών για το Ασφαλιστικό.

    Κάθε άστοχη ενέργεια είναι επιζήμια, για το Ασφαλιστικό και την υγεία έχουμε διατυπώσει τις θέσεις στο συνέδριο, με αυτές θα προχωρήσουμε και η παρουσίαση διαφορετικών απόψεων βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης και του Κινήματος, είπε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Σημίτης στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Παράλληλα ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Κοσμάς Σφυρίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει το αίτημα των «45» για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για το ασφαλιστικό έχουν ληφθεί αποφάσεις και έχει περιγραφεί το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ τόσο στο συνέδριο όσο και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Ο πρώην υπουργός Χρήστος Παπουτσής, που έχει υπογράψει την επιστολή, επισήμανε ότι είναι και ο ίδιος είναι κατά της εσωστρέφειας και επέκρινε όσους σπεύδουν να κάνουν "δίκη προθέσεων". Ο Τάσος Μαντέλης τόνισε ότι η κίνηση των 45 είναι υποστηρικτική της κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε ότι συμμερίζεται την αγωνία όλων και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι τόσο ευάλωτη σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

    [04] ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2002 (13:31 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Κεκλεισμένων των θυρών, μετά από παράκληση του ιδίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενημερώνει την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα καθώς και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επικεντρώσει την ενημέρωση του, για τις εξελίξεις, στο Κυπριακό και στις συνομιλίες Κληρίδη - Ντεκτάς, στο θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και στις τουρκικές διεκδικήσεις καθώς και στην προετοιμασία της χώρας για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαικής Ενωσης το 2003.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης ότι σε περίπου 20 μέρες θα δώσει στα κόμματα το προσχέδιο που θα αφορά το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ώστε μέσα στο 2002 να συσταθεί.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε να γίνει κλειστή η συνεδρίαση και να αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι γιατί όπως είπε θα ήθελε να ενημερώσει τους βουλευτές αναλυτικά πάνω στα εθνικά θέματα για τα οποία υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερα ευαίσθητες πτυχές που δεν θα έπρεπε -ίσως- να δουν το φως της δημοσιότητας.

    Οι βουλευτές όλων των κομμάτων που πήραν τον λόγο δεν διαφώνησαν ότι πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών από τη στιγμή που το ζητάει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσαν όμως τον προβληματισμό τους ότι μπορεί -όπως άλλωστε και στο παρελθόν έχει αποδειχτεί- να γίνουν διαρροές ένθεν κακείθεν και να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα.

    Η βουλευτής της ΝΔ αρμόδια για τα εξωτερικά θέματα Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι κατανοεί το αίτημα αυτό του υπουργού καταθέτει όμως στην Επιτροπή τον προβληματισμό της γιατί κάθε φορά που γίνεται αυτό εμφανίζονται διαρροές που βγάζουν προς τα έξω ακόμα πιο περίεργη και διαστρεβλωμένη εικόνα.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης συμφώνησε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών και παρατήρησε:"είναι αδιανόητο να αποφασίσουμε ότι δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τα απόρρητα και γι αυτό επιτρέπουμε την παρουσία των δημοσιογράφων".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής αν και όπως τόνισε "δεν θα μείνει ουδέν κρυπτόν από τον ήλιο και θα υπάρξουν διαρροές" πρόσθεσε ότι "δεν γινόμαστε σοβαροί αν δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε μια διάσκεψη που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών".

    Η βουλευτής του ΣΥΝ, Μαρία Δαμανάκη υπογράμμισε ότι "πράγματι στο παρελθόν έχουν υπάρξει διαρροές όμως από τη στιγμή που το ζητάει ο υπουργός δεν έχουμε δικαίωμα να το αρνηθούμε. Από εκεί και πέρα είναι δική μας ευθύνη τι μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε και τι όχι".

    Ο προεδρεύων της Επιτροπής, Παρασκευάς Αυγερινός συμφώνησε στην πρόταση του κ. Παπανδρέου. Ωστόσο απέρριψε το αίτημα του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή να διεξαχθεί για μισή ώρα κοινοβουλευτικός έλεγχος γιατί -όπως είπε - προτίθεται να θέσει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την χρηματοδότηση από το ΥΠΕΞ των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου παρενέβη για να υπογραμμίσει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να απαντήσει γιατί στόχος του υπουργείου είναι η απόλυτη διαφάνεια στο θέμα της διαφάνειας για την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και για αυτό επανειλημμένα έχει καταθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή.

    [05] ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2002 (21:09 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία αργά το απόγευμα σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης η πρωτοποριακή επέμβαση ανοιχτής καρδιάς την οποία παρακολούθησαν "ζωντανά", μέσω δορυφορικού τηλεοπτικού κυκλώματος καρδιοχειρουργοί απ΄όλο τον κόσμο σε συνεδριακό κέντρο της Φλόριντα των ΗΠΑ.

    Την επιτυχή επέμβαση στον 62χρονο ασθενή -που βρισκόταν στο τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας- πραγματοποίησε η ομάδα του καθηγητή Αντώνη Πίτση και όπως δήλωσαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνεργάτες του, ο ασθενής δεν παρουσίασε μετεγχειρητικές επιπλοκές.

    Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά ασθενείς που κρίνονται ανεγχείρητοι με τις γνωστές μεθόδους της συμβατικής καρδιοχειρουργικής, αφού η επέμβαση πραγματοποιείται σε πάλλουσα καρδιά, με τη χρησιμοποίηση μια ειδικής υποβοηθητικής αντλίας.

    Στη διάρκεια της πολύωρης επέμβασης καρδιοχειρουργοί - που συμμετέχουν στις εργασίες του παγκοσμίου ιατρικού συνεδρίου στο Μαϊάμι των ΗΠΑ - υπέβαλαν ερωτήσεις στους Έλληνες συναδέλφους τους και παρακολούθησαν, μέσω του τηλεοπτικού δορυφορικού κυκλώματος, τις διαδικασίες.

    Γ.Χ.

    [06] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει στην ΕΟΚ με το γεγονός ότι η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας στο Ισραήλ, τονίζοντας: "Οι ίδιοι άνθρωποι που έβαλαν το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, τώρα το απομακρύνουν χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί. Είναι ντροπή αυτοί οι κύριοι να μην επιτρέπουν στον ελληνικό λαό να βλέπει μπάσκετ και μάλιστα την Εθνική Ομάδα. Η ΕΟΚ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η κατάσταση, αφού και νομικά ακόμη είναι κατοχυρωμένη για την μετάδοση αγώνων της Εθνικής".

    [07] ΝΔ: ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Οι αυξήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση όσον αφορά τους μισθούς και συντάξεις του δημοσίου για το νέο έτος είναι πενιχρές, διευρύνουν και διαιωνίζουν τις μισθολογικές ανισότητες των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων, έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων, τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    Οπως υποστηρίζει, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης δεν εμπεριέχει όρους, προϋποθέσεις και ποσοστά αυξήσεων που να συγκλίνουν με τα άλλα κράτη. Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάτο ο πρωθυπουργός διακηρύσσει πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων με τα υπόλοιπα 11 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αλλά τα έργα της κυβέρνησής του δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη αυτή.

    "Αν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι με τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, που ξεκινούν από 2,5% και καταλήγουν στο 4%, όταν ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 3% φέτος, υπάρχει έδαφος για σύγκλιση με τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων άλλων κρατών, τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: 'Η δεν ξέρει, ή ξέρει αλλά αγνοεί πού βρίσκονται οι αποδοχές των εργαζομένων και συνταξιούχων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είτε στη μια, είτε στην άλλη περίπτωση, το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να μην εμπαίζει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας, εμφανίζοντας ως δήθεν "αυξήσεις σύγκλισης" τα "φιλοδωρήματα" των 3.000 και 5.000 δραχμών το μήνα. Όταν μάλιστα ακόμη και αυτά τα ποσά, επιστρέφονται στο κράτος από τις παρακρατήσεις στα ποσά των συντάξεων, τις οποίες συνεχίζει να επιβάλλει η Κυβέρνηση, καίτοι οι σχετικές διατάξεις έπρεπε να έχουν καταργηθεί" επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    [08] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

    Μόσχα, 24 Ιανουαρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε δεκτό το αίτημα για παροχή αμνηστίας σε φυλακισμένες μητέρες που έχουν ανήλικα παιδιά όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Κρεμλίνου.

    Η αμνηστία που εφαρμόζεται σε όλες τις φυλακισμένες μητέρες ανεξάρτητα από τη διάρκεια της φυλάκισής τους σημαίνει ότι μια ειδική επιτροπή του Κρεμλίνου μπορεί να αρχίσει να εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

    Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο αριθμός των γυναικών που είναι φυλακισμένες στις ρωσικές φυλακές όπου επικρατούν άσχημες συνθήκες κράτησης.

    Το ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα που στεγάζει περίπου ένα εκατομμύριο άτομα έχει δεχθεί έντονες κριτικές από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς τα ποσοστά των φυλακισμένων που έχουν προσβληθεί από φυματίωση και από AIDS είναι αρκετά υψηλά.

    [09] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Στις φυλακές οδηγήθηκε 23χρονος οδηγός τουριστικού λεωφορείου, που κατηγορούνταν για το θάνατο εφτά φιλάθλων του ΠΑΟΚ και τον τραυματισμό άλλων 32, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 1999, στην περιοχή Ντεπώ Λάρισας.

    Το δικαστήριο καταδίκασε τον Ιωάννη Τογκόση σε φυλάκιση 5 ετών και 6 μηνών, χωρίς αναστολή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στις φυλακές.

    Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1999, όταν το λεωφορείο που οδηγούσε ο 23χρονος, μεταφέροντας φιλάθλους του ΠΑΟΚ από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα, ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε.

    Ο Τογκόσης είναι γιος του ιδιοκτήτη του τουριστικού πρακτορείου "Relax Travel" που είχε μισθώσει το λεωφορείο, ενώ την περίοδο εκείνη υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

    Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο νεαρός ανέλαβε να οδηγήσει το λεωφορείο, χωρίς να είναι κάτοχος διπλώματος, όταν ο οδηγός του, Κωνσταντίνος Μανωλάς, άφησε το τιμόνι για να κοιμηθεί.

    Την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν συγγενείς των θυμάτων και πολλοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ.

    Γ.Χ.

    [10] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    "Αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η απομάκρυνση των τριών στελεχών του Αθήνα 2004 συνδέεται με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για μία τέτοια απαράδεκτη ενέργεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν εθνική υπόθεση που αφορά όλους τους Έλληνες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Στεγανά στην πληροφόρηση του ελληνικού λαού για την πορεία της προετοιμασία δεν μπορούμε να δεχθούμε", τόνισε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα φέρει την υπόθεση στη Βουλή ώστε να διασφαλιστούν όροι πλήρους διαφάνειας.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Κάλινιτς και τον υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυχείων Μπόσκο Λεμές είχαν σήμερα η Αντιπρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Αριστοτέλης Παυλίδης.

    Η συζήτηση αφορούσε την ''Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια'', της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Η σερβοβοσνιακή αντιπροσωπεία απηύθυνε πρόσκληση προς την ηγεσία του Κόμματος να επισκεφθεί προσεχώς τη χώρα τους.

    [12] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΛΕΒΑΝ ΜΑΡΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΖΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης θα οδηγηθούν σε λίγη ώρα δύο αστυνομικοί που συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω σε αίθουσα του καζίνου HYATT με την κατηγορία ότι έκλεβαν μάρκες από πελάτες.

    Πρόκειται για τον αρχιφύλακα, Παύλο Σιαμωρέλη, που υπηρετεί στον αστυνομικό σταθμό Πολυδενδρίου Ημαθίας (κατηγορείται για κλοπή) και τον συνάδελφό του, υπαστυνόμο στο αστυνομικό τμήμα Βέροιας, Γιώργο Μπούσμπα, για απλή συνέργεια σε κλοπή.

    Στην κατοχή του αρχιφύλακα βρέθηκαν δύο μάρκες των 25 και 10 ευρώ, ενώ κατηγορούνται και για τουλάχιστον 10 παρόμοιες περιπτώσεις κλοπών σε βάρος θαμώνων στο καζίνο.

    Η παράνομη δραστηριότητα των δύο αστυνομικών αποκαλύφθηκε από συναδέλφους τους της υποδιεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων που εμφανίστηκαν στο καζίνο ως, δήθεν, πελάτες. Ενας από τους αστυνομικούς πήγε σε τραπέζι ρουλέτας, όπου άφησε επιδεικτικά κάποιες μάρκες ως δόλωμα και ο αρχιφύλακας τις απέσπασε με αποτέλεσμα να συλληφθούν.

    Γ.Χ.

    [13] ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΤΟΝ ΕΥ. ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Σε ισόβια και 15 μήνες κάθειρξη καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης ο Ευστάθιος Κιουρτσίδης, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία 50χρονου συγχωριανού του και τον βαρύ τραυματισμό του γιού του στο χωριό Σησαμιά Σερρών.

    Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε και τους συνεργάτες του Κιουρτσίδη, Γιώργο Κοτσάμπαση και Αγγελο Κωστίδη, σε κάθειρξη 13 ετών και τεσσάρων μηνών τον καθένα.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 14 Μαϊου του 2000, ο Κιουρτσίδης και οι συνεργοί του επιτέθηκαν και χτύπησαν με ρόπαλα τον 50χρονο Δημήτρη Βουγιουνδρούκα και τραυμάτισαν βαριά τον γιό του Κυπαρίσση, στη διάρκεια έντονης λογομαχίας για προσωπικές διαφορές.

    Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ο εισαγγελέας της έδρας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ζήτησε να επιστραφεί η δικογραφία στην εισαγγελία Σερρών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν εμπλέκονται και άλλα άτομα στη δολοφονία.

    Γ.Χ.

    [14] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Σκόπια, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ Ιρένα Γκουζέλοβα.

    Ο κ. Σολάνα πρέπει να βρίσκεται στα Σκόπια το απόγευμα αλλά το αεροπλάνο του κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εξαιτίας πυκνής ομίχλης που καλύπτει το αεροδρόμιο των Σκοπίων και δεν ήταν δυνατόν να προσγειωθεί.

    [15] ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βαρσοβία, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Μεγάλα είναι τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις της Πολωνίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής επιτροπής υπεύθυνος για τη διεύρυνση Ενέκο Λανταμπούρου εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσα στο 2002.

    Ο κ. Λανταμπούρου που ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Πολωνία τόνισε ότι πολλά κεφάλαια παραμένουν ακόμη ανοιχτά και συγκεκριμένα τα πιο δύσκολα κεφάλαια όπως αυτά που αφορούν τις μεταφορές, τον ανταγωνισμό, τη γεωργία και την περιφερειακή πολιτική.

    "Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, τίποτε δεν έχει γίνει, τα πράγματα παραμένουν ανοιχτά αλλά εμείς παραμένουμε αισιόδοξοι" τόνισε σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

    Ο κ. Λανταμπούρου επισήμανε ότι καμία από τις δέκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τα κεφάλαια των συνομιλιών προσθέτοντας ότι οι υποψήφιες χώρες θα έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες προετοιμασίες πριν από την ένταξή τους το 2004.

    [16] ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Βιέννη, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε εξέφρασε παράπονα ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για τερματισμό της βίας σε πολλές περιοχές της χώρας του και στις γειτονικές χώρες.

    Υπογράμμισε ότι ομάδες ανταρτών εξακολουθούν να δρουν παρά την ολοκλήρωση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για τον αφοπλισμό των μελών του αποκαλούμενου "Εθνικο - Απελευθερωτικού Στρατού" στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου που προωθήθηκε με τη μεσολάβηση της δύσης.

    "Γιατί η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας, τις εγγυήσεις που έδωσε ότι οι τρομοκρατικές ομάδες θα καταθέσουν τον οπλισμό, ώστε να επανέλθει το κράτος του νόμου;", τόνισε σε συνέντευξη τύπου στη Βιέννη.

    "Ενα εκατομμύριο όπλα εκλάπησαν, όταν ο αλβανικός στρατός διαλύθηκε και μόνο 3.000 συγκεντρώθηκαν στην ΠΓΔΜ - τα υπόλοιπα δεν έχουν ακόμη σιγήσει, ούτε στο Κόσοβο, ούτε στην Αλβανία, ούτε στην ΠΓΔΜ", δήλωσε μετά από την ομιλία του στο μόνιμο συμβούλιο του ΟΑΣΕ, ο οποίος έχει αποστείλει παρατηρητές στην ΠΓΔΜ για να επιβλέπουν το ειρηνευτικό σχέδιο.

    Ο κ. Τσάσουλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νόμος για τη διεύρυνση των εξουσιών των περιφερειακών και τοπικών αρχών, βασικός όρος της ειρηνευτικής συμφωνίας, θα ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

    [17] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου επισήμανε ότι κάποιες φορές ο Τύπος έχει περισσότερες ευθύνες από ό,τι ένας πολιτικός αναφερόμενος στον ρόλο των δημοσιογράφων που μεταμορφώνουν όπως δήλωσε τις πένες τους σε σφαίρες και χρησιμοποιούν τα μέσα επικοινωνίας με σκοπό να δημιουργήσουν υστερία.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρουμάνου προέδρου υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και υπερβάλλουν και έκανε έκκληση για διατήρηση της ισορροπίας, της σεμνότητας και της αξιοπρέπειας.

    "Ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα και ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα προβλήματα με ήθος και αξιοπρέπεια" τόνισε.

    Η έκφραση της δυσαρέσκειας του κ. Ιλιέσκου έρχεται σε μια πραγματικά ευαίσθητη χρονική περίοδο για την Ρουμανία καθώς τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αφιερώνουν το μεγαλύτερο τμήμα της θεματολογίας τους στο νέο σκάνδαλο που ξέσπασε αναφορικά με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) και τον πρωθυπουργό της χώρας Άντριαν Ναστάζε.

    Πρόκειται για ένα e-mail που στάλθηκε πριν από μερικές ημέρες στα μέσα ενημέρωσης της Ρουμανίας με τον τίτλο "Αρμαγεδών ΙΙ" και το οποίο περιέχει απόρρητες πληροφορίες για τη ζωή του πρωθυπουργού.

    [18] ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΡΗ ΓΙΑ... ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Το παιχνίδι του Αρη με τον Ολυμπιακό έχει κερδίσει τη σκέψη των περισσοτέρων παικτών του κίτρινου συλλόγου. Ο προπονητής του Άρη Ρισάρ Ταρντί για τον συγκεκριμένο αγώνα με τον πρωτοπόρο τόνισε: "Πρόκειται για έναν αγώνα γοήτρου, τις δυσκολίες του οποίου γνωρίζουμε καλά καθώς ο αντίπαλός μας είναι πρωτοπόρος στη βαθμολογία. Ωστόσο, το παιχνίδι αποτελεί κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές και ευκαιρία να αποδείξουμε ότι ο Άρης συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων ομάδων του πρωταθλήματος. Στην -εκτός έδρας- αναμέτρηση της Κυριακής θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και θα προσπαθήσουμε να δείξουμε την αξία μας".

    Η ΠΑΕ Άρης εξασφάλισε, μετά από σχετικό αίτημά της προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός, 350 εισιτήρια για τον αγώνα της Κυριακής που θα διεξαχθεί στις 19:00 στο ΟΑΚΑ.

    Το γήπεδο Χαριλάου θα επισκεφτεί αύριο στις 11:30 αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Πρόκειται για συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στις 06.10.2001 από τον Διευθυντή ποδοσφαίρου Π. Κομνηνό στο πλαίσιο της επιθεώρησης των εγκαταστάσεων του γηπέδου. Το κλιμάκιο απαρτίζεται από έξι άτομα: Ίρις Βλαχούτσικου, Πατρίκ Κομνηνός, Κατερίνα Γουγά, Ηρακλής Ροϊλός, ένα στέλεχος από τη Διεύθυνση Ασφαλείας της ΑΘΗΝΑ 2004 και ο Νίκος Κορμπάς από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    Χρηματικό πρόστιμο 1.173,88 ευρώ (400.000 δρχ.) επέβαλε στην ΠΑΕ Άρης ο αθλητικός δικαστής, για πειθαρχικά ελεγχόμενες ενέργειες των φιλάθλων της, στον αγώνα της 20ης Ιανουαρίου 2002 με αντίπαλο τον Ηρακλή.

    Η πρωτοπόρος β' ομάδα του Άρη υποδέχεται το Σάββατο 26/1 και ώρα 15:00 στο γήπεδο Χαριλάου την αντίστοιχη ομάδα του Ολυμπιακού, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Νέων Α' Εθνικής.

    [19] ΜΙΚΡΟΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Με καθυστέρηση μιάμισης ώρας έφτασε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου δεκάδες αγρότες απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα τον περίμεναν για να του εκθέσουν τα αιτήματά τους.

    Η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό μεταξύ των αγροτών και μάλιστα προτού έρθει ο υπουργός μερικοί αγρότες μπήκαν στην αίθουσα συσκέψεων και κάλεσαν τους υπόλοιπους να αποχωρήσουν, κάτι που τελικά δεν έγινε.

    Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος των αγροτών της Δράμας Γιάννης Στεφανίδης, δήλωσε ότι υπάρχουν στη σύσκεψη άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το αγροτικό κίνημα κι έχουν ως στόχο μόνο να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο. Επιπλέον χαρακτήρισε τη συνάντηση σκευωρία και κατηγόρησε τον υπουργό Γεωργίας ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. "Οι μαχόμενοι αγρότες στις 28 του μήνα θα κατέβουν στους δρόμους".

    Οι υπουργοί Γεωργίας Γιώργος Δρυς και Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης είχαν ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση και μπήκαν στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου γύρω στις 8 το βράδυ.

    [20] Ο ΛΑΧΟΥΝΤ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΟΜΠΕΪΚΑ

    Λονδίνο, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του αρχηγού των χριστιανών φαλαγγιτών Ελίε Χομπέικα, για να τον εμποδίσει να καταθέσει σε δικαστήριο των Βρυξελών εναντίον του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για τις σφαγές Παλαιστινίων στα στρατόπεδα προσφύγων Σάμπρα και Σατίλα το 1982.

    Ο Λαχούντ καταδικάζει τη δολοφονία του Χομπέικα και εκτιμά ότι πρόκειται για ένα έγκλημα με πολλαπλούς στόχους, όπως να πλήξει την σταθερότητα του Λιβάνου αλλά και να αποσπάσει την προσοχή της αραβικής και παγκόσμιας κοινής γνώμης από εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη και να εμποδίσει τον αποθανόντα να καταθέσει στο δικαστήριο του Βελγίου.

    Ο Χομπέικα ήταν ηγέτης των παραστρατιωτικών ομάδων του Λιβάνου που το 1982, είχαν εισβάλλει στα στρατόπεδα προσφύγων στη Σάμπρα και τη Σατίλα και είχαν κατασφάξει 2.000 άοπλους Παλαιστίνιους.

    [21] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    "Για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος όλοι έχουν ευθύνη. Γι΄ αυτό έχουν και λόγο. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως ότι το θέμα αυτό θα το αντιμετωπίσουμε με συναινετικές διαδικασίες, με ευαισθησία, με ειλικρίνεια, με ήθος και με ευθύνη απέναντι, ιδίως στις επόμενες γενιές" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά την προσέλευσή του στην συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, για την πρόταση διαλόγου για το ασφαλιστικό που κατέθεσαν χθες 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι οι χειρισμοί στον συγκεκριμένο τομέα πρέπει να είναι εύστοχοι και να οδηγούν σε αποτέλεσμα, ενώ η συζήτηση για το ασφαλιστικό δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα εσωτερικό κομματικό θέμα, ούτε να αποτελέσει πεδίο για τη δημιουργία εντυπώσεων ή για την ανάδειξη κάποιων στο ρόλο του νικητή και κάποιων άλλων στο ρόλο του ηττημένου.

    "Η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος δεν είναι θέμα της κυβέρνησης μόνο, δεν είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ μόνο. Είναι θέμα της ελληνικής κοινωνίας" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να είναι οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο.

    "Οι έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, ώστε με τα άλλα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα με τον καλύτερο τρόπο" κατέληξε.

    [22] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

    Μόσχα, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προσκληθεί να επισκεφθεί την Πράγα τον Νοέμβριο στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ που θα πραγμτοποιηθεί στη Δημοκρατία της Τσεχίας όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιαν Κάβαν.

    "Η Δημοκρατία της Τσεχίας που διοργανώνει τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο θα υποδεχθεί την παρουσία του προέδρου Πούτιν στη διάσκεψη" δήλωσε ο κ. Κάβαν ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκορ Ιβανόφ.

    Ο ίδιος χαιρέτησε την πρόσκληση του κ. Πούτιν στη διάσκεψη χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως επιπλέον απόδειξη της βελτίωσης των σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας τον περασμένο μήνα για την σύσταση κοινού συμβουλίου που θα επιτρέπει στην Ρωσία να συζητάει με τα 19 μέλη της Συμμαχίας σημαντικά θέματα.

    Σημειώνεται ότι κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ που θα ασχοληθεί με τη διεύρυνση της Συμμαχίας εννέα επιπλέον χώρες, υποψήφιες προς ένταξη στη Συμμαχία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και οι τρεις Βαλτικές χώρες Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

    Σχολιάζοντας την πρόσκληση προς τον κ. Πούτιν ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας τόνισε ότι "η πιθανότητα επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Πράγα τη χρονική στιγμή της διάσκεψης του ΝΑΤΟ αποδεικνύει πόσο έχει αλλάξει η παγκόσμια κατάσταση τα τελευταία 10-15 χρόνια".

    "Σε περίπτωση που είχα επισημάνει κάτι τέτοιο την δεκαετία του 80 όλοι θα νόμιζαν ότι ήμουν τρελός" τόνισε.

    Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει για το θέμα.

    [23] Η ΙΤΑΛΙΑ ΟΡΙΣΕ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Ρώμη, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι θα είναι ένας από τους δύο αντιπροσώπους του Ιταλικού Κοινοβουλίου στη Συντακτική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα συνέλθει τον επόμενο μήνα για να αρχίσει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις των θεσμών της Ενωσης.

    Ο άλλος αντιπρόσωπος του Ιταλικού Κοινοβουλίου θα είναι ο Μάρκο Φολίνι, ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CCD, το οποίο συμμετέχει στο συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο κ. Ντίνι, ο οποίος είναι μέλος της Γερουσίας, θα αντιπροσωπεύει την κεντροαριστερά αντιπολίτευση στη Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης.

    Χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός όρισε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι, ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας εκπρόσωπο της ιταλικής κυβέρνησης στη Συνέλευση. Ο Φίνι θα είναι ο δεύτερος Ιταλός στη Συνέλευση, καθώς τη μία από τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων του Σώματος θα καταλάβει ο πρώην πρωθυπουργός στην κυβέρνηση της αριστεράς Τζουλιάνο Αμάτο. Ο Αμάτο όμως δηλώνει ότι προτιμά να παραιτηθεί παρά να εκπροσωπήσει στη Συνέλευση την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    [24] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 24 Ιανουαρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Δεκαπέντε μαχητές της οργάνωσης Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν και ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε σε αιματηρά επεισόδια στο νότιο Αφγανιστάν.

    Το όνομα του Αμερικανού, ο οποίος τραυματίστηκε δεν γνωστοποιήθηκε, αλλά αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Οι αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στην περιοχή γύρω από την Κανταχάρ στη διάρκεια επιχείρησης στρατιωτών των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων με αποστολή την καταστροφή κρησφύγετου της Αλ Κάιντα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 24 January 2002 - 19:14:00 UTC