Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΔΡΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΠΤΩΝ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [03] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [04] ΕΥΘ. ΡΕΤΖΙΑΣ: ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [05] ΕΚΦΡΑΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΙΚΕ ΠΡΟΣ ΑΡΑΦΑΤ
  • [06] "ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Δ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΣ" ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ
  • [07] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ
  • [08] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
  • [09] ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -
  • [10] ΒΟΛΕΪ: ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
  • [11] ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [12] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ENRON
  • [13] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΓ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΣΤΗ
  • [14] ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ
  • [15] ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ
  • [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΕ ΑΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [17] ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [18] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΕΚ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [20] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΑΡΟΧΗ 3,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [21] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΒΑ
  • [22] ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ HADEP

  • [01] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΔΡΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2002 (07:36 UTC+2)

    Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς με τους εκπροσώπους των αγροτών της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών Β. Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν σήμερα σύσκεψη στο χωριό Γέφυρα στη Νέα Χαλκηδόνα, κατά την οποία και αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση τους, για να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους την ερχόμενη Δευτέρα.

    Ο κ. Δρυς από την πλευρά του, υποστήριξε ότι το υπουργείο θα ικανοποιήσει τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών, αλλά ωστόσο, οι όποιες κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την άποψη του υπουργού, δε θα πρέπει να προκαλέσουν προβλήματα στις άλλες κοινωνικές ομάδες.

    Στη Λάρισα, οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στις κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγείλει και τη Δευτέρα θα κατεβάσουν τα τρακτέρ στα Τέμπη.

    Το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων εξετάστηκε και στη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, υπό τον υπουργό των Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για χρήση αστυνομικών μέτρων, σε περίπτωση αποκλεισμού των δρόμων. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα συζητηθεί το θέμα, στον κοινοβουλευτικό τομέα έργου του ΠΑΣΟΚ.

    [02] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΠΤΩΝ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 25 Ιανουαρίου 2002 (11:50 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Βρετανία δεν έδωσε καμία λίστα υπόπτων ή ονομάτων τρομοκρατών στην ελληνική πλευρά, έδωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο των επαφών που είχε στο Λονδίνο με τον αρχηγό της Μητροπολιτικής αστυνομίας σερ Τζον Στέφενς και τον υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

    Η τρομοκρατία, η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη Μητροπολιτική αστυνομία και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη της τρομοκρατίας απετέλεσαν τα βασικά θέματα στην ατζέντα που είχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τη β βρετανική πλευρά.

    Σε συνέντευξη που παρεχώρησε μετά το πέρας των επαφών του, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως ξεκαθάρισε κατ΄ αρχήν πως οι συνομιλητές του, δεν του έδωσαν κάποια λίστα υπόπτων ή ονομάτων τρομοκρατών. "Ούτε συλλήψεις έχουν γίνει, ούτε προαναγγελίες συλλήψεων γίνονται" υπογράμμισε και έσπευσε να προσθέσει ότι γίνεται μία σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια από την Ελλάδα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, η βοήθεια και η συνεργασία της Βρετανίας αλλά και άλλων χωρών είναι πολύ σημαντική, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως υποστήριξε πως το θέμα της τρομοκρατίας είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο για εντυπώσεις, εντυπωσιασμούς και λαϊκισμούς.

    "Θεωρώ ότι είναι εντυπωσιασμοί, λαϊκισμοί και απαράδεκτα πράγματα αυτά. Επίσης, θεωρώ ότι είναι προσβολή για την χώρα να λέμε ότι οι Βρετανοί θα δώσουν στην Ελλάδα λίστες ονομάτων. Καμία λίστα, κανένα όνομα δεν έχει δοθεί. Η συνεργασία μας με τους Βρετανούς κινείται στο επίπεδο της έρευνας. Πρέπει να σας πω ότι η έρευνα κινείται σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, με την έννοια ότι αποτελεί και ένα σχολείο για την Ελληνική Αστυνομία, π.χ. ο τρόπος με τον οποίο οι Βρετανοί προσεγγίζουν τα προβλήματα, όχι μόνο της τρομοκρατίας, αλλά συνολικά την αστυνομική έρευνα. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει μια κοινή συνεργασία, μια κοινή έρευνα, μια ιστορική έρευνα πάνω στο θέμα της τρομοκρατίας. Είναι θεσμική έρευνα, δηλαδή έχει το χαρακτήρα της προανακριτικής έρευνας.

    Θα ήθελα εδώ να κάνω μια έκκληση. Να σταματήσει αυτή η συζήτηση γύρω από λίστες και ονόματα. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα . Είμαστε κράτος δικαίου και, τελευταία, μια ισχυρή χώρα. Δεν δεχόμαστε από κανέναν ονόματα και λίστες. Αποτελεί ντροπή και προσβολή για την χώρα- το τονίζω αυτό- και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να δεχθώ τέτοιου είδους διαδικασίες για την Ελλάδα. Η συνεργασία μας, επαναλαμβάνω, μέσα στο κράτος δικαίου κινείται στα επίπεδα που ανέφερα προηγουμένως" δήλωσε.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Χρυσχοϊδης θα συναντηθεί με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Μπεν Μπράντγουει και θα επιστρέψει το απόγευμα στην Αθήνα.

    [03] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2002 (10:49 UTC+2)

    Αρνητική είναι η εικόνα των Ελλήνων για την Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το ΑΠΘ για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ.

    Ειδικότερα το 80,8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι οι δημοτικές αρχές "τακτοποιούν δικούς τους ανθρώπους", το 74% δηλώνει ότι οι ασχολούνται μόνο με "έργα βιτρίνας", ενώ μόνο το 1/3 των πολιτών ενδιαφέρεται για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

    Τα σημαντικότερα προβλήματα των δημοτών είναι το παρκάρισμα, η έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου, ενώ τα προβλήματα στα οποία η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύσεις είναι η ανεργία, η εκπαίδευση και η εγκληματικότητα.

    [04] ΕΥΘ. ΡΕΤΖΙΑΣ: ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Tι υπάρχει να του πουν για τη ζωή τους... που να μην το ξέρει; Πέντε χρόνια στα λιμέρια τους (αρχής γενομένης από την περίοδο 1997-98) ο Ευθύμης Ρεντζιάς είναι ο καθ ύλην αρμόδιος να μας ενημερώσει για τους επικείμενους αντιπάλους της Εθνικής, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2003. Ποιοί είναι λοιπόν, οι Ισπανοί;

    "Δεν χρειάζεται να επισημάνω πως συνθέτουν ένα πολύ καλό σύνολο. Αυτό αποδεικνύεται από τη θέση που κατέκτησαν στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ (βλ. τρίτη). Είναι όμως, μέσα στις δυνατότητές μας. Μπορούμε να τους νικήσουμε επί ελληνικού εδάφους. Θα χρειαστεί να παίξουμε καλά και σοβαρά. Κάτι που σημαίνει πως αν επαναλάβουμε ό,τι κάναμε με το Ισραήλ, στην αρχή του αγώνα... δεν θα έχουμε τύχη. Η αλήθεια είναι ότι εναντίον του Ισραήλ δεν ήμασταν καλοί για το μεγαλύτερο διάστημα. Η Ισπανία διαθέτει καλούς παίκτες μέσα και έξω από τη ρακέτα.Τρέχουν, σουτάρουν, πιέζουν πολύ στην άμυνα. Τα κάνουν όλα. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο σοβαροί και ώριμοι για να επικρατήσουμε".

    Στα... θετικά ανήκει το γεγονός ότι ο Πάου Γκασόλ έχει κάτι υποχρεώσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και δεν θα παρουσιαστεί στο "Ανδρέας Παπανδρέου" του Περιστερίου το Σάββατο (26/1, 17.40, ΑΝΤ1). Οι Ιβηρες έφτασαν ωστόσο, την Πέμπτη στη χώρα μας και με μια ακόμα απουσία. Αυτή του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, γνωστός και ως "La bomba", ο οποίος τραυματίστηκε στο ματς με το Βέλγιο (στον αστράγαλο) και θα μείνει τουλάχιστον ένα μήνα εκτός αγωνιστικών χώρων. Τι είχε να πει ο Ρεντζιάς για το φίλο και συμπαίκτη του στους "μπλαουγκράνα"; "Λυπάμαι πολύ για τον τραυματισμό του, διότι αγωνιζόμαστε στην ίδια ομάδα και θα μας λείψει. Είναι παίκτης που θα μπορούσε να κάνει τη ζημιά. Πολύ γρήγορος και φοβερός σκόρερ". Ο αντικαταστάτης του θα είναι ο Αλεξ Μουμπρου, ο οποίος αγωνίζεται στην Μπανταλόνα: "Επίσης πρόκειται για πολύ καλό παίκτη, με διαφορετικό στιλ από εκείνο του Ναβάρο".

    Το ζητούμενο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από το τελευταίο παιχνίδι του πρώτου γύρου των προκριματικών είναι "να τελειώσουμε αήττητοι αυτή τη φάση. Θέλουμε τη νίκη επί της Ισπανίας στην έδρα μας. Η αντίπαλός μας σίγουρα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από μας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ενδεχόμενη επιτυχία, ωστόσο θα αποτελέσει για την Ελλάδα "τονωτική ένεση" στο ψυχισμό και την αυτοπεποίθηση!

    Θα τα καταφέρουμε; "Πρέπει! Μέχρι τότε όμως, ας μην λέμε πολλά. Το καλύτερο είναι να κρατήσουμε χαμηλό προφίλ και να "μιλήσουμε" στο γήπεδο".

    Απώτερος στόχος της Εθνικής μας είναι... "η νίκη επί της Ισπανίας. Αυτό είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει τώρα. Οταν τελειώσει αυτό το ματς θα θέσουμε τον επόμενο στόχο. Στην παρούσα φάση μας ενδιαφέρει να παρουσιάσουμε καλή εικόνα, να ευχαριστηθούμε το μπάσκετ και να δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να προσφέρουν κάτι".

    [05] ΕΚΦΡΑΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΙΚΕ ΠΡΟΣ ΑΡΑΦΑΤ

    Μαδρίτη, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Πικέ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε την υποστήριξη του για τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    "Μπορεί να υπάρχουν τομείς της αμερικανικής διοίκησης και της κοινής γνώμης που συμμερίζονται την άποψη της κυβέρνησης του Ισραήλ για τον Αραφάτ. Εμείς δεν συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη" τόνισε ο κ. Πικέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    "Η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί τον νόμιμο αντιπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού", πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης παραμένει αποκλειμένος στην πόλη Ραμάλα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    [06] "ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Δ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΣ" ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλο θα τιμήσει το «Ιδρυμα Δ. Ιωαννίδη Σιατιστέως», σε εκδήλωση που θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου, στις 6μμ, στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

    Στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθεί το ίδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη» για την εξαιρετική του προσφορά στην κοινωνία της Σιάτιστας, ενώ θα δοθούν χρηματικές ενισχύσεις στα ιδρύματα Θεαγένειο, Παπάφειο και Χαρίσειο.

    Επίσης, θα βραβευθούν και ενισχυθούν οικονομικά οι αριστεύσαντες φοιτητές που γεννήθηκαν στη Σιάτιστα και θα δοθούν βραβεία με χρηματικά έπαθλα στις καλύτερες εκθέσεις των μαθητών της «Ιωαννιδείου» Σχολής. Η εκδήλωση θα κλείσει με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ιδρύματος.

    [07] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΑΕΙ Ο ΝΑΣΤΑΖΕ

    Βουκουρέστι, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε ανακοίνωσε σήμερα ότι επεξαργάζεται νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων της κυβέρνησης θα καταγράφονται στο επίσημο περιοδικό του κράτους.

    Όπως ανακοίνωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερωθεί για την υλική ευημερία των μελών της κυβέρνησης ενώ θα υπάρχει ενημέρωση και καταγραφή των καινούργιων στοιχείων κάθε τέσσερα χρόνια.

    Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα εξαφανιστεί κάθε υποψία και κάθε κατηγορία εναντίον κυβερνητικών μελών και πρόσθεσε ότι πρόσβαση στα αρχεία του περιοδικού θα έχουν και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ναστάζε εμπλέκεται στο πρόσφατο σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ρουμανία όταν εστάλη σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ένα ανώνυμο e-mail που περιείχε πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή του πρωθυπουργού.

    [08] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

    Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Σε συμφωνία κατέληξαν ΕΕ και ΗΠΑ όσον αφορά την καταβολή χρημάτων για τα πνευματικά δικαιώματα σε Ευρωπαίους δημιουργούς.

    Ο αρμόδιος Επίτροπος για το Εμπόριο, Πασκάλ Λαμύ σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων, τόνισε ότι "οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας οι ΗΠΑ υποχρεούνται να διαθέσουν το ποσό των 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη του έργου Ευρωπαίων δημιουργών, πληρώνοντας έτσι μέρος των διαφυγόντων δικαιωμάτων της τελευταίας τριετίας".

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μυρσίνη Ζορμπά, αναφέρει ότι η συμφωνία προβλέπει και τη συμμόρφωση της αμερικανικής νομοθεσίας στις σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, μπαρ, καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία μπορούσαν να παίζουν μουσική χωρίς να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα στους δικαιούχους.

    Α.Τ.

    [09] ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ηχορύπανσης κατοικημένων περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης που βρίσκονται κοντά ή διασχίζονται από οδικές αρτηρίες μεγάλης κυκλοφορίας επισημαίνει με ερώτησή του προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Αδάμ Ρεγκούζας.

    Συγκεκριμένα τονίζει ότι στο δημοτικό διαμέρισμα Καρδία του Δήμου Μίκρας Θεσσαλονίκης, το οποίο διασχίζεται από τον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής η κατάσταση είναι αφόρητη για τους κατοίκους.

    Ο κ. Ρεγκούζας σημειώνει ότι η τοποθέτηση εκατέρωθεν του εθνικού δρόμου ηχομονωτικών διαχωρισμάτων θα βελτίωνε την κατάσταση χωρίς να δημιουργούσε δυσβάστακτες δαπάνες για τον κρατικό προϋπολογισμό.

    "Στο ζήτημα αυτό είναι η τρίτη φορά που ζητώ την κυβερνητική συνδρομή και έως σήμερα δεν υπάρχει ανταπόκριση. Μάλιστα στη δεύτερη απάντηση του υπουργείου είχε τονιστεί πως η επίλυσή του, θα προέκυπτε από την εργολαβία του δρόμου Καρδίας - Καλλικράτειας και συγκεκριμένα από την ΑΤΕ ΜΕΣΑΪΚΟΣ. Ομως διαπιστώθηκε πως στην εργολαβία αυτή δεν υπήρχε τέτοιος όρος, ούτε πρόβλεψη για χρηματοδότηση", αναφέρει.

    Ο κ. Ρεγκούζας ζητά να πληροφορηθεί που οφείλεται η δυσκαμψία της εκτελεστικής εξουσίας και ρωτά την αρμόδια υπουργό σε τι ενέργειες θα προχωρήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και πότε.

    [10] ΒΟΛΕΪ: ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Αγωνία τέλος για τις Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών που αύριο στις 18.00, στην κλήρωση του Λουξεμβούργου, θα μάθουν τους αντιπάλους τους για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2003.

    Στην κληρωτίδα, μαζί με την Εθνική ανδρών, θα μπουν ακόμη οι Βουλγαρία, Γαλλία, Ολλανδία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Τουρκία, Βέλγιο, Ισπανία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Κροατία, Ρουμανία, Ουκρανία και FYROM, ενώ ήδη έχουν περάσει χωρίς αγώνες οι Γερμανία (ως διοργανώτρια), Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, Ρωσία, Τσεχία και Πολωνία.

    Αντίστοιχα, οι αντίπαλοι της Εθνικής γυναικών είναι οι Ουκρανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Γαλλία, Κροατία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Γιουγκοσλαβία. Απ' ευθείας έχουν περάσει οι Τουρκία (διοργανώτρια των τελικών), Ρωσία, Ιταλία και Βουλγαρία.

    Ωστόσο, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου θα γίνει συζήτηση για τη διοργάνωση στη χώρα μας ενός ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών, καθώς και για τον καταρτισμό του προγράμματος (σειρά αγώνων) της Εθνικής γυναικών. Την ΕΟΠΕ θα εκπροσωπήσει ο τεχνικός συντονιστής Περικλής Μπακοδήμος.

    [11] ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Τους κινδύνους που προκάλεσε το ατύχημα σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης έθεσε με ερώτημά του στην Επιτροπή ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Αντώνης Τρακατέλλης.

    Στο ερώτημά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, αναφέρει το ζήτημα της τήρησης της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με επικίνδυνες και τοξικές ουσίες καθώς και τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων από τις ελληνικές αρχές.

    Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή το ατύχημα σε μονάδα της ΔΕΗ προκάλεσε διαρροές χημικών αερίων, γεγονός που, όπως επεσήμανε στο ερώτημά του, απέκρυψε η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μη διαπιστωθεί έγκαιρα η μόλυνση του περιβάλλοντος και να μην υποβληθούν έγκαιρα σε προληπτικές εξετάσεις οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας και οι πυροσβέστες που έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

    Στην ερώτηση του ο κ. Τρακατέλλης ζήτησε να πληροφορηθεί ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή για την προστασία της δημόσιας υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, αν τηρήθηκαν οι κανόνες για την αντιμετώπιση ατυχημάτων με επικίνδυνες ουσίες, για ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης και αν έχουν δημιουργηθεί χώροι στην Ελλάδα για την αποθήκευση των τοξικών αποβλήτων.

    Α.Τ.

    [12] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ENRON

    Τέξας, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του ο πρώην αντιπρόεδρος της Enron, Κλιφ Μπάξτερ, ανακοίνωσε η αστυνομία του Τέξας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, η εταιρία επιβεβαίωσε την είδηση με την ανακοίνωση ότι «είμαστε βαθιά λυπημένοι από τον τραγικό χαμό του φίλου και συνεργάτη μας, Κλιφ Μπάξτερ.».

    Οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Ο Μπάξτερ είχε παραιτηθεί από την θέση του τον Μάιο του 2001.

    [13] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΓ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Στη συνάντηση των ΓΓ υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας, Αυστρίας και Ιταλίας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Μακεδονία Παλλάς, με θέμα την κατάσταση και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη συνάντηση της Κυριακής που θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί, θα συμμετάσχουν οι πρέσβεις των τριών χωρών στις Βαλκανικές πρωτεύουσες, οι εκπρόσωποι τους στο Μαυροβούνιο και στο Κοσσυφοπέδιο, οι διευθυντές Βαλκανικών υποθέσεων και οι Εθνικοί Συντονιστές του Συμφώνου της Σταθερότητας των τριών υπουργείων Εξωτερικών.

    Οι διαβουλεύσεις των τριών χωρών-μελών της ΕΕ, που συνορεύουν με τα Βαλκάνια, διεξάγονται για πρώτη φορά και αποβλέπουν στην ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή.

    Στο περιθώριο των εργασιών θα υπάρξει συντονιστική συνάντηση των πρεσβευτών μας στις Βαλκανικές χώρες υπό τον ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη, Γ. Σαββαϊδη.

    Α.Τ.

    [14] ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Κοπενχάγη, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Η Δανία όρισε σήμερα τα τρία μέλη που αναμένεται να εκπροσωπήσουν τη χώρα στη Συνέλευση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πρόκειται για τον Πέτερ Σκάαραπ, αντιπρόεδρο του ακροδεξιού Λαϊκού κόμματος (DPP) και τον Ενρικ Νταμ Κρίστενσεν μέλος των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργό Κοινωνικών Θεμάτων.

    Το τρίτο μέλος της Δανίας στη Συνέλευση είναι ο Χένινγκ Κριστόφερσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέλος των Φιλελευθέρων.

    Ο τελευταίος ορίστηκε από τη νέα κυβέρνηση της χώρας ενώ τα δυο πρώτα μέλη όρισε το κοινοβούλιο.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν να συστήσουν ένα νέο όργανο, τη Συνέλευση, με σκοπό να μελετήσει τις θεσμικές αλλαγές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εν όψει της διεύρυνσης.

    [15] ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ

    Λονδίνο, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Νέα επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο βοηθάει εκτός από την πρόληψη καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών, στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων νόσων ψυχικών διαταραχών.

    Η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet αναφέρει ότι όποιος καταναλώνει μία μικρή ποσότητα ένα μέχρι τρία ποτηράκια την ημέρα αλκοόλ μπορεί να αποφύγει να προσβληθεί από διάφορες νόσους σχιζοφρένειας.

    Οι μελετητές του πανεπιστημίου Εράσμους του Ρότερνταμ στην Ολλανδία σε έρευνες τους που κράτησαν έξι χρόνια, σε 5.395 άτομα, ηλικίας 55 ετών και άνω διαπίστωσαν ότι δεν είχαν προσβληθεί από σχιζοφρένεια όσα άτομα κατανάλωναν ένα μέχρι τρία ποτήρια αλκοόλ ημερησίως.

    O.K.

    [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΕ ΑΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα η συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 με την ΠΑΕ Άρης, έτσι ώστε το γήπεδο Χαριλάου, που θα χρησιμοποιηθεί ως προπονητήριο ποδοσφαίρου, να είναι έτοιμο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε η επιτροπή για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Επικεφαλής του κλιμακίου, που επισκέφτηκε σήμερα το Χαριλάου ήταν η Ιρις Βλαχούτσικου (υπεύθυνη των προπονητηρίων), η οποία μαζί με τα υπόλοιπα μέλη περιηγήθηκαν στους χώρους. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Κατερίνα Γουγά (διευθύντρια έργων), Ηρακλής Ροϊλός (διευθυντής μεταφορών), Νίκος Κορμπάς (Γ.Γ.Α.) και αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (για τα θέματα της ασφάλειας).

    Σε δηλώσεις που έκανε η Ιρις Βλαχούτσικου υπογράμμισε: "Κάναμε μια πρώτη αυτοψία, προκειμένου να διαπιστώσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το γήπεδο Χαριλάου. Οι εντυπώσεις μας από τις εγκαταστάσεις στις οποίες περιηγηθήκαμε είναι πολύ καλές. Υπάρχει μεγάλη διάθεση απ' όλους για συνεργασία και αισιοδοξούμε ότι το καλοκαίρι του 2004 θα παρουσιαστεί η καλύτερη δυνατή εικόνα"

    Από την ΠΑΕ Άρης ο υπεύθυνος του γηπέδου Κώστας Μητσάκης επεσήμανε: "Οι εγκαταστάσεις του γηπέδου Χαριλάου είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όμως σωστά χρειάζεται ένα ειδικό μηχάνημα για τον χλοοτάπητα και ελπίζουμε ότι η επιτροπή θα το εξετάσει θετικά".

    Ο Τάκης Ανδριάς παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΠΑΕ Άρης. Ο κ. Ανδριάς θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από τη θέση του β' αντιπροέδρου, εκπροσωπώντας την ΠΑΕ Άρης στα θεσμικά όργανα.

    [17] ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει πριν από την άκαρπη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ επικύρωσε στη σύσκεψη που είχε στην Γέφυρα Θεσσαλονίκης η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών Μακεδονίας - Θράκης.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Σωτήρης Παρλαπάνης τα τρακτέρ θα βγουν αύριο στις πλατείες των χωριών και τη Δευτέρα και την Τρίτη θα συγκεντρωθούν σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της βόρειας Ελλάδας. Το βράδυ της Τρίτης θα γίνει νέα σύσκεψη που θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

    Ο κ. Παρλαπάνης τόνισε ότι οι αγρότες δεν έχουν λάβει συγκεκριμένη απόφαση για αποκλεισμό των δρόμων, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για γίνει τελικά κάτι τέτοιο.

    Τέλος, χαρακτήρισε «ναυάγιο» τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Παρλαπάνη, δεν απάντησε στα αιτήματα των αγροτών και περιορίστηκε στη γενικολογία.

    [18] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για το ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής στην Α΄ εθνική έχει αρχίσει. Ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ σε ένα από τα δυσκολότερα παιχνίδια της σεζόν. Η αποστολή είναι: Βοσκαρίδης, Γεωργιάδης, Γιασεμής, Ζαβαντίας, Καραδήμος, Κατσαμπής, Καφές, Κουλακιώτης, Κούτσης, Κουτσόπουλος, Κωνσταντινίδης, Μπορμπόκης, Νάστος, Οκκάς, Πουρλιοτόπουλος, Σπάσιτς, Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Φρούσος, Χασιώτης.

    Ο αγώνας του κυπέλλου Ελλάδας ΑΕΚ - ΠΑΟΚ που είναι προγραμματισμένος να γίνει στις 30 Ιανουαρίου ορίστηκε να γίνει αντί για τις 19:00 στις 19:30.

    Αντιπροσωπεία της Ολυμπιακής Επιτροπής 2004 επισκέφτηκε το γήπεδο της Τούμπας και επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως προπονητήριο για την Ολυμπιάδα του 2004. Εκ μέρους του ΠΑΟΚ τους υποδέχτηκαν οι κ.κ. Λάζαρης, Γκροζούδης, Μπέκιας, Καπετανάκης και Δ. Παπαδόπουλος.

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Μόσχα, 25 Ιανουαρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ θα επισκεφθεί την Ιαπωνία στη 1 και 2 Φεβρουαρίου όπου και θα έχει συνομιλίες με σκοπό να προετοιμάσει την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι στη Ρωσία.

    Οι δυο χώρες έχουν εμπλακεί σε μια σειρά διαπραγματεύσεων για τα νησιά Κουρίλες.

    Το Τόκιο ισχυρίζεται ότι, μέχρις ότου η Μόσχα επιστρέψει τα νησιά που κατέλαβε από την Ιαπωνία το 1945, δεν πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία ειρήνης.

    [20] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΑΡΟΧΗ 3,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Σόφια, 25 Ιανουαρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Η Βουλγαρία πρόκειται να συνεισφέρει το ποσό των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μίλεν Βέλτσεφ.

    Από ο συνολικό ποσό τα 2,5 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή τεχνικής βοήθειας καθώς επίσης η χώρα θα παράσχει σκηνές και κουβέρτες ενώ τα υπόλοιπα 1,5 εκατομμύρια να διατεθούν για την συμμετοχή στρατιωτών στη διεθνή δύναμη ISAF που θα σταλεί στο Αφγανιστάν.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Σόφια αποφάσισε την αποστολή 40 στρατιωτών στο Αφγανιστάν που θα αναπτυχθούν από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Μαίου. Ωστόσο για την εν λόγω απόφαση αναμένεται ακόμη επικύρωση από το κοινοβούλιο.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών η Βουλγαρία είναι πλέον έτοιμη να συζητήσει τη διαγραφή τμήματος του χρέους ύψους 45 εκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει το Αφγανιστάν στη Σόφια.

    Σημειώνεται ότι στη διεθνής διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Τόκιο οι συμμετέχοντες χώρες συμφώνησαν να παράσχουν συνολικά το ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την ενίσχυση της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

    [21] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΒΑ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Οικονομικό σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στην θυγατρική της ETBA, ΕΤΒΑ Finance, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργήθηκαν πριν την πώληση της στην Τράπεζα Πειραιώς.

    Το ΣΔΟΕ, που ξεκίνησε έρευνες, ανακοίνωσε ότι γίνονταν παράνομες τοποθετήσεις κεφαλαίων της εταιρίας, που ζημίωναν την τράπεζα και το ελληνικό δημόσιο. Για τις εξελίξεις ενημερώθηκαν η διοίκηση της Τράπεζας, το υπουργείο Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν με εντολή της ΕΤΒΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ Finance, o διευθυντής, ο προϊστάμενος του λογιστηρίου και η προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξη τύπου, το ΣΔΟΕ θα υποβάλλει έκθεση προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών οπουδήποτε υπάρχουν.

    "Αυτό που έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα είναι ότι σε μία θυγατρική της ΕΤΒΑ - την ΕΤΒΑ Finance - η οποία στην πλειοψηφία της ανήκει ακόμη στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, αλλά έχει δρομολογηθεί η πώλησή της, υπήρξαν περιπτώσεις όπου η διακίνηση των διαθέσιμων κεφαλαίων γινόταν με παράνομο τρόπο. Επειδή η έκταση του φαινομένου μπορεί να είναι μεγάλη και η διάρκειά του επίσης, επιλήφθηκαν προς τούτου όλες οι εξουσιοδοτημένες και αρμόδιες αρχές, ενώ ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχει ειδοποιήσει τον εισαγγελέα προκειμένου να επιληφθεί των εισαγγελικών και δικαστικών πτυχών της υπόθεσης" είπε ο κ.Χριστοδουλάκης.

    Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί τα πολιτικά κόμματα, ενώ στελέχη της ΝΔ λέγεται ότι επεσήμαναν ότι τα στοιχεία αυτά θα εντόπιζε ούτως ή άλλως η τράπεζα που πρόκειται να αγοράσει την ΕΤΒΑ. Η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να τόνισε ότι θα συνδράμει στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών σε όποιο επίπεδο και αν χρειαστεί.

    [22] ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Νέα δικαστική δικαίωση για την ΕΠΟ. Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρίας "ATTACK" (υπέρ της συγκεκριμένης εταιρείας

    είχε κάνει παρέμβαση και η εταιρεία GLOBAL SPORTNET) για τη συνέχιση του διαγωνισμού παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των εθνικών ομάδων Ανδρών και Ελπίδων για την περίοδο 2002-2004.

    Το δικαστήριο δίκασε και αποφάσισε επί της ουσίας της αίτησης δικαιώνοντας με την απόφασή του την τακτική της Ομοσπονδίας στο συγκεκριμένο θέμα. Πρόκειται για τη δεύτερη, συνεχόμενη, δικαίωση της ΕΠΟ από την ελληνική δικαιοσύνη, γεγονός που αποδεικνύει πλήρως τη νομιμότητα της διαδικασίας που αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΕΠΟ και διεξήγαγε όλο αυτό το διάστημα.

    [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ HADEP

    Ντιγιάρμπακιρ, 25 Ιανουαρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν σήμερα 83 μέλη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HADEP) που πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας για την εξαφάνιση πριν από έναν χρόνο δυο μελών του κόμματος.

    Στην επαρχία Σιιρτ η αστυνομία συνέλαβε 70 άτομα μέλη του HADEP όταν αγνόησαν τις εντολές να διαλυθούν καθώς όπως τους πληροφόρησαν η διαδήλωσή τους ήταν παράνομη.

    Οι συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων με τους διαδηλωτές είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν οχτώ άτομα μεταξύ των οποίων και τέσσερις αστυνομικοί μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Στο Ντιγιάρμπακιρ οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν έξι άτομα μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος που θέλησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής.

    Σε παρόμοια διαδήλωση τέσσερα μέλη του κόμματος συνελήφθησαν στην επαρχία Γκαζιαντεπ και τρεις άλλοι στην επαρχία Μπατμαν όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι διαδηλώσεις σημειώθηκαν σήμερα στη γειτονική χώρα καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μυστηριώδη εξαφάνιση δυο μελών του HADEP, των Σερνταρ Τανις και Εμπουμπεκιρ Ντενιζ στην πόλη Σιλοπη.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τίποτα για την τύχη τους παρά τη διεξαγωγή ερευνών από την τουρκική κυβέρνηση και από τις τοπικές αρχές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 25 January 2002 - 19:14:48 UTC